ΤΙ ΕΙΝΑΙ – ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ( ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ )

Από την εποχή που μετείχα σε άλλα ιστολόγια , είτε ως σχολιαστής είτε ως μέλος , είχα σωρεύσει την απαραίτητη εκείνη πείρα ώστε να μπορέσω να ανοίξω κάποια στιγμή το δικό μου προσωπικό ιστολόγιο. Το άνοιγμα της Evil Witch στη μπλογκόσφαιρα δεν προέκυψε από πρότερο σχεδιασμό , αλλά εξ ανάγκης , επειδή η ιδιότυπη αυτή μορφή συγγραφής και η αμεσότητα που προσφέρει αποτελούσε για τον υποφαινόμενο πρόκληση και ευχαρίστηση. Επομένως όταν δε κατέστη δυνατόν να συνεχίσω τη συμμετοχή μου σε άλλα φιλόξενα εδάφη  μοιραία , λίγο αργότερα , κατέληξα με αυτό το προσωπικό ιστολόγιο που μου κάνετε τη τιμή να διαβάζετε  εσείς οι ολίγοι αναγνώστες μου και όπου , μια ακόμα μικρότερη μειοψηφία υμών , με τιμάτε με τις παρεμβάσεις και το σχολιασμό σας.

Όμως  , ένα σχεδόν πεντάμηνο μετά τη πρεμιέρα  ( sic transit gloria mundi ) ήρθε νομίζω η ώρα για ένα απολογισμό και μια ανασύνταξη. Κάθησα να σκεφτώ  με ποιό κίνητρο και ποιές προσδοκίες ξεκίνησα τότε , τ’ ακάτιον αράμενος , να διασχίσω μόνος πλέον τη μπλογκόσφαιρα  με τη «ρετσινιά» του αριστερού μπετόβλακα στη πλάτη , την οποία ομολογώ ότι έφερα με άνεση και ίσως με  ( αδικαιολόγητη ) έπαρση. Αλλά είχα αποφασίσει εξ αρχής ότι αυτό το ιστολόγιο θα είναι σκήτη , τόπος περισυλλογής και δημιουργίας και όχι μετερίζι , οπότε η «αριστερή μου μπετοβλακεία» δεν θα χρειαζόταν στη συνέχεια ως μπαϊράκι , ώστε  να διανθίζεται καταλλήλως η κορυφή του οχυρού.

Το πρώτο ζητούμενο , που εκφράστηκε με  το μετριασμό σχολίων για πάνω από ένα μήνα , ήταν να μη μεταφερθούν εδώ διαμάχες , εντάσεις και αντιθέσεις από τη προηγούμενη θητεία μου , αλλά και  τα «πάθη» άλλων. Ευτυχώς , και με ελάχιστες μικρές αιχμές , αποφεύχθηκαν ντράβαλα με το Καλυβάρχη . Τηρήσαμε και οι δύο νομίζω ένα άτυπο πρωτόκολλο αξιοπρέπειας , όπως σωστά παρατήρησε σε κάποια προ καιρού αποστροφή του. Αλλά η μοίρα ενός ιστολογίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τρόπο που το διαχειρίζεται ο ιστολόγος και όχι από το ύφος , το είδος  και το περιεχόμενο των αναρτήσεων. Όπως πλέον είναι πρόδηλο σε κάθε εμπλεκόμενο στη μπλογκόσφαιρα , από τη στιγμή που ο ιστολόγος επιτρέπει σχολιασμό  και μάλιστα χωρίς μετριασμό , θα εμφανιστούν προβλήματα και εντάσεις.  Επίσης σχολιαστές θα θελήσουν να μεταφέρουν εδώ διενέξεις και προβλήματα από άλλους διαδικτυακούς τόπους. Αυτά για κάποιον έμπειρο στα των ιστολογιών και της ανθρώπινης φύσης είναι αναμενόμενα και ως ένα βαθμό ελέγξιμα , άρα αν και μη θεμιτά τουλάχιστον διαχειρίσιμα . Ομοίως αν το ιστολόγιο τυχαίνει να ασχολείται με ζητήματα  που εμπίπτουν και στη σφαίρα της καθημερινής πολιτικής διαμάχης , ειδικά στις παρούσες συνθήκες έντασης , είναι εύκολο να μεταφερθούν στο σώμα του οι σχετικές πληγές. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε  από σχολιαστές που πράγματι διαφωνούν καλόπιστα  , έστω και έντονα , είτε από εγκάθετους που προσέρχωνται απλά για να προβοκάρουν  και να υπονομεύσουν , προωθώντας τη δική τους επαγγελματική ατζέντα. Συχνά ένα τέτοιο ιστολόγιο δέχεται νουθεσίες ,  προτροπές και επισημάνσεις , ως ένα corpus οδηγιών για αλλαγή πορείας . Όσο μάλιστα το ιστολόγιο επιμένει στην ανεξαρτησία του ( ακόμα και αν αυτό είναι ηλιθιότητα ) , το ανωτέρω corpus μπορεί να συμπεριλάβει και χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Αλλά όλα τα παραπάνω θα είχαν μεγαλύτερη σημασία μόνο αν ο ιστολόγος ( στη περίπτωση η ταπεινότητα μου )  δεν διακατεχόταν από ένα αρρωστημένο ρομαντισμό. Να θεωρεί δηλαδή ότι με παραινέσεις και με επίκληση στη λογική , τις ανθρώπινες σχέσεις , τις προσωπικές συμπάθειες , τις κοινές εμπειρίες μπορεί να τα φέρει όλα αυτά βόλτα. Το καίριο όμως τελικά είναι να εμπεδωθεί ο χαρακτήρας του ιστολογίου , να γίνει σαφές το πλέγμα των σχέσεων που επιτρέπει στο ιστολόγιο αυτό να λειτουργήσει , επιτελώντας το σκοπό του ( όσο ταπεινός και αν είναι αυτός ο σκοπός ) και τέλος  να εξασφαλίσει  ότι όσοι σχολιαστές ή / και αναγνώστες επιθυμούν να  συμμετέχουν   ή ενεργητικά ή  παθητικά   σε αυτό το εγχείρημα , θα έχουν το έδαφος και το χώρο για να το πραγματοποιήσουν σε συνθήκες ομαλότητας. Και για όσους επισκέπτωνται αυτό το ελάχιστο  , ανεπαρκές και ασήμαντο κύτταρο της μπλογκόσφαιρας , ο αρρωστημένος ρομαντισμός του ιστολόγου θα πρέπει από δω και πέρα να είναι σεβαστός. Σεβαστός ή έστω αποδεκτός ως προσωπικό του βίτσιο. Και επειδή κάθε  βίτσιο που σέβεται τον εαυτό του , όταν ωριμάσει  διαθέτει κανόνες αυστηρούς και τελετουργικό , ήρθε νομίζω η στιγμή να εξηγήσω με απλούς όρους τι ΕΙΝΑΙ και τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το παρόν ιστολόγιο :

ΤΙ ΕΙΝΑΙ :

α) το παρόν ιστολόγιο  είναι ο ΔΙΚΟΣ μου χώρος , για τον οποίο έχω την ευθύνη
β) επέλεξα την ανωνυμία , παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εδώ σχολιαστές με γνωρίζουν , επειδή θεωρώ ότι η επωνυμία  αποτελεί είτε φερετζέ κύρους , είτε όχημα προβολής είτε τέλος υποδηλώνει δεσμεύσεις που ο υποφαινόμενος δεν θα ήθελε σε καμμία περίπτωση να αναλάβει.
γ) το ιστολόγιο αυτό έγινε για να υπάρχει μιας μορφής επικοινωνία με ελάχιστους ενδιαφέροντες ανθρώπους που είχα γνωρίσει στη μπλογκόσφαιρα στο παρελθόν
δ) ομοίως επιδιώκει  την επικοινωνία με νέους «πελάτες» εξίσου ενδιαφέροντες χωρίς όμως αυτό να αποτελεί και τον όρο ύπαρξης του ( του ιστολογίου )
ε) Το ιστολόγιο ασχολείται με ό,τι ενδιαφέρει τον υποφαινόμενο , παρατηρεί , ερευνά , αναζητεί και σπανίως προτείνει.
στ)  Παράλληλα εξυπηρετεί μια παραλογοτεχνική διαστροφή του ιδίου του ιστολόγου αλλά και μερικών σχολιαστών. Έχει δηλαδή και «δημιουργικό» χαρακτήρα , αν κάποιος εχέφρων και εμβριθής στα λογοτεχνικά μπορεί να συγχωρήσει τα εδώ παρουσιαζόμενα , δικά μου ή σχολιαστών , ποιητικά και πεζογραφικά ατοπήματα.
ζ) Το ιστολόγιο αυτό ασχολείται και με τρέχοντα θέματα που έχουν σχέση με την επικαιρότητα , τα προβλήματα της χώρας , της περιοχής μας ή ολόκληρου του πλανήτη , επειδή αποτελούν μέρος των ενδιαφερόντων του ιστολόγου , ο οποίος βιώνει μέσα σε αυτό το περιβάλλον . Αλλά τα ενδιαφέροντα του αυτά  δεν αποσκοπούν στη δημιουργία πολιτικής ή ιδεολογικής πλατφόρμας παρά εκφράζουν  τις θεμιτές για κάθε πολίτη ενστάσεις , προβληματισμούς , ανησυχίες.
η) Ο ιστολόγος θα ήθελε να  διαθέτει ένα χώρο όπου όλοι οι συμμετέχοντες να περνάνε ΟΡΕΑ . Αλλά επειδή γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ φιλόδοξο ,  έφτιαξε αυτό το κονάκι όπου κάποιοι θα μπορούν ίσως να περνούν ΟΡΕΑ . Στο μέτρο που δεν  θέλει να γίνει χασάπης , αντιλαμβάνεται ότι ένας τέτοιος στόχος , τόσο φιλόδοξος υπό τις παρούσες συνθήκες , δε μπορεί να εξασφαλισθεί και επομένως αρκείται στο συμβιβασμό : «κάποιοι»
θ) Με αυτούς τους «κάποιους» επομένως το ιστολόγιο αυτό ανδρώθηκε και θα συνεχίσει τη πορεία του , όση του μέλλεται , γνωρίζοντας ότι πέρασαν και θα παρέλθουν στο μέλλον αναγνώστες και προπάντων σχολιαστές που δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτούς τους «κάποιους». Το αντιλαμβάνομαι , το αποδέχομαι και δεν τους κατηγορώ γι αυτό.
ι) Οι γνώμες , δημιουργήματα , παρεμβάσεις και σχόλια άλλων πλην του ιστολόγου , που αναρτώνται εδώ , όπως έχω επανειλλημένα δηλώσει , ανήκουν στους , και χαρακτηρίζουν τους αντίστοιχους συγγραφείς.

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ :

α) Το ρημάδι μου αυτό δεν έχει ενημερωτικό – δημοσιογραφικό χαρακτήρα , ούτε αναμασά και αναδημοσιεύει κατ’ επάγγελμα επικαιρότητες .
β) Το ιστολόγιο αυτό δεν έχει πολιτικές δεσμεύσεις , ούτε ιδεολογικά προαπαιτούμενα. Πέραν του γεγονότος ότι ο υποφαινόμενος αναλαμβάνει ασμένως το φορτίο του «αριστερού μπετόβλακα» , κάθε άλλη «ένταξη» και δέσμευση είναι για το ιστολόγιο απεχθής και ουδόλως επαχθής. Όμως ο ιστολόγος εξομολογείται εδώ ότι διακατέχεται από βαθύτατη δυσπιστία απέναντι σε κάθε είδους επιτηδευματίες σωτηριολογίας και από έντονη απέχθεια απέναντι στο οργανωμένο πολιτικό σύστημα , κάθε μορφής εξουσία , το φασισμό και το ρατσισμό κάθε προελεύσεως.
γ) Το ιστολόγιο ( και ο ιστολόγος προσωπικά ) δεν προωθεί πολιτικές πλατφόρμες , προϊόντα , υπηρεσίες επ’ αμοιβή και δεν αναλαμβάνει διαφήμιση κάθε είδους. Επίσης δεν καλωσορίζει τη γκρίζα πολιτική ή εμπορική διαφήμιση
δ) Το ιστολόγιο αυτό δε σβήνει σχόλια ακόμη και  υβριστικού χαρακτήρα από γνωστούς σχολιαστές , που ήδη μπορούν να μπούν και να σχολιάσουν ελεύθερα , αφού έχει εγκριθεί το πρώτο τους σχόλιο. Θα το κάνει μόνο εκ των υστέρων και  αν προκληθεί από αρμόδια περί τούτο αρχή , επομένως κινδυνεύει να υποστεί συνέπειες αλλά το ανέχεται.  Όμως ο ιστολόγος διατηρεί την ευχέρεια να μη δημοσιεύσει το πρώτο ( και τελευταίο επομένως  ) σχόλιο ενός επίδοξου σχολιαστή , αν κρίνει ότι αυτό δε συμβαδίζει με όλα όσα αναφέρωνται εδώ. Σε μια τέτοια περίπτωση μάλιστα , ο ιστολόγος δεν υποχρεούται να εξηγήσει την απόφαση του αυτή. Τέλος διορθώσεις , απαλοιφές διπλών σχολίων ή λανθασμένων  δεσμών θα γίνωνται είτε με αίτημα του σχολιαστή ( το σύνηθες ) είτε αυτόβουλα από το διαχειριστή αν αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από το σχολιαστή
ε) ο υποφαινόμενος δεν αναλαμβάνει ευθύνες μη ποινικού ή αστικού χαρακτήρα για όσα άλλοι αναρτούν εδώ , αλλά μόνο για όσα ο ίδιος γράφει. Επομένως οι εκατέρωθεν αιτιάσεις σχολιαστών για σχόλια και παρεμβάσεις που τους εμπλέκουν δεν τον αφορούν , αν και τον προβληματίζουν.
στ) Ο ιστολόγος  δεν διακατέχεται από αστικού είδους καθωσπρεπισμούς και ηθικολογίες και σε κάθε περίπτωση δεν αναλαμβάνει την υποχρέωση  να τηρεί το politically correct , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιθυμεί την επιστροφή στην ηθική της παλαιολιθικής περιόδου.
ζ) Το ιστολόγιο αυτό δεν είναι τόπος για να μεταφέρωνται διαμάχες και πάθη που εκδηλώνονται μεταξύ διαδικτυακών προσώπων και ιστοτόπων αλλού. Αν και δεν προτίθεται να σβήσει σχετικά σχόλια , ο υποφαινόμενος θα παρέμβει στη «συζήτηση» για να επαναφέρει τους σχολιαστές στη τάξη. Αν δεν εισακουσθεί  θα καταφύγει σε αποκλεισμό του σχολιασμού γενικά και αδιακρίτως για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
η) Το ιστολόγιο δεν ενθαρρύνει σχόλια παντελώς άσχετα με το θέμα του κάθε άρθρου , πέραν αυτών που χρησιμοποιούνται συχνά ως χαριεντισμοί , αφιερώσεις και τρόπος  άμεσης επικοινωνίας. Αν αυτό γίνεται συστηματικά ο διαχειριστής θα το επισημάνει ευγενικά , αλλά γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της μπλογκόσφαιρας θα το ανεχθεί , όσο αυτό είναι ακόμα δυνατόν. (δες δ )
θ) Ο ιστολόγος δεν ανέχεται υβριστικά σχόλια  και τραμπουκισμούς. Επιφυλάσσει στον εαυτό του το δικαίωμα να κρίνει πότε αυτό έχει συμβεί και δεν δίνει λογαριασμό για τις σχετικές αποφάνσεις του. Θα παρέμβει για να επισημάνει και να στηλιτεύσει και θα επιμείνει στην ανασκευή , αλλά το σχόλιο θα παραμείνει αναρτημένο κατά το δυνατόν ( δες σχετικό δ ) για να χαρακτηρίζει το ήθος του υβριστή. Ακόμα δηλαδή και σε περίπτωση που ο υβριστής σχολιαστής ζητήσει την απόσυρση του σχολίου του , αυτό θα παραμείνει εκεί. Αν θέλει θα ανασκευάσει με άλλο σχόλιο , ενώ ο διαχειριστής θα αναλάβει να προσθέσει το σχετικό λίνκ στο σώμα του αρχικού υβριστικού σχολίου με την ένδειξη ΑΝΑΣΚΕΥΗ : . Αν ο υβριστής δεν ανασκευάζει και επιμένει , ο υβριζόμενος έχει το δικαίωμα απάντησης με τους ίδιους όρους , ενώ ο διαχειριστής θα συνεχίσει , προς λύπην του και απώλεια χρόνου , να στηλιτεύει και να καταγγέλλει τον αρχικό υβριστή. Τέλος αν ούτε αυτό καταστεί δυνατόν να επιτύχει την ανασκευή , τότε η δυνατότητα σχολιασμού θα καταργείται για όλους , εκτός του διαχειριστή .

ι) Το ιστολόγιο αυτό δεν αναλαμβάνει δημοσίευση κειμένων άλλου ιστοτόπου ή σχολιαστή αν δεν  συμφωνεί με το περιεχόμενο αυτών , αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει τη παράθεση σχετικών δεσμών ( λινκ ) προς διάφορα κείμενα  , ηχητικά ή και εικαστικά έργα , βίντεο , άρθρα εφημερίδων και κάθε άλλο είδος περιεχομένου στο παγκόσμιο ιστό. Όμως δεν θα ανεχθεί σε καμμία περίπτωση πορνογραφία , ρατσισμό ,  διακρίσεις φύλων και κάθε είδους συνδέσμους προς πρόδηλα ύποπτο περιεχόμενο. Αυτά  θα οδηγούνται στο σφαγείο άνευ προειδοποιήσεως ή μετέπειτα εξηγήσεων.

κ) το ιστολόγιο και ο ιστολόγος σέβεται την επιλογή ανωνυμίας των σχολιαστών και δεν επιτρέπει , ούτε ανέχεται επί ποινή σφαγείου , την αποκάλυψη  προσωπικών στοιχείων των , εδώ η άλλου , ανώνυμων διαδικτυακών συνομιλητών. Παράλληλα όμως θα επιβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την αποφυγή πλαστοπροσωπίας ή τα διπλά και τριπλά προσωνύμια ( νικς ) των εδώ εμφανιζομένων σχολιαστών τηρώντας το κανόνα : ένα νικ , ένα πρόσωπο , μια περσόνα  απαρεγκλίτως

Κατακλείς:

Αντιλαμβάνομαι ότι όλα τα ανωτέρω αποτελούν υπερβολή , με την έννοια ότι ούτε ο ίδιος ο υποφαινόμενος , ούτε το ιστολόγιο του αποτελούν τίποτε περισσότερο από μια κουτσουλιά μέσα στον απέραντο κυβερνοχώρο. Μια κουτσουλιά ασήμαντη και εν πολλοίς περιθωριακή. Επίσης αν  ληφθεί υπόψιν ο ανυπόκριτα ταπεινός σκοπός ύπαρξης αυτού του ιστολογίου , οι χαμηλές και γήινες προσδοκίες του , η ανυπαρξία κάθε σχετικής φιλοδοξίας , είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι ο υποφαινόμενος επιχειρεί να σκοτώσει μια μύγα με ένα μεσαιωνικό καταπέλτη.Ουδέν αληθέστερο αγαπητοί αναγνώστες αυτού του κειμένου , όσοι δηλαδή ενδιαφερθήκατε και αντέξατε να φτάσετε μέχρι αυτή την αποδομητικού χαρακτήρα κατακλείδα. Από την άλλη μεριά θα σας καλούσα να σκεφτείτε από εδώ και στο εξής , σε ποιό ιστολόγιο  μπαίνετε και σε ποιό δεν μπαίνετε , ευχαριστώντας σας συγχρόνως βαθύτατα για το ενδιαφέρον και την υπομονή σας.

6 Responses to ΤΙ ΕΙΝΑΙ – ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ( ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ )

 1. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αγαπητέ Παπούλη
  Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη,φορτισμένη με πλήθος αδιέξοδα πραγματικά και φανταστικά και αναζητούμε με το λυχναράκι ένα δρομάκι στο σκοτάδι!
  Ο άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο!
  Πριν καταλήξουμε κάπου όμως ,πολύ θα ήθελα να μιλήσουμε όλοι μας με αυτόν τον αναλογικό μπλόγκερ , έστω και νοερά!
  Αν το κάνουμε είμαι σίγουρος ότι θα βάλουμε τον εαυτό μας στο σωστό κάδρο!

  http://inconue.wordpress.com/2011/01/22/analog-blogging/

  ΥΓ Έστω και καθυστερημένα χρόνια πολλά για την γιορτή σου από καρδιάς!

  ΥΓ2 Εδώ μέσα συχνάζουν μεγάλα παιδιά αλλά
  …ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ Παπούλη ,
  όσο κιαν προσπαθούμε να πείσουμε μερικές φορές για το αντίθετο !

 2. Ο/Η demetrat λέει:

  Πρώτα πρώτα θέλω να σε παρακαλέσω γονυπετής , αυτή την δήθεν χαριτωμένη ατάκα(του μπετόβλακα εννοώ ), μή την ξαναβάλεις απάνω σου ούτε κάν ειρωνικά.
  Άστην να διαχειρίζονται την προσβολή της ,οι εφευρέτες της και οι χορωδοί.
  Ύστερα.
  Μη σκανιάζεις πασάκα μου.
  Βάστα εσύ τα γκέμια , και όλα μιά χαρά θα πάνε.
  Έτσι κι αλλιώς, ακόμα κι αυτοί που κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται τους κανόνες , τους γνωρίζουν άριστα.
  Μεγάλα παιδιά είμαστε όλοι.
  υ.γ
  Γι αυτόν τον αρρωστημένο ρομαντισμό σου λουζόμεθα στο γουανταλκιβίρ χειμώνα καιρό .
  δ

 3. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  παπουλη επειδή υποψιαζομαι οτι σε πασαν τα διαλια σου και επιδή οπς ολοι κρυβω κιεγω εναν αγγελο μεσα μου σου στελνω καται πουειμαι σιγουρος οτι θα σε ηρεμήσει και θα σε κανει να χαμογελάσεις εστω αμυδρως

  http://nosferatos.blogpot.com/

 4. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  επισης-για να ευθυμησεις σου στελνω λιγο απο το Krasaki του Tsou

 5. Ο/Η Τίμιος λέει:
 6. Ο/Η papoylis λέει:

  Όσοι μπήκατε στο κόπο να διαβάσετε αυτό το διαδικαστικό να μου επιτρέψετε να μην απαντήσω παρά μόνο για τυχόν διευκρινίσεις περί αυτών.

  Αν και νομίζω ότι όλα αυτά που παραθέτω είναι ξεκάθαρα , είμαι πάντα έτοιμος να τα διευκρινίσω , αλλά όχι να τα συζητήσω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s