Το παίγνιο ανοίγει ξανά …

…. αλλά με νέους όρους , καλοί μου αναγνώστες….!

Και τούτο νομίζω το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Τα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου έχουν διαμορφώσει μια νέα βάση πάνω στην οποία θα εκτυλιχθεί το επικοινωνιακό παίγνιο.

Αν  πχ στη προηγούμενη αναμέτρηση το διακύβευμα  που βρισκόταν στα μυαλά των «επικοινωνιολόγων» ήταν  το πώς θα εκτεθεί η Αριστερά και πώς θα στραφεί ο κοσμάκης  και πάλι στη πεπατημένη , στη σιγουριά που προσφέρουν οι δύο μακαντάσηδες της πλουτοκρατίας…

….Αν  αυτό που τότε επικρατούσε στα μυαλά ( πανέ ) τους ήταν η ιδέα ότι με τη διαστρέβλωση , τη τρομοκρατία , τις προβοκάτσιες , την επιλεκτική κατά το δοκούν  παρερμηνεία , τη λοιδωρία και την αλαζονεία του  ξεσκολισμένου μασκαρά απέναντι στο τζόβεννο θα μπορούσαν να κερδίσουν τη μάχη…

…Αν τέλος ,  με τη πλάτη των πιό  ξεφτιλισμένων  , αργυρώνητων κονδυλοφόρων ( που ΔΕΝ είδαν το DVD …! ) , ήλπιζαν ότι θα «στήσουν στη γωνία»  το ΣΥΡΙΖΑ και θα καταγάγουν επί του πεδίου νίκη ( έστω και τακτική ) …

…. γελάστηκαν οικτρά….!

Το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό και συνάμα προβληματικό για όλους. Παρά  το θέατρο που παίχθηκε  αυτές τις μέρες με τη συμμετοχή του Προέδρου  ( δείτε το πρακτικό της χθεσινής σύσκεψης με το Lloyd  το  Fatty και το  Γκράουτσο Μάρξ … είναι πραγματικά αποκαλυπτικό για όποιον ξέρει να διαβάζει ανάμεσα στις γραμμές )  το ευκταίο για τους τραπεζίτες δεν έγινε εφικτό…!

Εδώ χρωστώ μια διευκρίνηση : ΟΛΟ το πατιρντί και  ο χορός γύρω από το τοτέμ έγινε για τους Κωστοπουλαίους , τους Σάλλες και τους Λάτσηδες. Για τους Λαυρεντιάδηδες είχε ήδη φροντίσει ο χοντρός μπακατσέλος  εξασφαλίζωντας και την ασυλία του 🙂 . Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι  , μπορεί μεν να μας κρατούν το 1 τζί από τα 5,2 της πρέζας , για να μας το δώσουν τέλος Ιουνίου ( μετά τις  εκλογές βεβαίως ) , αλλά το EFSF αποφασίζει την άμεση αποδέσμευση  18 δις  για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που μάλιστα εντελλόμεθα άνωθεν να κλείσουμε  ως πρώτη φάση μέσα στην ερχόμενη βδομάδα.  Δείτε μέσα στα πρακτικά που αναφέρω παραπάνω  τα χθεσινά στοιχεία για το πως  «πετάνε» μακριά τα διαθέσιμα είτε σε μετρητό είτε σε ομόλογα χαμηλού ρίσκου και πώς οι καλοί κυριούληδες  αγωνιούν για τη ρευστότητα των τραπεζών ( που έχουν  ΗΔΗ  καταπιεί καμμιά 150αριά δις χωρίς αποτέλεσμα ) . Θέλουν πάση θυσία να το κλείσουν το θέμα  και γι αυτό όταν τους λες για τους όρους αυτής της ανακεφαλαιοποίησης κάνουν τη πάπια. Με το ατού των 18 αυτών δις οι λούστροι ( που ήδη ήξεραν )  μέσα στο …Μέγαρο κράτησαν τη «ψυχραιμία» τους και απέφυγαν τα εκτρώματα :  τη «κυβέρνηση σωτηρίας» ή το  ολίσθημα της «κυβέρνησης Έκτακτης Ανάγκης  του plan B»  😉

Με αυτό το καίριο για  τους αφεντάδες διακύβευμα να μη κρίνεται οριστικά , αλλά τουλάχιστον  να παρέχεται ο χρόνος ώστε  από το παράθυρο και εν μέσω προεκλογικής περιόδου να μπαλωθούν  τα σκισμένα στριγκάκια των κυρίων ( με τη μία έννοια μόνο ) μετόχων και των λούστρων τους , πάμε σε νέο στίβο όπου μέσα σε ιαχές  τα πιό δυνατά και ευλύγιστα κορμιά , αλειμμένα με το «λάδι» 😉 ,  θα επιχειρήσουν ως σύγχρονοι πεχλιβάνηδες να επικρατήσουν ολοκληρωτικά επί του αντιπάλου . Θα πρόκειται για επικοινωνιακή αλληλοσφαγή.

Και οι ισορροπίες τώρα έχουν αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑς  είναι ΗΔΗ σχηματισμός με βλέψεις  εξουσίας , μπήκε στο κλάμπ των μεγάλων και αποτελεί , όχι μόνο λόγω της πολιτικής του αλλά πρώτιστα επειδή πλέον αποτελεί πραγματική και όχι δυνητική απειλή , το ΚΥΡΙΟ στόχο όλων.

Και μιλάμε ΠΑΝΤΑ για το επικοινωνιακό παίγνιο , πάνω στο οποίο έχουν χαθεί και κερδηθεί ΟΛΕΣ οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και μάχες τουλάχιστον από το 89 και μετά….!

Αν με ρωτήσετε  ποιά σημασία έχει  πλέον η πολιτική ( ως ουσία , προτάσεις , πρακτικές ) θα σας απαντούσα ότι αυτό ισχύει μόνο σε ιδανικές  δημοκρατίες. Δεν υπάρχει πλέον αστική δημοκρατία δυτικού τύπου που το καίριο και αποφασιστικό ρόλο να μην έχει το επικοινωνιακό παίγνιο.

Ο κοσμάκης πράγματι υποφέρει και θα υποφέρει για χρόνια , οι καλοί κυριούληδες  των μεγάλων deals ( αλήθεια εκείνο το ομόλογο των 500 εκ από τους Καταριανούς μήπως βυθίστηκε στο πέλαγο  μαζί με το παπόρι της ντόρας και του κούβελου ;;; )  δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή  και συνεχίζουν  να μας ταΐζουν  παντεσπάνια και προφητείες για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.  Οι πολιτικοί τους εκφραστές μας σερβίρουν «ελπίδα» και «υπευθυνότητα» μαζί με  ομοβροντίες  καταστροφολογίας. Το παίζουν άρτια  αυτοί το επικοινωνιακό τους παίγνιο…

Θα μου πείτε γιατί τη πάτησαν ;;;   Μα γιατί η ατζέντα και τα σκέρτσα τους δεν αποδείχθηκαν τόσο ισχυρά  ώστε να κάνουν το φουκαρά , το πρώην νοικοκύρη , το νυν νοικοκύρη που βλέπει το αδιέξοδο , τέλος πάντων το κοσμάκη που λέγαμε παραπάνω ,  να ξεχάσει  το  τσιγκέλι που του σφίγγει το λαιμό , να αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα τους δωσίλογους και τη πλήρη υποτέλεια.

Όσο όμως τα πράγματα θα σφίγγουν αυτός ο κοσμάκης θα πρέπει να βλέπει το ΣΥΡΙΖΑ όλο και πιό σίγουρο , όλο και πιό σταθερό και ανυποχώρητο στα βασικά , να χωνεύει καλά ότι υπάρχει πράγματι  πολιτικός σχηματισμός που , εκτός από το ότι εννοεί αυτά που λέει ,  διαθέτει και στελέχη ικανά και αποφασισμένα αλλά και συνεπές σχέδιο με ελπίδα και όραμα. Περιμένει να τον κάνουν να νοιώσει ότι τούτοι εδώ  οι πρώην φτωχοδιαβόλοι μπορούν εκεί που δεν μπόρεσαν άλλοι , τολμούν εκεί που άλλοι είπαν δικαιολογίες του κώλου , θα το παλέψουν  και θα το κερδίσουν εκεί που άλλοι  προτίμησαν την ιδιωτεία και την ¨καθαρότητα».

Να χωνέψουν ότι  έχουν  μπροστά τους  διαόλου κάλτσες , μαμούνια ακούραστα που χώνονται παντού , στοιχειά μοβόρα  της καθημερινότητας και της πιάτσας , ήρεμη και αποφασισμένη δύναμη και όχι κουλτουριάρικα σούργελα με καλλιτεχνική φύση και ευαισθησίες. ( εδώ κολλάει η  φωτό  😉 )

Γιατί , εκλεκτοί μου αναγνώστες , αυτό το παίγνιο είναι αδίστακτο και ανελέητο , όπως καλά  διδάχτηκε σήμερα από το πρώην υπουργό»Δικαιοσύνης» , τον υφυπουργό  – στραπατσάδα  ,  τον πρώην σύντροφο  τσουκάλια και ΚΥΡΙΩΣ το πλήντροφο παφίλια στη ΝΕΤ ο συμπαθής κος καθηγητής. Αυτός  που με τη φωνούλα του και τα κομπιάσματα του ,  τις  αστείες διαμαρτυρίες του , οδηγήθηκε από το χεράκι υποβοηθούμενος από το πινέλο και την οπή και το πολ( υθεσ ) ίτη παπάρα  προς το γκρεμό …

Βαράω λοιπόν τη κουδούνα προς Κουμουνδούρου μεριά , ευχόμενος στα ευφάνταστα και ευαίσθητα μυαλά τους να έχει απομείνει λίγη ουσία :

Ορέ αλαλιασμένες μπεκάλτσες , προτού σας πάρει ο επικοινωνιακός διάολος και χάσετε και τα αυγά και τα πασχάλια , προτού στείλετε στον αγύριστο τη κουτσή προσδοκία που ενσπείρατε  στο κοσμάκη και προπάντων προτού στείλετε για βρούβες ένα ολόκληρο λαό ( και εν δυνάμει μια ολόκληρη Ευρώπη ) αποφασίστε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μερικά απλά πράγματα :

α) Όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ συνιστώσες και τάσεις  … κατίνες έεε κατίνες…!

β) Όσο διαρκεί ο προεκλογικός αγώνας θα βγαίνουν στη μάχη της επικοινωνίας απέναντι στα δεξιά και «αριστερά» λαμόγια μόνο ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ . Αυτοί που αποδεδειγμένα κρατούν τη ψυχραιμία τους , επιβάλλονται με τη παρουσία τους και μόνο , αποπνέουν σιγουριά και εμπιστοσύνη και ξέρουν καλά και το …ποίημα και τις …βαριάντες του. Έλεος δηλαδή … στο Βερντέν δεν έστειλαν μοδίστρες…!

γ) Όσο διαρκεί ο προεκλογικός αγώνας υπάρχει επικοινωνιακή ατζέντα ΣΑΦΗΣ και προσδιορισμένη , εφοδιασμένη με ΟΛΑ τα απαραίτητα στοιχεία και τεκμηρίωση , που ανατίθεται στα κατάλληλα πρόσωπα – θεομπαίχτες που μπορούν να τη διεκπεραιώσουν νικηφόρα ( το επαρκώς απλά … δεν αρκεί ) . Το πιό βασικό : η ατζέντα αυτή πρέπει να επιβάλλεται στους άλλους παίκτες  και τη πουλημένη διαιτησία , όχι απλά να προβάλλεται. Στο στημένο παιχνίδι η μόνη λύση είναι να παίξεις μπάλλα τόσο  απίστευτη που ακόμα και οι αντίπαλοι οπαδοί να γιουχάρουν το διαιτητή. Γιατί μόνο τότε θεωρείσαι άξιος για πρωτάθλημα. 😉

δ) και τελευταίο , να κρατάς πάντα πισινή , να έχεις στην αποδίπλα  έτοιμη την επόμενη έκπληξη , μη δώσεις στους αντιπάλους  άνεση , χώρο , πρωτοβουλία. Κάντους να τρέμουν συνεχώς την επόμενη «καταδρομική» σου ενέργεια. Άλλαζε πεδίο αντιπαράθεσης  , μη βασίζεσαι στη «λογική» των επιχειρημάτων … παίξε θέατρο ,  αναμόχλευσε συναισθήματα , εκμεταλλεύσου την οργή του κοσμάκη , δείχτου κατάμουτρα τη κοροϊδία που έφαγε και το μεσαίωνα που του ετοιμάζουν. Με εικόνες , σπαράγματα , αποσπασματικές αλλά αιχμηρές αφηγήσεις. Απόφυγε το να εκθέσεις το αδύνατο πλευρό σου. Σε κάθε επίθεση που δέχεσαι ο αντίπαλος να βλέπει υψωμένη μπροστά του  και σταθερή τη garde και να μην αντιλαμβάνεται το uppercut που του ετοιμάζεις. Δεν αρκεί το σχέδιο για τη «χώρα» . Χρειάζεται και το σχέδιο για το πώς θα μπορέσεις να φτάσεις να εφαρμόζεις το σχέδιο για τη «χώρα» 😉 . Δεν πρέπει να αφεθεί τίποτα στη τύχη , τίποτα στη πρωτοβουλία του αντιπάλου , εκτός και αν του ετοιμάζεις  παγίδα….

Σε αυτό το παίγνιο τσιπρόπουλα  θα πρέπει να κερδίσετε οπωσδήποτε.

Μη βασιστείτε παρά μόνο στο διάβολο και τον αλητάμπουρα που δυνητικά κρύβετε μέσα σας . Σε αυτό το στίβο θα βρεθείτε πιό ΜΟΝΟΙ παρά ποτέ . Η Χρυσή Αυγή θα αισθάνεται σαν  dame de compagnie στην αυλή των Λουδοβίκων. Και μαζί σας θα νοιώθουν μόνοι και ανυπεράσπιστοι οι φουκαράδες που σας ψήφισαν και αυτοί που σκέφτονται να σας ξανά ( ή σκέτο ) – ψηφίσουν τον Ιούνιο. Αλλά αυτοί δεν έχουν μικρόφωνο , παράθυρο και πέννα. Τον αγώνα  της επικοινωνίας θα το δώσετε αναγκαστικά ΚΑΙ για πάρτη τουςΠροπάντων για πάρτη τους . Μην ελπίζετε σε συμπαράσταση  , συμφωνίες , συναινέσεις   ή έστω και ανοχή από τις δυνάμεις που θεωρείτε όμορες ( γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ) .  Μόνο τη βάση τους μπορείτε να πείσετε και πάρτε το οριστικά απόφαση , με τα ένθεν κακείθεν σεπτά ιδρύματα δεν έχετε  τίποτα το κοινό. Και αυτό είναι καιρός να το προβάλλετε στην ατζέντα με προτεραιότητα. Να χωνέψει ο κοσμάκης ότι από τσουκάλια και παφίλια δεν έχει τίποτα να περιμένει εκτός από μια  θέση στη στρούγκα της Θάτσερ ή του μπάρμπα Ιωσήφ , που παρέχουν ( οι στρούγκες )   εξασφαλισμένα για τους μη κολλητούς και το άρμεγμα και τη σφαγή…. !

Για το αν μπορείτε να τα εφαρμόσετε όλα αυτά ορέ σούργελα έχω σοβαρές αμφιβολίες , πολύ περισσότερες από αυτές που έχω για τη ψυχική και πνευματική μου ισορροπία ( και είναι πολλές οι δεύτερες ) . Αντίθετα είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αν δεν τα εφαρμόσετε θα ξαναβρεθούμε στα γουναράδικα οι περισσότεροι , γιατί μερικοί θα προλάβουν να αποδράσουν προς τον επόμενο …Πανταγιά . Από την άλλη διατηρώ ακόμα την ελπίδα και το όνειρο , όπως επίσης και τη ταπεινή φιλοδοξία να μη θεωρηθώ υπονομευτής ή κακοθελητής . Βέβαια δεν θα με πειράξει ποσώς  αν ,  διαβάζωντας αυτά εδώ τα παραληρήματα  , ορισμένοι  σκεφτούν ότι ο ..στάρετς τα έχει πλέον εντελώς χαμένα  🙂

This entry was posted in Επικοινωνιακές κ..οτούμπες, Παίγνια στο Alkatraz. Bookmark the permalink.

106 Responses to Το παίγνιο ανοίγει ξανά …

 1. Ο/Η papoylis λέει:

  Γκρρρ 🙂

 2. Ο/Η heroicodesembarazo λέει:

  Ο Μηλιός και ο Τατσόπουλος είναι μανούλες σε αυτά! Βάλτε τους μπροστά για να αυξηθούν τα ποσοστά 🙂

 3. Ο/Η Κώστας.Κ λέει:

  Προσυπογράφω. Δες κι αυτό.
  http://www.avantipopolo.gr/2012/05/28-20-8.html

 4. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Κανόνισε να μας στείλεις να ψηφίσουμε ΚΚΕ, πάω να λύσω το θέμα της …απογραφής και θα επανέλθω να σου πω γιατί 🙂

 5. Ο/Η papoylis λέει:

  Rakis

  είσαι έξυπνος αναγνώστης … πράγματι αυτό λέω 😉

  Αναγνώστα

  αν δεν κατάλαβες ( πράγμα δύσκολο ) ακριβώς αυτό κάνω . Στο μπάρμπα ιωσήφ σας στέλνω 😉

  Κώστα

  το γκάλοπ που με στέλνεις δεν μου λέει τίποτα , γιατί αυτός ο αγώνας θα είναι πολύ πιό σκληρός και απρόβλεπτος 😉

 6. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παπούλη,
  Εγώ δεν είδα κανένα παραλήρημα, είδα μια προσέγγιση δομημένη, που αξιοποιεί επιμέρους θεωρήσεις, κάποιες από αυτές ορθές (κατά τη γνώμη μου) και τις ..συνέχει σε κάτι ενιαίο με κεντρικό συμπέρασμα, αλλά και επιμέρους στόχους, μη ορθό όμως (πάλι κατά τη γνώμη μου).

  Έτσι κανένας στάρετς (δεν ξέρω και πολλούς εδώ που τα λέμε) δεν τάχασε και άσε τις αμφιβολίες, μια χαρά σε βλέπω και ντούρο και ..ολοκληρωμένο (ως προς τα σχήματα που ..μετέρχεσαι για να επιχειρηματολογήσεις)
  Επιπροσθέτως, μη σου περνάει από το μυαλό ότι θα κάνω τον Πρετεντέρη που «βρήκε σε αδυναμία (τάχασε) τον Τσίπρα και τον χτυπάει για να μην πει τις αλήθειες του» και θέλει να τον φιμώσει

  Απλώς το σχήμα που χρησιμοποιείς είναι ΚΚΕ, πρέπει να παραδεχθώ σε πολύ καλή version και μακάρι να σε είχαν εκεί μέσα, αλλά για κάποιους λόγους, σε αυτή τη φάση ..τετοιοι δεν περνάτε ούτε απόξω.
  Στο υποσημειώνω για να φωτισθούν και κάποιες λεπτομέρειες στις απορίες σου γιατί ο χ ή ο ψ ενώ τα κάνει σκ@@α παραμένει ..άρχοντας και μάλιστα λέει και «μα δεν είμαστε Κόμμα που αποφασίζει ο Αρχηγός μη μου λετε τι έγραψε ο Τσίπρας».

  Έχει να κάνει με τη φάση ανόδου και τις by the book διαδικασίες κάθε μορφώματος που συγκροτείται σε ..ανώτερο επίπεδο, όπου τα κριτήρια είναι διαφορετικά.
  Αυτές τις οδηγίες που δίνεις δηλαδή για τα ..έξω (υπεράσπιση από την επέλαση των …ΔΟΛίων κλπ), τις εφαρμόζουν ήδη μέσα και όσο νάναι οι (έστω πρώην) παρεπιδημούντες στο ευαγές ίδρυμα ού μην και σχολέιο για την πολιτικοποίηση πολλών γενεών, ένα προβάδισμα τόχουν .

  Για αυτό μην πολυελπίζεις ότι θα σε ακούσουν, ο προηγούμενος που έδινε τέτοιες οδηγίες για τα έξω, θεωρούσε ότι ο Καίσαρας Βοργίας το μέσα τόχε λυμένο.

  Κα τά λοιπά εν συντομία, έχουμε και λέμε, καταρχήν εμφανίζεται το συμπέρασμα ότι η μία πλευρά εκφράζει τα συμφέροντα του ..κοσμάκη και αυτή (λόγω συνθηκών) είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Γιατί;;
  Επειδή είναι , λέει , Αριστερό και επειδή, μάλλον, είναι και αντιτραπεζιτικό ..γενικώς.
  Μάλιστα!!

  Αυτό τίθεται ως αξίωμα και αφού συνοδευτεί από μια ανάλυση για τις τράπεζες εφαρμόζουμε το γνωστό σχήμα του «ανικουμμουνιστικού κινδύνου» όπου ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός θα επιτεθεί στο ..φάντασμα που πλανιέται και τέτοια.
  Άρα κάθε αδυναμία που επισημαίνεται, κάθε κόντρα ή κριτική στις κινήσεις ανήκει σε αυτό το πλαίσιο.
  Βέβαια εξαιρούνται (ίσως) οι ..καλόπιστες, κάτι σαν τον Μπαλτατζή παλιά δηλαδή που καλόπιστα δεν εντασσόταν, αφού είχε αγροτικό μικροαστισμό (αν και δεν του το λέγαμε έτσι).

  Αλλά ξέρεις Παπούλη πέρασα από πολύ πιο ζόρικες επικλήσεις συναισθηματικής ταύτισης με Κόμματα, όπου μπορεί το πραγματικό διακύβευμα να μην υπήρχε, αλλά το νοιώθαμε σοβαρότερο.
  Ας πούμε όταν έβλεπες τον Πάπα (Ιωάννη Παύλο το Β’) μαζί με το Ρήγκαν να προμοτάρουν την Αλληλεγγύη το να μην δεχθείς ότι η κριτική (το λέω ευγενικά) στο Γιαρουζέλσκι είναι προς όφελος του Διεθνούς Ιμπεριαλισμού δεν ήτο εύκολο.
  Άσε που όλοι ξέραμε ότι τα πράγματα μετά την (αδύνατη τότε) κατάρρευση του ..παραπετάσματος θα είναι πολύ ζόρικα για τους ..φουκαράδες που λες και εσύ και όντως ήταν.

  Λέω λοιπόν να προσπαθώ να ξεχωρίζω το κύριο, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν τους κακούς (τους οποίους σημειωτέον δεν καταλαβαίνω ως ένα επειδή είναι ..αφέντες και επειδή βολέυει στο καθαρό σχήμα) , αλλά μη ..ετεροπροσδιοριζόμενος.
  Χωρίς να σε κατηγορώ (εσένα όμως) αυτή η λογική είναι η βάση στην οποία αναπτύσσεται η συνομωσιολογική προσέγγιση.
  Σε θεωρώ εξαίρεση μεν (για ειδικούς λόγους από αυτά που διαβάζω), αλλά εξαίρεση.

  Αφού καθαρίσαμε και με αυτό και αμφιβολία δεν χωρεί περί τούτου (πχ γιατί όχι το ΚΚΕ ή η ΔΗΜΑΡ ή άλλη λύση βρε αδερφέ όχι από την Αριστερά) πάμε και στις οδηγίες.
  Εκεί παραληρηματικός δεν είσαι (άστα αυτά), αλλά μια αφέλεια την εμφανίζεις και αναρωτιέμαι γιατί (Σου εξήγησα παραπάνω τη γνώμη μου για τα κριτήρια εκπροσώπησης).

  Παπούλη, ένα μεγάλο μέρος της εισήγησής σου για τη στρατηγική των ..Εκλογών, την εφαρμόζουν ήδη, απλώς εσύ τη θέτεις πιο τεκμηριωμένα στο post.

  Τη θεωρώ λάθος και επιβλαβή, αν και συγκυριακά μπορεί να τους βγει.
  Συνήθως αυτή η προσέγγιση (του ΣΥΡΙΖΑ λέω) είναι στα παλίσια συγκράτησης δυνάμεων και μόνον εξαιρετικά μπορεί να βοηθήσει παραταξιακή ανάπτυξη.

  Απλώς τώρα δείχνει τα ..αστέρια να ευθυγραμμίσθηκαν , διότι ένας ολοκληρος κόσμος θέλει να ακούσει ότι τον επιβουλεύονται οι ..αφέντες (ξένοι και ντόπιοι) ότι κακό ακούγεται είναι αποτέλεσμα της συνομωσίας και ότι ο Άη Γιώργης θα μας σώσει.
  Λέω Άη Γιώργης και όχι πχ ο Άρης, διότι επικοινωνιακή επίθεση θα κάνουν και στους 2 άλλους νικητές οι ..τραπεζίτες.

  Εν πάσει περιπτώσει σου χρωστάω επί της ουσίας παρατηρήσεις για τα θέματα του post, απλώς ξεκαθαρίζω τη ..θεώρησή μου για την ατζέντα της (όποιας συζήτησης).
  Θα επανέλθω

  Παπούλη συγχώρα με δεν προλαβαίνω να βάλω εμότικον, το σουτάρω έτσι και βασίζομαι ότι γνωριζόμαστε αρκετά για να μην παραξηγήσεις κάποιες εκφράσεις ως ..οργίλες ή αντ χόμινεμ

 7. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα

  όχι αγαπητέ , δεν παρεξηγώ την έλλειψη emoticon , για την ακρίβεια το προσθέτω εγώ εδώ : 🙂

  Είναι όμως άξιο λόγου να επισημάνω ότι ενώ κάνεις μια έξυπνη παρατήρηση ( ότι η επικοινωνιακή τακτική προσομοιάζει σε αυτή του ΚΚΕ ) , στα επί της ουσίας που πολιτικά ανακαλύπτεις αποδεικνύεσαι επαναλαμβανόμενα άστοχος.

  Επειδή , από ότι κατάλαβα , θα επανέλθεις επί των επικοινωνιακών αργότερα , ας μείνουμε στη πολιτική.

  Δεν υπάρχει ούτε υποκρύπτεται καμμία συνωμοσιολογία στα γραφόμενα μου, Συμφέροντα ναι , κρυφές συννενοήσεις ναι , φτηνά κολπάκια της τελευταίας στιγμής και τακτικοί ελιγμοί οπωσδήποτε. Αν αυτά θέλεις να τα ονομάσεις συνωμοσία εσύ κανένα πρόβλημα . Εγώ απλά τα εκθέτω και τα θεωρώ ( τουλάχιστον όσον αφορά τα σεπτά ιδρύματα ) ζητήματα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις των τελευταίων λίγων ημερών ( και συνολικά στο παρελθόν )

  Ότι οι μνημονιακοί συνεταίροι είναι λούστροι αυτών των συμφερόντων δεν έχω καμμία αμφιβολία , το έχω ξαναγράψει και επιμένω , και προπάντων δεν πρόκειται να αποστώ από αυτό μου τον ισχυρισμό επειδή ορισμένοι ( όχι εσύ προφανώς 😉 ) θα με κατηγορούσαν για συνομωσιολόγο.

  Άλλωστε το ορέο αυτό παίγνιο ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και από αυτό επωφελήθηκαν αρκετοί εργολάβοι , καναλάρχες , πολιτικοί κτλ. Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα για όλους 😉

  Αλλά αγαπητέ φίλε τα πλέον κραχτά παραδείγματα αυτής της διαπλοκής συμφερόντων ( εξ ού και οι λούστροι ) είναι τα περσινά ορέα με το λαυρεντιάδη , μία ακόμα υπόθεση τύπου γκράτσια κοσκώτα , και ο τρόπος που επιλύθηκε από το μπακατσέλο 😉

  Θεωρώ ότι υπό το φως τέτοιων ορέων παραδειγμάτων , η αντίθεση μεταξύ αφεντικών και φουκαράδων ( που προφανώς δεν σε καλύπτει ) αποκτά μια άλλη διάσταση που την ισχυροποιεί. Το ίδιο ισχύει αν αναλογιστούμε λίγο ποιά είναι η σχέση εκείνων που καταπίνουν τον αγλέουρα στο μεγάλο τραπέζι , με τα κοπρόσκυλα που περιμένουν από κάτω ένα κόκκαλο. . Όσο αυτό το κόλπο λειτουργεί το κοπρόσκυλο ελπίζει στο επόμενο ψίχουλο και δεν δαγκώνει το ποδάρι του αφέντη . Όσο επίσης το κοπρόσκυλο βλέπει ότι στα γόνατα τους οι αφεντάδες έχουν μερικά λουλού που τα φροντίζουν και τα ταΐζουν φουαγκρά , σκέφτεται ότι ίσως μια μέρα βρεθεί και αυτό σε τέτοια ευχάριστη θέση παρά τους ψύλλους που τον τριβελίζουν και τη βρώμα του. Κάποτε όμως το ορέο πάρτυ εκεί πάνω δεν πάει και τόσο καλά , το τραπέζι αδειάζει γιατί κανείς δε φρόντισε για «βιώσιμη ανάπτυξη» , οι μερίδες φουάγκρά εξακολουθούν να παρέχονται αλλά προς το πάτο δε πέφτει ούτε λέπι. Το κοπρόσκυλο στην αρχή ανησυχεί , αλλά όταν το κόψει η πείνα και προπάντων η απελπισία ( δεν φημίζεται και για τη μνήμη του , ούτε για τους καλούς του τρόπους ) αρχίζει να δαγκώνει παντζάκια και φουρά , για να του κοπανήσουν μια παντόφλα στο κεφάλι ( όπως καλή ώρα στις 12 Φλεβάρη ) και αν αυτό δε φτάνει φωνάζουνε το μπόγια – δήμιο 😉 . Αν και ο μπόγιας δε κάνει καλά τη δουλειά του τότε βάζουνε τις λουλούδες να εξηγήσουν στο κοπρόσκυλο ότι αυτές οι αντιθέσεις ( αφεντικά – φουκαράδες ) δεν είναι του συρμού και ότι δεν επιτρέπεται από λογικά όντα να περιπίπτουν σε «συνωμοσιολογικές» προσεγγίσεις……

  Κοντολογίς Αναγνώστα , επειδή η ιστορία με τις Τράπεζες είναι παλιά , από την εποχή του Μπάλφουρ τουλάχιστον , θα θυμηθώ αυτά που έλεγα κάποτε σε κάτι παιδιά που τα βοηθούσα σε κάτι μαθήματα : ότι πέρα από το πρόβλημα της παραγωγής μια κοινωνία έχει και το πρόβλημα της διανομής που επιλύεται , μεταξύ άλλων προσεγγίσεων , και με τη φιλανθρωπία ( ή καλύτερα τη φιλοζωΐα ) .. Τους έλεγα επίσης ότι και τα δύο προβλήματα πρέπει να επιλύονται ταυτόχρονα και μάλιστα με τρόπο που να εξασφαλίζει τη συνέχεια , τη προοπτική , την αναπαραγωγή του συστήματος με τις ελάχιστες δυνατές αναταράξεις . και ότι η φιλανθρωπία , ως τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος , έχει τα όρια της. ¨οτι δηλαδή πρέπει να χαρακτηρίζεται από σχετική ( λέμε ) γενναιοδωρία και παράλληλα να έχει συνέχεια και προοπτική. Αν αναλογιστούμε τώρα ότι πλέον επιχειρούν να αρπάξουν ( ξεθάβοντας το ) και το τελευταίο σαπάκι που έχει μείνει στο κοπρόσκυλο ( αυτό που ονειρευόταν ότι θα γίνει …λουλού ) για να το προσφέρουν στο τρυφερό τους τσιουάουα , ελλείψει φουά γκρά , αντιλαμβάνεσαι γιατί ο κοπρόσκυλος πλέον δαγκώνει και γιατί η αντίθεση που λέγαμε έχει και ισχύ και ένταση 😉

  Για τα επικοινωνιακά ελπίζω να τα πούμε αργότερα φίλτατε 😉

 8. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович Павлов,

  To post θέλει μελέτη και δεν δύναμαι τώρα. 🙂

  Όμως, το προσεγγίζω θετικά προκατειλημμένος. Πήρε ήδη το μάτι μου μία πρωτοσέλιδη απάντηση(;) στην ανάρτησή σου από έναν πολιτικό αντίπαλο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ (Γουάου! Τι αποκάλυψη! Δεν θα το πίστευα αν δεν το έλεγε! 😉 ). Κι αν μου τα ‘μαθαν καλά, όταν ενοχλούνται οι (πολιτικοί) αντίπαλοί σου και αντιδρούν, όλο και κάτι επικίνδυνο θα λες γι’ αυτούς —άρα καλά τα πας! 🙂

  Ο Χαρίλαος δεν ήταν που έλεγε: η ζωή θα δείξει ; Κι ο Κωνσταντάρας δεν ήταν που έλεγε στο Η Αλίκη στο Ναυτικό, όταν του έφεραν τα γυαλιά του: «Επιτέλους! Φέρτα εδώ παιδάκι μου, να ξεχωρίσουμε τους αρσενικούς από τους θηλυκούς!;

  Ε, να! Έγιναν και τα δύο! 😉

  Увидимся

 9. Ο/Η nikiplos λέει:

  Συγνώμη για την παρέμβαση… Θέλω να πιστεύω πως δεν εμφορούμαι από συνωμοσιολογικές ιδέες και τα τοιαύτα… Ούτε πίστεψα και ποτέ φληναφήματα περί λέσχης Μπίλντεμπεργκ, ή περί πεφωτισμένων της Σιών… Εδώ θα ήθελα όμως να επεκτείνω λίγο τα πράγματα…
  Επι της πολιτικής: Μετά το ευρώ σταθερά η φτώχυνση εξελίσσεται ως αριθμητική πρόοδος επί του ποσοστού της κοινωνίας. Έτσι από ένα (χονδρικά) 20% που αφορούσε στα 80ς και 90ς, έχει πλέον υπερβεί το 50%. Το όνειρο του μικρομεσαίου, ότι μπορεί να γίνει κάποτε απλά μεσαίος (ή λουλού αν επιτρέπετε), έχει απωλεσθεί. Το η πραγματική ανεργία μάλλον αγγίζει το 40% του συνόλου της κοινωνίας και αν εξαιρέσει κανείς τους «καβατζωμένους» ή τους ΔΥ, κανένα εισερχόμενο σοβαρό δεν μπαίνει στην ελληνική οικογένεια μετά το 2010. Υπο αυτές τις συνθήκες δεν περισσεύουν πλέον ούτε στα «ανώτερα στρώματα» καθώς το λάϊφ στάϊλ που προσιδίασαν ήταν πάνω από τις πραγματικές τους δυνατότητες… Όλη αυτή η κάστα των αεριτζήδων που προσπόρισαν σε βάρος της κοινωνίας, αδειάζεται τώρα βίαια… Φυσικά όσοι δεν καβάτζωσαν απλά θα γυρίσουν εκεί που ήταν στα 1992, ίσως και χειρότερα. Οι καβατζωμένοι κάνουν απλά υπομονή και στηρίζουν το παλιό καθεστώς με την ελπίδα ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, θα κυκλοφορήσει επιτέλους το «περιβόητο χρήμα της πιάτσας» το οποίο θα σώσει την παρτίδα… Ένα παράδειγμα απλό, αν και ουδόλως δεν ανήκω ούτε κατα διάννοια σε τάξη άνω της μικρομεσαίας. Στα χέρια μου έχω 30.000€ «καμμένες» επιταγές, οι οποίες δεν έχουν καμία πιθανότητα ποτέ να εισπραχθούν, πολλοί πρώτοι που τις εξέδωσαν δεν ζουν πλέον και φυσικά με αυτές συνεχίζω και κινούμαι αξιοπρεπώς και έχω πρόσωπο καθαρότατον….

  Η άνω τάξη, όπως και η άνω παναγιά, δεν χαμπαριάζει… συνεχίζει να κουνάει το δάκτυλο διδακτικά, συναρμόζοντας τα δικά της συμφέροντα με αυτά «του λαού» και της χώρας στο επικοινωνιακό πεδίο. Αυτοί, δεν έζησαν ούτε μια ημέρα κρίσης. Αντίθετα η ρευστότητά τους, έχει αυτές τις επικίνδυνες ημέρες τεράστια αξία. Για αυτό και προσπαθούν να παρατείνουν αυτήν την περίοδο όσο μπορούν, καθώς «θα χωρίσουν τα ερίφια από τα πρόβατα». Οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές τους τρέχουν με προκλητικό τρόπο. Τίποτε δεν είναι στο όνομά τους, όλα σε offshore, τα «έργα» που θα βγουν, είναι προαποφασισμένα υπέρ τους και όλα βαίνουν «δεξιά»… Όμως, However, Pourtant…

  Ο πολιτικός κόσμος, δεν εισπράτει πλέον παρά μόνο τα επίχειρά του… Το πόπολο βρίζει σκαιότατα και χαιρέκακα. Και φήμες υπάρχουν ότι μπορεί να εκλεγούν κάτι αβράκωτοι… (υποσυστημικοί ας πούμε καταχρηστικά, προστατευμένοι μερικώς, αλλά «τρελλοί συνάμμα…). «Εντάξει αν βγει η ΝΔ, πιανόμαστε από τον Δ.Αβραμόπουλο κα… Αν βγει το ΠΑΣΟΚ, ο Μπένυ, είναι δικό μας λυκόσκυλο… Όμως με τον Τσίπρα πίου!» φανταστικός διάλογος σε κάποιο ξεπεσμένο γραφείο της Σκουφα (σαν και εκείνο που μου έδιναν ραντεβού για δουλειά – καλή δουλειά να εξηγούμαστε- στις 01:00 στα 2003, τότε που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα)…

  Ήδη το επικοινωνιακό παίγνιο, έδειξε ότι δεν νοιάζονται για κανενός το τομάρι προκειμένου να σώσουν το δικό τους… Πχ ο «Φτερωτός Ιατρός» ήδη θα δικαστεί για κακουργήματα… και λάσπη να είναι, όπως και να το κάνουμε στα μούτρα του ντίντη αυτού δεν είναι κάτι ήκιστο… 😉

 10. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παπούλη,
  Το κύριο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σημάδια υποκατάστασης της πολιτικής του για την επικοινωνία με προπαγάνδα, μιμούμενος αυτά που κάνουν οι ..κακοί.

  Αυτό , ισχυρίζομαι, ότι καθορίζει ακόμη και τις ίδιες τις θέσεις που υποτίθεται ότι θα υποστηρίξει με επικοινωνιακές μεθόδους και τακτικές.
  Το πρόβλημα που έχω με το post είναι ότι τους ..επιβραβεύεις κιόλας και τους παρακινείς να ασχοληθούν μ’αυτό ..μετ’επιτάσεως.

  Παπούλη, όταν βγαίνει ο Στρατούλης και λέει ότι εμείς λέμε καταγγελία του Μνημονίου και δεν με νοιάζει τι έγραψε ο Τσίπρας στους Ευρωπαίους ή τι λέει ο αρμόδιος για τα οικονομικά, εμείς είμαστε συλλογικό κόμμα, προφανώς το ζήτημα δεν είναι ότι είναι αντιτουριστικός (που ας πούμε ότι είναι), δηλαδή δεν είναι επικοινωνιακό, αλλά ζήτημα πολιτικής ουσίας.

  Δεν θα είχα πρόβλημα με μια θέση που θάλεγε ότι το ζήτημα της εξόδου από το Ευρώ ή και την ΕΕ είναι δευτερεύον στη στρατηγική τους (όπως δεν έχω με το ΚΚΕ).
  Απλά έχω άλλη άποψη, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση.
  Δεν θα είχα πρόβλημα επίσης να πούνε ο ότι υπάρχει η άποψη Δραγασάκη και κάποιων περί αυτόν και η άποψη κάποιων άλλων και θα δούμε διαδικασίες επιλογής ή σύνθεσης.
  Όμως το να πουλάνε τρέλλα αμφότεροι, «το ίδιο λέμε ..κατα βάθος» δεν είναι καλό πράμα, διότι σημαίνει θεολογικού τύπου αντιληψη για τη διαχείριση των ..φίλων (οπαδών , μελών κλπ νουμένου ως ποίμνιον).

  Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι καταλαβαίνουν ότι είναι ..πρόβλημα (και όχι μόνο επικοινωνιακά και θέλουν να το μπουρδουκλώσουν με επικοινωνιακά τρυκ).
  Επειδή όμως δεν είναι απλό, αφού και «δεν το πολυέχουν», είναι και ..πολυφωνικοί και τους την πέφτουν και άγρια τα ΜΜΕ (τους την έχουν στημένη) ξεπέφτουν στην κλασσική προπαγάνδα

  Αυτό είναι πολιτική και όχι επικοινωνία ή μάλλον είναι η κυριαρχία του επικοινωνικαού πάνω στην πολιτική.

  Όταν στο είπα παραπάνω παρατήρησες επαναλαμβανόμενες αστοχίες , ενώ πρακτικά αναφέρεσαι μόνο στο ζήτημα της συνομωσιολογίας.

  Θα μπορούσα να σου πω ότι θα μπορούσα να αποσύρω (θα εξηγήσω παρακάτω γιατί λέω θα μπορούσα και όχι αποσύρω κατευθείαν) το συγκεκριμένο.
  Θα μπορούσαμε φαντάζομαι να συμφωνήσουμε ότι η στρατηγική της προπαγάνδας δεν είναι καλό πράμα.
  Τα χαρακτηρηστικά τα έδωσα παραπάνω.
  Θα προσέθετα ότι καθορίζει και φυσιογνωμία.

  Στρατηγικός στόχος απλός. Όσοι ασχολείστε με τα λάθη μας ή διαφωνείτε με τις επιλογές μας είστε (συνειδητά ή ασυνείδητα) με τους ..αφεντάδες.
  Άρα κάθε συζήτηση κομμένη.
  Συμφωνείς Παπούλη ή όχι;; και αν όχι γιατί θέτεις θέμα διάκρισης της επικοινωνιακής πολιτικής από την ..γενική πολιτική.

  Στο θέμα της συνομωσιολογίας, με συγχωρείς αλλά δεν αστόχησα καθόλου.
  Ο λόγος είναι απλός. Δεν σου χρέωσα τέτοιο πράγμα.
  «Χωρίς να σε κατηγορώ (εσένα όμως) αυτή η λογική είναι η βάση στην οποία αναπτύσσεται η συνομωσιολογική προσέγγιση.»

  Έτσι το βασικό στοιχείο της ανάλυσής σου, ενδιαφέρον μεν (δεν κάνω πλάκα), αλλά σε τίποτα δεν αναιρεί όσα είπα για το αν η πολιτική που εισηγείσαι (και που το κάνουν ούτως ή άλλως) είναι ορθή ή όχι.

  Φυσικά αγαπητέ Παπούλη γίνονται συνομωσίες και φυσικά διάφορα συμφέροντα οργανώνουν τη στάση τους.
  Συμφωνούμε απόλυτα.
  Όμως αυτό είναι άλλο και άλλο να καταλαβαίνουμε την ιστορική εξέλιξη μέσα από κατά μέτωπο συγκρούσεις οργανώσεων που συνομωτούν και έτσι να εξηγούμε την κάθε συγκυρία.

  Θες συνομωσία;;
  Ορέα, υπάρχουν οργανωμένα επιχειρηματικά μαφιόζικα συμφέροντα στην Ελλάδα που έχουν λόγους να βγούμε εκτός Ευρώπης διότι έτσι θα κερδοσκοπούν και θα ρημάζουν τον κοσμάκη.
  Δημιούργησαν το κατάλληλο κλιμα μέσα από το κίνημα οργής στήνοντας συγκεντρώσεις μέσω ..τουίτερ και εξαγρίωσαν τα ήθη μέσα από την αυριανή και τα αλαφούζεια μμε, όλα τα παπαγαλάκια θαύμαζαν τη δίκαιη οργή, θεωρώντας ότι όσοι πέσουν μέσα στη λούμπα θα γίνουν οι χρήσιμοι ηλίθιοι για το μετά όταν χρειασθεί.
  Αυτοί οι εδώ λούστροι (κατ’αναλογίαν) εκπροσωπούν συγκερκιμένα συμφεροντα του εξωτερικού και γεωπολιτικά και οικονομικά και απλώς είναι οι ..λουλούδες για τα κοπρόσκυλα κλπ κλπ.
  Έτσι ο Τσίπρας χωρίς να το καταλαβαίνει σπρώχνει τα πράγματα προς τα εκεί.

  Πάμε κι άλλο ένα , πιο κοντά στους συλλογισμούς σου (μη μ’ αρχίσεις όμως ότι σου τα χρεώνω, δεν κάνω αυτό, προσπαθώ να σου αποδομήσω τη βεβαιότητα, τραβώντας τη συλλογιστική ή μάλλον τη βάση που εδράζεται).
  Λες ότι τα κρίσιμα ζητήματα για την ελίτ είναι η μετενέργεια, η ανακεφαλαιοποίηση και τα Σκόπια (αυτήν την περίοδο, μετά είναι και τα ΑΟΖ και τέτοια).
  Συμφωνούμε, αυτά έχουν ζουμί αυτές τις μέρες,

  Ωραία, επειδή καταλάβαιναν (οι αφεντάδες όπως τους όρισες εσύ) ότι το μόνο που τους υπολείπεται είναι να βρεθεί μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού (πχ οικουμενική) που όμως θα είχε αναβαθμισμένους Τσίπρα – Κουβέλη, οδήγησαν το ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσει πακέτο μέτρων που ήταν αδύνατον οι άλλοι να συμφωνήσουν (και ορθά σε μερικά) , ώστε να κάψουν την πιθανότητα να πάθουν καμιά λαχτάρα με την μετενέργεια ή για την ανακεφαλιοποίηση να ζητηθούν όροι για την καταβολή .
  Τα Σκόπια τα ..ανέβαλλαν από μόνοι τους
  Αυτοί σχεδίασαν και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτέλεσε και το λέει το αποτέλεσμα:
  Υπηρεσιακοί υπουργοί τα χειρίσθηκαν όλα και κουβέντα και πέρασαν μια χαρά όλα και κανείς (πολιτικά) δεν είχε πρόβλημα ότι πέρασαν (δεν το χρεώθηκε)
  Άρα;;

  Τώρα τι θα κάνουμε;;. Θα δούμε ποια από τα παραπάνω είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα;;

  Κοίταξε να δεις Παπούλη 🙂 , οι παραπάνω προσεγγίσεις στο βάθος λειτουργούν διχαστικά.
  Και αυτό είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας.
  Σε όλες θα βρεις αρκετά ψήγματα αλήθειας (αλλού περισσότερα, αλλού λιγότερα), όμως αυτό που τις συνέχει είναι ο ορισμός των παραμέτρων με μανιχαϊστικό τρόπο, εν πολλοίς αυθαίρετα και αξιωματικά, ο ορισμός του στρατοπέδου και φυσικά η αντιπαράθεση με όρους «νυν υπερ πάντων αγών».

  Τέλος πάντων πάλι έμεινα στα διαδικαστικά, θα έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε (χαλαρά όμως, όχι με το άγχος σε ποιανού μεριά κατατάσσει η κάθε παρατήρηση ..από μόνη της και ..αντικειμενικά), όχι οι 2 μας μόνο, γενικότερα μιλάω δια΄φορα τέτοια θέματα.

  Ας πούμε για το ΣΥΡΙΖΑ (και τον κάθε ΣΥΡΙΖΑ) λέω ότι το ζήτημα του τι θα κάνεις με τις τράπεζες είναι κάτι που θα είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής για τη συγκυρία.
  Μπορεί να πεις ότι σε συμφέρει να τις πτωχεύσεις, μπορείς να πεις ότι πρέπει να τις στηρίξεις , ώστε να τις ..εθνικοποιήσεις μετά.
  Από θέση αρχής δεν κάνεις κινήσεις.
  Ας πούμε ορέα αυτά με τα 150 δις, αλλά τα αμοιβαία τα έπαιρναν τσαμπουκά σε κάθε δημοπρασία.
  Θα μου πεις, φυσικά αφού στο ζύγι μετά έβγαιναν ..υπερκερδισμένοι.
  Θα συμφωνήσω, αλλά καλού κακού δες και το τάιμινγκ μη χρειασθείς άμα κάνεις Αριστερή Κυβέρνηση καμιά ..δημοπρασία (λέμε τώρα).
  Έτσι το ζήτημα με τον Π.Λαφαζάνη ή τον Στρατούλη, ου μην και τους ..μονταζόπληκτους Ρούντηδες δεν είναι επικοινωνιακό είναι βαθειά πολιτικό και η ανοχή στις αντιλήψεις σημαίνει ότι δεν θέλεις να βάλεις κάτω τις τράπεζες επειδη έτσι συμφέρει τους ..φουκαράδες (άρα μέσα αν αποδειχθεί ότι συμφέρει), αλλά επειδή είναι ..τράπεζες (φτάνει αυτό, δεν χρειαζόμαστε άλλα).

  Αυτή που κανακεύεις Παπούλη (εσύ δεν την έχεις μην αρχίσουμε τα ίδια 🙂 ) είναι πολιτισμική προσέγγιση και ως γνωστόν μετά τον πόλεμο των ειδών, ο αγριότερος είναι ο πολτισμικός, πολύ χειρότερος και από τον εμφύλιο.
  Για αυτό μην τους δίνεις αέρα, καλά παιδιά είναι και προοπτικές έχουν, αρκεί «να τους βοηθήσουμε(ετε) να μην κάμουν λάθος» πούλεγε και μια ψυχή 🙂

 11. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Λέφτη (για σένα το σημερινό λέω) επειδή βλέπω ότι εκφράζεις διάφορες απορίες ..σεξουαλικού προσανατολισμού και άκρη δεν θα βγάλουμε, αφού αυτά τα θέματα οι νεότεροι καλό είναι να μην τα συζητούν παρουσία πρεσβυτέρων, για λόγους που δεν είναι της παρούσης (δες το ως θέμα ..γενεών καταρχήν), θα σου πρότεινα να φωνάξεις τον ..άλλο Λέφτη (εκείνον προημερών).

  Αυτός παρόλο που (κατα δήλωσή του) φόραγε τσαρούχια και κοιμόταν στα μπακάλικα , ανάμεσα σε βακαλάους και ελιές θρούμπες, είχε δοκιμάσει δηλαδή τις δυσκολίες της ζωής, εμφάνιζε μια αξοζήλευτη ωριμότητα και αυτοσυγκράτηση.
  Μαυτόν ίσως βγάλουμε καμιά άκρη 😉 .

  Αν πάλι αποφάσισες στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού να ξεκινήσεις καριέρα εξέκιουτιβ γραμματέα, με στόχο πιθανά να φτάσεις και γενικός γραμματέας και απλώς κάνεις την πρακτική σου κρατώντας σημειώσεις και υποδεικνύοντας στον Παπούλη τα νοήματα και τα συμπεράσματα, τότε να βοηθήσουμε, συνέχισε , ποιος είμαι εγώ που θα εμποδίσω την καριέρα νέων ανθρώπων.

  Παρόλα αυτά αν με ακούσεις και αποτανθείς στον άλλον πες του ότι μια καλή ιδέα είναι να κατεβάσει μια άποψη (κανονικά όμως όχι απλώς παρατηρήσεις, ενότητες , παραγράφους κλπ άλλων) και είμαι βέβαιος ότι θα τύχει της προσοχής όλων μας.
  Φρονώ δε ότι μέχρι παρατηρήσεις μπορεί να γίνουν από διάφορους συνομιλητές.

 12. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ολίγη ξεκούραση για τους …επικοινωνιολόγους μας :

  Πολύ γέλιο με τη γκάφα Αναγνωστάκη -Χασαπόπουλου που περίμεναν να ταπώσουν τον Γλέζο με νέα από τη …Γερμανία ! Κόψτε φάτσες (τους) μπουαχαχαχα. 😉 🙂 😀

 13. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Αναγνώστη,

  Πάλι δεν …δύναμαι! 😉

  Ωστόσο, μέχρι νεωτέρας, να περιοριστώ σε μία διαπίστωση;

  Ούτε εσύ θα ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ!

  Μη με ρωτήσεις αν είμαι μάγος!

  Είναι γνωστό αυτό: μάγος είμαι! 😉

  Τα λέμε (later, alligator! 😉 )

 14. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Α!! να γειά σου, εσένα έλεγα (εντάξει και ο άλλος άμα παραδειγματιστεί, από σένα κακός δεν θάναι, απλώς ρε παιδί μου επειδή εσείς οι νέοι είστε και λίγο ..ελευθεριακοί, πες του να είναι συγκρατημένος με τα του προσανατολισμού, αυτά είναι καλά για τις νεανικές παρέες, εμείς τώρα δεν είμαστε για τέτοια, πάει μεγαλώσαμε).

  ΥΓ.Στοιχήματα μη βάζεις, αλλά δεν έχει σημασία 😉

 15. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα

  Κάπου βρε αδελφέ χάνεις το στόχο.

  Γιατί εδώ πλέον δεν ψάχνουμε το «αυτονόητο» 😉 🙂

  Αντιλαμβάνομαι με τα δύο αντιπαραδείγματα που χρησιμοποιείς τι ακριβώς θέλεις να μου επισημάνεις. Δεν θα συμφωνήσω όμως

  Και τούτο γιατί ορισμένα πράγματα ισχύουν πέρα από τις ερμηνείες που μπορεί να δώσει κανείς.
  Ας το δούμε πρώτα επικοινωνιακά :

  Πράγματι ήδη ορισμένα παπαγαλάκια φωνάζουν το σενάριο , που ως αντιπαράδειγμα παρουσιάζεις εσύ για τους αγανακτισμένους. Ότι δηλαδή υποκινήθηκαν από κερδοσκόπους που παίζουν σορτ την Ελλάδα. Αλλά σημασία ( αφού μιλάμε επικοινωνιακά ) είναι πόσο μπορούν να πείσουν γι αυτό το σενάριο. και δυστυχώς μέχρι τώρα δεν το κατορθώνουν όσο και αν ρεκάζουν τα …κοράκια ( δε λέω εσένα αγαπητέ βεβαίως 😉 ) Επίσης να σημειώσω ότι περίπου η ίδια τακτική με διαφορετικά μορμολύκεια χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και τότε και αργότερα , στη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμιου μέχρι και τις πρόσφατες εκλογές. Ούτε αυτό έπιασε. Το μόνο που έφερε ένα προσωρινό αποτέλεσμα είναι η άγρια καταστολή και πέρσυ και το Φλεβάρη που βέβαια δεν είναι επικοινωνιακό επιχείρημα ή κόλπο. με μια κουβέντα Αναγνώστη το καλό επικοινωνιακό σενάριο θέλει και το κατάλληλα προετοιμασμένο , δεκτικό και πρόθυμο αποδέκτη . Αποδέκτη που έχει την άνεση να σκεφτεί το «αυτονόητο» , τη χαλαρότητα να δεχθεί το δίλημμα που του σερβίρουν , τη «καβάτζα» – προσδοκία για το αύριο . Δυστυχώς τέτοιου είδους αποδέκτες μας τελείωσαν Αναγνώστα.

  Τώρα το αν στη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ υπάρχει δάκτυλος ξένων και ντόπιων κερδοσκόπων στα τότε γεγονότα , όπως και στα γεγονότα του 2008 , σύμφωνα με μια αφήγηση , μένει να αποδειχθεί. Αντίθετα το ότι υπάρχει συμπαιγνία τραπεζιτών και λούστρων έχει ήδη αποδειχθεί στη υπόθεση Λαυρεντιάδη και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση του μπακατσέλου. Αλλά αυτό αγαπητέ φίλε αφορά τη πραγματική πολιτική και όχι το επικοινωνιακό παίγνιο στο οποίο τώρα θα μου επιτρέψεις να επανέλθω.

  Μιλάς για πόλεμο πολιτισμών. Για να μη καταφύγουμε στο …Χάντιγκτον θα σου πω απλά ότι ΔΕΝ πρόκειται για πόλεμο πολιτισμών. Αυτό επειδή το «πολιτισμό» των λούστρων και των αφεντάδων τους ( εγώ επιμένω 🙂 ) τον έχουμε ήδη διαπιστώσει και στο επικοινωνιακό παίγνιο και στη πραγματικότητα που ( λόγω ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ) βιώνουμε και εδώ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Γιατί αγαπητέ φίλε ο «πολιτισμός» αυτός , με την έννοια του αστικού χαριεντισμού και των «δικαιωμάτων » , με την έννοια του «κοινωνικού συμβολαίου» και της ισορροπίας το έχουν ως ΕΡΓΑΛΕΙΟ οι καλοί κυριούληδες ( Τονίζω εδώ , ΟΧΙ εσύ , αλλά εκείνοι 🙂 ) . Όποτε χρειάστηκε , είτε στο επικοινωνιακό παίγνιο , είτε πολύ περισσότερο στη πολιτική τις «αξίες’ αυτές τις κουρέλιασαν χωρίς ενδοιασμό και τσάκισαν στυγνά κάθε αντίθετη φωνή.

  Οι «αξίες» αυτές που πρέπει να επικρατούν στις σχέσεις των ανθρώπων , υποτίθεται , και να διέπουν ατομικές και κοινωνικές συμπεριφορές έχουν , δυστυχώς λέμε , κοντά ποδάρια. και όταν ο κοσμάκης έρχεται στο αμήν άλλες ισχυρότερες ανάγκες και «αξίες χρήσης» παίρνουν το ..πάνω χέρι – κάτω χέρι . Αυτό αγαπητέ συμβαίνει όταν οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται εκ πείρας ( ο παθός μαθός ) ότι οι προσδοκίες που μπορεί να έχει κανείς ( πχ από την εσωτερική υποτίμηση ) είναι ανύπαρκτες και βρίσκεται με τη πλάτη στο τοίχο. Και τότε οι έχοντες τον έλεγχο και τα μέσα ξεχνούν και το πολιτισμό τους και τη πειθώ και το διάλογο. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ζήσαμε στις 12 Φλεβάρη που να πάρει ο διάολος , αν δε το κατάλαβες. Την επιλογή «πολιτισμικού» κάτς δεν την επέλεξε ο κοσμάκης αλλά το ένα από τα τρία αγαπημένα παιδιά του Ανδρέα και αυτοί που ο ίδιος υπηρετεί τόσα χρόνια.

  Επιπροσθέτως υπάρχουν και οι «παρανοήσεις» . Αυτοί που σήμερα επικαλούνται ματαίως την «υπευθυνότητα» , τη «λογική» , το «διάλογο» , το «αυτονόητο» και κολλάνε τους ..αλήτες συριζαίους στο τοίχο με αυτά τα ληγμένα «επιχειρήματα» δεν αντιλαμβάνονται πλέον σε ποιό πλαίσιο κινούνται. Μόνο το ΚΚΕ έχει καταλάβει , αλλά ελπίζει ότι από τη θύελλα που έρχεται θα βγεί αλώβητο. Η παρανόηση αυτή είναι θεμελιώδης αγαπητέ Αναγνώστα . Και υπό αυτές τις συνθήκες οι επικλήσεις σε τέτοιου είδους «πολιτισμικά αξεσουάρ» δυστυχώς πάσχουν επειδή οι εκφραστές τους δεν έχουν και τη καλύτερη δυνατή έξωθεν μαρτυρία.

  Ένα τελευταίο , μη επικοινωνιακό , αφού συνεχίζεται ως φαίνεται μεταξύ μας η συζήτηση για τις Τράπεζες. Πρώτα μια διόρθωση που σου ξέφυγε προφανώς . Οι καλές κυρίες αμέμπτου ηθικής αγόραζαν και αγοράζουν ακόμα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου , όχι αμοιβαία. και η διόρθωση αυτή για να τη χρησιμοποιήσω – εκμεταλλευτώ εις βάρος σου αγαπητέ 🙂 . Οι καλές κυρίες λοιπόν , όσο ακόμα είχε έννοια , δανείζονταν με επιτόκια φιλανθρωπίας από την ΕΚΤ και τη διατραπεζική για να αγοράζουν ομόλογα στη πρωτογενή με τετραπλάσια απόδοση. Αργότερα έπαιζαν και στη δευτερογενή με ακόμα καλύτερες αποδόσεις. Έχτιζαν ειδικά πιστωτικά προϊόντα για να αρπάξουν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών οργανισμών , Έδιναν δάνεια με επιτόκια τέρατα σε όποιον μιλούσε ελληνικά και είχε ταυτότητα ή διαβατήριο , ενώ λόγω τεράστιας ρευστότητας – φούσκας είχαν την άνεση να δίνουν στους μικρούς καταθέτες επιτόκια επιεικώς αστεία. και αυτό μέσα στη γενική ευωχία , τις «αναπτυξιακές’ προοπτικές που οι ίδιες τεχνηέντως καλλιεργούσαν. Αυτό είναι «πολιτισμικός» πόλεμος φίλτατε που τον έχουμε δει ξανά και ξανά στην οικονομική ιστορία.

  Αυτή την ανεξέλεγκτη επεκτατική δανειακή πολιτική δεν βρέθηκε ΚΑΝΕΙΣ να τη σταματήσει , ούτε βέβαια η ΤτΕ που είχε μετατραπεί σε υποκατάστημα . και δεν βρέθηκε κανείς όχι μόνο γιατί δεν υπήρχαν οι θεσμοί , η σύνεση και η πολιτική βούληση , αλλά γιατί δεν είχαμε πλέον ούτε τα εργαλεία.

  Σε αυτό το παίγνιο μπήκαν συνειδητά οι τράπεζες , γιατί δεν φαντάζομαι ότι οι διοικητές τους δεν έχουν διαβάσει την οικονομική ιστορία των αρχών του περασμένου αιώνα. Αφού μετά το ορέο κόλπο με το χρηματιστήριο πραγματοποίησαν οι μεγαλομέτοχοι κέρδη απίστευτα από τη φούσκα των μετοχών , έστρεψαν τη προσοχή τους όχι στην αποταμίευση των νοικοκυριών , αλλά στη περιουσία και το εισόδημα τους ως σύνολο. Δημιούργησαν τη δανειακή φούσκα , και λέω δημιούργησαν γιατί κανείς εχέφρων δεν θα εξέδιδε δάνειο Αγ. Βαλεντίνου ( συνέβη και αυτό αν θυμάσαι ) χωρίς να έχει πλήρη συνείδηση τι κάνει. Οι κύριοι αυτοί απέτυχαν οικτρά. Πολύ χειρότερα και με πολύ βαρύτερες συνέπειες από τους παλαιότερους διοικητές , τότε που η μόνη σοβαρή ιδιωτική τράπεζα ήταν η σημερινή Αλφα. Η οποία επίσης ειρήσθω εν παρόδω ( έτσι γράφεται αυτή η μαλακία ;; 🙂 ) εκείνες τις εποχές τηρούσε πολύ αυστηρή πολιτική.

  Η δυνατότητα άντλησης τεράστιων κερδών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα , που τα είδαμε να εγγράφωνται στις οικονομικές καταστάσεις τους τη τελευταία δεκαετία αποδείχθηκε ένας βραχυπρόθεσμος παράδεισος , γεμάτος με μπόνουσηζ και αίσθηση εξουσίας. Τώρα που η μόνη σχετικά ασφαλής τοποθέτηση είναι τα έντοκα τριμήνου , τώρα που τα στοιχεία του ενεργητικού τους δεν αξίζουν σχεδόν τίποτε , τώρα που είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν επιτόκια 5 και 6% στο μικροκαταθέτη οι ευτυχισμένες μέρες τελείωσαν. Η ορέα παράσταση έλαβε τέλος έτσι ώστε να αδυνατούν να στηρίξουν ακόμα και εκείνα τα «μαγαζιά» που πρακτόρευαν και τη πολιτική τους στήριξη και το λάιφ στάιλ που εξυπηρετούσε τις επιδιώξεις τους. Να στο πω πιό απλά. Καμμία σοβαρή ιδιωτική τράπεζα δεν θα δάνειζε τα δύο κόμματα των πρώην μονομάχων σήμερα ( ούτε καν πρόπερσυ ) με ενέχυρο τις κρατικές επιδοτήσεις που ΘΑ έπαιρναν αυτοί οι πολιτικοί σχηματισμοί το 2019 . Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες αγαπητέ Αναγνώστα μαρτυρούν πολλά περισσότερα από τις μεγαλοστομίες των διαφόρων «καλωδιωμένων» που υπερασπίζονται τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα σήμερα.

  Κοντολογίς δεν επρόκειτο ΠΟΤΕ για συγκροτημένο , σοβαρό και συνεπές με τις βασικές οικονομικές αρχές εγχείρημα , αλλά ένα όργιο λαμόγιων και κλεφτοκοτάδων που ακόμα και μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν τις εγγυήσεις του δημοσίου και της Ευρώπης , τα δις που θα κληθεί να πληρώσει ο κοσμάκης την επόμενη πεντηκονταετία με το αίμα του , στα τυχοδιωκτικά τους παίγνια. Αυτό αγαπητέ φίλε πληρώνεται , όπως απαιτεί ο αδυσώπητος νόμος της πραγματικότητας. και πρέπει να πληρωθεί στο ΑΚΕΡΑΙΟ από αυτούς που έχουν τη βασική ευθύνη για αυτό το όργιο. Κανείς δεν δικαιούται σήμερα , με οποιοδήποτε αγοραίο «επιχείρημα» κωλοτούμπα να αγνοεί αυτή τη πραγματικότητα και την ανάγκη για κάθε ευρώ που δόθηκε στα λαμόγια ( για να κάνουν κέτερινγκ στο όργιο τους ) να αντιστοιχίζεται σε μια ψήφο και όχι απλά σε μια βουβή μετοχή. Δεν είναι δυνατόν να δοθεί η διοίκηση αυτών των ιδρυμάτων που ΗΔΗ ανήκουν στον ελληνικό λαό στους κλεφτοκοτάδες.

  Αλλά επειδή με γουστάρεις όταν είμαι δημιουργικός ( και για να αντικρούσω τη μπαρούφα Βαρουφάκη να δοθεί ο έλεγχος και η διοίκηση στο …EFSF ) νομίζω ότι αφού χαραχθούν πέντε έξη βασικές κατευθυντήριες γραμμές και κάτσουν οι λαμόγιοι στη θέση της απειροστής μειοψηφίας που τους ανήκει ( γιατί αμφιβάλλω βάσιμα αν θα αντιπροσωπεύονται με διψήφια ποσοστά , πόσω μάλλον το απαραίτητο 33% ) , αφού ανακεφαλαιωθούν τα σεπτά ιδρύματα , θα είναι σκόπιμο να προκυρηχθεί διαγωνισμίς διεθνής για μερικούς managers υψηλού επιπέδου που θα αναλάβουν να «τρέξουν» όσα «μαγαζιά’ απομένουν με σκοπό

  α) ένα λογικό ποσοστό κέρδους
  β) μια σφιχτή δανειακή πολιτική σε μη παραγωγικές επενδύσεις
  γ) μια προσεκτική δανειακή πολιτική για παραγωγικές επενδύσεις
  δ) την εξασφάλιση υψηλού βαθμού ρευστότητας γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και οι κίνδυνοι υψηλοί.

  Υπό την εποπτεία κρατικών λειτουργών , υπό τον αυστηρό έλεγχο μιας ΤτΕ που θα αξίζει αυτό το τίτλο , οι managers αυτοί ας λάβουν και ένα option σε μετοχές και ας ασχοληθούν επιτέλους με τη σοβαρή δουλειά που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες σε μια εξίσου σοβαρή οικονομία , εξασφαλίζωντας παράλληλα ότι η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ του ελληνικού λαού ( όση θα υπάρχει ) θα αποδίδει και θα αναπτύσσεται.

  Πάρε αυτά τα ..ολίγα προς στιγμήν και βλέπουμε 😉 🙂

 16. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  Πρέπει να ομολογήσω ότι ο Αναγνώστης σας συμπεριφέρεται με μεγάλη ανεκτικότητα , όπως πρέπει δηλαδή σε όλους τους φερέλπιδες νεανίες.
  Επειδή όμως , όπως δηλώσατε , δεν έχετε διαβάσει ακόμα όλο το ποστ και τα σχόλια , κρατήστε σημειώσεις και να εμφανιστείτε αργότερα προετοιμασμένοι και ικανοί να μετέχετε σε μια τέτοια συζήτηση. Γιατί μπορεί μερικές φορές να το ρίχνουμε στη πλάκα με τον Αναγνώστη , αλλά όταν συζητάμε του γαμούμε τη μάνα 😉

  Για τον «άλλον» που τουλάχιστον εγώ δεν το θεωρώ πολιτικό μου αντίπαλο , ούτε καν αντίπαλο , τι θέλετε να πούμε δηλαδή ;;;; 🙂

  Να δηλώσω απλά ευτυχής που απόσπασμα δικής μου ανάρτησης δημοσιεύεται και σχολιάζεται εγκωμιαστικά σε ένα προβεβλημένο και δημοφιλή ιστότοπο , όπου πολλοί αξιόλογοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν και να σχολιάσουν τα φληναφήματα ενός προγέροντα. Επομένως να το ευχαριστήσω και για τη προσθήκη του ταπεινού ιστολογίου μου στο blogroll του , αλλά και για τη διαφήμιση που μου κάνει. Ας είναι καλά… 🙂

  και ένα τελευταίο. Αυτοί ( διάφοροι ) δηλώνουν πως ΔΕΝ θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Ο υποφαινόμενος ΔΕΝ δηλώνει οτιδήποτε σχετικό … όπως και να το κάνουμε υπάρχει διαφορά έτσι 😉

 17. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович Павлов,

  Τίποτε δεν θέλουμε να πούμε για τον »άλλον», μη δίνεις στην «παρέμβασή» μας διαστάσεις που δεν έχει, όπως έκανε ο Αναγνώστης! 😉

  BTW: Σε έβαλε στο blogroll;;; Σε ξανάβαλε θες να πεις! Γιατί σε είχε, αλλά κάποια στιγμή (ξέρουμε ποια, αλλά δεν λέμε! 😉 ) σε …διέγραψε! Όπως έκαναν οι ιστοριογράφοι τού Ιωσήφ! Προφανώς, κύλησε στον «σταλινισμό»! 😉 Σε όλους συμβαίνει αυτό. Ακόμα και στους «αντισταλινικούς» -κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι κυρίως συμβαίνει σ’ αυτούς! 😉

  Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι έκανε κι αυτός κάποιο Συνέδριο και σε αποκατέστησε! 😉 Άντε, ποιος στη χάρη σου! 🙂

  Λες να αποκαταστήσει τώρα κι …εμάς, ώστε να βγάλουμε τη ρετσινιά τών φασιστόμουτρων από πάνω μας; 😉

  Ο Λακάν να δώσει! 😉

  Увидимся

 18. Ο/Η papoylis λέει:

  Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση Λέφτηδες. Αλλά νομίζω αρκετά μέχρις εδώ για το Βάμπιρα 😉

 19. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Καταρχήν , έντοκα όχι αμοιβαία, ..βεβαίως 😉

  Όταν μίλησα για πολιτισμικό πόλεμο προφανώς δεν αναγνώριζα την ύπαρξη του πολιτισμού των ..τραπεζιτών και βέβαια δεν εισηγούμουν μέτρα ειρήνευσης για να μη γίνει πόλεμος.
  Σχήμα λόγου ήταν (υπερβολή) για να ενισχύσω το προηγούμενο, ήτοι το ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης των τραπεζών μπορεί να υπαγορεύονται από τακτική που τα αναγορεύει ως συμφέροντα σε αντιδιαστολή με μία «πολιτισμική» θεώρηση (καταχρηστικά δανείζομαι τον όρο) όπου οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπισθούν επειδή είναι τράπεζες και με ότι συμβολίζουν.

  Σε κάποια φάση σου είπα για τις τράπεζες ότι είναι οι σίγουροι πελάτες στις δημοπρασίες μεν , αλλά:
  «Θα μου πεις, φυσικά αφού στο ζύγι μετά έβγαιναν ..υπερκερδισμένοι.
  Θα συμφωνήσω, αλλά……..»
  Και στο τελευταίο σχόλιο μου έκανες ανάλυση για τον τρόπο που συμπεριφέρονται για τους γνωστούς λόγους.
  Άρα ok και όντως εξαιρετική ως προς το μέρος που αναφέρεσαι η περιγραφή.
  Συνέχισα να σου λέω ότι παρόλα αυτά, το ζήτημα της μεθόδου (ας πούμε) εξυγίανσης, την οποία πολύ καλά έθεσες στο δημιουργικό παράθεμα 🙂 , είναι ζήτημα σοβαρό και βεβαίως έχει σημασία το πώς πότε κλπ.
  Φυσικά στην οπτική σου αυτό είναι ξεκάθαρο και όχι στο τελευταίο σχόλιο μόνο που αναφέρεσαι αναλυτικά.
  Το θέμα είναι ότι ανάλογα πρέπει να συμπεριφερθούν κόμματα που πιθανόν να διαχειρισθούν (έστω και από θέση αντιπολίτευσης, αλλά με βαρύνοντα ρόλο) και όχι να προσεγγίζουν το ζήτημα με αιτήματα του είδους «οι αναλύσεις της Μπλακ Ροκ στη δημοσιότητα» ως απαράβατο όρο για τη συγκρότηση Κυβέρνησης.
  Δεν τρελλαίνομαι, ενδεικτικά το αναφέρω γιατί είναι …ενδεικτικό και για το θέμα των Τραπεζών και για το θέμα της επικοινωνιακής διαχείρισης ..γενικότερα.

  Έχω την ελπίδα ότι αν βρεθούν στην κρίσιμη θέση δεν θα λειτουργήσουν έτσι, αλλά θα επικρατήσει η στοιχειώδης λογική (αν και πάλι με διάφορους που παρεπιδημούν εκεί μέσα και τον Τσίπρα ..ισορροπιστή ποτέ δεν ξέρεις).
  Αυτό που λέω είναι ότι είναι ζήτημα πολιτικής ουσίας και όχι επικοινωνιακό ζήτημα, ήτοι αν καταλαβαίνεις τη λογική μην μεταχειρίζεσαι τη μ@@@κία, επειδή τραβάει ..πολιτισμικά το ακροατήριο 😉
  Ενδεικτικά το αναφέρω, μην μείνουμε στο παράδειγμα (έχω και άλλα 🙂 ).

  Στην ανάλυση για το τραπεζικό σύστημα δεν μπορώ να προσθέσω τώρα κάτι, πάντως υπάρχει και η διάσταση (δεν έρχεται σε αντίθεση με αρκετά από αυτά που λες) σχετικά με το αν θα υπάρξει θέμα διαφορετικής προσέγγισης των ξένων σε σχέση με τους δικούς μας.
  Το λέω πρόχειρα, μάλιστα νομίζω ότι είναι ζήτημα επόμενης περιόδου (για εμάς τους απέξω) αλλά δες την κίνηση του φίλου σου του Προβόπουλου 🙂 με τις Συνεταιριστικές και ας μείνουμε στις αναλογίες με αυτα που λες (κακοδιαχείριση κλπ).

  Σχετικά με τα σενάρια συνομωσιών, φυσικά και δεν τα πιστεύω, απλώς προσπάθησα να τα πω όσο πιο πειστικά γίνεται χάριν ..γλαφυρότητος για την κουβέντα.
  Βέβαια κάποια επιμέρους στοιχεία ισχύουν, όπως άλλωστε πάντα συμβαίνει στα σενάρια αυτά.
  Αυτό που θέλω να καταδείξω είναι ότι το ζήτημα είναι το υπόστρωμα που δημιουργείται από τη διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων.

  Δηλαδή το πρόβλημα είναι ότι αν κάποιον τον πείσεις ότι το ζήτημα είναι η σύγκρουση ομάδων συνομωσίας στο πρώτο πχ σενάριο, το να περάσει στο δεύτερο ή στο τρίτο είναι ζήτημα συγκυρίας, η δουλειά (ζημιά) έχει γίνει.
  Μάλιστα από αυτήν την άποψη το κριτήριο επιλογής σεναρίου δεν έχει να κάνει με ελεύθερη βούληση αλλά με μηνύματα του θυμικού και δεν είναι τυχαίο ότι η πιο επιτυχημένη σε αυτά είναι η ακροδεξιά.

  Δεν συμφωνώ μαζί σου (τουλάχιστον όχι απόλυτα) ότι τα σενάρια (σαν αυτά που αναφέρω) κάηκαν επικοινωνιακά.
  Ίσα ίσα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης της ΧΑ και του Καμμένου έχει να κάνει με τέτοιο ζήτημα, ισχυρίζομαι δε ότι μεγάλο (ποσοτικά, μην παρεξηγηθούμε) μέρος της αύξησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει και με αυτό.
  Δηλαδή η εκτίμησή σου (ερμηνεία) μου φαίνεται πολύ αισιόδοξη.
  Επίσης εκτιμώ ότι στην επόμενη φάση το φαινόμενο θα αντέξει , όπως άλλωστε και ο τζόγος 😉

  Όπως και νάχει εγώ μένω στο γενικό ότι αυτά είναι υπό διαμόρφωση, θέλω να ελπίζω ότι θα αντιδράσουν καλύτερα (ήδη ο Τσίπρας καλός ήταν σήμερα, αλλά μούχει μπει στο μυαλό ότι είναι επικοινωνιακά επειδή σε άκουσε και μας δουλεύει, μετά λέω μπα τα πιστεύει, αλλά σκέπτομαι ότι κανονικά θα μίλαγε ο ..Λαφαζάνης, όπότε καποιος τον ..απέσυρε και να οι αμφιβολίες πάλι 🙂 ).

  Αυτό που θέλει προσοχή είναι ότι η Αριστερά επειδή ..εμφορείται από σωτηριολογικές προσεγγίσεις είναι επιρρεπής στη συνομωσιολογία (δεν λέω ότι είναι πάντα) και είναι ένας λόγος παραπάνω στο σημερινί περιβάλλον για λόγους που εξήγησα σε ..ανωτέρω σχόλια.

 20. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  🙂 🙂
  Διάβασα τα ..παινέματα, άπαιχτος!!
  Η πλάκα είναι (επίσης) ότι το Post που ανα(εξ)γγέλεται η εισαγωγή του παρόντος στο blogroll του ανήκει στην κατηγορία αναρτήσεων (υπάρχει η ετικέτα) …Βαρουφάκης (προφανώς κάτι με αυτοματισμούς έχει να κάνει αλλά είναι αυτό που λέμε η ζωή έχει χιούμορ και κέφι, εμει΄ς δυστυχώς κάποιες φορές αποσπώμαστε και δεν τα χαιρόμαστε, τουλάχιστον όλα)

 21. Ο/Η Left G700 λέει:

  Πρεσβυωπία από τώρα; Όχι, δεν είναι δυνατόν.

  Αϊζενχάουερ από τώρα; Αυτό κι αν δεν είναι!

  Σκονισμένη οθόνη; Προχθές την καθάρισα!

  Ε τότε, γιατί ρε γμτ δεν μπορώ να καταλάβω Χριστό από αυτά που γράφει ο Αναγνώστης;;;

  ΥΓ 😉

 22. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Πρέπει να ξαναδιαβάσεις την κριτική στο πρόγραμμα της Γκότα πάλι και να επιμείνεις εκεί που δίνει τους ..κλειδάριθμους για τα αραμαϊκά 🙂

 23. Ο/Η laskaratos λέει:

  Aγαπητέ Papoylis,
  επί ερωτήματός σου χτες σετικά με την απλόχερη συγκάλυψη που ισχυρίστηκα ότι προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ατιμωρησία Τσουκάτου, να μου επιτρέψεις να σου απαντήσω καιεδώ για να σε βγάλω από τον κόπο να δεις τη χθεσινή μου απάντηση.
  Παρεμπιπτοντως παραθέτω και την απάντηση του αγαπητού σχολιαστή μας Κλαζομενέα, ο οποίος εθεώρησε ότι απαντώντας μου έπιασε τον πάπα από εκεί που ξέρουμε.

  Αν βρίσκεις την κίνησή μου αντιδεοντολογική, μπορείς να σβήσεις το σχόλιό μου, γιατί ομολογώ πως εγώ τη βρίσκω λίγο αήθη, πλην αναγκαία:

  Ιδού ο επίμαχος διάλογος:
  Laskaratos προς Κλαζομενέα

  ………..

  4.Μην αναφέρεις τη Siemens γιατί ο Τσουκάτος δεν δικάζεται κάτω από τη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ της Δημάρ και του ΚΚΕ.

  5. Τα κόμματα που δεν θέλουν ΔΝΤ να δώσουν σαφές πρόγραμμα διακυβέρνησης, όχι συνθήματα

  16/05/2012 στις 5:51 μμ
  papoylis

  Λασκαράτε
  θα σου ήμουν πραγματικά υπόχρεως αν έγραφες ένα άρθρο με όλη την επιχειρηματολογία και τα στοιχεία σχετικά με το σημείο ( 4 ) της απάντησης σου

  16/05/2012 στις 10:51 μμ
  laskaratos

  Papoulis,
  είμαι υπερβολικά επιεικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημάρ και το ΚΚΕ.
  Οποιοσδήποτε παρακολουθούσε το θέμα θα έλεγε πως κάνουν συμψηφισμούς ή εξαγοράζονται για να καλύπτουν σκάνδαλα.
  Εγώ δεν το λεω γιατί δεν μπορώ να το αποδείξω και δεν μπορώ να το πιστέψω.
  Το αποδίδω περισσότερο σε αδιαφορία, προχειρότητα, ανικανότητα, φιλίες, και ως ένα βαθμό σε δειλία-είναι δύσκολο να κάνεις εχθρούς, όσο ανέξοδο είναι να λές φταίει το Κεφάλαιο, τόσο επικίνδυνο είναι να δείχνεις πρόσωπα.
  Λοιπόν Papoulis,
  εκφράζοντας την έκπληξη μου για το ερώτημά σου, και αντιπαρερχομενος τη σιωπή της Αριστεράς για τα οικονομικά σκάνδαλα της Εκκλησίας, τα μυστικά κονδύλια του Τύπου, τα μυστικά κονδύλια Σαμαρά, τα μυστικά κονδύλια ΓΑΠ (με εξαίρεση τον Τσίπρα που φιλοτιμήθηκε με σκανδαλώδη καθυστέρηση), τις τερατωδώς δυσανάλογες κρατικές διαφημίσεις στις εφημερίδες τύπου Τράγκα (πολύ φιλικού προς τον κ.Τσίπρα), την τρανταχτή υπόθεση Τρεπεκλή, τη σκανδαλώδη σιωπή ετών για τον Τσοχατζόπουλο, τη σιωπή για τον κ.Λαλιώτη για τον οποίο όλοι ξέρουμε μεν πως είναι αθώος αλλά θα μπορούσε η Αριστερά να ζητούσε διερεύνηση του Πόθεν έσχες του, απαντάω ευθέως στο θέμα Τσουκάτου, απαιτώντας όμως κι εγώ από εσένα να πάρεις θέση.

  Υπόδειξέ μου μια ερώτηση, μια διαμαρτυρία, μια δήλωση, ένα δημοσίευμα, προερχόμενα από στέλεχος της Αριστεράς, που να εκφράζει απορία γιατί δεν δικάζεται ο κ.Τσουκάτος που ομολόγησε μίζα ενός εκατ.ευρώ, “συκοφάντησε” το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καμία ασυλία ή παραγραφή.
  Εγώ ξέρω μονο μια δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως “έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη”, δήλωση που έχει αντιγράψει από τον Αλέξη Κούγια.

  Είναι αισχρή η πάγια αριστερή αντίληψη που κρύβεται πίσω από τη σιωπή.
  Να δικάζεται το κλεφτρόνι, αλλά όχι και να δικάζεταί ο Μιλόσεβιτς, ο Μπρέζνιεφ, ο Κάστρο, ο Τσαουσέσκου ή ο Χόντζα.

  Zητάς άρθρο μας Papoulis;

  http://roides.wordpress.com/2010/08/11/11aug10/
  http://www.politismospolitis.org/archives/11902
  http://roides.wordpress.com/2011/09/10/10sep11/
  http://roides.wordpress.com/2011/09/25/25sep11c/
  http://roides.wordpress.com/2011/03/19/19mar11c/

  17/05/2012 στις 8:10 πμ
  Κλαζομενεύς

  Ερώτηση Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Παπαδημούλη:
  Και σας ερωτώ: Θέλετε να είστε σε αυτό το κλαμπ του κουκουλώματος και του «σφάξε με Αγά μου ν’ αγιάσω»; Εσάς ως Υπουργό αυτής της Κυβέρνησης σας ευχαριστεί το γεγονός ότι πέντε χρόνια τώρα δεν έχει στηθεί ούτε ένα εδώλιο ούτε καν για τους «συμμέτοχους», ούτε γι’ αυτούς που έχουν ομολογήσει το αδίκημα, όπως ο κ. Τσουκάτος, ούτε γι’ αυτούς που έχουν βρεθεί με εκατομμύρια ευρώ στο λογαριασμό τους από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS, όπως ο κ. Σκαρπέλης;

  Πηγή: http://www.syriza.gr

  Ενδεικτικά μία ερώτηση της αριστεράς….κε Λασκαράτε.

  Δεν τρέφω αυταπάτες…δεν πιστεύω ότι η ελληνική αριστερά αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό κομμάτι από το υπόλοιπο της ελληνικής κοινωνίας. Έχω πολλά να προσάψω στα στελέχη και τους ηγέτες της…αλλά έχω πολλά περισσότερα να προσάψω στο σάπιο δικομματισμό που κάνει κουμάντο στη χώρα από τη γέννεση της.

  (……)

  17/05/2012 στις 11:21 πμ
  laskaratos

  Κλαζομενέα,
  σε ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις τα λεγόμενά μου.

  Ούτε μια ερώτηση στη Βουλή, όχι στην ώρα του πρωθυπουργού όπως θα έπρεπε, ούτε απλή ερώτηση βουλευτή.

  Αλλά επειδή η ντροπή και η συνενοχή είναι τεράστια, η πολιτική μουσίτσα που ακούει στο όνομα Παπαδημούλης πετάει αν πασάν ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ερώτησης στη Βουλή για τη Ζήμενς,

  προσοχή ΌΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΟΥΚΑΤΟ, για τη Ζήμενς,
  προσοχή ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ,
  προσοχή ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ,

  τη φράση για τον Τσουκάτο, που θα καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής, όπου ΔΕΝ ΘΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, θα καταγραφεί και στο σάϊτ του ΣΥΝ όπου θα την διαβάσουν πέντε νοματαίοι,

  κι αν χρειαστεί ο Κλαζομενεύς θα απαντήσει στον κάθε ενοχλητικό και κακοπροαίρετο Λασκαράτο, όχι δίνοντας το πραγματικό λινκ
  http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=25625
  (για να φανεί πως δεν πρόκειται για ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά για προφορική ατάκα δευτερολογίας)

  αλλά το τρέχα γύρευε http://www.syriza.gr.
  όπου άντε να το βρεις θαμμένο στο σωρό

  Εξακολουθώ να λέω επικαλούμενος και τη δική σου απάντηση, ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ,

  κρίμασιν οις οίδε Κύριος.

 24. Ο/Η kapetanios λέει:

  ( έντοκα όχι αμοιβαία, ..βεβαίως βεβαίως. Kαταλάβαμε οτι αυτά εννοούσες γι αυτό και κάναμε τουμπεκι 😉 )

 25. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  και ότι σε σκεφτόμουνα (έντοκα , ..αμοιβαία και τέτοια αλλά και ..γενικότερα 😉 ) 🙂
  Τώρα περί τραπεζών, τη βγάζουνε;; (δεν κάνω πλάκα, σοβαρά ρωτάω τη γνώμη σου και ελπίζω να μην αδικώ τον Παπούλη που νομίζω ότι εκτιμάει ότι τη βγάζουνε)

  Πάντως τη βγάζουνε δεν την βγαζουνε, έντοκα , αμοιβαία ή πως τα λεν αυτά, στα παραπάνω έχω δίκιο (βουνό), συνεννοημένα πράματα 🙂

 26. Ο/Η kapetanios λέει:

  στα «παραπάνω σου» με καλύπτουν οι απαντήσεις του παπούλη φίλτατε , λολλ

  Για τις ιδιωτικές τράπεζες έχω πει πολλές φορές ότι λειτουργούν κυρίως με κρατική μέριμνα και φροντίδα-του προδερμ συμπεριλαμβανομένου. Δεν έχω (ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι έχει) πρόβλημα με τον ιδιωτικό χαρακτήρα μερικών από δαύτες αλλά στηρίζω πολλές από τις ελπίδες μου σε ένα δημόσιο πυλώνα- κάτι σαν την Γερμανική KfW ένα πράμα.

  Για τα αποτελέσματα της έρευνας της Μπλακ Ροκ, έχει δίκιο ο κάθε πολιτικός φορέας ( ΚΑΙ ο παπούλης) να θέλει να τα γνωρίζει(τι σκατά, τόσο δημόσιο χρήμα επενδύεται σε δάυτες να μην ξέρουμε και την κατάσταση τους?) αλλά στην κατάσταση μας μια δημοσιοποίηση τους θα έσπερνε τον πανικό και στους εναπομείναντες καταθέτες. Είναι δίκοπο μαχαίρι αλλά οι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ευθύνες βαρύνουν τους ευρωπαϊκούς (της τράπεζας της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης) ελεγκτικούς μηχανισμούς που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να διαφυλάξουν τους πολίτες αναγκάζοντας τους τραπεζικούς ομίλους να δημοσιεύουν(όπως οφείλουν βάση των νόμων που διέπουν το τραπεζικό σύστημα) τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στοιχεία του ισολογισμού και του ενεργητικού τους και όχι να μας πουλάνε φίκια για μεταξωτές κορδέλες με τα δήθεν μου τάχαμου κρας τεστ και τα αρχίδια μου κουνιούνται.
  Και όταν αγαπητέ αναγνώστη βλέπουμε αυτό το τραπεζικό σύστημα να κινείται με όρους μαφίας και ομερτά είναι απολύτως λογικό να ζητάμε μετά επιτάσεως τον έλεγχο από το κράτος έστω κι αν αυτή η θέση παραπέμπει(λανθασμένα) σε κρατικιστικές αντιλήψεις

 27. Ο/Η kapetanios λέει:

  (ναι αλλά δεν απάντησα στην ερώτηση σου γμτ!)

  την βγάζουν ΚΑΠΟΙΕΣ (κανα δυό ) απ αυτές (χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα** και κάτι κακό για εμάς) , αλλά και αυτές θα έχουν περάσει κοψοχρονιά και μετά την εξυγίανση τους με δικά μας φράγκα(ΔΧ), στα χέρια άλλων. Το πρόβλημα βέβαια το δικό μου δεν είναι η τύχη του Σάλλα , του Βγενόπουλου , του Λάτση και άλλων ομορφόπαιδων αλλά η τύχη της ελληνικής οικονομίας που έχει συνδέσει το μέλλον της με την (πετυχημένη ή αποτυχημένη) πολιτική των τραπεζιτών γενικότερα. Το πρόβλημα μου είναι ότι η «οικονομική ανάπτυξη» σήμερα δεν αφορά την πραγματική (παραγωγική) οικονομία αλλά την μεγέθυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή τέλος πάντων δεν αφορά στην αρμονική συνύπαρξη αυτών των δύο συστατικών της. Και η αρμονική συνύπαρξη των δύο αυτών συστατικών της μπορεί να επιτευχθεί (όπως έδειξε και η σημερινή κρίση που είναι συνέπεια της κρίσης του 2008)ΜΟΝΟΝ με τον κρατικό έλεγχο (κάτι που ενώ έγινε κοινή πεποίθηση κάπου εκεί κοντά στο 2008 ξεχάστηκε/παραμερίοστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα)

  Φαίνεται όμως ότι οι υποστηριχτές της αυτορρύθμισης της «ελεύθερης αγοράς» επανήλθαν δριμύτεροι απειλώντας ακόμη μια φορά την τελευταία 3ετία να μας τινάξουν στον αέρα- με το πολιτικό προσωπικό να ευθύνεται το ίδιο ή και περισσότερο ακριβώς επειδή εξυπηρετούν σε βαθμό δουλικότητας τις ορέξεις τους

  ** αλλά κανένας δεν μπορεί και να το αποκλείσει

 28. Ο/Η papoylis λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε

  πρώτα να πώ ότι όλη τη μέρα σήμερα λείπω για δουλειά και τώρα ξαναμπαίνω στη WordPress . Το σχόλιο σου έχει κρατηθεί γιατί μάλλον η Πόρσε ( WordPress ) το είδε σαν πρώτο σχόλιο νεοεμφανιζόμενου σχολιαστή. Φταίει μάλλον το μαιλ και όχι το ΙΡ. Εξ ού και η καθυστέρηση στην εμφάνιση του σχολίου σου

  Δεν υπήρχε περίπτωση φίλτατε να μην ανεβάσω εδώ οποιοδήποτε σχόλιο δικό σου ή του Ροΐδη , ακόμα και αν είναι εκτός θέματος σε σχέση με το ποστ . Το γεγονός ότι φιλοξενείτε μερικές φορές την ασημαντότητα μου ως σχολιαστή στο ιστολόγιο σας είναι για μένα τιμή. Οι διαφωνίες που μπορεί να έχουμε μεταξύ μας σε διάφορα ζητήματα δεν αναιρούν το γεγονός ότι σας θεωρώ μια τίμια και σημαντική φωνή στο διαδίκτυο.

  Από δω και πέρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι , στο οποίο αν απαντήσεις σε αυτό μου το σχόλιο , θα ήθελα τη τοποθέτηση σου :

  Σε πολλά που αφορούν τη στάση της Αριστεράς ( γενικώς ) έχουμε διαφωνήσει στο παρελθόν. Σας έχω επισημάνει ότι κατά τη ταπεινή γνώμη μου είστε υπερβολικοί στη κριτική , ότι τα ανακατεύετε όλα σε ένα ιδιότυπο τουρλού τουρλού και ότι τηρείτε μια στάση «ηθικού Κάτωνα» που μπορεί να είναι ειλικρινής και έντονη , αλλά αγγίζει μερικές φορές τα όρια της εμμονής. Από την άλλη θα ήθελα ( και εδώ είναι το σημείο που χρήζει από σένα απάντησης ) να σε διαβεβαιώσω ότι το ζήτημα Τσουκάτου ΔΕΝ το έχω παρακολουθήσει , όπως και τη στάση της Αριστεράς στο ζήτημα. Έχω διαπιστώσει σε άρθρα σας περαστικές αναφορές υπό μορφήν νύξης , αλλά ποτέ δεν έχω δει ( μπορεί και να μου έχει διαφύγει ) ένα ολοκληρωμένο άρθρο σχετικά με το ζήτημα. Επομένως θέλω να γνωρίζεις ότι το ερώτημα που έθεσα είναι απόλυτα ειλικρινές και η απορία μου γνήσια.

  Θα μελετήσω όλα τα λινκς που δίνεις σε λίγο και αργότερα θα μπορώ να σου δώσω μια απάντηση με βάση αυτά. Το τι λέει ο Κλαζομένιος εμένα δεν με αφορά , οπότε τα λέμε αργότερα 😉
  Θα στείλω και στο «τσαρδί» σας ένα μήνυμα ότι το σχόλιο σου εδώ ανέβηκε για να μη νομίσεις ότι ασκώ κάποιας μορφής λογοκρισία. 😉

 29. Ο/Η papoylis λέει:

  Για τους λοιπούς σχολιαστές

  μπήκα σε λούκι και έχω υποχρέωση πρώτα απέναντι στον αγαπητό μου Λασκαράτο , οπότε σε ότι αφορά τα σχόλια τα σχετικά με το ποστ θα απαντήσω αργότερα. να ζητήσω συγγνώμη από όλους για τη παρέκβαση » Τσουκάτου» 😉 🙂

 30. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα :

  στα πλείστα όσα του τελευταίου σχολίου σου είμαι σύμφωνος. Θα προσπαθήσω δε να εξηγήσω σε πρώτη ευκαιρία ορισμένους βασικούς γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες της αραμαϊκής στα παιδιά 😉

  Για το αν τη βγάζουν ή όχι οι Τράπεζες θα επανέλθω αργότερα.

  Καπετάνιε

  εσύ δεν έλειπες σε δουλειές ορέ ;;; ( σε είδα και αλλού 🙂 )

 31. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα

  πάντως να επισημάνω ότι αυτό το ποστ ασχολείται με βραχυπρόθεσμη και επείγουσα επικοινωνιακή τακτική , οπότε το να συζητάμε για τις Τράπεζες , όπως και να το κάνουμε , ξεφεύγει λίγο από το κυρίως άξονα

  Την ανάρτηση στον πρώην συνεταίρο την είδα. Είδα και τα tags …. Τι άλλο να προσθέσει κανείς αγαπητέ ;;;

 32. Ο/Η Left G700 λέει:

  Επειδή εδώ γυροφέρνουν κάμποσοι »ευρωπαϊστές» (ονόματα δεν λέμε και υπολήψεις δεν θίφουμε 😉 ), άλλοι δεξιόστροφοι κι άλλοι αριστερόστροφοι, άλλοι ως σχολιαστές κι άλλοι ως σιωπηλοί αναγνώστες, καλό είναι να πάρουν το ποντικάκι τους και να μπουν στο σημερινό «Ποντίκι». Συγκεκριμένα εδώ:

  http://topontiki.gr/article/35448

  Για τους «τεμπέληδες» (πραγματικούς και ορίτζιναλ ή περιστασιακούς και εκ του πονηρού 😉 ) να μεταφέρουμε εδώ τα ζόρικα μαντάτα:

  54% δεν είναι διατεθειμένοι να παραμείνουμε στο ευρώ με οποιαδήποτε θυσία

  34% είναι (ουδείς τέλειος 😉 )

  7% θέλουν δραχμή εδώ και τώρα

  5% δεν γνωρίζουν δεν απαντούν

  Όσο για τους ευρωπαϊστές τού ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί ειδικά να βγάλουν μαντήλι να κλάψουν! 😉

  Το υψηλότερο ποσοστό (73%) αυτών που δεν θέλουν να μείνουμε στο ευρώ πάση θυσία εμφανίζεται σε αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις 6 Μαΐου! (Κώστα Κ. είσαι εδώ; 😉 )

  Τα λέμε (εις ανώτερα! 😉 )

 33. Ο/Η Left G700 λέει:

  θίφουμε = θίγουμε

 34. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αγαπητέ Papoylis,
  δεν θέλω να προκαλέσω αλλαγή της ρότας στη συζήτηση εδώ.
  Ομολόγησα ότι η παρέμβασή μου ήταν άκαιρη και αντιδεοντολογική.
  Έγινε με το θάρρος αντίστοιχων δικών σου παρεμβάσεων στου κ.Ροϊδη.
  Αγνόησέ με και συνεχίστε τη συζήτησή σας.
  Μπορείς να μου απαντήσεις σε εμάς, εκεί δηλαδή που ξεκίνησες το θέμα.

  Ακούγομαι σαν (μικρός ασφαλώς) Κάτωνας γιατί στην Ελλάδα συνηθίζεται η σιωπή στα αμαρτήματα των «δικών μας», και όποιος επισημαίνει «οικεία κακά», γίνεται αντιπαθής.
  Δηλαδή θα προτιμούσα τον χαρακτηρισμό μου ως (μικρού ασφαλώς) Φρύνιχου, παρά ως Κάτωνα.

 35. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  «οπότε το να συζητάμε για τις Τράπεζες , όπως και να το κάνουμε , ξεφεύγει λίγο από το κυρίως άξονα»
  Παπούλη έχεις δίκιο, αλλά δεν φταίω εγώ, σκεπτόμουνα τον Καπετάνιο και ..παρασύρθηκα, αυτός φταίει. Παρόλα αυτά πες του ότι συμφωνώ στα περισσότερα και μπορεί να το αξιοποιήσει ..κατά το δοκούν.
  Άμα συναντάει τραπεζίτες και τους (τα) λέει, μπορεί ελεύθερα να προσθέτει (με νόημα) ότι συμφωνεί και ο Αναγνώστης (μόνο να προσέχει λίγο το θέμα με τα ..γραμμάτια και τον επιθετικό προσδιορισμό) 🙂
  Εσύ προς το παρόν συγκρατήσου (με την επίκληση του ονόματός μου) εκεί στους ΣΥΡΙΖαίους μέχρι να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια 🙂

  ΥΓ, Ε βέβαια!!, αυτά άμα προσθέτεις τα χαλάς 🙂

 36. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Λασκαράτε,

  Με ψήφο στους Οικολόγους – Πράσινους (που, ως γνωστόν, κινούνται «πέραν τού άξονα Δεξιάς – Αριστεράς» ) δεν ξέρω κατά πόσο τα σημαίνοντα “δικών μας” και “οικεία κακά” αντιστοιχούν στο σημαινόμενο στο οποίο πρώτα και κύρια οδηγούν τη σκέψη.

  Για να τα λέμε όλα, δεν είμαστε όλοι δικοί μας! 😉

  Τα λέμε (αλλά προσοχή στα σημαίνοντα! 😉 )

 37. Ο/Η kapetanios λέει:

  πάω κι έρχομαι παπς γιατί οι εκκρεμότητες δεν λένε να με αφήσουν να οργανώσω απρόσκοπτα το πόστο του υιού. Η αλήθεια είναι ότι με την κακή σύνδεση που έχω ( με στικάκι)στην θάλασσα δεν μου δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθώ με την επικαιρότητα στον βαθμό που θέλω κι έτσι με βρίσκεις (όταν έρχομαι σαλονίκη)να περιφέρομαι σε γνωστά λημέρια ρίχνοντας ** από μια γρήγορη ματιά κάπου κάπου

  **και κανα αριστερό σχόλιο για να πειράζω τον σχολιαστή που ακούει ΣΥΡΙΖΑ και τον πιάνει σύγκρυο-όπως πιάνει σύγκρυο κάποιους που με βλέπουν να σχολιάζω στην καλύβα ένεκα που έχω πολλές συμπάθειες και λαϊκό έρεισμα εκεί πέρα 🙂

 38. Ο/Η papoylis λέει:

  Λασκαράτε

  Αν ακόμα έχω τη δυνατότητα να «διαβάζω» επαρκώς το μόνο που ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ τα 5 λινκς που είχες τη καλωσύνη να μου στείλεις εδώ είναι ότι ασχολείσαι επί διετία με το ζήτημα.

  Αυτό προφανώς σε τιμά , άλλωστε ούτε εγώ θα ήθελα να δω αυτό το πτύσμα να κυκλοφορεί ελεύθερος και ΑΚΟΜΑ περισσότερο να παραμένει μέχρι σήμερα στο αρχείο η ΟΛΗ υπόθεση της Μίζενς . Επίσης είναι σκάνδαλο ολκής που τα λεφτά ( και ως φαίνεται είναι πολλά τα λεφτά ) μένουν ακόμα στις ένοχες και ακατονόμαστες τσέπες.

  Αυτό που ΔΕΝ είδα αγαπητέ ιστολόγε είναι τα αδιάσειστα εκείνα στοιχεία ότι ο ΣΥΡΙΖΑς κωφεύει λόγω συνενοχής . Γιατί άλλοι προφανώς κωφεύουν λόγω συνενοχής επειδή είχαν επί δεκαετίες και το μαχαίρι και το καρπούζι. Αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία θα ήταν για μένα δεδομένη η απερίφραστη καταδίκη και αυτού του σχηματισμού.

  Πάντως Λασκαράτε θα σου ήμουν υπόχρεως αν αντιλαμβανόσουν και αποδεχόσουν το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι δεν είμαι ούτε αντιπρόσωπος ούτε εκφραστής των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά ένας ταπεινός ιστολόγος με προσωπικές απόψεις , πολλές από αυτές προφανώς συζητήσιμες και τίποτε περισσότερο. 🙂

  ΥΓ Ελπίζω ότι και μετά αυτό μου το σχόλιο , όπως και από τη διαδικτυακή μας εν γένει συζήτηση μέχρι τώρα θα έχεις μία αντίληψη για τις διαθέσεις και τις προθέσεις μου . 😉

 39. Ο/Η papoylis λέει:

  Λασκαράτε

  κανένα πρόβλημα. Αν έκρινα ότι η συζήτηση εδώ θα εκτραπεί θα επέστρεφα στο ιστολόγιο σας. Αλλά δεν συντρέχει λόγος και όπως βλέπεις σου απάντησα εδώ για να μη ξανατρέχουμε στο δικό σας ιστολόγιο.

  Άλλωστε όπως έχεις αντιληφθεί ελπίζω η παρουσία σου εδώ ( για να διαφωνούμε 🙂 ) πάντα είναι επιθυμητη. 🙂

  Σου απάντησα πιό πάνω επί της ουσίας αγαπητέ 😉

  Λέφτηδες

  καλό θα είναι να μην εκτραπεί η συζήτηση ( και οι δύο συζητήσεις ) σε αψιμαχίες που έλκωνται από άλλα παλαιότερα ζητήματα και από άλλα ιστολόγια 😉 Κάντε μου τη χάρη 🙂

  Κάποιος άλλος το αρνήθηκε ( να μου κάνει τη χάρη ) εξακολουθητικά και επίμονα….!

 40. Ο/Η papoylis λέει:

  Λασκαράτε

  κάνε μου τη χάρη να σφαγεί το τελευταίο σχόλιο μου που ανήρτησες στο επίμαχο νήμα στο τσαρδί σας. Έστειλα σχετικό σχόλιο με το ..ταπεινό μου αίτημα λίγο αργότερα. Δεν ξέρω αν το έχετε λάβει 😉

 41. Ο/Η kapetanios λέει:

  γμτ παπς δεν καταλαβαίνω χριστό – δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα .Δώσε κανα στοιχείο ρε και σε με τον αόμματο

 42. Ο/Η papoylis λέει:

  Τι ΔΕΝ καταλαβαίνεις Κάπταιν ;;; 🙂

 43. Ο/Η kapetanios λέει:

  χαχαχα
  τίποτε δεν καταλαβαίνω ρε συ σε λέω, σοβαρά! Πήγα στου Λασκαράτου αλλά παπούλη να σχολιάζει κάπου δεν είδα..

  (στην καλύβα πάλι ο σχο είχε κλείσει τα σχόλια και εγώ ο ανυποψίαστος του φώναζα ότι η πόρσε έχει …τεχνικό πρόβλημα –τελείως γκάου μιλάμε 😆

 44. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович Павлов,

  Στις 7.38 μ.μ.. παρακουμβήσαμε 😉 κόσμο και κοσμάκη εδώ. Έχουν περάσει πάνω από δύο ώρες και δεν έχει ακουστεί ούτε κιχ! Παραπονιόσουν τις προάλλες γιατί είχες παρακουμβήσει τον ΣΑΘ χωρίς ανταπόκριση. Εμείς τι πρέπει να πούμε και να κάνουμε; Να ρίξουμε στα μαλλιά μας στάχτη και να κόψουμε την πόκα, περιοριζόμενοι απ’ εδώ και πέρα μόνο στο τρίβιαλ περσιούτ; 😉

  Увидимся

 45. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович Павлов,

  Με όλο το συμπάθιο, να σε ρωτήσουμε κάτι;

  Μ’ αυτόν τον σχο ήσουν αρκετά καιρό συνιστολόγος; 😉

  Увидимся

  ΥΓ Μη μ’ αρχίσεις κάνα …ρωσικό! Μα την Παναγία δεν θα ‘λεγα τίποτε. Ο Κάπταιν με παρέσυρε! 😉

 46. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα

  Δεν είμαι ΚΑΘΟΛΟΥ βέβαιος ότι οι Τράπεζες θα τα βγάλουν τελικά πέρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
  Κλειδί για τη συνέχεια τους είναι σίγουρα η ανακεφαλαιοποίηση. Και εδώ δεν έχει τόσο σημασία το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς , όπως αυτό θα προκύψει ΜΕΤΑ την ανακεφαλαιοποίηση , αλλά

  α) Το αν θα επισυμβούν deals πιό σοβαρά από το περσυνό ειδύλλιο Λάτση Κωστόπουλου που διατυμπάνιζαν πανηγυρίζοντες οι γιωργαποβενιζέλοι 🙂 . Γιατί είναι προφανές αγαπητέ ότι η αγορά ΔΕΝ αντέχει πολλούς ανταγωνιστές σήμερα και κάποιους , ανακεφαλαιοποιημένους ή μη , θα τους ξεράσει στη πορεία

  β) η πολιτική ρευστότητας – ανάληψης κινδύνου – επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων που θα ακολουθήσουν

  γ) η συνολική πορεία της εθνικής οικονομίας σε σχέση με την ύφεση. Εδώ θα είχε σημασία να γνωρίζαμε τι λέει ο μαυροβράχος 😉 γιατί μόνο οι κολλητοί γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει με τις ταμειακές ροές , τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια , τις απαραίτητες προβλέψεις που ΘΑ έπρεπε να είχαν εγγραφεί στις οικ. καταστάσεις , το βαθμό ρευστότητας ( και τις τρέχουσες αποτιμήσεις ) του ενεργητικού τους και τη προβλεπόμενη εξέλιξη αυτών των σημαντικών μεγεθών.

  δ) τη δυνατότητα αλλά και τη διάθεση των κυρίων μετόχων να συμβάλλουν στις απαραίτητες αυξήσεις Μ. Κ. . Μια δυνατότητα πιό χλωμή από τις διαθέσεις τους. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με δημόσια εγγραφή υπό τις τρέχουσες συνθήκες στο ΧΑΑ . Άλλωστε θεωρώ ότι δεν έχουν πραγματικό συμφέρον να εμπλακούν στο παίγνιο αν δεν εξασφαλίζεται ότι το Δημόσιο , δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος , θα φορτωθεί χωρίς απαιτήσεις το βάρος μια ανακεφαλαιοποίησης , ώστε να «εξασφαλίσει» τις καταθέσεις του *.

  ε) Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι Τράπεζες που ανήκουν σε ξένα κεφάλαια φρόντισαν από νωρίς ( εδώ και αρκετά χρόνια ) να μαζέψουν τις μετοχές τους και να φύγουν από το ταμπλώ , είτε επειδή προέβλεπαν τις εξελίξεις , είτε επειδή ήθελαν να διατηρήσουν μια στοιχειώδη ανεξαρτησία από το κρατικό κορβανά. Δυστυχώς ( 🙂 ) οι τέσσερεις κυράτσες ΑΛΦΑ , ΕΘΝΙΚΗ . ΓΙΟΥΡΟ και ΠΕιΡΑΙΩΣ δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα και επιζούν με ενέσεις που όλο και περισσότερο προέρχονται από το ELA ( να δείς !! ) όπως πλέον γνωρίζουμε ( αν και ΔΕΝ γνωρίζουμε τα μεγέθη )

  Υπάρχουν και άλλα ζητήματα εξίσου αποφασιστικά για τη τύχη τους που έχουν σχέση με ευρύτερα προβλήματα . Όπως πχ τη δυνατότητα που υπάρχει από την ΕΚΤ και το EFSF να αντέξουν στις ολοένα και αυξανόμενες εκκλήσεις για ..βοήθεια όσο η χρηματοπιστωτική φούσκα στην Ευρώπη θα σκάει . Γιατί και εκεί αν θυμάστε τα κεφάλαια είναι λίγα σε σχέση με το τέρας και η ..μόχλευση πλέον δεν επαρκεί. Γιατί μόχλευση σημαντική μπορεί να πετύχει κανείς σε συνθήκες χαμηλού κινδύνου και όταν οι απαιτήσεις πραγματικής ρευστότητας από τους κατόχους κεφαλαίων δεν είναι επιτακτικές. Όσο η Ευρώπη θα βυθίζεται στη κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα , όσο το ευρώ θα υφίσταται κλυδωνισμούς ακόμα και ισχυρές οικονομίες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. Το ευρώ δεν θα είναι ασφαλές καταφύγιο , η μόχλευση κεφαλαίων θα είναι όλο και πιό δυσχερής και στο προσκήνιο θα έρθουν προτεραιότητες που δεν περιλαμβάνουν τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών.

  * Εδώ να πούμε ( το έχω ήδη γράψει αλλού ) ότι η παρλαπίπα πως το ελληνικό δημόσιο εγγυάται ΟΛΕΣ τις καταθέσεις ιδιωτών μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ είναι απλά παπαρολογίες για λαϊκή κατανάλωση. Αν δεν έχεις το εκδοτικό προνόμιο όπως και το πλήρη έλεγχο της νομισματικής και πιστωτικής πολιτικής , αν ήδη χρωστάς σε όποιον μιλάει ελληνικά ή ξένα ως Δημόσιο , αν η πιστοληπτική σου ικανότητα περιγράφεται από ένα SD και τα spreads για τα δεκαετή σου ξεπερνούν τις; 2.500 μονάδες βάσης τέτοια «εγγύηση» είναι απλά ανύπαρκτη. Και τούτο , μεταξύ των άλλων , διότι αν εκδίδεις το δικό σου νόμισμα μπορείς να ακολουθήσεις υποτιμητική πολιτική με αποτέλεσμα να ισχύει μια εγγύηση καταθέσεων τουλάχιστον ως προς την ονομαστική τους αξία. Εδώ τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχουν και δεν φαντάζομαι ότι ο Σώυμπλες θα δεχτεί ξαφνικά να «κόψει» και να μας στείλει τα απαραίτητα ποσά σε ζεστή ρευστότητα , ποσά που ξεπερνούν τα 100 δις. Γιατί σε ένα bank run αγαπητέ Αναγνώστη οι «μοχλεύσεις» δεν ..πιάνουν ! Όπως γνωρίζεις πολύ καλά ( 😉 ) τα πάντα είναι θέμα εμπιστοσύνης . ¨Ολο το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε αυτή τη ρημάδα την εμπιστοσύνη στηρίζεται σαν άλλος Νόβας και ομοίως και η μεταξύ μας σχέση 🙂

 47. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  τώρα «παρακουμβείτε» εμένα 🙂

  Αλλά εγώ ορέ λεβέντες είμαι πιό ..δεκτικός από το Κρέππα 🙂

 48. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович Павлов,

  Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς. Με τον φίλο Λασκαράτο δεν έχει προκύψει κάποια σύγκρουση (οπότε τι να αναβιώσει; αυτό που δεν έχει υπάρξει;). Απλώς, κάποια στιγμή, μάς δήλωσε ότι θα σταμάτησει να σχολιάζει στο στο τσαρδί μας (δικαίωμά του) κι εμείς έπρεπε να σταματήσουμε να σχολιάζουμε στο τσαρδί του (υποχρέωσή μας). Αυτό είναι όλο. Αλλά το σχόλιό μας δεν είχε να κάνει σε τίποτε μ’ αυτό. Ήταν σχόλιο στο σχόλιο που κατέθεσε εδώ. Νομίζω ότι ο τελυταίος αμυντικός με καλύπτει τουλάχιστον τρία μέτρα! 😉

  Και η σύγκριση με άλλες καταστάσεις ήταν μάλλον ατυχής. Αλλά επειδή πάτε για αυτοδυναμία και προαλοίφεσαι για chief στο Λαϊκό Επιτροπάτο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν είμαι χαζός να το κάνω θέμα! 😉

  Увидимся

 49. Ο/Η papoylis λέει:

  Πάνε για αυτοδυναμία Λέφτηδες …πάνε

  εγώ απλά προαλείφομαι για ..πτώμα αγαπητοί 😉 🙂

 50. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παιδιά (όχι οι Λέφτηδες, οι άλλοι) το μόνο σίγουρο είναι ότι η πόρσε όντως έχει πρόβλημα τώρα τελευταία και όντως πετάει έξω , κατά το δοκούν, (μα την Παναγία) αυτό είναι το κλειδί, τώρα τι μου λέτε εσείς για Λασκαράτους και σχολιαστές δεν ξέρω 🙂

 51. Ο/Η Left G700 λέει:

  Προαλείφομαι και όχι προαλοίφομαι; Ρητορικό το ερώτημα, το τσέκαρα!

  Πού κατάντησα! Να με διορθώνει κάποιος που κάνει μαθήματα ελληνικών με μία δασκαλίτσα την οποία του έχω συστήσει εγώ και με την οποία, επιπλέον, ανάθεμα κι αν κάνει 10 λεπτά μάθημα κάθε φορά![***]

  [***] Δεν γράφω τι κάνει τα άλλα 50, γιατί εδώ κυκλοφορούν και σεμνότυφοι Αναγνώστες -χώρια η …κυρά!… 😉

 52. Ο/Η papoylis λέει:

  Από πού πετάει έξω ορέ Αναγνώστα ;;;

 53. Ο/Η papoylis λέει:

  Διάβασε και το σεντόνι πιό πάνω για τις …κυράτσες 🙂

 54. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παπούλη το διάβασα, δεν ξέρω όμως αν προλαβαίνω σήμερα για ..διευκρινιστικές, πάντως ..αιρέσεις (σημαντικές σίγουρα όχι) δεν έχω.

  Για το πέταμα τάλεγα και του Καπετάνιου, αλλά δεν με πιστεύει κανείς.
  Θυμάσαι που φώναζε η Ένη ότι πάει να στείλει σχόλιο και το χάνει γιατί την πετάει έξω και προσπαθούσε να τις δώσει συμβουλές ο Ζέπος;; (εγώ τότε σκεπτόμουν ότι κάτι λάθος κάνει και την αντιμετώπιζα με ..κατανόηση).
  Ε!! εδώ και λίγες μέρες το παθαίνω και εγώ 🙂
  Έχω γ@@@@θει μιλάμε και τελικά ή τα γράφω σε γουόρντ (άμα είναι μεγάλα μην μούρθει και κανας ταμπλάς από τα νεύρα όπως παραλίγο να συμβεί κανα δυο φορές) ή ..ανακάλυψα ότι αν βάλεις ταυτότητα πρώτα (νικ και ημέηλ) και μετά γράψεις το κείμενο , τη γλυτώνεις, αλλά μεγάλο κείμενο δεν ρισκάρω

 55. Ο/Η papoylis λέει:

  Αυτό συμβαίνει και στο δικό μου μαγαζί ;;; γενικά στη Πόρσε ή μόνο εκεί που σε βλέπω να ..αλητεύεις 😉

  Λείπει και ο Νικάλφας να σου βάλει …πιπέρι 🙂

 56. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Στην Πόρσε μόνο και σε όλα (αν και το δικό σου έχει το λιγότερο, Σαραντάκος και Καλύβα ..χάος).
  Στα μπλογκσποτ δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείς να γράψεις άμα θέλεις ολοκληρη πραγματεία, μέχρι και για το τέλος της κλασσικής γερμανικής φιλοσοφίας μπορώ να σου πω, ..άφοβα 🙂

  Όντως πού ΄χαθηκε πάλι;;

 57. Ο/Η papoylis λέει:

  Εγώ αδελφέ μέχρι τώρα δεν έχω πρόβλημα πουθενά . Ίσως επειδή μπαίνω στις Πόρσε με το λογαριασμό μου ως Papoylis

 58. Ο/Η kapetanios λέει:

  παπς από το ELA έχουν πάρει περίπου 55 δις και έχουν (μάλλον, γιατί εξαρτάται και από την ΕΚΤ ) περιθώριο για ακόμη 20-30 δις περίπου. Και εδώ κρύβεται το μέγεθος της υποκρισίας αυτών που απειλούν την κοινωνία μας με πτώχευση για 2-3 δις ευρώ επιπλέον αναγκών (τόση είναι η ανάγκη καθαρού νέου δανεισμού δλδ χωρίς την εξυπηρέτηση του χρέους) που υπολείπονται των εσόδων προϋπολογισμού. Το ερώτημα που πλανάται σε όλα τα ΜΜΕ και τρομοκρατεί το πόπολο είναι που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα 2-3(!) δις ευρώ που χρειάζεται μέχρι το τέλος του 2012 για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις εάν μας κόψουν την δήθεν χρηματοδότηση ! Ρε δεν πα να

 59. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Τώρα που είμαι στις …αποθήκες για ανεφοδιασμό, (νερά ,κρασιά, …παϊδάκια και αφίσες) να συνεχίσω την πορεία προς το λαό, έχω την ευκαιρία να στείλω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς στους ακούραστους αναλυτές της επικοινωνιακής κόλασης που διαδραματίζεται στη ζούγκλα των καναλιών ρίαλ τάϊμ, καθώς η αξιόπιστη εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος στο μονόδρομο του ΝΔΣΟΚ και της τρόικας έχει ξεσηκώσει τους Γαργαντούες και τα σκυλιά-φύλακες τους που βλέπουν τον κίνδυνο να χάσουν το μεγάλο φαγοπότι ! Μεγάλο φαγοπότι που συνεχίζεται εν μέσω κηρυγμάτων για οικονομία και περισυλλογή ,για το σπάταλο κράτος από αυτούς ακριβώς που το συναποτελούν. Είναι πολλά τα λεφτά Παπούλη και Αναγνώστη! 😉
  Φυσικά δεν θα βάλω πιπέρι στον Αναγνώστη, τον …ρομαντικό μου συναγωνιστή, που δεν αντιλαμβάνεται πως η σημερινή σύγκρουση έχει περιγραφεί αξιόπιστα με την ….Κουτσογιώργια λογική παλιότερα !Φως εναντίον του σκότους ,ευρώ εναντίον δραχμής, ελεύθερη οικονομία εναντίον κολχόζ, Ευρωπαίοι εναντίον Ψωροκώστενας,οργανωμένοι εναντίον γκρουπούσκουλων και πάει λέγοντας!Είμαστε σε σύγκρουση …πολτισμών Παπούλη και καλά το έχεις πιάσει ,οπότε κάποιοι ….ουδέτεροι παρατηρητές σαν το σοφό μας είναι πολλαπλώς χρήσιμοι για να πατούν τα …φρένα στις φουρκέτες του δρόμου προς τη …σωτηρία. 😉
  Μια επισήμανση μόνο ! Όσο σημαντικό και να είναι το επικοινωνιακό παίγνιο καμία τεχνική πάνω σε αυτό δεν μπορεί να αποβεί νικηφόρα αν στερείται από το υπόβαθρο ενός στιβαρού , μελετημένου ,συγκεκριμένου, δίκαιου ,πολυσχιδούς και αποτελεσματικού σχεδίου τουλάχιστον για τα πρώτα βήματα μιας άλλης πολιτικής, που αχνοφαίνεται για πρώτη φορά πως μπορεί να αποσπάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας μας, που καλείται να απαντήσει στα ογκώδη προβλήματα που συσωρεύονται και μας απειλούν με διάλυση ! Καμία βιτρίνα δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στους ισχυρούς ανέμους που λυσομανούν από παντού χωρίς ισχυρά θεμέλια !
  Βλέπω πως στον ΣΥΡΙΖΑ σε έχουν …διαβάσει Παπούλη μου και συγκρότησαν επιτροπή επικοινωνίας και τεκμηρίωσης με επικεφαλής τον Μουλόπουλο ! Αλήθεια τον ξέρει κανείς να μας πληροφορήσει σχετικά; Για να δούμε τι πουλιά θα πιάσουν από δω και πέρα ! Αν όμως δεν συγκροτήσουν γρήγορα ανάλογη επιτροπή προγράμματος που θα συγκεράσει τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και θα καταλήξει σε κάποιο λιτή και εστιασμένη πρόταση καμιά εικοσαριά σημείων με έμφαση στο αντιμνημόνιο ,στο φορολογικό, στην παραγωγική ανασυγκρότηση ,στην αντιμετώπιση της ανεργίας ,στην αντίσταση στις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. που αποδιοργανώνουν και καταδικάζουν επιτυχημένες Ελληνικές παραγωγές προς όφελος των βορείων (δες ζάχαρη κ.α) και προπαντός σε πρόταση για την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού όπου έχει το μεγάλο κενό πολιτικής ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα παραγωγικό δημόσιο η μάχη θα χαθεί !
  Ευτυχώς βέβαια ακούνε και μένα αλλά με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τον Παπούλη! 🙂
  Ή το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη. 😉
  Πέρυσι είχα σκιαγραφήσει μια αναγκαία πορεία προς το λαό (στη κυρά Ντομάτα ,θα θυμάται ο Αναγνώστης) ,άνοιγμα και μαζικοποίηση των οργανώσεων ,διάλογο και κάλεσμα στις δυνάμεις που απεγκλωβίζονταν ραγδαία από τα 2 μνημονιακά κόμματα για ισότιμη συμμετοχή στην δημιουργία ενός αντίθετου πόλου ! Η ανακοίνωση προς τη δημιουργία της μεγάλης λαικής δημοκρατικής παράταξης από το Τσιπρόπουλο είναι προς αυτή τη σωστή κατεύθυνση! Φτάνει να μπούν οι ασφαλιστικές δικλείδες για να μη μετατραπεί ο Σύριζα σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ. ;0
  Τελευταίο μα όχι έσχατο ! Η …πλούσια πολιτική πολιτική μου πείρα σε μάχες επί του πεδίου και εκ του συστάδην με οδηγεί στην διαπίστωση, πως τελικά η έκβαση της μητέρας των μαχών θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα των φιλίων δυνάμεων στη άμεση επαφή με τον πολίτη , στη μάχη πόρτα με πόρτα , καφενείο με καφενείο , παρέα με παρέα! Δεδομένης και της κούρασης και απέχθειας του κόσμου προς τα χουντοκάναλα , ιδού το πεδίο δόξης λαμπρόν που θα χαλάσει τη …δίαιτα του Αναγνώστη! 🙂
  Χαιρετώ και πάλι .Το καθήκον με καλεί …αδυσώπητο! 🙂

 60. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Βεβαίως βεβαίως αφού μας έκανε την τιμή ο αγαπητός Λασκαράτος να μας επισκεφτεί δεν μπορώ να μην τον καλοσορίσω δεόντως!
  Επί τη ευκαιρία λοιπόν και για να ξεπεράσει κάποιες ..πικρίες που του έχω προκαλέσει , με την άδεια σου Παπούλη, να του κάνω ένα δωράκι που είμαι σίγουρος πως θα τον χαροποιήσει ! 🙂
  Λασκαράτε λοιπόν σου γνωστοποιώ πως την περασμένη εβδομάδα συμετείχα σε ένα γαμήλιο γλέντι τρικούβερτο στο χωριό* μου όπου όλοι περάσαμε θαυμάσια ! Σε …σκεφτόμουν αλλά δεν μπορούσα να σε καλέσω , η απόσταση γαρ μέγα εμπόδιο. 😉 🙂
  Το αποκορύφωμα του γλεντιού ήταν φυσικά όταν ό παπούς της νύφης σηκώθηκε να χορέψει με το γαμπρό και τη γυναίκα του !
  Ο παπούς είναι συνταξιούχος παπάς του χωριού μου και ο γαμπρός είναι Αλβανός ,ένα εργατικό και τίμιο παιδί που μένει καμιά δεκαριά χρόνια στον τόπο μου ! Η ζωή προχωράει και προς το καλύτερο αγαπητέ μου και μας δίνει κουράγιο . Πιστεύω θα συμφωνήσεις!

  * χωριό 4000 κατοίκων και όχι γκρούπα σαν τα δικά σας ορέ …χαμουτζήδες 🙂 🙂

 61. Ο/Η laskaratos λέει:

  Εσείς μας τιμάτε με τις επισκέψεις σας.

  Ασφαλώς και θα συμφωνήσω,
  από σατανική σύμπτωση είχα συγγένεια μακρινή με χουντικό μητροπολίτη, σωστό κάθαρμα, και πολλές οικογενειακές εμπλοκές με το παπαδαριό και σχεδόν πάντα είχα καλές σχέσεις με τους παπάδες που διασταυρωνόμουν μαζί τους εδώ η εκεί, για λόγους γειτονίας ή κοινών φίλων κλπ και ειλικρινά ήταν όλοι τους παρά τη εγγενή τους προσποίηση, μπορώ να πω καλοί άνθρωποι, μου φέρθηκαν πολύ καλά,τους φέρθηκα με σεβασμό και δεν έχω κανένα παράπονο.
  Η αφόρητη υποκρισία, η αγυρτία, ο εναγκαλισμός με το Κράτος, ο εθνικισμός της Ιεραρχίας, η συσκότιση των ευαγγελικών αληθειών, ο φασισμός τους, αυτά με ενοχλούν μαζί με το σκοταδισμό που διαχέουν στο λαό οι επίσκοποι και πολλοί κληρικοί.

  Να ευλογούν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και να μην μιλάει κανείς;
  Να συμπροσεύχονται ο Γλέζος και ο Κουβέλης στη Βουλή με τη Χρυσή Αυγή και να συνευλογούνται από τον αρχιεπίσκοπο Κατάρ και Λαυρεντιάδη χωρίς να διαμαρτύρεται κανείς;
  Τόση αριστερή υποκρισία και παλαιοκομματισμός;
  Κι αν ο Γλέζος κι ο Κουβέλης έγιναν ξαφνικά πιστοί, δικαίωμά τους, αλλά τότε γιατί γίνονται βλάσφημοι και συμμετέχουν στην απαγορευμένη αυστηρά από το Χριστό διαδικασία του όρκου και μάλιστα στη Βουλή την οποία, πιστοί ή όχι, δεν την θέλουν θεοκρατική;
  Αυτό δεν είναι καθαρή παλιανθρωπιά, που δίνει πολύ κακό παράδειγμα στο λαό, εκθέτει την Αριστερά και είναι ανάξια για ανθρώπους που γνωρίζουν γράμματα;

  Αν αυτά σας φαίνονται ασήμαντα, θα δείτε στο μέλλον και χειρότερα.

 62. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ούτε ασήμαντα μας φαίνονται, ούτε δεν μας ενοχλούν Λασκαράτε ! Απλώς αναγκαζόμαστε να ασχολούμαστε περισσότερο μ άλλες πιο επείγουσες ανάγκες.
  Άλλωστε τι σε έχουμε εσένα παρά για να μας …ξεκουράζεις σε αυτόν τον τομέα ; 😉 🙂
  Νομίζω αγαπητέ μου πως ο κόσμος της θρησκείας είναι, παρ όλες τις αντιφάσεις του, βαθιά ριζωμένος στη ζωή των ανθρώπων, γιατί δίνει ένα αποκούμπι και μια παρηγοριά μπροστά στο μέγιστο φόβο του ανθρώπου. Το φόβο για το απόλυτο άγνωστο, δλδ το θάνατο ! Και βέβαια όσοι συνειδητά εκμεταλεύονται αυτόν το φόβο για να προκαλέσουν πολιτικά αποτελέσματα , είναι το χειρότερο είδος πολιτικού εγκληματία που μπορεί να υπάρξει! Θα συμφωνήσεις πως αυτοί είναι οι λιγότεροι στην Αριστερά παρά οπουδήποτε αλλού! Όπως επίσης νομίζω πως η αριστερά δεν έχει στυγνά εκμεταλλευτεί την εκκλησία για πολιτικούς σκοπούς . Θα έλεγα πως μάλλον προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση, παρά να τους προσεταιρισθεί .Καταλαβαίνω πως αυτό σε εξοργίζει περισσότερο, αλλά δεν πρέπει όταν στηλιτεύουμε τόσο αυστηρά να αναφερόμαστε και στους κατ εξοχήν ενόχους από τον πολιτικό κόσμο που απολαμβάνουν και εκμεταλλεύονται της συνεργασίας της εκκλησίας, δλδ τη δεξιά του κυρίου, σε όλες τις εκφάνσεις της; Δεν ξέρουμε ποιος μας διαβάζει κάθε φορά , έτσι δεν είναι;
  Υπάρχουν όμως και αυτοί που λειτουργούν υπό την επήρεια του ανωτέρου φόβου , πχ όσοι πλησιάζουν προς το τέλος της ζωής τους και εγώ σε αυτούς παρέχω την επιείκεια μου !
  Τέσπα να είσαι καλά να τα λέμε ! 🙂

  υγ
  Επειδή είναι προφανής ο φόρτος σου καμία ανάγκη να απαντήσεις! 😉

 63. Ο/Η laskaratos λέει:

  Θα απαντήσω,
  για να διευκρινίσω πως έχουμε χιλιάδες φορές γράψει πως η Αριστερά είναι πολύ καλύτερη και από τους άλλους και σε αυτό το θέμα, γκρινιάζουμε γιατί είμαστε αυστηροί με ότι αγαπάμε.
  Την κρίσιμη αυτή μάχη με τις πολύ μικρές μας δυνάμεις ασφαλώς θα είμαστε στο πλευρο της Αριστεράς πάντα όμως με κριτική ματιά.
  Είναι η ώρα που κανείς δεν μπορεί να είναι ουδέτερος παρά τις πολύ μεγάλες επιφυλάξεις του.
  Ο Σαμαράς εχτές με την ιταμή εμφυλιοπολεμική ομιλία του έστειλε πολύ κόσμο πίσω ξανά στις γραμμές της Αριστεράς.

 64. Ο/Η papoylis λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε

  Βλέπω ότι τελικά απάντησες σε ορισμένα ..ζητήματα που έθεσε ο Νικάλφας , αλλά στη δική μου απάντηση σχετικά με το θέμα Τσουκάτου δεν είδα να απαντάς… 😉

  Επιπρόσθετα παρακάλεσα και με μαιλ να αποσυρθεί ένα σχόλιο μου από το σχετικό νήμα που υπάρχει στο ιστολόγιο σας αλλά δεν βλέπω φως 😉
  Σας εξήγησα ότι θεωρώ λάθος μου να παραπέμπω στο δικό μου ιστολόγιο όταν γράφω σχόλιο αλλού , γι αυτό και ζήτησα την απόσυρση του εκεί σχολίου μου.

  Είθισται αγαπητέ στο διαδίκτυο τέτοια ταπεινά αιτήματα να ικανοποιούνται άμα τη εμφανίσει… Να περιμένω ;;;; 🙂

 65. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παπούλη αλλά και Καπετάνιε, στο θέμα της λειτουργίας των Τραπεζών δεν μπορώ να διαφωνήσω στο βασικό πλαίσιο που βάζετε.
  Μερικές λεποτμέρειες, δε είναι και κατατοπιστικές.
  Θα ήθελα απλώς να σας πω ότι ενώ συμφωνώ με το θέμα του δημόσιου ελέγχου στη λειτουργία τους, δεν γνωρίζω αν είναι καλύτερα να προκύψει από δημόσιο management (πχ εθνικοποιήσεις) ή όχι, αυτός να ασκείται εξωτερικά.
  Νομίζω ότι το κρίσιμο σημείο είναι ο ορισμός της θέσης και του ρόλου του Κράτους στην οικονομία και από εκεί εξαρτάται και το θέμα που συζητάτε.
  Μπορεί να συμφέρει εθνικοποίηση , μπορεί και όχι, θα έλεγα ακόμη ότι είναι και θέμα περιόδου.

  Στις ειδικές συνθήκες του σήμερα, πρέπει να δούμε σοβαρά τη διάσταση που βάλατε αμφότεροι, ήτοι συμδέροντα του εξωτερικού θα συζητούσαν σοβαρά να πάρουν τον έλεγχο και τις όποιες οφέλειες των εγχώριων τραπεζών, ειδικά αν το τοπίο ξεκαθαρίσει (κάποιες τις φάει η μαρμάγκα ή δια συγχωνεύσεων άλλων λυθούν προβλήματα κόστους λειτουργίας και ρίσκου άσκησης διοίκησης που είναι και το σοβαρότερο, για να μην αναφερθώ στην αξιοποίηση ευνοϊκών ρυθμίσεων από το Κράτος ώστε ζημιές και ..τοξικότητες να τις πληρώσουν άλλοι).
  Πάντως η σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ ή άλλους Οργανισμούς και χώρες πρέπει να συνάδει και με το καθεστώς στο τραπεζικό σύστημα και τις σχε΄σεις που θα διαμορφώνονται με την Μπούντενσμπαγκ πχ.

  Με μια κουβέντα όταν θέματα μπαίνουν στο πολτικό παιχνίδι (προς τακτική χρήση) θέλουν προσοχή. Φυσικά καλά κάνουν και μπαίνουν.

  @Λασκαράτε, αν και δεν δηλώνω αριστερός έχω την αίσθηση ότι στα σχόλια που διάβασα ταυτίζεις το υποκείμενο μιας (κοσμο)θεώρησης με τη θεώρηση και μάλιστα σε όλη την έκταση των συμπεριφορών του, με αποτέλεσμα να παράγεται μια «καθηκοντολογική» προσέγγιση για τον αριστερό ή προοδευτικό άνθρωπο.
  Φοβάμαι ότι με αυτόν τον τρόπο και για να είναι συνεκτική η αφήγησή σου (σε αυτό είσαι έντιμος, το αναγνωρίζω και το λέω ειλικρινά) παρουσιάζεται η ανάγκη εκπόνησης κώδικα, αφού τα καθήκοντα είναι πολλά και δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν το καθένα στο επίπεδό του.
  Εδώ διαφωνούμε, διότι έτσι μπορεί να παρουσιασθεί δυσκολία στη διάκριση σημαντικού με ασήμαντο και ο λόγος είναι στο εγγενές χαρακτηριστικό κάθε κώδικα να λειτουργεί σχετικά αυτόνομα (και ως τέτοιος δηλαδή) και τελικά να ακυρώνει τους στόχους της αρχικής θεώρησης υποκαθιστώντας τους.
  Με μια κουβέντα θάλεγα ότι θεσμοποιείται η αξιολόγηση της συμπεριφοράς και έτσι τη βλέπουμε μονοδιάστατα.

 66. Ο/Η kapetanios λέει:

  η περίοδος είναι επικίνδυνη γι αυτό βλέπεις ότι πιστωτικά ιδρύματα που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν κρατικοποιούνται (με κοινές μετά ψήφου) μετοχές όπως πχ η Ισπανική Bankia πριν λίγες μέρες. Το δημόσιο management θα αφορά μόνο το πέρασμα από τις συμπληγάδες της αστάθειας, της έλλειψης εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού, την διαχείριση και διαφύλαξη (από κερδοσκοπικά παιχνίδια και υψηλού ρίσκου επιλογές ) κρατικών κεφαλαίων κλπ.
  Βέβαια η εμπειρία λέει ότι όταν το ελληνικό(πελατειακό , διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο ) κράτος θέλησε να πουλήσει εξυγιασμένες επιχειρήσεις του (βλπ δεκαετία 80-90) βγήκε πολλαπλά χαμένο και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι δεν θα επαναλάβει τα κατορθώματα του ΚΑΙ αυτήν την φορά. Θα μπορούσε βέβαια να αποφύγει τις πωλήσεις και με τις κατάλληλες συγχωνεύσεις να δημιουργήσει εκείνον τον δημόσιο και ισχυρό τραπεζικό πυλώνα που λέγαμε και να αφήσει το πεδίο ελεύθερο για την δημιουργία/έλευση νέων πιστωτικών ιδρυμάτων. Νομίζω όμως ότι κάτι τέτοιο ίσως να σκόνταφτε στις απαιτήσεις της τρόικας και της ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι τουλάχιστον τα λεφτά μας (έστω και χωρίς μεγάλες αποδώσεις) θα μπορέσουμε να τα πάρουμε πίσω εάν αναγκαστούμε να τις πουλήσουμε εν τέλει

 67. Ο/Η laskaratos λέει:

  Papoylis,
  δεν έχω ιδέα σε τι αναφέρεσαι.
  Γίνε πιο σαφής κι αν έχεις την καλωσύνη επανάφερε εδώ ή στου Ρο το αναπάντητο ερώτημά σου να το απαντήσω, όσο πιο άμεσα μπορέσω.

 68. Ο/Η zaphod λέει:

  Προσυπογράφω το ποστ με χέρια και με πόδια!

 69. Ο/Η papoylis λέει:

  Αεισιχτίριε – ( Γαλαξιάρχα ; ) ευχαριστώ. Το σχόλιο σου άργησε λίγο να ανέβει επειδή πρώτη φορά σχολιάζεις εδώ και η WordPress το κράτησε για έλεγχο

 70. Ο/Η Left G700 λέει:

  αν και δεν δηλώνω αριστερός

  «Άστα παιδάκι μου τα γυαλιά! Δεν τα χρειάζομαι για να ξεχωρίσω τους αρσενικούς από τους θηλυκούς. Το λένε μόνοι τους!»[***]

  [***] Λόγια τού Λάμπρου Κωνσταντάρα από εναλλακτικό πλάνο τού κινηματογραφικού έργου Η Αλίκη στο Ναυτικό. Γυρίστηκε για τη σκηνή όπου οι «συνωμότες» μαζί με τη Βουγιουκλάκη βγήκαν στην αναφορά μπροστά του μετά την αποκάλυψη της «μηχανής» που είχαν στήσει και κόπηκε στο μοντάζ.

  ΥΓ 😉

 71. Ο/Η papoylis λέει:

  Λασκαράτε

  κάτι δεν πάει καλά με τη μεταξύ σας συνεννόηση εκεί στο τσαρδί σας.

  Επαναλαμβάνω

  στο ποστ σας το σχετικό με τη συζήτηση ( παράπλευρη ) που κάνουμε εδώ σχετικά με το Τσουκάτο υπάρχει ένα νήμα όπου συζητάτε με το Κλαζομένιο. Εκεί σε ρώτησα αν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ένοχη σιωπή του τσιπρόπουλου.

  Μου απάντησες εκεί και συγχρόνως έστειλες και εδώ το ίδιο σχόλιο με τα πέντε λινκς. Όταν σου απάντησα εδώ επί της ουσίας έστειλα στο ανωτέρω νήμα ένα σχόλιο όπου λέω ότι σας έχω απαντήσει στο ιστολόγιο μου. Αυτό στη συνέχεια το ξανασκέφτηκα και θεωρώ ( ακόμα και τώρα ) ότι ήταν λάθος μου. Δεν είναι σωστό κατά το ιδιόλεκτο της ηθικής μου να στέλνεις σε άλλο ιστολόγιο πρόσκληση να επισκεφτούν το δικό μου.

  Αυτό το σχόλιο πρόσκληση σας ζήτησα να κατεβάσετε με

  α) σχόλιο που έστειλα λίγο μετά στο ίδιο νήμα και ΔΕΝ δημοσιεύτηκε
  β) μαιλ που έστειλα στο Ροιδη με το ίδιο ταπεινό αίτημα
  γ) σχόλιο μου στο αμέσως επόμενο ποστ ότι ΕΧΕΤΕ ΜΑΙΛ που δημοσιεύτηκε
  δ) επανειλημμένες αναφορές για το θέμα αυτό σε τούτο ( το δικό μου ) ποστ

  Πόσα μεγαρόσημα πρέπει να κολλήσω στην αίτηση για να ικανοποιηθεί αυτό το ταπεινό μου αίτημα ;;;

  Να μη σας τα ζαλίζω όμως περαιτέρω με τέτοια απειροελάχιστα . Να είστε καλά και να συζητάμε , να διαφωνούμε , να συμφωνούμε. Τώρα είναι πιό απαραίτητο παρά ποτέ 😉 🙂

 72. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα

  ήδη μέρος των εδώ τοξικών δανείων ( καταναλωτικά , κάρτες , στεγαστικά ) έχει πουληθεί – ρευστοποιηθεί σε τιμές «κάτω του κόστους» από τους εδώ «τραπεζίτες» έναντι ενέσεων ρευστότητας σε ξένους ειδικευμένους καρχαρίες. Αν αυτό πραγματοποιηθεί για το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ( εδώ μας λείπει το πόρισμα του μαυροβράχου ) και ακόμα περισσότερο στα δάνεια της Αγροτικής , θα καταλήξουμε σε κατάσταση «Αφρικής» .

  Η δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα ήταν το ζητούμενο ήδη από την αρχή της κρίσης. Δε χρειάζεται να λειτουργεί με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ούτε , από την άλλη , να δανείζει ανεξέλεγκτα ( άλλωστε αυτό το έκαναν οι καλές κυρίες επί μια τουλάχιστον δεκαετία ) .

  Τώρα επιτέλους δίνεται επί της ουσίας αυτή η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ς τέτοιος πυλώνας. Δεν το θέλουν οι τροϊκάνοί , δεν το θέλει η Μέρκελ , δεν το θέλουν οι ξένοι τραπεζίτες και ακόμα περισσότερο οι ντόπιοι χρεωκοπημένοι εδώ και καιρό κωστοπουλοσαλαίοι. Επίσης δεν το θέλουν και πολλές επιχειρήσεις , ειδικά των ΜΜΕ , που είδαν ημέρες ορέες , άλλες εποχές.

  Γι αυτό θα διαπιστώσεις ότι ΟΛΟΙ , με εξαίρεση τους Συριζαίους , κάνουν τη πάπια στο ζήτημα των κοινών μετοχών με ψήφο. Ακόμα και ο κυρ Φώτης το ξεπερνά ( εγώ αντιλαμβάνομαι γιατί ) με κάτι δικαιολογίες του κώλου , ενώ πχ για τη μετενέργεια και τις συλλογικές συμβάσεις εμφανίζεται αριστερότερος και του Λένιν 😉

 73. Ο/Η papoylis λέει:

  Να συμπληρώσω ότι η Παπαντάμα στο πράγματι ΚΑΥΤΟ αυτό ζήτημα έχει ήδη δώσει τη λύση : Μετά τη τελική νικητήρια έφοδο του «λαού» στα Χειμερινά Ανάκτορα όλα αυτά τα δευτερεύουσας σημασίας προβλήματα θα λυθούν 😉 🙂

 74. Ο/Η laskaratos λέει:

  Papoylis,
  δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα, θα προσπαθήσω να εντοπίσω το σχόλιο που λες και να το σβήσω.
  Εγώ ηρξάμην χειρών αδίκων απαντώντας εδώ, μην είσαι τόσο αυστηρός με τον εαυτό σου (και με εμάς που είμαστε πνιγμένοι σε διάφορες υποχρεώσεις).

 75. Ο/Η papoylis λέει:

  Δεν μπαίνει τέτοιο θέμα αγαπητέ
  …εσύ χειρών αδίκων ;;;; 🙂 Μόνο ως ανέκδοτο το εκλαμβάνω …..!

 76. Ο/Η laskaratos λέει:

  Mission Accomplished
  Ελπίζω να μην έσβησα λάθος σχόλιο και βρω πάλι το μπελά μου!

 77. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Λέφτη, πάλι τα ίδια θα λέμε με σένα το σημερινό;;.
  Ασχολήσου με τα αρσενικά και θηλυκά στην πραγματική ζωή, που είναι όλη μπροστά σου και μην τα μπερδεύεις με την Πολιτική, διότι άμα μπλέξουν οι προσανατολισμοί διαφορετικών πεδίων, άστα να πάνε.
  Άμα επιμένεις όμως (δικό σου είναι το πρόβλημα) μην προσπαθείς να εμπλέξεις άλλους, δεν σου χρωστάνε τίποτα.

  ΔΙότι εδώ μπορεί να έπεσες στην περίπτωση και γενικώς να βασίζεσαι σε αρχές ανθρώπων που έχουν όρια,και πολύ μεγάλες ανοχές, τις οποίες καλό είναι να μην εκμεταλλεύεσαι, αλλά ο κόσμος είναι γεμάτος κακούς και φοβούμαι ότι ή δεν τόχεις καταλάβει ή αποφάσισες να βγάλεις τα σπασμένα.
  Το καλύτερο είναι πάντως να ..αποτανθείς στην καλύτερη πλευρά του εαυτού σου ή και της παρέας σου (τον άλλον Λέφτη) και τότε θα δεις τι καλά που θα συνεννοηθούμε 😉
  Οι εξυπναδούλες με την Αλίκη δεν βοηθούν, ειδικά αν είναι ασχολείσαι με την ..μονοκαλλιέργεια (δηλαδή μόνο εξυπναδούλες), άμα θες να πεις κάτι πες το ευθέως και δεσμεύομαι ότι θα τύχει καλής ..υποδοχής.
  Ναι;;

 78. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Αναγνώστη,

  Δεν καταλαβαίνω γιατί το σοβαρεύεις. Θα προτιμούσες να κατεβάσω κανένα τρισέλιδο από απόσπασμα από το Η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι; ;-

  Αφού όμως το σοβαρεύεις να πω κι εγώ κάτι σοβαρό:

  Το αφεντικό εδώ επιτρέπει το καλόπιστο σκώμμα. Και ένα από τα χαρακτηριστικά του ενθάδε κλίματος είναι και το σκωπτικό. Εξ όσων γνωρίζω δε, όρια ηλικίας στο σκώμμα δεν έχει θέσει. Επομένως, είμαι κύριος.

  Τα λέμε (αλλά πιο χαλαρά, ρε γμτ!)

 79. Ο/Η Left G700 λέει:

  ΔΙΟΡΘΩΣΗ:

  ;- = 😉

 80. Ο/Η Left G700 λέει:

  2η ΔΙΟΡΘΩΣΗ: (φτου!)

  Θα προτιμούσες να κατεβάσω κανένα τρισέλιδο από απόσπασμα = Θα προτιμούσες να κατεβάσω κανένα τρισέλιδο απόσπασαμα

 81. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Λέφτη, άσε το αφεντικό, εμείς μιλάμε, μην μπλέκεις άλλους.
  Αν μάλιστα σας αντιμετώπιζε και διοικητικά για το συμβάν θα με έβρισκε ..απέναντί του και στο πλευρό σας.

  Πάμε παρακάτω, εμείς είπαμε μπορούμε να συνεννοηθούμε, αρκεί να αφήσουμε τις κόνξες (το σοβαρεύεις, εμείς ..σκώμμα που επιτρέπεται και τέτοια).
  Κατέβασε ότι τρισέλιδο θέλεις (με δικά σου λόγια όμως) και δεσμεύομαι σοβαρότατα ότι δεν θα σας πειράξει κανείς, ίσα ίσα που θα δώσει στη ..συνεισφορά σας νέο περιχόμενο.

  Διατελώ κλπ κλπ

 82. Ο/Η papoylis λέει:

  Λασκαράτε

  Επιτυχία 100% , ευχαριστώ εκ βάθους 😉

 83. Ο/Η papoylis λέει:

  Ορέ γαβριάδες

  θα αφήσετε κανένα άνθρωπο ήσυχο εδώ μέσα ;;; 🙂

 84. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Αναγνώστη,

  Μα τι τρισέλιδο να κατεβάσω;;; Για έναν άνθρωπο που δηλώνει ότι δεν είναι αριστερός;;; Δικαίωμά του δεν είναι;;; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά που λες;;; Τι μας πέρασες;;;

  Άκου φίλε Αναγνώστη. Έχω πει σε διάφορες περιστάσεις ότι δεν συχνάζω εδώ για να μοιράζω κουπόνια και να κάνω προπαγάνδα (με την κακή έννοια). Πρώτον διότι δεν το σηκώνει το μαγαζί και δεύτερον γιατί δεν έχω αυτά τα μυαλά. Γούστο σου και μαγκιά σου να δηλώνεις ό,τι δηλώνεις. Τι να σου πούμε εμείς; Άλλαξε;;; Τι είναι η πολιτική ταυτότητα ενός ανθρώπου; Πουκάμισο;

  Καμία αντίρρηση να συζητήσουμε πολιτικά (αν και πραγματικά πολλές φορές δυσκολεύομαι να καταλάβω τι εννοείς). Αλλά εδώ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορούσα ποτέ να ανοίξω σοβαρή συζήτηση για τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό σου; Νομίζεις ότι συνομιλείς με κάνα κολλημένο παλιό κούτβη τής δεκαετίας τού ’30; Για όνομα!

  Έτσι λοιπόν, «τσίμπησα» αυτή σου τη δήλωση κι έκανα το πείραγμά μου (αφού «κλωτσάς» με το σκώμμα), το μόνο που μπορούσα να κάνω. Πείραγμα φίλε Αναγνώστη, τσίγκλισμα, πώς το λένε; Χωρίς καμία κακή πρόθεση και χωρίς καμία δυσανεξία στο διαφορετικό (πολιτικά) από εμάς. Χθες με γνώρισες;

  Χαλάρωσε, ρε γμτ! Δεν ειμαστε (ακόμα) εξουσία! Κι ούτε πρόκειται να σε στείλουμε σε κάνα γκουλάγκ![***] 😉

  Τα λέμε

  [***] Για νησί, παίζεται όμως. Μη το πάρεις κατάκαρδα, αν σου έρθει καμιά «απόσπαση». Καλοκαιράκι έρχεται, θα κάνεις και μπανάκια! 😉

 85. Ο/Η Left G700 λέει:

  Γαβριάδες είπες, товариш Яков Федотович;

  Γουστάααρωωω! 🙂

  Увидимся

 86. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Ε!! άμα είναι έτσι κατέβασε δισέλιδο 🙂
  Λέφτηδες,
  Πέραν από τους ..αυτοπροσδιορισμούς και τα λοιπά, γνώμη μου είναι ότι κάποιες φορές σας φεύγει η αίσθηση του τάιμινγκ.
  Αυτό είναι προβλημα, αλλά στην περίπτωσή σας μπορεί και να έχει μια λογική, αφού είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλούς νέους.
  Ας μείνουμε εκεί και κάντε και σεις ότι μπορείτε να το υποστηρίξετε (το να μενουμε εκεί, έτσι και αλλιώς όλοι εδώ μέσα κάπου μένουμε ο ένας με τον άλλον, απλώς επειδή έχουμε περισσότερες κοινές …προσλαμβάνουσες συνεννούμαστε πιο εύκολα)
  Μάλλον 😉

 87. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  έχετε καμμιά καλή ιδέα για το νησί του ΥΓ ;;;

  καλό θα ήταν να μας στέλνατε ( εμένα και τον Αναγνώστη ) στην ορεινή Κρήτη. Εκεί ανάμεσα σε ρακές και χοχλιούς μπουμπουριστούς θα είχαμε τη χαρά να ανταλλάσουμε σκώματα σε άπταιστον Αραμαϊκή 🙂

 88. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Έχω άκρες Παπούλη, γερές.
  Τόσο γερές που αρκετά βράδια του Αυγούστου τα περνάω κάτω από πλάτανο σε (ημι)ορεινό χωριό της Κρήτης, τρώγοντας χοχλιούς και πολλά άλλα, συνοδεία ρακής και ..αγορεύοντας περί τα πολτικά, μέχρι να μας πάρει και να μας σηκώσει και να αλλάξουμε ατζένατα συζητώντας (όλοι) για γενικότερα θέματα που μας απασχολούν για την υπόσταση του ανθρώπου τις ανθρώπινες σχέσεις και τέτοια 🙂

 89. Ο/Η papoylis λέει:

  Και εγώ Αναγνώστη έχω άκρες εκεί 😉 🙂

 90. Ο/Η papoylis λέει:

  Φαίνεται ότι αυτό μου το ποστ έχει «ενθουσιάσει» κυριολεκτικά το παλιό μου φίλο Βάμπιρα… 🙂

  Τον ευχαριστώ για τη διαφήμιση 🙂 🙂

 91. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ορέ άμα έχετε εσείς άκρες εκεί εγώ τι να πω;;;;
  Αναγνώστη θα έλθω τον Αύγουστο να σε παρακολουθήσω ( να αγορεύεις) αλλά φέτος όχι για την υπόσταση του ανθρώπου, …πάλι! Γίνεται για την …ανάσταση; 🙂

 92. Ο/Η papoylis λέει:

  Πού ήσουνα εσύ βρε αλητάμπουρα όλη μέρα ;;; 🙂

 93. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович,

  Να τα ξεχάσεις αυτά που ξέρεις! Εσύ πιάνεις δουλειά! 😉

  Увидимся

 94. Ο/Η Left G700 λέει:

  Λοιπόν. Τα στεία τέρμα. Αρχίζει το ματς!

  Πριν, αρχίσει, πάρτε να ‘χετε (μερικές/μερικοί):

  Τελευταία δημοσκόπηση (ΣΚΑΪ)

  ΣΥΡΙΖΑ 28%

  ΝΔ 24%

  ΠΑΣΟΚ 15%

  ΚΚΕ 5% (and still …dropping! 😉 )

 95. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Άστα Παπούλη είχαμε τον τελευταίο αγώνα στο παιδικό πρωτάθλημα μπάσκετ και ένα παιδί χτύπησε κάπως άσχημα ! Αλλά το αντιμετωπίσαμε και ευτυχώς είναι καλύτερα τώρα.,σχεδόν καλά θα έλεγα. 😉
  Λέφτηδες
  οι δημοσκοπήσεις σαν κι αυτήν έχουν μόνο στόχο να συσπειρώσουν το μέτωπο των υπευθύνων απέναντι στον …κομμουνιστικό κίνδυνο! Μη μασάτε , μη παίρνετε αέρα και να παρακολουθείτε …εμένα για εκτιμήσεις, το …καλό που σας θέλω! 🙂 Αυτή τη στιγμή είμαστε κάτω από την επικοινωνιακή αντεπίθεση και ο κόσμος είναι κάπως μουδιασμένος !

  Και μια που θυμήθηκα την άλλη δημοσκόπηση που φέρατε εδώ ,για τους πολλούς που είναι τάχα μου διατεθειμένοι να ρισκάρουν απέναντι στο ευρώ και υπερ της δραχμής αυτή και αν ήταν ενταγμένη στην αφήγηση</b. ,πως υπάρχουν πολλοί που θέλουν την επιστροφή σ αυτήν και ιδίως αυτοί οι …επικίνδυνοι Συριζαίοι! 😉
  Είμαστε μπροστά σε μια γιγαντιαία προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα από μνημόνιο vs αντιμνημόνιο, όπου το πρώτο έχει χάσει καθαρά, σε Ευρώ vs δραχμής όπου το δεύτερο "εκπροσωπείται" από τον ΣΥΡΙΖΑ !!! Ολούρμου;;;

 96. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ωχ δεν έκλεισα τα μπολντ;;

 97. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Xo , τάκλεισα ! 😛

 98. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Νίκο Άλφα,

  Καλά τα ‘στρωσες τα χαρτιά. Αμ έλα που η πασιέντζα δεν βγαίνει; 😉

  1) Τι εννοείς οι δημοσκοπήσεις σαν κι αυτήν; Έχουν βγει καμιά δεκαπενταριά δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές και οι 13 δείχνουν πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ! Αυτή είναι η πρώτη που δείχνει τόσο μεγάλη διαφορά. Σύμφωνοι. Και έχει ως στόχο να συσπειρώσει τη Δεξιά. Και πάλι (ας πούμε, για την οικονομία τού λόγου) σύμφωνοι. Ωραία. Κι άμα συσπειρωθεί η Δεξιά, η Αριστερά τι θα κάνει; Θα παίζει …πόκα; 😉 Υπάρχει και μία διαλεκτική, φίλε Νίκο, μη τη ξεχνάς!

  2) θυμήθηκα την άλλη δημοσκόπηση που φέρατε εδώ ,για τους πολλούς που είναι τάχα μου διατεθειμένοι να ρισκάρουν απέναντι στο ευρώ και υπερ της δραχμής αυτή και αν ήταν ενταγμένη στην αφήγηση</b. ,πως υπάρχουν πολλοί που θέλουν την επιστροφή σ αυτήν και ιδίως αυτοί οι …επικίνδυνοι Συριζαίοι!

  Για βάστα! Είσαι δηλαδή τής άποψης ότι το 80% (περίπου) που προτιμάει το ευρώ, το προτιμάει πάση θυσία; Δηλαδή σου φαίνεται εξωπραγματικό οι 6 στους 10 που προτιμούν ευρώ να μη το προτιμούν άνευ όρων (και άνευ ορίων στη μιζέρια που απλώνεται στον ορίζοντα για δεκαετίες); Μα, φίλε Νίκο, μόνο τους ανέργους να υπολογίσεις, ήδη το έχεις προσεγγίσει αυτό το ποσοστό κατά μεγάλο μέρος!

  Επιπλέον: Όσοι θέλουν να παρουσιάσουν τους Συριζαίους ως επικίνδυνους έχουν από αλλού να πιαστούν (άστοχες δηλώσεις στελεχών, αριστερισμούς, κ.λπ., κ.λπ). Από αυτά τα «ψιλά γράμματα» θα πιαστούν που τα πήραμε πρέφα εμείς κι εμείς;

  Φυσικά και θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα. Και φυσικά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Να βλέπουμε όμως και τις διαθέσεις τού κόσμου. Διότι αν αποκοπεί η Αριστερά από τις διαθέσεις τού κόσμου, τι στο διάολο να την κάνουμε; Προτιμάμε να το ρίξουμε στην πόκα! 😉

  Τα λέμε

 99. Ο/Η Left G700 λέει:

  ΔΙΟΡΘΩΣΗ

  Αμ έλα που η πασιέντζα δεν βγαίνει; = Αμ έλα που η πασιέντζα δεν βγαίνει!

 100. Ο/Η Left G700 λέει:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ

  Αν το εύρημα το σχετικό με τις διαθέσεις αυτών που προτιμούν το ευρώ και τη διάκρισή τους σε «ευρώδουλους» και «ευρωσκεπτικιστές» ήταν προσχεδιασμένο ή έστω τους εξυπηρετούσε, γιατί το έθαψαν και δεν ακούστηκε κιχ;;;

  Φίλε Νίκο, δεν παρατάς τις πασιέντζες και ν’ αρχίσεις να καλλιεργείς το άθλημα της πόκας; 😉

 101. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Άλα τις ….. Left the Greek! 😀
  Ορέ Λεφτόπουλα καμιά φορά δεν καταλαβαίνετε τον Αναγνώστη (λογικό 🙂 ) μήπως άρχισα να ομιλώ κι εγώ την αραμαική;
  Αναφέρθηκα στην ουσία της δημοσκόπησης ή στην σκοπιμότητα της ερώτησης και την συνακόλουθη προβολή του αποτελέσματος πως απέναντι στην παραμονή στο ευρώ οι πιο σκληροί περί των όρων αυτής είναι οι Συριζαίοι για να μου λέτε πως :
  » Δηλαδή σου φαίνεται εξωπραγματικό οι 6 στους 10 που προτιμούν ευρώ να μη το προτιμούν άνευ όρων (και άνευ ορίων στη μιζέρια που απλώνεται στον ορίζοντα για δεκαετίες);Δηλαδή σου φαίνεται εξωπραγματικό οι 6 στους 10 που προτιμούν ευρώ να μη το προτιμούν άνευ όρων (και άνευ ορίων στη μιζέρια που απλώνεται στον ορίζοντα για δεκαετίες); » ;;;
  Ορέ Λέφτηδες χρειαζόταν δημοσκόπηση για αυτό το ζήτημα ;; Του ποιοι δλδ από αυτούς που επιλέγουν το ευρώ θα είναι πιο κριτικοί και λιγότερο διατεθειμένοι να δεχθούν την συνεπακόλουθη μιζέρια που επιβάλλουν οι τροικανοί χρησιμοποιώντας ακριβώς το φόβητρο της εξόδου από το ευρώ! Δεν είναι ηλίου φαεινότερο πως πρώτοι θα ήταν οι Συριζαίοι και δεύτεροι οι οπαδοί του ( τελείως) Καμένου; 😉
  Άρα ερώτημα με προφανέστατη απάντηση μπαίνει μόνο και μόνο για να στρέψει τη συζήτηση εκεί όπου προσπαθούν οι λούστροι να δημιουργήσουν το ψευτοδίλλημα» ευρώ ή δραχμή και να ενοχοποιήσει όσους αμφισβητούν ττην συγκεκριμένη πολιτική του μνημονίου που εμφανίζεται ως απαραίτητη συνθήκη παραμονής στο ευρώ! Διαφωνείτε σε αυτό ή πιστεύετε ακόμη πως ο λαδοΠόντικας είχε τέτοιες απορίες ;
  Λέει ο Παπούλης στο άλλο νήμα πως είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα από δημοσκοπήσεις και εν μέρει συμφωνώ. Διαφωνώ όμως στον χρονικό ορίζοντα αυτής της διαπίστωσης ! Οι δημοσκοπήσεις διά των καταλλήλων ερωτήσεων έχουν ενταχθεί πλήρως στο επικοινωνιακό παίγνιο και θα είναι μέχρι τέλους αναξιόπιστες!
  Τώρα στη …διαμάχη μεταξύ αποτελεσματικότητας των δημοσκοπήσεων και των δικών μου …μεθόδων ,επιτρέψτε μου να επικαλεστώ τα αποτελέσματα της προηγούμενης αναμέτρησης μου με τα …θηρία ! 🙂 🙂
  Από κει και πέρα αφού είναι επικοινωνιακά εργαλεία και τίποτε άλλο, είναι προφανές πως εγώ επιλέγω διαφορετικά σημεία, στα οποία θα πρέπει να δίνω έμφαση σε κάθε μία από αυτές, από αυτά που επιλέξατε εσείς, για ευνόητους λόγους ! 😉
  Για το τελευταίο, πως έθαψαν το «εύρημα «που σας …ενθουσίασε έχω την γνώμη όπως καταλαβαίνετε, πως δεν το έθαψαν αλλά αντιθέτως το δημιούργησαν! Όσο για τα άλλα σημεία που εκμεταλλεύονται για να πιαστούν όπως λέτε ,σαφώς ναι ,το κάνουν , αλλά η κυρίαρχη ατζέντα συνεπικουρώντας και ολόκληρη Μέρκελ μη ξεχνάμε ,έχει να κάνει με την κινδυνολογία για έξωση από το ευρώ !
  Και προσοχή ,ακόμη ρίχνω πασιέντζα , μη με αναγκάσετε σε …ρελάνς στην πόκα ! 🙂 🙂

 102. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Νίκο,

  Σόρυ που θα επιμείνουμε, αλλά το βασικό σου συμπέρασμα για τη δημοσκόπηση (= το «ψάξιμο» των διαθέσεων αυτών που «επί της αρχής» τοποθετούνται υπέρ τού ευρώ εντάσσεται στην επιχείρηση αλλαγής τής ατζέντας με το εκβιαστικό δίλημμα σε πρώτο πλάνο) παραμένει μετέωρο.

  Κοντολογίς: Το «ψάξιμο» αυτό, φίλε Νίκο, προσφέρει τα ελάχιστα (ελαχιστότατα) στο στήσιμο του μπαμπούλα-ΣΥΡΙΖΑ (εξήγησα συνοπτικά στο προηγούμενο σχόλιο πως έχουν άλλα «ατού» γι’ αυτό). Όμως, συνεισφέρει σε πολύ σημαντικό βαθμό στην αποδόμηση και απομυθοποίηση της ιδέας που (μέσω δημοσκοπησεων) μας υποβάλλουν εδώ και δύο χρόνια: 80 στους 100 Έλληνες θέλουν ευρώ!

  Και θέλεις να μας πεις ότι το μικροσκόπιο που αυτή η έρευνα βάζει και αποκαλύπτει πως όταν λέμε ευρώ δεν εννοούμε όλα μέσα! ωφελεί αυτούς που υποστηρίζουν ευρώ και τα μυαλά στα κάγκελα;;;

  Φίλε Νίκο, δεν είναι μόνο η πασιέντζα που δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει ούτε η εξίσωση! 😉

  Τα λέμε

  ΥΓ Εσείς οι αριστεροί έχετε μία μανία με τις θεωρίες συνωμοσίας. Μπας και είσαστε μετεμψύχωση παλιών αυλικών τής αυτοκρατορικής βυζαντινής αυλής;;; 😉

 103. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Είπα να το γράψω, να μη μου πείτε πως υποστηρίζω θεωρίες συνομωσίας, αλλά …βαρέθηκα!
  Και θέλετε να μου πείτε πως το «εύρημα» πως το 73% των Συριζαίων δεν γουστάρει πολλά -πολλά με το ευρώ ωφελεί τον Σύριζα ;;;
  Αν σταματούσε η έρευνα στο πόσοι είναι από το εκλογικό σώμα που έχουν ενδοιασμούς για τους όρους παραμονής στο ευρώ και δεν έκανε κατανομή σε κομματικούς χώρους θα συμφωνούσα μαζί σας! 😉

 104. Ο/Η Left G700 λέει:

  Άντε λοιπόν, ας το «κόψουμε» ισοπαλία! 🙂

 105. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Προκειμένου να τρέχουμε σε γιατρούς από εξάντληση*! 😀

  *Του …θέματος. 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s