Παρά μίαν τεσσαράκοντα…

Είναι πολλές τώρα μέρες , καλοί μου αναγνώστες , που έχω βρεί το κατάλληλο τίτλο για  αυτό το επετειακό ποστ . Μάλιστα ρίχνωντας μια ματιά στο ημερολόγιο ,  είχα διαπιστώσει ότι  συμπίπτουν ακριβώς και οι ημέρες  , όπως τότε πριν από 39 χρόνια. Τετάρτη 14 έως και Σάββατο 17 του Νοέμβρη.

Πρέπει βέβαια να ομολογήσω ότι  τώρα που αρχίζω να γράφω τις πρώτες γραμμές αυτού του κειμένου  δεν έχω κάτι  ουσιαστικό να πώ :   να αφήσω μια αγωνιστική παρακαταθήκη ; να συγκρίνω εκείνη την εποχή με τα σημερινά  χάλια ; να δηλώσω  ότι τα τότε συνθήματα  αποτελούν και σήμερα (  και μάλιστα περισσότερο παρά ποτέ )  ανεκπλήρωτους πόθους  ; να κολακέψω τη σημερινή νεολαία και να την εμψυχώσω για τους αγώνες που έρχονται ;

Υπεκφυγές και κοινοτοπίες , εξαίρετοί μου αναγνώστες  ,  καμώματα και τσιριμόνιες ενός προγέροντα , δικαιολογίες  μικροαστικές μπροστά στη θύελλα που έρχεται  όλο και πιό απειλητική , θλιβερός διθύραμβος  ενός άσημου και άγνωστου σαλτιμπάγκου της καθημερινότητας.

Το μόνο άξιο μνείας  , κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις έχω επαναλάβει , είναι ότι η  γενιά μου , αυτή που αργότερα εξυμνήθηκε ως γενιά του Πολυτεχνείου ( για να λοιδωρείται σήμερα  με την ίδια ευκολία  από φουκαράδες και λαμόγια ) ,  δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει παρά ελάχιστα από αυτά που έθεσε ως στόχο . Πρόκειται για ευθύνη βαρειά και ασήκωτη που μερικοί επέλεξαν να πληρώνουν συνειδητά εν δημοσία σιωπή και άλλοι επέλεξαν να διασκεδάζουν  από θώκου εις θώκον.

Απόψε λοιπόν  σκέφτηκα  να γράψω για τη φουκαριάρα τη μάνα μου  που εκείνες τις μαύρες μέρες έζησε αγωνία μεγάλη για τη τύχη του υποφαινόμενου . Μια μαρτυρία , κεράκι στη μνήμη της ,  που κατοικεί εδώ και χρόνια στη μνήμη μου.

Το ξημέρωμα του Σαββάτου μετά από τη περιπετειώδη διαφυγή  μας βρήκε   το Νίκο , το Δημήτρη και εμένα σε ένα σπίτι δίπατο  τέρμα Αχαρνών εξαντλημένους , να κρυβόμαστε περιμένωντας τη σύλληψη και τα περαιτέρω.  Ήταν το σπίτι μιας μακρυνής θειάς του Νίκου που μας πρόσφερε καταφύγιο  στο υπόγειο , σε κάτι παλιούς καναπέδες και ντιβανοκάσελα . Λίγο φαΐ  να στυλωθούμε  και σκεπάσματα ανακούφισαν  τη πείνα και τη κούραση . Ύπνος σε βάρδιες μέχρι το μεσημέρι.

Όσο έμενα ξύπνιος σκεφτόμουν τις σκηνές που είδα , τις προοπτικές του αγώνα ,  τη τύχη φίλων και συναγωνιστών ,  αλλά  το μυαλό μου ( φυτεμένο στο  ακούρευτο κεφάλι ενός ανήσυχου , πολιτικοποιημένου εφήβου ) δεν πήγε ούτε μια φορά στο σπίτι.  Εκεί ζούσε το δικό της δράμα η καημένη η μάνα μου….

Μεγαλωμένη μέχρι την πρώτη εφηβεία στα πλούτη , μεγάλη κόρη μιας  εύπορης  οικογένειας του Πειραιά , βρέθηκε λίγο μετά τη κρίση του 29  με τρύπια παπούτσια . Δεν ωφέλησαν τα πιάνα  , τα μπαλλέτα , η κολύμβηση  , αλλά  με τα γαλλικά και τα αγγλικά της μπόρεσε να εξασφαλίσει  μια θέση , ένα γραφειάκι στη Τράπεζα της Ελλάδος . Κάτω από αυτό το γραφειάκι έκρυβε τα τρύπια της παπούτσια και επειδή από το σπίτι  ( όπου είχαν να θρέψουν δέκα στόματα ) δούλευε μόνο αυτή και ο μεγάλος της αδελφός τα βράδυα  πήγαινε και δούλευε εξτρά σε γραφεία αντιγράφων , όπου ως πιανίστα  διπλωματούχος που ήταν ,  θριάμβευε στη γραφομηχανή.

Το 40 σκοτώθηκε στην Αλβανία ο μεγάλος αδελφός της , το ίνδαλμα της  και η μάνα μου έζησε τη πρώτη συντριβή. Αλλά  σύντομα και με αποφασιστικότητα   αφιερώθηκε στον αγώνα της Αντίστασης , ενάντια στο φασίστα καταχτητή.  Εντάχθηκε στο ΕΑΜ και έζησε όλες αυτές τις μεγαλειώδεις στιγμές που σημάδεψαν τη ζωή της , τη ζωή της οικογένειας , τις ζωές  ενός ολόκληρου λαού που πόθησε , ονειρεύτηκε , αγωνίστηκε , μάτωσε  και τέλος προδόθηκε . Εκεί γνώρισε και το πατέρα μου , συνάδελφο στη Τράπεζα και συναγωνιστή  για να ονειρεύονται παρέα τον ορέο κόσμο που θα έχτιζαν όταν  οι ναζήδες , οι μοναρχοφασίστες και οι Εγγλέζοι  θα σαρώνονταν από τη λαϊκή πάλη ( και  , νόμιζαν , τα  Τ34 / 85 του Τολμπούχιν ) .

Αλλά τα πράγματα κατέληξαν αλλιώς και η  μάνα μου μαζί με χιλιάδες άλλους  πήρε την άγουσα για το μαρτύριο . Απόλυση με  Ζ ψήφισμα ,  σύλληψη , ασφάλεια , δίκη , μεταγωγών και από εκεί το πλήρες «σέρβις»  : Χίος , Τρίκερι , Μακρονήσι προς δόξαν του ελληνικού πολιτισμού και της δημοκρατίας .

Δικαίως  η γαζέλα της πολιτικής , ο Παναγιωτάκης  ο Κανελλόπουλος  ( αυτό το ξόανο που δεν κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός παρά μόνο  για να συλληφθεί λίγο αργότερα από τους συνταγματάρχες ) αποκαλούσε το Μακρονήσι Παρθενώνα. Ενώ ο πατέρας μου περίμενε την εκτέλεση  και αργότερα στα Βούρλα ισόβια , εκείνη μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας παραθέριζεν εις νήσον τινά   παρά τω Λαυρίω από όπου βγήκε το 52 σχεδόν τρελλή  και έχωντας υπογράψει την κατάπτυστη δήλωση μετανοίας .Αυτό μετά από μερικά  ορέα γλέντια και μια «τρελλή βραδιά καραναβαλιού» ( για να θυμηθούμε και το Λαμπρούκο ) όπου την έ(γ)δερναν με συρματόπλεγμα….  Είχε επιτέλους ανανήψει….

Χρειάστηκε καιρός για να συνέλθει , αν και ελάχιστα μιλούσε για  αυτά που υπέφερε . Τα περισσότερα  φειδωλά τα έμαθα από  τους εκεί παρόντες  συγγενείς – συγκρατούμενους. Όταν το 54 βγήκε με τα μέτρα επιεικείας και ο γέρος μου  επιτέλους παντρεύτηκαν και μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια όπου χάθηκε το πρώτο παιδί ( έτσι το έλεγαν  στις μετέπειτα συζητήσεις )  πάνω στη γέννα , έφεραν στο κόσμο  τον ιστολόγο σας με καισαρική ,  μοναδικό και έσχατο ( σύμφωνα με τους γιατρούς ) απόγονο  των δύο  ενδόξων οικογενειών. Γιατί  αυτά που υπέφερε η μάνα μου στα μεγαλουργήματα  του Κτήνους και του Καβλικράτη καθιστούσαν κάθε επόμενη απόπειρα εγκυμοσύνης όλο και πιό επίφοβη για τη δική της υγεία αλλά και την υγεία του βρέφους.

Ο ταπεινός σας υποφαινόμενος , προς επίρρωσιν των προβλέψεων της Ιατρικής ,  σε ηλικία μόλις 12 ημερών διέτρεξε θανάσιμο κίνδυνο  . Εγχειρίστηκε επιτυχώς ( 50 – 50 )  στις 27 μέρες και επέζησε για να  σας προκαλεί  μέχρι τούδε , αλλά η δύστυχη μητέρα έζησε εκείνο το πρώτο μήνα του βίου μου μια ακόμα τραγική περιπέτεια.  Έκτοτε και μέχρι σχεδόν το θάνατο της προ δεκαετίας , υπήρξε προσκολλημένη , αφιερωμένη στο μοναδικό της βλαστάρι ,  τη καθημερινή της βάσανο και ασχολία , τον επιούσιο της αγωνίας της.  Δεν μπορώ σήμερα να ισχυριστώ ότι θα ήταν ικανοποιημένη με τα καζάντια μου , αλλά η περηφάνεια της για μένα δεν θα σήκωνε ούτε μύγα στο σπαθί της.

Η εξιστόρηση όλων αυτών των περιστατικών του βίου της , άσχετων με τη σημερινή επέτειο , στόχο είχε να αποκαλύψει τη παθολογική σχεδόν αγάπη της  προς εμένα , να καταδείξει τη βάση των ψυχαναγκασμών  της , να φέρει στο φως του αναγνώστη τη τρυφερή  τρέλλα , την αγωνιώδη τραγικότητα , τη πηγή αυτής της υπέρτατης αγάπης.

Ο επιλήσμων Παπούλης σας δεν σκέφτηκε λοιπόν εκείνο το Σάββατο  το πρωί να επικοινωνήσει  με το σπίτι. Εκ των υστέρων έμαθα ότι η μάνα μου  επιχείρησε να  φύγει από το σπίτι και να αρχίσει να ψάχνει  στο κέντρο , στα αστυνομικά τμήματα , στα νοσοκομεία ,  αλλά ο πατέρας μου  πιό ψύχραιμος και πιό μπασμένος στα της παρανομίας την συγκράτησε. Της είπε ότι με αυτό το τρόπο , εφόσον είμαι καλά , θα με δώσει στα σκυλιά , ότι αφού ακόμα δεν έχουν κάνει ντού οι ασφαλίτες στο σπίτι  δεν με κρατάνε  , ότι αν είχα σκοτωθεί θα το μαθαίναμε , όπως και το αν ήμουν τραυματίας. Αλλά η μάνα μου , λέαινα  τριπίθαμη αλλά λέαινα , δεν κρατιόταν με τίποτα. Κάθε λίγο και λιγάκι έπαιρνε τηλέφωνα σε συγγενείς και φίλους , έβαζε το γκρίζο παλτουδάκι της , άρπαζε τη τσάντα της , έτρεχε προς τη πόρτα , για να τη μαζέψει ο ταλαίπωρος πατέρας μου σχεδόν από το δρόμο.

Στη συνέχεια επιστράτευσε τα «μεγάλα μέσα» , έβαλε το  σύζυγο της μικρότερης αδελφής της , αποτυχημένο πολιτευτή της Ένωσης Κέντρου και μετά του ΦΙΔΗΚ  να κινητοποιήσει τις γνωριμίες του , αλλά  αυτό δεν απέδωσε  κάποια  σοβαρή πληροφορία.

Το απόγευμα του Σαββάτου και αφού είχα κοιμηθεί για κανένα τεσσάρι ώρες , δέησα  ο ανεπρόκοπος να σκεφτώ  πως με κάποιο τρόπο θα έπρεπε να ειδοποιήσω τους γονείς μου ότι είμαι καλά. Το σπίτι που κρυβόμασταν δεν είχε τηλέφωνο έτσι στείλαμε τη θειά ( που δεν θυμάμαι πιά το όνομά της ) σε ένα θάλαμο που υπήρχε στη Δεκελείας λίγο πιό πάνω .  Δεν τόλμησα να της δώσω το τηλέφωνο του σπιτιού , παρά μόνο εκείνο μιας δεξιάς γειτόνισσας , αρμένισσας   καλόκαρδης και απολύτου εμπιστοσύνης.  Την ορμήνεψα τί να της πεί και πώς να ενεργήσει.

Έτσι  η αρμένισσα  κατάλληλα δασκαλεμένη  χτύπησε τη διπλανή πόρτα  και μετέφερε στη μάνα μου το μήνυμα ότι είμαι καλά και κρύβομαι και ότι αύριο το πρωί στις έντεκα θα της τηλεφωνήσω  στο σπίτι της γειτόνισσας. Βέβαια η μάνα μου τάραξε στις ερωτήσεις   την αρμένισσα , αν μου μίλησε , ποιά ήταν η κυρία που τηλεφώνησε ,  αν την είχε βάλει η ασφάλεια και ήταν παγίδα και άλλα εναγώνια που προφανώς η γειτόνισσα αδυνατούσε να απαντήσει .

Το βράδυ του Σαββάτου πέρασε ήσυχα στο υπόγειο γιατάκι μας  ενώ , όπως έμαθα αργότερα  η μάνα μου έμεινε άγρυπνη με ένα τσιγάρο στο στόμα και συνεχείς κρίσεις έλκους , ζαλάδες , μικρολιποθυμίες. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να κοιμηθεί ;;; : θα έβλεπε στα όνειρά της το Σκαλούμπακα.

Ο ιστολόγος σας εκείνη την εποχή ήταν ακόμα ανένταχτος  , ανεξάρτητος μεμονωμένος όπως και οι δύο συγκάτοικοι στη προσωρινή μας γιάφκα με δύο μόνο επισκέψεις στη τοπική ασφάλεια  και μερικές φάπες , όχι κανένας προβεβλημένος  όπως ο πολύς ο Νίκος ο Μπίστης . Ομοίως και οι δύο φίλοι , οπότε δεν είχαμε καμμία σύνδεση , πληροφόρηση  για τα γεγονότα του Σαββάτου , ούτε οδηγίες , σχέδιο  , υποστήριξη  για τις μετέπειτα ενέργειες. Άλλωστε τότε σχεδόν κανείς , ούτε και οι καταξιωμένοι ( Δημήτρη Τσάτσο μου ) μπορούσαν να ελπίζουν σε τέτοιες πολυτέλειες. Έτσι τη Κυριακή το πρωί αποφασίσαμε ότι πρέπει ο καθένας να γυρίσει στο σπίτι του , με την απαραίτητη προσοχή , τη τήρηση κάποιου επιπέδου συνωμοτικότητας . Οικτρά διαψευσθέντες  από τα γεγονότα , εμείς οι υπερπρώιμοι θιασώτες ενός Κάρλος Μαριγκέλα , έπρεπε τουλάχιστον να τηρήσουμε κάποια προσχήματα.  Κατά τις 11  βγήκα  από τη υπόγα και πήγα στο θάλαμο. Κυκλοφορία στη Δεκελείας κανονική για Κυριακή και τίποτε το ύποπτο. Τηλεφώνησα στην γειτόνισσα  και το σήκωσε η μάνα μου με λαχτάρα. Στις απανωτές της ερωτήσεις απάντησα σχεδόν μονολεκτικά  ότι είμαι καλά και ότι  νωρίς απόγευμα   θα πάρω τον ηλεκτρικό Άνω Πατήσια – Καλλιθέα  και από εκεί με τα πόδια στη Ν. Σμύρνη στο σπιτάκι μας. Τη ρώτησα αν είχαμε οποιαδήποτε όχλησιν από τας αρχάς , μου απάντησε αρνητικά  και επέμεινε να έρθει η ίδια να με παραλάβει από τη κρυψώνα . Αρνήθηκα επίμονα να της αποκαλύψω πού βρίσκομαι  και της ζήτησα να με περιμένει το απόγευμα στο σπίτι. Αν  διαπιστώσουν ότι  το σπίτι  παρακολουθείται ή  αν  έχει συμβεί κάτι  ας έχει τραβηγμένη τη κουρτίνα του σαλονιού  και έκλεισα.

Επέστρεψα στο κονάκι μας ,  κοιτώντας συνέχεια αν απέκτησα ουρά , όπου απολαύσαμε  μια απίστευτη φασολάδα και κατά τις τρείς αποχαιρετιστήκαμε , φιληθήκαμε σταυρωτά, εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας στη θείτσα και  άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη…

Όταν έφτασα στο σταθμό , στα Άνω Πατήσια , μετά από δυό τρεις γύρους  ανέβηκα τις σκάλες , έβγαλα εισιτήριο  και βγήκα στην αποβάθρα προς Ομόνοια . Σχεδόν έρημη , μόλις είχα αφήσει επίτηδες να περάσει τραίνο , αλλά σε ένα παγκάκι αντίκρισα  τη φουκαριάρα τη μάνα μου με το γκρίζο της παλτουδάκι και ένα δέμα στα χέρια. Σηκώθηκε τρεμάμενη και εγώ απέμεινα αποσβολωμένος να τη κοιτάζω να με πλησιάζει.  Εκείνο το βλέμμα της δε θα το ξεχάσω ποτέ μου.  Επιχείρησα να στρίψω και να κατευθυνθώ προς την άλλη μεριά της αποβάθρας  . Εκείνη κατάλαβε , αλλά συνέχισε να με ακολουθεί. Άκουγα πίσω μου τα νευρικά της βηματάκια να με πλησιάζουν και γύρισα. Η μάνα μου μου άπλωσε το …δέμα και μου είπε κοφτά : » Σούφερα το σακκάκι ,  γιατί όποιος φοράει τζάκετ τον πιάνουν»

Μου είχε καταστρέψει κάθε πρόβλεψη  , κάθε προφύλαξη κάθε συνωμοτικό μέτρο αλλά το ύφος της δε σήκωνε αντιρρήσεις. Αλλάζωντας γρήγορα  το τζάκετ , το τύλιξα μέσα στο χαρτί , » Καθαριστήρια η Καλλιθέα» έγραφε και όταν ήρθε ο συρμός  μπήκαμε γρήγορα  και με στρίμωξε σιωπηλή στην αριστερή πόρτα , αυτή που δεν ανοίγει. Προσπαθούσε η καημένη με το λιανό κορμάκι της να καλύψει ολόκληρο θηρίο , να μη με πάρουν. Και είμαι βέβαιος , το ένοιωθα κάθε στιγμή ,  ( ειδικά  Βικτώρια  και Ομόνοια  ) ότι ήταν έτοιμη  για όλα.

Έτσι φτάσαμε  χωρίς να αλλάξουμε κουβέντα στη Καλλιθέα  και από εκεί με ταξί  λίγο  πιό πάνω από το σπίτι , για το ξεκάρφωμα . Η κουρτίνα στο σπίτι δεν ήταν τραβηγμένη και μέσα περίμενε ο πατέρας με εκείνο το αξέχαστο υπομειδίαμα , μεστό από πείρα  και κατανόηση : » Δεν μπόρεσα να τη κρατήσω γιέ μου , από τις έντεκα που τηλεφώνησες  πήρε ταξί και έφυγε … μου είπε μόνο για τη κουρτίνα»

Η μάνα μου κατέρρευσε  για ένα  τριήμερο.  Τα βράδια κοιμόταν ελάχιστα , ενώ εγώ  κοιμόμουν σαν κτήνος , κάποιες φορές εν μέσω ονειρώξεων με τη Κλαούντια Καρντινάλε ή τις επελάσεις του Τσαπάγεφ ένοιωθα την ανάσα ή το χάδι της . Δεν έβγαινα έξω καθόλου , έτρωγα μπέικα , διάβαζα ό,τι έντυπο έφερνε ο γέρος  και τους διηγιόμουν τα γεγονότα της σφαγής . Ακούγαμε Ντώυτσε Βέλλε , Μπι Μπι Σι , Μόσχα ….

Λίγες μέρες μετά πάλι εμβατήρια στο ραδιόφωνο και πυροβολισμοί στον αέρα . Όταν επιχείρησα να βγώ έξω  για να δω τι γίνεται  η λέαινα  έστησε  τη φοβερή της ύπαρξη στη πόρτα , με τα χεράκια της απλωμένα  , κάθιδρη  και κάτασπρη και όταν προσπάθησα ο  ηλίθιος να την παραμερίσω  άρχισε να με χτυπά σαν τρελλή , φαντάζομαι ότι εισέπραξα τουλάχιστον παρά μίαν τεσσαράκοντα.   Θυμόσοφος ο γέρος μου είπε σβήνωντας το τσιγάρο του  ; » Δεν τη  λυπάσαι αγόρι μου ,  έχει μια βδομάδα να κοιμηθεί»  . Έτσι  τερματίστηκε άδοξα  το επόμενο ( και εξίσου φιλόδοξο )  αντιστασιακό μου εγχείρημα . Το κίνημα , τσακισμένο , δεν εκφράστηκε ξανά , παρά μόνο λίγο πριν τη μεταπολίτευση  για να το ξεφτιλίσουν  στη συνέχεια  και συνεχώς , αλλά οι μνήμες μου με στοιχειώνουν ακόμα και σήμερα..

This entry was posted in Βίοι Αγίων - Λειψανοθήκαι, Επέτειοι και επαίτειοι. Bookmark the permalink.

111 Responses to Παρά μίαν τεσσαράκοντα…

 1. Ο/Η Left G700 λέει:

  ! ! ! ! !

 2. Ο/Η Τίμιος λέει:

  Ρισπέκτ, Παπούλη

 3. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Παπουλη

  Τιμιο και ενδιαφερον. Μαλλον -οικογενειακα- δεν φημιζεστε για…. την ευνοια της τυχης.
  Θα μου δωσεις τα δικαιωματα να το ενταξω στο νεο λογοτεχνικο εγχειρημα μου «Δεκαεφταμισυ Νοεμβρη.»

  ΥΓ Αν εξαφανιζομαι απο το μπολγκιον, μην απορεις, για την ….αναπτυξη εργαζομαι. Τωρα τελειωσα για σημερα.

 4. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  ΔΕΚΑ ΕΠΤΑΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ : Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  (ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΔΙΑΝΥΘΕΙ Η ΜΙΣΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ)

  Επειδή :
  • ο πολιτικός κόσμος δεν αγαπούσε την ελευθερία αλλά μόνο την αναρρίχηση στην εξουσία «πάσει θυσία», την νομή της και την διαιώνισή της
  • οι δημοκρατικές δυνάμεις δεν ήταν –έμπρακτα- στο σύνολό τους εναντίον της δικτατορίας
  • οι πιο τολμηροί δεν οργάνωσαν ένοπλη αντίσταση στις πόλεις και στην ύπαιθρο αλλά βρέθηκαν “αυτοεξόριστοι “στο Παρίσι, στιο Λονδίνο και σ’ άλλες ευρωπαϊκές πόλεις
  • από την 15η Νοεμβρίου 1973, οι καταλήψεις κρατικών κτιρίων, δεν συνέχισαν επιτυχημένα, παρά τον αιφνιδιασμό και την ελάχιστη αντίσταση των αστυνομικών λόγω και της σφοδρότητας των επιθέσεων από απλούς ανοργάνωτους διαδηλωτές, μαζί με τους αγριεμένους άνεργους οικοδόμους και φοιτητές
  • οι αξιωματικοί και οπλίτες, σε μεγάλο ποσοστό, δεν δήλωσαν την άρνησή τους να επιτεθούν με όπλα στον λαό
  • ο στρατός, που είχε διαβρωθεί από μέσα, ενόψει του σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος του Ιωαννίδη, μπόρεσε ν’ αντιδράσει και λίγο μετά τα μεσάνυχτα εμφανίστηκαν τα πρώτα τανκς και το τεθωρακισμένο όχημα AMX 30 γκρέμισε τη σιδερένια πόρτα της περίφραξης του Πολυτεχνείου

  • Παράπλευρο ατύχημα της κατάληψης της εξουσίας από τον Ιωαννίδη ήταν η ανατροπή του Μακαρίου και η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, και τα μετέπειτα γεγονότα ( η κατοχή μεγάλου μέρους της νήσου, η φυγή των προσφύγων και η εποίκιση της νήσου με Τούρκους)

  • Αξίζει τέλος -και κυρίως- να δούμε την- μυθιστορηματική πάντα- προκύπτουσα μορφή διακυβέρνησης, την εξέλιξη των ηγετικών προσώπων, την δράση πολιτικών ομάδων και συμπεριφορές συγκεκριμένων ατόμων

  ΚΑΙ ΑN ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΤΣΙ;

  Μια μικρή ομάδα τελειόφοιτων φοιτητών που συμμετείχαν πολύ ενεργά στα γεγονότα, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πολύ απογοητευμένη (αηδιασμένη κυριολεκτικά) από την “αριστερά“ και τον ελληνικό λαό ( το μόνο που καταλάβαιναν ήδη από την επανάσταση του 1821 οι χριστιανοί έλληνες και αρβανίτες ήταν τα χρήματα και ο Γ. Παπαδόπουλος το είχε καταλάβει καλά με την διαγραφή των αγροτικών χρεών (γνωστή και ως ‘’σεισάχθεια’’ της χούντας) το 1968, δίνει μυστικό όρκο για την καταστροφή του καπιταλισμού με εισοδισμό δηλ. την χρησιμοποίηση του καπιταλισμού με σκοπό να αποσπούν διαρκώς όλο και περσότερη υπεραξία και να δημιουργούν ολοένα και αυξανόμενα πλεονάσματα, που θα βοηθούσαν εκτός της ανάπτυξης και άλλων επιχειρήσεων και τον βαθμιαίο χρηματισμό/εξαγορά των ελλήνων .

  Ιδρύοντας άψογες κερδοφόρες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, αυτές γιγαντώνονται την επόμενη σαραντακονταετία με τελικό σκοπό – σε μια κυκλική κρίση του καπιταλισμού – να καταλάβουν την εξουσία, εξαγοράζοντας σταδιακά την πλειονότητα των διαφόρων φυλών της Ελλάδας (κατά το μάλλον ή ήττον αυτόχθονες, αρβανίτες, βλάχους, πόντιους και πρόσφυγες από τα μικρασιατικά παράλια) και ως κυβέρνηση πλέον να εθνικοποιήσουν και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δεν είχαν εξαγοράσει ως καπιταλιστές.

  Συνταγματικό πρόβλημα δεν υπήρχε, όλα ήταν νόμιμα και με ένα δημοκρατικότατο δημοψήφισμα θα καταργείτο ο καπιταλισμός στην χώρα μας και τα βάσανα των κατοίκων της .Η μήπως δεν ήταν έτσι κι άρχιζαν τα χειρότερα βάσανο μας.

  Κάθε ομοιότητα με χαρακτήρες, καταστάσεις, συμπεριφορές μεμονωμένων προσώπων ή ομάδων, ονοματεπώνυμα , τοπωνύμια κ.λ.π. είναι συμπτωματική.
  Όλα τα μυθιστορούμενα είναι αποτέλεσμα της φαντασίας του γράφοντος, αλλά παρά την φιλότιμη προσπάθειά του – δυστυχώς- η ατομική και συλλογική συμπεριφορά ανθρώπων ή ομάδων υπερβαίνει κατά πολύ την ατελή φαντασία του.

  Στοιχείο κλειδί:
  Τα όπλα ενός πολιτικού είναι απλώς η ατελής του ανθρώπου φύσις :
  «ο φόβος του αγνώστου, η θρησκεία,
  η οδός της ήσσονος προσπαθείας
  η απληστία
  κι άλλα πολλά….»

  Σκηνή πρώτη :
  (Παρασκευή απόγευμα 16 Νοεμβρίου 1973)

  Μετά από τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου και εξαιτίας της καταπίεσης, της πρωτόγνωρης φτώχειας και των προβλημάτων λόγω της πρώτης ενεργειακής κρίσης, ο λαός της Αθήνας, της Αττικής έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης και οι πιο επαναστατικοί ήδη έχουν καταλάβει κρατικά κτίρια.

  ************************************************************************************
  Δυό μελαχροινές κοπέλες η Μαρίνα και η Αρετή και δύο φοιτητές, o Λάκης με λεπτά χαρακτηριστικά και κατσαρά μαλλιά κι ο Μάκης, συντοπίτης των δυό φοιτητριών, κοντός με ελάχιστο λαιμό απ’ όπου φύτρωνε ένα πελώριο κεφάλι, στην πίσω αυλή του Πολυτεχνείου, μπροστά από το κτίριο Μηχανολόγων, μιλάνε με έναν αγριεμένο νέο φοιτητή που γυάλιζε το μάτι του, τον Λέοντα.

  Ο Λέων, ήταν ο γεροδεμένος μοναχογιός αριστερού μικροεργολάβου, ντυμένος με αμπέχωνο, χοντρό μπλουτζίν και άρβυλα, αξύριστος. Έσερνε μια μπετόβεργα μήκους ενός μέτρου, διαμέτρου 12 χιλιοστών, που την είχε προσάγει για αυτοάμυνα μαζί με τσέρκια από κοντινή οικοδομή για να κάνει “φιόγκο” τις πόρτες της περίφραξης του ΕΜΠ.

  – Ο αέρας μυρίζει μπαρούτι , πρέπει να διαλύσουμε την κατάληψη
  – Μα τι λετε τώρα , ο λαός έχει ξεσηκωθεί, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω θα γίνουμε ρεζίλι, είπε ο Λέων
  – Είσαι προβοκάτορας του είπε προκλητικά o Λάκης.

  Ήδη από την Τετάρτη, οι οργανωμένοι φοιτητές προσπαθούσαν να σταματήσει η κατάληψη, γιατί δεν μπορούσαν να ελέγξουν το αυθόρμητο.

  Η Μαρίνα, μία νοστιμούλα φοιτήτρια, μέλος της ΑΝΤΙΕΦΕΕ , κόρη αξιωματικού της χωροφυλακής, με ένρινη φωνή του είπε :
  -Συνάδελφε έχει δίκιο ο Λάκης, αν δεν φύγουμε θα χυθεί αίμα
  -Πρέπει να κρατήσουμε τις Θερμοπύλες, είπε ο Λέων και σκέφθηκε ότι έπρεπε να δέσει με πρόσθετους φιόγκους από τσέρκια τις σιδερένιες πόρτες της Στουρνάρη και της Τοσίτσα
  -Είσαι προβοκάτορας επανέλαβε ο Λάκης
  Ο Λέων εκνευρίσθηκε, οι φλέβες στο λαιμό του διογκώθηκαν, ένοιωσε κάτι σαν να τον τσίμπησε αλογόμυγα και ουρλιάζοντας «φύγε ρε πούστη μη σε σκοτώσω» πήρε στο κυνήγι τον Λάκη στην αυλή του κτιρίου των Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων, αλλά ο Λάκης ήταν ταχύτατος και άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από τις μπασκέτες. Σύντομα ο Λέων αντιλήφθηκε το γελοίον του πράγματος και παράτησε το κυνηγητό.

  Σκηνή δεύτερη :
  (Παρασκευή απόγευμα 16 Νοεμβρίου 1973, 16:17)

  Μέχρι το ηλιοβασίλεμα (17:11) οι πιο επαναστατικοί είχαν πλαισιωθεί από αγριεμένους άνεργους οικοδόμους που είχαν πληγεί από την κρίση και αγωνιστικά στοιχεία από το Θριάσιο πεδίο (απόγονους αρβανιτών που με τους έλληνες είχαν συμμετάσχει στην ελληνική επανάσταση) .

  Οι καταλήψεις κρατικών κτιρίων, συνέχισαν επιτυχημένα, έως το βράδυ, παρά την αντίσταση που έδειχναν οι αστυνομικοί λόγω και της σφοδρότητας των επιθέσεων από τους αγριεμένους άνεργους οικοδόμους και από έλληνες φοιτητές εξωτερικού, ενώ οι λίγοι “φιλέλληνες” επαναστάτες του Μάη του 68, έπαιζαν περισσότερο οργανωτικό ρόλο.

  Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το Πολυτεχνείο και βροντοφωνάζουν μαζί με τους ελεύθερους φοιτητές “Κάτω η χούντα”. Πρώτος στόχος του δικτατορικού καθεστώτος είναι η διάλυση της λαοθάλασσας. Δακρυγόνα πέφτουν συνεχώς και κάνουν αφόρητη την ατμόσφαιρα. Το πλήθος διαλύεται, ενώ οι πιο τολμηροί στήνουν οδοφράγματα με τρόλεϊ και λεωφορεία, αναγκάζοντας τους οδηγούς τους να τα εγκαταλείψουν. Ο απολογισμός όμως είναι τραγικός, αφού οι τραυματίες και οι νεκροί είναι αρκετοί. Ο λαός, όμως, παραμένει στη θέση του και παλεύει άοπλος.

  Σκηνή δεύτερη :
  (Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973, 02:07)

  Λίγο μετά τα μεσάνυχτα εμφανίζονται τα πρώτα τανκ. Δύο ώρες αργότερα πλησιάζουν το Πολυτεχνείο. “Φαντάροι, είμαστε άοπλοι, είμαστε αδέλφια, μη μας χτυπήσετε, ελάτε μαζί μας”, φωνάζουν τα μεγάφωνα. Στις 3.00 τα ξημερώματα ο επικεφαλής διατάζει την έφοδο του τανκ, το οποίο γκρεμίζει τη σιδερένια πόρτα του Πολυτεχνείου, με τον κίνδυνο να πατήσει ακόμη και πάνω στα νεανικά κορμιά. Μαζί του μπαίνουν και άντρες των ΛΟΚ, οι οποίοι κάνουν αλυσίδα για να διαφύγουν οι φοιτητές. Έξω γίνονται συλλήψεις. Μισή ώρα αργότερα στο Πολυτεχνείο δεν έχει μείνει κανείς. Είναι η αρχή του τέλους; που όμως οδηγούσε στο ζητούμενο, στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην εθνική ανεξαρτησία.

 5. Ο/Η Τίμιος λέει:

  σ. (εβαστέ) Παπούλη, μέσα απ’ όλη τη ιωβηλαία, σιωπηλή αφήγηση σου, έθεσες κι ένα άριστο μέτρο στο :
  http://users.forthnet.gr/ath/heliodromion/profyllis56.htm

 6. Ο/Η Τίμιος λέει:

  Διορθ: την ιωβηλαία

 7. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Οι εικόνες μιας καθημερινότητας που ξαφνικά γίνονται κομμάτια ενός αδυσώπητου εφιάλτη που απειλεί την οικογένεια, το παιδί μας, τη ζωή μας, τη αυτονόητη τάχα δυνατότητα να συνεχίζουμε να υπάρχουμε.
  O απλός άνθρωπος που συνθλίβεται από τις μυλόπετρες της ιστορίας!
  Ο απλός άνθρωπος συμπυκνωμένος στην εμβληματική μορφή της μάνας που κλονίζεται, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της και μεταμορφώνεται από αμνός σε λέαινα για να υπερασπιστεί το ίδιο το νόημα της ύπαρξης της που μέσα στον στρόβιλο των γεγονότων ακυρώνεται βάναυσα και συντριπτικά!
  Η απελπισμένη προσπάθεια, με κομμένη ανάσα, με πόδια που τρέμουν, με τον φόβο αλλά και το ακατάβλητο και ακαταμάχητο σθένος να υπερασπιστεί το παιδί της.
  Μια ιστορία μέσα σε χιλιάδες άλλες. Κάποιοι άνθρωποι που ξαφνικά γίνονται δικοί μας γιατί ζουν τους δικούς μας φόβους και τον δικό μας αγώνα . Τον αγώνα για τη ζωή.
  Λιτά και απέριττα. Χωρίς ψιμύθια, …αναπλάσεις και ωραιοποιήσεις . Γιατί δεν χρειάζονται. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια.

  « Προσπαθούσε η καημένη με το λιανό κορμάκι της να καλύψει ολόκληρο θηρίο , να μη με πάρουν.»
  Άντε παράτα μας ρε Παπούλη, αυτό πια, δεν το άντεξα!

 8. Ο/Η papoylis λέει:

  Νικάλφα

  και όμως έτσι ακριβώς ήταν , κι ας μην το άντεξες …. σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής με τον ηλεκτρικό δεν συνέβη απολύτως τίποτε . Πιθανώς εκείνη την ώρα τα σκυλιά έπιναν καφέ 🙂

 9. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Επειδή έτσι ακριβώς ήταν, γι αυτό δεν αντέχεται φίλε. Γι αυτό δεν αντέχεται!

 10. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Οι μωρές παρθένες και το Πολυτεχνείο
  17/11/2012

  του Σάκη Παπαθεοδώρου

  Εδώ και πολλά χρόνια (τριάντα τόσα) θέλω να πώ κάποια πράγματα γιά το Πολυτεχνείο και τον τριήμερο εορτασμό της επετείου κάθε χρόνο. Ο κυριότερος λόγος που δεν το έκανα ήταν ότι δεν συμμετείχα στην κατάληψη του Νοέμβρη. Έχει όμως περάσει πολύς καιρός και τα πράγματα εδώ και πολύ καιρό έχουν πάρει πολύ άσχημο δρόμο. Το κείμενο που ακολουθεί είναι τελείως αυθόρμητο και πηγαίο. Δεν θα υπάρξουν διορθώσεις παρά μόνο ορθογραφικές.

  Άκουγα το μεσημέρι τις αντιδράσεις των κομμάτων (κυρίως της αριστεράς) γιά τις δηλώσεις της ΧΑ περί Πολυτεχνείου. Ήταν ίσως το κυριότερο ερέθισμα γιά το παρόν. Μου θύμισαν μωρές παρθένες. Εδώ και 34 χρόνια (από το 74 και μετά) όλα τα κόμματα και οι οργανώσεις (και πάλι κυρίως της αριστεράς) προέβαλαν μία δική τους ιστορία γιά την κατάληψη. Όλες οι εκδοχές περιείχαν απαραιτήτως δύο στοιχεία:
  1. Επιβεβαίωση της γραμμής του συγκεκριμένου κόμματος γιά την μεγάλη στιγμή.
  2. Υπερτονισμό της συμμετοχής των αναλυτών στις μεγάλες ιστορικές στιγμές.

  Ως εδώ καλά. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει γιά τον εαυτό του ό,τι θέλει. Είναι στο χέρι των ακροατών να αγοράσουν ή όχι την ιστορία τους.

  Όμως από το ’85-’90 και μετά υπήρξαν κάποιες σοβαρές αλλαγές.Άρχισαν να γίνονται κάθε χρόνο σοβαρά επεισόδια τα οποία είχαν μία ποικιλόμορφη κάλυψη από τις δυνάμεις της αριστεράς (από καταγγελία του ΚΚΕ σκοτεινών παρακρατικών κύκλων μέχρι πλήρη κάλυψη από μερικές οργανώσεις της άκρας αριστεράς). Και όλα αυτά πολλές φορές κατέληγαν στην κατάληψη του χώρου του Πολυτεχνείου από τζάμπα μάγκες (αγώνας χωρίς κόστος είναι άραγε αγώνας;).

  Και όλοι εμείς που είχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετάσχει στον αγώνα κατά της δικτατορίας κοιτάγαμε την ιστορία του Πολυτεχνείου να εξανδραποδίζεται και να υφίσταται ασέλγειες κάθε είδους. Βέβαια κάποιοι έκαναν αυτή τη συμμετοχή επάγγελμα. Κάποιοι άλλοι συμμετείχαν στο πάρτυ της μεταπολίτευσης. Και όλοι οι υπόλοιποι παρακολουθούσαμε αμήχανοι αλλά και αδρανείς.

  Και τα χειρότερα δεν άργησαν να έρθουν. Ο αντιεξουσιαστικός χώρος (απόγονος του Μπαλή και του Κωνσταντινίδη) βρέθηκε σε μια διαρκή διαδικασία όσμωσης με τους κάθε είδους χούλιγκαν. Το αποτέλεσμα ήταν να είναι πιά ένα συνονθύλευμα από κάθε καρυδιάς καρύδι όπου στην ισορροπία μεταξύ αντιεξουσιαστικής δράσης και κοινής παραβατικής συμπεριφοράς η πλάστιγγα συνήθως έγερνε στην δεύτερη πλευρά.

  Γιατί λοιπόν μωρές παρθένες θα ρωτήσει κάποιος καλόπιστος; Τώρα που η ΧΑ (έχοντας βρεί ακροατήριο) προβάλλει την δική της αηδιαστική εκδοχή εξανίστανται. Μα δεν ήταν όλοι αυτοί οι κατά συρροήν βιαστές του Πολυτεχνείου όλα αυτά τα χρόνια; Δεν καταλάβαιναν ότι κάποια στιγμή ένα κομμάτι της κοινωνίας (όσο μάλιστα απομακρυνόμασταν χρονικά) θα κουραζόταν από την μονότονη και εν πολλοίς ενοχλητική επανάληψη της παράστασης;

  Φέτος το πράγμα παράγινε. Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου συγκρούονται οι γραφικοί συνεχιστές της «Ελλάδας που ανήκει στους Έλληνες» με τους κουκουλοφόρους «επαναστάτες» κάθε είδους. Και εμείς; Πάλι παρακολουθούμε. Δυό γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Και εμείς ούτε το σανό τους δεν μπορούμε να μοιράσουμε.

  Μήπως λοιπόν πρέπει πιά να τελειώσει αυτή η κακόγουστη φάρσα; Νομίζω ότι αυτή η τριήμερη επέτειος κακό κάνει στη χώρα παρά συμβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο στο να καταλάβουμε ποιοί είμαστε και που πάμε.

  Το Πολυτεχνείο δεν ζεί πιά εδώ. Ζεί μόνο μέσα στις ιδεοληψίες του καθενός από εμάς.

  ΥΓ Για οσους τον γνωριζουν, ο Σάκης Παπαθεοδώρου ειναι απο τις πιο ξεχωριστες περιπτωσεις συνεπων αγωνιστων του Πολυτεχνειου.

 11. Ο/Η nikiplos λέει:

  Αγαπητέ παππούλη…

  δέξου και τα δικά μου συγχαρητήρια σχετικά με την αφήγηση… θα περίμενα βέβαια περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ίδια τα γεγονότα, αλλά καταννοώ πως όταν τα διηγούμαστε διατρέχουμε τον κίνδυνο άθελά μας να δώσουμε την εντύπωση ότι θέλουμε να ηρωοποιήσουμε τον εαυτό μας, αφού και η ίδια η γλαφυρή περιγραφή μιας σκληρής πραγματικότητας το κάνει έτσι κι αλλιώς δλδ μας ηρωοποιεί (ακούγονται πραγματικές ριπές από πραγματικά πυρά, που -το χειρότερο- ρίχνονται από διάφορους γκάου…).
  Προτίμησες λοιπόν την οπτική γωνία μέσα από τη μητέρα σου, την αγωνία της και περισσότερο την από καιρό έτοιμη ψυχολογία της. Σήμερα τα λέμε ξέγνοιαστα και με ένα ύφος έτσι αποστασιωποίησης… Άλλο όμως είναι να έχεις υποστεί ο ίδιος την ήττα… να την έχεις βιώσεις στο πετσί σου, στην άρνηση των άλλων γύρω σου, στην αναίτια απαξίωση του υποκειμένου σου, από το φοβισμένο πλήθος-το οποίο σώζει τον εαυτό του διαπομπεύοντάς σε. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος… Ακόμη πιο δύσκολο όμως ήταν για εκείνη να μεγαλώσει ένα παιδί και στο οποίο να εμφυσήσει ότι όλα είναι φυσιολογικά, ότι όλα είναι εντάξει… γιατί η «τρέλλα» των πέτρινων εκείνων χρόνων, θα συνέχισε να υφέρπει μέσα της αναμφισβήτητα… [Θυμάμαι έναν οικογενειακό φίλο μας που είχε βασανιστεί έντονα και σκληρά από τη χούντα… Για όλη του τη ζωή δεν μπορούσε να μένει μόνος του… οδηγούσε πάντα με παρέα, γιατί όταν οδηγούσε μόνος του πίστευε και ύστερα από λίγο έβλεπε, πως στο πίσω κάθισμα καθόταν κάποιος που τον παρακολουθούσε… στην πραγματικότητα το συναίσθημα αυτό δεν τον εγκατέλειψε ποτέ…]

  Αλήθεια πως τα κατάφερε να σε αποκλείσει από όλα αυτά μεγαλώνοντας σε? Γιατί το πιστεύω ότι θα τα κατάφερε να σε αποκλείσει… να έχεις δηλαδή άγνοια για την τρέλλα της… για το τι πέρασε… για να σε προστατέψει…

  Και ακόμη χειρότερα ο εφιάλτης της την υστεραία του 17… Η νέα γενιά είναι καταδικασμένη να τα ξαναπάθει? όχι δεν θα άφηνε με τίποτε…

  σε ευχαριστούμε για το μοίρασμα…

 12. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Παπούλη, τώρα που το ξαναδιάβασα:
  «Άντε παράτα μας ρε Παπούλη, αυτό πια, δεν το άντεξα!»
  μα και την απάντηση σου, μάλλον ήταν παρεξηγήσιμο!
  Ξέρεις πως δεν πρέπει να δίνουμε αφορμές να μας κατηγορήσουν για …μελοδραματισμούς, τουτέστιν αλλά και πέρα απ αυτό, η μικρή αλήθεια είναι πως ντράπηκα να γράψω ότι σ αυτό το σημείο, …δάκρυσα. 😦
  Αυτό ήταν που περιέγραψα ως ότι «δεν το άντεξα» και δεν ήταν βέβαια κάποια αμφισβήτηση της περιγραφής ! 😉

 13. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παπούλη θα αρχίσω με την κατακλείδα του Νίκιπλου (τάπε όλα σε μια φράση)
  σε ευχαριστούμε για το μοίρασμα…

  Θα …συνεχίσω λέγοντας ότι το Πολυτεχνείο και ο Εμφύλιος (τα μετεμφυλιακά) , το συγκεκριμένο ελληνικό κράτος στο συγκεκριμένο post δεν μπορώ παρά να τα εκλάβω ως την αφορμή, η ουσία είναι οι συνομιλίες του συγγραφέα με τα πρόσωπα για το πρόσωπο και τους λογαριασμούς του καθενός μας (με την καλή έννοια).
  ¨αρα τρόπος που έγινε (το μοίρασμα που λέει ο Νίκιπλος) και το περιεχόμενο (το ..σημαινόμενο που λέει και ο Τίμιος :smile:) μας υποχρεώνει να σε ευχαριστήσουμε, εκτός από το μοίρασμα, αλλά και για το έγινε αφορμή να δούμε τα πρόσωπα και τους λογαριασμούς μας, ήτοι το πρόσωπό μας.

  Βέβαια, (χο χο χο) ίσως θα άξιζε να δούμε και θέματα για τις αφορμές (Πολυτρεχνείο στόχοι , γενιές και τέτοια), αλλά άμα θέλεις φτιάσε άλλο post 🙂

 14. Ο/Η papoylis λέει:

  Νικάλφα μου , ούτε μια στιγμή δεν παρεξήγησα αυτό που έγραψες στη πρώτη σου κατακλείδα και σε ευχαριστώ για τα λόγια σου

  Ομοίως να ευχαριστήσω και όλους τους λοιπούς εδώ σχολιαστές…

 15. Ο/Η papoylis λέει:

  Να συμπληρώσω εδώ για όσους δεν το έχουν καταλάβει ότι αυτό εδώ το μπλόγκ , από την αρχή της δημιουργίας του , αυτό ακριβώς το σκοπό είχε σαν κύριο , σχεδόν αποκλειστικό , μέλημά του : το μοίρασμα 🙂

 16. Ο/Η Left G700 λέει:

  Μήπως λοιπόν πρέπει πιά να τελειώσει αυτή η κακόγουστη φάρσα; Νομίζω ότι αυτή η τριήμερη επέτειος κακό κάνει στη χώρα παρά συμβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο στο να καταλάβουμε ποιοί είμαστε και που πάμε. […] Επιπλέον, παρεμποδίζει και το
  εμπόριο τσαγιού, στο οποίο δραστηριοποιούμαι με επιτυχία…
  😉

  ΥΓ Για όσους γνωρίζουν, ο Σάκης Παπαθεοδώρου είναι από τις πιο ξεχωριστές περιπτώσεις συνεπών αγωνιστών τού Πολυτεχνείου που κατάντησε υποψήφιος βουλευτής τού …Μάνου!!!

 17. Ο/Η papoylis λέει:

  Νομπάντυ ιζ πέρφεκτ καλοί μου Λέφτηδες
  Το να ασχολείται κανείς με το εμπόριο τσαγιού δεν είναι επιλήψιμο , το να βάζεις βολευτής με το …Μάνο όμως δημιουργεί μια βάση για προβληματισμό , ειδικά όταν κάποιος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα 🙂 😉

 18. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович,

  Έχεις δίκιο ως προς την αξιολόγηση. Από την άλλη, ξέρεις με ποια έννοια το έγραψα: ένσταση στην προσπάθεια να παρουσιάζεται το συμφέρον τών εμπόρων τσαγιού που, όπως και να το κάνουμε διάολε, είναι μειοψηφικό, ως το συμφέρον όλης τής κοινωνίας… 😉

  Μπάι δε γουέι: Μου έχει καρφωθεί στο μυαλό ένα άσχετο, σχεδόν σουρεαλιστικό, δίστιχο και δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοώ εγώ ο ίδιος ο ποιητής! Στο εκμυστηρεύομαι, μπας και, ως μεγάλη μάρκα, μπορέσεις και βοηθήσεις: 😉

  Γέφυρες, γέφυρες, γέφυρες παντού
  σαν τα μυαλά συνέρχονται (φευ όμως, αραιά και που!)

  Увидимся

 19. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «….Επιπλέον, παρεμποδίζει και το εμπόριο τσαγιού, στο οποίο δραστηριοποιούμαι με επιτυχία… ;-)»

  Ελεος!!!!Eνας μικρος, σχεδον ασημαντος lefta-κης της γενιας εντευθεν της εποχης της «ευδοκιμησης και της αρωγης»* , της γενιας x,y,… να κατηγορει τον Σακη Παπθεοδωρου, που δεν εγινε γραβατωμενος αριστερος «επαγγελματιας εμπορος ελπιδων» αλλα εμπορος …τσαγιου!!!!!!

  Ασε που ηταν απο τα πιο μορφωμενμα -ροκ ατομα της εποχης του και την δεκαετια του 1980 ειχε το bar «Αιτνα» στα Εξαρχεια!!!

  ΥΓ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ΄ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ1985

  «Ο άνθρωπος, ο αποφασισμένος να μάθει πολλά γράμματα και να διαπρέψει σε μια επιστήμη ή σε μια τέχνη, δεν αποβλέπει πια, κατά την επικρατούσα άποψη, στην προσωπική του μόνο ευδοκίμηση. Προσφέρει και στους άλλους πολύτιμη αρωγή». Κάθε άποψη η οποία θα είναι τεκμηριωμένη θεωρείται δεκτή»

  *Χαρακτηριζεται ως η εποχη του ακρατου λαϊκισμου μετην καταργηση των εξετασεων σε προτυπα σχολεια και την πριμοδοτηση της βαθμολογιας στα γυμνασια λευκεια , ωστε ολοι να ειναι «αριστουχοι» η σχεδον αριστουχοι.Τρανο παραδειγμα ηταν η βαθμολογικη τραγωδια των ημι-αγραμματων «αριστουχων»υποψηφιων και της επακολουθησας διαδηλωσης των αγανακτισμενων γονεων στο Υπουργειο Παιδειας για το θεμα της εκθεσης το 1985.

 20. Ο/Η Τίμιος λέει:

  Παπούλη, έχω πολλά να μοιραστώ/μοιράσω. Τρεις λόγοι με κάνουν να διστάζω. 1)Ευτυχώς δεν βρέθηκα σε τέτοια «τιμητική» θέση ούτε εγώ ούτε και η μητέρα μου. 2) Δεν πιάνεται η εντιμότητα, αρτιότητα/λιτότητα της πυκνής σου περιγραφής . 3) Καροδοκεί ο ένσπονδος φίλος μας, να με πιάσει με το νάρκισσο στ΄αυτί και να μου το βγάλει (:(:(: Προφανώς θα είδες την θερμή του ανταπόκριση στο ιώβειο ιωβηλαίο της παναγίας που σε γαλούχησε.

  http://soc-arksrv3.aegean.gr/music/musicians_sounds.php?unq=&lng=Z3JlZWs=&ct=Zm91cnRo&sp
  Ηχογράφηση 37

 21. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Παπουλη ,

  οσο συνεχιζεις να επιτρεπεις ειρωνιες και προσβολες σε εναν συνανθρωπο μας σαν τον Σακη Παπαθεοδωρου , απο εναν βαθεια αυταρχικο ανθρωπο εργολαβο της ιντερνετικης δηθεν και προσχηματικης προστασιας των πολλων, τοσο δεν μπορω να καταλαβω το νοημα και την σκοπιμοτητα της αναρτησης σου.
  Αν ποτε το «κομμα του νου του «επαιρνε την εξουσια, με τον χαρακτηρα που σκιαγραφω απο τα γραπατα του, θα κατηγορουσε την …φιλη του η τον καλυτερο του φιλο για δεξια παρεκλιση, αντισυντροφικοτητα, σαμποτερ του σοσιαλισμου, κ.λ.π. Ενδεχομενως να καρφωνε και τον ιδιο του τον πατερα, ενω την μανα του μαλλον δυσκολο για το….. γνωστα συνδρομο.

  Ενταξει ας αφησουμε ολα τα λουλουδια ν’ ανθισουν, αλλα καποια …..ζιζανια πρεπει τα να ξεριζωνουμε οσο ειναι μικρα,….

 22. Ο/Η Left G700 λέει:

  […] οσο συνεχιζεις να επιτρεπεις […]

  Εντάξει! Τώρα βρήκες καρδιά και πλήγωσες! 😉

 23. Ο/Η Τίμιος λέει:

  …Όλα αυτά παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα, οδηγώντας μας σε συνειρμούς για μια νέα χούντα ενάντια στο λαό σήμερα. Μια περιστολή της ελευθερίας που έρχεται να συμπληρώσει τον οικονομικό και κοινωνικό σφαγιασμό…
  http://aristeroblog.gr/node/1165

 24. Ο/Η kapetanios λέει:

  ( τώρα εγώ γιατί θυμήθηκα την ιστορία με το μουστάκι, με λές? )

 25. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Να σου πω δεν ξέρω, αυτό που ξέρω είναι ότι τη θυμήθηκα και εγώ, αλλά όχι για πρώτη φορά από τότε.
  Βέβαια, νομίζω ότι θα συμφωνήσεις ότι τη δεύτερη φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, πούλεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος και τέτοια.
  Αφώτιστε, μην μείνεις στις ..θύμησες της δικές μου και του Καπετάνιου, μείνε σε αυτές του Παπούλη που αποτελούν και το θέμα μας (νομίζω).
  Θεωρώ ότι έχεις την απαραίτητη εμπειρία και επάρκεια να ασχοληθείς με το κύριο, το οποίο μάλιστα όλοι είπαμε ότι είναι σημαντικό (το μοίρασμα του Ιστολόγου), κάποιοι μπορούμε να το κάνουμε και πράξη.
  Αυτό είναι πιο σημαντικό από το αν και πού έχεις δίκιο.
  Εγώ έτσι το κατάλαβα από τότε με το μουστάκι.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι και όσες το κατάλαβαν αλλιώς, είναι λιγότερο ώριμοι και δεν κάνω καθόλου πλάκα.
  Απλώς τώρα δεν είναι η πρώτη φορά.

 26. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αναγνώστης ο αθηναίος
  Απο τους πρωτους διαβασα την αναρτηση και επιδη ενοιωσα αβολα, εξεφρασα την αμηχανια μου σχολιασαντας με το εξης συνοπτικο :

  «Παπουλη

  Τιμιο και ενδιαφερον. Μαλλον -οικογενειακα- δεν φημιζεστε για…. την ευνοια της τυχης.
  Θα μου δωσεις τα δικαιωματα να το ενταξω στο νεο λογοτεχνικο εγχειρημα μου “Δεκαεφταμισυ Νοεμβρη.”

 27. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Και αμεσως μετα ανηρτησα το concept που νομιζω οτι ταιριαζει -σχεδον απολυτα- με τις φιλοχρηματες εικοσι (και πλεον) φυλες της χωρας (μας ;). To colpo grosso της ….ΔΕΚΑ ΕΠΤΑΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ , μονον που η μιση ημερα διαρκει μιση ζωη, δηλ. 40 ετη, κι αυτο λογοτεχνικα.

  «ΔΕΚΑ ΕΠΤΑΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ : Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  (ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΔΙΑΝΥΘΕΙ Η ΜΙΣΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ)

  Επειδή :
  • ο πολιτικός κόσμος δεν αγαπούσε την ελευθερία αλλά μόνο την αναρρίχηση στην εξουσία «πάσει θυσία», την νομή της και την διαιώνισή της
  • οι δημοκρατικές δυνάμεις δεν ήταν –έμπρακτα- στο σύνολό τους εναντίον της δικτατορίας
  • οι πιο τολμηροί δεν οργάνωσαν ένοπλη αντίσταση στις πόλεις και στην ύπαιθρο αλλά βρέθηκαν “αυτοεξόριστοι “στο Παρίσι, στιο Λονδίνο και σ’ άλλες ευρωπαϊκές πόλεις
  • από την 15η Νοεμβρίου 1973, οι καταλήψεις κρατικών κτιρίων, δεν συνέχισαν επιτυχημένα, παρά τον αιφνιδιασμό και την ελάχιστη αντίσταση των αστυνομικών λόγω και της σφοδρότητας των επιθέσεων από απλούς ανοργάνωτους διαδηλωτές, μαζί με τους αγριεμένους άνεργους οικοδόμους και φοιτητές
  • οι αξιωματικοί και οπλίτες, σε μεγάλο ποσοστό, δεν δήλωσαν την άρνησή τους να επιτεθούν με όπλα στον λαό
  • ο στρατός, που είχε διαβρωθεί από μέσα, ενόψει του σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος του Ιωαννίδη, μπόρεσε ν’ αντιδράσει και λίγο μετά τα μεσάνυχτα εμφανίστηκαν τα πρώτα τανκς και το τεθωρακισμένο όχημα AMX 30 γκρέμισε τη σιδερένια πόρτα της περίφραξης του Πολυτεχνείου

  • Παράπλευρο ατύχημα της κατάληψης της εξουσίας από τον Ιωαννίδη ήταν η ανατροπή του Μακαρίου και η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, και τα μετέπειτα γεγονότα ( η κατοχή μεγάλου μέρους της νήσου, η φυγή των προσφύγων και η εποίκιση της νήσου με Τούρκους)

  • Αξίζει τέλος -και κυρίως- να δούμε την- μυθιστορηματική πάντα- προκύπτουσα μορφή διακυβέρνησης, την εξέλιξη των ηγετικών προσώπων, την δράση πολιτικών ομάδων και συμπεριφορές συγκεκριμένων ατόμων

  ΚΑΙ ΑN ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΤΣΙ;

  Μια μικρή ομάδα τελειόφοιτων φοιτητών που συμμετείχαν πολύ ενεργά στα γεγονότα, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πολύ απογοητευμένη (αηδιασμένη κυριολεκτικά) από την “αριστερά“ και τον ελληνικό λαό ( το μόνο που καταλάβαιναν ήδη από την επανάσταση του 1821 οι χριστιανοί έλληνες και αρβανίτες ήταν τα χρήματα και ο Γ. Παπαδόπουλος το είχε καταλάβει καλά με την διαγραφή των αγροτικών χρεών (γνωστή και ως ‘’σεισάχθεια’’ της χούντας) το 1968, δίνει μυστικό όρκο για την καταστροφή του καπιταλισμού με εισοδισμό δηλ. την χρησιμοποίηση του καπιταλισμού με σκοπό να αποσπούν διαρκώς όλο και περσότερη υπεραξία και να δημιουργούν ολοένα και αυξανόμενα πλεονάσματα, που θα βοηθούσαν εκτός της ανάπτυξης και άλλων επιχειρήσεων και τον βαθμιαίο χρηματισμό/εξαγορά των ελλήνων .

  Ιδρύοντας άψογες κερδοφόρες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, αυτές γιγαντώνονται την επόμενη σαραντακονταετία με τελικό σκοπό – σε μια κυκλική κρίση του καπιταλισμού – να καταλάβουν την εξουσία, εξαγοράζοντας σταδιακά την πλειονότητα των διαφόρων φυλών της Ελλάδας (κατά το μάλλον ή ήττον αυτόχθονες, αρβανίτες, βλάχους, πόντιους και πρόσφυγες από τα μικρασιατικά παράλια) και ως κυβέρνηση πλέον να εθνικοποιήσουν και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δεν είχαν εξαγοράσει ως καπιταλιστές.

  Συνταγματικό πρόβλημα δεν υπήρχε, όλα ήταν νόμιμα και με ένα δημοκρατικότατο δημοψήφισμα θα καταργείτο ο καπιταλισμός στην χώρα μας και τα βάσανα των κατοίκων της .Η μήπως δεν ήταν έτσι κι άρχιζαν τα χειρότερα βάσανο μας.

  Κάθε ομοιότητα με χαρακτήρες, καταστάσεις, συμπεριφορές μεμονωμένων προσώπων ή ομάδων, ονοματεπώνυμα , τοπωνύμια κ.λ.π. είναι συμπτωματική.
  Όλα τα μυθιστορούμενα είναι αποτέλεσμα της φαντασίας του γράφοντος, αλλά παρά την φιλότιμη προσπάθειά του – δυστυχώς- η ατομική και συλλογική συμπεριφορά ανθρώπων ή ομάδων υπερβαίνει κατά πολύ την ατελή φαντασία του.

  Στοιχείο κλειδί:
  Τα όπλα ενός πολιτικού είναι απλώς η ατελής του ανθρώπου φύσις :
  «ο φόβος του αγνώστου, η θρησκεία,
  η οδός της ήσσονος προσπαθείας
  η απληστία
  κι άλλα πολλά….»

 28. Ο/Η Καστρινακης Μιχαλης λέει:

  Πάντως, προσπερνώντας απόψεις και πολιτικές θέσεις (αν και είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσει κανείς την πρόταση για κατάργηση του εορτασμού) σε ό,τι αφορά τα αληθινά γεγονότα η εκτίμηση πως οι καταλήψεις του Πολυτεχνείου απο τον αντιεξουσιαστικό χώρο δεν εμπεριείχαν κινδύνους για τους συμμετέχοντες δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
  Στην κατάληψη του Πολυτεχνείου του 1985 , μιά μέρα μετά την δολοφονία του Καλτεζά,, μετά απο μια επική (για τα δεδομένα της εποχής) νύχτα σύγκρουσης 5.000 περίπου νέων του αντιεξουσιαστικού χώρου και της Αυτονομίας με τους κατασταλτικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, το πρωί,, όπου είχε απομείνει στο χώρο το ένα δέκατο των αρχικά συμμετασχόντων, αντιμετωπίσαμε εισβολή φασιστών που είχαν μπει μέσα στο Πολ. Αργότερα, ένα μπλόκο 3.000 μελών της ΠΑΣΚΕ περικύκλωσε το Πολ. και χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις για να οπισθοχωρήσουν προκειμένου να αποχωρήσουμε και εμείς.
  Το 1991 με πρόσχημα ένα δακρυγόνο που έκαψε κάποιο κτίριο του Πολ,. τα ΜΑΤ εισέβαλαν και συνέλαβαν 600 νέες και νέους του αναρχικού χώρου. Η πρώτη παραβίαση του άσυλου έγινε με την συναίνεση του αποκαλούμενου έκτοτε πρύτανη των ΜΑΤ κου Μαρκάτου. Από τότε οι παραβιάσεις του άσυλου, παρά τον ηρωικό αγώνα που έδιναν κάθε χρονιά συγκεκριμένα μέλη του ΕΔΠ και καθηγητές του Πολ, ήταν πάρα πολύ συχνές.. Ανεξάρτητα απο την οποιαδήποτε θέση μπορεί να έχει κανείς για την αποτίμηση των καταλήψεων του Πολ. στις οποίες άλλοτε εξαναγκάζονταν και άλλοτε επέλεγε ως πολιτική πρακτική τμήμα του αναρχικού χώρου κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως αυτές οι ενέργειες εμπεριείχαν πολύ μεγάλο ρίσκο και κινδύνους για εκείνους που τις επέλεγαν.

 29. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αναγνώστης ο αθηναίος

  Τωρα που ξαναδιαβασα το παραπανω concept, της ….ΔΕΚΑ ΕΠΤΑΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ ,
  συμπερανα αβιαστα οτι -σε γενικες γραμμες- συμππιπτει με τον… κινεζικο τροπο μεταβασης προς τον σοσιαλισμο, με καλπαζουσα καπιταλιστικη ολοπλευρη αναπτυξη των παραγωγικων δυναμεων, θετικο εμπορικο ισοζυγιο εξωτερικων συναλλαγων και διαρκη συσσωρευση πλεονασματων….

  ΥΓ Ενα προβλημα υπαρχει, μονον : Η … μιση ημερα απο το 17 1/2, διαρκει μιση ζωη, δηλ. 40 ετη, κι αυτο λογοτεχνικα. Και μακροπροθεσμα θα ειμαι νεκρος. Οποτε,…..
  Μαλλον πρεπει να το γραψω το ρημαδι (το αφηγημα), 2 χρονια δεν το εχω προχωρησει αρκετα.

 30. Ο/Η Left G700 λέει:

  ( τώρα εγώ γιατί θυμήθηκα την ιστορία με το μουστάκι, με λές? )

  Ε, καλά, φίλε Captain my Captain! Αυτό είναι ευκολάκι! Γιατί αν και σιγανοπαπαδιά, είσαι μέγας προβοκάτορας,! 😉 🙂

  Τα λέμε

 31. Ο/Η dimitris t λέει:

  Να μη θυμάσαι το όνομα της θείας αθεόφοβε!!!

 32. Ο/Η dimitris t λέει:

  Για τις περιπτώσεις σα του Σάκη Παπαθεοδώρου τα λέει πολύ ωραία ο Κατσαρός στη συνέντευξη του στο Βαθύ Κόκκινο!

 33. Ο/Η nikiplos λέει:

  Αγαπητοί LeftG700, το captain my captain, είναι δική μου προσφώνηση προς τον Καπετάνιο και δεν είναι καθόλου ειρωνική… αντιθέτως είναι ειλικρινέστατη…
  ως τέτοια ελπίζω να την χρησιμοποιείτε… 🙂

  ΥΓ> Τα μουστάκια τα ξυρίσαμε νωρίς… τώρα αφήνουμε γκοτέ… 🙂

 34. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ορέοι είστε εσείς οι …καραβανάδες του νετ (ως παλιότεροι)!
  Εγώ που δεν ξέρω την ιστορία τι θα απογίνω τώρα;
  Θα αφήσω την * …αχαλίνωτη φαντασία μου να οργιάσει!

  Αφώτιστε αγαπητέ
  μετά τον γίγα Μ.Ανδρουλάκη και τον ανανήψαντα Σ. Παπαθεοδώρου ελπίζω να μην εκκρεμεί
  ο Η. Τσιριμώκος στους …καλεσμένους σου! 🙂

  * Τίμιε, τόξερα πως είσαι …αριστούχος. 😉
  Για την δίωξη του Θ. Αγαπητού και τα επεισόδια με τον Γερμανό πρόξενο είναι γεγονός πως κάποιοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πάτησαν την καλοστημένη πεπονόφλουδα από την αστυνομία και τον Φούχτελ!

 35. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Νίκιπλε,

  Πιθανόν να προηγείσαι, δεν έχω καμία δυσκολία να το δεχθώ. Αν θυμάμαι πάντως καλά, την έχω χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά πάνω από δύο χρόνια. Εξακολουθούμε να ερχόμαστε δεύτεροι; Εσύ θα πεις, ή ο Καπετάνιος. Όμως, θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι τη χρησιμοποιώ χωρίς καμία μα καμία ειρωνεία. Είναι φιλική προσφώνηση 100%.

  Για τα μουστάκια: Μήπως έχεις πάρει λάθος δρόμο; Ο Καπετάνιος εννοεί μια παλιά ιστορία, στην οποία σημειώθηκαν κάμποσες πλαγιομετωπικές και ορισμένες αερομαχίες με πραγματικά πυρά! 😉

  Τέλος: Να δω πότε θα έρθεις στο τσαρδί μας και θα το πάρουμε πρέφα εγκαίρως ώστε να απαντήσουμε και να μη μας θεωρείς γαϊδούρια ξεσαμάρωτα! 🙂

  Τα λέμε

 36. Ο/Η Τίμιος λέει:

  * Τίμιε, τόξερα πως είσαι …αριστούχος.
  Ευχαριστώ Νικάλφα, αλλά θα με βγάλεις και σπασίκλα. Υπακοή στον (προ)Γέροντα, όλοι οι άπαντες, και τόπο στους εξόριστους ποιητές της διπλανής πόρτας. (:(:(:

 37. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπητε nikos__alfa

  Αν διαβασεις το παραπανω concept, της ….ΔΕΚΑ ΕΠΤΑΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ ,
  θα συμπερανεις και εσυ οπως γραφω » οτι -σε γενικες γραμμες- συμπιπτει με τον… κινεζικο τροπο μεταβασης προς τον σοσιαλισμο, με καλπαζουσα καπιταλιστικη ολοπλευρη αναπτυξη των παραγωγικων δυναμεων, θετικο εμπορικο ισοζυγιο εξωτερικων συναλλαγων και διαρκη συσσωρευση πλεονασματων…».

  Αυτος ειναι και ο πιθανοτερος δρομος προς τον ….σοσιαλισμο.
  Αλλα οχι με μισθους Κινας, αλλα με 7-πλασιους μετα την «εσωτερικη υποτιμηση » που προσαρμοσαν τον βαθμιαια ολο και πιο παραλογο, καταναλωτικο, τρυφηλο και νεοπλουτιστικο τροπο ζωης με δανεικα, ηδη απο την εκλογη του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνηση το 1981 (δηλ. τα τελευταια 30 ετη) στο μεγαλο τμημα της κοινωνιας μας (δηλ. το ανω 2/3) στον… ελληνικο, αναλογα με την παραγωγικοτητα μας.

  Θα επανελθω.

 38. Ο/Η Τίμιος λέει:

  Σ’ αυτήν την οδό Βαλαωρίτη έχει ψωμί κι αλάτι. Όχι ζωή γλυκιά σαν ζάχαρη, κι όλο να λείπε κάτι…

 39. Ο/Η nikiplos λέει:

  Chers LeftG700

  Περί της έκφρασης την απευθύνω στον Κάπταιν από την πρώτη μας συνάντηση προ 4ετίας περίπου σε κάποια μπλογκ… δεκτό όμως ότι δεν είναι ειρωνική… !
  Ποτέ δεν θα σας θεωρούσα γαϊδούρια ξεσαμάρωτα, μην ανησυχείτε… 🙂 και οι απαντήσεις καμιά φορά καθυστερούν… δεν ήμουν και ο ταχύτερος!
  Σχετικά με το μυστάκιον το έπιασα, απλά είπα ότι πάει πάλιωσε τώρα, αυτό εννοούσα με το «γκοτέ».
  ουφ!
  οπωσδήποτε θα περάσω από το τσαρδί σας… περνάω τακτικότερα από όσω σχολιάζω…

 40. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Μελαγχολια 4
  […]
  παρασυρμενοι απ’ το ρευμα της μελαγχολιας
  φτανουμε στα ακρα
  πριν φτασουμε στην μεση
  ετσι δεν λενε οι ανιδεοι
  ακρες-μεσες
  […]

  Νανος Βαλαωριτης

  Ποσο επικαιρο!!!
  Εχουμε περισσοτερο αναγκη τους καλλιτεχνες.
  απο τους …ψυχιατρους

 41. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αφώτιστε και λοιποί …μακαντάσηδες καλημέρα!
  «Νάνος Βαλαωρίτης

  Πόσο επίκαιρο!!!»
  Σωστόοοος! 🙂

  «Και αμεσως μετα ανηρτησα το concept που νομιζω οτι ταιριαζει -σχεδον απολυτα- με τις φιλοχρηματες εικοσι (και πλεον) φυλες της χωρας (μας 😉 .

  Αφώτιστε, καθαρές κουβέντες:
  Δεν ταιριάζει! Ούτε στις φυλές,ούτε στο ποστ. Μάλλον σε …αδικεί.
  Γνώμη και τίποτε άλλο! 😉

 42. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπητε nikos__alfa

  «Αφώτιστε, καθαρές κουβέντες:
  Δεν ταιριάζει! Ούτε στις φυλές,ούτε στο ποστ. Μάλλον σε …αδικεί.
  Γνώμη και τίποτε άλλο! ;)»

  1.Φυλες: αρβανιτες, βλαχοι, σαρακατσανοι, τουρκοι εξελληνισμενοι, τουρκοι μουσουλμανοι, πομακοι, μικρασιατες διαφορων ειδων και εισοδηματων, ελληνο-σκοπιανοι, ελληνο-βουλγαροι, ποντιοι, ρωσοποντιοι, ουζμπεκοι, καζακστανοι, ρομα, γασμουλοι δυτικης κυριως πελοπονησου ελληνο φραγκικης καταγωγης, ελληνο-ιταλλοι, ελληνο-βενετοι,……

  2. Σατιρικη και σαρκαστικη Ιντερνετικη λογοτεχνια γραφω. Βαζω και την γνωμη μου μυθοπλαστικα. Η τεχνη μιμειται την ζωη με πολυ προζα και πικρο χιουμορ.
  Αυτη ειναι η τεχνικη μου. Στοιχειωδες.

  ΥΓ Ως παλαιος…. νεο-μαρξιστης (ταξικοι αγωνες στην ΕΣΣΔ, νεα ηγετικα στρωματα μεταξυ των 90 εκατ. μελων του Κ.Κ.Κ., ενω ο εως τωρα ηγετης εχει κερδισει(κλεψει) 2,7 δις δολ. δηλ 2 δολx1,3 δις πληθυσμο, δηλ. πηνατς ) προσθεσα και την …βαση(παραγωγικες δυναμεις και παραγωγικες σχεσεις αλλα by our own greek way)εις βαρος του εποικοδομηματος.

  (Λογοτεχνικος και οχι μονον ) στοχος αποτελει ο πιθανοτερος δρομος προς τον ….σοσιαλισμο.
  «.. με καλπαζουσα καπιταλιστικη ολοπλευρη αναπτυξη των παραγωγικων δυναμεων, θετικο εμπορικο ισοζυγιο εξωτερικων συναλλαγων και διαρκη συσσωρευση πλεονασματων…”, «Αλλα οχι με μισθους Κινας, αλλα με 7-πλασιους μετα την “εσωτερικη υποτιμηση ” Ετσι ωστε το 2030 να γραφουν ως γιγαντες της αναπτυξης τα BRIC+M+….GR !!!

 43. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  «Ετσι ωστε το 2030 να γραφουν ως γιγαντες της αναπτυξης τα BRIC+M+….GR !!!»
  Οπωσδήποτε υπάρχει …όραμα! 😀
  Αγαπητέ μου Αφώτιστε (Δεν θα επανέλθω).
  Είναι ωραίο που είσαι ορμητικός, πρωτόγονος και …ακατέργαστος. Ήλθε η ώρα, γιατί έχεις παλιώσει πια, πριν δώσεις όλα τα γκάζια να ελέγχεις τι ταχύτητα έχεις στην μοτοκλέτα σου και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο …δρόμος . Επίσης στην ηλικία μας πια πρέπει να βγαίνουμε …περιποιημένοι έξω! 😉 Την σπίθα που καίει μέσα σου πρέπει να τη φροντίζεις προσεκτικά για να ανάβει σωστά!
  Πάντα φιλικά και να με συγχωρείς για τας …υποδείξεις.
  Παπούλη παρακαλώ να διαγραφεί το σχόλιο μου, μόλις μπορέσεις! 😉

 44. Ο/Η papoylis λέει:

  Αγαπητέ Μιχάλη καστρινάκη

  το σχόλιο σου είναι το πρώτο εδώ ( μου κάνεις τιμή ) και γι αυτό η Πόρσε ( WordPress ) γιά έλεγχο . Το ανήρτησα σήμερα το πρωί και να με συγχωρείς για τη καθυστέρηση.

  Λοιποί μακαντάσηδες

  με τα υπόλοιπα θα ασχοληθώ αργότερα 😉

 45. Ο/Η nikiplos λέει:

  Μιχάλης Καστρινάκης…

  «Το 1991 με πρόσχημα ένα δακρυγόνο που έκαψε κάποιο κτίριο του Πολ,. τα ΜΑΤ εισέβαλαν και συνέλαβαν 600 νέες και νέους του αναρχικού χώρου. Η πρώτη παραβίαση του άσυλου έγινε με την συναίνεση του αποκαλούμενου έκτοτε πρύτανη των ΜΑΤ κου Μαρκάτου.»

  Δεν ήταν δακρυγόνο, και ούτε ξέρουμε πως προκλήθηκε η φωτιά. Σαφώς δεν ήταν «κάποιο κτήριο» του Πολυτεχνείου, αλλά το ιστορικό κτήριο της Πρυτανείας και από εκείνη τη φωτιά πολλά κημείλια 100 και πλέον χρόνων δεν γλύτωσαν. Η σύλληψη αφορούσε γύρω στους 400 με 500 νέους και νέες του αντιεξουσιαστικού χώρου και ουχί του αναρχικού αυστηρά. Και να σε διορθώσω και για τον ετεροχρονισμό: Το επεισόδιο ετελέστη το 1995 και ουχί το 1991… (lapsus μάλλον… 🙂 )

 46. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπητε nikos__alfa

  1. »Εχουμε περισσοτερο αναγκη τους καλλιτεχνες απο τους …ψυχιατρους» (και απο …τους ιστολογους )
  Αγνοησε με ως ιστο-λογο και διαβασε με -αν θελεις – ως λογοτεχνη μηχανικο.

  2.»Είναι ωραίο που είσαι ορμητικός, πρωτόγονος και …ακατέργαστος. » Αυτο μου αρεσε.
  »Ήλθε η ώρα, γιατί έχεις παλιώσει πια, πριν δώσεις όλα τα γκάζια να ελέγχεις τι ταχύτητα έχεις στην μοτοκλέτα σου και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο …δρόμος . »

  Δυστχως εχω….την βαρεια κληρονομικοτητα να ειμαστε και να δειχνουμε 10 χρονια νεωτεροι. Οι δυσκολιες με εκαναν ανοξειδωτο, νικελενιο. Με τις λακουβες των δρομων οδηγωντας ‘»κανω κομπρεσσερ» 1 ωρα ημερησιως. Δεν ημουν ποτε πολιτικα στεγασμενος, ουτε σιγουρατζης. Μην φοβασαι για μενα. Αν το εχεις αναγκη, ας φοβασαι για …σενα.

 47. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Νίκιπλε,

  Για να τα λέμε όλα, προηγείσαι και σου αναγνωρίζω ανεπιφύλακτα τα δικαιώματα της προσφώνησης Captain my Captain. Κατόπιν αυτής τής επίσημης και δεσμευτικής δήλωσης, ελπίζω να μου παραχωρείς τη σχετική licence και να μη μας τρέχεις στα δικαστήρια!… 🙂

  Στενοχωρήθηκα όμως που νόμιζες ότι ειρωνευόμουνα τον Καπετάνιο! Ευτυχώς που είμαι σίγουρος ότι δεν έχει κι εκείνος την ίδια εντύπωση (τη χρησιμοποίησα για πρώτη φορά σε μια επίσκεψη στο τσαρδί του).

  Κατά τα άλλα: όλα καλά! 🙂

  Τα λέμε

 48. Ο/Η papoylis λέει:

  Ορέα ,,, ! 🙂

 49. Ο/Η Καστρινακης Μιχαλης λέει:

  ¨Εχετε δίκιο κύριε Νίκιπλε σε ό,τι αφορά τους αριθμούς (ημίφως και πρεσβυωπία. ήταν η αιτία)
  Επισήμως η αιτία της ανάφλρξης της Πρυτανείας δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Το κράτος μίλησε για μολότωφ και ο χώρος για δακρυγόνο. Ενδελεχής έρευνα που έκανε η ομάδα που εξέδιδε τότε τα ¨Ανθη του Κακού οδήγησε στην ανεύρεση του στγκεκριμένου δακρυγόνου (ένα τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε με εξώφυλο το περί ου ο λόγος αντικείμενο.)

 50. Ο/Η papoylis λέει:

  Αγαπητέ Μιχάλη Κ.
  Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι ο καλός μας Νίκιπλος ενοχλείται όταν τον αποκαλούν …κύριο 🙂

  Όχι επειδή δεν είναι ( και μάλιστα με το παραπάνω ) αλλά επειδή σε αυτό το ιστολόγιο δεν τηρούμε τέτοια καθωσπρεπίστικα . Αντιλαμβάνομαι ότι δεν μας γνωρίζεις , αλλά όπως ελπίζω ότι τη παρατήρηση μου αυτή δεν θα τη πάρεις κατάκαρδα , φαντάζομαι ότι μπορείς εύκολα να προσαρμοστείς στο εδώ κλίμα 😉

 51. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Παπούλη μου φαίνεται μαλλιαροΣυριζαίος, που θα μας ταράξει στη …νομιμότητα. 🙂 🙂

  Γεια σου και καλώς όρισες Μ. Καστρινάκη! 😉

 52. Ο/Η Καστρινακης Μιχαλης λέει:

  Ευχαριστώ για την υποδοχή. Δεκτή η παρατήρηση . Αποδώστε την αστοχία σε επαγγελματική διαστροφή (ως δημόσιος υπάλληλος που συναλάσσεται με πολίτες χρησιμοποιώ πάντοτε τον πληθυντικό) Περί ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να τα πούμε στο μέλλον.Το να καταθέσω την πολιτική μου ταυτότητα σε ένα σχόλιο ιστορικού περιεχομένου που αφορά ιστορίες ενός άλλου χώρου ισοδυναμεί, στα μάτια μου, με τους τύπους που κάνουν καμάκι λέγοντας καταρχήν τι δουλειά κάνουν.

 53. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Και εγώ κυρίους τους αποκαλούσα στην αρχή, μέχρι που κατάλαβα τι τζαναμπέτηδες είναι και προσαρμόστηκα.

  Αγαπητέ Μιχάλη, επειδή έθεσες ένα σοβαρό θέμα (όχι το ΣΥΡΙΖΑ) και επειδή συμφωνώ ότι αυτός δεν είναι ο προσφορότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος δράσης, μήπως να ανοίγαμε το θέμα της προσέγγισης και των μέσων που πρέπει να μετερχόμεθα;; (όχι ημείς, οι νέοι μας).

  Θα ήθελα όμως να σε παρακαλέσω να κρατήσεις κάποια πράματα (μεθόδους και τέτοια) ..κονφιντένσιαλ, διότι εδώ υπάρχουν περίεργες αντιλήψεις και προσεγγίσεις για το ζήτημα, πρωτότυπες και καινοτόμες μεν, αλλά λίαν επικίνδυνες, οπότε ημείς πρέπει να κρατάμε μίαν απόσταση, για να μην τους κάμουμε κακό με αυτές τις ελευθεριότητες, τις οποίες φοβούμαι ότι υιοθετούν ακρίτως, ειδικώτερα οι νέοι μας (εμπειριοκριτικισμός και έτσι).

  Για να καταλάβεις, παλαιότερα, εμφανίσθηκαν αντιλήψεις ότι είναι πρόσφορο να οργανώνονται γλέντια και ενώ ρέει άφθονος ο οίνος το υποκέιμενο να μην πίνει και μετά να αναλαμβάνει να μεταφέρει τις ευειδεστέρες των συνδαιτημόνων σπίτια τους (ιπποτισμός, ευγένεια και τέτοια).
  Μάλιστα για να στηθεί το σκηνικό μέχρι ..όργανα κατασκευάζουν (πάγκους, ..οβάλ τραπέζια και τέτοια, μνήθητί μου κύριε).

  Καλημέρα και καλώς ήρθες 🙂

 54. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  ..παρόραμα
  μνήθητί μου κύριε=μνήσθητί μου κύριε,
  μην μας περάσει και για αγράμματους ο άνθρωπος

 55. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Τετράγωνα είπαμε τα τραπέζια.
  Όλα να τα στρογγυλεύεις θέλεις, …θεοφοβούμενε! 👿

 56. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «Τετράγωνα είπαμε τα τραπέζια.», αλλα οχι απο το ΙΚΕΑ.
  ΥΓ1″Η Ikea παραδέχτηκε ότι πολιτικοί κρατούμενοι στην πρώην Ανατολική Γερμανία υποχρεώνονταν να δουλεύουν για λογαριασμό της

  Ο σουηδικός κολοσσός Ikea παραδέχτηκε σήμερα ότι τη δεκαετία του 1980 πολιτικοί κρατούμενοι στην τότε Ανατολική Γερμανία υποχρεώνονταν να κατασκευάζουν ορισμένα από τα έπιπλα που διέθετε σε όλον τον κόσμο και ζήτησε συγγνώμη για την πρακτική αυτή.

  ……πρώην κρατούμενοι, μιλώντας πέρσι στη γερμανική τηλεόραση, κατήγγειλαν ότι τους υποχρέωναν να κατασκευάζουν έπιπλα στα εργαστήρια των φυλακών. Εάν αρνούνταν κινδύνευαν να οδηγηθούν στην απομόνωση ή να υποστούν άλλες τιμωρίες.

  Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και άλλες εταιρείες εφάρμοζαν παρόμοιες μεθόδους στην Ανατολική Γερμανία, όπως για παράδειγμα οι δυτικογερμανικές εταιρείες Neckermann και Quelle. Μολονότι πολλοί επέκριναν την Ikea, οι προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια για να ρίξει φως στην υπόθεση είναι τουλάχιστον «μια αρχή», δήλωσε ο Ράινερ Βάγκνερ, ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Οργανώσεων Θυμάτων της Κομμουνιστικής Τυραννίας (UOKG) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ.

  Η UOKG και άλλες οργανώσεις ζητούν τη δημιουργία ενός ταμείου για την αποζημίωση όσων των κρατουμένων που στους οποίους είχε επιβληθεί καταναγκαστική εργασία.

  ΥΓ2 «Η εταιρεία επίπλων NEOSET φέρεται να έχει ήδη καταθέσει την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου.

  Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην αγορά επίπλου, με τη NEOSET να διαδέχεται την ένταξη στο άρθρο 99 της επίσης γνωστής εταιρίας επίπλων SATO.»

  ΥΓ3 Συνεχιστε αστειακια για …μυημενους, ετσι για ποικιλια.

 57. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  O νεοφιλελευθερισμος κια η παγκοσμιοποιηση, οδηγουν την συγκεντρωση και συγκεντροποιηση του χρηματιστηριακου και εμποροβιομηχανικου κεφαλαιου “διαφθειροντας” απο τοπικους αξιωματουχους,δημοτικους συμβουλους, δημαρχους, υπουργους και πρωθυπουργους. Επισης συνεβαλαν, χρησιμοποιωντας τους δρομους των ροων των εμπορευματων στην παγκοσμιοποιηση του εγκληματος (τραφικινγκ, ναρκωτικα, οπλα, πολυτιμοι λιθοι, χρυσος, σπανιες γαιες,….) δημιουργωντας την Mc Mafia που διεθνοποιησε την δραση των εγκληματικων οργανωσεων με τις μεθοδους των υπερεθνικων αλυσιδων fast food.

 58. Ο/Η papoylis λέει:

  Αυτό το τελευταίο σου σχόλιο αγαπητέ Αφώτιστε δεν κατάλαβα πού κολλάει 🙂

 59. Ο/Η kapetanios λέει:

  (ωχ! τον άρχισε ο αναγνώστης στα αραμαϊκά για να τον βάλει στο κλίμα)

  Μ. Καστρινάκη
  εγώ όταν κάνω καμάκι και δεν βλέπω να ρχονται τα ποθητά αποτελέσματα από την ομορφιά και το μπόι μου την καλώ στο καΐκι — για να σπάσει ο πάγος

 60. Ο/Η kapetanios λέει:

  ( παπς ο ΑΦ έχει κάποιο μικρό προβληματάκι με την διττή του προσωπικότητα 😆 )

 61. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «O νεοφιλελευθερισμος και η παγκοσμιοποιηση, οδηγουν την συγκεντρωση και συγκεντροποιηση του χρηματιστηριακου και εμποροβιομηχανικου κεφαλαιου “διαφθειροντας” απο τοπικους αξιωματουχους εως … πρωθυπουργους.»

  «Κροατία: Κάθειρξη δέκα ετών στον πρώην πρωθυπουργό Σάναντερ για διαφθορά
  NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 11:38

  Ο Σάναντερ, που ήταν πρωθυπουργός μεταξύ 2003 και 2009 δηλώνει αθώος και χαρακτηρίζει τη δίκη πολιτικά υποκινούμενη.
  Σε δέκα χρόνια κάθειρξη καταδίκασε δικαστήριο του Ζάγκρεμπ τον πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας Ίβο Σάναντερ, αφού τον έκρινε ένοχο ότι δωροδοκήθηκε με δέκα εκατομμύρια ευρώ από την ουγγρική ενεργειακή εταιρία MOL το 2008 και από την αυστριακή τράπεζα Hypo Alpe Adria Bank το 1995.

  Ο Σάναντερ, που ήταν πρωθυπουργός μεταξύ 2003 και 2009 δηλώνει αθώος και χαρακτηρίζει τη δίκη πολιτικά υποκινούμενη.

  Ο Σάναντερ είναι ο ανώτερος κρατικός αξιωματούχος που καταδικάζεται για διαφθορά στην Κροατία, που πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013. Οι προσπάθειές της να καταπολεμήσει το έγκλημα και τη διαφθορά θα παρακολουθούνται προσεκτικά ως τότε.»

  Αφελης ερωτηση : γιατι οι δικοι μας κρατικοι αξιωματουχοι δεν εχουν την αναλογη μεταχειρηση;

 62. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπητε papoylis

  «Αυτό το τελευταίο σου σχόλιο αγαπητέ Αφώτιστε δεν κατάλαβα πού κολλάει »

  Εμεις οι λογοτεχναι Μηχανικοι εχουμε -θελοντας και μη εκ των σπουδων και της εργασιας μας – καποια στοιχειωδη ταξιν, εις την γλωτταν των κυριαρχων και απογονων τιου Αλαριχου ordnung .

  Οποτε, σε καθε προηγουμενο σχολιο παντα ετοιμαζω (σχεδιαζω) και… ενα πιθανο επομενο.
  Και συχνα – δυστυχως- επιβεβαιωνομαι.

 63. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  «Αφελης ερωτηση : γιατι οι δικοι μας κρατικοι αξιωματουχοι δεν εχουν την αναλογη μεταχειρηση;»

  Μα εμείς μπήκαμε στο κόλπο, τάπαμε από μόνοι μας (ΓΑΠ, Αριστερά, Καμμένοι και λοιπές ..λαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις), κυβερνώ διεφθαρμένους ο ένας, οι πολτικοί (γενικ΄ως) είναι ..εξωνημένοι και κουίσλιγκ και βεβαίως βεβαίως διεφθαρμένοι οι άλλοι, μια ..διαφάνεια τέλος πάντων, μην κουράζονται κιόλας.
  Άμα χρειασθεί πάλι όμως, μη φοβάσαι, εδώ είμαστε!!
  Άλλωστε το σημέιωσες και εσύ στο Link

  «που πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013. Οι προσπάθειές της να καταπολεμήσει το έγκλημα και τη διαφθορά θα παρακολουθούνται προσεκτικά ως τότε… .

  Στους κουμπάρους τώρα που ο Χριστόφιας ζήτησε ..ένταξη, τους στείλανε μια snt, gnt (κάτι σαν την ΚΥΠ τέλως παντων) η οποία διαπίστωσε διάφορα, τα οποία ανακνειδύουν επίσης διάφορα (ξέρεις λαός και πολιτική τάξη διεφθαρμένοι κλπ κλπ).

 64. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Αυτό το πλαν Β του Καπετάνιου με το καϊκι είναι πολύ καινοτόμο και..τελέσφορο, αλλά είναι έντασης κεφαλαίου και αυτά είναι καπιταλιστικά.
  Εδώ θέλουμε προτάσεις με ..άυλα κεφάλαια, ομότιμα δίκτυα και τέτοια

 65. Ο/Η Left G700 λέει:

  […] Οι ΗΠΑ, για να διατηρήσουν την παραγωγική λειτουργική βάση τους η οποία απειλείται από τις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαιτέρως για να ανταγωνιστούν την Ασία, δημιουργούν τις «Βιομηχανίες φυλακών» μέσα στην ίδια τους τη χώρα.
  Λίγο προβληματίζονται οι ΗΠΑ να καταδικάζουν τις εξαγωγές προϊόντων από την Κίνα που παράγονται από φυλακισμένους. Αυτή η ενέργεια αποτελεί μιαν εξώφθαλμη υποκρισία συνεπεία του γεγονότος ότι οι ίδιες κριτικές που ακούγονται από την Αμερικανική κυβέρνηση ενάντια στα Κινέζικα προϊόντα που κατασκευάζονται από φυλακισμένους μπορεί να ακουστούν και για τα αμερικανικά προϊόντα που παράγονται από φυλακισμένους στην Καλιφόρνια και το Όρεγκον προκειμένου να εξαχθούν και να πωληθούν λιανικώς. Κατ’ απόλυτη ειρωνεία, η California DOC προωθεί τις γραμμές ένδυσης στην Ασία, ανταγωνιζόμενη τα εργοστάσια εκμετάλλευσης της Ινδονησίας, Χονγκ-Κονγκ, Ταϊλάνδης και βεβαίως της Κίνας.
  Η κατάργηση του Ψυχρού Πολέμου σήμανε την κατάργηση των θέσεων εργασίας στον τομέα της άμυνας. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για την Οικονομική Ανόρθωση και Αφοπλισμό, ενός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμού της Ουάσιγκτον, υπήρξε μια απώλεια ανερχόμενη σε 750.000 θέσεις εργασίας σχετικές με τον τομέα της άμυνας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια – οι περισσότερες στην Καλιφόρνια. Όμως, δεδομένου ότι η στρατιωτική βιομηχανία περιορίζεται στην Καλιφόρνια, ανθίζει η βιομηχανία με εργαζόμενους φυλακισμένους. Με αυτό τον τρόπο, ο πλούτος της Καλιφόρνια δεν προκύπτει μόνο από τη μιζέρια εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά επίσης και από την αυστηρή εξαναγκαστική μιζέρια χιλιάδων κατοίκων της.
  Σε μια προσπάθεια να προωθηθούν φυλακισμένοι ως φθηνό εργατικό δυναμικό, η κυβέρνηση του Οχάιο παρουσίασε το Πρόγραμμα Παράκτιων Βιομηχανιών του Οχάιο. Αυτή η καμπάνια του μάρκετινγκ προσφέρει σε επιχειρήσεις μια ευρεία δεξαμενή φθηνών εργατικών χειρών προερχόμενων από φυλακισμένους ως μια ελκυστική εναλλακτική λύση σε σχέση με την παραγωγή που στηρίζεται σε παραγωγικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό. Οι εταιρείες μετακινήθηκαν στο εξωτερικό για να εκμεταλλευθούν τα φθηνά εργατικά χέρια και η κυβέρνηση ελπίζει να διατηρήσει στις ΗΠΑ αυτές τις εταιρείες ή να τις κάνει να επιστρέψουν προσφέροντάς φυλακισμένους για εργάτες. Η όλη προσπάθεια του προγράμματος είναι να σταματήσει η οικονομική ύφεση, και να συντελέσει στη μείωση του κόστους της μαζικής φυλάκισης.
  Το Υπουργείο Αποκατάστασης και Σωφρονισμού του Οχάιο υπέγραψε σύμβαση να παρέχει χώρο και εργάτες στην ιδιωτική εταιρεία Unibase. Η Unibase είναι μια εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων που εφαρμόζει δεκαοκτώ τέτοια προγράμματα παροχής εργασίας σε φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα.
  Η εργασία καλύπτει την καταχώρηση στοιχείων σε υπολογιστές και οι φυλακισμένοι πληρώνονται ένα βασικό ωρομίσθιο ανερχόμενο σε $0,47. Η Unibase έλκεται από το χαμηλό κόστος, όπως επίσης και από το γεγονός ότι οι φυλακισμένοι δεν μπορούν νομικά να συστήσουν επαγγελματικές οργανώσεις, και δεν καλύπτονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ούτε από τα ομοσπονδιακά Πρότυπα Δίκαιης Εργασίας#.

  Οι φυλακισμένοι αντιπροσωπεύουν μια ιδανική ομάδα εργασίας για τις επιχειρήσεις, με σχεδόν ανύπαρκτους μισθούς, χωρίς τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα προστασίας της υγείας, χωρίς απουσίες, χωρίς διακοπές και χωρίς επαγγελματικές οργανώσεις.
  Και αυτή η δυναμική ομάδα εργασίας – σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο τμήμα της, είναι νέοι και ικανά σωματικά άτομα – είναι μεγάλη, και γίνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Οι ΗΠΑ έχει στις φυλακές της το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα σχεδόν 2,2 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πίσω από τα σίδερα στις ομοσπονδιακές, πολιτειακές ή τοπικές φυλακές: 737 ανά 100,000 (Αγλία 148 ανά 100,000, Ιαπωνία 62 ανά 100,000, και Γαλλία 85 ανά 100,000). Αντιστοιχεί σε πεντακόσιες χιλιάδες περισσότερους φυλακισμένους σε σχέση με την Κίνα η οποία έχει σχεδόν πενταπλάσιο πληθυσμό. Πενήντα πέντε τοις εκατό των ομοσπονδιακών φυλακισμένων είναι φυλακισμένοι για αδικήματα ναρκωτικών, μόνο το 11 τοις εκατό για βίαια εγκλήματα.
  Αυτός ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός φυλακισμένων αντιπροσωπεύει μια τεράστια δεξαμενή φθηνών εργατικών χεριών που άμεσα λειτουργεί ως φόβητρο σε σχέση με τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται εκτός φυλακών.
  Οι συνεργασίες της βιομηχανίας με τις φυλακές έχουν αυξηθεί κατά 200% σε σχέση με το 1979. Τριάντα επτά πολιτείες συμμετέχουν σε αυτές τις ρυθμίσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν τους φυλακισμένους σε μια ποικιλία θέσεων εργασίας τόσο του τομέα παραγωγής όσο και εκείνου των υπηρεσιών. Για πολλά χρόνια φυλακισμένοι στην Καλιφόρνια έκαναν κρατήσεις θέσεων για την TWA. Η Microsoft χρησιμοποιεί καταδικασμένους για την αποστολή λογισμικού των Windows. Η Honda πληρώνει $2 την ώρα για εργασία που παρέχεται από φυλακισμένους στο Οχάιο για εργασίες τις οποίες παλιότερα νόμιμοι ασφαλισμένοι εργάτες πληρώνονταν $20 την ώρα. Στη Γεωργία, ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης αντικατέστησε 50 εργάτες με αντίστοιχους φυλακισμένους.
  Οι υποστηρικτές της παροχής εργασίας από φυλακισμένους προβάλλουν ότι η εκμετάλλευση των καταδικασμένων δεν μειώνει τις θέσεις εργασίας των Αμερικανών εργαζομένων διότι αυτή η παραγωγή και η παροχή υπηρεσιών γίνεται έτσι κι αλλιώς στο εξωτερικό. Υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ανταγωνιστούν καλύτερα την Κίνα και το εργατικό δυναμικό της από φυλακισμένους, επεκτείνοντας την προσφορά εργασίας της από φυλακισμένους σε ολόκληρη τη χώρα. Η νομοθεσία που τίθεται τώρα υπόψη του Κογκρέσου θα επιτρέπει περισσότερες εταιρίες να χρησιμοποιούν αμερικανικό εργατικό δυναμικό αποτελούμενο από φυλακισμένους.
  Ο Γερουσιαστής Phil Gramm (R-TX), στενός σύμμαχος του τέως Προέδρου Μπους επιθυμούσε τη μετατροπή των φυλακών σε βιομηχανικά πάρκα. «Θέλω να εξαναγκάσουν τους φυλακισμένους να εργάζονται 10 ώρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα», είπαι ο Gramm. «Επιθυμώ να συνάψω συμβάσεις με μεγάλους παραγωγούς έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε εξαρτήματα στις φυλακές που τώρα παράγονται σε χώρες όπως το Μεξικό, η Κίνα, η Ταϊβάν και η Κορέα».
  Η χρησιμοποίηση εργατικού δυναμικού από φυλακισμένους θίγει τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εκμετάλλευση των φυλακισμένων παρέχει οφέλη σε λίγους σε βάρος των θέσεων εργασίας, των μισθών, των πλεονεκτημάτων και των συνθηκών εργασίας εκείνων που βρίσκονται εκτός φυλακών#.
  Μια έκθεση που καταρτίστηκε από κάποιον οικονομολόγο του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια διαπιστώνει ότι τα εργοστάσια και οι φάρμες που λειτουργούν με φυλακισμένους στην Καλιφόρνια ευθύνονται για κέρδη πάνω από $150 εκατομμύρια από άμεσες πωλήσεις ετησίως στην πολιτεία. Τα προϊόντα που παράγονται από τους φυλακισμένους σήμερα ποικίλουν από ρούχα μεταξωτά στην περιοχή Tehachapi σε λεπτοεπεξεργασμένα οπτικά στην περιοχή του Vacaville#.
  Η έρευνα αυτή αποτελεί την πρώτη πλήρη έρευνα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της Βιομηχανικής Αρχής στις Φυλακές της Καλιφόρνια, του μεγαλύτερου προγράμματος εργασίας στις φυλακές από όλες τις πολιτείες. Η οργάνωση απασχολεί περίπου 7.000 τροφίμους σε 23 φυλακές από την Κομητεία του Del Monte στο San Diego, αναφέρει ο συντάκτης της έρευνας George Goldman, ένας οικονομολόγος αρμόδιος για θέματα συνεταιρισμών στο Υπουργείο Γεωργίας και Οικονομικών Πόρων στο Κολέγιο Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.
  Σε επίπεδο κράτους, 3.000 θέσεις εργασίας συνδέονται με αγορές που έγιναν από την ΡΙΑ, η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη. Επιπρόσθετα, 7.000 φυλακισμένοι εργάζονται για την ΠΙΑ, κερδίζοντας 30 έως 95 σεντς την ώρα.
  Σε μία πρόσφατη μελέτη, των καθηγητών Thomas Harris, George Goldman και Shannon Price, των πανεπιστημίων Νεβάδας και Μπέρκλει, με τίτλο, The Economic impact of the California prison Industry Authority on the California economy 2008-2009, και η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Βιομηχανική Αρχή των Φυλακών της Καλιφόρνια, παρουσίασε τα ακόλουθα αποτελέσματα. «Οι κρατούμενοι εργάζονται περίπου 30 με 35 ώρες την εβδομάδα και λαμβάνουν μισθούς από $0,35 έως $0,90 ανά ώρα. Η Αρχή βιομηχανίας φυλακών της Καλιφόρνιας κάνει κέρδος μισό δισεκατομμύριο δολάρια από κατασκευές βιομηχανικών προιόντων

  Η μελέτη του Goldman εμφανίζει θετικά οικονομικά οφέλη για την πολιτεία σε ό,τι αφορά τα προγράμματα εργασίας στις φυλακές, όπως επίσης επισημαίνει το τί θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχαν αυτά τα προγράμματα. «Εάν καταργηθεί η Βιομηχανική Αρχή των Φυλακών της Καλιφόρνια θα χαθούν 62 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από προσωπικά εισοδήματα στην Πολιτεία», υποστηρίζει ο Goldman, Πέρα από αυτό, 560 θέσεις εργασίας θα εξαφανισθούν χωρίς να μετρώνται και εκείνες που κατέχονται από καταδικασμένους και από δημοσίους υπαλλήλους.
  Ο Goldman διαπιστώνει ότι η παροχή εργασίας από τους φυλακισμένους είναι επίσης μια υγιής δραστηριότητα για τον ιδιωτικό τομέα. Τα προγράμματα παραγωγής με προσφορά εργασίας από φυλακισμένους περιλαμβάνουν προϊόντα που πολλές φορές θα μπορούν άλλως να παραχθούν εκτός χώρας, ενώ χρησιμοποιείται ο ιδιωτικός τομέας για την παροχή πρώτων υλών. Η μεγαλύτερη παραγωγή προϊόντων από φυλακισμένους είναι είδη διατροφής, που επιτυγχάνουν πωλήσεις ανερχόμενες σε 33 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως, υφάσματα, με 32 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, προϊόντα από ξύλο και χαρτί, 30 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, και προϊόντα από μέταλλο, 22 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.
  Στη Νεβάδα, οι καταδικασμένοι κατασκευάζουν αυτοκίνητα για λιανική πώληση, και στο Όρεγκον, παράγουν τζιν. Όντως, τα τζιν του Όρεγκον αποκαλούνται ”Prison Blues” έχουν γίνει τόσο διάσημα πέρσι που τα εργοστάσια των φυλακών δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση.
  Ο Goldman έκανε οικονομικές έρευνες σε πολλά εργοστάσια, όμως είναι η πρώτη φορά που μελέτησε τα προγράμματα εργασίες στις φυλακές σε βάθος, και ακόμα και ο ίδιος εντυπωσιάστηκε για την ποικιλία των προϊόντων που παράγουν.
  Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα εργοστάσια που λειτουργούν με φυλακισμένους περιλαμβάνουν προϊόντα γαλακτοκομικά και αγροτικά, όπως αυγά, δαμάσκηνα και αμύγδαλα, τεμαχισμό κρέατος, καβούρδισμα καφέ, κατασκευή επίπλων, ράψιμο παπουτσιών και ρούχων, οδοντιατρικά και οπτικά, και ακόμα ένα εργοστάσιο πλεκτικής που λειτουργεί με φυλακισμένους από την Ανδρική Πτέρυγα της Καλιφόρνια στο San Luis Obispo.
  «Είχα, αόριστα, ακούσει όπως όλοι, ότι οι φυλακισμένοι κατασκευάζουν πινακίδες με τους αριθμούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων» αναφέρει ο Goldman. «Δεν γνώριζα αν εξακολουθούν να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία… Δεν είχα ιδέα ότι κατασκεύαζαν στρώματα στο San Quentin ή ότι λειτουργούν φάρμες. Κατασκευάζουν πινακίδες με τους αριθμούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων αξίας πάνω από 10 εκατ. δολάρια ΗΠΑ σε ετήσια βάση».
  Από όλες τις περιοχές, η Κοιλάδα του San Joaquin πέτυχε τα μεγαλύτερα επιτεύγματα από τη βιομηχανία των φυλακών με πωλήσεις πάνω από 49.5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και 812 θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία. Γεωργικά προϊόντα – που συμπεριλαμβάνουν αυγά, γάλα, και αμύγδαλα – απεικόνισαν τη μεγαλύτερη κατηγορία προϊόντων που παράχθηκαν και πωλήθηκαν στην περιοχή#. Για παράδειγμα, στην πόλη Delano, 3.176 άνθρωποι πηγαίνουν κάθε μέρα και εργάζονται στις φυλακές. Πολλές από τις οικογένειες της πόλης τώρα εξαρτώνται από τις θέσεις εργασίας στις φυλακές.
  Η επένδυση στις φυλακές αποφέρει οικονομικά οφέλη και την απασχόληση από την κατασκευή και επέκταση των φυλακών, στις αγροτικές οικονομίες που επλήγησαν οι θέσεις εργασίας από την εξαφάνιση της παραγωγής, και έτσι η λειτουργία τους δεν αμφισβητείται. «Μια έκρηξη σε αριθμούς φυλακισμένων τα τελευταία χρόνια σημαίνει ότι παρόλον ότι οι ΗΠΑ καλύπτει το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτή τη στιγμή έχει το 25% των φυλακισμένων παγκοσμίως»#.
  Ένα σύνολο από 18 εταιρείες εμπλέκονται στη χρησιμοποίηση δυναμικού από τις τοπικές φυλακές, τις ιδιωτικές φυλακές και τα κέντρα κράτησης μεταναστών. Εκτιμάται ότι εταιρείες όπως η Goldman Sachs, Merrill Lynch υπογράφουν συμβόλαια κατασκευής φυλακών αξίας μεταξύ 2 έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως. Αυτό το γεγονός οδήγησε ορισμένους σχολιαστές να υποστηρίξουν ότι οι ΗΠΑ δημιουργεί με επιτυχημένο τρόπο ένα σύμπλεγμα βιομηχανίας – φυλακών που μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο σύμπλεγμα στρατού-βιομηχανίας που λειτουργεί.
  Οι κριτικές του συστήματος υποστηρίζουν ότι πολλά χρήματα επενδύονται για φυλακίσεις που οι πολιτικοί δύσκολα μπορεί να ανατρέψουν τις τάσεις απέναντι στις επιθυμίες των οικονομικών υποστηρικτών τους και των παραγόντων των λόμπις. Στη μελέτη του ο Christian Parenti υποστηρίζει: «Σε πολλές περιπτώσεις η τρέλα των φυλακίσεων αποτελεί το υποπροϊόν της δεξιάς ρητορικής στις εκλογές». Μέσα από την οικονομική ανόρθωση της Αμερικής, οι πολιτικοί διαπιστώνουν ότι είναι αναγκαίο να ασχοληθούν με τα καθημερινά προβλήματα, υποστηρίζει ο Parenti και συνεχίζει «αυτό απαιτούσε αποδιοπομπαίους τράγους, ένα ρόλο που συνήθως τον έπαιζαν οι νέοι μετανάστες, οι φτωχοί και οι έγχρωμοι». Το κόστος κατασκευής φυλακών έφθασε τα 7 δις. Δολάρια ΗΠΑ ετησίως την τελευταία δεκαετία και τα ετήσια έξοδα για τους φυλακισμένους ανέρχονται σε 35 δις δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Η βιομηχανία φυλακών απασχολεί πάνω από 523.000 άτομα ανάγοντάς την στον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας μετά την General Motors#.

  Το 1985, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Warren Burger υποστήριξε: «Ποια επιχείρηση θα μπορούσε εύλογα να πετύχει με το ποσοστό των επιστροφών των προϊόντων της που βλέπουμε στα «προϊόντα» που παράγουν οι φυλακές μας;» Σχεδόν δύο εκατομμύρια ενήλικοι χαιρέτισαν το 2000 στις Αμερικανικές φυλακές. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολιτικής της Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον, υπάρχουν έξι φορές περισσότεροι Αμερικανοί στις φυλακές από ό,τι στις 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλον ότι αυτές οι χώρες έχουν 100 εκατομμύρια περισσότερους πολίτες από τις ΗΠΑ. Εάν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, κυρίως Αμερικανοί πολίτες, πράγματι πρέπει να βρίσκονται στις φυλακές, τότε με μεγάλη βεβαιότητα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το Αμερικανικό πείραμα της δημοκρατίας απέτυχε#.
  Οι γραμμές παραγωγής στη CMT Blues μοιάζουν με εκείνες του όποιου άλλου εργοστασίου παραγωγής ενδυμάτων στις ΗΠΑ, εκτός μιας προϋπόθεσης: οι εργάτες φυλάσσονται από οπλισμένους φύλακες. Η CMT Blues είναι εγκατεστημένη στη φυλακή Μεγίστης Ασφαλείας Richard J. Donavan Πολιτειακές Σωφρονιστικές Εγκαταστάσεις έξω από το San Diego.
  Όμως δύο τρόφιμοι και παλιότεροι υπάλληλοι της CMT Blues υποστηρίζουν ότι η Sleiman και το Σωφρονιστικό Κατάστημα λειτουργούν πίσω από τα κάγκελα ένα εργοστάσιο εκμετάλλευσης φυλακισμένων. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι αρμόδιοι της φυλακής τους εκδικήθηκαν όταν έβγαλαν προς τα έξω ότι υπάρχει διαφθορά σε αυτό το εργοστάσιο. Οι τρόφιμοι Charles Ervin και Shearwood Flemming κλείστηκαν για 45 ημέρες στην απομόνωση όταν ενημέρωσαν δημοσιογράφους σχετικά με ένα υποτιθέμενο πρόγραμμα αλλαγής ετικέτας από “Made in Honduras” σε “Made in USA”. Ενήγαν την California Blues και το Σωφρονιστικό Κατάστημα για παραβίαση αστικών και εργατικών δικαιωμάτων#.
  Σε εθνικό επίπεδο, ο λογαριασμός για την κατασκευή πολιτειακών φυλακών ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 7 δις. Δολάρια ΗΠΑ ετησίως την τελευταία δεκαετία.
  Πολλοί υποστηρίζουν ότι στην αύξηση της φυλάκισης έχουν συμβάλλει οι μεγάλες εταιρείες που επιδιώκουν κέρδη. Δείχνουν με το δάκτυλο τις Microsoft, Starbucks, Victoria’s Secret και TWA για χρήση φθηνού, καλά πειθαρχημένου εργατικού δυναμικού που προέρχεται από φυλακισμένους.
  Στην κεντρική μονάδα της Boeing Corp. ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το εργατικό δυναμικό που προέρχεται από φυλακισμένους. Πέρσι ενώ ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροπλάνων της πολιτικής αεροπορίας κατασκεύαζε περισσότερα αεροπλάνα και κέρδιζε περισσότερα χρήματα από ποτέ, περιόρισε τον αριθμό των υπαλλήλων του στις ΗΠΑ. Μοναδική της πρόκληση για το στόχο της να αυξήσει τα κέρδη της και τους μισθούς των μεγάλων στελεχών της σε βάρος των εργαζομένων ήταν η παρατεταμένη απεργία του συνδικάτου των μηχανικών για τις πολύ κακές συνθήκες εργασίας, την εξαφανιζόμενη σύνταξη και τα πλεονεκτήματα υγειονομικής περίθαλψης. Τα κέρδη της Boeing 1995 ανήλθαν στο 66%, στα US$856 εκατομμύρια με πωλήσεις σχεδόν US$20 δισεκατομμύρια. Με US$1,66 εκατομμύρια, ο Franz Schrontz της Boeing ήταν το πιο ακριβοπληρωμένο διευθυντικό στέλεχος. Εντωμεταξύ από το 1989-95 ο αριθμός των εργατών έπεσε από 107,000 σε 95,000#. Αυτή η μορφή εργασίας εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τη Boeing καθώς η τελευταία ανάγγειλε την προτεινόμενη συγχώνευσή της με την McDonnell Douglas το Δεκέμβριο του 1996. Η Boeing, όπως οι περισσότερες σύγχρονες επιχειρήσεις, μείωσε τα έξοδά της και περιορίζει τα μέγιστα τους κινδύνους από το εργατικό δυναμικό μέσα από τη μετακίνηση των εργοστασίων της στο εξωτερικό και μέσα από την αναζήτηση μη συνδικαλισμένων συνεργατών στις ΗΠΑ. Η έρευνά της να βρει εργατικό δυναμικό που δεν ήταν συνδικαλισμένο ή που δεν ζητούσε υψηλούς μισθούς την οδήγησε σε δύο περιέργως παρόμοιες περιοχές: στην Κίνα και στις Κρατικές Φυλακές της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, στο Monroe. (Washington State Reformatory).
  Στην Κίνα, όπου η Boeing πούλησε το δέκα τοις εκατό (10%) των αεροπλάνων της μεταξύ των ετών 1993 και 1995#, η εταιρεία λειτουργεί στο ελάχιστο των αντίστοιχων εξόδων της σε σχέση με εκείνα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, Seattle Times, οι «περισσότεροι υπάλληλοι διαμένουν στις ή κοντά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι παίρνουν μισθό περίπου $50 το μήνα. Τους απαγορεύεται να σχηματίζουν ανεξάρτητες επαγγελματικές οργανώσεις. Εκείνοι οι οποίοι ξεφεύγουν από τη γραμμή αυτής της μορφής των εργοστασίων της Κίνας, οδηγούνται στα περιβόητα Lao Gai «στρατόπεδα ανάνηψης δια της εργασίας»#.
  Η εφημερίδα θα μπορούσε να γράψει σχεδόν την ίδια ιστορία ταξιδεύοντας μέχρι τις Κρατικές Φυλακές της Πολιτείας της Ουάσιγκτον όπου η MicroJet χρησιμοποιεί τους φυλακισμένους για την κατασκευή των εξαρτημάτων των αεροπλάνων. Χρησιμοποιούν μια σχετικά σύγχρονη τεχνολογία που προωθεί το νερό μέσα από μικρούς εγχυτήρες στις 55.000 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα για ακρίβεια στο κόψιμο των μετάλων, πλαστικών, κεραμικών και λοιπών υλικών (ενισχυτικά υλικά της Microjet) Μεταξύ των πιο πρόσφατων πελατών χρησιμοποίησης του δυναμικού αυτού των φυλακών είναι η Boeing. H Microjet, με διεύθυνση στην 16700 177 Ave SE – ίδια διεύθυνση με τις φυλακές, πρόσφατα απασχολεί οκτώ φυλακισμένους. Εκπαιδεύονται και λαμβάνουν τον ελάχιστο μισθό, τελικά παίρνουν $7 την ώρα, σύμφωνα με την αίτηση απασχόλησης στη Microject, αντί του ποσού των $30 την ώρα που για την ίδια εργασία απαιτούσαν οι ενοχλητικοί μηχανικοί της Boeing Everett. Όπως όλες οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ως εργατικό δυναμικό τους τρόφιμους των φυλακών, η Microjet κερδίζει περισσότερα μη πληρώνοντας τα οφέλη όπως υγειονομική ασφάλιση, ανεργία, συντάξεις κλπ. Ακόμα, εάν ο φυλακισμένος τραυματιστεί σοβαρά το κράτος είναι εκείνο το οποίο μέσα από το σωφρονιστικό σύστημα θα επιληφθεί του θέματος.
  Δεν είναι καθόλου άσχημη αυτή η συμφωνία. Σίγουρα όχι για την MicroJet ούτε και για τις όποιες άλλες ιδιωτικές εταιρείες εργοδότες των πολιτειακών φυλακών της Washington, συμπεριλαμβανομένης και της Redwood Outdoors, μιας εταιρείας παραγωγής ενδυμάτων για τον Eddie Bauer, της Kelly Hanson, του Planet Hollywood, της Union Bay και άλλων εταιρειών, της Elliot Bay, μιας εταιρείας κατασκευής μετάλλων που κατασκευάζει κιούρτους για αστακούς και άλλον εξοπλισμό για ψάρια, η Α&Ι Manufacturing, μια εταιρεία τηλεμάρκετινγκ που ήταν χρηματοδότης υποψηφίων μελών του Κογκρέσου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
  Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν οικονομικά οφέλη από τις φυλακές.
  Πρώτον, αυτό το μοντέλο φέρνει κέρδος στην Καλιφόρνια μισό δισεκατιμμύριο
  δολάρια το χρόνο, και κρατάει την οικονομία της εν ζωή. Η φυλακή παράσχει σημαντική οικονομική ώθηση σε μια κοινότητα που περνάει οικονομική κρίση. Οι θέσεις εργασίας στις φυλακές προσφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις ασθενείς οικονομίες. Δεύτερον, πολλά εκατομμύρια Αμερικανοί διατηρούν επί του παρόντος τα δικά τους συμφέροντα εργάζοντας για τις φυλακές. Αυτοί είναι: ομοσπονδιακοί πράκτορες, δικαστές, δικηγόροι, δικαστήρια, αστυνομία, ψυχολόγοι, σύμβουλοι, φύλακες, οι σύμβουλοι των ναρκωτικών και πολλά άλλα. Τρίτον, η βιομηχανία των φυλακών, με σκοπό την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, θα πρέπει να αγοράσει διάφορα υλικά όπως, υπολογιστές, ηλεκτρονικά είδη, καλώδια και πολλά άλλα εφόδια, για τις θέσεις εργασίας, όπως κρατήσεις για τα ταξιδιωτικά γραφεία, τις τηλεμάρκετιν και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών από εταιρείες εκτός φυλακής. Τέταρτο, σημαντικός των οικονομικών παραγόντων, με μεγάλο όφελος, είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν κάνει συμβάσεις εργασίας για την παραγωγή προϊόντων που γίνεται μέσα στις φυλακές. Και τελικώς, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι διατηρούν το δικό τους status quo αγοράζοντας αγαθά που παράγονται στις φυλακές.
  Με βάση αυτά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, οι φυλακές μπορούν εύκολα να συναγωνιστούν κάθε ανταγωνιστή των ΗΠΑ. Τότε, οι πραγματικοί χαμένοι είναι οι ελεύθεροι εργαζόμενοι, οι μηχανικοί, ειδικότερα, των οποίων οι δουλειές πήγαν στους φυλακισμένους σκλάβους εργάτες ή στους Κινέζους εργαζόμενους. Ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ένα ανάλογο εργασιακό μοντέλο, σαν εναλλαχτική λύση, και σε άλλες χώρες. Μπορεί να είναι φυλακές ή οικονομικές ζώνες χρησιμοποιόντας τους οικονομικούς μετανάστες που θα φέρουν κέρδος στην χώρα που βρίσκονται. Έτσι η χώρα θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της Κίνας, του Τρίτου Κόσμου.

  Νικόλαος Λ. Μωραίτης, Ph.D.
  Διεθνείς Σχέσεις-Συγκριτική Πολιτική
  Καλιφόρνια 2012

  ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/11/blog-post_3042.html#ixzz2Cm7DJzjU

  ΥΓ Όχι τίποτε άλλο, αλλά να μην επαληθεύσουμε και τον Μηλιώκα —εμείς τουλάχιστον. Όποιος θέλει να το κάνει, be our guest! 😉

 66. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Τελικά ο Αφώτιστος έχει κάνει δουλειά!! (σε λίγο θα ακολουθήσουμε κοι ..υποδέλοιποι) 🙂

 67. Ο/Η papoylis λέει:

  Το σάιτ που λινκάρετε λέφτηδες είναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ 🙂

 68. Ο/Η Left G700 λέει:

  Τελικά ο Αφώτιστος έχει κάνει δουλειά!! (σε λίγο θα ακολουθήσουμε κοι ..υποδέλοιποι)🙂

  Εκείνη η παροιμία με το γύφτο που βρήκε τη γενιά του, πώς πάει ρε παιδιά; Τη θυμάται κανένας; Σπάω το κεφάλι μου και δεν μου ‘ρχεται με τίποτε! 😉

 69. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович,

  Για λόγους αρχών και από θέσεις αρχών, αποφεύγουμε να βάζουμε λίνκια, που λέτε κι εσείς εδώ. Αλλά, όπως πολύ καλά ξέρεις, μια και είσαι μεγάλη μάρκα, η υπερβολική προσκόλληση στις αρχές σε κάνει να μην πράττεις το επιβαλλόμενο εκ τών πραγμάτων ορθό, όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Έτσι, αντί τής πολιτικής αρχών καταλήγεις με αρχίδια πολιτική.[***] Είπαμε να αποφύγουμε το ολίσθημα, έστω και εις βάρος τών αρχών μας! 😉 🙂

  Увидимся

  [***] Φίλε Νίκιπλε, μη σου μπει καμιά ιδέα! Αυτό το απόφθεγμα είναι 100% δικό μας! 😉 🙂

 70. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Παντα οι ελληνες και -στην εξης περιπτωση- οι ελληνες μηχανικοι ηταν πρωτοποροι.Ηδη απο την δεκαετια του 1980, επαιρναν στα γραφεια τουςαλλοδαπες μηχανικους που ειχαν παντρευτει ελληνες συμφοιτητες τους που σπουδαζαν στην βουλγαρια, τσεχια, ρουμανια και πηνολωνια με τον…. βασικο μισθο. Οι ελληνες συζυγοι μετα το 1989 τις χωρισαν και αυτες ηταν «φυλακισμενες» υπο την εννοια οτι ειχαν καποια δουλεια στην Αθηνα και γενικοτερα στην ελλαδα, ενω στην χωρα τους ειχε διαλυθει το καθεστως και το οικονομιο συστημα.

  Απ’ οτι γνωριζω αρκετα ολυμπιακα εργα μελετηθηκαν με outsourcing στην Ρουμανια, οπου εχουν σπουδασει πολλοι μηχανικοι.

  Tελος δεν δουλευαν μονον στα εργοστασια των ΗΠΑ (ΕΠΑ για τους παλιομοδιτες)απο το texas ως τη california οι μεξικανοι, αλλα και οι βουλγαροι σε ελληνικα εργοστασια.

 71. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  αντι πηνολωνια βλ. πολωνια

  ΥΓ πηνολωνια : η χωρα των πτηνων χωρις τ

 72. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Λέφτηδες το ότι …φωτιστήκατε από τον Αφώτιστο και προβήκατε με την παράθεση ολόοοοοκληρου του κειμένου (και όχι απλών link) δεν σημαίνει ότι είστε ..γύφτοι τόσο εσείς, όσο και ο Αφωτιστος, μην το παρακάνουμε, μια απλή υποσημέιωση για τη σύμπτωση της μορφής έκαμα.
  Άλλωστε μην το παίρνετε κατάκαρδα, υπάρχουν διαφορές (πχ στα κίνητρα, στόχους και τέτοια), αλοίμονο και οποιοσδήποτε ισχυρισθεί το αντίθετο πρώτος εγώ θα τον ..ψέξω.
  Επίσης είναι σαφές ότι δεν το κάνετε ..κατ’εξακολούθηση, αλλά μόνον όταν υπάρχει σοβαρός λόγος και διακύβευμα (να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν πιαστήκατε μ@@κες, από ότι είπατε, πράγμα που οπωσδήποτε είναι σοβαρό ζήτημα, αφού οι νέοι είναι αβαίσθητοι σε τέτοια ζητήματα)

  ΥΓ Παπούλη το Link των Λέφτηδων είναι όντως όλα τα λεφτά και νομίζω ότι πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά περαιτέρω.
  Δες
  http://www.pentapostagma.gr/2012/11/blog-post_6399.html

 73. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  προβήκατε με την παράθεση = προβήκατε στην παράθεση,
  μην μας πούνε και ασύντακτους

 74. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  αβαίσθητοι=εβαίσθητοι

 75. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα :

  βλέπω ότι ήδη ξεκίνησες εκεί μια νέα καρριέρα 🙂

 76. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Ναι, ναι!! και καλώ τους Λέφτηδες ( ως πιο ..παλιοί στο διαμάντι αυτό) να με βοηθήσουν να συνεισφέρουμε και εμείς στις πνεβματικές αναζητήσεις που λαμβάνουν χώρα και δεν θα τους αφήσω έτσι 🙂

 77. Ο/Η kapetanios λέει:

  έλα Χριστέ και μπούκωνε !

 78. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  όταν (πρώτος) εγώ ασχολήθηκα με τα υπερκειμενικά, τα θαύματα και τα …ευρυζωνικά, οι περισσότεροι από εσάς αδυνατούσατε να καταλάβετε ότι ..έβλεπα μπροστά!!
  Ακόμη και τα αραμαϊκά εξάσκησα για να μπορώ να αποδώσω αυτά τα ..σύνθετα και πολυεπίπεδα.
  Ιδού τώρα που δια της πολιτικής δικαιώθηκα!! και ήδη κάποιοι με ακολουθούν (υπερκειμενικές αναλύσεις για την κρίση και τέτοια).
  Αφίετε ελθείν κλπ κλπ
  Χο χο χο

 79. Ο/Η papoylis λέει:

  Ουρρααααααά

  ( δεν πρόκειται για επιφώνημα εφόδου αλα Μπουντιέννυ , αλλά ότι κατουρήθηκα στα γέλια 🙂 )

 80. Ο/Η Left G700 λέει:

  έλα Χριστέ και μπούκωνε! και Παναγιά βοήθα!!! 😉

 81. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Αναγνώστη,

  Αυτές τις ντρίπλες, ούτε ο …Βύντρα δεν τις τρώει! 🙂 Θα βάλεις ποτέ μυαλό; 😉

  Τα λέμε (αλλά προπονήσου και λίγο, γιατί σε βλέπω να πηγαινοέρχεσαι από τα δίχτυα σου μέχρι τη σέντρα και τούμπαλιν! 😉 )

 82. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Τολεγα , Παπουλη, δεν σας το ελεγα, τεως αποντες συνεργατες για το LAUghing Maths, αλλα εσυ ειχες -ολως αιφνιδιως- εκτακτα …μεροκαματα, ο αλλος συσκεψεις επι συσκεψεων, ο ε-τερος να συναντησει τους υποψηφιους πελατας του, ο ΑΦ να συμβαλει στην ….αναπυξη με μελετας επενδυσεων ,….Και φθασαμε ως εδω.
  Και οταν εφθασεν το πληρωμα του χρονου, ωστε αι καιρικαι συνθηκαι να επιδεινωθουν ολιγον και τα λαχανικα τα οποια, αποφοιτοι ΑΤΕΙ και χαμηλοβαθμων ΤΕΙ οιτινες μετωκισαν εις τους προγονικους τοπους , μετεφυτευσαν απο το σπορειον εις τα πατρωα ακαλλιεργητα επι 20ετιαν χωραφια, εποτισθησαν δια του -λιαν βραχειας διαρκειας- υετου (βρόχας που ελεγε ο μεγας Ζαμπετας) που επιπτεν το δειλνον, αινιδιως ενεφανισθησαν νικλαφες, αναγνωστες και αθηναιοι, νεαι δυναμεις και λεφτηδες και παρετηρηθη -τελικως- και εξαιτιας της λογοτεχικης δημοσιογραφιας και των θετικων πολλαπλων σχολιων σας μεγας συνωστισμος εις την κυκλοφοριαν του ιστολογιου τουτου.

 83. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович,

  Τώρα μόλις το πρόσεξα: Δεν λινκάραμε κανένα σάιτ. Ανάρτηση λινκάραμε και μάλιστα με ενυπόγραφο κείμενο! Για να τα λέμε όλα, κάνει μια μικρή (να! —με το συμπάθιο) διαφορά! 😉 (Άσε που ούτε πρόσεξα το σάιτ. Έχω ένα πολύ καλό σχετικό άρθρο σε έντυπη μορφή, αλλά δεν υπάρχει στο διαδίκτυο και δεν μ’ έπαιρνε για γράψιμο στο χέρι, μη τρελαθούμε κιόλας! Έτσι, το έψαξα στο νετ και το πρώτο που βρήκα με παρόμοια στοιχεία το κοτσάρισα χωρίς να δω τίποτε άλλο.)

  Увидимся

 84. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Καλά, δεν υπάρχει λόγος να δικαιολογούμεθα, ίσα ίσα που χαρίσατε το γέλιο (βοηθήσατε δηλαδή), πράγμα που δεν είναι κακό και οι άλλοι το κάνουμε και βλέπετε ότι το κάνουμε ασμένως και εξακουλουθητικώς.
  Ας τα αφήσουμε όμως αυτά τα ..στενάχωρα και ας αλλάξουμε θέμα.
  Μιας και θέσατε ποδοσαφαιρικό ζήτημα, τον αμυντικό Στυλιανόπουλο τον θυμάστε;; (μάλλον όχι είσθε νέοι), είναι πολύ ..διδακτικός 🙂

 85. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Με συγχωρείτε που διακόπτω τον ποδοσφαιρικό σας οίστρο αλλά μα τον Αγιο Αρτεμίδωρο τα πράγματα έχουν …ξεφύγει εντελώς! Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου!
  «Λειτούργησε ο παππούς ….»
  «Όταν μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γουλβερχάμτον, του αποδόθηκε το προσωνύμιο «The Witch» (Η Μάγισσα).» 😯

  http://www.enikos.gr/international/98302,Leitoyrghse_o_pappoys_twn_pc!_.html 😛

 86. Ο/Η kapetanios λέει:

  και με τον Άγιο Αρτεμίδωρο είχαν ξεφύγει τα πράματα

 87. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  και δε μαζεύτηκαν κιόλας, αλλά δεν βαριέσαι, πράττουμε κατά πως βρίσκουμε και κοιτάμε να βελτιώσουμε τα ….ευρηματα.
  Έτσι πάντα ελπίζουμε για τα καλύτερα ή όχι;; 🙂

 88. Ο/Η Left G700 λέει:

  Καλά, δεν υπάρχει λόγος να δικαιολογούμεθα,

  Φίλε Αναγνώστη, το πας φιρί-φιρί, αλλά σήμερα είμαι στις καλές μου! 🙂

  Τα λέμε

  ΥΓ Τι έκανε αυτός ο Στυλιανόπουλος που είναι διδακτικό; Και σε ποια ομάδα έπαιζε; Προ τού Β’ ΠΠ; 😉

 89. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Και να κοιτάξεις να παραμείνεις (στις καλές σου) και να το πεις και στους άλλους (τέσσερεις) 😉 🙂

  ΥΓ Δεν έμεινε γνωστός μόνο γιατί ήταν καλός αμυντικός (που ήταν) αλλά και στο ρόλο του ..παρτεναίρ, τον οποίο υιοθετούσε σπανια, αλλά εκκωφαντικά.
  Άμα συνεχίσεις την κόσμια συμπεριφορά θα σου κάνω και ανάλυση για αυτόν το ρόλο 🙂

 90. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ρε σεις εδώ δημοσίευσα την πιθανότητα να …ζούμε σ έναν χώρο που ελέγχει ένας ….μεσήλικας ηλ. υπολογιστής και σεις μου συνεχίζετε τα ποδοσφαιρικά σας;;; 😀 😆

  Προσοχή, το βίντεο που ακολουθεί μιλά για την ευρωπαική αλληλεγγύη και όχι για σενάρια …κατοχής και ενίσχυση της εθνικιστικής έξαρσης, όπως το ερμήνευσαν ασμένως οι φυλάσσοντες Θερμοπύλες Ελληνορθόδοξοι γκουρού του διαδικτύου! :mrgreen:

  Το βίντεο χαρακτηρίστηκε «πολιτικά επιζήμιο» από τη Γερμανική κυβέρνηση και το εμπνεύστηκε ο βουλευτής Marcelo Rebelo de Sousa . Tυχαίο; 😛

 91. Ο/Η kapetanios λέει:

  «..και ενώ ρέει άφθονος ο οίνος το υποκέιμενο να μην πίνει..»
  νικαλφα
  εμένα εάν με έλεγε υποκείμενο δεν θα τον άφηνα έτσι, θα τον τάραζα στην νομιμότητα— σε ελεύθερη μετάφραση

 92. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Κάπταιν άουρ Κάπταιν το υποκείμενο δεν είναι αυτός που μιλάει;;; 😉 😀

 93. Ο/Η kapetanios λέει:

  και εκεί που η σχέση μας
  ήτανε κανόνι
  μου πετάς μια φράση
  θέλω να μείνω μόνη

 94. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Για …καπετανιους και αλλους κουρσαρους.

 95. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  υποκείμενο είναι αυτός που παρεμβαίνει στις αντιθέσεις για να τις αλλάξει και να δημιουργήσει νέες συνθέσεις (ή συνευρέσεις). Θα πρόσθετα δε ότι ..απελευθερώνει και τα αντικέιμενα με τα οποία προστρίβεται ιδεολογικώς, θεωρητικώς , αλλά και πολιτικώς και για αυτό άλλωστε είναι και υποκέιμενο.
  Τα συνήθεια και τις μεθόδους του (τη συνειδηση ..γενικότερα) τις φέρνει απόξω και τις εφαρμόζει στα αντικέιμενα.
  Δείτε τις αναφορές μου ..ανωτέρω.

  Για να επιτύχει την ..αποστολή του χρειάζεται γνώση και ανάλυση των συνθηκών, ..στοχοπροσήλωση και αποφασιστικότητα.

  Στο παράδειγμα που χρησιμοποίησα τα ανωτέρω είναι χαρακτηρηστικά του (του υποκειμένου).
  Τα υπόλοιπα είναι λεγκαλιστικά και κατήντησαν έτσι αφού προέρχονται από την πορεία (τον κατήφορο) ρεβιζιονιστικών και οπορτουνιστικών γενικότερα προσλήψεων.

  ΥΓ1 🙂 (για το τεράστιχο)

 96. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  ..παρόραμα
  να τις αλλάξει (τις αντιθέσεις)=να αλλάξει τις συνθήκες παρεμβάινοντας στις αντιθέσεις,
  μην μας πούνε και ιδεαλιστές

 97. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ότι πρέπει να …προστρίβεται, πρέπει! 😛
  Τεράστιχο
  τεράστιο
  τέρασάρτιο
  τελάστιχο
  τερασάτυχο
  τετράτυχο
  τετράτιμο
  Τι εννοείς βρε …αντικείμενο επιτέλους;;; 🙂

 98. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Águas de Março, de Tom Jobim

  Απολαυστε το!!!

 99. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  τετράστιχο
  «και εκεί που η σχέση μας
  ήτανε κανόνι
  μου πετάς μια φράση
  θέλω να μείνω μόνη»
  Μπάαα!! 🙂

  ΥΓ. Αφώτιστε, προς το παρόν είσαι στις αφιερώσεις σε καπετάνιους και κουρσάρους και άλλους ζωηρούς, όταν θα περάσεις στις αφιερώσεις σε πιο νουνεχείς και ..θεσμικούς, τότε θα συμμετάσχω

 100. Ο/Η kapetanios λέει:

  ναι αλλά αυτοί, οι καπεταναίοι, δεν μπορούν να ακούσουν τις αφιερώσεις γιατί μπαίνουν ακόμη στο νετ με στικάκι -μυγαμησω τον ΟΤΕ- και άμα παίξουν τα άσματα πάααει το στικάκι (10ευρώ κάθε 500μβ πλερώνω γμτ και δεν προλαβαίνω να δίνω)

 101. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ααα τετράστιχο. …Αντικειμενικό δεν λέω.

  Αυτό το υποκείμενο
  κάτω απ το τραπέζι

  τα χέρια του τα …άπλωσε
  και με …μπουτάκια παίζει 😛 😎

 102. Ο/Η kapetanios λέει:

  σε αυτήν την περίπτωση γίνεται
  «μου πετάς μια φράση
  θέλω να μείνουμε μόνοι»

 103. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Καθε ελευθερος επαγγελματιας εχει στο γραφειο παροχο για να εχει εξοδα.Και 2 κινητα για εξοδα. Και τις ρωσιδες στα 90’ς και 00’ς και τωρα μολδαβεςκαι βουλγαρες ως μεταφραστριες με ΑΠΥ ως μεταφραστριες.(οι εργολαβοι ).
  Τωρα αν καποιος μετακινειται σ’ ολη την ελλαδα η ειναι σε σκαφος, δεν το εχω σκεφθει πως θα το αντιμετωπιζα.Μαλλον με δορυφορικο ιντερνετ.
  Στο σπιτι πληρωνω αλλο παροχο. Μηπως πρεπει να κανω δευτερο υποκαταστατημα;

 104. Ο/Η kapetanios λέει:

  στην περίπτωση μου ΑΦ τα πράγματα είναι απλά. Πρόκειται περί νεόδμητης οικοδομής στην οποία ακόμη δεν έχω βάλει παροχικό καλώδιο(έχω κάνει αίτηση στον ΟΤΕ εδώ και 1,5 μήνα αλλά ακόμη περιμένω) Όσο δεν έχω, βολεύομαι σε λύσεις mobile broadband την οποία χρησιμοποιώ λόγω πολλών μετακινήσεων ούτως η άλλως και το καλοκαίρι (η οποία όμως είναι ιδιαίτερα ακριβή— ειδικά στην περίπτωση των Live streaming που η χρέωση φτάνει τα 10ευρώ ανα 5λεπτο )

 105. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αριστερο ανεμολογιο, διανυσματικος λογισμος συνιστωσων ΣΥΡΙΖΑ και πορεια της χωρας στον χρονο.(συνεχεια απο προηγουμενο)

  Ειναι αφωτιστα συριζικα μαθηματικα που περιλαμβανουν την εννοια του διανυσματικου λογισμου.

  1.Καθε ταση η συνιστωσα μπορει να αναπαρασταθει με ενα διανυσμα με μετρο την εκλογικη της επιρροη και κατευθυνση την ιδεολογια της, που εκφραζεται με μια κατευθυνση του «αριστερου ημισεως ανεμολογιου.

  2. Το μετρο καθε διανυσματος-συνιστωσας ειναι χρονικη συναρτηση,με η χωρις χρονικη αδρανεια, εφοσον οι «αριστεροι» ψηφοφοροι ενδεχεται να αλλαξουν αργοτερα η ταχυτερα αποψεις και επομενως ταση-συνιστωσα η και να μετακινηθουν σε αλλο πολιτικο σχηματισμο εκτος ΣΥΡΙΖΑ, αναλογα με τα πραγματικα η φαντασιακα συμεφεροντα τους.

  3. Η κατευθυνση καθε διανυσματος-συνιστωσας ειναιεπιοης χρονικη συναρτηση,ομως με μεγαλη χρονικη αδρανεια, εφοσον τα «αριστερα» στελεχη της συνιστωσας ειναι μεσηλικες και εχουν αποκρυσταλωσει με την παρελυση αρκετων δεκαετιων τις πολιτικες τους πεποιθησεις.

  4. Η πορεια της χωρας υπο αμιγους κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα ειναι συνεχως μεταβαλομενη, ως το αποτελεσμα της συνιστωσας 12+2 διανυσματων, εκαστο μεταβλητου μετρου αλλα μαλλον σταθερης κατευθυνσης.

  5. Κατι παρομοιο με μικροτερο βαθμο μεταβλητοτητας, συμβαινει στην κυβερνησ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

  Υποθεση εργασιας: Αν η εκλογικη δυναμη της ΝΔ ηταν ιση με το αθροισμα ΠΑΣΟΚ+ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ μετατρεποταν σε πραγματικο σοσιαλιστικο κομμα, τοτε -εφοσον δεν υπηρχε εκτακτη αναγκη οπως χρεωκοπια, πολεμος,..- θα ηταν πολυ πιθανο η χωρα να βρισκοταν σε πληρη στασιμοτητα, συνεχεις εκλογες και αλλες συνεργασιες σε βαση βραχυπροθεσμων προγραμματικων συμφωνιω, κ.ο.κ..

  ΥΓ Αυτα ειναι LAUghing MAths αγαπητοι αποντες συνεργαται. Αναμενω εκπληξεις, συγκλισεις, εφαπτομενας αποψεις, οργιλας αντιρρησεις και ριζο-σπαστικας αντιδρασεις.

 106. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αριστερο ανεμολογιο, διανυσματικος λογισμος συνιστωσων ΣΥΡΙΖΑ και πορεια της χωρας στον χρονο.(συνεχεια απο προηγουμενο)
  Μια σημειωση για τις συλλογικοτητες, βλ. και βιβλιο » Μαζα και εξουσια.»

  Προφανως και υπαρχουν σχεσεις και αλληλεπιδρασεις μεταξυ των συνιστωσων, κυριως γειτονικων.

  Αυτο που εκανα λεγεται, στα περιοδικα με κριτη, scientific note και διατυπωνεται σε μια σελιδα.

  Ειμαι λογοτεχνης μηχανικος και οχι Πολιτικος επιστημων.Πραγματικα εξυπνοι ειναι αυτοι που ασχολουνται συστηματικα με το ουσιωδες.

  Δεν προβλεπω σημαντικο μελλον στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτος και αν σημαντικο ποσοστο των ελληνων θα διατελει σε μονιμη κουτοπονηρια και συλλογικη πραγματικη η δηθεν παρακρουση.
  Και μονο η 40-χρονη ιδιοτελης πορεια σε διαφορα αρισερα κομματα και γκροπυπες, η αποκρυσταλλωμενη πεποιθηση των μεσηλικων «στελεχων» των συνιστωσων, επαρκει για να μην ασχοληθω περισσοτερο. Ειναι κλασσικη περιπτωση δημιουργιας τυφλης δυναμης μεσω της συγκυριακης συνενωσης φοβισμενων( η κουτοπονηρων εως ανευθυνων και ιδιοτελων,…) ατομων με διαφορετικα συμφεροντα για δημιουργια ομαδων και – σε μαζικες εκδηλωσεις- επιμερους μαζων, διαφορετικων πολιτικων καταβολων, κοινωνικων και εισοδηματικων κατηγοριων και συμφεροντων για να μην φοβουνται πλεον, αλλα αντιθετως να αισθανονται μεγαλη αλλα …ασταθη συλλογικη δυναμη , οπως αναλυει εξαιρετικα ο Ελιας Κανετι, στο Μαζα και Εξουσια.

  Καλημερα!!!

  Σε 129 μερες αρχιζει η ανοιξη.

 107. Ο/Η kapetanios λέει:

  το πρόβλεψες,
  το έπαιξες? (εάν θες την γνώμη μου μην το κάνεις–θα χάσεις)
  μέραα

 108. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Μία αργοπορημένη απάντηση αλλά έστω… 😉

  Θυμάμαι παλιότερα Παπούλη που είχαμε κάνει στην Καλύβα αρκετές καλές συζητήσεις γύρω από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, σε κάποια σημεία διαφωνούσαμε, αλλά το σημαντικό ήταν πως κάναμε μία προσπάθεια να αναλύσουμε τα γεγονότα και να τα κατανοήσουμε. Κάτι που έλειπε τότε ήταν η προσωπική σου ματιά για τα γεγονότα, μία μαρτυρία για την δική σου συμμετοχή σε αυτά.

  Αν και θα ήθελα πολύ να μας διηγηθείς το πως έζησες την εξέγερση σε όλη της την διάρκεια, αλλά και το κλίμα λίγο πρίν το ξέσπασμα της, παρόλα αυτά βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα αυτή την προσωπική μαρτυρία που μοιράστηκες μαζί μας.

  Σε ευχαριστώ.

 109. Ο/Η papoylis λέει:

  Δύστροπε
  η καθυστέρηση στην εμφάνιση του σχολίου σου οφείλεται προφανώς σε διαφορετικό μαιλ , επομένως συγγνώμη για την αργοπορημένη του ανάρτηση και από τον ιστολόγο και από τη Πόρσε 😉

  Για τα γεγονότα εκείνης της εποχής ίσως γράψω κάτι ακόμα στο προσεχές μέλλον αγαπητέ 🙂

 110. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Παπούλη μην έχεις καμία ανησυχία, δεν παρεξήγησα απολύτως τίποτα ούτε και θεωρώ πως υπήρξε κάποια αργοπορία. Όντως χρησιμοποιώ ένα διαφορετικό ημεηλ οπότε το θεωρούσα απολύτως φυσιολογικό να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να δημοσιευτεί το σχόλιο μου.

  Μακάρι να γράψεις κάτι στο μέλλον για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το θεωρώ δεδομένο πως θα έχει πολύ ενδιαφέρον. 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s