Μία εξαίρετη κυρία

joycebrittainjones

Αναδημοσιεύω εδώ το λινκ για ένα άρθρο  του υποφαινόμενου που ανέβηκε στη Καλύβα χθες ως φιλοξενία. Ο λόγος που δημοσιεύεται πρώτα εκεί είναι ότι είχαμε συζητήσει το θέμα κατ ιδίαν με το Πάνο και μου παραχώρησε το προνόμιο να  ασχοληθώ εγώ με την ερίτιμο κα Joyce Brittain-Jones.

Η εξαίρετη κυρία Joyce Brittain-Jones | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

This entry was posted in commercials, Ιστορικά κακοτράχαλα. Bookmark the permalink.

183 Responses to Μία εξαίρετη κυρία

 1. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  στο χθεσινό σας σχετικό σχόλιο :

  «Товарищ Яков Федотович,

  Εκτός θέματος (και μπλογκ!) σχόλιο, αλλά δεν γίνεται αλλιώς: Στον τίτλο τού αφηγήματός σου για την κυρία Joyce Brittain-Jones, το δεύτερο επίθετό της έχει γραφτεί λάθος.

  Увидимся »

  που αφορά προφανώς το ποστ στη Καλύβα δεν αντιλαμβάνομαι τι ακριβώς παρατηρείτε :

  Το δεύτερο συνθετικό του επιθέτου της προκύπτει από το πρώτο της σύζυγο . Δεν είναι Johnes αλλά Jones , από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής του 30 και αρχεία εκείνης της αποχής που διαθέτω όπως αυτό :
  http://www.london-gazette.co.uk/issues/34291/pages/3592/page.pdf

 2. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товарищ Яков Федотович,

  Η παρατήρησή μου αφορούσε στο ότι αρχικά το κείμενό σου εμφανίστηκε με τίτλο Η εξαίρετη κυρία Joyce Brittain-Lones. Αργότερα, το βράδυ, η αβλεψία διορθώθηκε. Προφανώς, ούτε ούτε εσύ ο ίδιος το πρόσεξες. Αγνοώ αν ο εκδότης το διόρθωσε επειδή έπεσε το μάτι του στο λάθος ή τού ανοίξαμε τα μάτια εμείς με το σχόλιό μας εδώ (είμαι όμως βέβαιος πως, αν συνέβη το δεύτερο, δεν θα το παραδεχθεί ποτέ! —πιο εύκολα θα έβγαινε με Κόκκινη Σημαία στο Λευκό Πύργο! 😉 🙂 )

  Η αφήγησή σου είναι εξαίρετη, είναι γνωστό ότι έχεις το ταλέντο τής αφήγησης. Ποιος στη χάρη τών εγγονών όταν γίνεις πραγματικός παππούς! 🙂 Ένα-δυο σημεία που θέλω να σχολιάσω, κάποια άλλη στιγμή.

  Увидимся

 3. Ο/Η Πάνος λέει:

  παπούλη,

  το λάθος ήταν αυτό που αναφέρει ο αποπάνω και το είδα εδώ, σε δικό του σχόλιο. Ως εκδότης υπήρξα μάλλον απρόσεχτος, διότι έκανα κόπυ – πέηστ στον τίτλο που είχες στείλει στο μέηλ – και το κοτσάρισα χωρίς να διακρίνω ότι το J είχε γίνει L.

  Και εις άλλα με υγεία! 🙂

 4. Ο/Η Left G700 λέει:

  Αχ αυτοί οι κεντρώοι (ή κεντροκεντρώοι[***])… Προκειμένου να μην υποχρεωθούν να βγουν με Κόκκινη Σημαία στο Λευκό Πύργο, είναι πρόθυμοι να παραδεχθούν ότι τους άνοιξαν τα μάτια ‘‘σταλινικοί’’! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  [***] © Captain

 5. Ο/Η papoylis λέει:

  Πάνο

  όταν είδα το κείμενο στη Καλύβα ήταν ήδη οκ , οπότε ούτε γάτα , ούτε ζημιά 🙂
  Να σε ευχαριστήσω και από δω για τη φιλοξενία

  λέφτηδες

  ελπίζω τώρα να αντιλαμβάνεστε γιατί δεν το πήρα πρέφα 🙂

 6. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Θα γραψω (καποτε) ενα δοκιμιο : αριστεροι και (αν)αποτελεσματικοτητα 🙂

 7. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товарищ Яков Федотович,

  Όπως ξέρεις, έχουμε την κακή συνήθεια να τα λέμε όλα. Αυτό σπανίως μάς καθιστά ευχάριστους, αλλά, ενίοτε, μας καθιστά χρήσιμους. 🙂 Στα πλαίσια αυτής τής «κακής» συνήθειας λοιπόν, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

  1) Βλέπω ότι στην προκείμενη περίπτωση εφαρμόζεις μια χαρά τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό προς όφελος της …αφεντιάς σου! Διότι μού γράφεις μεν ότι δεν αντιλήφθηκες το αρχικό λάθος τού προαποπάνω ( 😉 🙂 ) επειδή τάχα είχε διορθωθεί το λάθος (έτσι αφήνεις να εννοηθεί), παραλείπεις όμως αιδημόνως να σημειώσεις πως όταν ποστάρισες τα δύο πρώτα (τουλάχιστον) σου σχόλια (Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 10.51 π.μ. και 8.21 μ.μ.) η κυρία Jones εμφανιζόταν στον τίτλο ως Lones (καρατσεκαρισμένο αυτό, μην ακούσω κιχ! 🙂 ). Ο Ζαχαριάδης ήταν πιο large στην αυτοκριτική! 🙂

  2) Βλέπω με χαρά ότι ευχαριστείς και από το τσαρδί σου τον προαποπάνω ( 😉 🙂 ) για τη φιλοξενία. Μπράβο σου! Έτσι πρέπει. Οι αριστεροί πρέπει να είμεθα ευγενείς. Όμως, από την άλλη, σκέφτομαι και το άλλο:

  Τι τσιγκούνης που είναι ώρες-ώρες στις ευχαριστίες αυτός ο товарищ! Τι τσιγκούνης και τι ξεχασιάρης! Αλλά δεν πειράζει. Εγώ έχω μεγάλη καρδιά και αυτό που πρέπει να του γράψω, θα του το γράψω:

  Пожалуйста, пожалуйста! 😉 🙂

  Увидимся

 8. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  τα δύο πρώτα δικά μου σχόλια στα οποία αναφέρεστε γράφτηκαν καθ υπαγόρευσιν από τηλεφώνου στη κόρη μου . Το άρθρο το είδα το απόγευμα της ίδιας μέρας αυτοπροσώπως και προφανώς διορθωμένο γι αυτό και το μυαλό μου πήγε στο Jones – Johnes . Όλα τα λοιπά ( πρακτορικού περιεχομένου ) που γράφετε δεν με αφορούν 🙂

  Αυτό που προφανώς με αφορά και δεν έχω αντιληφθεί ακόμα είναι η «κατηγορία » σας περί «τσιγκουνιάς» . Πότε φιλοξενήθηκα αλλού και χρωστάω αλλά δεν το ξέρω ;; 🙂

 9. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Κάνοντας μια άσκηση …μνήμης κάτι θυμάμαι για το Πολυτεχνείο, αλλά αυτό ήταν πολύ παλιό.
  Ή ήταν μια εισήγηση σε κόβα ως άσκηση … καθοδηγητικού ύφους του Παπούλη, εξ ίσου παλιά;
  😕 :

 10. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Πλήρες το σχόλιο:
  …..:???: 🙂

 11. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ας το καλό σου Πόρσε:
  ….. 😕 🙂

 12. Ο/Η papoylis λέει:

  Νικάλφα

  μοναδική εξήγηση γι ατα 3 τελευταία σου σχόλια είναι ότι αυτές τις μέρες έκανες πολύ παρέα με τον ..αραμαϊστή 😉 🙂

 13. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Μπααα αυτός έπιασε τώρα τα μεγάλα σαλόνια. 🙂
  Θα εμφανισθεί δε οσονούπω καταϊδρωμένος από τις προσπάθειες να βάλει τα ρέβματα της κεντροαριστεράς μπαίνοντας-δεξιά βγαίνοντας στην ίδια κοίτη.
  Μόνο που τον πρόλαβαν οι …πλημμύρες. 😉 🙂

 14. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Παπούλη
  αναρωτιέμαι τι έγινε ο Κώστας Κ. και αν τα προβλήματα υγείας στην οικογένεια λύθηκαν κατ ευχήν.
  Έχεις καμιά επικοινωνία, κάποιο νέο;

 15. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Η αλήθεια είναι ότι έκανα μiα απόπειρα, μέσω του ..άλλου, αλλά αφενός έμενε πια ελάχιστος χρόνος παραμονής, αφετέρου ..είχε πάει για ψάρεμα 🙂

 16. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товарищ Яков Федотович,

  Με αναγκάζεις να επανέλθω, ως μη ήθελα.

  1. Έγραψα εγώ ο ‘‘πούστης’’ (που λέει ο λόγος! 🙂 ):
  «[…] όταν ποστάρισες τα δύο πρώτα (τουλάχιστον) σου σχόλια (Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 10.51 π.μ. και 8.21 μ.μ.) η κυρία Jones εμφανιζόταν στον τίτλο ως Lones (καρατσεκαρισμένο αυτό, μην ακούσω κιχ! 🙂 )».

  Και μου γράφεις μέσα στην καλή χαρά ότι τα δύο πρώτα σου σχόλια τα υπαγόρευσες τηλεφωνικά στην κοράκλα σου (απολύτως δεκτό). Και αμέσως παρακάτω μου γράφεις μέσα στην τρελή χαρά ότι:

  «Το άρθρο το είδα το απόγευμα της ίδιας μέρας αυτοπροσώπως και προφανώς διορθωμένο […].»!!!!!

  Τόσο ‘‘διαγώνια’’ διάβασες το σχόλιό μου και δεν πρόσεξες πως σου λέω ότι μέχρι τις 8.21 (τουλάχιστον) το βράδυ τής ημέρας δημοσίευσης το λάθος καρατσεκαρισμένα δεν είχε διορθωθεί;;; Τι χρεία άλλων μαρτύρων έχω από εσένα τον ίδιο που ομολογείς ότι είδες τη δημοσίευση το απόγευμα, όταν δηλαδή το λάθος ζούσε και βασίλευε;;; Εντάξει, είπαμε, δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, αλλά όταν χάνεις τη συγκέντρωσή σου σε τέτοιο βαθμό, δεν σε σώζει ούτε ο ίδιος ο Ζντάνοφ!!! 🙂

  2. Και στο δεύτερο σημείο τού προηγουμένου σχολίου μου συλλαμβάνεσαι να έχεις διαβάσει διαγώνια! Διότι έγραψα εγώ ο ‘‘πούστης’’ (και πάλι: που λέει ο λόγος! 🙂 ):

  «Τι τσιγκούνης που είναι ώρες-ώρες στις ευχαριστίες αυτός ο товарищ! Τι τσιγκούνης και τι ξεχασιάρης! Αλλά δεν πειράζει. Εγώ έχω μεγάλη καρδιά και αυτό που πρέπει να του γράψω, θα του το γράψω:

  Пожалуйста, пожалуйста! 😉 🙂 »

  Τι άλλο θέλει ο товарищ Яков για να κατανοήσει ότι ο μοναδικός λόγος για να ευχαριστείς κάποιον δεν είναι όταν σου δημοσιεύει κάποιο άρθρο, αλλά και όταν φροντίζει να διορθωθεί ακόμα κι ένα λαθάκι εκ παραδρομής σε αυτό το άρθρο, που ούτε δικό του είναι, ούτε και το αναδημοσίευσε ο ίδιος;;; 😉 🙂

  Увидимся

  ΥΓ Πρόσεξε καλά τι θα απαντήσεις! Γιατί, αν μου ‘‘τα μασήσεις’’, θα πιάσω και θα στείλω όλο το διάλογό μας στο προσωπικό email τού Κουτσούμπα, με αποτέλεσμα να δώσει εντολή να σε κάνουν μέλος τού Κόμματος επειγόντως και, κατ’ εξαίρεση, με τη μέθοδο της κοπτάτσιας!!! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  2 Προσυπογράφω κι εγώ το ερώτημα του Νικάλφα για το προσωπικό/οικογενειακό πρόβλημα του Κώστα Κ που μας είχε εκμυστηρευτεί εδώ το καλοκαίρι. Ήθελα από καιρό να το υποβάλλω, αλλά με πρόλαβε.

 17. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Μια Συζήτηση Με Τον Δημήτρη Πουλικάκο
  Δημοσιεύθηκε στις 13 Νοέ 2013

  ΥΓ Για να ενθυμουνται με νοσταλγια και χαρα για τα περασμενα αναμελα χρνια μας οι μεγαλυτεροι και να μαθαινουν οι μικροτεροι και πιο (αν)αποτελεσματικοι 🙂

 18. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ωχ πλάκωσαν οι αποτελε(ιω)σματικοί! 😀

 19. Ο/Η Left G700 λέει:

  Ναι, ρε Αφώτιστε! Άλλη δουλειά δεν είχαμε παρά να ακούσουμε τον Πουλικάκο σε συνέντευξη δύο ωρών! :mrgreen: Αυτά είναι για κάτι κουρέλια που (ούτε καν) τραγουδάνε ακόμα!

 20. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Για τον ΣΥΡΙΖΑ : “….Καλοι ανθρωποι ειναι…δεν λεμε… ειναι πιο ανεκτικοι απο αλλους πολιτικους σχηματισμους .. Θολοκουλτουρα …Για να ξεκαθαρισει η κατασταση πρεπει να ειναι ξεκαθαρο ενα οραμα ή η αφηγηση οπως λενε οι πολιτικοι διανομουμενοι …Η ελλειψη αυτοκριτικης σε βασικα πραγματα που εχουν κανει λαθη….”

  απο την ως ανω προσφατη συνεντευξη του Δημητρη Πουλικακου….

 21. Ο/Η Left G700 λέει:

  Να κατηγορεί για θολοκουλτούρα τους Συριζαίους ο …Πουλικάκος!!! Ο ορισμός του παραδείγματος για την κατανόηση της παροιμίας είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα! 🙂

 22. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  ΖΩΡΖ ΠΙΛΑΛΙ – Blues ’68 (LIVE μαζι με Δ.ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ)

 23. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Δημήτρης Πουλικάκος & Εξαδάκτυλος – Σκόνη Πέτρες Λάσπη
  Απόσπασμα απο την ταινία «Αλδεβαράν» του Ανδρέα Θωμόπουλου
  από το δίσκο: ¨Μεταφοραί Εκδρομαί – ο Μήτσος»

 24. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  όταν λέω απόγευμα εννοώ το ..δικό μου απόγευμα ( ήτοι για σας βράδυ ) . Για μένα ώρες πριν από τις 10:00 μμ είναι απόγευμα , επειδή έχω δουλέψει καμμιά 20ετία στη νύχτα. Αυτό που ΔΕΝ πρόσεξα εξ αρχής είναι ότι στο αρτχικό σς σχόλιο εντοπίζατε το σφάλμα στο ΤΙΤΛΟ . Το είδα το … απόγευμα της 21 / 11 όταν ήδη το είχε διορθώσει ο Πάνος . ¨ολα τα υπόλοιπα που γράφετε εντάσσωνται στη κατηγορία «βγάζω από τη μύγα ξύγκι» , οπότε εξακολουθούν να μη με αφορούν και να μη χρήζουν απάντησης. Μπορείτε προφανώς να επιμείνετε αλλά απάντηση ( όπως αυτή που θέλετε ) δεν θα πάρετε. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στο Δημητράκη το Κουτσούμπα και εγώ θα του πω μια ορέα ιστορία με το κυρ Νίκο το καλούδη για νάχει να πορεύεται 🙂

  κατά τα λοιπά :

  Να σς ευχαριστήσω για τον εντοπισμό της αβλεψίας στο τίτλο. περί αυτού δεν υπάρχει αμφισβήτηση και σας είμαι υπόχρεως. πόσω μάλλον όμως υπόχρεως είμαι στο πάνο για τη δημοσίευση – φιλοξενία . Θα υπάρξει και επόμενη σε σύντομο χρόνο.

  Με το Κώστα Κ δεν έχω πρόσφατη επικοινωνία αλλά θα το επιχειρήσω και θα ενημερώσω εδώ τους ενδιαφερόμενους.

  Αφώτιστε

  το τελευταίο γιουτιούμπι είναι μνημειακού χαρακτήρα 🙂

 25. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπητε Πουλη

  Θα γραψω καποτε το δοκιμιο «αριστερα και (αν)αποτελεματικοτητα»

  Δεν ειναι μνημειακου χαρακτηρα, διοτι τοσο οι πρωταγωνιστες (Δ.Πουλικακος, Π.Κουτρουμπουσης,…) , οσο και οι ακροατες ζουν, δημιουργουν και ….βασιλευουν της κοινης λογικης.

  » Μεταφοραί Εκδρομαί «Ο Μήτσος»- Δημήτρης Πουλικάκος.
  Ο σημαντικότερος δίσκος της ελληνικής Ψυχεδέλειας.

  Ο Δημήτρης Πουλικάκος εμφανίζεται στο εξώφυλλο σαν μικρομεσαίος οικογενειάρχης που μεταφέρει ψώνια με πλαστική σακούλα.Τη φωτογραφία «τράβηξε» ο Πιτ Κουτρουμπούσης στα 1976, που είναι και η χρονιά κυκλοφορίας του δίσκου, όμως τα τραγούδια γράφτηκαν μεταξύ 1970 και 1972 και παρουσιάζονταν καθημερινά, με το συγκρότημα Εξαδάκτυλος, στη διάρκεια του χειμώνα 1972-1973 στο κλαμπ Κύτταρο.

  Εδώ έχουμε τη σπάνια περίπτωση καλλιτέχνη που βρίσκει το θάρρος σε πραγματικό χρόνο, να μιλήσει ανοιχτά και καθαρά εναντίον της χούντας.Ο Πουλικάκος με το συγκρότημα Εξαδάκτυλος κατόρθωσε να γελοιοποιήσει τους συνταγματάρχες, αλλά και τη φοβισμένη κοινωνία της «πλαστικής σακούλας» που τους ανέχτηκε.
  Το αριστοφανικό αυτό υλικό, δεν χρησιμοποιεί μισόλογα, ούτε αλλάζει λέξεις για να περάσει από την επιτροπή λογοκρισίας.Η επιτροπή κι ο κίνδυνος αγνοούνται, έτσι το περιεχόμενο μένει παλικαρίσια αναλλοίωτο και φτάνει σ’εμάς, σαν ένα εξαίρετο δείγμα συνύπαρξης ψυχεδελικής και αντιδικτατορικής διάθεσης.Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τι μας λες, που σατιρίζει την «ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ» που υποσχόταν η δικτατορία…

  Κουβέντες πολλές, αβέρτα γιορτές
  για πες μας τι κρύβεις
  Ακούμε πολλά, για τόσα αγαθά
  που μας χαρίζεις
  Στους δρόμους σκυλιά, στο σπίτι μιλιά
  κι ότι ορίζεις
  Τα μάτια φωτιές, στο πιάτο ελιές
  και μη μας τα πρήζεις
  Εμπρός όλοι μαζί παιδιά
  για μια καινούργια μεγάλη Ελλάδα!

  Κεφάλια ψηλά, στην τσέπη λιανά
  σιωπηλή πλειονότης
  Στο ράφι τιμές και δόξες παλιές
  λαμπρή Αρχαιότης!
  Σφιχτές αγκαλιές, βροχή καρπαζιές
  στο γύψο νεότης.
  Γιαμάχα, χοτ παντς, ασφάλεια και τανκς
  πλήρης ισότης!
  Εμπρός όλοι μαζί παιδιά
  για μια καινούργια μεγάλη Ελλάδα! »

  http://freedomgreece.blogspot.gr/2013/07/blog-post_19.html

  ΥΓ Τα παιδια και οχι μονον (οι νεοκομμουνιστες εν μεσω παγκοσμιοποιημενου τζογο-καπιταλισμου Βιτσας, Μουλοπουλος, …., Αριστεροπουλος, Αριστεροπληκτος,….) ειναι οπαδοι της νορμας, του σταχανοβισμου και του μετα-σοασιαλιστικου ρεαλισμου, οποτε τι να περιμενει κανεις ;

 26. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπητε Πουλη =Αγαπητε Π(απ)ουλη

  ΥΓ Επεσε στο πληκρολογιο το απ καi το ξαναμαζεψα 🙂

 27. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товарищ Яков Федотович,

  Όχι, δεν θα επιμείνουμε. Στην τελική, ένα πείραγμα ήταν πάνω σε ένα δευτερεύον ζήτημα. Φαίνεται όμως ότι για σένα το να μην έχεις προσέξει το λάθος στον τίτλο ήταν ζήτημα …ζωής και θανάτου! 🙂 Ησύχασε, το λάθος είναι δικό μου (αν δεν σε είχε πιάσει τεταρταίος πυρετός στο ενδεχόμενο να μην έχεις προσέξει το L που μπήκε αντί τού J και είχες διαβάσει λιγότερο διαγώνια τα σχόλιά μου θα το εντόπιζες κι εσύ… 🙂 ). Να πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα:

  Το αφήγημά σου αναρτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα ποστάρισα και το σχόλιό μου εδώ για το λάθος στο όνομα της κυρίας. Τα δικά σου σχόλια μπήκαν την άλλη μέρα στο τσαρδί τού προπροπροαποπάνω. 😉 🙂 Όταν λοιπόν σου έλεγα ότι τουλάχιστον μέχρι τις 8.21 το βράδυ το λάθος δεν είχε διορθωθεί, είχα στο μυαλό μου την 20η Νοεμβρίου κι όχι την 21η. Και εκτιμώ ότι ο προπροπροαποπάνω 😉 🙂 είδε το σχόλιό μου και διόρθωσε το λάθος το βράδυ τής 20ης (αργότερα όμως από τις 8.21 μ.μ., καρατσεκαρισμένο αυτό). Επομένως, ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει. Δεν έκανες λάθος! (και πώς θα μπορούσες άλλωστε! 😉 🙂 ). Εγώ το έκανα! (και πώς δεν θα μπορούσα άλλωστε: 😉 🙂 ).

  Αυτή ήταν όλη η ιστορία. Ούτε από τη μύγα ξύγκι πήγα να βγάλω, ούτε πολύ περισσότερο να σου επιβάλω τι να πεις (απορώ πώς προέκυψε αυτή η σκέψη σου). Ακόμα και την παράλειψή σου να με ευχαριστήσεις για τη μέριμνά μου να διορθωθεί το λαθάκι στον τίτλο, διακριτικά και παιγνιωδώς την επισήμανα.

  Φαίνεται όμως ότι το παράκανα στη διακριτικότητα και δεν ‘‘έγραψε’’ (και πάλι δικό μου το λάθος! 🙂 ). Έτσι εξηγείται πώς δεν κάνεις καθόλου γι’ αυτήν… 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Увидимся

 28. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товарищ Яков Федотович,

  Αφού τελειώσαμε με τα ‘‘διαδικαστικά’’, να καταθέσω δυο-τρεις σκέψεις για το αφήγημα της εξαίρετης κυρίας Joyce Brittain-Jones.

  1. Γράφεις σε κάποιο σημείο στο υποκεφάλαιο Το εξόριστο ζεύγος:

  Όσο γίνεται πλέον προφανές ότι η χιτλερική Γερμανία θα ηττηθεί, όσο φουντώνει η αντίσταση και οι ενδοελληνικές έριδες στη κατεχόμενη πατρίδα , όσο εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό το καθεστωτικό για τη μεταπολεμική Ελλάδα ο Γεώργιος ( ίσως και ακουσίως ) αποτελεί το πολιορκητικό κριό των βρετανικών συμφερόντων και στοχεύσεων.

  Γιατί «ίσως και ακουσίως»; Ο Γεώργιος Β´ δεν ήταν δεδομένα αγγλόφιλος; Έτσι τον έχω φακελώσει εγώ. Από πού πηγάζουν οι αμφιβολίες σου;

  2. Μήπως είναι λίγο υπερβολική η λέξη τίσις (γκούγκλισα και είδα τι σημαίνει, αμάν πια η λεξιλαγνεία σου, ούτε ο Σαραντάκος! 🙂 ) για τη μεταπολεμική σύνδεση της κυρίας Jones με τον Edwin G. Boxshall; Και μήπως δεν δικαιολογείται από τα πράγματα η κυκλική επιστροφή που λες; Ο Boxshall δεν εμφανίζεται να παίζει κάποιο ρόλο στη σχέση Γεώργιου – Jones. Κι όπως γράφεις κι εσύ, ο γάμος του με την κυρία μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά μπορεί και να μη σημαίνει τίποτε (σε εφαπτόμενους ή και αλληλεπικαλυπτόμενους κύκλους σουλατσάριζαν, γνωρίστηκαν, έτυχε και πέτυχε, γιατί όχι;).

  3. Έχω την εντύπωση ότι το ταξίδι στα βόρεια Βαλκάνια μάλλον έπρεπε να είναι πιο σύντομο. Απομακρύνει αρκετά τον αναγνώστη από το κυρίως θέμα και, επιπλέον και πιο επιβαρυντικά, τον κουράζει κάπως δεδομένου ότι αναφέρεσαι σε πολλά πρόσωπα και τις σχέσεις τους. Σε τέτοιου είδους αφηγήσεις οι παρεκβάσεις είναι αναπόφευκτες αλλά η απόσταση που διανύεται θέλει αυστηρό μέτρο. Μου φαίνεται ότι ήσουν λίγο large… 🙂

  4. Συντάσσομαι κι εγώ με την άποψή σου ότι η σχέση της με τον Γεώργιο ήταν αυτό που λένε το τερπνόν μετά τού ωφελίμου (νομίζω ότι δεν θα μάθουμε όμως ποτέ αν ξεκίνησε ως τερπνή ή ως ωφέλιμη).

  5. Τι μ&#%@®@!!! 😉 🙂

  Увидимся

 29. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  εσ αύριον τα σπουδαία 🙂

 30. Ο/Η Left G700 λέει:

  ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 28/11/2013 στις 9:17 μμ

  Έτσι εξηγείται πώς δεν κάνεις καθόλου γι’ αυτήν… 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 = Έτσι εξηγείται πώς δεν κάνεις καθόλου [λόγο] γι’ αυτήν [την παράλειψη]… 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 31. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  αφήνωντας κατά μέρος τα …διαδικαστικά του πρώτου σας χθεσινού σχολίου ( και του τρίτου ) απαντώ στα επί της ουσίας :

  1.

  Από αυτά που διάβασα και μπόρεσα να καταλάβω , όταν επιβλήθηκε από τους βρετανούς στον Γεώργιο ο Δαμασκηνός ως αντιβασιλεύς , ο εν λόγω υπέστη μια «απογοήτευση» . Νοίκιασε ένα σπίτι στη Chester για να στεγάσει τη πάρτη του και την ερωμένη , νομίζωντας ( δικαιολογημένα ) ότι η υπόθεση της μοναρχίας έχει κλείσει. Δείχνει δηλαδή με τη συμπεριφορά του ότι διαβλέπει ( μιλάμε για τις αρχές του 45 ) ότι σε πιθανό δημοψήφισμα , που ακόμα σύμφωνα με τις συμφωνίες θα προηγείται των εκλογών , δεν έχει τύχη. Η βασιλική οικογένεια παραμένει στα Λονδίνα και επικρατεί απογοήτευση . Είναι γνωστή η ρήση του γεωργίου για τη «βαλίτσα» . και αισθάνομαι ότι οι Βρετανοί τον διαβεβαιώνουν ότι θα επιστρέψει κάποια στιγμή , αλλά ο ίδιος δεν έχει πλέον τη διάθεση ( εξ ου και το «ίσως» στο σημείο που εντοπίζετε ) . Στο ότι ο Γεώργιος είναι αγγλόφιλος δεν υπάρχει αμφιβολία , στο ότι στο στενό ιστορικά προκείμενο αυτό συμβαίνει εκουσίως ή ακουσίως του είναι μια συζήτηση 😉

  2 και 3

  Από την αρχή σχεδόν του άρθρου έχω υπονοήσει ότι ο «κύκλος» θα κλείσει απρόσμενα στο τέλος. Η τίσις , ως τέλος της τραγωδίας και του δράματος , χρησιμοποιείται μεταφορικά και εν τινί τρόπω καταχρηστικά. Όμως δεν έχετε αντιληφθεί ίσως ότι αυτό που πλαγίως ( αλλά σαφώς ) συνδέει την αφήγηση είναι η ρουμανική δυναστεία και τα σχετικά παραφερνάλια. Η Μάμμα ρεγγίνα ως τοποτηρητής των βρετανικών συμφερόντων , ο Barbu Stirbey ως εκτελεστικό όργανο και εραστής της , ο ατυχήσας γάμος του Γεωργίου με τη ρουμάνα πριγκήπισσα , η σχέση Stirbey και E.G. Boxshall , η πιθανή ρουμανική καταγωγή της εξαίρετης και εριτίμου και τέλος ο γάμος του 49 μεταξύ των δύο αποτελούν ένα κύκλο αφηγηματικό και εν μέρει χαρακτηριστικό των ρόλων που έπαιξαν όλοι αυτοί στη διαμόρφωση του ιστορικού γίγνεσθαι των Βαλκανίων. Δεν γνωρίζουμε αν μεταξύ των δύο υπήρχε κάποια πρότερη γνωριμία , αλλά όπως υπονοώ στο άρθρο οι γάμοι μεταξύ operatives ήταν υπαρκτό φαινόμενο και μάλιστα κάποτε κατ’ εντολήν και όχι μόνο στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για διάφορους λόγους . Η μακρά αναφορά μου στα σχετικά με τη ρουμανική περιπέτεια σκοπό έχουν να δείξουν τις μεθόδους και τις «τεχνικές» του πιό αποκρουστικού ΙΜΗΟ φαινομένου των 2 τελευταίων αιώνων : της βρετανικής αποικιοκρατικής και εξωτερικής πολιτικής. Ένα φαινόμενο που μελετώ εδώ και πολύ καιρό και για το οποίο θα υπάρξει και επόμενο ποστ με θέμα το Ιράν και ένα γνωστό μας κύριο. Επομένως θεώρησα σκόπιμο να αφιερώσω πολύ χρόνο στο να μελετήσω τα ρουμανικά πράγματα , όσο περισσότερο ανακάλυπτα τις διασυνδέσεις και τις ομοιότητες από καινούργια στοιχεία που έβγαζε στο φως η έρευνα μου . Γι αυτό και έχει αφιερωθεί τόσο μεγάλο μέρος της αφήγησης στα σχετικά με τη Ρουμανία.

  4.

  Αυτή την εντύπωση έχω και εγώ

  5.

  ??????????????

 32. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Για το Γεώργιο λέει (στο 5) 😉 , αλλά νομίζω ότι τον αντιμετωπίζει ..ρηχά (σε σχέση με το θέμα) 🙂

 33. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Αναγνώστη, (για την περίπτωση που όντως δεν το έπιασες το υπονοούμενο):

  Ορέ Αναγνώστη! Εντάξει, ως αριστερός είμαι αντιβασιλικός. Ξέχασες όμως ότι δεν είμαι και »σταλινικός» για να τον χαρακτηρίζω μουνάρα,[***] πεθαμένο άνθρωπο! 🙂

  Για την κυρία ομιλώ. Μπορεί η φωτό να μη δείχνει πολλά, αλλά για τέτοια την κόβω!

  [***] Ή αντισταλινικός για να τον χαρακτηρίσω αποπάνω… 😉 🙂

  Τα λέμε (αλλά να πιάνεις και κάνα υπονοούμενο! 🙂 )

 34. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Αναγνώστη, (για την περίπτωση που όντως το έπιασες το υπονοούμενο):

  Το έπιασες το υπονοούμενο! Μόνο ο товарищ Яков έμεινε να βαράει ερωτηματικά αράδα σαν τον Νίκολσον στη Λάμψη! 🙂

  Τα λέμε (φαντάζομαι θα τα λέμε καλύτερα μια και κάαατι πιάνεις από υπονοούμενα… 🙂 )

 35. Ο/Η Left G700 λέει:

  [***] Ή αντισταλινικός για να τον χαρακτηρίσω αποπάνω… 😉 🙂 = [***] Ή »αντισταλινικός» για να τον χαρακτηρίσω αποπάνω… 😉 🙂

 36. Ο/Η Left G700 λέει:

  ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ

  [***] Ή αντισταλινικός για να τον χαρακτηρίσω αποπάνω… 😉 🙂 = [***] Ή ”αντισταλινικός” για να τον χαρακτηρίσω αποπάνω… 😉 🙂

 37. Ο/Η Left G700 λέει:

  ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ ΟΡΘΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ

  [***] Ή »αντισταλινικός» για να τον χαρακτηρίσω αποπάνω… 😉 🙂 = [***] Ή ”αντισταλινικός” για να τον χαρακτηρίσω αποπάνω… 😉 🙂

 38. Ο/Η papoylis λέει:

  Η ορθή επανάληψη έχει κουραστεί τόσην ώρα ορθοστασία. Αφήστε τη να κάτσει λίγο για να ξαποστάσει 🙂

 39. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товарищ Яков Федотович,

  Μη νομίζεις! Επίτηδες το έκανα για να κοκκινίσει η στήλη με τα οργίλα σχόλια των πουριτανών και να σας κοπεί ο πολύς τσαμπουκάς εσάς τών Παναθηναϊκώνε, που τώρα τελευταία έχετε αναθαρρήσει με τον Δημητράκη τον Γιαννακόπουλο (μπουμπούκι παιδί, να το χαίρεστε! 😉 ) 🙂

  Увидимся

 40. Ο/Η Left G700 λέει:

  🙂 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 🙂

  η στήλη με τα οργίλα σχόλια των πουριτανών = η στήλη με τις οργίλες αντιδράσεις των πουριτανών

 41. Ο/Η Left G700 λέει:

  🙂 (ΟΡΘΗ) ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗΣ 🙂

  Θενξ για τις διευκρινίσεις. Μία μόνο παρατήρηση: Βεβαίως και κατανόησα τα συγκοινωνούντα δοχεία που οδηγούσαν στη Ρουμανία -εξ άλλου το κάνεις σαφές. Όμως, η ένταξη του Boxshall στο «σινάφι» δεν αρκεί (ΙΜΗΟ 😉 ) για τη μεγάλη κουβέντα τής τίσεως. Κάτι που φαίνεται να δέχεσαι αφού κάνεις λόγο για καταχρηστική χρήση. Αυτό κι εγώ εννοούσα. Μία κάποια καταχρηστικότητα.

  Увидимся

  ΥΓ Αναγκάστηκα να εξηγήσω φάτσα κάρτα το μ&#%@®@ επειδή διατύπωσες την απορία σου με πολλά ερωτηματικά. 🙂 Εντάξει; 🙂

 42. Ο/Η Left G700 λέει:

  Για τον Νικάλφα που, όπως και ο οικοδεσπότης, δεν περνάει και πολύ συχνά από εδώ και δεν μπορούμε να του ευχηθούμε εκεί που συχνάζει, Χρόνια Πολλά και Καλά! 🙂

 43. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Λέφτηδες
  και οι άλλοι φίλοι εδώ, που εκφράστηκαν και αλλού, ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας και εύχομαι ότι καλύτερο για σας και τις οικογένειες σας.
  Υγεία, ψυχή γερή, υπομονή και καλή δύναμη! 🙂

 44. Ο/Η Left G700 λέει:

  ΥΓ 😉 🙂

 45. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Χρόνια πολλά και καλή δύναμη σε σένα Παπς και σε όλη την καλή παλιοπαρέα για τις δύσκολες εποχές που έρχονται…

 46. Ο/Η papoylis λέει:

  Κώστα μου αντεύχομαι 🙂

 47. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Κώστα χρόνια πολλά και καλά και με την ευκαιρία να σου μεταφέρω και τις ευχές του Καπετάνιου (στις έστειλε σε άλλο κονάκι που …παρεπιδημούμε), καθότι μπορεί να μην μπει τις επόμενες ημέρες εδώ και να στα πει άμεσα (δεν έχω καταλάβει ακριβώς, αλλά πρέπει τώρα τελευταία να έχει μπλέξει με ..ολονυχτίες με στόχο την αλιεία χταποδιών 🙂 )

 48. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Γειά σου Αναγνώστα ! Τους θερμούς χαιρετισμούς μου και στον Καπετάνιο. Αλλά άμα τον δεις, ρώτα τον για τις ολονυκτίες… Γιατί όσα χταπόδια είδα στην ζωή μου να κοπανάν στα βράχια, ντάλα μεσημέρι τα είχαν ξετρυπώσει. Και το μόνο χταπόδι που θαύμασα ζηλεύοντας… σαν στόχο ήταν αυτό που μία γιαπωνέζικη γκραβούρα αποθανάτιζε νάχει τυλίξει τα πλοκάμια του σε γυμνό γυναικείο κορμί.

 49. Ο/Η papoylis λέει:

  Κώστα

  στη Καλύβα αναδημοσιεύτηκε πρόσφατο άρθρο σου στην Ε , από εκεί ο καπταιν στέλνει τους χαιρετισμούς του 🙂

 50. Ο/Η kapetanios λέει:

  χαίρε Κωνσταντίνε και χρόνια πολλά. Τα μεγάλα και διαλεχτά χταπόδια βγαίνουν σχεδόν πάντα βράδυ (και χωρίς φεγγάρι) με τον παραδοσιακό τρόπο –το πυροφάνι. Λατρεμένη μου μέθοδος τα προηγούμενα χρόνια, όσο τουλάχιστον αυτό επιτρεπόταν στον ερασιτέχνη ψαρά– εδώ και λίγα χρόνια απαγορεύτηκε ΚΑΙ αυτό.
  Βράδυ επίσης, είναι συνήθως και οι στιγμές που μπορεί να το απολαύσει στο πιάτο του κανείς , και αυτές τις «ολονυχτίες» είχε στο μυαλό του ο Αναγνώστης όταν αναφερόταν σε αυτές 🙂

 51. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Χαίρε Κάπταιν, με πιάνεις αδιάβαστο όπως είναι φυσικό για κάποιον που οι ψαρικές γνώσεις του περιορίζονται στο καλάμι του παπού των παιδικών του χρόνων. Δεν αμφέβαλλα για το τι είχε στο μυαλό του ο Αναγνώστης όταν μίλαγε για τις ολονυκτίες σου. Αυτό όμως δεν εμποδίζει το δικό μου μυαλό να λοξοδρομεί (καρκινάκι γεννήθηκα βλέπεις) σαν τον κάβουρα…

 52. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товарищ Яков Федотович,

  Τώρα που επανεμφανίστηκε ο Κώστας Κ. (τον χαιρετούμε και εμείς), δεν κανονίζεις να ανεβάσεις κάτι που να αναζωπυρώσει τις καλοκαιρινές σινδονιάδες μας; Ξέρεις εσύ! 😉 🙂

  Увидимся

 53. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Γειά σας Λέφτηδες. Καλή η σκέψη σας, οι εορτές σηκώνουν περισσότερη κουβεντούλα… βάθους και περισυλλογής. Τουλάχιστον από πλευράς χρόνου που προσωπικά συνήθως στερούμαι. Παρεμπιπτόντως, επισκέφθηκα πρώτη φορά την ‘Καλύβα’ όπου διαπίστωσα πως γίνονται πολλαπλές συζητήσεις σε θέματα επικαιρότητας κι όχι μόνον, αλλά παρατήρησα πως ενώ συμμετέχουν πολλοί από την εδώ παρέα, εσείς που είστε πολυγραφότατοι μάλλον απέχετε. Αν δεν γίνομαι αδιάκριτος θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος γι’ αυτό.

 54. Ο/Η failedevolution λέει:

  Ένας φανταστικός διάλογος ανάμεσα στα «αφεντικά»

  http://tiny.cc/ivx87w

 55. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Πολύ ενδιαφέρων διάλογος failedevolution καθώς αποκαλύπτει αρκετές πτυχές της πραγματικής κρίσης. Το φανταστικό στοιχείο του ωστόσο δεν νομίζω πως βρίσκεται στην αντιπαράθεση επιχειρημάτων τραπεζών και πολυεθνικών αλλά στο ότι προβάλλει μία εικόνα σχεδιασμένης κι ελεγχόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα των ενδοκαπιταλιστικών αντιφάσεων και του ανταγωνισμού που δεν περιορίζεται μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων. Στις μέρες της κρίσης που έρχονται και πολυεθνικές θα κλείσουν και τράπεζες θα καταρρεύσουν. Ο καννιβαλισμός ξεκίνησε από την περιφέρεια, αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει στον πυρήνα. Ακόμη ζούμε το προοίμιο της παγκόσμιας κρίσης.

 56. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Κώστα Κ,

  Όπως συνηθίζεται να λένε και στις συνεντεύξεις τύπου, «χαίρομαι πάρα πολύ για την ερώτηση που μας κάνεις»! 😉 🙂

  Θα σε ενημερώσω με πληρότητα (αργότερα όμως, προσπαθώ να τελειώσω ένα οφειλόμενο ποστ). Κι έτσι, θα έχεις την ευκαιρία, για άλλη μια φορά, να διαπιστώσεις ότι αυτό που χωρίζει τους ‘‘σταλινικούς’’ από τους ‘‘αντισταλινικούς’’ δεν είναι παρά τέσσερα μόνο γράμματα, κενά περιεχομένου, βεβαίως βεβαίως! 😉 🙂

  Τα λέμε

 57. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Χαίρεσαι ή… χαίρεστε Left G700 ; Ένας ή πολλοί ; Ένας για όλους και όλοι για έναν σαν τους 4 σωματοφύλακες ; Κι όταν χαίρεται ή μιλά ο ένας που ξέρει αν χαίρονται ή συμφωνούν κι οι άλλοι ώστε να τους εκπροσωπεί ;
  Να ένα πρακτικό σημείο το οποίο επίσης νομίζω ενδιαφέρει τη συζήτηση περί σταλινισμού. Παρεμπιπτόντως ο όρος ‘αντισταλινικός’ δεν τιμά όσους τον φέρουν, για λόγους ευνοήτους νομίζω.
  Κατά τα άλλα, περιμένω τη μαγική λέξη που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.
  Τα είπαμε, τα λέμε και θα τα ξαναπούμε
  Καλά νάμαστε και χρόνια πολλά

 58. Ο/Η Left G700 λέει:

  Χαίρεσαι ή… χαίρεστε Left G700 ; Ένας ή πολλοί ; Ένας για όλους και όλοι για έναν σαν τους 4 σωματοφύλακες ; Κι όταν χαίρεται ή μιλά ο ένας που ξέρει αν χαίρονται ή συμφωνούν κι οι άλλοι ώστε να τους εκπροσωπεί;

  Δεν είμ’ εγώ Πασόκα, δεν είμαι Κουκουέ, είμαι ό,τι είμαι κι ό,τι τραγουδώ για σε! 😉 🙂

 59. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Κώστα Κ,

  Έρχομαι να απαντήσω στο ερώτημά σου (πώς και γιατί ‘‘λάμπουμε’’ δια της απουσίας μας από την Καλύβα) με καθυστέρηση μιας μέρας (ξενύχτησα μέχρι να τελειώσω αυτό το ποστ για το ποίο σου έκανα λόγο χθες και δεν με έπαιρνε άλλο). Λοιπόν:

  Πριν απαντήσω, πρέπει να κάνω μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν.

  Η γνωριμία μας με την Καλύβα έγινε πριν από τέσσερα χρόνια. Ατυχώς, έγινε κάτω από συνθήκες πλαγιομετωπικής σύγκρουσης. Τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη σύγκρουση τις είχε ο Καλυβάρχης (με συνυπεύθυνο σε δεύτερο βαθμό κάποιον κοινό μας γνωστό 😉 ), αλλά εμείς κάναμε το λάθος να μη διεκδικήσουμε το δίκιο μας σωστά. Βγήκαμε δηλαδή από το τρακαρισμένο αυτοκίνητό μας κι αρχίσαμε τις Χριστοπαναγίες, «νύχτα πήρατε το δίπλωμα;», «τι κάνετε, ρε μαλάκες, θα μας σκοτώσετε!» και τα σχετικά. Έτσι, το χάσαμε το δίκιο μας εν μέρει. Σε ποιους τα χώσαμε; Στο διαχειριστή Καλυβάρχη, φυσικά, αλλά και στον συνυπεύθυνο …Товарищ Яков Федотович (aka Παπούλης)!!! Αυτός ήταν ο κοινός μας γνωστός που έγραψα παραπάνω. Ο Καπετάνιος, με τον οποίο γνωριστήκαμε επίσης τότε, τη γλύτωσε γιατί το έπαιξε ‘‘κεντριστής’’. 😉 🙂 Ο Καλυβάρχης μάς έδειξε εμμέσως πλην σαφώς την πόρτα («να σας βλέπουμε σπανίως») κι εμείς το σεβαστήκαμε απολύτως. Επισκεπτόμασταν την Καλύβα συχνά-πυκνά, αλλά ουδέποτε ‘‘ενοχλήσαμε’’ με την παρουσία μας. (Να μην παραλείψω: Το έφερε η περίσταση και ο Καλυβάρχης επισκέφτηκε κάποια στιγμή το τσαρδί μας για κάποιο ιδιαίτερο λόγο που δεν σχετιζόταν με τη μεταξύ μας πλαγιομετωπική. Εκεί, en passant, μας έδωσε να καταλάβουμε ότι θεωρεί την ιστορία περασμένα ξεχασμένα. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίσαμε να μη σχολιάζουμε —όχι από ‘‘πίκα’’ βέβαια)

  Πέρασε ο καιρός και ήρθε η στιγμή να εγκατασταθεί στο δικό του σπίτι πια ο товарищ Яков. Κάναμε την αυτοκριτική μας σαν καλά αριστερά παιδιά και πιάσαμε στασίδι εδώ, κόβοντας και ράβοντας (κατά τις δυνατότητές μας). Σχεδόν αμέσως ο товарищ Яков άρχισε να ανταποδίδει τις επισκέψεις (τώρα τελευταία έχει αραιώσει —και ξέρω το γιατί 😉 🙂 ) για να αναπτυχθεί μια στενή σχέση, παρά τις όποιες πολιτικές διαφωνίες μας και διαφορές προσωπικότητας.

  Πέρασε κι άλλος καιρός, και ο товарищ Яков έκανε την επανεμφάνισή του στην Καλύβα. Μια, δυο, τρείς, είπαμε κάποια στιγμή: «Άμα η ‘‘αλεπού’’ κόβει βόλτες ψηλά στο βουνό, τι κάνουν τα ‘‘αλεπόπουλα’’ στον κάμπο; Ξοπίσω κι εμείς!».

  Έτσι, κατά την άνοιξη, κάναμε με τη σειρά μας την επανεμφάνισή μας. Όχι όμως έτσι, στην ψύχρα, αγνοώντας την προϊστορία. Μπήκε ένα σχόλιο από κάποιον αναγνώστη που μας αφορούσε, ζητήσαμε το ΟΚ για να απαντήσουμε, το πήραμε, απαντήσαμε, και μετά, ως πάντα καλά αριστερά παιδιά (πάντα μαλάκες δηλαδή 🙂 ), ξανακάναμε την αυτοκριτική μας, όλα ωραία και καλά, και αρχίσαμε να παίρνουμε το λόγο.

  Φυσικά, αρχίσαμε να παίρνουμε το λόγο για να λέμε τα δικά μας. Όχι ότι πιάσαμε να μοιράζουμε «κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης» ή να αραδιάζουμε τσιτάτα ή «αποφάσεις τής Κεντρικής Επιτροπής» βέβαια, δεν το συνηθίζουμε, φαντάζομαι να το έχεις αντιληφθεί αυτό. Απλώς μιλάγαμε από την αριστερή σκοπιά, με την Αριστερά νοούμενη κατά το δικό μας μυαλό, και, επιπλέον, σεβόμενοι το χιουμοριστικό/παιγνιώδες κλίμα που χαρακτηρίζει την Καλύβα (για να τα λέμε όλα, κουτί μάς έρχεται αυτό το κλίμα, μας αρέσει θέλω να πω). Πώς μας υποδέχθηκαν εκεί; Πριν απαντήσω πρέπει να κάνω μία παρέκβαση για να πω τι είναι κατά τη γνώμη μου η Καλύβα από πολιτική άποψη —αυτό κυρίως (με) ενδιαφέρει.

  Δεν ξέρω πόσο συχνά την επισκέπτεσαι, αλλά για μένα που την παρακολουθώ τακτικά εδώ και τέσσερα χρόνια, η Καλύβα είναι το βασίλειο του «ακραίου κέντρου», κατά τη διατύπωση του Ταρίκ Αλί. Φυσικά, δεν είναι όλοι οι αναγνώστες του εκπρόσωποι αυτού τού χώρου, ούτε καν όλοι όσοι συχνάζουν εκεί. Αλλά το κέντρο βάρους είναι αυτό: το ακραίο κέντρο. Το οποίο, όπως ασφαλώς γνωρίζεις πολύ καλά, περιλαμβάνει ένα σωρό κατηγορίες: φιλελεύθερους κάθε κοπής, προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες, σκέτα δημοκράτες πολίτες, δεξιούτσικους, δεξιούς και καραδεξιούς (που συχνά φοράνε πολιτικά για να μην τους παίρνει κανείς πρέφα). Όλοι αυτοί μπορούν να κατηγοριοποιηθούν και με βάση ένα άλλο κριτήριο. Αυτό τού αντικομμουνισμού. Τότε μας προκύπτουν οι εξής υποκατηγορίες (ενδεικτικά): εξτρεμιστές αντικομμουνιστές, ακραίοι αντικομμουνιστές, μετριοπαθείς αντικομμουνιστές, ήπιοι αντικομμουνιστές, συμφιλιωτικοί αντικομμουνιστές και πάει λέγοντας. Τέλος παρέκβασης.

  Όπως καταλαβαίνεις, δεν μας υποδέχθηκαν (μιλώ για τους θαμώνες που εμπίπτουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες) ακριβώς και με τριαντάφυλλα. Άρχισαν οι ξινίλες, μετά ακούσαμε κάποια γαλλικά, φάγαμε μία πρόσκαιρη απαγόρευση σχολιασμού από τον δεύτερο σε αριθμό αναρτήσεων συντελεστή για τις δικές του αναρτήσεις και τέτοια. Σταδιακά, ο Καλυβάρχης μάς υποβάθμιζε σταθερά (κάτι ανάλογο με αυτό που τραβάγαμε ως χώρα πρίν από τρία χρόνια). Έφτασε να μας βάλει μία κατηγορία πριν από αυτή τών σκουπιδιών 🙂 , απαγορεύοντάς μας το σχολιασμό σε όλες τις αναρτήσεις τής ενότητας «εμφύλιος». Φυσικά, αυτό έγινε σεβαστό. Αλλά δεν μπορούσε να γίνει και αποδεκτό. Έτσι, μετά από κάποιο διάστημα αλληλοβρήκαμε και τα δύο μέρη την αφορμή και πήραμε συναινετικό διαζύγιο. 😉 🙂

  Αυτή ήταν η μικρή ιστορία μας με την Καλύβα. Τώρα ξέρεις. Και μπορείς, νομίζω, να καταλάβεις ποιοι ήταν οι ‘‘σταλινικοί’’ και ποιοι οι ‘‘αντισταλινικοί’’ τής υπόθεσης, χωρίς εξηγήσεις… 😉 🙂

  Τα λέμε

  ΥΓ Επειδή δεν βλέπω και πολύ διάθεση από τον товарищ Яков για ποστ που θα μας ‘‘ανανέωνε’’, σου ετοιμάζω εγώ ένα, να γλύφεις τα δάχτυλά σου. Για να μη θεωρηθεί ότι ψαρεύω κλίκ για το τσαρδί μας, σε ενημερώνω πως όταν το ανεβάσω, θα ειδοποιηθείς με σχόλιο εδώ.[***]

  [***] Μην παρεξηγηθεί κανένας. Όλοι είστε προσκεκλημένοι, σταθερά, άσχετα αν δεν μας τιμάτε με την παρουσία σας. Απλώς, με τον Κώστα Κ έχουμε ‘‘προηγούμενα’’! 😉 🙂

 60. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Με εκπλήσσεις ευχάριστα Λέφτη (έτσι τραγουδάς για με…). Που να φανταζόμουν τόσο μακροσκελή και αναλυτικά ενημερωτική απάντηση. Με γλαφυρή αφήγηση, χιούμορ και (αυτο) σαρκασμό κιόλας. Να σου πω την αλήθεια την Καλύβα την είχα ξανακούσει στου Παπούλη το τσαρδί, αλλά δεν την είχα προσέξει παρά τώρα μόνον που διαπίστωσα την παρουσία του Παπούλη, του Καπετάνιου κι άλλων πολλών που είχα την τιμή να συνομιλήσω για πρώτη φορά εδώ. Το έξυπνο με την Καλύβα είναι ότι εμφανίζει όχι ένα αλλά πολλά ποστ ή άρθρα από τον Τύπο που καλύπτουν θέματα της επικαιρότητας επιτρέποντας έτσι την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη σε θέματα που τρέχουν και μπορείς να επιλέξεις τι θα σχολιάσεις. Το ότι είναι ένας χώρος με βάση το Κέντρο που απλώνει παντού είναι νομίζω κίνητρο συμμετοχής γιατί ο διάλογος έχει νόημα και δυναμική με αυτούς που διαφωνείς έστω σε μερικά πράγματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην κοινωνία. Τώρα αν γίνονται διακρίσεις και τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν νομίζω να μάθω ποτέ ελλείψει χρόνου. Πάντως, ταπεινή μου γνώμη είναι πως δεν θα έπρεπε ένα θέμα ταμπού για ορισμένους όπως ο εμφύλιος να σας κρατά μακριά από τους διαλόγους στην Καλύβα ή όπου αλλού. Σε ότι, δε, με αφορά, με χαρά περιμένω την πρόσκληση σας, μολονότι δεν νιώθω να έχω κανένα ανοιχτό λογαριασμό αφήσει από παλιά.

 61. Ο/Η papoylis λέει:

  🙂

  Λέφτηδες

  ο λόγος που εμφανίζομαι σπανίως στο τσαρδί σας είναι ότι οι αναρτήσεις σας δεν με ελκύουν σε διάλογο , αφού σε ό,τι αφορά το κυρίως ζήτημα με το οποίο ασχολείστε όλο αυτό το τελευταίο διάστημα ( το ζήτημα ευρώ – δραχμή στην ουσία ) δεν έχω κάτι καινούργιο να πω 😉

 62. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Κώστα Κ,

  Κατ’ αρχήν: Όταν κάνω λόγο για προηγούμενα, εννοώ τις (καθ’ όλα θεμιτές, για να μην πω
  επιβεβλημένες, και δημοκρατικότατα αποδεκτές) διαφορές πολιτικών απόψεων που έχουν καταγραφεί κατά τις συζητήσεις μας. Τίποτε το κακό ή το αρνητικό. Διάολε! Έβαλα εισαγωγικά, έβαλα εμότικονς, τι άλλο να κάνω για να μη νομίσεις ότι σου την έχω στημένη με το κουμπούρι στο χέρι και το μαχαίρι στα δόντια; 🙂

  Κατά δεύτερον:Μία διευκρίνιση: από την Καλύβα είμαστε «κομμένοι», αποκλεισμένοι, μπαναρισμένοι, πώς το λένε; Η συναίνεση για την οποία έκανα λόγο σημαίνει πως έτσι κι αλλιώς σχολιαστής υπό δικαστική απαγόρευση δεν θα δεχόμουν να παραμείνω. Γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω δουλειά. Κι έπειτα, τηρουμένων τών αναλογιών, θα ήταν σαν να υπέγραφα δήλωση!

  Κατά τρίτον: Το ενδιαφέρον στην Καλύβα, για μένα, είναι πως αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για να αποκαλύπτει κανείς τις αξεπέραστες αντιφάσεις/αυταπάτες/φαντασιώσεις/ονειρώξεις κ.λπ. όλου αυτού τού κεντρώου τσούρμου. Αυτό είναι που τους έτσουξε στην περίπτωσή μας. Λογικό δεν είναι; Έχεις δει καμιά γάτα, όταν της τρίβεις τη μούρη στα τσίσα της για να μην τα αμολάει όπου τής κάνει κέφι, να πετάει από τη χαρά της; 😉 🙂

  Τα λέμε

 63. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товарищ Яков Федотович,

  Καλά, ας τα αφήσουμε αυτά τα πολιτικά και …γενικότερα, που λέει κι ο Αναγνώστης. 🙂 Να σε ρωτήσω το άλλο:

  Έχει πάρει το μάτι σου καμιά αλλαγή στον κανονισμό διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ, που να λέει ότι από τις 18/12/2013 οφσάιντ θεωρείται ο παίκτης που είναι τουλάχιστον 15 μέτρα μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό; Σε ρωτάω γιατί είδα μία φάση από τα χθεσινά ματς και μπερδεύτηκα! Δεν ρωτάς κι εκείνον τον Καπετάνιο που τα παίζει αυτά στα δάχτυλα; 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Увидимся

 64. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Εμ καλά το υποψιάστηκα εγώ!!
  Μωρέ έχω μπλέξει με δουλειές (για την Ανάπτυξη, αλλά και γενικότερα- χο χο) αλλιώς θα ξεκίναγα την προσπάθεια συγκρότησης μετώπου διεκδίκησης των δικαιωμάτων όλων όσων κόπηκαν ή σφαγιάσθηκαν από την Καλύβα με πολύ συγκεκριμένους στόχους και αιτήματα.
  Φερειπείν (ενδεικτικά και ..μη περιορσιτικά – βάλτε και άλλα 🙂 )
  1.πλήρης αποκατάσταση,
  2.τελετές με μόσχους σιτευτούς και τέτοια,
  3.δήλωσεις ανασκευής και ..αποκατάστασης αναρτημένες σε δημόσια θέα και υπογεγραμμένες από το σύνολο των συντελεστών μηδενός εξαιρουμένου (σαν την ευθύνη τοπυ εταίρου στις OΕ ενα πράμα) ,
  4. παραχώρηση ειδικών χώρων στο ιστολόγιο με ..προνομιακή παρουσία των προσφάτως αποκατεστημένων
  5. ….και ουκ έστι αριθμός μέτρων .

  Φυσικά το Μέτωπο θα είναι πολιτικό μέτωπο (δηλαδή θα καλεστούν να συμμετάσχουν – ενεργά όοοολοι όσοι συμφωνάνε), αλλά και με ταξικά χαρακτηριστικά (εν προκειμένω όλοι οι ..μπαναρισμένοι(*) ).

  ΑΠλώς υπάρχει μικρά (που λέει ο λόγος) δυσκολία να συγκροτηθούμε πρώτα οι πρωτοπώροι και συνειδητοποιημένοι, που είμεθα ..πρόχειροι (διαθέσιμοι) σε αυτήν τη συγκυρία, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ποιος εκτός του ..υποφαινομένου και του Λέφτη, σκέπτομαι να συμμετάσχει στις πρώτες φάσεις διεκδίκησης και να αποτελέσει ..πυλώνα του κινήματος (δεν ξέρω αν γίνομαι αντιληπτός 🙂 )
  (μετά θα ρθούμε και από δω να κάνουμε τα ίδια 🙂 )

  Μια άλλη (δυσκολία) είναι ότι δεν βλέπω στελέχη ικανά να πλαισιώσουν την προσπάθεια με μαχητικότητα και στοχοπροσήλωση και χωρίς να φοβούνται να ..εκτεθούν σε συγκρούσεις με την Ιδιοκτησία. (ο Καπετάνιος και ο Παπούλης μου φαίνονται πολύ ρεφόρμες (χο χο χο), ο Νίκος άμα μαζευτούνε και άλλοις ..μπαναρισμένοι (και μπαναρισμένες 😉 ) φοβούμαι ότι θα αποπροσανατολιστεί και θα αρχίσει πάλι την …ξυλοκοπία και άντε μετά να τονε μαζέψεις, ο δε Νίκιπλος πρέπει να αφεθεί απερίσπαστος να γράψει κανά ποστ, διότι από τον Αύγουστο και μετά κάνει ..αγρανάπαυση).

  Σε αυτούς που υπολογίζω είναι ο Σκίππερ (σε κάτι τέτοια είναι πρωτος και μπορεί να παίξει και ηγετικό ρόλο ειδικά στα ..συγκρουσιακά) και ο Κώστας (ο Κ), διότι έτσι μειλίχιος που είναι και απορροφημένος με τα οικονομολογικά, είναι ιδανικός να πληρώσει αυτ’ός τη νύφη και μάλιστα να το καταλάβει και αργότερα (διότι είναι σαφές ότι το διακύβευμα σε αυτόν τον Αγώνα είναι όχι απλώς να μας μπαναρίσουν στο εν λόγω Ιστολόγιο αλλά και να εξοβελιστούμε από την μπλογκόσφαιρα ούλη).

  (*) Λέφτη φοβερή ατάκα 🙂

 65. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Αναγνώστη,

  Όπως (υποθέτω) έχεις πάρει πρέφα, εμείς έχουμε την «κακή» συνήθεια να τα λέμε όλα. Είτε για «κακό», είτε για «καλό». Το λοιπόν:

  Έχω διαβάσει πολλά σχόλιά σου, όχι μόνο εδώ, που με έκαναν να λέω:

  Καλά, αυτός ο άνθρωπος πέρασε από την Αριστερά; Τι στο διάολο, έπαιζε τελείτσες και ναυμαχία σε όλα μα όλα τα αχτίφ; Τίποτε δεν έμαθε; (Αυτό είναι για »κακό» 🙂 )

  Αλλά έχω διαβάσει και μερικά άλλα σχόλια (καλή ώρα) που με έκαναν να αναρωτιέμαι:

  Τι μαλακίες κάναμε και μας έφυγε αυτός; Μια χαρά τα λέει εδώ. (Αυτό είναι για »καλό». 🙂 )

  Μεγάλος πονοκέφαλος αυτά τα ερωτήματα, αλλά, ευτυχώς, τουλάχιστον το δεύτερο το έλυσα! Για να τα λέμε όλα, εσύ μου έδωσες .το κλειδί τής σπαζοκεφαλιάς. Κι έτσι από τώρα θα λέω:

  Εμ βέβαια! Άμα έκανε παρέα με ρεφόρμες τύπου Καπετάνιου και товарищ Яков, υπήρχε περίπτωση να μη μας φύγει; Τρέχοντας! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Τα λέμε

  ΥΓ Σιγά μη σκέφτηκα μόνος μου τη φοβερή ατάκα! Κάπου την είδα και την έκλεψα (όπως κάνουν όλες οι μεγαλοφυΐες! 🙂 )

 66. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Να πληρώσω, να πληρώσω, άμα είναι για την νύφη. Την οποία πάντα με καθυστέρηση… καταλάβαινα. Αλλά πως είμαι τόσο μειλίχιος πρώτη φορά τ’ ακούω Αναγνώστα. Κι εγώ που νόμιζα πως γίνομαι τραχύς.

 67. Ο/Η kapetanios λέει:

  δεν μπορεί να υπάρχει ένα «ακραίο κέντρο» στο οποίο μπορούμε να χρεώσουμε την «δικτατορία του κεφαλαίου». Το ένα αναιρεί το άλλο.

  Για την καλύβα αρμοδιότερος εμού να την ζωγραφίσει είναι ο παπούλης. Τα γεγονότα που περιγράφει ο λεφτης δεν τα ήξερα αλλά τα θεωρώ και φυσιολογικά ως εξέλιξη. Αφορούν εξάλλου σε μια ενδιάμεση κατάσταση (τίποτε δεν παραμένει ίδιο στην μπλογκόσφαιρα και κόσμος πάει κι έρχεται) που η ένταση και η ακραία σύγκρουση διαδέχεται την ηρεμία και τον συμβιβασμό– και ταναπαλιν.

  Εάν λόγος ύπαρξης των πολιτικών μπλογκ όπως (κατέληξε να είναι)η καλύβα είναι η εναλλακτική ενημέρωση(που προκύπτει είτε από την ιδιαίτερη και πλούσια θεματολογία είτε από την τεκμηριωμένη συζήτηση που αναπτύσσεται εντός της) δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε ότι αυτόν τον ρόλο τον παίζει θαυμάσια –ακόμη κι αν μέρος της θεματολογία της αποτελεί ναρκοπέδιο για τους «άσχετους» επισκέπτες/ σχολιαστές που συχνά πυκνά γίνονται θύμα του

 68. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ανάγνο και Λέφτηδες είναι καιρός να μάθετε να προλαβαίνετε και όχι να θεραπεύετε .
  Τι κίνημα μπαναρισμένων και αποκατάσταση. Σιγά μην κάνουμε και …επανάσταση.
  . Αυτό το σύνδρομο της …ήττας που κατατρύχει την κεντροαριστερά είναι αθεράπευτο. 😦
  Να μας μπανάρουν λέει και να συγκροτήσουμε κίνημα αποκατάστασης , όπως λέμε να αναπτυχθεί ο καπιταλισμός και μετά θάρθει ο σοσιαλισμός. Με τη …σειρά του. 😀
  Τάιζε εσύ τον κάθε μαντράχαλο να γίνει 200 κιλά και μετά προκάλεσε τον σε αγώνα μποξ με τα 40 που θα έχεις απομείνει. Σίγουρη νίκη. Είπαμε.

  Τράβα τους εσύ ένα μπανάρισμα πρώτος και άστους μετά να κάνουν …κίνημα. 🙂

 69. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Και επειδή το εορτολόγιο τρέχει αδυσώπητο να μην ξεχνιόμαστε. 😉
  Του Αγίου Θεμιστοκλέους σήμερα, του …Ναυμάχου(;).
  Χρόνια πολλά και καλά λοιπόν στους Θεμιστοκλήδες , τους Θέμηδες και τις Θεμιστοκλείες . 🙂

 70. Ο/Η kapetanios λέει:

  ρε συ γιορτάζουν οι Θέμηδες και… γενικά που λέει και ο αναγνώστης–που ο θεός να μου κλέβει δευτερόλεπτα και να του δίνει χρόνους λέμεεε 🙂

 71. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Καπετάνιε,

  Σου παραθέτω ένα απόσπασμα από συνέντευξη τού ίδιου τού νονού, του Ταρίκ Αλί, στο οποίο διευκρινίζει συνοπτικά αλλά διαφωτιστικά τι εννοεί με τον όρο ακραίο κέντρο. Ελπίζω έτσι να κατανοήσεις γιατί μια χαρά μπορούμε να χρεώσουμε στο «ακραίο κέντρο» τη «δικτατορία τού κεφαλαίου» και γιατί η Καλύβα (η Καλύβα, όχι εσύ!) είναι το βασίλειό του. Ερωτάται από τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου (για την Καθημερινή —όλη η συνέντευξη εδώ):

  –Συμμερίζεστε την ανησυχία όσων υποστηρίζουν ότι η οξεία οικονομική κρίση απειλεί να ξυπνήσει τα ξεχασμένα φαντάσματα των πολιτικών άκρων, στο πρότυπο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης;

  Και απαντά:

  – Πιστεύω ότι βρισκόμαστε όντως σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της ευρωπαϊκής ιστορίας, ίσως την πιο κρίσιμη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», αυτό που θριάμβευσε ήταν ένα παράξενο υβρίδιο καπιταλισμού και δημοκρατίας – ενός παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού της χρηματιστικής υπερτροφίας και μιας «ολοκληρωτικής» δημοκρατίας, όπου οι δύο μεγάλες παρατάξεις, Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά, ταυτίζονταν σε όλες τις θεμελιώδεις επιλογές, συγκροτώντας ατύπως κυβερνήσεις εθνικής ενότητας. Σ’ αυτό το φόντο, ο μεγάλος κίνδυνος δεν ήταν, τουλάχιστον στις περισσότερες χώρες, τα πολιτικά «άκρα»- η άκρα Δεξιά ήταν περιορισμένη και η άκρα Αριστερά περιθωριακή. Η μεγαλύτερη απειλή ήταν και εξακολουθεί να είναι αυτό που ονομάζω «εξτρεμισμός του Κέντρου», ενός πολιτικού Κέντρου που προκαλεί ακραία κοινωνικά φαινόμενα, φέρνοντας ολόκληρες χώρες στο χείλος της κατάρρευσης. Αυτό, λοιπόν, που ζούμε σήμερα, στην Ελλάδα και αλλού, είναι η κρίση του «εξτρεμιστικού Κέντρου».

  Κατά τα άλλα:

  Από το φθινόπωρο/χειμώνα τού 2009 που γνώρισα την Καλύβα, πολιτικό μπλογκ ήταν. Αν η κατάληξη για την οποία κάνεις λόγο υπονοεί πως κατά την άποψή σου αυτό έχει συμβεί πιο πρόσφατα, θα διαφωνήσω.

  Από πού προκύπτει η «εναλλακτική ενημέρωση»; Από την κατακλυσμιαία αναδημοσίευση άρθρων από το …Βήμα, τα …Νέα και την …Καθημερινή;;; Ή από το …Protagon, το …tvxs και την …Ίσκρα;;; Στην πραγματικότητα, η Καλύβα ως προς την πολιτική της διάσταση είναι ένας aggregator. Κάτι λίγα original πολιτικά κείμενα που έχω δει εγώ είναι τής πλάκας κατά το μεγαλύτερό τους ποσοστό.

  Φίλε Καπετάνιε, δεν λέω, να αγαπάς το καφενείο που συχνάζεις και συζητάς επί παντός επιστητού. Έτσι πρέπει. Αλλά, διάολε, δεν είναι και δικό σου! 😉 🙂

  Τα λέμε

 72. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Νικάλφα,

  Συμφωνώ με την ακροτελεύτια φράση σου. Όμως αυτό είναι μία προ-έκταση. Να δούμε την έκταση πρώτα;

  Λοιπόν, ο Αναγνώστης, με αφορμή τη δική μου περίπτωση, βάζει στο τραπέζι ένα ζήτημα με τα μπαναρίσματα. Βεβαίως, επειδή δεν είναι (πια) λενινιστής :-), φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι κάθε κατάσταση είναι συγκεκριμένη —και, επομένως, απαιτεί συγκεκριμένη ανάλυση— και προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα γενικά. Έτερον εκάτερον. Η ουσία είναι ότι πιάνεται από τη δική μου περίπτωση, άρα με συμπεριλαμβάνει, και μάλιστα κάπως ‘‘πρωταγωνιστικά’’ (είναι δε η δεύτερη φορά· απλώς τώρα το κάνει πιο ανοιχτά). Επειδή, όπως είναι γνωστό, εκτός τού ότι οι πολιτικές μας απόψεις δεν συμπίπτουν (για την ακρίβεια «δεν έχουν καμία σχέση» κατά δήλωση του ίδιου τού Αναγνώστη), επιπλέον, έχουν υπάρξει και κάτι τρακαρισματάκια μεταξύ μας, οφείλω να πω ότι αυτή η στάση του είναι προς τιμήν του. Είναι αυτή η ‘‘κακή’’ συνήθεια βλέπεις, να τα λέμε όλα, που δεν λέει να μ’ αφήσει… 🙂

  Τα λέμε

 73. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Προς τιμήν του και στην υγειά του! 🙂

 74. Ο/Η kapetanios λέει:

  λεφτη
  η καλύβα άρχισε να ρέπει προς την («υπερβολική» σε βάρος της λογοτεχνίας και της οικολογίας) πολιτικολογία από το 2008 και δώθε. Κι η «εναλακτικότητα» βρίσκεται στον σχολιασμό( με πλήθος από ερμηνείες , οπτικές γωνίες, δεκάδες πληροφορίες και διεθνή ειδησιογραφία ) της επικαιρότητας με αφορμή τα άρθρα που λες. Ακόμη και στα θέματα του εμφυλίου υπάρχουν εκατοντάδες άρθρα, αποσπάσματα και προσωπικές περιγραφές /απόψεις που δύσκολα θα τις βρει κανείς συγκεντρωμένες σε άλλο δικτυακό τόπο(ακόμη και σε αρχεία των ΜΜΕ) Δεν είναι λοιπόν «της πλάκας» η ενημέρωση για κάποιον που παρακολουθεί συστηματικά τις συζητήσεις. Εάν κάποιος περιδιαβαίνει στο χωρίο μας, ψάχνοντας, όλο και κάτι θα βρει σε 5-10(όλο κι όλο γιατί δεν είναι και περισσότεροι) καφενέδες της μπλογκόσφαιρας που ΔΕΝ έχει βρει στα original πολιτικά –και τα αρχίδια μου κουνιούνται, κείμενα.
  Αυτήν την πολιτική ζύμωση ζήλεψαν και οι ηλεκτρονικές εφημερίδες και άρχισαν (πολύ αργότερα) να καλλιεργούν(χωρίς μεγάλη επιτυχία μιας και στις περισσότερες χρειάζεται κανείς δραμαμήνες για να παρακολουθήσει τα εμετικά σχόλια που γίνονται) τον διάλογο στα άρθρα τους.

  Και θα συμφωνήσω, «το καφενείο» δεν είναι δικό μου, αλλά ΔΕΝ είναι ο προσωπικός χώρος που μου λείπει–από το 90 σχεδόν που υπάρχω ως περσόνα έχω φτιάξει και διαχειριστεί δεκάδες τέτοιους θεματικούς τόπους. Μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο σήμερα και βαρετό να υπάρχω ως διαχειριστής–δεν μπορώ τις δεσμεύσεις. Ακόμη και ως σχολιαστής έχω περιορίσει την παρουσία μου σε ελάχιστους χώρους–κι απ αυτούς, εάν έχεις προσέξει, λείπω για αρκετά μεγάλα διαστήματα. Είναι λοιπόν, για την περίπτωση μου, απαραίτητα αυτά τα (πολιτικά, θαλασσινά, ψαρευτικά κλπ) καφενεία φίλων και προσπαθώ, στο βαθμό που συμμετέχω, και από το **προσωπικό μου πολιτικό μετερίζι** , να ενισχύω (με την παρουσία μου ως πολιτικά σκεπτόμενη περσόνα) την μακροημέρευση –και την επιρροή τους. Άλλοτε το καταφέρνω, άλλοτε όχι αλλά δεν κάτσω να κλάψω κιόλας.

  σε φιλώ στην μούρη
  kapetanios

 75. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Καπετάνιε,

  Μα τι εναλλακτικό μέσο είναι οι σχολιασμοί όπου ο καθένας λέει το μακρύ του (τόσο μακρύ που συχνά το πατάει) ή το κοντό του (μέχρι που φαίνεται το σώβρακο), χώρια τη μηδενική πειθαρχία στη συζήτηση και τους συχνότατους διαλόγους τύπου:

  -Γιάννη, στην εκκλησία πας;
  -Όχι, πάω στην εκκλησία.
  -Άει, καλά. Κι εγώ νόμιζα ότι πας στην εκκλησία.

  Τέλος πάντων, δεν περιγράφω άλλο. Αυτά είναι υποκειμενικές εκτιμήσεις. Άσε που στο τέλος θα νομίζεις ότι σε λέω και …καμπουρη (στεριανό στην περίπτωσή σου)! 🙂

  Τα λέμε

  ΥΓ Κάνα πέτσινο μπενάλτι σφύριξε το κοράκι ή ακόμα; 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 76. Ο/Η kapetanios λέει:

  (διδάσκουμε ποδόσφαιρο κύριε–και κανονισμούς)
  ε ναι, αυτή η μηδενική πειθαρχία υπάρχει, γιατί να το αρνηθούμε άλλωστε. Πάντως φίλε λέφτη εάν οι διάλογοι ήσαν τόσο ανούσιοι και βαρετοί δεν θα συγκέντρωναν και κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν νομίζεις? 😉
  Τέλος πάντων το θέμα δεν είναι η καλύβα αλλά αυτό το «ακραίο κέντρο» στο οποίο επιχειρείται να χρεωθεί η «δικτατορία του κεφαλαίου». Χωρίς να διαβάσω το λινκ που δίνεις και περιορίζοντας τον σχολιασμό μου σε αυτά μόνο που παραθέτεις δεν βλέπω να βγαίνει νόημα–και εξηγούμαι
  Οι «άτυπες κυβερνήσεις εθνικής ενότητας» του «εξτρεμιστικού Κέντρου» για τις οποίες κάνει λόγο ο Ταρίκ ΔΕΝ ήταν αυτές που σχεδίασαν και επέβαλαν καταστροφικές πολιτικές στις χώρες του νότου και δη στην χώρα μας. Αυτοί που τις επιβάλουν δεν ανήκουν σε κάποιο «κέντρο» αλλά συνιστούν ότι πιο ακροφιλελε έχει κάνει την εμφάνιση του τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή ήπειρο–η μαρκέλα με την υπόλοιπη παρέα του Βερολίνου θα επισκιάσει ακόμη και αυτήν την Μαργαρίτα που με τις ευλογίες του Φρίντμαν εφάρμοσε για πρώτη φορά την θεραπεία σοκ γονατίζοντας σε χρόνο μηδέν μια ολόκληρη Βρετανία.

 77. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Καπετάνιε,

  Ασφαλώς και δεν είναι το θέμα η Καλύβα. Προέκυψε ως παρεμπίπτον στην εξιστόρηση που έκανα στον Κώστα Κ, απαντώντας στην ερώτησή του (και στην ανακύκλωση που έκανες εσύ, για να τα λέμε όλα! 😉 🙂 ). Πάντως, να σου πω ότι ποτέ τέτοιου τύπου διαδικτυακά πολιτικά καφενεία δεν είναι ανούσια και βαρετά. Διαφέρει όμως το κίνητρο των ‘‘πελατών’’ που το επισκέπτονται.

  Κατά τα άλλα, στα περί «ακραίου κέντρου», για να τα λέμε όλα, ψιλοεκπλήττομαι. Φαίνεται σαν να αγνοείς το φαινόμενο που ονομάστηκε κεντροποίηση της πολιτικής. Δηλαδή, τη σύγκλιση Δεξιάς και Αριστεράς, —νοούμενες στην ευρύτατη διάστασή τους που χωράει μέσα και τη σοσιαλδημοκρατία (λέμε τώρα)—, όπου η Δεξιά έκανε παραχωρήσεις σε πολιτισμικά ζητήματα και η Αριστερά σε οικονομικά. Μ’ άλλα λόγια, η Δεξιά είπε «παραιτούμαι από τον κατιμά» και η Αριστερά είπε «ευχαρίστως να σας παραχωρήσω το μπον φιλέ»!!! Επίσης, φαίνεται να ξεχνάς ποιοι έβαλαν τα πρώτα εκρηκτικά στο περίφημο «κράτος πρόνοιας» στις ευρωπαϊκές χώρες. Όταν ο Σρέντερ θέσπιζε την περίφημη Ατζέντα 2000 η Μέρκελ έκανε ακόμα πίπες στο γραμματέα της! Και όταν πρωτοήρθε στα πράγματα, με δεκανίκι τους Εσπεντέδες ήρθε! Και την Ατζέντα τού Σρέντερ εφάρμοσε! Για να μη μιλήσουμε για τα κατορθώματα των Γάλλων σοσιαλιστών, μη χέσω.

  Κι έρχεσαι τώρα εσύ και μου λες «η πουτάνα η Μέρκελ, αυτή φταίει». Και τους Εσπεντέδες μού τους βγάζεις απ’ έξω; Τους Γάλλους σοσιαλιστές; Τον κύριο Πρόντι και την Ελιά του; Τον κύριο Θαπατέρο;

  Έτσι όπως την πας τη δουλειά, σε λίγο θα μου βγάλεις και τον καπιταλισμό απ’ έξω και θα μου πεις: «Αυτός ο καριόλης ο νεοφιλελευθερισμός τα φταίει. Ο καπιταλισμός μια χαρά σύστημα είναι!»!!! 🙂

  Τα λέμε

 78. Ο/Η KnowDame λέει:

  Αγαπητέ Παπούλη, σε σένα, στην οικογένεια σου και στους εκλεκτούς συνδαιτημόνες σου, τις θερμότερες ευχές μου για υγεία, αγάπη, γέλιο και πολύ κουράγιο για το νέο έτος!

 79. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ορίστε κυρίες και κύριοι.
  Υπάρχουν και σήμερα εξαίρετες κυρίες.
  Ευχαριστούμε πολύ, αντευχόμαστε και …επαυξάνουμε τα δέοντα εις το διηνεκές! 🙂

 80. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товарищ Яков Федотович,

  Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά για σένα και όλη την οικογένεια! 🙂

  Увидимся (δεν μπορεί, θα μαζευτείς σπίτι τώρα με τις γιορτές! 🙂 )

 81. Ο/Η Left G700 λέει:

  Πολλές ευχές σε όλους τους παρεπιδημούντες εδώ! 🙂

 82. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Χρόνια πολλά και καλά και προπαντός …μυαλό, σοφρωσύνη, κοσμιότης και ..γαλήνη (γενικότερα) 🙂

 83. Ο/Η papoylis λέει:

  Αντεύχομαι σε όλους εδώ και ιδιαίτατα στην αγαπητή Κυρία που μετά από τόσο καιρό μας έκανε τη τιμή 🙂

  ΥΓ : Λέφτηδες
  στοι τσαρδί μου είμαι συνέχεια , μόνο που δεν έχω διαδίκτυο , ίσως σε λίγες μέρες 😉

 84. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Γεια σου Παπούλη ντερμπεντέρη και χρόνια πολλά σε σένα και στην οικογένεια. 🙂
  Του χρόνου καλύτερα νάμαστε. 😉

 85. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Όταν ο Πρωθυπουργός μας ..διαγγέλει ότι όοοοοοοολοι θα έχουμε τζάμπα διαδίκτυο και μάλιστα ..ασύρματο, δεν σας αρέσει και μου αρχίζετε τις κριτικές 🙂

 86. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Έλα! 🙂

 87. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Κώστα Κ,

  Παρακολουθώντας κάποιους ισχυρισμούς σου εδώ, όπου, για τους γνωστούς πια και σ’ εσένα λόγους δεν μπορώ να πάρω το λόγο, και ενθυμούμενος κάποιες καλοκαιρινές συζητήσεις μας, νιώθω την ακατανίκητη επιθυμία να σε ρωτήσω κάτι. Από την άλλη, όμως, διστάζω. Φοβάμαι μήπως παρεξηγηθείς και το πάρεις προσωπικά, ενώ το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό. Τέλος πάντων… Ας το πάρει το ποτάμι! Εμείς τα λέμε όλα, έτσι κι αλλιώς! 😉 🙂 Λοιπόν:

  Είχα την εντύπωση ότι το Κ υπονοεί το επίθετό σου. Τώρα όμως αρχίζω να υποψιάζομαι ότι υπονοεί μια σύνθετη λέξη που αρχίζει από το ίδιο γράμμα και τελειώνει με τη λέξη τούμπας! Τι από τα δύο παίζει; 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Τα λέμε

  ΥΓ @Товарищ Яков Федотович: Sorry για το εκτός θέματος σχόλιο, αλλά είναι μία παράπλευρη απώλεια του …μπαλτά! 🙂 Μισή ντροπή δική μας, μισή τού …μπαλταδόρου! 😉 🙂

 88. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Έλα! 🙂

  Eλα παπουληηηη,γκαζωνε!!!

  Αφιερωμενο εξαιρετικα. Καλες γιορτες!!!!

 89. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  ……παιδί χαρά γεμάτο! 😉

 90. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Προς Λέφτηδες τεχνικές οδηγίες:
  Σε μια παραπομπή κάνουμε κλικ στο σχόλιο που μας ενδιαφέρει στην ημερομηνία και στην ώρα. Αυτό αλλάζει την διεύθυνση στη γραμμή διευθύνσεων την οποία αντιγράφουμε στη συνέχεια για να δημιουργήσουμε τον ακριβή σύνδεσμο! 😀

 91. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Υπαρχει μια ποικιλια απο σοβαρες αιτιες για να ειμαι ευτυχης και χαρουμενος!!!
  Ο ενας ειναι οτι ο πατερας μου δεν κρατηθηκε 3 μερες, αλλοιως ….θα ηταν την πρωτοχρονια.

  ΥΓ Η αγκιτατσια βγαζει ξινιλα, γκρινια, …., μοιρολοϊ.Η δε προπαγανδα βγαζει πασοκους «ελευθερας μεταγγραφης» και πλουσιους συριζαιους στη φορα. Ως γνωστης του χωρου τα γνωριζα παλαιοθεν.

 92. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  ΟΙ γνώστες του χώρου που πέρασαν και δεν ακούμπησαν κοιτούν συνήθως μόνο τον κώλο τους και τίποτε άλλο!
  Άρα δεν είσαι γνώστης του χώρου.

  Χρόνια πολλά και χαρούμενα! 😉

 93. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Εσφαλα, εσφαλα , …., εσφαλα. Αλλα δεν καταλαβα την ΕΑΔΕ, οπως ο συμφοιτητης μου mr 1.300.000 ευρω περιουσια που δεν κοιτουσε τον κ@λο του αλλα αυτους τους φτωχους ανθρωπους, τους εργατες,….!!!

  Καλες γιορτες!!!!

  ΥΓ Περιμενε την επομενη καταιγιδα για να μουλιασουν τα ξυλα και τοτε… πουλα αμεσως 🙂

 94. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Δεν με εννοεις. Να βοηθησω, διοτι….

  Καταιγιδα ψηφων παλαιο-βαθυ-πασοκων, φτωχων και νεοφτωχων, που θα μουλιασουν και θα βαρυνουν τον ξυλινο λογο…. Αν τα ξυλα στεγνωσουν εως το 2015 δεν θα πιασουν το βαρος που πρεπει., γι’ αυτο ο Προεδρος ζητα εκλογες το 2014….

 95. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Καλημέρα και χρόνια πολλά και πάλι σε όλα τα μέλη της εδώ παρέας.
  Περίμενα τόσο καιρό την υπεσχημένη πρόσκληση σε… γεύμα, αλλά φαίνεται έπεσε ξηρασία.
  Να όμως που ο φίλος Λέφτης απορεί και ερωτά για το Κ. της υπογραφής μου τι σημαίνει.
  Σημαίνει ότι εσύ θες να σημαίνει αγαπητέ Λέφτη. Σημαίνει επίθετο, σημαίνει κωλοτούμπα, όπως μπορεί να σημαίνει κι άλλα πράγματα ή τίποτα απολύτως.
  Πάντως να ξέρεις πως η κωλοτούμπα που εγώ εννοώ είναι διαφορετική από αυτή που εσύ υποννοείς, αφού εγώ μιλάω για τη ζωή κι εσύ για κάποιες αρχές υποθέτω. Όχι ότι κι αυτές δεν παραβιάζονται ακόμη κι από όσους θέλουν να μένουν πιστοί τους… Ουδείς αναμάρτητος.
  Ελπίζω να χάρηκες λιγάκι.

 96. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Κι εγώ νόμιζα σημαίνει Καλός. Σημαίνει όμως και Κακός.
  Όπως ταιριάζει στον καθένα και ανάλογα με τα …γυαλιά που φοράει. 😉
  Χρόνια πολλά και καλά Κώστα.
  Για το γεύμα είχαμε ορίσει τον Αναγνώστη υπέφθηνο, γι αυτό περιμένει τις εκπτώσεις.
  Έτσι θα …πέσουμε με τα μούτρα στο γεύμα, ώστε να μην μπορούμε να πέσουμε παρακάτω!
  Έτσι θα πιάσουμε τη βάση, καλύπτοντας μια βασική μας ανάγκη. Σωστά; 😉 🙂

 97. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Καλή χρονιά Νικάλφα, το χιούμορ σου είναι πηγή χαράς κι έμπνευσης όπως πάντα.

 98. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Δε γινόταν διαφορετικά.
  Πηγή λέγαν τη συγχωρεμένη τη μάνα μου, αφού λεφτά δεν είχε κάτι έπρεπε να πάρω κι εγώ να μην έχω παράπονο. 😉

  Άμα εμφανισθεί ο υπέφθηνος θα προσκομίσω Εθνικό σχέδιο για την αποκατάσταση της πουροπαιδικής παχυσαρκίας διά της οργανώσεως γευμάτων ρεφενέ και μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό για την προβολή του προγράμματος εις υγείαν των …κορόιδων! 🙂

 99. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Στο Δίπορτο, μια από τις πιο παλιές ταβέρνες που έχουν απομείνει στο κέντρο της Αθήνας,»
  «στη Βαρβάκειο, γωνία Σωκράτους και Θεάτρου, στο υπόγειο ενός εγκαταλειμμένου νεοκλασικού με έντονη την εικόνα της παρακμής, όπως άλλωστε και όλη η γύρω περιοχή.

  «Ο αστικός μύθος που λέει ότι αυτή είναι η «υπόγεια ταβέρνα» στην οποία αναφέρεται ο Βάρναλης στους «Μοιραίους» του («Μες την υπόγεια την ταβέρνα / μες σε καπνούς και σε βρισιές / (απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα) / όλη η παρέα πίναμε εψές…») κάνει την ατμόσφαιρα ακόμα πιο μυστηριώδη. Ίσως και να ισχύει.»

  Πηγή:http://www.lifo.gr/mag/features/1800

  ΥΓ Δεν εγραψα ουτε μια λεξη , ειναι ολο κολλαζ

 100. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Νικάλφα,

  Θενξ για τις τεχνικές οδηγίες, αλλά μέχρι εκεί, εντάξει, το κατέχω το άθλημα! 🙂 Αν δεν έδωσα συγκεκριμένο λινκ σχολίων, το έκανα για τους εξής λόγους:

  α) Τα σχόλια είναι πολλά και θα με έπιανε η σπαμιέρα τής Πόρσε η οποία είναι προγραμματισμένη με αυτόματο πιλότο. Αυτό θα σήμαινε πως μπορεί να μας έπιαναν και οι Απόκριες μέχρι μνα αποκατασταθούν οι ιντερνετικές βλάβες τού товарищ Яков. 🙂

  β) Ο Κώστας Κ δεν χρειαζόταν κανένα πιο στοχευμένο λινκ. Συμμετείχε στις σινδονιάδες πρωταγωνιστικώς και αποκλείεται να μη θυμάται. Παρεμπιπτόντως: ούτε εσύ. Είχα την ισχυρή εντύπωση (και την επιβεβαίωσα τώρα) ότι και η αφεντιά σου κάτι ‘‘περασματάκια’’ τα έκανε! 🙂

  Αρκούν αυτά ή χρειάζεσαι κι άλλα; Όχι; Ευτυχώς! Δεν είχα άλλα έτσι κι αλλιώς! 🙂

  Τα λέμε

 101. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Κώστα Κ,

  Επί τής ουσίας: Μη σπαταλάς δυνάμεις από τώρα! 🙂 Απλώς προπονήσου και τρόχισε το σπαθί σου γιατί η ώρα εκείνου τού υπεσχημένου ποστ πλησιάζει! 😉 🙂

  Δευτερευόντως: Ψυχανεμίζομαι ότι ψιλοδυστροπείς με τα τσιγκλιστικά αστεία μου (ενώ, αντίθετα, για τα ‘‘αβλαβή’’ αστεία τού Νικάλφα στάζεις μέλι! 🙂 ). Αυτό οφείλεται σε:

  1) Δεν θέλεις πολλά-πολλά με μικρότερους σε ηλικία και θητεία στην Αριστερά;

  2) Παραμένεις, ως ορθολογιστής, προσηλωμένος στο πρώτο στάδιο της κομμουνιστικής κοινωνίας όπου: όλα δάχτυλα είναι, αλλά δεν είναι (ακόμα) και όλα ίσα;

  3) Άλλο και ποιο;

  4) Άλλο χωρίς ποιο (σε περίπτωση που το θεωρείς προσωπική σου υπόθεση για την οποία δεν μου πέφτει λόγος);

  Τα λέμε

  ΥΓ Αυτονόητο, αλλά, καλού-κακού, ας φυλάξω τον πισινό μου (μ’ εσάς τους κουμμουνιστές ποτέ δεν ξέρει κανείς τι γίνεται): 😉 🙂

 102. Ο/Η Left G700 λέει:

  ΔΙΟΡΘΩΣΗ

  Φίλε Νικάλφα,

  Για να τα λέμε όλα, μπέρδεψα τα μπούτια μου! 🙂 Εσύ μιλάς για την Καλύβα και τώρα, κι εγώ για εδώ και το καλοκαίρι. Καλά κρασά! 🙂 Διορθώνω, λοιπόν:

  Το θεωρούσα και το θεωρώ βέβαιο ότι ο Κώστας καταλαβαίνει πολύ καλά σε ποια σχόλιά του αναφέρομαι. Η ίδια η απάντησή του προς εμένα το επιβεβαιώνει αυτό, νομίζω.

  Τα λέμε

 103. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Λέφτη
  θεωρησα ότι κάτι σε τσίγκλισε από τα γραφόμενα του Κώστα και σε έκανε να αρχίσεις τα δικά σου τσιγκλίσματα. Οπότε χρειαζόταν να το προσδιορίσεις ειδικότερα.
  Αν υπάρχει συνολική διαφωνία με όσα γράφτηκαν, τότε πάσο! 😉

 104. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ναι έτσι είναι. Καλύβα εννοούσα . Τώρα αν κατάλαβε ο Κώστας το ειδικότερο που λέγαμε ακόμη καλύτερα.

 105. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Λέφτη μου φταίει το βεβαρημένο παρελθόν μας. Με σένα όλο αρπάζομαι αφού συνέχεια βλέπεις ασυνέπειες κι οπορτουνισμούς στα λεγόμενα μου με αφετηρία την άρνηση μου να δεχθώ το δίλημμα ‘μέσα ή έξω από το ευρώ’ και την κριτική που κάνω στους ‘έξωαποδώ’…
  Το λινκ σου είναι σαφές, ασαφής είναι η σύνδεση που κάνεις με τη καλοκαιρινή μας συζήτηση.
  Κι επειδή δεν μου αρέσουν οι υπαινιγμοί, περίμενα ήδη στη δευτερολογία σου – κι ανεξάρτητα από το ποστ-λιχουδιά που υποσχέθηκες κι ακόμη αναμένω όσο είναι γιορτές κι έχω χρόνο – να έχεις ξεκαθαρίσει τι εννοείς. Γιατί είναι κρίμα να ταλαιπωρείς γέρο άνθρωπο που δεν θυμάται καλά καλά τι έφαγε πριν δύο ώρες με το τι είπε στη Καλύβα και τι εδώ πριν μήνες.
  Πάντως αν και γέρος, ξέρεις είμαστε πλέον της… ίδιας γενιάς του G700 (αν με εννοείς…). Συνεπώς, μπορείς να είσαι ήσυχος, δεν υπάρχουν ταξικές διακρίσεις.

 106. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Από την άλλη οφείλω να ομολογήσω πως σου έχω μία κρυφή αδυναμία επειδή προσπαθείς να κρατάς τη σημαία ψηλά, είσαι πείσμων έως εμμονικός μερικές φορές στις κρίσεις σου και συχνά καλύπτεις την αυστηρότητα τους πίσω από την αναπτυγμένη αίσθηση χιούμορ που έχεις. Αν προσπερνώ λοιπόν την αστειότητα που έχουν τα τσιγκλίσματα σου (στη δική μου τουλάχιστον περίπτωση κι όταν ασχολείσαι μαζί μου) είναι γιατί αντιλαμβάνομαι πολύ καλά αυτό που ακολουθεί και βεβαίως ενδιαφέρει πολύ περισσότερο. Περιμένω λοιπόν την ουσία της κριτικής σου αγαπητέ.

 107. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Κώστα Κ,

  1) Στο έχω ξαναπεί και θα στο ξαναπώ: Μην παρεξηγείς τα τσιγκλίσματα. Ακόμα κι αν κάποτε γίνονται …τζαρτζαρίσματα (όχι όμως αντιαθλητικά φάουλ). Σε εκτιμώ γιατί είσαι ειλικρινής πολύ περισσότερο από το μέσο όρο τών αριστερών και σε εκτιμώ διπλά γιατί παρά τα χρόνια παραμένεις ένας (παλιός) αριστερός και δεν μεταλλάχθηκες σε (παλιο)αριστερό. Αυτή η εκτίμηση δεν πρόκειται να αλλοιωθεί ακόμα κι αν μου κόψεις την καλημέρα (που λέει ο λόγος 🙂 ). Διότι, εκτός τών άλλων, ουδέποτε έφαγα την παραμύθα της παροιμίας που λέει «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Η ζωή τών ανθρώπων δεν κόβεται σε φέτες. Μία είναι. Και είναι αντιφατική.

  2) Η αποκάλυψη των αντιφάσεων στην ιδεολογική αντιπαράθεση/διαφωνία/αντιθετικό διάλογο κ.λπ. είναι ένα από τα βασικότερα ‘‘όπλα’’ εκάστου παίκτη που συμμετέχει σε τέτοιου είδους ‘‘παίγνια’’. Σταμάτα να γκρινιάζεις και να παραπονιέσαι σαν μικρό παιδί που το πειράζουν τα άλλα και προσπάθησε κι εσύ να επισημάνεις τις δικές μου αντιφάσεις! 😉 🙂

  3) Ο όρος οπορτουνισμός και τα παράγωγα αυτού σηκώνουν πολύ νερό. Δεν είμαι πολύ καλός κολυμβητής και γι’ αυτό τα αποφεύγω! 😉 🙂

  4) Ακόμα κι αν ήσουν G 10.000 δεν θα είχα ταξικό πρόβλημα μαζί σου. Τα προβλήματα που έχω μαζί σου εντοπίζονται σε διαφορετικές, λεπτές αποχρώσεις της κοινής μας ιδεολογίας και σε ζητήματα στρατηγικής.

  Πέραν αυτών. Αφού σου θυμίσω ότι στις καλοκαιρινές μας σινδονιάδες με αφορμή την πώληση του 902 αυτό που κοντολογίς μάς χώριζε ήταν η μη συμφωνία σου με το επιχείρημά μου «όποιος στον καπιταλισμό περπατεί λάσπες και σκ..ά πατεί» παραθέτω μερικά σημεία από τα σχόλιά σου στο σχετικό ποστ τής Καλύβας που δείχνουν ξεκάθαρα ότι τελικά την έβαλες τη τζίφρα σ’ αυτό που σου έλεγα! Και για να μη μου αρχίσεις τα «ναι-μεν-αλλά-κοίτα-βρε-Λεφτη-τι-εννοούσα-εγώ-και-τι-μου-βάζεις-στο-στόμα-εσύ», ρίξε μια δεύτερη προσεκτική ματιά στο τελευταίο-τελευταίο παρατιθέμενο σχόλιό σου. Δεν σου φαίνεται ότι, τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να διαβάζεις Γόντικα, Μαΐλη και Μεντρέκα; 😉 🙂 Φτυστός είσαι! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Από το Δεκεμβρίου 28, 2013 στις 3:40 μμ:

  Όμως θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι: αν οι επενδύσεις δεν είναι ληστεία, κι αν οι μετοχές δεν είναι ανήθικη επένδυση, γιατί τα αμοιβαία κεφάλαια θεωρούνται ‘κοράκια’ κι όσοι αριστεροί επενδύουν σ’ αυτά να θεωρούνται υποκριτές, ξεπουλημένοι ή ότι άλλο;

  Από το Δεκεμβρίου 28, 2013 στις 4:40 μμ:

  Αλήθεια αν είχες χρήματα τώρα που θα επένδυες εσύ και τι θα συμβούλευες σε έναν σχετικά εύπορο αριστερό να κάνει τα χρήματα του;

  Από το Δεκεμβρίου 28, 2013 στις 5:49 μμ:

  Ζεπο πες μου σε παρακαλώ τι εστί Black Rock και τι J.P. Morgan για σένα; Σε τι διαφέρουν από τις Marfin, Eurobank, Πειραιώς, HSBC, Credit Suisse, UBS ή όποια άλλη χρηματοπιστωτική εταιρεία πέραν του μεγέθους ; Υπάρχουν καλές και κακές τράπεζες ή επενδυτικές επιχειρήσεις ; Ή μήπως ένας αριστερός πολιτικός θα έπρεπε να επενδύσει σε κρατικό μόνον φορέα κι όχι σε ιδιωτική καπιταλιστική επιχείρηση τα χρήματα του;
  Γιατί το ασφαλιστικό μου ταμείο – μαζί με όλα τα άλλα ομοειδή – έχασε όλα τα αποθεματικά του επειδή εμπιστεύτηκε την Τράπεζα της Ελλάδας που τα επένδυσε σε ομόλογα λίγο πριν κουρευτούν…
  Τι προτείνεις λοιπόν αγαπητέ ; Οι αριστεροί πολιτικοί να μην επενδύουν σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το κράτος ; Να μην επενδύουν σε τίποτα ; Να μην έχουν καθόλου χρήματα ; Ή αν έχουν να τα μοιράζουν όλα στους φτωχούς για να έχουν πρόσωπο στην κοινωνία που θέλουν υποτίθεται να αλλάξουν ;
  Δεν υπερασπίζομαι κανένα Τσακαλώτο ή Σταθάκη που ούτε γνωρίζω προσωπικά ούτε πολύ περισσότερο πως χειρίζονται τις αποταμιεύσεις τους. Όμως μου φαίνεται φθηνός λαϊκισμός η κριτική που λέει πως οι αριστεροί πολιτικοί δεν μπορούν να έχουν ιδιωτική περιουσία την οποία να διαχειρίζονται επωφελώς για τους ίδιους.

  Το Δεκεμβρίου 28, 2013 στις 6:38 μμ:

  ΑΦ ούτε εμένα μου αρέσει η ανακάλυψη της εύπορης μεσήλικης αριστεράς για ταξικούς λόγους κυρίως. Όμως δεν είναι αυτό το κριτήριο αποδοχής ή απόρριψης ενός αριστερού κόμματος, γιατί με την ίδια λογική θα έπρεπε ίσως να υποστηρίζω το ΚΚΕ της Παπαρρήγα και Κουτσούμπα (λέμε τώρα).

  Από το Δεκεμβρίου 28, 2013 στις 6:51 μμ:

  Οι συριζαίοι επενδυτές μπορεί να είναι καλοί ή όχι επενδυτές. Το πόσο μαρξιστές και μάλιστα συνεπείς είναι αυτό αποδεικνύουν ή ακυρώνουν καθημερινά με τις πολιτικές και την πράξη τους πρωτίστως κι είναι στην κρίση του καθενός νομίζω.

  Τα λέμε

  ΥΓ Δεν θα εμπλακώ σε συζήτηση εδώ και τώρα. Για τα υπόλοιπα στο τσαρδί μας (εντός τών εορτών και σύντομα). 😉 🙂

 108. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Νικάλφα,

  Ορίστε, σου έκανα το χατίρι κι έγινα συγκεκριμένος. Πρόσεξε καλά, κακομοίρη μου, τι θα γράψεις επί τής ουσίας, αν σου έρθει να το κάνεις. Έχει πάρει το μάτι μου τι έγραψες στον Τέκι και σ’ έχω δεμένο από χίλιες μεριές! Έτσι και πας να μου το παίξεις δημοκρατικός συγκεντρωτισμός κι έτσι, σε έφαγε η μαρμάγκα! 😉 🙂

  Τα λέμε

 109. Ο/Η Left G700 λέει:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΟΣ ΚΩΣΤΑ Κ

  5) Πρέπει να απαλλαγείς από την ιδέα (δεν είσαι ο μόνος που πρέπει να το κάνει αυτό 😉 ) ότι έχω κάποιο κόλλημα με το νόμισμα. Προσυπογράφω επ’ αυτού τις συλλογικές αποφάσεις τού ΣΥΡΙΖΑ που βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες. (Εγώ τις προσυπογράφω και παραμένω εκεί. Η ηγετική ομάδα είναι που, αφού τις υπέγραψε, τις έκανε κουρελόχαρτο! 🙂 ). Όσο για την ιδέα ότι σού έχω άχτι επειδή τάσσεσαι υπέρ τού ευρώ, αυτήν πρέπει να την πετάξεις από το παράθυρο! 🙂

  6) Βλέπω ότι εξακολουθείς να ‘‘βολεύεσαι’’ με τον αποδιοπομπαίο τράγο, το ΚΚΕ και να φορτώνεις σ’ αυτό όλες τις αμαρτίες τής Αριστεράς (όπως κάνεις και με τον Ιωσήφ). Εντάξει, γιορτές έχουμε, να μη στο χαλάσω! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Last but not least: Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

  Τα λέμε

 110. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Eλα παπουληηηη,γκαζωνε!!!

  Αφιερωμενο εξαιρετικα. Καλες γιορτες!!!!

 111. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Τώρα μόλις είδα την απάντηση σου και σου απαντώ επί τροχάδην γιατι δεν είμαι εύκαιρος (θα επανέλθω αργότερα). Σε έχω άχτι γιατί λες πως τάσσομαι υπέρ του ευρώ, ενώ ξέρεις πολύ καλά πως επειδή είμαι ενάντια στην θέση a priori εξόδου από το ευρώ δεν σημαίνει πως τάσσομαι υπέρ της παραμονής σε αυτό. Αυτή την θέση την έχω πολλαπλώς αναπτύξει σε περισσότερα από τρία κείμενα μου και το πιο σημαντικό στο έχω θέσει υπόψη καλώντας σε μάλιστα να το συζητήσουμε χωρίς ποτέ να λάβω την παραμικρή κριτική επ’ αυτού. Γι’ αυτό σε έχω άχτι. Επαναλαμβάνω λοιπόν για νιοστή φορά πως για μένα η μαρξιστική προσέγγιση στα προβλήματα των εργαζομένων δεν μπαίνουν με όρους νομισματικούς και συνεπώς δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά του ευρώ. Στην αρχική αυτή μεθοδολογία υπάρχουν δύο προεκτάσεις για το ‘τι κάνουμε’ μπροστά στην μνημονιακή πολιτική και ενώ δεν αποκλείω να βρεθεί η χώρα εκτός του ευρώ αν κλιμακωθεί η σύγκρουση με το κεφάλαιο στην Ευρώπη (όπως την εννοώ), συγχρόνως θεωρώ απαράδεκτα σεκταριστική, εθνικιστική κι επικίνδυνη την επιλογή της μετωπικής εξόδου όπως προτείνεται από μεγάλο μέρος της αριστεράς.
  Τώρα σε όλα τα αποσπάσματα των απόψεων που εξέφρασα στην Καλύβα έκανες πολύ καλά που μου τα θύμισες καθώς ξεχνάω εύκολα, αλλά ακόμη ψάχνω να βρω την κριτική σου αντιπαράθεση και αν δεν με γελούν τα μάτια μου δεν υπάρχει… Θα περιμένω λοιπόν να ακούσω τι από όσα έγραψα τελευταία είναι κόκκινο πανί για σένα και γιατί.

 112. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Κώστα,

  Μία διευκρίνιση, για να μην παρεξηγηθώ: Η ανάρτηση, που υπολογίζω να είναι μία καλή βάση για συζήτηση ουσιαστικών ζητημάτων, δεν θα ασχολείται ειδικά με τις απόψεις σου. Όχι πως δεν αξίζεις ανάρτηση. Απλώς, η στόχευσή της είναι πιο ευρεία.

  Για το άχτι που μου έχεις: Δείξε μου ένα άρθρο σου που η επιχειρηματολογία του επικεντρώνεται στον εξής άξονα: Τι ευρώ, τι δραχμή, τι ρούβλι τι δολάριο! Κανένα νόμισμα δεν φέρνει από μόνο του ούτε την ευτυχία ούτε το θάνατο. Οι πολιτικές έχουν σημασία. Η δική μας πολιτική πρέπει να είναι αριστερή και ως τέτοια στηρίζεται στην αρχή «άσπρο ευρώ, μαύρη δραχμή, αρκεί να πιάνει ποντίκια»! Μ’ άλλα λόγια, προτεραιότητα για μας είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

  Μα είναι δυνατόν να μη βλέπεις ότι στην προσπάθειά σου να πέσουν στα μαλακά οι κύριοι καθηγητές έχεις μεταλλαχθεί σε Κουκουέ; Εμένα αυτό δεν με πειράζει γιατί στο συγκεκριμένο πρόβλημα με τον 902 κι εγώ Κουκουές ήμουν —στα βασικά τουλάχιστον. Εσένα, κανονικά πρέπει να σε πονά και να σε σφάζει! 🙂

  Τα λέμε

 113. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Η προσπάθεια μου δεν ήταν να πέσει κανείς καθηγητής στα μαλακά. Αλλά να μην μεταστρέφεται η συζήτηση από θέματα ουσίας της αριστερής πολιτικής σε μεμονωμένα πρόσωπα και την περιουσιακή τους κατάσταση ως δήθεν ‘απόδειξη’ ταξικού ενδοτισμού στο κεφάλαιο όπως κάνει η φτηνή δεξιά προπαγάνδα που αναζητεί με μανία κάποιο ψεγάδι, ολιγωρία ή στραβοπάτημα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να αποτρέψει μία κυβέρνηση της αριστεράς.
  Όσο για την ‘ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών’ θα ήθελα περισσότερες εξηγήσεις, τι ακριβώς εννοείς Λέφτη ; Σε λίγο σου επισυνάπτω ενδεικτικά άρθρα μου… αφού τα βρω πρώτα. Και βεβαίως δεν είχα καμία απαίτηση να ασχοληθείς με δικές μου απόψεις, απλά να με καλέσεις στη συζήτηση που επιθυμείς.

 114. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Λεφτόπουλο
  κατ αρχήν δεν μου έκανες κανένα χατήρι. Ήταν υποχρέωση σου να γίνεις συγκεκριμένος σχετικά με τις αντιρρήσεις σου για οποιοδήποτε θέμα μας και σε απασχολεί. Τώρα για ότι έγραψα στου Τέκη αν είχες κάποια συμφωνία ή διαφωνία κανείς δεν σε εμπόδιζε να την εκφράσεις εκεί. Επειδή όμως δεν το έκανες για πολλούς και διαφόρους λόγους που είναι της ελεύθερης και απολύτου επιλογής σου περιμένω να μου πεις καθαρά πως ότι έγραψα εκεί σου άρεσε -όπως είναι φυσικό- και να μην κρύβεσαι πίσω από το δάκτυλό σου. 😉 🙂

 115. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Κώστα
  το να επικαλείσαι τη φτηνή δεξιά προπαγάνδα δεν είναι απάντηση επί της ουσίας του θέματος. Αυτοί θα κάνουν τη δουλειά τους, εμείς τη δικιά μας. 😉
  Ο τέκης έγραψε ότι υπάρχουν μερικά θέματα που όσο και να προσπαθείς να τα υπερασπιστείς αν μένεις μέσα στη λογική του συστήματος τότε απλά σκάβεις τον λάκκο σου.
  Το θέμα τελικά ποιο είναι;
  Ζούμε σε ένα άδικο και εκμεταλλευτικό κόσμο τον οποίο υποτίθεται ως αριστεροί θέλουμε να τον αλλάξουμε. Και ναι μέσα σ αυτόν τον κόσμο για να επιβιώσουμε θα κάνουμε διάφορες αδικίες για να φυλάξουμε τον κώλο μας από τις πιθανές ζημιές που επικρέμονται επάνω μας -αν γίνουμε στυλίτες, δλδ θα γίνουμε πουτάνες, αν και οι πουτάνες δεν πειράζουν κανέναν, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν βάλουμε ένα σαφές και καθαρό όριο ανάμεσα στο έγινα πουτάνα για το παιδί μου και στο έγινα πουτάνα για να εξασφαλίσω το …δισέγγονο; Νομίζω όχι.

  Από κει και πέρα την κουβέντα στου τέκη δεν την τελείωσα από τη μεριά μου. Με απασχολεί όπως και σε μια παλιότερη συζήτηση εδώ με τον Λασκαράτο αν είναι σωστό ή όχι να επικαλούμαστε μια ξεχωριστή ηθική για την αριστερά και τους αριστερούς από αυτήν που ισχύει για όλους τους άλλους ή διαφορετικά αν οι ηθικές αξίες πρέπει να έχουν καθολική ισχύ και κανείς δεν δικαιούται να ξεφεύγει από την σκληρή κριτική όταν τις παραβιάζει, που αυτό ίσως είναι και το σωστότερο ή από την άλλη πρέπει να υποτάξουμε την κριτική μας στην αναγκαιότητα να ανταποκρίνεται στο ποια είναι η κοσμοθεωρία μας και να πράττουμε ανάλογα αλλά φευ που να βρεθεί χρόνος – αφού ο άτιμος τελειώνει όπου νάναι!
  Δες και εκεί τη συζήτηση αν θέλεις μήπως και βρεις κάποιο καινούργιο επιχείρημα. 😉 🙂

  Τώρα για τη συνήθεια των Λέφτηδων να χρησιμοποιούν επιθετικούς προσδιορισμούς για τους συνομιλητές μη αρκούμενοι στα επιχειρήματα επί της ουσίας αυτό πηγάζει από την ανάγκη τους να δημιουργήσουν μια τάξη στον κόσμο τους, σαν καλά παιδιά* που είναι, οπότε μην τους παρεξηγείς ιδιαίτερα! 😉

  *
  Θα με κατηγορήσουν δικαίως για πατερναλιστή αλλά δεν μπιράζει! 🙂

 116. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Νικάλφα τον κάθε Τσουκαλά θα ελέγξω πάνω απ’ όλα για την στάση του ως συνδικαλιστή κι αν συμπεριφέρθηκε σαν εργατοπατέρας, όχι για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του. Τον κάθε Τσακαλώτο ή Σταθάκη θα ελέγξω για τις πολιτικές προτάσεις του και το οικονομικό σχέδιο που προτείνει, όχι για το αν κληρονόμησε 5 ή 10 ακίνητα ή αν κέρδισε χρήματα σαν επαγγελματίας. Ακόμη και το να ασκείς επιχειρηματική δραστηριότητα και να κερδίζεις χρήματα στον καπιταλισμό δεν σημαίνει πως είσαι εξ ορισμού ανήθικος. Στην πράξη θα κριθούν οι ηθικές αρχές κι η ιδεολογία σου (πχ από τη διαχείριση που κάνεις του προσωπικού σου με περικοπές μισθών και απολύσεις ή όχι). Σημασία έχει ακόμη πως χρησιμοποιείς τα χρήματα αυτά, πως αξιοποιείς τον πλούτο που ενδεχομένως κληρονόμησες. Δεν είμαι μέλος του κόμματος για να γνωρίζω πως πορεύονται τα εύπορα μέλη του, αλλά αν διαβιούν με τρόπο προκλητικό ή ξένο προς τα συμφέροντα και τις ανάγκες του απλού εργαζόμενου θα έπρεπε να τους έχουν καταγγείλει πρώτοι απ’ όλους οι σύντροφοι τους. Επίσης το κόμμα θα μπορούσε να τους θέσει ως υποχρέωση την καταβολή συνδρομής ανάλογα με τα εισοδήματα και την περιουσία τους, κάτι που μπορεί και να κάνει ήδη, δεν γνωρίζω. Αυτό που απλά λέω, είναι πως όσο κι αν με ενοχλεί ταξικά ο πλούτος ορισμένων αριστερών ηγετών, δεν θα τους κρίνω ηθικά και καταδικάσω αποκλειστικά με βάση αυτό το κριτήριο. Δεν φθάσαμε ακόμη στον σοσιαλισμό, στον καπιταλισμό είμαστε κι οι ταξικές διαφορές είναι δεδομένες, όπως επιθυμητές είναι κι ορισμένες ταξικές συμμαχίες.

 117. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Κώστα αγαπητέ
  δεν είδες τη συζήτηση στου Τέκι. 🙂
  Όσο για τον πολυπόθητο σοσιαλισμό του μέλλοντος μας είναι μια βολική υπεκφυγή απέναντι στο τι κάνουμε σήμερα, άσε που μας στερεί τη δυνατότητα να προβάλλουμε στην πράξη ένα άλλο παράδειγμα.
  Ας πούμε λέμε ότι είναι αδύνατον να έχεις ένα αρχηγικό κόμμα ή ένα κόμμα διοικούμενο από μια ολιγάριθμη ελίτ και να υποστηρίζεις ότι θα αναβαθμίσεις την δημοκρατία στην κοινωνία.
  Άρα τη δημοκρατία πρέπει να την εφαρμόσεις και να τη διευρύνεις πρώτα στο σπίτι σου, κάνοντας και ένα πρώτο τεστάρισμα, για το πως θα την εφαρμόσεις ευρύτερα! 😉
  Ταξικές συμμαχίες με ποιους; Με τους συνδικαλισταράδες τύπου Τσουκαλά που όσο ήταν μέσα στο σύστημα γλώσσα είχαν και μιλιά δεν είχανε, επειδή ακριβώς τους μπουκώναν τον αγλέουρα για να φροντίζουν μόνο το συνάφι τους και τα συμφέροντα των τραπεζών;
  Φυσικά δεν θα τους καταδικάσεις αποκλειστικά τους πλούσιους συριζαίους μόνο με αυτό το κριτήριο και θα τους κρίνεις από τη δράση τους γενικότερα αλλά όπως είπα και παραπάνω πρέπει να βάλεις ένα όριο. Περιουσιακό και συμπεριφοράς .
  Περιουσιακό γιατί δεν μπορείς να επικαλείσαι την ανάγκη αλληλεγγύης και εσύ να αποθησαυρίζεις, οπότε η πρόταση σου να μπει μια γενναία εισφορά αλληλεγγύης κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει πράξη, **χθες καλύτερα** και συμπεριφοράς γιατί δεν μπορείς από τη μια να κατακεραυνώνεις τους τοκογλύφους που ευθύνονται για την κρίση και από την άλλη να επενδύεις στους ίδιους για να τους …δυναμώσεις(;). 😉
  Και φυσικά αν δεχόμαστε πως ότι παράγεται στον καπιταλισμό είναι αποτέλεσμα της εργασίας που παράγει την αξία τότε αν συγκεντρώνεις εσύ την υπεραξία με αποτέλεσμα να βρίσκεσαι παρασάγγας ψηλότερα από τον φτωχό ή από τον μέσο όρο αυτό είναι εξ ορισμού ανήθικο ή καλύτερα ταξικά απαράδεκτο.

 118. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Νίκο είχα καιρό να μπω στου Τέκι το τσαρδί και έπεσα πάνω στη πρόταση του για το sovereign credit που αναπτύσσει και με ενδιέφερε οπότε δεν πρόλαβα να διαβάσω κάτι άλλο, αν θες μου δίνεις κατευθείαν το λινκ να μην ψάχνω. Για τον Τσουκαλά το ξεκαθάρισα από πριν σε τι θα τον κρίνω και προφανώς δεν διαφωνώ με όσα λες σχετικά. Τώρα για το όριο που λες να μπει σε περιουσιακό και συμπεριφορά είμαι γεμάτος αυτιά. Επίσης συμφωνώ για την εφαρμογή της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης εσωκομματικά, αλλά ούτε γνωρίζω τι κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε εσύ το κάνεις πιο συγκεκριμένο πως το εννοείς. Όσο το αν επενδύει κανείς σε τοκογλύφους, θα μου επιτρέψεις να σου πω πως όλο το σύστημα σήμερα έχει γίνει τοκογλυφικό και κεδροσκοπικό, οπότε επιλεκτικοί διαχωρισμοί δεν χωρούν κατά τη γνώμη μου. Παράδειγμα ήταν αυτό που έδωσα με την Τράπεζα της Ελλάδας που ξεκοκάλλισε (επενδύοντας σε ομόλογα του ελληνικού κράτους λίγο πριν το κούρεμα) όλα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που νόμιζαν πως είχαν επενδύσει ασφαλώς τα χρήματα τους. Παράδειγμα άλλο : όλες οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες που διαθέτουν 40 δισ ετησίως αγοράζοντας έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου με πραγματική απόδοση 7% και μετά καμώνονται πως δεν έχουν να δανείσουν την πραγματική οικονομία. Έχουν υπόψη τους τις λαμογιές της J.P. Morgan και της Black Rock αλλά πως είναι δυνατόν να αγνοούν τα σκάνδαλα των HSBC, UBS κλπ ή τις πλάτες που έβαλε η Τράπεζα Ελλάδας στα ‘ανοίγματα’ της Πειραιώς κ.ο.κ. Ερωτώ λοιπόν : όποιος εμπιστεύεται τα χρήματα του σε όλους αυτούς δεν ενισχύει τους τοκογλύφους και κερδοσκόπους ; Που είναι το όριο ;

 119. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Επίσης αναφέρθηκα στην περίπτωση Ένγκελς που άσκησε επιχειρηματική δραστηριότητα χρηματοδοτώντας την κομμουνιστική δράση του ίδιου και του Μαρξ. Ήταν ανήθικος ο Ένγκελς που αξιοποίησε με αυτόν τον τρόπο την υπεραξία των εργατών που δούλευαν το εργοαστάσιο του ή ο Μαρξ ως αποδέκτης της βοήθειας του και παλιότερα χρημάτων της οικογένειας του ;

 120. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Εντάξει, βρήκα την σχετική ανάρτηση του Τέκι.

 121. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αυτό με τον Ένγκελς Κώστα μου είναι το ανάποδο. Χρηματοδότησαν οι πλούσιοι συριζαίοι τη δράση του σύριζα για τον σοσιαλισμό; Δεν νομίζω ή και αυτό ακόμη αν έκαναν (που σημαίνει να χρηματοδοτήσουν τον …εαυτό τους για να ξαναεκλεγούν και να παραμείνουν ελίτ ) αυτό έπρεπε να κάνουν στις σημερινές συνθήκες ή να χρηματοδοτήσουν μια συμμετοχική επιχείρηση ας πούμε βάζοντας τα αναγκαία κεφάλαια και εκχωρώντας το μάνατζμεντ στους εργαζόμενους; 😉
  Κάποιος άλλος τώρα προτείνει στου Τέκη επενδύσεις στα Ethical Investment Funds. Εγώ νομίζω ότι η δικιά μου πρόταση είναι καλύτερη αλλά πες μου τη γνώμη σου γι αυτά. Μ ενδιαφέρει.
  Α και το λινκ , ορίστε: 🙂
  http://www.techiechan.com/?p=2091&cpage=1#comment-77631

 122. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Το βρήκες, εντάξει. Το περιουσιακό όριο που προτείνει ο Τέκις είναι το τριπλό από τον μέσο όρο . Μετά γερό κούρεμα μέσω της φορολογίας. Εγώ είμαι πιο λαρτζ οπότε προτείνω το πενταπλάσιο. 🙂

 123. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Είδες Νικάλφα πως τώρα μπαίνουμε σε χωράφια που δεν γνωρίζουμε (τι κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ με τα πλούσια μέλη τους κι αν χρηματοδότησαν αυτά τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια άλλη σοσιαλιστική δραστηριότητα). Είμαι υπέρ της κοινωνικής οικονομίας ως εναλλακτικό τρόπο επιβίωσης, οπότε τη πρόταση σου την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα, να την υποβάλλεις στον ΣΥΡΙΖΑ να δεις αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση σημασία δεν έχει τόσο αν κάποιος είναι σήμερα κάτοχος χρήματος όσο ο τρόπος που το βγάζει και το χρησιμοποιεί. Όσο για το όριο και τη συζήτηση στου Τέκι θα μελετήσω εν καιρώ – λόγω δουλειάς – και θα σου πω τη γνώμη μου.

 124. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Κώστα Κ,

  Να δεχτώ ότι αυτή ήταν η προσπάθειά σου, να μην πέσουν οι κύριοι καθηγητές στα μαλακά (είδες τι καλόπιστος ‘‘σταλινικός’’ είμαι; 😉 🙂 ). Ακόμα όμως κι αν μου δώσεις ρετσινόλαδο και με βάλεις πάνω σε παγοκολόνα δεν θα δεχθώ ότι αυτό ήταν που εκφράστηκε με τα σχόλιά σου και έβγαινε ως συμπέρασμα από έναν τρίτο καλόπιστο αναγνώστη. Σε έχουν φάει τα νούμερα και παραμέλησες τη γλώσσα, μού φαίνεται… 🙂

  Επαναλαμβάνω: Η υπεσχημένη ανάρτηση δεν θα ‘‘τα βάζει’’ ειδικά μ’ εσένα. Θα αποτελεί όμως πεδίο δόξης λαμπρό για διασταύρωση των σπαθιών μας. 😉 🙂 Και θα ενημερωθείς από εδώ (εσύ και όποιος άλλος θέλει) για να δώσεις το παρών. 🙂

  Τα λέμε

 125. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Νικάλφα,

  Με τον Τέκι τα έχουμε τσουγκρίσει εδώ και περίπου τρία χρόνια αν θυμάμαι καλά και από τότε δεν τον ενοχλώ, αν και με έχει βάλει σε πειρασμό κάμποσες φορές να του δώσω να φάει κάποιους από τους ισχυρισμούς του με το κουταλάκι τού γλυκού (για να κρατήσει το μαρτύριό του πολύ ώρα 🙂 ). Διόλου περίεργο. Αν και πρέπει να έχει πατήσει τα σαράντα (έτσι τουλάχιστον εκτιμά η Υ.ΤΣΕ.Κ.Α. μας και την εμπιστεύομαι), παραμένει ένα αριστερό ‘‘κοκοράκι’’. Κανένα πρόβλημα με αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ανέχεται κανένα άλλο αριστερό ‘‘κοκοράκι’’ (διατί να το κρύψομεν άλλωστε; η αφεντιά μου είναι ένα τέτοιο! 😉 🙂 ). Άλλη μία περίπτωση στην οποία αποδεικνύεται ότι αυτό που χωρίζει τού ‘‘αντισταλινικούς’’ από τους ‘‘σταλινικούς’’ είναι μόνο τέσσερα γράμματα… 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Ενίοτε, δεν ανέχεται όχι αριστερά ‘‘κοκοράκια’’, αλλά ούτε διαφωνούντες (ακόμα κι αν οι διαφωνίες τους είναι αυτά που πιστεύει πολύς χαμένος στο διάστημα και αδιαφώτιστος κόσμος με τον οποίο η Αριστερά πρέπει να βρει κανάλια επικοινωνίας). Να, για παράδειγμα, δες το σχόλιο αυτού τού ‘‘δύστυχου’’ και δες πώς του απαντά.

  Δεν είναι προφανές ότι συμφωνώ με την προσέγγιση του Τέκι επί τού συγκεκριμένου θέματος (και με άλλες, για άλλα ζητήματα, συμφωνώ, μη βγάλεις το συμπέρασμα εξ αιτίας αυτών που σου έγραψα πιο πάνω ότι τον μηδενίζω), άρα και με τη δική σου σύμφωνη θέση που πήρες εκεί; Κομπλιμέντα ψαρεύεις; 🙂

  «Τώρα για τη συνήθεια των Λέφτηδων να χρησιμοποιούν επιθετικούς προσδιορισμούς για τους συνομιλητές μη αρκούμενοι στα επιχειρήματα επί της ουσίας […]»

  Κάνα-δυο παραδείγματα;

  Τα λέμε

 126. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товарищ Яков Федотович,

  Για κανόνισε. Κοντεύει να μπει ο καινούργιος χρόνος κι εσύ είσαι ακόμα άφαντος. Έτσι, αφήνονται ανενόχλητοι ο Κώστας Κ και ο Νικάλφας να σου κάνουν πάλι το τσαρδί Σμόλνυ! Άμα έρθεις και το βρεις αγνώριστο μην κατηγορήσεις εμένα. Εγώ στο είπα και αμαρτία δεν έχω! 🙂

  Увидимся

 127. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Πολύ καλή η τοποθέτηση του Τέκι, είχα ξεχάσει σχεδόν πόσο καλός είνια στην επιχειρηματολογία του (ίσως γιατί μακρηγορεί να τον παραμέλησα). Τις παρατηρήσεις μου αργότερα. Κατά τα άλλα σε ότι με αφορά η αλήθεια είναι πως ασχολήθηκα πολύ με τους δεξιούς ως τώρα – ενδεχομένως υποσυνείδητη αντίδραση στο παλιότερο μέτωπο που είχα ανοιξει με την ‘αντιευρωπαϊκή αριστερά’ – κι έχω μείνει πίσω στα πιο εσωτερικά θέματα της αριστεράς. Όσο για τους αριθμούς, ναι έχω ενα μικρό κόλλημα για να είμαι ειλικρινής (ίσως γιατί η δεξιά βασίζεται πολύ στον μύθο που πλέκει γύρω από αυτούς), αλλά τη γλώσσα γιατί την αμελώ ;
  Κάνα-δυο παραδείγματα ;

 128. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Κώστα Κ,

  Κάνα-δυο παραδείγματα;;; Μα όλα σχεδόν τα σχόλιά σου στο σχετικό ποστ τής Καλύβας στο οποίο πήρες το λόγο, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την τοποθέτηση του Τέκι με την οποία εσύ ο ίδιος παραδέχεσαι ότι συμφωνείς!!! Αν ο Τέκι έπαιρνε το λόγο στην Καλύβα θα το βούλωναν άπαντες και θα ήταν υποχρεωμένοι να του βγάλουν και το καπέλο! Ενώ εσύ, με τα όσα έγραψες, έδωσες κάποια στιγμή το δικαίωμα στον Πάνο να «στην πει» μεταξύ σοβαρού και αστείου, όπως ορθώς αντιλήφθηκες κι εσύ…

  Τι δεν καταλαβαίνεις; 🙂

  Τα λέμε

 129. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Είπα ότι η επιχειρηματολογία του Τέκι είναι πολύ καλή. Αυτό δεν σημαίνει πως συμφωνώ μαζί του. Όχι τουλάχιστον σε όλα. Είδες πόσο βιαστικός είσαι στις κρίσεις σου ;
  Ωστόσο, θα ήθελα εσύ να μου υποδείξεις με δύο τρία παραδείγματα τα δικά μου λάθη ή αντιφάσεις αφήνοντας προς το παρόν τον Τέκι κατά μέρος. Κι αν θέλεις μου εξηγείς κιόλας τι σημαίνει ‘αριστερό κοκοράκι’ να μαθαίνω κάτι επιπλέον.

 130. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Κι αν δεν κάνω λάθος σε αυτούς που μου την πέφτουν φροντίζω να απαντώ. Και βέβαια δεν αναφέρομαι στον Πάνο, ο οποίος αστειευόταν… Αλλά σε σένα που με εγκαλείς για όσα έγραψα στην Καλύβα χωρίς να ασκείς καμία ουσιαστική κριτική ακόμη. Όπως επίσης δεν απαντάς τι σημαίνει για σένα ‘ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών’. Τέλος, για το άχτι που σου έχω μου έγραψες το εξής :
  «Για το άχτι που μου έχεις: Δείξε μου ένα άρθρο σου που η επιχειρηματολογία του επικεντρώνεται στον εξής άξονα: Τι ευρώ, τι δραχμή, τι ρούβλι τι δολάριο! Κανένα νόμισμα δεν φέρνει από μόνο του ούτε την ευτυχία ούτε το θάνατο. Οι πολιτικές έχουν σημασία. Η δική μας πολιτική πρέπει να είναι αριστερή και ως τέτοια στηρίζεται στην αρχή «άσπρο ευρώ, μαύρη δραχμή, αρκεί να πιάνει ποντίκια»! Μ’ άλλα λόγια, προτεραιότητα για μας είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.»
  Σου έδειξα πέντε και μπορώ να σου δείξω άλλα πέντε αν θες, όμως θα περιμένω πρώτα την απάντηση σου αν είναι δικαιολογημένο το άχτι μου ή όχι (επειδή εσύ τα λες όλα κι έξω από τα δόντια).

 131. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Κώστα Κ,

  Για ποια πέντε (άρθρα) κάνεις λόγο; Δεν έχει εμφανιστεί κάτι. Προφανώς έβαλες λινκς και τα έβαλες μαζεμένα. Σου θυμίζω ότι η Πόρσε «κρατάει» τα σχόλια που έχουν πάνω από δύο λινκς. Χώρισέ τα για να «περάσουν». Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουμε τον διαχειριστή να τα «απελευθερώσει».

  Για τα υπόλοιπα, αργότερα.

  Τα λέμε

 132. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Έχω προσπαθήσει να περάσω 4-5 άρθρα μου τρεις φορές και για άγνωστο λόγο δεν τα έχω καταφέρει. Τελευταία προσπάθεια:
  http://youpayyourcrisis.blogspot.gr/2010/07/blog-post_8588.html#more

  http://youpayyourcrisis.blogspot.gr/2010/10/blog-post_1604.html#more

 133. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Κι αυτό που σου έχω κοινοποιήσει παλιότερα
  http://youpayyourcrisis.blogspot.gr/2011/07/blog-post_5689.html

 134. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Κώστα πάνω από δύο τη φορά δεν περνούν.
  Τώρα για το τι γίνεται στο σύριζας με την αλληλεγγύη κλπ φαντάζομαι πως αν είχαν κάνει κάτι σχετικό θα το είχαν ανακοινώσει μετά βαίων και κλάδων. Όσο για την πρόταση μου δεν έχω κάποια οργανωτική σχέση με τον σύριζας ούτε φυσικά είμαι μέλος οπότε δεν έχω και κανέναν να την υποβάλλω. Ας ανοίξουν τ αυτιά τους και τις κεραίες τους στο τι γίνεται στο νετ και στην κοινωνία αντί να συνωστίζονται μόνο στα κανάλια -μην τυχόν και πέσουν οι μετοχές τους- και βλέπουμε. 😉
  Όμως για τα ηθικά επενδυτικά κεφάλαια δεν μου απάντησες.

 135. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Λέφτηδες
  δε θεωρώ εποικοδομητικό να φέρνω αποδείξεις και πειστήρια για μια φιλική κριτική που σας έκανα. Αν θέλετε τη δέχεστε και την επεξεργάζεστε …αρμοδίως αν όχι με γεια σας και χαρά σας, δεν θα στήσουμε εδώ δικαστήριο για αθώους και ενόχους …Λέφτηδες. 😉
  Τώρα για τον Τέκιο δεν θα έλεγα ότι συμφώνησα ακριβώς αλλά σίγουρα η κριτική του είχε μια βάση την οποία ακριβώς προσπαθώ να διερευνήσω ακόμη σε όλα της τα σημεία. Όσο για τα κοπλιμέντα φυσικά και δεν τα ψαρεύω. Άλλωστε όπως έγραψα και πριν τα θεωρώ κάτι φυσικό και επόμενο για μένα. 😆 🙂
  Για τον σχολιαστή που αναφερθήκατε έχουν ένα βεβαρημένο παρελθόν μεταξύ τους απ ότι θυμάμαι ώστε δεν μπορείς να βγάλεις κάποιο ασφαλές συμπέρασμα από το στιγμιότυπο που εμφανίσατε.

 136. Ο/Η Left G700 λέει:

  Λέφτηδες
  δε θεωρώ εποικοδομητικό να φέρνω αποδείξεις και πειστήρια για μια φιλική κριτική που σας έκανα.

  ΟΚ. Ούτε εγώ θεωρώ εποικοδομητικό να φέρω αποδείξεις για τη φιλική κριτική που θα σου κάνω τώρα: δεν είναι καιρός, εσύ ένας αριστερός άνθρωπος, να σταματήσεις να περνάς τις γριούλες απέναντι σε δρόμους που δεν έχουν φανάρι και μετά να τους ζητάς να σε πληρώσουν με εικοσάευρο; 😉 🙂

  Τα λέμε (αλλά άμα δεν λες πώς να πούμε; 🙂 )

  ΥΓ Μάλιστα… Δεν μας έφτανε ο Κώστας, μας προέκυψες κι εσύ που ναι μεν συμφωνείς με τον Τέκι, αλλά… Και γαμώ τις σαφείς τοποθετήσεις! 🙂 Ταρό να ρίξω, καθαρότερη εικόνα θα σχηματίσω! 🙂

 137. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Λέφτηδες
  μάζευε κι ας ειν και ρόγες. 🙂

  Αλλά μην απομονώνεις μισή φράση μου. Ελπίζω να έγινα κατανοητός συνολικότερα.

  Για να μην ρίξεις ταρό ξαναδιάβασε ότι έχω γράψει εδώ, στου Τέκιου και κάτι λίγα στην Καλύβα και μετά κάνε κι εσύ μια προσπάθεια να βγάλεις μια καθαρή …φωτογραφία αλλά σταμάτα την προσπάθεια να στρώσεις όλα τα …κουτάκια τέλεια στο γραφείο σου. Δεν γίνεται, δεν υπάρχει. 🙂

 138. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Είχα υποσχεθεί μία τοποθέτηση επί της πολύ καλής επιχειρηματολογίας του Τέκι. Ξεκινάω, λοιπόν, με μία πρώτη παρατήρηση : από τις 5 δικαιολογίες που επικαλέστηκε ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ για να απολογηθεί για τον πλούτο ορισμένων βουλευτών του (πόθεν έσχες) και τις οποίες στήνει ορθά στα 10 μέτρα ο Τέκι καμία από δαύτες δεν επικαλέστηκα εγώ. Το σημείο που ο Τέκι αναφέρει την Blackrock σαν επενδυτική επιλογή τους που αποδείχθηκε επικοινωνιακή πατάτα γιατί όπως λέει «δεν μπορείς από τη μία να κάνεις κριτική στην blackrock που κρίνει τις ελληνικές τράπεζες και μαγικά έβγαλε την πειραιώς πιο υγιή από το ΤΤ και μετά να εμπιστεύεσαι τα χρήματά σου σε αυτή» – σημείο στο οποίο κανείς δεν αντέτεινε κάποια δικαιολογία απ’ ότι κατάλαβα – δεν με βρίσκει σύμφωνο για τον λόγο που ήδη εξήγησα με το παράδειγμα της Τράπεζας Ελλάδας. Για να το επεκτείνω το παράδειγμα αυτό, με την λογική του Τέκι μετά το ξεπούλημα από την Τράπεζα Ελλάδος των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων, ή μετά την πολύ παλιότερη παράλογη πώληση χρυσού σε πολύ χαμηλές τιμές ή μετά την απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης και την απουσία οιαδήποτε σοβαρού ελέγχου του δανεισμού των εμποριών τραπεζών, δεν θα έπρεπε κανείς Έλληνας και δη αριστερός που άσκησε κριτική για τη στάση της αυτή να εμπιστευτεί τις αποταμιεύσεις του σε ελληνική τράπεζα δεδομένου ότι η εποπτεία τους από την Τράπεζα της Ελλάδας είναι από ανεπαρκής έως εικονική. Με αντίστοιχη λογική η άσκηση κριτικής στην ΕΚΤ πχ για τη διαφορετική στάση της σε Ιρλανδία (την οποία καταφανώς ευνόησε) και Ελλάδα – που ο Τέκι πολύ σωστά επισημαίνει σε άλλο ποστ – θα έπρεπε να αποτελεί λόγο για τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στον συγκεκριμένο ευρωπαϊκό θεσμό και να ζητά την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Συνεπώς, οιαδήποτε αντίθεση και άσκηση κριτικής δεν ισοδυναμεί αυτομάτως με άρνηση και κατά την γνώμη μου είναι παράδοση στον λαϊκισμό ο διαχωρισμός της κάθε Blackrock από οποιαδήποτε άλλη επενδυτική τράπεζα και δη πολυεθνική.

 139. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Στη συνέχεια ο Τέκι μιλά αν κατάλαβα καλά για κόμμα λενινιστικού τύπου αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Που το είδε τέτοιο κόμμα πραγματικά είμαι περίεργος και βεβαίως δεν συμφωνώ σ’ αυτό.
  Ακολουθεί το θέμα Τσουκαλά. Το ζήτημα μ’ αυτόν δεν είναι η εξιλέωση με αυτομαστίγωμα και μετάνοιες και υποχρεωτική επιστροφή του 50% του μπόνους όπως προτείνει ο Τέκι (μισό εκατομμύριο πάλι μένει στη τσέπη του). Το ζήτημα είναι πως κατόρθωσε ο συνδικαλιστής αυτός να βάλει το αρχικό υψηλό ποσό που του εξασφάλισε τέτοια βασιλιική απόδοση… Γιατί από τη δουλειά του αποκλείετεια να προέκυψε. Θέλω να πω πως η τιμωρία (εξαναγκασμός σε παραχώρηση του 50%) γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους και δεν συνιστά ειλικρινή μετάνοια (εκούσια παραχώρηση του ποσού) για ένα ‘αμάρτημα’ που παραμένει έτσι ανέλεγκτο. Γιατί αν το αρχικό κεφάλαιο δεν δικαιολογείται, η στάση του κόμματος είναι το ξήλωμα από την ηγεσία αν όχι η διαγραφή, όλα τα άλλα είναι για τα μάτια του κόσμου.

 140. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Κατόπιν αρχίζουν τα μαθήματα πολιτικής οικονομίας για αριστερόστροφους.
  Μας θυμίζει ο Τέκι πως ο καπιταλισμός παράγει ανισότητες και η αριστερά «λέει λοιπόν, ότι καθώς η αξία δημιουργείται από την εργασία των ανθρώπων, όταν κάποιος αποκτά πολύ μεγαλύτερη (εγχρήματη) αξία σε σχέση με τους υπόλοιπους, αυτό δεν γίνεται διότι είναι δουλευταράς, αλλά γιατί καρπώνεται μέρος της υπεραξίας των υπολοίπων. Συμμετέχει δηλαδή στο σύστημα εκμετάλλευσης που ονομάζουμε καπιταλισμό.»
  Αυτό ασφαλώς συμβαίνει αλλά δεν είναι απολύτως σωστό, αφού η αξία της εργατικής δύναμης δεν είναι ίδια σε όλους τους εργαζόμενους (εξαρτάται από σπουδές, εμπειρία, επιστημονική κατάρτιση, εξειδίκευση, τεχνογνωσία και τη σχέση προσφοράς΄- ζήτησης τους) με συνέπεια να υπάρχουν εργαζόμενοι που αποκτούν πολύ μεγαλύτερη χρηματική αξία (και να συσσωρεύουν αντίστοιχα περισσότερο πλούτο) από τον μέσο όρο.

 141. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Κώστα Κ,

  Με το χέρι στην καρδιά: Ζορίστηκα πολύ, μα πάρα πολύ, μα πάρα πάρα πολύ πριν σου απαντήσω. Εξηγούμαι με την ελπίδα πως θα είναι η τελευταία φορά που με υποχρεώνεις σε τέτοιες εξηγήσεις:

  Δεν μου λες, σε παρακαλώ: Πιστεύεις ότι είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να παίζεις με τις λέξεις όταν συζητάμε μαζί; Μου γράφεις στην ψύχρα:

  «Είπα ότι η επιχειρηματολογία του Τέκι είναι πολύ καλή. Αυτό δεν σημαίνει πως συμφωνώ μαζί του. Όχι τουλάχιστον σε όλα. Είδες πόσο βιαστικός είσαι στις κρίσεις σου;».

  Ενώ πριν από λίγο έχεις γράψει αυτό:

  «Πολύ καλή η τοποθέτηση του Τέκι, είχα ξεχάσει σχεδόν πόσο καλός είνια στην επιχειρηματολογία του (ίσως γιατί μακρηγορεί να τον παραμέλησα)».

  Χρειάζεται να πω τίποτε; Όχι. Ένα μόνο πράγμα: Σε παρακαλώ πολύ μη μου το ξανακάνεις αυτό. Δεν είμαι μικρό παιδάκι, πρέπει να το χωνέψεις. Πόσες φορές πρέπει να στο πω;;;

  Πάει αυτό και δεν θα επανέλθω. Αν δεν καταλαβαίνεις την πατάτα σου απέναντί μου, συμβουλεύσου κάποιον που έχει επαρκή αίσθηση της γλώσσας και τον εμπιστεύεσαι.

  Το δεύτερο:

  Σου θυμίζω ότι το αρχικό σχόλιό μου, αυτό που σε ‘‘τσίγκλιζε’’, αναφερόταν στο γεγονός ότι στην προσπάθεια να υπερασπιστείς τον ΣΥΡΙΖΑ σε περιβάλλον ακραίων κεντρώων μεταχειρίστηκες δικά μου επιχειρήματα (και του ΚΚΕ) όταν εγώ το υπερασπιζόμουν για την περίπτωση της πώλησης του 902. Επιχειρήματα που το καλοκαίρι μού τα απέρριπτες μετά ‘‘βδελυγμίας’’. Ζήτησες παραδείγματα και στα έδωσα. Και, για να σε βοηθήσω να κατανοήσεις τι εννοώ, σε προέτρεψα να ξαναδείς ένα σχόλιό σου στην Καλύβα στο οποίο έλεγες:

  Από το Δεκεμβρίου 28, 2013 στις 6:51 μμ:
  Οι συριζαίοι επενδυτές μπορεί να είναι καλοί ή όχι επενδυτές. Το πόσο μαρξιστές και μάλιστα συνεπείς είναι αυτό αποδεικνύουν ή ακυρώνουν καθημερινά με τις πολιτικές και την πράξη τους πρωτίστως κι είναι στην κρίση του καθενός νομίζω.

  Φαίνεται πως …δεν! Θα στο κάνω λοιπόν νιανιά (πιο νιανιά γίνεται σούπα!) κάνοντας την αντικατάσταση. Άλλο τίποτε δεν δύναμαι:

  Το Κόμμα επιχειρηματίας μπορεί να είναι καλός ή όχι επιχειρηματίας. Το πόσο μαρξιστικό-λενινιστικό και μάλιστα συνεπές είναι αυτό αποδεικνύει ή ακυρώνει καθημερινά με τις πολιτικές και την πράξη του πρωτίστως κι είναι στην κρίση του καθενός νομίζω.

  Αυτό το επιχείρημα το χρησιμοποίησε κατά κόρον το ΚΚΕ το καλοκαίρι. (Να γιατί σού έγραψα πως είσαι φτυστός ο Γόντικας, ο Μαΐλης κι ο Μεντρέκας και να γιατί ‘‘έπαιξα’’ με το σημαίνον Κ.) Όλοι εσείς οι ‘‘αντισταλινικοί’’ καγχάζατε τότε. Λουστείτε το τώρα σαν καλά (‘‘σταλινικά’’) παιδιά!

  Το τρίτο, περί Τέκι:

  Μου γράφεις, πάλι μέσα στην καλή χαρά, πάλι ανυποψίαστος, ωραίος και υπερήφανος:

  «Ξεκινάω, λοιπόν, με μία πρώτη παρατήρηση : από τις 5 δικαιολογίες που επικαλέστηκε ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ για να απολογηθεί για τον πλούτο ορισμένων βουλευτών του (πόθεν έσχες) και τις οποίες στήνει ορθά στα 10 μέτρα ο Τέκι καμία από δαύτες δεν επικαλέστηκα εγώ».

  Μα, φίλε Κώστα! Καμία από τις πέντε δαύτες δεν επικαλέστηκες εσύ, αλλά επικαλέστηκες μία έκτη που ούτε οι αρχισυνδικαλιάρηδες τού παλιού ΣΥΝ, αυτοί οι απίθανοι τύποι που είναι πρωτομάστορες και αρχιτεχνίτες στον ήξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις λόγο για να μπορούν να κάνουν με άνεση και την πιο απίθανη κωλοτούμπα, δεν τόλμησαν να επικαλεστούν!!! Σκέψου! Τους ξεπέρασες ακόμα κι αυτούς! Κοίτα τι γράφεις εδώ (στο ξαναθυμίζω γιατί ήδη στο έχω θυμίσει στο σχόλιο με αποσπάσματα των σχολίων σου):

  Από το Δεκεμβρίου 28, 2013 στις 3:40 μμ:

  Όμως θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι: αν οι επενδύσεις δεν είναι ληστεία, κι αν οι μετοχές δεν είναι ανήθικη επένδυση, γιατί τα αμοιβαία κεφάλαια θεωρούνται ‘κοράκια’ κι όσοι αριστεροί επενδύουν σ’ αυτά να θεωρούνται υποκριτές, ξεπουλημένοι ή ότι άλλο;

  Φίλε Κώστα Κ, τι ‘‘συνδικαλιά’’ είναι αυτή;;; Έμεινα με το στόμα τόσο ανοιχτό, που κόντεψα να πάθω εξάρθρωση στο σαγόνι μου! Τι λες εδώ στους φίλους μας τους ακραίους κεντρώους; Τους λες «και τι σας κόφτει εσάς, δεν είστε εναντίον τού καπιταλισμού!». Μάλιστα. Και νομίζεις ότι τους κάνεις τα μούτρα κρέας; Μα, φίλε μου, το ζήτημα εν προκειμένω δεν είναι αυτοί. Το ζήτημα είναι η Αριστερά! Αυτή μπήκε στο στόχαστρο μέσω τού Σταθάκη και του Τσακαλώτου. Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό που τους λες αποδεικνύει μεν την υποκρισία τους, αλλά δεν απαντάει στο επιχείρημα «και σεις οι αριστεροί τα ίδια σκατά είσαστε»;;; Και δεν καταλαβαίνεις ότι κι εσύ επιβεβαιώνεις με την έκτη δικαιολογία σου αυτό που μερικές από τις «πέντε δαύτες δικαιολογίες» τού ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν, όπως ισχυρίζεται ορθώς ο Τέκι (και φαίνεται να συμφωνείς);;; Εντάξει, οι ακραίοι κεντρώοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Αλλά, στην τελική, δεν είναι και μαλάκες!

  Κλείνω εδώ αυτό το γύρο, φίλε Κώστα. Ό,τι κατάλαβες, κατάλαβες. Δεν θα επανέλθω με τίποτε στον κόσμο. Τα υπόλοιπα στο τσαρδί μας. Τα άρθρα που επισύναψες, εννοείται, θα τα μελετήσω και θα δω πώς θα συνεχιστεί η συζήτηση επ’ αυτών.

  Σου εύχομαι μια Καλή Χρονιά με Υγεία και όλα όσα επιθυμείς! 🙂

  Τα λέμε

 142. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Και συνεχίζει : «Η αριστερά λοιπόν έρχεται και λέει ότι αυτό είναι άδικο. Και προκειμένου να εξισορροπήσει αυτή την αδικία φορολογεί αυτόν τον παραπάνω άδικο πλούτο με διάφορους τρόπους και τον επιστρέφει σε αυτούς από τους οποίους αρπάχθηκε..Το κράτος δηλαδή έρχεται να εξισορροπήσει τις αδικίες και τις ανωμαλίες που δημιουργεί από τη φύση του ο καπιταλισμός. Φυσικά τα τελευταία 40 χρόνια το κράτος έχει αρχίσει να υποχωρεί από αυτή τη θέση και να επιτρέπει όλο και μεγαλύτερη αδικία, γιαυτό κι ένας υπάλληλος τράπεζας μπορεί να παίρνει 1 μύριο μπόνους, γιαυτό και ο σύριζα θέλει το κράτος να αναλάβει ξανά τον ρόλο του για το μοίρασμα του πλούτου σε μια χώρα. Προκειμένου να εξισορροπηθούν οι αδικίες.»

  Παρατηρώ λοιπόν τα εξής: η φορολόγηση του ‘άδικου’ πλούτου (εννοεί προφανώς της άδικης κατανομής του) δεν σημαίνει απαραίτητα επιστροφή του σε αυτούς από τους οποίους παράχθηκε (ο όρος ‘αρπάχθηκε’ σημαίνει ληστεία και η απόσπαση υπεραξίας δεν συνιστά ληστεία αλλά εκμετάλλευση κατά Μαρξ). Το κράτος δεν εξισορροπεί αδικίες κι ανωμαλίες που δημιουργεί εκ φύσεως ο καπιταλισμός παρά μόνον αν είναι τόσο ακραίες που να καθιστούν μη λειτουργική την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Το κράτος είναι ταξικό, δηλαδή αστικό και συμβάλλει στην συσσώρευση του πλούτου, δηλαδή την εκμετάλλευση μέσω της πρόκλησης ανισοτήτων. Φροντίζει όμως ως συλλογικός καπιταλιστής να τις ρυθμίζει ώστε να αποτρέπονται οικονομικές δυσλειτουργίες και κοινωνικές εκρήξεις. Η διαφωνία μου με τον Τέκι εδώ είναι σημαντική γιατί δείχνει να αποδέχεται (ελπίζω να κάνω λάθος) την μη μαρξιστική αντίληψη του κράτους-εργαλείου που η αριστερά θα χειριστεί κατά βούληση για να διορθώσει τις ανισότητες, πράγμα που αποτελεί σοβαρή ψευδαίσθηση. Εκτός κι αν με τον όρο εξισορρόπηση εννοεί τον μετριασμό τους…

 143. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Λέφτη υπάρχει κάποιο πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ μας μου φαίνεται και τώρα πρέπει να αφήσω κατά μέρος τον Τέκι και να σου διευκρινίζω εσένα όσα δεν θέλεις να καταλάβεις. Θα το κάνω, για τελευταία φορά όμως.

 144. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  «Πολύ καλή η τοποθέτηση του Τέκι, είχα ξεχάσει σχεδόν πόσο καλός είνια στην επιχειρηματολογία του (ίσως γιατί μακρηγορεί να τον παραμέλησα)».
  Το να αναγνωρίζεις σε κάποιον ικανότητα δυνατής επιχειρηματολογίας Λέφτη δεν σημαίνει πως συμφωνείς μαζί του. Αν αυτό δεν μπορείς να το καταλάβεις από τα χείλη μου ζήτα από κάποιον άλλο εδώ συνομιλητή να στο επιβεβαιώσει. Είσαι όχι μόνο βιαστικός στη κρίση σου αλλά και αμετανόητος εγωιστής αν δεν θες να δεις την διαφορά. Τέλος. Τα περί μικρού παιδιού είναι δικά σου λόιγια, όχι δικά μου.

 145. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Αγαπητέ Λέφτη, η διαφωνία μας του καλοκαιριού ήταν για το αν ένα αριστερό κόμμα μπορεί να έχει μία επιχείρηση και να την διευθύνει καπιταλιστικά, δηλαδή με αποκλειστικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Η διαφωνία μου δεν ήταν στην ύπαρξη μιας κουκουέδικης επιχείρησης αλλά στον τρόπο διαχείρισης (απολύσεις, απόκρυψη αγοραστή) που ήταν κλασσικά καπιταλιστικός.
  Πάμε παρακάτω. Γράφω εγώ :
  «Οι συριζαίοι επενδυτές μπορεί να είναι καλοί ή όχι επενδυτές. Το πόσο μαρξιστές και μάλιστα συνεπείς είναι αυτό αποδεικνύουν ή ακυρώνουν καθημερινά με τις πολιτικές και την πράξη τους πρωτίστως κι είναι στην κρίση του καθενός νομίζω.»
  Παραλλάσσεις εσύ :
  «Το Κόμμα επιχειρηματίας μπορεί να είναι καλός ή όχι επιχειρηματίας. Το πόσο μαρξιστικό-λενινιστικό και μάλιστα συνεπές είναι αυτό αποδεικνύει ή ακυρώνει καθημερινά με τις πολιτικές και την πράξη του πρωτίστως κι είναι στην κρίση του καθενός νομίζω.»
  Που είναι η διαφορά ; Μα εγώ μιλώ για μεμονωμένους ατομικούς επενδυτές κι εσύ για κόμμα-συλλογικό επιχειρηματία. Αν δεν καταλαβαίνεις την διαφορά, να απευθυνθείς στον Τέκι που παραδίδει και μαθήματα πολιτικής οικονομίας για αριστερόστροφους.
  Τώρα τι σχέση μπορεί να έχω εγώ που μιλώ για συγκεκριμένη εξέταση λόγων και πράξης του ΣΥΡΙΖΑ (προκειμένου να δει κανείς που τηρεί μαρξιστική στάση και που όχι) με τους Γόντικα, Μεντρέκα και Μαίλη που θεωρούν το ΣΥΡΙΖΑ χειρότερο κι από την ΝΔ, αυτό μόνο εσύ μπορείς να εξηγήσεις Λέφτη.

 146. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Όπως βλέπεις Λέφτη εγώ δεν επικαλούμαι τις 5 δικαιολογίες του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχω τη δική μου έκτη ‘συνδικαλιά’. Στην οποία κανένας όμως δεν σήκωσε το γάντι να απαντήσει. Τι είπα λοιπόν και σου στράβωσα το σαγόνι ;
  «Όμως θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι: αν οι επενδύσεις δεν είναι ληστεία, κι αν οι μετοχές δεν είναι ανήθικη επένδυση, γιατί τα αμοιβαία κεφάλαια θεωρούνται ‘κοράκια’ κι όσοι αριστεροί επενδύουν σ’ αυτά να θεωρούνται υποκριτές, ξεπουλημένοι ή ότι άλλο;»
  Ερωτώ λοιπόν εσένα τώρα Λέφτη μου : τι άλλο είναι τα αμοιβαία κεφάλαια από διαχειριστές μετοχών ; Τι έχει πει ο Μαρξ για τις μετοχικές εταιρείες ; Τι προτίθεται να κάνει η αριστερά με τις μετοχές των τραπεζών, των ΔΕΚΟ κλπ και τι με το χρηματιστήριο ; Θα τα καταργήσει ή θα τα χρησιμοποιήσει και πως ; Όταν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα τότε θα μπορέσεις να ξεφύγεις κι από την ψεύτικη ηθικολόγα κριτική που στήθηκε γύρω από τους ‘συριζαίους επενδυτές’.
  Τροφή για σκέψη, όχι όλα έτοιμα στο πιάτο. Ωραίος περήφανος κλπ

 147. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Συγγνώμη που παρεμβαίνω στη γόνιμη συζήτηση περί αριστεράς και επιχειρηματικότητος, δεν έχω και πολλά να πω, καθότι δεν είναι ..το πεδίο μου αυτό, αλλά θέλω να σας ενημερώσω ότι ενώ μέχρι τώρα πίστευα ότι δεν υπάρχει θέμα ..κόνφλιτ με τον Τσουκαλά και τον υπεράσπιζα απέναντι σε όσους του την έπεφταν (έφτανα μάλιστα να πω ότι και ο ίδιος είναι ..κότα που δεν υπερασπίζεται τα αυτονόητα, αλλά ..τα μασάει, αν και τον καταλαβαίνω 😉 ) από τούδε και στο εξής αναθεωρώ πλήρως αυτήν την άποψη και θέλω να διατρανώσω ..προς όλες τις κατεφθύνσεις ότι υπάρχει ζήτημα και μάλιστα μεγάλο και να αφήσει αυτά που ήξερε και να κοιτάξει να δει τι θα κάνει για να διορθώσει τη ζημιά που έκανε στο κίνημα και την αριστερά γενικότερα.
  Μιλάμε τα είδα όλα (φωτίστηκα σαν τον Σαούλ στο δρόμο για τη Δαμασκό ένα πράμα)
  Αυτή μου η μεταστροφή ..συνέβη διότι με άγγιξε βαθειά η πρόταση που είδα να αναπαράγετε αγαπητοί συνσχολιαστές στο παρόν ..θρεντ και δεν είναι άλλη από την ανάγκη να γυρίσει άμεσα 500 χιλιάρικα …πίσω, άμα θέλει να έχει μούτρα να αντικρύσει όλους τους ..αδικημένους, αλλά και κυρίως τους υστερούντες και τους οικονομικά, αλλά και γενικότερα 😉

  Δηλώνω δε από τώρα ότι προτίθεμαι να συμμετάσχω από όποια θέση μου ανατεθεί, ακόμη και αυτή του απλού στρατιώτου, στη μεγάλη πρόκληση να διαχειριστούμε αυτά τα 500 χιλιάρικα με τον καλύτερο τρόπο ..ώστε να πιάσουν τόπο για το καλό του Λαού και των υστερούντων, αλλά και του Τόπου γενικότερα.
  Μισθό δεν θα ζητήσω για το ..έργο που θα παράξω στο εν λόγω πρότζεκτ, άλλωστε δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί 😉 🙂
  Αυτός ο Σταθάκης με τον άλλονε τον Τσακαλώτο, πόσα είπαμε ότι κέρδισαν από τις ..τοποθετήσεις τους;;
  (το ρωτάω γιατί δουλέυω μια ιδέα να προτείνω τη σύσταση ενός οργανισμού που σκοπό θα έχει τη διαχείριση κεφαλαίων τα οποία θα δημιουργούνται από τα χρήματα που πιστεύουμε ότι έχουν αριστεροί και οι συσριζαίοι ειδικότερα και τα οποία δεν συνάδουν με τον σκοπό που ο Λαός τους ..εμπιστεύθηκε να προωθήσουν. Κάτι σαν τον ΟΔΗΧ, αλλά στο πιο κοινωνικό και στο πιο ..άυλο).

  ΥΓ Θέλω να σας ενημερώσω ότι υπέυθυνος να μας μαζέψει για να πάμε να πιούμε κανα ..νερό 😉 είναι ο Παπούλης, καθότι εγώ είμαι με τους Θεσμούς και τις ορθές θεσμικές διαδικασίες γενικότερα και δεν θα το κάνουμε εδώ μέσα αμερικαν μπαρ, δηλώνω όμως ότι μπορώ να συνεισφέρω στις ..μεταφορές στο χώρο που θα είναι η ..βρύση.
  Ιδιαίτερα για σαλονικούς.

  Άντε καλή χρονιά νάχουμε 🙂

 148. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Εξαιρετική πρόταση Αναγνώστα. Κι η μία κι η άλλη. Θα έλεγα, μάλιστα, πριν την θεσμική μας κοινή έξοδο να συστήσουμε ένα αριστερό αμοιβαίο χρυσού (τώρα που ο χρυσός είναι φτηνός και πριν καταρρεύσουν οι αγορές οπότε θα εκτιναχθεί στα ύψη) σε ένδειξη αποστασιοποίησης και από το ευρώ ώστε να δράσει ενωτικά μεν στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιώντας και την τάση Λαφαζάνη, αλλά και ενισχυτικά στην ελληνική οικονομία που τελευταία στερείται επενδύσεων. Τι λες ;

 149. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  …ακόμη καλύτερα!!

 150. Ο/Η Left G700 λέει:

  Βρε Κώστα, γκαστρώνεις γαϊδάρα στον ανήφορο!!!

  Δεν γράφει, βρε άνθρωπε, «Πολύ καλή η τοποθέτηση του Τέκι […]»;;;

  Τοποθέτηση!!! Το-πο-θέ-τη-ση!!! Θέλει να με πείσεις ότι, μισό αιώνα αριστερός, με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ σου, αγνοείς τι σημαίνει η συγκεκριμένη λέξη;;; Ότι αγνοείς πως σημαίνει θέση (άποψη) επί συγκεκριμένου θέματος;;; Τι μου τσαμπουνάς συνέχεια και συνέχεια τα περί επιχειρηματολογίας;;; Αφού επαίνεσες και τη θέση τού Τέκι!!! Και μου μιλάς για εγωισμό;;; Εσύ κοντεύεις να με στείλεις πάλι πίσω στο Δημοτικό με μοναδική εναλλακτική να κλειστώ στο Δαφνί εθελοντικά και αυτοβούλως!!!

  Σε παρακαλώ, παραμονιάτικα!!!

 151. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Αν με είχες αφήσει να ολοκληρώσω τις ενστάσεις μου στις απόψεις του Τέκι θα έβλεπες – όπως πρέπει ήδη να έχεις διακρίνει – πως εκτός από τα σημεία που συμφωνώ (πχ το στήσιμο στον τοίχο των δικαιολογιών ΣΥΡΙΖΑ) υπάρχουν και σημαντικές διαφωνίες. Στις εκατοντάδες λέξεις που έγραψε δεν υπάρχει μία μόνο θέση αλλά πολλές. Κι όπως ξέρεις καλά η ζωή κι ο διάλογος δεν είναι μαυρόασπρος.
  Καλή πρωτοχρονιά κι εις το επανιδείν.

 152. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αφού εκφράσω τη χαρά μου για το γεγονός ότι αποδείχτηκε ακόμη μια φορά πόσο ανιδιοτελής και λαρτζ είναι ο φίλος μου ο Αναγνώστης που του φάνηκε παράξενο να επιστρέψει ο Τσουκαλάς το μισό του εισόδημα ενώ ο ίδιος το επιστρέφει αδιαμαρτύρητα και με …χαρά όπως αποδεικνύεται στον Θεοχάρη, θα ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους και ιδιαιτέρως στον αγαπητό μας Παπούλη ελπίζοντας στη νέα χρονιά με πιο καθαρό μυαλό από τον φρέσκο αέρα του 2014 να βρούμε επιτέλους τα όρια της …σχετικότητας! 😉 🙂

 153. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Είχα πει ότι θα προσκομίσω πρόγραμμα για την αποκατάσταση της πουροπαιδικής παχυσαρκίας με διοργάνωση γευμάτων και …υδροθεραπεία (που προσέθεσε ο Ανάγνος) επειδή δε δεν διαφαίνεται ούτε κάθοδος των Βορείων στο κλεινόν άστυ ούτε άνοδος των Νοτίων στη φτωχομάνα πριν την άνοιξη εάν συμφωνείτε πως οφείλουμε να επισπεύσουμε για μια συνολική αντιμετώπιση των φλεγόντων θεμάτων που απασχολούν τη χώρα να οργανώσουμε την έναρξη του προγράμματος κάπου στη μέση, για να κρατηθούν και οι αναγκαίες ισορροπίες! 🙂

 154. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Νικάλφα,

  Λέω να το συνεχίσω λίγο ακόμα κάνοντας και το ‘‘κλείσιμο’’ από τη μεριά μου.

  Ουδέποτε άσκησα κριτική θεωρώντας ότι «στήνω δικαστήριο» και ουδέποτε μου άσκησαν κριτική και σχημάτισα την εντύπωση ότι «μου στήνουν δικαστήριο». Εσύ έχεις άλλη αντίληψη. Επίτρεψέ μου όμως να σου πω ότι η αντίληψή σου είναι κάπως (απολύτως) μπερδεμένη. Χειρότερα από όσο εγώ μπέρδεψα τα μπούτια μου προχθές με κάποιο δικό σου σχόλιο.

  Διότι, αφού εκλαμβάνεις την κριτική για δικαστήριο, πώς γίνεται να μου στήνεις όχι ένα αλλά δύο τέτοια δικαστήρια; Έτσι; Έτσι και καραέτσι! Επιπλέον και χειρότερα:

  Δεν φτάνει που —σύμφωνα με τη δική σου αντίληψη, όχι τη δική μου!— μου «στήνεις δικαστήριο», αλλά κατά τη διεξαγωγή τής (κατ’ εσένα) «δίκης» περιορίζεσαι να εκδώσεις την ετυμηγορία και αρνείσαι να προσκομίσεις τα σχετικά πειστήρια! Ούτε ο Βισίνσκι!

  Όχι γιατί δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο ο Βισίνσκι. Αλλά τουλάχιστον θα είχε την προνοητικότητα να μην το κάνει 11 ώρες και τέσσερα λεπτά αφ’ ότου μου είχε πει:

  «Ήταν υποχρέωση σου να γίνεις συγκεκριμένος σχετικά με τις αντιρρήσεις σου για οποιοδήποτε θέμα μας και σε απασχολεί».

  Σε αφήνω τώρα. Πάω στα ‘‘κουτάκια’’ μου και σε αφήνω ανενόχλητο να πλανάσαι ελεύθερα στον αέρα, να γράφεις ό,τι θέλεις και λογαριασμό να μη δίνεις και, στα διαλείμματα από όλες αυτές τις ενασχολήσεις, να παίζεις μπουνιές με τον ίδιο σου τον εαυτό!

  Εύχομαι Καλή Χρονιά σε σένα[***] και την οικογένειά σου! 🙂

  Τα λέμε

  [***] Προσοχή όμως στους αυτοτραυματισμούς!

 155. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товарищ Яков Федотович,

  Καλή Χρονιά για την αφεντιά σου και όλη την οικογένεια! 🙂

  Увидимся

 156. Ο/Η Left G700 λέει:

  Αναγνώστα,

  Καλή Χρονιά (προσωπικώς και οικογενειακώς)! 🙂

  Τα λέμε

 157. Ο/Η Left G700 λέει:

  Καλή Χρονιά και εις άπαντες τους παρεπιδημούντες εις το τσαρδίον τούτο! 🙂

 158. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Λέφτη
  αφού θυμάσαι τον Βισίνσκι θα πρέπει νάχεις καταλάβει ότι οι αδικίες σ αυτόν τον κόσμο είναι τεράστιες. Εγώ και όλοι μας έχουμε υποχρέωση να την αντέξουμε, για αρχή.
  Εγώ αυτό κάνω όπως βλέπεις. 😉
  Αν εσύ δεν μπορείς ακόμη, ελπίζω κάποια στιγμή να το καταφέρεις.
  Καλή χρονιά λοιπόν σε σένα και την οικογένεια! 🙂

 159. Ο/Η papoylis λέει:

  Θερμές ευχαριστίες για τις ευχές. Να ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου για τον καινούργιο χρόνο αντοχή, αλληλεγγύη, ελπίδα.

 160. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Καλή χρονιά παλιόφιλε Παπς και λοιποί συνδαιτημόνες με υγεία και ανεξάντλητη διάθεση ζωής.

 161. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχεις Παπούλη, όπως επίσης και οι υπόλοιποι θαμώνες του διαδικτυακού σου σπιτιού.

 162. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ευχαριστούμε και αντευχόμαστε (οι θαμώνες) καλή χρονιά, υγεία και δύναμη ιδιαιτέρως δε σήμερα επί τη ονομαστική σου εορτή να είσαι πολύχρομος και εν τυχη σμένος! 🙂

 163. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Σε ευχαριστώ Νικ. 😉

 164. Ο/Η papoylis λέει:

  Γιάννη

  αν και καθυστερημένα και τις δικές μου ευχές 🙂

 165. Ο/Η Left G700 λέει:

  «Γιάννη
  αν και καθυστερημένα και τις δικές μου ευχές 🙂 »

  Товарищ Яков Федотович,

  Πάλι καλά! Λίγο ακόμα και θα ήσουν υποχρεωμένος να ευχηθείς και Καλό …Πάσχα! 🙂

  Увидимся

 166. Ο/Η papoylis λέει:

  Εσείς δεν έχετε παράπονο Λέφτηδες

  σας ευχήθηκα αυτοπροσώπως στο τσαρδί σας 😉

 167. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товарищ Яков Федотович,

  Στην «εξαφάνισή» σου πάει η «μπηχτή». 😉 Κανένα παράπονο. 🙂

  Увидимся

 168. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Οπως ειπε ο ποιητης «ετσι κι αλλοιως η γη θα γινει κοκκινη…..», οποτε…..

  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2014-2023

  Θα γινει μεγαλος σεισμος τον Ιουνιο. Η κυβερνηση ΝΔΣΟΚ θα αποτυχει να στεγασει σε containers τις εκατονταδες χιλαδες σεισμοπληκτους, διοτι θα γινει μια μεγαλη λαμογια με την προμηθεια containers απο την θυγατρικη της cosco, ενω την θαλασσια μεταφορα απο την μακρυνη Κινα θα αναλαβουν -με το αζημιωτο- ελληνες πλοιοκτητες, αρκετα δε containers θα απαλλοτριωθουν απο κομμαντο της βαλκανικης μαφιας ρομα, που αλλα θα τα κοψουν εν ριπη οφθαλμου και θα τα στειλουν ως σκραπ σε χαλυβουργειο της Μιταλ ενω τα καλυτερα με πελωριες νταλικες θα τα κλεψουν και θα τα μεταφερουν στο….Κοσσοβο, μεσω Μαυροβουνιου.

  Ετσι οι σεισμοπαθεις θα στεγασθουν αρχικα σε σκηνες, ενω με την βοηθεια των αναρχικων και αλλων σκουατερς θα αναζωπυρωθει ενα κυμα καταληψης δημοσιων και ιδιωτικων χωρων σε ολες τις μεγαλες πολεις και τα κοντινα τους χωρια. Πολλα απο τα δημοσια ακινητα ανηκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Αρκετοι αστυνομικοι (που εχουν πληγει απο την μειωση των μισθων τους και μενουν ειτε στο παιδικο δωματιο ή δυο-δυο σε αθλιες γκαρσιερες και υπογεια) κατα τις εφοδους για ανακαταληψη των κατειλημενων δημοσιων και ιδιωτικων κτιτριων, ενωνονται με τους καταληψιες, εγκαταλειπουν την υπηρεσια τους και συναπτουν σχεσεις μαζι τους.

  “Οι καταληψίες ξεκινώντας από την έλλειψη στέγης και “ζωτικού χώρου” περνούν σε ποικίλες κοινωνικές παρεμβάσεις, ενώ η έμπρακτη αυτή αμφισβήτηση της ατομικής ιδιοκτησίας τούς οδηγεί σε μια συνολικότερη κριτική του τρόπου ζωής στον καπιταλισμό, του ίδιου του καπιταλισμού και του κράτους.”

  Οπως συναγεται απο τα αμεσως μετα διαμειφθεντα, ολες οι πολιτικες δυναμεις -πλην 2 συνιστωσων του ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργουσαν υπογειως και φυσικα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ηταν απροετοιμαστες για τετοια αυθορμητη και ραγδαια ταξικη συνειδητοποιηση των εξαθλιωμενων μαζων.

  Η εξεγερση οδηγησε σε αμεσες εκλογες.η ΝΔ ελαβε 25%, το ΠΑΣΟΚ 7%, η ΔΗΜΑΡ 3.3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, ενω την πλειονοτητα των ψηφων 37% με 143 βουλευτες, ελαβε το”Επαναστατικο Αντικαπιταλιστικο Κομμα της Στεγασης του Λαου (ΕΑΚ-ΣΛ) ”

  Πολλοι της “μεσηλικης ευπορης αριστερας” της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταφεραν να επανεκλεγουν, ο Α.Τσιπρας παραιτηθηκε και σε εκτακτο συνεδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποφασισθηκε
  1. η κριτικη υποστηριξη της κυβερνησης του ΕΑΚ-ΣΛ.
  2. η εκλογη συλλογικης ηγεσιας υπο τον συντροφο γραμματεα Π.Λαφαζανη.

  Παραπλευρη ωφελεια του καταστροφικου σεισμου ειναι η δυαντοτητα σχεδιασμου των πολεςων εξ αρχης, η επανεκκινηση της οικονομιας με ρυθμους αναπτυξης 4 εως 5% ετησιως,….

  Αφηστε δε που εγινε απο ανεργους πτυχιουχους (γενια των 0 εως 300 ευρω) καταληψη -εκτος απο τα αδεια σπιτια στα χωρια- των παρατημενων αγροκτηματων και βοσκοτοπων, τα οποια καλλιεργηθηκαν απο τους οικο-σκουατερς,συμβαλλοντας στην ραγδαια αναπτυξη της βιολογικης γεωργια και κτηνοτροφιας στη χωρα μας.

  Αφώτιστος Φιλέλλην

  (πρωτη-αυτοματη γραφη)

 169. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товарищ Яков Федотович,

  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 170. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

 171. Ο/Η Left G700 λέει:

  – Ρε συ, σοβαρά; Ούτε σοκολατάκι;;;

  – Όπως το λέω: ούτε σοκολατάκι!!!

  🙂

 172. Ο/Η nikos__alfa λέει:


  🙂 🙂 🙂

 173. Ο/Η nikiplos λέει:

  Αγαπητέ Παπούλη, έστω και με μια μέρα καθυστέρηση, δέξου τις ευχές μου για υγεία, μακροημέρευση, δημιουργικότητα και πνευματική διαύγεια… χρόνια πολλά!

  ΥΓ> Η γιαγιά μου (η πολίτισσα) ευχόταν ειρωνικά στον παππού μου: «άντε κοκκαλόπ@^τσος!»

 174. Ο/Η Πάνος λέει:

  Χρόνια πολλά, Νάσο!

 175. Ο/Η papoylis λέει:

  Ευχαριστίες σε όλους εκ βάθους 🙂

 176. Ο/Η Left G700 λέει:

  – Έλα, ρε συ, σώπα! Εμφανίστηκε! Κι έβγαλε και λικέρ μαζί με το σοκολατάκι!

  – Να δούμε πότε θα …επανεμφανιστεί! Και δεν έβγαλε λικέρ. Τσίπουρο έβγαλε!

  🙂

 177. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Καθυστερημένα κι οι δικές μου ευχές Παπς, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.
  Να μας ζήσεις ! Με υγεία, χαρά και δημιουργία.

 178. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Στάκα Κώστα, υπάρχουν ακόμα πιο αργοπορημένοι… 😉

  Χρόνια πολλά Παπούλη, γεμάτα υγεία και ευτυχία, για την ονομαστική σου εορτή! …Που ήταν πρίν 5 μέρες. 🙄

  (Κάλλιο αργά παρά ποτέ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s