Περί τηλεοπτικών εκπομπών το ανάγνωσμα

ert11607281000

 

Επανέρχομαι  , αγαπητοί μου ( καναδυό μείνανε ) αναγνώστες για να κομίσω καλοκαιριάτικα   μέσα στο κ(λ)άψωνα γλαύκα στην Αθήνα .

Γιατί αυτές τις μέρες και ελλείψει μεροκάματου παρακολουθώ κάθε πρωί μετά τις δέκα μια εξαιρετική σειρά εκπομπών  στο πρώτο δημόσιο κανάλι. Η σειρά είναι σε επανάληψη , παραγωγής του 2012 , πιθανόν μάλιστα ορισμένα από τα επεισόδια να μη πρόλαβαν να προβληθούν πριν επέλθει  με το μαύρο μπερντέ ο … Σίμος. Δεν το έχω τσεκάρει πάντως , ούτε νομίζω ότι έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία.

Η σειρά παρουσιάζει σε κάθε επεισόδιο  από ένα σημαντικό ελληνικό Μουσείο . Πέρα από κάθε αμφιβολία πρόκειται για μια σειρά από μικρά ( ωριαία ) διαμάντια με θαυμάσια εικόνα και σκηνοθεσία , περιεκτική αφήγηση και παρουσίαση , εξαιρετικούς συμμετέχοντες συντελεστές και σχολιαστές. Η πληροφοριακή και αισθητική πληρότητα καθώς και το  πολύ ταιριαστό μουσικό κομμάτι που  κοσμεί την εισαγωγή και παραμένει συχνά ως μουσικό χαλί συνθέτουν , επεισόδιο προς επεισόδιο ένα  απολαυστικό  σύνολο.

Αντιλαμβάνομαι ότι  το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους  τηλεοπτικά εγχειρήματα είναι μάλλον περιορισμένο , ότι ακόμα και για  ορισμένο ειδικό κοινό που γνωρίζει τα σχετικά παραφερνάλια των επιμελητών –  κουραδόρων το λιβάνισμα κάποιων προσωπικοτήτων  θα είναι ίσως ενοχλητικό , παρ όλα αυτά  ο απλός θεατής μπορεί να  γοητευτεί και να παρακολουθήσει και προπάντων να  αισθανθεί και να μάθει , να θελήσει να επισκεφθεί τα  Μουσεία αυτά  ή έστω ένα από αυτά . Μεγαλύτερη ακόμα αξία υπάρχει για όσους δεν μπορούν ή δεν έτυχε ποτέ να  βρεθούν σε ένα Μουσείο.

Προσπαθώ να θυμηθώ κάποια  σχετικού έστω περιεχομένου εκπομπή – παραγωγή από τα ιδιωτικά κανάλια σε όλα αυτά τα χρόνια που κυριαρχούν στη τηλεθέαση . Σε όλα αυτά τα χρόνια που «διαπλάθουν» σε αγαστή συνεργασία με τις εταιρείες παραγωγής , τους νυκτερινούς μαγαζάτορες και τις μαφίες  , τα διάφορα ολιγοπώλια  στις αγορές καταναλωτικών προϊόντων ένα  κοινό χάνων που χάφτουν αδιακρίτως κάθε επόμενο ( και απολύτως πρόσκαιρο )  τσόκαρο , μοντέλα , τραγουδιάρη , κουτσομπόλα , αστρολόγο κτλ .

Με εξαίρεση ελάχιστες παραγωγές της ΑΝΩΣΗΣ , που  ακόμα και αυτές   περιορίζονταν στα πλαίσια της γνωστής εκσυγχρονιστικής παρεούλας αλλά τουλάχιστον κάτι είχαν να πουν   και το στην υγειά σας βρε παιδιά για να χαριεντίζονται κάποιες ντεμπυτάντ με τους σιτεμένους ογκόλιθους , το σκότος υπήρξε  γενικό και κυρίαρχο ως επιδίωξη αλλά και ως αποτέλεσμα.

Ορισμένοι ίσως  θα αντέτειναν τις συγκινητικές και ζωντανές παραγωγές του  γνωστού και πολύπαθου γυφτέγκου με τα καρπούζια σε ρόλο Κάτωνος του Τιμητού . Θα αντιπρότεινα  καλύτερα σκωπτικά την αφοπλιστική τιμιότητα των αναμεταδόσεων από το Δελφινάριο όπου τουλάχιστον η  επιθεώρηση συμβαδίζει με την πγιότητα του εκσυγχρονιστικού και μεταμοντέρνου μνημονιακού μας αφηγήματος .  Σεφερλής – Βέλτσος 5 – 0

Για να είμαι  ειλικρινής απέναντι στον εαυτό μου αλλά και σε σας , καλοί μου αναγνώστες ,  το να αναμένω  από τους γνωστούς ιδιώτες  παραγωγές επιπέδου δημόσιας τηλεόρασης αποτελεί οξύμωρο και αφέλεια , πόσω μάλλον ασέβεια στους «νόμους» της αγοράς . Όμως  μπορώ πλέον να αντιληφθώ χωρίς περιθώριο αμφιβολίας το γιατί πραγματικά ο maltόφλυξ καράβλαχος  εξ Ευβοίας επέβαλλε τότε το μαύρο :

Δεν ήταν οι απεργίες  των δημοσιογράφων , οι ενοχλητικές αλογόμυγες της πρωϊνής ζώνης , η ανάγκη να βρεθούν  ένα δίκιλο απολύσεις και  να εξοικονομηθούν μερικά εκατομμύρια για τα αφεντικά – δανειστές. Όλα αυτά υπήρξαν οι αφορμές , οι προφάσεις ώστε εκπομπές σαν αυτή που παρακολουθώ αυτές τις μέρες να πάψουν οριστικά να υπάρχουν . Η αισθητική και το συναίσθημα , κυρίαρχα κοινωνικά και πολιτικά «όπλα» πολύ ισχυρότερα της λογικής ίσως και της ανάγκης  , δεν γίνεται να διαμορφώνονται πόσω μάλλον  να ελέγχωνται και να αναπαράγωνται από κάτι περισσότερο από ένα γλυκανάλατο «Νησί». Αυτό ήταν ελάχιστοι μου αναγνώστες το πραγματικό διακύβευμα και οι εκτελεστές το γνώριζαν τότε  καλύτερα από κάθε άλλον.

ΥΓ Δεν γνωρίζω αν θα επανέλθω συστηματικά στο τσαρδί μου αλλά αυτό εδώ το ποστ  είναι αφιερωμένο σε δύο ακριβούς μου που μας άφησαν  πέρσι τέτοια εποχή.

This entry was posted in Αφόρητες γενικολογίες, Προσεγγίσεις αισθητικής - πετικιούρ, Πολιτιστικά δρώμενα. Bookmark the permalink.

9 Responses to Περί τηλεοπτικών εκπομπών το ανάγνωσμα

 1. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Στις ολιγοημερες διακοπες μου ειδα 4 επιεισοδια. Ηταν τοσο καλη η εκπομπη, ωστε αν και δεν ειχα τσιγαρα περιμενα να τελειωσει ….

  ΥΓ Μετα-Μουσείο – 19 επεισόδια , Ντοκιμαντέρ
  Σειρά που παρουσιάζει μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας, ανάμεσα στα οποία είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσέιο, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, η Ολυμπία, οι Δελφοί, η Εθνική Πινακοθήκη το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κ.α.. Στόχος της είναι να προσεγγίσει το θέμα από διαφορετική σκοπιά, πέρα από μια απλή τηλεοπτική ξενάγηση. Οι διευθυντές των μουσείων, αρχαιολόγοι, ξεναγοί, ιστορικοί τέχνης, καλλιτέχνες που γνωρίζουν εις βάθος τον χώρο και τα αντικείμενα, μιλούν στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα. Μεταδίδουν τον ενθουσιασμό και το πάθος τους για την ιστορία, την μυθολογία μας, την τέχνη, εξηγούν, αναλύουν και εν τέλει ανασυνθέτουν την μοναδική ατμόσφαιρα ενός μουσείου ή αρχαιολογικού χώρου. Η εκπομπή φιλοδοξεί να παρακινήσει τους θεατές να επισκεφθούν από κοντά τους τόπους που θα γνωρίσουν από την μικρή οθόνη, μέσα από γοητευτικές αφηγήσεις και ιστορίες των ανθρώπων που εργάζονται εκεί ή εμπνέονται από αυτούς.

  Ολα τα video στο
  http://www.filologikamathimata.gr/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CE%B1/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1/1709-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF-19-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%B1-,-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%81.html

 2. Γεια σου Παπούλη!

 3. Ο/Η papoylis λέει:

  Αφώτιστε

  ευχαριστώ για τη τεκμηρίωση

  Δύτα

  γεια σου και σένα

 4. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Βρε καλώστονα!
  Καταρχήν κανά δυο (πολυαγαπημένοι σου αναγνώστες) μείνανε καθότι παρεπιοδημουσες στους πέριξ καφενέδες επί μακρώ και άφηκες το μαγαζί κλειστό χωρίς να κρεμάσεις την ταμπέλα «επιστρεφω ..αμέσως», όπως κάνουν όλοι οι μαγαζάτορες, οπότε όλοι νομίζαμε ότι ..παρασύρθηκες (τρέχα γύρευε, από τον ποδόγυρο (ο Χρίστός και η Παναγία, αν και δεν είσαι ..τ’ετοιος), από την Πολιτκή-θέ μου φύλαγε, από επιχειρήσεις και τέτοια) και ..αρμένιζες τόσν καιρό οπότε έιπαμε να μην ενοχλήσουμε, αφού βεβαιωθήκαμε ότι χαίρεις άκρας υγείας και το αυτό επιθυμούσες και δι ημάς (είμαστε και πολυαγαπημένοι άλλωστε).
  Που μου θέλεις και τα ρέστα! 😆 😆

  Κατα δεύτερον να σου πω ότι ενθυμούμαι ότι στην πρώιμη νεότητά μου (πριν μπω στο μπαρόκ δηλαδή και την ύστερη γενικότερα) είχε πέσει στην αντίληψή μου σήριαλ σε …σενάριο του Καζαντζάκη και ειδικώτερα το Χριστός ξανασταυρώνεται καθώς και άλλες εκπομπές αναλόγου ποιότητος τότενες.
  Δεν νοστάλγησα όμως την εποχή της ΕΙΡΤ τότενες που όλα ήταν αγνά και ορέα και δεν είχε εισέλθει ακόμη το μικρόβιο της ιδιωτικής τηλεόρασης που διαφθείρει τους ακροατάς και τους νέους μας ειδικώτερα, αφού αυτό είναι το πιο σημαντικό καθότι το μέλλον του τόπου μας είναι η νεολαία και πρέπει να προσέχουμε να μην τους διαφθείρουν οι καναλάρχες και τα ιδιωτικά συμφέροντα γενικότερα, αφού όπως είναι γνωστό όλοι αυτούνοι οι καπιταλιστές άλλο δεν κάνουνε παρά να απεργάζονται σχέδια πώς θα καταστησουν τους νέους ανθρώπους ντενεκέδες (πολιτισμικά, ..αλλά και γενικότερα) ουτως ώστε να μεταλλαχθούν σε καταναλωτές των προϊόντων (τόσο των δικών τους αλλά και των συναδέλφων τους καπιταλιστών για αυτό άλλωστε και συστήνουν παγκόσμια φόρα για να ..ανταλλάσουν απόψεις και να εκπονούν σχέδια παγκοσμιοποιημένα, όπως είναι η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ η Τριμερής Επιτροπή και τέτοια).

  Βέβαια Παπούλη από την άλλη σκέπτομαι ότι θα μπορούσε να πει …κάποιος ότι στην πραγματικότητα και με βάση τα συμπεράσματα του ποστ σου θα μπορούσε να προκύψει ένα έτοιμα για επιστροφή στις εποχές του Καραμανλή (του κανονικού, όχι του Κωστάκη) ξεκινώντας από τα μοντέλα τηε κρατικής τηλεόρασης και των ΜΜΕ γενικότερα και ..επεκτεινόμενα και στα υπόλοιπα.
  Δεν είναι κακό ξέρεις την εκτίμηση που τρέφω στον (πολιτικό) άνδρα (τον Καραμανλή.
  Οπότε ..εντάξει, συνεννοηθήκαμε

 5. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Κατά τα λοιπά χάρηκα που σε ξαναείδα (διαδικτυακά) και νάσαι καλά ορέ Παπούλη 😆 😆

 6. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Gene Wilder, R.I.P.

 7. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Να προσεχουμε, να ασκουμε την μνημη και την κριση μας, ειδικα εμεις που δεν ειμεθα πλεον μειρακια 🙂 ….

 8. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Ηλθε, δεν ειδε και απηλθε 🙂 o ΑΦ.

  ΥΓ Παπουλη εισαι καλα ;
  Διοτι βαρυς χειμων ενεσκηψε….

 9. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Ενεσκηψε….

  Καλη χρονια με υγεια….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s