Με αφορμή τη Φουκουσίμα…

Είναι πολλές τώρα μέρες που παρακολουθώ σιωπηλός , καλοί μου αναγνώστες , το δράμα που εκτυλίσσεται στη μακρυνή χώρα της Ανατολής . Πρόκειται  για ένα φαινόμενο που προσφέρει έδαφος για να γίνουν προεκτάσεις και σε άλλα ζητήματα που ταλανίζουν τη πορεία αυτού του πλανήτη , ενός πλανήτη που κατά σύμπτωση ( ή  ….βάσει σχεδίου κατά τους δημιουργιστές ) έχει την ατυχία να κουβαλά στις πλάτες του ένα  πολύπλευρο και συχνά αντιφατικό πολιτισμό .

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από την εξέλιξη και διαχείριση της κρίσης στους 4 αντιδραστήρες είναι ότι η κυρά TEPCO δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί περισσότερο ανεύθυνη από την Ιαπωνική Κυβέρνηση , τους Νόμους και θεσμούς του Ιαπωνικού Κράτους ( έτσι όπως το διαμόρφωσε η μπουλντόζα του Μακ Άρθουρ * ) και βέβαια όχι περισσότερο ανεύθυνη από τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς θεσμούς.

Χωρίς να θέλω να δώσω συγχωροχάρτι στους διευθύνοντες το ευαγές αυτό ιδιωτικό ίδρυμα –  εταιρεία θα προσπαθήσω να  εξηγήσω την άποψη μου :

Ποιός επέτρεψε στη TEPCO  να λειτουργεί αντιδραστήρες που έχουν ξεπεράσει τη τριακονταετία ;; Ποιός επέτρεψε να  χρησιμοποιηθεί  μεικτό καύσιμο σε αντιδραστήρα ζέοντος ύδατος ;; Ποιός άφησε αυτές τις εταιρείες να χτίσουν τους αντιδραστήρες τόσο κοντά στη θάλασσα ;;  Τέλος ποιός επιτρέπει μέχρι και ΣΗΜΕΡΑ στην εταιρεία να διαχειρίζεται μόνη της τη κρίση , χωρίς να βρίσκονται ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ και να αποφασίζουν οι κρατικοί και διεθνείς επιστημονικοί και πολιτικοί εκείνοι φορείς που θα κληθούν στη συνέχεια να απολογηθούν στο κοινό ( όχι μόνο της Ιαπωνίας )  ;;;

Η σημερινή ανακοίνωση της TEPCO ότι θα  «παροπλίσει» τους αντιδραστήρες 1 έως και 4 , είναι ένα πυροτέχνημα αδιανόητο. Είναι δυνατόν να σκεφτεί κανείς ότι μπορούν αυτοί οι αντιδραστήρες να λειτουργήσουν ξανά  , μετά την έκρηξη του εξωτερικού κελύφους , τη πιθανή καταστροφή του πρωτεύοντος συστήματος ψύξης τους και προφανώς  του δευτερεύοντος και με τη πιθανή ρήξη του εσωτερικού περιβλήματος σε έναν ή δύο από αυτούς ;;;

Και το τεράστιο κόστος που θα πληρωθεί για να γίνει εφικτός αυτός ο παροπλισμός μπορεί να αποτελεί χρηματοοικονομική μεταβλητή στους υπολογισμούς της εταιρείας ή του κράτους , ώστε να έχει καθυστερήσει επί εβδομάδες η ανακοίνωση αυτής της απόφασης ;; Μια εξήγηση για αυτή τη καθυστέρηση θα μπορούσε να είναι η εξής :

Η TEPCO  συγκέντρωνε όλες αυτές τις μέρες πληροφορίες για τη κατάσταση των 4 αντιδραστήρων , όσο συνεχιζόταν η άπελπις προσπάθεια ψύξης των πυρήνων ,  ώστε να διαπιστώσει με τις κατάλληλες επεξεργασίες και βολιδοσκοπήσεις , ποιά λύση είναι οικονομικά πιό συμφέρουσα. Να προσπαθήσει να διασώσει ό,τι μπορεί ή να  προχωρήσει στο «παροπλισμό». Αν σκεφτούμε εδώ ότι για κάποιο διάστημα ( ειδικά τις κρίσιμες πρώτες 48 ώρες ) οι «κύριοι» της TEPCO , ανεξέλεγκτοι , ήλπιζαν ίσως ότι θα μπορέσουν να ανακτήσουν τους αντιδραστήρες ( και εδώ εννοώ τον έλεγχο αλλά ΚΑΙ τη δυνατότητα σύντομης επαναλειτουργίας ) και επομένως δεν είχαν μια σαφή  και σταθερή απόφαση , προσβλέπωντας στην οικονομική τους σωτηρία , είναι για να τρελλαίνεσαι…..

Ας δούμε λίγο το καθόλου απίθανο χειρότερο σενάριο. Στη περίπτωση που ένας ή δύο από τους 4 λαβωμένους γίγαντες ( ειδικά ο 3 ) δεν γίνει εφικτό να ψυχθούν και έχουμε έκρηξη και διαρροή στο υπέδαφος στη θάλασσα και την ατμόσφαιρα πραγματικά υψηλών ραδιενεργών εκπομπών , τότε μια μεγάλη περιοχή της Ιαπωνίας θα μείνει ακατοίκητη για πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια , μια ευρύτερη περιοχή  , θάλασσα και ξηρά θα μολυνθεί για εκατοντάδες χρόνια και τέλος οι επιδράσεις στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό θα είναι σημαντικές και μη αναστρέψιμες. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κανείς δεν θα κινδυνέψει από τη ραδιενέργεια , επειδή θα έχει προβλεφθεί έγκαιρα η απομάκρυνση των κατοίκων , πράγμα  μάλλον απίθανο αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα , η ζημιά στο περιβάλλον και τις κοινωνίες θα είναι ανυπολόγιστη και μάλιστα χωρίς δυνατότητα ανάταξης  για το προβλέψιμο μέλλον.

Η επιστήμη έδωσε στα κράτη και το ιδιωτικό κεφάλαιο ένα «σχετικά» ακίνδυνο παίγνιο για να μετατρέπουν (  …παράγουν ) ενέργεια ή να κάνουν πόλεμο. Παρά τα ατυχήματα στο Three Mile Island και το Τσερνόμπιλ , μέχρι σήμερα  πράγματι στη τεράστια πλειοψηφία των λειτουργούντων αντιδραστήρων δεν έχουν παρουσιαστεί σοβαρά ατυχήματα . Η τεχνολογία , οι κανόνες ασφαλείας , η επίβλεψη και η προσοχή επέτρεψαν μια τέτοια «σχετική» ασφάλεια. Η μέχρι χθες επανάπαυση όλων των φορέων , διεθνών , κρατικών και ιδιωτικών  ενισχύθηκε ακριβώς από αυτή τη μακρά περίοδο  ελεγχόμενης ηρεμίας.

Όμως τα γεγονότα στη Φουκουσίμα αποκαλύπτουν μια διάσταση που συγκαλύφθηκε ή αποσιωπήθηκε μετά το Τσερνόμπιλ με ευθύνη όλων αυτών των «επίσημων» λαμόγιων : Στην απίθανη ( στατιστικά )  περίπτωση που  έχουμε ένα σημαντικό πυρηνικό ατύχημα , οι επιπτώσεις  είναι τόσο βαρειές , διαρκείς και μη αναστρέψιμες , το κόστος τόσο μεγάλο σε ζωές , κοινωνία , οικονομία , που μπροστά τους τα πρόσκαιρα οφέλη από τη λειτουργία αυτών των μονάδων είναι ασήμαντα. Εναλλακτικό και εξίσου εφιαλτικό το συμπέρασμα ότι είμαστε όλοι «αναλώσιμοι» στο βωμό αυτών των επιδιώξεων.

Θυμάμαι ακόμα και σήμερα και ανατριχιάζω την εικόνα του καφτού πυρήνα στον αντιδραστήρα 4 στο Τσερνόμπιλ , που έδειχνε το ελικόπτερο. Εκεί όπου καύσιμο και γραφίτης καίνε πιθανώς ακόμα , καλυμμένοι από το αυτοσχέδιο τσιμεντένιο καπάκι που έχτισαν εκ των υστέρων οι ήρωες εκείνης της μάχης. Εκείνη η απειλητική κατακόκκινη μάζα στο κέντρο των ερειπίων  χωρίς φλόγα και καπνό που έκανε τους μετρητές Γκάϊγκερ ( πού είσαι Μπάμπη Τούμπα..!! ** ) να χοροπηδάνε σαν μάου μάου.

Δόθηκε λοιπόν αυτό το παιχνίδι να το χειρίζονται ιδιώτες και κράτη , χωρίς να υπάρχει μια διεθνής νομοθεσία που έστω εκ των υστέρων να έχει επιβληθεί επί δικαίων και αδίκων , επί κρατών και ιδιωτών , σχιστομάτηδων και λευκών. Μια δρακόντεια νομοθεσία που να προβλέπει «θανάσιμες» κυρώσεις όπως θα εξηγήσω παρακάτω , ανεξαρτήτως του οικονομικού κόστους που θα είχε επί των επενδυτών , ώστε να δούμε τελικά ποιός τότε θα αναλάμβανε τέτοιου είδους ρίσκα και σε ποιές τιμές θα έπρεπε τελικά να πουλήσει για να βγάλει και κέρδος. Τότε ίσως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποδεικνύονταν πραγματικά συμφέρουσες.

Αν και πριν από το Τσερνόμπιλ  ( και τη λίγο μετέπειτα κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ )  μια τέτοια δρακόντεια διεθνής νομοθεσία θα ήταν αδύνατη ή έστω μη εφαρμόσιμη , η νέα πραγματικότητα της δεκαετίας του 90 παρείχε ίσως την ευκαιρία να σχεδιαστεί , συμφωνηθεί και επιβληθεί by the stick μια σειρά κανόνων για κάθε κράτος ή ιδιώτη που  ήδη λειτουργούσε ή σχεδίαζε να λειτουργήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες για παραγωγικούς ( sic )  λόγους.

Ρυθμίσεις όπως :

α) Η γενική επίβλεψη από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κάθε ξεχωριστού  αντιδραστήρα ( όχι συγκροτήματος ) με την υποχρεωτική 24ωρη παρουσία εξειδικευμένου ανεξάρτητου επιβλέποντος προσωπικού με αρμοδιότητες gauleiter ( εξόδοις του χρήστη ) .

β) Η τακτική επιθεώρηση , έλεγχος , δοκιμές αντοχής – ασφαλείας από άλλο περιοδεύον ανά το κόσμο ανεξάρτητο προσωπικό της ΔΕΑΕ ,  πάντα εξόδοις του εκάστοτε χρήστη ,  όπου  η μη συμμόρφωση προς προτάσεις και υποδείξεις βελτίωσης θα  επέφερε την ΑΥΤΟΜΑΤΗ παύση της λειτουργίας του αντιδραστήρα. Παράλληλα θα ορίζεται απαράβατος χρόνος ζωής του κάθε αντιδραστήρα που δεν θα είναι δυνατόν να ξεπεραστεί.

γ) Η απαγόρευση κατασκευής αντιδραστήρα κοντά σε θάλασσα , σημαντικούς υδάτινους πόρους , σεισμογενείς περιοχές , κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή ευαίσθητα οικοσυστήματα , ενώ θα επιβάλλεται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα η παύση λειτουργίας και παροπλισμός κάθε αντιδραστήρα που ήδη λειτουργεί σε τέτοιες περιοχές.

δ) Η ΑΜΕΣΗ παρέμβαση και ανάληψη του ελέγχου της κατάστασης σε περίπτωση ατυχήματος ( έστω και μικρού ) από ειδικά κλιμάκια διεθνών ειδικών που θα έχουν όλα τα απαραίτητα μέσα  και όλες τις αποφασιστικές δυνατότητες , αφού πρώτα οι τοπικοί gauleiter της ΔΕΑΕ τους ενημερώσουν ( αυτοί και μόνον αυτοί ) για τη κατάσταση.Τα έξοδα βαρύνουν πάντοτε τους χρήστες.

ε) η υποχρεωτική ίδρυση ειδικού διεθνούς ασφαλιστικού φορέα στον οποίο κράτη και ιδιώτες που λειτουργούν αντιδραστήρες θα είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζωνται έναντι κάθε κινδύνου.

στ) η υποχρεωτική υποβολή και έγκριση μελετών στη ΔΕΑΕ για τη κατασκευή , λειτουργία ,  τροποποίηση , ανανέωση και εκσυγχρονισμό , παροπλισμό και κλείσιμο του κάθε αντιδραστήρα καθώς και του τρόπου διαχείρισης των καυσίμων.

ζ) Η υποχρεωτική συμμόρφωση όλων των χρηστών της τεχνολογίας σχάσης ( κράτη , οργανισμοί , ιδιωτικά κεφάλαια ) στους διεθνείς αυτούς κανόνες επί ποινή αποκλεισμού από όλους τους διεθνείς οργανισμούς , το διεθνές εμπόριο και χρηματοπιστωτικό σύστημα , δέσμευσης όλων των ενεργητικών τους όπου γης και υπαγωγής των υπευθύνων στην αρμοδιότητα τοων Διεθνών Δικαστηρίων με τη κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας , ως ελάχιστες κυρώσεις.

Αν όλα αυτές οι παραπάνω ρυθμίσεις και κανόνες φαίνονται δρακόντειοι και υπερβολικοί να θυμάστε δύο πράγματα :

1) Η οικονομική και πολιτική φιλοδοξία ενός ιδιώτη ή μιας χώρας έχει συχνά οδηγήσει σε καταστροφές , σημαντικές ζημιές και επιδράσεις σε πολύ ευρύτερα σύνολα  από αυτά τα οποία αρχικά ήλεγχε ή στα οποία απευθυνόταν ο θύτης. Συχνά αυτές οι επιδράσεις είναι αναστρέψιμες

2) Στη περίπτωση της σχάσης όμως οι επιπτώσεις είναι πολύ περισσότερο εκτεταμένες και καταστροφικές και προπάντων μη αναστρέψιμες , οπότε οι κανόνες περί ελεύθερου εμπορίου και αγοράς , περί απελευθέρωσης από ρυθμίσεις και έλεγχο ( όπως και οι σχετικές παπαριές που επικαλούνται και εφαρμόζουν οι πολιτικές ηγεσίες ανά το κόσμο ) δεν έχουν εδώ εφαρμογή.

Είναι βέβαια πρόδηλο , ότι τέτοιες ρυθμίσεις ( αν ποτέ επιβληθούν  🙂 ) θα κάνουν το κόστος  παραγωγής ενέργειας μέσω σχάσης τόσο υψηλό , το επιχειρηματικό ρίσκο τόσο δυσβάστακτο και τη χρησιμότητα αυτής της τεχνολογίας τόσο συζητήσιμη , που το στοίχημα των ανανεώσιμων μορφών παραγωγής ενέργειας θα καθίσταται επιχειρηματικά συμφέρον και ο κλάδος της  TEPCO θα γνωρίσει την απαξίωση και την εγκατάλειψη , προς όφελος του μέλλοντος των παιδιών μας και του πλανήτη.

Γνωρίσαμε το πυρηνικό ολοκαύτωμα το 45 , τη καταστροφή στο Τσερνόμπιλ και τώρα την επικείμενη στη Φουκουσίμα και ακόμα διαχειριζόμαστε τέτοιους κινδύνους με πρωτοφανή αδιαφορία και θράσος ( γιατί ΔΕΝ πρόκειται πλέον για αφέλεια ή άγνοια  ) . Είναι  η πολλοστή φορά που ο πλανήτης , η παγκόσμια κοινωνία θα πληρώσει ένα τίμημα ασύλληπτο , έτσι ώστε ορισμένες χώρες ή ακόμα χειρότερα μερικοί πλουτοκράτες να εξακολουθούν να αποκομίζουν ασήμαντα τελικά οφέλη.

Αν η παγκόσμια ανάπτυξη στηρίχτηκε εν μέρει σε αυτή τη τεχνολογία , αν συνυπολογίσουμε και  το τρόπο διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων , επί μερικές δεκαετίες…

Αν κράτη και ιδιώτες προσπόρισαν μερικά οφέλη για τους ιθύνοντες και τις τοπικές τους κοινωνίες και μπόρεσαν να αναπτύξουν ισχυρή οικονομία…

Αν δημιουργήθηκαν ορισμένοι παραγωγικοί τομείς και τεχνολογίες γύρω από τη σχάση που με τη σειρά τους ωφέλησαν εν μέρει τις κοινωνίες…

…. ήρθε ίσως ο καιρός να αναλογιστούμε κατά πόσον η μέχρι τώρα πορεία μας μπορεί τελικά να αποφέρει μακροπρόθεσμο όφελος στο πλανήτη και το πολιτισμό.

Αν σκεφτούμε ότι για να εξασφαλίσουν τα έσοδα και τα κεφάλαια τους οι διάφοροι διεθνείς δανειστές μας επέβαλαν τόσο αυστηρό διεθνή οικονομικό έλεγχο που θα έχει σοβαρές ( αλλά όχι μη αναστρέψιμες ) συνέπειες  σε όλη τη κοινωνία ,  χωρίς να θέλω να συζητήσω περαιτέρω για το ζήτημα αυτό , δεν θα ήταν σκόπιμο να αντιληφθεί επιτέλους η διεθνής κοινότητα , αλλά και κάθε κάτοικος αυτού του πλανήτη , ότι ζητήματα όπως αυτό της σχάσης είναι πολύ σοβαρώτερα και χρήζουν πολύ αυστηρότερων μέτρων και ρυθμίσεων ;;;

Να συμπληρώσω εδώ ότι  πρότινος η κυρά Μέρκελ έδωσε παράταση ζωής σε πολλούς γηρασμένους αντιδραστήρες στη Γερμανία , που τώρα το πήρε πίσω  λίγο πριν υποστεί τη συντριπτική ήττα στη Βάδη  , αλλά έχοντας καταστεί αφερέγγυη και ένοχη στη συνείδηση μιας αυξανόμενης μερίδας των γερμανών. Η ίδια καλή κυρία , σε αγαστή συνεργασία με τον άλλο εξαίρετο κύριο του πυρηνικού λόμπυ ( σχάσης )  το Σαρκοζή , για λόγους τάχα μου οικονομίας , ανέστειλαν πρόσφατα την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση περίπου 7 δις ευρώ για το Διεθνή Πειραματικό Αντιδραστήρα Σύντηξης. Έτσι ο βασικός εταίρος του προγράμματος έκανε πίσω αφήνωντας το σχέδιο και τους λοιπούς εταίρους ( ΗΠΑ , ΙΝΔΙΑ , ΡΩΣΙΑ , ΚΙΝΑ )  στα κρύα του λουτρού. Αυτά τα πραγματολογικά για να αντιλαμβανόμαστε ποιοί είναι αυτοί που καθορίζουν τις τύχες της Γηραιάς Ηπείρου….. 😉

* Ο πολύς Μακάρθουρας που έφυγε νύχτα με τη τορπιλλάκατο από το Κορρέτζιντορ το 42 για να επιστρέψει νικητής στη Ιαπωνία δια της Enola  το 45 και να αποπεμφθεί από τη διοίκηση στη Κορέα , όταν λίγα χρόνια μετά εισηγήθηκε τη χρήση πυρηνικών όπλων. Ο ανθρωπος αυτός υπήρξε ο προτέκτορας και «αναμορφωτής» της Ιαπωνίας  από το 45 έως το 51.

** Αυτό είναι προσωπικό μου πραγματικό ανέκδοτο που αφορά το γνωστό και έγκριτο δημοσιογράφο Μπάμπη , αλλά δε θα σας το εξηγήσω… 🙂

[ Σκοπός μου , εξαίρετοι μου αναγνώστες , ήταν σήμερα να γράψω για τη συνέντευξη που έδωσε προχθές έγκριτος πρώην Υπουργός ( ψυχιατρικού μόνο πλέον ενδιαφέροντος ) σε εξίσου έγκριτο δημοσιογράφο και διευθυντή μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού , αλλά η ανακοίνωση της TEPCO , ότι θα παροπλίσει τελικά τους 4 αντιδραστήρες , με έστρεψε στο καίριο και όχι στα εκσυγχρονιστικά καραγκιοζηλίκια ενός εν δυνάμει σαλού και ενός εγκάθετου… ]

This entry was posted in Ανασκο(λο)πηση Επικαιρότητας, Ισορροπισμοί διάφοροι, Παίγνια στο Alkatraz. Bookmark the permalink.

17 Responses to Με αφορμή τη Φουκουσίμα…

 1. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Με πρόλαβες αγαπητέ, σκεφτόμουν να γράψω για το ίδιο ζήτημα στο δικό μου. Θα επανέλθω επί της ουσίας των όσων πολύ ενδιαφερόντων γράφεις, εν τω μεταξύ βάζω εδώ ένα σχετικά πλήρες εξποζέ του ιστορικού του ατυχήματος

 2. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Le document d’Areva sur Fukushimahttp://www.scribd.com/embeds/51665683/content?start_page=1&view_mode=slideshow&access_key=key-4hrovz2gu4hn5xu7tr3(function() { var scribd = document.createElement(«script»); scribd.type = «text/javascript»; scribd.async = true; scribd.src = «http://www.scribd.com/javascripts/embed_code/inject.js»; var s = document.getElementsByTagName(«script»)[0]; s.parentNode.insertBefore(scribd, s); })();

 3. Ο/Η papoylis λέει:

  Μαύρε μου , δουλεύει και το πρώτο λίνκ και ευχαριστώ για το χρήσιμο κείμενο.
  Να σημειώσω εδώ ότι χθές η κα Λοβερζόν PDG της AREVA έφθασε στη Ιαπωνία , επικεφαλής της γαλλικής αποστολής.

 4. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  Ντιαρ παπουλη, απ’ οσο ξερω εχεις παρακολουθησει και σε αλλο μπλογκ την αντιστοιχη κουβεντα οποτε δε χρειαζεται να τα ξαναπουμε εδω. Μια παρατηρηση μονο, λες στο γ) «Η απαγόρευση κατασκευής αντιδραστήρα κοντά σε θάλασσα , σημαντικούς υδάτινους πόρους , σεισμογενείς περιοχές , κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή ευαίσθητα οικοσυστήματα , ενώ θα επιβάλλεται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα η παύση λειτουργίας και παροπλισμός κάθε αντιδραστήρα που ήδη λειτουργεί σε τέτοιες περιοχές.»
  Δεν μπορει να υπαρξει κατασκευη αντιδραστηρα μακρυα απο νερο. Οποτε καταλαβαινεις οτι αυτο δε μπορει να τηρηθει. Και φυσικα δε θα πρεπει να υπαρξουν νεοι αντιδραστηρες. Αν θελουμε να μη μετατρεψουμε τη γη σε φωσφωριζε λαμπιονι.

 5. Ο/Η papoylis λέει:

  Χρήστο

  από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα …. οι αντιδραστήρες χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν αλλά όχι σε τεράστιες ποσότητες. Ακόμα και αυτοί σαν τους αντιδραστήρες της φουκουσίμα δε χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό. Ας προβλεφθεί τρόπος μεταφοράς και αποθήκευσης του απαραίτητου νερού και ας επιβαρύνει αυτό περαιτέρω το κόστος μελέτης κατασκευής και λειτουργίας τους , για να δούμε τελικά πόσο συμφέρει ή όχι η λύση της σχάσης… 😉

 6. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  Βρε παπς δεν ηταν σοβαρη η διαφωνια μου. Ελαφρως ειρωνικη ηταν. Δεν το εθεσα με το σωστο υφος μαλλον. Το δεδομενο παντως ειναι οι τεραστιες ποσοτητες νερου που απαιτουνται. Και δεν ειναι μονο αυτο που κανει πολυ δαπανηρους τους αντιδραστηρες. Απλα επειδη ειναι εξαιρετικα φτωχομπινεδες (αι κεφαλαιοκραται) τους κανουν παντα διπλα σε πηγες ή σε ποταμια. Οπως επισης τους κανουν και τον εναν διπλα στον αλλον, οπως επισης αποθηκευουν την πυρηνικη σαβουρα ακριβως εξω απο τον αντιδραστηρα. Κι οταν σκασει το κουφετο γινεται της Φουκουσιμας.

 7. Ο/Η papoylis λέει:

  Πάλι θα διαφωνήσουμε ορέ ζάλιε 🙂

  Οι αντιδραστήρες ζέοντος ή πεπιεσμένου ύδατος θέλουν σημαντικές ( και όχι τεράστιες ) ποσότητες νερού. Αλλά δεν χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό. Οπότε ας φορτωθούν και αυτό το κόστος 😉

 8. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  Ρε (σορυ για το ρε) παπς θα με κανεις να τρολιασω μεσημεριατικα. Εχεις δικιο δεν διαφωνω.

 9. Ο/Η papoylis λέει:

  Δεν υπάρχει τέτοιος φόβος ( να τρολιάσεις και μάλιστα μεσημεριάτικα ) Χρήστο μου 🙂

 10. Ο/Η nikiplos λέει:

  Συμφωνώ με το όλο κείμενο που θέτει ο Παπς και σωστά γεννά ερωτήματα για το πόσο υπεύθυνοι είναι όλοι αυτοί οι τυχοδιωκτικοί μηχανισμοί που επιτρέπουν στην κάθε TEPCO να ρισκάρει ανθρώπινες ζωές σε εκτεταμένο χωρόχρονο, μόνο και μόνο για να μην πέσουν κάποιες εκατοστιαίες μονάδες μερικές μετοχές κάποιων…

  Η παραδειγματική ανευθυνότητα που επέδειξε η ιαπωνική κυβέρνηση που φημίζεται για τους πυκνούς δεσμούς αφοσίωσης μεταξύ των μελών της, περιγράφει κάλλιστα τι μέλλει γενέσθαι σε περιοχές του πλανήτη που είναι πιο χαλαρά τα πράγματα, ιδίως εκεί που επι τοις ουσίας δεν υπάρχουν σοβαρά κράτη.

  Σαφώς η εποποιία του Δυτικού Συστήματος επέβαλε την πρόσβαση σε φθηνό πετρέλαιο με κάθε μέσο (πόλεμος, προκλήσεις, τυχοδιωκτισμός) τον 20ο αιώνα. Αυτό θα πρέπει να αφυπνίσει τον κόσμο-λαούς ώστε να μην επαναληφθεί το σενάριο και για την περίπτωση της πυρηνικής ενέργειας…

  Οι «απίθανες» περιπτώσεις ατυχήματος είναι πάντα πιθανές… Το έδειξε η Φουκουσίμα αυτό και καλό είναι να ξυπνήσει ο κόσμος…

 11. Ο/Η papoylis λέει:

  Νίκιπλε ως συμφωνών ή διαφωνών σχολιαστής είσαι πάντα η χαρά του κάθε ιστολόγου 🙂

  Σκέψου ότι γύρω από τα δικά μας λιγνιτικά πεδία , τα αποθέματα νερού και άλλα πιθανά στοιχεία ορυκτού πλούτου έχουν μαζευτεί τελευταία πολλά κοράκια που μυρίζονται το πτώμα – ευκαιρία.
  Πάμε πάλι σε εποχές Ούλεν Πάουερ και Μονοπωλίου. Φαντάζεσαι πόσο πιό υπεύθυνοι από τη TEPCO θα είναι αυτοί οι μουστερήδες ;;; Πιθανόν όσο υπεύθυνοι είναι και οι εδώ πράκτορές τους στη κυβέρνηση , το πολιτικό φάσμα και τα ΜΜΕ 🙂 🙂 🙂

 12. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που λέει όσα λές και εσυ Παπούλη αλλά τα διανθίζει με ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.
  Και όλα οσα λέει δεν αναφέρονται φυσικά σε κανα ξεχασμένο τριτοκοσμικό κράτος αλλά στο – υποτίθεται – υπερ-οργανωμένο και μεθοδικό ιαπωνικό κράτος…

  Το επιχείρημά μου ενάντιά στην πυρηνική ενέργεια είναι ίδιο με το δικό σου: σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, όπως αυτή τη στιγμή στην Φουκουσίμα για παράδειγμα, το κόστος είναι τόσο μεγάλο που απλά εξαφανίζει το όποιο όφελος.

  http://www.businessweek.com/news/2011-03-17/japan-nuclear-disaster-caps-decades-of-faked-reports-accidents.html

  Japan Nuclear Disaster Caps Decades of Faked Reports, Accidents

  By Jason Clenfield

  March 18 (Bloomberg)

  The unfolding disaster at the Fukushima nuclear plant follows decades of falsified safety reports, fatal accidents and underestimated earthquake risk in Japan’s atomic power industry.

  The destruction caused by last week’s 9.0 earthquake and tsunami comes less than four years after a 6.8 quake shut the world’s biggest atomic plant, also run by Tokyo Electric Power Co. In 2002 and 2007, revelations the utility had faked repair records forced the resignation of the company’s chairman and president, and a three-week shutdown of all 17 of its reactors.

  With almost no oil or gas reserves of its own, nuclear power has been a national priority for Japan since the end of World War II, a conflict the country fought partly to secure oil supplies. Japan has 54 operating nuclear reactors — more than any other country except the U.S. and France — to power its industries, pitting economic demands against safety concerns in the world’s most earthquake-prone country.

  Nuclear engineers and academics who have worked in Japan’s atomic power industry spoke in interviews of a history of accidents, faked reports and inaction by a succession of Liberal Democratic Party governments that ran Japan for nearly all of the postwar period.

  Katsuhiko Ishibashi, a seismology professor at Kobe University, has said Japan’s history of nuclear accidents stems from an overconfidence in plant engineering. In 2006, he resigned from a government panel on reactor safety, saying the review process was rigged and “unscientific.”

  Nuclear Earthquake

  In an interview in 2007 after Tokyo Electric’s Kashiwazaki nuclear plant was struck by an earthquake, Ishibashi said fundamental improvements were needed in engineering standards for atomic power stations, without which Japan could suffer a catastrophic disaster.

  “We didn’t learn anything,” Ishibashi said in a phone interview this week. “Nuclear power is national policy and there’s a real reluctance to scrutinize it.”

  To be sure, Japan’s record isn’t the worst. The International Atomic Energy Agency rates nuclear accidents on a scale of zero to seven, with Chernobyl in the former Soviet Union rated seven, the most dangerous. Fukushima, where the steel vessels at the heart of the reactors have so far not ruptured, is currently a class five, the same category as the 1979 partial reactor meltdown at Three Mile Island in the U.S.

  ‘No Chernobyl’

  “The key thing here is that this is not another Chernobyl,” said Ken Brockman, a former director of nuclear installation safety at the IAEA in Vienna. “Containment engineering has been vindicated. What has not been vindicated is the site engineering that put us on a path to accident.”

  The 40-year-old Fukushima plant, built in the 1970s when Japan’s first wave of nuclear construction began, stood up to the country’s worst earthquake on record March 11 only to have its power and back-up generators knocked out by the 7-meter tsunami that followed.

  Lacking electricity to pump water needed to cool the atomic core, engineers vented radioactive steam into the atmosphere to release pressure, leading to a series of explosions that blew out concrete walls around the reactors.

  Radiation readings spiked around Fukushima as the disaster widened, forcing the evacuation of 200,000 people and causing radiation levels to rise on the outskirts of Tokyo, 135 miles (210 kilometers) to the south, with a population of 30 million.

  Basement Generator

  Back-up diesel generators that might have averted the disaster were positioned in a basement, where they were overwhelmed by waves.

  “This in the country that invented the word Tsunami,” said Brockman, who also worked at the U.S. Nuclear Regulatory Commission. “Japan is going to have a look again at its regulatory process and whether it’s intrusive enough.”

  The cascade of events at Fukushima had been foretold in a report published in the U.S. two decades ago. The 1990 report by the U.S. Nuclear Regulatory Commission, an independent agency responsible for safety at the country’s power plants, identified earthquake-induced diesel generator failure and power outage leading to failure of cooling systems as one of the “most likely causes” of nuclear accidents from an external event.

  While the report was cited in a 2004 statement by Japan’s Nuclear and Industrial Safety Agency, it seems adequate measures to address the risk were not taken by Tokyo Electric, said Jun Tateno, a former researcher at the Japan Atomic Energy Agency and professor at Chuo University.

  Accident Foretold

  “It’s questionable whether Tokyo Electric really studied the risks,” Tateno said in an interview. “That they weren’t prepared for a once in a thousand year occurrence will not go over as an acceptable excuse.”

  Hajime Motojuku, a utility spokesman, said he couldn’t immediately confirm whether the company was aware of the report.

  All six boiling water reactors at the Fukushima Dai-Ichi plant were designed by General Electric Co. and the company built the No. 1, 2 and 6 reactors, spokeswoman Emily Caruso said in an e-mail response to questions. The No. 1 reactor went into commercial operation in 1971.

  Toshiba Corp. built 3 and 5. Hitachi Ltd., which folded its nuclear operations into a venture with GE known as Hitachi-GE Nuclear Energy Ltd. in 2007, built No. 4.

  All the reactors meet the U.S. Nuclear Regulatory Commission requirements for safe operation during and after an earthquake for the areas where they are licensed and sited, GE said on its website.

  Botched Container?

  Mitsuhiko Tanaka, 67, working as an engineer at Babcock Hitachi K.K., helped design and supervise the manufacture of a $250 million steel pressure vessel for Tokyo Electric in 1975. Today, that vessel holds the fuel rods in the core of the No. 4 reactor at Fukushima’s Dai-Ichi plant, hit by explosion and fire after the tsunami.

  Tanaka says the vessel was damaged in the production process. He says he knows because he orchestrated the cover-up. When he brought his accusations to the government more than a decade later, he was ignored, he says.

  The accident occurred when Tanaka and his team were strengthening the steel in the pressure vessel, heating it in a furnace to more than 600 degrees Celsius (1,112 degrees Fahrenheit), a temperature that melts metal. Braces that should have been inside the vessel during the blasting were either forgotten or fell over. After it cooled, Tanaka found that its walls had warped.

  ‘Felt Like a Hero’

  The law required the flawed vessel be scrapped, a loss that Tanaka said might have bankrupted the company. Rather than sacrifice years of work and risk the company’s survival, Tanaka used computer modeling to devise a way to reshape the vessel so that no one would know it had been damaged. He did that with Hitachi’s blessings, he said.

  “I saved the company billions of yen,” Tanaka said in an interview March 12, the day after the earthquake. Tanaka says he got a 3 million yen bonus ($38,000) from Hitachi and a plaque acknowledging his “extraordinary” effort in 1974. “At the time, I felt like a hero.”

  That changed with Chernobyl. Two years after the world’s worst nuclear accident, Tanaka went to the Ministry of Economy, Trade and Industry to report the cover-up he’d engineered more than a decade earlier. Hitachi denied his accusation and the government refused to investigate.

  Kenta Takahashi, an official at the NISA’s Power Generation Inspection Division, said he couldn’t confirm whether the agency’s predecessor, the Agency for Natural Resources and Energy, conducted an investigation into Tanaka’s claim.

  ‘No Safety Problem’

  In 1988, Hitachi met with Tanaka to discuss the work he had done to fix the dent in the vessel. They concluded that there was no safety problem, said Hitachi spokesman Yuichi Izumisawa. “We have not revised our view since then,” Izumisawa said.

  In 1990, Tanaka wrote a book called “Why Nuclear Power Is Dangerous” that detailed his experiences.

  Tokyo Electric in 2002 admitted it had falsified repair reports at nuclear plants for more than two decades. Chairman Hiroshi Araki and President Nobuyama Minami resigned to take responsibility for hundred of occasions on which the company had submitted false data to the regulator.

  Then in 2007, the utility said it hadn’t come entirely clean five years earlier. It had concealed at least six emergency stoppages at its Fukushima Dai-Ichi power station and a “critical” reaction at the plant’s No. 3 unit that lasted for seven hours.

  Coming Clean

  Kansai Electric Power Co., the utility that provides Osaka with electricity, said it also faked nuclear safety records. Chubu Electric Power Co., Tohoku Electric Power Co. and Hokuriku Electric Power Co. said the same.

  Only months after that second round of revelations, an earthquake struck a cluster of seven reactors run by Tokyo Electric on Japan’s north coast. The Kashiwazaki Kariwa nuclear plant, the world’s biggest, was hit by a 6.8 magnitude temblor that buckled walls and caused a fire at a transformer. About 1.5 liters (half gallon) of radioactive water sloshed out of a container and ran into the sea through drains because sealing plugs hadn’t been installed.

  While there were no deaths from the accident and the IAEA said radiation released was within authorized limits for public health and environmental safety, the damage was such that three of the plant’s reactors are still offline.

  After the quake, Trade Minister Akira Amari said regulators hadn’t properly reviewed Tokyo Electric’s geological survey when they approved the site in 1974.

  Fault Line

  The world’s biggest nuclear power plant had been built on an earthquake fault line that generated three times as much as seismic acceleration, or 606 gals, as it was designed to withstand, the utility said. One gal, a measure of shock effect, represents acceleration of 1 centimeter (0.4 inch) per square second.

  After Hokuriku Electric’s Shika nuclear power plant in Ishikawa prefecture was rocked by a 6.9 magnitude quake in March 2007, government scientists found it had been built near an earthquake fault that was more than twice as long as regulators deemed threatening.

  “Regulators just rubber-stamp the utilities’ reports,” Takashi Nakata, a former Hiroshima Institute of Technology seismologist and an anti-nuclear activist, said at the time.

  While Japan had never suffered a failure comparable to Chernobyl, the Fukushima disaster caps a decade of fatal accidents.

  Two workers at a fuel processing plant were killed by radiation exposure in 1999, when they used buckets, instead of the prescribed containers, to eye-ball a uranium mixture, triggering a chain-reaction that went unchecked for 20 hours.

  ‘No Possibility’

  Regulators failed to ensure that safety alarms were installed at the plant run by Sumitomo Metal Mining Co. because they believed there was “no possibility” of a major accident at the facility, according to an analysis by the NRC in the U.S. The report said there were ‘indications’ the company instructed workers to take shortcuts, without regulatory approval.

  In 2004, an eruption of super-heated steam from a burst pipe at a reactor run by Kansai Electric killed five workers and scalded six others. A government investigation showed the burst pipe section had been omitted from safety checklists and had not been inspected for the 28 years the plant had been in operation.

  Unlike France and the U.S., which have independent regulators, responsibility for keeping Japan’s reactors safe rests with the same body that oversees the effort to increase nuclear power generation: the Trade Ministry. Critics say that creates a conflict of interest that may hamper safety.

  ‘Scandals and Lies’

  “What is necessary is a qualified, well-funded, independent regulator,” said Seth Grae, chief executive officer of Lightbridge Corp., a nuclear consultant in the U.S. “What happens when you have an independent regulatory agency, you can have a utility that has scandals and lies, but the regulator will yank its licensing approvals,” he said.

  Tanaka says his book on the experiences he had with the nuclear power industry went out of print in 2000. His publisher called on March 13, two days after the Fukushima earthquake, and said they were starting another print run.

  “Maybe this time people will listen,” he said.

 13. Ο/Η papoylis λέει:

  Δύστροπε

  είναι πράγματι αποκαλυπτικά όλα αυτά για το βαθμό στον οποίο κράτος , πολιτικοί και επιχειρήσεις στην Ιαπωνία αποτελούν μια μαφία με ανυπολόγιστες διαστάσεις. Το ίδιο ανυπολόγιστη είναι τώρα και η ζημιά.

  Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον άρθρο… με έβαλες και έψαξα και άλλα ενδιαφέροντα.

  Όπως γινόταν και αλλού συχνά , και εδώ είναι δύσκολο να διαφωνήσουμε : θα πρέπει το πραγματικό εξωτερικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας κάποιος τελικά να το φορτωθεί. Αυτός που με την επένδυσή του στοχεύει να αποκομίσει τα κέρδη. Να δούμε τότε πόσο ανταγωνιστική και συμφέρουσα είναι η τεχνολογία σχάσης 😉

 14. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «θα πρέπει το πραγματικό εξωτερικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας κάποιος τελικά να το φορτωθεί. Αυτός που με την επένδυσή του στοχεύει να αποκομίσει τα κέρδη.»

  Ουδεμία διαφωνία.
  Έτσι και συμπεριληφθούν στο οικονομικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας και οι τεράστιες εξωτερικότητες που έχει, θα καταστεί μία εξαιρετικά ακριβή μορφή ενέργειας. Τα διάφορα τζιμάνια όμως δεν υπολογίζουν αυτές τις εξωτερικότητες στο οικονομικό κόστος.

  Γενικότερα μιλώντας, με την πυρηνική ενέργεια ισχύει ότι ισχύει και με τον χρηματοπιστωτικό τομέα τον τελευταίο καιρό: η απόλαυση των κερδών είναι αυστηρά ιδιωτική υπόθεση ενω το κόστος όχι.
  Σε σχέση με το κόστος, και κατά μεγάλη σύμπτωση :o, όλοι αυτοί που υποστηρίζουν σθεναρά την ιδιωτική απόλαυση των κερδών, ανακαλύπτουν ξαφνικά τον σοσιαλιστή που κρύβουν μέσα τους…και αρχίζουν και υποστηρίζουν την κοινωνικοποίηση του κόστους…

  ΥΓ. Έχω μερικά ακόμα πολύ σχετικά άρθρα, για τα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας. Θα τα βρώ και θα τα παραθέσω και αυτά. Θα τα βρείς σίγουρα ενδιαφέροντα….

 15. Ο/Η papoylis λέει:

  Περιμένω με ενδιαφέρον Δύστροπε 🙂

 16. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  Παπς οπως ολα τα θεματα περνα κι αυτο με την σειρα του στις πισω σελιδες. Μονο που οι επιπτωσεις δε μπορουν να σκεπαστουν απο το χαλι της «ενημερωσης». Θα υπαρχουν πολλα περιστατικα για πολλα χρονια που θα μας θυμιζουν αυτη τη μορφη της «πρασινης» ενεργειας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s