Όπου ο σαλεμένος στάρετς παρατηρεί και παραληρεί …

das Ende

Μετά από δύο  δύσκολες βδομάδες , εκλεκτοί μου αναγνώστες , ο σαλεμένος στάρετς σας βρίσκεται σε κατάσταση  έκστασης , όπως συμβαίνει  όταν  έχει προηγηθεί μια περίοδος  πίεσης και βασάνων ,  όχι μόνο για το ταπεινό σας  υποφαινόμενο αλλά και για το  στενό και ευρύ  περιβάλλον του.

Θα ήταν επομένως φρόνιμο  για σας να κρατήσετε τις κατάλληλες επιφυλάξεις και  να  δείξετε την αρμόζουσα επιείκεια προς το παραληρούντα  στάρετς σας .  Παρ’ όλα αυτά θα συμβούλευα να μην αποδώσετε τα παρακάτω ( που ελπίζω να διαβάσετε )  σε συναισθηματικό φόρτο όπως  οργή  , μνησικακία , σύνδρομο εκδικητικότητας , αίσθηση κατωτερότητας  και άλλες σχετικές ομορφιαίς . Και τούτο γιατί ο da sein σαλός σας έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι  ακόμα και σε τέτοιες οριακές συνθήκες διατηρεί καθαρή την οπτική του και την επιχειρηματολογία του.  😉

Άλλωστε  , καλοί μου αναγνώστες , απόψε θα είμαι ( σχετικά ) σύντομος …. 🙂

Το δράμα της  Κύπρου που  ολοκληρώνεται τούτες τις ώρες αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας  ότι αυτό που κάποτε ονομάσαμε » ευρωπαϊκό όνειρο »  έχει οριστικά καταλήξει στο  κουβά . Εκεί που οι ρέκτες του Πάμε Στοίχημα  ρίχνουν  στις πλείστες των περιπτώσεων το δελτιάκι με τα ιδιοφυή συστηματάκια που εμπνέωνται ως άλλοι Τειρεσίες .

Είναι βέβαιο ,  εξαίρετοί μου αναγνώστες , ότι  το βουκολικό αυτό δράμα  θα τελειώσει με μια ακόμα  ισοπέδωση λαού ,  πραγματικής οικονομίας , πνεύματος και γράμματος δικαίου και με τη δημιουργία ακόμα ενός προτεκτοράτου . Και τα όσα μεγαλόστομα  επενδύθηκαν στο υπερήφανο ΟΧΙ του   εκεί κοινοβουλίου , στις  υψηλές προσδοκίες και διακηρύξεις διαφόρων εδώ και εκεί ηγετών και ηγετίσκων ,  στην «αντίσταση» που προβάλλουν  οι ανά το Νότο συλλογικότητες , στις αναμενόμενες αλλά μήποτε  εκφρασθείσες «πρωκτοβουλίες»  παραδοσιακών φίλων και συμμάχων , στις γεωπολιτικές «εκτιμήσεις»  και πολυπλοκότητες , θα καταρρεύσουν μέσα στο κουρνιαχτό  της επερχόμενης κατεδάφισης του δι’ αντιπαροχήν  οικοπέδου  – χρυσοπράσινου φύλλου.

Γιατί , αν δεν το έχετε καταλάβει  ακόμα καλοί μου αναγνώστες , οι συσχετισμοί δύναμης  , οι συνθήκες , οι ισορροπίες και επομένως οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ευρύτερη Ευρώπη θυμίζουν πολύ  το φινάλε του 19ου αιώνα ( Συνθήκη Βερολίνου )  , αλλά και τη δεκαετία του 1930 . Υπάρχει όμως μια  σημαντική παράμετρος που διαφοροποιεί  τη συνταγή : Η  Ευρώπη είναι πλέον σκιά του τότε εαυτού της και το βάρος της στη παγκόσμια σκηνή  απομειωμένο .

Και όσοι φαντασιώνονται ότι η πορεία προς το χάος μιας νέας αποικιοκρατίας θα αντιστραφεί  μετά το Σεπτέμβρη και τις επερχόμενες  γερμανικές εκλογές ανήκουν αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες : είτε είναι  θανατηφόρα αφελείς είτε επικίνδυνα στημένοι.  Στο προβληματικό παίγνιο που θα εξελίσσεται την επόμενη δεκαετία μια σπαρασσόμενη από προβλήματα και αντιθέσεις γηραιά ήπειρος θα προσπαθεί να :

α)  διατηρήσει ένα στοιχειώδες επίπεδο ισχύος , ευημερίας , πολιτικού και κοινωνικού πολιτισμού  και ενότητας που να δικαιολογεί ( έστω αμυδρά ) το  βάρος της παράδοσης , το αντάξιο του ιστορικού της παρελθόντος

β) αντιμετωπίσει τον ισχυρό ανταγωνισμό των αναδυόμενων και ήδη αναδυθέντων γιγάντων που παλαιότερα  εκμεταλλευόταν στυγνά . Παλαιών πρώην αποικιών  στη καταλήστευση των οποίων βασίστηκε επί αιώνες  το αναπτυξιακό πλεονέκτημα και η πολιτιστική  «υπεροχή» όταν ( σπανίως ) δεν υπήρχε χρεία  κανονιοφόρων.

γ)  αποδεχθεί και διαχειριστεί τη νέα , σαφώς μειονεκτική , θέση της στο παγκόσμιο παίγνιο . Ένα παίγνιο που για  αιώνες  διαμόρφωνε και διηύθυνε  ψυχρά και ανελέητα. Να συμβιβαστεί σε μια νέα  σχέση με την υπερατλαντική  δύναμη και το πέραν του καναλιού ρετάλι . Να βρεί ισορροπία ανάγκης όσο η Ευρασία γέρνει προς Ανατολάς.

δ)  επιλύσει σωρευμένα και διογκούμενα προβλήματα  όπως τη δημογραφική γήρανση , τη μετανάστευση ,  την ενεργειακή επάρκεια και αυτάρκεια ( εξ ου και οι  τάχα μου  ευαισθησίες για ΑΠΕ και περιβάλλον ) ,  τα οικονομικά ζητήματα ( χρέη και ελλείμματα προϋπολογισμών και ισοζυγίων  , χρηματοπιστωτική φούσκα , διαρκής φτωχοποίηση των μαζών ) και όλα αυτά σε ένα σύνθετο περιβάλλον εσωτερικών ανισορροπιών και αντιθέσεων συμφερόντων με διαλυτικές επιδράσεις στην όποια συνοχή έχει απομείνει , γιατί το είπαμε ότι  το «όνειρο»  έχει ήδη βρωμίσει και οι μπαρόζοι το περιφέρουν ως ιερό λείψανο  στις απονενοημένες λιτανείες τους.

Όθεν καθίσταται αναγκαία , τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ευρωπαίους αφεντάδες και τα συμφέροντα τους , η διαμόρφωση  ενός  «μετώπου»  που θα έχει την ( αμφίβολη ) δυνατότητα να ενσωματώσει  την Ευρώπη στο μελλοντικό παγκόσμιο γίγνεσθαι ,  διατηρώντας κατά το δυνατόν  τα ανωτέρω συμφέροντα αλώβητα. Ταυτόχρονα το νέο μόρφωμα θα πρέπει να επιλύει στο μέτρο του εφικτού τα περισσότερα από τα ζητήματα που εκθέσαμε παραπάνω με βάση προτεραιότητες που προφανώς δεν περιλαμβάνουν στη πρώτη γραμμή τη διατήρηση  ενός επιπέδου ευημερίας για σημαντικό μέρος των κρατών αλλά και του πληθυσμού . Γιατί στον «υπέρ πάντων αγώνα» που  δίνουν οι  ευρωπαϊκές ελίτ οι αναλώσιμοι θα είναι ως συνήθως οι φαντάροι των χαρακωμάτων όσο οι πρώτες θα απολαμβάνουν το καμπανίτη τους στα επιτελεία των μετόπισθεν.

Η νέα αυτή  ‘διαρρύθμιση» απαιτεί :

α) ισχυρή και αποφασισμένη πολιτική ηγεσία με σαφείς στοχεύσεις , κατάλληλα μέσα ( νόμισμα  , χρέος κτλ ) ,  πειστική αφήγηση υποστηριζόμενη επικοινωνιακά χωρίς ενδοιασμούς , ανυποχώρητη επιμονή σε κάθε τακτικό στόχο ,  αποδιοπομπαίους τράγους και παραδειγματική τιμωρία , μαστίγιο και καρότο και προπάντων εκβιασμό και καταστολή . Μια τέτοια ηγεσία  που θα ανάγει το ζητούμενο των αφεντάδων σε ιδεολογία και αδιαμφισβήτητο θέσφατο.

β)  διανομή ρόλων  και εξουσίας που στη περίπτωση ενός πολυεθνικού σχηματισμού όπως η Ευρώπη θα  περιλαμβάνει  το κράτος ηγέτη , τους δορυφόρους που οικειοθελώς θα προσχωρήσουν και τα κατακτημένα εδάφη : κράτη παρίες  και προτεκτοράτα

γ)  κοινωνικό , παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο που να εξυπηρετεί τους ανωτέρω στόχους , εξωστρεφώς ανταγωνιστικό , εσωτερικά στυγνό και διαστρωματωμένο κατά τα πρότυπα παλιών αυτοκρατοριών ( ελίτ ,  παρατρεχάμενοι , πληβείοι )  παρά τα  διάφορα επιχρίσματα.

Προς τη κατεύθυνση αυτή πορευόμαστε ανεπιστρεπτί , ολίγιστοί μου αναγνώστες , με ηγέτιδα χώρα την κραταιά Γερμανία που για τέταρτη φορά στην ιστορία της  αναζητεί αυτό που κάποτε ονομάστηκε λέμπενσράουμ . Οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της , δεν αφήνουν περιθώρια για  να ανατραπεί η ηγετική της θέση στη πορεία προς το στόχο που περιγράψαμε παραπάνω . Μια πορεία που ανέλαβε να καθοδηγήσει  συνειδητά και με το μαστίγιο ( αρχικά  στο εσωτερικό και στη συνέχεια για όλη την Ευρώπη ) εδώ  και δεκαπέντε σχεδόν χρόνια . Ουδείς από τους εταίρους δορυφόρους , πόσω μάλλον οι παρίες της ανατολικής Ευρώπης , των Βαλκανίων και του Νότου , έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν. Με αυτή την έννοια και το ΟΧΙ του κυπριακού κοινοβουλίου θα αποδειχθεί ατελέσφορο και θα πληρωθεί ακριβά από το κοσμάκη και το ίδιο το νησί.

Μια τέτοια χαλύβδινη ηγεσία στο παρελθόν προϋπέθετε  και πανίσχυρη πολεμική μηχανή , ικανή να εκβιάσει ή και να κατακτήσει , να απειλήσει ή και να καταστρέψει κάθε επίδοξο αμφισβητία. Στη παρούσα περίοδο  τα μέσα επιβολής υπήρξαν και είναι πιό αποτελεσματικά . Άκαπνα αλλά εξίσου ανελέητα και εκβιαστικά. Νόμισμα και νομισματική πολιτική  , εμπόριο και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες : η εξάρτηση και η καταστολή  με νέους όρους ή αν θέλετε  η ίδια αποικιοκρατική πολιτική του τέλους του 19ου αιώνα χωρίς να απαιτείται εμπλοκή εκστρατευτικού σώματος . Αρκούν  οι αφιονισμένοι λεγεωνάριοι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος…

Αλλά αυτό το εγχείρημα ενέχει περισσότερους κινδύνους και αβεβαιότητες στο μέλλον από όσους θα μπορούσε να διαχειριστεί με ασφάλεια η ηγέτιδα δύναμη.  Αυτή που σηκώνει για μια ακόμα φορά το κεφάλι της  πολύ πάνω από τις δυνατότητες της και μάλιστα σε ένα κόσμο ακόμα πιό σύνθετο σε σχέση με το παρελθόν.  Mπορεί ακόμα να διάγουμε τη περίοδο του  Μαρίνους φαν  ντερ Λούμπε , της νύχτας των μεγάλων μαχαιριών και της  νύχτας των κρυστάλλων , της ομπρελίτσας του Τσάμπερλάιν και όλων εκείνων των ορέων «δικαιοπραξιών» , αλλά η μνήμη είναι ασθενική όταν οι προσδοκίες ανθίζουν .

Στο φινάλε ( που ακόμα αργεί ) μας ( και τους ) περιμένει ο Κάρλ Χάντκε στο φέστουνγκ Μπρέσλάου ,  ο Έριχ Κόχ στο φέστουνγκ της Καινιγκξβέργης και το τελικό ολοκαύτωμα στο φέστουνγκ Μπερλίν. Ορδές άπλυτων  και βρωμερών θα διαγουμίζουν και θα ξεδίνουν ομαδικά πάνω στα παραιτημένα κορμιά των κάποτε περήφανων γυναικών της Ανατολικής Πρωσσίας…….

 

This entry was posted in Αφόρητες γενικολογίες, Δαρβινικά κατάλοιπα, Παίγνια στο Alkatraz. Bookmark the permalink.

71 Responses to Όπου ο σαλεμένος στάρετς παρατηρεί και παραληρεί …

 1. Ο/Η Πάνος λέει:

  Ό,τι και να κάνει η Γερμανία, όπως πάντα θα τον πιει: Η Ευρώπη (της) είναι πρακτικά αδύνατον να τα βγάλει πέρα με τα νέα θεριά που βγήκαν στο μεϊντάνι.

  Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη χρονική πυκνότητα ή την αλληλουχία των (μελλοντικών) εξελίξεων – αλλά επειδή και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν παρόμοιο (ίσως όχι τόσο επείγον) στρατηγικό πρόβλημα, η δημιουργία μιας Ατλαντικής Ένωσης (ΗΠΑ+Ευρώπη) στη θέση της σημερινής ΕΕ, να μην είναι τόσο παράλογη υπόθεση.

  Υποθέτω ότι σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία ευχαρίστως (;) θα αναγνώριζε τον ηγετικό ρόλο στις ΗΠΑ.

  Δεν ξέρω όμως πως θα αντιδράσουν οι άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις (Κύπρος, Μάλτα κλπ) 😉

 2. Ο/Η papoylis λέει:

  Κάπως έτσι είναι τα πράγματα καλυβάρχα μου

  Η υπερατλαντική προοπτική της Ευρώπης είναι πιό περίπλοκη από ποτέ . Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιστρέψουν σε απομονωτισμό αλλά ούτε αποτελούν πλέον την ανερχόμενη υπερδύναμη . Οι συσχετισμοί είναι κατακερματισμένοι σε ένα πολυπολικό κουβάρι χωρίς αρχή και τέλος . Όσο η ευρωπαϊκή πολιτική βασίζεται στο γερμανικό οικονομικό ζητούμενο , όπως διαμορφώνεται σε κυριαρχικό παίγνιο , οι γερμαναράδες δεν μπορούν να βρεθούν και πάλι κάτω από τις πτέρυγες του αετού μπάρμπα Σαμ. Αμφιβάλλω και αν οι ΗΠΑ έχουν πλέον τη διάθεση αλλά και τα μέσα για να επιχειρήσουν ξανά μια «απόβαση στη Νορμανδία» πόσω μάλλον ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ»

  Η μετατόπιση των κέντρων βάρους , των δραστηριοτήτων και των συμφερόντων σε παγκόσμια κλίμακα είναι πλέον τόσο σημαντική που η ευρώπη μοιάζει με τεθλιμμένο συγγενή στην ίδια του τη κηδεία . Η Γερμανία σε ρόλο μαυροφορεμένης χήρας προφανώς…. 😉

 3. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович,

  Χα! 🙂 Όπως το υπολόγιζα, όπως το υπολόγιζα! Η ‘‘απόσυρσή’’ σου από τα εγκόσμια της πολιτικής αποδείχθηκε ψέμα με λίγο (αρκετά) κοντά ποδάρια! 🙂 Δεν πα’ να λες, ορέ товариш! Ο λύκος κι αν εγέρασε (λέμε τώρα) κι άλλαξε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε ούτε την κεφαλή του! 😉 🙂

  Μόλις ποστάρω το σχόλιο, θα διαβάσω την ανάρτηση. Γράφω κι εγώ για το ίδιο θέμα (τι άλλο;) και θα μου φανεί χρήσιμη. Θα επανέλθω με σχόλιο αργότερα, αφού ξεμπερδέψω με τις δικές μας ‘‘σοφίες’’ —εδώ κι αν λέμε τώρα! 🙂

  Увидимся

 4. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Για να είμαστε επίκαιροι και …τοπικιστές, η κίνηση προσέγγισης Τουρκίας Ισραήλ που υποβαθμίζει δραματικά τη γεωπολιτική σημασία του Ελληνικού τόξου (Ελλάς-Κύπρος) είναι συνεταιρικό μοίρασμα των ιματίων μας με το Ευρωπαικό διευθυντήριο ή η αντίδραση των ΗΠΑ για διασφάλιση και έλεγχο της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της περιοχής προς όφελος των εταίρων (της) Τούρκων, Ισραηλινών και των ιδίων, ως εφοδιαστών της Ευρώπης διά των εταιριών τους και περιορισμού της ΕΕ στον ρόλο του …πελάτη; 😀
  Αν συμβαίνει το πρώτο έχει νόημα Καλυβάρχα να μιλάμε για …εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ, αν συμβαίνει το δεύτερο είναι μια ακόμη συνέχεια στην υποτέλεια της Ευρώπης στις ΗΠΑ από τον μεγάλο πόλεμο και δώθε.
  Για το μέλλον της Γερμανικής Ευρώπης, δλδ της Ευρώπης των πλουσίων, νομίζω ότι δεν θα (της) βγει αλλά μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα από την αντίδραση των λαών οδηγούμαστε σε μια μαύρη περίοδο που θα διαρκέσει πολύ και θα την πληρώσουμε ακριβά. Ελπίζω όχι και τα εγγόνια μας!

 5. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Θα ήταν επομένως φρόνιμο για σας να κρατήσετε τις κατάλληλες επιφυλάξεις και να δείξετε την αρμόζουσα επιείκεια προς το παραληρούντα στάρετς σας .

  Παπούλη στο μάρκετινγκ είσαι ..αητός 🙂
  ΔΙάβασα τα διάφορα εισαγωγικά και είπα ωχ πάλι να ξε@@@σει θέλει και θάχει γράψει ..παπάδες παρακάτω, ποιος ξέρει ποιους έχει περιλάβει ..adhominem και συνέχισα ψάχνοντας για εικονογραφήσεις λούστρων και συνοδοιπόρων και τέτοια.
  Φυσικά διαβάζοντάς το καμία σχεση και με αυτή μου την θετική έκπληξη, κατέληξα να ..παλεύω με τον εαυτό μου να μην γράψω σχόλιο ότι πολλά είναι έυστοχα και διεισδυτικά 🙂 .

  Τέλος πάντων, στο θέμα των ευρωπαϊκών στρατηγικών έχεις δίκιο, όπως και ο Πάνος που το έκανε και πιο συγκεκριμένο (δεν θα τους βγουν).
  Επίσης είναι πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη για τη συγκρότηση Ατλαντικής Ένωσης.

  Απλώς αμφιβάλλω, χωρίς να το αποκλέιω, για τη δυνατότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και κυρίως στις ΗΠΑ να πάρουν το πάνω χέρι δυνάμεις που θα έβλεπαν έτσι στρατηγικά και για λογαριασμό του συνόλου την απάντηση στο σημερινό σκάλωμα.
  Φοβάμαι ότι περισσότερο θα έχουν το πάνω χέρι δυνάμεις που βλέπουν την αναδιάταξη που συντελείται σαν ευκαιρία για να επωφεληθούν κοντοπρόθεσμα.
  Η απουσία της Πολιτικής (με την καλή έννοια φυσικά) και τέτοια.

  Ο δεύτερος φόβος μου είναι ότι μια τέτοια ένωση δύσκολα θα παρακάμψει τον πειρασμό να θέσει ως κύριο στόχο τη διαιώνιση του μοντέλου κυριαρχίας της προηγούενης περιόδου, που σωστά λέτε μας τέλειωσε και να καταντήσουν στο να υπερασπίζονται μοντέλα που ..παραγωγικών σχέσεων, αναντίστοιχων με το επίπεδο των παραγωγικών δυνάμεων 🙂 .

  ΕΠίσης δεν βλέπω πώς και γιατί οι usa να αναγορεύσουν σε προνομιακό συνομιλητή τους γερμανούς ή-και τον γαλλογερμανικό ..άξονα, αφού και προσφορότεροι τρόποι υπάρχουν και αν και δεν εννοώ το ηνωμένο βασίλειο κυρίως, το περιλαμβανω και αυτό.

  Εν πάσει περιπτώσει το πρόβλημα είναι ότι τα μοντέλα που θα δώσουν τη δυνατότητα λειτουργίας των παγκόσμιων αγορών είναι σε κρίση και φοβάμαι ότι ο νομισματικός πόλεμος που περίπου διεξάγεται αν δεν υποστηριχθεί το εικονικό χρήμα από ..παραγωγικά προΙόντα, θα ευνοήσει τις στρατηγικές περιχαράκωσης και έλέγχου με ορατό τον κίνδυνο να μετεξελιχθεί και σε κανονικό, έστω και ..sui generis.

 6. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Γεωπολιτικο-οικονομικος Καζαμιας 2023

  Ο αξονας Τουρκια, Ιρακ, Ιραν κυριαρχει στην Δυτικη Ασια.

  Η Κινα εχει προσπερασει τις ΗΠΑ και με τα BRIC+ S (S.Africa) αποτελει τον πενταιππο της υφηλιου. Τα RIC εχουν στρατιωτικη συνεργασια και ισχυ, ενω η Ιαπωνια προστατευεται απο την Θαλλασα βοηθουντων και των ΗΠΑ.

  Οι Ισπανοι συνεργαζονται με τις πρωην αποικιες τους κυριως την Αργεντινη και την βγαζουν με λιγες απωλειες. Ομοιως και η μικρη και τριανταφυλλενια Πορτογαλλια.

  Η Γαλλια συρεται απο την Συμμαχια των καταθλιπτικων Βορειων με ηγετη την Γερμανια, επιχειρωντας να συνεργασθει -παραλληλα- με την Γαλλοφωνη Αφρικη. Οι Νοτιοι Ιταλοι σε συνεργασια με την mafia βρισκουν μερικες δουλειες στις ΗΠΑ, ενω μερικοι επιστημονες και τεχνιτες περιδιαβαινουν εργαζομενοι στην Β.Ευρωπη, οπως στην Αναγεννηση.

  Το UK ζει, οπως παντα στον βασιλικο του κοσμο, ενω αρκετοι βρετατανοι μεταναστευουν σε συγγενεις τους στις ΗΠΑ, τον Καναδα και την Αυστραλια.

  Το Mexico, με σημαντικο πληθυσμο πλεον στις ΗΠΑ, διατηρει στενοτερη σχεση με την παλαι ποτε οικονομικη υπερδυναμη που παραμενει ομως στρατιωτικη , ωστε να καταπολεμησει τις απειρες συμμοριες της και να εξευγενισει/αφομοιωσει καλυτερα σημαντικο μερος της αγορας ναρκωτικων που περνα κυριως απο το Mexico.

  Η χαλαρη Βαλκανικη ενωση GABRS (Greece, Albania, Bulagaria, Romania, Serbia) δεν εχει σχηματισθει ακομη και οι 3 Βαλκανικες χωρες της Ε.Ε. βολοδερνουν στα απονερα του παγκοσμιου οικονομικου πολεμου……

  (συνεχιζεται)

 7. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович,

  Τα ’κλεισα για σήμερα και το ποστ πάει γι’ αύριο. Δεν αντέχω όμως να περιμένω και να μη ποστάρω εδώ έστω ένα εισαγωγικό σχολιάκι για την ανάρτησή σου. Μοιρολόι είναι κι αυτό, όπως το δικό σου. 🙂 Αλλά, ορέ товариш, όλα τα μοιρολόγια δεν είναι ίδια. Υπάρχουν μερικά που σε σπρώχνουν προς τα κάτω και μερικά που σε ανεβάζουν. Το λοιπόν, και με την ευκαιρία τής εθνικής επετείου (Χρόνια Πολλά), για άκου τους πιτσιρικάδες. Ξυπνητηράκια είναι ακόμα, αλλά τα καμπανάκια τους βαράνε δυνατά! 😉 🙂

 8. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  διαβάστε με προσοχή τις δύο τελευταίες παραγράφους και το συζητάμε πάλι αν πρόκειται ( το ποστ ) για μοιρολόι 😉

  Αναγνώστα :

  στην υπόθεση εμπλέκονται αρκετοί λούστροι που λόγω της «γενικής» φύσεως του θέματος δεν εμφανίζωνται σε αυτό το επεισόδιο 🙂

 9. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Κατάλαβα, προσεχώς στας οθόνας μας.
  Θα είμαι εκεί ..λάβρος, ως είθισται 🙂

 10. Ο/Η papoylis λέει:

  …Όχι βέβαια Αναγνώστα

  να κρατήσεις το ….λάβρον του ταμπεραμέντου σου για τη συνέχεια του Ποδός , γιατί είναι σαν να κλέβω το παγκάρι της εκκλησίας όταν ασχολούμαι με τους στιλβωτές. 🙂

 11. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ναι Παπούλη, μην κλέβεις εσύ το παγκάρι της εκκλησίας για να στιλβώνουμε διαρκώς όλοι μας τα παπούτσια των …στιλβωτών! 😉
  Αααχ αυτός ο …αναχωρητισμός (του Αφώτιστου) θα μας …φάει. 🙂

 12. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  nikos__alfa

  Οντως ως λογοτεχνης που δεν μ’ αρεσει η σημερινη πραγματικοτητα πηδηξα 10 ετη, κατασκευαζοντας την δικη μου.. Ομως, προβλεποντας το μελλον, σας προτεινω να λαβετε τα ….μεσοπροθεσμα μετρα σας.

 13. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Σωστό για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά επειδή ο Ιστολόγος θα αρχίσει πάλι αυτά με τα νερά (πάρτε μαζί σας νερό και τέτοια) θέλω να σας ενημερώσω ότι δεν τα συμμερίζομαι αυτά και να μην περάσει από κανενός το μυαλό ότι θα το xρησιμοποιήσει ως δικαιολογία που μούφαγε το τσίπουρο για να πάει να το πιει με άλλονε ..ομοϊδεάτη και με έστειλε για ..νανάκια
  Και άμα δεν ..ανασκευάσει την επόμενη φορά έμπρακτα, θα πάω με του Χ»Σωκράτη και θα γίνω ΔΙοικητής (νοσοκομείου) και θα σας πω εγώ 🙂

 14. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  θα γίνω ΔΙοικητής (νοσοκομείου) = θα γίνω ΔΙοικητής (νοσοκομείου, αλλά και γενικότερα)

 15. Ο/Η papoylis λέει:

  … σαν έτοιμος από καιρό Αναγνώστα μου 🙂

 16. Ο/Η Pepermint λέει:

  Γειά σου boy

  βίους παράλληλους…λέμε
  αυτή η διαολοβδομάς με έχει ισοπεδώσει και εμένα και την οικογένεια ολάκερη παπούδες και εγγόνια

  μπέρδεμα γίνεται ενόψιν καλύτερης αλλαξοκωλιάς ή θέσης με view στο βιράζ
  αυτό είναι όλο
  κατά τα άλλα ρεπετισιόν της γερμανοποίησης της αυτοκρατορίας πριν την πτώση της once again
  το ερώτημα είναι ποιά θα είναι η κιβωτός και ποιούς θα σώσει

  ps-…το κτίριο στην πικ είναι η Τούμπα…μετά την σφαγιαστική διαιτησία του Λίτσα τότενες ε ?

 17. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «Πνευματικοί πατέρες

  Ware Καλλίστου, Επισκόπου Διοκλείας, Ο Ορθόδοξος Δρόμος,
  εκδ. Ίδρυμα Γουλανδρή- Χορν, Αθήνα 1984,σελ. 111-115

  Στην Ορθόδοξη παράδοση η άμεση δράση του παρακλήτου μέσα στη Χριστιανική κοινότητα είν’ εντυπωσιακά φανερή σε δύο «πνευματοφόρες» μορφές· τούς γέροντες ή πνευματικούς πατέρες και τους δια Χριστόν σαλούς.

  Ο γέροντας, γνωστός στα ελληνικά ως «γέρων» και στα ρωσικά ως «στάρετς» δεν είναι ανάγκη να είναι οπωσδήποτε ηλικιωμένος, αλλά να είναι σοφός ως προς την εμπειρία του για την θεία αλήθεια και ευλογημένος με την χάρη της «πνευματικής πατρότητας», με το χάρισμα να καθοδηγεί άλλους στην Οδό. Αυτό που προσφέρει στα πνευματικά του παιδιά δεν είναι κυρίως ηθικές οδηγίες ή ένας κανόνας ζωής, αλλά μία προσωπική σχέση. «Ένας στάρετς», λέει ο Dostoevsky, « είν ‘ αυτός που παίρνει τη ψυχή σου, τη θέλησή σου μέσα στη δική του ψυχή και θέληση». Οι μαθητές του π. Ζαχαρία συνήθιζαν να λένε γι’ αυτόν: «Ήταν σαν να κρατούσε τις καρδιές μας μέσα στα χέρια του».

  Ο στάρετς είναι ο άνθρωπος της εσωτερικής ησυχίας που δίπλα του μπορούν χιλιάδες να βρουν σωτηρία. Το ’γιο Πνεύμα του έχει δώσει, σαν καρπό της προσευχής του και της άρνησης του εαυτού του, το δώρο της διόρασης ή διάκρισης που τον κάνει ικανό να διαβάζει τα μυστικά στις καρδιές των ανθρώπων· κι έτσι απαντάει, όχι μόνο στις ερωτήσεις που οι άλλοι του θέτουν, αλλά επίσης στις ερωτήσεις- συχνά πολύ πιο θεμελιώδεις- που ούτε καν είχαν σκεφτεί να ρωτήσουν. Σε συνδυασμό με το δώρο της διόρασης έχει και το δώρο της πνευματικής θεραπείας, τη δύναμη ν’ αποκαθιστά τις ψυχές των ανθρώπων και μερικές φορές και τα σώματά τους. Αυτή την πνευματική θεραπεία την παρέχει όχι μόνο με τα συμβουλευτικά του λόγια αλλά και με την σιωπή του και με την ίδια την παρουσία του. Όσο σημαντική μπορεί να είναι η συμβουλή του, πολύ πιο σημαντική είναι η μεσολαβητική του προσευχή. Ολοκληρώνει τα παιδιά του με το να προσεύχεται διαρκώς γι’ αυτά, με το να δέχεται τις χαρές και τις λύπες τους σαν να ήταν δικές του, με το να παίρνει στους ώμους του το φορτίο της ενοχής τους ή της ανησυχίας τους. Κανείς δεν μπορεί να είναι στάρετς, αν δεν προσεύχεται επίμονα για τους άλλους.

  Αν ο στάρετς είναι ιερέας, συνήθως η αποστολή του της πνευματικής καθοδήγησης είναι στενά συνδεδεμένη με το μυστήριο της εξομολόγησης. Αλλά ένας στάρετς στην πλήρη έννοια, όπως περιγράφεται από τον Dostoevsky ή εξηγείται από τον π. Ζαχαρία, είναι κάτι περισσότερο από έναν ιερέα- εξομολόγο. Ένας στάρετς, στην πλήρη έννοια, δεν μπορεί να διοριστεί από κάποια ανώτερη εξουσία. Αυτό που συμβαίνει είναι απλώς ότι το ’γιο Πνεύμα, μιλώντας κατευθείαν στις καρδιές των Χριστιανών, αποκαλύπτει ότι αυτό ή εκείνο το πρόσωπο έχει ευλογηθεί από το Θεό με τη χάρη να καθοδηγεί και να θεραπεύει άλλους. Ο αληθινός στάρετς με αυτήν την έννοια είναι μια προφητική μορφή και όχι κάποιος επίσημος αξιωματούχος. Αν και συνηθέστατα είναι ιερομόναχος, μπορεί επίσης να είναι έγγαμος ιερέας κάποιας ενορίας, ή άλλοτε- αλλ ‘ αυτό είναι λιγότερο συχνό- μια μοναχή ή ένας λαϊκός, άνδρας ή γυναίκα, που ζει έξω στον κόσμο. Αν ο στάρετς δεν είναι ο ίδιος ιερέας, αφού ακούσει τα προβλήματα των ανθρώπων και δώσει συμβουλές, συχνά τους στέλνει σε κάποιον ιερέα για το μυστήριο της εξομολόγησης και την άφεση.

  Η σχέση ανάμεσα στο παιδί και τον πνευματικό πατέρα ποικίλει πάρα πολύ. Μερικοί επισκέπτονται ένα στάρετς ίσως μία ή δύο φορές σ’ όλη τους τη ζωή, σε μία στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ άλλοι είναι σε συχνή επαφή με τον στάρετς τους βλέποντάς τον κάθε μήνα ή ακόμη και κάθε μέρα. Κανόνες δεν μπορούν να μπουν από πριν· ο σύνδεσμος μεγαλώνει μόνος του κάτω από την άμεση καθοδήγηση του Πνεύματος.

  Πάντοτε η σχέση είναι προσωπική. Ο στάρετς δεν δίνει αφηρημένους κανόνες μαθημένους από κάποιο βιβλίο- όπως στην «περιπτωσιολογία» της Αντιμεταρρύθμισης των Καθολικών-, αλλά βλέπει σε κάθε περίπτωση αυτόν τον συγκεκριμένο άνδρα ή γυναίκα που βρίσκεται μπροστά του· και, φωτισμένος από το Πνεύμα, προσπαθεί να μεταδώσει το μοναδικό θέλημα του Θεού, ειδικά γι’ αυτό το ένα πρόσωπο. Επειδή ο αληθινός στάρετς καταλαβαίνει και σέβεται τον ξεχωριστό χαρακτήρα του καθενός, δεν καταπιέζει την εσωτερική ελευθερία αλλά την ενδυναμώνει. Δεν σκοπεύει στο να αποσπάσει μια μηχανική υπακοή, αλλά οδηγεί τα παιδιά του ως το σημείο της πνευματικής ωριμότητας, όπου μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους. Στον καθένα δείχνει το αληθινό του ή αληθινό της πρόσωπο, που πριν ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος κρυμμένο από αυτό το πρόσωπο· και ο λόγος του είναι δημιουργικός και ζωοποιός, ικανώνοντας τον άλλο να κατορθώσει έργα που πριν φαίνονταν αδύνατα. Αλλά όλ ‘ αυτά ο στάρετς μπορεί να τα πετύχει μόνο γιατί αγαπάει τον καθένα προσωπικά. Επιπλέον η σχέση είναι αμοιβαία· ο στάρετς δεν μπορεί να βοηθήσει τον άλλο αν εκείνος δεν επιθυμεί σοβαρά να αλλάξει τον τρόπο ζωής του και ν’ ανοίξει την καρδιά του με τρυφερή εμπιστοσύνη στον στάρετς. Αυτός που πηγαίνει να δει έναν στάρετς με πνεύμα κριτικής περιέργειας, είναι πιθανό να επιστρέψει με άδεια χέρια, χωρίς να έχει εντυπωσιαστεί.

  Επειδή η σχέση είναι πάντα προσωπική, ένας ορισμένος στάρετς δεν μπορεί να βοηθήσει εξίσου τον καθένα. Μπορεί να βοηθήσει μόνον εκείνους που έχουν σταλεί ειδικά σ’ αυτόν από το Πνεύμα. Το ίδιο και ο μαθητής δεν θα έπρεπε να λέει, «ο δικός μου στάρετς είναι καλύτερος απ’ όλους τους άλλους». Θα έπρεπε να λέει μόνο: «Ο στάρετς μου είναι ο καλύτερος για μένα»…….»
  http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/catehism/theologia_zoi/themata.asp?cat=poim&NF=1&contents=contents_Texts.asp&main=texts&file=4.htm
  ΥΓ Αγαπητε μου Ππουλη ειμαστε καλα ή κανουμε μια μεγαααααλη πλακα;
  Δεν με γααψανε ποτε στην ΚΝΕ, γιατι θα τους ….χαλαγα τα μελη, θα διεφθειρα με τους αλλους ομοιδετες φιλους μου τις συντροφισσες,…., οποτε δεν εχω μαθει να καθοδηγουμαι.

  Ζω ενα υπαρξιακο δραμα. Τι να κανω; Υπαρχει ΚΝΕ βετερανων;

  Πιστευω πως ναι γιατι στις εκδρομες στα ΚΑΠΗ, ο/η υπευθυνος/η λεει στους γεροντες/ισσσες ; παμε παιδια!!!!

 18. Ο/Η Pepermint λέει:

  »δια Χριστόν σαλούς»

  αυτούς που λένε τα ταρώ…ζερούς

  και γαμώ τα παιδιά 😉

 19. Ο/Η Pepermint λέει:

  Παπούλη

  ως προς την μίνι ανάλυση…συμφωνώ

  …υπάρχουν όμως περίεργες αλλάϊανσες και λυκοφυλίες και μεταξύ μπάνγκερ και μπάνγκερ και κόρπορεϊτς και σοσιετέ και λέσχες…χάνεται η μάνα…δεν είναι όπως παλιά που το εμφανές (για τα μάτια του λαουτζίκου) δεν ήθελε κολαούζο. Για αυτό και είναι πλυσχιδής και πολυκπλόκαμη η καταστασούλα.

  Εκεί που θα μπορούσε ο χρήσιμος ηλίθιος (ήτοι η χερσαία δύναμη που πάντα θα εκδηλώνεται με μανία εφόσον ξέρει η ναυτική δύναμη που ποτέ δεν έπαψε να είναι αυτοκρατορία, να χειρίζεται τα αντανακλαστικά της τέλεια) να διαφοροποιηθεί και να σώσει την παρτίδα, έπεσαν τίτλοι τέλους με αυτό που έγινε ή μήπως όχι ?

  …δηλαδή αυτό που λύσσαξε και τότε ο Τσώρτσιλ να επιτύχει με τα της Πολωνίας και το πέτυχε, κηρύσσοντας πόλεμο και αφήνωντας άφωνο και εκνευρισμένο τον Χίτλερ (μένει να δούμε ποιός θα σηκώσει εμφανώς την παντιέρα vs Berlin…να χαχανίσουν και οι εγχώριοι ανιστόρητοι) υποτίθεται έγινε και τώρα…ή μήπως όχι ?

  Εφόσον τσούγκρισαν ή έστω ράγισε το γυαλί once againa για Βερολίνο και Μόσχα (που ήταν και πάλι το ζητούμενο για την ναυτική συμμαχία), η ήττα των πρώτων είναι αναπόφευκτη όπως και η στροφή Πρώσων και Βαυαρών άπαξ δια παντός προς διαφορετικές κατευθύνσεις μετά και το νέο (και οριστικό κατ’ εμέ) επερχόμενο τέλος της αλεμάνιας ?

  ….ή μήπως γίνονται τίποτις fake αλλαξοκωλιές για τα μάτια του κόσμου…και τελικά προκύψουν συμμαχίες από το πουθενά εντελώς ανίερες ?

  Ολα αυτά τα προεισαγωγικά steps στον τριακονταετή πόλεμο που διεξάγουν τώρα οι ΗΠΑ (ή μάλλον…το CFR μέσω ΝΑΤΟ/US Army και ουχί οι ΗΠΑ ως ΗΠΑ) από τον βομβαρδισμό της Σερβίας και ύστερα με θύματα-στόχους αρχικώς ΕΕ και μετέπειτα keys accounts των BRICS…που καταλήγουν ?

  …who fucks the αλεμάνιους ?
  είπαμε όταν η χρησιμότητά τους…δεν θα υφίσταται πλέον θα πεταχτούν ωσάν λεμονόκουπες.

  Κατ’ εμέ καταλήγουν στην πασιφανή τελική αναμέτρηση Κίνας-Ηπα σε βάθος αιώνος…Είναι όμως σίγουρες και οι δύο χώρες-φαβορί για αυτό….ή αλλιώς τα ετοιμάζει ο κοσμικός κατεργάρης ?

  Σίγουρο είναι ότι δεν θέλουν να πάνε οι τελευταίες χωρίς πνεύμα (που οι ίδιες δεν έχουν και ξέρουν ότι θα χάσουν χωρίς αυτό) σε αυτή την μάχη, τουτέστιν θα πάρουν το της Ευρώπης. Που και αυτή με την σειρά της το πήρε από εδώ. Και βέβαια απαιτούνται αρκετές κινήσεις στην σκακιέρα ακόμα.

  Προσωπικώς πιστεύω ότι οι Ηπα (αν και έχουν δει τα τραγικά τους λάθη εδώ…αλλά είναι αργά πλέον) θα επιτύχουν τελικώς και σε βραχυπρόθεσμο στάδιο τις επιδιώξεις τους στην να-μεντιτερανέε. Μεσοπρόθεσμα όμως οι επιδιώξεις τους αυτές συμπίπτουν με τις επιδίωξεις των »αντιπάλων» τους που θα τους έχουν σκάψει λάκκο (που τώρα δεν βλέπουν) που οδηγεί στον Αχέρωντα, οι οποίοι και σε μιά τέτοια περίπτωση θα τους πάρουν την κεφαλή (με δρεπάνια) μαζί με αυτή του λυόμενου κρατιδίου χωροφύλακα της μιντλ ήστ.

  …βλέπω δηλαδίς μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας μεγάλη σφαλιάρα να επέρχεται…πράγμα που θα τους κάνει και απαγορευτικό τελικά το εισητήριο για τον τελικό vs Κίνας, παρόλο που το βλέπουν…να έρχεται

  Η δε Ευρώπη…τώρα της πλακός ιστορίας είναι (η Αγγλία δεν είναι Ευρώπη) και είναι τελειωμένη και ανάξια λόγου ιστοριούλα. Πάντα ήταν…εκτός από αυτό που είχε στο κεφάλι του ο Σούμαν. Δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει τίποτις. Η δε και τυπική διάλυσή της τα επόμενα χρόνια θα επιφέρει απλά συμμαχίες εφήμερες και μεσοπρόθεσμες παντός καιρού μέχρι να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός. Εκτός αυτού θα έχει πιθανότατα να αντιμετωπίσει και τις ορδές των σαλαφιστών που την έχουν κατακλύσει από άκρου σε άκρο…προμηνύοντας έναν αιματηρότατο και ιδιότυπο εμφύλιο (και όχι μόνο) πόλεμο των πόλεων, τον οποίο οι εσπεριανοί κόρακες προετοιμάζουν πυρετωδώς με λεπτές χειρουργικές κινήσεις. Χρήσιμος σύμμαχος-ηλίθιος σε αυτό…η ελευθεριακή αριστερά, η ελευθεριακή δεξιά, οι gy φρέντλις και το λουρί της μάνας.

  Οπότε κοινώς…έχει ο Θεός.
  Η Νέα Ζηλανδία πάντως και σε κάθε περίπτωση είναι μια ενδιαφέρουσα προοπτική για προσωρινή μετεστέγαση 😉

 20. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Pepermint,

  Ποια είναι η πιο συγγενής με τη γραφή σου γλώσσα για να βάλω στον τρανσλάτορα, μπας και βγάλω καμιά άκρη; (Μη μου πεις κι εσύ: η αραμαϊκή!) 😉 🙂

 21. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  είναι διάλεκτος σαλεμένων στάρετς κάποιας ηλικίας 🙂

  Πεπ

  οριακές είναι οι διαφωνίες μου στα ανωτέρω … το πολυσχιδές πάντως του παιγνίου δεν σημαίνει ότι τελικά δεν θα εγκλωβιστούν στο μπρεσλάου και πάλι οι ούννοι και μάλιστα με γκαουλάιτερ έναν σόιμπλε αντί για Χάντκε 😦

 22. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Αραμαϊκά είναι και αυτά αλλά της μεταμανιχαϊστικής περιόδου, δηλαδή τότε που η γλώσσα κατόρθωσε να εντάξει τις έννοιες του ομοουσίου και των διαλεχτικών ενοτήτων ..γενικότερα, αίροντας τις ανούσιες αντιθέσεις, μεταβάλλοντάς τες

 23. Ο/Η papoylis λέει:

  …. και τοποθετώντας τις με το κεφάλι πάνω και τα πόδια κάτω , όχι σαν εκείνο το κατάπτυστο Φώυερμπαχ 🙂

 24. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αφώτιστε δεν χρειάζεται να μου …εξηγείς . Όπως βλέπεις (είδες) σε (συ)λαμβάνω πλήρως! 😉

  Αυτή η επίδραση του …Μεγάλου Πολέμου* πάνω σου ορέ Παπούλη. 😛

  Θα είναι και Ούννοι στη Γερμανία σίγουρα αλλά οι άνθρωποι από τη Σκανδιναβία κατέβηκαν ψάχνοντας τη ζέστη και θαλπωρή του Νότου και κανά γρουνν΄ για τη μάσα τους!
  Επειδή δε τα γουρούνια …ευδοκιμούν στα υγρά μέρη μόλις τα έβλεπαν οι άγριοι Σκανδιναβοί να λούζονται στο ποτάμι ορμούσαν φωνάζοντας γου-γου γρούννιααα και μετά λόγω …συναίρεσης και συν-χώνευσης, αφού έφαγαν όλα τα χοιρίδια και δεν έβρισκαν άλλα, φώναζαν στον ποταμό ρουνν΄ι, ρούνν΄ι και έτσι ονομάστηκε …Ρήνοοος!
  Το έγραψε κι ο Σαραντάκος αν δεν με πιστεύεις. Που δεν το πιστεύω!
  Όλοι οι ιστορικοί όμως, να μη το ξεχνάμε αυτό γιατί η ιστορία διδάσκει από τα ..λάθη της, συμφωνούν ότι η χρυσή περίοδος των Γερμανικών φύλων , ο χρυσός αιώνας σαν να λέμε (που κράτησε τέσσερις πέντε, 1ος-5ος μετά τη γέννα της …παρθένου) ήταν όταν ψάχνοντας τον Νότο την έπεφταν από τα …νώτα στους Ρωμαίους και τους άρπαζαν τον …χρυσό ! 😉
  Μετά όταν έλεγε ο παππούς Κάρολος ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται αυτοί οι φιλελέ- αραμαιστές κορόιδευαν ασύστολα! Πάντα ανιστόρητοι. Τι περιμένεις;
  Ευτυχώς όμως, οι Γερμανοί ψάχνοντας τον Νότο έπεσαν πάνω στον …Μονομάχο, Γρύλλο με τόνομα, αν και μερικές πηγές επιμένουν ότι μπορεί να τον έλεγαν και Ράσελ Κρόου, που συνεπικουρούμενος από τον …Ιούλιο Καίσαρα και τους καταπέλτες του, που έριχναν σωρούς από λιρέτες στο πεδίο της μάχης και τους αποσπούσαν την προσοχή καθώς όπως έσκυβαν να τις μαζέψουν τους κατέσφαξε στα Καταλαβνικά πεδία, επειδή τους είχε καταλάβει τι …χαμούρες ήτανε και πως θα σκύβανε τελικά χάμω και έτσι η επίθεση αποκρούστηκε με επιτυχία από τη … Γιουβέντους με σκορ 3-0! 😛
  Κατάλαβες; 😉

  * Με την ονομασία Ούννοι του Κάιζερ χαρακτηρίζονταν σκωπτικά οι Γερμανοί στρατιώτες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους ενάντιους λαούς της Τριπλής Συμμαχίας και ιδιαίτερα από τους Αγγλο-Γάλλους.
  Η καταγωγή αυτού του χαρακτηρισμού ως «Ούννοι» προερχόταν από την περίφημη προσφώνηση του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄, το 1900 στο Μπρέμερχαβεν, (Μπρέμερχαφεν = λιμένα της Βρέμης), προς το γερμανικό εκστρατευτικό σώμα που αποστελλόταν για να βοηθήσει στην καταστολή της εξέγερσης των «Πυγμάχων», γνωστότερη εκ της αγγλικής μετάφρασης ως εξέγερση των Μπόξερς. Σ΄ εκείνη την προσφώνησή του ο Γουλιέμος Β΄ μέσα στην παρόρμηση που τον διέκρινε είχε πει μεταξύ άλλων (σε ελεύθερη μετάφραση):
  «Μή χαρίσετε τη ζωή σε κανένα! Μην πιάνετε αιχμαλώτους! Οποιος και να πέσει στα χέρια σας πρέπει να πεθαίνει! Ακριβώς, όπως πριν χίλια χρόνια, οι Ούννοι του Αττίλα έγιναν περίφημοι για την ανελέητη βία τους που ακόμα αντιβουΐζει μέσα στους αιώνες, έτσι και το όνομα των Γερμανών, χάρη στα κατορθώματά σας στην Κίνα, ας αποκτήσει μια φήμη ανάλογη που θα ζήσει άλλα χίλια χρόνια, για να μη τολμήσει ποτέ πια Κινέζος να φθάσε να στραβοκοιτάξει έστω και έναν Γερμανό!»
  Βέβαια την εποχή εκείνη κανείς στην Ευρώπη δεν κατέκρινε τον Κάιζερ για την προσφώνησή του αυτή. Αργότερα όμως, όταν ξέσπασε ο Α’ Π.Π., ανασύρθηκε αυτή από την ενάντια προπαγάνδα.
  Σημειώνεται ότι και Έλληνες, ακόμα και στον Β’ Π.Π. αποκαλούσαν τους Γερμανούς κατακτητές «Ούννους».

 25. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παπούλη άθλιος ήτανε, αφού σκεφτότανε και έγραφε αθλιότητες, το κατάπτυστος είναι ..στενή έννοια και φοβούμαι ότι τον εξωραϊζεις τον ακατανόμαστο 🙂 .

  Νίκο μου θύμησες ότι στο ΒΠΠ εφάρμοσαν ακριβώς την τακτική του αστραπιαίου χτυπήματος και γενικά όσο κινούμαι σαρώνω, αν διακοπεί η κίνηση και σταματήσω ..χάθηκα.
  Αυτή τη φορά τα καταλαυνικά πεδία ήταν πολύ πιο βόρεια και τον Αέτιο τον λέγανε ..Ζούκωφ.
  Και ίσως τα πράγματα είχαν τελειώσει νωρίτερα αν δεν είχαμε το άγος του Βισύ, κυρίως ως προς τη λειτουργία του να παράγει υλικό για ..κίνηση.

 26. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  «Και ίσως τα πράγματα είχαν τελειώσει νωρίτερα αν δεν είχαμε το άγος του Βισύ, κυρίως ως προς τη λειτουργία του να παράγει υλικό για ..κίνηση.»
  Αυτοί οι πουρκουάδες ποτέ δεν μου γεμίζανε το μάτι!
  Ο Μοσκαροβισί δήλωσε προχθές «πρέπει να τελειώνουμε με το καζίνο της Κύπρου». Δεν τα έλεγε αυτά πριν η ΤΟΤΑΛ κλείσει δυο οικόπεδα Τσυπραίικα! Τώρα που έγιναν παραδουλεύτρα της Μέρκελ να τους δω, οσονούπω! :mrgreen:
  Να μη θυμηθώ ότι το 2010 επειδή είχαν την μεγαλύτερη έκθεση στα Ελληνικά ομόλογα λύσαξαν όλοι τους με πρώτο τον Τρισέ να μη γίνει το κούρεμα! 😉

  Ιστορική ορθή επανάληψις: Το Καταλαβνικά το έβαλα για να ταιριάζει με το …κατάλαβα. 😉
  Μου φαίνεται ο Αέτιος καθάρισε εκεί με τους Ούννους του Αττίλα. Οι Γερμανοί ήταν και με τους μεν και με τους δε! Μη μας πουν κι ανιστόρητους. Μπααα! 🙂

 27. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  ;όοοχι οι Γερμανοί σαν την μέρκελ και τους οπαδούς της ήταν οι ούνοι, οι άλλοι οι καλοί (βησιγότθοι ή οστρογότθοι, όποιοι ήταν οι καλοί τέλος πάντων) ήταν κάτι σαν τα στελέχη του ..ντε λινκε σήμερα 🙂
  Άντε καληνύχτα!!

 28. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Μέσα είσαι! Καληνύχτα! 🙂

 29. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Α ξέχασα. Οι Οστρογότθοι ήταν πιο σκληροί και φώναζαν τους άλλους αδελφές (ομοφοβικοί οι άτιμοι) γι αυτό τους έμεινε μετά το …Βυζί-γότθοι! 😉 😛

 30. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Από τις …επισκέψεις στον Νότο 🙂

 31. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

  ΠΏΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;) –PLAN B

  (Σχεδίασμα αφηγηματικού δοκιμίου)- Απόσπασμα
  ………………………………..
  Ο λαός υπό το βάρος των προσθέτων μέτρων (φόρος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, φόρος κατοχής οικίας, φόρος αναψυκτικών,…, μη χορήγηση από τα ασφαλιστικά ταμεία χαπιών Viagra, Levitra και Cialis κατά της στυτικής δυσλειτουργίας προξενηθείσας εκ καταθλίψεως λόγω των οικονομικών μέτρων, κ.λ.π. ) αλλά και της ταλαιπωρίας που υφίσταται στο ΙΚΑ, στα νοσοκομεία, κ.λ.π., ξεσπά κάθε φορά που βλέπει μπροστά του κρατικό λειτουργό.

  Καθημερινά, καταγράφονται περιστατικά με φραστικές κυρίως επιθέσεις σε υπουργούς και βουλευτές, που βρέθηκαν σε κάποια ταβέρνα και δέχτηκαν στην καλύτερη περίπτωση την έντονη κριτική των θαμώνων και την απαίτηση να αποχωρήσουν από τον χώρο και στην χειρότερη απειλές, γιαουρτώματα και ξυλοδαρμοί. Τον Απρίλιο του 2013, λόγω των παραπάνω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν αρκετοί βουλευτές που στήριζαν -ακόμα- την κυβέρνηση διαχείρισης του εθνικού χρέους (με τους δύο πρώην συγκάτοικους φοιτητές σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και τώρα Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης) απέσυραν την εμπιστοσύνη τους και σε σχετική ψηφοφορία επί προτάσεως δυσπιστίας ( μομφής) η κυβέρνηση έχασε την δεδηλωμένη .

  Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2013. Λόγω του εκλογικού συστήματος (το πρώτο κόμμα λαμβάνει επιπλέον 50 έδρες), συνεπήχθη Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους που το συναποτελούσαν :

  Πατριώτες βουλευτές που αποχώρησαν από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα (κυρίως του συντηρητικού και σοσιαλ-συντηρητικού χώρου ακόμη και από το εθνικο-λαϊκίστικο κόμμα )

  Η επιτροπή διαχωρισμού του χρέους σε ηθικό και ανήθικο/επαχθές

  Η επιτροπή διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων

  Η επιτροπή αποζημίωσης Ελλήνων εραστών-επιβητόρων (τα kamakia)

  Η επιτροπή αποζημίωσης Ελλήνων gasterbeiter εραστών-επιβητόρων Δ. Γερμανίας

  Το ελληνικό παράρτημα της διεθνούς κίνησης “ένα σεντ την λέξη για να σώσουμε την Ελλάδα!”

  Το κίνημα ”μια σπίθα έχω μέσα στην καρδιά”

  Τo κίνημα “Γιώργος Θαλάσσης”

  2 σοσιαλ-λαϊκίστικα απο-κόμματα με ηγέτες δικηγόρους-εργατολογους και πρωην αθλητές-δημοσιογράφους

  Το κόμμα ”οι λιγούρηδες για εξουσία της αριστεράς”

  Συριζιασμενοι αριστεροί και άλλες τροτσκιστικές ομάδες

  Οι παλιμπαιδίζοντες (μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας) “παππούδες” του Πολυτεχνείου και άλλες βολονταριστικες και ανώριμες πνευματικά ομάδες

  Οι οικολόγοι πράσινοι και άλλοι χορτοφάγοι και φυσιολάτρες

  Η συνομοσπονδία ποδηλατών και άλλες σωματικά ναρκισσιστικές ομάδες (μεσήλικες ποδοσφαιριστές της Κυριακής, …) μεγάλη έκπληξη ήταν η συμμετοχή του μετα-σταλινικού κόμματος στο Λαϊκό Μέτωπο.

  Οι μόνες αλλαγές που έκανε εδώ και 10 έτη ήταν :

  -η αντικατάσταση της ηγετιδός του (γιατί ολοκληρώθηκε η καρτέλλα των ενσήμων της) με τέως ”χαϊδεμένο παιδί” της δεξιάς και λεσβία, επί μακρόν σε κλιμακτήριο, η οποία ευτυχώς και αιφνιδίως εθεραπεύθη και

  -ότι επέτρεψε (μετά το πειρατικό-επαναστατικό σκουλαρίκι στους νεολαίους) περαστό κόσμημα στον αφαλό (κοινώς σκουλαρίκια piercing αφαλού) για την θηλυκή νεολαία της. Ο συνήθης διάκοσμος -εκτός από συνθετικά διαμάντια- ήταν το κόκκινο αστέρι και το μεταμοντέρνο σφυροδρέπανο…

  Συντρόφισσα, μη αδιάφορη

  Οι δυο κύριοι αντίπαλοι των εκλογών ήταν ο Συνασπισμός της κυβέρνησης διαχείρισης του εθνικού χρέους και το Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους. Η οικονομική ύφεση και τα διαδοχικώς λαμβανόμενα φορολογικά μέτρα, είχαν σαφώς οδηγήσει τους αρχικά “αδιάφορους” και ”αιωνίως αθώους” νοικοκύρηδες και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του συντηρητικού και σοσιαλ-συντηρητικού χώρου προς τα αριστερά (μάλλον προς την αντιμνημονιακη κατεύθυνση). Μερικοί δε συντηρητικοί ελεύθεροι επαγγελματίες με κύριο πελάτη το δημόσιο, αφού η σκανδαλώδης “εύνοια της τύχης” τους εγκατέλειψε οριστικά (βέβαια πολύ καθυστερημένα, μετά την μετα-ολυμπιακή οικονομική κρίση που άρχισε το 2005 για να εξελιχθεί βαθμιαία στην κρίση του 2009) και ένοιωσαν πλέον τις επιπτώσεις της (μείωση κύκλου εργασιών και κερδών, συρρίκνωση προσωπικού, κ.λ.π.) μετά από 15 έτη ευημερίας, μετανιωμένοι για την αδιαφορία τους, διακινούσαν απίθανα κείμενα για την πρότερη πολιτική τους τοποθέτηση, (όπως το “Οι αδιάφοροι”, του Αντόνιο Γκράμσι*, που περιγράφει την πρότερη ζωή τους) μερικοί δε έγιναν και φρικιά τύπου “ξεπεσμένος δεξιός”.

  Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός. Ο λαός -μη έχοντας πλέον αυταπάτες- παρά την αηδία του και για τους δυο παραπάνω συνασπισμούς προτίμησε ολίγον περισσότερο το Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους που έλαβε 51,7% και με 177 βουλευτικές έδρες μπορούσε πλέον να εφαρμόσει το αντι-μνημονιακο πρόγραμμα του. Βέβαια, όπως συμβαίνει στα λαϊκά μέτωπα, καθυστέρησε επί ένα μήνα η επιλογή των υπουργών και υφυπουργών που ολοκληρώθηκε (μετά από 27 ολονύχτιες συσκέψεις των νικητών) τον Ιούνιο του 2013, με σύνολο 97 υπουργών και υφυπουργών, για να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα. Εβδομηνταπεντάρηδες επαγγελματίες αριστεροί της γενιάς του Λαμπράκη και του 114 με φαλάκρα και χιονάτα μουστάκια έγιναν –επιτέλους- υφυπουργοί….

  VΙΙΙ. Ιούνιος 2013. Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου απόσεισης του χρέους, μη μπορώντας να περιμένει άλλο (60 έτη μετά την συνθήκη του Λονδίνου του 1953 «περί εξωτερικών Γερμανικών Χρεών») κηρύσσει μονόπλευρο συμψηφισμό των απαιτήσεων που διατηρούσε από τις προαναφερόμενες αποζημιώσεις ύψους 162 δις, αλλά ατυχώς την χρονική στιγμή εκείνη, το μερίδιο της Γερμανίας επί του δανείου του μνημονίου και τα ελληνικά ομόλογα στο θησαυροφυλάκιο γερμανικών πιστωτικών ιδρυμάτων ανερχόταν μόλις στα 80 δις. Οι πιο ριζοσπάστες της κυβέρνησης απαίτησαν και επέτυχαν να επιδιωχθεί η άμεση είσπραξη και μέρους των υπολοίπου της οφειλής, με κατάσχεση γερμανικής περιουσίας λ.χ. των σημαντικότερων εταιρειών Γερμανικών συμφερόντων, από το σύνολο 120 περίπου με έδρα στην Ελλάδα, και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο…

  Ας θυμηθούμε, ότι παρά τις γκρίνιες των ΜΜΕ και των πολιτικών μας για
  μηδενικές επενδύσεις από το εξωτερικό, η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει
  σχετικά ότι “από το 2004 έως το 2008 οι ακαθάριστες εισροές Ξένων Άμεσων
  Επενδύσεων ανήρθαν στα 28,4 δισεκατομμύρια ευρώ”, ενώ σύμφωνα με το
  Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το 2010 (εποχή
  οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα) οι ελληνικές εισαγωγές από την Γερμανία
  ανήλθαν στα 5,93 δις, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στην Γερμανία ήταν
  υποτριπλάσιες (1,96 δις). Πολλαπλασιάζοντας 4 δις μέσο ετήσιο εμπορικό
  έλλειμμα της χώρας με την Γερμανία επί 20 έτη, προκύπτει συνολικό εμπορικό
  έλλειμμα 80 δις της χώρας μας και αντίστοιχο εμπορικό πλεόνασμα εις όφελος
  της Γερμανίας. Το 2009 εισήχθησαν γερμανικά αυτοκίνητα αξίας 767 εκατ., ενώ
  το 2010 μειώθηκαν σε 270 εκατ.!”

  Συμπεράσματα μελέτης ελληνικής τράπεζας, Απρίλιος 2011:“Η υπερκατανάλωση και η απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία 10-ετία οδήγησαν σε ευμεγέθη και επίμονα ελλείμματα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) και τη συνακόλουθη ταχεία άνοδο του ακαθάριστου εξωτερικού χρέους. Στην αντιμετώπιση των εξωτερικών ελλειμμάτων μπορούν να συμβάλλουν και οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ). Ωστόσο, ενώ βραχυπρόθεσμα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΙΤΣ μέσω της εισροής κεφαλαίου, μεσοπρόθεσμα το βαρύνουν με την επανεξαγωγή των κερδών τους (ενίοτε και με στρεβλή τιμολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών). Επομένως, το καθαρό αποτέλεσμα στο ΙΤΣ εξαρτάται από το είδος των ΑΞΕ. Θετικό αποτέλεσμα παράγουν οι ΑΞΕ οι οποίες δημιουργούν εμπόριο (trade oriented) και συμπληρώνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Αντίθετα, οι ΑΞΕ υποκατάστασης εμπορίου μπορεί να εκτοπίζουν εγχώριες επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.

  Η συνολική ευημερία ωφελείται περισσότερο αν οι ΑΞΕ ωθούν στην αναδιάρθρωση των κλάδων σε συμφωνία με ένα δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημα, ήτοι, στην στροφή προς προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και άρα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό ουδέποτε επετεύχθη. Μεταπολεμικά, το επίπεδο των ΑΞΕ στην Ελλάδα υπήρξε ιδιαίτερα χαμηλό, αφορούσαν δε σχεδόν αποκλειστικά δραστηριότητες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και έντασης εργασίας …

  Τα τελευταία έτη, η πλειονότητα των ΑΞΕ πραγματοποιήθηκε σε τομείς χαμηλής τεχνολογίας, ιδίως στο λιανικό εμπόριο και γενικότερα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης της -μεγεθυνόμενης- εγχώριας αγοράς. Αυτή την τάση ευνόησαν οι ολιγοπωλιακές δομές πολλών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, η υπερτίμηση της πραγματικής ισοτιμίας δημιουργούσε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν παραχθεί αλλού, με δεδομένο κόστος. Τέλος, οι περισσότερες ΑΞΕ αφορούσαν εξαγορές εγχώριων επιχειρήσεων και όχι δημιουργία νέων (Greenfield investment). Ως αποτέλεσμα, δεν επεκτείνεται η παραγωγική βάση της οικονομίας αλλά μόνο μεταβάλλεται η εθνικότητα της ιδιοκτησίας του κεφαλαίου.”

  (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

 32. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «ΠΏΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;) –PLAN B

  (Σχεδίασμα αφηγηματικού δοκιμίου)- Απόσπασμα

  …Ταυτόχρονα, μόλις προσγειώθηκαν σε ελληνικά αεροδρόμια τα πρώτα είκοσι
  αεροπλάνα της LUFTHANSA και άλλων γερμανικών εταιρειών πτήσεων charter,
  κατασχέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, οι δε επιβάτες τους, πάνω από 3700,
  φιλοξενηθήκαν υπό περιορισμό, αναγκαστικά διασκορπιζόμενοι σε διάφορα μέρη.

  Επίσης η είσπραξη μέρους του υπολοίπου της γερμανικής οφειλής, συνεχίσθηκε
  με τις κατασχέσεις του υπολειπόμενου χρόνου εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ”
  Ελευθέριος Βενιζέλος” από την εταιρία «Hochtief» (που είχε κατασκευάσει και
  το καταφύγιο του Αδόλφου Χίτλερ), της Siemens Hellas, θυγατρικών φαρμακευτικών εταιρειών, κ.λ.π.

  Η γερμανική κυβέρνηση, προ των επερχομένων εκλογών, σκλήρυνε την στάση της
  και κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα.

  Γερμανικά πολεμικά αεροπλάνα εμφανίσθηκαν μετά από 72 έτη στον ελληνικό
  εναέριο χώρο για να ασκήσουν πίεση. Από τον γερμανικό σχηματισμό 2 αεροπλάνα
  με πιλότους, που ήταν εγγονοί παρασημοφορημενων χιτλερικών αεροπόρων
  βομβαρδιστικών καθέτου εφορμήσεως Junkers Ju 87 «Stuka» της Luftwaffe,
  ενεπλάκησαν σε σκληρές και επικίνδυνες αερομαχίες με ισάριθμα ελληνικά
  καταδιωκτικά. Κατά τους ελιγμούς πάνω από την Κέρκυρα συγκρούσθηκαν 2
  αντίπαλα αεροπλάνα και κατέπεσαν στο Ιόνιο. Παρακούοντας τις κατευναστικές
  διαταγές του ελληνικού κέντρου επιχειρήσεων, 2 καταδιωκτικά με πιλότους
  εγγονούς σφαγιασθεντων παππούδων στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα, εκτόξευσαν
  ακαριαία όλους τους διαθεσίμους πυραύλους αέρα-αέρα και καταρριφθήκαν τρία
  γερμανικά αεροπλάνα .

  Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ με πολύ αυστηρές ανακοινώσεις καταδίκασαν τις
  απαράδεκτες – για πολιτισμένα (λέμε τώρα) κράτη-συμμάχους στο ΝΑΤΟ και
  εταίρους στην ΕΕ – πολεμικές εμπλοκές πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο
  καθώς και τον -σε bungalows- περιορισμό Γερμανών τουριστών (οι περσότεροι
  των οποίων δεν είχαν αντίρρηση για την δωρεάν πατροπαράδοτη ελληνική
  φιλοξενία, την δε βραδινή ικανοποίηση των ενδιαφερομένων Γερμανίδων,
  ανέλαβαν – σχεδόν μυστικά και λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις
  για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους ημεδαπούς- αγγλομαθή και γερμανομαθή
  βαλκάνια γκαρσόνια), (: Αφώτιστε Φιλέλληνα, για φώτισε λίγο παραπέρα στο σκηνικό. Βλέπεις; ΚάποιεςΕλληνίδες κουκλάρες -και λοιπά σε -άρες, αυξητικά μεγέθους και εντύπωσης-, έχουν στήσει πάρτυ με ούζα, προς τιμήν κάτι απόγονων του Βαϊσμίλερ και του Μπράιτνερ. «Παίρνεις μάτι» τι γίνεται; Φως! Περισσότερο φως, -λέμε!!!).

  Μετά την Τουρκία στην Κύπρο το 1974, ήταν η δεύτερη φορα που μέλος του ΝΑΤΟ
  επιτίθεται σε άλλο μέλος του . Η κυβέρνηση έξαλλη απεφάσισε την έξοδο μας
  από το ΝΑΤΟ . Ευτυχώς, εκτός ΝΑΤΟ, θα γλυτώναμε ένα σωρό ετήσιες δαπάνες για
  εξοπλισμούς που βάρυναν από την δεκαετία του ‘60 τους ελληνικούς
  προϋπολογισμούς, καθώς και τα τρέχοντα έξοδα του πολεμικού μας ναυτικού
  (τροφοδοσία προσωπικού, καύσιμα, πολεμοφόδια και εκτός έδρας) για τις
  περιπολίες έναντι της πειρατείας που είχε αναπτυχθεί στα παράλια της Βορείου
  Αφρικής, μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις, εξεγέρσεις και διαμάχες που
  συνέχιζαν από το 2011 έως σήμερα, μεταξύ ΝΑΤΟ και αραβικών κρατών, αραβικών
  κρατών και νέων ασταθών κρατών και φυλών..

  ΙΧ. Σεπτέμβριος 2013

  Όμως η γερμανική κοινή γνώμη μεταστράφηκε (όπως είχε ήδη διαφανεί καθ’ όλη
  την διάρκεια του 2011, με τις διαδοχικές πανωλεθρίες που υπέστησαν το FDP
  και οι Χριστιανοδημοκράτες, κατά τις εκλογές στα περισσότερα κρατίδια) και
  τις ομοσπονδιακές εκλογές κέρδισαν – κατά κράτος – οι Σοσιαλδημοκράτες και
  οι Πράσινοι. Σχηματίσθηκε λοιπόν κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και
  Πρασίνων με την ανοχή του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke).

  ………………………………..

  “Στις 3 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 24 χρόνια από την ένωση των δυο Γερμανιών.
  Ίσως σε καμία άλλη περίπτωση μια τόσο λαμπρή επέτειος δεν προκάλεσε τόσο
  αρνητικά σχόλια και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

  Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι η ενοποίηση ήταν πρόωρη και πως η Δυτική
  Γερμανία απλώς εξαγόρασε την Ανατολική για ένα κομμάτι ψωμί. Ο τότε
  επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, Όσκαρ Λαφοντέν, προειδοποιούσε ότι η
  ενοποίηση θα δημιουργήσει ένα εσωτερικό χάσμα αντικαθιστώντας το φυσικό
  τείχος του Βερολίνου με ένα ταξικό τείχος ανάμεσα σε δυτικογερμανούς και
  ανατολικογερμανούς. Κανένας δεν ήθελε όμως να τον ακούσει.

  Και ύστερα η Γερμανία ανέλαβε και επισήμως το ρόλο της οικονομικής
  ατμομηχανής της Ευρώπης, αντιλαμβανόμενη την ΕΕ ως ένα πολύτιμο εργαλείο για
  την κυριαρχία της. Τα πλεονάσματα που παρουσιάζει σήμερα σε αντίθεση με τα
  τεράστια χρέη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που οδήγησαν σε κοινωνικές και
  οικονομικές περιπέτειες την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ήταν
  μια μόνο από τις συνέπειες που πολλοί προέβλεπαν αλλά ελάχιστοι ήθελαν να
  αντιμετωπίσουν κατάματα. Ευρώπη δυο ταχυτήτων και Γερμανία δυο ταχυτήτων..

  Χρόνια Πολλά Βερολίνο. Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν” (ενόψει του Γ’ Γερμανο-ευρωπαϊκού πολέμου)

  Υπό το κράτος της επετείου της πτώσης του τείχους, ο 68χρονος πλέον Daniel
  Cohn-Bendit, υπουργός εξωτερικών της νέας γερμανικής κυβέρνησης και γνωστός
  υποστηρικτής της χώρας μας στην Ε.Ε., μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με
  την ελληνική πλευρά – με το σκεπτικό ότι η ενσωμάτωση του σχεδόν αλκοολικού
  και αδιάφορου για εργασία πληθυσμού της πρώην ανατολικής Γερμανίας και άλλα
  παρόμοια βαρίδια που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα γερμανική
  κυβέρνηση όπως αύξηση των επί δεκαετία καθηλωμένων μισθών των Γερμανών
  εργαζομένων, η ανόρθωση του κοινωνικού κράτους,. καθιστούν ανεδαφική την
  άμεση αποπληρωμή των 162 – 80 = 82 δις, συμφωνήθηκε η αποπληρωμή των γερμανικών
  οφειλών να γίνει με ευρωομόλογα που βαρύνουν την Γερμανία και που θα
  διατίθενται σε δέκα ετήσιες δόσεις.

  Με τις δόσεις αυτές θα άρχιζε να μειώνεται το συνολικό ελληνικό χρέος που το
  2011 ήταν 340 δις και -μετά από επεισοδιακή Σύσκεψη Κορυφής των 27 ηγετών
  της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2013 – αποφασίσθηκε τελικά η επαναδιαπραγμάτευση
  του ελληνικού χρέους των 110 δις σε 20 έτη με επιτόκιο 2% (δηλ. όσο σχεδόν
  δανείζονταν το τέλος του 2013 οι τράπεζες από το ΕΚΤ).

  Tο δημόσιο χρέος μας είχε ανέλθει στα 400 δις στο τέλος του 2013. Η επιτροπή
  εντοπισμού του ανήθικου/επαχθούς χρέους εργάσθηκε συστηματικά από την ίδρυση
  της, επί 3 σχεδόν έτη και με εξέταση των προαναφερόμενων τριών όρων
  υπολόγισε το επαχθές χρέος και τους τόκους που προέρχονται απ’ αυτό .

  Έξη μήνες μετά την κυβερνητική μεταβολή, ψηφίσθηκε στην ελληνική βουλή η
  διαγραφή των απεχθών χρεών (των δημοσίων δαπανών που δεν χρησιμοποιήθηκαν
  προς όφελος των πολιτών, αλλά ήταν το αποτέλεσμα της διαφθοράς, των
  υπερτιμολογήσεων κλπ), που ανερχόταν στο 30% του συνολικού χρέους των 400
  δις, δηλ. 120 δις. Αν αφαιρέσουμε από το συνολικό χρέος των 400 δις, τα
  80 δις που συμψηφίσαμε με μέρος των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων και το
  απεχθές χρέος των120 δις, απομένει χρέος μόνον 200 δις.

  Η φράση ” the greek pride” ή ” the greek filotimo” μεταφράζεται ως
  υπερηφάνεια, φιλότιμο, φιλοτιμία , υπεροψία (που για τους πραγματικούς
  φιλέλληνες αποδίδεται καλύτερα με την υπεροψία απέναντι σε κάθε ηλίθιο
  καθολικό ή προτεσταντικό κανόνα) εξηγούσε συνοπτικά τι πραγματικά συνέβη.

  Κυρίως, λόγω των επανειλημμένων καυστικών σχολίων γερμανικών εφημερίδων και
  περιοδικών (Focus, Spiegel, κ.λ.π.), με ελληνικό πείσμα και εφευρετικότητα,
  και με εργώδεις προσπάθειες, αύξηση παραγωγικότητας, παραγωγής και
  εξαγωγών, αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 30%, το δε β’ εξάμηνο του
  2013, με μείωση δαπανών και αύξηση σχεδόν κατά 50% του ΠΔΕ, καταφέραμε, το
  τέλος του 2013, το ΑΕΠ να ανέλθει στα 240 δις, οπότε το εναπομένον χρέος,
  από 140% το 2011, μετά την παρέμβαση των θεών στην ελληνική τραγωδία «the
  greek dept»/το ελληνικό χρέος (παιζόταν στα αγγλικά με ελληνικούς
  υπότιτλους), δηλ. «τους από μηχανής θεούς (διαγραφή και συμψηφισμό)»,
  κατήλθε μόλις στο 83,3% του ΑΕΠ.

  Το 2013, ήταν μια χρονιά που άφησε άναυδους τους Γερμανούς, τους
  αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, του ΕΚΤ, του EFSF και της
  Ε.Ε., ενώ το τραγούδι από το ελληνικό μετα-punk συγκρότημα “The Greek Dept”
  που παιζόταν στα ραδιόφωνα και στις ιδιωτικες τηλεοράσεις όλης της Ευρώπης
  με τίτλο “I made it with my Greek way” ήταν -συμβολικά- η επιτυχία που
  αποτελούσε την καλύτερη εκδίκηση, και που αποστόμωσε δια παντός τους
  πικρόχολους αναλυτές κάθε είδους, γεννήτορες των κακών κριτικών για μια
  πενταετία.

  X. Οι καλοί θεοί της Ελλάδας μας δίνουν (;) και άλλες ελπίδες

  ΥΓ1 Το κειμενο αυτο, αδημοσιευτο προς το παρον στο συνολο του, ολοκληρωθηκε τον Μάϊο του 2011.

  ΥΓ2 Η αναρτηση αυτη δεν μπορει να εχει κατι ερωτικο, εφοσον αναφερεται σε Γερμανιδες και οπως προκυπτει δεν μας εχουν πληρωσει ακομη για τις υπηρεσιες που προσφεραμε.
  Δεν κατανοειτε οτι – ηδη απο το πρωτο μερος του αφηγματος- εχουν δημιουργηθει 2 κινηματα επιβητορων γερμανιδων (kamakia εσωτερικου και gasterarbeiter Δ. Γερμανιας) συνιστωσες του Αντιμνημονιακου Μετωπου που ζητουν να πληρωθουν!!!

  Δυστυχως τα περισσοτερα στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ (ως ΚΝιτες ειχαν παντρευτει απο τα 22 για την υπερβαση του εκλογικου 17%) δεν γνωριζουν το θεμα και εχουν χασει…πολλους ψηφους, διοτι το αιτημα των επιβητορων ειναι υπερ-κομματικο.

 33. Ο/Η Pepermint λέει:

  Λέφτηδες

  Τουναντίον…ήταν σε απλή κατανοητή το κειμενάκιον. Επειδή όμως θα μπούμε σε ορφική ορολογία σου συστήνω από τώρα το καλύτερο ever λεξικώνε όλων των εποχώνε ΠΑΠΕ-ΣΤΕΦΑΝΟΥ-ΠΑΣΣΟΒ

 34. Ο/Η Pepermint λέει:

  Παπούλη…έτσι το βλέπω και εγώ

  και με χειρότερο και οριστικό τέλος για τους ούννους αυτή την φορά

  εκτός..αν υπάρχει κάτι υποχθόνιο που αγνοούμε

 35. Ο/Η khlysty λέει:

  Αγαπητέ Παπούλη, αν και συνήθως συμφωνώ με τα γραφόμενά σου -όταν, δηλαδή, δεν… αραμαΐζεις απόλυτα και σε καταλαβαίνω 😉 -, στην παρούσα φάση εκτιμώ ότι οι στοχεύσεις των Γερμανών «εταίρων» μας είναι τελείως διαφορετικές και ότι αφορούν στην προετοιμασία τους για τη μεγάλη έξοδό τους από το ευρώ.
  Θεωρώ, δηλαδή, ότι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι το οικοδόμημα της Ευρωζώνης δεν σώζεται με τον τρόπο που επιθυμούν (καθώς, όσο κι αν κουρέψουν καταθέσεις και συμπιέσουν μισθούς, πάλι θα χρειαστεί να βάλουν και οι ίδιοι φράγκα και αυτό δεν το θέλουν) και ότι όλες οι κινήσεις τους επικεντρώνονται στην κατεύθυνση της αναίμακτης -για τους ίδιους, φυσικά- διάλυσης της ζώνης του κοινού νομίσματος.
  Όσο διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο (όπου διαπραγματεύσεις, διαβάζουμε: να σε σφάξω με μαχαίρι ή με μπαλτά), ο κυρ-Σόιμπλες το είπε ξεκάθαρα: εσείς οι Νότιοι και περιφερειακοί, άμα θέλετε να διατηρήσετε τις καταθέσεις σας, φέρτε τις σε εμάς που είμεθα μεγάλοι και σίγουροι, ειδάλλως, με την πρώτη ευκαιρία θα σας τις τσεκουρώσουμε.
  Εκτιμώ ότι οι κινήσεις Σόιμπλε, όπως και η απόφαση για την Κύπρο, αποτελούν μέρος του σχεδίου της Γερμανίας να αποθησαυρίσει όσο περισσότερο ρευστό μπορεί από το Νότο. Μια τέτοια εξέλιξη, βέβαια, θα επιταχύνει την κατάρρευση χωρών όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, η σωτηρία των οποίων, φυσικά, χρειάζεται κάτι απιθανοδισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ουδείς διαθέτει και ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να παράξει.
  Οπότε, εκείνη τη στιγμή που μια από αυτές τις χώρες θα πει «κανείται, κ’ήμπορω άλλο», η Γερμανία θα ανακοινώσει ότι το πράγμα έφθασε στο μη περαιτέρω και ότι πλεόν είναι καλύτερο η Ευρωζώνη να διαλυθεί ή, εν πάση περιπτώσει, η ίδια να αποχωρήσει, αφού δεν μπορεί να δίνει τα λεφτά των φορολογούμενών της σε ανεπρόκοπους.
  Ούτως ή άλλως, τα προηγούμενα χρόνια, το Βερολίνο το έφτιαξε το lebensraum του: Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, κάτι Βαλτικοί, για να μην αναφερθώ σε Αυστρία, Ολλανδία και, ενδεχομένως Φινλανδία, όλοι αυτοί χορεύουν στους ρυθμούς της Γερμανίας και οι οικονομίες τους είναι απόλυτα δορυφορικές της Vaterland. Επίσης, αν πραγματικά ήθελαν να επεκταθούν περισσότερο, χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία θα ήταν πρόθυμες για τα πάντα, αν η Γερμανία έκανε «επενδυτικές» κινήσεις, άσε που οι εκεί συνθήκες ήταν πολύ πιο έτοιμες, απ’ όσο, ας πούμε, στην Ελλάδα ή την Κύπρο.
  Θα μου πεις, γιατί να κάνουν τη μεγάλη επιστροφή στο Deutsche Mark, αν μπορούν να κατακτήσουν την Ευρώπη χωρίς τις αναταράξεις της διάλυσης της Ευρωζώνης; Ε, εδώ θεωρώ ότι επιχειρούν να προλάβουν τις εξελίξεις, όπως, π.χ., μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ιταλίας, η οποία μια χαρά θα τα κατάφερνε και εκτός κοινού νομίσματος. Άσε που, θεωρώ ότι έχουν πιστέψει ότι η αγορά της Κίνας/Ινδίας/Βραζιλίας/Α του Κενταύρου τους περιμένει με ανοιχτές αγκάλες, οπότε τι ανάγκη έχουν τους ψωρο-Ευρωπαίους…
  (sorry για το σεντόνι…)

 36. Ο/Η papoylis λέει:

  Μια χαρά είναι το σεντόνι αγαπητέ , αλλά όπως ίσως ΔΕΝ πρόσεξες εγώ δεν ισχυρίζομαι πουθενά ότι το ευρώ αποτελεί αυτοσκοπό για τους γερμανούς. Αντίθετα η οικονομική κυριαρχία στην Ευρώπη αποτελεί βασικό τους στόχο εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

  Σε κάθε περίπτωση οι γερμανοί επιδιώκουν

  α) είτε να κρατήσουν όσους περισσότερους μπορούν στο μαγαζί ευρώ εκμεταλλευόμενοι τις ξεπουλημένες λόγω χρέους πλουτοπαραγωγικές πηγές σε τιμές ξεφτίλα και το δυναμικό για φτηνή παραγωγή , αφού δεν πρόκειται να πουλάνε επ αόριστον μερσεντέ και μπέμπες στους ανατολίτες στις τρέχουσες τιμές και με τα τρέχοντα γερμανικά κόστη

  β) είτε να δημιουργήσουν μια «υγιή» οικονομική ζώνη ορισμένων χωρών του βορρά με μποστάνι τη Πολωνία , αφού έχουν μαζέψει όσα περισσότερα κεφάλαια μπορούν και μετά να πάνε σε ένα ευρώ για λίγους ή σε νέο μάρκο. Θεωρώ όμως ότι αυτή η δεύτερη εκδοχή εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους από αυτούς της πρώτης όχι μόνο για το Νότο αλλά και για την ίδια τη Γερμανία

  καλός ο Τέκης 😉 αλλά υπό αυτές τις συνθήκες αβεβαιότητας και διεθνούς ανακατωσούρας είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς για τι ακριβώς σχεδιάζουν και επιδιώκουν τακτικά και στρατηγικά οι γερμανοί , πέρα από το βασικό στόχο που όλοι αντιλαμβανόμαστε 🙂

  μας έλειψες αγαπητέ ….

 37. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Δεν υπάρχει καμιά δυσκολία να μαντέψουμε τις επιδιώξεις των Βορείων για την αντιμετώπιση της κρίσης!
  Η κρίση καταστρέφει κεφάλαιο και αν δούμε πως αντιμετωπίστηκαν τα τερατώδη ανοίγματα των Γερμανικών κυρίως αλλά και Γαλλικών τραπεζών στην ίδια τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία (400 δισ. παρακαλώ) και Ισπανία και Ιταλία βλέπουμε καθαρά ότι το κεφάλαιο που καταστρέφεται χρεώνεται στον Νότο ενώ μέσω της ΕΚΤ το Γερμανικό κεφάλαιο μένει ανέπαφο και λόγω της «ασφάλειας» ενισχύεται συνεχώς, τουλάχιστον μέχρι τώρα.
  Άρα το συμφέρον της Γερμανίας παραμένει εφ όσον καταφέρνει να μην πληρώνει ουσιαστικά το μερίδιο της, να συνεχίζεται η ίδια πολιτική συνεπικουρούμενη από Παπαδήμους, Μόντηδες, Ραχόιδες και άλλους μέχρι τη στιγμή που είτε η γιγάντωση της ύφεσης θα μειώνει τις εξαγωγές στον Νότο σε βαθμό που θα φέρει την ύφεση στην ίδια τη Γερμανία, αν δεν μπορέσει να αντικαταστήσει τους χαμένους πελάτες με άλλους εκτός ΕΕ, είτε μέχρι τα υποζύγια να αντιληφθούν την κατάσταση και κάποιος Γρύλος ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου!
  Για να συνεχιστεί δε η παρούσα κατάσταση οι τύπο δεν ορρωδούν προ ουδενός , εφ όσον τους παίρνει, το παράδειγμα της Κύπρου θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τον μονόδρομο της ΤΙΝΑ , όπως ήδη γίνεται από τους εδώ στιλβωτές, αλλά κυρίως όπως θα δούμε να γίνεται στους μόνους σήμερα που φαίνονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν στα Γερμανικά σχέδια, δλδ στους Ιταλούς. Η σκληρή γραμμή και η καταστροφή της Κύπρου ήταν ένα μήνυμα κυρίως προς Ιταλία μεριά. 😉
  Τώρα θα μου πεις δεν βλέπουν οι Γερμανοί ότι η κατάσταση στον Νότο θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό και κοινωνική έκρηξη; ¨Οχι ακόμη όσο οι απώλειες διατηρούνται σε μια ύφεση της τάξης του 1-2% , άσε εμάς και τους Κύπριους που είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι τράγοι και η συσσώρευση φθηνού κεφαλαίου θα συνεχίζεται προς τον Βορρά!
  Και αν το κούρεμα των καταθέσεων, όπως είναι πολύ πιθανόν, πλήξει ολόκληρη την Ευρωζώνη και το ίδιο το ευρώ σαν αποθετικό νόμισμα; Είναι κάτι που δεν έχει συνυπολογισθεί άραγε;
  Η μόνη λογική εξήγηση γι αυτήν την πιθανότητα που μπορώ να δώσω είναι ότι αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της κίνησης του κουρέματος και της αμφιβολίας για την ασφάλεια των καταθέσεων που πλανάται σε όλη την Ευρωζώνη. Ένα μαλακό ευρώ που θα ενισχύσει τις εξαγωγές κυρίως των Γερμανών αλλά που μπορεί να είναι και το καρότο (υπόγειο) που εξηγεί τις χλιαρές αντιδράσεις Γάλλων, Ιταλών και Ισπανών στις τελευταίες εξελίξεις καθώς (αναμένουν πως) ενισχύει σε ένα βαθμό τις δικές τους εξαγωγικές επιδόσεις και απαντά στον παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη!
  Εάν μπορούσαμε να δούμε κατά πόσον έχουν κλείσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς καυσίμων χωρίς ρήτρα συναλαγματικού κινδύνου αλλά με σταθερές τιμές από Ευρώπη με χώρες του ΟΠΕΚ και αν αυτό έχει ήδη συμβεί θα ρισκάριζα μια πρόβλεψη ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η ισοτιμία ευρώ δολαρίου θα πλησιάσει τη μονάδα!
  Εν κατακλείδι! Η Γερμανία θέλει να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς στην Ευρωζώνη όσο μπορεί περισσότερο γιατί αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι το συμφέρον της και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο χωρίς ενδοιασμούς για να το διατηρήσει. Απ την άλλη προετοιμάζεται για μια πορεία μαζί με τους δορυφόρους της αν κάποιο ισχυρό «υποζύγιο» ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου προχωρώντας σε έμμεση υποτίμηση του ευρώ για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της διατηρώντας και διευρύνοντας τους εξωτερικούς πελάτες και το εξαγωγικό μοντέλο της, ακόμη και αν παράγοντες όπως η αστάθεια του Νότου που το κρατούν χαμηλά εκλείψουν, όταν και αν η ευρωζώνη μειωθεί με αποχωρήσεις ισχυρών μελών της!
  ¨Ολα αυτά βέβαια αν δεν ψάχνουμε ορθογραφία στον πισινό της μυλωνούς, όπως αυτάρεσκα θα ισχυριζόταν κάποιος αντισυστημικός και υπάρχουν ψήγματα ορθολογισμού και προγραμματισμού, πάντα στη γραμμή του τοπικού-εθνικού συμφέροντος, στις κεντρικές και κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωζώνης και δη της Γερμανίας! 😉

 38. Ο/Η khlysty λέει:

  @ Παπούλη+νικάλφα: η Γερμανία, μέσω του ευρώ (δηλαδή, μέσω της δυνατότητας φθηνού δανεισμού) κυριάρχησε ούτως ή άλλως στην Ευρωζώνη, από τη στιγμή της δημιουργίας της. Δείτε πόσο δυσκολεύονταν παραδοσιακά εξαγωγικές χώρες (Ιταλία, Γαλλία) να ανταγωνιστούν τους Γερμανούς, από την ώρα που εισήχθη το ευρώ. Για να το πω εντελώς λαϊκίστικα, γιατί να πάρεις κουζίνα Σκαβολίνι, αφού με παρόμοιο κόστος θα μπορούσε να πάρεις Μίλε;…
  Η εκτίμησή μου περί διάλυσης του ευρώ δεν προκύπτει από τον Τέκη, την εκφράζω εμμέσως και στο βλόγιό μου εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, τονίζοντας ότι στα δικά μου μάτια η Αγγέλα έχει στραφεί αποκλειστικά και μόνο στα του εσωτερικού της και πουλώντας εκεί μαγκιές και δείτε τι τους κάνω εγώ τους τεμπελχανάδες τους Νότιους. Το πράγμα, δε, έγινε ακόμα πιο προφανές από τη Σύνοδο του Ιουνίου, όταν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποφάσεών, το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, όσο περνά από το χέρι του (δηλαδή, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, τελεία…).
  Στην ουσία, στα δικά μου μάτια (λιγότερο οικονομικά και περισσότερο πολιτικά…), η Γερμανία, από το 2008 και μετά επιδιώκει να επιβάλλει μια συγκεκριμένη πολιτική στην Ευρώπη. Αντιλαμβανόμενη, δε, η ηγεσία της ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να περάσει, θεωρώ ότι επιδιώκει πλέον να ισχυροποιήσει τη θέση της όσο το δυνατόν περισσότερο και είτε μέσω «ατυχήματος» είτε μέσω δικής της απόφασης, όταν το ευρώ τελειώσει, να μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις αναταράξεις. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θεωρώ καθόλου τυχαία την επιλογή Στάινμπρουκ από το SPD για αντίπαλο της Μέρκελ και όχι κάποιου ποιο ριζοσπαστικού στελέχους, όπως, π.χ. της Χανελόρε Κραφτ, νυν κυβερνήτου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία και εκπροσωπεί μια πιο «αριστερή» τπέρυγα του κόμματος…

  Ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή της πρώτης σινδόνης, ελπίζω να μην κουράζω με την πολυλογία μου.

 39. Ο/Η nikiplos λέει:

  καλησπέρα…

  Είναι γεγονός ότι σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, υπάρχει μιαν έντονη αμφισβήτηση του ευρώ ως νομισματική και συναλλακτική αξία. Το προκύπτον επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την ήπειρο μαγαζιά που πωλούν ευρώ και αγοράζουν σαν τρελλά χρυσό. Σε μιαν έρευνα που είχα δει κάπου μάλλον στον Βαξεβάνη, το κέντο ελέγχου είναι η Βορειο-Κεντρική Ευρώπη, δηλαδή εκεί αρχίζουν να μαζεύουν χρυσό. Προετοιμάζονται λοιπόν για την περίπτωση που είτε λόγω πολέμου είτε για οτιδήποτε άλλο τα παραδοσιακά νομίσματα γίνουν ράλλικα… [Ο πάππος μου λίγο πριν την κατοχή, από την απροθυμία του να αγοράσει πλησία αγροικία, έκαψε τις ράλλικες δραχμές του στην αυλή του, ευθύς αμέσως μετά το ηρωϊκόν όχι του Μεταξέως]…
  Το τραπεζικό σύστημα κλυδωνίζεται και ενδεχομένως να συμπαρασύρει μαζί του και το νομισματικό, όσω κι αν ο Ομπάμιας εκδίδει σαν τρελλός δολάρια…
  Σε έναν εκτεταμένο πόλεμο, τα χαρτονομίσματα θα γίνουν αυτό που είναι απλό χαρτάκι, χρήσιμο για προσάναμμα στις ξυλόσομπες που σαν τρελλοί κι εμείς σπεύσαμε να αγοράσουμε κάνοντας τα 3 Τούρκικα Εργοστάσια που τις παρήξαν κυρίως και τις εξήγαν προς τα εδώ, πάμπλουτα….

  Cher Pepermint… Αν εξελιχθούν τα πράγματα, όπως τα φαντάζομαι, τους Τούρκους την επόμενη 50ετία θα τους βλέπουμε πολύ ψηλά κι εμείς πολύ χαμηλά… θα παρακαλάμε να επενδύσουν τίποτες εδώ στην ψωροκωσταινίτσα…
  🙂

 40. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Καλησπέρα.
  Ορέ Κλήστυ ακόμη δεν κατάλαβες ότι εδώ υπάρχει συμπάθεια γενικώς για τις κελεμπίες, τα σινδόνια, παπλώματα, κουρτίνες και όλες γενικά τις πλούσιες επ-ενδύσεις και …καλύμματα, για να καλύπτονται τα θέματα 😉 , εκτός από τα …ράσα; 🙂
  Παράγραφος Α. Σύμφωνοι.
  Παράγραφος Β. Ότι έχει παγιδευτεί η Μέρκελ στη ρητορεία περί τεμπέληδων του ζεστού νότου έχει παγιδευτεί και θα το πάει έτσι για όσο ευδοκιμεί το μποστάνι της στη Γερμανία. Επίσης δεν θα εφαρμόσει την πολιτική για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ΕΣΜ για όσο την παίρνει ή αν δεν δέσει τους υπόλοιπους μέσω συμφώνου σταθερότητας που θα εξασφαλίζει τη λιτότητα διαρκείας για τους εργαζόμενους και τα δικά της συμφέροντα!
  Παράγραφος Γ. Όμως η ηγεσία των Βορείων κινείται, όσο και αν συγχρόνως προετοιμάζεται όσο μπορεί για κάποιο ατύχημα, επειδή έχει την πεποίθηση ότι η πολιτική της ακόμη περνάει και είναι διατεθειμένη να κάνει το παν για να τραβήξει αυτή την πολιτική μέχρι τέλους καθώς ακόμη δεν έχει υποστεί κάποιο μεγάλο τσαλάκωμα. Επίσης καθώς μεγάλο τμήμα των εταίρων του Γερμανικού κεφαλαίου κατανοεί ότι εκτός ευρώ θα είναι πολύ περισσότερο αδύναμο αφού θα έχει να ανταγωνιστεί εκτός από τους ανερχόμενους αστέρες Κίνα , Βραζιλία κλπ και τους πρώην συμμάχους επιθυμεί τη συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης. Ετσι όταν τα πράγματα και οι αντιδράσεις φτάσουν στο απροχώρητο και μόνον τότε, ίσως επανεξετάσει τις επιλογές της. Άρα ο κύβος της διάλυσης της Ευρωζώνης δεν έχει ριφθεί ακόμη και το μέλλον μας ( το σχετικά κοντινό) παραμένει …αόρατο!

 41. Ο/Η khlysty λέει:

  Νικάλφα μου, ποτέ δεν είπα ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί αύριο. Απλώς, θεωρώ ότι εδώ και περίπου δύο χρόνια οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δημιουργούν φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες, όσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται, τόσο πιο έντονες θα γίνονται. Η απόφαση για την Κύπρο μου λέει ότι η Γερμανία και οι δορυφόροι της είναι αποφασιμένοι να παίξουν hardball, ωστόσο επίσης μου λέει ότι υπό τέτοιες συνθήκες, αν βρεθεί και κάποιος άλλος να παίξει hardball, τα αποτελέσματα του παιγνίου είναι εντελώς απρόβλεπτα και άκρως επικίνδυνα. Δεδομένου, δε, ότι σε πολλές χώρες η ανησυχία έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο, δεν αποκλείω, πλέον, το ενδεχόμενο του ατυχήματος, καθώς τα διάφορα λογιστικά τερτίπια που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν την τεράστια αστάθεια του συστήματος (βλέπε Anglo Irish Bank) δεν αλλάζουν το γεγονός ότι οι πολίτες υποφέρουν και ότι θα συνεχίσουν να υποφέρουν επί μακρόν.

 42. Ο/Η nikiplos λέει:

  Το ζήτημα είναι, ότι ενόσω το ευρώ φθίνει, στα εσωτερικά θα παρθούν μέτρα χωρίς προηγούμενα… Στο βαθμό που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εκπεφρασμένο μέτωπο κατά του ευρώ στον ελληνικό πολιτικό χώρο, παρά μόνο από εξωκυνοβουλεφτικούς ή το ΚΚΕ, το οποίο επίσης δεν λέει τίποτε σπουδαίο παρά τη γνωστή Περίσσεια μπουρδολογία «ότι όλα θα φτιάξουν όταν καταρρεύσει ο καπιταλισμός». Στο βαθμό λοιπόν που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στον ελληνικό πολιτικό χώρο βγαίνουν προϊόντος του χρόνου το μέτωπο ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΑΛΑΒΑΝΟΣ, ως καθαροί αντιμνημονιακοί από τη μία και η ΧΑ από την άλλη…

  Δεδομένου του τι έγινε στην Κύπρο, ακόμη και ένα συνεργαζόμενο αντιμνημονιακό μοντέλο της Αριστεράς να βγει στην κυβέρνηση, δεν έχει παραπάνω από μερικούς μήνες κυβέρνηση. Την τελική λύση όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα, και με τα καμμένα φρένα των νεοΕλλήνων, τη βλέπω φασιστική. Ίσως με ένα διάλειμα αντιμνημονιακών αριστερών ίσως και με άνευ. Ένα Ακροδεξιό φασιστικό κυβερνητικό σχήμα το οποίο με σκληρό μαστίγιο και άνευ καρότου θα αναλάβει φυσικά να περάσει τα σκληρά μέτρα της υποταγής και εξαθλίωσης άνευ προηγούμενου των συμπατριωτών μας… Ίσως με ολίγη σαντιγύ από διώξεις λαθρομεταναστών και εκτόνωση προς τα εκεί, αλλά τα 100.000 καλάσνικοφ στην Αττική μόνο, που στην ουσία συνιστούν έναν άτυπο στρατό κατοχής μαζί με βαλκάνιους ακατέργαστους που το λέει η περδικούλα τους και δεν τσιμπάνε «στα μπράτσα» και στους «σφίχτες», μάλλον μου λεν ότι κι αυτό, δηλαδή οι διώξεις των λαθρομεταναστών στο φασιστικό σχήμα διακυβέρνησης θα είναι απλά γιαλαντζί και ήκιστες…

  Apropos, εκεί στον Περισσό, σφάζονται, τα σημερινά νέα μου αναφέρουν ακόμη και … ψιλές ότι έπεσαν… 🙂

 43. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  khlysty, είναι πολύ λογικά τα όσα λες, απλώς να αναφέρω όπτι ..απο ένστικτο ψυχανομίζομαι ότι οι λεβέντες (γραφειοκρατία ΕΕ κλπ) θα καλεσθούν να απαντήσουν σε διλήμματα που αφενός δεν έχουν φανταστεί ότι κάποια στιγμή θα τους τεθούν, αφετέρου θα τα απαντήσουν ..συναισθηματικά, οπότε έχεις; δίκιο θα μας πάρει και θα μας σηκώσει.

  Νίκιπλε, έπιασες ορέο θέμα, διότι με κάτι τέτοια γίνεται πιο ..πιπεράτος ο βίος μας στις εποχές της κρίσης και των προβληματων, αφού η φτώχεια και η κρίση θέλουν ..καλοπεραση.
  Εηημερώθηκα ότι διάφορα μοιράκια (ει) αφενός κουνιούνται, αφετέρου τάχουν μαζώξει διάφοροι πονηροί μεσήλικες με καραμέλες και τέτοια, θέ μου φύλαγε (Παναγιώτης Λαφαζάνης και όχι μόνον) και προς στιγμήν φοβήθηκα ότι το ζήτημα θα καταντήσει της αρμοδιότητος του ..Σφανακιανάκη .
  Χρειάσθηκε να παρέμβουν οι δυνάμεις της υπευθυνότητος και της σοφρωσύνης σε πολύ υψηλό επίπεδο, ήτοι αρχικά Μανδρέκας, κλπ και επειδή έχουν ..ξεφύγει παρενέβη και ο Σπύρος Χαλβστζής ..μπαι χιμσελφ (καταλαβαίνεις τη σοβαρότητα), για να βάλουν τα πράματα στη θέση τους.
  Ήτοι το Κόμμα έχει μεγάλη εμπειρία όταν οι καιροί είναι ..ου μενετοί διάφορες λικβινταριστικές δυνάμεις στο εσωτερικό του να σπέρνουν το μικροβιο του οπορτουνισμού και της αμφιβολίας.
  Τάσσομαι στο πλευρό των δυνάμεων της σοβαρότητος και της υπευθυνότητος και πιστεύω ότι το παρόν ιστολόγιο δεν θα αποτελέσει βήμα για τις (αντικειμενικά) αντιδραστικές μικροαστικές προσεγγίσεις.
  Αιδώς Αργείοι 🙂

 44. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Νίκιπλε ο Γόντικας, όχι ο Χαλβατζής, αυτους πάντα τους μπέρδευα 🙂

 45. Ο/Η nikiplos λέει:

  Και τον σύντροφο Μαΐλη Αναγνώστα! Μου κάνει εντύπωση που όλο τον ξεχνάς! 🙂
  Το ορέο οι νέοι και άμυαλοι το είπαν για τον ΣΥΡΙΖΑ:
  «Τι είναι προτιμότερο, να τον στηρίζουμε εμείς και να τραβάμε τα χαλινάρια προς τα αριστερά, ή να τον στείλουμε στην αγκαλιά άλλων που το παίζουν αντιμνημονιακοί και να τον τραβούν δεξιά;»
  Μάλιστα φοβούμενοι την ιεραρχία πρότειναν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα υλοποιούσε σε 6 μήνες!!! μέσα στα σημεία ήταν και η ΑΟΖ!!!
  Έλα στον τόπο σου!

 46. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Μπορει να κατηγορηθω ως προδοτης, εφιαλτης,….., αλλα γιατι δεν εξεταζουμε μετα απο θετικα δημοψισματα ενα πακεττο ομοσπονδοποιησης 2+2 -1, ελληνο-τουρκικη-ελληνοκυπριακη-τουρκοκυπριακη συνομοσπονδια – Κουρδοι (αυτονομια). Ετσι εως το 2030 θα ειμαστε ενα ανατολικοδυτικο κρατικο μορφωμα, οντοτητα,…. μεσα στο G10!!!

  οι ελληνες και οι κυπριοι στην ναυτιλια, στο εμποριο,βιολογικη γεωργια/κτηνοτροφια, τουρισμο
  οι Τουρκοι στην βιομηχανια, βιοτεχνια και στους …μπακλαβαδες.

 47. Ο/Η khlysty λέει:

  Αναγνώστα μου, ποια γραφειοκρατία της Ε.Ε.;;; Ο Μπαρόζος και ο φαν Τέτοιος σχεδόν εκλιπαρούν να συμμετέχουν στις διάφορες συγκεντρώσεις/ζυμώσεις, ενώ ο λόγος τους δεν μετράει μία εδώ και κάμποσο καιρό…
  Οι όποιες απαντήσεις/αποφάσεις εκτιμώ ότι θα ληφθούν σε επίπεδο χώρας-ομάδας χωρών με συγγενή συμφέροντα και οι Ευρωπέη απλώς θα κληθούν να τις επικυρώσουν, θέλοντας και μη.

 48. Ο/Η papoylis λέει:

  Συνεχίσατε ακάθεκτοι αγαπητοί σχολιαστές … η συζήτηση άκρως ενδιαφέρουσα , ας απλωθεί η ιερά σινδόνη 🙂

 49. Ο/Η papoylis λέει:

  …και με εξαίρεση τα σχετικά με το περισσό ( με τα οποία ο ιστολόγος δεν θα ήθελε να ασχοληθεί για να μη χαρακτηρισθεί ως λικβινταριστής 😉 ) να παρατηρήσω ότι η συζήτηση είναι εντός θέματος του ποστ – πράγμα σπάνιο στις μέρες μας 🙂

 50. Ο/Η khlysty λέει:

  Για περαιτέρω προβληματισμός (sic), δείτε αυτό και αυτό και ζητώ εκ προοιμίου συγνώμη για την πηγή… 😉

 51. Ο/Η khlysty λέει:

  Το δεύτερο λίνκιον είναι αυτούνο.

 52. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  khlysty ναι, όποιος δεν βλέπει την απαξίωση, στην οποία έχουν περιέλθει οι εν λόγω γραφειοκρατικές ομάδες του διαφέυγει μεγάλο μέρος από τα στοιχεία της περιόδου, δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω.

  Παρόλα αυτά θυμήθηκα μια ιστορία όταν νέο (πολύ νέο) εκκολαπτόμενο ..στέλεχος είχα πέσει πάνω σε ένα σεβάσμιο (ήδη τότε, αν και σχετικά νέο σε ηλικία) στέλεχος της ΚΟΒας Επιστημόνων!! και με διεθνή παρουσία και τέτοια.
  Με είχε πείσει ότι η ΕΟΚ τότε, πνέει τα λοίσθια (μιλάμε για πριν το 84) και μάλιστα μου είχε αποδείξει πλήρως και πολλαπλώς ότι είναι ζήτημα χρόνου.
  Φυσικά λέγαμε (δηλαδή αυτός έλεγε και εγώ συμπλήρωνα ..διευκρινιστικά) για το θέμα των συμφερόντων των συνιστωσών των χωρών, των συμφερόντων κλπ , καθώς και για το άτοπο της κοινής εκπροσώπησης από τη γραφειοκρατία ανιτιθέμενων συμφερόντων.
  Κρατήσαμε μια επαφή και πολλά χρόνια αργότερα, κάπου στο ύστερο 90, πλέον ασχολούνταν με τα ..επιστημονικά, τα άλλα τα άφησε, του την ..είπα.
  Τι έγινε τελικά πότε βλέπεις να διαλύεται η ΕΟΚ;;
  Ήταν πολύ εντάξει τύπος και πραγματικά απελευθερωμένος από στείρους εγωισμούς, οπότε απάντησε ότι είχαμε υποτιμήσει τη δυναμική των μορφωμάτων που εξυπηρετούν μία αφήγηση και τη δυνατότητά τους να αυτονομούνται από αυτήν.

  ΥΓ Παπούλη άσχετο, αλλά επειδή κάπου άκουσα ότι η Τρόικα, λέει, αμφισβητεί την ..ενοποίηση Εθνικής με Γιούρομπανκ και, λέει, υπάρχουν και κάποια θέματα ελέγχου που πρέπει να δούμε, λέει, πριν την συνένωση και με βάση ελέγχους που είχαν γίνει και επειδή φαντάζομαι ότι θα συζητάμε για αυτό τις επόμενες μέρες και ότι θα τοποθετηθούν τα κόμματα, μήπως θυμάσαι για ένα post εδώ ..χάμου, που σας την έπεφτα λάβρος για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις της μπλακ ροκ, γιατί μπορεί να τα φέρει έτσι ο γιαραμπής, έλεγα και αυτά να τα ζητήσουν οι πιστωτές και ότι ημείς δεν έχουμε καμία δουλειά να μπαίνουμε σε αντιθέσεις που δεν ξέρουμε, για λόγους αντιτραπεζικούς και αντικαπιταλιστικούς γενικότερα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑς πρέπει να σοβαρευτεί και ότι εσύ με τον άλλον μου κάνατε το ..Γερμανό;; 🙂

 53. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович,

  Είδες; Είδα να λες! Πρώτα εκπλήσσονται θετικά και μετά στη λένε! Έτσι είναι τα πράγματα, τι νόμισες; Ξεκόλλα πια από εκείνο το παλιό οι καπιταλιστές είναι τόσο άπληστοι που είναι ικανοί να μας πουλήσουν το σκοινί που θα τους κρεμάσουμε. Μετά το θρίαμβο της αντεπανάστασης, ισχύει άλλο: είναι τόσο αδίστακτοι που και λίγο σκοινί να τους δώσεις θα επιχειρήσουν να σε κρεμάσουν! 😉 🙂

  Увидимся

 54. Ο/Η khlysty λέει:

  Αναγνώστα, τι μου έφερες στο μυαλό τώρα!!! Τέλη του ’80, στο πλαίσιο εργασιάς για το πανεπιστήμιο, έκανα παρουσίαση στα όργανα της Ε.Ε. και αναφέρθηκα με πάθος στα οράματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης!
  Ελπίζω να μη θεωρηθεί κατάχρηση χώρου, αν σου απαντήσω ότι οι αφηγήσεις, για να είναι επιτυχημένες, πρέπει νά’χουν και ακροατήριο και αυτό της Ενωμένης Ευρώπης, σιγά-σιγά χάνει και το λίγο που του έχει απομείνει.
  Κι αναρωτιέμαι το εξής: ‘ντάξ’, ως τώρα έχουμε μνημόνια και τρελλή πίεση στους, ας πούμε, «βολεμένους» της Ευρωζώνης. Αναρωτιέμαι ποια αφήγηση θα μπορέσει να πείσει, ας πούμε, τους Σλοβένους, που ούτως ή άλλως έχουν περάσει μεγάλες δυσκολίες μόνο και μόνο για να ενταχθούν στην Ε.Ε. και να υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα, ότι θα πρέπει να ξαναγυρίσουν πίσω…

 55. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Η μόνη που στέκει είναι ότι έξω από το μαντρί θα τους φάνε οι ..αμερικάνοι μαζί με τους κινέζους.
  Δεν έχει σημασία αν είναι σωστό, σημασία έχει αν μπορεί να διατυπωθεί πειστικά.
  Αλλά έχεις δίκιο, όταν οι βασικοί παίκτες της ΕΕ όχι μόνο δεν το διατυπώνουν, αλλά κάνει μπαμ ότι μαζεύουν τιμαλφή εκποιούμενου μαγαζιού δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξαναγυρίσουν στα παλιά σχέδια.
  Με πάσα επιφύλαξη λοιπόν, απλώς αναφέρω ότι είναι πολύ πιθανόν και κατά μόνας οι διάφοροι γερμανοί, βρεττανοί και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις ήτοι επιχειρήσεις τους τα ..στρώματα και οι ελίτ τους να φάνε τα μούτρα τους καθότι δεν τους κόβω επαρκείς για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ειδικά σε αυτή τη φάση που έχει ξεφύγει.
  Επίσης, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές όταν σε πιάσει πανικός (φας τα μούτρα σου) αναζητάς νέο σχέδιο και νέα αφήγηση για το μέλλον, αυτή δε τη ..νέα τη βγάζεις απλώς από τα συρτάρια σου, την καλλωπίζεις λίγο και γίνεσαι φανατικός της ..καινοτομίας (αντιλαμβάνεσαι ότι αναφέρομαι στα ίδια σχέδια από παλιά).
  Θα δούμε και το νέο περιβάλλον με βάση τις κινήσεις των αμερικάνων στο γεωπολιτικό και φυσικά σημασία έχει ποιος έχει το πάνω χέρι εκεί.
  Επαναλαμβάνω ότι σκέπτομαι ..φωναχτά, οι περισσότερες πιθανότητες είναι ότι η τα σημεία συνοχής στην ΕΕ πάνε περίπατο.

 56. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Εάν θέλουμε να βρούμε λύση θα πρέπει να γίνουμε ολιγαρκείς αφού θεραπεύσουμε τις τεράστιες ανισότητες ώστε να ισορροπήσουν οι …άνθρωποι, να χωνέψουμε ότι δεν χρειαζόμαστε άλλη ανάπτυξη γιατί ο πλανήτης θα τινάξει τα πέταλα, να φρενάρουμε την παγκοσμιοποίηση και να έλθουμε σε έναν χαλαρό προστατευτισμό και σε ένα μοντέλο σχετικής αυτάρκειας μεγάλων γεωγραφικών διαμερισμάτων όπως Ευρώπη, Μεσόγειος αλλά και μικρότερων, να εργαζόμαστε το πολύ 4 ώρες και να αποδοθούμε σε μια άμιλλα παιδείας και ανάπτυξης του πνεύματος και ποιότητας ζωής, χωρίς αιφον κάθε εξάμηνο και μερτσέντες κάθε δύο χρόνια, αλλά με μουσική, θέατρο, ποίηση και γενικά …καλές τέχνες! 😎

 57. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα

  επί της προς εμένα παρατήρησης να σημειώσω ότι κομίζεις γλαύκα … Τα αποτελέσματα της πεπαλαιωμένης πλέον έκθεσης – έρευνας της Μπλακ Ρόκ τα ήξερε η τρόικα ήδη από τότε , ένα χρόνο πριν. Η τωρινή «εμπλοκή» έχει να κάνει με την υπόθεση ( μάλλον βάσιμη ) ότι το σχήμα ΕΤΕ + Γιούρομπανκ δεν υπάρχει περίπτωση να ανακεφαλαιοποιηθεί με βάση τις προβλέψεις . Δεν θα βρεθούν δηλαδή ιδιώτες να καλύψουν το περίφημο 10% που σε περσυνή εκτίμηση είναι 1,5 δις ( και κανείς δεν ξέρει πόσο είναι τώρα ) . Επομένως ανησυχούν ευλόγως οι προτέκτορες όχι τόσο για το ίδιο το μέγεθος , αλλά για το «πακετάκι» που αναγκαστικά θα φορτωθεί το ESM .

  Επομένως οι … παραινέσεις σου πέφτουν στο ( δημοσιονομικό 🙂 ) κενό.

  Να τονίσω άλλη μια φορά ότι με βάση επίσημα στοιχεία σε κάθε επόμενο τρίμηνο οι επισφάλειες για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος αυξάνωνται κατά 4%+ ΕΠΙ ΤΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ … ! 🙂

 58. Ο/Η khlysty λέει:

  Αναγνώστα, προφανώς όσα λέμε ‘δωχάμου είναι εικασιες ή, τέλος πάντως, educated guesses και ο καθένας μας (τουλάχιστον εγώ…) σκέπτεται μεγαλοφώνως. Απλώς, από τα σημεία και τα συμπτώματα που μπορούμε να διακρίνουμε, κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για το μέλλον του «ευρωπαϊκού οικοδομήματος/οράματος».

  Παπούλη, περί των τραπεζικών, για πρώτη φορά τείνω να συμφωνήσω με τον Pretenderη (θεμουσχώρναμε…), που λέει ότι η τρόικα κάνει χοντρή μπίζνα με τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Εκτός κι αν δεχθούμε ότι οι τύποι ζουν την απόλυτη αντινομία, δηλαδής, από τη μία ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις τραπεζών και από την άλλη θεωρούν ότι τα μεγέθη που προκύπτουν παραείναι μεγάλα…

 59. Ο/Η papoylis λέει:

  Κλύστη

  Η αφεντομουτσουνάρα μου αντίθετα θεωρεί ότι τα σχετικά του Πρητέντερ αποτελούν απλά προφάσεις…. το μοντελάκι βγαίνει ίσως μόνο για την Άλφα 🙂

 60. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παπούλη, δεν αμφισβήτησα την άποψη που είχες κάνει περί των τραπεζικών, σε άλλο αναφέρθηκα με αφορμή το ζήτημα.
  Συγκεκριμένα είχαμε κάνει μια συζήτηση κάπου το καλοκαίρι με θέμα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως τις είχε εκφράσει ο Τσίπρας.
  Εκεί λοιπόν λέγαμε ότι η είναι λάθος να μπαίνουμε σε μία λογική, όπως είχε μπει ο Τσίπρας ότι επειδή οι τράπεζες γενικώς μας ..ληστεύουν αυτό που πρέπει να προτείνουμε (έχει σημασία, στην πρόταση αναφέρομαι) είναι να τις εθνικοποιήσουμε με πρώτο βήμα τη δημοσιοποίηση (επίσης έχει σημασία) των εκθέσεων των ελεγκτών εκείνης της περιόδου, ώστε με την δημόσια ανάδειξη των πομπών τους να πάμε στην εξυγείανση προς όφελος του λαού και του τόπου που ..καταληστεύουν.
  Όπως ..λέγαμε λοιπόν είναι λάθος να σηματοδοτούμε ένα αίτημα ως ..αντικειμενικό και μάλιστα ανάλογα προς τα που απευθύνεται.
  Είδαμε στην Κύπρο ότι μερικά πράγματα δεν είναι αυτονόητα, αλλά αρκετά πιο σύνθετα και είπα να σου πω ότι επειδή κάτι ψυχανεμίζομαι περί τραπεζικής αστάθειας με αφορμή τη συνένωση να στο πω.
  Όχι για τίποτα άλλο αλλά γιατί άμα δούμε το Τσίπρα να μιλάει για ωμή παρέμβαση των διεθνών ιμπεριαλιστών στο ..εθνικό χρηματοοιοκονομικό και πιστωτικό γενικότερα σύστημα, να μη λες ότι δεν στο είπα 🙂

  Κλύστη και εφώ θα ήμουν απαισιόδοξος αν δεν ήμουν ρεαλιστής και δεν ζητούσα το ..αδύνατο 🙂

 61. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα

  Μπορώ μόνο ν απαντώ σε πράγματα που ο ίδιος έχω υποστηρίξει.

  Είναι προφανές ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Μπλακροκ τότε για το ευρύ κοινό δεν θα είχε πραγματική αξία και θα δημιουργούσε το σχετικό πανικό αφού

  α) Πρόκειται για «τεχνικά» ζητήματα που λίγοι πραγματικά καταλαβαίνουν τη σημασία , το εύρος εφαρμογής και τα υπονοούμενα

  β) Διάφοροι άσχετοι φωνακλάδες θα φρόντιζαν να φουσκώσουν ή να διαστρεβλώσουν ανέξοδα.

  Αυτό που έπρεπε ΤΟΤΕνες να γίνει είναι το εξής απλό : να μη βασιστούν μόνο στα της έκθεσης ( εικόνα του 2011 πρακτικά ) και να ενημερώσουν τους βασικούς συντελεστές του πολιτεύματος με δέσμευση εχεμύθειας. Αυτό το τελευταίο έχει ήδη συμβεί για άλλα ζητήματα εξ ίσου σημαντικά όπως πληροφορούμαι αρμοδίως χωρίς διαρροές 🙂

  και να ξεχωρίσουμε δύο απλά πράγματα :

  Είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για «εθνικοποίηση» με την έννοια που ο γέρο Καραμανλής έστειλε τον Ανδρεάδη και άλλο να αναγνωρίζουμε το αυτονόητο :

  Ότι δηλαδή ήδη από το 2010 οι τράπεζες ανήκουν πρακτικά στο δημόσιο που όμως αρνείται ( ή εμποδίζεται σκόπιμα ) να αναλάβει την ιδιοκτησία του . Η ανακεφαλαιοποίηση δε που αναμένεται ως άλλος Μεσσίας είναι σαν το ..φερετζέ του πούστη. Πέρα από τις ομορφιές με το 10% και τα Κόκος θα αποδειχθεί σύντομα ότι πέρα από τα προϋπολογισθέντα θα χρειάζεται και άλλο ένα πακετάκι μεταξύ 5 και 10 δις κατά τους ταπεινούς μου ισχυρισμούς

 62. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Συμφωνούμε, για πλάκα θα χρειασθεί παραπάνω.
  Αυτόπου δεν είναι σίγουρος είναι αν θα κατορθώσουν να τους περάσει ή αν θα υποχρεωθούν σε ..εθνικοποίηση όχι όπως το έλεγε αείμνηστος ή αυτό που λες αυτονόητο, αλλά ως ενδιάμεση διαδικασία για να πωληθουν κομμάτι κομμάτι σε υγειείς πιστωτικές δυνάμεις και μάλιστα τζαμπαρίκο.

 63. Ο/Η papoylis λέει:

  Αυτό αναγνώστα μου είναι το τρέχον ( και πιασάρικο ) σενάριο 🙂

 64. Ο/Η Pepermint λέει:

  επειδή μου αρέσουν τα πομπώδη…αντιγράφω κάτι εκ του www που μου άρεσε τα μάλα

  »Η Γερμανία δεν θα υπάρχει πιά. Θα ξανασυσταθεί η Βαυαρία, η Ρηνανία, η Έσση και όλα τα παρτάλια της κουρελούς που κατασκεύασε ο Μπίσμαρκ.
  Τότε δεν θα υπάρξει έλεος. Ο Μπόγιας της Ευρώπης θα οδηγηθεί στον αφανισμό, αυτό που του αξίζει!!!»

  οργίλη δράσις…συντηρητικού 😉

 65. Ο/Η Pepermint λέει:

  Παπούλη…αναρτώ ένα ενδιαφέρον κείμενο από έναν παίκτη που μου έχει κινήσει την περιέργεια και που πιστεύω ότι απαιτεί σχολιασμό

  »Ώρες – ώρες μούρχονται εκλάμψεις …φωταυγείας χωρίς λόγο. Είναι αυτά που περιγράφει ο Όσιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης, περί των “μαρμαρυγών” στούς καθαρούς τω πνεύματι! Πόρρω απέχει ο γράφων από την κατάσταση, ως ακάθαρτος που είναι, αλλά ο θαυμάσιος Ορθόδοξος Αγιοπατερικός λόγος, δεν μ’αφήνει να ξεμυτήσω από τα θέλγητρα της οσιότητος.
  Να το εκφράσω άλλως πως, με την πεζότητα των καιρών της νεολαίας, βαρβαρικώ τω
  τρόπω, με την “φλασιά”, που αρέσκονται να προβάλλουν κάθε τι, που “παν δώρημα τέλειον, άνωθεν εστί καταβαίνον”.
  Έτσι, χωρίς λόγο, μούρθε στο νού ένα περιστατικό που συνέβη στο Μέτσοβο, κατά την “επταετία”, ή τη “δικτατορία”, ή την “επανάσταση”, διαλέχτε κατά την προαίρεσή σας συμμετρικοί και ασύμμετροι δαιτυμόνες του Παραδείσου “Ελλάς”, που τον μεταλλάξαμε εσχάτως σε Κόλαση.
  Ο Ευάγγελος Αβέρωφ βρισκόταν υπό περιορισμό στο χωριό. Ειδοποίησε έναν “μπιστικό” του, να βρεί τον παρασάνταλο του χωριού, και να τον μυήσει σε μιά…ηρωική πράξη. Να σκίσει την αφίσσα με το “πουλί”, που ήταν καρφωμένη στον πλάτανο της πλατείας!
  Η αντίδραση του “μπιστικού” ήταν ακαριαία.
  – Μα Πρόεδρε, αυτός είναι τρελλός! για να εισπράξει παραυτίκα τα πρώτα μαθήματα της Βλάχικης Διπλωματίας:
  – Γιατί, ξέρεις εσύ κανέναν “γνωστικό”, που θα δεχόταν να το κάνει;
  Αφήνομε το πρελούδιο του έργου, καμβάς όμορφος, για να κεντήσουμε την τρέλλα της υφηλίου.

  Η Ελλάδα είχε γίνει ήδη από τον Οκτώβριο του 2009, προνομιακή θεραπαινίδα για τον έλεγχο της Ευρώπης και την εξασθένηση του ευρώ, πριν το ευρωπαικό νόμισμα καταστεί κύριο αποθεματικό. Είχε συμβάλλει προς τούτο, ο του Αντρίκου και Νικολάου ο κασίγνητος, και της Μάργκαρετ ο κατάντι κληρονόμος.
  Στις 13 Μαίου, τη Δευτέρα, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρως Κάν, επρόκειτο να λάβει μέρος, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, και να εκφωνήσει ομιλία στο 12ο οικονομικό φόρουμ που διοργάνωνε η Ευρωπαική Επιτροπή. Λέγεται, ότι στις εισηγήσεις-ζυμώσεις, στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, τον Απρίλιο, διέκρινε κανείς μια αλλαγή στάσεως σημαντικών εκπροσώπων χωρών, στα νομισματικά αποθέματα, μέσω διομολογήσεων της γενικής συνέλευσης, προτείνοντας ένα καλάθι μεταξύ δολλαρίου, ευρώ, γουάν, και ρουβλίου, εγκαταλείποντας την παγκόσμια αποκλειστικότητα του πράσινου νομίσματος.

  Στην αναμνηστική φωτογραφία της συνάντησης των Υπουργών οικονομικών της G 20, η άπλετος χαρά των Σόιμπλε -Λαγκάρντ, που πλαισίωναν τον Γενικό Διευθυντή, συνεπικουρούντος του σαρδώνιου γέλιου αδημονίας του Αμερικανού υπουργού οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, πρόδιδε τί θα επακολουθούσε στον ανυποψίαστο Στρως Κάν…

  Αυτός είναι και ο λεγόμενος δρόμος της Δαμασκού του Στρώς Κάν. Στις 11 Μαίου του 2011, ημέρα Σάββατο, συλλαμβάνονταν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, για μιά καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης…
  Δυο μυημένοι εντολοδόχοι της Υπατίας του Αυτοκράτορα. Το παρασάνταλο, το γκόλουμ της Ευρωπαικής Δεσποτίας, και η Σουφραζέττα της Παγκοσμίου επικυριαρχίας, στο πόντιουμ της Ύβρεως!
  Έκτοτε, κύλησε καιρός ακολόβωτος, με δάκρυα, αίμα, και αρκετή προδοσία για τον δύστυχο Έλληνα. Συσωρευμένη αγανάκτηση στο Νότο της Ευρώπης, με νομιμοποιημένους τους Δυνάστες της, στο να απλώσουν την οικονομική τους Δημοκρατία, έτσι τη λένε!
  Και εισήλθαν τα παρασάνταλα της απειλητικής ασσυμετρίας, στην άκρη της Ευρώπης και στο προαύλιο της Μέσης Ανατολής, στην Κύπρο, και λήστεψαν τον πλούτο της, γιατί ήταν λέει ασύμμετρος. Δεν ταυτίζεται με το του Λουξεμβούργου καταφύγιο!
  Και οι απειλές των Οσποδάρων της Ευρώπης, διαχέονται σε όλη την Ήπειρο. Ο αποταμιευμένος πλούτος δεν είναι εγγυημένος, και αυτό θα το λύνουν με κουρέματα των καταθέσεων, αναλόγως των …δημοσιονομικών ελλειμάτων, λέει…

  Και οι θεραπαινίδες ηγεσίες συναινούν στη φρίκη, επικαλούμενες και τους Λουθηρανικούς Αίνους όλων των πτερύγων της Μπούτεσταγκ, της εξωραισμένης από το 1949 Ράιχσταγκ!

  Αυτές είναι οι συνθήκες της πτώσεως της Ενωμένης Ευρώπης. Όμως αυτή η συσσώρευση του πλούτου από το πληάτσικο του Νότου, έχει παγκόσμιες συνέπειες. Η δοκιμαστική πρόκληση προς την Υφήλιο, από τα ψυχοπαίδια του Βερολίνου, που εξυφαίνεται καθυπόδειξη της Αμερικής, προσλαμβάνει πλέον το χαρακτήρα του “Bellum omnium contra omnes” δηλαδή “πόλεμος όλων εναντίον όλων”. Παγκόσμια σύρραξη!

  Έτσι εμφανίζεται η παρά φύσιν “Δύση” στις παραμονές της Σύγκρουσης.
  Στην αντίπερα όχθη η Ανατολή, με το ιδεόφθεγμα της Συγκατάβασης. Οι άνθρωποί της, δείχνουν σε μας πως δεν αντιδρούν. Προκαλούνται να εισέλθουν στο τρελλάδικο. Η επιφαινόμενη Διπλωματία τους, στις συνομιλίες, ούτε κάν συνοδεύεται έστω από κάποιο μειδίαμα. Ο Κινέζος Πρόεδρος, στην προ δεκαημέρου επίσκεψή του στη Μόσχα, διεμήνυσε στον κόσμο, ότι το δίπολό τους θα συμβάλλει “στην Παγκόσμια σταθερότητα και στην Ειρήνη”. Επιπροσθέτως ερωτώμενος αν τύχουν ευοδώσεως των στόχων τους, απάντησε αγέλαστος “ότι αν θέλεις να αγοράσεις παπούτσια, πρέπει να τα δοκιμάσεις”, κι ένας “προορατικός” μου διεμήνυσε, πως δεν απάντησε μόνο για την οικονομία αλλά και για τις προκλήσεις…Άλλα ήθη!

  Εσχάτως, κάπου εκεί, δίπλα στην Κίνα, συμβαίνει κάτι αξιοπρόσεκτο.
  Σε ένα περίεργο παιδί, του έδωσαν να παίζει με ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με γνωστικό αντικείμενο τους πυραύλους. Είναι ένα παιχνίδι που το έφτιαξαν μόνο για αυτό, στον υπολογιστή του γραφείου του. Αυτός ο υπολογιστής συνδέεται με βάση εκτοξεύσεως πυραύλων. Μεταξύ των δυό, μεσολαβεί και επιτελείο. Αφήνουν λέει τον μικρό να παίζει στον υπολογιστή του. Του ανεβάζουν την αδρεναλίνη, λέγοντάς τον, ότι τον αφήνει πίσω σε φήμη επικυριαρχίας μια Γερμανίδα, και ότι είναι δυνατόν διατρίβων στα της άμιλλας, να υπερκεράσει το πρότυπό του. Κάθε στιγμή βρίσκεται μπροστά του η μορφή της, για αυτό ορκίστηκε να την ξεπεράσει, και στην υποταγή αλλά και στην τρέλλα…
  Ο μικρός βέβαια είναι το τέλειο άλλοθι. Θα δούμε βεβαίως, αν του υποδείξουν να σκίσει την αφίσσα στον πλάτανο, προτού βρεθεί θεατής στο μόνιτορ του υπολογιστή του, της τροχιάς του πυραύλου!
  Μια τροχιά, που εργάσθηκαν για τις συνέπειές της, όλα τα παρασάνταλα της απειλητικής ασυμμετρίας!!!

  Πελασγός ο Μιλήσιος »

 66. Ο/Η papoylis λέει:

  Πεπ

  όντως το κείμενο του Πελασγού είναι ενδιαφέρον ως προς το τρόπο που συνδέει τα τεκταινόμενα.

  Μία απορία : Η Γερμανία ενεργεί ως υποχείριο των υπερατλαντικών στοχεύσεων με σκοπό τη καταβαράθρωση του ευρώ ή αυτοβούλως και δι ίδιον πρώτιστα όφελος. Η ταπεινότης μου νομίζει πιό πιθανό το δεύτερο …

 67. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  “Κορυφαιες γερμανικες βιομηχανικες εταιρειες, αναμεσα τους κατασκευαστες οπλων και η IG Farben , που παρηγαγε το δηλητηριωδες αεριο που χρησιμοποιουνταν στα ναζιστικα σταρτοπεδα εξοντωσης, προσλαμβαναν Ελβετους καταπιστευματοδοχους αι διαχειριστες για να οργανωνουν μυστικα νομικα πλαισια ιδιοκτησιας. Ελβετοι αντιπροσωποι του Χερμαν Γκερινγκ , του Γιοζεφ Γκεμπελς, του Γιοκειμ φον Ριμπεντροπ, αλλα και του ιδιου του Χιτλερ , βοηθησαν να συγκεντρωθει ενας ογκος απο τιμαλφη, χρυσο και εργα τεχνης λεηλατημενα απο γκαλερι και ιδιωτικες συλλογες σε ολη την Ευρωπη….
  Εκθεση του Υπουργειου Εξωτερικων των ΗΠΑ, βασισμενα σε κατασχεμενα γερμανικα εγγραφα , περιγραφει συστηματα γνωριμα στον συγχρονο ειδικο των υπερακτιων κεντρων :πλαστα τιμολογια, εταιρειες-βιτρινες, μεθοδοι αποκρυψης , αναβαλομενες πληρωμες για πλαστα συμβολαια…..”

  “Στις 8 Μαρτιου (1945), οι Ελβετοι υπεγραψαν ευρεια συμφωνια με τους Συμμαχους με την οποια αναλαμβαναν να σταματησουν να συναλλασονται με του Ναζι και να παγωσουν τους λογαριασμους τους…..3 βδομαδες αργοτερα ..υπεγραψαν μυστικη συμφωνια για την αποδοχη αλλων τριων τονων λεηλατημενου χρυσου , καποιες ποσοτητες …απο λιωμενα σφραγισματα δοντιων και λιωμενς βερες Εβραιων και Τσιγγανων…”

  Πηγη Nicholas Shaxson “Offshore Τα νησια των Θησαυρων”

 68. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  λογοτεχνικα ετσι (προ)βλεπω το μελλον στις ευρωπαικες πρωτευουσες και τις γερμανικες πολεις

  “….Άνθρωποι της νύκτας, ελληνικής καταγωγής, πρώην λαθρέμποροι καυσίμων και άλλοι πρώην μαυρο-κεφαλαιούχοι, διέσχιζαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με limo για συσκέψεις με τους managers* των επιχειρήσεων που διατηρούσαν, δίνοντας τις σωστές κατευθύνσεις για την διοίκηση του ιθαγενούς** προσωπικού, θυμίζοντας τους διοικητές των αμερικάνικων και γερμανικών θυγατρικών επιχειρήσεων στην χώρα μας την δεκαετία του 1970. “

  * παιδια των ελληνων μεταναστων της δεκαετιας του 60.»

  * * πρωην ανατολικογερμανους ανεργους απο το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων της Treuhand, που είχε ακολουθεί και αλλους γερμανους αγροτες που εγκατελειψαν τα ακαταλληλα για βρωσιμες καλλιεργειες χωραφια τους, λογω της μεγαλης χημικης ρυπανσης του εδαφους απο την γιγαντιαια γερμανικη χημικη βιομηχανια

  http://www.poiein.gr/archives/9988/index.html

 69. Ο/Η Pepermint λέει:

  »Μία απορία : Η Γερμανία ενεργεί ως υποχείριο των υπερατλαντικών στοχεύσεων με σκοπό τη καταβαράθρωση του ευρώ ή αυτοβούλως και δι ίδιον πρώτιστα όφελος. Η ταπεινότης μου νομίζει πιό πιθανό το δεύτερο …»

  μμμ…ή το αυγό την κότα ? Η ερώτηση σου παπούλη, εύλογη και αιχμηρότατη. Η απάντηση…απαντά και σε σωρό μυστηρίων.

  Είναι γεγονός ότι η ούσα, μετά την λήξη του πολέμου, εκγερμανοποιήθηκε από το μερίδιο ανθρωπίνου (?) δυναμικού και γνώσης που ενσωμάτωσε στοις κόλποις της.

  Από την άλλη είναι δεδομένο, ότι σε μια πετυχημένη »συνωμοσία» που φαίνεται ως τέτοια αλλά δεν είναι, απλά παίζεις με τα αντανακλαστικά του προβλέψιμου, περιμένοντας το κατάλληλο κύμα για να σερφάρεις. Δεν κανονίζεις δηλαδή εσύ τα evetns. Απλά ξέρεις που πάει το πράμα και επιφέρεις στον κοσμικό καμβά τις μικρές πινελιές που απαιτούνται. Φαίνεται συνωμοσία, αλλά είναι κοσμική αναγκαιότητα. Υπάρχει το ?…αλλά ο αποδιοπομπαίος όχι μόνο εμφαίνεται αλλά έχει και απτότητα. Ο ημιφαινόμενος…πάντα στο απυρόβλητο ή σχεδόν. Αλλωστε μετά από λίγο έρχεται η συλλογική λήθη, οπότε ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

  Στην περίπτωσή μας δηλαδή, ξέρουν οι γνώστες και ερμηνευτές της κοσμικής παλλίροιας τόσο το γερμανικό dna, όσο και τα στερεότυπα της κοινής πόρνης (γνώμης). Ως εκ τούτου με πολύ μικρές και αδιόρατες κινήσεις που εξασφαλίζουν στεγανότητα και αορατότητα…περιμένουν τον χρήσιμο ηλίθιο να κωδωνοκρούσει, πέρα από το όριο του ήχου, ως βιτρίνα ενός καταστήματος που δεν τους ανήκει. Πράμα που μαθηματικώς συμβαίνει αενάως ανακυκλούμενο και δη με τρόπο όπου ο χρήσιμος ηλίθιος φαίνεται και ενεργεί αυτοβούλως…

  ενώ ο πονηρός τηζαριστής όπισθεν αυτού, ούτε καν χρειάζεται τα νήματα που κινούν την marionnette. Αλλώστε έτσι παίζανε πάντα μπάλλα οι μεταπαίκτες που γνωρίζουν τα paths.

  Εξ’ ου και η αδιόρατος…πίστη μου, περί κατατεμαχισμού once again της κουρελούς του Μπίσμαρκ.

  ps-…όταν βρέχει Σαχαρική λάσπη…βρέχει επί δικαίων και αδίκων

 70. Ο/Η papoylis λέει:

  Pep

  Παρόλα αυτά αγαπητέ , και πέρα από συνωμοσιολογικές παπαριές , το πάλαι ποτέ ομοσπονδιακό δυτικό κράτος ( ιδιαίτερα μετά την ενοποίηση ) αυτονομείται πλέον ή όχι ελλείψει του από αρκούδα κινδύνου ;;;

  Η οστπολιτίκ ήταν τεχνικό κολπέτο ή πρόβλεψη , καθοδηγούμενη εκ των ούζα πολιτική ή διαδικασία μακρόπνοης χειραφέτησης ;;;

  Όπως βλέπεις ερωτήματα θέτω και όχι απαντήσεις…

  Όσο για το κατακερματισμό που προ(σ)βλέπεις διατηρώ τις αμφιβολίες μου … Η επιστροφή στα 150 χρόνια πριν μου φαίνεται αδύνατη…. Άλλωστε κάθε τόσο το έθνος αυτό βγάζει και ένα Μπίσμαρκ ( έστω και ως καρικατούρα ) 😉

 71. Ο/Η Pepermint λέει:

  Μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι η οστ λειτούργησε με την λογική του ιού…και ακριβέστερα με την λογική ενός εμβολίου.

  Και αυτό γιατί ενώ εμφαίνεται στις μάζες ως κάτι »καλό», εντούτοις είναι ένας δούρειος καραμπινάτος. Οποιος ξέρει τα αντανακλαστικά της κοινωνικής μηχανικής…κρύβεται στην γωνία και απλώς περιμένει το ώριμο φρούτο.

  Ο ιός αυτός (ο του ιμπέριουμ ο διαλυτικός…υπάρχει και στις μέρες μας πάλι εθνοδιαλυτικά δρώντας, με άλλο φτιασίδωμα) δεν οδηγεί παρά σε σημείο χωρίς επιστροφή. Ο συνεχής βομβαρδισμός ενός οργανισμού με δαύτους…δημιουργεί μεν σπυράκια, αλλά από την άλλη μακροπρόθεσμα οδηγεί σε »ανοσία» με την έννοια του μας τα πρήξατε ιοί…Ως εκ τούτου ο οργανισμός παρουσιάζει μαθηματικώς κάποτες…το φαινόμενο του βατράχου που σιγοκαιγότανε στην γνωστή χύτρα και τώρα πλέον βράζει ως μελλοντικός μεζές στον στόμαχο κάποιου μερακλή.

  Νομίζω ότι στο μιά του κλέφτη, 2 του κλέφτη, 3 και η κακή του ώρα…ταιριάζει ο τεμαχισμός όχι σε 2…αλλά σε χιλια-δυό κρατίδια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s