Ο L. Euler πίσω στα θρανία…!

L Euler

Έχει περάσει αρκετός καιρός καλοί μου αναγνώστες που σε αυτό το ταπεινό ημιυπόγειο δεν αναρτήθηκε  κανένα νέο άρθρο. Ορισμένοι  φίλοι και αναγνώστες  δικαίως διερωτήθηκαν (  ιδιωτικώς ή δημοσία )  αν ο υποφαινόμενος στάρετς  σας της συμφοράς αποφάσισε να κλείσει το κατάστημα ,  μερικοί εκδήλωσαν την ανησυχία τους για την υγεία μου . Άλλοι ίσως σκέφτηκαν ότι ο  Παπούλης αποφάσισε να εγκαταλείψει τα  πολιτικά εγκόσμια και μάλιστα σε μια περίοδο μεστή από εξελίξεις . Σημείωσαν και την απουσία μου από  το ιστολόγιο της Καλύβας  , όπου το τελευταίο καιρό ασκούσα συχνά το ρόλο του σχολιαστή.

Δυστυχώς είχα πρόσφατα ένα σοβαρό ατύχημα  στο ντέσκτοπ και αναγκάστηκα να επιστρατεύσω  όλα τα  χάρντ και σόφτ εργαλεία ,   πολλή ψυχραιμία , καθαρή σκέψη και χρόνο ώστε να μπορώ πάλι να σας γράφω σήμερα. Παράλληλα , για μερικές μέρες μετά τη τελική επιδιόρθωση και επιτυχή  διάσωση του πισίου και όλων των στοιχείων είχα να ασχοληθώ με  ορισμένες στατιστικές και αριθμητικές επεξεργασίες  για να βοηθήσω  στη τεκμηρίωση μιας διατριβής φίλου και αδελφού.

Θα απορείτε ήδη  με το τίτλο και το εικαστικό που συνοδεύει το παρόν. Με αφορμή λοιπόν το μπάχαλο  με την απεργία της ΟΛΜΕ , επιστρέφω  εξαίρετοι μου αναγνώστες με ένα άρθρο μάλλον  εξειδικευμένο ,  για ρέκτες του είδους  θα έλεγα , αλλά ΙΜΗΟ και με προεκτάσεις που αγγίζουν πολύ ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν  τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική σφαίρα…

Έγραψαν λοιπόν χθες οι υποψήφιοι για τις  ανώτατες σχολές στη δεύτερη ημέρα των πανελληνίων Εξετάσεων το μάθημα των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας και κατά κοινή ομολογία των ασχολούμενων με το αντικείμενο τα θέματα  ήταν  πολλά και δύσκολα.

2013-mathimatika-stoicheia-statistikis-genikis-themata-lykeio-klimaka.pdf

Παρακολουθώ και εγώ αυτό το αντικείμενο εδώ και πολλά πολλά χρόνια , από τη δεκαετία του 90 με τις Δέσμες και αργότερα με τη νέα μορφή των Πανελληνίων  και τις  Κατευθύνσεις.  Τυχαίνει να γνωρίζω πώς διδάσκεται το μάθημα στα Λύκεια , αλλά και πώς  διδάσκεται στα φροντιστήρια .  Ένα μάθημα Γενικής Παιδείας  το οποίο είναι υποχρεωτικό  για όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου ανεξαρτήτως κατεύθυνσης , αλλά στο οποίο επιλέγουν να εξετασθούν σε επίπεδο Πανελληνίων   πολλοί υποψήφιοι  για διάφορους λόγους. μερικοί από αυτούς είναι :

α) Όσοι επιλέγουν να πάνε σε  σχολές του Ε’ Πεδίου ( Οικονομικές σχολές κτλ )  όπου το μάθημα έχει αυξημένο συντελεστή. Μεταξύ αυτών υπάρχει και  ένα ποσοστό όχι ευκαταφρόνητο μαθητών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης με λειψή  δεξιότητα στα Μαθηματικά .

β)  Όσοι  από τις δύο άλλες κατευθύνσεις  νομίζουν ότι η μακρά ενασχόληση με τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης στο σχολείο και περισσότερο στο φροντιστήριο θα τους επέτρεπε μια  «εύκολη» νίκη στο εν λόγω μάθημα που θα συμβάλλει στην άνοδο των μορίων για όλα τα Πεδία.

Να σημειώσω εδώ ότι το μάθημα διδάσκεται συμβατικά στα σχολεία για όλες τις κατευθύνσεις , ενώ στα φροντιστήρια αφιερώνονται λιγώτερες ώρες και προσπάθεια από τις  πραγματικά απαιτούμενες ,  επειδή μέρος της ύλης επικαλύπτεται και με το παραπάνω  από τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης ( σε ότι αφορά  Όρια , Συναρτήσεις , Παραγώγους , Ολοκληρώματα )

Παρατηρώ τα τελευταία χρόνια  μια συνεχή  και  σαφή μεταβολή τόσο στην έκταση , όσο και στις απαιτήσεις και τη  δυσκολία των θεμάτων που δίνωνται στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας . Μεταβολή προς το «δεινότερο»  όπως καταλαβαίνετε , με αποτέλεσμα ένα μάθημα που  προσέφερε εύκολους βαθμούς στα παιδιά της Τεχνολογικής και της Θετικής  Κατεύθυνσης να αποτελεί πλέον δύσβατο έδαφος ακόμα και για μαθητές που με παλαιότερα θέματα  θα  επιτύγχαναν  πολύ καλό βαθμό. Από τα στατιστικά των βαθμολογιών φαίνεται μια  διαρκής   τάση  μικρής μείωσης των αριστούχων  , αλλά μια πιό ισχυρή τάση μείωσης  των βαθμών στη λεγόμενη μεσαία περιοχή με παράλληλη μεγάλη αύξηση των κάτω από τη βάση βαθμολογιών.

Αυτό το φαινόμενο  θα ενταθεί φέτος  , αφού ΙΜΗΟ τα θέματα που  δόθηκαν ήταν μακράν τα πλέον δύσβατα στην ιστορία  των 13 ετών που εξετάζεται το μάθημα , επιβεβαιώνοντας την υποψία μου ότι πρόκειται για σχεδιασμένη  και ηθελημένη πολιτική της οποίας το σκοπό θα δούμε στο τέλος του παρόντος.

Χαρακτήρισα λίγο πιό πάνω τα θέματα «δύσβατα» και παρακάτω θα γίνω πιό σαφής , αλλά πριν από αυτό να σημειώσω  δύο  παρατηρήσεις :

α)  Είναι πρακτικά αδύνατον μαθητής  που παρακολούθησε το μάθημα  μόνο στο σχολείο να ανταποκριθεί με επιτυχία στα δυόμιση από τα τέσσερα ζητήματα  αυτής της εξέτασης , αφού οι ώρες που διδάσκεται το μάθημα και ο τρόπος – επίπεδο διδαχής  του  είναι  ανεπαρκής για κάτι τέτοιο.

β)  Τα θέματα  είναι  αυστηρά «φροντιστηριακού» επιπέδου και η σχετική επιτροπή που τα αποφάσισε επιδίωξε το  maximum  ακόμα και με «ιδιωτικά» στάνταρντς . Οι καλοί κυριούληδες ,  άξιοι απόγονοι του γνωστού  μαρκησίου Αλφόνσου Ντονατιέ , έχουν προφανώς φροντιστηριακό παρελθόν και απευθύνθηκαν σε συγκεκριμένη «πελατεία» . Εδώ είστε ελεύθεροι να σκεφτείτε και να υποψιαστείτε ό,τι σας έρθει στο μυαλό.

Αλλά γιατί τα θέματα ήταν «δύσβατα» ;;;  :  Ο υποφαινόμενος , παραβλέπωντας τα τρία πρώτα υποερωτήματα του Α που είναι καθαρή θεωρία μικρής έκτασης  και παρά τη μακρά του εμπειρία χρειάστηκε σχεδόν 2 ώρες γράψιμο και 14 σελίδες Α4  για να  τελειώσει μια πρόχειρη  αντιμετώπιση χωρίς τα απαραίτητα παραφερνάλια της τυπικής μαθηματικής γραφής σε όλη τους την έκταση. Διαθέτωντας  πλήρη κατανόηση του αντικειμένου και συνεχή τριβή χρειάστηκα δηλαδή  χρόνο  κατά κάτι λιγότερο από αυτόν που διατίθεται  για τον εξεταζόμενο  υποψήφιο.

Για κάθε ζήτημα από τα Β, Γ , Δ  υπήρχαν ερωτήματα  αυξημένης δυσκολίας  ,  σημεία που ο  εξεταζόμενος έπρεπε να δείξει ιδιαίτερη προσοχή και να αποφύγει παγίδες ,  εκφωνήσεις ερωτημάτων που απαιτούσαν αρκετή ώρα μέχρι ο υποψήφιος να κατανοήσει τι δίνεται και τι ζητείται .

Τα  ζητήματα  Β και Δ είχαν συνδυαστικό χαρακτήρα κατά «παράβαση» του κανόνα που  κρατά διαχρονικά μόνο για το Δ το χαρακτήρα της συνδυαστικότητας . Αυτός ο κανόνας άρχισε  να σπάει τουλάχιστον  από πέρσυ. Άλλο  βασικό  πρόβλημα ήταν η έκταση των απαιτούμενων απαντήσεων στα τέσσερα υποερωτήματα κάθε  ζητήματος που εξαντλεί κυριολεκτικά τον υποψήφιο . Τα Μαθηματικά Γενικής  τείνουν πλέον  να αποκτήσουν  σε ότι αφορά την έκταση  το επίπεδο των Μαθηματικών Κατεύθυνσης , αν δεν το ξεπέρασαν κιόλας με τα φετεινά θέματα.

Ενώ οι συναρτήσεις που δόθηκαν δεν είχαν ιδιαίτερη  δυσκολία στο χειρισμό – παραγώγιση , τα διάφορα ερωτήματα όπου αυτές χρησιμοποιήθηκαν ήταν σύνθετα και δύσκολα στη κατανόηση.

Χρησιμοποιήθηκε σε δύο υποερωτήματα ( Β3 , Γ3 ) το γνωστό  «δωράκι» όπου καλείται ο υποψήφιος να χρησιμοποιήσει τιμές μιας μεταβλητής που τώρα δίδωνται , ενώ στα προηγούμενα ερωτήματα καλείται ο  υποψήφιος να το αποδείξει. Κατά τη πάγια συμβουλή των φροντιστών , αν δεν είναι δυνατόν να αποδειχθούν οι τιμές αυτές τότε στο επόμενο ερώτημα όπου δίδωνται ,  λαμβάνωνται ως δεδομένες. Με αυτή τη «τακτική» των θεμάτων αλλά και των φροντιστών διαφωνώ κάθετα και διαχρονικά , φαντάζομαι ότι  θα διαφωνεί και κάθε στοιχειωδώς έμπειρος  και σκεπτόμενος αναγνώστης….

Με τα θέματα εξετάζεται σημαντικό μέρος της ύλης , απαιτείται καλή γνώση των  βασικών προαπαιτουμένων γνώσεων ( πχ  ιδιότητες λογαρίθμων , εκθετικές ,  χρήση συζυγών παραστάσεων )  . Αυτό δεν είναι πρόβλημα παρά μόνο αν είναι εμφανής η  «πρεμούρα» να καλυφθούν κατά το δυνατόν  ενότητες ύλης που μόνο  με «εμβρυουλκό»θα μπορούσαν να «ανήκουν» στα υποερωτήματα ενός ζητήματος. Ως παράδειγμα αναφέρω το τέταρτο υποερώτημα του Γ ( Γ4) όπου από μια κατανομή εντελώς ασύμμετρη  , περνάμε δια   μιας  υποθετικής , ακατανόητης και εν πολλοίς  βίαιας  δειγματοληψίας σε μια κανονική κατανομή , ώστε να εξετάσουμε λίγο και τις παπαριές που διδάσκονται οι φουκαράδες μαθητές για τη «καμπάνα» .Τέλος ζητείται να βρεθεί  και  ο βαθμός ομοιογένειας  των παρατηρήσεων της  δεδομένης ( αλλά πάντα μυστήριας ) κανονικής κατανομής 🙂   , κάτι που είναι εκ των πραγμάτων δεδομένο για όποιον γνωρίζει στοιχειωδώς στατιστική. Τέτοιου τύπου γιγανταιωρήματα δεν συμβάλλουν στη γνώση και κατανόηση , αντίθετα συσκοτίζουν και στην ουσία ξεφτιλίζουν και το θεσμό  των εξετάσεων αλλά και την ουσία της μαθηματικής πράξης.

Η επόμενη «ομορφιά» βρίσκεται στην αρχική εκφώνηση του Δ όπου  για να επιλυθούν επόμενα ερωτήματα  δίνεται και ένα εμβαδόν τριγώνου . Στη πραγματικότητα το σχετικό ερώτημα επιλύεται και χωρίς αυτό το εμβαδόν  αν   βρεθεί ο τύπος της εφαπτομένης ( ψ=χ+β ) και ληφθεί υπόψιν η τιμή του συντελεστή διεύθυνσης που καθιστά το σχετικό τρίγωνο ορθογώνιο και ισοσκελές οπότε κ= β+1 και β=κ/2 άρα β=1 και κ=2.

Να επισημάνω εδώ το πραγματικά έξυπνο ερώτημα Γ3 όπου όμως δίνεται ακόμα ένα δωράκι  με τη τιμή που  πρέπει να αποδειχθεί ( 200/3 )  ώστε  να  έχουν  οι υποψήφιοι μια προειδοποίηση για την ενεδρεύουσα «μπανανόφλουδα».

Τα Δ3 και Δ4 , παραδοσιακά τα πιό δύσκολα ερωτήματα  , δεν είχαν πολύ αυξημένο βαθμό δυσκολίας αν ο υποψήφιος  μπορούσε να κατανοήσει τι του ζητείται και να εφαρμόσει σωστά τις ιδιότητες των λογαρίθμων . Όπως συνήθως  ο εξεταζόμενος φτάνει σε αυτά ήδη εξαντλημένος  και στη περίπτωση μας  εξουθενωμένος αν σκεφτούμε το μέχρι εδώ απαιτούμενο  όγκο δουλειάς και συγκέντρωσης   ,  οπότε η ενασχόληση του με τα δύο τελευταία ερωτήματα καθίσταται ακόμα πιό δυσχερής .

Σε μια συνολική θεώρηση που νομίζω ενδιαφέρει και τους μη ασχολούμενους  ειδικά με το αντικείμενο θα επαναλάμβανα  αυτά που έχω γράψει στο παρελθόν και σε πολλές ευκαιρίες :

Τα φετεινά θέματα  βαδίζουν σε μια δεδομένη  λογική που επιχειρεί να καταστήσει τους υποψήφιους  ρομπότ , ενεργούμενα σύμφωνα με το σόφτγουερ που τους έχουν  περάσει  τα φροντιστήρια και οι εν γένει προπαιδευτές . Η τεράστια πλειοψηφία των  νεαρών φουκαράδων  οδηγείται ασφαλώς προς τη σφαγή , πόσω μάλλον στις φετεινές εξετάσεις ,  έχωντας αποκτήσει  ( εκτός φωτεινών εξαιρέσεων ) μια εντελώς μηχανιστική , σχολαστική  σχέση με  το υψηλότερο επίτευγμα της ανθρώπινης διάνοιας . Έχωντας απομνημονεύσει τύπους , μεθοδολογίες  μπακαλικές , έχωντας εκπαιδευθεί στην άκριτη αναπαραγωγή , στην εξαντλητική επανάληψη  , στην χωρίς πραγματική κατανόηση σημειολογική πειθαρχία , έχωντας   προσπαθήσει , κουραστεί , διαβάσει μέχρις εξαντλήσεως , καλούνται σε αυτό το καταραμένο τρίωρο να καταθέσουν το καλύτερο ( δηλαδή το χειρότερο  με πραγματικούς παιδαγωγικούς όρους  )  εαυτό  τους με συνέπεια , ταχύτητα , επάρκεια και ορθότητα.  Και λέω το χειρότερο παιδαγωγικά γιατί ο απαιτούμενος όγκος δουλειάς πλέον σε συνδυασμό με το περιορισμένο μέχρις στραγγαλισμού διατιθέμενο χρόνο δεν επιτρέπουν στον υποψήφιο να  εφαρμόσει το μέγιστο των αγαθών μιας  Παιδείας που σέβεται τον εαυτό της : το πειραματισμό , την ανίχνευση – κατανόηση του λάθους και τη διόρθωση του.

Αλλά αυτό είναι  το ζητούμενο ,  ελάχιστοί μου αναγνώστες , του συστήματος που λυμαίνεται σήμερα τη Παιδεία . Πάνω στις ( πετσοκομμένες πλέον ) προσδοκίες και φαντασιώσεις των γονέων που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι , πάνω  στις  θολές φιλοδοξίες της τεράστιας πλειοψηφίας των μαθητών – σφαγίων , πάνω στο διαρκές και στημένο τέλμα της δημόσιας εκπαίδευσης και των ανεπαρκειών της τόσο σε  στόχους και μέσα όσο και σε προσωπικό στήθηκε το ευαγές και απολύτως ταξικό  ίδρυμα  της παραπαιδείας , των  αδιάβλητων εξετάσεων  , των αναλυτικών προγραμμάτων , των εξεταστέων ( τάχα μου  ) υλών . Πέρα από τη σαφή στόχευση του οικονομικού οφέλους  για την ιδιαίτερη εκείνη κάστα των προπαιδευτών , πέρα από την δι’  αυτού  αντιμετώπιση της ανεργίας σε διάφορους  επιστημονικούς κλάδους ,  πέρα από το ψευδεπίγραφο κύρος  που προσδίδουν  οι εξετάσεις στο σύστημα επιλογής ,  επιτυγχάνονται δύο ακόμα  σημαντικοί στόχοι :

α) Ο ταξικός διαχωρισμός , αφού με ελάχιστες εξαιρέσεις οι μαθητές που προέρχωνται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα   αδυνατούν   να  πάνε στα φροντιστήρια και να τύχουν των καταλλήλων  «μαλάξεων» , επομένως επαφίενται είτε στη τύχη είτε στην κατά περίπτωση ανεπαρκή φροντίδα αλληλεγγύης που πλέον προσφέρεται από ορισμένα φωτισμένα άτομα και φορείς , είτε αποτελούν τις ελάχιστες εκείνες   καταπληκτικές περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν το μαύρο κανόνα. Παρεμπιτόντως , αλλά όχι ασχέτως , παρακολουθώ τελευταία πολλούς εξυπνάκηδες που  διατρανώνουν  τη βεβαιότητα τους ότι  πρέπει να επανέλθει εκείνη η βάση του 10. Αν δε πρόκειται για στημένους ,  έχουμε να κάνουμε είτε με αφελείς και παρασυρμένους είτε με πνευματικά και ψυχολογικά καθυστερημένους. Περί αυτού του ζητήματος έχω γράψει άρθρο στο παρελθόν και αν χρειαστεί στα σχόλια θα επανέλθω. Αλλά το χαρακτηρισμό δεν το παίρνω πίσω.   Μιλημένα , ξηγημένα και σε όποιον τσούζει : ξυδάκι…!

β) Η προϊούσα ρομποτοποίηση των μαθητών – υποψηφίων  με ένα σύστημα που σκοπό έχει να τους καταστήσει άβουλα και απασχολήσιμα υποζύγια , χωρίς δημιουργικό παλμό , χωρίς δυνατότητα ανεξάρτητης σκέψης και κατανόησης , χωρίς διάθεση  και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων , χωρίς την απόλαυση της ανακάλυψης των μαθηματικών  και προπάντων εξαντλημένους σωματικά , καθημαγμένους ψυχικά . καταπιεσμένους και βαριεστημένους εφήβους. Γιατί αυτά τα δύο ή τρία χρόνια που το σύστημα επιχειρεί να  τους  «επιτάξει» θα έπρεπε να είναι εφαλτήριο  δημιουργίας , χειραφέτησης , έρευνας  , έρωτα και χαράς και όχι υποχρεωτική διαβίωση σκλάβου ερέτη στην ακίνητη  και σάπια γαλέρα  αυτού που με αρκετή δόση θράσους ορισμένοι ονομάζουν «Παιδεία» . Αλλά σκλαβάκια στο ντορό  φτιάχνεις μόνο  με τέτοιες «θητείες» καλοί μου αναγνώστες.

Εδώ να τονίσω ότι  οι εξετάσεις αποτελούν το επιστέγασμα  ενός εκπαιδευτικού συστήματος που από  τα νηπιακά χρόνια μέχρι και την εφηβεία  σφαγιάζει τα παιδιά μας. Καμμία  «αναμόρφωση» του Λυκείου ή του εξεταστικού συστήματος , καμμία «ανακαίνιση» των πανεπιστημίων ,της τεχνικής εκπαίδευσης ή  και του Γυμνασίου  δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από  βαθύτατη υποκρισία. Αυτό το σάπιο κουφάρι θέλει ξεθεμέλιωμα με τη βαρειά και χτίσιμο από την αρχή , θέλει  εκ βάθρων αλλαγή νοοτροπίας στους γονείς , στους λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης ,  στους στόχους , στα συστήματα και τα μέσα. Γι αυτό θα άξιζε οι ΟΛΜέδες να απεργήσουν  μέχρις την άλλη ζωή και θα τους χειροκροτούσα πρώτος , οι γονείς  να κλείσουν τις πόρτες των σχολείων – ρημαδιών και τα παιδιά  να «αλητεύουν» ,να ερωτεύονται ,να διαδηλώνουν  μέχρι τελικής πτώσεως στις πλατείες.

Αλλά δεν θα γίνει έτσι…!. Την ίδια ώρα  που  οι διορθωτές στα κέντρα  βαθμολόγησης θα ανοίγουν  το πρώτο δείγμα  γραπτών των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας , ακολουθώντας τις οδηγίες της επιτροπής , στα δημοτικά σχολεία των Κολλεγίων Αθηνών και Ψυχικού  εγκαινίαζαν το νέο διαδραστικό σύστημα διδασκαλίας , δωρεά εφοπλιστού αποφοίτου .Τα  παιδιά αυτά θα διδαχθούν άλλα πράγματα ,με άλλους τρόπους  και όταν θα έρθουν στην επίμαχη ηλικία , εκτός εξαιρέσεων , θα ακολουθήσουν τη γνωστή πεπατημένη και θα φύγουν για σπουδές στο εξωτερικό , έχωντας εξασφαλισμένη και τη δουλίτσα τους άμα τη ( ενδεχομένη ) επιστροφή  …

Αντίθετα στη καθ’ ημάς  μαυρίλα  μαζί με τη πάλαι ποτέ «μεσαία τάξη»  θα αποσυντίθεται και το  μόρφωμα της Δημόσιας Παιδείας  μαζί με τους λειτουργούς της και τους  προπαιδευτές συνοδοιπόρους. Με multiple choice ερωτηματολόγια θα επιλέγουμε τις πιό άξιες μαϊμούδες . Αυτές  θα αποτελέσουν  τους είλωτες που θα επανδρώνουν το διαμετακομιστικό – τουριστικό παράδεισο των μανδαρίνων.Τον παράδεισο που μας επιφυλάσσουν  οι προβεβλημένοι απόφοιτοι των  κωλεγίων αν με εννοείτε. 😉

This entry was posted in Από σταβέντο, Ανήθικες προτάσεις, Δαρβινικά κατάλοιπα, Πολιτιστικά δρώμενα. Bookmark the permalink.

103 Responses to Ο L. Euler πίσω στα θρανία…!

 1. Δεν έχω κάτι να πω επί της ουσίας αλλά χαίρομαι που σε ξαναβλέπω 🙂

 2. Ο/Η papoylis λέει:

  Ομοίως χαίρομαι αγαπητέ Δύτα.. 🙂

 3. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Παπουλη,
  διαφωνω τοσο με τα θεματα που δοθηκαν λες και απευθυνονται σε αμερικανακια και αλλα υπερ-παιδακια για το Harvard, οσο και με ολα τα λυπητερα που λες.

  Η αποψη μου ειναι οτι μετα 33 ετη -επιτελους – κινουμαστε (εστω και λιγο λανθασμενα) απο την «καλυτερη εκπαιδευση για ολους» προς » την καλυτερη εκπαιδευση που ταιριαζει στον καθενα».

  α. Αρα -αδυνατω να κατανοησω- σε τι ωφελει η αριστη γνωση μαθηματικων Γενικης Παιδειας , υψηλου επιπεδου σε εναν φοιτητη λ.χ. Οικονομικων ή Γεωπονικης.
  β. Επισης δεν καταλαβαινω γιατι οι βαθμοι στο λυκειο να να ειναι 16 εως 20 και τα πρωτα σημαδια αποτυχιας να φαινονται στην βαθμολογια των εισαγωγικων εξετασεων.

  Πρεπει το 15 εως 25% των υποψηφιων να εισαγεται σε σχολες υψηλης δυσκολιας, αυτο διδασκει η μελετη βαθμολογιων με θεματα κλιμακωτης δυσκολιας , οπως αυτες που γνωρισα το 1973.

  Παρακατω λυσε τα εντελως αδιδακτα θεματα Αλγεβρας -Αναλυσης των εισαγωγικων Πολυτεχνικου κυκλου του ετους 1973 στις οποιες συμμετειχα επιτυχως και θα δεις οτι κανενας φροντιστης δεν μπορουσε να πιασει τα θεματα του διεστραμενου καθηγητη μας Γιωργου Παντελιδη, που μας μοιρασε οταν εισηχθην στο ΕΜΠ βιβλιο για χωρους Hilbert.!!!

  http://eisatopon.blogspot.gr/2011/06/1973.html

  Ελαβα 19/40 στην Αλγεβρα -Αναλυση

  Οι 5 πρωτοι των 4 υψηλοβαθμων σχολων του ΕΜΠ ελαβαν με αριστα το 260 = 6 μαθηματαx20x2 +20 απολυτηριο) :
  Μηχανολογοι Ηλεκτρολογοι 244, 230 και 223, 219, 211 δηλ. 18.77 εως 16.23/20.00
  Ναυπηγοι 235 227 218 216 215 δηλ. 18.08 εως 16.54/20.00
  Χημικοι Μηχανικοι 233 226 225 219 205 δηλ. 17.92 εως 15.77/20.00
  Πολιτικοι Μηχανικοι 227 219 216 216 213 δηλ. 17.46 εως 16.38/20.00

  199 ο …Δ.Παπαδημουλης (Βαρβακειο)
  156 ο Γ. Προκοπακης

  Διαφωνω με πολλα οπως

  1. «Όπως συνήθως ο εξεταζόμενος φτάνει σε αυτά ήδη εξαντλημένος και στη περίπτωση μας εξουθενωμένος αν σκεφτούμε το μέχρι εδώ απαιτούμενο όγκο δουλειάς και συγκέντρωσης , οπότε η ενασχόληση του με τα δύο τελευταία ερωτήματα καθίσταται ακόμα πιό δυσχερής .»

  Η εμπειρια τοσο κατα την διαρκεια των εισαγωγικων εξετασεων, αλλα και των ενδοπολυτεχνικων εξετασεων, των εξετασεων οκταωρων για ληψη διπλωματος και τελος στην επαγγελματικη ζωη ισχυει οτι ο εξεταζομενος και επαγγελματιας προθερμαινεται , κατανοει διαδοχικα τα αντικειμενα προς επιλυση, αρχιζει να τα επιλυει με ολο και επιταχυνομενο ρυθμο, σχεδον εκθετικο, αποκτωντας «ροη» σκεψης , ωστε να βγει το -λιγο τραβηγμενο ειναι αληθεια – ρητο «το 95% του χρονου γινεται το 5% της δουλειας κια αντιστροφα.»

  2.»Η τεράστια πλειοψηφία των νεαρών φουκαράδων οδηγείται ασφαλώς προς τη σφαγή , πόσω μάλλον στις φετεινές εξετάσεις , έχωντας αποκτήσει ( εκτός φωτεινών εξαιρέσεων ) μια εντελώς μηχανιστική , σχολαστική σχέση με το υψηλότερο επίτευγμα της ανθρώπινης διάνοιας . Έχωντας απομνημονεύσει τύπους , μεθοδολογίες μπακαλικές , …»

  Και εμεις στα φροντιστηρια (γιατι οι επαρχιωτες εκαναν συνηθως στην 6η Γυμνασιου ή το καλοκαιρι) μαθαιναμε συνταγες, μεθοδους κ.λ.π. και μπορει να ερχοταν ενας επαρχιωτης απο το πουθενα που διαβαζε Αποτολ κια Ιησουιτες και να εγραφε πολυ καλυτερα απο μας.
  Και εχω προτεινει -πολλες φορες- οι εξετασεις να γινονται 20 Αυγουστου για καλυτερη προετοιμασια των υποψηφιων.

 4. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Δεν ειμαι και o nikiplos, και επομενως -ευτυχως- δεν ειμαι πιο εξυπνος απ’ οτι απαιτειται στη ζωη την ιδια, αλλα ειμαι σχεδον αρρωστημενα αισιοδοξος( ως καλα πληροφορημενος απαισιοδοξος, που γνωριζει τι τον περιμενει), ομως ψαχνω διαγωνια και μπορω να βρω ευκολα αυτους που ξερουν.

  «▪ Βάρβαρα τα θέματα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Να παραιτηθούν τα μέλη της επιτροπής!
  Του Δημήτρη Ι. Μπουνάκη Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών
  1. Γενικά τα θέματα ήταν δύσκολα, πολλά, μη αντιμετωπίσιμα από ένα άριστο μαθητή εντός του διατιθέμενου χρόνου, αναντίστοιχα με το επίπεδο των μαθητών και του σχολικού βιβλίου. Οι θεματοδότες, στην προσπάθειά τους να βρουν πρωτότυπα θέματα, έφτιαξαν θέματα μάλλον για καθηγητές και φροντιστές παρά για μαθητές…
  2. Το Β2 ερώτημα είναι δύσκολο και τέθηκε, αψυχολόγητα, σε θέμα που απευθύνεται σε μέτριους και αδύνατους μαθητές (οι εξετάσεις είναι και απολυτήριες!).
  3. Το Θέμα Γ (εκτός του Γ4) είναι θεωρητικό και δύσκολο για καλούς μαθητές, «προσβάλει» την Στατιστική η οποία είναι κυρίως μια πρακτική επιστήμη και δεν απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄Λυκείου Γενικής παιδείας με την συγκεκριμένη ύλη.
  4. Δύσκολο θέμα, με αψυχολόγητο ανακάτεμα γνώσεων, για μαθητές Γενικής παιδείας όταν μάλιστα δεν υπάρχει χρόνος να αντιμετωπιστεί.
  Αν πιστεύουν μερικοί θεματοδότες ότι τα Μαθηματικά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι Γρίφοι, Βάρβαρες Ασκήσεις και Ανταγωνισμός με Καθηγητές, σε βάρος των μαθητών, καλύτερα να αλλάξουν, ή να τους αλλάξουν πόστο, γιατί το μόνο που πετυχαίνουν είναι να υπονομεύουν την Μαθηματική Εκπαίδευση και να απογοητεύουν τους φιλομαθείς νέους.
  Τώρα, αν τα θέματα είναι σύμφωνα και με την νομοθεσία, ας ρίξουν μια ματιά στο συνημμένο αρχείο…»

  http://eisatopon.blogspot.gr/search?updated-min=2013-01-01T00:00:00%2B02:00&updated-max=2014-01-01T00:00:00%2B02:00&max-results=50

  ΥΓ Κατα τα αλλα, ισχυουν αυτα που υπαινιχθηκα.

 5. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  ▪ Μαθηματικά Γενικής Παιδείας 2013 – Οι απαντήσεις των θεμάτων
  Tου Κώστα Αθανασιάδη

  Σχόλιο του Κ. Αθανασιάδη:
  Πρόκειται για τα δυσκολότερα θέματα όλων των ετών και με διαφορά.

  http://eisatopon.blogspot.gr/2013/05/2013_20.html

  ΥΓ Πολυ πιθανοτητες και στατιστικη. Ειναι θεματα για χρησιμους μετριους. Ολοι οι υποψηφιοι οικονομολογοι θα γινουν;
  ΥΓ2 Αν αυτα ειναι «α δυσκολότερα θέματα όλων των ετών και με διαφορά.» τοτε αυτοι με το εγγεγραμμενο πολυγωνο και τους μιγαδικους του 1971
  http://eisatopon.blogspot.gr/2011/06/1971.html

  ή εμεις του 1973 τι ημασταν Έinstein, Εuler, Fourier,…;

 6. Ο/Η papoylis λέει:

  Αφώτιστε

  όπως βλέπεις ο ανωτέρω αρθρογράφος συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με το δικό μου κείμενο.Δεν τον είχα διαβάσει ούτε με είχε διαβάσει όπως καταλαβαίνεις. 🙂

  πέρα από αυτά όμως νομίζω ότι η δική μου θεώρηση και τίμια και εύστοχη είναι για όποιον ασχολείται με τα μαθηματικά γενικής παιδείας.

  ¨οσο για το τι θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά που θα μπούν σε οικονομικές σχολές ως μαθηματικά και τι χρειάζωνται , προσωπικά θεωρώ ότι οι γνώσεις που αποκτούν στο Λύκειο από τα μαθηματικά γενικής είναι μακράν ανεπαρκής. Ως ένα βαθμό διευκολύνωνται εκείνοι που έχουν περάσει από τεχνολογική κατεύθυνση και έχουν διδαχθεί μαθηματικά κατεύθυνσης .παρ ‘ όλα αυτά νομίζω ότι θα πρέπει στα σχολεία να δημιουργηθεί ειδική κατεύθυνση για οικονομικές επιστήμες όπου θα διδάσκωνται ειδική ύλη μαθηματικών που εκτός του διαφορικού λογισμού θα περιλαμβάνει στοιχεία γραμμικής άλγεβρας , πίνακες , ορίζουσες και αρκετή περισσότερη στατιστική. Το ερώτημα είναι βέβαια ποιά σούργελα θα διδάξουν στο σχολείο και ποιά θα προπαιδεύσουν στα φροντιστήρια τους υποψήφιους.

  Σε κάθε περίπτωση να σημειώσω ότι το άρθρο , με αφορμή τα θέματα και το μπάχαλομε την ΟΛΜΕ έρχεται να θίξει κάτι πιό βαθύ και πιό καίριο ΙΜΗΟ. Ελπίζω να το αντιλαμβάνεσαι 😉

  παρεπιφτού υπήρξε από ότι μαθαίνω και άλλο μπάχαλο στα μαθηματικα γενικής των εσπερινών και ΕΠΑΛ και το ψάχνω …ίσως ασχοληθώ αύριο και με αυτό στα σχόλια της εδώ ανάρτησης 🙂

 7. Ο/Η papoylis λέει:

  Αφώτιστε

  Μάλλον δεν καταλαβαίνεις : μιλάμε για υποχρεωτικά μαθηματικά που διδάσκωνται σε όλες τις κατευθύνσεις της Γ Λυκείου και όχι για τα μαθηματικά κατεύθυνσης που δεν έχουν στατιστική και πιθανότητες αλλά περιέχουν κατά βάση συναρτήσεις , όρια και διαφορικό λογισμό σε αρκετά προχώ επίπεδο. Ορισμένα θέματα που δίνωνται στα μαθηματικά κατεύθυνσης είναι της ίδιας ή και μεγαλύτερης δυσκολίας από αυτά που αντιμετωπίαμε εμείς στο τότε «ακαδημαϊκό».

  Άσε λοιπόν τις εμμονές και προσπάθησε να καταλάβεις τις τρέχουσες συνθήκες που είναι διαφοερικές. Ούτε εμείς ήμασταςν ο Κωσύ ή ο Λαγκράνζ , ούτε αυτά τα καημένα πρόκειται να γίνουν ποτέ με το τρόπο που τους διδάσκουν , τους προπαιδεύουν ,τους εξετάζουν… 😉 Ξεκόλλα αδελφέ …:)

 8. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπητε Παπουλη

  Δεν καταλαβες ή – μη εχονατς χρονο- δεν απαντησες σε τιποτα απ’ αυτα που παρεθεσα.Οπως

  1. Στο βασικο «μετα 33 ετη -επιτελους – κινουμαστε (εστω και λιγο λανθασμενα) απο την “καλυτερη εκπαιδευση για ολους” προς ” την καλυτερη εκπαιδευση που ταιριαζει στον καθενα”.

  2. » δεν καταλαβαινω γιατι οι βαθμοι στο λυκειο να να ειναι 16 εως 20 και τα πρωτα σημαδια αποτυχιας να φαινονται στην βαθμολογια των εισαγωγικων εξετασεων.»
  Το 1973 οι 5 πρωτοι των 4 υψηλοβαθμων σχολων του ΕΜΠ ελαβαν με αριστα το 20 :
  απο 18.77 εως 15.77, αρα αυστηρη βαθμολογια σημαινει δημοκρατια.

  3. «Πρεπει το 15 εως 25% των υποψηφιων να εισαγεται σε σχολες υψηλης δυσκολιας, αυτο διδασκει η μελετη βαθμολογιων με θεματα κλιμακωτης δυσκολιας , οπως αυτες που γνωρισα το 1973.»

  4.»Η εμπειρια τοσο κατα την διαρκεια των εισαγωγικων εξετασεων, αλλα και των ενδοπολυτεχνικων εξετασεων, των εξετασεων οκταωρων για ληψη διπλωματος και τελος στην επαγγελματικη ζωη ισχυει οτι ο εξεταζομενος και επαγγελματιας προθερμαινεται , κατανοει διαδοχικα τα αντικειμενα προς επιλυση, αρχιζει να τα επιλυει με ολο και επιταχυνομενο ρυθμο, σχεδον εκθετικο, αποκτωντας “ροη” σκεψης »

  5″ Και εμεις στα φροντιστηρια …μαθαιναμε συνταγες, μεθοδους κ.λ.π. και μπορει να ερχοταν ενας επαρχιωτης απο το πουθενα που διαβαζε Αποτολ και Ιησουιτες και να εγραφε πολυ καλυτερα απο μας.»

  6″ εχω προτεινει -πολλες φορες- οι εξετασεις να γινονται 20 Αυγουστου για καλυτερη προετοιμασια των υποψηφιων.»

  ΥΓ Στο θεμα αυτο (α βαθμια, β βαθμια εκαπιδευση κι ετσι, εισγωγικες,…) ειμαι σχεδον πολυ αυστηρος αλλα απαικτος. Η κριτικη σκεψη απουσιαζει εδω και πολλα στους περισσοτερους 4-ετεις φοιτητες του ΕΜΠ, συμφωνα με φιλο μου καθηγητη ο οποιος κατηγορειται οτι στο 7ο και 8ο εξαμηνο βαζει θεματα κρισεως!!!!!!
  ΥΓ2 Θα μου πεις οτι και η δικια μας γενια, ακομη και του ΕΜΠ, ειχε μεγααααααλο προβλημα (συναισθηματικης) νοημοσυνης και γενικοτερα κρισεως σε πολιτικα θεματα υποστηριζοντας την ΠΣΚ, ΚΝΕ, 9ο Συνεδριο ΚΚΕ, ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, Μ-Λ ΚΚΕ , ΚΚΕ-ΜΛ, ΕΚΚΕ,….

 9. Ο/Η papoylis λέει:

  Αφώτιστε

  εξακολουθείς να αγνοείς επιδεικτικά αυτά που σου επισημαίνω.
  Δεν με ενδιαφέρει , τουλάχιστον σε αυτό το ποστ , το τι γίνεται στα πανεπιστήμια ,αλλά η Παιδεία όπως λειτουργεί από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο . Αλλά ως ευγενής ιδιοκτήτης αυτού του ιστολογίου θα σου απαντήσω και σε αυτά που ερωτάς αν και εντελώς άσχετα με το δικό μου πόιντ :

  1) Ουδαμώς , το όλο σύστημα είναι βαθύτατα ταξικό και στημένο

  2) Γιατί οι εισαγωγικές εξετάσεις του σήμερα είναι ακόμα πιό ηλίθιες από αυτές που περάσαμε τότε .Ο ενδοσχολικός βαθμός δεν έχει παρά οριακή σημασία στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης . Το σύστημα είναι τόσο ηλίθιο που επιτρέπει ( ακραίο αλλά πιθανό ) σε ένα μαθητή θεωρητικής που δεν διδάχθηκε ποτέ μαθηματικά κατεύθυνσης να μπεί στο μαθηματικό Αθήνας αν γράψει σε έξη θεωρητικά μαθήματα από ένα εικοσάρι. Το τι βαθμούς παίρναμε και το τι κάναμε εμείς τότε μικρή σχέση έχει με τα τωρινά .Κατάλαβε το επιτέλους.

  3) αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι το ποσοστό των υποψηφίων που μπαίνουν σε σχολές υψηλού επιπέδου είναι μικρότερο και από το 15% που αναφέρεις.

  4) Καμμία αντιστοιχία με αυτό που βιώνουν οι σημερινοί υποψήφιοι

  5) Ο Άποστολ και οι Ισουήτες ήταν οι τότε «αστικοί μύθοι» και ο «επαρχιώτης» η εξαίρεση που επιβεβαιώνει το κανόνα. Αλλά το τι και το πώς διδασκόταν τότε στα φροντιστήρια τα μαθηματικά δεν έχει τη παραμικρή αντιστοιχία με το σήμερα. Περί αυτού μην αμφιβάλλεις

  6) Υπάρχουν πολλά και πολύ πιό σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τρόπο επιλογής και πρόσβασης στα ΑΕΙ . Η χρονική περίοδος είναι το ελάχιστο. και θα μπορούσε να οριστεί αφού επιλυθούν τα βασικά.

  Για το πρώτο υστερόγραφο απάντησα στην αρχή αυτού του σχολίου.
  Για το δεύτερο , θεωρώ ότι σε εποχή μαύρης χούντας όποιος δεν εντάχθηκε στον αγώνα ήταν συναισθηματικά ευνούχος

  Ελπίζω οι απαντήσεις μου να αρκούν και να μη χρειαστεί να επεκταθώ γιατί από αυτά που λες αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχεις σχέση με τη τρέχουσα εκπαιδευτική πραγματικότητα. Καλές οι εποχές που ζήσαμε αγαπητέ φίλε , αλλά τα τωρινά προβλήματα υπάρχουν στις δικές τους διαστάσεις και απαιτούν σύγχρονες και προπάντων κοινωνικά εύστοχες λύσεις . Αλλιώς να μείνουμε στις εμμονές μας και να κανοναρχούμε τον Ώυλερ 😉

 10. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Καλώς επέστρεψες Παπουλη! 🙂

  Αρκετά παλιότερα είχε τύχει να πάθει σοβαρή ζημιά ο υπολογιστής μου οπότε ξέρω τι μανίκι είναι η όλη φάση να επιλύσεις τέτοιου είδους προβλήματα.
  Ευτυχώς που λύθηκε το πρόβλημα που είχες με τον δικό σου.

 11. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παπούλη ..ως ευ παρέστητε 🙂 (*)
  Για την ταξική διάσταση που βάζεις θέλω να σου επισημάνω ότι η ..πλουτοκρατία δεν στέλνει πλέον τους γόνους της στα ελληνικά ΑΕΙ, καθότι έχουν απαξιωθεί πλήρως (τα ΑΕΙ όχι οι γόνοι) και όχι μόνον από τους πολιτικούς μας διαχειριστές (μπορεί κυρίως από αυτούς, αλλά όχι μόνον 😉 ).

  Αλλού τους στέλνουν, έμαθα δε ότι η Σκωτία γνωρίζει μεγάλες πιένες
  Μάλιστα κατά τις ..εορτάσιμες ημέρες άκουσα με τα αυτιά μου (δεν σου κάνω πλάκα) αγαπητή μου οικονομικώς ευκατάστατη να λέει στο βλαστάρι της, κοίτα να διαβάζεις και να κόψεις τα σούρτα φέρτα γιατί δεν θα σε δεχτεί το πανεπιστήμιο τάδε (του εξωτερικού) και σε βλέπω στην χ σχολή της Θράκης.
  Δηλαδή άστα να πάνε, σαν να τούλεγε στο μπουρδέλο για τους άχρηστους θα πας και τι θα κάνεις μετά και τέτοια φοβερά υπονοούσε ..εύγλωττα

  Εκεί που έχει ενδιαφέρον στο θέμα της αμαρτωλής ιστορίας των εξετάσεων και της φάμπρικας περί αυτήν είναι σε αυτό που λέμε παραπαιδεία και στη δύναμή της να επηρεάζει.
  Βέβαια εκεί θα δεις και διάφορους παράγοντες που είχαν και συγκεκριμένες θέσεις για την ..απεργία που μνημόνευσες στην αρχή, αν πάμε δε και στον πολιτικό χάρτη και τις στάσεις περί του ζητήματος (όχι θεωρητικά) ……….. 😉

  (*) αυτή η ιστορία που μας ..εκμυστηρεύτηκες με το ντεσκτοπ και την όλη διαδικασία ανάταξης εκτός από συγκλονιστική είναι και προφανώς καινοτόμα και με την ευκαιρία θέλω να σου ..αποδώσω τα εύσημα για αυτήν την καινοτόμο και προοδευτική στάση σου.
  Να φανταστείς εμείς σε τέτοιες περιπτώσεις, παλιά, είχαμε μείνει στα τετριμένα έχω συμβούλιο, ..εκστρατεία – ταξίδι να δω τους ..πελάτες και τέτοια 🙂

 12. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Ωραια
  Ανταπαντω εν ταχει:
  1.πληρης αλλαγη της α βαθμιας, β βαθμιας εκπαιδευσης ι, εισαγωγικων,…, με στοχο οι μαθητες να διδασκονται πως να μαθαινουν νεες γνωσεις (τα εχω ξαναγραψει σε αλλες αναρτησεις) με στοχο απο την “καλυτερη εκπαιδευση για ολους” προς ” την καλυτερη εκπαιδευση που ταιριαζει στον καθενα”.
  2. η βαθμολογηση στο γυμνασιο κια λυκειο κθως και στις εισαγωγικες να ειναι αυστηρη αλλα δικαι, δηλ. «οι βαθμοι στο λυκειο να μην ειναι απο 16 εως 20 αλλα απο 11 εως 17 (18 σε εξαιρετικες περιπτωσεις)
  3. «σε σχολές υψηλού επιπέδου το ποσοστο να είναι μικρότερο και από το 15% » Αυτος ειναι ο στοχος, λογω υπερ-κορεσμου (4-πλασιων μηχανικων, γιατρων, οικονομολογων, δικηγορων, κ.λ.π.). Διαφορετικα δαπανουνε 12.000 ευρω το ετος για να στειλουμε γιατρους κια μηχανικους κια αλλες ειδικοτητες στο εξωτερικο για εραγσια.

  4. Επιμενω στο 4. » ισχυει οτι ο εξεταζομενος και επαγγελματιας προθερμαινεται , κατανοει διαδοχικα τα αντικειμενα προς επιλυση, αρχιζει να τα επιλυει με ολο και επιταχυνομενο ρυθμο, σχεδον εκθετικο, αποκτωντας “ροη” σκεψης ”. Περιεχεται σ’ ολα τα βιβλια για την λειτουργια του ανθωπινου εγκεφαλου.
  5. Για τον “επαρχιώτη” εξαίρεση που επιβεβαιώνει το κανόνα.» Σε στατιστικη του ΥΠΕΠΘ 50 % και παραπανω στο ΕΜΠ ηταν απο ημιαστικες και αγροτικες περιοχες. Για τον λογο αυτο εμαθα διαλεκτους της ελληνικης (κρητικα, τρικαλινα, ορεινα μυτιληνια, σαλονικα,. αγρινιωτικα,…)
  6. Οι εξετασεις να γινονται 20 Αυγουστου και ενδεχομενως και στην Β Λυκειου, για εξομαλυνση ατυχιων που συμβαινουν σε μια και μοναδικη εξεταση (ασθενεια, ερωτες, υπερβολικο αγχος,…)

  ΥΓ «Για το δεύτερο , θεωρώ ότι σε εποχή μαύρης χούντας όποιος δεν εντάχθηκε στον αγώνα ήταν συναισθηματικά ευνούχος» Μεγα λαθος!!!! Ουτε ευνουχος συναισθηματικα υπηρξα , αλλα ηλιθιος να αφηνω πολιτικους νταβατζηδες-συνδικαλιστες-… να μου λενε τι πρεπει να κανω για να κανει καρριερα δεν υπηρξα.

 13. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Συμπληρωματικα ξεδιπλωνω τις αποψεις μου στο λινκιο του τελους του σχολιου μου αυτου.

  «Απριλίου 17, 2012 στις 11:16 πμ
  Αφώτιστος Φιλέλλην

  “Στην Ελλάδα επιμένουμε ακόμη, για το πολυπόθητο πτυχίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα όνειρο ζωής, που έχει μεταβληθεί σε πρακτικό εφιάλτη, μετά την αποφοίτηση, που μένεις χωρίς δουλειά, με το «χαρτί» στο χέρι.”

  Ενα ονειρο ζωης που βασιζεται σε λανθασμενες/υπερβολικες αλλα τελικα ματαιωμενες προσδοκιες , ακομη και εναντια στους νομους της φυσης (δηλ. οτι οι ανθρωπινες ικανοτητες διαφοροποιουνται κατα πολυ και ακολουθουν γενικα την κανονικη κατανομη).

  Ειναι γνωστος ο υπερκορεσμος πτυχιουχων, ακομη και στις περιζητητες σχολες (εως και τετραπλασιασμος), σε σχεση με τις αναγκες της χωρας, προ της οικονομικης κρισης.

  Τολμω να ονομασω αυτην την κριση ως κριση στρεβλης βασικης εκπαιδευσης και μαζικοτατων σπουδων στην τριτοβαθμια εκπαιδευση, με παραλληλη κατεδαφιση της ποιοτητας στην επαγγελματικη μεταλυκειακη εκπαιδευση.

  “Στοιχεία του ΟΟΣΑ, εξάλλου, δείχνουν ότι στην Ελλάδα (ηλικίες 25- 64) απασχολείται το 70,1% των πτυχιούχων και στην Ιταλία το 72,6%, όταν στη Γαλλία το ποσοστό αυτό φτάνει το 85,1%, στη Γερμανία το 85,7%, στο Βέλγιο το 83,7%, στην Ολλανδία το 81,1%, στη Βρετανία το 82,2% και στην Ισπανία το 78,4%.”

  http://www.24h.gr/section/kosmos/egkataleipoun-tis-spoudes-neoi-stin-ellada-kai-tin-italia

  Προσφατα, βλεποντας ενα αφιερωμα στην Ρουμανια * της ΕΤ3, διαπιστωσα οτι πολλα ελληνοπουλα σπουδαζουν ιατρικη και φαρμακευτικη στην Timisoara*. Μαλιστα σε ενα τμημα 60 φοιτητων οι 30 ηταν ελληνες.Για τους φοιτητες φαρμακευτικης υποθετω οτι οι περισσοτεροι ηταν παιδια φαρμακοποιων που θα διαδεχθουν την οικογενειακη επιχειρηση.

  Οποτε, επειδη αναλογα ισχυουν και για τα παιδια μηχανικων, το προβλημα του επαγγελματικου νεποτισμου θα επιδεινωνεται με την διανυομενη δεκαετη (;) κριση.

  Εχει επελθει το τελος της ευρειας κοινωνικης κινητικοτητας της περιοδου 1960-2000 μεσω ανωτατων σπουδων.

  “Μερικες σκεψεις για το εκπαιδευτικο πριογραμματης της α’- και β’-βάθμιας εκπαίδευσης και τις εισαγωγικες εξετασεις” ειχα γραψει στο
  http://panosz.wordpress.com/2012/03/31/sxoliasths-krisi-1/«

 14. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Χαίρε παπούλη και γουέλκαμ-μπακ! Επί των θεμάτων των εξετάσεων, δεν έχω άποψη. Τώρα τα κοίταξα ένα εικοσάλεπτο. Το Δ μου φάνηκε οτι είχε πλάκα και το έλυσα στο χαρτί. Αντίθετα με το Γ έφαγα τα μούτρα μου και άνοιξα τις λύσεις, γιατί δεν ήξερα την ορολογία καθόλου. Το Γ4 πάντως μου φαίνεται οτι έχει κι άλλη λύση. Μού φάνηκαν κι εμένα σαν θέματα κατεύθυνσης κατά 50% και άρα μόνο κατά το ήμισυ ως γενικής παιδείας.
  Για την προοπτική τα έχουμε ματαπεί και για μένα είναι κουραστικό να μπαίνω σε συζήτηση με τύπους που χάσκουν ακόμα μπροστά σε μουχλιασμένες ασκήσεις πολυωνύμων και διαιρετότητας, για να καταλήξουν οτι «είμαστε πολλές» οι σπουδαγμένοι, οι μηχανικοί κτλ (ναι σαφώς: ένα σουβλατζίδικο/μπουρδέλο/μπαρ/εμπορευματικός σταθμός θέλει βασικά σωφεράντζες, μπομπατζήδες, πουτάνες τυλιχτές πίττας και τα συναφή).

 15. Ο/Η nikiplos λέει:

  κατ’ αρχήν να σημειώσω εξ’ αρχής ότι εν πολλοίς συμφωνώ με τον Παππούλη. Κυρίως στα τελευταία που αφορούν την παιδεία καθεαυτή και λιγότερο στα πρώτα που δεν γνωρίζω πλέον τις εξεταστικές λεπτομέρειες και τα τρυκ που από ότι βλέπω έχουν φθάσει σε λίαν υψηλό επίπεδο πλέον.
  Φίλτατε Αφώτιστε, μερσί που με έχεις κατατάξει στους έξυπνους ή ικανούς, αλλά δεν… 🙂

  Σε ότι αφορά το ζήτημα της Β’θμιας εκπαίδευσης καθεαυτής ας πω κι εγώ τις παρόλες μου…

  1. Η Β’θμια εκπαίδευση έχει σαφή σκοπό και ρόλο. Αυτός ΔΕΝ είναι να προπεδεύσει ή να προετοιμάσει τα παιδιά για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια. Τούτο είναι παρεμπίπτον. Τα τελευταία 20 ή και 30 χρόνια έχει εκφυλιστεί σε αυτόν τον άχαρο ρόλο. Είναι προφανές ότι δεν δουλεύει το σύστημα και θέλει αλλαγή εκ βάθρων για δυό λόγους:
  α. Η πλημμελής Β’θμια εκπαίδευση ευθύνεται εν πολλοίς για το κοινωνικό σύνολο που έχει αποδώσει στην κοινωνία, για την αποανάπτυξή του για τον αποδημοκρατισμό του για όλες τις στρεβλώσεις του που μόνο στα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ συναντά κανείς.
  β. Καθόλου σχολεία ή ήκιστη εκπαίδευση ίσον βία, φασισμός, ζωή κόλαση στους απλούς πληβείους.

  2. Μετά την χούντα ο Κόσμος εκπαιδεύτηκε στην ευκολία. 40 χρόνια καθοδικής πορείας στην παιδεία με στρεβλώσεις του στυλ, ότι ακόμη θέλει να διαμορφώσει πολίτες κι όχι να μορφώσει. Πειραματισμοί στην παιδεία του Σχολείου, αυτοσχεδιασμοί και μια περίεργη αίσθηση περί Δημοκρατίας και Ισότητας – Το ΠΑΣΟΚ κατήργησε τις εξετάσεις για εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία και επέβαλε την «δημοκρατική» κλήρωση με ποσοστώσεις. Υπεύθυνοι λοιπόν είναι πολλοί για την κατάντια, αλλά υπαίτιοι η διαχρονική εξουσία των μετρίων και των μαφιόζων του παρασκηνίου.

  3. Από την απελευθέρωση του Ελληνικού Κράτους διοικεί μια κάστα από το παρασκήνιο ή και απευθείας που σταθερά τα τελευταία 150 χρόνια ΔΕΝ πάει τα γράμματα. Δεν τα γουστάρει… Έχει δηλαδή μεταΟθωμανικά σύνδρομα. Θέλει τον κόσμο αμόρφωτο υποταγμένο κι όχι ικανό για να την απογειώσει και αυτήν. Αποτέλεσμα αυτού είναι φυσικά το θράσσος των μετρίων σε αυτή τη χώρα και η μετριοκρατία που ισχύει. Οι εξαιρέσεις δημιουργικών ανθρώπων που είτε ένεκα συγκυριών είτε από καθαρή τύχη μπορούν και ξεδιπλώνουν τις αρετές τους δεν αποτελούν ζήτημα συζήτησης. Είναι σπάνιες και απλά επιβεβαιώνουν τον μαύρο κανόνα. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, τότε σήμερα θα βλέπαμε γύρω μας τις αλλαγές.

  4. Συμφωνώ για το αναχρονιστικό της Β’θμιας εκπαίδευσης. Πλειοδοτεί στη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης των πολιτών (ίσως και α-πολιτικής), εις βάρος της τεχνολογικής ενσωμάτωσης και αφομοίωσης των θετικών αρετών της επιστήμης. Τα ελληνόπουλα δεν μαθαίνουν βασικά για το γίγνεσθαι της εξέλιξης του κόσμου, για τα επιτευγματα της επιστήμης, για την εξελικτική βιολογία.

  5. Από το Δημοτικό μέχρι και το … διδακτορικό, μαθαίνουμε να παπαγαλίζουμε. Καμία πλάτυνση οριζόντων, αμφισβήτηση (ανάλυση-σύνθεση) με το χειρότερο, τα τελευταία χρόνια μετά τα multiple choises του ΓΑΠ, ούτε ΑΠΟΔΕΙΞΗ μαθαίνουν τα τέκνα μας με κυριότερη την Άτοπο Απαγωγή… (που να μιλήσεις για αντίστροφη ή φθίνουσα απαγωγή κλπ). Το χειρότερο δεν διδασκόμαστε την Ιστορία μας (την πραγματική, δλδ από το 1821 έως σήμερα), αλλά εκείνη των Αρχαίων Ελλήνων παραμορφωμένη από εθνικιστικούς πρισματικούς φακούς. Ούτε και την ιστορία εκείνων που μεγαλούργησαν για να μαθαίναμε ΠΩΣ τα κατάφεραν, από τι στάδια πέρασαν, τι δυσκολίες αντιμετώπισαν, ποιούς «τενεκέδες» ξεφορτώθηκαν?

  Ο σκοπός για μένα προφανής: Μια κοινωνία αγράμματων δεν έχει καμία τύχη να οργανωθεί, να κατακτήσει και να φθάσει κάπου… θα είναι πάντα υποταγμένη και πρόθυμη στους τίποτα, στα μηδενικά που διοικούν τούτον τον τόπο.

 16. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Το εχω ξαναγραψει “η διεθνης ταση εχει μεταβληθει ι απο την υψηλοτερη δυνατη εκπαιδευση για ολους στην βελτιστη για τον καθενα”, ασχετα απο οικογενειακες/κοινωνικες φαντασιωσεις/αυταπατες.

  Ας ξεπερασουμε το συνδρομο 1 σουβλατζιδικο στην πλατεια τον επομενο χρονο αλλα 3 ξεφυτρωνουν, ενω στο τελος 2 φυτοζωουν και 2 κλεινουν..

  Μαΐου 13, 2013 στις 12:41 πμ

  Αφώτιστος Φιλέλλην

  Εργασιο-φοβια και οχι τεχνοφοβια εχουν οι νεοι Ελληνες

  “Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013
  Επιστολή δύο αγροτικών συνεταιρισμών φράουλας της Μανωλάδας
  Με αφορμή το χθεσινό θλιβερό περιστατικό που αφορά συγκεκριμένη Γεωργική Εκμετάλλευση και όχι το σύνολο των παραγωγών φράουλας,

  … Εργάζονται 6 ώρες, λαμβάνουν 23-25 ευρώ και τα χρήματα αυτά τα προωθούν στη χώρα. Παράλληλα, είναι πρακτικά αδύνατο οι υπάρχουσες υποδομές των τοπικών χωριών, να φιλοξενήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους, των οποίων η εργασία είναι πολύτιμη, δεδομένου πως κανείς Έλληνας δεν επιθυμεί την εργασία του ως εργάτης γης. …”http://leftliberalantithesis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_18.html?showComment=1369143533732#c2550890581498661045

  Διαβασα καλα “κανείς Έλληνας δεν επιθυμεί την εργασία του ως εργάτης γης”!!!

  Και πριν 40 ετη τι ηταν ο Ελληνας στην επαρχια, αγροτης και κτηνοτροφος.

  Θα λεγα να ξεκινησω απο τους νεους/νεες του νομου Ηλειας, αλλα επειδη η δουλεια ειναι ντροπη και η χειρανακτικη εργασια στην γη ειναι η απολυτη ντροπη στον νομο, μου ηλθε μια ….φαεινη ιδεα.

  Τα αρχοσχολα φραπεδοπαιδα (vitelloni)των καφετεριων ολης της πελοπονησου (ενδεχομενως και της Αιτωλοακαρνανιας λογω γεφυρας) που κανουν οτι σπουδαζουν σε χαμηλοβαθμα “Α”ΤΕΙ και ΑΕΙ θα κληθουν να εργασθουν με 25 ευρω μεροκαματα /6 ωρες ημερησιως σε διαφορετικο νομο, ενδεχομενως με ελαφρα μεταμφιεση μην λαχει και τους δει κανενα γωνστο ματι.

  Οποτε με τον τροπο αυτο θα μαζευτουν τα πορτοκαλια του Αργους, τα αμαζευτα επι σειρα ετων λεμονια του ν.Κορινθου , οι ελιες Καλαμων και Ζαχαρως και φυσικα οι φραουλες Μανωλαδας.

  Τα 12.000 στρεμματα φραουλας θα γινουν σε 5 ετη 120.000 στρεμματα οπου θα εργαζονται 100.000 νεοι/νεες της Πελοπονησου, μαζι με τους συμπαθεις Μπαγκλαντεζους θα πραγματοποιουνται 10.000.000 ημερομισθια δηλ. η αξια εργατικων θα ανελθει σε 250.000.0000 ευρω και η αξια του προϊοντος σε 900 εκατ. ευρω!!!!

  Αν αυτος δεν ειναι αγροτικος και γενικοτερα αναπτυξιακος θριαμβος της Πελοπονησου, πως μπορει να χαρακτηρισθει;

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΥΓ Δεν εχουν συμπεριληφθει εισοδηματα απο συλλογη πορτοκαλιων, λεμονιων και ελιων

 17. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  22€ χωρίς ασφάλιση είναι. Κάθε λογικός άνθρωπος που μπορεί να επιβιώσει αλλιώς, δεν το κάνει (προσωπικά θα σου χρέωνα 25€ την επίκυψη, όχι τη μέρα). Πρέπει να είσαι όχι μόνο στην απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, αλλά και άγιος για να μη γίνεις θηρίο και ληστής, αλλά είλωτας. Αυτή είναι η περίπτωση των περισσότερων μεταναστών, που όμως τουλάχιστο θυσιάζονται προκειμένου να ζήσουν μια απομακρυσμένη οικογένεια ή να φτιάξουν αργότερα κάτι με αυτά τα ψίχουλα, στη χώρα τους όπου αυτά αντιπροσωπεύουν κάτι διάφορο του μηδενός.
  Οι νέοι λοιπόν που όσο τους παίρνει πίνουν το φραπέ τους αντί να μαζεύουν φρούτα πράττουν ορθολογικά και συνετά ως προς το συγκεκριμένο «δίλημμα». Και επειδή αυτό είναι προφανές, η προοπτική που τους δίνουν είναι το «δίλημμα» να αντικατασταθεί από το «ή τέτοια δουλειά, ή πεθαίνεις της πείνας». Αυτό είναι το σχέδιο και ο δρόμος πχ για τον «αναπτυξιακό θρίαμβο της Πελοπονήσου» που ευαγγελίζεσαι. Μέχρι να καταφέρουν να εγκαταστήσουν το καινούργιο δίλημμα, να στείλεις τα δικά σου παιδιά φίλε.

 18. Ο/Η papoylis λέει:

  ΑΦ ( 11:47μμ )

  Δεν έχω κάτι να προσθέσω στις απαντήσεις μου , απαντήσεις σε ερωτήματα που εσύ έθεσες αγαπητέ και που δεν έχουν επαφή με το θέμα του ποστ παρά μόνο πλαγίως. Αν θέλεις καταλαβαίνεις , αν όχι πάλι θα βάλω τη Λίτσα μου να κλαίει. Ένα μόνο από αυτάπου αναφέρεις είναι χρήσιμο ΙΜΗΟ να συζητηθεί : το επίπεδο και η λειτουργία της τεχνικής εκπαίδευσης

  Γιάννη

  Παρά αυτά που υπαινίσσεται λίγο πιό κάτω ο Αναγνώστης , το ατύχημα ( απώλεια όλου του configuration ) ήταν πολύ σοβαρό και η διαδικασία επιδιόρθωσης και διάσωσης και των ντάτα στο C: χρειάστηκε εκκίνηση με ειδικό σιντί με εργαλεία , διάσωση με Ghost όλης της εικόνας του δίσκου και διαδοχικές απόπειρες με τη ψυχή στο στόμα να επιδιορθωθούν τα γουίντοους . Χρειάστηκε στη συνέχεια να ανεβάσω πάλι ένα σωρό εφαρμογές και να εντάξω σε αυτές όλα τα συνδεδεμένα αρχεία των ντάτα τους. Τελικά όπως βλέπετε εδώ η επιδιόρθωση και διάσωση υπήρξε επιτυχής 🙂 και άσε τον Αναγνώστη να … κουρεύεται

  Μαυροπροβατή

  Το Γ δεν σου κάθησε λόγω του ότι αφορά περιγραφική στατιστική και μάλιστα στη πιό ΗΛΙΘΙΑ μορφή της. Ήταν γεμάτο με φροντιστηριακού επιπέδου κολπέτα και πονηριές. Το πρώτο και το δεύτερο ερώτημα απαιτούσαν δύο απλά συστηματάκια πρωτοβάθμιων εξισώσεων , το τρίτο μια αναγωγή και το τελευταίο ήταν η ΠΑΠΑΡΙΑ που έδενε το σκατόγλυκο 🙂
  Κατά τα λοιπά χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω και περιμένω επιτέλους το καλοκαίρι για να κατέβεις και να τα πούμε από κοντά.

  Νίκιπλε

  φαίνεται πως και για σένα έχει περάσει καιρός πολύς που δεν έχεις επαφή με τα τεκταινόμενα στο εδώ ρημάδι που ορισμένοι θρασύτατοι αποκαλούν παιδεία 🙂

  Αναγνώστα

  Πέρα από την αλήτ που διαχρονικά στέλνει τα βλαστάρια της στα Ήτον υπήρχε ( και βαίνει φθίνουσα ) η κοινωνική ομάδα που αποκαλούμε «μεσαία τάξη» που έθρεφε την παραπαιδεία συστηματικά. Αλλά ακόμα πιό κάτω υπήρχε το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που πραγματικά αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις «περιστάσεις» Μία επίσκεψη στα τεχνικά λύκεια και τα εσπερινά θα σε πείσει 🙂
  Παρεπιφτού , όπως λέω και στο ποστ , αυτοί που θα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τη παραπαιδεία θα φθίνουν διαρκώς με ό,τι αυτό σημαίνει είτε για το σχετικό κλάδο είτε για τη πρόσβαση των παιδιών στα ΑΕΙ

 19. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  » Τελικά όπως βλέπετε εδώ η επιδιόρθωση και διάσωση υπήρξε επιτυχής»

  Το βλέπουμε, και ευτυχώς που εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα. 🙂

  (Δεν το συζητάμε, το πρόβλημα που είχες ήταν πολύ χοντρό, πάλι καλά που κατάφερες και το έλυσες.)

 20. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Νίκιπλε καλημέρα,
  Μερικές αντιρρήσεις και παρατηρήσεις για τα σημεία που θίγεις. Συγκεκριμένα:
  Στο 1 α. σου: η εκπαίδευση λειτουργεί πάντα ως ανακλαστήρας και ανατροφοδότης των συσχετισμών, συνείδησης, πολιτικών κτλ. στην «έξω» κοινωνία. Είναι λοιπόν λάθος να τη θεωρούμε εξαρτημένη μεταβλητή, αλλά μεγαλύτερη πλάνη να τη θεωρούμε ανεξάρτητη μεταβλητή. Τα τελευταία χρόνια αναμφισβήτητα έχουμε καλύτερα εκπαιδευμένους καθηγητές, βελτιωμένο υλικό διδασκαλίας, πρόοδο στις υποδομές (θυμίσου μόνο τις αρχές του ’80, με Φυσική του Μάζη από το ’50, 40 παιδιά ανά τάξη…)
  Όμως ταυτόχρονα το χάσμα περιεχομένου εκπαίδευσης-επιστημονικών και τεχνικών εξελίξεων μεγαλώνει. Το σχολείο είναι πιό ολοκληρωμένα αντιδραστικό σήμερα, οι χαραμάδες απ’όπου θα μπορούσε να ελευθερωθεί το κριτικό πνεύμα λιγότερες, η οικονομική κατάσταση της λαϊκής οικογένειας με παιδιά μαθητές σταθερά χειρότερη (και δε μιλάω μόνο για τα τελευταία χρόνια της συντριβής…), οι κοινωνικές σχέσεις πιό αποδιαρθρωμένες, η αλληλεγγύη σε όλες της τις μορφές πιό διαβρωμένη, ο φασισμός πιό επισημοποιημένος και επιθετικός. Όπως θα περίμενε όποιος βλέπει το χαρακτήρα της εκπαίδευσης ως αντανάκλαση και ανατροφοδότηση, που δεν «ευθύνεται» λοιπόν για την κοινωνική πραγματικότητα.
  Ξεκινάς με ένα χονδροειδές ιδεολόγημα στο 2.: Μετά την χούντα ο Κόσμος εκπαιδεύτηκε στην ευκολία. Ειλικρινά δεν είχα πάρει χαμπάρι οτι μεγάλωσα στην ευκολία, που μια ζωή θυμάμαι και τους δύο γέρους μου να λιώνουν στη δουλειά ή στην απελπισία της ανεργίας, εναλλάξ. Το ΠΑΣΟΚ κατάργησε τα πρότυπα – και μ’αυτό ουσιαστικά έβαλε περισσότερα ταξικά φίλτρα στην (ανα-) παραγωγή μιας μικροαστικής/μεσοστρωματικής πνευματικής ελίτ συγκρίσιμης με αυτήν που προέρχεται από τα σπλάχνα των μεγαλοαστών. Δεν βρίσκω κάτι θεμελιώδες σε αυτή την αλλαγή, όσο και αν προσωπικά θα είχα άλλη μοίρα αν με έπιανε η ηλικία να την υποστώ. Το συνολικότερο πλαίσιο είναι αυτό του αναπόφευκτου προχωρήματος της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες: άνθισαν τα «μικρομεσαία» ιδιωτικά, οι ούτε του πεταματού ούτε πρωτοκλασσάτες σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (προπτυχιακά ή/και μεταπτυχιακά)
  Συνεχίζεις με το εξίσου χονδροειδές ιδεολόγημα της ελληνικής ιδιαιτερότητας. Αν υπάρχει όμως τέτοια, δεν είναι στην κρατική πολιτική (η μόνη εξουσία που απαιτούσε μορφωμένους πολίτες ήταν η σοβιετική, όλοι το ξέρουν και λίγοι το ξεστομίζουν). Ήταν στο λαϊκό πάθος, μέχρις υστερίας, να «σπουδάσουν τα παιδιά», με κάθε θυσία. Αυτό είναι ένα πολύτιμο, προοδευτικό, προκομμένο χαρακτηριστικό. Κατά τη γνώμη μου δε, ήταν αδιαχώριστο το ωφελιμιστικό από το ευγενές μέρος της στόχευσης. Βλέπεις βέβαια πόσο θετικά αξιοποιείται αυτό το χούι στον καπιταλισμό μας: με παραγωγή ανθρώπινων αποβλήτων.
  Προχωράς με το επόμενο ιδεολόγημα, αυτό της «αξιοκρατίας». Παραβλέπεις ίσως οτι σε οποιαδήποτε δραστηριότητα οι άνθρωποι μπορεί να χωριστούν σε πέντε-έξι κλίμακες ικανότητας – και άρα αν η θέση είναι μια για εβδομήντα, θα την πάρει ο κολλητός του διευθυντή, όπως παντού και πάντα και αναπόδραστα συμβαίνει σε ανάλογες περιστάσεις.
  Δεν έχω γνώμη συνολική για τα περιεχόμενα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πολύ καιρό απομακρυσμένος γαρ. Πιθανότατα έχεις δίκιο σε αυτό που διαπλάθει (προσθέτοντας τη σως προπαγάνδας των αξιών του συστήματος, και, σε μιαν άλλη διάσταση, την ατροφία της τεχνικής εκπαίδευσης που βέβαια βρίσκεται σε αντιστοιχία με την οικονομία του μπουρδέλου/ξενοδοχείου/σουβλατζίδικου/κόμβου μεταφοράς, που μας προμοτάρουν). Παρόλ’αυτά καμμία, από τις λίγες μονάδες υψηλής ή πολύ υψηλής τεχνολογίας που υπάρχουν στη χώρα, δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα στελέχωσης με ντόπιο δυναμικό. Είναι αυτή και η γνώμη των αντίστοιχων διεθνών εξπέρ.
  Τις διαπιστώσεις σου στο τελευταίο σημείο (5) εγώ τις βλέπω να ισχύουν, τηρουμένων των αναλογιών, σε όλο τον ανεπτυγμένο δυτικό καπιταλισμό. Εξαιρουμένης της ελίτ βεβαίως. Σκοπός, δεν υπάρχει. Εκεί έρχεται η αναπαραγωγή του συστήματος και των αδιεξόδων του – εκεί, και στον εκφασισμό που καταλαμβάνει, με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό ρόλο, αγράμματους, ημιμαθείς αλλά και «μορφωμένους».

 21. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «Δεν έχω κάτι να προσθέσω στις απαντήσεις μου , απαντήσεις σε ερωτήματα που εσύ έθεσες αγαπητέ και που δεν έχουν επαφή με το θέμα του ποστ παρά μόνο πλαγίως.»

  Φασεις, σταδια, κουτακια,….Κατι μου θυμιζςει αυτο.

  Αλλα μονον ο πλαγιος λογος, ο υπαινικτικος στα πετρωμενα μας μυαλα ειναι γονιμος. Αν ειναι και διαβρωτικος κα σπαει τα απολιθωμτα ιδεοληψιων ακομη καλυτερα.

  Εχω παρατηρησει οτι οι πρωην συνδικαλιστες ή «πολιτικοποιημενοι» εχουν γραφειοκρατικη σκεψη και θελουν, οπωσδηποτε να «κερδισουν στις εντυπωσεις» με ποζες και αλλα τερτιπια.

  Λοιπον για τελευται φορα θα ασχοληθω με το θεμα:
  1. Εχουμε καπιταλισμο μαζι με οικονομικη και πολιτικη φεουδαρχια.
  2. Ο νεποτισμος (ακομη και ο αριστερος) ειναι παγια αρχη σε καθε επαγγελματικο θεμα.
  3. Τα περισσοτερα πολιτκα «στελεχη» απο ΝΔ εως ΣΥΡΙΖΑ, ισως κια ΚΚΕ σπανια εχουν εργασθει πραγματικα.
  4.Για “Μερικες σκεψεις για το εκπαιδευτικο πριογραμματης της α’- και β’-βάθμιας εκπαίδευσης και τις εισαγωγικες εξετασεις” βλεπετε
  http://panosz.wordpress.com/2012/03/31/sxoliasths-krisi-1/“
  5. Υπαρχουν πραγματι πολλα κριτηρια αξιολογησης ενος υποψηφιου (λ..χ η συναισθηματικη νοημοσυνυ σε πολλους εισαγομενους στο ΕΜΠ της γενιας μου +-5 ετη), αλλα αφου θα γινει επιλογη, λογω της υπερυψηλης ζητησης, καλο ειναι το σχολειο να σε μαθαινει να μαθαινεις και να σκεπτεσαι δημιουργικα και στη συνεχεια τα θεματα να ειναι κλιμακωτης δυσκολιας, ωστε τα αποτελεσματα να ακολουθουν την κανονικη κατανομη. Αν οι εξετασεις ειναι πολυ δυσκολες ευνοουνται οι εξυπνοι/μελετηροι κια οχι οι χαζοι παιδια αστων με φροντιστες, οπως την δεκαετια 70-79.
  6. Το προβλημα των χαμηλων δαπανων για την παιδεια και την ερευνα ειναι σημαντικο κια πρεπει να αυξηθουν, αλλα πρωτα πρεπει να καταπολεμηθει η παραοικονομια (τουλαχιστον 30% ΑΕΠ) , φοροαποφυγη, φοροδιαφυγη στα χαμηλα , μεσαια, υψηλα και υπερυψηλα εισοδηματα.
  7. Λογω υπερ-κορεσμου (4-πλασιων μηχανικων, γιατρων, οικονομολογων, δικηγορων, κ.λ.π.) το πληθος των εισαγομενων να ειναι το ελαχιστο δυνατο, λ.χ. μειωση κατα 50 εως 70% Διαφορετικα δαπανουνται ανα φοιτητη 10.000 εως 12.000 ευρω το ετος, δηλ. απο 50.000 εως 72.000 ευρω για να στειλουμε πολλους γιατρους , μηχανικους και αλλες ειδικοτητες στο εξωτερικο για εργασια.
  8. Εως οτου οι «προλεταριοι», ο πονηροι επαμφορτεριζοντες μικροαστοι, οι εξυπνοι μεσαιοι ,….
  συμμαχησουν για την εκπιδευτικη , την οικονομικη δημοκρατια και τον πλεριο σοσιαλσμο (της κονομας παλι για τα «στελεχη») , θα ρκουσαν να υλοπιηθουν τα παραπανω σημεια, διοτι ειναι αντικειμενικα αντιδραστικο
  να αψηψας τους νομους του Δαρβινου (περι διαφοροποιησης ικανοτηταων, υποθετω κια νοητικων)
  και τις διαδαχες του Καλβινου (πεερι εργασιας)

  Και για να μην με περασετε για σπαστη σας εξομολογουμαι οτι στην πρωτη Δημοτικου, ο Διευθυντης ειπε στους γονεις μου «αυτο το παιδι θα γινει ειτε μεγαλος τεμπελης ή μεγαλος επιστημων ή κατι τετοιο) . Δεν ηξερε – ο αφελης- οτι ειχα μαθει να διαβαζω απο τα 4 μου επειδη εμενα με με την -κατα 2 χρονια μεγαλυτερη- αδελφη μου στο ιδιο φτωχικο δωματιο και την ακουγα να συλλαβιζει και να διαβαζει και ως ητο φυσικον βαριομουνα στην 1η ταξη. Και εγινα Αφωτιστος!!!

  (Για καπιο φιλο που σνομπαρει τα θεματα του ΕΜΠ της δεκαετιας του 70, να θυμισω οτι τα θεματα του Πολυτεχνικου Κυκλου ηταν ξεχωριστα απο τις Φυσικομαθηματικες σχολες κια μακραν τα πλεον δυσκολα και επομενως η αναλογια στις 11 (+ 2 αρχιτεκτονικες σχολες) ηταν μολις 3.5 υποψηφιοι/ 1 επιτυχων (συνολο 55.000 υποψηφιοι απο τους 110.000 αποφοιτους) για 1 , δηλ. ηταν για καλους μαθητες, με βαθμολογια στις εισαγωγικες γυρω στο 11- 13
  Αλλα λογια να αγαπιωμαστε.

 22. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  22€ χωρίς ασφάλιση είναι. Κάθε λογικός άνθρωπος που μπορεί να επιβιώσει αλλιώς, δεν το κάνει (προσωπικά θα σου χρέωνα 25€ την επίκυψη, όχι τη μέρα). Πρέπει να είσαι όχι μόνο στην απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, αλλά και άγιος για να μη γίνεις θηρίο και ληστής, αλλά είλωτας.»!!!!!!

  «Αυτό είναι το σχέδιο και ο δρόμος πχ για τον «αναπτυξιακό θρίαμβο της Πελοπονήσου» που ευαγγελίζεσαι. Μέχρι να καταφέρουν να εγκαταστήσουν το καινούργιο δίλημμα, να στείλεις τα δικά σου παιδιά φίλε.»!!!!!!

  Η κορη μας εχει δουλεψει απο τα 15 της το καλοκαιρι, σαν φοτηρια τηλεφωνητρια στον ΟΤΕ, εκανε κοσμηματα με χαμηλο ωρομισθιο,…..

  Επειδη δεν νομιζω οτι αξιζει τον κοπο να ασχοληθω με την ελιτιστικη «προλεταριακη» σου αποψη , αν θελεις διαβαζεις σε σχολιο μου προ 2 ετων τις δουλειες που εχω κανει (και ακομη κανω οποτε εχω ελευθερο χρονο) και αυτες που δεν εχουν κανει οι «στελεχαρες» της «αριστερας».

  «Πως ριζοσπαστικη η αριστερα των τεμπεληδων της (εως τωρα) ευφορης κοιλαδας?
  Ειμαι Αθηναιος, ελευθερος επαγγελματιας Μηχανικος ΕΜΠ, γιος ΔΥ, 55 ετων.
  …..
  Ομως, πολλοι απο την γενια μου, εχουμε δουλεψει χειρονακτικα, ακομα και πριν τα 18 (σχεδον ολοι οι γιοι αγροτων).
  Προσωπικα, λ.χ. στα 16, 20 μερες σε βενζιναδικο παρεα με λουμπεν 35αρη με μοτοσικλεττα ζουνταπ (μεταβαση με 2 λεωφορεια), στα 18 15 μερες πωλητης σε εμπορικο τα Χριστουγεννα, στα 23 10 μερες εργατης σε οικοδομη, στα 25, 25 μερες φορτοεκφορτωτης στην λαχαναγορα και 10 μερες γκαρσονι, ενω απο το 1ο ετος φροντιστηρια για το αυξημενο χαρτζηλικι μου ως φοιτητης.

  Απασχοληθηκα με το βαψιμο σχεδον σε ολες τις γκαρσονιερες που διατηρουσα και στο πρωτο σπιτι μας.

  Αρα υπαρχουν χαρτογιακαδες που ξερουν την εργατικη ταξη.
  …..
  Φυσικα, λογω επαγγελματος εχω γυρισει πολλα εργοταξια, εργοστασια και βιοτεχνιες.
  Λ.χ. οι επισης Μηχανικοι Παπαδημουλης και Τσιπρας τι ξερουν απο την εργατικη ταξη, για τα συμφεροντα της οποιας κοπτονται;
  Ο Βουτσης, ο Μπαλτας, ο Καριτζης,…
  Ενω ο Αντώνης Κόκκινος Πολ. Μηχ. ΕΜΠ εκτιζε πολυκατοικιες για να γυρισει το film «Τελος Εποχης» το 1994.»

  Με …εργατικους χαιρετισμους

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΥΓ Αυτες τις μερες,τελειωνω το βαψιμο του γραφειου μου μονος μου.
  26 Σεπτεμβρίου 2011 – 4:24 μ.μ.»

 23. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Δεν ξέρω πως βγάζετε τα συμπεράσματα σας εσείς οι …μαθηματικοί, εγώ θυμάμαι καλά ότι στα 70ς μας μάθαιναν σωστά …πρόσθεση:
  Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξη το λαδόξυδο.
  Τι σας χρειάζονται οι λογάριθμοι και οι συναρτήσεις δεν καταλαβαίνω. 😛

 24. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Η κορη μας εχει δουλεψει απο τα 15 της το καλοκαιρι, σαν φοτηρια τηλεφωνητρια στον ΟΤΕ, εκανε κοσμηματα με χαμηλο ωρομισθιο,…..
  Ναι και τα όλα τα άλλα παιδιά του κόσμου πίνανε φραπέ και γι αυτό να πάνε να μαζεύουν φράουλα. Ίσα ρε. Σταματάω να μην παραφερθώ.

 25. Ο/Η papoylis λέει:

  ΑΦ

  μπορείς να μείνεις κολλημένος στα τότε ορέα , Κανείς δεν στο απαγορεύει αγαπητέ , αλλά μην αναμένεις περαιτέρω απαντήσεις από μένα παρά μόνο στο ζήτημα της τεχνικής εκπαίδευσης ( ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ ) 😉

  Για τα θέματα που δόθηκαν χθες στη Δ Τάξη των Εσπερινών Λυκείων : σε μεγάλο βαθμό ήταν ακριβώς ίδια ( αλλά πιό ελαφριά ) με τα θέματα που εδώ συζητάμε , τα έβαλαν τα ίδια σούργελα προφανώς που βαριόντουσαν να σκεφτούν κάτι άλλο. Υπάρχει εδώ μια απίστευτη πατάτα στην εκφώνηση του Δ3 για την οποία η Μαθηματική Εταιρεία έστειλε χεστήριο , αλλά στο Υπουργείο αγρόν ηγόρασαν . Πρόκειται για ΞΕΦΤΙΛΑ ΟΛΚΗΣ . Δείτε και μόνοι σας ( αντιγράφω ) :

  «Αν 0 < α < β < γ < 1 με α2+β2+γ2=6, ( όπου α2 , β2 , γ2 είναι ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ )

  Δείτε τα εδώ : http://edu.klimaka.gr/arxeio/panelladikes-exetaseis-themata-esperina/2013-mathimatika-stoicheia-statistikis-genikis-esperina-klimaka.pdf

 26. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Κατι απ’ αυτα που εγραψα πρεπει να σε πονεσε πολυ. Η ησουν συνδικαλιστης κανοντας Μαστερ στον Μ-Λ.

  «Ναι και τα όλα τα άλλα παιδιά του κόσμου πίνανε φραπέ και γι αυτό να πάνε να μαζεύουν φράουλα. Ίσα ρε. Σταματάω να μην παραφερθώ.»

  Ενω εγραψα «Υπαρχουν πραγματι πολλα κριτηρια αξιολογησης ενος υποψηφιου (λ..χ η συναισθηματικη νοημοσυνη σε πολλους εισαγομενους στο ΕΜΠ της γενιας μου +-5 ετη), »

  Το αληθες ειναι οτι δεν γνωριζω την ειδικοτητα του προλαλησαντος, οστις τω οντι «ελαλησε», δια να εξεταστει απο πλευρας τοσο υπολειπομενης ευφυιας οσο και -τo κυριοτερον- ψυχικης υγειας καi συναισθηματικη νοημοσυνης.

 27. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  “Αν 0 < α < β < γ < 1 με α2+β2+γ2=6, ( όπου α2 , β2 , γ2 είναι ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ )

  “Αν 0 < α < β < γ < 1 α2+β2+γ2 < 3 ( όπου α2 , β2 , γ2 είναι ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ )

  Φαντασου τι μαθηματικους ξεφτιλες εχουμε!!!!!

  Φταιω που εχω γινει εστετ των πραγματικων ικανοτητων των ανθρωπων;

  ΥΓ Σε ενα μυθιστορημα ειχα διαβασει οτι την Ουγγαρια στα μελη της νεολαις του κομματος εδιναν τα θεματα και τις λυσεις τους αρκετο καιρο πριν τις απολυηριες εκετασεις ωστε να ειναι "πρωτοι στα μαθηματα πρωτοι στον αγωνα"

 28. Ο/Η papoylis λέει:

  ….και μετά έπιναν και ένα τοκάι στην υγεία του Ράκοζυ 🙂

 29. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Παπουλη,

  ειχα αγορασει ενα Tokaji Aszú* 3 ή 4 , το 1977 και το ειχα αφησει να παλιωσει 10 χρονια. Ηταν σαν να κοινωνουσα με οινουχο νεκταρ!!!!

  ΥΓ Τοτε η ουγγρικη κοινωνια επασχε απο ανια κια λογω κρυου απο σοσιαλιστικο αλκοολισμο!!!!

  *»Tokaji Aszú 3 Puttonyos. Its color is often described as “topaz.”

 30. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Σε φιαλη ….5OO ml λες και ηταν θεια κοινωνια!

 31. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  «3. Τα περισσοτερα πολιτκα “στελεχη” απο ΝΔ εως ΣΥΡΙΖΑ, ισως κια ΚΚΕ σπανια εχουν εργασθει πραγματικα.» Σοβαρά ε? Βρε τι αφώτιστος παντογνώστης!

 32. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @ΙΧρηστος Κ.

  Iσχυει. Ας τα να πανε. Μας δουλευουν κανονικα. Ενδεικτικα :

  Α.Σαμαρας, Κ.Καραμανλης (ναηψιος), ξαδελφος Λιαπης,….,Χατζηδακης, …Α.Διαμαντοπουλου,Γ.Α.Παπανδρεου, Κ.Λαλιωτης, Κ.Σκανδαλιδης, Μ.Δαμανακη, Μ.Ανδρουλακης
  Λ.χ. οι επισης Μηχανικοι Παπαδημουλης και Τσιπρας τι ξερουν απο την εργατικη ταξη, για τα συμφεροντα της οποιας κοπτονται;
  Ο Βουτσης, ο Καριτζης,…

  Ενω ο Αντώνης Κόκκινος Πολ. Μηχ. ΕΜΠ εκτιζε πολυκατοικιες για να γυρισει το film “Τελος Εποχης” το 1994.”

  Με …εργατικους χαιρετισμους

 33. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  «Τα περισσοτερα πολιτκα “στελεχη”….» όταν γράφουμε κάτι το υπερασπιζόμαστε όπως το γράφουμε. Οπότε άσε τις συνδικαλιές.

 34. Ο/Η papoylis λέει:

  Χρηστάρα

  χαθήκαμε …να τα πούμε απόκοντά next week 🙂

 35. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  Οπωσκαιδηποτε 🙂

 36. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Παρελειψα τον Αρ. Μπαλτα, γιατι δουλευε ως καθηγητης πολυτεχνειου.

  Με …εργατικους χαιρετισμους

  ΥΓ Αν με πληρωσει καποιος κανω ερευνα πεδιου και σας το αποδεικνυω ετι περεταιρω.

 37. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  Ρώτα κατά Μεγκαμου μεριά για την έρευνα σου.
  Τους εργατικούς χαιρετισμούς κράτα τους για σένα.

 38. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Εχω αναφερθει ανωτερω και δεν θα τα επαναλαβω….

 39. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Γειά σου Χρήστο!! 🙂

 40. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  Γεια σας Αναγνώστα μου 🙂

 41. Ο/Η Left G700 λέει:

  Για να δω ποια μαθηματική διάνοια θα μπορέσει να μου εξηγήσει την παρακάτω εξίσωση:

  (1973 – 18) = (2013 – 55)

  🙂

 42. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  αυτό δεν είναι εξίσωση αλλά επιχειρεί αποτυχημένα να γίνει απλή αριθμητική ισότητα 🙂

 43. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  είναι στο 9,97258-συν-πλην-κάτι-ψιλαϊκό σύστημα αρίθμησης 😀

 44. Ο/Η Πάνος λέει:

  Μπα, αδύνατον να το διαβάσω (λόγω νύστας + κούρασης). Θα επανέλθω αύριο 😉

 45. Ο/Η Left G700 λέει:

  Διάνοιες στα μαθηματικά, στουρνάρια στη διάκριση βασικών εννοιών! 🙂 Εγώ ζήτησα να μου εξηγήσετε, όχι να μου περιγράψετε ή να μου ορίσετε! 😉

  Θετικισμός: Το ανώτατο στάδιο του εμπειρισμού. Πφ… 🙂

 46. Ο/Η nikiplos λέει:

  Φίλτατε Μαύρε Πρόβατε, κατ’ αρχήν καλησπέρα και χαιρετισμούς! 🙂

  επιγραμματικά:

  Έκανες καλά και απάντησες στο 1α. Επιμένω στην λεγόμενη εξαρτημένη έστω μεταβλητή. Δεν ευθύνεται άμεσα η έλλειψη εκπαίδευσης (καταχρηστικά παιδείας), όμως αν υπήρχε, είχε διεκδικηθεί από την κοινωνία όταν αυτή ήταν πιο ευμαρής -από τη «μεσαία» έστω τάξη τουλάχιστον, σήμερα τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Το αποτέλεσμα όμως του κενού συνόλου το είδαμε όταν ο Χριστόδουλας μάζευε στα συλ-αλητήρια του τη μαθητιώσα νεολαία. Φυσικά το ζήτημα παίρνει συζήτηση και δεν το βλέπω ολιστικά. Αν θέλεις η μόνη προγραφή μου είναι αυτή η ελπίδα ότι τα πράγματα θα ήταν κάπως διαφορετικά (αν δεν το είχαμε ρίξει στη μπαταρέλα ομαδικά τις κρίσιμες δεκαετίες της κατασκευασμένης ευμάρειας).

  Στο ζήτημα της ελληνικής ιδιαιτερότητας, δυστυχώς δεν είναι το πρόβλημα που φθάνουμε στο ίδιο συμπέρασμα (παραγωγή ανθρώπινων αποβλήτων), είναι που συνεχίζει επι τω εκπαιδευτικώ να προσφερεται αφειδώς αυτό το εισιτήριο (Πολυτεχνεία σε κάθε νομό, φροντιστήρια, ΟΛΜΕ, γονείς) ευνουχισμού του μέλλοντος των παιδιών μας. Δεν είναι λοιπόν η υψηλή τάξη των ήττων, κι εγώ αν τα τέκνα μου ήταν αριστούχοι, θα τα συμβούλευα να δεχθούν υποτροφία καλού ξένου πανεπιστημίου από το να σπεύσουν για ψυχολογικούς λόγους και μόνο να υποστούν το σαδισμό και τη μικρόνοια ενός ελληνικού ΑΕΙ με περίεργους τίτλους: σχολή βιομηχανικής παραγωγής και τεχνολογίας σε μια χώρα που ούτε ζάχαρη πια δεν παράγει… Είναι πιο κομβικό το ζήτημα και όχι μόνο των μικρομεσαίων ιδιωτικών και ιδιωτευόντων εγχώριων σπουδών αυτισμού.

  Για την αξιοκρατία θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι άλλο να διαλέξουμε μεταξύ των 10-15 που περνούν και την 7η κατηγορία δεξιότητας, κι άλλο να πάρουμε το χειρότερο τενεκέ και να του δώσουμε αξιώματα… Κύρια αιτία που κάνει τη διαφορά είναι το πραγματικό παραγόμενο έργο εκεί έξω… όχι ότι δεν παράγεται κι εδώ, όμως μόνο σε μικρό κύκλο ή οικογενειακά εγχειρήματα…
  Στα υπόλοιπα συμφωνούμε γενικώς με τη διαφορά πως το σύστημα είναι κατά τη γνώμη μου ένα άθυρμα αδηφάγο ζουγκλοειδές και κυρίως ειπείν ανθρωποφάγο κατά το μάλλον ενώ συνομωσιολογικά οργανωμένο κατά το ήττον-συχνά με γελοίες προφάσεις rotary, masonry, και λοιπά κλαμπς γερομπαμπαλήδων ηλιθίων…

  Για μένα το κομβικό το λες κι εσύ. Αν δεν υπάρξει το αίτημα από τον κόσμο μαζικά-εγώ εδώ διαφοροποιούμαι και αναφέρομαι στη μικρομεσαία μη παραγωγική πλειοψηφία, οι μαφιόζοι που διοικούν δεν πρόκειται να δώσουν καμία ευκαιρία σε τούτον τον δύσμοιρο κοσμάκη… Μόνο όπως πολύ σωστά λέει ο παππούλης θράσος ν’ αποκαλούν παιδεία τούτο…

 47. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  nikiplos

  Με οποια επιφυλαξη παρακατω περιλαμβανονται χρησιμα στοιχεια και προτασεις

  Καταγραφή των στρεβλώσεων της Ανώτατης Παιδείας και
  των επιπτώσεων τους στα τεχνικά επαγγέλματα, στην
  ανάπτυξη και στην ελληνική κοινωνία
  Πρόταση Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)
  για οριστική και συνολική επίλυση

  [……]

  Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του ποσοστού του αριθμού Μηχανικών σε σχέση με τον
  πληθυσμό της κάθε χώρας είναι 0,48%.
  Αν εξετάσουμε τον αριθμό των Μηχανικών σε σχέση με το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών Χωρών, τη
  βιομηχανία και τις παραγωγικές δραστηριότητες που εμπίπτουν στα επαγγελματικά πεδία
  των Μηχανικών, δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για τον υπερπληθωρισμό του
  επαγγέλματος και την ανάγκη άμεσης και μεγάλης μείωσης του αριθμού εισακτέων. Στον
  παραπάνω αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι τεχνολόγοι που είναι περίπου 35.000. Κάθε
  χρόνο στο ΤΕΕ εγγράφονται κατά μέσο όρο 3.500 Διπλωματούχοι Μηχανικοί. Τα τελευταία
  χρόνια η ύφεση και η ανεργία μας οδηγεί στην αναζήτηση εργασίας σε άλλες Χώρες, που
  καρπώνονται την υπεραξία υψηλής ποιότητας Μηχανικών, ενώ η Χώρα πληρώνει το υψηλό
  κόστος σπουδών. Ο υπερπληθωρισμός των Διπλωματούχων Μηχανικών σε συνδυασμό με
  την βαθιά ύφεση έχει οδηγήσει την αγορά εργασίας των Μηχανικών σε εξευτελιστικά
  επίπεδα, την ανεργία, που δεν καταγράφεται, σε πολλαπλάσια μεγέθη του εθνικού μέσου
  όρου, την ετεροαπασχόληση και την ξενιτιά σε συνήθη κατάσταση.
  […]

  Β. ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ
  ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ
  ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  …………
  Η πρόταση του ΤΕΕ δεν έρχεται να καλύψει συντεχνιακού τύπου αντιλήψεις ή άλλες
  σκοπιμότητες.
  Έρχεται να δώσει μία οριστική και ορθολογική λύση που θα συμβάλει στο ξεπέρασμα
  χρόνιων λαθεμένων πολιτικών στο χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων, στο ξεπέρασμα
  λαθεμένων κοινωνικών δογμάτων, στερεοτύπων και παλαιοκομματικών τακτικών. Οι
  προφανείς θετικές συνέπειες της πρότασης του ΤΕΕ είναι η εξοικονόμηση πόρων για μια
  ανώτατη ποιοτικότερη Παιδεία, η αντιμετώπιση του υπερπληθωρισμού επιστημόνων, ο
  εξορθολογισμός του συστήματος ανώτατης Παιδείας και η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων
  που παρουσιάσαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο. Σημαντικότερη συνέπεια από την
  εφαρμογή της πρότασης του ΤΕΕ είναι η οριστική απαγκίστρωση της Χώρας από
  προβλήματα που την κρατούν δέσμια και θα συντελέσουν αποφασιστικά στον
  εξορθολογισμό της παραγωγής έργων, στους αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου, στην
  υιοθέτηση σύγχρονων προδιαγραφών και κανονισμών, στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών,
  στην υιοθέτηση αξιόπιστων διαδικασιών και ελέγχων, στην αποφυγή χρονοβόρων
  γραφειοκρατικών διαδικασιών.
  Η υιοθέτηση της πρότασης του ΤΕΕ θα αποδείξει αν το πολιτικό σύστημα θέλει να
  υλοποιήσει στη Χώρα τις πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται ή τις
  επικαλείται, προκειμένου να εξυπηρετηθούν για μία ακόμη φορά σκοπιμότητες,
  ρουσφετολογικές, αντιεπιστημονικές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές.57
  Β.1. Ενιαία Ανώτατη Παιδεία
  Η πρόταση του ΤΕΕ προϋποθέτει τη Συγχώνευση των αντίστοιχων Τμημάτων των ΤΕΙ στα
  Τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών και του ΕΜΠ και την δραστική μείωση των εισακτέων
  ώστε ο αριθμός των Μηχανικών σε σχέση με τον πληθυσμό να είναι μικρότερος από τον
  ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 0,48%.
  Ενιαία ανώτατη Παιδεία δεν σημαίνει δύο διακριτές κατηγορίες στην ανώτατη τριτοβάθμια
  εκπαίδευση. Η πρόταση του ΟΟΣΑ, τμήμα της οποίας δίνουμε στο Παράρτημα II, είναι
  ενδεικτική του εξορθολογισμού της ανώτατης Παιδείας και της ευρωπαϊκής και διεθνούς
  πρακτικής. Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΟΣΑ, ο δυϊσμός της ανώτατης Παιδείας πρέπει
  να σταματήσει και να υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και όχι
  προσπάθεια αντιγραφής των προγραμμάτων σπουδών των Πανεπιστημιακών τμημάτων
  από τα ΤΕΙ. Ο υπερπληθωρισμός των επιστημόνων στη Χώρα, ο εξευτελισμός των αμοιβών
  τους και ένα σύστημα παραγωγής έργων και βιομηχανικής παραγωγής που δεν προβλέπει
  την υποχρεωτική ύπαρξη μεσαίων παραγωγικών θέσεων, οδηγεί στην πρόταση μας για
  συγχώνευση των δύο κατηγοριών της ανώτατης Παιδείας.

  Β.2 Αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης των Τμημάτων της Ανώτατης Παιδείας
  Στον νόμο που προβλέπεται η αξιολόγηση των Τμημάτων της ανώτατης Παιδείας
  προβλέπεται για μία ακόμη φορά ένα σύστημα αόριστο από επιτροπή που δεν προβλέπει
  τη βαρύνουσα συμμετοχή των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, αλλά την
  σύνθεση της με δεσπόζουσα θέση του Υπουργού Παιδείας. Σύστημα που δεν διασφαλίζει
  την αμεροληψία και την ανεξαρτησία της αξιολόγησης. Προτείνεται ο καθορισμός
  συγκεκριμένων και ξεκάθαρων όρων ενιαίας αξιολόγησης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και
  διεθνή πρακτική, με βαρύνουσα συμμετοχή των επιστημονικών φορέων. Σημειώνουμε ότι
  ακόμη και στο σύστημα αξιολόγησης που προβλέπει ο νόμος δεν έχει γίνει καμία πρόοδος
  για την ενιαία αξιολόγηση των τμημάτων, ενώ δεν προβλέπεται η αξιολόγηση με τα ίδια
  κριτήρια της Σχολής Δημόσιας διοίκησης

  Β.3 Ενιαίες πενταετείς σπουδές
  Όπως έχει αποδειχθεί σε διεθνές επίπεδο, οι σπουδές ενός Μηχανικού που καλύπτουν
  επαρκώς σε επιστημονικό εύρος και ποιότητα την παρεχόμενη γνώση χρειάζονται ένα
  εκτεταμένο πρόγραμμα σπουδών, με έμφαση στα πρώτα χρόνια σπουδών σε μαθήματα
  υποδομής, που αποτελούν προαπαιτούμενη γνώση για τη σε βάθος σπουδή των τεχνικών
  γνωστικών αντικειμένων στη συνέχεια. Αυτός είναι ο λόγος που κορυφαία Πανεπιστήμια σε
  Χώρες που έχουν το αγγλοσαξωνικό πρότυπο διευρύνουν τα έτη σπουδών ξεπερνώντας την
  πρακτική των τριών ετών του πρώτου κύκλου σπουδών και ενός έτους εξειδίκευση και
  υιοθετώντας είτε την πενταετία και άνω είτε τα τέσσερα χρόνια σπουδών και ένα ή δύο
  πρόσθετα έτη για την εξειδίκευση.
  Οι ενιαίες πενταετείς σπουδές στις Πολυτεχνικές Σχολές της Χώρας και στο ΕΜΠ,
  οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης και αν επιλέξουμε, ισοτιμούνται με το δεύτερο κύκλο
  σπουδών των αγγλοσαξωνικών Πανεπιστημίων, που πρέπει να αποτελεί ελάχιστη
  προδιαγραφή για την άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού στη Χώρα μας.

  Β.4 Ειδικότητες μεγάλου εύρους
  Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί στην επαγγελματική τους πορεία στη Χώρα μας, στην
  παραγωγή της και στην αγορά της πρέπει να έχουν τις γνώσεις που θα τους επιτρέπουν την
  ευελιξία σε γνωστικά αντικείμενα. Η ίδρυση ή ακόμη και η ύπαρξη τμημάτων
  περιορισμένου επιστημονικού εύρους δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και οι
  περιορισμένες επαγγελματικές διέξοδοι γεννούν αντιθέσεις και διεκδικήσεις
  ανορθολογικές. Η ίδρυση νέων τμημάτων στη Χώρα μας πρέπει να εξετάζεται
  συνεκτιμώντας τόσο το επιστημονικό όσο και το επαγγελματικό εύρος. Η ίδρυση νέων
  τμημάτων πρέπει να γίνεται, αφού καθοριστούν εκ των προτέρων τόσο η τήρηση των
  ελάχιστων προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί ένα τμήμα Μηχανικών από το
  Πανεπιστήμιο που ανήκει όσο και τα επαγγελματικά δικαιώματα από το ΤΕΕ, προς
  αποφυγή των στρεβλώσεων που δημιουργούνται σήμερα.
  …[….]

  http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/TEE_HOME_NEW/protasitee_0.pdf

 48. Ο/Η Γιώργος Ριζόπουλος λέει:

  Χαιρετίζω την ομήγυρη.
  Παπούλη, σου έχω δύο σούπερ-σώς (δηλαδή σχεδόν στανταράκια είναι..) για τη Δευτέρα.
  1ον. (δύσκολο) Να γράψετε τον αριθμό 3 σαν άθροισμα τριών κύβων ακεραίων, εκτός από τις τριάδες (1 ,1,1) και (4, 4, -5)
  2ον (εύκολο ,για να γράψουν όλοι) Αποδείξτε την εικασία του Ρίμαν ,με όποιον τρόπο θέλετε (κατά προτίμηση να χρησιμοποιηθεί το πόρισμα του θέματος Δ3 των εσπερινών θεμάτων)
  (οποιαδήποτε ομοιότητα με τον σικελικό εσπερινό είναι συμπτωματική)

 49. Ο/Η Γιώργος Ριζόπουλος λέει:

  Παπούλη, θα ήθελα την άδειά σου για να κλέψω τη φωτό του Οϋλέριου του κύκλωπα και να τη βάλω σε μαθηματικό ιστολόγιο.
  Αν δεν θέλεις, πάλι αδέρφια είμαστε! 🙂

 50. Ο/Η papoylis λέει:

  Γ. Ρ.

  αντιχαιρετώ , καλωςόρισες στο ταπεινό μου τσαρδί
  Η καθυστέρηση στην εμφάνιση του σχολίου σου οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτη φορά σχολιάζεις εδώ , οπότε η WordPress κράτησε το σχόλιο για έλεγχο.

  Επί του θέματος :

  α) ούτε ο Πέρελμαν δεν μπορεί να απαντήσει επιτυχώς , αν πρώτα δεν πάει στο δάσος για μανιτάρια
  β) Το πλήθος των πρώτων αριθμών σε ένα σύνολο φυσικών με πληθάριθμο Ν τείνει στο φυσικό λογάριθμο του Ν όσο το Ν τείνει στο άπειρο. Υποθέτουμε ότι οι πρώτοι αριθμοί ακολουθούν κατανομή γάμμα επειδή έτσι γουστάρουμε. Αυτό είναι αποδεκτό επειδή υπάρχει ο ισχυρισμός στο Δ3

  να είσαι καλά αγαπητέ και να τα ξαναπούμε

 51. Ο/Η papoylis λέει:

  Εννοείται πως έχεις την άδεια 🙂

 52. Ο/Η Γιώργος Ριζόπουλος λέει:

  Aμ δε σχολιάζω πρώτη φορά! 🙂
  (μάλλον δεν πολυπαρακολουθείς τα λεξιλογούντα ιστολόγια τελευταία..) 🙂
  Mερσί για την άδεια! 😉

 53. Ο/Η papoylis λέει:

  Εννοώ να σχολιάζεις εδώ στο δικό μου ιστολόγιο. Γι αυτό σε κράτησε στην αναμονή η WordPress.

  Στείλε ένα λίνκ να δω την αναδημοσίευση του «εικαστικού» 🙂

 54. Ο/Η Γιώργος Ριζόπουλος λέει:

  Ωχ..! Έχω προσθέσει ένα σχόλιο κάπως ελευθεριάζουσας τεχνοτροπίας…
  Αν θέλεις κάτι να αλλάξω/προσθέσω/αφαιρέσω κ.λ.π ,λετ μη νόου! 🙂
  http://eisatopon.blogspot.com/2013/05/blog-post_6961.html
  (το παρατσούκλι μου είναι παλιοκάτσικο, ή αγγλιστί Neokidio(t), αν σου λέει κάτι… 🙂 )

 55. Ωχ, Νεοκίντιοτ, δεν σε βλέπω καλά μια και ως γνωστόν ο παπούλης έχει πολύ κακές σχέσεις με την ελευθεριάζουσα νοοτροπία 🙂 🙂

 56. Ο/Η papoylis λέει:

  Ορέ Νεοκίδιε χαίρομαι εις διπλούν 🙂

  Δύτα , ως ευ παρέστητε !

 57. Ο/Η papoylis λέει:

  Νεοκίδιε , το μόνο παρατηρήσιμο είναι ότι δεν είμαι μαθηματικός ούτε φωτογράφος. Ορισμένοι πάντως με θεωρούν πράκτορα αλλότριων συμφερόντων

 58. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Γιώργο καλώς ήλθες και πάλι. 🙂
  Τα «δικά» σου τα πήρα πρέφα πολύ αργά και γι αυτό δεν τα σχολίασα*. 😳

  Για να μη θεωρηθεί …αναζωπύρωση. 😉

 59. Ο/Η Νέο Kid Στο Block λέει:

  Νικάλφα μερσί! Πάντα σας παρακολουθούσα ,αλλά ομολογώ ότι δεν καταλάβαινα μεγάλο ποσοστό απ’όσα γράφατε, γι’αυτό δίσταζα να σχολιάσω. Έλεγα μέσα μου «άσε, μην πω καμιά κοτσάνα και με αποπάρουν..» 🙂
  Επανέρχομαι στο γνωστό μου αβατάριον. Κατά λάθος άλλωστε (είχε ξεμείνει από αλλού) πόσταρα με το γελοίο όνομα «Γιώργος» , αλλά για να μην απομπερδέψω τον Παπούλη, το διατήρησα για λίγο. 🙂

 60. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Χο, αν σε αποπάρει κανείς έχεις καταφύγιο την …κουμπαρικήν.
  Όπως κάτι άλλοι, όνομα και μη χωριό, άλλες …γλώσσες. 🙂

  υγ
  Εννοείται ότι το σχόλιο που έγραψα αλλά δεν έστειλα ήταν πριν τη διευθέτηση. 😉

 61. Ο/Η papoylis λέει:

  …και την αραμαϊκήν προσθέτω Νικάλφα μου 😉

 62. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  «αλλά ομολογώ ότι δεν καταλάβαινα μεγάλο ποσοστό απ’όσα γράφατε»
  Κι εγώ το ίδιο παθαίνω με δαύτους πουχω μπλέξει Νεοκίδιε, αλλά σχολιάζω για να μην παραξηγηθούνε άμα τους πω ότι αυτά δεν είναι ελληνικά, αλλά αραμαϊκά και άντε να βγάλεις άκρη 🙂

  Με την ευκαιρία της αποκάλυψης της προέλευσης του νικ σου, να σου πω Νεοκίδιε ότι παρατήρησα, πως όσοι είστε αριτερόστροφοι και ασχολείστε μετά της εκπαίδευσης, αλλά και της παιδείας γενικότερα, κάποια σχέση πρέπει νάχετε με τα κατσίκια, διότι και τον γνωστό ερευνητή για θέματα παιδείας, που κάνει συχνά παρεμβάσεις Κάτσικα τον λένε.
  Τη σχέση με του Παπούλη με τα εν λόγω ζωντανά δέν έχω ακόμη ..διακριβώσει.
  Ως ευ παρέστης λοιπόν (και διπλός) 🙂

 63. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «…όσοι είστε αριτερόστροφοι και ασχολείστε μετά της εκπαίδευσης, αλλά και της παιδείας γενικότερα, κάποια σχέση πρέπει νάχετε με τα κατσίκια…..»

  Ναι και ο ΑΦ ειναι αξιοκρατικο κια εκλεκτιστικο αγριοκατσικο, δηλ. Αιγωκερος, αλλα δεν θελω να εχω καμμια σχεση με τον λαϊκιστη μετα-τριτοδιεθνιστη εκπαιδευτικο-ερευνητη των αποτελεσματων των εισαγωγικων Κατσικα.

  Η αποψη μου συνοψιζεται στην εξης κακια για τα παιδια των πλουσιων : τα παιδια των φτωχων ειναι πιο εξυπνα , οποτε αν τα θεματα ειναι απο δυσκολα ως πολυ δυσκολα θα εισαγονται περισσοτερα φτωχα παιδια (μερικα με πατομπουκαλα αντι οματογιαλιων). ΟΕΔ

 64. Ο/Η papoylis λέει:

  ….Μπεεεεεεέ

 65. Ο/Η skipper λέει:

  Παπούλη καλημέρα.

  Έχοντας έναν υιό που πηγαίνει στην Α Γυμνασίου, μου κανες την καρδιά …περιβόλι-χωρίς να φταις βέβαια εσύ.

 66. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  🙂 (Παπούλη).
  Skipper, επειδή ..κοντα είμαστε, από τη μία όντως ζόρικα τα πράματα, από την άλλη οι δικοί μας ελπίζω ότι θα είναι τυχερότεροι από αυτούς που τώρα τελειώνουν σπουδές και βγαίνουν στην αγορά εργασίας ή και από αυτούς που θα βγουν σε λιγότερα χρόνια από ότι ο δικός σου και ο δικός μου ( λίγο πιο μεγάλος)

 67. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Το «….Μπεεεεεεέ » προσιδιαζει με τα προβατα και οχι με τα ανυποτακτα κατσικια, ποσον μαλλον με τα αγριοκατσικα. Να μην το επεκτεινω, διοτι ενδεχεται να πληγωσω τουλαχιστον μερικους συνσχολιαστες…..

 68. Ο/Η papoylis λέει:

  Καλύτερα μη το επεκτείνεις γιατί εδώ έχουμε πολλούς εβαίσθητους 🙂

 69. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Είναι δυστυχώς ίδιον του Λαού μας, αλλά και του ανάδελφου Έθνους μας (γενικότερα) από την αρχαιότητα ακόμη, να ταλαιπωρείται από μια …ακατάσχετη επιθυμία να θέλει να ορίσει, αλλά και να ξεχωρίσει τα πρόβατα από τα ερίφια.

  Αυτό το χούι, φευ, πέρασε και στα πιο πρωτ-οπώρα 😉 κομμάτια του Λαού μας, δηλαδή σε όλους αυτούς και σε όλες αυτές που διαχρονικά, αλλά και κυρίως σήμερα, με αυταπάρνηση πύκνωναν τις γραμμές της πραγματικής Αριστεράς (αυτούς τους της μη πραγματικής πρέπει να τους συγκαταλέγουμε στα ..βόδια, διότι υπέμεναν το ζυγό των αφεντάδων και δεν αγωνίζονταν με αυταπάρνηση εναντίον τους).

  Δεν είναι τυχαίος αυτό το γεγονός, διότι η ελληνική Αριστερά (η πραγματική είπαμε) εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τις παραδόσεις του έθνους και τα οράματά του για ανεξαρτησία ..διαχρονικά, σε αντίθεση με τους ντόπιους πλουτοκράτες που είναι κομπραδόροι και τάσσονται με τους ξένους ..αντικειμενικά.

  Ειδικά αυτοί οι πολιτικοί που εξυπηρετούν τις άνομες στοχεύσεις των ντόπιων αφεντικών και κατ¨επέκτασιν των ξένων μεγαλοσυμφερόντων να ..εκποιήσουν τη γή τη θάλασσα και τις ομορφιές της, και να καταστήσουν κολίγους και δούλους γκαρσόνια τους υπερήφανους συνέλληνες, είναι βοοειδή και καμία σχέση δεν έχουν με τα πρόβατα και τα ερίφια.
  Δείτε πόσο αδίστακτοι είναι οι αφεντάδες και τα τσιράκια τους και πώς δεν ..οδορούν (ορο, ωρο κλπ) προ ουδενός.(*)
  Ο πόλεμος εναντίον τους δεν είναι εμφύλιος, είναι ..ταξικός , αλλά και εθνοανεξαρτησιακός.
  Ζήτω το Έθνος (που λέει και ο Παπούλης σε κάθε ευκαιρία) και τιμή στους ηρακλείς του, τους αριστερούς ειδικώτερα.
  Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους που έλεγε και ο Βλαντίμιρ Ίλιτσ Ουλιάνωφ (ή-και κάποιος άλλος)

  Αλλά ..συνεπάρθηκα και επεκτάθηκα με τα πολιτικά, ας γυρίσουμε στα της …κτηνοτροφίας που είναι και το θέμα μας και ειδικώτερα στο πόσο βλαβερό είναι να θέλουμε συνεχώς να ξεχωρίζουμε τα πρόβατα από τα κατσίκια, τα δικά μας, όχι γενικότερα.

  Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, τον ..πελλοπονησιακό πόλεμο, τον αλληλοσπαραγμό στο Μωριά και στη Ρούμελη, ενόσω ο Ιμπραήμ κατέκαιγε την ύπαιθρο, την απαράδεκτη συμπεριφορά ενάντια στο Αριστερό Ρέβμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στις συνιστώσες, που θέλουν να τις ξεσταβλώσουν, τις διαβολές εναντίον του Γεωργίου Πάντζα, την χαλαρή υπεράσπιση της Ζωής απέναντι στην ενορχηστρωμένη επίθεση των φαύλων μην και αποκαλύψει τα ..πάντα όλα (σαν τον Καρνέζη σε ένα σήριαλ παλιά)…..
  Είναι τόσα πολλά!!

  Νομίζω ότι στις κρίσιμες ώρες που περνάμε, όπως κάθε φορά που υπήρχε κίνδυνος αφανισμού επικρατούσε η ενότητα, έτσι και τώρα πρόβατα και ερίφια με μπροστάρηδες του πρωτοπώρους ΠΟλιτικούς πρέπει να τραβήξουμε το δρόμο της ενότητος και της ..ανηφόρας γενικόρα.
  Όπως ο Κολοκοτρώνης παλιά μπήκε μπροστά, έτσι και σήμερα ο ηγέτης πρέπει να αφήσει τα κοινωνικά και τα κόρτε στη Ναόμι Κάμπελ και να ..τραβήξει το δρόμο.
  Κανείς δεν περισσεύει από αυτόν τον ανήφορο!!
  Και αν σε κάποιους φαίνεται ..επαχθής, υπάρχουν και βοηθήματα

  (*) http://www.inews.gr/203/kriti-25chronos-katadikastike-gia-viasmo-katsikas.htm

 70. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  ¨Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, τον ..πελλοπονησιακό πόλεμο, τον αλληλοσπαραγμό στο Μωριά και στη Ρούμελη, ενόσω ο Ιμπραήμ κατέκαιγε την ύπαιθρο, ….τις συνιστώσες, που θέλουν να τις ξεσταβλώσουν, τις διαβολές εναντίον του Γεωργίου Πάντζα, την χαλαρή υπεράσπιση της Ζωής απέναντι στην ενορχηστρωμένη επίθεση των φαύλων μην και αποκαλύψει τα ..πάντα όλα (σαν τον Καρνέζη σε ένα σήριαλ παλιά)…..»

  Και μου θυμησες τον Πανο Καρνεζη, μηχανικο κια νυν λογοτεχνη κια την καταπληκτικη συλλογη διηγηματων «μικρες ατιμιες»

  «Ο Πάνος Καρνέζης γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1967. Σπούδασε μηχανικός στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, μετά το 1992, όπου εργάστηκε για ένα διάστημα στη βιομηχανία. Ταυτόχρονα, άρχισε να γράφει λογοτεχνία στα αγγλικά και παρακολούθησε το περίφημο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου East Anglia (από όπου αποφοίτησαν, μεταξύ άλλων, οι Ian McEwan και Kazuo Ishiguro). Το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Little Infamies» («Μικρές ατιμίες»), εκδόθηκε το 2002 από τον εκδοτικό οίκο Jonathan Cape, συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές, μεταφράστηκε σε οκτώ γλώσσες και μεταγράφηκε στα ελληνικά από τον ίδιο τον συγγραφέα. Το μυθιστόρημα «The Maze» («Ο λαβύρινθος»), 2004, ακολούθησε την ίδια πορεία, συμμετείχε στη βραχεία λίστα του βραβείου Whitbread First Novel Award και τιμήθηκε με το βραβείο Pendleton May First Novel Award. Το τρίτο του μυθιστόρημα, «The Birthday Party» («Πάρτι γενεθλίων»), εκδόθηκε από τον εκδ. οίκο Jonathan Cape το 2007. Διηγήματά του έχουν μεταδοθεί στην Αγγλία από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC: Radio 4, και έχουν εμφανιστεί στα περιοδικά «Granta», «New Writing 11», «Prospect» και «Arete». Σήμερα ζει στο Λονδίνο και ασχολείται με τη συγγραφή. Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του BBC http://www.contemporarywriters.com/authors (:Panos Karnezis).

 71. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «Μικρές Ατιμίες – Πάνος Καρνέζης

  Οι Μικρές Ατιμίες του Πάνου Καρνέζη είναι μια συλλογή διηγημάτων με θέμα ένα μικρό ανώνυμο ελληνικό χωριό μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τους κατοίκους του. Οι ιστορίες σταδιακά τέμνονται, οι περαστικές φιγούρες της μιας είναι οι πρωταγωνιστές της άλλης, ορισμένα κατοπινά γεγονότα αποκτούν το ειδικό τους βάρος από άλλα που προηγήθηκαν. Έτσι, στο τέλος της αφήγησης έχουμε μια μυθιστορηματική εικόνα, ένα ολοκληρωμένο παζλ που αποδίδει «υπεραξία νοημάτων».
  Οι ιστορίες άλλοτε είναι σύντομες σαν μονοκοντυλιές κι άλλοτε εκτείνονται σε αρκετές σελίδες. Στις περισσότερες πνέει μια ήπια αύρα μαγικού ρεαλισμού, η οποία κατά κανόνα υποχωρεί για να δώσει την θέση της στην ανατριχιαστική ευκρίνεια μιας οθόνης plasma. Οι χαρακτήρες μπορούν να εννοηθούν περισσότερο ως αντιήρωες, μια που η όποια αρετή και τόλμη τους εξατμίζεται εύκολα από τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις και πρακτικές τους. Εντούτοις, ο Καρνέζης δεν τους ειρωνεύεται ούτε δείχνει να τους υπονομεύει. Αυτό το έργο το αφήνει στις αναπόδραστες συνέπειες των ατιμιών που διαπράττουν οι ίδιοι. Ο παπά Γεράσιμος, ο καφετζής Φάλαινα, ο δήμαρχος, ο γαιοκτήμονας, ο φτωχός Ισίδωρος, η γεροντοκόρη Στέλλα, ο μικροαπατεώνας Αρίστος, ο σταθμάρχης και η γυναίκα του, ο γιατρός, ο μασόνος δικηγόρος και πολλοί άλλοι, υπακούουν στο πεπρωμένο που οι ίδιοι εξυφαίνουν.
  Δύο είναι τα πολύ εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της γραφής του Καρνέζη. Το ένα είναι η «άσπιλη» γλώσσα που χρησιμοποιεί. Αποφεύγει σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε ιδιωματισμό, προφορά ή εξεζητημένη έκφραση. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί θα μπορούσε να μιλιέται οπουδήποτε κι από οποιονδήποτε. Η χρήση της ελληνικής είναι απλή και συγκροτημένη, με αποτέλεσμα το χωροχρονικό πλαίσιο να υποχωρεί στο φόντο. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι οι Μικρές Ατιμίες γράφτηκαν απευθείας στα Αγγλικά, γλώσσα που δεν είναι η μητρική του Καρνέζη. Ο ίδιος υποστηρίζει σε συνέντευξή του ότι αυτό έγινε εσκεμμένα για να μπορέσει να αποστασιοποιηθεί από το βάρος της μητρικής γλώσσας.
  Το δεύτερο ιδιαίτερο στοιχείο της γραφής του Καρνέζη είναι η απουσία του ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού πλαισίου…….»
  http://www.flytoistros.com/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=23

  Διαβάστε περισσότερα: http://www.flytoistros.com/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=23#ixzz2UIz8N9ZH

  ΥΓ Επισημαινω αγαπητοι και μη συν-σχολιαστες οτι αυτο που μας κατατρυχει τοσο κατα την ειρηνικη περιοδο οσο και κατα την περιοδο πολεμων ηδη απο τον πελοποννησιακο πολεμο, τους εμφυλιους κατα την περιοδο 1821-1828, 1941-1949,.2010- (εχουμε οικονομικο πολεμο!!!!) …» Οι χαρακτήρες μπορούν να εννοηθούν περισσότερο ως αντιήρωες, μια που η όποια αρετή και τόλμη τους εξατμίζεται εύκολα από τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις και πρακτικές τους. Εντούτοις, ο Καρνέζης δεν τους ειρωνεύεται ούτε δείχνει να τους υπονομεύει. Αυτό το έργο το αφήνει στις αναπόδραστες συνέπειες των ατιμιών που διαπράττουν οι ίδιοι.»

 72. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «Γράμμα σε ένα κορίτσι που θα αποτύχει στις Πανελλαδικές, Χρήστος Χωμενίδης
  25 Μαΐου 2013

  Το χειρότερο, όταν θα βγουν τα αποτελέσματα, δεν θα είναι η προσωπική, η δική σου τσαντίλα. Εσύ, από προχθές, που έγραψες άλλα αντ’ άλλων στην Ιστορία, ξέρεις περίπου τι να περιμένεις. Το χειρότερο τότε θα ’ναι η απογοήτευση των γονιών σου. Το ελαφρώς αφ’ υψηλού βλέμμα του πατέρα σου – εκείνος, βλέπεις, είχε πετύχει με την πρώτη το 1980 στην ΑΣΟΕΕ κι ας μεγάλωσε στο χωριό, και ας μάζευε ελιές αντί να κάνει φροντιστήριο. Το παρηγορητικό χάδι της μάνας σου και οι κουβέντες της με συγγενείς και φίλους: «Το παιδί είχε μιαν ατυχία… Ναι, εννοείται πως θα ξαναδώσει…». Κι ο θείος Στέλιος να δικαιώνεται που πάντα πίστευε πως είσαι ηλίθια. Και η κολλητή της μάνας σου να ρωτάει -μες στην αδιακρισία- μήπως τυχόν είχες περίοδο εκείνη τη μοιραία μέρα και οι πόνοι δεν σε άφησαν να συγκεντρωθείς.

  Το χειρότερο θα είναι οι νοεροί τους υπολογισμοί πόσα ξοδέψανε σε ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια και πόσα έχουν να πληρώνουν ακόμα. Και η πίκα τους με τον φιλόλογο που τους είχε διαβεβαιώσει πως θα πετύχαινες, ο κόσμος να χαλάσει. Νιώθουν -κι ας μην το ομολογούν ούτε στους εαυτούς τους- σαν να ποντάρανε σε λάθος άλογο. Τα ρίχνουν στον προπονητή, τα ρίχνουνε στο στάβλο -δηλαδή στο σχολείο- τα ρίχνουν στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε μες στο σπίτι αφότου η μαμά έπιασε τον μπαμπά σχεδόν στα πράσα με εκείνη τη συνάδελφό του, στους συνεχείς καβγάδες τους οι οποίοι σε αποσπούσαν απ’ το διάβασμα. Τα ρίχνουνε σε εκείνους κι εν τέλει σε εσένα…

  Πώς να τους εξηγήσεις ότι και καθαρόαιμο του ιπποδρόμου να ήσουν, οι Πανελλαδικές δεν μοιάζουν με κανονική κούρσα; Έχουν τόσο παράλογους κανόνες, ώστε το μόνο που μετράει ουσιαστικά είναι να φοράς χοντρές παρωπίδες, να βάζεις το κεφάλι κάτω και να τρέχεις δίχως να σκέφτεσαι τίποτα απολύτως. Στο μάθημα της Ιστορίας, φερ’ ειπείν, οφείλεις να αποστηθίσεις καμιά τριακοσαριά σελίδες, με τα «και» και με τα κόμματα τους, ώστε το γραπτό που θα παραδώσεις να μοιάζει με φωτοτυπία του διδακτικού βιβλίου. Στην Έκθεση, πρέπει να μάθεις να υποστηρίζεις τις πιο ανόητες απόψεις, ότι το διαδίκτυο απομονώνει δήθεν τους ανθρώπους, πως τα παιδιά νιώθουν βαριά στους ώμους τους την ευθύνη για τη σωτηρία του περιβάλλοντος… Πού τους κατέβηκαν όλα ετούτα του Υπουργείου Παιδείας και των καθηγητών; Τα έχουν δει ποτέ τα παιδιά; Ή καθρεφτίζουν απλώς στα μάτια των μαθητών τη δική τους αλαζονεία; Τα είχες πει μια μέρα έξαλλη στον πατέρα σου. «Έτσι λειτουργεί το σύστημα», σου είχε απαντήσει εκείνος, με ένα ηττημένο μάλλον ύφος. «Μακάρι όταν εσύ μεγαλώσεις να καταφέρεις να τους αλλάξεις. Για αυτό, για να έχεις δύναμη κι επιρροή, πρέπει να μπεις στο Πανεπιστήμιο…».

  Και τώρα που τα σκάτωσες στις εξετάσεις; Που τον Σεπτέμβριο ο γιος των κουμπάρων θα μετακομίσει στην Ξάνθη -έκτος, παρακαλώ, επιτυχών στο Πολυτεχνείο!- και η κόρη των Αλβανών του ισογείου θα γραφτεί, άκουσον άκουσον, στην Παιδαγωγική; Εσύ, μικρή μου αποτυχία, τι σκοπεύεις να κάνεις; Να πας στο παρακατιανό ΤΕΙ που σε έριξε η κακιά ώρα και δεν (θες να) θυμάσαι ούτε καν το όνομά του; Όχι ασφαλώς! Θα στρώσεις κάτω κώλο και θα ξαναδοκιμάσεις! Τον Μάιο του 2014, θα βγάλεις από πάνω σου το στίγμα. Θα απαλλάξεις τους καλούς γονείς σου από το μαράζι. Σε λίγα χρόνια δε, όταν θα αριστεύεις στη Σχολή και θα ετοιμάζεσαι για μεταπτυχιακά, κανείς δεν θα θυμάται πως είχες μπει με τη δεύτερη.

  Τόσο καλά… Έλα όμως που και μόνο η θέα των σχολικών βιβλίων σού φέρνει πλέον αναγούλα; Που η προοπτική να ξαναμπείς απ’ το φθινόπωρο στο ίδιο μαγγανοπήγαδο -γνωστό κείμενο, άγνωστο κείμενο, γραμματικά φαινόμενα, συνώνυμα και αντώνυμα- σου φαίνεται εφιάλτης; Και έχεις από πάνω κι εκείνους που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν νόημα όλα αυτά καθότι η ανεργία των νέων -και ειδικά των πτυχιούχων- καλπάζει. Εκείνους που σε προειδοποιούν ότι σε λίγα χρόνια οι μισθοί θα έχουν πέσει σε επίπεδα Βουλγαρίας -τι Βουλγαρίας; Κίνας!- κι ότι οι Έλληνες θα δουλεύουν μέχρι τα ογδόντα. «Αντί να ασχολείσαι με τις πανελλαδικές, πάλεψε για να ανατραπεί το σύστημα!», σε είχε προτρέψει ένας συμμαθητής σου με μπλουζάκι Τσε Γκεβάρα. Ο ίδιος, βέβαια, ευχόταν να απεργήσουν οι καθηγητές για να έχει στη διάθεσή του περισσότερες μέρες για διάβασμα. Πρώτος στα μαθήματα, πρώτος και στον αγώνα…

  Ντρέπεσαι να το ομολογήσεις, μα στην πραγματικότητα δεν χολοσκάς για τον μελλοντικό μισθό ούτε βεβαίως για τη σύνταξή σου. Είσαι δεκαοχτώ χρονών! -ότι βρίσκεται σε ορίζοντα μακρύτερο από λίγους μήνες, σου φαίνεται εξαιρετικά αβέβαιο και άρα αδιάφορο. Έλα όμως που όλοι, ακόμα και το αγόρι σου, σε καλούν να σχεδιάσεις τη ζωή σου; Να σοβαρέψεις. Να θέσεις τις βάσεις…

  Θέλεις τη γνώμη μου; Μην τους ακούς! Μοναδικός λόγος να δώσεις δεύτερη φορά, στο καπάκι, Πανελλαδικές είναι να λαχταράς να μπεις σε μια συγκεκριμένη σχολή. Να ονειρεύεσαι μέσα από την καρδιά σου να γίνεις αρχιτέκτονας ή δικηγόρος ή οπτικός. Άμα κάτι τέτοιο δεν σου συμβαίνει, τότε απλώς χαλάρωσε. Εάν κατά βάθος θα ’θελες να φτιάχνεις μαλλιά ή νύχια ή ακόμα και κοκτέiλ πίσω απ’ τον πάγκο ενός μπαρ, ακολούθησε την κλίση σου. Χίλιες φορές μία ευτυχισμένη -και άρα επιτυχημένη- κομμώτρια, παρά μία γιατρός με το στανιό.

  Σε πολλές χώρες του λεγόμενου «ανεπτυγμένου κόσμου», σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, θεωρείται αυτονόητο σχεδόν πως τα παιδιά -τελειώνοντας το σχολείο- θα πάρουν έναν χρόνο off, για να ταξιδέψουν, για να απασχοληθούν από εδώ κι από εκεί, για να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει γύρω τους και μέσα τους. Μονάχα στην Ελλάδα τα ταξίδια θεωρούνται αναψυχή πολυτελείας και οι ευκαιριακές δουλειές παρηγοριά -και ταπείνωση παράλληλα- για τον άνεργο.

  Καλά, μην τρομάζεις! Δεν σου προτείνω να πας στον πατέρα σου, που του ’χουν κόψει τον μισό μισθό, και να του ζητήσεις λεφτά για να γυρίσεις τον κόσμο. Σε πληροφορώ απλώς πως όταν εγώ, το 1985, βαθμολογήθηκα με 12 στην Έκθεση κι έμεινα έξω για ένα μόριο από τη Νομική, κατέβηκα με τον τότε κολλητό μου στον Πειραιά και εκδώσαμε ναυτικά φυλλάδια. Το ότι δεν μπάρκαρα τελικά το θεωρώ προσωπική μου αποτυχία. Κι αν η δουλειά του μούτσου ή του καμαρότου παραμένει καθαρά ανδρική, σίγουρα θα υπάρχουν αντίστοιχες ευκαιρίες για κορίτσια που δεν κωλώνουν να βγουν απ’ την πεπατημένη, να αγνοήσουν τις προκαταλήψεις του περιβάλλοντός τους.

  Δεν σε καλώ ντε και καλά να επαναστατήσεις. Δεν σε προτρέπω να εκβιάσεις την περιπέτεια. Σου ενημερώνω απλώς (με το δικαίωμα της πείρας που εγώ έχω, ενώ εσύ στερείσαι) πως η ζωή είναι αδιανόητα μεγάλη και εξαιρετικά απρόβλεπτη. Η τράπουλα θα μοιραστεί πολλές-πολλές φορές, οι έσχατοι θα γίνουν πρώτοι και θα ξαναγίνουν έσχατοι. Ασφαλή σχέδια, σίγουρες επενδύσεις δεν υπάρχουν – το απέδειξε άλλωστε περίτρανα και η κρίση, η οποία μας πήρε και μας σήκωσε, από το 2009. Η μόνη, συνεπώς, πυξίδα που έχει νόημα να συμβουλεύεσαι, βρίσκεται μέσα σου. Όσοι την ακολούθησαν, ακόμα και αν έχασαν, δεν χάθηκαν. Όσοι την αγνόησαν, καταδίκασαν τους εαυτούς τους σε «επιτυχημένες» ίσως πλην σκυφτές ζωές.

  Ο Ξενοφών -ο αρχαίος εκείνος συγγραφέας- μας παραδίδει την ιστορία ενός ανθρώπου που όταν τον καταδίκασαν να πιει το κώνειο, το κατέβασε άσπρο πάτο και γλείφοντας τα μουστάκια του, είπε «γεια στα χέρια σου!» στον δήμιό του. «Εκείνο γαρ κρίνω του ανδρός αγαστόν, το -του θανάτου παρεστηκότος- μήτε το φρόνιμον μήτε το παιγνιώδες απολίπειν εκ της ψυχής…». Υποκλίνεται, δηλαδή, μπροστά στον άνδρα που στην πιο δεινή του ώρα διατηρεί τόσο την ψυχραιμία, όσο και το χιούμορ του. Μια αποτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις απέχει -στο ορκίζομαι- έτη φωτός από τις δυσκολίες που σου είναι, που είναι σε όλους μας, γραφτές. Κράτα λοιπόν το κέφι σου, φίλα το σαν τα μάτια σου! Μην το ανταλλάξεις με καμία -ενήλικη δήθεν- σοβαρότητα.

  Να σε κεράσω ένα παγωτό;»

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=24696

 73. Ο/Η papoylis λέει:

  Πώς φαίνεται , ορέ ΑΦ , ότι ο Χωμενίδης δεν έχει ιδέα για τι ακριβώς μιλάει. Ζει σε ένα άλλο περιβάλλον και μιλάει σεμια πιτσιρίκα υποθετική που πλέον δεν αποτελεί ως παράδειγμα ούτε το 1/4 των υποψηφίων. Ας πάει να μπαρκάρει τώρα για μούτσος ο , αρθείς εις το ύψος των περιστάσεων , μπούλης.

 74. Ο/Η papoylis λέει:

  Στο καλοθρεμμένο κύκλο του μιλάει,αν δε το κατάλαβες , Αφώτιστε 🙂

 75. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα

  Επειδή είμαι πλέον οικείος με ορισμένες διαλέκτους της αραμαϊκής πες μου αν θέλεις πραγματικά να απαντήσω στο τελευταίο θεωρητικό σου πόνημα – σχόλιο … 😉

 76. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  papoylis

  Στο σημειωμα αυτο λογοτεχνησε και το κουρασε πολυ, χωρις να εχει αδικο. Για να φτιαξει η εκπιδευση απαιτουνται 12 ετη (για να αποφοιτησει ενας την Γ Λυκειου), οποτε η μεταρρυθμιση επαφιεται δια τα εγγονια μας (αν αποκτησουμε).

  Γνωριζω πολυ καλα οτι η λματ/ματ αποτελειται απο απογονους μαυραγοριτων και στελεχων του ΕΑΜ/βενιζελικων επιχειρηματιων και αλλων επιχειρηματιων της κοντινης διασπορας.

  Αλλα το 1995 το «σοφο παιδι» (μυθιστορημα οχι το παιδι) ηταν υπεροχο και εκ των εσω διαβρωτικο και την γλυτωνει δια βιου (απο μενα).

  ΥΓ Την δεκαετια του 74 -83 αν ησουν εξυπνος , ωραιος και …μετριοφρων βρισκοσουν -αθελα σου – σε καλοθρεμμένους κύκλους. Ετυχε να μπαινοβγαινω, οταν αλλοι/ες διαβαζαν το 9ο , 10ο κια 11ο Συνεδριο. Στο 13ο καηκαν.

  http://erodotos.wordpress.com/2009/02/18/kke-synedria/

 77. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Η κατασταση των επαναστατικων και μεταρρυθμιστικων δυναμεων στα Εξαρχεια σημερα.

  Σημερα Σαββατο 25-5-13 το γνωστο συριζαικο καφενειο η Μουρια ηταν σχεδον γεματο κια οι θαμωνες επιναν μπυρες και τσιπουρα, πριμενοντας την επανασταση του Αλεξη με την Ναομι.
  Οι μεταρρυθμιστικες δυανμεις ΔΗΜΑΡ κι ετσι λιαζονταν σε 2 διαδοχικα καφενεια της Καλλιδρομιου.
  Μμετα απο συζητηση 10 min μ’ ενα σχεδον συνομηλικο ζευγος παραγωγων απο τον Μαραθωνα, (απο το οποιο αγορασα φασολακια (1.5 ευρω/κιλο)) διαπιστωνουμε, απο κοινου, οτι ουδεμια ελπις υπαρχει απο ουδενα υφισταμενο πολιτικο φορεα.

 78. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Άμα θες να πιάσουμε την κουβέντα (καιρό έχουμε) απάντα 🙂
  Απλώς εγώ δεν θα μπορέσω να ματααπαντήσω άμεσα, αφού ΚΔ είναι κάπως στριμωγμένες μέρες με υποχρεώσεις, εκτός αν με ..φουντώσεις και τα γράψω όλα έναν παρά.

 79. Ο/Η nikiplos λέει:

  Αν και προσπάθησα να μην αφήσω την έτσι κι αλλιώς ευτελή άποψη που έχω για τον ΧΧ ως συγγραφέα, εν τούτοις και τούτο το πόνημά του, απλά επιβεβαίωσε το αδιέξοδό του… Ο παππούλης το είπε ευγενικά… εγώ θα έλεγα «τρεις λαλούν και δυό χορεύουν», που θα βάλεις τον εαυτό σου σε ένα σημερινό κοριτσάκι-εσύ ένας άσχετος- και μάλιστα θα έχεις και ψυχική ενόραση…

 80. Ο/Η papoylis λέει:

  Άστο καλύτερα Αναγνώστα μου για άλλη στιγμή. Έχω και εγώ κάποιες «υποχρεώσεις» , ευτυχώς ευχάριστες ;;;

 81. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  nikiplos

  Προφανως διαβαζεις απο βραβειο Λενιν, Νομπελ,Μπουκερ, … και πανω καθως και τα αριστουργηματα του υστερικου μετα-σοσιαλιστικου ρεαλισμου (λογοτεχνικο ειδος, αποκυημα της φαντασιας μου) οποτε να υποθεσω οτι το εξαιρετικο » σοφο παιδι» του Χ.Χ. δεν το διαβασες.

 82. Ο/Η nikiplos λέει:

  Αγαπητέ Αφώτιστε… ποσώς… άκου βραβείο Λένιν…
  Από το ΧΧ είχα διαβάσει (στο Στρατό ένεκα ανάγκης δηλαδή) ένα βιβλίο που περιέγραφε την πορεία του στο Στρατό και μια φανταστική ιστορία περί στρατόκαυλου που πήγε να καταλάβει την Τουρκία και τελικά τους αποζημιώσαμε τους Τούρκους ως κράτος. Ούτε η γραφή ούτε το ύφος του με είχε αρέσει… Ούτε το στυλάκι του που μου θύμισε εν πολλοίς Τατσόπουλο… Καμία προσέγγιση στα πράγματα μέσα από το πρίσμα ενός ανθρώπου σαν και μένα, αλλά από το πρίσμα του στυλ: «εγώ είμαι γαμάω και γουίνερ, κι εσείς όλοι οι άλλοι λούζερς» (σημείωση δική μου: τρίχες μεγάλε γουάναμπίδης είσαι)… Αν δεν ήταν η περιρρέουσα ατιμόσφαιρα της εποχής εκπεφρασμένη από Πέτρο Κωστόπουλο, Λαλιώτη και Ντήλς στο Ψυχικό, θα απορρούσα κιόλας που γράφουν τέτοιοι τύποι βιβλία… Το «σοφό παιδί» δεν το διάβασα λοιπόν προς απάντησή σου… Τούτη την περίοδο των Ταλιμπάν, των ακραίων και γενικώς (ξανα) διαβάζω τον πολύ αγαπητό μου Ντώκινς στη μητρική του γλώσσα με πολύ κόπο…

 83. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Γενικώς πάντως σας …ζηλεύω αφού έχετε όρεξη να διαβάζετε! 😦 🙂

 84. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  nikos__alfa

  Να μην τους ζηλευεις, αλλα να τους λυπασαι του μηχανικους, εκτος απο τους ανησυχους.

  Το ανω 10% ειτε διαβαζει ανωτατα μαθηματικα ή βλεπει τσοντες.

  Οπως -ισως- καταλαβες οι ανησυχοι μηχανικοι διαβαζουν για να ελεγξουν την ισορροπια , την ευσταθεια, την λειτουργικοτητα, την αισθητικη, …. και -στη συνεχεια- για να διατυπωσουν την κριτικη τους ωστε οι λογοτεχνες να γινουν καλυτεροι, οπως οι μηχανικοι (του ΕΜΠ).

  Ετσι κι αλλοιως μια ζωη γραφουμε, αρα μπορουμε (οι ανησυχοι) να γραφουμε και λογοτεχνια.

 85. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ποιοι είναι μηχανικοί;
  Εγώ γενικώς, είμαι …αμήχανος! 😛

 86. Ο/Η Left G700 λέει:

  Ούτε ο Τουτάτης δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί μερικοί-μερικοί φιλελεύθεροι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την επιμονή ένιων αριστερών να θέλουν να διαχωρίσουν μέσα στο δικό τους κονάκι τα πρόβατα από τα ερίφια (ή τα βόδια).

  Φιλελέ είναι, όχι αριστεροί. Επομένως, τι τους νοιάζει αν καεί η πίτα που, έτσι κι αλλιώς, δεν γουστάρουν;

  Μυστήρια πράγματα! (λέμε τώρα… 😉 🙂 )

 87. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  κάτι σας ξεφεύγει μου φαίνεται :

  Ο υποφαινόμενος ούτε ποτέ εφάρμοσε , ούτε προτίθεται να εφαρμόσει στο μέλλον τακτικές τσοπάνη 😉

  Διαχωρισμοί τέτοιου είδους επιχειρήθηκαν από άλλους εδώ στο παρελθόν 🙂

 88. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Η ιδια η φυση, κακια μητερα, φερεται σκληρα στα παιδια της, στον ανθρωπο»(ανθρωπιστης ψυχιατρος, 1983)

  .ΥΓ Η κακια μητερα φυση κανει -φευ- τους διαχωρισμους.

 89. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович,

  Παρερμήνευσες αλλά απολύτως συγγνωστά —φταίω εγώ για τη λέξη κονάκι που χρησιμοποίησα και γενικά για την αμφισημία τού σχολίου μου. Δεν εννοούσα ούτε εσένα, ούτε το δικό σου κονάκι. Εννοούσα κάποιους αριστερούς γενικά και την Αριστερά εν γένει. Αν δεν πείθεσαι (ένα θεματάκι με τη δυσπιστία το έχεις! 😉 ), πάρε κι ένα αποδεικτικό στοιχείο:

  Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (κι εγώ τυχαίνει να μένω εκεί μόνιμα τα τελευταία λίγα χρόνια) ότι όχι μόνο τσοπάνης δεν είσαι αλλά, αντίθετα, πολύ-πολύ λαρζ! 😉 🙂

  Μετά από όλες αυτές τις διευκρινίσεις, όπως καταλαβαίνεις (αλλά σιγά μη μου το πεις! 😉 ), η απορία μου είναι απολύτως valid και εύλογη. Διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση όπου κάποιοι θέλουν να κάνουν τον τσοπάνη σε ξένο μαντρί! 😉 🙂

  Λέει; Ε δεν λέει! 🙂

  Увидимся

 90. Ο/Η papoylis λέει:

  Γι αυτό λίγο πιό κάτω στα ποστ επιδεικνύεται και η …γκλίτσα Λέφτηδες. Πίπτει σπανιότατα αλλά όταν επιπίπτει … 🙂

 91. Ο/Η papoylis λέει:

  και τώρα που κάθησα να τα δω θεωρώ ότι αναλογικά τα Μαθηματικά κατεύθυνσης φέτος ήταν και λιγώτερα και ( ως σύνολο ) ευκολώτερα από τα περσυνά για μαθητές που και διάβασαν και δούλεψαν και , προπάντων ,κατανόησαν 😉

 92. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Παπουλη,

  Απο εδω το πας απο κει ο φερνεις, κρινεις εκ των προτερων δηθεν ιδεολογικα και στο 1ο τελος*, σχεδον συμφωνεις για τα θεματα μαθηματικων.

  * 1ο τελος διοτι υπαρχει 2ο και 3ο,….,κοκ

  ΥΓ Αφου υπαρχει η …..ουγγρικη μεθοδος εξετασεων , γιατι ανησυχουμε;

 93. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Εξα λλου, για τους περισσοτερους, η ζωη ειναι δυσκολη και δεν υπαρχει δωρεαν γευμα εις το διηνεκες (μονον σε σισσιτια).

 94. Ο/Η papoylis λέει:

  Αφώτιστε

  Σου συστήνω να ξαναδιαβάσεις το τελευταίο μου σχόλιο με προσοχή και μετά να αποσύρεις τις δύο επόμενες παρεμβάσεις σου 🙂

 95. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Επιμενω, τα πρωτα θεματα κορμου ηταν πολλα και εστιασμενα σε πιθανοτητες, ενω τα δευτερα κατευθυνσης ηταν ολοκληρωματα,ολοκληρωματα και βασικη θεωρια (μαλλον βατα).
  Διορθωνω το σχολιο μου ως προς το οτι ειχες διαβασει και λυσει τα πρωτα θεματα κορμου.
  Φυσικα κρινεις εκ των προτερων ιδεολογικα και οχι αξιολογικα-αντικειμενικα.
  Τελεια , τωρα μειωθηκαν οι θεσεις Τεχνολογων Μηχανικων στα «Α»ΤΕΙ και αυξηθηκαν κατα 25% οι θεσεις στα 6 πολυτεχνεια, ωστε να αιματοδοτηθει το κινημα σε 6 πολεις της χωρας!!!!

  ΥΓ Τυχον σφαλματα σε σχολια μου, τα διαπραττω εκ ταχυτητος και οχι εκ προθεσεως, ειναι και η ασθενης μνημη μου, οποτε,…

 96. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ορέ Αφώτιστε, μια που έχεις …ασθενή μνήμη. να σου θυμίσω ότι ανέβαινες στα κεραμίδια, …χρόνια και ζαμάνια 🙂 , για το πόσοι πολλοί είστε οι πολιτικοί μηχανικοί και τώρα που αυξήθηκαν από την κυβέρνηση οι θέσεις στα Πολυτεχνεία το μόνο που βρήκες να πεις είναι ότι μειώθηκαν οι θέσεις στα ΤΕΙ (για να το δικαιολογήσεις) και ότι είναι δάκτυλος του …κινήματος (ποιου κινήματος;) για να κερδίσει μελλοντικούς οπαδούς;;; 😯 😕

  Καλημέρα σε όλους .

 97. Ο/Η papoylis λέει:

  Ορέ Αφώτιστε :

  «Φυσικα κρινεις εκ των προτερων ιδεολογικα και οχι αξιολογικα-αντικειμενικα.»

  Είναι προφανές ότι σε έχει επηρεάσει η σημερινή ηλιακή καταιγίδα 🙂

  Τι να κρίνω ορέ ιδεολογικά ;;;; την έκταση ή τη δυσκολία των θεμάτων ;;;
  Τα παρακολουθώ στενά από την εποχή των δεσμών , δηλαδή κοντά τρεις δεκαετίες και εκφέρω την γνώμη μου, τίποτε περισσότερο. Το γιατί τα θέματα που μπαίνουν συνήθως δεν διδάσκωνται στα σχολεία είναι μια συζήτηση που μπορεί να έχει και «ιδεολογικές» άκρες. Το επίπεδο δυσκολίας και η έκταση τους αυτά καθεαυτά δεν απαιτούν τέτοιου τύπου κρίσεις. 🙂

  Αυτά και άλλον ουδέν αγαπητέ 😉

 98. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  nikos__alfa

  Απαντω εν ταχει, γιατ πρεπει να τελειωσω μια μελετη.

  1. Αν ενας Αιγωκερος, ανεβει στα κεραμιδια, θα σπασουν τα κεραμιδια και οι ταβλες πανω απο τις τεγιδες και θα κινδυνευσω να πεσω μεσα στο κτιριο.
  2.Αυξήθηκαν από την κυβέρνηση οι θέσεις στα Πολυτεχνεία ωστε να αιματοδοτηθει το κινημα με πιο ….εξυπνους, σε 6 πολεις της χωρας!!!!

  ΥΓ Το πληθυντικο (καλο ε!!!) κινημα εχει 14 συνιστωσες με συνισταμενη 12% στις επομενες εκλογες.

 99. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπητε Παπουλη

  «σε έχει επηρεάσει η σημερινή ηλιακή καταιγίδα :)»

  Γι αυτο εχω μια φουντωση, μια φλογα μεσα στην καρδια (θα εχει απορρυθμισθει ο βηματοδοτης μου, οχι του ΔΟΛ , ο δικος μου)

 100. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Άντε τέλειωνε με τη μελέτη μπας και συγκεντρωθείς καμιά φορά στα προβλήματα της …χώρας. 🙂

  Ότι είμαστε ίδιο …ζώδιο θα δυσκολευτώ να το αντέξω* !

  * Αν ποτέ πιστέψω στα ζώδια. 😉

 101. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Παπουλη κια νικαλφα,

  Για να αποδειξω οτι :
  -εχω λαθος αποψεις και δεν ισχυει ο νομος του Δαρβινου στις εισαγωγικες εξετασεις, και
  – ειμαι πλουραλιστης, δηλ. διαβαζω ακομη και την στατιστικη του αυτονοητου *

  * «Η έρευνα στηρίζεται σε στοιχεία που αντλήθηκαν μέσα από δειγματοληπτική στατιστική ανάλυση των μητρώων μαθητών τεσσάρων (4) δημοσίων σχολείων (Γυμνάσια) στον Δήμο Αχαρνών (1094 μαθητές) καθώς και μέσα από πενήντα πέντε (55) συνεντεύξεις σε βάθος, με ημιδομημένο ερωτηματολόγιο, με γονείς και εκπαιδευτικούς φορείς. »

  Αν το δειγμα ηταν απο τον πρωην Δημο Ζεφυριου θα ητο πιο αντιπροσωπευτικο υπερ των αποψεων του συγγραφεα!!!!

  ΥΓ Ακομη και οι αναθεωρητες καθηγητες με πηραν χαμπαρι !!!!

  «ΤΡΊΤΗ, 28 ΜΑΪ́ΟΥ 2013

  Εκπαίδευση και πόλη :Κοινωνικός διαχωρισμός.

  ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
  Ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν είναι πως μέσα από τους μηχανισμούς κοινωνικής αναπαραγωγής, όπως η εκπαίδευση αναπαράγονται και ενισχύονται τακτικές κοινωνικού διαχωρισμού; Ποιες είναι οι διαφορετικές στρατηγικές των μεσαίων στρωμάτων και πως οι επιλογές τους ενισχύουν το σχολικό διαχωρισμό και κατά συνέπεια στεγαστικό; Πως τα θεσμικά ιδρύματα υιοθετούν τις ίδιες διαχωριστικές στρατηγικές; Και τελικά, οι νέες διαχωριστικές τάσεις των μεσαίων στρωμάτων οδηγούν σε μεγαλύτερη κοινωνική πόλωση και στεγαστική διαφοροποίηση όπως για παράδειγμα, συγκέντρωση υψηλότερων κοινωνικών στρωμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές και ταυτόχρονα δημιουργία θυλάκων φτώχειας σε διαφορετικές περιοχές;

  Π. Βέργου
  Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας……»

  http://politicalreviewgr.blogspot.gr/2013/05/blog-post_8310.html#more

 102. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  διαβαζω ακομη και την στατιστικη του αυτονοητου *

  *Αν το δειγμα ηταν απο τον πρωην Δημο Ζεφυριου θα ητο πιο αντιπροσωπευτικο υπερ των αποψεων του συγγραφεα!!!!

  Στο μεταξυ εχουμε πλειστα οσα παραδειγματα ανθρωπων χωρις σπουδες αλλα πλουσιοι κια ευτυχισμενοι και αντιστροφως.

  ΥΓ Μελετατε τας λεπτομερειας, αμφιβαλατε δια τα παντα (αποδιδεται εις τον Ι.Β.Σταλιν, κατα τον πατερα του ΑΦ, εις διαλεκτον μεσοπολεμου)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s