Μερικά σκόρπια κουρέλια για τα ..τρέχοντα

Δεν ήταν στη πρόθεση μου , εξαίρετοι μου αναγνώστες , να γράψω σήμερα ένα «δομημένο» ποστ , με »’ευφάνταστο» τίτλο , συμπαγή δομή και συγκεκριμένο στόχο. Στο ΥΓ θα καταλάβετε το γιατί. 😉

Έτσι βγήκα στον ακάλυπτο , πίσω από το ημιυπόγειο  όπου πλέον θριαμβεύει καταπράσινη η συκιά και άπλωσα στα σκοινιά της μπουγάδας μερικά κουρέλια που «έπλενα» στη  σκάφη του μυαλού μου ( όσο κι αν μου έχει απομείνει ) χθες το βράδυ.

Κουρέλι 1 : Σκεφτόμουν λοιπόν , μεταξύ άλλων , τη τηλεφωνική παρέμβαση της Αγγέλως ( πατιμέντο ) προς το καλό κυριούλη εκεί δίπλα στου Μαξίμου και το ντόρο που έγινε σε σχέση με τη …πρόταση της  για δημοψήφισμα.

Πέρα από το μπάχαλο που έγινε με εκατέρωθεν ανακοινώσεις και διευκρινίσεις , είναι πλέον αναμφίβολο ότι η Αγγέλω επιχειρεί να συμπλεύσει με τους εδώ λούστρους στην επανατοποθέτηση ενός διλήμματος. Ενός διλήμματος καλοί μου αναγνώστες  που τέθηκε ήδη από τους πρώην μονομάχους στον έλληνα ψηφοφόρο τους προηγούμενους μήνες και δεν έπιασε . Αλλά αυτή τη φορά η ράιχσφύρερ θέλησε να το επιβάλλει και ΘΕΣΜΙΚΑ.

Από τις αντιδράσεις των εδώ  λούστρων ξεχώρισα αυτή του Fatty που άφησε το πράγμα να πέσει στα μαλακά ,  προβάλλωντας μόνο  ( και για άλλη μια φορά )  τις γνωστές νομικίστικες αντιρρήσεις.  Έχουν και θα έχουν χεσμένη τη φωλιά τους  στην Ιπποκράτους , γιατί ως φαίνεται στο εκεί σύγχρονο γυμναστήριο μεταξύ διαδρόμου ,  ποδηλάτου και χέστρας  ο μέγας στοχαστής  γιωργάπης ενεπνεύσθη προ μηνών  το επίμαχο δημοψήφισμα.

Ας σκεφτούμε όμως ότι η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος εμπεριέχει κόστος για το Δημόσιο περίπου 80 – 100 εκ ευρώπουλα και επομένως η συνδιεξαγωγή του μαζί με τις βουλευτικές  θα παρείχε εξοικονομήσεις κλίμακας που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος…!

Επομένως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πρόταση της Αγγέλως  ( κάργα ναργελέ )  συνάδει με την αδήριτη ανάγκη για λιτότητα , οικονομία και χαμηλές τιμές , όπως επίσης και με τα διεθνή στάνταρντς του αποτελεσματικού μάρκετινγκ  τύπου «Δύο σε Ένα» …..  Τα στάνταρντς αυτά  εισηγούνται στον επίδοξο πωλητή να ενσωματώσει σε κοινή συσκευασία το αναλώσιμο μαζί με το διαρκές αγαθό , έτσι ώστε και οικονομία να κάνει ο πελάτης , να αισθάνεται ότι επωφελείται από τη προσφορά ( του διαρκούς αγαθού ) , αλλά και να δεσμεύεται στη συνέχεια για την επαναλαμβανόμενη αγορά του αναλώσιμου της συσκευασίας , που αποτελεί και το κατεξοχήν προϊόν – στόχο κερδών του πωλητή.

Εκείνο το μήνα του περσινού φθινοπώρου , ο γιωργάπης , ένας πανθομολογουμένως αποτυχημένος  γκουρού των πωλήσεων , είχε επιχειρήσει να πουλήσει στην ευρωπαϊκή και γερμανική αγορά μόνο το διαρκές αγαθό με πλήρη αποτυχία. Τώρα το διαρκές ( γιατί το δημοψήφισμα δεσμεύει και χώρα και κυβέρνηση για δεκαετίες ) μας το πλασσάρει η καγκελάριος των πωλήσεων σε συσκευασία κοινή μαζί με το αναλώσιμο ( βουλευτικές εκλογές που μπορεί να έχουμε  και δύο και τρείς ανά τετραετία ) αλλά με στόχο την εγχώρια αγορά.

Αν με ρωτήσετε τι θα έλεγα στο ενδεχόμενο να είχαμε ένα τέτοιο δημοψήφισμα-  πακέτο με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα σας έλεγα ότι :

α) επιχειρείται πλέον από όλους τους καλοθελητές η αλλαγή της ατζέντας με ένα ακόμα τρομοκρατικό δίλημμα

β) η μόνη έξυπνη συμπεριφορά , απέναντι στα κολπέτα των  θιασωτών του marketing  , θα ήταν να πάει ο κοσμάκης  να εκφραστεί σαφώς στις βουλευτικές ψηφίζωντας το κόμμα της αρεσκείας του και συγχρόνως  να ρίξει ένα ορέο και μαζικότατο λευκό  ή μια αντίστοιχη αποχή στο «διαρκές’. Αυτό άλλωστε , αν θυμάστε  , είχα προτείνει και το φθινόπωρο , αλλά το τσιπρόπουλο , ο κυρ Φώτης και άλλοι εξυπνάκηδες έσπευσαν να τοποθετηθούν υπέρ του «ΝΑΙ». Kαι αναρωτιέται ευλόγως σήμερα ο απλός φουκαράς : «ΝΑΙ» μέχρι  να πεταχτεί το κόκαλο έξω από το πετσί ορέ ;;;

Γιατί αγαπητοί μου αναγνώστες θα πρέπει κάποτε ο γαβριάς της Ευρώπης να βγάζει και γλώσσα ( αντί μόνο να πετάει πέτρες ) για να μπορεί να υπερασπιστεί το τίτλο του 😉

Κουρέλι 2 : Είναι επίσης προφανές , καλοί μου αναγνώστες , ότι κανένα δε συμφέρει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Πέρα από τις επίσημες δηλώσεις , τις εκτιμήσεις κόστους , τις εκκλήσεις   αγωνίας που εκφράζονται από  θεσμικούς και μη , εγχώριους και αλλοδαπούς , πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση , οποιοσδήποτε απλός πολίτης που ενημερώνεται στοιχειωδώς και διαθέτει κοινή λογική και τις βασικές οικονομικές γνώσεις  μπορεί να αντιληφθεί τις σοβαρώτατες επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Αλλά πρέπει να  αντιλαμβάνεται  συγχρόνως ότι μέρος των επίσημων παρεμβάσεων  και των αυστηρών προειδοποιήσεων είναι απλά για το θεαθήναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  στο εξωτερικό ήδη έχουν ήδη επεξεργασθεί το σενάριο για την αντιμετώπιση ενός ενδεχομένου να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Ομοίως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι επίσημοι ( και ανεπίσημοι )  αυτοί φορείς έχουν πέσει συστηματικά έξω στις εκτιμήσεις τους  για την Ελλάδα αλλά και τις λοιπές  χώρες της ΕΕ ως προς τις εξελίξεις και τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη. Ως μόνο άλλοθι έχουν ότι σταδιακά και υπό το βάρος της …άτιμης πραγματικότητας αναγκάζονται συχνά ( δύο με τρεις φορές κάθε χρόνο ) να  ανασυντάσσουν και να αναθεωρούν  αυτές τις εκτιμήσεις .

Επομένως στη πραγματικότητα ουδείς μπορεί να προβλέψει , πόσω μάλλον να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου. Ειδικά δε ως προς  τις μελλοντικές  επιπλοκές στις ευρωπαϊκές οικονομίες και το διεθνές σύστημα νομίζω ότι ουδείς διαθέτει ένα συνεπές και αποτελεσματικό σχέδιο , ούτε και τα μέσα και τους μηχανισμούς , για να αποτρέψει με βεβαιότητα τις πιθανώς ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες δυσμενείς επιδράσεις.

Αλλά το καίριο αγαπητοί μου αναγνώστες δεν είναι αυτό. Το πραγματικό διακύβευμα το οποίο αντιμετωπίζει το  χρηματοοικονομικό μπλοκ μαζί με τους πολιτικούς του εκφραστές είναι το παρακάτω :

Τι αντίκτυπο και τι επιπλοκές θα έχει μια επικράτηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τι απειλές δημιουργεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τις πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης και της απ’ τα κόκαλα βγαλμένης  «ανταγωνιστικότητας» που επιχειρείται να επιβληθεί δια μαχαίρας σε ΟΛΕΣ τις ευρωπαϊκές χώρες.

Γιατί στην ανάγκη και προκειμένου να υπερασπιστούν με κάθε μέσο τη νεοφιλελεύθερη ξωφλημένη ατζέντα τους , προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο ιός δεν θα  μεταδοθεί σε άλλες χώρες ,  προκειμένου να τσακίσουν κάθε αντίθετη φωνή εν τη γενέσει της  και να  προσφέρουν στους τρομοκρατημένους ευρωπαίους πολίτες το «παράδειγμα»  μιας χώρας που τόλμησε να αντιλέξει  τσακισμένης δεν θα διστάσουν.

Θέλω δηλαδή εδώ να πω ότι το ουσιαστικό αυτό διακύβευμα είναι πιό  ισχυρό από κάθε άλλο  και ότι το δίλημμα που θέλουν να μας «φορέσουν» : ευρώ ή δραχμή , δεν είναι παρά μια υπεκφυγή. Στην υπεκφυγή αυτή καταφεύγουν και οι ξένοι δυνάστες και οι ντόπιοι κωλεγιόπαιδες – λελέδες τους προκειμένου να συσκοτίσουν το ουσιαστικό .

Το διακύβευμα ουσίας επομένως  είναι το πραγματικό φόβητρο , τόσο για μας , όσο και για τους ίδιους. Για μας επειδή είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να μας τσακίσουν με κάθε διαθέσιμο μέσο αν η ψήφος μας δεν είναι «υπεύθυνη» ή τουλάχιστον «διορθωμένη» , γι αυτούς επειδή γνωρίζουν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να μας τσακίσουν ενώ συγχρόνως δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο δεν θα κλονίσει ( ίσως ανεπανόρθωτα ) τη θέση τους.

Γι αυτό συχνά τώρα τελευταία λέω να πάρετε μαζί σας νερό . Αν στη πορεία επικρατήσουν οι «υπεύθυνοι» θα γίνουμε στη καλύτερη περίπτωση Λιβύη και πλατεία Ταχρίρ , ενώ αν επικρατήσουν οι «έξαλλοι» το μέλλον ίσως είναι ακόμα πιό δυσοίωνο.

Κουρέλι 3:  Μελετώντας λίγο τα στατιστικά αυτού του ιστολογίου προσδοκώ βάσιμα ότι αύριο θα κλείσουμε τα 200.000 χιτς . Έχουν ήδη συσσωρευθεί πάνω από 250  άρθρα σε 38 κατηγορίες και πάνω από 11.600 σχόλια. Ελάχιστοι νέοι σχολιαστές  ήρθαν εδώ για να συμβάλλουν με την οπτική τους , αρκετοί από τους παλαιότερους  έφυγαν ή απέχουν . Το παρόν ιστολόγιο θα διανύσει το δρόμο του έτσι και αλλιώς , οδεύοντας  όπως όλοι μας στη λήθη και την ανυπαρξία.

Εξακολουθώ να αποφεύγω την «πολυκοσμία’ και τη δημόσια έκθεση στις «πλατιές μάζες» του διαδικτύου , δεν επιθυμώ τίποτε περισσότερο από τη δυνατότητα να επικοινωνώ με λίγους αγαπητούς φίλους και να  διαβάζω τη κριτική τους στα φληναφήματα μου , ούτε έχω φιλοδοξίες για τίποτα περισσότερο.

Από τα στατιστικά μου βλέπω μια αυξημένη αναγνωσιμότητα τελευταία σε ορισμένα «ειδικά» άρθρα. Τον Αρτεμίδωρο , τον Πόδα , τους Δρόμους του Πουθενά , οπότε μου δίνεται από εδώ η ευκαιρία να στείλω εγκάρδιους χαιρετισμούς σε ορισμένες  «ψυχές» 😉

ΥΓ Αυτό το ποστ είναι πρώτιστα επετειακό , όχι λόγω των στατιστικών , αλλά επειδή σήμερα κλείνω  πολλά χρόνια γάμου με τη συμβία μου , της οποίας η αγάπη και προπάντων η ανοχή μου επιτρέπει να υπάρχω σε αυτή την ελάχιστη γωνιά του διαδικτύου. Σε αυτήν λοιπόν αφιερωμένο το σημερινό άρθρο. 🙂

This entry was posted in Αφόρητες γενικολογίες, Ισορροπισμοί διάφοροι. Bookmark the permalink.

78 Responses to Μερικά σκόρπια κουρέλια για τα ..τρέχοντα

 1. Να είστε πάντα καλά, Παπούλη και συμβία. 🙂

  (η φωτό παραπλανητική, ξέρουμε ότι δεν μένεις στην Κέρκυρα)

 2. Ο/Η papoylis λέει:

  Μερσώ τα μάλα αγαπητέ Δύτη …!

 3. Ο/Η khlysty λέει:

  Ευχές και από έναν σχετικά νέο αναγνώστη/σχολιαστή. Κατά τα λοιπά, ομολογώ ότι τα τελευταία ποστάκια σου τα ζηλεύω, ω προγέροντα, και θά’θελα να τά’χα γράψει εγώ. Ούτως ή άλλως, όμως, η χρησιμότητά τους είναι ανεκτίμητη.

 4. Ο/Η papoylis λέει:

  Νάσαι καλά ορέ ….κλήστη 🙂

 5. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Νάστε καλά και ευτυχισμένοι, καταρχήν.
  κατα μέση κάτσε να διαβάσω τις εκτιμήσεις σου για τα κουρέλια και θα ..επανέλθω 🙂

 6. Ο/Η papoylis λέει:

  Κάνε δουλειά σου Αναγνώστα και ευχαριστώ για τις ευχές 🙂

 7. Ο/Η nikiplos λέει:

  Να είστε ευτυχισμένοι παπούλη!!! Υγιείς, σύμπνοοι και ασυγνέφιαστοι… Υπομονή και κατανόηση περισσή στη συμβία!

  [Με τη «συκιά» μου θύμισες τη φράση «της συκιάς το γάλα» που ήταν διαδεδομένη στις παλαιότερες φανταρικές σειρούλες… Βέβαια σε ημιυπόγειο (δλδ κανονικό υπόγειο ήταν…) που κι εγώ έμεινα για κάποια χρόνια στη Δροσοπούλου, υπήρχε κι εκεί μια συκιά… Το καλοκαίρι, όταν έβαζε ζέστες, εκεί γινόταν κάτι σαν θερινό σινεμά, έτσι αυτήν την αίσθηση είχα… Είχα και μια γάτα για να συλλαμβάνει εν τη γενέσει τους τα διάφορα γιγαντοακάρεα… 😉 ]

  Επί των κουρελιών, πιστεύω πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, δλδ συμφωνώ… Βέβαια το κρασί μου το πίνω ανέρωτο, ή τουλάχιστον αυτήν την πολυτέλεια την κέρδισα παλαιόθεν, αλλά ποτέ δεν ξέρεις που λένε και οι Κινέζοι, για όλα υπάρχει πάντα μια αρχή… Έχω πρωτίστως την άποψη, ότι πλέον ο όρος «αντιμνημονιακό δίπολο» αποτελεί από μόνος του έναν εγκλωβισμό. Ας πούμε ότι οι εγχώριοι λούστροι, μπουμπουνοκέφαλοι μεν, αλλά με συμβούλους το αγλάϊσμα του Ευρωπαϊκού απαράτ, «διάλλεξαν έδαφος» και τώρα η σύγκρουση είναι δυσμενέστερη για τις δυνάμεις των αμυνόμενω, αυτών που στην ουσία δεν θέλουν να βιασθούν «ασάλιωτοι».

  Σαφώς οι Ευρωπέοι, δεν είναι ενιαίοι, και από ότι φαίνεται ο Ολλανδός-Γάλλος θα αποδειχθεί ο ΓΑΠ των Φράγκων… Όμως έχω ακόμη εμπιστοσύνη τόσο στους λαούς, όσο και στην αδυσώπητη πραγματικότητα, που «όπου φύγει, φύγει»!

  αυτά προς ώρας…

 8. Ο/Η papoylis λέει:

  Νίκιπλε

  ευχαριστώ … είσαι μια όαση 🙂

  Πράγματι έχουν σφίξει πολύ ταπράγματα , αλλά όχι μόνο για μας. Θα πρέπει και οι ευρωπέη να πάρουν αποφάσεις που δεν θα έχουν οπωσδήποτε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα : δηλαδή να τσακίσουν εν τη γενέσει της μια απόπειρα αμφισβήτησης του νεοφιλελεύθερου πλέγματος πολιτικής.

  Γι αυτό βλέπεις ότι οι πρώτοι που φωνάζουν και μας κουνούν το δάχτυλο είξαι οι λούστροι από την Ιβηρική . Έχουν ακόμα την ευκολία να μη βρίσκονται στη δική μας θέση . Αλλά σε διαβεβαιώ , και μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι θα έρθουν στη θέση μας σύντομα.

  Ειδικά για τους Ισπανούς που είναι εθισμένοι εδώ και δύο κοντά δεκαετίες στη νεοφιλελεύθερη «χλίδα» και έχουν ξαναβιώσει ανεργία στο 25% αναρωτιέμαι πόσο θα αντέξουν. Γιατί παλιότερα με τις παρλαπίπες του Γκονζάλες και του Αθνάρ είχαν προσδοκίες. Σήμερα δεν νομίζω , γι αυτό και οι indignados …!

  Οι Πορτουγκέζοι πάλι ακολούθησαν κοντά δύο αιώνες το βρετανικό άρμα , με όλες τις σχετικές «εξασφαλίσεις» , αλλά τώρα που οι Βρεταννοί δεν έχουν ευρωπαϊκή πολιτική και τώρα μπήκανε για τα καλά στο υφεσιακό σπιράλ θα δουν σε λίγο καιρό να τους ζητάνε εκτός από κώλο και ένα καλό τσιμπούκι και τότε θα θυμηθούν σε ποιά νεοφιλελεύθερα τσουτσέκια ανάθεσαν τη «σωτηρία» τους 😉

  Πάρτε μαζί σας νερό λέμε …. έρχεται θύελλα 😉

 9. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παπούλη,
  Το ζήτημα της ..πρότασης Μέρκελ, το βλέπω λίγο αλλιώς.

  Λέω ότι ακριβώς επειδή τα πράγματα είναι ζόρικα στην Ευρώπη και όχι μόνο λόγω ημών, έχει σημασία ο καθείς ποια θέματα έχει απάνω του και για τι ελέγχεται και αύριο μπορεί να κατηγορείται.

  Όπως λες σωστά (σε άλλες ευκαιρίες) στη μέση ενός αναταγωνισμού που μέχρι και πρόδρομα συμπτώματα νομισματικού πολέμου βλέπουμε, η θέση των ευρωπαίων εκπροσώπων (το λέω καταχρηστικά) είναι το λιγότερο ζόρικη.
  Ανταγωνισμός, φτώχεια, αστικοποιήσεις κινέζων ου μην και Ινδών, το αποθεματικό(χο χο) δολλάριο, ενέργεια, η ΕΣΣΔ που τέλειωσε και γενικώς όλα αυτά που λες και εσύ και ..όλοι.

  Προφανώς να ξετυλιχθεί κανά σακάκι με το πρώτο στρίφωμα νάναι από δω μεριά, καλό δεν είναι και για τους άλλους και για μας και φυσικά για όσους έχουν αναλάβει τα ..στριφώματα.

  Από αυτήν την άποψη η κίνηση της Μέρκελ είναι λογική και αν πιάσει (που πολύ το φοβάμαι, θα πω παρακάτω) και ευφυής.
  Γνωρίζει πολύ καλά την τύχη της προτάσεώς της όπως και το ότι είναι ανεδαφική.

  Πέραν όλων των άλλων, είναι το κλασσικό πέταγμα του ..μπαλακίου σε χέρια άλλων και αυτό που λέμε «θέτοντας τους ευθυνών μέχρι να καταλάβουν τι έγινε , μεταβιβάζω τις ευθύνες και άρα το ζόρι και άρα τα διλήμματα σε αυτούς».

  Η Μέρκελ αγαπητέ Παπούλη, με την πρότασή της στον Παπούλια, λέει ότι αν σκάσει η Ελλάδα η ευθύνη ανήκει στους Έλληνες (αντε και στην άχρηστη ηγεσία τους) , οι Ευρωπαίοι (δηλαδή οι ηγεσίες) κάνουν ότι μπορούν, αλλά άμα οι άλλοι θέλουν να αυτοχειριαστούν, αυτοί τι να κάνουν;;
  Δες τις δηλώσεις από τον Σοιμπλε μέχρι και τον Σοσιαλιστή Πρόεδρο του Κοινοβουλίου (και πες τους και στους ΣΥΡΙΖαίους που περιμένουν το καλό κλίμα τώρα με τον ..Ορλάν να τον δούνε τι λέει) από αυτήν την οπτική και ερμήνευσε την κίνηση Μέρκελ ως ένα βήμα που συνδέεται με τα άλλα.
  Κάντο ως υπόθεση εργασίας.

  Το πρωτο που κάνεις σε αυτού του τύπου τις κινήσεις είναι να μην το φας και να το ξαναγυρίσεις.
  Δηλαδή αρνείσαι ότι υπάρχει θέμα και άρα
  «ποιο δημοψήφισμα, να βάλουμε σε δημοψήφισμα το αυτονόητο, ότι ο ελληνικός λαός και οι ηγεσίες του είναι , άντε πλην Λακαιδεμονίων, σταθερά προσανατολισμένος στην ευρωπαϊκή προοπτική και στην Ευρωζώνη;;»
  Μια συντονισμένη ηγεσία βγαίνει και επιθετικά εγκαλώντας την ότι βάζει θέματα ..εκ του μή ..όντος και από αυτήν την άποψη την καλεί σε υπευθυνότητα τώρα που οι Αγορές , οι ..κερδοσκόποι , η Ευρώπη και ο .Ομπάμα κλπ κλπ.
  Με μια κουβέντα το ξαναγυρνάς (το μπαλάκι).

  Αμ δε!!
  Παρέμβαση στα εσωτερικά του ..κυρίαρχου ανεξάρτητου κράτους και τρεις λαλούν και δυο χορεύουν.
  Δηλαδή ένα θεματάκι τόχουμε.
  Άρα μπορεί και αν βγουν ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ..φίλους του να θέλουμε και να βγούμε όξω.
  Απλώς επειδή έχουμε ..εθνική ανεξαρτησία δεν θα σας δώσουμε και λογαριασμό για το ΥΠΑΡΚΤΟ ΙΣΩΣ πρόβλημα.
  Και μετά Παπούλη ο Πρετεντέρης και οι λούστροι κλπ κλπ.

  Κάθομαι και σκέφτομαι πόσο ρόλο παίζει η ασχετοσύνη (αδυναμία αναταπόκρισης στις ελάχιστες απαιτήσεις της εποχής και τις δυσκολίες της) και πόσο η κουτοπονηριά.και η μικροπολιτική θεώρηση.

  Σενάρια με συνομωσίες, αφήνω εσένα (για την ακρίβεια άλλους που είναι επιρρεπείς) να τις σκεφτείς, εμένα δεν είναι του ..χαρακτήρος μου, οπότε τα προσπερνώ.

  Σαμαράς και Βενιζέλος βολεύονται με το να μένει το μπαλάκι διότι νομίζουν ότι έτσι βλάπτεται ο Τσίπρας και οι λοιποί ..έξαλλοι.
  Πρώτοι για τα πανυγήρια (προτεινόμενοι).

  Ο Τσίπρας έχει εγκλωβιστεί και δεν θέλει να το δηλώσει (είμαστε προσανατολισμένοι στο μέσα στην ευρωζώνη) και μάλλον έχει δεσμεύσεις με βάση τη ..λαϊκή εντολή της 5ης Μαίου.
  Από την άλλη πώς θα αδειάσει τους Λακαιδεμονίους;; (που λέγαμε παραπάνω).
  Βάλε και γνωστές ευαισθησίες των …εντολέων σε θέματα εθνικής ανεξαρτησίας και ιδού το πρόβλημα.
  Δεύτερος και με προοπτικές (προτεινόμενος)

  Μα να υποκύψει θα μου πεις και να γίνει ..δηλωσίας;;
  Παπούλη σε αυτές τις δουλειές σημασία έχει να μην μπεις στο δωμάτιο με τον αράπη, το να σε βάλει στις πλάτες του μετά και να λες εγώ ήμουν ο ..ενεργητικός είναι κοροϊδία. (βλεπει ο άλλος και τον Τσίπρα και τον Βενιζέλο και την Μέρκελ και καταλαβαίνει).

  Θέλω δε να σε ενημερώσω ότι η Μέρκελ (Σόιμπλε κλπ) δεν είναι κάτι σαν τον Λοβέρδο και τον κο Φώτη για να τους χρησιμοποιείς ως ..αθύρματα σε προεκλογικά ίματζ μέικινγκ.

  Το μόνο που έστεκε ήταν να δήλωνες «τι μας λέτε, δεν υπάρχει θέμα , δηλαδή δεν υπάρχει αντικέιμενο για δημοψήφισμα» και μετά βγαίνεις έξω στα κοσμοπολιτικα (CNN, OHE, Γιούνισεφ κλπ) λέγοντας καθαρά αυτό που λές με μισόλογα(και αυτό είναι το πρόβλημα) στην Ελλάδα, δηλαδή αν γίνει ατύχημα θα φταίνε οι χειρισμοί ..Σαρκομερκοζί (πώς το λένε αυτό) και εμείς εργαζόμαστε για να μην συμβεί.

  Εκεί θα είχε νόημα να στήσεις και συμμαχίες με αυτούς που λένε το ίδιο (αυτό ..άλλαξε με τις Γαλλικές Εκλογές και αυτές της ..Βεστφαλίας Ρηνανίας, δεν γίνανε κουμμουνιστές), διότι συμμαχίες γίνονται με σεβασμό στη κουλτούρα του άλλου που θες να συμμαχήσεις, αλλιώς θα πλακωθείς μαζί του ..πολτισμικά (μην μ’αρχίσεις πάλι, μετάφραση της κουλτούρας ..επιχειρώ 🙂 ) και θα πάει με το θηρίο.

  Η μόνη που λογικά λέει αυτά που λέει είναι η Παπαρήγα (όου γιες) , άντε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον Αλαβάνο 😉

 10. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Α!! να προσθέσω ότι αφού πιάσει το μπαλάκι, αυτό που κάνεις είναι το μαζεύεις (όχι εγώ αλλοίμονο κλπ, σέβομαι την εθνική ανεξαρτησία , αλλά και την αυτοτέλεια) αφού τη δουλειά σου την έκανες και δεν υπάρχει λόγος να συνεχισθεί η συζήτηση.
  Θα επανέλεθεις με άλλο τρόπο, αλλά με τα κέρδη από αυτό ..κεφαλαιοποιημένα
  (Για τη Μέρκελ λέω, οπότε ..περιμέντε)

 11. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Παπούλη
  τώρα το διάβασα ( διαγωνίως).
  Τις πιο θερμές μου ευχές για σένα και την κυρά σου! 🙂
  Θα …μελετήσω και θα επανέλθω !

  Το προηγούμενο μου σχόλιο προς τους Λέφτηδες στο άλλο νήμα μάλλον κολλάει κιδώ βλέπω. 😉

 12. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович,

  Στα πεταχτά το διάβασα και θα ξαναδιαβάσω. Όμως σε μία φάση έχεις κάνει φάουλ (εντός φάσης, πάνω στη διεκδίκηση και όχι σκόπιμο).

  Το Τσιπρόπουλο δεν είχε μιλήσει για κανένα ναι (ούτε όχι). Είχε κατακρίνει σφόδρα την ιδέα του δημοψηφίσματος. Όπως και το ΚΚΕ. Δεν φτάνει να τα λέμε όλα. Να τα λέμε και σωστά! 😉

  Увидимся

 13. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Παπούλη έτη συμβιώσεως πολλά, με χαρά και υγεία και αγάπη και τύχη και τα πάντα τα καλύτερα!
  Ομολογώ οτι το προηγούμενο μπιλιέτο σου μου εξέπεμψε μιαν εικόνα αλμοδοβαρικού πανικού – με καθησύχασες στα σχόλια βεβαίως 😉
  Σε αυτό εδώ δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει στους συλλογισμούς, θεωρώ όμως οτι δεν εφαρμόζεις το αντίστοιχο της πραγματικότητας μοντέλο-με τη λογική έννοια.
  Ακριβέ φίλε, δε γίνονται όλα αυτά για ένα γινάτι. Η «νεοφιλελεύθερη πολιτική» δεν είναι παρά αναγκαιότητα του κεφαλαίου, πηγάζει από τη δυναμική του και όχι από κάποια εωσφορική βούληση.
  Οι ελπίδες λοιπόν αλλαγής της λιτότητας
  -δια φίνων χειρισμών (ακόμη και των εμπειροτέρων αραμαϊστών 😉 )
  -δια κρούσεων κωδώνων και κυμβάλων
  -δια της συντεταγμένης ευρωπαϊκής διαπραγματεύσεως
  είναι φρούδες.
  Δεν υπάρχει περιθώριο να ξεπεραστεί η κρίση και να ξαναπάρει μπρος ο καπιταλισμός χωρίς να μας πάρουν τα σώβρακα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Εκτός κι αν μεσολαβήσουν δραματικά, αιματηρά ιστορικά επεισόδια…
  Προσωρινά δε, είναι καθαρό οτι τα νούμερα που πλαισιώνουν τη νομισματική σχέση της Ελλάδας με την ευρωζώνη δε βγαίνουν. Είτε με εφαρμογή του μνημονίου είτε άνευ. Κρατούμαστε σε νορμάλ καθεστώς μέχρι να καταληχθεί μια νέα ισορροπία συμφερόντων στο ευρύτερο γεωπολιτικό παίγνιο, ήτοι να σχηματισθούν οι νέες δεσμεύσεις της χώρας, και εν τω μεταξύ γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε η σχετική έκρηξη να κάψει και κάθε ενέργεια αντίστασης του ελληνικού λαού (βλ. σε ποιόν θα μείνει η καυτή πατάτα).

  Εγώ λέω οτι η κάθε δύναμη που θέλει να είναι ριζοσπαστική έχει ευθύνη να προετοιμάσει το λαό για αυτά, όχι απλώς να του δώσει παγουράκι για μια μέρα δρόμο, αλλά να προετοιμάσει για ανατροπή και πορεία του καραβανιού ενώ αλυχτούν οι σκύλοι. Τα λέω κι εδώ και φοβάμαι οτι θα μου μείνει κάβα η παραπομπή για λίγους μήνες ακόμα. Χωρίς κάτι τέτοιο, θα φάμε πολύ ξύλο!
  -Επισημαίνω συμπληρωματικά το αφελές να ελπίζει κανείς στην παραμικρή συμπαράσταση από την Ευρώπη δια των λαών της, όσο δεν κάνει το βήμα της ρήξης.

 14. Ο/Η kapetanios λέει:

  τι θα μπορούσα να σου ευχηθώ παπς για την συνύπαρξη σου με την σύντροφο σου και να μην είναι λίγο!

 15. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  » Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο εξωτερικό ήδη έχουν ήδη επεξεργασθεί το σενάριο για την αντιμετώπιση ενός ενδεχομένου να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ »
  Μάγος είσαι Παπούλη ;
  Ένα μόνο δήγμα:
  http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2012/05/citigroup-6.html#more .. 😉

 16. Ο/Η zalion68 λέει:

  Παπς απο τα πολυ μακρυνα μα και τοσο κοντα (ως αναμνησεις) τις καλυτερες και αγωνιστικοτερες ευχες μου.

 17. Ο/Η kapetanios λέει:

  η ανησυχία από τις εξελίξεις στην Ελλάδα στους G8 χθες ήταν έκδηλη

 18. Ο/Η papoylis λέει:

  Αυτή τη στιγμή μπήκα στα στατιστικά και τα hits γράφουν ΑΚΡΙΒΩΣ 200.000 . Σύμπτωση…!

 19. Ο/Η papoylis λέει:

  Για τα λοιπά ( που είναι ήδη πολλά ) μερικές σκόρπιες απαντήσεις :

  Για τις δημοσκοπήσεις : είναι ακόμα νωρίς. να βγάλουμε συμπέρασμα εκτός από το γεγονός ότι εμφανίζεται σαφής η δυναμική των δύο πόλων ( ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ) . Μέχρι τις 17 / 6 πολά απίδια έχει ακόμα στο σακί 😉

  Να ευχαριστήσω όσους δεν πρόκανα για τις ευχές και να τις αντιγυρίσω 🙂

  Οφείλω μια εμπεριστατωμένη απάντηση στον αγαπητό μου Μπλακσίπιο που θα ανέβει αργότερα σε ξεχωριστό σχόλιο.

  Μια προσπάθεια που έκανα να αποκωδικοποιήσω τα ..αραμαϊκά του φίλτατου Αναγνώστη απέβη άκαρπη. Θα επιχειρήσω μια δεύτερη ανάγνωση και θα επιστρέψω. Αν μάλιστα ο ίδιος έχει τη καλωσύνη να με διευκολύνει με ένα δεύτερο επεξηγηματικό σχόλιο στη καθομιλουμένη αραμαϊκή και όχι στην αρχαΐζουσα διάλεκτο της Γαλιλαίας θα του ήμουν ευγνώμων. 🙂

  Αν υπάρχει κάτι ακόμα που εκκρεμεί ας με βοηθήσουν οι φίλοι σχολιαστές

  Παρεπιφτού η αναζήτηση στα αρχεία του ιστολογίου από κάποιες αγαπητές ψυχές συνεχίζεται. Για άλλη μια φορά στέλων την αγάπη μου 🙂

 20. Ο/Η Νέο Kid Στο Block λέει:

  Παπούλη, τας καλυτέρας ευχάς μου!! Νάστε καλά κι αγαπημένοι πάντα!

  Επί της ουσίας, απέσβετο και λάλον ύδωρ (το δικόνε μου τουλάχιστον 😉 ) αλλά ρε παιδάκι μου ,ράιχσφύρερ για ράιχσφύρεριν στην περίπτωσή μας; 🙂

 21. Ο/Η papoylis λέει:

  νεοκίδιε

  ευχαριστώ για τις ευχές .. 🙂

  Γιατί ορέ , σου φαίνεται για γυναίκα αυτό το …πράμα ;;;

 22. Ο/Η Τίμιος λέει:

  Με τις υγείες σου παπούλη.
  Τα κουρέλια σου τραγουδάνε ακόμα, ακριβώς στο στόχο.
  Χρειάζεται πολύ νερό, πράγματι. Μονάχα που αυτές τις μπλου νότες δε μπορώ να τις κουμαντάρω:
  «…Αν στη πορεία επικρατήσουν οι “υπεύθυνοι” θα γίνουμε στη καλύτερη περίπτωση Λιβύη και πλατεία Ταχρίρ , ενώ αν επικρατήσουν οι “έξαλλοι” το μέλλον ίσως είναι ακόμα πιό δυσοίωνο…»
  Δε μπορείς να τις πάρεις λιγάκι πιο ματζόρε; Kάνε μια μικρή διόρθωση ήχου…Έτσι για το καλό (μας).

 23. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Η π΄ροταση για Δημοπψήφισμα της Μέρκελ δευτερευόντως αφορά στο προεκλογικό ελληνικό πάιγνιο.
  Κυρίως προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες για τα προβλήματα της Ευρωζώνης σε υπερμεγένθυνση του «ελληνικού προβλήματος», τις δε ευθύνες για το ελληνικό πρόβλημα στους Έλληνες.
  Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες ευθύνες των ΕΕδων για αποτυχημένες συνταγές βγαίνουν από το κάδρο (ή πιάνουν άκρη) και στο κέντρο μπαίνει το ότι οι Έλληνες δεν θέλουν την Ευρώπη, άρα ότι συνταγή και να προτείνεις, αν κάποιος δεν θέλει θα αποτύχει.
  Προσπάθησα παραπάνω να πω στα Αραμαϊκά κάποιους λόγους.

  Παράλληλα στην Ευρώπη υπάρχει πίεση από αρκετούς (Σοσιαλιστές , Κον μπετίτ, κλπ κλπ) ότι η συνταγή ήταν αποτυχημένη και ο χειρισμός για την Ελλάδα λανθασμένη.
  Ανάλογα λέγονται και από ΗΠΑ και μάλιστα πιεστικά.
  Η Μέρκελ (καταχρηστικά το λέω, εννοώ μια σειρά αξιωματούχοι που έχουν την καυτή πατάτα στα χέρια τους) αντιδράει λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαχείρισης των Ελλήνων, διότι θέλουν να τινάξουν στον αέρα τα πάντα.
  Μάλιστα (εδώ είναι το σοβαρό) δεν νοιώθουν Ευρωπαίοι, δεν είμαστε το ίδιο.

  Το λέω ..μεταφρασμένα, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε, παραβλέποντας κάποια απλούστευη που υποχρεωτικά υπάρχει στις ..μεταφράσεις.

  Αναλαμβάνει ο Σουλτς λοιπόν να σπηκάρει με απλά λογια ότι δεν υπάρχει ευρωπαίος που δεν τηρεί τις συμφωνίες και αυτό δεν το λέει η Μέρκελ, αλλά όλα (μα όλα) τα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και όλες (μα όλες) οι πολιτικές πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου, πλην των ..κομμουνιστών (ίσως μην το δέσετε κιόλας).

  Η Μέρκελ το κάνει ..με πράξη και δημιουργεί ..δεδικασμένα.
  «Αφού δεν ξέρετε, δεν κάνετε ένα δημοψήφισμα για το αν ο Ελληνικός Λαός θέλει να παραμείνει στην Ευρωχώνη ή όχι;;»

  Είπα (εις την αραμαϊκήν) ότι η μόνη λογική απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος, είναι δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού είναι υπέρ της παραμονής.
  Επίσης είναι δεδομένο ότι επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων το είναι στρατηγικά προσανατολισμένη στην ενωμένη ευρώπη , θεωρεί την υπεράσπιση της ευρωζώνης και δικό της ζήτηνα ακριβώς όπως οι πολτικές ηγεσίες των άλλων χωρών.
  Λες ότι είμαι ..ευρωζωνικός, όσο είστε και οι άλλοι δεν είμαι παρίας και «τι είναι αυτά που λέτε».

  Μάλιστα δεν ανέχεσαι να φας τη ζημιά (κάνεις δεν κάνεις δημοψήφισμα, αυτό που μένει είναι ότι δεν είναι σίγουρο ότι είμαστε τόσο ευρωπαϊκή χώρα όσο οι υπόλοιπες) και της την πέφτεις εγκαλώντας την για το ότι θέτει ανύπαρκτα ζητήματα που τα εκμεταλλεύονται οι ..κερδοσκόποι και περίπου προσπαθείς να καταστήσεις υπέυθυνους όσους παίζουν με τα αυτονόητα.

  Το θέμα είναι ότι αυτά που λες εσωτερικά (πχ ο Τσίπρας και ο Βενιζέλος, μέχρι και ο ..Σαμαράς) ότι δηλαδή έχουμε καλύτερες ευκαιρίες για διαπραγμάτευση με στόχο τη βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης, λόγω του Ορλάν στη Γαλλία, τα αποτελέσματα με ενίσχυση των σοσιαλδημοκρατών – Οικολόγων στη Βεστφαλία κλπ κλπ, αν δεν κοροϊδεύεις (πολτικάντικα) το κάνεις πράξη.
  Πχ Ήρθε ο Σουλτς, σε διαβεβαιώ ότι δεν είναι ..δεξιότερος του Ορλάν.
  Φαντάζομαι ότι στο γαϊτανάκι αν το πρόβλημα είναι η συνταγή (και άρα πρέπει να αλλάξει) ή οι αχαϊρευτοι που δεν την εφαρμόζουν γιατί δεν είναι ευρωπαϊστές (όσο οι άλλοι ..κανονικοί Ευρωπαίοι) αν δεν προσπαθήσουν για συμμαχία μαζί του με ποιον θα προσπαθήσουν, με το φάντασμα του Μωρίς Τορέζ;;
  Εκτός επαναλαμβάνω αν αυτά είναι μ@@@κίες και έχει δίκιο η Παπαρήγα και ο Αλαβάνος.

  Τι κάνανε οι αστέρες μας.
  Έθεσαν (κυρίως έως αποκλειτικά) το θέμα παρέμβασης …ξένου παράγοντα και αμφισβήτησης του ..αυτοκέφαλου.
  Δηλαδή το θέμα ουσίας τόφαγαν (γαργάρα που λέμε) και έθεσαν ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας.
  Τράτζικ!!

  Ένα ποσοστό που το χειρίστηκαν έτσι, οφείλεται στην ανεπάρκειά τους, ένα άλλο σε κουτοπονηριά (πολιτικαντισμός και ..οππορτουνισμός).
  Βαγγέλης και Αντώνης βολεύονται γιατί στο στόχαστρο είναι κυρίως ο Τσίπρας.
  Ολίγιστοι!!

  Ο Τσίπρας βολεύυεται διότι δεν θέλει να ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ του Ευρώ και θέλει πρώτα να εκμεταλλευετεί εκλογικά την όλη δυσαρέσκεια (και αυτών που λένε στα α@@@@ μας η Ευρώπη, αλλά ακόμη και αυτών που λένε οι Ευρωπαίοι είναι οι δυνάστες μας και πρέπει να ..απελευθερωθούμε )
  Επίσης έχει εσωπαραταξιακές δεσμεύσεις και ή είναι ..τέτοιος και αυτός ή δεν θέλει ή δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει.
  Άρα μαζί με τους άλλους και αυτός (ολίγιστος).
  Για τον έτερο Καππαδόκη (κο Φώτη) δεν θα αναφερθώ αναλύτικά, το πράγμα μιλάει από μόνο του, άρα βάλτον στην παρέα.

  Τι δεν καταλαβαίνεις Παπούλη;; 🙂

  Το παρόν κέιμενο αποτελεί μετάφραση εις τα απλά αραμαϊκά, κατόπιν ειδικής αδείας από τον Συγγραφέα.
  Παρόλα αυτά στοχέυει μόνον σε επιμέρους επεξηγήσεις , τα βαθειά νοήματα εμπεριέχονται στο πρωτότυπο.

 24. Ο/Η Left G700 λέει:

  Ορέ Αναγνώστη! Από (μεταφρασμένα) αραμαϊκά σκίζεις! Από πολιτική στρατηγική όμως δεν παίρνεις ούτε τη βάση! Τα θέματα ουσίας δεν τα αντιμετωπίζεις την ώρα και υπό τους όρους που θέτει ο εχθρός σου, δηλαδή όποτε και όπως βολεύει εκείνον. Τα αντιμετωπίζεις όποτε και όπως βολεύει εσένα! Τι την πέρασες την πολιτική; Φιλική παρτίδα μπριτζ όπου, ακόμα κι οι πολύ χαμένοι, κερνάνε απλώς το τσάι και «καθαρίζουν»; 😉 Εντάξει, να μην είσαι αριστερός, δεν λέμε. Αλλά να θέλεις να μας τραβήξεις όλους και στις δεξιές πολιτικές δεν λέει! 😉 Για κορόιδα ψάχνεις; 😉

 25. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  «Τα θέματα ουσίας
  1. δεν τα αντιμετωπίζεις την ώρα και υπό τους όρους που θέτει ο εχθρός σου
  αλλά
  2. Τα αντιμετωπίζεις όποτε και όπως βολεύει εσένα!»

  Αμ αν ήταν έτσι απλά, δεν θα ..καταγινόσασταν διαβάζοντας διαλεχτικό υλισμό, αλλά διαλεχτικό ..βολουνταρισμό 😉 .
  Και η Πολτική δεν θα ασκούνταν από πολιτικά υποκείμενα και Πολιτικούς, αλλά από ιερείς που θα εκλαΐκευαν απλώς τις Γραφές.
  Δυστυχώς όμως Λέφτηδες το δέον κάθε φορά (ήτοι το συμφέρον) πρέπει να υπολογίζεται και με βάση το τι και πότε μπορείς και όχι μόνο το τι και πότε το θέλεις.

  ΥΓ Κανείς δεν τραβιέται κάπου από κάποιον άλλο, τουλάχιστον όχι εδώ μέσα, αλλού δεν ξέρω, Στο λέω διότι είμαστε ..ολίγιστοι και ένα συμπέρασμα μπορούμε να το βγάλουμε.
  Μην ανησυχείτε το λοιπόν, μπορεί να το κάνει η Μέρκελ όπως σας έλεγα παραπάνω, αλλά άλλα τα μάτια του λαγού και άλλο μπακάπ έχει. 🙂

 26. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  οι όποιες ευθύνες των ΕΕδων για αποτυχημένες συνταγές Εμ, άμα ξεκινάς από κει φίλτατε, πού θα φτάσεις;… το πολύ-πολύ σύμβουλος της Μέρκελ… με τις καλύτερες των προθέσεων, κανείς δεν αντιλέγει… :mrgreen:
  Αλλά για να σοβαρευτούμε: το να μην έχεις πάρει πρέφα οτι η «συνταγή» είναι σήμερα παντού η ίδια, καθώς και οτι η ασθένεια είναι παντού η ίδια (τα συμπτώματα παραλάσσουν) σε κάνει φοβάμαι να αναλίσκεσαι σε σκέψεις «κινήσεων» ενός απολύτως φανταστικού παίγνιου.
  Δεν υπάρχει λάθος φίλτατε. Ούτε και προτεσταντικό ή άλλο κουσούρι που το προκάλεσε – αυτά είναι του Χαλιμά που λέει και ο γίγας 😀
  Ούτε και (ευρωπαϊκή) προσπάθεια αποποίησης ευθυνών λάθους υπάρχει…
  Μόνο η επιμονή σου να θεωρείς υποθετική την περίπτωση που έχει δίκιο η Παπαρήγα και ο Αλαβάνος είναι πραγματικά παρούσα, αν και πιστεύω οτι ο ίδιος, λόγω οξυδέρκειας και τιμιότητας, τελικά θα την κάμψεις.

 27. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Αναγνώστη,

  Γράφεις:

  Δυστυχώς όμως Λέφτηδες το δέον κάθε φορά (ήτοι το συμφέρον) πρέπει να υπολογίζεται και με βάση το τι και πότε μπορείς και όχι μόνο το τι και πότε το θέλεις.

  Μα ποιος είναι τόσο ανόητος να το αρνηθεί αυτό, φίλε Αναγνώστη; Η διαφορά μας είναι η εξής:

  Εσύ, μέσα στις αντικειμενικές συνθήκες, που καθορίζουν το τι μπορείς και το τι όχι, συμπεριλαμβάνεις την πρεμούρα τών Μερκελοειδών για δημοψήφισμα ευρώ ή δραχμή. Εμείς πάλι, όχι. Για μας είναι μία κίνηση του αντιπάλου να σε σύρει σε πεδίο μάχης που βολεύει εκείνον. Επειδή όμως εμείς, σαν μελετηρά παιδιά, εκτός από τον Λένιν έχουμε διαβάσει και «ρεφορμιστές» τύπου Σουν Τζου και Γκράμσι, σου λέμε ότι, μόνο στο βαθμό που δεν αντιταχθούμε σε αυτή την προσπαθεια, θα της επιτρέψουμε να καταστεί μέρος των αντικειμενικών συνθηκών.

  Υποπτευόμαστε ότι πίσω απο την αντίληψή σου να θεωρείς τις κινήσεις τού αντιπάλου ως αντικειμενικό ανυπέρβλητο γεγονός υποκρύπτεται η επιθυμία σου να δεις κι εσύ «που το πάει επί τέλους αυτός ο καριόλης ο ΣΥΡΙΖΑ», ώστε να βγάλεις εγκαίρως τα ευρά σου έξω! 😉

  Αμ δεν θα στην κάνουμε τη χάρη! Θα σε αφήσουμε να ιδρωκοπάς μαζί με τον Μαυροπρόβατο (αν και εκείνος θα υφίσταται την εφίδρωση για τελείως διαφορετικούς λόγους!). 😉

  Τα λέμε

 28. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Αφήστε με (μας), θα το αντέξουμε, μόνο να χαρείτε, μην το ξαναπείτε αυτό με τον
  Σουν Τζου(κακια δεν κρατάμε, αλλά έχει σηκωθεί από το ράφι που βρίσκεται μεταξύ Πλεχάνοφ και Γκράμσι, και με απειλεί οτι θα μου καταστρέψει τον υπολογιστή)…

 29. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Μαυροπρόβατε,

  Προσωπικά, δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι κάπου στη βιβλιοθήκη σου βρίσκεται και ο Σουν Τζου και ο Γκράμσι. Αλλά από τη στιγμή που το αποκαλύπτεις «επισήμως», μου δημιουργήθηκαν δύο απορίες (την πρώτη την έλυσα στο πι και φι):

  1) Αφού δεν είσαι «στραβός» γιατί εμφανίζεσαι ως τέτοιος; (απάντηση: «δημοκρατικός» συγκεντρωτισμός γαρ)

  2) Αφού δεν είσαι «στραβός», γιατί δεν προσπαθείς να ξεστραβώσεις τους θεόστραβους καπεταναίους που πάνε το καράβι κατ’ ευθείαν στα βράχια;

  Τα λέμε

 30. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Μαυροπρόβατε, μην μου την κοπανήσεις, ..επανέρχομαι (εννοώ ότι μερικές φορές μετά τα σχόλιά σου περνάει διάστημα που ξαναπιάνεις υπολογιστή) 🙂

 31. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Μαυροπρόβατε,
  αν ..μεταφράσω (ορθή επανάληψη)
  το
  «οι όποιες ευθύνες των ΕΕδων για αποτυχημένες συνταγές»
  σε
  «οι όποιες προσπάθειες ώστε οι συνταγές που έχουν αποφασίσει για να ενισχύσουν τους σκοπούς τους δεν θα ακυρωθούν είτε από αστάθμητους παράγοντες, είτε από εσωτερικές αντιφάσεις που οδηγούν σε λανθασμένες εφαρμογές, είτε από παρεμβάσεις των αντιδρώντων υποκειμένων της αντίπαλης πλευράς»
  θα σε κάλυπτα;; 🙂

  Λες ότι αυτό που συμβαίνει είναι οτι η «συνταγή» είναι σήμερα παντού η ίδια, καθώς και οτι η ασθένεια είναι παντού η ίδια (τα συμπτώματα παραλάσσουν).

  Είναι μεγάλη κουβέντα για να το συζητήσουμε όλο και με μία (και μάλιστα δοθείσης της ευκαιρίας), μάλλον θα ζήσουμε με αυτό, όπως κάνουν και οι περισσότεροι το συζητούν δηλαδή επί μακρώ και για πολύ.

  Αυτό όμως που μπορούμε να δούμε είναι ότι επειδή μια στρατηγική (αφού «παντού η ίδια», για τέτοιο πραγμα μιλάμε) δεν εφαρμόζεται ως τέτοια, αλλά μέσω (με τη διαμεσολάβηση υποχρεωτικά) επιμέρους πολιτικών και επειδή η πολιτική περιλαμβάνει και την προσπάθεια ορισμού της ατζέντας, ήτοι των διλημμάτων που καθορίζουν την ιεράρχηση που επικρατεί σε ένα συγκεκριμένο δημόσιο χώρο, προφανώς κάποια «παίγνια»(*) υφίστανται.

  Αυτό που μένει είναι να δούμε ποια από αυτά είναι υπαρκτά και ποια κουκουρούκου (φανταστικά που λες και εσύ).
  Κοίταξε να δεις, το επιχείρημα ότι μπήκαμε στο Μνημόνιο (και γίναμε αντικείμενα της ενιαίας πολιτικής του Κεφαλαίου θα έλεγες εσύ) επειδή είμαστε κάτι διαφορετικό, ήτοι διεφθαρμένοι και κακοί ..εφαρμοστές του Καπιταλισμού έπαιξε, ότι και αν μου πεις.
  Και δεν καταλαβαίνω γιατί το ..λοκαλαηζέησον που σου λέω, έρχεται σε αντίθεση με τη λογική της ενιαίας πολτικής για την Ευρώπη που λες εσύ.

  Αυτό που κρατάω (δεν μπαίνω στην ουσία της πολτικής του Κεφαλαίου) είναι το συμπέρασμα ότι «εμείς δεν είμαστε ..εντάξει και για αυτό χρειαζόμαστε λιτότητα και ..εσωτερική υποτίμηση κλπ κλπ «, για να σταθεί έχει ως προαπαιτούμενο την αποδοχή της διάκρισης μας και τον προσδιορισμό της περίπτωσης του ελληνικού προβλήματος ως κάτι εξαιρετικού.
  Είναι μια πολιτική δηλαδή, πολλες φορές εκφράζεται με το «χώρες του Νότου», άλλες με τα περί piιg,s κλπ.
  Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το ζήτημα της ιδιατερότητας του «ελληνικού ζητήματος».

  Για όλα τα παραπάνω μπορώ να σου αναφέρω δηλώσεις και στάσεις επιφανών εκπροσώπων, τόσο της εγχώριας , όσο και κυρίως της Ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ, ακόμη και εκπροσώπων της οικονομικής ελίτ, είτε του ..ΣΕΒ, είτε των ..Μούντυς.

  Να σε ρωτήσω λοιπό γιατί θεωρείς ότι η ερμηνεία μου για την πρόταση Μέρκελ ανήκει στη ..συνομοταξία των θεωρήσεων εφεύρεσης ενός «παιγνιου» (φυσικά φανταστικού).
  Δηλαδή ότι η κίνηση Μέρκελ το πιο πιθανό είναι να εντάσσεται στα πλαίσια μιας διεγνωσμένα υπαρκτής πολιτικής, γιατί είναι υποχρεωτικά κάτι τέτοιο αγαπητέ Μαυροπρόβατε;;

  Συνήθως οι προσεγγίσεις που κατασκευάσουν παίγνια, κατασκευάσουν και τους όρους πάνω στους οποίους θα στηριχθούν για να υπάρξουν, δεν νομίζω ότι επιχειρώ κάτι τετοιο.

  Σχετικά με τα του Αλαβάνου και του ΚΚΕ, πρέπει να σου πω ότι δεν έκανα καμία αξιολόγηση για το αν είναι υποθετική η περίπτωση να έχουν ή να μην έχουν δίκιο.

  Μάλιστα στο αρχικό σχόλιό μου:
  https://papoylis.wordpress.com/2012/05/19/bougada/#comment-12096 ,
  ξεκαθάρισα:
  «Η μόνη που λογικά λέει αυτά που λέει είναι η Παπαρήγα (όου γιες) , άντε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον Αλαβάνο

  Αυτό είναι πολύ λογικό, διότι η κριτική μου για την αντιμετώπιση της πρότασης Μέρκελ, δεν αφορά όσους θεωρούν ότι πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι είμαστε ενάντια στην πολιτική τους και αυτό σημαίνει έξοδο από την ΕΕ.

  Η κριτική μου αφορούσε όσους πιστεύουν ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η πορεία της χώρας στην ΕΕ, ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν έξοδο από την Ευρωζώνη (αν συνεχίσει να υπάρχει φυσικά), αλλά είναι ενάντια στο Μνημόνιο.
  Ακριβέστερα σε όσους το έχουν ως κύρια παραδοχή της πολτικής τους π΄ροτασης για τη συγκυρία και της εκλογικής τους πολτικής.

  Για αυτούς λοιπόν είπα ότι η στάση επικλησης ζητημάτων εθνικής ανεξαρτησίας είναι τακτικό λάθος (τουλάχιστον).
  Για τους άλλους άλλο θέμα, πάντως δεν υπάρχει ζήτημα ανακολουθίας και οι άλλοι είναι ΚΚΕ και Αλαβάνος (ίσως και κάποιοι άλλοι).

  Αυτό όμως που είπα για το «υποτιθέμενο» δίκιο Αλαβάνου και ΚΚΕ, ήταν σχήμα λόγου (ξαναδές το) του στυλ:
  «Δεν φαντάζομαι να έχει δίκιο η Παπαρήγα και ο Αλαβάνος που λένε ότι στην πραγματικότητα λέτε τα ίδια με αυτούς αλλά τα μπουρδουκλώνετε για να μη φανεί και άρα κοροϊδεύετε (τον κόσμο)».

  Κλείνω με τα ..καθ’ημάς, ρωτώντας σε αν θεωρείς ορθόν το ..άουτινγκ που επιχειρούν ΚΚΕ και Αλαβάνος (όπως τόπα παραπάνω) ή είσαι της άποψης, «ας αφήσουμε τώρα το θέμα ..αμφίσημο και ας ενισχυθούν οι εσωτερικές απόψεις των συσνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε την κατάλληλη στιγμή να επικρατήσουν.
  Και επειδή παιχνίδια δεν παίζω (αλλιώς καπαρωμένη την είχα τη θέση συμβούλου της Μέρκελ 🙂 ) σου λέω ότι με το δεύτερο δεν θα συμφωνούσα καθόλου.
  Το πρώτο συμφωνώ – διαφωνώ, το σέβομαι και το συζητάω.

  (*) Πιστεύω κατανοείς ότι ο όρος χρησιμοποιείται καταχρηστικά, αλλιώς πες μου να τον αλλάξω, αλλά θα τον αλλάξεις και εσύ που τον ..πρωτοέθεσες, τίμια πράματα.

 32. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Ορέ λέφτηδες ας αφήσουμε και τα σουτσουκάκια (άπαιχτο Μαυροπρόβατε 🙂 ) και όλα.
  Πρέπει να αποδεχθούμε ότι υπάρχει ζήτημα ο ελληνικός λαός και οι πολτικές δυνάμεις (για την Αριστρά βαράει η γερμανική καμπάνα και ειδικότερα για ΣΥΡΙΖΑ) αμφιβητεί ότι πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή όχι;;
  Αν δεν πρέπει, βάζουμε αυτογκόλ, αν πρέπει πείτε το και μη φοβάστε ..δεν θα της το πω, θα της το φυλάω για έκπληξη, μετά που θα ..μας βολεύει να το θέσουμε 🙂

 33. Ο/Η Left G700 λέει:

  «Είναι αναγκαίο να είμαστε ικανοί… να καταφεύγουμε σε κάθε είδους τεχνάσματα, μανούβρες και παράνομες μέθοδες, στην υπεκφυγή και στην πρόφαση για να διεισδύσουμε στα εργατικά συνδικάτα, να παραμείνουμε σ’ αυτά και να αναπτύξουμε σ’ αυτά κομμουνιστική δράση με κάθε θυσία».

  Φίλε Αναγνώστη, τα παραπάνω λόγια κάποιου (δεν στον λέμε για να μην αγριέψεις πολύ! 😉 ) εμπεριέχουν την απάντηση στο ερώτημά σου. Αφού βέβαια κάνεις τις αναγκαίες αντικαταστάσεις στο γράμμα τους, ώστε να αποκαλυφθεί το πνεύμα τους.

  Το παίγνιον της πολιτικής μοιάζει κάπως με την πόκα, είναι βέβαιον. Έχει όμως και κάποιες διαφορές. Μία από αυτές είναι ότι δείχνεις τα χαρτιά σου μόνο όταν κρίνεις πως η στιγμή είναι κατάλληλη για σένα και απολύτως ακατάλληλη για τον αντίπαλο.

  Έτσι παίζουν όλοι όσοι κάνουν πολιτικοί, αριστεροί, δεξιοί και κεντρώοι. Όσοι δεν παίζουν έτσι, παίζουν τις κουμπάρες! 😉

 34. Ο/Η Left G700 λέει:

  ΔΙΟΡΘΩΣΗ:

  Έτσι παίζουν όλοι όσοι κάνουν πολιτικοί, = Έτσι παίζουν όλοι όσοι κάνουν πολιτική,

 35. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Ώπα!!
  Κοίταξε Λέφτη, την περίπτωση να παίξουμε εγώ τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Κεφαλαίου και εσύ τον εκπροσωπο της 4ης Διεθνούς, μόνο στα πλαίσια της αναβίωσης των ιδιάιτερων post του παρόντος Ιστολογίου όπου κάναμε τους πιστούς του Σπυρίδωνος και τους αναζητητάς της χείρας του ή τότε που έκανα αποκαλύψεις για τη σχέση του Ζακ ντε Μολύ και των Ιπποτών του Ναού με τους οίκους ..Μούντυς, μπορώ να την αντιληφθώ!!.
  Άμα είναι έτσι, μέσα!!

  ΔΙότι κατά τα άλλα, πρέπει να σου πω, ότι εγώ είμαι ενας φτωχός μεταφραστής της Αραμαϊκής και εσείς 5 νέοι με αριστερές εβαισθησίες και ότι αυτός που τάγραφε αυτά (και που θα μου ανέβει η πίεση αν το κατονομάσεις ) με το α’ πληθυντικό αναφερόταν σε κάποιους που είχαν νομιμοποιημένη εκπροσώπηση από αυτους που ..εκπροσωπούσαν και τους έλεγε να τα κάνουν όλα αυτά.
  Πέρα λοιπόν από το αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με αυτά που ..κομίζετε (αυτό είναι άλλη κουβέντα), πρέπει να σας ενημερώσω ότι εγώ δυστυχώς απέτυχα από το να διοριστώ εκπρόσωπος των Αγορών και της ..Μέρκελ.
  Μου λείπει η νομιμοποίηση δηλαδή για να κάνω τέτοια (εκτός αν αυτοανακηρυχθώ σε ..υποκείμενο).

  Δεν αντελήφθην όμως ότι εδώ …παράγουμε Ιστορία, νόμιζα ότι κάποιοι λένε απόψεις σε 5-10 φίλους τους (ανώνυμοι οι περισσότεροι, αλλά με κατά τεκμήριο ενδιαφέρουσες αντιλήψεις για τα κοινωνικά και πολιτικά ..τεκταινόμενα) και μέχρις εκεί, οπότε ..σχωρνάτε με 🙂

 36. Ο/Η Left G700 λέει:

  Ok, φίλε Αναγνώστη. Προτιμάς να παίζεις τις κουμπάρες! 😉 Ουδέν πρόβλημα και δημοκρατίαν έχομεν! 😉

  Τα λέμε

 37. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович,

  Με καθυστέρηση 24 ωρών διαβιβάζω τις καλύτερες ευχές όλων μας για την επέτειό σας. Υγεία, ευτυχία και χαρά για πολλά-πολά χρόνια! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Επί του θέματος θα ήθελα να σου πω ότι βεβαίως και προσυπογράφω το ρεαλιστικό πραγματιστικό και μακιαβελικό 😉 πνεύμα τής ανάρτησής σου. Άσε τους ηθικολόγους (δεξιούς και αριστερούς) να διαμαρτύρονται. Εμείς είμαστε μαζί σου! Είπαμε: Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια! 😉

  Όμως, (και εδώ ενώνω τα παράπονά μας με αυτά τού φίλου Τίμιου):

  Στο επόμενο σενάριό σου, σε παρακαλούμε, δώσε ένα πιο happy end, ρε γμτ! Έστω και ως ενδεχόμενο, ως πιθανή προοπτική.

  Να χαρείς το γάμο σου! 😉

  Увидимся

 38. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Παίδες αν και είχα επισκέψεις ( απ το ….ευρωπαικό κοινοβούλιο) θα επιχειρήσω μια ελάχιστη παρέμβαση (εσείς γύρω -γύρω) διότι έχω εντυπωσιαστεί τα μάλα!

  Αναγνώστης είπε:
  «Τι κάνανε οι αστέρες μας.
  Έθεσαν (κυρίως έως αποκλειτικά) το θέμα παρέμβασης …ξένου παράγοντα και αμφισβήτησης του ..αυτοκέφαλου.
  Δηλαδή το θέμα ουσίας τόφαγαν (γαργάρα που λέμε) και έθεσαν ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας.
  Τράτζικ!! »

  «Το μόνο που έστεκε ήταν να δήλωνες «τι μας λέτε, δεν υπάρχει θέμα , δηλαδή δεν υπάρχει αντικέιμενο για δημοψήφισμα» και μετά βγαίνεις έξω στα κοσμοπολιτικα (CNN, OHE, Γιούνισεφ κλπ) λέγοντας καθαρά αυτό που λές με μισόλογα(και αυτό είναι το πρόβλημα) στην Ελλάδα, δηλαδή αν γίνει ατύχημα θα φταίνε οι χειρισμοί ..Σαρκομερκοζί (πώς το λένε αυτό) και εμείς εργαζόμαστε για να μην συμβεί.
  Εκεί θα είχε νόημα να στήσεις και συμμαχίες με αυτούς που λένε το ίδιο (αυτό ..άλλαξε με τις Γαλλικές Εκλογές και αυτές της ..Βεστφαλίας Ρηνανίας, δεν γίνανε κουμμουνιστές), διότι συμμαχίες γίνονται με σεβασμό στη κουλτούρα του άλλου που θες να συμμαχήσεις, αλλιώς θα πλακωθείς μαζί του ..πολτισμικά (μην μ’αρχίσεις πάλι, μετάφραση της κουλτούρας ..επιχειρώ 🙂 ) και θα πάει με το θηρίο.»
  …………………………………………………………………………………………………………………………………..
  «Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι εξέφρασε στον κ. Σουλτς την πεποίθηση ότι «η ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Όλα τα μέλη της ευρωζώνης είναι ισότιμα μέλη και θα πρέπει από κοινού να εργαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια κρίση που έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Διότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά εντάσσεται μέσα στο συνολικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, συνεπώς η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική».
  Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι εξέφρασε την επιθυμία προς τον κ. Σουλτς για συνεργασία, «ώστε να αλλάξει αυτό το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην κοινή γνώμη από την πλευρά των ευρωπαίων να θεωρούνται οι Έλληνες ως οι τεμπέληδες και ακαμάτηδες που προξενούν προβλήματα στην Ευρώπη, αλλά και φυσικά στην ελληνική κοινή γνώμη να θεωρείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένες χώρες της Ευρώπης ότι θέλουν να κατακτήσουν και να εξαντλήσουν τις αντοχές του ελληνικού λαού. Πρέπει να αγωνιστούμε σκληρά για να αλλάξουμε αυτό το κλίμα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. »

  Τσίπρας στο CNN :
  » «Δεν θέλουμε να βγούμε από την Ευρωζώνη, αλλά θεωρούμε ότι η κ. Μέρκελ θέτει το ευρώ και την ευρωζώνη σε μεγάλο κίνδυνο εμμένοντας στα μέτρα λιτότητας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο CNN, προσθέτοντας: «Θέλουμε να αλλάξουμε τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και θέλουμε να το επιτύχουμε με την ενσωμάτωση και των άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και λαών, των ανθρώπων που επιθυμούν μια μεγάλη αλλαγή, καθώς ο καθένας σήμερα κατανοεί ότι με την τωρινή πολιτική οδηγούμαστε κατευθείαν στην κόλαση».

  Σε ερώτηση για τις συνέπειες σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, την επόμενη μέρα θα έχουν το ίδιο πρόβλημα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «διαφωνώ πραγματικά με πολλά πράγματα που λέει ή κάνει η κ. Μέρκελ, αλλά συμφωνώ μ’ αυτό που είπε ότι, εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ την επόμενη μέρα οι αγορές θα αναζητήσουν τον επόμενο και ο επόμενος θα είναι η Ιταλία ή η Ισπανία».

  Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η Ιταλία έχει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, όχι όπως της Ελλάδας, και κατά συνέπεια μπορείτε να κατανοήσετε τι εννοούσα όταν αναφερόμουν στο δρόμο προς την κόλαση. Δεν θέλουμε να εισέλθει η Ευρώπη σε έναν καταστροφικό δρόμο και γι’ αυτό εάν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη, θα πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση».

  Ορέ Αναγνώστη
  ο Τσίπρας θα την αντέξει τόση …συμφωνία μαζί σου , 😯 , εσύ τι θα κάνεις αναρωτιέμαι καημένε μου ! 😦

  .. 🙂

 39. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ορέ πότε ….προλάβατε και…φύγατε;;; 😯

 40. Ο/Η Left G700 λέει:

  Εγώ εδώ είμαι. Θες να σου φέρω και τον Αναγνώστη, εκόντα άκοντα; 😉 Διάβασε το επόμενο σχόλιό μου! 😉

 41. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ωχ θα χρειαστώ …νερό τώρα!

 42. Ο/Η Left G700 λέει:

  Λοιπόν φίλε Νίκο, για να μη τρως τις ώρες σου στο νετ και φθείρεις και το πληκτρολόγιό σου:

  Πάνε (έτσι δε λέτε εσείς οι …πανουτζήδες; 😉 ) αλλού για να μαζέψεις κάνα ψηφαλάκι κι άστον τον Αναγνώστη. Ξέχνα τον, κάνε Χ, ξέγραψέ τον, πώς το λένε; Να το θέσω αλλιώς και πιο «δραματικά»;

  Με μια καλή απόδοση, ας πούμε 10.000/1, ένα 50ευρο θα το ‘παιζα ότι θα βγάλει ο ήλιος κέρατα μέχρι το τέλος τού 2012 (είναι και το ημερολόγιο των Μάγια στη μέση, πού ξέρεις; 😉 ).

  Όμως, ούτε με απόδοση 100.000/1 δεν θα ‘παιζα έστω κι ένα 5ευρο ότι υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει ο Αναγνώστης ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που έρχονται![***]

  Πάμε γι’ άλλους! 😉

  Τα λέμε

  [***] Αν έρθουμε στα πράγματα στις 17 Ιουνίου, μη σε νοιάζει τι θα ψηφίσει στις επόμενες. Σάμπως θα ξανακάνουμε εκλογές; 😉

 43. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Εγώ δεν τον αφήνω τον Αναγνώστη . Τον έχω σίγουρο*! Εσείς να τον ..ακούτε προσεκτικά , μπας και πιάσετε κανέναν από τους …άλλους! 😉

  *Συνεταίρο 🙂

 44. Ο/Η Left G700 λέει:

  Το παίζει «σκληρός». Ξέρεις γιατί; Έχει βάλει τη γυναίκα του να τον δέσει πάνω στην καρέκλα σαν λουκάνικο και να μη τον λύσει όσο κι αν την παρακαλάει! 😉

 45. Ο/Η papoylis λέει:

  Μπλακσίπιε

  το αρχικό σου εδώ σχόλιο αναμένει ακόμα απάντηση που σου έχω υποσχεθεί. Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατό σήμερα και είναι χλωμό και για αύριο επειδή θα δουλεύω ( Ναι …. έχω πάλι μεροκάματο …! ) να είσαι βέβαιος ότι θα απαντήσω , ζητώντας εκ των προτέρων κατανόηση για την αργοπορία. Μάλλον μεθαύριο βράδυ επομένως.

  Αναγνώστα

  Με τη χρήση της καθομιλουμένης αραμαϊκής το σχόλιο σου έγινε πλήρως κατανοητό . Θα επανέλθω αγαπητέ και σε σένα εν ευθέτω…

  Για όλους

  ο Παπούλης θα λείψει για κάποιο διάστημα ( 1 έως 2 μέρες ) . κανονίστε τη πορεία σας χωρίς εμένα 🙂

 46. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Όταν επανέλθεις (καλή δουλειά 🙂 ) εν ευθέτω Παπούλη ,να επανέλθεις με το δέοντα σεβασμό στα ανώτερα κλιμάκια (Αναγνώστης) που χαράζουν τη γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ, μη μας …διαγράψουν τώρα που πήραμε λίγο επάνω μας! 😉

 47. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται και όσοι έχουν κάποιο μαγαζάκι με τη φαιά προπαγάνδα έχουν πανικοβληθεί, να δούμε την πραγματικότητα σε ότι αφορά την πρόταση του Γιάννη Μηλιού για τη φορολόγηση των 500 μεγαλυτέρων επιχειρήσεων της χώρας με 1% επί του τζίρου!

  Όσοι έχουν γλυτώσει ακόμη το λουκέτο από την πολιτική που δημιούργησε 1.200.000 ανέργους, που βλέπουν με τα σάλια να τρέχουν τις βιτρίνες των καταστημάτων και των σούπερ -μάρκετ, να σκεφθούν <b.πως θα απαλλαγούν από αυτούς που κατέστρεψαν τους πελάτες τους!

  » Μήπως να φορολογήσουμε την προπαγάνδα »

  http://www.koutipandoras.gr/?p=20524

 48. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Καλημέρα,
  κι εγώ στο πήξιμο μέχρι Τετάρτη-Πέμπτη. Θα επανέλθω, αντισχολιάζοντας στον Αναγνώστη και αναμένοντας τον νοικοκύρη 😉

 49. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Θα επανέλθει ο ένας, θα ανταπαντήσει ο άλλος.
  Ναι καλά!!

  Μου φαίνεται ότι δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό πως για τις συγκεκριμένες ..επιχειρησιακές λειτουργίες που συζητάμε (δανειακές και άλλες συμβάσεις κλπ) για να είναι έγκυρες οι όποιες ενστάσεις πρέπει να διατυπωθούν εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
  Ο χρόνος (διατύπωσης αντιρρήσεων κλπ) αγαπητοί ..εξέπνευσε!!

  Σα να βάλατε υπογραφές (όπως ο Βενιζέλος με το Σαμαρά) ένα πράμα.
  Βεβαίως και έχουμε να συζητήσουμε πράγματα, βεβαίως και μπορούμε να δούμε (μικρο)βελτιώσεις, αλλά το βασικό το αποδεχθήκαμε (άλλοι σιωπηρώς, άλλοι ,,μεγαλοφώνως).
  Και άμα σας περνάνε ιδέες για ..καταγγελία των συμπεφωνημένων, γιαααα περάστε και από το Νίκο (που είναι ενημερωμένος για όλα τα οικονομικά στοιχεία, όπως είδα στα ανω΄τερω σχόλια και άρα άνετα μπορεί να αξιοποιηθέι ως ΓΛΚ) και μετά τα ξαναλέμε. 🙂

  Άρα, στη διάθεσή σας για ότι διευκρινιστικό, καθώς και για καλόπιστη (το πίστη αναφέρεται στα ..συναλλακτική ήθη 😉 ) πρόταση βελτίωσης!!

  ΥΓ.
  Νίκο, άμα είναι να πουλήσεις την ..εμφάνισή μου (σαν νάμαι αρκούδα δηλαδή, ήτοι σύμβουλος, έτσι είναι αυτοί μην κοιτάς που το παίζουν ..κυριλέ) δεν το ξανασκέπτεσαι μήπως είναι καλύτερα στη Μέρκελ (που λέει και ο Μαυροπρόβατος 🙂 ).
  Καλός είναι ο Τσίπρας, δε λέω, και υπάρχει οπωσδήποτε και μια εθνική διάσταση, αλλά μη μας ρίξει κανά φέσι ρε παιδάκι μου 🙂

 50. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αναγνώστη θα ασχοληθώ με την …αξιοποίηση σου αργότερα ! 😉
  Για την ώρα δες (τε) αυτό το ΟΡΕΟ!
  Πόσο νομίζουν ότι μπορούν να μας δουλεύουν στη σημερινή εποχή; :mrgreen:

  « Τον γύρο των social media κάνει δημοσίευμα του Φαήλου Κρανιδιώτη στο οποίο μεταξύ άλλων προτείνεται η δέσμευση μέρους των καταθέσεων, τη στιγμή που ο… στενός συνεργάτης του Αντώνη
  Σαμαρά κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει αντίστοιχες προτάσεις που οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή.
  Το κείμενο επιγράφεται «Καλές οι Θερμοπύλες αλλά ακόμη καλύτερες οι Πλαταιές» και πρωτοδημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη δημοκρατία» στις 12 Φεβρουαρίου 2012. Στο κείμενο ο κ. Κρανιδιώτης εκθείαζε τη στάση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και ζητούσε την άμεση προσφυγή στις κάλπες.
  Στα σχόλια που ακολουθούν την ανάρτηση, ο κ. Κρανιδιώτης αναφέρει ενυπόγραφα:
  «Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε δέσμευση, κλιμακωτά, από 10 έως 20% των ιδιωτικών καταθέσεων, δίνοντας έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, ώστε να εξοικονομήσουμε με αυτό τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται, ώστε να έχουμε μπροστά μας ένα έτος, στο οποίο η κυβέρνηση να βρει λύσεις.

  Αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να δανειστεί από αλλού, δηλαδή να πάει στην Ρωσία, την Κίνα ή όπου αλλού».
  .. 😉 😉

 51. Ο/Η nikiplos λέει:

  Όχι ότι ο Αναγνώστης θα έχρηζε ποτέ κάποια επιβεβαίωση από κάποιον συνσχολιαστή τη στιγμή που υποστηρίζει τόσο αναλυτικά και εκτενώς τα θέματα που θέτει…
  Εντούτοις, τις τελευταίες ημέρες έχω έντονη την αίσθηση, ότι επιβεβαιώνεται (ο Αναγνώστης) σε πολλά από τα πολιτικά ζητήματα που τίθενται πιο αδυσώπητα και επί τάπητος στην προσπάθεια των ΜΜΕξημέρωσης να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ… (Έως και τον Ιππότη της Φτερόλακας τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, επιστράτευσε ο ΣΚΑΕΙ προκειμένου να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτός!)

  Εντούτοις εις μάτην όλων των αποβρασμάτων και της βρωμιάς που γέννησε το σύστημα τα οποία επιστρατεύονται (και νομιμοποιούνται από) τα ΜΜΕ, τα θέματα θα τίθενται ολοένα πιο ωμά και δεν θα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να «στρίβει» δια του αρραβώνος…

  Να υπενθυμίσω ότι τα πολιτικά προτάγματα, για την ώρα δεν ενδιαφέρουν το επικοινωνιακό παιχνίδι (που παίζεται αλλού). Οι μπαμπούλες έχουν επιστρατευτεί σε μια «πανστρατιά» προκειμένου να εκβιαστεί και να εκφοβιστεί η κοινωνία ώστε να «προσκυνήσει» τους παλιούς γνώριμους αφεντάδες της. Το αν υποκύψει είναι φυσικά ένα ζητούμενο, αλλά κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ στο επικοινωνιακό πεδίο παίζει χωρίς συμμάχους, με μόνο σύμμαχο την οργή του κόσμου. Μια οργή που για πρώτη φορά δεν μπορεί να ανακοπεί με κανένα επικοινωνιακό τερτύπι ή τέχνασμα.

  Προσωπικά, αυτή τη στιγμή, δεν με ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες των επιμέρους πολιτικών ζητημάτων και εάν αυτές διασαφηνίζονται ή αφήνονται προς ένα μελλοντικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών (και εδώ εδράζεται η ουσιαστική μου διαφωνία με τον Αναγνώστη). Εκείνο που πρέπει να έχουν κατά τη γνώμη μου υπόψη τους εκεί στην Κουμουνδούρου, είναι ο ιστορικός ρόλος τους σε αυτή τη φάση. Η κοινωνία, ούτε ανατροπές ζητάει, ούτε «διασφήνιση επαναστατικού σταδίου», αλλά … αλλαγή…

  ΥΓ> Δεν έχει σημασία τι θα ψηφίσει κάποιος. Πολλή μικρότερη το τι δηλώνει ότι θα ψηφίσει…

 52. Ο/Η Left G700 λέει:

  ΥΓ>Δεν έχει σημασία τι θα ψηφίσει κάποιος.

  Φίλε Νίκιπλε, μια κάποια επεξήγηση επ’ αυτού;

  Τα λέμε

 53. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Νίκιπλε
  διασαφήνιση επαναστατικού σταδίου σίγουρα δεν ζητά η κοινωνία αλλά κάποιες ανατροπές και μεταρρυθμίσεις ώστε να αποκτήσει περιεχόμενο η αλλαγή σίγουρα τις θέλει! 😉

  Όμως κάτι σου έχει ..ξεφύγει.
  Δες παρακάτω! 🙂
  Καλά ορέ Αναγνώστη με το που …αποκαλύφθηκε ( nikos__alfa says:
  20/05/2012 στις 11:35 μμ) πως είσαι ο εξ απορρήτων του Τσίπρα και αυτός ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις συμβουλές και επιλογές σου μου θες …προαγωγή και να σε προτείνω στη Μέρκελ;;; 😕
  Μείνε εδώ που …κάθεσαι . Έχεις να κάνεις με το …μέλλον ,πολύ κοντινό ή αμέσως επόμενο!
  Μόλις …επικυρωθούν τα αποτελέσματα της πολιτικής σου, το επόμενο λαμπρό και ουσιαστικό βήμα που έρχεται, θα είναι να αναλάβεις τον …Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μα τι νόμιζες, πως θα σε αφήσω στις …συνιστώσες;;; 😀

 54. Ο/Η nikiplos λέει:

  Αγαπητοί Left G700, σωστή η απαίτησή σας για διευκρίνηση.
  υποννοούσα ανάμεσα στις αντιμνημονιακές ψήφους… ήτοι (ΑΝΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ-υπό συνθήκες), οι οποίες εκτός από αντιμνημονιακές, είναι και το ουσιωδέστερο: φυγόκεντρες από τα μαντριά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εκεί για μένα είναι το προκείμενο: το να μην τσιμπήσει ο κόσμος και γυρίσει προσκυνημένος…

  Αγαπητέ Νίκε_Άλφα, η αλλαγή, πρώτα και κύρια πρέπει να γίνει στα πρόσωπα-εκπρόσωπους εσμών συμφερόντων… Βέβαια όπως θα έλεγε και ο … Αναγνώστης, δεν είναι βέβαιο ότι οι ‘αντιμνημονιακοί’ (μονά εισαγωγικά μουστάκια) χώροι δεν έχουν και τέτοιους… όμως όταν τα πράγματα αλλάζουν, ο κόσμος είναι περισσότερο δεκτικός σε αλλαγές και ρηξικέλευθες πολιτικές…

 55. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Αγαπητέ Νίκιπλε, γνωρίζεις την άποψή μου για το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο.
  Έτσι και αλλιώς θεωρώ ότι το ζήτημα της αξιολόγησης πολιτικών προτάσεων με βάση τη θέση τους σε αυτό το δίλημμα δεν έχει νόημα πια και εκ του αποτελέσματος. (παλιότερα έλεγα ότι είναι λάθος διότι αποπολιτικοποιεί τη δημόσια συζήτηση και το μόνο που κάνει είναι να βοηθάει ..συντηρητικόστροφες ή απόψεις καθυστέρησης στην ελληνική κοινωνία).

  Επίσης θεωρώ ότι η ηθικοποίηση της πολτικής (η αξιολόγηση πολτικών με βάση ηθικά κριτήρια) το μόνο που κάνει είναι να δίνει θέση στο τραπέζι όχι στις προτάσεις για απονομή δικαιοσύνης, ισονομία και τέτοια, αλλά για το εμπόριο και τους εμπόρους σκανδάλων.

  Σχετικά με το ΣΥΡΙΖΑ και αυτά που λέτε με τον Νίκο επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω ένα κομμάτι από ένα σχόλιό μου, σχετικά με ένα συγκεκριμένο γεγονός (την υποτιθέμενη αλλαγή στάσης της ΚΟΕ σχετικά με την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και μιλάμε για βαρύ «αριστερισμό» της εν λόγω συνιστώσας) θέλοντας περισσότερο να το συνδέσω για αυτά που βλέπω να αναφέρει τόσο και κυρίως ο Νίκος όσο και εσύ:
  Πάντως στην Πολτική το αποτέλεσμα μετράει και η αλλαγή στάσης από την κωλοτούμπα κρίνεται από αυτό (εκ του αποτελέσματος).
  Κωλοτούμπα ήταν η αλλαγή του ΑΠ για τις βάσεις του ..θανάτου και την ΕΟΚ των Μονοπωλίων.
  Κωλοτουμπάρα θάλεγε κάποιος ότι ήταν για τον Κ.Καραμανλή της ΕΡΕ, όλη η πορεία του από το 1974 και μετά (ενδεικτικά και ..μη περιοριστικά η στάση του για το ΚΚΕ, και πολλά ..μεταπολιτετικά).

  Αυτό δεν σημαίνει ότι νομιμοποιούμε τον καιροσκοπισμό, απλώς καλό είναι να ξέρουμε ότι η αξιολόγηση γίνεται μετά.
  Με αρκετούς από τους αγαπητούς συν-σχολιαστές εδώ είχαμε διαφωνήσει για το θέμα του ΛΑΟΣ, λέγοντας ότι δεν έχει τόσο σημασία τι πιστέυει κατά βάθος ο Καρατζαφέρης, αλλά ότι είναι θετικό όταν έπαιρνε αποστάσεις από ακροδεξιές θέσεις.
  Και μάλιστα έλεγα ότι είναι λάθος να εμποδίζονται αυτές με επίκληση του “καταβάθους”.

  Εγώ ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι, αλλά θεωρώ οποιαδήποτε κίνησή του προς την κατέυθυνση δημιουργίας φυσιογνωμίας που θα ήταν θετική σε διεργασίες κεντροαριστερής πολτικής πρότασης (για να μην μπερευόμαστε εννοώ τους χώρους της τέως ευρωπαϊκής ή ..φώτισμένης Αριστεράς και της τέως Σοσιαλδημοκρατίας) και άρα (κατά τη γνώμη μου το άρα) κυβερνητικής είναι θετική.
  To αν ο Ρινάλντι ή ο Νταβανέλος ή και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνουν κωλοτούμπα ή απλώς αλλάξουν θεώρηση ποσώς με απασχολεί.

  Θα μου πείτε ότι τα λες αυτά επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 17% και προς το παρόν φαίνεται ότι θα το αυξήσει, ενώ αν δεν τα καταφέρει θα μας λες για άλλους.
  Ακριβώς !!.

  Μακάρι να τους βγει (εννοώ στη φυσιογνωμία ηγετικής δύναμης στην ευρύτερη κεντροαριστερά), αλλά είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός για λόγους που έχουν αναφερθεί ..πολλάκις.

 56. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  » Μακάρι να τους βγει (εννοώ στη φυσιογνωμία ηγετικής δύναμης στην ευρύτερη κεντροαριστερά), αλλά είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός για λόγους που έχουν αναφερθεί ..πολλάκις. »
  Σιγά μην είσαι ! 😉
  Καλό ξημέρωμα και συνεχίζουμε αύριο . 🙂

 57. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Νίκιπλε, ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Έχω μια μικρή αλλά σημαντική διαφωνία σχετικά με την αναγκαία συνθήκη που περιγράφεις (= την απομάκρυνση από τον δικομματισμό). Μου φαίνεται κάπως κουτσή χωρίς την υπόμνηση αναγκαία και μη ικανή. Εν πάση περιπτώσει δεν θα λείψουν οι ευκαιρίες να τα συζητήσουμε όλα αυτά στις μέρες που έχουμε μπροστά μας.

  Με την ευκαιρία: Σου οφείλω μία συγγνώμη γιατί πριν τις εκλογές εμφανίστηκες στο τσαρδί μας με ένα σχόλιο στο οποίο δεν απάντησα ποτέ. Οφειλόταν στην προεκλογική περίοδο! 😉 Όμως, σε κάθε περίπτωση τα οφειλόμενα πρέπει να καταβάλλονται (δεν εννοώ τα τοκογλυφικά δάνεια του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου βέβαια 😉 ). Οπότε, καταθέτω τη συγγνώμη μου εδώ.

  Τα λέμε

 58. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Τεμεπελιάζετε που τεμπελιάζετε ορισμένοι για δείτε μια πολύ καλή προσπάθεια που προσπαθεί εμπεριστατωμένα να δει συνολικά τα προβλήματα! 😉
  http://eparistera.blogspot.com/2012/05/blog-post_21.html

 59. Ο/Η Left G700 λέει:

  Βρε Νίκο! Δεν διαβάζεται αυτό το πράγμα! Εσύ που, απ’ όσο είδα, είσαι θαμώνας εκεί, πες τους καμιά κουβέντα να αλλάξουν φορμά. Κάτι γραμματάκια στο τελευταίο στάδιο της φυματίωσης και πίνακες ψείρες! Έλεος! Και θέλουνε και κυβέρνηση; 😉

  Τα λέμε (αλλά δεν υπάρχι μόνο περιεχόμενο, υπάρχει και μορφή -ο Ζντάνοφ έχει πεθάνει άλλωστε! 😉 )

 60. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ορέ Λέφτηδες, ποιος Ζντάνοφ έχει πεθάνει ;;;
  Συνιστώ επειγόντως να ζητήσετε τη …βοήθεια του ! 😀

  http://www.therapy.gr/events2.php?recordID=226

  υγ
  Η αλεπού 100 χρονών τα …αλεπουδάκια 110;

  Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά!
  Όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα!
  Καλόμαθε η γριά στα σύκα και εμπαινόβγαινε κι εζήτα! 😉 🙂

 61. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Νίκο αυτό το επ’αριστερά, about αναλυτικό δεν έχει;;
  Ξέρεις πόσο βοηθάει όταν κατεβάζεις προγράμματα διακυβέρνησης;; 😉 🙂

 62. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Με σένα Αναγνώστη 3 για τον Ζντάνοφ , τον αποπάνω! 🙂

  υγ
  Η γριά το μεσοχείμωνο θυμήθηκε …πεπόνι! 🙂

 63. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Διόρθωση:
  Με σένα Αναγνώστη 3 για τον Ζντάνοφ , τον αποπάνω! 😉

 64. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Ορέ θα μου πεις ..συνοπτικά ποιοι είναι τούτοι;; 🙂
  Προσπάθησα να βρω ταυτότητα, αλλά δεν βρήκα about και από τα συμφραζόμενα θέλει χρόνο

 65. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  χο χο, τώρα τόδα αυτό με το Ζντάνωφ.
  Ωραίο ειδικά εκεί που λέει:
  «Αυτό μπορεί να γίνει με έναν πολύ απλό τρόπο: Γράφοντας κάθε βράδυ συγκεκριμένες εντολές».

  Δεν ξέρω μήπως βρίσκαμε τίποτα εθελοντές (ένα γύρω) να το δοκιμάζαμε 🙂

 66. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Θα ήταν ευχής έργο! 🙂

 67. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Για σκέψου στον …ύπνο σου μερικές εντολές! 😉

  υγ
  Ο Παπούλης θα μας …πλακώσει .Τσατ ρουμ το κάναμε το ιστολόγιο!

 68. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Παπούλη
  για να …ηρεμήσεις, ένα ορεκτικό για το τσίπουρο ! 😉

  «τα σελίνια μονά και διπλά
  τα μονόλιρα, πεντόλιρα και πού ‘ντα

  οι ετησιες δανειακες αναγκες της κυπρου ηταν κατι λιγοτερο απο 2 δις. και λεμε ηταν γιατι πλεον θα ειναι πολυ παραπανω. αρα εκεινο το σουπερ γαματο δανειο των 2,5 δις που πηραν οι κυπριοι απο τους ρωσους πριν κατι μηνες για να αποφυγουν το δντ και τα μνημονια δε φτανει να καλυψει και τους κυπριους και την τραπεζικη χλαπατσα.»

  « παντως για να μην ειμαστε εντελως αδικοι με το κυπριακο πολιτικο κατεστημενο, να πουμε οτι ειναι οπωσδηποτε λαμογια αλλα δεν ειναι και …παπαδημοι, καθως στην περιπτωση της λαικης τραπεζας, η κυπριακη δημοκρατια αποκτα πληρη δικαιωματα διοικησης και ηδη διοριστηκαν στο δς της κρατικοποιημενης πλεον τραπεζας 5 νεα μελη (ο προεδρος της κεντρικης τραπεζας κυπρου, ο υπουργος οικονομικων κλπ).
  ταυτοχρονα, οι μισθοι ολων των μελων του δ.σ. περικοπηκαν κατα 60%.»

  http://open.ypoga.net/node/1320

 69. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αναγνώστη
  και σε σένα ένα …δωράκι. Επειδή ξέρω πως είσαι …παραπονιάρης! 🙂

  Για την Κρίση;

  http://valiacaldadog.blogspot.com/2012/05/blog-post_21.html

  υγ
  Μια ματιά στα σχόλια επίσης καλμάρει ορισμένες …ανησυχίες. 😉

 70. Ο/Η demetrat λέει:

  να είστε πάντα καλά με την κυρά σου , να σε χαίρεται και να τη χαίρεσαι.
  🙂
  δ

 71. Ο/Η papoylis λέει:

  Tώρα που έχω λίγο χρόνο μερικά σημεία σχετικά με τα ..χρωστούμενα :

  να ευχαριστήσω όσους / όσες ευχήθηκαν εδώ για μένα και τη συμβία μου 🙂

  Μπλακσίπιε

  Με προσβάλλεις σχεδόν ( 🙂 ) όταν μου λες ότι νομίζω ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν είναι οργανικό εργαλείο του καπιταλισμού ενταγμένο στην εκάστοτε τακτική του. Αλλά πρόκειται για εργαλείο που χρησιμοποιείται , όπως παλαιότερα και η κευνσιανή προσέγγιση σε συγκεκριμένες συνθήκες και υπό δοσμένους περιορισμούς όπως κάθε πολιτική ( στρατηγική )

  Προφανώς και δεν αντιμετωπίζεται με φίνους χειρισμούς , ούτε με επιφανειακές μεταρρυθμίσεις και αναθεωρήσεις , ούτε με διαπραγματεύσεις συντεταγμένες ή μη και επομένως χωρίς ρήξεις.
  Από την άλλη μεριά η αριστερά όπου γης έχει , μεταξύ άλλων , ένα βασικό καθήκον : να υπερασπίζεται το κοσμάκη και τις δυνάμεις της εργασίας απέναντι στη πολιτική των αφεντάδων. Να προτείνει και ( αν μπορεί χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα και αποτελεσματικά μέσα ) να εφαρμόζει εκείνες τις πολιτικές που στόχο έχουν την βελτίωση της θέσης των εργαζομένων , ακόμα και αν το καθεστώς ( όχι η πολιτική εξουσία ) δεν αλλάζει .

  Δεν ήταν τυχαία μπροστάρης στην ιστορική πορεία των αγώνων για τα δικαιώματα και την ευημερία των μαζών η αριστερά επί δεκαετίες , για να μη πω αιώνες. Δεν προέκυψαν από το πουθενά οι κατακτήσεις εκείνες που , όταν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες και εν μέρει ευνοϊκές , αποτέλεσαν αναγκαστικό άξονα πάνω στον οποίο διαμορφώθηκε και ..συμμορφώθηκε το κοινωνικό μοντέλο μιας Ευρώπης μέχρι και τη δεκαετία του 80. Μέσα σε αυτό το μοντέλο λειτούργησε η μεταπολεμική Ευρώπη , με αυτό το μοντέλο έγινε εφικτή η ειρήνη και η ευημερία ενός μεγάλου μέρους του ευρωπαϊκού πληθυσμού καθώς και η κοινωνική ισορροπία ( καπιταλιστική αλλά ισορροπία ) που διαμορφώθηκε μέχρι σχεδόν και σήμερα. Από την άλλη μεριά το αντίπαλο δέος κατέρρευσε κυριολεκτικά από τις ίδιες τις αδυναμίες του και από τη πίεση που του ασκούσε η Δύση. Έτσι σήμερα οι δυνάμεις εκείνες που θα αποκαλούσαμε ακραιφνώς κομμουνιστικές κυριολεκτικά ( σε ευρωπαϊκό επίπεδο ) δεν γεμίζουν ταξί. …Και όπως πάει το πράγμα σύντομα και στα καθ’ ημάς το ίδιο θα συμβαίνει.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία αγαπητέ φίλε ότι η κυρίαρχη αντίθεση ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας και εκείνες του κεφαλαίου εξακολουθεί να είναι και παρούσα και ισχυρή . Αλλά μια κύρια αντίθεση όπως αυτή θα έμενε μια απλή κοινοτοπία αν δε βλέπαμε πως εφαρμόζεται , πως εκδηλώνεται δηλαδή , σε κάθε επόμενη ιστορική συγκυρία. Ποιά είναι τα άμεσα προκείμενα , άρα και καθήκοντα , κάθε σχηματισμού που δηλώνει ότι εντάσσεται στο Μαρξισμό – Λενινισμό και ποιές είναι οι εκάστοτε προτεραιότητες.

  Αν επομένως σήμερα διαπιστώνει κανείς ότι η νεοφιλελεύθερη στροφή του άκρατου καπιταλισμού όπως εφαρμόζεται τη τελευταία εικοσαετία σταδιακά και υπολογισμένα σε όλη την Ευρώπη ( αλλά και την υφήλιο ) ακόμα και από κόμματα που έχουν στη προμετωπίδα τους το Μ. Λ. και αυτοαποκαλούνται ( με το πρέπον νάζι ) ΚΚ , τότε πρέπει να δει αν είναι εφικτή ΣΗΜΕΡΑ η ανατροπή αυτού του καθεστώτος εκ βάθρων. Αυτό προϋποθέτει ( στο παγκόσμιο χωριό που ζούμε ) πέρα από τους αντικειμενικούς παράγοντες και τη σύντονη και σε μαζικό επίπεδο ( όχι σε ασκήσεις ακριβείας τύπου κατάληψη των καταπελτών του … Αγούδημου , ή απεργία ενάντια στο Μάνεση … που χέστηκε ) κινητοποίηση και συνειδητοποίηση των μεγάλων μαζών. Αυτό που συχνά δηλαδή ονομάζουμε υποκειμενικό παράγοντα. Παράλληλα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι η διεθνής κατάσταση επιτρέπει σε μια ρήξη τέτοιου επιπέδου ( όπου δεν επιδιώκεται μόνο η αλλαγή πολιτικής ή η αλλαγή στη πολιτική εξουσία αλλά η ανατροπή ενός καθεστώτος ) να αναπτυχθεί , να εκδηλωθεί και ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ να επικρατήσει , να επιβιώσει και να αναπτύξει ένα νέο paradigm κοινωνικής πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης .

  Αν αυτές οι προϋποθέσεις ισχύουν τότε κάνεις …έφοδο στα Χειμερινά Ανάκτορα και όποιον πάρει ο «χάρος».
  Αν πάλι διαπιστώνεις ως πολιτικός σχηματισμός ότι δεν ισχύουν ακόμα τέτοιες προϋποθέσεις έχεις δύο δρόμους:

  α) να περιμένεις , αγωνιζόμενος , με παρεμβάσεις , με προτάσεις και με μαζικούς αγώνες ( αν μπορείς να πάρεις το πάνω χέρι στο μαζικό κίνημα ) μέχρι ο υποκειμενικός παράγων που λέγαμε να είναι «έτοιμος» , ενώ συγχρόνως οι συνθήκες αντικειμενικά να συμβαδίζουν με την ωρίμανση των μαζών , τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και σε διεθνές. Γιατί δε νομίζω να φαντάζεσαι ότι ακόμα και αν οι συνθήκες εδώ ήταν ευνοϊκές , οι μάζες ώριμες και όλα τα σέα και τα μέα μας κατάλληλα , θα μπορούσαμε ανέξοδα και χωρίς την αναγκαία προετοιμασία , περίσκεψη να αγνοούμε το διεθνή παράγοντα.
  Για να γίνω πιό σαφής δες με ποιό τρόπο αντιμετωπίζει σήμερα μια ολόκληρη καθεστωτική Ευρώπη το Τσίπρα που προφανώς ΔΕΝ επιδιώκει την αυριανή Οκτωβριάνα 😉 Επομένως αγαπητέ φίλε στη περίπτωση αυτή , όσο αναμένεις και προετοιμάζεις το …θαύμα , δεν μπορείς να αγνοείς τι πράγματι συμβαίνει στη παρούσα συγκυρία και να νομίζεις ότι μόνο μέσο για την ανατροπή της τρέχουσας φιλελεύθερης ατζέντας είναι η προετοιμασία για την ..επανάσταση ( οψέποτε και αν ) . Έχεις παράλληλα το καθήκον να δεις πώς θα ανακόψεις με κάθε μέσο τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα γιατί ο κοσμάκης υποφέρει και θα υποφέρει ακόμα περισσότερο , όσο εσύ προτιμάς ως πολιτικός σχηματισμός να ακολουθείς το μοντελάκι α) . Γιατί φίλτατε ο κοσμάκης , σε αυτή τη τραγική του στιγμή ΕΣΕΝΑ βλέπει και από σένα περιμένει και όχι από τους Σαμαροβενιζέλους. Περιμένει σε πρώτη φάση να ανακοπεί και να αντιστραφεί αυτή η πολιτική των μνημονίων ( που εσχάτως ανακάλυψε ως αντίθεση και το ΚΚΕ ) και όχι να συνειδητοποιήσει μέχρι το μεδούλι ότι όλα αυτά οφείλονται στην αναντιστοιχία μεταξύ των μέσων παραγωγής και του καθεστώτος ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης τους. Όταν αγαπητέ κάθε μέρα και άλλοι φουκαράδες πηδάνε από το παράθυρο τα αριστερά κόμματα , ακόμα και οι κομμουνιστές ( που ΔΕΝ είναι αριστεροί 🙂 🙂 🙂 ) δεν έχουν τη πολυτέλεια να σεχταρίζουν στο εικονικό τους Σμόλνυ 😉 Και εν μέρει τουλάχιστον θα πρέπει ως μια τρέχουσα πολιτική να σκεφτεί το μοντελάκι β)

  β) να αντιληφθεί δηλαδή ότι πέρα από τους περιορισμούς που πράγματι θέτει ο βασικός άξονας οργάνωσης της κοινωνίας ( και της Ευρώπης ) , δηλαδή το κεφαλαιοκρατικό καθεστώς , υπάρχει περιθώριο για αγώνες και για ρήξεις ακριβώς επειδή έχει εκδηλωθεί μια ισχυρή λαϊκή βούληση ενάντια σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Και αυτή η βούληση συν τω χρόνω εκδηλώνεται σε όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου , αλλά και …βορειότερα. Ότι αυτή η ισχυρή βούληση εκδηλώνεται σε χώρες και λαούς με εμπεδωμένη πλέον δημοκρατική παράδοση και ισχυρούς κοινωνικούς θεσμούς που είχαν κατακτήσει ένα μίνιμουμ επίπεδο ευημερίας και κοινωνικών δικαιωμάτων , ένα επίπεδο συνειδητοποίησης , ενημέρωσης , γνώσεων και δεξιοτήτων , ένα επίπεδο κατοχύρωσης κοινωνικών κατακτήσεων , μία συναίσθηση ότι η πολιτική και οι αγώνες μπορούν να βελτιώσουν και τη θέση και τις προοπτικές του. Αν επομένως αυτός ο πολιτικός σχηματισμός αντιλαμβάνεται όλα τα ανωτέρω και δεν καλείται να εφαρμόσει «τεχνικές» συνειδητοποίησης ξεκινώντας από το επίπεδο του Κινέζου κούλη ( τότε και τώρα ) πρέπει να δεχθεί ότι η δυνατότητα να αναλάβει με δημοκρατικό τρόπο την εξουσία ( τη πολιτική εξουσία ) του προσφέρει δυνατότητες και ευχέρειες , διαπραγματευτικά ατού και θέσεις μάχης που μπορούν να αποβούν και χρήσιμα και ( στη προοπτική τους ) αποτελεσματικά. Ότι δεν μπορεί να «κρύβεται» πίσω από την υπεκφυγή πως ακόμα δεν είναι ώριμες οι συνθήκες ή ότι οι δυνατότητες που παρέχωνται είναι περιορισμένες ενώ οι κίνδυνοι μεγάλοι. Γιατί αναρωτιέται και ο πλέον καλόπιστος αν οι κίνδυνοι σε μια απόπειρα πλήρους ανατροπής του καθεστώτος του κεφαλαίου θα ενέχει λιγώτερους κινδύνους 😉

  Όσοι αριστεροί πολιτικοί σχηματισμοί σε ΑΥΤΗ τη συγκυρία επιλέγουν το μοντελάκι α) καταδικάζουν το λαό σε αυτό που ο Μ. Σουσλόφ αποκαλούσε communisme de caserne όταν αναφερόταν τη δεκαετία του 60 στους Κινέζους. Σε μια εξαθλίωση δηλαδή τέτοιου βαθμού που θα εξαναγκάσει τις μάζες που θα είναι αδύνατο ( υπό τέτοιες συνθήκες ) να χειραφετηθούν πραγματικά και να συνειδητοποιηθούν να υπακούσουν ασυζητητί σε κάποια «αυθεντία» και στη πρωτοκαθεδρία ενός «κόμματος» που σύντομα θα καταστεί εκ των πραγμάτων χειρότερος δυνάστης από αυτόν που θα ανατρέψουν. Η πολιτιστική Επανάσταση και το Άλμα προς τα Εμπρός είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού που υπονοοώ. Οι πολιτικοί σχηματισμοί που επιλέγουν ΣΗΜΕΡΑ αυτό το μοντελάκι α) ελπίζουν ΜΟΝΟ σε αυτού του είδους την εξαθλίωση γιατί γνωρίζουν καλά ότι χωρίς τη συμμετοχή στη πολιτική εξουσία , χωρίς τη ρήξη με το νεοφιλελευθερισμό εκεί θα καταλήξει το πράγμα. Αν αυτό νομίζουν ότι είναι το συμφέρον για τις μάζες τότε είναι προφανές ότι οι μάζες απλά ..διαφωνούν 😉 Γιατί αντ’ αυτού έχουν βιωμένο ( στην Ευρώπη ) το paradigm του κοινωνικού – κευνσιανού κράτους…!

  Θεωρώ τέλος ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί που σήμερα , από το βάθρο της δόξης τους , υπερακοντίζουν , λοιδωρούν , σεχταρίζουν και προτιμούν την ιδεολογική τους καθαρότητα , σε αντίθεση με το «τουρλουμπούκι» των «συνιστωσών» , θα βρεθούν στη πορεία και εδώ στο χρονοντούλαπο όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη….

  Μπλακσίπιε να με συγχωρήσεις για δύο πράγματα :

  1) τη καθυστέρηση στην απάντηση ( που αφορά μόνο το ΠΡΩΤΟ σε αυτό το νήμα σχόλιο σου ) Δυό μέρες δούλευα και τις υπόλοιπες κάνω Νευτώνια Φυσική στο γιόκα μου 🙂
  2) την έκταση ( σεντόνι ) αυτής της απάντησης. Μπορώ όμως να σε διαβεβαιώσω ότι τα έγραψα …μονορούφι 🙂

 72. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович Павлов,

  Γουάου! Αυτό το σχόλιο επιβεβαιώνει ότι είσαι σχεδόν έτοιμος (και πάντως πανέτοιμος ψυχολογικά! 😉 ) να αναλάβεις υπηρεσία! Γι’ αυτό, παίρνω την ατομική πρωτοβουλία να σου πω ότι από τούδε ανακαλείσαι στην ενεργό υπηρεσία, εν όψει των εξελίξεων (θετικών ή αρνητικών! 😉 ).

  Έτερον εκάτερον. Έχω κάποιες παρατηρήσεις (λιγότερο διπλωματικά: ενστάσεις 😉 ) για το μανιφέστο σου (όχι, δεν οφείλεται σε παράλειψη το ότι δεν βάζω εισαγωγικά στη λέξη! 🙂 ). Πρέπει όμως να μελετήσω λίγο και να συσκεφθώ (μη το παραχέσω στην ατομική πρωτοβουλία και φάω καμιά καθαίρεση! 😉 ).

  Επιστρέφω λοιπόν… αύριο! 🙂

  Увидимся

 73. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  ΔΕΝ πρόκειται για μανιφέστο , αλλά για τα παραληρήματα ενός σαλεμένου…
  Υπηρεσία έχω αναλάβει με τη Φυσική και τα Μαθηματικά του τσόγλανου γιατί λεφτά για φροντιστήρια ούτε υπήρχαν ούτε υπάρχουν 😉

 74. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович,

  Λοιπόν, πιστός στη υπόσχεσή μου επανέρχομαι για να καταθέσω τις 3 παρατηρήσεις/ενστάσεις μου. Οι δύο είναι πραγματολογικές και η τρίτη, που θα την αφήσω τελευταία, λίγο πιο θεωρητική. Θα είμαι εξαιρετικά σύντομος (ως εξαιρετική ‘‘μάρκα’’ που είσαι δεν χρειάζεσαι πολλά λόγια για να καταλάβεις το νόημα των παρατηρήσεών μου.

  1.
  Πολύ καλά κάνεις και διαμαρτύρεσαι προς τον Μαυροπρόβατο επειδή σε παρουσιάζει να αγνοείς ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι οργανικό εργαλείο του καπιταλισμού ενταγμένο στην εκάστοτε τακτική του. Νομίζω όμως ότι δεν έχεις κανένα λόγο να διαμαρτυρηθείς σ’ εμένα αν πω ότι από το μανιφέστο σου λείπει η επισήμανση ότι και οι κεϊνσιανές πολιτικές τον ίδιο ρόλο έπαιξαν. Κι αν διαφωνήσεις σε αυτό με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο εξάγεται εκ των συμφραζομένων, σίγουρα δεν μπορείς να βγάλεις κιχ 😉 για την επόμενη παρατήρηση, απότοκη της πρώτης:

  Πουθενά στο κείμενό σου δεν υπάρχει έστω και νύξη ότι η αντιμετώπιση (ποια αντιμετώπιση; 😉 ) από την (δυτικοευρωπαϊκή) Αριστερά (ξέρεις τι εννοούμε εμείς ως Αριστερά!) του κεϊνσιανισμού έγινε με τρόπο που την οδήγησε πανηγυρικά στην ενσωμάτωσή της σε αυτόν τον κοινωνικό συμβιβασμό (για προφανείς λόγους απορρίπτουμε τον δικό σου όρο ισορροπία) και την παραίτηση από κάθε όραμα ριζικής κοινωνικής αλλάγής (αδιάφορο με ποιο τρόπο, είπαμε: άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, κ.λπ., κ.λπ.).

  2.
  Γράφεις προς το τέλος τού σχολίου σου:

  Θεωρώ τέλος ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί που σήμερα , από το βάθρο της δόξης τους , υπερακοντίζουν , λοιδωρούν , σεχταρίζουν και προτιμούν την ιδεολογική τους καθαρότητα , σε αντίθεση με το “τουρλουμπούκι” των “συνιστωσών” , θα βρεθούν στη πορεία και εδώ στο χρονοντούλαπο όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη….

  Εμείς γιατί έχουμε την εντύπωση ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί που μπήκαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας στη Δ. Ευρώπη, μπήκαν ακριβώς επειδή προσπαθησαν να ξεπεράσουν το σεχταρισμό και την ιδεολογική καθαρότητα;;; 😉 (Εννοείται —δεν το διευκρινίζω για σένα, για τον Αναγνώστη το κάνω! 😉 — πως δεν είμσατε υπέρ τού σεχταρισμού και της ιδεολογικής καθαρότητας.)

  Sad (and complicated!) but true!

  3.
  Όχι, δεν είναι εφικτή ΣΗΜΕΡΑ η ανατροπή αυτού του καθεστώτος εκ βάθρων.

  Eκείνο όπως που είναι εφικτό είναι η αξιοποίηση των κρίσεών του για την υπονόμευσή του και το ξύσιμο στις ραγισματιές τού τοίχου του ώστε να μεγαλώνουν και να γίνονται ρήγματα.

  Κι εκείνο που είναι επιβεβλημένο είναι να μη ξεχνάει η κυρά Αριστερά πως αυτή η ανατροπή είναι ο τελικός της προορισμός σκοπός και στόχος. Νομίζουμε πως για πολλά χρόνια αυτό ακριβώς ξέχναγε. Και αυτή η ξεχαμάρα(;) της δεν είναι καθόλου άσχετη με το γεγονός που ο υποκειμενικός παράγοντας έχει το κακό του το χάλι —για να τα λέμε όλα! 😉

  Увидимся

 75. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  Για τη πρώτη σας παρατήρηση – ένσταση δεν έχω κάτι ουσιαστικό να πώ πέρα από το γεγονός ότι οι κευνσιανές πολιτικές εντάσσονται πράγματι στις πολιτικές της κυρίαρχης τάξης , αλλά αποτελούν διακριτή επιλογή που εφαρμόζεται όταν οι συνθήκες δεν ευνοούν τον άκρατο καπιταλισμό. Η ευρωπαϊκή αριστερά Λέφτηδες βρέθηκε στα αζήτητα όχι επειδή εντάχθηκε στην υποστήριξη αυτής της πολιτικής , αλλά επειδή επέλεξε αρχικά να αποτελέσει υποκατάστημα του μπάρμπα Ιωσήφ και στη συνέχεια βρέθηκε με τα σώβρακα κατεβασμένα όταν το Ανατολικό μπλοκ έγινε πεδίο ασκήσεων για τα άρματα του κόκκινου στρατού. Όταν το ΙΚΚ προσπάθησε να ανοίξει ένα δρόμο που να συνδυάζει τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό ( γιατί αλλιώς αποτέλεσμα δεν υπήρχε ) βρήκε απέναντί του και τη γνωστή …στοά , αλλά και τους «ακραιφνείς». Ήταν πλέον αδύνατο να μπορεί να υπερασπιστεί ταυτόχρονα και το Γκράμσι και το Τολιάτι και το Γιαρουζέλσκη αν με εννοείτε. Όταν τέλος κατέρρευσε στα εξ ών το απέναντι φόβητρο , όσοι κομμουνιστές στην Ευρώπη καταριόνταν τη γκλάσνοστ βρέθηκαν αναγκασμένοι να δανείζονται από τις τράπεζες για να αγοράσουν τα «απαραίτητα» , ενώ όσοι πρώην κομμουνιστές είχαν επιλέξει την οδό του ΙΚΚ βρέθηκαν ακόμα πιό αδύναμοι , αν και δικαιωμένοι θεωρητικά , αφού στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που ερχόταν μετά το «θρίαμβο της ελευθερίας» δεν είχαν πλέον τίποτε να αντιτάξουν. Οι ακραιφνείς τουλάχιστον μπορούσαν ακόμα να λατρεύουν το πεσμένο τοτέμ , οι άλλοι δεν είχαν πλέον τίποτα… 😉 Είναι άτιμη η ιστορία Λέφτηδες και παίζει παιχνίδια ακόμα και στα καλύτερα παιδιά… 😉 🙂

  Το ανωτέρω απαντά και στη δεύτερη παρατήρηση σας με τη προσθήκη ότι στη Δυτική Ευρώπη μετά το ΒΠΠ τα κομμουνιστικά κόμματα με εξαίρεση το γαλλικό και το Ιταλικό ήταν ήδη πρακτικά ανύπαρκτα . Και δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ποτέ ( με εξαίρεση ίσως το ΙΚΚ ) δεν διεκδίκησαν με κάποιες αξιώσεις την εξουσία Και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι όσο ακόμα ο Μαρσαί χτένιζε το φρύδι αλά Πατερούλης το ΚΚΓ δεν ακούμπαγε στο …σεχταρισμό 😉

  Το τρίτο σημείο σας αφορά το απώτερο μέλλον και στο σχόλιο μου προς το Μπλακσίπιο έχω ήδη απαντήσει : η Αριστερά προφανώς θα πρέπει να προσβλέπει στη ρήξη , αλλά με τις κατάλληλες συνθήκες. Αλλά το να αγνοεί κανείς επιδεικτικά τη παρούσα συγκυρία είναι ακόμα πιό τραγικό , ειδικά αν προσβλέπει προς μια εξαθλίωση τέτοια που μέσω αυτής ( υποτίθεται πάντα ) θα ωριμάσει ο υποκειμενικός παράγων … Δείτε την εικόνα της σημερινής Κίνας και θα καταλάβετε τι εννοώ 😉

  Πάω τώρα να μελετήσω τριβές 🙂

 76. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Καλησπέρα, πολύ το χάρηκα, αύριο ελπίζω να έχω την ησυχία για τη συνέχιση της ενδιαφέρουσας συζήτησης (μπορώ πάλι να περιμένω τις κατάλληλες συνθήκες, κανα εξάμηνο… αλλά τότε απλώς θα λέμε ποιός είχε δίκιο 😀 )

 77. Ο/Η papoylis λέει:

  Μπλακσίπιε

  μόλις είδα στο ταμπλώ μου ότι υπάρχει , τέτοια προχω ώρα , δικό σου σχόλιο στο νήμα σκέφτηκα ότι θα διαβάσω ένα σεντόνι με κεραυνούς και βροντές 🙂

  Ευτυχώς βλέπω αυτό το ελάχιστο και νοιώθω πράγματι ευγνώμων που δεν θα χρειαστεί να απαντήσω τίποτε περισσότερο από το παρακάτω :
  Αν το μοναδικό ζητούμενο είναι να διαπιστώσουμε εκ των υστέρων ποιός είχε δίκιο τότε να αφήσουμε τη πολιτική και να ασχοληθούμε με τη » φιλοσοφία του δικαίου » . Εδώ στη ψωροκώσταινα φίλτατε δεν έχουμε περιθώρια ούτε για έξη μήνες , οπότε το ποιός θα αποδειχθεί ότι είχε δίκιο τότε μάλλον δε θα ζήσω για να το δώ . Αυτές ορέ Μπλακσίπιε είναι πολυτέλειες για μας 😉 🙂

 78. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  το ίδιο ακριβώς λέμε αγαπητέ φίλε, καλό βράδυ et à demain!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s