«Όταν τελειώσω μη ξεχάσετε να αδειάσετε τη λεκάνη…»

Ενώ ετοιμάζω ένα σεντόνι ποστ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, δεν μπορώ, καλοί μου αναγνώστες, να αφήσω ασχολίαστο το χθεσινό φιάσκο στο G7.

Γιατί ο εδώ ιστολόγος διασκεδάζει όποτε η «πολιτισμένη» Δύση τρώει στη μάπα τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε και εξέθρεψε.

Όταν μάλιστα αρχίζει η κλάψα, ειδικά από τους ευρωπέη και τους Βρετανοί, ο Παπούλης καγχάζει και αγαλλιάται. Έτσι τα τσογλάν μπόιζ του πάλαι ποτέ πλανητόρχη, που εκλιπαρούσαν μετά δακρύων επί μέρες για αναβολή της αποχώρησης (ακόμα και για δυναμική επιστροφή) άκουσαν το γέρο Τζόε να τους το ξεκόβει οριστικά και αμετάκλητα: «Έχουμε «πληροφορίες» ότι αυτοί οι άτιμοι τζιχάντες του Χορασάν ετοιμάζουν (τάχα μου) τρομοκρατικές ενέργειες στο αεροδρόμιο, την αποτελεσματική προστασία του οποίου δεν μπορούν να εξασφαλίσουν οι πεζοναύτες, ούτε τα μακαντάσια μας οι Ταλιμπάν». Άλλωστε αυτό φαίνεται ότι πήγε να διαπιστώσει επί τόπου ο γνωστός και μη εξαιρετέος αξιωματούχος του γνωστού ευαγούς ιδρύματος σε απευθείας συνομιλίες με τους πρώην κρατουμένους στο νέο Παρθενώνα του 21ου αιώνα.

Ο στάρετς σας δεν συγκινείται με τα σκισμένα καλσόν των ευρωπέη, μετά το πανηγυράκι στο G7. Το αφεντικό το ξεκαθάρισε στις λεκανιάρες ότι δεν θα διασωθεί το «κύρος» τους εξόδοις (σε αίμα, ιδρώτα, καύσιμα και χρήμα) του υπερατλαντικού επιβήτορα. Άλλωστε οι ταλιμπάνοι ανέχτηκαν μέχρι τώρα την «επιχείρηση», γνωρίζοντας ότι έχουν το πάνω χέρι και έχουν στείλει το μήνυμα ότι κάθε καθυστέρηση πέραν της 31/8 θα έχει συνέπειες. Μια ματιά στο γουγλε ερθ πείθει κάθε ενδιαφερόμενο ότι το αεροδρόμιο είναι χειρότερη τακτικά θέση από το Ντιεν Μπιεν Φου. Ενταγμένο σχεδόν ολόκληρο μέσα σε ένα πυκνό αστικό ιστό, ανάμεσα σε υψώματα αποτελεί την ιδανική φάκα.

Οι εκτιμήσεις της western intelligence community περί Αφγανιστάν μέχρι τώρα αποδείχτηκαν λιγότερο αξιόπιστες από το νερό του Καματερού ή τις θαυματουργές ιδιότητες της Αγίας Ζώνης. Κανείς δεν μπορεί να βασιστεί στις αμφιλεγόμενες συμφωνίες με τους ταλιμπάνους. Ουδείς εχέφρων εκεί άλλωστε θα βασιζόταν και στην αξιοπιστία των Αμερικανών. Τακτικά η θέση των δυτικών στο αεροδρόμιο είναι δυσμενής. Επιχειρησιακά σε περίπτωση εμπλοκής η ενίσχυση των εκεί δυνάμεων είναι αδύνατη χωρίς συνεχή και καταλυτική αεροπορική υποστήριξη, ενώ οι απώλειες σε αμάχους μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο επικοινωνιακά απαγορευτικές. Το αποτέλεσμα άλλωστε θα είναι αβέβαιο. Πολύ πιο αβέβαιο από το τρέχον συμβιβαστικό καραγκιοζιλίκι μέχρι 31/8. Στρατηγικά τέλος μπορεί να οδηγήσει σε αναγκαστική εισβολή και κατοχή, δηλαδή επανάληψη (ως αιματηρή κωμωδία) του 2001. Αυτό επιδιώκουν προφανώς οι διάφοροι κύκλοι συμφερόντων που, με την υποκριτική τους επίκληση σε ανθρωπισμούς και δικαιώματα, θα ήθελαν να συνεχίσουν να μασάνε τα δισεκατομμύρια $ όπως έκαναν επί μία εικοσαετία. Οι άμαχοι, οι καταστροφές, οι φίλιες απώλειες δεν τους ενδιαφέρουν τώρα, όπως δεν τους ενδιέφεραν όλα αυτά τα χρόνια.

Βέβαια σε γεωπολιτικό επίπεδο μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή η δια των όπλων επιστροφή των υπερανθρώπων στην ανήσυχη αποικία, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου για τη λεγόμενη «παγκόσμια Δυτική ηγεμονία» και το προωθούμενο ιδεολόγημα της «rules based world order». Γι αυτό και γέρο Τζόε έστειλε το καναδό τζόβενο, τη πορτοκαλί σφουγγαρίστρα εξ Αλβιώνος και το κοκκοράκι της Μπριζίτ να αδειάσουν κατουρημένες λεκάνες. Η lame goose Μέρκελε ψέλλισε κάτι δικαιολογίες. Μόνος σοβαρός απέμεινε ο γάτος Μάριο Ντράγκι, ένας παίκτης με ευρεία και μακροπρόθεσμη αντίληψη των πραγμάτων. Ο ρεαλισμός δεν έβλαψε ποτέ, ειδικά τις λεκανιάρες, απλώς είναι δύσκολο να ομολογηθεί δημοσία. Το πιο πιθανό δηλαδή είναι ότι η συνάντηση είχε ήδη τελειώσει πριν αρχίσει. Όλα έγιναν μάλλον για εσωτερική, του καθενός, επικοινωνιακή κατανάλωση. Την ίδια ώρα ο Μόντι συνομιλούσε επί μακρόν με το Πούτιν.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

14 Responses to «Όταν τελειώσω μη ξεχάσετε να αδειάσετε τη λεκάνη…»

 1. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  “Hear Our Cries”: What Terrifies an Afghan Women’s Rights Activist
  K, an anonymous advocate for Afghan women, speaks out while hiding from the Taliban in Kabul.
  By Mona Tajali
  https://www.thenation.com/article/world/interview-afghanistan-womens-rights/

 2. Ο/Η papoylis λέει:

  Αγαπητέ ΑΦ.
  Το σχόλιο σου εκθέτει μια κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει αμφιβολία. Για τις διαχρονικές ευθύνες των δυτικών που εξεθρεψαν αυτή τη κατάσταση και τώρα βγάζουν έξω τη βρεγμένη τους ουρά ομοίως.

  Αυτά που γράφω για το Αφγανιστάν και αυτά που θα ακολουθήσουν δεν είναι στήριξη στους ταλιμπάνους, ούτε στο φανατικό ισλάμ. Είναι ψυχρή αντιμετώπιση και ανάλυση μιας πραγματικότητας. Χωρίς υποκριτικούς συναισθηματισμούς δυτικού τύπου. Αν οι δυτικοί ηθελαν να εξάγουν «δημοκρατία», δικαιώματα και πολιτισμό ας ξεκινούσαν από τη Παλαιστίνη.
  Αυτό ως επεξήγηση για σένα και για τους ελάχιστους που διαβάζουν εδώ.

 3. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Six Questions We Need to Ask About Afghanistan
  So, what’s REALLY going on? Is the apparent Taliban “victory” masking the
  true narrative?
  […]
  Conclusion
  To sum up the official narrative on US withdrawal from Afghanistan in bullet points:
  Trump signed a deal with the Taliban, over a year ago, to withdraw from the
  country and hand over 5000 prisoners.
  Despite having over a year to plan, the US “withdrawal” was chaotic and messy.
  The US accidentally left behind weapons, helicopters, ammunition and armoured
  vehicles, which the Taliban took.
  The US accidentally left behind 5000 prisoners, whom the Taliban freed.
  Without US support, the Afghan army, which outnumbers and outguns the
  Taliban, folded without firing a shot and the Taliban took control of the entire
  country in less than week.
  Despite shutting down the heroin trade prior to the US invasion, the Taliban now
  intend to keep it going, and even increase production.
  […]

  https://www.globalresearch.ca/6-questions-we-need-ask-about-afghanistan/5753447?pdf=5753447

 4. Ο/Η papoylis λέει:

  Φίλτατε, το άρθρο έχει ψωμί, λίγο ανάλατο βέβαια αλλά πάντως ψωμί. Δεν παρακολουθώ πλέον τους Offguardian εδώ και μήνες. Υποτάσσουν κάθε τους ανάλυση στο αφήγημα που ευαγγελίζωνται και αυτό είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα αν με εννοείς. Με μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν θα καταπιάνομαι στα σχετικά μου σεντόνια τις επόμενες μέρες.
  Ένα παράδειγμα μόνο. Αναφέρουν τη συμφωνία για παράδοση 5000 κρατουμένων που όλοι βρισκοντουσαν στις μοναδικές φυλακές ασφαλείας στο Μπαγκράμ. Το γεγονός ότι παράτησαν εν μια νυκτί τη βάση και έτσι απελευθερωθηκαν οι 5000 κρατούμενοι ταλιμπάνοι το βλέπουν ως αξιοπερίεργο…. ( accidentally). Γι αυτό δεν τους διαβάζω πλέον

 5. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  BOMB KABUL.jpg

 6. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Διπλή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ https://www.efsyn.gr/kosmos/asia/eirinikos/307813_dipli-polynekri-bombistiki-epithesi-stin-kampoyl

 7. Ο/Η papoylis λέει:

  Προαναγγελθέν γεγονός. Το ότι οι ίδιοι οι δυτικοί μετέφεραν προ τριετίας τα καλά παιδιά στο Αφγανιστάν από τα σύνορα Ιράκ Συρίας προφανώς δεν θα μας το πουν.
  Κατάλαβες αγαπητέ φίλε;

 8. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Παπόυλη,

  Μια χωρα με καταταξη στην διαφθορα 177/180 -σχεδον- αποκλειεται να ανακαμψει, ασχετως του τροπου και του προσωπικου διοκησης της, ενω το διπλανο της Πακισταν με καταταξη στην διαφθορα 124/180 θα φιλοξενησει τους οπαδούς του ISIS-K που στοχεύουν στη δημιουργία ενός ισλαμικού χαλιφάτου σε όλο το Χορασάν (Khorasan, εξ ου και το αρχικό «Κ»), μια ιστορική περιοχή που καλύπτει το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μαζί με τμήματα της Κεντρικής Ασίας. Δεν ειναι λογικο η Δυση να χρηματοδοτει διεφθαρμενους ισλαμιστες.Λυπαμαι τον αφγανικο λαο.

  ΥΓ Corruption in Afghanistan is a widespread and growing problem in Afghan society. Transparency International’s 2017 Corruption Perception Index ranks the country 177th place out of 180 countries
  https://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_in_Afghanistan

 9. Ο/Η papoylis λέει:

  Ορέ ΑΦ.
  Ώρες ώρες με διαολίζεις.

  Αυτό το μαγαζάκι που ασχολείται διεθνώς με τη διαφθορά θα μας πει αν είναι διεφθαρμένη μια χώρα που ζει 40 κατοχες και πολέμους… Μια χώρα που υπήρξε δημιούργημα της βρετανικής πολιτικής.

  Τα ξέρουμε ορέ φίλτατε. Αυτό που δεν μας λένε αυτές οι φακιροπίπιζες, μαζί και εξαίρετος κος Μπακούρης είναι ότι η πιο διεφθαρμένη, μακράν, χώρα στο κόσμο είναι το UK.

 10. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Το σημαντικο που εγραψα ειναι » το ISIS-K που στοχεύει στη δημιουργία ενός ισλαμικού χαλιφάτου σε όλο το Χορασάν (Khorasan, εξ ου και το αρχικό «Κ»), μια ιστορική περιοχή που καλύπτει το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μαζί με τμήματα της Κεντρικής Ασίας. Δεν ειναι λογικο η Δυση να χρηματοδοτει διεφθαρμενους ισλαμιστες. Λυπαμαι τον αφγανικο λαο.»

  Η διαφθορα ειχε ξεκινησει επι Μπουτο πατρος, συνεχισε αγρια επι Καρζαϊ και των μεταγενεστερων του, οπως εγραψες.

  ΥΓ What Is the Islamic State Khorasan, a.k.a. ISIS-K?

 11. Ο/Η papoylis λέει:

  Ένα πολύ ενδιαφέρον νήμα από επί τόπου μελετητή του φαινομένου «όπιο στο Αφγανιστάν»

 12. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Why Nation-Building Failed in Afghanistan
  Aug 20, 2021
  DARON ACEMOGLU

 13. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Why Nation-Building Failed in Afghanistan
  Aug 20, 2021
  DARON ACEMOGLU
  Although the United States clearly could have done a better job of managing its departure from Afghanistan, the tragedy playing out this month has been 20 years in the making. From the outset, America and its allies embraced – and never reconsidered – a top-down state-building strategy that was always destined to fail.
  […]
  https://www.project-syndicate.org/commentary/afghanistan-top-down-state-building-failed-again-by-daron-acemoglu-2021-08

  ΥΓ Συνσυγγραφεας του Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty, first published in 2012, a book by economists Daron Acemoglu and James Robinson.

 14. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Biden forfeits his Afghan victory by defending his Deep State advisors

  https://michael-hudson.com/2021/08/biden-forfeits-his-afghan-victory-by-defending-his-deep-state-advisors/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s