Διαβάζετε – διαδίδετε τον … ΕΡΜΙΠΠΟ…!

Θυμάμαι καλοί μου αναγνώστες εκείνες τις ηρωικές εποχές , αμέσως μετά τη μεταπολίτευση όπου  πουλάγαμε το  Ριζοσπάστη στο υπόγειο της Ομόνοιας , αντιμετωπίζοντας συχνά την  απαξία , την εχθρότητα , τις ροχάλες και τους τσαμπουκάδες , το κυνηγητό  με τους μπάτσους  και όλα τα ορέα  περιστατικά  της τότε μας περιπέτειας .

Υπάκουοι στο σύνθημα Διαβάζετε – Διαδίδετε το Ριζοσπάστη  αισθανόμαστε ξεχωριστοί στο δύσκολο αυτό καθήκον , ακόμα κι αν μερικές φορές χέζαμε  το σώβρακο μας.

Αλλά σήμερα  , εξαίρετοι μου αναγνώστες , ο τάλας Παπούλης σας από το ημιυπόγειό του  δεν έχει αυταπάτες .  Γνωρίζει καλά   ( και εκ πείρας ) ότι το καθήκον που τότε  , ιδεολογικά ταγμένος , υπηρετούσε  δεν απέφερε πραγματικό αντίκρυσμα  για το κοσμάκη που  κονταροχτυπιέται σήμερα με την εξαθλίωση και τη τρέλλα .  Και τα τότε λιθαράκια που έβαλε στον υποτιθέμενο  κοινό σκοπό θα  μπούν μαζί με τα αγκωνάρια του Περισσού στο άρθρο 99  της πολιτικής και της ιστορίας.

Τα ρετάλια της εμπιστοσύνης που θα μπορούσα να διαθέτω στηρίζουν πλέον άνθρωποι χαλκέντεροι , ταγμένοι στο αστικό ιδεολογικό μετερίζι , αλλά με καθαρή ματιά , άρτιο λόγο και κοφτερή σκέψη :

Διαβάζετε λοιπόν και διαδίδετε τον ΕΡΜΙΠΠΟ  !

Ερμιππος

 

ΥΓ : το ευχάριστο είναι ότι δεν θα χρειαστεί  τώρα στα γεράματα να σταθώ πάλι  μέσα στη στοά στην υπόγα , για να τρώω τις ροχάλες στη μούρη. Υπάρχει το  διαδίκτυο 🙂

This entry was posted in commercials, Ανήθικες προτάσεις, Φυσιογνωμίες. Bookmark the permalink.

135 Responses to Διαβάζετε – διαδίδετε τον … ΕΡΜΙΠΠΟ…!

 1. Ο/Η papoylis λέει:

  Διαβάστε ειδικά το σημερινό του άρθρο…. !!

 2. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Διαβάστε ειδικά το σημερινό του άρθρο…. !!

  » Εμείς, από την μεριά μας, ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση αντιδρώντας σε αυτό το σχέδιο. Αλλά χωρίς να προτείνουμε κάποιο άλλο που θα το αντικαταστήσει. Σε σχέση με την δράση, την έστω και λανθασμένη, προτείνουμε την ακινησία, εν αναμονή, προφανώς, κάποιου θαύματος. Το «δώστε μας περισσότερο χρόνο» δεν είναι σχέδιο. Ναι, να ζητήσουμε χρόνο, αλλά για ποιο πράγμα;

  Ένα μικρό παράδειγμα μόνον. Οι πάντες περιφέρονται και μιλούν για ανάπτυξη, Τρία χρόνια τώρα, όμως, καμία κρατική αρχή, κανένα επιμελητήριο, κανένας συλλογικός φορέας δεν έχει κάνει κάτι που έπρεπε να είχε γίνει, με κατεπείγουσες διαδικασίες, από την πρώτη στιγμή της κρίσης. Μια χαρτογράφηση του, έστω φτωχού, παραγωγικού δυναμικού της χώρας, με σκοπό την εκτίμηση των δυνατοτήτων υποκατάστασης των εισαγωγών. Με πρώτη προτεραιότητα στον τομέα των κρατικών προμηθειών, που θα μπορούσαν, κατευθυνόμενες μαζικά σε ελληνικές επιχειρήσεις, να προσφέρουν όχι μόνον μια αναθέρμανση της οικονομίας αλλά και μια αίσθηση εμπιστοσύνης και συνεργατικής ενότητας του πληθυσμού. Και στο τέλος έναν οικονομικό πατριωτισμό…..»

 3. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Χο χο να και μια έκπληξη από τον Παπούλη μας! 🙂
  Χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις για τον όντως αξιόλογο Έρμιππο. 😉

  Τον οποίον ,για να ευλογήσω και λίγο τα γένια μου, είχα την τιμή πρώτος να τον επικαλεστώ εδώ μέσα στο επεισοδιακό άρθρο, ως προς τα σχόλια, του Παπούλη «Στην αναμονή» όπως ίσως θυμούνται οι παλαιότεροι ασχέτως που ο Παπούλης τον διάβαζε και πιο πριν από τότε.
  . Λοιπόν
  μια που δεν έχω χρόνο να διαβάσω το πλήρες άρθρο του Έρμιππου υποθέτω πως αυτό που αναφέρει ο ΑΦ προέρχεται από αυτό:
  «Με πρώτη προτεραιότητα στον τομέα των κρατικών προμηθειών, που θα μπορούσαν, κατευθυνόμενες μαζικά σε ελληνικές επιχειρήσεις, να προσφέρουν όχι μόνον μια αναθέρμανση της οικονομίας αλλά και μια αίσθηση εμπιστοσύνης και συνεργατικής ενότητας του πληθυσμού. Και στο τέλος έναν οικονομικό πατριωτισμό…..”
  Ένα το κρατούμενο!

  » Τα ρούχα του στρατού τα ράβουνε στην Κίνα
  κιεμείς εδώ πεθαίνουμε συνάδελφοι στην πείνα»

  Σύνθημα από την σημερινή πορεία ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ στην Θεσσαλονίκη.
  Δεύτερο κρατούμενο.

  Σύμπνοια θέσεων λοιπόν του αγαπητού Έρμιππου με τους εργαζομένους.!
  Φευ όμως ο ορθολογιστής, πραγματιστής και βαθια ενημερώμενος όντως, υπέρμαχος της Ευρωπαικής πορείας της χώρας ιστολόγος μας θα πρέπει να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα !
  Επιτρέπονται τέτοια πράγματα σαν την πρόταση του στας Ενωμένας Ευρώπας; 😉

 4. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  nikos__alfa

  Ναι αγαπητε. Και υποδεικνυει, παραφραζοντας τα γραφομενα του, για χαριν της επιβιωσης των ελληνικων επιχειρησεων και -γενικοτερα- του οικονομικου πατριωτισμου οι αναθετουσες αρχες και η δημοσια διοικηση να στηνουν τους διαγωνισμους, οχι πλεον για μιζες, αλλα «ωστε οι κρατικες προμηθειες, κατευθυνόμενες μαζικά σε ελληνικές επιχειρήσεις, να προσφέρουν όχι μόνον μια αναθέρμανση της οικονομίας».

  Ιδου πεδιον δοξης λαμπρον, να συνταχθουν υπερ-πονηρες διακηρυξεις με διαφορα ζητουμενα απο τους δαιαγωνιζομενους λ.χ. Κινεζους, και -ενδεχομενως σε μηνιαια βαση- με χαμηλα ποσα προυπολογισμων κ.λ.π. προδιαγραφες, προηγουμενη εμπειρια, βεβαιωσεις οτι δεν εχουν τον ιο Η1Ν1,ραδιενεργεια, μολυσματικα μικροβια, δεν σπανε , δεν χαλανε, βεβαιωσεις απο εργαστηρια σε δοκιμες εφαλκυσμου, θλιψης,…., τελος σπαντων περιορισμους που εβαζαν οι εκλεκτοι για να παρουν το εργο η την προμηθεια και να δωσουν πολιτικο χρημα στην επιτροπη, τον γγ, τον υφυπουργο, κοκ.

  Υπαρχει πολυ μεγαλη βιβλιογραφια στο ελληνικο δημοσιο. Τα μελη των επιτροπων και οι διαγωνιζομενοι τα γνωριζουν καλως.

 5. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παπούλη κοίταξε να δεις.
  Δεν έκανες καλά που έβαλες τίτλο διαδώστε τον Έρμιππο.
  Ο λόγος είναι ότι τον εκτιμώ (τα γραπτά του δηλαδή , δεν τον ξέρω τον άνθρωπο), αν και κατά καιρούς διαφωνώ σε κάποια θέματα που θέτει.
  Επειδή όμως είμαι υποχρεωμένος να διαφωνώ μαζί σου (εκ φύσεως 🙂 ) φοβούμαι μην την πληρώσει άδικά ο άνθρωπος.

  Εν πάσει περιπτώσει, τώρα δεν προλαβάινω να διαβάσω προσεκτικά την ανάρτησή του, δεσμέυομαι για αύριο αφου΄γυρίσω από ταξίδι ..νοτίως της έδρας μου 😉 , από ένα …προυφ ρήντιγκ που έκανα, μούρθε στο μυαλό το εξής.
  Παλιά πολλοί (όχι όλοι αλλά κάμποσοι) στις διακηρύξεις έβαζαν και το ζήτημα της πριμοδότησης των τοπικών υποψηφίων αναδόχων (πού να δεις στις αναθέσεις που το τεκμηρίωναν κιόλας).
  Μέχρι που τους πήρε και τους σήκωσε (υγιής ανταγωνισμός, αρχή της αναλογικότητας σε σ΄χεση με τα δικαιώματα κλπ κλπ) και συνέχισαν να κάνουν τα ίδια , αλλά ..δεν το τεκμηρίωναν, απλώς έβαζαν ανώτερα μαθηματικά (βήτα δια κάπα όπου χ το ψ εις τη νιοστή και κάτι τέτοια) που μπορούσες να λύσεις μόνον αν ήξερες εκτός από μαθηματικά και την ..ντοπιολαλιά (του οικοσυστήματος).
  Μετά ήρθε το 2004 και οι κοινοτικές οδηγίες που αφορούσαν τα περί υγιούς ανταγωνισμού έγιναν και θεσμικό πλαίσιο και για να είμαστε και σίγουροι κοτσάρανε και τα περί δικαστικής προστασίας, ώστε ο ..πολωνός υδραυλικός να μπορεί να βρει το δίκιο του.

  Για αυτό και βλέπεις ότι όοοοοολοι οι μεγάλοι κατασκευαστές της αλλοδαπής, καθώς και (όοολοι) πάροχοι υπηρεσιών έσπευσαν να επενδύσουν στην πατρίδα μας και εκεί οφείλεται το θαύμα της ανάπτυξης που ζούμε σήμερα με υποδομές που όταν τις αναλογίζεσαι φτύνεις (να μην τις ματιάσεις).
  Βέβαια είναι η αληθεια ότι τώρα που είμεθα πλήρεις, πρέπει να δούμε και λίγο τους αδικημένους μικρομεσαίους της πατρίδος μας, κάτι σαν διανομή πλεονάσματος ένα πράμα, για αυτό και είναι πρωτοπόρα η ιδέα να ξαναβάλουμε την παράμετρο της ..εντοπιότητος.

 6. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Γεια σου ενθουσιώδη και …πονηρούλη Αφώτιστε.
  Μόνο που αν επιμείνεις σε αυτά τα δοκιμασμένα τερτίπια* που αναφέρει και ο άψογος φιλελεύθερος Αναγνώστης μας που δεν ανέχεται μύγα προστατευτισμού στο σπαθί του, από Φιλέλληνας θα πρέπει πια να γίνεις …Έλληνας! 😉 🙂
  Αλήθεια πως και δεν του απάντησες ακόμη; Διανύεις περίοδο …αυτοσυγκράτησης; 😀 🙂

  * Κάτι θυμάμαι για κάποιες προγραμματικές συμβάσεις από κείνη την Βασούλα με το πασίγνωστο αλλά και μοιραίο επώνυμο που οδήγησαν στην εγκαθίδρυση των εθνικών προμηθευτών, των εθνικών εργολάβων αλλά και εθνικών …ευεργετών κατά την αγαπημένη αφήγηση κάθε πληρωμένου παπαγάλου που κελαηδάει με δικά μας έξοδα βολτάροντας επί γόνδολας στο μεgάλο κανάλι κάτω από τον έναστρο σκάι της Ελληνικής μας νύχτας!

  Αναγνώστη όλοι γνωρίζουμε πως νοτίως της …έδρας σου ευρίσκονται εκείνα τα σκληρά …γεωγραφικά μορφώματα που συνήθως απουσιάζουν από τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά της ευγενούς πολιτικής μας τάξης! 😛 😎
  Μην τα πολυαναφέρεις, έστω και με την διακριτικότητα που σε …διακρίνει και τους δημιουργήσεις κανένα σύμπλεγμα κατωτερότητας, στα καλά καθούμενα . Είναι πολύ ευαίσθητοι ξέρεις, με πρωταθλητή τον τρυφερό και αξιαγάπητο Μπένι μας! 👿

  Καλημέρα είπα αγαπητοί και ακάματοι (δες) συνερ-γάτες ;

 7. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  “Tο τέλος της πολιτικής της “εσωτερικής υποτίμησης”;

  Του Κωστή Παπαδημητρίου

  Η φετινή ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) περιελάμβανε δύο εκπλήξεις εξαιρετικής σημασίας παραχωμένες ανάμεσα στις λεπτομέρειες της οικονομικής ανάλυσης και των προβλέψεων. Στην πρώτη, ο διεθνής οργανισμός επικαλείται την νεότερη εμπειρική επιστημονική έρευνα για να ισχυριστεί ότι η λιτότητα δεν δουλεύει. Αποτελεί κομβική στροφή στην παραδοσιακή πολιτική του οργανισμού και προκάλεσε δημόσια σύγκρουση μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Στη δεύτερη παραδέχεται ότι ούτε η «εσωτερική υποτίμηση» δουλεύει. Αυτό έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα καθώς αποτελεί ουσιαστικά παραδοχή ότι η θεραπεία που εφαρμόζεται με στόχο την παραμονή στο ευρώ έχει αποτύχει…..”

  Το πληρες στο
  http://www.capital.gr/News.asp?id=1641604
  ΥΓ Διερωτωμαι ποια κυβερνηση -χωρις ενα αυστηρο δημοσιονομικο προγραμμα- θα μειωνε δραστικα τις σπαταλες και τους μισθους στον Δημοσιο Τομεα,

  Αν βεβαια η εκαστοτε κυβερνηση απο το 2004 δεν προστατευε τους μεγαλοφοροφυγαδες, ανεχοταν τους μεσαιοφορφυγαδες, την μαυρη οικονομια, την εισφοροδιαφυγη (εισφορες ΙΚΑ εργαζομενων κυριως) φροντιζε για την μειωση των τιμων, προστατευε τις εξαγωγικεες επιχειρησεις, εκανε -τελοςπαντων- εν πειστικο σχεδιο πορειας της χωρας εντος ΕΕ, αλλα θα μου πειτε αυτα ειναι ηδη παρελθον.

  Τα γραφω γιατι η ταχυτητα αποδοσης μιας καποιας δικαιοσυνης, τοσο υπο μορφη τιμωριας, οσο και σταδιακης απαλειψης του πονου των ανεργων, χαμηλομισθων και χαμηλοσυνταξιουχων φαινεται και προβλεπεται απελπιστικα αργη, τοσο αργη που μοιαζει …..στασιμη.

  ΥΓ Οσο για την αναπτυξη υπαρχουν καλα σημαδια. Μας …διαβαζουν και λειτουργουν επιτελους ορθολογικα. Μαλλον προκειται περι καθαρα οικονομικου ρεαλισμου και δαρβινισμου.
  Σε καθε εξαγωγικη επιχειρηση που κλεινει ανοιγουν 3!!!

 8. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Επειδη δεν διαβαζετε ……τα μαθηματα σας, στα δε σκονακια δεν ειχατε επιλεξει τα σωστα …θεματα, αναρτω -για =σας αγαποιτοι αποντες συνεργαται- επιλεγμενες παραγραφους οπως τις εχει αναρτησει ο Ερμιππος

  » Αντ’ αυτού η ανίκανη πολιτική ηγεσία θυμήθηκε μόλις τώρα και ψελλίζει κάποιες ανέξοδες και πολιτικά ορθές κοινοτοπίες περί εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού και περί αυτόματης διαμόρφωσης του επιχειρηματικού και οικονομικού πεδίου από τις δυνάμεις της αυτορρυθμιζόμενης αγοράς. Η ίδια πολιτική ηγεσία, που αφού φρόντισε να οδηγήσει σε προθανάτιο στάδιο το σύνολο σχεδόν των εγχώριων επιχειρήσεων, ακόμη και των χωρίς αμφιβολία υγιών, προσπαθεί τώρα να εμφανίσει ως αποτέλεσμα προσήλωσης σε αρχές την πλήρη αδυναμία της να δράσει, επικαλούμενη μονότονα και με τρόπο ολοφάνερα ιδεοληπτικό τις ρήτρες των κοινοτικών οδηγιών και τις αρχές της επιχειρηματικής ελευθερίας. Και προτρέπει αυτές τις επιχειρήσεις, κουνώντας μάλιστα καμιά φορά αυστηρά το δάκτυλο, να σπεύσουν στο πεδίο του ανταγωνισμού για να αντιμετωπίσουν τις εύρωστες ομόλογές τους του εξωτερικού, που, έχοντας αναπτυχθεί σε υγιή περιβάλλοντα και όντας αδρά χρηματοδοτούμενες, διαθέτουν αξεπέραστο συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι κοινοτικές οδηγίες και η ελευθερία των αγορών ως φερεντζές της τραγικής ανικανότητας και ανεπάρκειας, λοιπόν.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις ίδιες οδηγίες που οι ελληνικές κυβερνήσεις παραβίαζαν συστηματικά και με θρασύτητα για πολλές δεκαετίες, με τεράστια ζημία για την χώρα και με μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση άνομων, παρασιτικών συμφερόντων, που διοχέτευαν μαζικά τον δημόσιο πλούτο στα ταμεία μεγάλων επιχειρήσεων του εξωτερικού, με αντάλλαγμα ένα καλούτσικο ποσοστό στους λογαριασμούς που διατηρούσαν πολιτικοί και άλλοι εμπλεκόμενοι παράγοντες στις ελβετικές τράπεζες. Οι δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Και, ταυτόχρονα, η πλήρης περιφρόνησή των αποφάσεων αυτών από την ελληνική διοίκηση αποδεικνύει και το κρίσιμο θεσμικό έλλειμμα του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δημιούργησε μια θαυμαστή έννομη τάξη, χωρίς, όμως, να φροντίσει και για την θέσπιση των διαδικασιών εκείνων που θα εξασφάλιζαν την αναγκαστική και πιστή εφαρμογή της από τα κράτη μέλη.

  Και κάτι ακόμη. Πλήθος από τις οδηγίες αυτές παραβιάζονταν και από άλλες, συνήθως τις πανίσχυρες χώρες της Ε.Ε. Την Γαλλία ή την Γερμανία για παράδειγμα. Και στις περιπτώσεις αυτές, όπως και σε μας, οι παραβιάσεις γίνονταν με την συμμετοχή ή την ανοχή της διοίκησης και της πολιτικής εξουσίας. Με σκοπό, όμως, την προαγωγή εθνικών συμφερόντων και την προστασία τοπικών επιχειρήσεων, στις οποίες παρέχονταν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έναντι άλλων ομοειδών του εξωτερικού. »

  ΥΓ Προσοχη η τελευται παραγραφος ειναι SOS.Δεν κανεις ληστεια περιπτερου αλλα της Τραπεζας Ελλαδος. Οι προεδροι, πρωθυπουργοι, υπουργοι οικονομιας και εξωτερικων των ΗΠΑ, της Ρωσιας και των ισχυρων χωρων της ΕΕ στις διεθνεις σχεσεις τους λειτουργουν ως μεγα-dealers προιοντων που παραγουν επιχειρησεις των οι χωρων τους(οπλικα συστηματα, πολιτικα αεροπλανα, τραινα, μεγαλα δημοσια εργα (γεφυρες, αεροδρομια,..)

 9. Ο/Η nikiplos λέει:

  Η εμπειρία μου από τον ‘παραγωγικό’ ιδιοτικο τομέα (η ορθογραφία δική μου) ήταν η εξής… Πριν 20+ χρόνια, ήταν κάποιοι αετονύχηδες μηχανικοί «παλιοί συνάδελφοι» που «είχαν τον τρόπο τους». Βρήκαν την ιδέα, πήγαν στον Υπουργό και μεσολάβησε για τα κεφάλαια… (Θαλασσοδάνεια και κρατικο ζεστό χρήμα). Τα αφεντικά τότε, καλή τους ώρα, ως ανταπόδοση διόρισαν στην εταιρία γκόλντεν μπόϋς, και μια διμοιρία αρχόσχολων όλων βαμμένων πολιτικά υπερ της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι ίδιοι ταξιδάκια, κουλτούρα, γκομενίτσες. Όταν ζόρισαν τα πράγματα και προϊόν δεν έβγαινε (αφού ο βούρδουλας είχε φθάσει στο κόκκαλο σε εμάς τους πραγματικούς κωπηλάτες της εταιρίας), τη λύση την έδωσαν οι πολιτικοί. Διαίρεσαν (εξαπατώντας την ΕΕ και τα κονδύλιά της) σε «φάσεις» το έργο και φυσικά ονόμασαν το προϊόν «πιλοτικό». Για να βοηθήσουν και την εταιρία έκαναν «ρύθμιση των χρεών» και «φοροαπαλλαγές» (δεν είχαν πληρώσει ούτε ευρώ, αλλά έβγαιναν λογιστικά καθαροί και μπορούσαν να προβούν σε νέα δάνεια καθαροί σιδερωμένοι, άσπιλοι). Τα αφεντικά μου αποφάσισαν να συμμορφωθούν και να σοβαρευτούν μετά από αυτή την «θείκή» κρατική ευεργεσία: πήγαν στην έκθεση σκαφών στον Άλιμο (τότε) και αγόρασαν κοτεράκια για να πηδούν καλύτερα τις τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρες γραμματείς που διόριζαν και άλλαζαν σαν τα πουκάμισα… Όταν αυτοί ήταν 45++ (δλδ στην τωρινή μου ηλικία) είχαν βίλα, αμαξάρα, χλιδή, φράγκα γκόμενες. Όταν ήταν στην τοτινή μου ηλικία (25ρηδες στα 80ς) ήταν απλά πασόκοι και δεν είχαν να αλλάξουν σώβρακο… Εγώ σήμερα στην δική τους τοτινή ηλικία, μόλις που (δεν ) τα βγάζω πέρα… Όλη αυτή τη φούσκα (πομφόλυγα τη λέγαν στο χωριό μου) την ξέπλυνε η κυβέρνηση του Χοντρού… Τους έβγαλε, λάδι και τους έδωσε άλλη μια 6ετία ρεμούλας και χοντρής μίζας… Σήμερα καθαροί σιδερωμένοι και πλυμμένοι, περιμένουν τη σύνταξη, ενώ υποψιάζομαι ότι θα έχουν βγάλει ουκ ολίγα στο εξωτερικό… Ά ξέχασα να πω για το … προϊόν… Ήταν τελικά μιας πολυεθνικής που απλά (για να σωθούν τα προσχήματα) τότε στa 90ς, μονταριζόταν εδώ και βαφτίστηκε «εγχώριο». Μάλιστα πήραμε και βραβείο τότε… :). Μπήκε σε όλα σχεδόν τα σπίτια, αλλά μόλις άνοιγες τη συσκευή, η πλακέτα έγραφε ποιός πραγματικά το είχε φτιάξει…

 10. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αντιγραφω το εαυτο μου απο καλυβα «Λεφτά (για πέταμα) υπάρχουν: 2 εκατ. ευρώ σκορπίστηκαν στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας…» Ιουλίου 9, 2012 in sissa ben dahir

  1. «Απο την ταινια Βαλκανιζατερ ¨”κομπινα σημαινει συνδυασμος”, στην Ελλαδα συνδυασμος απατης, κλοπης δημοσιου χρηματος απο τα εισιτηριο που δεν πληρωνει στα ΜΜΜ οι φτωχοι και αγανακτισμενοι μαζικα , στους πολυθεσιτες και αργομισθους -πολλες φορες- καθηγητες Πανεπιστημιου, στους επιχειρηματιες -αφανεις συνεταιρους των πολιτικων,…..)»

  2.»Σημερα, πηγα στην ΔΟΥ για να πληρωσω τον φορο 10% επι αμοιβης μελετης (ναι ακομη υπαρχουν μερικες ιδιωτικες μελετες). Συναντησα παλιο μου γειτονα και συμφοιτητη (πολυ εξυπνο και εργατικο, Αποφοιτο Βαρβακειου, με βραβειο Μαθηματικης Εταιρειας, 3 ξενες γλωσσες) , Καθηγητη ΕΜΠ, ο οποιος ειχε παει να κλεισει τα βιβλια του. Επειδη η ουρα ηταν σχετικα μεγαλη, τον ρωτησα γιατι δεν επικαλειται την ιδιοτητα του Καθηγητη ΕΜΠ για να εξυπηρετηθει γρηγοροτερα, και μου ειπε οτι την αποκρυβει απο την εφορια γιατι τους…. κυνηγουν.

  Καταλαβαινετε λοιπον τι γινεται εδω και τουλαχιστν 25 ετη με τους καθηγητες, τις θεσεις Ειδικων και Γενικων Γραμματεων Υπουργειων, σε Δ.Σ. ΔΕΚΟ, συμβουλου, μελων επιτροπων, στα Ερευνητικα Προγραμματα, τα τεχνικα γραφεια τους μεσα ή εξω απο τα Πολυτεχνεια με φθηνοτατους προπτυχιακους και μεταπτυχιακους φοιτητες,….»

 11. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  nikiplos

  Τα πραγματα ειναι πολυ πιο συνθετα.
  1. Βουλευτης Β Αθηνων και Υπουργος ΠΑΣΟΚ εβγαινε επι 20-ετια μες τους πρωτους επειδη 3 εταιριες συμβουλων (τοσες γνωριζω, ενδεχεται να ειναι και περισσοτερες) χρηματοδοτουσαν την προεκλογικη εκστρατεια. Μερικοι απο τους εταιρους ειναι συμφοιτητες μου η λιγο μεγαλυτεροι.
  2. Το ξεπουλημα των προβλημτικων βιομηχανιων αγροτικου τομεα απο την ΑΤΕ, 1984-1989.
  Καποτε στην Πελλοποννησο, ειδα στρεμματα εργοστασιου με ανοξειδωτο εξοπλισμο, που αγοραστηκαν μετα απο ακαρπους διαγωνισμους εναντι τιμης 4 μεταχειρισμενων διαμερισματων 110 τ.μ.Και με υπερτιμολογηση ο προσθετος εξοπλισμος ηταν δωρεαν για τον ιδιοκτητη.
  3. Εταιρεια 4 συμφοιτητων μου σε 6 ετη απο το 1δις δρχ. εφθασε τα 14 (1989-1995), συμμετεχοντας -μεταξυ των αλλων- σε διαγωνισμους εργων με το συστημα μελετη-κατασκευη οπου στην διακηρυξη η ανηγμενη προσφορα ηταν ΑΠ=ΟΠ/Β^2 και στην συνεχεια ΑΠ=ΟΠ/Β^3,
  οπου ΟΠ η Οικονομικη Προσφορα

 12. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Νεοφιλ αφηγήσεις όπου το αιτιατό γίνεται αίτιο για να σκουπίσουμε τον κώλο μας και να ρίξουμε τη βρωμιά εκεί που γλείφαμε προηγουμένως και τρώγαμε αμφότεροι τα θρεπτικότατα …σ&ατά μας με ενθουσιασμό!
  Και φυσικά αναφέρομαι στο δίπολο Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και Έλληνες πολιτικοί, κατασκευαστές της παροιμιώδους μη ανταγωνιστικότητας της χώρας όπου οι δεύτεροι ανίκανοι να ανταγωνισθούν τους κολοσσούς του εξωτερικού ενίσχυσαν ,πριμοδότησαν και ανέδειξαν τους πολιτικούς εκείνους που θα τους επέτρεπαν ως υπεργολάβοι των ξένων να επιπέσουν ακάθεκτοι σε κάθε τι δημόσιο με προτεραιότητα στο …ταμείο και να μεταφέρουν τα κέρδη σε ασφαλείς προορισμούς του εξωτερικού.
  Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο κτένι και έρχεται η ώρα της λυπητερής πρέπει να εκμεταλλευτούμε την πλήρη απαξίωση του υπηρετικού μας πολιτικού προσωπικού, να συνεχίσουμε το φαγοπότι όσο μας παίρνει συνθλίβοντας τον μέσο εργαζόμενο και να δημιουργήσουμε τους αποδιοπομπαίους τράγους του συστήματος ώστε βγάζοντας την ουρά μας απέξω να ελέγξουμε , αναμάρτητοι και ωραίοι ,τους επόμενους διαχειριστές του γούστου μας .
  Έτσι αφού πριμοδοτούμε τη λογική, τα κηρύγματα μίσους για τους υπεύθυνους για τα χάλια μας που βρίσκονται στο χαμηλότερο σκαλοπάτι και αναδεικνύονται μέσα από τον ρατσιστικό λόγο της ΧΑ καθώς υποστηρίζουμε-εκπέμπουμε εκλεπτυσμένα ακριβώς τα ίδια, ξαφνικά «συνειδητοποιούμε » πόσο τζιζ κακό είναι αυτό και τι επικίνδυνοι είναι αυτοί οι τύποι που αναδείξαμε, ασχολούμαστε να «διορθώσουμε» το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιουργήσαμε, έχοντας εξασφαλίσει έτσι το προπέτασμα καπνού και τον αντιπερισπασμό που χρειαζόμασταν για να μην καταλάβει κανείς πως συνεχίζουμε ατάραχοι τα ίδια και τα ίδια που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα. 😉 :mrgreen:
  Όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας όλο και περισσότεροι θα θυμούνται κάποια πράγματα που οι ίδιοι είχαν θάψει πίσω από τόνους προπαγάνδας και θα προσπαθούν να απεκδυθούν των ευθυνών τους ,όσο τους αφήνουμε να το κάνουν, ενώ θα συνεχίζουν να καλλιεργούν επίπλαστες ελπίδες για να αρπάξουν και τα τελευταία ψίχουλα από τους υποτελείς τους.
  Έτσι οι κορυφαίοι σαν το ΔΝΤ θυμήθηκαν τη συγγνώμη* , μόνο που εμείς ξέρουμε πως από τότε που ανακαλύφθηκε $#$#θηκε το φιλότιμο, ΄«αποκαλύπτοντας» πως ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής μείωσης των δημόσιων δαπανών δεν ήταν 0,5, αλλά κρατηθείτε, 1,8 που χονδρικά σημαίνει πως κάθε 1 δισ. περικοπών δημοσίων δαπανών χάνεις από την ύφεση 750 εκ έσοδα και καταστρέφεις κάθε παραγωγική υποδομή που έχεις αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους διαπρύσιους εγχώριους κήρυκες της εσωτερικής υποτίμησης να βγάλουν τη φωνούλα τους διαπιστώνοντας πόσο κακοί είναι αυτοί οι ύπουλοι ξένοι τεχνοκράτες που τους είχαμε τιμή μας και καμάρι μας και κορώνα στο κεφάλι μας, άσχετο φυσικά, τρία χρονάκια τώρα και να σκουπίσουν τον κώλο τους ποντάροντας στο αιζενχάουερ του κυρίαρχου λαού! :mrgreen:

  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4759957

  Καπάκι έρχεται και το Σάπιταλ του φίλου μας του Αφώτιστου να ρίξει ένα άρθρο για ξεκάρφωμα αποφεύγοντας να καταδικάσει φυσικά την ακολουθούμενη πολιτική του ΔΝΤ και ακολουθεί η Αλαφουζιάς που αφού οδύρεται για τη μειωμένη ρευστότητα και τα κλεισίματα των εξαγωγικών επιχειρήσεων ρίχνει και το LSD της στο τέλος στα μούτρα των ιθαγενών μιλώντας για τις τρεις εξαγωγικές που αντικαθιστούν τη μία που έκλεισε, λες και σημαίνει τίποτε αυτό!
  Επιμύθιον; Η κατάσταση ξεφεύγει των δυνατοτήτων μας πανευρωπαικά και παγκόσμια! Θα πορευθούμε βλέποντας και κάνοντας και ο σώζων εαυτόν σωθήτω, αφού ο λαός σαν πολιτικό υποκείμενο βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο …παραγωγικότητας για να παράξει και προτάξει ένα σχέδιο κοινωνικής αντίδρασης με αλληλεγγύη και ανθρωπιά!
  Έχει και χειρότερα οπότε, που λέει και ο Παπούλης, πάρτε νερό και …οικονομία! 😉

  *Δείτε όσοι θέλετε την ανάλυση του θέματος από τον Τέκιο και προσέξτε τα σχόλια του Πόλτι για το που το πάνε τα μανάρια μας!
  http://www.techiechan.com/?p=1819

 13. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович,

  Αυτά που λες εγώ τ’ ακούω βερεσέ! Η αλήθεια τού καθενός κρύβεται στα όνειρα που βλέπει. Το ‘χει πει κι ο Ζίγκμουντ! 😉

  https://papoylis.wordpress.com/2010/11/10/ive-a-dream/

  Увидимся

  ΥΓ Σε τα μας τώρα; Δε λέει! 😉

 14. Ο/Η Left G700 λέει:

  Άι σιχτίρ για 13, που με κυνηγάς μέχρι και στα σχόλια και γι’ αυτό δεν σταυρώνω πάνω από εννιαράκια! Μ’ αυτό 14! 🙂

 15. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ωχ ορθή επανάληψις:
  Και φυσικά αναφέρομαι στο δίπολο Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και Έλληνες πολιτικοί, κατασκευαστές της παροιμιώδους μη ανταγωνιστικότητας της χώρας όπου οι πρώτοι ανίκανοι να ανταγωνισθούν τους κολοσσούς του εξωτερικού ενίσχυσαν ,πριμοδότησαν και ανέδειξαν τους πολιτικούς εκείνους που θα τους επέτρεπαν ως υπεργολάβοι των ξένων…

 16. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  nikos__alfa

  Επαναληψις και μια αισιοδοξος προσθηκη .

  » Οσο για την αναπτυξη υπαρχουν καλα σημαδια. Μας …διαβαζουν και λειτουργουν επιτελους ορθολογικα. Μαλλον προκειται περι καθαρα οικονομικου ρεαλισμου και δαρβινισμου.
  Σε καθε εξαγωγικη επιχειρηση που κλεινει ανοιγουν 3!!!»

  To 2009 οι εξαγωγες μας ηταν το 1/3 των εισαγωγων, ενω με βαση τα τελευταια στοιχεια του 2012 προσεγγιζουν το 75% των εισαγωγων.

  ΥΓ Συνεισφορα στην θεραπεια του επιθετικου κλαυσιγελου που μπορει να ερμηνευεται ως υφερπουσα συλλογικη μανιοκαταθλιψη.

  1. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2227227

  2. ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Εκτιμήσεις) : Αύγουστος 2012
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΣΤΑΤ
  «Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Αύγουστο 2012
  ανήλθε στο ποσό των 2.236,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.410,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον
  αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας μείωση 7,2%.
  Η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το δωδεκάμηνο
  Σεπτεμβρίου 2011 – Αυγούστου 2012 παρουσίασε αύξηση 7,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο
  δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2010 – Αυγούστου 2011.
  Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το δωδεκάμηνο
  Σεπτεμβρίου 2011 – Αυγούστου 2012 παρουσίασε μείωση 10,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο
  δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2010 – Αυγούστου 2011.
  Η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Αύγουστο
  2012 ανήλθε στο ποσό των 1.236,8 εκατ. ευρώ έναντι 1.125,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον
  αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 9,8%.»

 17. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπημενε μας Παπουλη,

  «Θυμάμαι καλοί μου αναγνώστες εκείνες τις ηρωικές εποχές , αμέσως μετά τη μεταπολίτευση όπου πουλάγαμε το Ριζοσπάστη στο υπόγειο της Ομόνοιας , αντιμετωπίζοντας συχνά την απαξία , την εχθρότητα , τις ροχάλες και τους τσαμπουκάδες , το κυνηγητό με τους μπάτσους και όλα τα ορέα περιστατικά της τότε μας περιπέτειας .»

  Ενας φιλος μου ειχε δωσει το 9ο Συνέδριο να το διαβασω για να ενταχθω. Ημουν πολυ ….ατακτος για να ταχτοποιηθω πρωτον στην Πανσπουδαστικη, μετα στην ΚΝΕ, και εααααν ηηηημουνααα καλο παιδι στα 30 μου στο ΚΚΕ. Εδω προσκοπος 2 χρονια δεν καθησα : στα 14 μαζι μ’ εναν ξαδελφο μου δεσαμε 5 λυκοπουλα σ’ ενα πευκο και μας ….διαγραψανε οριστικα.

  ΥΓ Το 9ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Δεκέμβρης 1973)

  «….Το Συνέδριο επεξεργάστηκε το Πρόγραμμα του Κόμματος. Στάθηκε στη λαθεμένη ανάλυση των ταξικών δυνάμεων του 8ου, με την εκτίμηση για ύπαρξη «εθνικής αστικής τάξης», την οποία κατέτασσε στις κινητήριες δυνάμεις της «δημοκρατικής – αντιιμπεριαλιστικής επανάστασης». Εκανε κριτική για τη λαθεμένη εκτίμηση περί «ειρηνικού δρόμου» της επανάστασης, όπως και στην υιοθέτηση της απόφασης της 8ης Ολομέλειας της ΚΕ το 1958, για τη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων. Στο Πρόγραμμα του Κόμματος αναφέρεται ότι «η Ελλάδα θα φτάσει στο σοσιαλισμό, περνώντας μέσα από μια ενιαία επαναστατική διαδικασία, που θα περιλαμβάνει δύο στάδια επαναστατικών μετασχηματισμών. Ενα δημοκρατικό, αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό και ένα σοσιαλιστικό».

  Ταυτόχρονα, καθόρισε την εναλλακτική πολιτική λύση μετά την ανατροπή της χούντας, από τις λαϊκές μάζες, που την ονόμασε «νέα δημοκρατία» και τη χαρακτήριζε ως «επαναστατική δημοκρατική εξουσία». Στο πρόγραμμά της καθορίζονταν οι άμεσοι στόχοι πάλης του λαϊκού κινήματος, για ένα δημοκρατικό πολιτικό καθεστώς, για την εθνική ανεξαρτησία και την εφαρμογή πολιτικής ειρήνης και συνεργασίας μ’ όλες τις χώρες, για τον περιορισμό της δράσης των μονοπωλίων και την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Το Συνέδριο ψήφισε επίσης Καταστατικό, ενώ ταυτόχρονα έπαιρνε μέτρα για την ανύψωση της κομματικής δουλιάς, τη στρατολογία νέων μελών, τη βελτίωση της λειτουργίας, την τήρηση των αρχών, την ανάπτυξη της ιδεολογικής δουλιάς, το δυνάμωμα της πάλης κατά των δεξιών αναθεωρητών που είχαν συγκροτήσει δικό τους κόμμα, αλλά και τη βοήθεια στην ΚΝΕ και εξέλεξε νέα Κεντρική Επιτροπή και Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή.

 18. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Δε θα ισχυριζόμουν οτι ενδιαφέρει κανέναν, αλλά εγώ διέγραψα αγαπητέ παπούλη την ολωσδιόλου αντίστροφη πορεία: δε μου περισσεύει πλέον κανένα ψήγμα πολιτικής συμπάθειας για την οπτική των κάθε λογής καλής θέλησης συμπολιτών μου, που είναι ταγμένοι με τον καπιταλισμό («στο αστικό ιδεολογικό μετερίζι», όπως το λες). Το 2009 εντυπωσιαζόμουν από τη μυρμηγκίστικη δουλειά τους σε σχέση με την αποκάλυψη του οργίου διαφθοράς, αδικίας, στρεβλώσεων. Το 2012, τα ακούω βερεσέ και μου μένει μόνο το χάλασμα στο στομάχι από τα κάθε λογής οράματα που βασίζονται, με τις αγνότερες των προθέσεων, στην επίλυση άλυτων εξισώσεων. Δεν ζητώ από αυτούς να αλλάξουν κοσμοθεώρηση, απορώ όμως με τη δική σου αντίδραση: δε βαρέθηκες να βλέπεις το νιοστό οραματικό σχέδιο οικονομικής αναζωογόνησης κεϋνσιανού flavor, την πιοστή πρόταση νοικοκυρέματος, εκσυγχρονισμού, θεραπείας της πατρίδος, που θα έρθει από την «Ευρώπη»;
  Αυτά τα καλόπιστα όλα είναι για το άρθρο 99 και τα σκουπίδια, και όχι οι επαναστάσεις και οι πόλεμοι, μας αρέσει είτε όχι…
  Δεν ανοίγω το θέμα του περιεχομένου του μπιλιέτου του έρμιππου, την παρουσία του οποίου εκτιμώ και γι αυτό προτιμώ να σχολιάσω στο δικό του μπλογκ. Αν όμως ανοίξεις εσύ την ίδια συζήτηση, θα επανέλθω συγκεκριμένος. Μέχρι τότε, ορίστε (στο σχόλιο…) και μια μικρή ιστοριούλα σαν αυτές που έχει ξεσκεπάσει ο φίλτατος συνιστολόγος.

 19. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Μικρη ιστορια, σε πρωτη αναγνωση ασχετη

  Καποτε ενας αξιωματικος του ελληνικου στρατου αμεσως μετα την απελευθερωση απο τους Γερμανους συναντα εναν σοφο τσομπανη.
  Του λεει : Τι δουλεια κανεις;
  Aξιωματικος,απαντα.
  O σοφος τσομπανης παιρνει την γλιτσα του και βαζει το δεικτη του αλλου του χεριου στο μεσον της. Κοιτα να δεις του λεει. Εσυ παντα στην μεση θα’σαι η μ’ αυτην την κατασταση ή (γυριζοντας 180 μοιρες την γκλιτσα με το ενα χερι) με την αλλη.

  Σε ολες τις κοινωνιες, σε ολα τα καθεστωτα υπηρχε η μεσαια ταξη (δημοσιοι υπαλληλοι, αξιωματικοι, εκπαιδευτικοι, επιστημονες (ιατροι, νομικοι, μηχανικοι, οικονομολογοι, γεωπονοι,…) του δημοσιου η ελευθεροι επαγγελματιες, εμποροι, βιοτεχνες, καλοι τεχνιτες,…)

  Ηδη στην χωρα μας συνεβησαν 2 μεγαλες ανατροπες απο το 1945 :
  Η πρωτη με τον διαχωρισμο εθνικοφρονες και αριστεροι εως το 1981
  Η δευτερη με τον διαχωρισμο μη δεξιοι (της κλαδικης, της κριτικης υποστηριξης,…) και δεξιοι , με καποια διαλειμματα

  Θελω να πιστευω οτι συντομα θα καταργηθει ο τριτος και απεχθεστερος διαχωρισμος Δημοσιοι Υπαλληλοι και Ιδιωτικοι Υπαλληλοι.

 20. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Κουίζ:
  Ο πάλαι ποτέ υπουργός εργασίας Λάσκαρης κατάργησε την πάλη των τάξεων.
  Έκτοτε πορευθήκαμε ειρηνικά με κοινωνική γαλήνη μεν αλλά φευ είδατε που καταντήσαμε σήμερα.
  Κάτι δεν πήγαινε καλά σ αυτήν τη χώρα.
  Η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων όμως έδωσε την απάντηση της.
  Η έλλειψη τάξεων έπρεπε να θεραπευθεί, οπωσδήποτε!
  Το κενό να καλυφθεί.
  Και ο δημιουργός των …νέων τάξεων επιτέλους βρέθηκε.
  ¨Άραγε ποιος να είναι;
  Αυτό το επτασφράγιστο μυστικό πρέπει ν αποκαλυφθεί .
  Ο ευρών αμειφθήσεται !

 21. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αποκαλυπτική έκθεση για την Ελλάδα και το πολιτικό της σύστημα
  …συνεχείς μάχες στα πλαίσια του νέου ψυχρού πολέμου…

  του αμερικανού απεσταλμένου Paul A. Porter*:

  «Εδώ δεν υπάρχει κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ’ αυτού
  υπάρχει μία χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικοί από τους οποίους είναι χειρότεροι από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είχαν την ικανότητα».

  «Σε ολόκληρη τη χώρα, από τη μία άκρη στην άλλη, κυριαρχεί μία γκρίζα ανυπεράσπιστη, βαθιά έλλειψη πίστης για το μέλλον – μία έλλειψη πίστης που οδηγεί σε πλήρη απραξία στο παρόν. Οι άνθρωποι έχουν παραλύσει από την αβεβαιότητα και τον φόβο, οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν, οι καταστηματάρχες δεν αποθηκεύουν προμήθειες».

  «Η δημόσια διοίκηση είναι υπερβολικά εκτεταμένη. Οι χαμηλοί μισθοί προσαυξάνονται βάσει ενός εντελώς συγκεχυμένου συστήματος επιδομάτων, χάρη στα οποία μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι κερδίζουν μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερο από τον βασικό μισθό τους».

  «Ποτέ άλλοτε δεν έχω δει διοικητική δομή που να είναι τόσο απαράδεκτη. Απλούστατα, δεν είναι δυνατόν να βασιστεί κάνεις ότι η δημόσια διοίκηση θα φέρει εις πέρας ακόμη και τις πιο απλές λειτουργίες μίας κυβέρνησης – την είσπραξη των φόρων, την εφαρμογή οικονομικών κανόνων, την επισκευή δρόμων.
  Συνεπώς η δραστική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης αποτελεί συνθήκη εκ των ουκ άνευ για την επίτευξη οποιουδήποτε άλλου αποτελέσματος στην Ελλάδα».

  «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη πολιτική εκτός από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος… στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομιών μίας μικρής κλίκας που αποτελεί την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα».

  «Τα ναυτιλιακά συμφέροντα βρίσκονται σε ιδιαιτέρα σκανδαλώδη θέση. Σήμερα η ελληνική εμπορική ναυτιλία βρίσκεται σε άνθηση και οι εφοπλιστές καρπώνονται τα κέρδη. Όμως η χρεοκοπημένη ελληνική κυβέρνηση δεν απολαμβάνει κανένα όφελος από όλο αυτό τον πλούτο. Οι αποδοχές των ναυτικών εξακολουθούν να εισρέουν στη χώρα, αλλά τα κέρδη των πλοιοκτητών παραμένουν, στην πλειονότητά τους, στο εξωτερικό».

  «Η ομάδα πίεσης της καλής κοινωνίας – οι κομψοί κοσμοπολίτες που έχουν την έδρα τους στις Κάννες, στο Σαιν Μόριτς και στην αθηναϊκή πλατεία Κολωνακίου – θα ενεργοποιηθεί. Πολλοί από αυτούς είναι γοητευτικοί άνθρωποι που μιλούν εξαιρετικά αγγλικά και αδημονούν ειλικρινά να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην αμερικανική αποστολή. Εντούτοις θα αποπειραθούν να προσεταιρισθούν την αποστολή και να τη μετατρέψουν σε ένα εργαλείο διασφάλισης των προνομιών τους».

  «Αίσθησή μου είναι ότι το ελληνικό κράτος έχοντας υποβάλει αίτηση βοήθειας και εποπτείας, έχει θέσει, στο μέτρο αυτό, όρια στην ίδια του την εθνική κυριαρχία».

  *Η παραπάνω έκθεση θα μπορούσε να είναι η σημερινή αναφορά μιας – οποιασδήποτε – πρεσβείας ξένης χώρας στην Αθήνα…
  ΚΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ 1947

  Αρχές του 1947 η αγγλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει στις ΗΠΑ πως αδυνατούσε πλέον να συνεχίσει τον ρόλο που είχε αναλάβει, δηλαδή τον ρόλο της ενίσχυσης της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα της κατά της κομμουνιστικής επικράτησης στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν προκειμένου να έχει ιδία άποψη για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα στέλνει το πρώτο τρίμηνο του 1947 τον Paul A. Porter ως επικεφαλής αμερικανικής αποστολής.
  Στις 14 Φεβρουαρίου 1947 , μετά από έναν περίπου μήνα παραμονής στην Ελλάδα ο Paul A. Porter στέλνει επιστολή προς τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ W.L. Clayton με τις πρώτες εντυπώσεις του. Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από εκείνη την επιστολή…

  από σχόλιο στην athensvoice.gr/the-paper/edito-409

  ΥΓ Διορθωσης Επιμελητου Α ΑΓ εξηγγειλε οτι σκοπευει να …καταργησει την παλη των ταξεων.
  Οι ταξεις δεν καταργουνται, απλως …..υποβιβαζονται οπως οι ποδοσφαιρικες ομαδες.
  Και αφου αποκτησουν φορολογικη ενημεροτητα, με ρυθμιση χρεων, κ.λ.π. μερικες …ανεβαινουν κατηγορια. Τρανο παραδειγμα οι αποφοιτποι δημνμοτικου σε Βουλη και ΔΕΚΟ. Ελαμβαναν 20 μισθους των 3.000 ευρω εως προσφατως, δηλ. τα τριπλασια ενος γιατρου η μηχανικου!!!!

 22. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Γαλλία: Υπερψηφίστηκε ο φόρος ύψους 75% για τους πλούσιους
  23:10, 19 Οκτ 2012 | tvxsteam tvxs.gr/node/108983

  Υπερψηφίστηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο η πρόταση της κυβέρνησης για επιβολή φόρου ύψους 75% στα πολύ υψηλά εισοδήματα, πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ κατά έτος και κατά φορολογούμενο, για δύο χρόνια.

  Ο φόρος στους πλουσίους ήταν μια προεκλογική υπόσχεση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ διαβεβαίωσε ότι η φορολόγηση είναι νόμιμη, τονίζοντας ότι «ο καθένας πρέπει να συμβάλει με τα μέσα που διαθέτει» στη συνολική προσπάθεια των Γάλλων.

  Ο Ερίκ Βερτ, πρώην υπουργός επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί, υποστήριξε από την πλευρά του ότι πρόκειται για τιμωρητικό μέτρο, γιατί, όπως είπε, φορολογούνται υπερβολικά ελάχιστοι άνθρωποι, τα έσοδα που θα φέρει ο φόρος θα είναι πολύ μικρά και «ασφαλώς θα οδηγήσει στη φυγή» ορισμένους φορολογούμενους.

  ΥΓ Και εδω στο Ελλαντα ο Μαυραγανης προσπαθει τον συντελεστη 45% να τον κανει 35%!!!

 23. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Παραπάνω από διπλάσιο το περιθώριο κέρδους στο πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε.

  Η έλλειψη ανταγωνισμού στη βιομηχανία διύλισης πετρελαίου στην Ελλάδα κοστίζει στους καταναλωτές περισσότερο από 1 δισ. δολάρια το χρόνο, αναφέρει σχέδιο εσωτερικής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δημοσιεύει η Wall Street Journal.

  Σύμφωνα με την έκθεση, η γραφειοκρατία και η μη επιβολή του νόμου επιτρέπουν στους μεγάλους παίκτες να κυριαρχούν στις αγορές πετρελαίου, ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης, βλάπτοντας την οικονομία.

  «Η ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη και ελέγχεται ουσιαστικά από τα δύο εγχώρια διυλιστήρια», λέει η έκθεση του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων θα μπορούσαν να ρίξουν το ποσοστό πληθωρισμό κατά 1%. Επίσης, η έκθεση τονίζει ότι στην Ελλάδα το περιθώριο κέρδους για τα προϊόντα των καυσίμων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης, το περιθώριο κέρδους είναι παραπάνω από διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Τα δύο μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ελλάδας, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ – ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. ελέγχονται από τους μεγιστάνες κ.κ. Βαρδινογιάννη και Λάτση αντίστοιχα. Οι δύο εταιρείες κατέχουν όλη την ικανότητα διύλισης στη χώρα και ελέγχουν το 70% της χονδρικής αγοράς και το 60% των πρατηρίων βενζίνης.

  Η έκθεση παρουσιάζει μία σειρά παραδειγμάτων που εμποδίζουν μικρότερες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στον εν λόγω τομέα και καθιστούν τα δύο διυλιστήρια ολιγοπώλιο.

  Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, η οποία ανήκει στον Βαρδή Βαρδινογιάννη, αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.

  Αξιωματούχοι στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, είπαν ότι τα προβλήματα στην αγορά βρίσκονται αλλού, όπως στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η μεγαλύτερη από τις δύο εταιρείες, ελέγχονται από τον εφοπλιστή Σπύρο Λάτση, ο οποίος κατέχει το 41,9%. Η ελληνική κυβέρνηση κατέχει ποσοστό 35,5%.

  Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, o κ. Λάτσης, του οποίου η οικογένεια ελέγχει επίσης τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και μια κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, κατατάσσεται ως δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα από το Forbes. Το καθαρό εισόδημα των 2,6 δισ. δολαρίων τον βάζει στον πίνακα κατάταξης των παγκόσμιων δισεκατομμυριούχων μόνο λίγο κάτω από την Oprah Winfrey. »
  http://www.left.gr/article.php?id=8159

  Αφώτιστε
  Όταν ο Λάτσης ξεπουλάει την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά και την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια μαζί με την Γκρετιτ αγκρικολ, την κοκα-κολα την καρφούρ και την ΦΑΓΕ μπορείς να εκτιμήσεις από που εμπνέεται την αισιοδοξία της η Αλαφουζιάδα.
  Προφανώς από τις επιτυχίες του Παναθηναικού ! :mrgreen:

 24. Ο/Η khlysty λέει:

  Παπούλη, αν μου εξηγήσεις τι ακριβώς θέλει να πει ο Έρμιππος εδώ:
  «Τέλος, είναι βέβαιο ότι το ελληνικό πρόβλημα συνιστά ειδική περίπτωση στο πλαίσιο του συνολικότερου προβλήματος της Ε.Ε., λόγω της ηθικής και αξιακής μας κρίσης, του ελλείμματος κοινωνικής συνοχής και της άνευ προηγουμένου διαφθοράς και κακοδιοίκησης, που δρουν σωρευτικά και επιδεινώνουν σε εκρηκτικό βαθμό την, ήδη σοβαρή, συστημική ανωμαλία»
  και πού διαφέρει με την άποψη του Σόιμπλε ότι η Ελλάδα είναι «ειδική περίπτωση» (ενώ Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, κλπ δεν είναι…) τότε διαβάζω και διαδίδω.
  Όπως είπε πιο πάνω και ο Α.Α., ο Έρμιππος είναι εξαιρετικός, ωστόσο, αισθάνομαι ότι εμφορείται από μια διάθεση που μου φέρνει λίγο στο μυαλό… Νίκο Δήμου. Και αυτό, σόρι κιόλα, εμένα με τρομάζει λιγάκι.
  Δηλαδή, ηθική και αξιακή κρίση δεν υπάρχει πανταχόθεν; Κι αυτή η κρίση δεν είναι που επιδεινώνει τα αποτελέσματα του σκασίματος της φούσκας της χρηματοπιστωτικής επέκτασης; Ή, μήπως, βλέπεις πουθενά εσύ και οι υπόλοιποι σχολιασταί κοινωνική συνοχή και ειλικρινή διάθεση καταπολέμησης της διαφθοράς (αν οι Αμερικάνοι δεν είχαν αισθανθεί ριγμένοι σε διάφορα deals, θα μιλούσαμε σήμερα για «σκάνδαλο Siemens/Daimler/Ferrostal/Elf/τουδιαολουτοπαιδί»;); Το βιντεάκι με τη γραφειοκρατία στην Ισπανία ουδείς τό’χει δει; Την αγωνία των Γερμανών για τις Landesbanken την περνάμε στο ντούκου; Λέω ‘γω τώρα…

 25. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Η ελλας μια μικρη φουσκα μεσα στη μεγαλη φουσκα της παγκοσμιοποιησης.

  Σημερινο σχολιο μου στην Αριστερη Στρουθοκαμηλο που ισως βοηθαει.

  «Το 1996 ειχα συνεργασθει με μια Ελληνιδα Αρχιτεκτονα που εργαζοταν στην Γαλλια σε μελετη ξενοδοχειου γαλλικης εταιρειας. Μου ελεγε οτι για καθε 100 FF αμοιβη -αν θυμαμαι καλα- τα 36 ηταν φοροι, ταμειο ανεργιας μηχανικων, εισφρορα αλληλεγγυης κ.λ.π., πραγμα αδιανοητο για ελληνες φορολογουμενους ακομη και ελληνες μηχανικους ελευθερους επαγγελματιες.

  Με την νομιμη φοροαποφυγη,δηλ. την νομοθετημενη χρηση συντελεστη καθαρου κερδους απο 17% εως 60% για μπλοκακια, οι ελληνες μηχανικοι ελευθεροι επαγγελματιες, πληρωναν φορο max απο 8 έως 16%!!!!

  Το προβλημα σου ειναι οτι διαβαζεις πολυ ξενες ειδησεις και ξενη βιβλιογραφια και αδυντεις να ερμηνευσεις σωστα μια οικονομια με παραοικονομια της ταξης του 35% σε ενα πολυ ιδιορρυθμο κρατος που βριθει μικρο-συμμοριτων, μεσαιο-λησταρχων και μεγαλο-εγκληματιων απο κοινωνικη και οικονομικη σκοπια.

  Ουτε οι εξυπνοτεροι οικονομολογοι και επιστημονες της γης δεν μπορουν να αναλυσουν επαρκως την «ελληνικη περιπτωση». Καθε κλαδος και υποκλαδος ειναι μια εξαιρεση. Τα διπλα λογιστικα βιβλια εχουν εκτεταμενη χρηση εδω στα παντα. Ο συσσωρευμενος πλουτος (η «καβατζα») ειναι εμφανης,απο ρομα και περιθωριακους των εξαρχειων που μετακινουνται με ταξι, αυτοαπασχολουμενους και ελευθερους επαγγελματιες που δηλωνουν 8.000 εως 16.000 ευρω το ετος,…., εως μεγαλοαστους ακομη και στην ελλαδα της «μεγαλης οικονομικης κρισης». Μη καταμετρημενα αυθαιρετα σπιτια η τμηματα αυθαιρετων σπιτιων ακαθοριστου πληθους.Μονον τα 100 χλμ. των αυθαιρετων εξοχικων στην παραλια του νομου Ηλειας, απο τους πλεον διεφθαρμενους νομους της χωρας το αποδεικνυει. Την ζωη και την οικονομικη ζωη σ’ αυτην την βαλκανικη χωρα που βριθει εμπορων, λαθρεμπορων, πειρατων και ληστων την μαθαινουν μονον στην αγορα, στην πιατσα, στο πεζοδρομιο.

  Βαζω στοιχημα οτι για να επιβιωσει το ελληνικο κρατος, τα επομενα 3 ετη οι φοροι θα αυξανονται με ρυθμο 7 % ετησιως, οι εξαγωγες παρομοιως, ενω θα μειωνονται οι εισαγωγες στο εντελως απαραιτητο για την στοιχειωδη λειτουργια της οικονομιας.

  Εκτος κι αν γινουν εκλογες και σχηματισει κυβερνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ( ο οποιος αν πραγματοποιησει αυτα που εξαγγελλει) θα επελθει το ……χαος.

  Οσο για την Γαλλια μην την …κλαις. Εχει μεγαλη παραδοση στα παντα.Εχει κανει και επενδυσεις στην Βραζιλια και στην Κινα.Λ.χ. το υλικο του προαστειακου μας ειναι ALSTOM Βραζιλιας.Εκτος κι αν εισαι οπαδος του Καρλ Λάγκερφελντ.
  http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4761605»

  ΥΓ Μηπως θμαστε λαθρεμπορους καυσιμων στην διοικηση της ΑΕΚ; Ενας, τουλαχιστον, εχει γινει και εφοπλιατης με εταιρεια που διαπραγματευεται στην Wall Street, ελεγχοντας
  όμιλο εταιρειών με ετήσιο τζίρο περίπου 10 δισ. δολάρια; Με σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων και με μια εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών ,…..

 26. Ο/Η Left G700 λέει:

  «Όταν ακούω για Αριστερή Στρουθοκάμηλο, μου έρχεται να τραβήξω πιστόλι!»

  Γκράφιτι που εμφανίστηκε στα Εξάρχεια σήμερα το πρωί.

 27. Ο/Η papoylis λέει:

  μερικές εν τάχει απαντήσεις

  Δεν υιοθετώ καθ ολοκληρίαν την οπτική του Έρμιππου αγαπητοί σχολιαστές. Αυτό όμως που αναγνωρίζω σε αυτόν είναι η ειλικρίνεια των προθέσεων , η βαθειά γνώση των πραγμάτων και η αναλυτική διεισδυτικότητα του ιστολόγου

  Η Ελλάδα όντως αποτελεί ειδική περίπτωση . Αυτό απλά επιδεινώνει τις επιδράσεις του γενικού αδιεξόδου , δεν αποτελεί δηλαδή το κύριο αίτιο της σημερινής κατάστασης. Καθιστά δε την εξάρτηση της χώρας μας και τη δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων ακόμα πιό δυσχερή. Παράλληλα αυτό αποτυπώνεται διάφανα και στη κοινωνική σύνθεση , τις πολιτικές και πολιτισμικές συμπεριφορές , το επίπεδο συνειδητότητας και συλλογικότητας της κοινωνίας.

  Συνεχίζεται λίγο αργότερα…

 28. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Σημερινο σχολιο μου στo poiein που ισως βοηθαει.

  Αντι δημοσιευσεως σατιρικου ‘η σαρκαστικου ποιηματος προτιμησα να αποτισω φορο τιμης στον αειμνηστο ευπατριδη Ελευθεριο Μουζακη, τον ειλικρινέστερο φορολογούμενο βιομηχανο.

  “Οι όροι της διαθήκης και η μυθιστορηματική ανάδειξη του επιχειρηματία που τιμήθηκε ως ο ειλικρινέστερος φορολογούμενος της τάξης του
  Διαθήκη-δέσμευση του Ελευθέριου Μουζάκη
  Οι κληρονόμοι του πρέπει να μη μεταβιβάσουν τις μετοχές τους, τουλάχιστον ως το 2022
  ΤΟ ΒΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2006 00:00
  Διαθήκη-δέσμευση του Ελευθέριου Μουζάκη

  “… Τον είχε ενθουσιάσει, όπως εξηγούσε αργότερα, ένα βιβλίο με τον τίτλο «Το ημερολόγιο ενός Πειραιώτη επιχειρηματία του 5ου αιώνα π.Χ.», το οποίο είχε γράψει ο Χρήστος Πανάγος. Ισως επειδή ο ήρωας του βιβλίου Θεαγένης, δημιουργός ενός Θεαγένειου Εμπορικού Κέντρου στον Πειραιά το 500 π.Χ., στα γεράματά του είχε θέσει το εξής ερώτημα: «Γιατί να θεωρούμε ήρωες μόνο αυτούς που νίκησαν σε πολεμικές επιχειρήσεις και όχι και όσους με τη δραστηριότητά τους εξουδετέρωσαν ξένες εμπορικές και βιομηχανικές δυνάμεις, οι οποίες σκόπευαν να υποτάξουν οικονομικά την πατρίδα τους ή και όσους με τα πλούτη τους, προϊόν τίμιων, πολύχρονων και κοπιαστικών αγώνων, θωράκισαν αμυντικά την πόλη τους με τους φόρους που πλήρωναν και ακόμη με τα πλούτη τους έδωσαν τη δυνατότητα στους συμπολίτες τους να κάνουν χρήση τόσων έργων κοινής ωφελείας και να θαυμάζουν τόσα καλλιτεχνικά αριστουργήματα;».”

  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=177460

  ΥΓ Το διανουμενο ημι-καταστροφακι τελειωσε το grafitty του στον τοιχο του σχολειου των Εξαρχειων, πηγε στην γωνια της πλατειας και πηρε το ταξι για την Πολιτεια. Ειχαν βλεπετε το κυριακατικο οικογενειακο τραπεζι οπου επρεπε -οπωσδηποτε- να ηταν παρων.

 29. Ο/Η papoylis λέει:

  Δείτε λίγο πως στρώματα ολόκληρα της κοινωνίας , συμπιεσμένα κάτω από το αφόρητο βάρος των αδιεξόδων , στρέφονται σε αυτό το απεχθές μείγμα εθνικιστικών , λαϊκιστικών και θρησκοληπτικών δοξασιών , αυτό που ο Πετεφρής ονομάζει επιτυχώς «αφήγηση» με την ευκολία που χαρακτηρίζει τους απελπισμένους ( τα κοινωνικά στρώματα όχι βέβαια ο αγαπητός μου Πετεφρής 😉 ) . Σε αυτό το «κομφούζιο» μικρών και μεγάλων συμφερόντων , ιδιωτικών συμπεριφορών και δραμάτων καλείται και η Αριστερά να ασκήσει πολιτική . Και βέβαια δε συζητώ για τη πολιτική που ασκεί η τρόικα εσωτερικού , δεν είναι πολιτική , είναι εθελοδουλεία 🙂

  Μερικοί εδώ , Μπλακσίπιε φιλάκια , θεωρούν τη «κευνσιανή» πολιτική που υπονοεί ο Έρμιππος ως αδιέξοδη και θεωρούν ότι ο μοναδικός δρόμος «σωτηρίας» δείχνει στα … Χειμερινά Ανάκτορα. να πω ότι σέβομαι απεριόριστα αυτή την άποψη στο μέτρο που εκκινεί και εκφράζεται από ειλικρινή διάθεση , καθαρή ματιά και μη ένοχη συνείδηση. Αντιλαμβάνομαι ότι πράγματι η κύρια αντίθεση παραμένει η ίδια όπως και μετά το 1870 περίπου. Αλλά οι όροι είναι σαφώς διαφορετικοί , οι στρατηγικές και οι τακτικές πρέπει να βλέπουν τη σημερινή πραγματικότητα και να προσαρμόζωνται στα ζητούμενα.

  Αν δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι το επίπεδο συνειδητότητας , η συλλογική «ψυχή» του κοσμάκη είναι ελλειμματική και αναιμική ενώ συγχρόνως οι συνθήκες ζωής τους επιδεινώνονται ταχύτατα μπορούμε εναλλακτικά να ελπίζουμε στα παρακάτω

  α) Η συνειδητότητα θα αυξάνει ομότροπα με την εξαθλίωση , οπότε αφήνουμε την εξαθλίωση να ολοκληρωθεί ώστε να έρθει και το επίπεδο συνειδητότητας εκείνο που θα επιτρέψει σε μια ελάχιστη γωνιά του κόσμου ( και άσχετα με ό,τι άλλο παίζεται στη παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική σκακιέρα ) να βιώσει ( πριν τη λιώσουν ) τη δική της εκδοχή της Οκτωβριάνας…

  β) η συνειδητότητα δεν θα αυξάνει ομότροπα ως προς την εξαθλίωση και αντίθετα θα σπρώχνει σημαντικό μέρος των εξαθλιούμενων στρωμάτων στην αγκαλιά των Χρυσαύγουλων . Περιττό εδώ να τονίσω ότι και τα εδώ χιτλερόπουλα αποτελούν την έσχατη λύση – καταφυγή για το σύστημα που εξαθλιώνει το κοσμάκη και ότι η λύση του 33 θα είναι εξίσου αποδκετή από το σύστημα που τελικά δεν έχει τίποτα να χάσει. Και σκεφτείτε ότι αυτός ο ιδεολογικός αχταρμάς είναι ήδη αποδεκτός σε πλατειά κοινωνικά στρώματα αυτής ΕΔΩ της ψωροκώσταινας που έχει και παράδοση και ευχέρειες στο δωσιλογισμό , το ταγματασφαλητισμό , το χουντισμό.

  Αν η εκδοχή α) κάνει ακόμα και το Μάο του communisme de caserne κατά Σουσλώφ να απορεί για τον εξτρεμισμό που εμπεριέχει , η εκδοχή β) είναι ένα παίγνιο χαμένο με πιθανότητα που τείνει στο 1 για την Αριστερά.

  Επομένως αυτό που πρέπει να τελειώσει ΤΩΡΑ είναι η περαιτέρω πορεία προς την εξαθλίωση και οι «κευνσιανές» συνταγές αποτελούν μέρος της λύσης. Από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 και αρκετές φορές στη συνέχεια έχω ισχυριστεί ότι η στροφή προς δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές τέτοιου χαρακτήρα , η δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα , ο σχετικός προστατευτισμός στο εμπόριο , η αύξηση του δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου στη παραγωγή και τη διανομή συντελεστών , αγαθών και χρήματος έχει μπεί ήδη στην ανεπίστρεπτη ατζέντα του προσεχο΄τς μεσοπρόθεσμου ορίζοντα.

  με αυτή την έννοια θεωρώ ( από τη δική μου σκοπιά ) χρήσιμες και ουσιαστικές τις επισημάνσεις του Έρμιππου και δεν μπορώ να δείξω καμμία εμπιστοσύνη στις «ομορφιές» που επικαλείται το συνάφι εκεί στα βάθη του Περισσού. Αντίθετα τιμώ την εδώ παρουσία του αγαπητού μου Μαυροπρόβατου που μπορεί να μεταφέρει τέτοιες απόψεις , αλλά πάντα με την ειλικρίνεια και τη καλή πίστη που τον χαρακτηρίζει . Όπως είναι γνωστή η στομαχική μου απέχθεια για το ευαγές ίδρυμα , άλλο τόσο είναι γνωστό ότι με ανθρώπους σαν το μπλακσίπιο μπορώ να συζητώ , να διαφωνώ και να συμφωνώ ελεύθερα και χωρίς προκαταλήψεις. 😉

  Συνέχεια ακολουθεί

 30. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπητε μας Παπουλη, …..εγραψες!!!

  » τα εδώ χιτλερόπουλα αποτελούν την έσχατη λύση – καταφυγή για το σύστημα που εξαθλιώνει το κοσμάκη και ότι η λύση του 33 θα είναι εξίσου αποδκετή από το σύστημα που τελικά δεν έχει τίποτα να χάσει. Και σκεφτείτε ότι αυτός ο ιδεολογικός αχταρμάς είναι ήδη αποδεκτός σε πλατειά κοινωνικά στρώματα αυτής ΕΔΩ της ψωροκώσταινας που έχει και παράδοση και ευχέρειας στο δωσιλογισμό , το ταγματασφαλητισμό , το χουντισμό.»

  Τα υπολοιπα ειναι απλως λεπτομερειες προς αναζητηση της βελτιστης πορειας.

  Ενα θεμα που δεν εχει τεθει με διαυγεια ειναι η πολυ θετικη επιπτωση της -διαχρονικα πολυ σημαντικου υψους – φοροαποφυγης, και φοροδιαφυγης μεσω της μαυρης και γκριζας οικονομιας στην αποφυγη εξαθλιωσης μεγαλων στρωματων του πληθυσμου και επομενως πρεπει να γραφτει καποιο κειμενο, στο οποιο καλον θα ητο να εξετασθει επισης, μια ακομη συνιστωσα απαλειψης του προβληματος εξαθλιωσης ειναι η ουσιαστικη αργομισθια αρκετων υπαλληλων στο Δημοσιο, ΔΕΚΟ, Δημους, κ.λ.π. με δευτερη μαυρη εργασια.

 31. Ο/Η papoylis λέει:

  Ας ασχοληθώ τώρα με τις ευκολίες όσων εδώ έρχονται να μιλήσουν για περιπτωσιολογίες . Αντιπαρέρχομαι τα ανωτέρω αραμαϊκά του φίλτατου Αναγνώστη από τα οποία ομολογώ ότι ελάχιστα κατάλαβα 🙂

  Όσοι θεωρούν ότι η παρούσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα «κακής¨διαχείρισης αγνοούν την ευρύτερη εικόνα. Είναι γνωστό ότι διαφθορά υπάρχει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης για να μη μιλήσουμε για αλλού. Το πιό διεφθαρμένο καθεστώς μάλιστα είναι αυτό της «Λαϊκής Δημοκρατίας» της Κίνας όπου δεν μπορείς ούτε να κλάσεις χωρίς το απαραίτητο μπαχτσίσι.
  Ομοίως διεφθαρμένο σε όλα τα επίπεδα καθεστώς είναι και το μέγκαστορ του ομπάμια όπου το lobbying αποτελεί τη πεμπτουσία της πολιτικής πραγματικότητας.

  Δεν αποτελούμε επομένως εξαίρεση , αλλά απλά μια ιδιοτυπία , μια «διάλεκτο» με χαρακτηριστικά όπως τη δυνατότητα φοροδιαφυγής και από ασθενέστερα στρώματα , την ύπαρξη πάρα πολλών μικρών έως πολύ μικρών επιχειρήσεων , την ανυπαρξία σοβαρού συνεταιριστικού και συνδικαλιστικού κινήματος , τη μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές , την ανορθολογική κατανομή και εκμετάλλευση πόρων και εργατικής δύναμης.

  Αυτά απλά επιτείνουν τα προβλήματα , ενισχύουν τα αδιέξοδα , καθιστούν ακόμα πιό δυσεπίλυτα τα προβλήματα , δυσχεραίνουν τις συλλογικές προσπάθειες προς μια προοδευτική και δημοκρατική μεταρρύθμιση γιατί εκτός από το γεγονός ότι ακουμπούν σε μεγαλοσυμφέροντα , συχνά συμφύρονται με αντιθέσεις και μικροσυμφέροντα στο λεγόμενο «μικροεπίπεδο» .

  Αλλά το καίριο και πρωταρχικό παραμένει και ισχύει εδώ όπως και πχ στη Γερμανία : Το όλο οικοδόμημα του διεθνούς καπιταλιστικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος ( κυρίως του δεύτερου ) ξεπερνάει πλέον τα όρια του , όπως αυτά ετέθησαν από τη δεκαετία του 80 και μετά. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο έχει ΗΔΗ τελειώσει οικονομικά , πολιτικά , πολιτιστικά και προπάντων περιβαλλοντικά και οδηγεί είτε σε σύγκρουση είτε στην εκ βάθρων αναγκαία μεταρρύθμιση. Η ανάδειξη των νέων παραγωγικών και οικονομικών μεγάλων δυνάμεων που ουδεμία σχέση έχουν ως καθεστώτα με την «πολιτισμένη» Δύση , η σταδιακή ανατροπή των γεωπολιτικών συσχετισμών που με αγωνιώδεις προσπάθειες προσπαθούν να επιβραδύνουν οι Δυτικοί ανατρέπουν τα νεοφιλελεύθερα «δημοκρατικά>» στερεότυπα όπως και τις μέχρι τώρα ισορροπίες. Αυτά βλέπουν εκεί στο μερκελιστάν και ακολουθούν αυτή τη πολιτική άμυνας «χαρακωμάτων» γιατί πώς κανείς να ακολουθήσει το δόγμα της άμυνας «ελιγμών» απέναντι στα ανερχόμενα «τέρατα» στο ευρύταο αυτό πεδίο μάχης ;;; 😉

  Και μπαίνει εδώ το ερώτημα :

  Πόσο σημαντικό τελικά είναι για τη ρημάδα τη χώρα μας το περιπτωσιολογικό του τυφλού εκ Ζακύνθου ή του επίορκου ΔΥ που ακόμα παραμένει εν υπηρεσία ;;; Γιατί άραγε έχουμε τώρα 35% παραοικονομία ;;; Μα αυτά αγαπητοί μου σχολιαστές ισχύουν εδώ και δεκαετίες , ενώ η κατάσταση που βιώνουμε δεν έχει προηγούμενο από τη δεκαετία του 50 και μετά. Κανείς δεν διαφωνεί ότι φαινόμενα όπως αυτά θα ήταν ευκταίο να εκλείψουν ή έστω να περιοριστούν σημαντικά , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τέτοιες καταστάσεις και μόνο μας έφεραν ως εδώ. Γιατί αυτό που κατά τη ταπεινή μου γνώμη είναι το καίριο μπορεί να ιδωθεί σε δύο συγκλίνοντες άξονες : α) η ίδια η δομή του ιδιότυπου καπιταλισμού στη χώρα μας και ως ιδιότυπη και ως καπιταλιστική ενέχει αφ εαυτού της το σπέρμα της κρίσης και των κυκλικών κυμάνσεων . Αυτό είναι στοιχειώδες μαρξιστικό πρόταγμα που ισχύει σε κάθε περίπτωση αλλά β) είναι πλέον για μένα πέρα από βέβαιο ότι στο διεθνή καταμερισμό , ακόμα και ως καπιταλιστική χώρα , επιλεχθήκαμε υποχρεωτικά σε ρόλο εξαρτημένης μπανανίας , σε πεδίο ασκήσεων για το τριτογενή «αέρα» , σε τριτοκοσμική φούσκα καταναλωτισμού , δανειακής επέκτασης και λοβιτούρας , σε tabula rasa ξεπουλήματος γης και φυσικών πόρων .

  Και βέβαια μια τέτοια επιλογή για να εφαρμοστεί χρειαζόταν και ντόπιους συνενόχους που θα αντλούσαν και τα αντίστοιχα ( κατά σειράν παρουσιάσεως ) οφέλη :

  α) οι ντόπιοι αφεντάδες και τα γκόλντεν μπόγια τους μαζί με τις νέες κάστες που θα δημιουργούνταν στη πορεία ( κοκκαλομπομπολαίγους και στάζι )
  β) κατάλληλα επιλεγμένους και προβεβλημένους πολιτικούς εκφραστές και εκτελεστές αυτού του εγχειρήματος από παλιά και νέα τζάκια , «άσωτους υιούς» που θα επιστρέφουν από το κρύο , «μεταρρυθμιστές»και «εκσυγχρονιστές» με «ένδοξο»παρελθόν και εχέγγυα «γνώσης και τιμιότητας» , αλεξιπτωτιστές ν και εισοδιστές της τελευταίας στιγμής που ηράσθησαν αιφνιδίως το «εύνομο» και το «αυτονόητο» , κοντολογίς όλοι αυτοί οι ξεδιάντροπα ξεπουλημένοι «επιτηδευματίες» που έλαβαν κατά καιρούς και εφάρμοσαν τις πολιτικές της υποταγής και της εξάρτησης
  γ) ένα ολόκληρο σύμπλεγμα διαιτούμενων παρά τω πρυτανείω και αλληλοδιαπλεκόμενων «θεσμικών» και μη παραγόντων :Εκκλησία , Δικαιοσύνη , ποδόσφαιρο , μπουζούκια , παρακράτος , συνδικαλησταράδες από το Τάκο μέχρι και το Παναγόπουλο . Ένα σύστημα που κρατάει γερά από τον εμφύλιο και μετά και είναι το καλά αμειβόμενο χέρι των άλλων δύο ανωτέρω κατηγοριών.
  δ) ο ίδιος ο κοσμάκης που για μια θέση στον ήλιο ( δημόσιο ) για ένα ψίχουλο που έπεφτε κάθε τόσο από το μεγάλο τραπέζωμα , για μια θολή προσδοκία ήταν έτοιμος να ξεπουλήσει συνείδηση , πεποιθήσεις , αρχές , να λησμονήσει κάθε επόμενη αδικία , να συγχωρέσει στιγμιαίους και διαρκείς προδότες , να υπογράψει φαρδειά πλατειά την υποδούλωση του με χέρια και πόδια. Αυτός ο κοσμάκης προς τον οποίο ο διαχρονικός μπουχέσας απευθύνει από του βάθρου της κόπρου του το αλαζονικό του » Μαζί τα φάγαμε»….

  Αλλά αν αυτοί είναι οι κατά σειράν βαρύτητας συνένοχοι , αν το πολιτιστικό , συλλογικό , κοινωνικό , εκπαιδευτικό έλλειμμα του κοσμάκη έκανε πιό ευκολοχώνευτη τη συμμετοχή και τη συνενοχή του η ηθική και η φυσική αυτουργία βαρύνει κατά κύριο λόγο τους ξένους επικυρίαρχους και τις 3 πρώτες κατηγορίες των ντόπιων συνενόχων τους . Αντανακλά τις ΣΑΦΕΙΣ επιλογές τους ως προς το τρόπο που θα ανπτυσσόταν περαιτέρω ο καπιταλισμός , στο τρόπο που θα εισορμούσε η παγκοσμιοποίηση στην Ελλάδα. και αυτό όπως φαίνεται είχε ημερομηνία λήξης.

  ‘Ενας άξονας λοιπόν ο ίδιος ο ύστερος καπιταλισμός και άλλος ένας ο τρόπος εφαρμογής του και η υποτέλεια , συνήργησαν για το τωρινό αποτέλεσμα.

  Ελπίζω ότι με τις παραπάνω «σύντομες» παρατηρήσεις να απάντησα και στον αγαπητό Κλύστυ , στους Λέφτηδες , στο Νικάλφα και τον Αφώτιστο και να έδειξα στον αγαπητό μπλακσίπιο ότι η πολιτική που θέτει ως απαρέγκλιτο όρο τη «ριζική ανατροπή» χωρίς να αναζητεί συμμαχίες για την άμεση ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ και αντιστροφή της πορείας ως προαπαιτούμενο αν δεν είναι ύποπτη δεν απέχει από τον υπερώριμο Σιγκαλεφισμό 🙂

  Ουουουφφφφφφ…! 🙂

 32. Ο/Η papoylis λέει:

  Αφώτιστε

  ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις και τα quotes Μου επιτρέπει να βρίσκω και να διορθώνω τα όποια ορθογραφικά και συντακτικά μου λάθη.

 33. Ο/Η papoylis λέει:

  Και φανταστείτε ότι τις ανωτέρω αηδίες τις έγραψα πριν διαβάσω το χθεσινό μπιλίετο του χαλκέντερου 🙂

 34. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπητε μας Παπουλη, …..εγραψες και παλι στην τελευται σου μακραν αναρτηση.!!!
  Με -σχεδον – μαθηματικη ακριβεια περιεγραψες τις κυριαρχες αντιθεσεις τις παγκοσμιων δυναμεων της εργασιας και της παραγωγης και των δυναμεων του χρηματοπιστωτικου τομεα, αναλυοντας και τις ιδιαιτεροτητες της μικρης , γλυκειας κια πικρης πατριδος μας.

  Η μοιρα πολλων χωρων του G20 2012, εκτος των ΗΠΑ και της Γερμανιας, ειναι στις τελευταιες θεσεις το 2030, ποσο μαλλον το 2050. Οι BRIC+ Russia θα ειναι μπροστα,. Ισως να παιχθει και το βρεττανικο εργο «ο Υπηρετης» (βλ. νουβελα και φιλμ).

  Παλιοτερο σχολιο μου στo poiein που ισως βοηθαει για να δεις οτι, εκτος ….απο το δυστροπον του χαρακτηρος μας, συμπλεουμε στο θεμα του ναζισμου.

  «14. Απάντηση από Αφώτιστος Φιλέλλην

  Εχετε ξεχασει οτι στην Γερμανια ο ναζισμος δεν θα επικρατουσε το 1933 , αν δεν υπηρχε η συνεργασια του γερμανικου και διεθνους κεφαλαιου. Η δε κατευναστικη πολιτικη των Αγγλων επετρεψε τον υπερεξοπλισμο της ναζιστικης Γερμανιας.

  Ιστορικα, δεν νοουνται ναζιστικες οργανωσεις , που να εξυπηρετουν. τον λαο, αλλα την αρχουσα ταξη, παιζοντας τον ρολο του ημιεπισημου παρακρατους,με στρατιωτικου τυπου δομη και ιεραρχια, οπως σε πολλες δεξιες ή καλλυμενες δικτατοριες στην Λατινικη Αμερικη.

  Ο νεοναζισμος εμφανιζεται συχνα τα τελευταια χρονια στην ευρωπη λογω του υπαρκτου προβληματος συσσωρευσης μεταναστων, σε συντηρητικα αγροτικα και μικροαστικα στρωματα,παραβατικα ατομα, κακοποια στοιχεια, στρατο και σωματα ασφαλειας.

  στις 8-5-2012 11:23 pm»

 35. Ο/Η nikiplos λέει:

  …είμαστε ήρωες σε έργο του Κάφκα, εκτεθειμένοι, απροστάτευτοι και (επιπλέον) ενοχικοί… για αυτό και δεν βγαίνουμε στους δρόμους όπως οι υπόλοιποι νοτιο-Ευρωπαίοι… υποσυνείδητα αισθανόμαστε ενοχές για το μέσο στο στρατό, το λάδωμα για την επιδότηση, το εκπρόθεσμο πιστοποιητικό που «έτρεξε», και άλλα πολλά… όλοι αυτοί οι υπόλοιποι είναι στους δρόμους… εμείς μέσα κρυμμένοι στον καναπέ, περιμένουμε μια βοήθεια απρόσμενη, έναν Αη Γιώργη, μάταια όμως… ίσως και αυτός να είναι ο λόγος που να μας ενοχλεί τοσο πολύ το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου.
  …ίσως για αυτό πιστεύω προσωπικά ακράδαντα πως, «η συνειδητότητα δεν θα αυξάνει ομότροπα ως προς την εξαθλίωση και αντίθετα θα σπρώχνει σημαντικό μέρος των εξαθλιούμενων στρωμάτων στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής». Και αυτό, όχι γιατί «έχουν έφεση στον δωσιλογισμό, τον ταγματασφαλητισμό ή το χουντισμό», αλλά γιατί προβάλλουν στην ΧΑ, τον «πληρωμένο μπράβο» που θα καθαρίσει για πάρτι τους, τον Αη Γιώργη, ή τουλάχιστον τον «καταλύτη» που θα συμβάλει στο «να καεί το μπου..λο η Βουλή».

 36. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  “Λόγος: «Ο ανήθικος δρόμος του πολιτισμού»

  20/10/2012 από Po

  «Αν θέλετε να σας κάνουν άγαλμα, κάποτε, προσπαθήστε να απαλλαγείτε από τις ηθικές αναστολές»

  Delphine Seyrig – Fernando Rey στη «Διακριτική γοητεία της Μπουρζουαζίας», Luis Buñuel, 1972

  Του Βασίλη Ραφαηλίδη

  Η ιστορία βαδίζει το δύσκολο δρόμο της, ερήμην της ηθικής. Βέβαια, η ηθική υπάρχει πάντα, αλλά μόνο για να ελέγχονται από την κοινωνία τα καταστροφικά ένστικτα και ο άκρατος εγωισμός, μέσα από ένα πλέγμα απαγορεύσεων, που κατά κανόνα έχουν θεϊκή επικύρωση, ώστε να γίνονται, αν όχι περισσότερο πειστικές οι απαγορεύσεις, τουλάχιστον περισσότερο επίφοβες. Κατά κάποιον τρόπο, οι δέκα εντολές είναι τα δέκα άρθρα του χριστιανικού ηθικού «συντάγματος» (κώδικα) πάνω στα οποία στηρίζονται οι επιμέρους ηθικοί νόμοι. ‘Ομως, η τήρηση αυτού του «συντάγματος» δεν επαφίεται στο χριστιανισμό των χριστιανών, όπως το κυρίως ειπείν σύνταγμα στον πατριωτισμό των Ελλήνων, αλλά στο φόβο της τιμωρίας στον άλλο κόσμο. Που όσοι τον αψηφούν κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους στη Γη.

  ….
  ..
  Ο ιστορικός ρόλος της ανηθικότητας είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι της ηθικότητας. Απλή απόδειξη, οι ήρωες. Όπως ξέρουμε, έτσι ονομάζουμε συνήθως αυτούς που σκότωσαν όσο το δυνατόν περισσότερους εχθρούς και στο τέλος σκοτώθηκαν. Και μη μου πείτε, καλά τους έκαναν αφού ήταν εχθροί, γιατί θα αποδειχτείτε φρικαλέοι χριστιανοί. ‘Άλλωστε, είδατε πολλά αγάλματα ηρώων της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών. Το πολύ πολύ να είδατε κανέναν ανδριάντα πολιτικού, που δόξασε την πατρίδα δια των στρατιωτών, δηλαδή δια των εντεταλμένων δολοφόνων.
  Σας το λέω και να το ξέρετε: Αν θέλετε να σας κάνουν άγαλμα, κάποτε, προσπαθήστε να απαλλαγείτε από τις ηθικές αναστολές. Εννοώ άγαλμα που να το στεφανώνουν στις εθνικές επετείους, κι όχι από τα άλλα, τα μονίμως αστεφάνωτα αγάλματα των ποιητών, που λειτουργούν ως άλλοθι στον κόσμο των βαρβάρων. Άλλωστε, στο σχολείο μας υποχρεώνουν να αποστηθίζουμε ημερομηνίες μαχών κυρίως, τουτέστιν ομαδικών και οργανωμένων σφαγών. Κι ύστερα μας ζητούν να γίνουμε καλοί και ηθικοί άνθρωποι. Τα κτήνη! Ενώ κάθε φορά που θα τα βρουν ζόρια, βάζουν μπροστά το μηχανισμό παραγωγής μαζικής ανηθικότητας, έναν έναν μας θέλουν ηθικούς. Τα ζώα!
  Εγώ βρίζω κατά τη συνήθειά μου, όμως η ιστορία γράφει μονίμως στα παλιά της τα παπούτσια την ηθική μου αγανάκτηση. Η ιστορία δεν γράφεται από ηθικολόγους, γράφεται από ανθρώπους αποφασισμένους να σκοτώσουν και να σκοτωθούν αν χρειαστεί για τα συμφέροντά τους. Που, πάρα πολύ συχνά τα βαφτίζουν ιδανικά για να μην καταλαβαίνουμε περί ποιων Ακριβώς συμφερόντων πρόκειται. Όταν π.χ. μας προτείνουν να σκοτωθούμε για την πατρίδα (τι πρόταση κι αυτή, μα τον Δία) δεν μας λένε ότι πρόκειται να σκοτωθούμε για τα συμφέροντα της ιθύνουσας τάξης της πατρίδας που κάνει τον πόλεμο, γιατί έχει σοβαρούς οικονομικούς λόγους να τον κάνει.
  Είναι πολύ εύκολο να εφεύρει κανείς ιδανικά. Ακόμα και ο Τρωικός πόλεμος έγινε για το (αισθητικό) ιδανικό που επέβαλλαν τα μάτια της ωραίας Ελένης, κι όχι για τους θησαυρούς της Τροίας, που είχαν κάτσει σιο μάτι των Αχαιών! Κοίτα να δεις πλάκα, φίλε μου! Να σε στέλνουν να σκοτωθείς, κι αν γυρίσεις ζωντανός να μη σου δίνουν μοιράδι από τη λεία, και να σ ’ αφήνουν να βολοδέρνεις με τα ιδανικά για τα οποία, λέει, έγινε ο πόλεμος. Τουλάχιστον οι αρχαίοι Έλληνες πρότειναν αισθητικά ιδανικά στους μελλοθάνατους. Ενώ εμείς οι τενεκέδες σκοτωνόμαστε για το «βασιλιά και την πατρίδα». Και καλά για την πατρίδα. Τσιμέντο να γίνει. Αμ, εκείνος ο βασιλιάς, πως διάολο γίνεται και γίνεται ιδανικό; Ω, τι κόσμος ηλίθιων μπαμπά Πλάτωνα!
  Η πιο μεγάλη εφεύρεση του καπιταλισμού είναι το κολοσσιαίας σημασίας γεγονός πως παραμέρισε όλα τα άλλα ιδανικά και στη θέση τους έβαλε το χρήμα, όπως γινόταν πάντα στην ιστορία χωρίς να το ομολογούν καθαρά οι πολιτικάντηδες, και οι καθηγητές της ιστορίας που τους βοηθούν αποτελεσματικά. Κύριε, θέλεις ναγίνεις πλούσιος; Σκότωσε, ρήμαξε, κλέψε, εξαπάτησε, κι όταν έρθει η ώρα σου εξομολογήσου και άντε στο καλό. Ο Άγιος Πέτρος σε περιμένει στον Παράδεισο.

  Ο καπιταλισμός, λοιπόν, έκανε καταμερισμό έργου και στην ηθική. Τοποθέτησε το «κακό» σε τούτο τον κόσμο και το «καλό» στον άλλο, ώστε οι κακοί να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σε τούτο τον κόσμο και οι καλοί να παίζουν το κομποσκοίνι τους (ίσως και κάτι άλλο) όσο οι κακοί κάνουν «καλές δουλειές». Έτσι γινόταν πάντα στην ιστορία, αλλά ο καπιταλισμός επιτέλους είπε τα πράγματα με τ ’ όνομά τους. Δηλαδή, δεν το βροντοφώναξε τ ’ όνομα. Το είπε από μέσα του για να μην τ ’ ακούσουν οι χαχόλοι και σταματήσουν να σκοτώνονται, για το βασιλιά (κοίτα να δεις πλάκα) και την πατρίδα.

  Γι’ αυτό και πρόκοψε τόσο γρήγορα ο καπιταλισμός. Πρόκοψε, που λέτε, γιατί αναγνώρισε πως η ιστορία είναι «κακή» απ’ την ίδια τη φύση. Θέλω να πω, πως αναγνώρισε ότι η ιστορία φτιάχνεται και από τους ηθικούς και από τους ανήθικους, εναλλάξ ή κατά ζεύγος, θέλω να πω, μ ’ άλλα λόγια, πως η ιστορία δεν δίνη πεντάρα για την ηθική. Μπορεί να κλαψουρίζουν οι άνθρωποι μετά από κάθε μάχη, πάντως ο αγώνας δόθηκε και κερδήθηκε – κι αυτό έχει σημασία. Αν δοθεί χωρίς να κερδηθεί, τότε κλάψτα δικαίως. Στον καπιταλισμό μετράει μόνο η αποτελεσματικότητα, και ποτέ η ηθική. Αυτό, βέβαια, γινόταν — πάντα κι αυτό έκαναν και τα προγενέστερα του καπιταλισμού κοινωνικά συστήματα. Όμως, ο καπιταλισμός επιδίωξε την αποτελεσματικότητα παντί τρόπω — και γι’ αυτό ακριβώς πρόκοψε και μεγαλούργησε. Σκέψου να κατακτάς την Αμερική, χωρίς, λέει, να σκοτώσεις ούτε έναν Ινδιάνο! Σκέψου να σου επιτίθονται οι φίλοι και γείτονες Τούρκοι για να σε λεηλατήσουν και συ, λέει, να τους λες: Μα, γιατί το κάνατε αυτό παιδιά! Δεν είναι ευγενικό! Μη με υποχρεώσετε να σας σκοτώσω και χάσω τον Παράδεισο στα καλά καθούμενα! Φύγετε, σας παρακαλώ, γιατί θα φωνάξω τον μπαμπά μου τον Ανδρέα.

  Λοιπόν, ας αφήσουμε την πλάκα κι ας το πούμε καθαρά για να το καταλάβουν και οι… εθνικόφρονες (λες;) Το ήθος μετράει και στον άνθρωπο και στις κοινωνίες. Η ηθική όμως δεν μέτρησε ποτέ και σε τίποτα. Μπορεί κάποιοι να κέρδισαν τον Παράδεισο χάρη στην ηθική, αλλά μη μου ζητάτε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτούς, γιατί θα δυσκολευτώ να τις διασταυρώσω ως καλός και ευσυνείδητος δημοσιογράφος. Άλλωστε, ποτέ ο διευθυντής μου δεν με έστειλε με δημοσιογραφική αποστολή στον Παράδεισο. Με έστειλε στην Κίνα, στην Κούβα, στη Λιβύη, στη Σοβ. Ένωση και αλλαχού, αλλά από Παράδεισο, τίποτα. Κανένα νέο από τον Παράδεισο. Εδώ που τα λέμε, πάντως, και ο Παράδεισος και η Κόλαση είναι εδώ στη Γη. Ο καπιταλισμός το αντιλήφθηκε πολύ καλά αυτό. Βέβαια, άφησε την ηθική να δουλεύει υπέρ του ουρανίου Παραδείσου, αλλά αυτό το έκανε μόνο και μόνο για να μην αρχίσουν να ψάχνουν όλοι τον Παράδεισο στη Γη, σε μια εποχή που τα αγαθά είναι ακόμα λιγοστά, και συνεπώς ο παράδεισος της ευημερίας δεν μας χωράει όλους. Πάντως, για πρώτη φορά με τον καπιταλισμό, και χάρη στη σωτήρια ανηθικότητά του (το λέω χωρίς ίχνος ειρωνείας) έγινε αντιληπτό από τον άνθρωπο πως ο Παράδεισος είναι δυνατό να υπάρξει σ ’ αυτή τη Γη. Αφού ήδη υπάρχει για πολύ περισσότερους, απ’ όσους την εποχή της φεουδαρχίας, ή της δουλοκτησίας, σημαίνει πως μπορεί να διευρυνθεί κι άλλο. Ε, ακριβώς αυτή τη διεύρυνση επιχειρεί ο σοσιαλισμός. Πατώντας σταθερά στη ματοβαμμένη ιστορία του καπιταλισμού. Που αν δεν ήταν βάρβαρος, που αν ήταν υπέρ το δέον ηθικός, ούτε λόγος για σοσιαλισμό. Γιατί το σοσιαλισμό τον προετοιμάζει ο καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός μπορεί να γεννηθεί με καισαρική τομή, όπως στη Ρωσία του 1917, αλλά δια παρθενογενέσεως, ποτέ των ποτών. Εμείς οι μαρξιστές δεν μυρίσαμε τον κρίνο για να κυοφορήσουμε το σοσιαλισμό. Θέλω να πω, ο σοσιαλισμός δεν φύτρωσε στα κεφάλια μας, έτσι, γιατί είμαστε οι ηθικοί και οι τίμιοι. Ο ηθικός σοσιαλισμός είναι δυνατός διότι προϋπήρξε ο ανήθικος καπιταλισμός.

  ***

  [Από: Βασίλης Ραφαηλίδης, Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας –Κεφ. 8, εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου]”

  http://roides.wordpress.com/2012/10/20/20oct12/#comments

 37. Ο/Η papoylis λέει:

  Νίκπλε

  με τη τελική σου εύστοχη απόφανση συμφωνώ εν μέρει . Όμως μην αγνοείς και το «μαύρο» παρελθόν που βαραίνει , ειδικά στην επαρχία 😉

 38. Ο/Η papoylis λέει:

  Αφώτιστε

  δυστυχώς τα ανεξάρτητα μυαλά σαν το κυρ βασίλη σπανίζουν πλέον αγαπητέ 🙂

 39. Ο/Η Left G700 λέει:

  Τρία κομμάτια, αυστηρά και αποκλειστικά μόνο για νυχτόβιους, νυχτοβίωτους και νυχτοφευγάτους. Οι υπόλοιποι μπορούν να ακούσουν, αν θέλουν. Το κάπνισμα επιτρέπεται. Όχι όμως —κι αυτό απευθύνεται στα μέλη τής ‘‘μεσαίας τάξεως’’— και το να ξεφυλλίζουν με θόρυβο την Καθημερινή και το Βήμα, καθώς πίνουν τον καφέ τους…

 40. Ο/Η Left G700 λέει:

  Είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε ότι δεν ακούστηκε το παραμικρό χρατς-χρουτς από εφημερίδα. Ευχαριστούμε θερμά για την κατανόηση. 😉

 41. Ο/Η papoylis λέει:

  Αν μη τι άλλο τη κατανόηση την έχουμε όλοι ανάγκη Λέφτηδες

 42. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπητε μας Παπουλη

  την εξαιρετικη σου αναλυση 20/10/2012 στις 4:41 μμ την ανηρτησα χθες στην Καλυβα, για να….μαθαινουν οι πολλοι και για να θυμουνται οι λιγοτεροι.

 43. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Επικαιρα σχολια μου απο Καλυβα σε σχολιο του delta-kapa

  delta-kapa

  Μα το πρόβλημα δεν είναι ότι αν υπολογίσεις την διαφθορά (πάνω και κάτω, στους πολιτικούς και στο λαό) δεν δικαιολογείται από μόνη της η μεγάλη οικονομική κρίση. Προφανώς αυτή η κρίση έχει να κάνει με παγκόσμια φαινόμενα και δεδομένα και τη σχέση μας μαζί τους. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η διαφθορά στην Ελλάδα αναιρεί κάθε ελπίδα για διέξοδο από την κρίση και βυθίζει έναν ολόκληρο λαό σε μια παρατεταμένη παρακμή που κρατούσε καλά και βαθαίνει παρακάτω υπονομεύοντας το μέλλον ακόμη χειρότερα.
  Τα παγκόσμια φαινόμενα και το «φταίξιμο των άλλων» θα έπρεπε να λειτουργούν διεγερτικά στην ανάληψη προσωπικής ευθύνης κι όχι στην δικαιολόγηση αδυναμίας προσαρμογής όπως γίνεται τώρα. Είναι απλό, άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

  Σωστα!
  Παραδειγματα
  1.ποσοι εχουν δει την εξαιρετικη τηλεοπτικη σειρα του Rainer Werner Fassbinder ” Berlin Alexanderplatz”` βασιμσενη στο αριστουργημα του Alfred Döblin’s γραμμενο το 1929, που προβήθηκε μολις 2 φορες στην κρατικη τηλεοραση τα τελευταια 30 ετη;
  ποσοι νεο-ελληνες εχοουν επηραεαστει απο νεοπλουτε αμερικανικες σειρες οπως “Δυναστεια”, “Τολμη και Γοητεια”,…, γιαπικες σειρες οπως “Δικηγοροι του Low Angeles;
  2. Με την εμμεση αλλα και αμεση διαφημιση του υπερ-καταναλωτικου τροπου ζωης, αποχτησαμε ιδιοκτητα σπιτια και εξοχικα, αρκετα απ΄αυτα ημια-αυθαιρετα η αυθαιρετα, 1, 5 ΙΧ ανα οικογενεια εισαγομενα απο το εξωτερικο, πλουσιο οικιακο εξοπλισμο των ανωτερω και αλλα πολλα και ωραια, με καποια υλικα απο την χωρα (τουβλα, τσιμενο, χαλυβας, αλουμινιο,…) ενω τα υπολοιπα για την κατασκευη και τα περισσοτερα απο τον εξοπλισμο εισαγομενα απο το εξωτερικο!!!
  3. Εμεις οι εκλεκτοι, κατοικοι της χωρας οπου η γη γυριζει γυρω απο τον ομφαλο στους Δελφους, καταστρεψαμε την νεολαια μας η οποια “αριστευε” με μ.ο. 17 εναντι 12 στην εποχη μου, οταν η βαθμολογια ηταν αυστηρη και δικαιη . Τα ωθησαμε να “σπουδασουν” σε απειρα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα τελευταια τα “ανωτατοποιησηαμε”.. Ετσι οι βαλκανιοι οικονομικοι μεταναστες, που ηλθαν παρανομα απο το 1990, δουλεψαν ολες τις χειρωνακτικες δουλειες, προκοψαν και το ανεκδοοτο “αλβανος τουριστας”, ηδη απο το 2000 δεν ειναι ανεκδοτο.

  Κακος, σκληρος, αδικος ο καπιταλισμος και ακομη περισσοτερο ο βαλκανικος, αλλα πρεπει να περιμενουμε την επανασταση για να δουν ασπρη μερα το 1/3 του λαου μας;

  Μηπως περιμενουμε to 1/3 να γινει 45% για να εκλεγει η “αριστερη διακυβερνηση” της μεσηλικης ευπορης και -εν πολλοις- κρατικοδιαι-της αριστερας και -επομενως- της κρατικο-καπιταλιστιικης συμφορας που σημαινει ακομη περισσοτερο πονο και χαος για την χωρα μας;

  Οκτωβρίου 21, 2012 στις 4:07 μμ

  Αφώτιστος Φιλέλλην

  Διορθωση/Συμπληρωση :
  Κακος, σκληρος, αδικος ο καπιταλισμος και ακομη περισσοτερο ο βαλκανικος, ακομη περισσοτερο καταστροφικος ο χρηματοοικονομικος καπιταλισμος για την παραγωγικη οικονομια που καλπαζει μετα το 1989, αλλα πρεπει να περιμενουμε την επανασταση για να δουν ασπρη μερα το 1/3 του λαου μας;

  Τo 1/3 ειναι το κατωτερο 1/3 οικονομικα. Αρα εχω κανει λαθος, μετα το κυριακατικο λιτο γευμα μου, διοτι το 1/3 πρεπει να γινει 2/3 ωστε απο τα 2/3 τα 4,5/10 να ψηφισουν “αριστερη διακυβερνηση”, ενω το υπολοιπο να παει ΧΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛΛ, ΝΔ,…

  Οκτωβρίου 21, 2012 στις 4:50 μμ

  Αφώτιστος Φιλέλλην

  δεξιος

  1. Κρατω μονον το “εφευρέθηκε από τη μεσήλικη κλπ η ιδέα του ΝΔΣΟΚ,δηλαδή ότι δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ αυτό που ήταν (άσχετα εάν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ήδη βρισκεται εκεί που αισθάνεται οικεία)”
  2. Ομως εφευρεθηκε απο τον ευρυτερο χωρο της μεσηλικης ευπορης και -εν πολλοις- κρατικοδιαιτης αριστερας (ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ), τους σκεπτομενους και δυσπιστους προς ολα τα κομματα ανενταχτους και τους ψηφοφορους των ΟΠ.

  3.Στο μεσοδιαστημα 89-93 και 04-09 που κυβερνησε η ΝΔ, η λαιμαργια, η διαφθορα , η συναλλαγη,… των στελεχων της μεσηλικης ΟΝΝΕΔ ηταν αναλογη (για να μην πω μεγαλυτερη την περιοδο 04-09) της μεσηλικης ευπορης και -εν πολλοις- κρατικοδιαιτης ΠΑΣΠ και αριστερας

  4. Η ΝΔ εκανε το σφαλμα να απορροφησει στελεχη του ΛΑΟΣ, οπως τον Μ.Βοριδη και τον Μπουμπουκο, οι οποιοι εντελως προκλητικα δυναμιτιζουν την οποια προσπαθεια, λεγοντας λ.χ. ναι στις κατασχεσεις οικιων χρεωκοπημενων δανειοληπτων υπερ των τραπεζων.

  ΥΓ Δεν πολυγραφω για αυταρχισμο και διαφθορα στην ΝΔΠΑΣΟΚ γιατι ειναι διαχρονικα δεδομενα και …τετριμμενα θεματα της δικαιοσυνης που -σχεδον ποτε- δεν θα αποδοθει με φυλακισεις και κυριως δημευσεις..

 44. Ο/Η papoylis λέει:

  Αφώτιστε

  για λόγους που οι περισσότεροι παλαιότεροι εδώ γνωρίζουν θα ήταν σκόπιμο να μην ανεβάζεις στη καλύβα του Πάνου δικά μου κείμενα ή σχόλια . Δεν απαξιώνω τη σημαντική πορεία του εκεί ιστολογίου. Αντίθετα θεωρώ ότι τα δικά μου φληναφήματα δεν έχουν θέση εκεί , ούτε είναι παραγωγικό για κανένα να εμφανίζομαι ακόμα και ως quote εκεί… ;0 🙂

 45. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Συγνωμην , δεν το ηξερα.

 46. Ο/Η papoylis λέει:

  κανένα πρόβλημα αγαπητέ 🙂

 47. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  της π@@@@νας γίνεται!!
  Γύρισα και εγώ από πολυήμερες ενασχολήσεις με κάτι συμφωνίες που έχω να εγγυηθώ (και πάνω που είχα ησυχάσει ότι όλα ok, μέχρι και η συνεργάτις μου, να φανταστείτε, έκανε χαρακίρι στη βουλή της, εγώ να τους διώξω;; δεν βγάζω καλύτερα τα μάτια μου και κάτι τέτοια, έμαθα ότι καθυστερούν πάλι τα λεφτά για κάτι με τριετίες λέει και γενικώς, σεταμάς, μωρέ άμα δεν είμαι εκεί, τέλος πάντων μην σας πρήζω με τα δικά μου) γιατί μετά έχω να ασχοληθώ με κάτι λόμπυ για το Νοέμβριο μην τυχόν και κάμουν λάθος (όπως οι Κύπριοι με το Ανάν) και τι να δω στο post της ..διάδοσης(του Έρμιππου);;.
  Αναλύσεις, πολυμορφία και ..πλουραλισμός και γενικώς όλα στο τραπέζι .
  Θα επανέλθω, μόλις βεβαιωθώ ότι δεν εκμεταλλευτήκατε την ευκαιρία της απουσίας μου ..ορισμένοι, για να αρχίσετε πάλι αυτά τα κομμουνιστικά.

 48. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @Αναγνώστης ο αθηναίος

  Εχεις χασει πολλαααα επεισοδεια, κατα την πολυημερη απουσια σου , αλλα δεν πειραζει, ολα ειναι υπο ελεγχον (εντος του ιστολογιου ο Παπουλης μας βαζει σε ταξη οταν παμε να εκτραπουμε και η ισορροπια επανερχεται) γιατι εκτος υπαρχει συγχυση κια αναταραχη στους ημι-θολωμενους απο τους εγκεφαλος των ελληνων. Μαλιστα ο Προεδρος Α.Τσιπρας εβαλε πολυ μεγαλη δοση agit και λιγοτερη δοση prop .

  Οχι μονον οπως εγραψες της π@@@@νας γίνεται!!» αλλα δηλωσε «Ερχεται χειμώνας χειρότερος από αυτόν του 1941″

  Τσίπρας: «Ερχεται χειμώνας χειρότερος από αυτόν του 1941»
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012
  Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2012 16:01

  Τις συνέπειες της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα μέσω των Μνημονίων και τις απειλές κατά της Δημοκρατίας, περιγράφει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα «Neues Deutschland», τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να «επανασταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη». «Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι χειρότερος από τον τρομερό χειμώνα του 1941» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας.

  Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ ότι αρνείται να επαναφέρει στο προσκήνιο μια συμφωνία, όπως εκείνη του Λονδίνου για το Χρέος το 1953, η οποία ουσιαστικά απάλλαξε τη Γερμανία από το δανειακό βάρος της και άνοιξε το δρόμο στη μεταπολεμική οικονομική επιτυχία της Δυτικής Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι η άρνηση αυτή είναι επιλογή της κυβέρνησης Συνασπισμού στο Βερολίνο.

  Δυόμιση χρόνια αμείλικτης λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας έχουν ήδη παράξει τους πικρούς καρπούς τους, αναφέρει ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας:

  -Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνεται διαρκώς. Είναι πλέον εκτός ελέγχου και μη βιώσιμο.

  -Η Ελλάδα κατεβαίνει συνέχεια την κλίμακα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, παρά την απότομη, σημαντική και συνεχιζόμενη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

  -Μεγάλες επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας.

  Υπό το πρίσμα αυτό ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι «η λιτότητα δεν είναι η λύση στην κρίση. Η ίδια είναι η κρίση» και «θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά και της Ευρωζώνης συνολικά. Το φάντασμα της Βαϊμάρης προβάλλει στην Ελλάδα. Μελανοχίτωνες και τάγματα εφόδου ήδη σπέρνουν τη βία στους δρόμους της Αθήνας και των χωριών της Ελλάδας».

  «Ο κοινωνικός ιστός διαλύεται», προσθέτει ο κ. Τσίπρας.

  «Η χώρα είναι στα πρόθυρα μιας οξείας ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί οι αυτοκτονίες και τα βίαια εγκλήματα.

  »Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων δεν μπορεί πλέον να πληρώνει για φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις. Πολλοί περιμένουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο χειρότερος από τον τρομερό χειμώνα του 1941. Και αυτό, γιατί οι μισθοί και τα ημερομίσθια έχουν μειωθεί την τελευταία τριετία, κατά μέσο όρο, περισσότερο από 25%.

  »Η επίσημη ανεργία έχει ήδη αυξηθεί στο 25% του εργατικού δυναμικού και αναμένεται να ξεπεράσει το 30% την επόμενη χρονιά.

  »Στους νέους είναι στο 55%. Το μαύρο πέπλο της φτώχειας ήδη καλύπτει το ένα τρίτο του πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές στα είδη διατροφής και στα άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχουν ανέβει. Ειδικότερα, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2012, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 40%. Αυτό συνέβη εξαιτίας της αύξησης στον αντίστοιχο ειδικό φόρο κατανάλωσης, που επέβαλε το Μνημόνιο».

  Ο κ. Τσίπρας τονίζει την ανάγκη να επανασταθεροποιηθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και για να γίνει αυτό, πρέπει να αποσταθεροποιηθεί ο νεοφιλελευθερισμός, όπως λέει χαρακτηριστικά και καταλήγει:

  «Πρέπει να αφαιρέσουμε τη νεοφιλελεύθερη ροπή από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, να βγάλουμε την Ευρωζώνη από την παγίδα της λιτότητας και της ύφεσης, να αναθεωρήσουμε τον τρόπο λειτουργίας της και να αντιστρέψουμε τη de facto διαίρεσή της ανάμεσα στον πιστωτικό Βορρά και τον χρεωστικό Νότο. Μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία είναι το κοινό καθήκον μας».

 49. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

  1. Δεν θα ειναι ο χειροτερος χειμωνας της 50-ετιας οπως στην Αθήνα το χειμώνα 1941-1942, αντιθετως οι ειδικοι προβλεπουν ανυψωση της θερμοκρασιας.
  2.Θα παμε στα χωρια μας. και αν δεν εχουμε, σε χωρια φιλων και γνωστων να γινουμε εργατες γης και θα πληρωνομαστε σε ειδος.
  3. Ο διεθνης ερυθρος στρατος για μας τους ….χριστιανους και η ερυθρα ημισεληνος για τους μουσουλμανους οικονομικους μεταναστες θα φερουν απο 2 τσουβαλια σιτηρα. Θα κανομε αλευρι στο mixer και ψωμι στο φουρνο. Θα ειναι πιτυρουχο, αρα και υγιεινο.
  4. Καθε πολυακτοικια θα εχει την pilotis η στην ταρατσα αγελαδα της για γαλα.Οι μη εχοντες pilotis και εχοντες κεκλιμενη στεγη, θα ειναι στον ακαλυπτο κατ’ αρχην.
  5. Ρουχα , υποδηματα εχουμε αφθονα.
  6…..

  ΥΓ Μπορει να γκρινιαζουν μερικοι της chaviar guache , οτι δεν θα εχουν καθε πρωι τα ζεστα croissants τους αλλα και για αυτο εχω φροντισει στον επομενο συνδεσμο. Αφηστε που αυτοι εχουν “καβατζα” και θα τα προμηθευονται απο την μαυρη αγορα..

  http://www.videojug.com/film/how-to-make-croissants

  Συμπερασμα : Ο κ. Α. Τσιπρας δεν κανει παρεα με τον δυνητικο αντιπαλο του Δ.Παπαδημουλη, αποφοιτο Βαρβακειου και Πολιτικο Μηχανικο ΕΜΠ, αλλα με τον Μ.Γλεζο,απο τον οποιο -φαινεται- να εχει επηρρεασθει τα μαλλα για τον χειμώνα του 2012-2013 που θα ειναι χειροερος απο αυτον του 1941-1942!!!

 50. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Χαιρετώ τους φίλους,
  και συγκρατώ ορισμένα αποσπάσματα από τα παραπάνω σχόλια του παπούλη:
  Μερικοί εδώ [mes hommages…] θεωρούν τη “κευνσιανή” πολιτική που υπονοεί ο Έρμιππος ως αδιέξοδη και θεωρούν ότι ο μοναδικός δρόμος “σωτηρίας” δείχνει[…]σέβομαι απεριόριστα αυτή την άποψη στο μέτρο που εκκινεί […] Αλλά οι όροι είναι σαφώς διαφορετικοί , οι στρατηγικές και οι τακτικές πρέπει να βλέπουν τη σημερινή πραγματικότητα[…]

  η πολιτική που θέτει ως απαρέγκλιτο όρο τη “ριζική ανατροπή” χωρίς να αναζητεί συμμαχίες για την άμεση ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ και αντιστροφή της πορείας ως προαπαιτούμενο αν δεν είναι ύποπτη δεν απέχει[…]

  Χαίρομαι παπούλη να επαναλαμβάνω οτι η εκτίμηση είναι αμοιβαία. Από την άλλη, ομολογώ οτι αντιμετωπίζω την εξελισσόμενη άποψη στα γραφτά σου εδώ και ως αντικείμενο μελέτης:

  έχοντας εντοπίσει με τόση διαύγεια τα αίτια και το προφίλ της κρίσης, έχοντας με τόση οξύνοια απομονώσει τα δευτερογενή/παρεπόμενα/φαινοτυπικά χαρακτηριστικά της στην Ελλάδα, αδυνατώ να καταλάβω τι είναι αυτό που σε κάνει να επενδύεις τόση ελπίδα στη δυνατότητα άμεσης
  (διάβαζε: εντός των ασφυκτικών πλαισίων και δεσμών του εξαρτημένου καπιταλισμού μας) ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων από την κρίση.
  Μήπως είναι η αντικειμενική δυνατότητα να υιοθετήσει το αίτημα για μια τέτοια πολιτική (ανακούφιση, εντός πλαισίων) η συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία; Μα το έχει ήδη κάνει, αγαπητέ. Αυτή είναι η εντολή της κυβέρνησης Σαμαρά. Παρόμοια είναι και η εντολή της αντιπολίτευσης Τσίπρα (η διαφορά ψἠφου έγκειται στην κάκιστη μαρτυρία των παρατάξεων που κυβέρνησαν τη χώρα κατά τη διάρκεια επώασης της τρέχουσας κρίσης). Ή αν θες κι επιβεβαίωση από την ανάποδη, είναι η εντελώς αντίθετη άποψη περί ρήξης που αποδοκιμάστηκε συντριπτικά!
  Έτοιμα λοιπόν τα στρατά – μόνο που η στρατηγική τους αυτοπεριορίζεται στο να παρακαλέσουμε, να πείσουμε, να διαμαρτυρηθούμε στην τρόικα (ΕΕ ΕΚΤ ΔΝΤ, θυμίζω, όχι Μαζούχ Μόρς και Τόμσεν όπως διαδίδεται 😉 ), άντε να μπλοφάρουμε οτι σηκωνόμαστε απ’το τραπέζι χωρίς ποτέ να είμαστε διατεθειμένοι να το πράξουμε. Επαναλαμβάνω, αν αυτές οι συμμαχίες είναι το ζητούμενο, τις έχεις – κατά πανδημία.
  Η «απάντηση» όμως που έχει λάβει η κυβέρνηση αυτή στην εκτέλεση της εντολής της είναι τέτοια που την κάνει πια να παρονομάζεται «τρόικα εσωτερικού». Έτσι τη λες κι εσύ, και την αποδίδεις στη φύση της (λούστροι κτλ). Ζητάς λοιπόν για την ίδια εντολή (παράκληση/πειθώ/διαμαρτυρία/μπλόφα), την άλλη τη σωστή κυβέρνηση, τη δική μας, αυτή που λόγω ειλικρινών διαθέσεων στοιχηματίζεις οτι θα κάμψει την τρόικα μπρος στις ανυπολόγιστες συνέπειες που θα είχε η τυχόν πραγματοποίηση της απειλής-μπλόφας. Και τι ωραία που θα ήταν τότε! Και να τα σχέδια, τα νοικοκυρέματα, η ανάπτυξη, ο πραγματικός εκσυγχρονισμός.
  Είναι δυνατόν να μη μας «εγκρίνει» μετά η «Ευρώπη», μόλις θα δει πόσο θα ξεβρωμίσει το κράτος μας, πόσο φέαρ το σύστημα προμηθειών μας, πόση φλόγα θα έχει η Παιδεία μας, πόσο δυναμισμό οι επιχειρήσεις μας, πόσο ανακουφισμένος θα είναι ο λαός μας; Ε δεν μπορεί, γιατί θα έχουν πέσει στο λάκκο που σκάβουν, γιατί εκεί μας λέει κι ο Φούχτολος οτι θέλει να μας πάει, οπότε αν καταφέρουμε να πάμε εμείς κερδίζοντας με την απειλή και το ζόρι κάποια αναστολή, κάτι σαν μορατόριουμ, να ανασάνουμε, ε θα δουν κι οι Ευρωπαϊκοί λαοί, και θα αλλάξει το τροπάρι, άσε που μπορεί ως και όλη η «Ευρώπη» να αλλάξει.
  …..
  Αυτή τη λιμώδη οπτασία βλέπω οτι αντιτάσσεις στην αναγκαία συνέπεια της δικής σου ανάλυσης για την κρίση, λόγω του οτι «οι όροι είναι σαφώς διαφορετικοί» και συνεπώς «οι στρατηγικές και οι τακτικές πρέπει να βλέπουν τη σημερινή πραγματικότητα».
  Κάνεις αυτό αντί να προσδιορίζεις θετικά το «ποιοι είναι» οι ρημάδηδες όροι και «πώς οι στρατηγικές πρέπει να βλέπουν…», κι ενώ επιπλέον γνωρίζουμε ούλοι, (αφεντικά και δούλοι) οτι:

  -ο καπιταλισμός δια των κεφαλαιοκρατών και των κρατών, «θέλει» να βγει από τη (δική του) κρίση. Η Κεϋνσιανή πολιτική ήταν δική τους ιστορική (σε άλλες συνθήκες) δράση απέναντι στην κρίση, και αν αυτός ήταν ο πιό σίγουρος δρόμος να βγουν σήμερα από αυτή, δεν θα μιλούσαν για τίποτε άλλο.

  -η Βουλγαρία είναι μια χαρά χώρα, απλώς πιό υποβαθμισμένη στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας από τη δική μας, και αν η Ελλάδα πρόκειται να βγει από την κρίση μοιάζοντάς της, πράγμα επικίνδυνα ρεαλιστικό αν αναδιφήσει κανείς τα πρόσφατα πάθη των γειτόνων, κανείς καπιταλιστής ή κρατικός αρμόδιος μεγάλης Δύναμης δεν πρόκειται να μην ενθουσιαστεί με την ιδέα. Αυτό συμβαίνει εκεί πάμε και μια χαρά διέξοδος είναι «για την Ελλάδα». Όσο για τους Έλληνες, σιγά μην πεθάνουν αν πάθουν ο,τι οι Βούλγαροι – σάμπως οι Βούλγαροι πέθαναν;

  -η εξαθλίωση οδηγεί στην απελπισία και την εξαγρίωση, που είναι οι βέλτιστες εργαστηριακές συνθήκες καλλιέργειας της φασιστικής πανούκλας. (Μην ξεχνάμε οτι κι αυτή παίζει το ρόλο συνθήκης καλλιέργειας της αναγκαίας υποταγής για τις πολιτικές ξεπεράσματος της κρίσης και μην ξεχνάμε οτι λάθη καμμιά φορά γίνονται και το καζάνι σκάει…)
  Με τη σειρά τους η απελπισία και η εξαγρίωση υποβοηθούνται από οποιονδήποτε πολιτικό παράγοντα αναπαράγει φρούδες ελπίδες ανάσχεσης της πορείας της χώρας «με κόλπο/χωρίς κόπο», ήτοι, για να μιλάμε άνευ ντροπών, χωρίς ρήξη με τα ιμπεριαλιστικά δεσμά και με τα μονοπώλια.

  Κανείς από όσους ξεκινάν την ανάλυση της κρίσης όπως εσύ φίλτατε δεν περιμένει λοιπόν καμμία ωρίμανση των συνειδήσεων μέσω εξαθλίωσης. Και κανείς από όσους εξ’αυτών δεν έχουν θολώσει δεν οραματίζεται τους κομμουνισμούς των στρατοπέδων. Όλοι προσπαθούν να κινηθούν με βάση όσα συνεπάγεται μια τέτοια ανάλυση: την ανάγκη και το αναπόφευκτο της ρήξης αν η σημερινή επιχείρηση ξεπεράσματος της κρίσης μάς κατεδαφίζει κοινωνικώς.
  Το ίδιο δεν θα έπρεπε να κάνεις κι εσύ, αντί να δραπετεύεις σε μάταιες και παραλυτικές οπτασίες;

 51. Ο/Η papoylis λέει:

  Αγαπητέ Μπλακσίπιε

  Στο σημαντικότατο ( κατ εμέ ) σχόλιο σου θα μπορέσω να απαντήσω αναλυτικά τη Τετάρτη ( με τη βοήθεια του πατέρα Ντουγκασβίλι ) γιατί δε βρίσκομαι στη βάση μου και δεν έχω άνετη πρόσβαση

  φαντάζομαι ότι ( όπως πάντα ) έχεις την υπομονή να περιμένεις 🙂

  Αναγνώστα

  αφού μου ξεκαθαρίσεις το προηγούμενο σχόλιο σου σε άπταιστο αραμαϊκή , ελπίζω να έρθεις μετά να εκφράσεις τις απόψεις σου για τη τρέχουσα συζήτηση 😉

 52. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Τι να ξεκαθαρίσω, αφού τα ξεκαθάρισε ο Μαυροπρόβατος(*) 🙂

  Άμα πιστεύεις ότι
  «…..Αντιλαμβάνομαι ότι πράγματι η κύρια αντίθεση παραμένει η ίδια όπως και μετά το 1870 περίπου.,

  και απλώς το ζήτημα είναι η «προσαρμογή των τακτικών και των στρατηγικών στα ζητούμενα του σήμερα», προφανώς έχει δίκιο σε αυτό που σου επισημαίνει.

  Με μια κουβέντα ενώ ..κουμμουνιστικά τα λες, δεν το λες όλο (ναι ρε η λύση είναι η ανατροπή και τα υποδέλοιπα είναι ..ρεφορμισμοί) γιατί απλώς «το επίπεδο συνειδητότητας» του ..κοσμάκη δεν το επιτρέπει (όπως αποφαίνεσαι στο σχόλιο).

  Ακολούθως, δέχεσαι τις κευνσιανές πολιτκές, ως ανάχωμα στην καταστροφή που βεβαίως ο ένας πόλος της αντίθεσης (του 1870) προκαλεί, καθότι αυτή είναι η δουλειά του.
  Δηλαδή ως αναγκαίο στάδιο (και αναγκαίο κακό) για το επόμενο όπου η ..συνειδητότητα θα έχει βελτιωθεί.
  Αμ Παπούλη τη θεωρία των σταδίων το ΚΚΕ (έμαθα ότι ) την έχει ξεπεράσει και εγώ ως ..εκσυγχρονιστής είμαι με τους μοντέρνους , άρα καλά σου τα λέει ο Μαυτοπρόβατος.
  Αρκεί φυσικά να δεχθούμε αυτά που δέχεσαι για την αντίθεση και τις συνεπαγόμενες ερμηνείες.

  Γνωρίζεις ότι δεν το βλέπω έτσι και σκοπός μου δεν είναι να καταπιαστούμε με αυτό.
  Και σέβομαι και εσένα που το βλέπεις και το Μαυροπρόβατο που το βλέπει και αυτός, απλώς νομίζω με μεγαλύτερη συνέπεια.

  Ας πάμε λοιπόν να δούμε διαφωνίες με δεδομένες τις ..διαφωνίες μας
  Θα σου πω λοιπόν ότι διαφωνώ στο σχήμα που χρησιμοποιείς ότι υπάρχει ο χειμαζόμενος λαός που παραζαλισμένος από το περιβάλλον διαμορφώνει ένα κοινωνικό στάτους, πάνω στο οποίο έρχεται η Αριστερά (και οι άλλοι, αλλά ..απαξιείς είπαμε) να ασκήσει πολιτική.

  Οπότε τι να σου κάνει η καϋμένη, πώς να τους ..κουλαντρίσει (έχουν και χαμηλή συνείδηση άλλωστε με αυτά που τραβάνε).
  Το λες κάπως έτσι:
  » Σε αυτό το “κομφούζιο” μικρών και μεγάλων συμφερόντων , ιδιωτικών συμπεριφορών και δραμάτων καλείται και η Αριστερά να ασκήσει πολιτική »

  Αγαπητέ μου Παπούλη, εγώ πάλι πιστεύω ότι δεν υπάρχει ο Λαός που διαμορφώνει το κοινωνικό στάτους έξω από τις παρεμβάσεις της πολιτικής.
  Ίσα ίσα στο πεδίο της συμπεριφοράς το βάρος των πολτικών παρεμβάσεων είναι μεγάλο στη διαμόρφωσή της και δεν είναι ζήτημα της μετά διαχείρισής της, αλλά της αρχικής διαμόρφωσής της.

  Άρα καλά αυτά που λες με τα ιδιωτικά συμφέροντα και τις συμπεριφορές, αλλά διαμορφώνονται και από τις παρεμβάσεις και των Αριστερών δυνάμεων (για τους άλλους είπαμε δεν αξίζει τον κόπο να ασχολούμεθα) και κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε ότι με το να τους βγάζουμε από το κάδρο δεν κάνουμε αφαιρετική ..σύνθεση, αλλά ..αφηρημένη (χο χο χο).

  Θα με ενδιέφερε αγαπητέ λοιπόν η άποψή σου και …καλλιτεχνικώς (αφαίρεσε από το πεδίο εξέτασης τη ..βασική αντίθεση, είτε του 1870 είτε άλλη και ας κρίνουμε πώς στέκεται το δημιούργημα – τις αριστερές αφηγήσεις για τη συγκυρία στο χώρο. Ω ναι το χώρο με το δικομματισμό επί 35 χρόνια, τη ΧΑ σήμερα κλπ κλπ)

  (*) Δράττομαι δε της ευκαιρίας να σας πω το ακόλουθο περιστατικό.
  Πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι αντιλαμβάνομαι (από την αρχή όχι τώρα) τον ενλόγω συν-σχολιαστή όχι ως ενταγμένο σε ένα κόμμα και άρα φορέα των απόψεων , αλλά ότι απλώς τυχαίνει και οι απόψεις του συμφωνούν ενίοτε και με τις πολιτικές του ..ευαγούς. Το λέω και στα ..ελλληνικά (διότι στα αραμαϊκά είναι ξεκάθαρο) διότι είναι πιθανόν κάποιες ..παραβολές μου (είναι γνωστό ότι και ένας προηγούμενος που μιλούσε τα αραμαϊκά, χρησιμοποιούσε παραβολές, έτσι είμεθα εμείς) να εκληφθούν λάθος, ειδικά από όσους δεν τις παίρνουν (τις γλώσσες).

  Πάμε παρακάτω, δηλαδή στο περιστατικό.
  Μία πολύ καλή φίλη που γνωριζόμεθα από πολύυυυ παλια μούπε ότι εκθέτει κάτι έργα σε μια έκθεση μαζί με κάτι άλλους ομότεχνους και αν θέλω να πάω να τα δω.
  Φυσικά ήθελα (μπορεί να είμεθα βάρβαροι αλλά αγαπάμε και τα άνθη), αλλά δεν κατάλαβα εξ’αρχής πού γινόταν η ομαδική.
  Μούπε Πέραμα, λέω στο Δημαρχείο θάναι, αλλά όταν αναζήτησα τη διεύθυνση τι ανακάλυψα;;
  Όου γιες, στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, όπου το σωματείο κλπ κλπ, μαζί με συλλόγους καταλάβατε!!
  Πήγα και εγώ με άλυτη την απορία (μα καλά αυτή δεν με ..έψεγε, έκπαλαι, ότι ασχολούμαι με αυτά τα φορμαλιστικά και ότι η τέχνη δεν μπορεί να μπάινει σε καλούπια και κάτι τέτοια) και παθαίνω πλάκα.
  Εξαιρετικός χώρος (τεράστιος και με ..ντεκόρ λιτόν και άψογον), εξαιρετική οργάνωση, για την εποχή πάρα πολλά και πολύ καλά έργα.
  Σεβασμός στον καλλιτέχνη, στον επισκέπτη, το οποίο ανταποδίδετο και από αυτούς και θάλεγα ότι δεν θυμάμαι πότε είδα τέτοια ..λειτουργικότητα σε ανάλογη εκδήλωση.
  Ούτε ελιτισμός, κοινωνισμός και τέτοια, αλλά ούτε υποψία κλίματος που ..ζντανόφερνε!!
  Τελικά, άμα υπάρχει συνέπεια και οργάνωση πολλά γίνονται (κατέληξα).
  Αν πάει κανένας, να προσέξει όπως μπαίνει αριστερά μία σύνθεση από «γλυπτά» (σιδηροκατασκευές), όπου ένας μάλλον εργάτης είναι δεμένος με ένα κάβο. Άμα το δει να έρθει να το σχολιάσουμε (σημειωτέον, δεν τον γνωρίζω το δημιουργό και δεν είναι η φίλη μου).
  Αυτά (ουφ που λέει και ο Παπούλης).

 53. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Για φωτισμενους μονον. Οι ταξικοι αγωνες στον βιοτοπο του ΚΚΕ (κατ΄αναλογια με το «Οι ταξικοι αγωνες στην ΕΣΣΔ» *)

  Mα τι λετε ! Γνωστη μου εδωσε 2 πινακες ζωγραφικης για τους ανεργους της ναυπηγο-επισκευαστικης βασης του Περαματος (εφαγε κακια αγκιτατσια η ψυχοπονιαρα καλλιτεχνις ) και μετα εμαθε οτι τα χρηματα που ελαβαν ηταν για να πληρωθουν οι δικηγοροι των ανεργων της ναυπηγοεπισκευαστικης βασης και οχι για τους ανεργους κι εγινε «Τουρκαλα» !!!
  Το ωραιο ηταν οτι μετα ενα ετος της ξαναζητησαν εργα και -φυσικα- δεν εδωσε.

  ΥΓ Μηπως η φιλη σου ηταν και βουλευτινα καποιο φεγγαρι;

  *»Περιγραφή
  Ο Σαρλ Μπετελέμ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μαρξιστές θεωρητικούς της μεταπολεμικής περιόδου. Στο τρίτομο έργο του Οι ταξικοί αγώνες στην ΕΣΣΔ θίγεται για πρώτη φορά το ζήτημα της αλληλεπίδρασης των κοινωνικών μετασχηματισμών και της εξέλιξης του μπολσεβίκικου «ιδεολογικού συστήματος». Καρπός ενδελεχούς και μακροχρόνιας έρευνας, είναι μια οξυδερκής, σφαιρική μαρξιστική ανάλυση της σοβιετικής ιστορίας και πραγματικότητας, που περιγράφει τη φύση των ζυμώσεων που έλαβαν χώρα στο πέρασμα του χρόνου και των κοινωνικών δυνάμεων που τις υποκίνησαν.
  Στον δεύτερο τόμο του έργου του ο Σαρλ Μπετελέμ, εξετάζοντας τη μετά τον θάνατο του Λένιν περίοδο, μελετά τη συσσώρευση των αντιφάσεων που εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ως «γενική κρίση» της Νέας Οικονομικής Πολιτικής και που εκφράζει, στην πραγματικότητα, στις παραμονές της σταλινικής «μεγάλης στροφής», την αποτυχία των προσπαθειών για μα εργατο-αγροτική συμμαχία στην ΕΣΣΔ. Στο επίκεντρο της ανάλυσής του ο Σ. Μπετελέμ θέτει, με πρωτοποριακό για την εποχή του τρόπο, το ζήτημα των σχέσεων ανάμεσα στη διαδικασία μετάλλαξης του σοβιετικού κοινωνικού συστήματος και στην εξέλιξη του μπολσεβίκικου «ιδεολογικού συστήματος», που κάθε άλλο παρά συμπίπτει, την περίοδο εκείνη, με τον επαναστατικό μαρξισμό.
  Έργο κομβικό για τη μελέτη αυτού που αποκλήθηκε «περίοδος της προσωπολατρίας», αποτελεί απαραίτητη αναφορά για την κατανόηση και τη μαρξιστική ερμηνεία του σταλινικού φαινομένου.»

 54. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Μαρτυριες
  Ιουνιος 1984, Βαρνα.
  Ξενοδοχεια πολυ καλα, περιβαλλον εξαιρετικο, αμμος χρυση, υπεροχο θερετρο για στελεχαρες Αν.Γερμανιας, ΕΣΣΔ*, Τσεχοσλοβακιας,…Το προλεταριατο ημιαλκοολικο (οπως ειδα στην Βουδαπεστη το Πασχα του 1977).

  *Μερικοι απο αυτους ειναι ολιγαρχες.
  Ενας απ’ αυτους, ο Γκαουζωφ παντρευτηκε και την Χριστινα Ωναση.

 55. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Αφώτιστε, και ψυχοπονιάρης και καλλιτέχνης δεν υφίσταται, ένα από τα 2 μπορεί νάναι κάποιος(α) και πιθανώς εξ’ ού και η απογοήτευσις με την κατάληξη των χρημάτων.
  Αυτά, εσύ ειδικά, νόμιζα ότι τα θεωρούσες αυτονόητα 🙂 .

  Το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό, εγώ σου είπα ότι η εκδήλωση ήτο πολύ καλή ως τέτοια και για το ..κουόρ μπίσνες των συμμετεχόντων, ήτοι να προβάλλουν τη δουλειά τους και να επικοινωνήσουν με ευρύ κοινό, άσε το σκοπό.
  Μην γίνουμε σαν κάτι νεόκοπους κνίτες (και μάλιστα όχι όλους) που θεωρούσαν τις εκδόσεις της Εθνικής Τράπεζας απαράδεκτες, επειδή τα χρήματα από τις πωλήσεις πήγαιναν στα ..ιδρύματα.

  ΥΓ Όχι μόνο δεν ήτο βουλευτής, αλλά δεν ήτο καν ΚΚΕ. Παρεπιμπτόντως, αν δεν γνωρίζεις το χώρο (όχι του ΚΚΕ), δες τα αποτελέσματα στις Εκλογές των Ενώσεων και Επιμελητηρίων των ..καλών τεχνών και θα εξηγήσεις πολλά (είναι λίγο sui generis η κατάσταση)

 56. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Ο ορισμος του καλλιτεχνη ειναι ευαισθητος, αρα ψυχοπονιάρης και -ενδεχομενως- ημι-διαταραγμενος που ασχολειται με την τεχνη για να ρυθμιζει τις εμμονες, διαταραχες αλλες …βλαβες . Αποασταγμα της μακροχρονης εμπειριας του ΑΦ.

 57. Ο/Η Πάνος λέει:

  Για τον Αφώτιστο:

  Η καλύβα δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να φιλοξενεί σχόλια του παπούλη, τα οποία επιλέγεις εσύ ή όποιος άλλος. Εκτός αν ισχύει το αντίστροφο, οπότε, πάσο!

  ΥΓ. Το προσφάτως φιλοξενηθέν ήταν, επιπλέον, εξαιρετικά ενδιαφέρον! 🙂

 58. Ο/Η papoylis λέει:

  Πάνο

  μιας και δυό χρόνια τώρα δεν επικοινωνούμε να σου εκφράσω μόνο ευχές…

  να εξηγήσω ότι η παρατήρηση μου προς τον Αφώτιστο σκοπό είχε να μη δημιουργήσει το παραμικρό ζήτημα στη Καλύβα , ζήτημα που εκ προοιμίου θεωρούσα δεδομένο ότι ΔΕΝ θα δημιουργούσε ο Καλυβάρχης 😉 🙂

 59. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα

  έξυπνη η κίνηση να «κρυφτείς» πίσω από τον όγκο του Μπλακσίπιου και επομένως η προς αυτόν απάντηση μου απευθύνεται πλαγίως και σε σένα . να προσθέσω μόνο ότι , όπως ίσως έχεις αντιληφθεί αγαπητέ , δεν συζητώ επί της ουσίας με ενεργούμενα του ευαγούς που το τελευταίο διάστημα έχουν κατακλύσει «εθελοντικά» τη μπλογκόσφαιρα . Αντίθετα με το μαυροπροβατή που χρόνια , με συνέπεια , καλή διάθεση και σταθερότητα , κυκλοφορεί στη μπλογκόσφαιρα με συνδέουν πολλά, σε ακόμα περισσότερα ίσως διαφωνούμε , αλλά ποτέ δεν αμφισβήτησε ο ένας την ειλικρίνεια και τη καλή πρόθεση του άλλου. Πολλές φορές έχει τύχει να μη μπορέσουμε , παρά τρίχα , συναντηθούμε δια ζώσης , κάτι σαν τη δική μου τη περίπτωση ένα πράμα 🙂

  Μπλακσίπιε σε ευχαριστώ για την υπομονή

  Για λόγους χρόνου διαθέσιμου θα είμαι λίγο ……τηλεγραφικός 🙂

  «αδυνατώ να καταλάβω τι είναι αυτό που σε κάνει να επενδύεις τόση ελπίδα στη δυνατότητα άμεσης …. ανακούφισης»

  Πού την είδες ορέ Μπλακσίπιε την Τοοοοση ..ελπίδα ;;; Θεωρώ ( εδώ και χρόνια ) ότι οι συνθήκες και οι εξελίξεις βαραίνουν συνεχώς τη παλάντζα εναντίον του κοσμάκη ( ΔΕΝ χρησιμοποιώ εύκολα τη λέξη ΛΑΟΣ ) . Απαισιόδοξος είμαι για τη συνέχεια όπως καλά γνωρίζεις 😉 Και αυτό επειδή ούτε υπάρχει σήμερα ένα ισχυρό και μαζικό κίνημα αντίστασης , ούτε οι πολιτικοί φορείς που θα μπορούσαν να το εμπνεύσουν διαθέτουν τα απαραίτητα .. εφόδια για ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα.

  Από την άλλη βρισκόμαστε πράγματι εδώ σε προϊούσα ανθρωπιστική κρίση που ο κοσμάκης που έδωσε την «εντολή » όπως λες στον Αντωνάκη εν μέσω θολών προσδοκιών , οργίου των ΜΜΕ και τρομοκρατίας των συνειδήσεων δεν ήθελε , ακόμα , να τη πιστέψει . Θα τη βιώσει σίγουρα μαζί με την απαραίτητη άγρια καταστολή στη συνέχεια. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο..

  Αλλά ας παρατηρήσουμε με προσοχή το δεύτερο εκλογικό αποτέλεσμα όπου , όπως λες , δόθηκε η εντολή για ανακούφιση από τη μάζα των πολιτών : Ήταν ένα αποτέλεσμα οριστικό ;;; προφανώς όχι γιατί χρειάστηκε η συνδρομή του χοντρού και του Φανούρη . Με ποιό σύνθημα βγήκαν : με την επαναδιαπραγμάτευση που ο κοσμάκης , ως ένα ποσοστό που ΔΕΝ ξεπερνά το 50% , τη πίστεψε επειδή πράγματι ήλπισε στην ..ανακούφιση. Για να διαψευσθεί τώρα οικτρά με αποτέλεσμα στη συνέχεια να αρπάζεται εύκολα , ως πελατεία , από τα χρυσαύγουλα.

  Υπήρχε τον Ιούνη εναλλακτική αξιόπιστη ;;;; Προφανώς όχι γι αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑς έμεινε αξιωματική αντιπολίτευση , τα χρυσαύγουλα ουδόλως ετρώθησαν από τη κόντρα και τη πλήρωσαν οι ΑνεξΕλ ,το ΚΚΕ και οι ΟΠ. Όμως όλοι ανεξαιρέτως οι «συστημικοί» , βλέπε πχ Ντόρα , έσπευσαν ενωμένοι όσο ΠΟΤΕ στον υπέρ …παρτίδος και τραπεζών αγώνα . Και η ..αριστερά απόμεινε να αναζητεί το ..φύλο των πιονιέρων 🙂

  Αν επομένως το ζητούμενο είναι η «ριζική ανατροπή» δηλαδή η επίλυση επί του πεδίου ( ΑΥΤΟΥ του εγχώριου αλλά και διεθνούς πεδίου ) της «βασικής αντίθεσης» , τότε συμβαίνουν δύο τινά :

  α) είτε το εκλογικό αποτέλεσμα και η εξ αυτού «εντολή» μπορεί να αγνοείται και να αναμένουμε πότε ο ΛΑΟΣ ως συλλογική συνειδητή οντότητα θα είναι έτοιμος για το …μεγάλο άλμα προς το άγνωστο
  β) είτε μέχρι να δεήσει ο υποκειμενικός παράγοντας , αφού από αντικειμενικούς κονομήσαμε , να δούμε τι πήγε στραβά , να παρέμβουμε , να ενωθούμε για να σταματήσει η κατηφόρα

  Και σε αυτό το τελευταίο επιμένω αγαπητέ ( στην ‘ανακούφιση εδώ και τώρα» ) επειδή :

  1) Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν σε όλο τον Ευρ. Νότο και σύντομα θα τα δούμε και στον Ευρ. Βορρά. Το γεγονός ότι πρόκειται για γενικευμένη κρίση που οπωσδήποτε οφείλεται στη δομική συγκρότηση του συστήματος του σάπιου πλέον καπιταλισμού δεν αποτελεί απαραίτητα επιχείρημα υπέρ της δικής σου θεώρησης. Γιατί στην ίδια σχεδόν ένταση και βάθος χτύπησε και η κρίση του 29 με τα γνωστά αποτελέσματα. Μάλιστα τότε υπήρχε ζωντανό και το …αντιπαράδειγμα της ΕΣΣΔ , ενώ σήμερα ακόμα και στη κατ όνομα κομμουνιστική Κίνα κουμάντο κάνει ο κάπταιν Βού της Cosco , ενώ τα πάλαι ποτέ κραταιά κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης είναι άθλιες καρικατούρες του πολιτικού περιθωρίου ( και μάλιστα όχι υποχρεωτικά επειδή «οππορτούνισαν» γιατί και πολλοί ακραιφνείς και «αμετανόητοι» είναι στο ίδιο και χειρότερο κατάντημα )

  2) η ανθρωπιστική κρίση που έρχεται δεν είναι ανεκδοτάκι αλλά τέρας που θα πάρει στο διάβα του κόσμο και κοσμάκη και μαζί και τη ..ρημάδα την «αριστερά» συνεπή και μη 😉 Και επειδή ο κοσμάκης ούτε τότε θα είναι υποκειμενικά ώριμος για την Οκτωβριάνα , ούτε οι διεθνείς συσχετισμοί θα ευνοούν κάτι τέτοιο θα δούμε τη Βουλή – μπουρδέλο να μετονομάζεται κατά «λαϊκήν απαίτησιν» σε Ράιχσταγκ προς τέρψιν των ξένων και ντόπιων επικυρίαρχων . Για να έρθουν πάλε με χρόνια και καιρούς οι ίδιοι «σωτήρες» όπως στη προ 40ετίας μεταπολίτευση να επαναφέρουν την «δημοκρατίαν» με σπόνσορες ποιούς άλλους ;;; πάλι τους ίδιους επικυρίαρχους. 😉

  3) αλλά μέχρι τότε , ή έστω μέχρι την Οκτωβριάνα , οι επικυρίαρχοι αυτοί θα έχουν πετύχει τα βασικά τους ζητούμενα : το πλήρες ξεπούλημα όλων των φυσικών πόρων και υποδομών , το πλήρη έλεγχο της ρευστότητας και των δομών που τη δημιουργούν και τη διακινούν , το πόπολο πλήρως εξαρτημένο για να επιβιώσει στοιχειωδώς από το κινέζικο μεροκάματο της επόμενης μέρας στο μεγάλο εργοδότη ( γιατί μικροί ελάχιστοι θα υπάρχουν ) αφού δεν θα διαθέτει αποταμιεύσεις και περιουσία , ούτε εισόδημα ικανό για να τις δημιουργήσει στο μέλλον , το κοσμάκη εθισμένο στη φιλανθρωπία την αμορφωσιά τα τούρκικα σήριαλ την πλήρη αποϊδεολογικοποίηση και τη καταστολή . Και τότε να δω ποιά ..αριστερά θα μπορεί να κινητοποιήσει αυτό το κοσμάκη. Γιατί αγαπητέ Μπλακσίπιε τα χειρότερα όσον αφορούν τον …υποκειμενικό παράγοντα , δεν τα έχουμε δεί ακόμα 😉

  Επομένως αν η «εντολή»Τ σίπρα είναι η

  «Ή αν θες κι επιβεβαίωση από την ανάποδη, είναι η εντελώς αντίθετη άποψη περί ρήξης που αποδοκιμάστηκε συντριπτικά!»

  τότε ας φανταστούμε τι επιδοκιμάστηκε από τη πολιτική του …ευαγούς 🙂

  Αλλά αυτό που με άφησε κυριολεκτικά άφωνο είναι το παρακάτω σου απόσπασμα , το παραθέτω ολόκληρο :

  «Έτοιμα λοιπόν τα στρατά – μόνο που η στρατηγική τους αυτοπεριορίζεται στο να παρακαλέσουμε, να πείσουμε, να διαμαρτυρηθούμε στην τρόικα (ΕΕ ΕΚΤ ΔΝΤ, θυμίζω, όχι Μαζούχ Μόρς και Τόμσεν όπως διαδίδεται 😉 ), άντε να μπλοφάρουμε οτι σηκωνόμαστε απ’το τραπέζι χωρίς ποτέ να είμαστε διατεθειμένοι να το πράξουμε. Επαναλαμβάνω, αν αυτές οι συμμαχίες είναι το ζητούμενο, τις έχεις – κατά πανδημία.
  Η «απάντηση» όμως που έχει λάβει η κυβέρνηση αυτή στην εκτέλεση της εντολής της είναι τέτοια που την κάνει πια να παρονομάζεται «τρόικα εσωτερικού». Έτσι τη λες κι εσύ, και την αποδίδεις στη φύση της (λούστροι κτλ). Ζητάς λοιπόν για την ίδια εντολή (παράκληση/πειθώ/διαμαρτυρία/μπλόφα), την άλλη τη σωστή κυβέρνηση, τη δική μας, αυτή που λόγω ειλικρινών διαθέσεων στοιχηματίζεις οτι θα κάμψει την τρόικα μπρος στις ανυπολόγιστες συνέπειες που θα είχε η τυχόν πραγματοποίηση της απειλής-μπλόφας. Και τι ωραία που θα ήταν τότε! Και να τα σχέδια, τα νοικοκυρέματα, η ανάπτυξη, ο πραγματικός εκσυγχρονισμός.»

  αυτά ορέ Μπλακσίπιε διάβασες στο δικό μου σχόλιο ή είναι ευκολίες για να έχεις κάτι να πείς ;;; Δηλαδή έλεος !!!! Τίθεται θέμα να παρακαλέσουμε να μπλοφάρουμε και να διαμαρτυρηθούμε από μένα ;;; Λες να θεωρώ ότι φταίνε οι ..λούστροι της τρόικας εσωτερικού ή οι υπάλληλοι τύπου Τόμσεν , ότι μοναδική αιτία είναι η κακή ..διαχείριση , η αδιαφάνεια η ανομία και η …διαφθορά ;;;; Σου πρότεινα να …συμμαχήσεις με κανένα από δαύτους ή μήοως υπάρχει φορέας της αριστεράς που υποστηρίζει κάτι τέτοιο ;;; Και αν δεν υπάρχει ορέ εκείνη η «δική μας κυβέρνηση» για την οποία παρεπιφτού δεν στοιχηματίζω τίποτα , ποιός φταίει ;;; μήπως ο κοσμάκης που τον μαλώνουμε για να αλλάξει τη ..ψήφο του , λες και την έχουμε ανάγκη για την ( προ των πυλών 🙂 ) Οκτωβριάνα ;;; 😉 Αυτό όμως που είναι σχεδόν βέβαιο είναι πως είτε με υποχώρηση της τρόικας , είτε διαφωνία και ρήξη σχέσεων , αν και ΤΙΠΟΤΑ δεν θα είναι ωραίο , μια κυβέρνηση της αριστεράς θα μπορούσε να καταφέρει πολύ περισσότερα πράγματα από τους τεμενάδες των λούστρων. και αν αυτό ακόμα δεν ήταν βέβαιο τουλάχιστον άξιζε το κόπο να το παλαίψουμε. Γιατί εναλλακτικά μπλακσίπιε μας περιμένει είτε η πορεία προς τα Χειμερινά Ανάκτορα ( όπου οι … ευέλπιδες θα μας ΤΣΑΚΙΣΟΥΝ ) , είτε το … άνσλους 🙂

  Παραθέτω και την εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια :

  «Είναι δυνατόν να μη μας «εγκρίνει» μετά η «Ευρώπη», μόλις θα δει πόσο θα ξεβρωμίσει το κράτος μας, πόσο φέαρ το σύστημα προμηθειών μας, πόση φλόγα θα έχει η Παιδεία μας, πόσο δυναμισμό οι επιχειρήσεις μας, πόσο ανακουφισμένος θα είναι ο λαός μας; Ε δεν μπορεί, γιατί θα έχουν πέσει στο λάκκο που σκάβουν, γιατί εκεί μας λέει κι ο Φούχτολος οτι θέλει να μας πάει, οπότε αν καταφέρουμε να πάμε εμείς κερδίζοντας με την απειλή και το ζόρι κάποια αναστολή, κάτι σαν μορατόριουμ, να ανασάνουμε, ε θα δουν κι οι Ευρωπαϊκοί λαοί, και θα αλλάξει το τροπάρι, άσε που μπορεί ως και όλη η «Ευρώπη» να αλλάξει.
  …..
  Αυτή τη λιμώδη οπτασία βλέπω οτι αντιτάσσεις στην αναγκαία συνέπεια της δικής σου ανάλυσης για την κρίση, λόγω του οτι «οι όροι είναι σαφώς διαφορετικοί» και συνεπώς «οι στρατηγικές και οι τακτικές πρέπει να βλέπουν τη σημερινή πραγματικότητα».
  Κάνεις αυτό αντί να προσδιορίζεις θετικά το «ποιοι είναι» οι ρημάδηδες όροι και «πώς οι στρατηγικές πρέπει να βλέπουν…», κι ενώ επιπλέον γνωρίζουμε ούλοι, (αφεντικά και δούλοι) οτι:»

  Τι να … εγκρίνει ορέ Μπλακσίπιε η …Ευρώπη ;;;; Ποιά Ευρώπη ;;; αυτή που ταράσσεται συνθέμελα από τη κρίση και από τις ένδον αντιθέσεις και αμφισβητήσεις , ή μήπως οι ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ Ευρώπη που βλέπουν τη λήξη του παιγνίου να πλησιάζει , αλλά δεν τολμούν να το ομολογήσουν εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ . Νομίζεις ότι έχω εγώ τέτοιες αυταπάτες;;; . Αλλά όπως αντιλαμβάνομαι στο πολιτικό μας σκηνικό υπάρχουν …μάγκες που θεωρούν ότι η μονομερής αυριανή διαγραφή του συνόλου του χρέους θα μας επιτρέπει παρ όλα αυτά να εισάγουμε και τα καύσιμα και τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειαζόμαστε σαν να μην έτρεχε τίποτα . Γι αυτό και χλευάζουν τη θέση για μορατόριουμ και αποπληρωμή του απομένοντος μετά από ξεκαθάρισμα με ρήτρα ανάπτυξης . Εναλλακτικά λύση υπάρχει , μην ανησυχείς : αν δε προστρέξει προς βοήθειαν του χειμαζόμενου …λαού η Β.Κορέα , αν το Νεπάλ δε στείλει στρατεύματα για να προασπίσει την εθνική μας τιμή και ακεραιότητα , τότε θα ρευστοποιήσουμε τα assets του Περισσού και τους θαμμένους τενεκέδες με τις λίρες γιατί αλλιώς θα έρθουν στα πράγματα τα χρυσαύγουλα 🙂

  Αν με αυτό μου το απαντητικό σχόλιο δεν σου προσδιορίζω τους όρους και τις συνθήκες , τα τρέχοντα δεδομένα και τη συγκυρία , στα οποία πρέπει να προσαρμόσουμε και τη στρατηγική και τη τακτική μας τότε αδυνατώ να σε βοηθήσω παραπέρα αγαπητέ 😉

  Μια κουβέντα μόνο για το κευνσιανισμό : Εργαλείο του κεφαλαίου αναμφισβήτητα αλλά εργαλείο επιβίωσης. Και οι παπαρολογίες του φον Μίζες ομοίως εργαλείο. Όπως και η δημόσια παιδεία , υγεία , κοινωνική ασφάλιση , οι μεταβιβαστικές πληρωμές και το κράτος πρόνοιας. Με αίμα κατακτήθηκαν και αγώνες , αλλά και επειδή βρέθηκαν ορισμένοι που , υπάρχοντος τότε του αντίπαλου δέους , κατάλαβαν ότι για να λειτουργήσει αυτό το ρημάδι χρειάζεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ευελιξία και μακροπρόθεσμη ματιά έξω και πέρα από τα παράθυρα των επαύλεων. Δεν τη πετάς στα άχρηστα τη κευνσιανή πολιτική Μαυροπρόβατε , τη χρησιμοποιείς και την εκμεταλλεύεσαι. Δεν αγνοείς τα σημαντικά συμπεράσματα και τις σχέσεις που διατύπωσε ο κύριος Τζων Μέηναρντ Κ. Γιατί σε αυτό το γήπεδο καλείσαι σήμερα να παίξεις μπάλα και επομένως ότι επιχείρημα σου προσφέρεται το χρησιμοποιείς. Το εξαντλείς , το εκμεταλλεύεσαι και το προβάλλεις αφού δεν είναι στόχος σου ο communisme de caserne αλλά το συμφέρον αυτού του χαμένου κοσμάκη. Αυτού που δεν καταλαβαίνει από κύριες αντιθέσεις και άλλα ορέα μαρξιστικά – λενινιστικά , αλλά από το αν αύριο θα έχει να γεμίσει με σκέτες πατάτες τη χύτρα. Αν του το προσφέρουν αύριο οι χρυσαυγουλάκηδες , εσένα και εμένα θα μας στείλουν για τα περαιτέρω στη Μακρόνησο να μας αναλάβει το εκτόπλασμα του Σκαλούμπακα….!

  Να κλείσω με ένα σχόλιο για το επιμύθιον που παραθέτω αυτούσιο :

  «Κανείς από όσους ξεκινάν την ανάλυση της κρίσης όπως εσύ φίλτατε δεν περιμένει λοιπόν καμμία ωρίμανση των συνειδήσεων μέσω εξαθλίωσης. Και κανείς από όσους εξ’αυτών δεν έχουν θολώσει δεν οραματίζεται τους κομμουνισμούς των στρατοπέδων. Όλοι προσπαθούν να κινηθούν με βάση όσα συνεπάγεται μια τέτοια ανάλυση: την ανάγκη και το αναπόφευκτο της ρήξης αν η σημερινή επιχείρηση ξεπεράσματος της κρίσης μάς κατεδαφίζει κοινωνικώς.
  Το ίδιο δεν θα έπρεπε να κάνεις κι εσύ, αντί να δραπετεύεις σε μάταιες και παραλυτικές οπτασίες;»

  Ακριβώς επειδή δεν περιμένω μέσω της εξαθλίωσης ωρίμανση του ..υποκειμενικού παράγοντα , ούτε βέβαια είμαι θιασώτης του Σουσλώφειου όρου , ακριβώς επειδή βλέπω πως διαμορφώνεται η διεθνής συγκυρία και πόσο γρήγορα χειροτερεύουν οι εδώ συνθήκες αντιλαμβάνομαι ότι είναι αδύνατον σε αυτή τη φάση να λυθεί η κύρια αντίθεση που ιστορικά γεννά αυτά τα φαινόμενα. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η όποια «ρήξη» προϋποθέτει τη προσδοκία για βελτίωση της κατάστασης και επομένως θέτει άμεσο ζήτημα πολιτικής τακτικής , ζήτημα πολιτικής εξουσίας , κοινής μαζικής δράσης , ενωτικών πρωτοβουλιών , ρεαλισμού και ευελιξίας . Μια «ρήξη» δηλαδή που δεν έχει σχέση με αυτήν που ευαγγελίζεται το ..ευαγές και που αποτελεί ΡΗΞΗ με το αναποτελεσματικό και παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος παρελθόν του εν λόγω ευαγούς. Την είσοδο επιτέλους δηλαδή σε αυτό που αποκαλούμε κοινή λογική 😉

  Ουουουουουφφφφφ….! ( Δε ξαναγράφω πάλι τέτοιο σχόλιο , σας το υπόσχομαι 🙂 )

 60. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παπούλη, συγγνώμη που παρεμβαίνω στα ..δικά σας 🙂 , αλλά έχω να παρατηρήσω ότι αν ερμηνεύεις την κρίση :
  Το γεγονός ότι πρόκειται για γενικευμένη κρίση που οπωσδήποτε οφείλεται στη δομική συγκρότηση του συστήματος του σάπιου πλέον καπιταλισμού,

  και ακολούθως ότι αυτό συμβαίνει διότι (αποκλειστικά ή κυριώς), διότι εκτελείται σχέδιο (είπαμε από τον ένα πόλο όπως ορίσθηκε το 1870)
  οι επικυρίαρχοι αυτοί θα έχουν πετύχει τα βασικά τους ζητούμενα : το πλήρες ξεπούλημα όλων των φυσικών πόρων και υποδομών , το πλήρη έλεγχο της ρευστότητας και των δομών που τη δημιουργούν και τη διακινούν , το πόπολο πλήρως εξαρτημένο για να επιβιώσει στοιχειωδώς από το κινέζικο μεροκάματο της επόμενης μέρας στο μεγάλο εργοδότη ( γιατί μικροί ελάχιστοι θα υπάρχουν ) αφού δεν θα διαθέτει αποταμιεύσεις και περιουσία , ούτε εισόδημα ικανό για να τις δημιουργήσει στο μέλλον , το κοσμάκη εθισμένο στη φιλανθρωπία την αμορφωσιά τα τούρκικα σήριαλ την πλήρη αποϊδεολογικοποίηση και τη καταστολή

  είναι λογικό να αντιλαμβάνεσαι (το καταλαβαίνω) τις μεταρυθμίσεις ως
  «Δεν τη πετάς στα άχρηστα τη κευνσιανή πολιτική Μαυροπρόβατε , τη χρησιμοποιείς και την εκμεταλλεύεσαι

  Άρα (λες),
  η (και ανθρωπιστική) κρίση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κεφαλαιοκρατών, που στην παρούσα φάση το σχέδιό τους (έχει σημασία) την έχουν εξελίξει σε ..ολομέτωπη και δεν ορρωδούν (οδο, ορο κλπ) προ ..ουδενός και το λαϊκό κίνημα, ήτοι όσοι εκφράζουν τον άλλο πόλο της αντίθεσης (την εργατική τάξη βασικά, οκ με τους ..συμμάχους της), λες ότι επειδή είναι σε αδυναμία, πρέπει να αξιοποιήσουν την κενσιανή αφήγηση (κάποια αιτήματα) ως ενδιάμεσο στάδιο.

  Μάλιστα!!
  Όμως ..τούτων δοθέντων, αν δηλαδή το σχέδιο των άλλων σε αυτήν τη φάση πριοβλέπει την πλήρη καταστροφή των πόρων (καθότι το κέρδος κλπ κλπ) και μάλιστα και των ..ανθρώπινων, πρέπει να δεις ότι η δυνατότητα χρήσης, αλλά και εκμετάλλευσης της κενσιανής πολιτικής, δεν έχει πιθανότητες, αυτά ήταν ..λαστ γήαρ.
  Μάλιστα έχει και το κακό ότι η ..απαγοήτευση που θα προκύψει από το άδικο χτύπημα της γροθιάς στο μαχάιρι θα λειτουργήσει και βλαπτικά.
  Είπαμε ..συ είπας ότι είναι εργαλείο και γνωρίζεις ότι τα εργαλεία, εργαλεία είναι, δεν είναι κάτι άλλο.

  Για αυτό και αγαπητέ μου Παπούλη η στροφή του ευαγούς από τη θεωρία των σταδίων στην αντίληψη του ..συνεχούς, είναι λογική , και κατά τη γνώμη μου επαρκέστερη, με βάση την αντίληψή του (του ευαγούς), η οποία, κατά πως φαίνεται είναι και η κυρίαρχη αντίληψη των αριστερών στην πατρίδα μας.
  Με μια κουβέντα δεν είναι οι ..υποδελοιποι λιγότερο τριτοδιεθνιστές από τους περί το ευαγές, απλώς δεν θέλουν να το ακούνε και να αναλαμβάνουν τις συνέπειες (μέχρι τέλους) της αντίληψης που έχουν.
  Αυτό σου είπα παραπάνω.

  Ας αφήσουμε όμως τα δικά σας (χο χο χο)
  Σου έκανα (εποικοδομητική και πάντοτε καλόπιστη) κριτική, ότι εμφανίζεις ή εν πάσει περιπτώσει δέχεσαι, ένα σχήμα σύμφωνα με το οποίο υπάρχει η εξαθλίωση , αποτέλεσμα των σχεδίων των ελίτ, διαμορφώνεται η ιδεολογία ..στον κοσμάκη και συγκροτείται η συνείδηση ..αντικειμενικά και αδιαμεσολάβητα, ή μάλλον διαμεσολαβούν οι ..συστημικοί και λοποί λούστροι και μετά παρεμβαίνει η αριστερά και γενικώς οι καλές και υγιείς δυνάμεις.

  Ότι υπάρχει η περίπτωση η συνείδηση να διαμορφώνεται και από τις δικές τους παρεμβάσεις, διότι έτσι γίνονται αυτά και άρα υπάρχει ζήτημα και ευθύνη για τη διαμόρφωση και το χάλι, ούτε να το σκεφτόμαστε, ή κατάλαβα λάθος;;
  Εκτός αν μου πεις ότι ναι μεν αλλά αυτά δεν πρέπει να τα κάνουμε φέιγ βολάν και δεν θα δώσουμε και λογαριασμό στους ..λούστρους, είναι εσωτερικό ζήτημα, ..οπότε εντάξει.
  Αλλά δεν είναι και λίγο άδικο ορέ Παπούλη, να τα φορτώνουμε (ετε) όλα στο ευαγές, και τι σταλινικό και ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός , αν είναι δυνατόν κλπ κλπ;;

 61. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Μεγαλη κριση διερχεται η …..θεωρια της κρισης.

 62. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Οι θεωρίες, αγαπητέ Αφώτιστε δεν διέρχονται κρίση, οι φορείς τους (aka ημείς), διερχόμεθα, μην κοιτάς που ενίοτε την φορτώνουμε σε αυτές.
  Είναι επειδή πάει πακέτο με την ελπίδα, οπότε τι να κάνουμε…

 63. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα

  θα σου απαντήσω όταν θα εχω την ευχέρεια , ήτοι ένα υπολογιστή διαθέσιμο με άνεση επειδή :

  α) Βρίσκομαι εκτός και
  β) ο οικιακός μου ντεσκτόπιος κρασάρισε

  Αν έχεις υπομονή θα ακούσεις τα … εξ αμάξης 🙂 γιατί αυτό σου το σχόλιο δεν είναι αραμαϊκά αλλά ταλμουδική ερμηνεία των δικών μου θέσεων 🙂

 64. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  1. Δεν είναι ερμηνεία των δικών σου, μην περιορίζεις τους ορίζοντες βασίσθηκα σε αποστροφές σου (εν τη ρύμη του ..οίστρου που σε έπιασε με το ευαγές) και είπα να εκμεταλλευτώ τις ενδοκομμουνιστικές αντιθέσεις για να μιλήσω …γενικότερα και πραγματολογικά για το φαινόμενο(*)

  2. Παρακαλώ σε να …επιμείνεις και στο θέμα που σου λέω για τις ευθύνες κάποιου για πράγματα που δεν γίνονται και όχι μόνο για αυτά που γίνονται και γιατί αντιμετωπίζεις την αριστερά «απέξω», λες και λειτουργούσε τόσα χρόνια σε κενό

  3. Πάλι όξω είσαι;; Και εγώ όξω είμαι , αλλά αυτά είναι σαν την ..πολιτική, πρέπει να ορίσουμε το μέσα, για να συνεννοηθούμε. Βέβαια εγώ είμαι πιο ..ανεξάρτητος σε αυτά τα θέματα 🙂

  (*)ήταν και εκείνη η έκθεση στη ναυπηγοεπισκευαστική που με άρεσε, που λέει και ο Καπετάνιος,
  βάλε που μου τη σπάει που την έχουν πέσει όλοι οι .. ευρύτεροι αριστεροί στο ΚΚΕ γιατί ασχολείται με το διαδίκτυο, σε στυλ πού πας ρε ..νιούμπη γραμμιτζή,
  (θυμήθηκα και τον Βαγγέλη (μας) παλιά που του την έπεφταν τοιουτοτρόπως και φούντωσα) λες και όταν αυτοί το χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τα εναλλακτικά τους είναι ερασιτέχνες και οι κνίτες επαγγελματίες και ενεργούμενα, τι λε ρε παιδί μου που βάλλεται και η αμεσοδημοκρατική φυσιογνωμία του διαδικτύου από την Παπαρήγα, να τους ζητήσουμε και δήλωση ότι δεν είναι μέλη, αλλά τα σκέφτηκαν από μόνοι τους , γκρρρρρ 🙂 .

 65. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  « Ότι υπάρχει η περίπτωση η συνείδηση να διαμορφώνεται και από τις δικές τους παρεμβάσεις, διότι έτσι γίνονται αυτά και άρα υπάρχει ζήτημα και ευθύνη για τη διαμόρφωση και το χάλι, ούτε να το σκεφτόμαστε, ή κατάλαβα λάθος;;»
  Ναι απ αυτούς που καταλαβαίνεις λάθος είσαι …πουλάκι μου! 😉
  Πολύ …βαριά την πήρατε την υπόθεση αμφότεροι αλλά ορέ Αναγνώστη στο θέμα της συνείδησης που λες έχουν τρέξει διάφορα πράγματα τα τρία τελευταία χρόνια που ναι μεν δεν άλλαξαν την κατάσταση ως προς το αποτέλεσμα του που βρισκόμαστε, αλλά έχουν δημιουργηθεί κάποιες προυποθέσεις τουλάχιστον εσωτερικά που ενδυναμώνουν τον άλλο πόλο του 1870!
  Και αυτά είναι οφθαλμοφανή στη απαξία που συνοδεύει το γκουβέρνο γενικώς και το πολυπλόκαμο
  δίκτυο που το (υπο) στηρίζει όσο και στη απήχηση που έχουν σήμερα οι δυνάμεις που φαίνεται να προωθούν μια άλλη πολιτική αντίθετη από την ΤΙΝΑ και ιδιαίτερα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.
  Όταν το ΝΔΣΟΚ του πάλαι ποτέ 85% χρειάζεται σήμερα δεκανίκι της ρημαδοαριστεράς για να κυβερνήσει και η αλλαγή πολιτικού σκηνικού απέχει ως προς το πρώτο κόμμα ελάχιστες μονάδες επιρροής δεν θα τσιμπήσουμε στην θεωρία πως η «συνείδηση» παραμένει αναλλοίωτη παρ όλο που ακόμη δεν υπάρχει στο πεδίο κάποιο ορατό αποτέλεσμα ουσιαστικής αλλαγής!
  Τώρα αν αυτή η αλλαγή στη συνείδηση, που θα ενταθεί περαιτέρω, θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες και θα συνοδεύεται από αξιόπιστη πολιτική και κοινωνική παρέμβαση είναι μια άλλη συζήτηση! 😉

  Δημιουργία πεσιμιστικού κλίματος και απογοήτευσης δεν θα ανεχθεί ο λαός και το κίνημα αγαπητέ μου! Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, τρέχει σταθερά στον …κατήφορο! Ζήτω οι δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου.Ζήτω οι αγώνες και η πάλη του λαού!
  Τελικά …δεν το γλυτώνω. Ζήτω το ΕΘΝΟΣ*! 😆 🙂

  *Ευκαιρίας δοθείσης :
  (αληθινή ιστορία )
  1940, πριν την κήρυξη του πολέμου. Αναφορά του λόχου .

  Λοχαγός :
  -Στρατιώτα #αλτόγλου για πες μας τι είναι το Έθνος;;;

  #αλτόγλου:
  – Τι είναι το Έθνος κυρ -λοχαγέ μου;
  Το ΕΘΝΟΣ είναι ένα …πακέτο τσιγάρα! 😯 🙂

 66. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Το δεύτερο κόμμα το έπιασες, το τρίτο όμως….
  Τώρα, ποιο δίνει τον τόνο στην περίοδο είναι το ζήτημα 😉

  Χαίρε Νίκο (χάθηκες) 🙂

 67. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  1.“Tο πιο βαθυ σκοταδι ειναι λιγο πριν το ….λυκαυγες”:)

  Και μιας και μου ηρθε η φλασια:

  2. Oταν καταταλαιπωρημενος επιστρεφεις απο μια μακροχρονη και δυσκολη αποστολη με απωλειες, επιθεσεις απο εχθρους κα πρωην φιλους, διχονοια κ.λ.π. ( σαν την καθοδο των Μυριων μετα την αδελφοκτονα περσικη αναμέτρηση δυιο γιων του Δαρειου στα Κούναξα, κοντά στη Βαβυλώνα, το 401 π.Χ..) φτανει καποια στιγμη που ανεβαινεις, ανεβαινεις και θαλασσα δεν βλεπεις, αλλα μετα απο καποιο καιρο την αντιλαμβανεσαι :απο θαλασσοπουλια που ξεστρατησαν, απο την δροσια , τις μυρωδιες,….

  ΥΓ Αυτο λεγεται συνδρομο συγχυσης λογω ψυχικων και σωματικων ταλαιπωριων, φοβων και φοβιων, οικονομικης δυσπραγιας,….λογω και της διχονοιας, της πολωσης και της παρατεταμενης κοπωσης.

 68. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Καλημέρα σε όλους,
  θα επανέλθω κι εγώ εν ευθέτω χρόνω. Αναγνώστα, το στοιχειώδες: η κρίση δεν προκαλείται από κάποιες «λανθασμένες πολιτικές» ούτε λαμβάνει χώρα στο πεδίο του συνειδέναι.

 69. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Χαίρε Μαυροπρόβατε,
  μπορεί (δηλαδή ναι, δεν προκαλείται), αλλά η κουβέντα που κάνουμε επικεντρώνεται στο πώς ξεπερνιέται καθώς και πώς διαμορφώνουμε το πεδίο με τους όρους που θέλουμε (η κοινωνία, ο λαός κλπ).
  Είναι η διαφορά της παρέμβασης (πεδίου) από την έρευνα και την ανάλυση (πάλι πεδίου) .

  Υπάρχει στις ημέρες μας μία σύγχυση των 2 …διαδικασίών, όπου ταυτίζεται η ανάλυση με τη σύνθεση, καθώς και η αφαίρεση με την ..πρόσθεση (άντε καλά, με τη διαλλεκτική σύνθεση).

  Αυτό δε, εμφανίζεται ως κρίση πολτικής όπου το βασικό αφήγημα είναι «αίροντας τους όρους δημιουργίας , ανεξαρτήτως μέσου, μεθόδου και πολiτικής, είτε ως λουδήτες, είτε ως ..Β’διεθνιστές, θα διαμορφώσουμε τους όρους για το ξεπέρασμα της κρίσης »
  Μου φαίνεται επίσης στοιχειώδες αγαπητέ να επισημάνω ότι έτσι δουλειά δεν γίνεται και ότι ακόμη και αν κερδίσει κάποιος πλειοψηφίες, θα είναι πρόσκαιρες και τελικά αυτοπαγιδεύεται.

 70. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  αυτοπαγιδεύεται ειτε νομιζοντας οτι τα συμφεροντα της ομαδας που εεκπροσωπει ταυτιζονται με τα συμφεροντα/επιδιωξεις των ααααλλων ομαδων η – το χειροτερο- ως εξυπνοτερος η ως μαγος νομιζει οτι μπορει να τους ξεγελασει/τουμπαρει υποσχομενος εις το απωωωωτερο μελλον δικαια συστηματα παραγωγης και διανομης του πλουτου, δηλ. ……την επουρανιαν ευτυχιαν.

 71. Ο/Η nikiplos λέει:

  «ο οικιακός μου ντεσκτόπιος κρασάρισε»

  δεν μπορώ να τα ακούω αυτά εν έτη 2012 και παρουσία του UBUNTU… αλλάξτε λειτουργικό και θα ξαναχρησιμοποιήσετε αυτούς τους όρους μόνο όταν τα φτύνει το υλισμικό σας (hardware).
  επίσης δεν θα αφιερώνετε πάνω από 10 δευτερόλεπτα για να ανοίξει και να κάνει load…

 72. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Δράττομαι της ευκαιρίας, μετά την εποικοδομητική παρέμβαση του Νίκιπλου, να επισημάνω ότι όλα αυτά τα ουμπούντου αποκτούν νέα διάσταση αν συνδυαστούν με τα κλάουντ τις ωφέλειες των οποίων έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να σας επισημαίνω.
  Εκτός ότι ..κουμμουνιστοφέρνουν (ξέρετε πέφτουμε συνεχώς από τα σύννεφα-κλάουντ με τα καμώματα της αστικής τάξης και των λακέδων της, άρα θα βορύμε τον ..εαυτό μας), καθότι ελεύθερα και τέτοια, έχεουν και το πλεονέκτημα ότι θα μπορείς Παπούλη να απολαμβάνεις και τις υπηρεσίες του Αφώτιστου ..άκοπα (και αβάδιστα), διότι το ας ε σέρβις έτσι πραγματώνεται.
  Άμα δεν με πιστεύεις ρώτα και τον Νίκιπλο

 73. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Δεν με ακουτε.Δεν με ακουτε και στεναχωρουμαι -ισως- επειδη εισαστε πιο εξυπνοι στα μαθηματα σας απ’ οτι απαιτειται. Οβερκουολιφαιν(γκ)!!! Αν ειχατε διαθεσιμα 1055 ευρω στις 7 /6 /12, αγοραζατε σε μετοχες ΜΥΤιληναιο (οχι πλεον νεος και ωραιος) και πουλαγατε την 26/10/12 θα κερδιζατε 935 ευρωπουλα, κ.ο.κ. Κερδος 90% μεγαλυτερο του 70% που συστηνει ο Γουωρεν Μπαφετ για βραχυπροθεσμες κερδοσκοπικες τοποθετησεις σε μετοχες.

  Ετσι θα αγοραζε ο Παπουλης εναν ντεσκτοπιο η ακομη και λαπ-τοπιο και θα του περισσευαν και 500 εως 300 αντιστοιχως. Ο ΑΦ με αυτα και κατι προηγουμενα απο πωληση ΜΟΗ (Βραδινογιαννης κι ετσι) πληρωσε 2015 ευρω για το β εξαμ. του ΤΣΜΕΔΕ.

  Απορια: Γιατι ηταν 2015 ευρω και δεν ηταν 2012 οπως το δισεκτον -για τους ααααλους- ετος;

 74. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Δηλαδή αγαπητέ Νίκιπλε εγώ που έχω στο λαπτόπιο και Windows και Linux τι να κάνω;
  Να φορτώσω και τρίτο λειτουργικό;

 75. Ο/Η papoylis λέει:

  Αγαπητέ νίκιπλε και λοιποί ενδιαφερόμενοι :

  Το πρόβλημα με το ντεσκτόπιο είναι στο μάδερμπόρντ και όχι στο λογισμικό….. δυστυχώς …

  Και επειδή δεν διαθέτω τα απαραίτητα 1055 ευρώπουλα το βλέπω χλωμό να κερδοσκοπήσω βραχυπρόθεσμα 😉 😉

 76. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπητε μας Παπουλη,

  Η AasS σκεπτεται να χρηματοδοτησει ….λαμπρο μαθηματικο που θα χρησιμοποιησει την αναλυση των χρονοσειρων των τιμων και του ογκου συναλλαγων επιλεγμενων μετοχων με την μεθοδο Box–Jenkins ωστε να γινει best fit of a time series to past values, ωστε να δημιουργηθει ενα εργαλειο προβλεψεων μελλοντικων τιμων, για διευκολυνση βραχυπροθεσμων τοποθετησεων (με σκοπο την αποκομιση κερδους και …..λιγοτερο ζημιας).

  ΥΓ Box-Jenkins Models
  Box-Jenkins Approach The Box-Jenkins ARMA model is a combination of the AR and MA models (described on the previous page):

  X(t) = delt + phi1*X(t-1) + phi2*X(t-2) + … + phip*X(t-p) + A(t) – theta*A(t-1) – theta2*A(t-2) – … – thetaq*A(t-q)

  where the terms in the equation have the same meaning as given for the AR and MA model.
  http://www.itl.nist.gov/div898/handbook/pmc/section4/pmc445.htm

 77. Ο/Η nikiplos λέει:

  Αγαπητέ Αφώτιστε… στο λίνκι που δίνεις παρακάτω γράφει:
  «The Box-Jenkins model assumes that the time series is stationary.»
  κάτι δλδ που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει στο χρηματιστήριο… Δλδ οι τιμές των μετοχών δεν είναι σε καμία περίπτωση stationary.
  Sυνήθως οι τιμές των μετοχών έχουν εμφάνιση μιας τυπικής χρονοσειράς FBM, δλδ Fractional Brownian Motion…, ενώ ακόμη χειρότερα αυτή μπορεί να διορθωθεί επι τω χείρω και να ακολουθεί μια
  L/’evy process. στο link δες την εικόνα 1.1.
  αυτές οι ανελίξεις (αν θέλεις μιαν άλλη λέξη αντί για το χρονοσειρές) έχουν αυτό που λέμε «μεταβάσεις δυναμικής» ή μεταβάσεις «σημείου ισορροπίας». δεν τα πάω καλά με τις μεταφράσεις στη μητρική μου γλώσσα αλλά ο διεθνής όρος είναι non-equilibrium phase transitions. Πολλές τέτοιες αναφορές θα βρεις διάφορα εξειδικευμένα περιοδικά, ή στην δική σου περίπτωση στο Econometrica αν παίζεις και με νομίσματα και τέτοια… Η ουσία είναι ότι αυτού του τύπου οι ανελίξεις παρουσιάζουν ξαφνικές μεταβάσεις (γι’ αυτό και συχνά στην δισδιάστατή τους έκδοση λέγονται και Levy Flights και έχουν μεγάλη εφαρμογή στη διάδοση ασθενειών). Πρακτικά σκέψου τις ως «σε άπειρο χρόνο δεν υπάρχει πεπερασμένη «standard deviation» δλδ δεν μπορείς να την εκτιμήσεις προσομοιώσεις προβλέψεις με λογική μέση τιμή/τυπική απόκλιση κανονικής κατανομής. Δεν ισχύουν… (Είναι αυτά που έλεγε ο καλός μας παπούλης για τους προβλεψάκηδες της ΤιΒι πριν τις εκλογές… αλλά κανείς μας δεν τον άκουγε…). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει το θεώρημα των μεγάλων τιμών, αλλά απλά πως πρέπει να το προσεγγίσει κανείς με άλλους τρόπους… όλα αυτά τα ARMA, SARMA, SARIMA μοντέλα δεν κάνουν και σπουδαία πράγματα… εννοώ σπουδαία ώστε να έχεις κάποια σοβαρή πρόβλεψη σε βάθος χρόνου κι όχι στην αμέσως επόμενη περίοδο… ακόμη κι εκεί όμως μια extreme value (αυτά που οι αγγλοσάξωνες ονομάζουν «king values» ή οι γαλλομαθείς «black swans» -δεν τα πάνε καλά με τους Βασιλείς) σου ανατρέπει όλο το μοντέλο και την πρόβλεψη και τον κόπο φυσικά…. και αν έχεις επενδύσει και πράμα, τότε χάνεις όλα τα κερδισμένα και το κομπόδεμα ίσως…
  Ένας από τους μεγαλύτερους σε αυτό το επίπεδο είναι ο Stanley από το Cornell που είχε πεί το εξής σε μια διάλεξη του στα 2009: «από όλους τους χρονοσειράδες σε παγκόσμιο επίπεδο, τη μερίδα του λέοντος σε χρήμα και επιδοτήσεις είμαστε εμείς της οικονομικής προβλέψεως. Δεν κατάφερε κανείς όμως να προβλέψει την κρίση του 2008. Την παρασκευή πριν τη μαύρη δευτέρα πήγαμε για Friday Evenings φαντασιώμενοι πως η decade του μιλενιουμ θα συνεχιζόταν κανονικά».
  Βέβαια μην απαγοητεύεσαι…Έχουν φτιάξει κάποια άλλα μοντέλα όπως GARCH models που κι αυτά δεν δίνουν και σπουδαία αποτελέσματα… Πάντως αν «παίζεις» με MATLAB το econometrics toolbox τα έχει όλα αυτά μέσα… Ένας καλός συγγραφέας αν σε ενδιαφέρει εγκυκλοπαιδικά είναι ο Didier Sornette και το διάσημο πλέον βιβλίο του «critical phenomena in natural sciences».
  κάποιες αρχικές ιδέες μπορείς να πάρεις εδώ:
  #http://www2.warwick.ac.uk/fac/sci/statistics/staff/academic-research/kolokoltsov/books/marknonladv.pdf#
  #http://www.physik.uni-wuerzburg.de/~hinrichsen/publications/reviews/levyreview.pdf#
  εδώ ένα καλό παλικάρι που ασχολείται με αυτά σε ένα πιο σφαιρικό πνέβμα που λέει κι ο αγαπητός Αναγνώστης ο Αθηναίος #http://www.oeaw.ac.at/wic/index.php?id=58#.

 78. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович,

  Πολύς επιστημονικός σοσιαλισμός έπεσε ξαφνικά! Δηλαδή δεν έχουν τελικά βάση οι κριτικές για έναν κάποιο θετικισμό στο έργο τού Μαρξ; 😉

  Увидимся

 79. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  σε αυτό μόνο ο Ωγκύστ Κόντ θα μπορούσε έγκυρα να εκφέρει γνώμη 🙂

 80. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπητε nikiplos
  «Δεν με ακουτε.Δεν με ακουτε και στεναχωρουμαι -ισως- επειδη εισαστε πιο εξυπνοι στα μαθηματα σας απ’ οτι απαιτειται. Οβερκουολιφαιν(γκ)!!! »

  Η AasS σκεπτεται να χρηματοδοτησει ….λαμπρο μαθηματικο που θα χρησιμοποιησει την αναλυση των χρονοσειρων των τιμων και του ογκου συναλλαγων επιλεγμενων μετοχων με την μεθοδολογια » τυπικής χρονοσειράς FBM, Fractional Brownian Motion…, ενώ ακόμη χειρότερα αυτή μπορεί να διορθωθεί επι τω χείρω και να ακολουθεί μια L/’evy process» , ωστε να δημιουργηθει ενα εργαλειο προβλεψεων μελλοντικων τιμων, για διευκολυνση βραχυπροθεσμων τοποθετησεων (με σκοπο την αποκομιση κερδους και …..λιγοτερο ζημιας).

  Aυτο το κανουμε ως ομαδα ωστε να ακονιστει περαιτερω το κοφτερο μυαλο αποντων και αιφνιδιως επανεμφανιζομενων συνεργατων της AasS. Πολυ απλουστερα και διαφορετικα δυναμεθα να συμπληρωσουμε το ετησιο εισοδημα μας με απλες μεθοδους των κινητων μεσων ορων. Ακομη και χωρις αυτες -και πλεον κομψοτερα και ευφυεστερα- με την καινοτομον μεθοδον του ΑΦ »ride the tide*» εμπνευσμενη απο το surfing (Hawai 5-0 , California,…) με αστειο κεφαλαιο (για παιγνια χρηματιστηριου) των 20.000 ευρω (δια το οποιον -εις το προσεχες μελλον- θα φονευαν ενιοι 100 φορες τον κατοχο 200 ευρω) κερδισα 7.500 ευρω εως σημερα.

  *μεθοδος «ride the tide» καβαλας το κυμα πλησιον του τοπικου ελαχιστου και περιμενεις. Το κυμα αυτο -σιγουρα- θα σε ανεβασει στην γειτονια ενος τοπικου μεγιστου**. Αν η αποδοση ειναι ικανοποιητικη φευγεις απο το κυμα (πουλας) πριν φθασει στο μεγιστο και μετα βουρ για αλλο ελαχιστο (κατι αναλογο συμβαινει με το αβανς στον Κινητηρα Εσωτερικης Καυσης, η αναφλεξη πρεπι να συμβει πριν απο το …..Ανω Νεκρο Σημειο διοτι θα γινει ….κρουστικη καυση).

  **για διαφορα συχνα ακαθοριστα και ανεξηγητα αιτια ( επειδη πετυχε το οργιο των golden boys το Σαββατοκυριακο ή πουλανε και πεφτουν οι τιμες γιατι πρεπει τον Δεκεμβρη να εγγραψουν κερδη ή γιατι η Κινα βυθισε μια ιαπωνικη τορπιλακατο στην περιοχη των διεκδικουμενων νησιων της θαλασσας της Κινας ή αναδειχτηκε πρωτο κομμα ο ΣΥΡΙΖΑ τις επομενες εκλογες,….)

  ΥΓ «Την απόφασή της να αγοράσει τα τρία μικρά νησιά στη Θάλασσα της Κίνας, τα οποία διεκδικεί το Πεκίνο, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου.Κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης συμφωνήσαμε να γίνουμε ιδιοκτήτες των τριών νησιών Σενκάκου το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα, χρησιμοποιώντας την ιαπωνική ονομασία των νησιών τα οποία το Πεκίνο αποκαλεί Ντιαογιού.
  Τα νησιά ανήκουν σήμερα σε ιαπωνική οικογένεια και βρίσκονται στο επίκεντρο της πρόσφατης επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
  Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση ήλθε σε συμφωνία με την οικογένεια των ιδιοκτητών, χωρίς να δώσει στοιχεία για την τιμή αγοράς.
  Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου , το ποσόν ανέρχεται σε 2,05 δισεκατομμύρια γεν (20,4 εκατομμύρια ευρώ).»
  Η απόφαση για την αγορά των νησιών έχει ως στόχο τη διατήρησή τους σε κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας, είπε ο εκπρόσωπος.
  http://www.defencenet.gr/defence/o/53655

 81. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Επειδη δεν διαβαζετε ……τα μαθηματα σας, στα δε σκονακια δεν ειχατε επιλεξει τα σωστα …θεματα, αναρτω -για σας αγαπητοι αποντες συνεργαται- ενα αρθρον «για τη θεωρία των ευσταθών κατανομών και την πρακτική του σχεδιασμού αγορών (market design)», του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Lloyd S. Shapley και του καθηγητή του Χάρβαρντ Alvin E. Roth, που ελαβαν το φετινο βραβείο Νόμπελ Οικονομίας.

  «Ένα Νόμπελ Οικονομίας για τους σταθερούς γάμους και τις ανταλλαγές νεφρών

  Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, 30/10/2012

  Ας πούμε ότι είστε ιδιοκτήτης ενός γραφείου συνοικεσίων. Κάποια στιγμή συμβαίνει να έχετε πελάτες πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες. Κάθε άνδρας έχει κατατάξει κατά σειρά προτίμησης τις γυναίκες, και κάθε γυναίκα τους άνδρες. Δεδομένου ότι η πολυγαμία απαγορεύεται, πώς θα μπορούσατε να αντιστοιχήσετε σε κάθε άνδρα μία γυναίκα, ούτως ώστε να προκύψει ένα «ευσταθές ταίριασμα»; Ευσταθές ταίριασμα σημαίνει ότι, αφού γίνουν όλες οι αντιστοιχήσεις, δεν θα μπορεί να βρεθεί ένας άνδρας και μια γυναίκα που δεν αποτελούν ζευγάρι, οι οποίοι θα προτιμούσαν να παντρευτούν μεταξύ τους παρά με τους ήδη επιλεγέντες συντρόφους τους. Αυτό το ομαδικό προξενιό δεν έχει μεν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, μπορεί όμως να χαρίσει το Νόμπελ σε όποιον βρει τη λύση του.

  Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας απονεμήθηκε φέτος στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Lloyd S. Shapley και στον καθηγητή του Χάρβαρντ Alvin E. Roth «για τη θεωρία των ευσταθών κατανομών και την πρακτική του σχεδιασμού αγορών (market design)», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. Το βραβείο αποτελεί υποδειγματικό συνδυασμό θεωρητικής έρευνας -ο Lloyd Shapley, σε συνεργασία με τον μακαρίτη David Gale, έλυσε το πρόβλημα του «σταθερού γάμου»- και εφαρμοσμένης έρευνας που οδήγησε σε πολύ χρήσιμες εφαρμογές -συνεισφορά του Roth και των συνεργατών του.

  Το φετινό Νόμπελ πέρασε απαρατήρητο, μάλλον διότι αφορά ένα επιστημονικό αντικείμενο το οποίο, αφενός, είναι λίαν εξειδικευμένο και, αφετέρου, δεν σχετίζεται με τα μεγάλα μακροοικονομικά ζητήματα (κρίση, ανεργία, ανάπτυξη κ.ο.κ.) που απασχολούν σήμερα τους πολίτες στη χώρα μας και διεθνώς. Παρά ταύτα, είναι χρήσιμο να ειπωθούν δυο λόγια για τη βράβευση αυτή, όχι μόνο λόγω του αυτονόητου επιστημονικού ενδιαφέροντος, αλλά και του ιδεολογικο-πολιτικού αρώματος που αναδίνει. Πράγματι, επιβραβεύεται επιστημονικό έργο που απαντάει στο ερώτημα: πώς θα μπορούσε μια κοινωνία να κατανείμει αποτελεσματικά τους πόρους της, όταν, εξαιτίας θεσμικών, κοινωνικών ή άλλων περιορισμών, δεν υπάρχουν τιμές να καθοδηγήσουν αυτή την κατανομή; Υπ’ αυτή την έννοια, η βράβευση «πριμοδοτεί» εμμέσως τη μια πλευρά στις σχετικές διαμάχες περί των ελεύθερων αγορών και των ορίων του περιώνυμου «αόρατου χεριού».

  Σχεδιασμός αγορών

  Με πληθώρα εργασιών στη συνεργατική θεωρία των παιγνίων και ειδικά στις αγορές ταιριασμάτων (matching markets), ο Lloyd Shapley έδωσε το 1962 μια κομψή λύση στο πρόβλημα του ευσταθούς ταιριάσματος, γνωστή σήμερα ως αλγόριθμος των Gale-Shapley (βλ. D. Gale and L. S. Shapley, “College Admissions and the Stability of Marriage”, American Mathematical Monthly, 69(1), 1962, 9-15. Το άρθρο είναι λίαν ευανάγνωστο και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις). Ο αλγόριθμος «τρέχει» περίπου έτσι. Κάθε άνδρας κάνει πρόταση στην πιο επιθυμητή γυναίκα. Κάθε γυναίκα που δέχεται πολλές προτάσεις τις απορρίπτει όλες εκτός από την καλύτερη, αλλά αναβάλλει την απόφαση περιμένοντας να δει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Κατόπιν, οι άνδρες που απορρίφθηκαν ξαναπροτείνουν. Οι γυναίκες απορρίπτουν τις μη αποδεκτές προτάσεις, ενδεχομένως και την καλύτερη προηγούμενη. Η διαδικασία συνεχίζεται έως ότου δεν μπορούν να γίνουν νέες προτάσεις, οπότε κάθε γυναίκα αποδέχεται την καλύτερη αποδεκτή πρόταση.

  Οι Gale και Shapley απέδειξαν μάλιστα ότι ο αλγόριθμος βρίσκει πάντα ένα ευσταθές ταίριασμα, ότι υπάρχουν ενδεχομένως περισσότερα του ενός, και ότι η πλευρά που κάνει τις προτάσεις γενικά επωφελείται περισσότερο από την άλλη. Στην τελευταία περίπτωση, όταν δεν προτείνουν οι άνδρες αλλά οι γυναίκες, μπορεί να υπάρξει διαφορετικό ευσταθές ταίριασμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι λιγότερο επιθυμητό για όλους ή μερικούς άνδρες και πιο επιθυμητό για όλες ή μερικές γυναίκες. Αυτό θέτει ένα λεπτό ζήτημα προτεραιοτήτων. Εάν, λόγου χάρη, οι άνδρες αντικατασταθούν με πανεπιστήμια και οι γυναίκες με υποψήφιους φοιτητές που υποβάλλουν αίτηση εγγραφής σε πανεπιστήμια, ποιος θα πρέπει να ευνοηθεί; Χρειάζεται ένα πρόσθετο κριτήριο. Οι Gale και Shapley υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να είναι οι φοιτητές με το γενικό επιχείρημα ότι «τα πανεπιστήμια υπάρχουν για τους φοιτητές, παρά το αντίστροφο».

  Είκοσι χρόνια αργότερα και χωρίς να συνεργαστεί ποτέ με τον Shapley, ο Alvin Roth διέγνωσε ότι τα θεωρητικά αυτά αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές εφαρμογές στις αγορές ταιριασμάτων. Αντικαταστήστε τους άνδρες με μαθητές (ή νέους γιατρούς ή δωρητές οργάνων) και αντιστοίχως τις γυναίκες με δημόσια σχολεία (ή νοσοκομεία ή ασθενείς), και θα βρεθείτε στον πραγματικό κόσμο αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα κατανομής πόρων. Προκειμένου να σχεδιάσουν ή να ανασχεδιάσουν αγορές ταιριασμάτων, ο Roth και οι συνεργάτες του προσάρμοσαν τα θεωρητικά αποτελέσματα στις ιδιομορφίες κάθε προβλήματος, πραγματοποίησαν εμπειρικές μελέτες, προσομοιώσεις στον υπολογιστή και πειράματα στο εργαστήριο (ο Roth θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στην «πειραματική οικονομική»).

  Το σύνολο αυτών των προσεγγίσεων βαπτίστηκε από τον Roth «σχεδιασμός αγορών», οξύμωρη μάλλον ονομασία δεδομένου ότι, όπως τουλάχιστον τις ξέρουμε, οι αγορές εξισορροπούν την προσφορά και τη ζήτηση μέσω των τιμών. Ο Roth μελέτησε επίσης αγορές ταιριασμάτων στις οποίες εμπλέκονται τιμές, π.χ. αγορές εργασίας και ραδιοσυχνοτήτων, καθώς και συναφείς αγορές στο Διαδίκτυο (A. E. Roth, “The Art of Designing Markets”, Harvard Business Review, October 2007). Για παράδειγμα, σχεδίασε μια «αγορά» που συμπεριελάμβανε ταυτόχρονους, επάλληλους πλειστηριασμούς για τη χορήγηση πακέτων δικαιωμάτων χρήσεως ραδιοσυχνοτήτων. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι ουδείς πλειστηριασμός θα ολοκληρωνόταν μέχρι να κλείσουν όλες οι προσφορές για όλους τους πλειστηριασμούς, με το σκεπτικό ότι έτσι οι προσφέροντες είχαν τη δυνατότητα να αποφασίσουν σε ποιες άδειες χρήσεως θα κάνουν αντιπροσφορές.

  Οι απεχθείς αγορές

  Ένα από τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Roth υπήρξαν οι απεχθείς αγορές (A. E. Roth, “Repugnance as a Constraint on Markets”, Journal of Economic Perspectives, 21(3), Summer 2007, 37–58). Γιατί; Διότι οι απεχθείς συναλλαγές αποτελούν περιορισμό που δεν μπορεί να αγνοηθεί στον σχεδιασμό, όπως π.χ. δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι οι ξενομεταμοσχεύσεις νεφρών δεν είναι ακόμη ώριμη τεχνική. Παραδείγματα απεχθών συναλλαγών: η δουλεία, ο δανεισμός χρημάτων με τόκο και η τοκογλυφία, το φούσκωμα των τιμών μετά από καταστροφές, η πώληση αδειών μόλυνσης, η «ρίψη νάνων» (dwarf tossing), η πρόσληψη μισθοφόρων και η πώληση ασφαλειών ζωής -περί το 1800 εκτιμάται ότι ξεπεράστηκε η απέχθεια για την ασφάλεια ζωής (ο ηθικός αντίλογος ισχυριζόταν: πώς να αποτιμήσω σε χρήμα τη ζωή μου και να στοιχηματίσω για την ημερομηνία του θανάτου μου;). Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν ότι οι απόψεις αλλάζουν: απεχθείς αγορές μεταπίπτουν σε μη απεχθείς, και αντιστρόφως.

  Το χρήμα φαίνεται πώς παίζει καθοριστικό ρόλο. Τα δώρα και οι ανταλλαγές σε είδος είναι ευπρόσδεκτα, αλλά όχι η εμπορευματοποίηση. Μάλλον θα σας χαλούσε τη μέρα η πρόταση κάποιου καλεσμένου σας να πληρώσει για το γεύμα που οργανώσατε, αλλά είναι καλοδεχούμενα από αυτόν ένα μπουκάλι κρασί ως δώρο ή μια πρόσκλησή του να δειπνήσετε στο σπίτι του. Παρομοίως, ενώ η υιοθεσία δεν προκαλεί αντιδράσεις, η καταβολή χρημάτων στη φυσική μητέρα θεωρείται απεχθής. και, ενώ θεωρούμε φυσιολογικό το να κάνουμε έρωτα (σύμφωνοι, mea culpa: υπάρχουν και εξαιρέσεις…), μάλλον δεν έχουμε την καλύτερη άποψη για την πορνεία.

  Τυπική περίπτωση απεχθούς αγοράς είναι στις μέρες μας η επί πληρωμή παραχώρηση οργάνων για μεταμόσχευση, π.χ. νεφρών. Οι αγοραπωλησίες νεφρών θεωρούνται μεν απεχθείς, όχι όμως και οι ανταλλαγές νεφρών. Το κρίσιμο ζήτημα εν προκειμένω είναι η συμβατότητα δότη-λήπτη όσον αφορά το μόσχευμα. Αν ο Κώστας επιθυμεί να δώσει ένα νεφρό στη σύζυγό του Μαρία, και η Κατερίνα στον αδελφό της Γιάννη, και σε αμφότερες τις περιπτώσεις υπάρχει ασυμβατότητα των μοσχευμάτων, τότε θα μπορούσε ο Κώστας να δωρίσει το νεφρό του στον Γιάννη και η Κατερίνα στη Μαρία, υπό την προϋπόθεση της συμβατότητας. Αυτές οι διμερείς ανταλλαγές αποδείχθηκαν στην πράξη σχετικά περιορισμένης σημασίας.

  Ο Roth επεξέτεινε τις ανταλλαγές σε περισσότερα από δύο ζεύγη, παρέχοντας όταν χρειαζόταν αυξημένη προτεραιότητα στη λίστα αναμονής, και σήμερα τέτοιες πολύπλοκες αλυσίδες ανταλλαγών νεφρών έχουν υιοθετηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι αλυσίδες αυτές αποτελούν, κατά τον Roth, πρότυπο των «έξυπνων αγορών» (smart markets), οι οποίες συνδυάζουν εισροές με πολύπλοκους τρόπους -στην προκειμένη περίπτωση ελέγχουν κάθε δυνατό συνδυασμό δωρητών-ασθενών, διασφαλίζοντας τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εφικτών μεταμοσχεύσεων. Η πιο πολύπλοκη αλυσίδα ανταλλαγών που έχει υλοποιηθεί περιελάμβανε 30 ασθενείς και 30 δωρητές, άγνωστους μεταξύ τους. Οι περισσότεροι δωρητές δώριζαν το νεφρό τους σε αγαπημένο τους πρόσωπο. υπήρχαν όμως και ορισμένοι που το πρόσφεραν από καθαρό αλτρουισμό, δίχως να κατονομάζουν συγκεκριμένο αποδέκτη. Ο Marcel Mauss θα είχε ασφαλώς πολλά να πει για αυτή την ανιδιοτέλεια και φιλαλληλία.

  Αγορές και οικονομικός προγραμματισμός

  Στο δελτίο τύπου για τη βράβευση διαβάζουμε: «Φέτος το βραβείο απονεμήθηκε σε ένα εξαιρετικό παράδειγμα οικονομικής μηχανοτεχνίας (economic engineering)» -η ωραία απόδοση του «engineering» ως «μηχανοτεχνία» οφείλεται στον ομότιμο καθηγητή Θ. Τάσιο. Ως συνιστώσα της επιστήμης του σχεδιασμού, το γενικό πλαίσιο της οικονομικής μηχανοτεχνίας είχε ήδη σκιαγραφεί στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τον Herbert Simon (βλ. H. A. Simon, Οι Επιστήμες του Τεχνητού, Εισαγωγή-μετάφραση-σημειώσεις Κ. Π. Αναγνωστόπουλος, Εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2006): όπως οι μηχανικοί εκμεταλλεύονται τα πορίσματα των φυσικών επιστημών προκειμένου να σχεδιάσουν τεχνητά συστήματα, έτσι και οι οικονομολόγοι μπορούν να σχεδιάσουν «αγορές» και θεσμούς, αξιοποιώντας θεωρητικά αποτελέσματα και μοντέλα της μικροοικομικής, της θεωρίας παιγνίων, της επιχειρησιακής έρευνας κ.ά. Καινούργια ονομασία που φέρνει στην επιφάνεια μια παλιά διαμάχη για τις αγορές και τους συγκεντρωτικούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.

  Οι αγορές είναι θεσμοί αποκεντρωμένης λήψης των αποφάσεων στους οποίους, χάρη στο σύστημα των τιμών, επιτυγχάνεται η βέλτιστη κατανομή των πόρων. Ωστόσο, όταν δεν υπάρχουν τιμές, όπως στις αγορές ταιριασμάτων, απαιτείται οργάνωση των αντίστοιχων «αγορών». Ειδικότερα, χρειάζεται ένας κεντρικός μηχανισμός, μέσω του οποίου θα συντονίζονται οι ατομικές αποφάσεις. Εάν αφήνονταν να αυτοοργανωθούν, αυτές οι «αγορές» θα οδηγούσαν στην καλύτερη περίπτωση σε ασταθή και αναποτελεσματικά ταιριάσματα και στη χειρότερη σε χαοτικές καταστάσεις. όπως ακριβώς αν δεν υπήρχαν φανάρια στα σταυροδρόμια και οι οδηγοί αποφάσιζαν μόνοι τους πώς θα κινηθούν, η «αυτοοργάνωσή» τους θα οδηγούσε στην ακινησία και σε ατυχήματα.

  Εάν θέλαμε να αποφύγουμε τους νεολογισμούς, δεν θα έπρεπε να γίνεται λόγος για «σχεδιασμό αγορών», αλλά για «οικονομικό προγραμματισμό (ή σχεδιασμό)». Πριν αρχίσει να ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι κάποιων, πρέπει να ειπωθεί ότι ουδείς σήμερα (πλην του ΚΚΕ και κάποιων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ) θα ήθελε να δει να αναβιώνει μια από τις μεγαλύτερες, εν ονόματι του ορθολογισμού, ύβρεις του εικοστού αιώνα: η οργάνωση μιας ολόκληρης χώρας μέσω μιας κεντρικά διευθυνόμενης οικονομίας. Ωστόσο, η ουσία του οικονομικού προγραμματισμού συνίστατο στη βέλτιστη κατανομή των πόρων δίχως τη χρήση τιμών. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι ο αλγόριθμος των Gale-Shapley είναι ισοδύναμος με τη λύση που πρότεινε ο σπουδαίος μαθηματικός Leonid Kantorovich -ο μοναδικός Σοβιετικός που τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας (1976)- για το λεγόμενο «πρόβλημα μεταφοράς», μια σημαντική εφαρμογή οικονομικού σχεδιασμού που άνοιξε τον δρόμο στην ανάπτυξη του γραμμικού προγραμματισμού και της επιχειρησιακής έρευνας.

  Στις σχετικές συζητήσεις ένα εύλογο ερώτημα που ανέκυπτε ήταν η ύπαρξη ή μη δυνατότητας στρατηγικού χειρισμού των διαδικασιών από τους εμπλεκόμενους. Ειδικά για τις αγορές ταιριασμάτων που λειτουργούν υπό τον περιορισμό της ατελούς πληροφορίας, ο Roth απέδειξε ότι οι εμπλεκόμενοι γενικά έχουν κίνητρα να αποκαλύπτουν τις πραγματικές προτιμήσεις τους και μόνο ένας πολύ περιορισμένος βαθμός στρατηγικού χειρισμού τους υπάρχει. Αυτό έχει τη σημασία του. Ο Arindrajit Dube μας θύμισε πρόσφατα ότι στη διαμάχη για τον »σοσιαλιστικό υπολογισμό» στον μεσοπόλεμο, η ανυπαρξία κινήτρων για την αποκάλυψη των ατομικών προτιμήσεων κατατέθηκε ως ισχυρό επιχείρημα εναντίον όσων υποστήριζαν ότι ο οικονομικός προγραμματισμός μπορεί να πετύχει αποτελεσματική κατανομή των πόρων. Δεκαετίες μετά, το έργο του Roth εμπλουτίζει τα αντεπιχειρήματα.

  Υπ’ αυτό το πρίσμα, το έργο των Shapley και Roth μας δείχνει ότι οι ιδεολογικοί εξτρεμισμοί είναι αδιέξοδοι. Για να λειτουργούν αποτελεσματικά, οι σύγχρονες οικονομίες χρειάζονται τόσο τις κλασικές αγορές, όσο και θεσμούς «οικονομικού προγραμματισμού». Με άλλα λόγια, πρέπει να επιζητείται συνεχώς μια ισορροπία ανάμεσα στην ελεύθερη εξέλιξη του οικονομικού συστήματος και τον σχεδιασμό του. Συμπέρασμα, με το οποίο φαντάζομαι πολλοί αισθάνονται ιδεολογικο-πολιτικά άνετα.

  Όλα αυτά ίσως φαίνονται αυτονόητα. Δεν δεν είναι, όμως. Άρθρο στη Wall Street Journal την επομένη της βράβευσης υποστήριζε ότι τα σχετικά με τη δωρεά νεφρών θα ήταν άσχετα αν επιτρέπονταν οι αγοραπωλησίες νεφρών, και υποδείκνυε μάλιστα ότι του χρόνου το βραβείο θα πρέπει να πάει στην «ελεύθερη αγορά». Ο Roth σκέφθηκε και ενήργησε διαφορετικά. Μέχρι να αποφασίσει (αν ποτέ αποφασίσει) η κοινωνία ότι θέλει να υπάρχουν αγοραπωλησίες νεφρών, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σωθούν. Έως τότε, πρέπει να βρεθούν λύσεις και δεν θα πάθουν απολύτως τίποτα περιμένοντας όσοι ψάχνουν ιδεολογική δικαίωση.

  Ο Κ. Π. Αναγνωστόπουλος είναι Καθηγητής ΔΠΘ, Πρόεδρος-Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ)

  Μια συντομότερη μορφή αυτού του κειμένου δημοσιεύτηκε στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής, στις 28.10.2012.»

 82. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Γραφει ο καθηγητης:

  «Εάν, λόγου χάρη, οι άνδρες αντικατασταθούν με πανεπιστήμια και οι γυναίκες με υποψήφιους φοιτητές που υποβάλλουν αίτηση εγγραφής σε πανεπιστήμια, ποιος θα πρέπει να ευνοηθεί; Χρειάζεται ένα πρόσθετο κριτήριο. Οι Gale και Shapley υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να είναι οι φοιτητές με το γενικό επιχείρημα ότι «τα πανεπιστήμια υπάρχουν για τους φοιτητές, παρά το αντίστροφο».»

  και διερωτωμαι : εάν, οι άνδρες αντικατασταθούν με πολιτικα κομμματα και οι γυναίκες με πολιτες-πελατες- ψηφοφορους , ποιος θα πρέπει να ευνοηθεί; Χρειάζεται ένα πρόσθετο κριτήριο. …. θα πρέπει να είναι οι ψηφοφοροι με το γενικό επιχείρημα ότι «τα πολιτικα κομμματα υπάρχουν για τους πολιτες-πελατες- ψηφοφορους , και οχι το αντίστροφο».

 83. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Είναι λίγο αλαφρύ το ἀρθρο… καταρχάς αν θέλει ο θεοσεβούμενος να δει σαν ύβρη την ιστορία των σοσιαλιστικών επαναστάσεων του προηγούμενου αιώνα, ας τη δει τουλάχιστο ως σε ο,τι αφορά τη βούληση της κοινωνίας χωρίς τάξης, την επιθυμία απαλλαγής από τον πόλεμο και την αθλιότητα και όχι αυτήν της οργάνωσης μιας ολόκληρης χώρας μέσω μιας κεντρικά διευθυνόμενης οικονομίας – εκτός αν αυτή είναι η κρυφή αντίσταση του συγγραφέα στην τρόικα και τα μνημόνια, που είναι σχεδόν αυτό (με συζητήσιμο το οργάνωση/αποδιοργάνωση).
  Πρωτοπόρος ο Σἀπλεϋ αλλά η θεωρία των συνεργατικών παιγνίων προχώρησε πέρα από το κόνσεπτ που εισήγαγε. ΑΦ δες εδώ για μια εφαρμογή ενός τέτοιου προχωρήματος, σε ένα πρόβλημα που θα σου αρέσει!

 84. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  ως σε ο,τι […] χωρίς τάξεις

 85. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Aγαπητοι αποντες συνεργαται
  Καλα που υπαρχουν και …μαυρα προβατα και μας δινουν τα SOS θεματα, ενοψει του κουρεματος
  (οχι των προβατων διοτι ερχεται χειμωνας) αλλα του δημοσιου χρεους της χωρας (μας;)

  Ιδου η εξεταστεα υλη:

  «….»…Ο κανόνας, είναι ο εξής: για κάθε περίπτωση περιουσίας της επιχείρησης, κάνεις τρία σενάρια, που αντιστοιχούν στο ρεγκρουπάρισμα των απαιτήσεων δύο πιστωτών έναντι του τρίτου. Μ’άλλα λόγια, συγκροτείς δύο ομάδες πιστωτών/διεκδικητών της περιουσίας. Αν κάποια από τις ομάδες διεκδικεί λιγότερο από ολόκληρο το ποσό, παίρνει το μισό του ποσού που διεκδικεί – αλλιώς η κάθε ομάδα παίρνει το μισό από ολόκληρο το ποσό. Παραπέρα, μοιράζεις σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα το ποσό που έπεσε στην πρώτη φάση της μοιρασιάς στην ομάδα των δύο πιστωτών, αναμεταξύ τους. Έτσι έχεις μια μοιρασιά στους τρεις πιστωτές – για την ακρίβεια, μια για κάθε ρεγκρουπάρισμα των πιστωτών. Το τελικό ποσό που αναλογεί στον καθένα είναι ο μέσος όρος αυτού που του αναλογεί σε κάθε σενάριο.
  Εφαρμογή για την περίπτωση των 200κ€:
  Σενάριο 1,
  200 μοιράζονται σε Γ vs (Α και Β): Γ παίρνει 100, και 100 μοιράζονται σε Α vs Β : Α παίρνει 50, Β παίρνει 50.
  Σενάριο 2,
  200 μοιράζονται σε Α vs (Β και Γ) : Α παίρνει 50, και 150 μοιράζονται σε Β vs Γ : Β παίρνει 75, Γ παίρνει 75
  Σενάριο 3,
  200 μοιράζονται σε Β vs (Α και Γ) : Β παίρνει 100, και 100 μοιράζονται σε Α vs Γ : Α παίρνει 50, Γ παίρνει 50.
  Τελικός υπολογισμός:
  Α: (50 σύμφωνα με σενάριο 1+50 σύμφωνα με σενάριο 2+50 σύμφωνα με σενάριο 3)/3 : 50
  Β: (50 σύμφωνα με σενάριο 1+75 σύμφωνα με σενάριο 2+100 σύμφωνα με σενάριο 3 )/3 : 75
  Γ: (100 σύμφωνα με σενάριο 1+75 σύμφωνα με σενάριο 2+50 σύμφωνα με σενάριο 3)/3 : 75

  Το πρόβλημα που αναφέρεται στο (Βαβυλωνιακό) Ταλμούθ, όπως και αυτό του δίκαιου υπολογισμού κοινοχρήστων, μπορεί να μοντελοποιηθεί ως ένα cooperative game. Ο παραπάνω υπολογισμός αντιστοιχεί σε ένα solution concept, σε μια «αντίληψη περί δίκαιου καταμερισμού», αυτό που ονομάζεται nucleolus. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά solution concepts, και το καθένα απ’αυτά τυποποιεί ορισμένες πλευρές των χαρακτηριστικών που διαισθητικά αντιλαμβανόμαστε ως «δικαιοσύνη» στη μοιρασιά – αλλά γι αυτό, σε επόμενο ποστ, θα πω κι εγώ ο ταπεινός υποστηρικτής της επιστήμης και του σοσιαλισμού – μεταφέροντας την ανάλυση του νομπελίστα Aumann, που εξήγησε πρώτος τα μυστήρια των σοφών αρχαίων αυτού προγόνων χρησιμοποιώντας σύγχρονη μαθηματική γλώσσα.»

 86. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Aγαπητοι αποντες συνεργαται
  «Καλα που υπαρχουν και …μαυρα προβατα και μας δινουν τα SOS θεματα, ενοψει του κουρεματος
  (οχι των προβατων διοτι ερχεται χειμωνας) αλλα του δημοσιου χρεους της χωρας (μας;)»

  και το μυριζω, το διασθανομαι απο διαφορες σκορπιες πληροφοριες, οπως λ.χ. η κατωθι δηλωσις
  «…πρέπει να αποφασίσουμε πως θα μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους. «:

  «Όλι Ρεν στην «Κ» : Τα πάντα εξαρτώνται από την ελληνική Βουλή
  Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

  «Είμαστε εντός προγράμματος για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης, στη συνεδρίαση του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Αλλά για να συμβεί αυτό, χρειάζεται ακόμη προσπάθεια από όλους και ειδικά από την ελληνική Βουλή, η οποία θα πρέπει προηγουμένως να ψηφίσει το πακέτο προαπαιτούμενων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων», δήλωσε ο ….., Όλι Ρεν, απαντώντας γραπτώς σε αίτημα της «Κ» να σχολιάσει το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Επιπλέον, πρέπει να αποφασίσουμε πως θα μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το μέτωπο, εργαζόμαστε σκληρά και έχουμε καλή συνεργασία με τους εταίρους μας της Τρόικας, ώστε να παρουσιάσουμε τα κοινά μας συμπεράσματα πριν από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Ρεν, επιβεβαιώνοντας ότι τις προσεχείς ημέρες θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις και στο ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού και στο αγκάθι της μελέτης βιωσιμότητας.

  Δημοσίευση : 31 Oκτωβρίου 2012″

 87. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  πιο σφαιρικό πνέβμα που λέει κι ο αγαπητός Αναγνώστης ο Αθηναίος
  Νίκιπλε από τον Προπάτορα το ξεσήκωσα.
  Βέβαια έλκει τις ρίζες από Μποστ, αλλά ο εν λόγω το είχε αξιοποιήσει ..άπαιχτα και το είχε απογειώσει

 88. Ο/Η Τίμιος λέει:

  Παπούλη, σεντόνια δίχτυα βλέπω απλωμένα. Δε ρίχνεις καμιά φρέσκια κουβέρτα να ζεσταθούμε, μια που σφίγγουν τα κρύα μαζί με τα γάλατα. Ανάθεμα τα μάδερμπόρντ.

 89. Ο/Η kapetanios λέει:

  Η εποχή των Λιάτσων

  http://aristerovima.gr/blog.php?id=3809

  Η κάθε εποχή έχει και τους ανθρώπους της. Μερικές φορές, αν θέλεις να περιγράψεις τι συνέβη πριν από πολλά, σχεδόν ξεχασμένα, χρόνια, αρκεί να θυμηθείς και να θυμίσεις, πρόσωπα και εικόνες. Ας πούμε, όταν μιλάς για την εποχή της δικτατορίας, αρκεί να πεις Παπαδόπουλος και Παττακός, για να ορίσεις το τραγικά γελοίο του πράγματος. Η περίοδος του «εκσυγχρονισμού» και της καταστροφικής ευρωζώνης, της «δόξας» της Ολυμπιάδας και της ρεμούλας, φέρει το όνομα του πρωταγωνιστή, Κ. Σημίτη, για να υποδηλώσει το δραματικά ελάχιστο και την υποταγή.

  Ο Γιωργάκης θα μείνει ως το σύμβολο της βλακείας αλλά και της επίμονης σκοπιμότητας για την εκποίηση της χώρας. Για την περίοδο του Σαμαρά δεν έχει κάτσει η μπίλια ακόμα. Θα είναι ο κύριος Φώτης το μέγεθος του ελάχιστου; Θα είναι ο Βενιζέλος το μέτρο του κενού; Θα είναι ο Αντωνάκης το κουρδιστό χαμόγελο της υποτέλειας; Ή θα είναι ο Αιμίλιος Λιάτσος ο ορισμός της φάρσας; Πόσο δραματικό πρέπει να είναι, όταν αφηγείται κάποιος κάποτε στο μέλλον, να λέει: στην εποχή μας είχαμε το Λιάτσο διευθυντή της ΕΡΤ και έκοβε εκπομπές (όπως την «Πρωινή Ενημέρωση», Αρβανίτη-Κατσίμη).

  Και μετά, τι να απαντήσεις στα παιδιά όταν θα ρωτάνε: κι εσείς τι κάνατε;
  Γιατί καλά είναι να γυρίζουμε στο παρελθόν και να το βλέπουμε ως επιθεώρηση. Αλλά άμα μιλάς με τα παιδιά πρέπει να απαντήσεις στις αφελείς και αδυσώπητες ερωτήσεις τους, εκείνες που εν τη εξελίξει της ζωής σου αφήνεις μετέωρες, τις βολεύεις σε λογικούς συλλογισμούς, μελαγχολείς ενίοτε αλλά το ξεπερνάς, κι αφήνεις τον κόπο να κυλήσει, μαζί με τον καιρό που τα μαλακώνει όλα και συχνά τα σβήνει. Νομίζεις.

  Κι έτσι λοιπόν, από βαρεμάρα, από έλλειψη έμπνευσης ή από αδυναμία, αφήνουμε το χρόνο να συσσωρεύει απώλειες, να εικονίζει γελοιότητες, να νομίζουν οι αστείοι πως νικάνε και να νομίζουμε κι εμείς πως τους χλευάζουμε. Αλλά το αστείο, το βλακώδες, το υστερικό, το κομπλεξικό, το τίποτα, είναι εξαιρετικά επίμονο, εκλαμβάνει την απουσία σου ως δύναμή του, οι φελλοί κολυμπούν με ύφος πρωταθλητή, τα σαπρόφυτα διεκδικούν θέση άνθους και οι ντενεκέδες αισθάνονται ως κρουστά ορχήστρας.

  Και εκδικείται με αμείλικτο τρόπο. Εκδικείται τους ικανούς, εκδικείται τις αντιρρήσεις και εκδικείται τους αδρανείς. Είναι η τιμή που πληρώνουμε στην απουσία μας!

 90. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Καπετάνιε να σου πω την αμαρτία μου, δεν τόχα πάρει χαμπάρι ότι είχε γίνει ο Αιμίλιος ΓΔ στην ΕΡΤ.
  Μνήσθητί μου Κύριε (aka μωρ’ τι είναι τούτοι).

  ΥΓ Ενώ σε πολλά έχει δίκιο ο Σκαμνάκης, αυτό το σχήμα με τη νεολαία και την ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές δεν το μπορώ, πολύ κλισέ και κενό περιεχομένου μου φαίνεται.
  Είναι η άλλη εκδοχή που φορέθηκε πολύ την εποχή της ..ανάπτυξης, ήτοι απαρατάω τα παιδιά μου στον αυτοματο, γιατί δουλέυω για το μέλλον τους (εγώ για τον εαυτό μου δεν θέλω, για τη νέα γενιά το κάνω) και τελικά εμ στον κόσμο μας, εμ να τους μεταφέρουμε και τις ενοχές μας.
  Ας κάνουμε αυτό που (νομίζουμε ότι) πρέπει ή θέλουμε να κάνουμε και άμα είναι σωστό μην ανησυχούμε θα ..ωφεληθεί και η επόμενη γενιά , άμα δεν είναι, δεν θα

 91. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αλέξης Τσίπρας: Εκλογές για να μην περάσει το μνημόνιο
  Ο πρόεδρος του κόμματος το ζήτησε από τη συνεδρίαση της Κ.Ο.
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: TO BHMA 02/11/2012 16:03

  “…Και ταυτόχρονα συνεχίζουν να παρέχουν ανταποδοτική προστασία στο σύστημα της διαπλοκής.

  Στους ξεπεσμένους καναλάρχες. Που αναπνέουν με τη μηχανική υποστήριξη της συγκυβέρνησης.

  Που πήγε, άραγε η υποχρέωσή τους από το πρώτο Μνημόνιο να πληρώσουν – επιτέλους, για πρώτη φορά – για τη χρήση των δημόσιων τηλεοπτικών συχνοτήτων;

  Στους χρεοκοπημένους τραπεζίτες. Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, με δημόσιο δανεικό χρήμα, χωρίς τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

  Χωρίς να τους υποχρεώνει να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία με ρευστότητα.

  Χωρίς να τους υποχρεώνει να ελαφρύνουν τους δανειολήπτες από τις ασήκωτες τραπεζικές υποχρεώσεις τους….”

 92. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Και αν το προσχεδιο της διακηρυξης του Συριζα, προχωρησει σε σχεδιο και ψηφιστει και δημιουργηθει το mega κομμα ο ΣΟΥΠΕΡ-ΣΥΡΙΖΑ και ο Μανωλης Γλεζος και ο Δημητρης Στρατουλης, ειναι ετοιμοι να κυβερνησουν, πως θα το κανουν, αφου δεν εχουν προνοησει να χρησιμοποιησουν τις καταθεσεις μας για την αναπτυξη;

  Η λυσις : Κεφαλαιουχοι και αλλοι προδευτικοι χρηματοδοται θα δημιουργησουν νεαν τραπεζα την ΣΥΝ.ΡΙΖΑ.Τ. (Συνεργατικη Ριζοσπαστικη Αριστερη Τραπεζα) Α.Ε. Για τον σχηματισμον του ελαχιστου αρχικου κεφαλαιου υψους ευρώ 18.000.000 θα συνεισφερουν 360 ευποροι μετοχοι εκαστος με 50.000, ως εξης:
  40 ευπορα στελεχη ΔΕΚΟ, βουλευτες, ευρωβουλευτες της “αριστερας”
  40 ευπορα στελεχη της γηρασμενης κια μεσηλικης αριστερας προερχομενοι απο την αγορα η απο πλουσια οικογενεια
  80 ευπορα στελεχη ΔΕΚΟ, συνδικαλιστες και βουλευτες του “πατριωτικου” ΠΑΣΟΚ

  Φρονω τι η πελατεια ειναι εξησφαλισμενη : δηλ. τουλαχιστον το 20% απο το 30% των ελληνων ψηφοφορων (δηλ. το 67% των ψηφοφορων του ΣΥΡΙΖΑ) θα καταστουν πελαται της ΣΥΝ.ΡΙΖΑ.Τ. Α.Ε., ανατρεποντας ετσι -εκτος των αλλων- τους σχεδιασμους συγχωνευσεων των καπιταλιστικων τραπεζων. Το δε υπολοιπον 10% των ελληνων ψηφοφορων δεν διαφωνει, αλλα-φευ- ειναι χρεωκοπημενον. Εις χρονον δευτερον η ΣΥΝ.ΡΙΖΑ.Τ. Α.Ε. δυναται να εξαγορασει τα δανεια των αριστερων χρεωκοπημενων και να απογειωθει ο κυκλος εργασιων της.

  Αναμενω προτασεις σας και κυριως ….διαφωνιες, υβρεις και…

 93. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ήμουν σίγουρος ορέ Αφώτιστε πως πιστεύεις στον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό του καπιταλιστικού συστήματος. Και ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να επαληθευτώ με την ανωτέρω πρόταση που κατέθεσες περιχαρής και …ορέος! 😆 🙂

  Είσαι όμως Νεο(α) φώτιστος στο …χοντρό παιχνίδι ! 😉

  Που πας ορε ξυπόλητος στ αγκάθια, βόλτα σε τεντωμένο σκοινί με βροχή χωρίς ομπρέλα, για τσουλήθρα επί …ξυρού ακμής και θες να βγάλεις το φίδι από την τρύπα;;; 😀

  Εδώ έχουμε φάει τα νιάτα μας και δεν βρήκαμε την άκρη να βγούμε από την …τρύπα που έχουμε πέσει!
  Ορίστε άμα δεν πιστεύεις:

  «Η πρόταση του καρνάγιου είναι κάπως διαφορετική αλλά σίγουρα με καλύτερα(και όχι μόνο για το χρέος) αποτελέσματα . Σήμερα η συνολική κεφαλαιοποίηση των Ελληνικών χρεωστικών και ουχί πιστωτικών ιδρυμάτων ανέρχεται κοντά στα 17-18 δις ευρώ. Δεδομένου ότι:

  οι τράπεζες αυτές κατέχουν κοντά στα 50δις Ελληνικά ομόλογα
  και μας απορροφούν μιλιούνια από εγγυήσεις( μέχρι τα τώρα τους έχουμε δώσει κοντά στα 80δις παρακαλώ και έρχονται κι άλλα)

  προτείνουμε στο Ελληνικό δημόσιο να αγοράσει τις ίδιες τις τράπεζες .
  Με 10-12 όλο κι όλο δισεκατομμυριάκια θα πάρει πίσω και μεγάλο μέρος του χρέους αλλά και μεγάλο μέρος των εγγυήσεων. Χρησιμοποιώντας δε την τζάμπα (με επιτόκια 1%) παροχή ρευστότητα της ΕΚΤ προς αυτές τις τράπεζες να κάνει παιχνίδι και με ομόλογα άλλων κρατών. Θα γίνουμε ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος της ΕΕ και των περιχώρων λέμεεε »

  http://carnagio.wordpress.com/2011/01/24/%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%82/#comments

  Ολούρμου; 🙂

 94. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αναγνώστα το να μη ξέρεις πως ο Αιμίλιος είναι ΓΔ επί της ΕΡΤ δεν είναι αμαρτία, είναι έγκλημα καθοσιώσεως !
  Άσε τον Κύριο ήσυχο. Εδώ, ούτε ο …Αρτεμίδωρος δεν σε ξεπλένει! 😀

 95. Ο/Η Left G700 λέει:

  Ήμουν σίγουρος ορέ Αφώτιστε πως πιστεύεις στον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό του καπιταλιστικού συστήματος.

  Φίλε Νικάλφα, για να τα λέμε όλα, βουλωμένο γράμμα διαβάζεις! 😉

  Τα λέμε

 96. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Μην είστε τόσο …αυστηροί ορέ Λέφτηδες!
  Απ την άλλη πιστεύει στο συνεταιριστικό κίνημα και στις εταιρίες λαϊκής βάσης! 😉

 97. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  nikos__alfa
  Πολυ διαγωνια με διαβαζεις και βιαζεσαι να απντησεις.
  Το προβλημα ειναι η υπαλληλοποιηση του ελληνικου νοος (μυαλου).
  Ξεκινησαν τους διοριοσμους οι δεξιοι με τους «εθνικοφρονες», μετα οι κεντρωοι, οι δικατατορες, η ΝΔ, Το ΠΑΣΟΚ,και η αριστερα με ΝΔΠΑΣΟΚ μεσα η ποστωσεις, ασχετα αν εχει κυβερνησει λιγοτερο απο ενα ετος συνολικα αυτο το διαστημα….
  Η αριστερα δεν μπορει να σταματησει τον εθισμενο 65 ετη λαο απο την υπαλληλοποιηση.
  Βεβαιως ο λαος ειναι παντα σοφος, ασχετα και να το 50% δεν εχει διαβασει ποτε ενα λογοτεχνικο βιβλιο η πηγαινε στα πολιτιστικα κεντρα της Συγγρου, της Παραλιακης, του Θεσσαλικου καμπου,…

  Αρα αν θελεις ας ξαναδιαβασεις μερικα αποσπασματα απο την λαμπρην ιδεα της δημιουργιας της ΣΥΝ.ΡΙΖΑ.Τ. Α.Ε.. Αν θελει μπορει και η ΔΗΜΑΡ να συμμετεχει στη Τραπεζα , δεν βλεπω τον λογο να κανει δικη της αν και τα στελεχη της εχουν το απαραιτητο ανθρωπινο και χρηματικο κεφαλαιο…..

  Αλλα ειναι σιγουρατζηδες, δεν ρισκαρουν ουτε για τραπεζα ΣΥΝ.ΡΙΖΑ.Τ. Α.Ε. ουτε για αναπτυξη, ολα ειναι λογια:
  bytes στο διαδικτυο, στην τηλεοραση, στα εντυπα, στις συγκεντρωσιες,….

  » πως θα το κανουν, αφου δεν εχουν προνοησει να χρησιμοποιησουν τις καταθεσεις μας για την αναπτυξη;

  Η λυσις : Κεφαλαιουχοι και αλλοι προδευτικοι χρηματοδοται θα δημιουργησουν νεαν τραπεζα την ΣΥΝ.ΡΙΖΑ.Τ. (Συνεργατικη Ριζοσπαστικη Αριστερη Τραπεζα) Α.Ε. Για τον σχηματισμον του ελαχιστου αρχικου κεφαλαιου υψους ευρώ 18.000.000 θα συνεισφερουν 360 ευποροι μετοχοι εκαστος με 50.000, ως εξης:
  40 ευπορα στελεχη ΔΕΚΟ, βουλευτες, ευρωβουλευτες της “αριστερας”
  40 ευπορα στελεχη της γηρασμενης κια μεσηλικης αριστερας προερχομενοι απο την αγορα η απο πλουσια οικογενεια
  80 ευπορα στελεχη ΔΕΚΟ, συνδικαλιστες και βουλευτες του “πατριωτικου” ΠΑΣΟΚ

  Φρονω τι η πελατεια ειναι εξησφαλισμενη : δηλ. τουλαχιστον το 20% απο το 30% των ελληνων ψηφοφορων (δηλ. το 67% των ψηφοφορων του ΣΥΡΙΖΑ) θα καταστουν πελαται της ΣΥΝ.ΡΙΖΑ.Τ. Α.Ε., ανατρεποντας ετσι -εκτος των αλλων- τους σχεδιασμους συγχωνευσεων των καπιταλιστικων τραπεζων.»

  Καλη μας νυκτα

 98. Ο/Η Left G700 λέει:

  Καλή …φώτιση! 😉

 99. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Και όμως οι ιδέες του Αφώτιστου είναι βγαλμένες από την εμπειρία, ας πούμε κάποιοι κάποτε με κάτι τέτοια πολιτικά αγοράζανε αλλά και πουλάγανε (έχει σημασία) μερίδια για παραθαλάσσια οικόπεδα 😉

 100. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Αναγνώστη,

  Για να τα λέμε και πάλι όλα, σωστόοος! 😉

  Τα λέμε

 101. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Ερασιτεχνες ημι-επαναστατες και σιγουρατζηδες κρατικοδιατοι μεγαλο-υπαλληλοι , επαγγελματιες και επιχειρηματιες 40 χρονια ανακατευουν ιδεες του προ-περασμενου αιωνα για την πρωτοπορεια του προλεταριατου και τους συμμαχους τους(τους οργανικους διανοουμενους, πολιτικα κια συνδικαλιστικα στελεχη και στελεχαρες) που θα τους δια-φωτισουν, ενω -βεβαιως- ανηκοντας στο ανω 10% οικονομικα, διαγουν πολυτελη η ευπορο βιο στον αδικο και ακαρδο -για τους ανημπορους ομως – καπιταλισμο.

 102. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  ‘Αρθρο 106: Συνταγματος (Κράτος και εθνική οικονομία)

  1. Για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος το Kράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Xώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας. Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα, για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών.
  2. H ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας.
  3. Mε την επιφύλαξη της προστασίας που παρέχεται από το άρθρο 107 ως προς την επανεξαγωγή κεφαλαίων εξωτερικού, μπορεί να ρυθμίζονται με νόμο τα σχετικά με την εξαγορά επιχειρήσεων ή την αναγκαστική συμμετοχή σ’ αυτές του Kράτους ή άλλων δημόσιων φορέων, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές έχουν χαρακτήρα μονοπωλίου ή ζωτική σημασία για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, ή έχουν ως κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.
  4. Tο τίμημα της εξαγοράς ή το αντάλλαγμα της αναγκαστικής συμμετοχής του Kράτους ή άλλων δημόσιων φορέων καθορίζεται απαραιτήτως δικαστικώς και πρέπει να είναι πλήρες, ώστε να ανταποκρίνεται στην αξία της επιχείρησης που εξαγοράζεται ή της συμμετοχής σ’ αυτή.
  5. Mέτοχος, εταίρος ή κύριος επιχείρησης, της οποίας ο έλεγχος περιέρχεται στο Kράτος ή σε φορέα που ελέγχεται απ’ αυτό εξαιτίας αναγκαστικής συμμετοχής, κατά την παράγραφο 3, δικαιούται να ζητήσει την εξαγορά της συμμετοχής του στην επιχείρηση, όπως νόμος ορίζει.
  6. Nόμος μπορεί να ορίσει τα σχετικά με τη συμμετοχή στη δαπάνη του Δημοσίου αυτών που ωφελούνται από την εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας ή γενικότερης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Xώρας.

  Eρμηνευτική δήλωση: Δεν περιλαμβάνεται στην κατά την παράγραφο 4 αξία αυτή που οφείλεται στον τυχόν μονοπωλιακό χαρακτήρα της επιχείρησης.»

  Γρηγορα το διακστηριο να ορισει τιμημα για τις τραπεζες.

  Ο ΑΦ θα συμμετασχει στην νεαν τραπεζα την ΣΥΝ.ΡΙΖΑ.Τ. (Συνεργατικη Ριζοσπαστικη Αριστερη Τραπεζα) Α.Ε. διοτι με τοοοοοσους (μετα συγχωρησεως) διορισμους που θα γινουν στις κρατικες τρπεζες, δεν θα υπαρχουν …..κεφαλαια για χρηματοδοτηση της αναπτυξεως.

 103. Ο/Η kapetanios λέει:

  νικαλφα
  ο φιλλέληνας δεν ενδιαφέρεται να χτυπήσει το καπιταλιστικό σύστημα με τα ίδια του τα εργαλεία (ίσως βέβαια δεν έχει εμπεδώσει και ακριβώς την λειτουργία του μιας και κινείται συνήθως στην περίμετρο του και όχι στον σκληρό πυρήνα του) , η «πρόταση» του αποσκοπεί στο να «χτυπήσει» (επιχειρώντας λακτίσματα στο μαλακό ιδεολογικό του υπογάστριο που αφορά στον πλουτισμό και την καλοζωία κάποιων στελεχών του) το ίδιο το κίνημα 😎
  Να γνωρίζει μόνο ότι ο μεγάλος (σοσιαλιστής) αδερφός τον παρακολουθεί

 104. Ο/Η kapetanios λέει:

  και εν πάση περιπτώσει έχουμε και κάποια συγκριτικά πλεονεχτήματα μιστερ αναγώστα
  http://www.rooshvforum.com/thread-14761.html

 105. Ο/Η papoylis λέει:

  Διαπιστώνω ότι η συζήτηση έχει εξελιχθεί όλες αυτές τις μέρες με το …καλύτερο δυνατό τρόπο 😉 Τώρα που το πρόβλημα με το μάδερμπορντ μπαλώθηκε προσωρινά θα ακολουθήσω τη προτροπή του εξαίρετου Τίμιου . Λίγο αργότερα ποστ φρέσκο 😉

 106. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αμάν ορέ Κάπταιν πρωί-πρωί με τα …πλεονεχτήματα μας! 😛

  Ο αγαπητός μας Αφώτιστος Κάπταιν διακατέχεται και από τις πρώιμες …χριστιανικές ιδέες, φερ ειπείν ο έχω δύο χιτώνας κλπ και έτσι είναι υποχρεωμένος να καυτηριάζει τον εύκολο πλουτισμό καθώς είναι γνωστό πως αυτοί οι άτιμοι οι κουμμουνιστές οφείλουν να είναι φτωχοί, άσπιλοι και αμόλυντοι και να εφαρμόζουν την …ισότητα προς τα κάτω αρχίζοντας φυσικά από τον εαυτό τους. 🙂
  Δεν είναι κακό 😉

  Αφώτιστε
  συμπάθα με ρε φίλε δεν κατάλαβα πως έκανες στα …σοβαρά την πρόταση σου . Αν διευκρίνιζες πως εννοούσες μια τέτοια πρακτική ωφέλιμη επειδή η Αριστερά θα παραμείνει εσαεί στην ..αντιπολίτευση, πως πρέπει να ξεχάσουμε τους πακτωλούς δισ. ευρώ που έχουν καταπιεί οι καπιταλιστικές τράπεζες για να σωθούν από την χρεοκοπία που τις οδήγησαν τα θαλασσοδάνεια τους και όχι βέβαια οι διορισμοί και πρέπει να βρει εναλλακτικές μορφές παρέμβασης στο σημερινό σκηνικό θα το αντιμετωπίζαμε πιο …δημιουργικά το θέμα ! Σέα και μέα κούλπα! 😉
  Τα …ξαναλέμε γιατί έχω μια εκκρεμότητα με τον …Αναγνώστη!

 107. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Βρε καλώς τον Παπούλη! Κάτσε να σου βάλλω μια …τιμωρία 🙂
  «Διαπιστώνω ότι η συζήτηση έχει εξελιχθεί όλες αυτές τις μέρες με το …καλύτερο(ν) δυνατό τρόπο » 👿

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%9D%CE%B9_(%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE)

  Γι αυτά και γι αυτά δεν στεριώσαμε …καθηγήτριες εδώ μέσα 😆

 108. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  ΟΥΠΣ : το(ν) ήθελα να γράψω !

 109. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ορθή επανάληψη:
  «Διαπιστώνω ότι η συζήτηση έχει εξελιχθεί όλες αυτές τις μέρες με το(ν) …καλύτερο δυνατό τρόπο »

 110. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Καθηγήτριες καθώς και ενασχολούμενες με άλλα επαγγέλματα δε στεριώνουμε, διότι ο Καπετάνιος μας έχει καπελώσει και αυτήν του την ..τελειομανία (καραμπινάτος ελιτισμός) σχετικά με τα πρότυπα και την εμφάνιση (ηλικία κλπ) την έχουμε χρεωθεί συνολικά ..ως ιστολόγιο.
  Αλλά όταν εγώ του ασκούσα γόνιμη κριτική επί του θέματος (όταν του ..ξύνιζε η Βάνα, διότι λέει δεν ανταποκρινόταν στα υπησχεμένα όταν ήταν νέα, μάλλον νεότερη) εσείς με γράφατε στ’ αρ@@@α σας και τώρα μου θέλετε και καθηγήτριες.
  Καλά λέω εγώ ότι έχει χαθεί η αίσθηση της προσωπικής ευθύνης και επικρατεί ο δικαιωματισμός

 111. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Φωνή βοώντος…, αλλά ας συνεχίσω.
  Αναγνώστη δεν νομίζω πως ο Σκαμνάκης περιλαμβάνεται στην κατηγορία που τον έχεις κατατάξει! Μάλλον μια απελπισία εκφράζει με την αναφορά του στη στάση μας απέναντι στα …δρόμενα και τις ευθύνες που έχουμε για τις νέες γενιές που ακολουθούν.
  Άλλωστε λέει και άλλα πολύ …σωστά πράγματα που αποδεικνύονται από τις εξελίξεις: 😆

  « Τα θυμάστε τα περίφημα ενεργειακά βραχιόλια που χάριζαν ισορροπία, ενέργεια κλπ; Φορούσε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ένα τέτοιο… Βγάλτε συμπεράσματα για την αξιοπιστία τους…
  Περίπου 350.000 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε εταιρείες που εμπορεύονται «ενεργειακά βραχιόλια», καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση «υιοθέτησαν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κατά την προώθηση και διάθεση προς πώληση των προϊόντων τους κυρίως μέσω των φαρμακείων».
  Οι κυρώσεις αφορούν πέντε εταιρείες με προϊόντα που φέρουν διάφορες εμπορικές επωνυμίες (Power Balance, Bios Balance, Trymax, ENERGY BALANCE PERFORMANCE TECHNOLOGY, SB Super Balance κ.λπ.), κάποια εκ των οποίων έγιναν ευρέως γνωστά και από τις μαρτυρίες γνωστών αθλητών……… »

  «Ο Γιωργάκης θα μείνει ως το σύμβολο της βλακείας αλλά και της επίμονης σκοπιμότητας για την εκποίηση της χώρας.»

  :mrgreen: 😉

 112. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Χμ κάπου κολλάει αυτή η ανανέωση …σελίδας !

  Ναι, σόρυ Κάπταιν , το έχει ένα δίκιο ο Αναγνώστης ! ::

 113. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  nikos__alfa

  «Ο αγαπητός μας Αφώτιστος Κάπταιν διακατέχεται και από τις πρώιμες …χριστιανικές ιδέες, φερ ειπείν ο έχω δύο χιτώνας κλπ και έτσι είναι υποχρεωμένος να καυτηριάζει τον εύκολο πλουτισμό καθώς είναι γνωστό πως αυτοί οι άτιμοι οι κουμμουνιστές οφείλουν να είναι φτωχοί, άσπιλοι και αμόλυντοι και να εφαρμόζουν την …ισότητα προς τα κάτω αρχίζοντας φυσικά από τον εαυτό τους. 🙂
  Δεν είναι κακό ;)»
  Δεν προκειται για «πρώιμες …χριστιανικές ιδέες» αλλα για την εδραιωμενη πιστη μου στην κοινωνικη ηθκη και μιλωντας για την αριστερα, στην «αριστερα της ηθικης»
  Το παρελθον καθοριζει το μελλον. Για αυτο και στον δυναμικο προγραμματισμο πολυετων σχεδιων λ.χ. οικονομικης αναπτυξης, στην μοντελοποιηση τα μετρα διακρινονται σε εκτακτα(εφαπαξ) μετρα σχυος μικροτερου η ισου του ενος ετους, και
  σε μετρα πολυετους ισχυος,
  διοτι το οικονομικο συστημα εχει «μνημη»
  Απ’ οσα εχω ζησει τοσα χρονια, διπλα και μεσα στα γεγονοτα, δεν εχω πειστει οτι η παρακατω αλληλλουχια ρησεων και πρακτικων των «αριστερων» στελεχων, δεν θα οδηγησει σε περιπετειες την χωρα :
  «ο σκοπος αγιαζει τα μεσα»,
  «κομμουνιστες ειμαστε, μαλ…κες δεν ειμαστε» σε 2 φασεις 1982 και 1989 (απο στελεχη ΚΚΕεσ. και ΚΚΕ αντιστοιχα)
  «ο χειροτερος καπιταλιστης ειναι ο πρωην «αριστερος» »

  Και κατι αλλο ανωδυνο και -καθαρα- στο ιδεολογικο επιπεδο:

  Στο σχεδιο διακηρηξης του ΣΥΡΙΖΑ κηρύσσεται αγώνας κατά της πατριαρχίας και των ανδροκρατικών αντιλήψεων ..”, αν και η ισοτητα των φυλων εχει επελθει -ηδη- απο το 1982.

  Ειδατε πολλους “αριστερους” να μην εχουν ανδροκρατικες αντιληψεις στην οικογεννεια τους, στην κοινωνια, στα κομματα τους. Ειδατε λ.χ. να δινουν το διπλο επωνυμο στα παιδια τους στα πλαισια της ισοτητας των δυο φυλωνηδη απο το 1982;

  Μονον κατι νυν οπαδοι της “οργανωσης προστασιας του ανδρα “, πρωην φεμινιστες, το εχουν κανει και… δεν το εχουμε μετανοιωσει.

 114. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αφώτιστε Φιλέλληνα
  μια που έχουμε και μια …ηλικία μπορείς να μην πετάς τόσο αεροπλανικά με το …παραπέντε από το ένα θέμα στο άλλο;
  Το φεμινιστικό λόγω απουσίας …καθηγητριών το αφήνουμε, αλλά το «ήδη από το 82», όχι ότι ήταν μικρό βήμα, αναιρείται από το δικό σου παράδειγμα , της έσχατης μειοψηφίας που ανταποκρίθηκε στο νέο οικογενειακό δίκαιο. 😉 Και αυτό μην επιμένεις πως αφορά μόνο την Αριστερά γιατί στην κοινωνία μας οι αριστεροί είναι απλά …μειοψηφία και έτσι αθωώνεις τους υπόλοιπους.
  Τέσπα στο έχει πει και ο Καπετάνιος πως αλληθωρίζεις διαρκώς προς τα αριστερά όσο έχει να κάνει με την κριτική σου αλλά μια που είσαι τόσο ηθικός και μεταφέρεις εδώ διάφορα Μανδραβέλεια και Κουβελικά περί υπαλληλοποίησης του συλλογικού νου ( ενώ ο επιχειρηματικός …τρομάρα του) και περί ηθικής της αριστεράς ας τα κάνουμε πενηνταράκια όλα αυτά που λες!
  Και μην πεις πως το ΝΔΣΟΚ και η ΡΗΜΑΔ είναι τελειωμένες καταστάσεις και δεν πρέπει να μας απασχολούν αλλά οφείλουμε να έχουμε την …πολυτέλεια να ασχολούμαστε μόνο με τα στραβά της Αριστεράς που οφείλει να αποδεικνύει την ηθική της ανωτερότητα διαρκώς γιατί αυτοί ως κυβέρνηση και σχετική πλειοψηφία μας #αμάνε τη μάννα και τον πατέρα χθες και σήμερα και όχι δεν ζεις σύμφωνα με τον Μανδραβέλλη και τον Τζήμερο στην τελευταία Σοβιετία της Ευρώπης!

  « “κομμουνιστες ειμαστε, μαλ…κες δεν ειμαστε” σε 2 φασεις 1982 και 1989 (απο στελεχη ΚΚΕεσ. και ΚΚΕ αντιστοιχα) »
  Αυτό για το 82 δεν το πιάνω αλλά όταν αναφέρεσαι στο 89 δεν ήταν τότε η συνεργασία της Αριστεράς με τη δεξιά παρά η υλοποίηση μιας ηθικής στάσης απέναντι στην ανάγκη για κάθαρση από το Κοσκωτικό άγος;;;
  Αντικειμενικά τότε δεν έπαιξε το παιχνίδι του Μητσοτάκη αυτή η ηθικοπλαστική στάση και τελικά δεν πιάστηκαν …μαλάκες οι αριστεροί τότε; Πως κολλάει αυτό με το «κομμουνιστές είμαστε μαλ..κες δεν είμαστε» ;;;
  Βλέπεις καμιά αναλογία με την τότε στόχευση όταν σήμερα οι φαταούλες θυμούνται την οφειλόμενη ηθική ανωτερότητα της Αριστεράς για να σκεπάσουν τις ανήκουστες βρωμιές τους; :mrgreen:
  Διάγοντας έναν επαγγελματικό βίο σε ένα υπερ προστατευμένο επάγγελμα από το πελατειακό κράτος ( το αναφέρω ως παράδειγμα λόγω ιδιότητας σου και χωρίς προσωπική αιχμή) ξεχνάς πανεύκολα τον περιβόητο συνάδελφο σου του ΤΕΕ, τον Λιάσκα, που ως υπουργός τότε μέσα σε μια νύχτα τριπλασίασε τις αμοιβές για τις μελέτες των μηχανικών, όπως κάποιοι άλλοι ανέχονταν και ανέχονται τόσα χρόνια να δανείζονται οι τράπεζες με 1% και να δανείζουν το κράτος με 5 και 6% ή κάποιος άλλος θέσπισε την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρων ακόμη και στη μικρότερη νομική πράξη και θυμάσαι μόνο τους διορισμούς που οδήγησαν στο τεράστιο και αναποτελεσματικό κράτος! Μεροληπτείς νομίζω και χωρίς κακή πρόθεση παίζεις το παιχνίδι των …επιβητόρων μας! 😉

 115. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Νίκο το(*) Σκαμνάκη δεν τον κατατάσσω πουθενά, δεν το έχει ανάγκη.
  Απλώς χρησιμοποίησε και αυτός τη γνωστή κουτοπονηριά (όπως οι περισσότεροι, άσχετα αν είναι αριστεροί ή όχι) με το κλισέ «γράφτε με για τον εαυτό σας, αλλά με βάση τις ευθύνες σας για τη νέα γενιά που έχετε απαρατήσει στα νύχια του ..συστήματος, μη(ν)(**) με γράφετε, ακούστε με σοβαρά»,
  ήτοι
  Άμα έχετε ενοχές (που έχετε) εδώ είναι η ευκαιρία να ..διορθώσετε (ξέρεις, αμάρτησα για το παίδί μου και διάφορα ορέα).
  Για τα λοιπά θα ..επανέλθω (χο χο χο)

  (*) για να σε δω τώρα, βάζουμε ν ή όχι;; όχι τίποτα άλλο αλλά είναι και το θέμα με τις καθηγήτριες και πρέπει να είμεθα ετοιμοπόλεμοι δια παν ενδεχόμενο

  Εδώ ορέ Νίκο ετοιμάζεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για το ενδεχόμενο να ξυπνήσει ένα πρωί και να βρει μπροστά του ένα χαρτοφυλάκιο, και όταν λέμε ετοιμάζεται εννοούμε «όχι δεν θέλω, άμα μπω μέσα, μου υπόσχεστε ότι θάστε κύριοι, να ξέρετε ότι εγώ θέλω, είναι καλύτερα να μείνουμε (ιδεολογικά) φίλοι» και τέτοια, δηλαδή από φεμινιστική άποψη αν το δούμε μάλλον θα …κάτσει.

  (**) ομοίως με το παραπάνω και κοίτα να εμφανισθείς ..καταπέλτης επί του θέματος για το ..Νι (τσεκουράτος) γιατί όχι στα παιδιά σου θα δώσουν το όνομα της γυναίκας σου, αλλά μέχρι και μουστάκι θα ξυρίσεις, όταν εμφανισθούν, προετοιμάσου λέμεεεε.
  Δράττομαι δε της ευκαιρίας να σου προτείνω να με ακολουθήσεις (για να σωθείς) σε μια προσέγγιση που έχω στα σκαριά με τις γυνάικες του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της αξιοκρατίας της νέας διακυβέρνησης ..γενικότερα.
  Θέλω επίσης να σε ενημερώσω ότι άμα θες έλα τώρα που γυρίζει, γιατί όταν μετά θα σε κυνηγάνε (μαζί με τον Αφώτιστο), εγώ θάμαι μαζί τους.

 116. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  nikos__alfa

  Ι.Απαρετητε διεφκρινισεις
  « “κομμουνιστες ειμαστε, μαλ…κες δεν ειμαστε” σε 2 φασεις 1982 και 1989 (απο στελεχη ΚΚΕεσ. και ΚΚΕ αντιστοιχα) »
  Αυτό για το 82 δεν το πιάνω αλλά όταν αναφέρεσαι στο 89…
  1982 οι ποασοικοι δεν ηξερνα λειτουργικα ΜΙΑ ξενη γλωσσα οποτε οι ΚΚΕ εσωτερικοι ικανοποιησαν τις αναγκες στελεχωσης των θεσεων στην τοτε ΕΟΚ . Επισης πλαισιωσαν το ΥΠΕΘΟ (Βαιτσης) για να κανουν κλαδικες μελετες για τις προβληματικες,……
  1989 Στην συγκυβερνση ο Ανδρουλακης και αλλοι τοποθετησαν ΚΚΕεδες με διδακτορικα σε ΝΠΔΔ η ΝΠΙΔ. Τοτε εξαλλου εγιναν φιρμες ο Φ.Κουβελης και ο Γ.Δραγασακης. Ο Στ. Λογοθετης Δημαρχος Πειραια, ο Δ. Καραγκουλες , επιχειρηματιας,…..

  ΙΙ. Αποριες -Απαντησεις
  1.»στην κοινωνία μας οι αριστεροί είναι απλά …μειοψηφία »
  Τοτε τι στο διαολο η …μειοψηφια θελει την εξουσια;

  2. «Μεροληπτείς νομίζω και χωρίς κακή πρόθεση παίζεις το παιχνίδι των …επιβητόρων μας! ;)’
  Συγνωμην εμενα επαγγελματικα με «πηδαγαν» δεξιοι, πασοκοι και αριστεροι μηχανικοι παιρνοντας 7 εως 10 δουλειες και εγω 1 με το ζορι. Οταν πηραν συνταξη (οι δραστηριοι μετα τα 75 ) ή πεθαναν …πηρα και εγω δουλειες, απλως επειδη ειχα σωβρακο ανοξειδωτου χαλυβα και …αντεξα.

 117. Ο/Η Left G700 λέει:

  Είναι κανείς για καμιά ψιλικοκό πόκα από αύριο; (οι Δευτέρες δεν μου πάνε[***]). Εμείς οι κουμμουνιστές, εκτός από φοροφυγάδες, κρατικοδίαιτοι, νταβαντζήδες και αδερφές, είμαστε και λίγο τζογαδόροι! 😉

  [***] Όχι ότι μου πάνε οι άλλες μέρες, αλλά τέσπα, που λέει κι ο Νικάλφας)

 118. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Πόκα τις γιορτές, έχουμε ένα μήνα μπροστά μας
  Οι τζογαδόροι δεν παίζουν πόκα, παίζουν ..μπαρμπούτι (για αυτό και έχουν αδυναμία να τα βλέπουν όλα ως διακύβευμα και δεν χαλαρώνουν εύκολα) 🙂

 119. Ο/Η papoylis λέει:

  Τραβάτε τώρα στο νέο ποστ να στρώσουμε κουβέρτα …. Αναγνώστα ,κανόνισε νάρθεις με φτιαγμένα τα ….κόκαλα 🙂

 120. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович,

  Δηλαδή, εκτός από ευρά, από τα οποία, αν κρίνω από την ΄πολυήμερη απουσία σου, πρέπει να είσαι φορτωμένος μέχρι τα μπούνια (και να έχεις χώσει και μερικά στα κούφια σου τακούνια 😉 ), έχεις έρθει φορτωμένος και με ιδέες;;;

  Θα γίνει της αιματοχυσίας!!! 😉

  Увидимся

 121. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Αναγνώστη,

  Γιορτές; Δηλαδή εννοείς την περίοδο από τρίτη τού Πάσχα μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου της άλλης χρονιάς; 😉

  Τα λέμε

 122. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  τραβάτε στο νέο ποστ λέμε 🙂

 123. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αναγνώστη το σκαμνάκι είναι σωστό, αφού, τι ρωτάς; Για να μου λες μετά μη με γράφετε όταν ρωτάω;
  Για τον Σκαμνάκη μάλλον είσαι λίγο προκατειλημμένος και πολύ αυστηρός.
  Έχω μια φοβερή υποψία πως κάποιες επαφές έχεις με …καθηγήτριες εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζεσαι να …βοηθήσεις για το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Έτσι για να διασκεδάσεις και τις ανησυχίες του Λαφαζάνη!
  Και δεν έχω …μουστάκι. Μου το έχουν ξυρίσει. Προ πολλού. 😦 🙂

  Αφώτιστε στο μειοψηφία κόλλησες ε; Θα γίνει και πλειοψηφία, μην ανησυχείς …ιδιαιτέρως! 😉

  Παπούλη, θα μελετήσουμε και θα έλθουμε . Μήπως μπορούμε και αλλιώς; 🙂

 124. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  nikos__alfa

  «Αφώτιστε στο μειοψηφία κόλλησες ε; Θα γίνει και πλειοψηφία, μην ανησυχείς …ιδιαιτέρως! »

  Θα γίνει και πλειοψηφία, πως ; Εκτος απο το…. πατριωτικο (του Ακη) , θα ελθει καi το κοσμοπολιτικο του Γερασιμου και της Λουκας και η αριστερα πλευρα της κεντροαριστερας του Σημιτη;

  Ε ρε γελια !!!! Και -κυριως- κλαμματα για τους κατω 1/3 !!!

 125. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Κλάμματα ε; Ενώ τα …απολειφάδια του 1% (Ο.Π.) το …γλεντάτε! 👿

 126. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  nikos__alfa

  «Ε ρε γελια !!!! Και -κυριως- κλαμματα για τους κατω 1/3 !!!»
  Εννοω αυτους με την χειροτερη αγοραστικη δυναμη (αυτο που λεμε αποκληρους, δηλ. το κατω 1/3). Τι σχεση εχω με τους σημερινους ΟΠ; Ειμαι παμπαλαιος Οικολογος και πρωην φεμινιστης απο το 1976 (Βιβλιογραφια :Πιερ Σαμουελ, Οικολογια . Ο ανδρας και πως κατασκευαζεται.)

  Ειναι το γνωστο οτι οταν αλλοι πηγαιναν, εγω ερχομουνα αλλα για …..δευτερη φορα.

 127. Ο/Η papoylis λέει:

  Το ζήτημα Αφώτιστε δεν είναι αν ερχόσουν για δεύτερη φορά , αλλά το από πού ερχόσουν 🙂

  Άιντε τώρα στο νέο ποστ γιατί η συζήτηση που ανοίξατε με το Νικάλφα δεν έχει ούτε τέλος ούτε και αποτέλεσμα 🙂

 128. Ο/Η papoylis λέει:

  Αφώτιστε

  πάρε και μια αφιέρωση για πάρτη σου αγαπητέ :

 129. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αγαπητε Παπουλη,
  ευχαρσιτω πολυ για την αφιερωση, ειναι απο τα πολυυυυ αγαπημενα μου. Με αυτα μεγαλωσαμε κατα την παρατεταμενη εφηβια μας (14-34).
  Ο Ian Anderson ειναι ο τυπος του ελληνα που πρεπει να εφευρεθει, γιατι τοσο λογικη «τρελα» ειναι πολυ σπανια στις μερες μας.

  Ανταποδιδω με τους ιδιους

 130. Ο/Η papoylis λέει:

  Ευχαριστώ και εγώ Αφώτιστε

 131. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «Mike Oldfield, n., the greatest musical genius of all time.»

  Και με το πρωτοτυπο Tubular bells μεγαλωσαμε κατα την παρατεταμενη εφηβια μας.

 132. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Mike Oldfield – Tubular Bells (Part One)

  Να και το πρωτοτυπο Tubular bells με το οποιο μεγαλωσαμε κατα την παρατεταμενη εφηβια μας.

  Προσεξετε το σολαρισμα στο 6:10

 133. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Άντε καλά, να σας αφιερώσω και εγώ κάτι ..ποιοτικό.
  Ο Παπούλης θα το πιάσει το υπονούμενο με το συνδυασμό των 2 κομματιών, καθότι τα λέγαμε παλιότερα (Πάκης και έτσι), εσύ Αφώτιστε ..απόλαυσέ τα

  ΥΓ χο χο χο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s