Η μη-πληρότης του …Συντάγματος.

Με την ευκαιρία της σημαντικής σημερινής επετείου μου δίνεται το έναυσμα , εκλεκτοί μου αναγνώστες , να ασχοληθώ με  ένα πραγματικό επεισόδιο της ζωής μιας μέγιστης προσωπικότητας του περασμένου αιώνα. Το επεισόδιο αυτό , ανεκδοτολογικού χαρακτήρα , αν και πρόσφατα επιβεβαιωθέν , εμπεριέχει και προεκτάσεις που αγγίζουν την καθ’ ημάς ζοφερή πραγματικότητα.

Σαν σήμερα λοιπόν το 1906 ήρθε στο κόσμο στο Μπρνό της τότε Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας ο Κούρτ Γκαίντελ  (  Kurt Gödel ) , ο πλέον σημαντικός  ερευνητής της μαθηματικής λογικής  . Αυτός που σε ηλικία 25 ετών απέδωσε στη παγκόσμια κοινότητα το περίφημο ( και από πολλούς αντικείμενο διαστρέβλωσης , ξεχειλώματος , εκμετάλλευσης ) διπλό θεώρημα της μη πληρότητας των συνεπών αξιωματικών συστημάτων.

Δεν θα ασχοληθώ με το κατ’ εξοχήν  αντικείμενο της δραστηριότητας του μεγάλου μαθηματικού , αφού ομολογώ ότι μόνο εν μέρει μπορώ να κατανοήσω αυτά τα ζητήματα , αν και έχω προσπαθήσει. Αυτό που σήμερα είναι το  θέμα του άρθρου αφορά ένα επεισόδιο της ζωής του όταν πλέον αυτοεξόριστος ζούσε στις ΗΠΑ.

Αλλά πρώτα ας δούμε μερικά στοιχεία που θα φωτίσουν λίγο το χαρακτήρα του ανθρώπου , ώστε να γίνει κατανοητό το ειδικό συναισθηματικό , ψυχικό «έδαφος»  του προσώπου στο οποίο στη συνέχεια θα κινηθούμε :

Δευτερότοκος υιός μιας οικογένειας αυστριακών της μεσαίας τάξης εκδήλωσε από πολύ μικρός  συμπτώματα ιδιοφυΐας αλλά και ιδιοτυπίας. Γνωστός εντός της οικογένειας ως «Χερρ βαρούμ»  – «Κύριος γιατί;» με εύθραυστη υγεία και εμμονικές συμπεριφορές , επέδειξε εξαιρετική επίδοση σε  όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μέχρι να βρεθεί στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης όπου , μετά από αμφιταλαντεύσεις , αφιερώθηκε στη μελέτη των μαθηματικών και της φιλοσοφίας.

Ήταν τυχερός επειδή εκείνη τη περίοδο  μεγάλα πνεύματα ασχολούνταν με ζητήματα της μαθηματικής λογικής ,  της τυπικής λογικής και των σχετικών φιλοσοφικών ερευνών σε διεθνή κλίμακα , αλλά και ειδικά στο πανεπιστήμιο της Βιέννης  , όπου και λειτουργούσε ο γνωστός » Κύκλος της Βιέννης» με Κάρναπ , Σλικ , Βιττγκενστάιν του οποίου σύντομα έγινε μέλος.   Ακούραστος μαθητής  και μελετητής με ακόρεστη διάθεση για κάθε είδους γνώση , με  τερατώδη αυτοπειθαρχία , συστηματική αυτοοργάνωση , μόνιμος θύτης και θύμα των εμμονών του ,  έφτασε το 1931 στη διδακτορική του διατριβή να διατυπώσει το περίφημο διπλό θεώρημα , ανατρέπωντας τις βεβαιότητες ( τρόπος του λέγειν ) και τις ελπίδες των Russell  και Hilbert  για τη δυνατότητα κατασκευής συστημάτων – συνόλων εσωτερικά συνεπών και συγχρόνως χαρακτηριζόμενων από πληρότητα.

Αλλά δεν θα σας κουράσω με  άχρηστες λεπτομέρειες επί των μαθηματικών. Σημασία έχει ότι η δημοσίευση αυτής της εργασίας  είχε άμεσα σχεδόν τεράστια απήχηση και επίδραση στον ειδικό κύκλο των επιστημόνων που ασχολούνταν με τη μαθηματική λογική , ενώ σύντομα το επίτευγμα του Γκαίντελ έγινε γνωστό σε ευρύτερους κύκλους  .  Το όνομα του διαδόθηκε και η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της χώρας του αλλά και της παγκόσμιας πανεπιστημιακής   κοινότητας χωρίς ο ίδιος να το επιδιώκει. Παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν εμπλέχθηκε σε πολιτικούς αγώνες όπως πχ ο Russell , όταν ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία και αργότερα  μετά το Άνσλους ( 1938 ) ο Κούρτ Γκαίντελ , θεϊστής , μελετητής του Κάντιου και εν μέρει πιστός Λουθηρανός ,  αντιμετώπισε με απαξία το ναζισμό . Η δολοφονία από ναζιστή φοιτητή το 1936 μέσα στο πανεπιστήμιο του μέντορά του Μόριτζ Σλίκ υπήρξε σημαδιακό γεγονός για το Γκαίντελ.  Έκτοτε είχε μόνιμη φοβία ότι θα τον δηλητηριάσουν , απέφευγε να  τρώει  οτιδήποτε για το οποίο δεν μπορούσε να ελέγξει τη προέλευση , μια εμμονή που θα τον τυραννούσε μέχρι τη ( και θα τον οδηγούσε τελικά στη ) τελευτή του βίου του το 1978 .

Ήδη  ο Γκαίντελ  είχε  δημιουργήσει δεσμό με μια χορεύτρια νυκτερινών κέντρων  την Αντέλε Πόρκερτ , μεγαλύτερη του κατά 8 χρόνια , την οποία παντρεύτηκε μετά από δεκαετή σχεδόν δεσμό    το 1938 και παρά τις οξύτατες αντιδράσεις της οικογένειας. Έκτοτε αυτή θα φρόντιζε και θα επέβλεπε προσωπικά τη διατροφή του μεγάλου μαθηματικού , που σε παροξυσμούς των εμμονών του αρνιόταν να φάει το παραμικρό αν δεν είχε την «σφραγίδα» της συζύγου.  Με την είσοδο των γερμανών στη Βιέννη και το Άνσλους ο Γκαίντελ έχασε τη θέση λέκτορα στο πανεπιστήμιο της Βιέννης και φοβούμενος μήπως  στρατευθεί αποφάσισε το 1940 να διαφύγει στο εξωτερικό.

Ήδη είχε μέχρι πρόσφατα ταξιδέψει αρκετές φορές για να δώσει διαλέξεις στις ΗΠΑ και ειδικά στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον . Το εκεί Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών ( IAS )  κρατούσε πάντοτε ανοικτή μια θέση γι’ αυτόν , κοντά σε άλλα «τέρατα» εκείνης της εποχής. Ήδη αρκετοί σημαντικοί γερμανοί και αυστριακοί  επιστήμονες είχαν καταφύγει πέραν του Ατλαντικού  κυνηγημένοι από τη χιτλερική πανούκλα και η ευκαιρία ήταν παρούσα και δελεαστική. Έτσι ο Γκαίντελ  , φοβούμενος τα υποβρύχια στον Ατλαντικό , παίρνει τη σύζυγό του και μέσω του Υπερσιβηρικού φθάνει στον Ειρηνικό και από εκεί στη Δυτική Ακτή. Από τότε θα παραμείνει οριστικά στις ΗΠΑ και στο Πρίνστον όπου θα αναπτύξει σχέσεις με όλη την εκεί ελίτ. Φον Νιούμαν , Όσκαρ Μόργκενστερν , Άινστάιν και άλλοι θα αποτελέσουν το στενό του κύκλο , μάλιστα ο θείος Αλβέρτος σε μια χιουμοριστική του ρήση θα αναφέρει ότι  αν και δεν είχε τίποτα πλέον να προσφέρει στην επιστήμη είχε τουλάχιστον τη δυνατότητα  στην Αμερική να ωφεληθεί επειδή μπορούσε να κάνει περιπάτους με το Γκαίντελ….

Ο Γκαίντελ συνέχισε στο Πρίνστον την ερευνητική του δραστηριότητα με την ίδια αφοσίωση και συστηματικότητα χωρίς βέβαια να αποτινάξει , στο νέο και ασφαλές γι αυτόν περιβάλλον , τις ιδιοτυπίες  , τις παραξενιές και τις εμμονές του. Το 1946 , όταν πλέον ο ΒΠΠ είχε τελειώσει ο Τρούμαν άρχισε να δίνει στους εξόριστους μεγάλους επιστήμονες την Αμερικάνικη υπηκοότητα τιμής ένεκεν  αλλά και για ευνόητους λόγους. Είναι γεγονός ότι η τεράστια ανάπτυξη της πανεπιστημιακής έρευνας , των νέων επιστημονικών πεδίων , καθώς και η μετέπειτα κυριαρχία των ΗΠΑ στη γνώση , τη καινοτομία και τη τεχνολογία οφείλονται  και στην εισροή και την επίδραση αυτών των σημαντικών «εγκεφάλων» στο δυναμικό της χώρας. Ο Άινστάιν είχε ήδη λάβει από το προηγούμενο έτος την υπηκοότητα   και όλη η «παλιοπαρέα» ,  σε συνεννόηση προφανώς και με τις αρχές ,  ενθάρρυναν το Γκαίντελ  να προχωρήσει στην υποβολή σχετικής αίτησης.

Ο ίδιος αρχικά δίσταζε , αλλά όταν πείσθηκε  ζήτησε να μάθει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει η αίτηση του δεκτή. Τη τελική εξέταση , σχεδόν τυπική υπόθεση , ενώπιον δικαστού  ο ταλαίπωρος Γκαίντελ εξέλαβε ως μία ακόμα εξέταση – διαγώνισμα για το οποίο έπρεπε να προετοιμασθεί με το πλέον  αποτελεσματικό τρόπο. Μέχρι εκείνη την ημέρα  είχε χρόνο αρκετών μηνών κατά τη διάρκεια του οποίου αφιερώθηκε κυριολεκτικά στη μελέτη κάθε ζητήματος που αφορούσε τη γλώσσα , την ιστορία  , τους θεσμούς και την οργάνωση του κράτους  του οποίου φιλοδοξούσε να γίνει πολίτης. Παρά τις συμβουλές και παραινέσεις των φίλων του , ότι η διαδικασία είναι τυπική και ότι  η ενδελεχής και εξαντλητική προετοιμασία  στην οποία είχε αποδυθεί ψυχή τε και σώματι ήταν άνευ νοήματος , ο Γκαίντελ συνέχιζε ακάθεκτος. Τελειοποίησε τη γνώση της γλώσσας , αναδίφησε στην ιστορία της χώρας από τη προκολομβιανή περίοδο μέχρι και τη σύγχρονη εποχή , μελέτησε τη πολιτική ιστορία , την οργάνωση του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη νομοθεσία και κατέληξε στη μελέτη του Συντάγματος. Και εδώ  ο μεσήλικας  «μαθητής» επέδειξε τη προσήκουσα εμβρίθεια , αυτοπειθαρχία και αυτοθυσία , το χαρακτηριστικό του σχολαστικού γερμανού μελετητή : Κρατώντας σημειώσεις , αναλύωντας λογικά τα άρθρα , χρησιμοποιώντας την «αρίθμηση Γκαίντελ» για τις λογικές προτάσεις , αφιέρωσε τον εαυτό του στη μελέτη και κατανόηση του θεμελιώδους νόμου του πολιτεύματος. Και ώ του θαύματος :

Σύμφωνα με τις αναμνήσεις των φίλων του ( και ειδικά του Μόργκενστερν )  ο Γκαίντελ  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αμερικανικό σύνταγμα εμπεριέχει λογικά σφάλματα που δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον ή κάποιους να επιβάλλουν καθεστώς χιτλερικού τύπου χωρίς να παραβούν κανένα άρθρο ….! Πλήρης ανησυχίας και έμπλεος δέους ο Γκαίντελ εκμυστηρεύτηκε το συμπέρασμα του στο στενό του κύκλο και παρά τις αντιδράσεις επέμεινε χωρίς ωστόσο να γίνει πιό σαφής. Η βεβαιότητα που τον διακατείχε  έδειχνε ότι δεν επρόκειτο οπωσδήποτε για ένα παροδικό εμμονικό φαινόμενο από αυτά που συχνά χαρακτήριζαν τη συμπεριφορά του. Η μακρά ενασχόληση του με τις εκφάνσεις των λογικών προτάσεων , η βαθύτατη γνώση του , η δεινή του αναλυτική ευχέρεια  αλλά και η μέχρις βλακείας εντιμότητα του αποθάρρυναν κάθε αντίλογο και κάθε αμφισβήτηση του λογικού του συμπεράσματος.

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες πριν ο Γκαίντελ βρεθεί  μπροστά στο τοπικό δικαστή όπου θα έδινε τη τελική εξέταση ώστε να εγκριθεί  το αίτημα του. Οι φίλοι του προσπαθούν να τον πείσουν να αποφύγει κάθε αναφορά στο συμπέρασμα του σχετικά με το αμερικάνικο σύνταγμα ενώπιον του δικαστή και ελπίζουν ότι ο Γκαίντελ θα αντιληφθεί επιτέλους το συμφέρον του και δεν θα προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Στις 5 Δεκεμβρίου 1947 ο Γκαίντελ μαζί με το Μόργκενστερν και τον Άινστάιν ( ως μάρτυρες ) εμφανίζεται μπροστά στο δικαστή Φίλιπ Φόρμαν στο Τρέντον του Νιού Τζέρσεϋ. Τα υπόλοιπα μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσαν αστικό μύθο που κυκλοφορούσε ευρύτατα στους πανεπιστημιακούς κύκλους ως ανεκδοτολογικό περίεργο, αλλά η πρόσφατη ανακάλυψη και δημοσίευση ενός σημειώματος του Όσκαρ Μόργκενστερν αποκαθιστά  ( εν μέρει τουλάχιστον ) τα πραγματικά περιστατικά :

Προς καλή τους τύχη ο δικαστής είναι εκείνος που έδωσε την υπηκοότητα στο θείο Αλβέρτο. Σύμφωνα με το σημείωμα του Μόργκενστερν που πρόσφατα ανακάλυψε η χήρα του Ντόροθυ Μόργκενστερν και έχει δημοσιεύσει το IAS η συνομιλία ήταν πολύ σύντομη και έχει περίπου ως εξής :

Ο δικαστής Φόρμαν ρωτά τους δύο μάρτυρες αν θεωρούν ότι ο υποψήφιος επάξια δικαιούται την αμερικάνικη υπηκοότητα και οι δύο μακαντάσηδες  απαντούν καταφατικά με συνοπτικές διαδικασίες . Μετά ο δικαστής στρέφεται στο μόνιμα ανήσυχο Γκαίντελ :

Δικαστής : Από ποιά χώρα προέρχεστε κύριε Γκαίντελ  ;;;

Απάντηση : Από την Αυστρία κύριε δικαστά

Δικαστής : και ποιό πολίτευμα είχατε εκεί ;;;

Απάντηση : Είχαμε δημοκρατία  αλλά το Σύνταγμα μας ήταν τέτοιο που επέτρεπε  την επιβολή δικτατορίας , πράγμα που έγινε..!

Δικαστής : Ωωωω… αυτό είναι πολύ κακό. Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί εδώ…!

Απάντηση : Όχι βέβαια … είναι δυνατόν και μπορώ να σας το αποδείξω…!

Μια γρήγορη και ανεπαίσθητη ανταλλαγή βλεμμάτων μεταξύ του δικαστή και των δύο μαρτύρων ήταν αρκετή ώστε να αποφευχθεί το «μοιραίο» :

Δικαστής : Ωωω θεέ μου… Τέλος πάντων ας μην επεκταθούμε σε αυτό..

Και σύντομα έκλεισε τη διαδικασία μπροστά στον έκπληκτο Γκαίντελ που ήταν έτοιμος να αναπτύξει επί πινάκων τη συλλογιστική και το συμπέρασμα του , χορηγώντας του την υπηκοότητα και καλώντας τον να λάβει το σχετικό όρκο.

Κατά την έξοδο από το κτίριο οι τρεις πλέον πολίτες των ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατοίκους που ζητούσαν αυτόγραφα από το θείο Αλβέρτο.. Αφού έδωσαν τα αυτόγραφα και επιστρέφωντας μέσα στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Μόργκενστερν ο Άινστάιν χαρακτήρισε το γεγονός με τα αυτόγραφα ως απομεινάρι του κανιβαλισμού. Στην εύλογη απορία των δύο άλλων απάντησε » Παλαιά ζητούσαν το αίμα σου , τώρα το μελάνι  σου…» . Και στρεφόμενος στο Γκαίντελ του είπε : «Αυτή λες να ήταν η μόνη και τελευταία σου εξέταση Γκαίντελ ;;;». Ο Γκαίντελ έντρομος απάντησε : » Γιατί υπάρχει και άλλη ;;;» Και ο Άινστάιν είπε » και βέβαια , θα είναι όταν θα μπεις στο τάφο..!» για να εισπράξει την απάντηση του σχολαστικού : » Κανείς δεν μπαίνει στο τάφο του … τον βάζουν άλλοι…!»

Αυτός ήταν ο Κούρτ Γκαίντελ  και η εμμονή του στη σχολαστικότητα και τη τυπικότητα. Πολλά χρόνια αργότερα , όταν αρρώστησε η σύζυγός του και μπήκε σε νοσοκομείο στα τέλη του 1977 ο Γκαίντελ βαθύτατα διαταραγμένος αρνήθηκε κάθε τροφή. Πέθανε τον Ιανουάριο του 1978 από ασιτία έχωντας φτάσει τα 30 κιλά…!

[ Αναρωτιέται κανείς ποιά συμπεράσματα θα έβγαζε ο Κουρτ Γκαίντελ αναλύωντας  λογικά το  δικό μας Σύνταγμα … 😉 ]

This entry was posted in Βίοι Αγίων - Λειψανοθήκαι, Δαρβινικά κατάλοιπα, Διαχρονικά επίκαιρα, Επέτειοι και επαίτειοι, Φυσιογνωμίες. Bookmark the permalink.

37 Responses to Η μη-πληρότης του …Συντάγματος.

 1. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  «Αναρωτιέται κανείς ποιά συμπεράσματα θα έβγαζε ο Κουρτ Γκαίντελ αναλύωντας λογικά το δικό μας Σύνταγμα … «, καθώς και αν τον άφηνε ο εδώ δικαστής να τα εκθέσει 😉 .

 2. Ο/Η Δικαστής λέει:

  Αναγνώστη
  είσαι …ελεύθερος να το εκθέσεις (το …συμπέρασμα ) ! 😉

 3. Ο/Η papoylis λέει:

  Ο ανωτέρω αναλαβών το ρόλο του …Δικαστή είναι ο Νικάλφας , προς ενημέρωση σου Αναγνώστα 😉

 4. Ο/Η Δικαστής λέει:

  Ορέ Παπούλη
  οι αμφιβολίες είναι υπέρ του …κατηγορουμένου, αφού! 😉 🙂

  Όσο για το σύνταγμα ξεκινήστε από το αξίωμα πως είναι συνταγματικό ότι …βολεύει εμένα! 😉

 5. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Επειδή ο εξέκιουτιβ(*) σύμβουλός μου σε συνταγματικά θέματα είναι απασχολημένος για καμιά βδομάδα (κατεβαίνει λέει επικεφαλής ενός μικρομεσαίου κόμματος 😉 και συν τοις άλλοις κάνει και τον ..οικονομολόγο) , ζητώ πίστωση καμιά δεκαριά μέρες, που θάχει πάρει τ’ α@@@@@α του και θα μπορεί να ασχοληθεί επισταμένως με το ζήτημα, ώστε να σας απαντήσω και εγώ ..επισταμένα.

  ΥΓ Δεν μου λες εσύ ο ανωτέρω, την τήβενο και τα γουνάκια (σαν τον Κόκκινο) την κόλλησες από το ΣΥΡΙΖΑ αφεαυτού του ή παίξαν ρόλο τα πολλά πολλά του ..χώρου με τον Καμμένο;; 🙂

  (*) ο τίτλος ..απονέμεται σε όσους(ες) στα πλαίσια των καθηκόντων τους ψήνουν και καφέ και επειδή το ιδιατέρα παραξηγέιται έυκολα τους(τις) λένε εξέκιουτιβ

 6. Ο/Η Δικαστής λέει:

  Tρέχω σήμερα αλλά την είχα από τον Μπένι λόγω …ειδικότητας * 😉

  *Διαστρέβλωσης του συντάγματος

 7. Ωραία ιστορία, παπούλη. Κρίμα που (φαντάζομαι) δεν σώθηκαν οι σημειώσεις του Γκαίντελ.

 8. Ο/Η papoylis λέει:

  Δύτα

  σώζονται πολλές σημειώσεις του Γκαίντελ αλλά καμμία σχετικά με τη περίοδο προετοιμασίας του για τις «εξετάσεις» υπηκοότητας… 🙂

  Αναγνώστα

  Βλέπω δε χάνεις ευκαιρία να μεταφέρεις και εδώ τη παραφιλολογία για το πολυθρύλητο τάχα μου ειδύλλιο μεταξύ καμμένου και τσιπρόπουλου. Εσύ που είσαι μέσα στα πράγματα πες μας λοιπόν : τόσο πολύ έχουν σφίξει οι κώλοι εκεί προς Ιπποκράτους , Συγγρού και Περισσού μεριά ;;; τι λένε άραγε οι μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις.;;;… Ή μήπως μας κουνάνε στη μούρη το μπαμπούλα για να συμβάλλουμε με τη ψήφο μας στη σωτηρία της πατρίδος ( των λούστρων και των τοκογλύφων ) ;;; Να σου ομολογήσω ότι θα χαρώ πολύ να πέσω έξω στις προβλέψεις μου για το εκλογικό αποτέλεσμα ειδικά αν συμβούν μερικά από τα εξής ενδεχόμενα :

  α) ΝΔΣΟΚ < 40%
  β) ΝΔ – ΣΟΚ > 8%
  γ) ΣΥΡΙΖΑ – ΣΟΚ > 1%
  δ) ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ > 2%
  ε) ΔΗΜΑΡ < 4%

  Τότε θα έχω την υποχρέωση αλλά και τη χαρά να κεράσω τον αγαπητό μας Νικάλφα , την ίδια ώρα που εκεί ψηλά στην Ιπποκράτους θα συμβαίνει η αποκαθήλωση του … εξεκιούτιβ και θα αναλαμβάνει η Αννούλα Xerox…. 🙂

 9. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Αυτό που μου λένε τα πράματα είναι ότι το τσιπρόπουλο δεν πάει άσχημα και το μόνο που έχει να φοβάται (όχι για να μην κάνει Κυβέρνηση, είπαμε..) είναι ο εαυτός του, όπως έλεγε και ο Αλκέτας Παναγούλιας παλιότερα.
  Πάντως προσπαθεί (να τα κάνει μούτι), τεμπέλη δεν τον λες.
  Αλλά άμα τον έχεις τόσο άχτι, το κόλπο είναι να αρχίσεις να τον κολακεύεις τελείως και να φουσκώσουν κι άλλο τα μυαλά του και να …ξεφύγει (ανάμεσα στα άλλα και στο ποσοστό).
  Το αυτό και για τους γύρω του 🙂

 10. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα

  με τον όρο «πράματα» εννοείς τους γνωρίζοντες εκ των ..έσω ;;;; 🙂

 11. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  M’ αρέσει που με καταλαβαίνεις (όχι όμως εκ των στον εσω στα τσιπραίκα, έσω …γενικότερα 🙂

 12. Ο/Η papoylis λέει:

  Ήμουν σχεδόν βέβαιος 🙂

 13. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Εγώ δεν ξέρω τι λέτε εσείς οι εξεκιούτιβες , είμαι από χωριό, εκείνο που ξέρω είναι να …ανασκουμπωθούμε, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την φτώχεια μας ρε γμτι, πολύ φτώχεια μιλάμε, φαίνεται από την …κερκίδα !
  Τρέχουμε με σταράκια και οι άλλοι με κάτι …τάπες νααα ! 😉 🙂

 14. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович Павлов,

  Η ιστορία, μερικά σημεία τής οποίας ήξερα, είναι όντως εντυπωσιακή. Και η εξιστόρησή σου, όπως πάντα όταν διηγείσαι ιστορίες, γοητευτική. Αλλά μου έλειψαν λίγα λόγια παραπάνω για το περίφημο θεώρημά του και τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του. Ως »θετικός» και σκεπτόμενος, όλο και κάτι θα είχες να μας πεις…

  Κατά τα άλλα, διακρίνουμε μια »αγάπη» για το Τσιπρόπουλο, που λες κι εσύ, από κάποιους[***] μέσα εδώ ή κάνουμε λάθος; Μπράβο ρεύμα ο Φώτης!… 😉

  Увидимся

  [***] Ονόματα δε λέμε και υπολήψεις δεν θίγουμε! Μη τους ακυρώσουν και την κάρτα δανεισμού βιβλίων από την Εθνική (Αθηναϊκή) Βιβλιοθήκη και το ‘χουμε κρίμα στο λαιμό μας!… 😉

 15. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Ευτυχώς τώρα στην κρίση που όλα φαίνοναται μαύρα, υπάρχουν και τα παιδιά (η ελπίδα μας) και βλέποντάς τα να …καταγίνονται με τις ασχολίες τους, με αυτήν την ανυπόκριτη αφέλεια που χαρακτηρίζει τη νεότητα (την πολύ πρώιμη όμως), κάτι που γίνεται συγκινητικό στο τέλος, ..νοιώθουμε (κάπως) καλύτερα 🙂

 16. Ο/Η nikiplos λέει:

  Καλησπέρα…

  πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ενός γεγονότος που το αγνοούσα… Tον κύριο Γκέντελ τον έχω συναντήσει περιστασιακά, καθώς ο τρόπος που διδάχτηκα τις διάφορες θεωρίες ήταν μάλλον δογματικός και αποσπασματικος παρά ολιστικός δλδ να αξιώνει να έχουν οι θεωρίες καθολικότητα. Τον συνάντησα μάλλον σε επιχειρήματα θεολογικής και ιδεαλιστικής προσέγγισης, καθώς οι υπερασπίζοντες τη θρησκεία, έβαζαν πάντα το διπλό θεώρημα του Γκέντελ σαν φράγμα σε τρία ζητήματα: α) Ο άνθρωπος ποτέ δεν θα κατορθώσει να απαντήσει σε όλα τα φυσικά προβλήματα, αφού δεν μπορεί να κατασκευάσει μια θεωρία συνεπή και πλήρη, δλδ πάντα θα έχει ερωτήματα που δεν θα μπορεί να τα ερμηνεύσει με τη θεωρία του. Επομένως, τα μαθηματικά του θα είναι ατελή… β)Ο άνθρωπος σαν ένα αυτοσυνεπές σύστημα λογικής είναι πεπερασμένος από μόνος του, επομένως δεν μπορεί να ερμηνεύσει ότι δεν βλέπει ούτε να βάλει παραμέτρους για αυτά… επομένως εγκαταλείψτε τις …θεωρίες για χωρόχρονους και 4 ή 5ες διαστάσεις… γ) Το σύμπαν δεν μπορεί να περιγραφεί σαν κλειστό και αυτοσυνεπές σύστημα, επομένως κάτι υπάρχει έξω από αυτό… οπότε Κούκου? εγώ είμαι το φως του κόσμου… κλπ κλπ κλπ

  Και τα πράγματα θα ήταν ακόμη δυσμενέστερα για μας τους υλιστές, αν δεν έβγαινε η κακούργα η κβαντομηχανική να πει σε όλους αυτούς τους … αυτοσυνεπείς: «χαλαρώστε… καθήστε και απολαύστε την μη σας ρίξω καμία … ατομική βόμβα!!!» Και διατύπωσαν οι αναιδέστατοι και τη «δίδυμο γέννεση» μουστάκια… και ευτυχώς έδωσαν σε μας τους υλιστές αέρα να μιλάμε ακόμη για φαντασιακές γνώσεις και πολυθεϊστικές προσεγγίσεις στα ζητήματα αυτά, και ας αφήσουμε τους καθολικούς επιστήμονες της μίας θεωρίας, του ενός μπιγκ μπανγκ και του ενός θεού να κουρεύονται… Οι θεοί μπορούν κάλλιστα να είναι πολλοί, να παίζουν ζάρια κλπ κλπ κλπ Και επειδή είναι πράγματα που επίσης επιδερμικά μπορώ να κατανοήσω και πολλώ δε μάλλον που είμαι και τελείως άσχετος, σταματώ εδώ…

 17. Ο/Η Left G700 λέει:

  Τι τα θες, τι τα γυρεύεις: Όσο υπάρχουν ψαράκια, όλο και κάποια θα τσιμπάνε. Και τα μεγάλα (= ψάρακλες) θα καταπίνουν και όλο το αγκίστρι! 😉

 18. Ο/Η Νέο Kid Στο Block λέει:

  Και μετά σού λένε ότι ο άνθρωπος είναι λογικό ον και τα ρέστα …πφφφ!
  Κοτζαμάν Πάπας (και Βούδας και Αλλάχ κι αμάν-αμάν) της τυπικής λογικής και δεν μπόρεσε να τζινάψει ότι το ενδεχόμενο να πεθάνει από ασιτία επειδή δεν έτρωγε(!), ήταν ελαφρώς πιθανότερο από το ενδεχόμενο να πέθαινε από δηλητηρίαση!:-)

  Ωραίος ο Παππούλης! (και καλώς σάς βρήκα και ασφαλώς σάς αξίζω σα σχολιαστής ,συγχαρητήρια και σ’ανώτερα!)

  Άντε, καλό βόλι την Κυριακή στα «Ueber formal unentscheidbare Saetze der Principia
  Politica und verwandter verrueckte Systeme» 🙂

 19. Ο/Η atheofobos λέει:

  Σχετικά με τον ΓΚΕΝΤΕΛ και την παράνοια που έπασχε έχω γράψει στο παρελθόν σχετικό άρθρο με τίτλο ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΙΑ;

 20. Ο/Η papoylis λέει:

  καλώς ήλθες νεοκίδιε 🙂

  Αθεόφοβε

  μαύρα μάτια κάναμε να σε ..ξαναδούμε 🙂

 21. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Γ@μω!!
  Μετά τα ελληνικά (τα σωστά) που έμαθα από τη Μπέρνυ και τα λατινικά από τις φίλες της, ήρθε η ώρα να ασχοληθώ και με τα γερμανικά, όχι τίποτα άλλο αλλά άμα ολκληρώσω το τρίπτυχο,να δω ποιος συνταγματολόγος (που με κάτι κουτσολατινογερμανικά και μια ..εφράδεια μου το παίζουν και ..οικονομικών) θα μου κουνιέται μετά
  Χαίρε Νεοκίδιε 🙂

 22. Ο/Η Νέο Kid Στο Block λέει:

  Παπούλη μου, σ’ ευχαριστώ για το καλωσόρισμα (ελπίζω μόνο να μη χρειάζονται εφεξής να περιμένουν δυο τέρμηνα, για να παίρνουν έγκριση εμφανίσεως τα σχολιάκια μου.:-) Το μέηλ που βλέπεις είναι αρχαίο και σε αχρηστία. Αν για οτιδήποτε θέλεις το κανονικό ,πάρτο ελεύθερα από τον Σαραντάκο)

  Αναγνώστη Αθηναίε, σ’ ευχαριστώ επίσης για το θερμό καλωσόρισμα!
  Χαίρομαι που σου δίνω πάτημα για να ικανοποιήσεις/ολοκληρώσεις την τρόικά σου (εε,το τρίπτυχό σου εννοούσα). 🙂
  Εντάξει, μια μικρή παράφραση στον τίτλο του περίφημου άρθρου του Γκαίντελ έκανα, για να ταιριάζει στα ψωροκωσταιναίικα πολιτικά.
  Μπάι δε γουέη, να και το πρωτότυπο άρθρο στα Γερμανικά (κάποτε παρίστανα ότι το καταλάβαινα πλήρως, αλλά πλέον ωρίμασα(σούρνονται και αρχές Αλτσχάιμερ..) και η κομπορρημοσύνη μου βαίνει μειούμενη)¨-)

  https://metalab.at/wiki/images/0/0b/Goedel.pdf

 23. Ο/Η Νέο Kid Στο Block λέει:

  Αντανακλαστικά Σαργκάνη ο Παπούλης !
  Σωστός! 😉

 24. Ο/Η papoylis λέει:

  Νεοκίδιε

  η καθυστέρηση στη δημοσίευση του πρώτου σχολίου σου οφείλεται στο ότι το κράτησε η WordPress για έλεγχο , όπως την έχω ρυθμίσει για να αποφεύγωνται οι σπαμιές . Αν διατηρήσεις τα ίδια στοιχεία τα σχόλια σου ανεβαίνουν ελέυθερα αφού ενέκρινα το πρώτο σχόλιο. 🙂

  και πάλι καλωςήλθες 🙂

 25. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Άκου Αναγνώστη, δεν θα μονοπωλείς εδώ όλα τα …εκπαιδευτικά προγράμματα και όλους τους διδάσκοντες, εντάξει; Είπαμε, ήμαστε …ώριμοι αλλά όχι τόσο πολύ που να έχουμε ξεχάσει και τον …Σόλωνα !

  Νεοπαίδαρε καλώς ήλθες και …καλώς όρισες! 🙂
  Εν τω με ταξί , μη σου ξεφύγει ο Αναγνώστης, ο σοφός μας, ο οποίος ως …μαθητής είναι πολύ παραπονιάρης . 😉
  Αν δεν πιστεύεις, ρώτησε και την προηγούμενη …διδάσκουσα. 🙂

 26. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Άμα ασχολούσασταν με τις σπουδές (γλώσσες και τέτοια) και εσείς οι ανωτέρω (δηλαδή οι ..παρέες σας), τώρα θα συζητάγαμε για κεντροαριστερή κυβέρνηση και θα μοιράζαμε υπουργεία.
  Αλλά βλέπεις το πρώτοι στα μαθήματα πρώτοι στον αγώνα σας ξυνίζει, γιατί είναι ..συστημικό και μου θέλετε ακαδημαϊκά πέντε και τέτοια και το ρίχνετε στον εμπειριοκριτικισμό και μου θέλετε και κυβερνητικές προτάσεις.
  Ιδού τώρα τα ολέθρια αποτελέσματα, να πέφτουμε στην ανάγκη της παπαρήγα και του ..Μάκη (Μαϊλη) και όχι τίποτα άλλο , αλλά εσείς δεν ξέρετε πόσο ..αφστηροί 😉 είναι. 🙂

 27. Ο/Η Νέο Kid Στο Block λέει:

  Αγαπητοί φίλοι, ενόψει της σοβαρής κυριακάτικης ευθύνης μας (έναντι των εαυτών μας και των συμπολιτών μας) και στα πλαίσια της προσπάθειας του συλλόγου Γκαιντελιστών «ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗΔΕΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΝΓΚ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΤΟΡ!» (του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, Γεν. Γραμματέας ,Ταμίας ,πρώτο και ακροτελεύτιο Μέλος) να διαπιστώσει ποιοι εξ υμών πληρούν τα προαπαιτούμενα κριτήρια ώστε να αξίζουν το δικαίωμα του εκλέγειν ,σας υποβάλω το εξής πρόβλημα στοιχειώδους λογικής:

  Στο Ξαφριστάν (γνωστή χώρα με ελλειμματικό προϋπολογισμό , αδιάβαστους αλλά ηθικούς και φιλόξενους υπουργούς και ξεμπροστιασμένες πουτάνες (οι πελάτες προστατεύονται από την «τάξη και ηθική») πραγματοποιούνται εκλογές .
  Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος 36 πολιτικοί αρχηγοί ,κάθε πολιτικός αρχηγός είναι είτε διεφθαρμένος είτε τίμιος. Μας δίνονται τα εξής στοιχεία:
  -Τουλάχιστον ένας από τους πολιτικούς είναι τίμιος .
  -Σε οποιοδήποτε ζεύγος πολιτικών, τουλάχιστον ένας από τους δύο είναι διεφθαρμένος .
  Μπορούμε να συμπεράνουμε, από τα δυο αυτά δεδομένα, πόσοι από τους πολιτικούς αρχηγούς αξίζουν την ψήφο των Ξαφριστανών; ( ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ψήφο την αξίζουν οι τίμιοι, έτσι;) 🙂

 28. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Όλοι (αξίζουν), διότι η αποδειξη του παραδόξου το ακυρώνει ως παράδοξο, η δε ..μη απόδειξή του, ακυρώνει τα σκέλη στα οποία βασίζεται για να διατυπωθεί.

  Δράττομαι δε της ευκαιρίας για να παρατηρήσω ότι η αριστερά στις μέρες μας εμφορείται από φιλελεύθερη διάλεκτο (αξίζουν) σε αντίθεση με παλιά που κυριαρχούσε η στρατιωτική (εκστρατεία, μέτωπο, μεγάλη πορεία κλπ) και για αυτό τελικά αναγκάστηκα να συμφωνήσω με το Νίκο (τον Α) πούχει λυσσάξει με την Κεντροαριστερά
  Εμένα κανονικά άλλα με συγκινούν, αλλά μέχει φάει κανα χρόνο εδώ μέσα , οπότε τι να κάνω και εγώ ..υπέκυψα 🙂

  Πάντως για αυτά τα ..παράδοξα ιδιέτερα κάνω στα ..γαλλικα (μέσω ενός Γάλλου πούχω βρει, είναι λίγο ορθόδοξος αλλά κανείς δεν είναι τέλειος, άλλωστε τους είδαμε και αυτούς με τις ανησυχίες και τις Ευρώπες) , εις τα οποία εμφανίζονται και οίνοι (πνεύματα κλπ) και για αυτό είμαι ιδιαίτερα επιμελής στα μαθήματα (μην τάξεις του άγιου κερί και του παιδιού ..κρασί).
  Εσείς οι γερμανομαθείς πρέπει νάστε πιο τσεκουράτοι 🙂

 29. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  « Όλοι (αξίζουν), διότι η αποδειξη του παραδόξου το ακυρώνει ως παράδοξο, η δε ..μη απόδειξή του, ακυρώνει τα σκέλη στα οποία βασίζεται για να διατυπωθεί.»
  Νάτα μας και …Γκαιντελικός ο Αναγνώστης! 😯
  Καλή η …στροφή , συνερ-γάτα 😉
  Ναι, λέγε τέτοια περί «τσεκουράτων» να μας βάλει και άλλες …εξετάσεις ! 🙂
  Στα υπόλοιπα αργότερα γιατί ήμουν στην Κάργια και δεν έχω …ξεθυμώσει ακόμη με τους κήνσορες, προστάτες της υγείας του λαού! :mrgreen:

 30. Ο/Η Νέο Kid Στο Block λέει:

  Δεν πρόκειται περί παραδόξου!
  Η απάντηση «Όλοι (αξίζουν) είναι λάθος!
  H σωστή απάντηση ειναι «Ένας/Μία πολιτικός είναι τίμιος και οι 35 διεφθαρμένοι»
  War das tsekouraten genug? :mrgreen: 🙂

 31. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Genug, genug!!!
  Αναγνώστη, σε …προειδοποίησα! 😉 🙂
  Καλή η κεντροαριστερά φτάνει να βρούμε το …κέντρο! Και το (πρώην) δικό σου κέντρο φίλτατε πρέπει να πάει κάτω του 15% για να …επανέλθει στη σωστή του θέση (και αν) ! Χωρίς Μπένι , Άννα, Προ-Πο , Ραγκούση, Γιαννίτση και τα άλλα παιδιά του …Τρισέ ! 😉

 32. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Το παράδοξο είναι ότι έχουμε ένα σύνολο πολιτικών (36) και έναν από αυτούς που είναι τίμιος και τους εξαγνίζει (εξαγνίζει το σύνολο δηλαδή, ήτοι δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι), όποτε κάποιος από τους άλλους θέλει να εμφανισθεί ..εξαγνισμένος (εκλογές , συγγνώμες και τέτοια).
  Αν αυτός (ο τίμιος) ως πολιτικός πρέπει να κάνει και κάποια διεφθαρμένα πράγματα (αλλιώς δεν είναι πολτικός, είναι ιδεοληπτικός μ@@@κας) κάποιος πρέπει να τον εξαγνίζει και αυτόν (από το σύνολο, όχι από τους άλλους που δεν είναι η δουλειά τους).
  Πώς μπορεί όμως να υπάρχει ένας (μοναδικός) που εξαγνίζει όλους τους άλλους, χωρίς να εξαγνίζεται πού και πού και αυτός (άρα δεν μπορεί να είναι τίμιος, αλλά είπαμε ότι είναι) αφού δεν υπάρχει άλλος τίμιος.
  Άρα;; 🙂

  ΥΓ tsekouraten genug ..was να τίθενται στοχοθετημένα ερωτήματα (με την μέθοδο της ..μαιευτικής) ώστε να γίνουμε πιο οργανωμένοι και ..τελέσφοροι, όπως οι σύμμαχοι σε θέματα ανάπτυξης ..γενικότερα.
  Βέβαια καλό θα ήτο να τα έχουμε συνεννοηθεί από πριν (τα ερωτήματα), γιατί μη νομίζεις ένα μυαλό είναι αυτό 🙂
  Αυτά περιμένουμε από τους Γερμανομαθείς, τα άλλα τα ξέρουμε και από μόνοι μας.

  Δεν είδες πώς ..πελαγοδρομεί ο Ιστολόγος μας στο άλλο Post με τις εκτιμήσεις;; (τώρα έχω ψιλομπλέξει, αλλά το απόγευμα θα αναρτήσω απάντηση ..καταπέλτη 🙂 ), εκεί είναι που θέλουμε τη συνδρομή της γερμανικής αποτελεσματικότητος

 33. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Νίκο, εγώ πάντως πρών Κνίτης έκανα και κάποιες φορές συνεργάσθηκα με τους αναθεωρητές (μέσω τρίτων μη και μουβγεναι και κανά όνομα).
  Με το Κέντρο ασχολούμαι τώρα τελευταία επειδή είναι ευκαιρία έτσι όπως έχει πέσει η τιμή του, αλλά αν δε δω φως (που δεν το βλέπω) βοήθεια και προκαταβολές δεν έχει, οι υπόλοιποι ..ψαχτείτε 😉

 34. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  😉 = 🙂

 35. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Το «δικό σου» αυτό που εννοούσες ως συνισταμένη (της κεντροαριστεράς) ! Όχι το δικό σου-δικό σου Αναγνώστη! Τόσο καιρό παρακολουθώ …αραμαϊκή, το ξέχασες; 😉
  Χωρίς προκαταβολή γίνεται δουλειά ; Δεν γίνεται! Ρίξτην και μείνε …ανήσυχος! 🙂

 36. Ο/Η papoylis λέει:

  Νεοκίδιε

  καλό το κουίζ , τώρα το πρόσεξα… ! και η λύση προφανής : Όχι ένας τίμιος αλλά ΜΙΑ μόνο τιμία ( τώρα αν πρόκειται για την Αλέκα τη Ντόρα ή τη Λούκα το θέμα είναι υπό συζήτηση 🙂 )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s