Τις πταίει;;;

Θα προσέξατε ελπίζω, καλοί μου αναγνώστες, πέρα από την απουσία του γέρο στάρετς σας από το μπλογκ, τους πρόσφατους υπαινιγμούς του καλού κυριούλη Ζερόμ.

Όσοι προσεκτικοί εξ υμών θα είδατε ότι ο εξ ών ουκ άνευ μας Ζερόμ Πάουελ υπαινίχθηκε, εμμέσως αν και σαφώς, ότι οι αναμενόμενες αυξήσεις του αμερικανικού βασικού επιτοκίου θα συνεχιστούν αλλά με φθίνον μέγεθος και μάλλον με φθίνοντα ρυθμό.

Ψέλλισε και μερικά πλάγια περί της γνωστής καμπύλης αποδόσεων (γιαπιστί : yeld curve), την ίδια ώρα που οι ιδιώτες επενδυτές τράβαγαν τις κωλότριχες τους για το ίδιο ζήτημα.

Συγχρόνως στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στα προτεκτοράτα, η κυρία Ψωλάριουμ ετοιμάζεται για νέες (γενναίες) αυξήσεις επιτοκίου σε μια ντεμέκ επίδειξη της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ αλλά και του εν γένει ευρωπαϊκού μορφώματος από το guidance του υπερατλαντικού ζωοδότη.

Αυτό που ανθίζεται ο στάρετς σας είναι ότι ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης αντιλαμβάνεται καλύτερα τη τρέχουσα συγκυρία από τη κυρία Λ’Ορεάλ, τους Γερμανούς κεντρικούς Γκάου-λάιτερς και τα λοιπά νεοφιλελέ σούργελα. Οι κατά Παρέτοι ισορροπιστές νομίζουν ότι χορεύουν πάνω σε κάβο, ενώ στη πραγματικότητα τα αβρά γοβάκια τους πατούν σε χορδή. Νομίζουν ότι κουμαντάρουν μαστορικά στα χεράκια τους μακρύ κοντάρι ισορροπίας, ενώ πρόκειται για οδοντογλυφίδα.

Γιατί αναζητούν φάρμακο για το πληθωρισμό, αυτόν που ζούμε εδώ και 14 μήνες αλλά και αυτόν που έρχεται, στις γνωστές νομισματικές συνταγές (μαντζούνια). Δυστυχώς γι αυτούς (και κυρίως για μας) στα κιτάπια και τα θεραπευτικά τους πρωκτόκολλα δεν έχει προβλεφθεί δομική συγκυρία παρόμοια κατ ελάχιστον με τη τρέχουσα:

Ανασύνταξη από πανδημία

Πόλεμος, κατά βάση οικονομικός και εμπορικός, «υπέρ βωμών και εστιών»

Γεωπολιτικές ανακατατάξεις πρωτοφανούς εύρους και σημασίας

Κλιματική απειλή

Βαθύτατα διχασμένες, βαρύτατα νοσούσες δυτικές κοινωνίες χωρίς προσδοκίες ανάνηψης

Σε αυτό το περιβάλλον μπορούν να ανταποκριθούν μόνο βαθιά συνειδητοποιημένες και ισχυρές θεσμικές οντότητες που διαθέτουν ενιαία βούληση, πυγμή και βαρύ αποτύπωμα. Η κατ’όνομα μόνο «Ενωμένη» Ευρώπη, σε αποδρομή ούσα, απολαμβάνει υπνόεσσα το ψωλάριουμ της, φαντασιώνοντας ονειρικές στιγμές ηλιοθεραπείας και ανεμοθεραπείας στις Καζαμπλάνκες και τα Φίτζια.

Αντίθετα ο κυρ Ζερόμ, σε περίσκεψη, άπλωσε τραχανά που στη τραπεζική διάλεκτο λέγεται covert quidance και περιμένει να καλάρει.

Ο γέρο στάρετς σας κάνει σπονδές στο μακαρίτη το Κοντράτιεφ και αναμένει με ενδιαφέρον χορτασμένου βόα τα περαιτέρω…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s