Απαλλαγή από τα Θρησκευτικά ( συνέχεια )

Επειδή καλοί μου αναγνώστες οι ταλιμπάν βρίσκωνται σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος και η κα Δια Βίου δεν έχει το χρόνο ή τη διάθεση να βάλει τα πράγματα στη θέση τους , δείτε παρακάτω τις τελευταίες «εξελίξεις» σχετικά με τη δυνατότητα απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών.

 

update :  διαβάστε οπωσδήποτε το σχόλιο της κας Βέρας

οπωσδήποτε το σχόλιο της κας ΒέραςΌπως ήδη γνωρίζουν αρκετοί φίλοι / ες  με το ζήτημα ασχολούμαι επί διετία και βάλε. Κατά τη «θητεία»  μου  στη Καλύβα του Πάνου Ζέρβα είχα αρχικά ερευνήσει και δημοσιεύσει σχετικό άρθρο , επειδή ενδιαφερόμουν ο ίδιος για το ζήτημα :

( να απαλλάξω δηλαδή τα παιδιά μου από τη διδασκαλία του μαθήματος , προσευχές , εκκλησιασμούς , ΧΩΡΙΣ να υποχρεωθώ να δηλώσω θετικά ή αποθετικά τις οικογενειακές πεποιθήσεις , που αποτελούν σε κάθε ευνομούμενη αστική δημοκρατία ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ , σκοπό που έφερα επιτυχώς εις πέρας)

Ανέβηκε τότε το σχετικό άρθρο μου , του οποίου ανάτυπο δημοσιεύτηκε πρόσφατα εδώ :

Περί Θρησκευτικών στα σχολεία ( ανάτυπο ) | The evil witch

Το άρθρο αυτό είχε δημοσιευτεί στη Καλύβα τότε που το ζήτημα ήταν καυτό , και  σκόπιμο είναι να διαβάσει κανείς ΕΚΕΙ το άρθρο ΚΑΙ τα σχόλια όπου υπάρχουν πολλά πραγματολογικά , εγκύκλιοι και στοιχεία :

Θέλω να απαλλάξω τα παιδιά μου από τα θρησκευτικά. Μπορώ; « Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Δυστυχώς η «ατολμία» της κας Δια Βίου στη περίπτωση , αφήνει ακόμα έδαφος σε θύλακες εντός  της Διοίκησης να ελίσσωνται και με «καταδρομικές» ενέργειες να καθυστερούν ή να περιπλέκουν την οριστική επίλυση του σχετικού ζητήματος.

Να τονίσω εδώ για άλλη μια φορά ότι  πρόκειται για ζήτημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προσωπικών Δεδομένων , όπως περιγράφω σε όλες μου τις παρεμβάσεις και μόνον. Κάθε άλλη συζήτηση είναι παραπλανητική και μοναδικό στόχο έχει τη διαιώνιση του μεσαίωνα σε ότι αφορά τη λειτουργία των θεσμών και της πολιτείας.

Το ιστορικό όπως εξηγώ στο άρθρο μου είναι μακρόχρονο και «περιπετειώδες» ως αφήγημα. Παραθέτω τα λινκια για όλα τα σημαντικά έγγραφα :

Η αρχική εγκύκλιος του 2002 , όπου οι απαλλασσόμενοι έπρεπε να δηλώσουν ( έστω Αρνητικά ) προσωπικά δεδομένα και πεποιθήσεις για να μπορούν να κάνουν χρήση Αστικού Δικαιώματος  :

Εγκύκλιος ΥΠΕΠΘ 61723/Γ2/13/06/2002

ΘΕΜΑ: «Απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών»

Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών, την προσευχή και τον εκκλησιασμό, σας κάνουμε γνωστό ότι η απαλλαγή αυτή πρέπει να στηρίζεται σε δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του αν είναι ανήλικος στην οποία θα αναφέρει ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει.
Σε περίπτωση απαλλαγής του μαθητή από την παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών, στη θέση «Θρήσκευμα» στον Απολυτήριο Τίτλο δεν υπάρχει λόγος αναγραφής ενδείξεως.
»

( δίνω παραπάνω όλο το κείμενο επειδή τα λίνκια πλέον δεν λειτουργούν )

Ήδη αρχίζουν το 2005 και μετά προσπάθειες από το Συνήγορο του Πολίτη και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ( ήδη από το 2002 )  να  ανατραπεί το καθεστώς αυτό των «μουλάδων».

Αλλά ο σημαντικός σταθμός είναι η απόφαση του ΕΔΑΔ σχετικά με την υπόθεση Αλεξανδρίδη ( αρχές 2008 ) όπως εξηγώ στο αρχικό μου άρθρο.

http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2008_files/ghm1043_thrisekftika_alexandridis_greek.doc

Πιέζουν πλεον οι ανεξάρτητες Αρχές αλλά και μέρος του αντιπολιτευόμενου τότε  Τύπου

Έρχεται πλέον αναγκαστικά και εν μέσω θέρους 2008 η εγκύκλιος – φάντασμα που λύνει οριστικά το ζήτημα :

http://4grpe-anatol.att.sch.gr/announce/doc/2008-07-july/2008-07-10-91109-g2-thriskeftika.pdf

και στη συνέχεια , λόγω του μπάχαλου που δημιουργήθηκε επειδή μερικές εφημερίδες  δημοσίευσαν τη πληροφορία ,  η ερμηνευτική στην ουσία :

http://4grpe-anatol.att.sch.gr/announce/doc/2008-08-aug/2008-08-04-104071-g2-thriskeftika-1.pdf

Και αμέσως μετά  επειδή ανοίγει ο οχετός των διαμαρτυριών από τους ταλιμπάν , έρχεται η περίφημη εγκύκλιος – ντρίπλα- και σουτ- στην – εξέδρα  του Ευρυπήδη περί «απασχόλησης» των απαλλασσομένων μαθητών που αν και τυπικά άσχετη , δίνει λαβή για να συνεχιστεί το μπάχαλο :

http://www.ypepth.gr/docs/apasxolisi_mathitwn_080826.doc

( η μόνη που βρήκα τότε με τη πρώτη προσπάθεια και χωρίς να μας βγεί ο πάτος  στην αναζήτηση. Δεν είναι τυχαίο δε ότι πολλοί από αυτούς τους δεσμούς που έδινα τότε , εγώ και άλλοι σχολιαστές , σήμερα δε βγάζουν παρά σε 404 )

Έκτοτε πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι. Δηλώσεις στο τύπο , διαμαρτυρίες , ένας Ευρυπήδης μεταξύ συμπληγάδων να ελίσσεται αλλά θεσμικά ( δηλαδή νέα εγκύκλιος επί της ουσίας ή ΠΔ ή Νόμος )  τίποτε νέο δεν προέκυψε . Όμως σε αγαστή συνεργασία , παπαδαριό , σύνδεσμοι θεολόγων , τοπικοί παράγοντες , και επιμέρους διευθυντές διευθύνσεων και σχολείων , επικαλούμενοι τη τελευταία εγκύκλιο ζητούσαν από ενδιαφερόμενους γονείς θετική ή αποθετική δήλωση , ή τους αποθάρρυναν με κάθε τρόπο. Όσοι είχαν την σωστή ενημέρωση και επέμειναν στο αίτημα τους  τα κατάφεραν , όσοι γονείς πάλι τρομοκρατήθηκαν ή  παραπλανήθηκαν από τους τοπικούς εκφραστές των ταλιμπάν έκαναν πίσω. Ο Αρούλης , ως διάδοχος , περί άλλα ετύρβαζε και άφησε το θέμα να πλανάται , ενώ υπογείως δούλευαν συνεχώς  εκείνοι που δεν μπορούσαν να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα.

Και ήρθε πλέον η νέα διακυβέρνηση με τη κα Δια Βίου στο τιμόνι.

Το θέμα είχε αφεθεί στα αζήτητα , δηλαδή στον «αυτόματο» πιλότο και τη καλή ( συνήθως κακή ) διάθεση των επιμέρους οργάνων ( Διευθυντων ΔΕ και σχολείων ) , χωρίς να δοθεί με νέα εγκύκλιος ή άλλο θεσμικό μέτρο οριστική λύση στο ζήτημα.

Το ΜΟΝΟ που χρειάζεται είναι να αλλάξει από την τελευταία εγκύκλιο  η φράση » ότι οι μη Ορθόδοξοι μαθητές δηλ. οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι « σε  «όσοι μαθητές» και τέλος !!! Το ζήτημα θα έχει λυθεί οριστικά. Ενώ το μόνο που θα απομένει είναι να αναγκαστούν οι εγκατεσπαρμένοι σε όλο το μηχανισμό ταλιμπάν να εφαρμόσουν πιστά τις αποφάσεις.

Αυτό ΔΕΝ έγινε ποτέ , αφού για να  τηρούνται οι απαραίτητες «ισορροπίες»  και για όσο θα χρειαζόμαστε το ‘χριστεπώνυμο» πλήρωμα  για να προωθηθούν οι ‘μεταρρυθμίσεις»κάνουμε θεσμικά τη ‘πάπια» . Το Υπουργείο βέβαια απέστειλε μεν σχετική έκθεση προς την Εθνική  Ε.Δ.Α. για τα πεπραγμένα του 2009 απόλυτα ικανοποιητική και «χλωριωμένη» , αλλά παρέλειψε να ενημερώσει για τη πρακτική των εντεταλμένων οργάνων στις κατά τόπους διευθύνσεις  και σχολεία , όπως και ( θεωρώντας ότι οι δύο εγκύκλιοι περί «μαθητικών θεμάτων» του 2008 ) επαρκούν δεν προβαίνει στη διόρθωση της τελευταίας εγκυκλίου.

Το λινκ σχετικά με την έκθεση προς ΕΕΔΑ για το 2009 :

http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=9978:i-ekthesi-tou-ip-paideias-gia-ta-thriskeitika-stin-ethniki-epitropi-gia-ta-dikaiomata-tou-anthropou&Itemid=1796

Οι διάφοροι μουλάδες εξακολουθούν να σπεκουλάρουν και να συνεγείρουν τα γνωστά ένστικτα και ανακαλύπτουν κάθε φορά κάτι διαφορετικό για να στηρίξουν τις θέσεις τους. Παράλληλα οι διάφοροι κρατικοί λειτουργοί χρησιμοποιούν τη θέση και τα μέσα που διαθέτουν για να συσκοτίσουν ή να παραπλανήσουν.  Έτσι πολύ πρόσφατα βγήκε στο φως  επιστολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αττικής, γραφείο Σχολικών Συμβούλων (αρ.πρωτ. 936/24.11.2010), όπου υπογραμμίζεται ότι «η θέση του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι οι μαθητές που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των αλλόθρησκων ή των ετερόδοξων δεν μπορούν να απαλλάσσονται του μαθήματος των θρησκευτικών. Σημειώνεται επίσης ότι η δυνατότητα απαλλαγής είναι αντίθετη με την εγκύκλιο 73735/Γ2/23/06/2010 που απαιτεί αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών.  «

Αυτό ήταν παλαιότερο εφεύρημα των μουλάδων , ήδη από το καλοκαίρι , εφεύρημα το οποίο εργολαβικά ανέλαβαν να προωθήσουν οι κύριοι σχολικοί σύμβουλοι της περιφέρειας , αναλαμβάνωντας να ερμηνεύσουν αυτοί τη θέση του Υπουργείου.

Να εξηγήσω εδώ ότι στις περιπτώσεις των απαλλαγέντων από το μάθημα των θρησκευτικών λύση έχει δοθεί ως προς το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στο απολυτήριο ήδη από την εγκύκλιο του  2002 :

» Σε περίπτωση απαλλαγής του μαθητή από την παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών, στη θέση «Θρήσκευμα» στον Απολυτήριο Τίτλο δεν υπάρχει λόγος αναγραφής ενδείξεως.»
Άλλωστε η  ανακίνηση του ζητήματος της αναγραφής θρησκεύματος στο απολυτήριο είναι προβληματική από μόνη της όπως θα δείτε σε σχετική ερώτηση βουλευτών παρακάτω , αλλά ειδικά σε σχέση με την περίπτωση απαλλαγής από τα θρησκευτικά είναι κυριολεκτικά πέταγμα της μπάλλας στην εξέδρα. Και όλα αυτά από επίσημο κρατικό όργανο που δεν παραλείπει να ερμηνεύσει και τον πολιτικό του προϊστάμενο

Το ζήτημα λοιπόν που προέκυψε με την επιστολή της περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής ανακίνησαν και οι ΟΠ και ο Συν αλλά πρώτιστα η ΔΗΜΑΡ , που με τη παρακάτω ερώτηση της στη κα Δια Βίου ζητά να επιλυθεί το ζήτημα. Την παραθέτω αυτούσια:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

30-11-2010

Ερώτηση

Προς την κ. Υπουργό

Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: Απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών

Σε πρόσφατη επιστολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αττικής, γραφείο Σχολικών Συμβούλων (αρ.πρωτ. 936/24.11.2010), υπογραμμίζεται ότι η θέση του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι οι μαθητές που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των αλλόθρησκων ή των ετερόδοξων δεν μπορούν να απαλλάσσονται του μαθήματος των θρησκευτικών. Σημειώνεται επίσης ότι η δυνατότητα απαλλαγής είναι αντίθετη με την εγκύκλιο 73735/Γ2/23/06/2010 που απαιτεί αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών.

Παράλληλα όμως, η εν λόγω εγκύκλιος, αντίκειται στην ξεκάθαρη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις 2280, 2281, 2282, 2283, 2284, 2285/2001), σύμφωνα με την οποία μία τέτοια αναγραφή αποτελεί παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Επιπλέον, σε ανακοίνωσή του στις 17 Νοεμβρίου του 2008, ο Συνήγορος του Πολίτη διευκρίνισε ότι οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών, εφόσον οι γονείς ή κηδεμόνες τους (όταν οι μαθητές είναι ανήλικοι) ή οι ίδιοι οι μαθητές (όταν είναι ενήλικοι) υπογράψουν και προσκομίσουν στο σχολείο υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν την επιθυμία απαλλαγής τους για λόγους συνείδησης, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης αυτής επιλογής. Το ίδιο το Υπ. Παιδείας εκδίδοντας την εγκύκλιο104071/Γ2/4.8.2008, τόνισε την ανάγκη εναρμόνισης με τις Αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Ανεξάρτητων Εθνικών Αρχών. Σύμφωνα λοιπόν με το Συνήγορο του Πολίτη, και δεδομένου του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, δεν είναι συνταγματικώς θεμιτό η απαλλαγή για λόγους συνείδησης να εξαρτάται από οποιασδήποτε μορφής –θετική ή αρνητική- δήλωση θρησκεύματος. Δικαίωμα δε απαλλαγής από το μάθημα αυτό δεν έχουν μόνο οι «αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι», αλλά όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, όταν οι γονείς τους ή οι ίδιοι –όταν είναι ενήλικοι- επικαλούνται λόγους συνείδησης με υπεύθυνή τους δήλωση .

Δεδομένων των ανωτέρω, καθώς και ότι βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του πρώτου σχολικού τριμήνου και συνεπώς απαιτούνται άμεσες ενέργειες,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

– Είναι ενήμερη για την επιστολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής η οποία επιτείνει τη σύγχυση ως προς το μάθημα των θρησκευτικών και αντίκειται στην εθνική και διεθνή νομολογία και νομοθεσία;

– Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση στα σχολεία και να εφαρμοστεί πιστά ο νόμος;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

Και ερωτώ επιτέλους και εγώ , ως απλός πολίτης , θα δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση στο ζήτημα ;;; Επαναλαμβάνω ότι αρκεί μια εγκύκλιος που θα επαναλαμβάνει ότι ισχύουν οι δύο πρώτες εγκύκλιοι ( αυτές που «περήφανα» παρουσιάζωνται στη σχετική έκθεση του Υπουργείου προς την ΕΕΔΑ ) και θα διορθώνει την εγκύκλιο περί απασχόλησης  μαθητών όπως προτείνω παραπάνω. Τέλος θα εντέλλωνται τα «όργανα» να εφαρμόσουν πιστά ( χωρίς παραπλανήσεις ,  ανακριτικές μεθόδους  και εκβιασμούς  δηλαδή , αυτό βέβαια δεν γράφεται αλλά υπονοείται )  τις ανωτέρω ρυθμίσεις.


Το ζήτημα είναι απλούστατο τυπικά και αυτό που απαιτείται είναι μόνο η πολιτική βούληση. Αναρωτιέμαι ακόμα αν υπάρχει ;;;

This entry was posted in Βίοι Αγίων - Λειψανοθήκαι, Πολιτικούρες. Bookmark the permalink.

7 Responses to Απαλλαγή από τα Θρησκευτικά ( συνέχεια )

 1. Ο/Η Vera λέει:

  Παπούλη καλή σου μέρα.
  Από τότε που έπιασες το θέμα, 2 χρόνια πριν, όπως είπες κι εσύ έχει κυλήσει νερό στ’ αυλάκι, αλλά κάποια αλλαγή ουσιαστική δεν έγινε. Πιάνω το νήμα από εκεί που τ’ αφήνεις και συνεχίζω.
  * Εγώ έχω τρία παιδιά. Για τη μεγάλη μου ξεκίνησα τις απαλλαγές στη Β’ Γυμνασίου, φέτος τελείωσε το σχολείο και έχει απολυτήριους τίτλους Γυμνασίου και Λυκείου με πεδίο Θρήσκευμα κενό.
  Τα δύο μικρότερα, ο γιος στην έκτη δημοτικού και η κόρη στην πρώτη Γυμνασίου (κι αυτή με απολυτήριο δημοτικού με πεδίο Θρήσκευμα κενό), δεν έκαναν ποτέ θρησκευτικά στο σχολείο.
  Η περιπέτεια για μας ξεκίνησε φέτος το Σεπτέμβρη όταν μετά από 5 μαθήματα η Θεολόγος συνειδητοποίησε (!) ότι η μικρή δεν παρακολουθούσε. Το τι συνέβη αναφέρεται πιο κάτω. Σε τηλεφωνική συνομιλία ο Διευθυντής μου είπε ότι θα έπρεπε να έχει ήδη στα χέρια του υπεύθυνη δήλωσή μου όπου θα αιτιολογώ τους λόγους για την επιθυμία μου απαλλαγής της,
  – Δηλαδή μου ζητάτε πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων;
  – Ναι, ο νόμος αυτό ορίζει (!), όμως η σχετική προθεσμία υποβολής δήλωσης για την απαλλαγή βάσει της Γ2/12907/08-02-2005 ΥΠ.Ε.Π.Θ. είχε παρέλθει και άρα δεν μπορεί να απαλλαγεί (!)
  [ κόπι πέιστ thriskeftika.blogspot.com/2008/11/4.html για την εν λόγω εγκύκλιο ]
  Πήγα στο Γυμνάσιο για να συζητήσω από κοντά, το αποτέλεσμα όμως ήταν το ίδιο, ένας άνθρωπος απέναντί μου με στάση χιλίων καρδιναλίων που δεν άκουγε με τίποτα.
  Οπότε παπούλη κι εγώ κατέθεσα την ακόλουθη επιστολή, ζητώντας να πρωτοκολληθεί:

  (5-10-2010)
  «Κύριε Γυμνασιάρχα,
  ονομάζομαι Βέρα —– και είμαι μητέρα της —– ——, μαθήτριας στο Α1 τμήμα του Γυμνασίου σας.
  Ο λόγος που επικοινωνώ γραπτώς είναι το ότι με ενημέρωσε η κόρη μου πως η θεολόγος του τμήματος κυρία —– τη συνόδευσε προχτές στο γραφείο σας ώστε να δώσει εξηγήσεις γιατί έχει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.
  Το δέος και η αμηχανία που ένιωσε μπροστά σας, δεδομένου του ότι από τις πρώτες μέρες των γυμνασιακών της χρόνων βρέθηκε «στο γραφείο του διεθυντή», την εμπόδισαν να σκεφτεί την πιο απλή απάντηση: «Δεν είναι δική μου απόφαση, επικοινωνήστε με τους γονείς μου σχετικά». Αντιθέτως θεώρησε σωστό να αναλάβει την ευθύνη και να απαντήσει πως δεν πιστεύει (κάτι που δε σας αφορά). Θα συμφωνήσω ανεπιφύλακτα με αυτό που της είπατε, πως «είναι πολύ μικρή για να πάρει μια τέτοια απόφαση» , θα συμπληρώσω όμως πως είναι εξίσου μικρή για να αντιληφθεί πλήρως αντικρουόμενες απόψεις επί του θέματος, για τις οποίες κοινωνίες ολόκληρες και κυβερνήσεις ερίζουν, μέχρι του σημείου προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ατόμου. Επομένως δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει με σαφή επιχειρήματα αυτή της την αποχή, κάτι που θεωρώ πως δεν θα έπρεπε εξ αρχής να της ζητηθεί. Αντιθέτως, πρώτη η κυρία —– και ακολούθως εσείς οφείλατε να ανατρέξετε στην καρτέλα της και αν εκεί δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες, το δέον θα ήταν να επικοινωνήσετε με τους γονείς για τις όποιες διευκρινίσεις.
  Οπωσδήποτε όμως το όλο θέμα δεν οφείλεται σε δική μας παράλειψη, δεδομένου του ότι όταν κάναμε την εγγραφή ρώτησα την καθηγήτρια που παρέλαβε την καρτέλα της κόρης μου, αν τα στοιχεία της ήταν πλήρη, με τηλέφωνα επικοινωνίας και αναγραφή της απαλλαγής, όπως επίσης αν χρειάζεται να επαναλάβουμε την υποβολή της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης. Στο τελευταίο η απάντηση ήταν αρνητική.
  Επομένως και για να κλείσει το όλο θέμα, παρακαλώ όπως με ενημερώσετε γραπτώς για
  α) τι πρέπει να δηλώσω υπευθύνως για την απαλλαγή της από το μάθημα των θρησκευτικών καθώς και τους εκκλησιασμούς
  β) αν πρέπει να υποβάλλω αυτή την υπεύθυνη δήλωση κατά την έναρξη κάθε σχολικής περιόδου, ή αρκεί αυτή που θα με καθοδηγήσετε πώς να συμπληρώσω,
  γ) πώς θα απασχολείται κατά τη διάρκεια αυτού του μαθήματος και
  δ) όταν καθοριστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα και σε περίπτωση που το μάθημα είναι στην πρώτη ή την τελευταία ώρα, αν επιτρέπεται να έρχεται αργότερα ή να φεύγει νωρίτερα αντίστοιχα.
  Κλείνοντας και σε αναμονή της απάντησής σας, επιτρέψτε μου να ευχηθώ σε σας και τους συναδέλφους σας μία καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.»

  Η συμπεριφορά του και η άρνησή του να απαντήσει γραπτώς με έκαναν να πιστέψω πως το όλο θέμα ήταν στημένο έτσι, ώστε να μην πάρει απαλλαγή η κόρη μου. Για το λόγο αυτό συνέταξα κατ’ αυτόν τον τρόπο την υπεύθυνη δήλωση που κατέθεσα εις διπλούν για μένα και τον άντρα μου. (Πήρα μερικές ιδέες και από σένα)

  (19-10-2010)
  «Με ατομική μου ευθύνη… δηλώνω ότι βάσει
  α) του νόμου 2462/1997 που κυρώνει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και συγκεκριμένα του άρθρου 18, παράγραφος 4
  β) της (δεσμευτικής για τη Διοίκηση) Απόφασης 77Α/2002 της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,
  επιθυμώ την άμεση απαλλαγή της κόρης μου —– —— από το μάθημα των Θρησκευτικών, τον Εκκλησιασμό και την πρωινή προσευχή.
  Η υποβολή της δήλωσης αυτής δεν συνιστά θετική ή αρνητική δήλωση θρησκεύματος της δηλούσας/του δηλούντος ή της μαθήτριας, ούτε αποδοχή των ιδιοτήτων που αποδίδονται σε απαλλασσόμενους της εγκυκλίου Φ12/977/109744/Γ1, βάσει της οποίας προφανώς θα ενεργήσετε προκειμένου για την απασχόληση σε άλλο διδακτικό αντικείμενο από αυτό των θρησκευτικών.
  Με την επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου όσον αφορά τα προσωπικά μου δεδομένα και αυτά της κόρης μου,
  ο δηλών/η δηλούσα…»

  Για να μη μακρηγορώ, μετά από τις εξηγήσεις που μου δόθησαν θεώρησα πως δεν υπήρχε λόγος να επιμείνω και παραιτήθηκα της απαίτησης για γραπτή αιτιολόγηση της συμπεριφοράς διευθυντού και θεολόγου.

  (21-10-2010)
  «Κύριε Γυμνασιάρχα,
  σε συνέχεια της επιστολής μου (αρ. Πρωτ. 721/5-10-2010) και κατόπιν των συναντήσεων που είχα τόσο με σας όσο και με την κυρία —–, σας ενημερώνω πως οι εξηγήσεις που μου δόθηκαν είναι ικανοποιητικές. Έχω πειστεί πως τα όποια λάθη προκάλεσαν τη δικαιολογημένη ανησυχία μου είναι ανθρώπινα και τα γεγονότα που ακολούθησαν οφείλονται όχι σε πρόθεση άσκησης πίεσης αλλά στο πλήθος και την αμφισημία των σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείου Παιδείας. Επειδή το ζητούμενο είναι η σαφήνεια και η αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων σε άλλα παιδιά, οι κινήσεις μου προς το αρμόδιο γραφείο δεν θα συμπεριλαμβάνουν καμία προσωπική αναφορά, ούτε θα διευκρινίζουν σχολική μονάδα.
  Επίσης, επειδή η εμπειρία μού έχει δείξει πως η απασχόληση των απαλλασσόμενων σε άλλο τμήμα την ώρα των Θρησκευτικών πιο πολύ αναστάτωση προκαλεί -τόσο στους ίδιους, όσο στον εκπαιδευτικό και τους μαθητές του άλλου τμήματος- παρά κάνει καλό, σας ενημερώνω πως προτιμώ η κόρη μου να παραμένει στην τάξη της και να ασχολείται με τα άλλα της μαθήματα. Όπως δηλαδή συνέβαινε μέχρι πριν δημιουργηθεί το όλο ζήτημα. Αυτό, αν σας βρίσκει σύμφωνο και δεν σας δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα.»

  * Η Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Γ’ Μαθητικά Θέματα, είχε ήδη ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή και περίμεναν κοινοποίηση της αλληλογραφίας μου με το Γυμνάσιο. Έστειλα αυτό το mail:

  προς Τμήμα Γ’ Μαθητικά Θέματα
  ημερομηνία27 Οκτωβρίου 2010 1:39 μ.μ.
  θέμαΣχετικά με την από 1-10-2010 επιστολή μου με Θέμα: Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών
  εστάλη-απόgmail.com

  Υπ’ όψιν Προϊσταμένης κ. Βάρλα

  «Κυρία Βάρλα

  Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας συνομιλίας της Παρασκευής 15-10-2010, σας κάνω επικόλληση εδώ των σχετικών επιστολών μου και της υπεύθυνης δήλωσης που υπέβαλα στο σχολείο της κόρης μου, προκειμένου για την απαλλαγή της από το μάθημα των Θρησκευτικών, τους εκκλησιασμούς και την πρωινή προσευχή. Για λόγους προστασίας των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών από πιθανές κυρώσεις ή επιπλήξεις οι οποίες θα ήταν άδικο να επιβληθούν, δεδομένου πως η ευθύνη είναι αποκλειστικά του Υπουργείου όπως εξηγώ και στη δεύτερη επιστολή μου προς αυτούς, έχω διαγράψει ονόματα και σχολική μονάδα. Το θέμα της απαλλαγής έχει ήδη λήξει επιτυχώς για την κόρη μου.

  Η ουσία της υπόθεσης είναι πως αν η Πολιτεία είχε συμμορφωθεί με τις συστάσεις της απόφασης 77Α/2002 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δεν θα υπήρχε αυτή τη στιγμή μία πληθώρα εγκυκλίων στη διάθεση του εκπαιδευτικών, εγκυκλίων που πιο πολύ σύγχυση προκαλούν παρά δίνουν μια λύση στο πρόβλημα. Από του σημείου αυτού και πέρα οι επόμενες επιστολές μου θα απευθυνθούν στην Υπουργό καθώς και τα συναρμόδια Υπουργεία.
  Ευχαριστώ για τη μέχρι τώρα ενασχόλησή σας.»

  Από αυτό το σημείο και πέρα, αναγκαστικά και, για να υπάρχει μια λογική συνέχεια, θα πηγαίνω ελάχιστα μπρος – πίσω χρονικά.

  * Παραθέτεις πιο πάνω το ρεπορτάζ του eSOS gr για την έκθεση του Υπουργείου στην ΕΔΔΑ. Εγώ τους είχα στείλει τη σχετική πληροφορία με το mail που ακολουθεί. (Οφείλω να σου πω επίσης πως σε προσωπική μου επικοινωνία με την ΕΔΔΑ, πληροφορήθηκα πως η έκθεση κατατέθηκε στις 19/7/2010. Η ημερομηνία είναι σημαντική και πρέπει να τη θυμάσαι όποτε διαβάζεις σχετική αναφορά, όπως π.χ. στην απάντηση της υφυπουργού Χριστοφιλοπούλου στον βουλευτή τότε κ. Φ. Κουβέλη)

  «Η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών αφορά ΚΑΙ τους Χ.Ο. μαθητές.

  Το Υπουργείο Παιδείας μέχρι τη 15η Ιανουαρίου κάθε χρόνου υποχρεούται να καταθέτει έκθεση στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Εκεί αναφέρονται πληροφορίες και παρατηρήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στον τομέα της αρμοδιότητάς του και για το προηγούμενο έτος. Αυτή, μαζί με αντίστοιχες των άλλων υπουργείων που έχουν την ίδια υποχρέωση (π.χ. Δικαιοσύνης, Εσωτερικών κ.α.) συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση που καταθέτει η Επιτροπή στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Τώρα, στην Έκθεση της ΕΕΔΑ για το 2009 http://www.nchr.gr/media/ektheseis_eeda/ekthessi_2009_gr.pdf και στη σελίδα 299, διαβάζουμε κείμενο του ΥΠΕΠΘ:
  «… Σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 91109/Γ2/10.07.2008 και 104071/Γ2/04.08.2008 Εγκυκλίους, κάθε μαθητής έχει δικαίωμα να απέχει από το μάθημα των θρησκευτικών, τους εκκλησιασμούς και τη σχολική προσευχή με δήλωση του κηδεμόνα, στην περίπτωση που ο μαθητής είναι ανήλικος, ή του ιδίου, εάν είναι ενήλικος, στην οποία δεν απαιτείται εξήγηση ή διευκρίνιση των λόγων αποχής. Το δικαίωμα ισχύει για όλους τους μαθητές, όχι μόνο τους μη-ορθόδοξους.»

  Αυτή η τελευταία εξέλιξη έμεινε σχεδόν κρυφή θα έλεγε κανείς. Κανείς δεν χαιρέτησε αυτή τη συμμόρφωση, μερική έστω, στην (δεσμευτική για τη Διοίκηση) Απόφαση 77Α/2002, 1143Α/25-6-02 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Εύστοχα λοιπόν ο κύριος Καμίνης, τέως ΣτΠ, διαπιστώνει «(βάσει σειράς αναφορών) ελλιπή ενημέρωση των γονέων και φαινόμενα αποκλίνουσας πρακτικής μεταξύ των σχολείων» στην απαντητική επιστολή του προς τον «οργισμένο» κύριο Στυλιανίδη. Όμως, σήμερα δεν κυβερνά η Ν.Δ. αλλά το ΠΑΣΟΚ και Υπουργός είναι η κυρία Διαμαντοπούλου. Το ότι δεν προέβη σε σχετικές ανακοινώσεις και εγκυκλίους προς τις σχολικές μονάδες και τους Διευθυντές τους την καθιστά υπεύθυνη για τις όποιες παρεξηγήσεις ή ηθελημένες παρερμηνείες επιχειρούνται, τόσο από θεολόγους (βλέπε ανακοίνωση ΕΛΜΕ Χανίων και επίθεση από blog (thriskeftika.blogspot.com/2010/09/blog-post_9922.html) όσο και Διευθυντές σχολείων που αρνούνται το δικαίωμα απαλλαγής.»

  * Αναφορικά με την ΕΛΜΕ Χανίων και τον πόλεμο που δέχτηκε από σύσσωμη την Εκκλησία και τις Θεολογικές Ενώσεις, έστειλα μία επιστολή όπου –αφού όλοι βάλθηκαν να μας τρελάνουν- δίνω μια διαφορετική ερμηνεία της τρίτης εγκυκλίου Φ12/977/109744/Γ1. Η επιστολή μου αυτή είναι αναρτημένη εδώ http://www.eduportal.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2640
  Στην κοινοποίηση προς το Υπουργείο, επισυνάπτω και την αλληλλογραφία με το Γυμνάσιο της κόρης μου (πάλι χωρίς να ονομάζω μονάδα, διευθυντή και θεολόγο) και έχω το εξής εισαγωγικό σημείωμα:

  (4/11/2010)
  Προς την Υπουργό, κυρία Διαμαντοπούλου
  Προς τον Υφυπουργό, κύριο Πανάρετο

  Αξιότιμοι κύριοι, σας κοινοποιώ τα mail μου προς την ΕΛΜΕ Χανίων και προς την Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το δεύτερο προς επίρρωσιν των λεγομένων μου στο πρώτο. Το ότι απευθύνομαι στην ΕΛΜΕ Χανίων δεν έχει καμία άλλη σχέση με την προσωπική μου εμπειρία και της κόρης μου, πέραν του ότι αφορά το ίδιο ζήτημα, δηλαδή το δικαίωμα στην απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών κλπ.

  Παρακαλώ για τη σαφή τοποθέτησή σας, όχι σε προσωπικό επίπεδο αλλά δημόσιο, δεδομένου ότι η εμπειρία μας αποδεικνύει περίτρανα πως υπάρχει πρόβλημα. Ευελπιστώ να μη με θεωρήσετε ως μία μεμονωμένη περίπτωση, γιατί μέσα στα χρόνια έχουν υπάρξει πολλές παρόμοιες που έχουν δημοσιοποιηθεί και ακόμα περισσότερες παιδιών που υποχώρησαν μπροστά στα εμπόδια που συνάντησαν.

  Ίσως να μη γίνεται σαφές στα δύο mail, ωστόσο θέμα υπάρχει και όσον αφορά την ύπαρξη πεδίου Θρήσκευμα σε επίσημα έγγραφα του Υπουργείου και σχολικών μονάδων. Σας υπόσχομαι ότι θα επανέλθω πιο πιεστικά επ’ αυτού. Όταν δεν πιστεύεις σε κάποιον, δεν μπορεί να σε απογοητεύσει γιατί έτσι αλλιώς δεν περίμενες τίποτα. Όταν όμως πιστεύεις και διαψευστείς, η απογοήτευση είναι διπλή.

  Ευχαριστώ για το χρόνο σας
  Με εκτίμηση

  * Η γνωστοποίηση της Έκθεσης του Υπουργείου προκάλεσε πανικό στους θεολογικούς κύκλους, οπότε άρχισαν συζητήσεις, συνεδριάσεις και ένωση δυνάμεων για να αντιπαλέψουν αυτή την εξέλιξη. Ενδεικτικές είναι δύο επιστολές που δημοσιεύθηκαν στα θεολογικά blog Ακτίνες και Θρησκευτικά. Αφού πέρασε καιρός και δεν υπήρξε διόρθωση, έστειλα το ακόλουθο mail στην ΕΔΔΑ:

  (19/11/2010)
  Προς τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
  Γραμματέα της ΕΕΔΑ, κ. Πάντου

  Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

  Κυρία Πάντου,
  ήθελα να θέσω υπ’ όψιν των μελών της Επιτροπής δύο επιστολές που έχουν σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ και οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο.
  Η αποστολέας της πρώτης αναφέρει πως εκπροσωπεί «100 και πλέον γονείς και εκπαιδευτικούς»
  aktines.blogspot.com/2010/11/100.html
  και αποστολέας της δεύτερης είναι η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, παράρτημα Τρικάλων (το σημείο Β αφορά την ΕΕΔΑ)
  thriskeftika.blogspot.com/2010/11/blog-post_7005.html
  Αυτές οι επιστολές οφείλονται προφανώς στη λάθος ανάγνωση από πλευράς των συντακτών τους τηςείδησης για την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ προς την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οι επιστολές αυτές αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο την ίδια μέρα που εστάλησαν στο Υπουργείο και δέκα μέρες μετά, καμία διάψευση από πλευράς της ηγεσίας του δεν δημοσιεύθηκε. Θεωρώ πως είναι χρέος μου να σας ενημερώσω, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα μέλη της Επιτροπής να αποκαταστήσουν την αλήθεια.
  Το κείμενο αυτό κοινοποιείται στους ίδιους φορείς που κοινοποιήθηκαν οι αναφερόμενες επιστολές.

  (Όσο διάβασες αντίδραση από ΕΔΔΑ, άλλο τόσο έλαβα απάντηση εγώ.)

  * Εν τω μεταξύ, ανακάλυψα πως υπάρχει η Ένωση της οποίας την επιστολή έχεις δει στον Ροΐδη. Έχουν στείλει ήδη από τις 16/7/10 επιστολή/αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη με κοινοποίηση στην ΑΠΔΠΧ.
  Σήμερα είμαι μέλος της και συμμετέχω ενεργά στις δράσεις της για την απαλλαγή από το ΜτΘ, και την αναγραφή του Θρησκεύματος σε επίσημα έγγραφα.

  [Επειδή στο τέλος του ανατύπου λες πως οι πληροφορίες για το ζήτημα είναι καλοδεχούμενες, αλλά δεν ενθαρρύνονται άλλες συζητήσεις περί άσχετων θεμάτων, για να μην παρεξηγηθώ, δεν παραθέτω λίνκια]

  * Στις 24 Νοεμβρίου του 2010 οι βουλευτές κ. Γεωργιάδης και Πλεύρης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με Θέμα: Ενδεχόμενη κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών.
  http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=db126cd2-81a1-4aca-9237-f61ff1cd585c

  * Στις 23 Νοεμβρίου του 2010 διάβασα στο
  exagorefsis.blogspot.com/2010/11/blog-post_1905.html
  «Παρέμβαση για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών» του κ. Μαρκότση που την υπέγραφε με την ιδιότητά του του Προϊστάμενου του 4ου Γρ. Δ.Ε. Β’ Αθήνας. Αν, όπως λέω και στη σχετική αναφορά που υπέβαλα στο Υπουργείο Παιδείας, ο αρθρογράφος υπέγραφε ως απλός θεολόγος (όπως τόσοι άλλοι έχουν κάνει) ή ως ιδιώτης, θα σχολίαζα απλώς και το θέμα θα τελείωνε εκεί. Με ερέθισε η χρήση της ιδιότητάς του στην υπογραφή, πράγμα που οδηγεί σε παρερμηνείες. Οπότε στις 3 Δεκεμβρίου έστειλα mail στο Υπουργείο με θέμα «Αναφορά κατά του Προϊστάμενου του 4ου Γρ. Δ.Ε. Β’ Αθηνών και ερωτήματα που απορρέουν από επιστολή του.» (αρ. πρωτ. 5332/6-12-2010). Το κοινοποίησα στον blogger που διάβασα αρχικά την παρέμβαση και είχε την καλοσύνη να το δημοσιεύσει εδώ exagorefsis.blogspot.com/2010/12/4.html

  Σήμερα ανακάλυψα στο διαδίκτυο πως υπάρχει αυτό το έγγραφο/απάντηση σχολικού συμβούλου Θεολόγων http://www.dide.ach.sch.gr/thriskeftika/news/eikones_thriskeftika_21_11_10.htm
  Ανάμεσα στις εγκυκλίους που παραθέτει για την απαλλαγή από το ΜτΘ, αναφέρει και την Απάντηση της υφυπουργού Χριστοφιλοπούλου στον βουλευτή κ. Φ. Κουβέλη! Επικοινώνησα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ρώτησα αν δικαιούται σχολικός σύμβουλος να επικαλείται απαντήσεις που δίνονται στη Βουλή για να ρυθμίζει θέματα λειτουργίας σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς του, αν αυτές οι απαντήσεις δεν έχουν πάρει τη μορφή εγκυκλίου. Μου είπαν πως θα επικοινωνήσουν αργότερα σήμερα ή αύριο για να μου απαντήσουν σχετικά.

  * Αναφέρεσαι στο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Υπάρχει ήδη από το Δεκέμβριο του 2009 αίτημα για απομάκρυνση των συμβόλων, τους εκκλησιασμούς και την πρωινή προσευχή από τα συγκεκριμένα σχολεία των γονέων που έχουν απευθύνει το αίτημα http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010_files/ghm1238_triaridis_symvola_scholeia_greek.doc
  Από τις 12 Νοεμβρίου 2010 εγώ και ο άντρας μου εξουσιοδοτώντας το ΕΠΣΕ, συμμετέχουμε σε αυτή την κίνηση με επώνυμη επιστολή μας προς το Υπουργείο Παιδείας απ’ ευθείας και όχι μέσω Συνήγορου του Πολίτη. Σε αυτόν γίνεται κοινοποίηση.

  Μετά από αυτό το 5σέλιδο σεντόνι σε αφήνω, μέχρι να έχω περισσότερες εξελίξεις να αναφέρω.
  Τα σέβη μου 😉

 2. Ο/Η papoylis λέει:

  Καλή μου Κα Βέρα

  Να διευκρινίσω πρώτα ότι η καθυστέρηση της εμφάνισης αυτού του σχολίου στο μπλογκ μου οφείλεται σε 2 παράγοντες τους οποίους ελπίζω να κατανοήσετε και να αποδεχθείτε ( μαζί με τη συγγνώμη μου )

  α) Αν και είναι η δεύτερη φορά που σχολιάζετε και επομένως το παρόν σας «σεντόνι» θα περνούσε χωρίς έλεγχο , η WordPress κατακρατεί για έγκριση ( ως πιθανά spam ) όλα τα σχόλια που περιέχουν περισσότερα από 3 λινκ , από όποιον και αν προέρχωνται. Επομένως καλώς κρατήθηκε το σχόλιο σας στην αναμονή.

  β) Επειδή όλη μέρα σήμερα δούλευα εκτός , χωρίς δυνατότητα σύνδεσης , μόλις τώρα είδα το σχόλιο σας για να το αποδεσμεύσω . παρακαλώ δεχθείτε επομένως τη συγγνώμη μου. Αν θελήσετε να συνεχίσετε εδώ με παράθεση και άλλων στοιχείων θα παρακαλούσα τα σχόλια σας να περιέχουν 2 λινκ το πολύ. Στην ανάγκη προσθέσατε σχόλια με 2 λινκ κάθε φορά. Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

  Τώρα για το ζήτημα που απασχολεί το ποστ :

  Πρώτα να σας δηλώσω το θαυμασμό μου για τις προσπάθειες που καταβάλλατε , συγκρουόμενη με ένα γραφειοκρατικό τοίχο . Ένα τοίχο – συμμορία που προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανατρέψει το αποτέλεσμα των δύο εγκυκλίων του καλοκαιριού του 2008 που αναγκάστηκε να εκδώσει ο Ευρυπήδης. Για λόγους ιδεολογικούς αλλά και οικονομικούς υπάρχει ένα ς εσμός ανθρώπων , συλλόγων , διοικητικών στυελεχών , μηχανισμών που προσπαθούν από τότε να βρούν κάθε δυνατό εμπόδιο για να δυσχεράνουν τη διαδικασία που άρχισε με τις δύο σχετικές εγκυκλίους.

  Θεωρώ δε τον εαυτό μου τυχερό που κατάφερε τότε στο γυμνάσιο του γιού μου και παρά την αντίδραση του διευθυντή να τον κάνω να δεχθεί την αίτηση τελικά ( αφού όπως έμαθα συνεννοήθηκε με τη τοπική Δευτεροβάθμια και όταν αντιλήφθηκαν ότι στο ζήτημα αυτό , που το κατείχα επαρκώς , θα ήμουν ανυποχώρητος ) . Ήμουν δηλαδή τυχερός που κατάφερα να μη περάσω των παθών μου το τάραχο , όπως εσείς με το μικρότερο από τα παιδιά σας. Να επισημάνω εδώ ότι και από αυτά που ακούω , η πίεση ασκείται κυρίως στα παιδιά του Γυμνασίου , για λόγους ευνόητους.

  Πού λαθέψατε κα Βέρα μου : στο ότι δεν είχατε ίσως εξηγήσει και επιβάλλει στο παιδί σας , σε κάθε κρούση – ανάκριση , σε κάθε βολιδοσκόπηση ή εκβιασμό του / της θεολόγου να απαντά με ένα ξερό : Ρωτήστε τους γονείς μου , αυτοί με απάλλαξαν και περισσότερα δεν γνωρίζω. Και τούτο διότι ο εσμός που σας προανέφερα ( και τον οποίο φάγατε στη «μάπα» επί μακρόν ) σε τέτοια κόλπα βασ΄’ιζωνται χτυπώντας πάντοτε το πιό αδύναμο , δηλαδή το παιδάκι , το οποίο καθίσταται δακτυλοδεικτούμενο και εκτεθειμένο. Οι κινήσεις της κας θεολόγου είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού και τακτικής που εμπνεύστηκαν συγκεκριμμένοι κύκλοι και προωθούνται στη τάξη από εντεταλμένα όργανα.

  Με τις επιστολές σας , στα πλαίσια μιας ευγένειας που ΔΕΝ τους οφείλετε , αλλά είναι κατανοητή ώστε να μη δημιουργηθούν περαιτέρω διενέξεις ( που θα τις πληρώσει το παιδί ) έπρεπε να επιμείνετε στις δύο γνωστές εγκυκλίους. Ουδεμία επόμενη εγκύκλιος που μα τις καταργεί δεν υπάρχ4ι μέχρι στιγμής.

  Τώρα δύο παρατηρήσεις για ορισμένα έγγραφα στα οποία αναφερθήκατε

  α) Η «απόφαση» της κας Χριστοφιλοπούλου ( ΔΕΝ πρόκειται για απόφαση όπως τη παρουσιάζει ο κος σχολικός σύμβουλος αλλά για απάντηση της κας ΥφΥπ σε ερώτηση στη Βουλή 🙂 ) είναι κυριολεκτικά διάτρητη : προσέξατε δικαιολογία για να επαναφέρει το «αλλόθρησκοι» στο παιχνίδι : γίνεται κατάχρηση και έτσι καταδολιεύεται ο ανταγωνισμός των μαθητών … από εκεί βρήκε η κα Εύη να αρχίσει 🙂 πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις ή καλύτερα για καραγκιοζιλίκι

  http://www.dide.ach.sch.gr/thriskeftika/news/06_ih_56664_25_6_10.doc

  Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε ΟΛΑ τα ιδιωτικά λύκεια της περιοχής μουδεν διδάκεται το μάθημα παρά μόνον κατ’ όνομα. Έχει προσληφθεί θεολόγος ο οποίος το μόνο καθήκον που έχει είναι να βρίσκεται εκεί και να επιβλέπει τους μαθητές που διαβάζουν μαθήματα κατεύθυνσης ή ακόμα χειρότερα να υπάρχει για να συμπληρώνει το βιβλίο ύλης και να παρίσταται σε εικονικό μάθημα αν εμφανιστεί σύμβουλος. Στο τέλος του χρόνου πραγματοποιεί τις σικέ εξετάσεις όπου όλα τα παιδάκια παίρνουν 19 ή 20 για να μη χαλάσει το απολυτήριο τους. Αυτά βέβαια ισχύουν στη πράξη για τα ιδιωτικά σχολεία , όπου βέβαια δεν νοθεύεται ο ανταγωνισμός ( ο λατρευτός αυτός της κας Εύης my ass ) 🙂

  β) Το επόμενο πρόσκομμα , αυτό που και εσείς αντιμετωπίσατε , έχει να κάνει με τις προθεσμίες . Ο ευρηματικός κος σύμβουλος παρουσιάζει κατά το δοκούν ό,τι τον συμφέρει :

  Βασίζεται στην εγκύκλιο Γ2/12907/08-02-2005 , όπου ομολογείται από τον τότε διευθυντή σπουδών κο Νταβαρίνο πώς ΔΕΝ υπάρχει προθεσμία για την απαλλαγή στην εγκύκλιο – μητέρα όλων των σχετικών εγκυκλίων του 2002 , αλλά ότι , ακούστε επιχείρημα , αν δεχθούμε τα ισχύοντα στο μάθημα της ….Γυμναστικής είναι ΣΚΟΠΙΜΟ ( λέει ο κος Διευθυντής ) να γνωστοποιείται το αίτημα κατά την έναρξη των μαθημάτων ( χωρίς για τα θρησκευτικά να αναφέρει και τακτή πενθήμερη προθεσμία )

  Τέλος το ίδιο το έγγραφο του σχολικού συμβούλου θεολόγων Αχαϊας είναι στην ουσία προβοκάτσια : Αφού αναφέρει ότι ισχύουν για την απαλλαγή οι δύο γνωστές πλέον σε όλους εγκύκλιοι περί μαθητικών θεμάτων του καλοκαιριού του 2008 , δεν επαναλαμβάνει το ατόπημα να θεωρήσει την εγκύκλιο της 26/08/08 περί απασχολήσεως των μαθητών ως σχετική με την απαλλαγή . Αυτό συμβαίνει επειδή το τερτίπι αυτό έχει εγκαταλειφθεί πλέον. ΄’Ετσι ως μέσο καθυστέρησης και δημιουργίας δυσκολιών εγκολπώνεται ο καλός αυτός σχολικός σύμβουλος την εγκύκλιο του 2005 περί προθεσμιών , την οποία εξηγεί κατά το δοκούν , αλλά και την «απόφαση» της κας Χριστοφιλοπούλου . Αυτά εισάγει πλέον ως «όπλα» τακτικής προς χρήσιν των εντεταλμένων «οργάνων» , ώστε να αποθαρρύνονται – παραπλανώνται σκόπιμα οι αιτούντες γονείς 🙂 Πρόκειται για συμμορία κα Βέρα μου.

  Για το τέλος , να σας πω ότι θαυμάζω τις προσπάθειες και την επιμονή σας , ότι διαπιστώνω πως η δική σας έρευνα και προσπάθεια επί του ζητήματος ξεπερνά κατά πολύ τη δική μου ελάχιστη συμβολή. Γνωρίζοντας καλά ( όπως και εσείς ) ότι αυτή η κυβέρνηση παίζει με ένα ζήτημα κατά πως τη συμφέρει , αφήνει αδιευκρίνιστο και ασαφές το θεσμικό πλαίσιο , κάνει δηλώσεις όπως της κας Εύης ενώ συγχρόνως προσπαθεί να δείξει «ευρωπαϊκό» πρόσωπο στην έκθεση του 2009 προς τηνανεξάρτητη Αρχή , δεν αποθαρρύνει τη «συμμορία» των λειτουργών , συλλόγων και «παραγόντων» , θα παραμείνουμε εδώ να εκθέτουμε αυτά τα τριτοκοσμικά φαινόμενα. Το σχόλιο σας θα επισημανθεί με update στο παρόν ποστ.

  Σας ευχαριστώ για το κόπο και την επιμονή σας. Συγχωρήστε με και πάλι για τη καθυστέρηση.

 3. Ο/Η Vera λέει:

  Παπούλη, με έκανες να κοκκινίσω!

  Ξέρεις, όλη αυτή η δουλειά (γιατί πρόκειται περί ωρών αφιερωμένων μπροστά στον υπολογιστή να ψάχνεις – τι λέω τώρα, τα θυμάσαι όταν έψαχνες τις εγκυκλίους), αποδίδει καρπούς, με την έννοια ότι όταν χρειάστηκε, ήμουν ενήμερη και μπόρεσα να αντικρούσω κάθε σαθρό επιχείρημα που άκουσα. Υπάρχει όμως και η περίπτωση, αυτή τη στιγμή, ή αργότερα, να μας διαβάσουν κι άλλοι που θέλουν να γλυτώσουν την πλύση εγκεφάλου των παιδιών τους. Θα βρουν έτσι εδώ και όπου αλλού έχουμε αναρτήσει σχετικά σχόλια, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορέσουν ανενόχλητοι να εξασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να μεγαλώσουν όπως αυτοί επιθυμούν τα παιδιά τους, συμφώνως προς τις πεποιθήσεις τους. Στη δική μου περίπτωση, και για ό,τι αφορά το θέμα μας, επιθυμώ τα παιδιά μου μεγαλώνοντας να μελετήσουν, να ενημερωθούν και -αν νιώσουν την ανάγκη ή την αδυναμία- να επιλέξουν αυτά σε τι θα πιστέψουν. Νομίζω -για να μη φανώ απόλυτη λέγοντας είμαι σίγουρη- πως όσοι γονείς απάλλαξαν τα παιδιά τους από το ΜτΘ κάτι τέτοιο επιθυμούν γι’ αυτά.

  Αναφορικά με το σχολικό σύμβουλο Θεολόγων Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, αύριο θα έχει το ίδιο treatment με τον Προϊστάμενο του 4ου γραφείου. Είναι απίθανο πώς μερικοί άνθρωποι δεν υπολογίζουν τίποτα προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους! Και σ’ αυτό παπούλη μου, φταίξαμε κι «εμείς» που τόσα χρόνια δεν ασχολούμαστε πραγματικά με το τι συμβαίνει γύρω μας. Γι’ αυτό, πρέπει να επιστρατεύουμε όση υπομονή και προπάντων επιμονή διαθέτουμε κάθε φορά που βάζουμε ένα στόχο, ώστε να τον φέρουμε εις πέρας.

  Κάτι ακόμα που θα ήταν καλό να γνωρίζεις εσύ και οι αναγνώστες σου, είναι πως από τη Δευτέρα που πέρασε, λειτουργεί στο Υπουργείο Παιδείας άτυπη ομάδα η οποία θα συζητήσει και θα προτείνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών. Εδώ θα βρείτε το σχετικό δημοσίευμα και ένα σχόλιό μου http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=10574:allages-ston-kanonismo-leitourgias-ton-nipiagogeion-kai-dimotikon-sxoleion-etoimazei-to-ip-paideias&Itemid
  Όποιος νομίζει ότι έχει κάτι να προτείνει ας στείλει μία επιστολή στον Διευθυντή Σπουδών κ. Παπαχρήστο. Να είστε σίγουροι ότι οι θεολόγοι θα στείλουν χιλιάδες και μπορώ με βεβαιότητα να σας πω πως, μία από τις κυριότερες προτάσεις τους θα είναι να διδάσκουν το ΜτΘ Θεολόγοι στα Δημοτικά και όχι οι δάσκαλοι των παιδιών μας. Όποιος καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό, ας ενεργοποιηθεί. Όσοι περισσότεροι κινητοποιηθούμε, τόσο το καλύτερο για όλους μας – ακόμα και γι’ αυτούς που συμμετέχουν κανονικά τα παιδιά τους σε αυτό το μάθημα.

  Παπούλη θέλω να σε ευχαριστήσω για το τρατάρισμα και τη φιλοξενία στο ξέφωτο που φροντίζεις. Θα σου ξανάρθω με νέες πληροφορίες από τας Ευρώπας την επόμενη φορά 😉

 4. Ο/Η papoylis λέει:

  καλή μου κα Βέρα

  Ευχαριστώ και πάλι για τη παρέμβαση.

  Θα ήθελα όμως για λόγους καθαρά πρακτικούς να επικεντρώσω τη συζήτηση σε ένα και μόνο ζητούμενο. Ο λόγος είναι απλός και καταλυτικός , με την έννοια ότι όταν αντιμετωπίζει κανείς μπροστά του μια «συμμορία» που δρα εντός και εκτός της κρατικής μηχανής συντονισμένα θα πρέπει να προσαρμόζει κατάλληλα τις τακτικές και τους στόχους. Εξηγούμαι:

  Όσοι θα ήθελαν για διάφορους λόγους ( που τελικά δεν μας ενδιαφέρουν ) να απαλλάξουν τα παιδιά τους από το ΜτΘ μέχρι και το 2008 , έπρεπε να βασιστούν στην εγκύκλιο του 2002 και επομένως να δικαιολογούν εγγράφως το αίτημα τους δηλώνοντας ( και ΥΠΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ) ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία και πεποιθήσεις.

  Προκειμένου δηλαδή να ασκήσουν δικαίωμα αστικό που τους παρείχε η πολιτεία ( τη δυνατότητα να απαλλάξουν τα παιδιά τους από τα Θ. ) θα έπρεπε να δηλώσουν τέτοια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

  Μετά την απόφαση στην υπόθεση Αλεξανδρίδη από το ΕΔΑΔ , που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο , μια απόφαση τυπικά άσχετη αλλ’ επί της ουσίας καταπέλτης , γίνεται σαφές και ανέκκλητο το γεγονός ότι: προκειμένου να ασκηθεί αστικό δικαίωμα από ευρωπαίο πολίτη δεν επιτρέπεται ως όρος να τίθεται η δήλωση ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων και δεδομένων.

  Μέχρι και το 2008 , το κράτος και η «συμμορία» μπορούσε να πετάει τη μπάλλα στην εξέδρα με αναφορά στις εγκυκλίους και τους νόμους , παρά τη πίεση που ασκούσαν πολίτες και οι Ανεξάρτητες Αρχές. Μετά την απόφαση Αλεξανδρίδη το παίγνιο αυτό έλαβε ΟΡΙΣΤΙΚΟ τέλος. και τούτο γιατί οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ αποτελούν Δίκαιο που υπερβαίνει κάθε εθνική διάταξη , νόμο , εγκύκλιο ή άλλο τερτίπι. Τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να ασκούνται χωρίς προϋποθέσεις μεσαίωνα και όρους ταλιμπάν.

  Έτσι , υπό τη πίεση της απόφασης αυτής και των οχλήσεων από τις ανεξάρτητες Αρχές , αναγκάστηκε ο Ευρυπήδης να εκδώσει τις δύο εγκυκλίους περί μαθητικών θεμάτων το καλοκαίρι του 2008. Να σημειώσω εδώ ότι αν ενδιαφερόμενοι πολίτες και μερίδα του τύπου δεν αποκάλυπταν την ύπαρξη των δύο εγκυκλίων , που ήταν κυριολεκτικά θαμμένες ( ειδικά η πρώτη ) ακόμα και σήμερα ουδείς θα γνώριζε την ύπαρξή τους .

  Είναι προφανές ότι η δεύτερη εγκύκλιος των αρχών Αυγούστου 2008 δεν θα είχε λόγο ύπαρξης αν δεν είχε προκύψει ο θόρυβος για την υπολανθάνουσα εγκύκλιο του Ιουλίου. Έκτοτε , όπως έχουμε ξαναπεί εδώ , η «συμμορία» αποδύεται σε αγώνα οπισθοφυλακών βασιζόμενη για κάθε επόμενο στάδιο του «αγώνα» σε ό,τι μπορούν : σε ό,τι ανακαλύπτουν από το «οπλοστάσιο» των υπαρχουσών αντιφατικών ρυθμίσεων , σε ό,τι η πολιτική εξουσία και οι κρατικοί λειτουργοί τους προσφέρουν στο πιάτο ( βλέπε απάντηση της κας Εύης στη Βουλή ) , αλλά και στο γεγονός πως η πολιτική εξουσία δεν έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο ( παρά το γεγονός ότι στην έκθεση 2009 προς ΕΕΑΔ ισχυρίζεται ψευδώς το αντίθετο ) . Κάθε επόμενο επιχείρημα και κάθε επόμενη πρακτική της «συμμορίας» εντάσσωνται ως τακτικές κινήσεις στο στρατηγικό στόχο που μπορεί να περιγραφεί ως εξής :
  Επειδή είναι αδύνατον να επιστρέψουμε στο καθεστώς προ του θέρους 2008 θα πρέπει να αποθαρρύνονται , να καταγγέλωνται και να δακτυλοδεικτούνται όλες εκείνες οι περιπτώσεις γονέων που επιχειρούν να ασκήσουν ανεμπόδιστα το δικαίωμα της απαλλαγής. Θα πρέπει να παραπλανώνται συστηματικά και να καθυστερούνται. Θα πρέπει να αναγκάζωνται , έστω και αποθετικά να δηλώνουν ότι είναι άθεοι , ετερόδοξοι ώστε το χριστεπώνυμο πλήρωμα να γνωρίζει και να τους βάζει στη γωνία. Θα πρέπει τα ίδια τα παιδιά των οποίων οι γονείς θέλουν να ασκήσουν ή έχουν ήδη ασκήσει αυτό το δικαίωμα να εκτίθενται , να προβοκάρωνται , να παρενοχλούνται συστηματικά. Όλα αυτά θα έχουν ως τελικό στόχο όχι την απευθείας κατάργηση του δικαιώματος ( πράγμα ανέφικτο ) αλλά την ελαχιστοποίηση του φαινομένου δια της παραπλάνησης – αποθάρρυνσης των δυνητικά αιτούντων.

  Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική της «συμμορίας» που δεν εκφράζεται ευθέως αλλά υπάρχει και εκδηλώνεται με τις διάφορες ανωτέρω κινήσεις τακτικής , μπορεί να αντιταχθεί μια μόνο στάση και μάλιστα στο τακτικό επίπεδο :

  Ο κάθε αιτών γονεύς αποφεύγει οποιαδήποτε συζήτηση για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και προβάλλει ως μόνη και επίμονη απάντηση το » θέλετε δηλαδή να σας δηλώσω και μάλιστα εγγράφως ευαίσθητα προσωπικά μου δεδομένα ;;; «. παράλληλα έχει νουθετήσει το παιδί του να αποφεύγει οποιαδήποτε πρόκληση , είτε αυτή προέρχεται από εγκάθετους της «συμμορίας» είτα ακόμα και από μαθητές ( όπως συχνά συμβαίνει ) και να δηλώνει μόνο ότι η απόφαση για απαλλαγή ανήκει στο κηδεμόνα , προσθέτωντας ότι το ίδιο είναι ανήλικο για να αποφασίσει για τέτοια ζητήματα. Τελεία και παύλα… μέχρις εκεί και καμμία άλλη προσπάθεια να δικαιολογηθεί η απόφαση για απαλλαγή ή να συζητηθεί το ζήτημα του αν πχ τα θρησκευτικά πρέπει να είναι υποχρεωτικά , αν πρέπει να είναι ομολογιακό ή ενημερωτικό μάθημα , αν υπάρχει ή όχι θεός , αν το παπαδαριό είναι διεφθαρμένο και άλλα εκτός θέματος ( όμως παράπλευρα ζητήματα ). Η προσκόλληση στο τυπικό ζήτημα , δηλαδή στο ότι για να ασκηθεί αστικό δικαίωμα που παρέχει ένα Ευρωπαϊκό κράτος δεν είναι δυνατόν να απαιτείται η δήλωση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όπως οι θρησκευτικές πεποιθήσεις , είναι η μόνη αποτελεσματική άμυνα απέναντι στη «συμμορία». Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Επομένως αποφεύγεται κάθε άλλη συζήτηση για τα «παράπλευρα» ως μέσο τακτικής πρακτικά αμάχητο. 😉

  Συγχρόνως θα πρέπει να πιεστεί η πολιτεία να τελειώσει οριστικά το ζήτημα. Αρκεί μια ερμηνευτική εγκύκλιος που θα βασίζεται στις δύο αρχικές του 2008 , με την οποία συγχρόνως θα διορθώνεται το ύποπτο απόσπασμα της εγκυκλίου περί «απασχόλησης μαθητών» της 26/08/08 : όπου εκεί που αναφέρεται σε αλλόδοξους και ετερόδοξους μαθητές θα υπάρχει πλέον το » όσοι μαθητές απαλλάσσωνται βάσει των εγκυκλίων ..». Παράλληλα θα πρέπει να γίνεται ( στην ίδια ή σε άλλη εγκύκλιο ) σαφές ότι το καθεστώς απαλλαγής ισχύει και δε μπορεί ο κάθε τοπικός «λειτουργός» να το ερμηνεύει κατά το δοκούν διότι παραβαίνει έτσι κοινοτικό κεκτημένο. Για αυτή τη σαφή και οριστική τακτοποίηση από τη μεριά της πολιτείας θα πρέπει να πιέσουν οι ενδιαφερόμενοι καθώς και όσοι συλλογικοί φορείς αναλάβουν αυτή την υπόθεση.

  Σκέφτομαι κα Βέρα μου να γράψω ένα ακόμα ποστ όπου με λίγα λόγια να εξηγώ ακριβώς τι πρέπει να κάνουν και τι πρέπει να επικαλεστούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες. Αν έχω το χρόνο θα το κάνω σύντομα. Περιμένω και την απάντηση της υπουργού Δια Βίου στην ερώτηση της ΔΗΜΑΡ ..

 5. Ο/Η Vera λέει:

  Πέντε μήνες μετά βλέπω πως και για σένα το μεσοδιάστημα ήταν γεμάτο εξελίξεις. 😀
  Έρχομαι να σου φέρω νέα από το «Ανατολικό» μέτωπο.

  Πιάνω τη συζήτηση από εκεί που την άφησες και λέω πως θα περιμένεις πολύ ακόμα να απαντηθεί η ερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, αφού την αγνόησαν και έχει μείνει αναπάντητη μέχρι και τώρα που σου γράφω.

  Τελικά, λόγω άλλων, πιο σημαντικών θεμάτων που απαιτούσαν την προσοχή μου, όπως η διαβούλευση για τα προσωπικά δεδομένα, η αλλαγή στην στην πρωτοβάθμια κ.α. δεν ασχολήθηκα με το προαναφερθέν έγγραφο του σχολικού σύμβουλου Θεολόγων Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας (εδώ να πω ότι ο σύνδεσμος που έχουμε δώσει δε λειτουργεί πλέον και ο νέος είναι:
  dide.ach.sch.gr/thriskeftika/news/eikones_thriskeftika_21_11_10.htm

  Ανακάλυψα πως στις 15 Δεκεμβρίου επανήλθε με επιστολή του που απευθύνει στην ίδια την υφυπουργό (γιατί άραγε; 😀 ), αλλά και στο Υπουργείο Εσωτερικών.
  dide.ach.sch.gr/thriskeftika/news/Erothma_Xristofilopouloy_14_12_10.doc
  Προτείνει την κατάργηση των εγκυκλίων που ορίζουν πως δεν χρειάζεται να δηλώνεται ο λόγος της επιθυμίας απαλλαγής από το ΜτΘ και να δοθεί εντολή προς τους Δήμους να χορηγούν πιστοποιητικά γεννήσεως μαθητών για σχολική χρήση με εκτυπώσιμη την αναγραφή του Θρησκεύματος σε αυτά διότι «πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για νόμιμο λόγο»

  Στην ουσία, με την επιστολή αυτή ζητά από το Παιδείας να συνεχίσει να αγνοεί την Απόφαση 77Α/2002 της ΑΠΔΠΧ και από το Εσωτερικών να αρχίσει να αγνοεί την Απόφαση 1446/2000 της ίδιας Αρχής, η οποία ορίζει πως «Η αναγραφή του θρησκεύματος επί του πιστοποιητικού γεννήσεως θα πρέπει να γίνεται μόνο στην περίπτωση που το θρήσκευμα σύμφωνα με το νόμο αποτελεί προϋπόθεση εξασκήσεως δικαιώματος άλλως θα πρέπει να παραλείπεται».

  Του έστειλα ηλεμήνυμα παρακαλώντας τον να μου κοινοποιήσει τις απαντήσεις που έλαβε, όμως όπως με πληροφόρησε, κανένα από τα δύο Υπουργεία δεν ασχολήθηκε.

  (Δύο σύνδεσμοι, αλλάζω post – αν και με την επαναφορά του «Μοντερνιζέισον», μάλλον αχρείαστο είναι 😀 )

 6. Ο/Η Vera λέει:

  Αποτελεί απόδειξη της φράσης «τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται» 😛 το γεγονός ότι την ίδια μέρα έστελνα εγώ αυτό στο Παιδείας:
  «Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τον απολυτήριο τίτλο του Δημοτικού, σχετικά με το εξής ερώτημα:
  Ένας μαθητής που γράφτηκε στο Δημοτικό από το 2000 και έπειτα, με πιστοποιητικό γέννησης που δεν αναγράφεται το θρήσκευμα, αν δεν έχει ζητήσει απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, πώς συμπληρώνεται το υπάρχων πεδίο Θρήσκευμα στον απολυτήριο τίτλο;»

  Η απάντηση αποτελούσε επιβεβαίωση ότι και για αυτήν την ηγεσία του Υπουργείου, οι μαθητές που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία είναι όλοι πιστοί της «επικρατούσας». Προχωρούν τη συλλογιστική κάνοντας ένα ακόμα λογικό άλμα, πως μαθητές και γονείς επιθυμούν και να το δηλώσουν περίτρανα, οπότε το αναγράφουν στους απολυτήριους τίτλους σπουδών. Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα; Τί είναι αυτό; Ό,τι έκαναν οι άλλοι θα κάνουμε κι εμείς:

  «Σε απάντηση του από 15 -12-2010 ηλεκτρονικού μηνύματός σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
  Σύμφωνα με το άρθρο 13 § 10γ του Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161Α) «Αν οι γονείς επιθυμούν να αναγράφεται στα επίσημα έγγραφα ή βιβλία του σχολείου ότι ακολουθούν άλλο δόγμα ή θρησκεία πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό Μητρώου ή Δημοτολογίου, στο οποίο να αναγράφεται ότι ακολουθούν το συγκεκριμένο δόγμα».
  Αν επιθυμούν να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στο απολυτήριο ή στους τίτλους σπουδών, αυτό θα ζητηθεί με υπεύθυνη δήλωσή τους, που θα κατατεθεί στο σχολείο.»

  Το Δεκέμβριο που πέρασε, προέκυψε ένα θέμα με τους εκκλησιασμούς (εξηγείται αργότερα), οπότε απευθύνθηκε το εξής ερώτημα στο οικείο Γραφείο Β’βάθμιας Εκπαίδευσης:

  Το ερώτημα :
  «Παρακαλώ να με ενημερώσετε για το τι προβλέπεται για τους μαθητές που έχουν απαλλαγεί από τους εκκλησιασμούς, όσον αφορά τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο ναό της περιοχής του σχολείου τους.
  Το πληροφορούνται οι γονείς τους με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης του σχολείου όπως συμβαίνει με τις διδακτικές επισκέψεις;
  Τι ώρα πρέπει να παρουσιαστούν οι μαθητές αυτοί στο σχολείο τους;»

  Η απάντηση :
  «Απαντώντας στο αίτημά σας σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με την Γ1/11/02-01-1990 Δ/γή ΥΠ.Ε.Π.Θ. για τον εκκλησιασμό, ο Διευθυντής του σχολείου θα ειδοποιεί τους μαθητές αυτούς από την προηγούμενη ημέρα, ώστε να μπορούν οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών αυτών να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για τη φύλαξη τους όσο χρόνο το σχολείο ευρίσκεται στην εκκλησία. Σε καμία περίπτωση όμως οι μαθητές δεν απαλλάσσονται από τις άλλες εκδηλώσεις του σχολείου και ιδιαίτερα όταν αυτές είναι εθνικού περιεχομένου.»

  Η αναφερόμενη εγκύκλιος όμως, αφορά τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και για το λόγο αυτό, το ίδιο ερώτημα απευθύνθηκε στη Δ/νση Β’βάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου, από το σύζυγό μου.
  «Απάντηση σε ηλεκτρονική επιστολή»
  Σε απάντηση της από 10/01/11 ηλεκτρονικής σας επιστολής με θέμα τον εκκλησιασμό, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τις Γ1/11/02-01-90 και Γ2/8904/29-11-95 εγκυκλίους, όσοι μαθητές απαλλάσσονται από τα θρησκευτικά, απαλλάσσονται και από τον εκκλησιασμό για τον οποίο ο Διευθυντής του σχολείου θα ειδοποιεί τους μαθητές από την προηγούμενη μέρα. Όσον αφορά στο τρίτο σας ερώτημα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Διευθυντή του σχολείου.
  Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ

  ο_Ο

  Χθες, εστάλη νέα επιστολή, η οποία με τη μορφή καταγγελίας κοινοποιείται στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Ομάδα Εργασίας του Άρθρου 29 της Οδηγίας 95/46/ΕΚ (Προστασία Προσωπικών Δεδομένων).

  «Κύριε Μερκούρη,

  Λάβαμε την από 26/01/2011 απάντηση του γραφείου σας της Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (αρ. Πρωτ. 10114/Γ2), στο από 10/01/2011 ερώτημα του συζύγου μου:
  «Παρακαλώ να με ενημερώσετε για το τι προβλέπεται για τους μαθητές που έχουν απαλλαγεί από τους εκκλησιασμούς, όσον αφορά τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο ναό της περιοχής του σχολείου τους.
  Το πληροφορούνται οι γονείς τους με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης του σχολείου όπως συμβαίνει με τις διδακτικές επισκέψεις;
  Τι ώρα πρέπει να παρουσιαστούν οι μαθητές αυτοί στο σχολείο τους;»

  Επί της απάντησης του γραφείου σας έχω να παρατηρήσω τα εξής:

  1. Μας παραπέμπετε στην εγκύκλιο Γ1/11/02-01-1990 η οποία ρυθμίζει την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, την προσευχή και τον εκκλησιασμό για τους μάρτυρες του Ιεχωβά. Είναι μεν απορίας άξιο από πού συνάγεται το συμπέρασμα ότι ανήκουμε στην κατηγορία αυτή, επιβεβαιώνει όμως, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως το ίδιο το Υπουργείο θεωρεί το αίτημα απαλλαγής από το μάθημα και τις σχετικές δραστηριότητες «άνευ άλλου τινός τεκμήριο (έστω και μαχητό)» συγκεκριμένων θρησκευτικών πεποιθήσεων.

  2. Η δεύτερη Εγκύκλιος Γ2/8904/29-11-1995 ΥΠ.Ε.Π.Θ. στην οποία μας παραπέμπετε,
  i) περιορίζει την απαλλαγή ως δικαίωμα ετερόδοξων, ετερόθρησκων και άθρησκων μαθητών, ενώ το Υπουργείο σας το έχει επεκτείνει και στους Χριστιανούς Ορθόδοξους στην ετήσια έκθεσή του προς την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το 2010
  ii) ορίζει ότι ο σύζυγός μου κι εγώ πρέπει να δηλώσουμε γραπτώς τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις και από ό,τι δηλωθεί θα προκύψει και η αντίστοιχη εγγραφή στο απολυτήριο της κόρης μας, ενώ αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον μεταγενέστερο νόμο περί προσωπικών δεδομένων
  iii) έχει επιπλέον προκαλέσει την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη το 2002 και η υπηρεσία σας είχε εκδώσει νεότερη εγκύκλιο, καταργώντας αυτήν που επαναφέρετε τώρα σε ισχύ προκειμένου να απαντήσετε στο ερώτημά μας.

  3. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επίσης το 2002, ασχολήθηκε και με τις δύο Εγκυκλίους της απάντησής σας. Αποτελεί όμως επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να αγνοηθεί το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο, ο νόμος 2472/1997 και η δικαιοδοσία της Αρχής και ξεθάβονται από την σκόνη του παρελθόντος δύο Εγκύκλιοι -που θα έπρεπε να μην είναι πλέον σε ισχύ ύστερα από την Απόφαση 77Α – προκειμένου να απαντηθεί το απλούστερο των ερωτημάτων.

  4. Οι ανακοινώσεις του Διευθυντή προς τους μαθητές γίνονται στην πρωινή προσευχή. Το ότι «ειδοποιεί τους μαθητές από την προηγούμενη μέρα» για τον επικείμενο εκκλησιασμό
  i) δεν καθιστά την ενημέρωση έγκαιρη «ώστε να μπορούν οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών αυτών να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για τη φύλαξη τους όσο χρόνο το σχολείο ευρίσκεται στην εκκλησία», δεδομένου ότι το πληροφορούνται όταν επιστρέψουν τόσο τα παιδιά τους όσο και οι ίδιοι από την εργασία τους και τους είναι πλέον αδύνατον να μεριμνήσουν για ανάλογη άδεια από τον εργοδότη τους
  ii) δεν εξασφαλίζει ότι και οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα το πληροφορηθούν, δεδομένης της πρόβλεψης ότι μαθητής απαλλαγμένος «θα παραμένει μέσα στο διδακτήριο, σε ιδιαίτερο χώρο, με απόλυτη ησυχία και σεβασμό προς τους συμμαθητές του που προσεύχονται». Επιπλέον, το άρθρο 13, παρ. 10 εδάφιο δ του Π.Δ. 201/98 παρέχει και την επιλογή στους απαλλαγμένους να μην παρευρίσκονται στην προσευχή
  iii) προκαλεί την εύλογη απορία για ποιο λόγο υπάρχει διαφορετική ενημέρωση για τον εκκλησιασμο από ότι για μια διδακτική επίσκεψη, ειδικά όταν πρόκειται για μαθητές που έχουν απαλλαγεί από αυτόν και είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν.

  5. Ο λόγος που σας απευθύνθηκε το ερώτημα είναι πως, λόγω του εκκλησιασμού για τα Χριστούγεννα του 2010
  i) ο γιος μας, μαθητής της έκτης Δημοτικού, δεν άκουσε τη σχετική ανακοίνωση του Διευθυντή του γιατί ήταν αφηρημένος. Το αποτέλεσμα ήταν να πάει κανονικά στο σχολείο, εμείς να θεωρούμε ότι είναι ασφαλής και εκείνος να βρίσκεται στο δρόμο, επιστρέφοντας στο σπίτι
  ii) η κόρη μας, μαθήτρια της πρώτης Γυμνασίου, δεν πήγε στο σχολείο για τον εκκλησιασμό, αλλά την ώρα που είχε ενημερώσει ο Διευθυντής πως θα ξεκινούσαν τα μαθήματα της ημέρας. Ένα μήνα μετά, σε επίσκεψή μου στο σχολείο για να δικαιολογήσω απουσίες της, διαπίστωσα πως την ημέρα του εκκλησιασμού της είχε σημειωθεί μονόωρη απουσία. Η εξήγηση του Υποδιευθυντή ήταν πως μπήκε εκ παραδρομής από την απουσιολόγο και, «τι πειράζει τώρα μία απουσία;» την οποία δεν σκόπευε να σβήσει λόγω του ότι θα θεωρούνταν παραποίηση κρατικού εγγράφου.

  Επειδή η απάντησή σας δεν δίνει λύση στα θέματα που προκύπτουν και επειδή, πέρα από τη Συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας για την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, υπάρχει και η υποχρέωση της ασφάλειας των μαθητών που δεν ασπάζονται την «επικρατούσα θρησκεία» καθώς και η υποχρέωση για τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους, παρακαλώ να με ενημερώσετε για το αν και ποιες διορθωτικές κινήσεις θα κάνετε.

  Με εκτίμηση,

  Κοινοποίηση υπό μορφή καταγγελίας:
  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
  Ομάδα Εργασίας του άρθρου 29 της Οδηγίας 95/46/ΕΚ

  Απλή κοινοποίηση
  Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
  Συνήγορος του Πολίτη»

  ———-

  Η καταγγελία στην ΑΠΔΠΧ (παραλείπεται παράθεση γεγονότων που είναι ήδη γνωστά από προηγούμενες αναρτήσεις μου εδώ)

  Θέμα: Καταγγελία κατά παντός υπευθύνου Υπουργείου Παιδείας, ΔΒΜΘ

  Αξιότιμοι κύριοι,

  επικοινωνώ με την Αρχή προκειμένου να καταγγείλω τους υπεύθυνους του Υπουργείου Παιδείας, ΔΒΜΘ που μέχρι και σήμερα περιφρονούν την Απόφαση 77Α/2002 και αυτό, με την ανοχή της Αρχής. Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ανήλικων μαθητών καθώς και τα δικαιώματα που αναγνωρίζει τόσο η Οδηγία 95/46/ΕΚ όσο και ο νόμος 2472/1997 που εναρμονίζει τη χώρα μας με το Κοινοτικό Δίκαιο, ουδεμία ουσιαστική προστασία απολαμβάνουν στη χώρα μας.
  […]
  Τον Δεκέμβριο του 2010 λόγω του εκκλησιασμού του σχολείων εν όψει των Χριστουγέννων και επειδή δεν προβλέπεται η σχετική ενημέρωση να γίνεται προς τους γονείς των απαλλαγμένων μαθητών, ο γιος μου που δεν άκουσε τη σχετική ανακοίνωση, τη συγκεκριμένη μέρα πήγε κανονικά στο Δημοτικό και γύρισε πίσω στο σπίτι μέχρι να επιστρέψουν οι συμμαθητές του για το μάθημα. Το ευτύχημα ήταν ότι η οικεία μας είναι κοντά στο σχολείο του και εγώ βρισκόμουν εκεί, οπότε δεν έμεινε κλειδωμένος απ’ έξω. Η δε κόρη μου που πήγε στο Γυμνάσιο την ώρα που είχε ενημερώσει ο Διευθυντής ότι θα επιστρέψουν στο σχολείο για τα μαθήματα, πήρε απουσία κατόπιν εντολής της υπεύθυνης καθηγήτριας. Σε σχετικό ερώτημά μου προς το Υπουργείο, η απάντηση που έλαβα ανέφερε εγκυκλίους που προκάλεσαν την απόφαση 77Α/2002 της Αρχής.

  Συνοψίζοντας, η καταγγελία αυτή αφορά
  1) Όλες τις μεταγενέστερες της Απόφασης 77Α/2002 Εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας που είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτά που ορίζονται σε αυτήν και η εφαρμογή των οποίων έχει άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά μου και τα δικαιώματά τους
  2) Το ότι μέχρι σήμερα οι απολυτήριοι τίτλοι των μαθητών περιέχουν το πεδίο Θρήσκευμα, το οποίο στην περίπτωσή μας παραμένει κενό
  3) Την αδιαφορία των υπευθύνων του Υπουργείου να αποσαφηνίσουν την πολιτική του ως προς τα θέματα των απαλλαγών, με αποτέλεσμα Προϊστάμενοι Γραφείων Εκπαίδευσης και Σχολικοί Σύμβουλοι να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τη νομοθεσία και να παραβιάζουν τα δικαιώματα μαθητών και των γονέων τους
  4) Το γεγονός ότι στις σχολικές μονάδες της χώρας τηρείται αρχείο με ευαίσθητα δεδομένα των μαθητών και των γονέων τους (Βιβλίο Μητρώου και Προόδου των μαθητών) το οποίο θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι την αποφοίτηση και του τελευταίου μαθητή εγγεγραμμένου σε αυτό (ήτοι το 2016). Η συλλογή αυτών των στοιχείων (τόπος γέννησης, ιθαγένεια, θρήσκευμα, επάγγελμα μητέρας και πατέρα, γραμματικές γνώσεις μητέρας και πατέρα) είναι περιττή και οι γονείς δεν ενημερώνονται ούτε για το σκοπό της επεξεργασίας, ούτε για τα δικαιώματα άρνησης, πρόσβασης ή διόρθωσης. (Π.Δ. 200/98, άρθρο 6 και 201/98, άρθρο 6)

  Η καταγγελία αυτή κοινοποιείται στην Ομάδα Εργασίας του Άρθρου 29, της Οδηγίας 95/46/ΕΚ ώστε να λάβουν γνώση τα μέλη της της κατάστασης που δυστυχώς με την ανοχή της ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επικρατεί στη χώρα μας, 16 χρόνια μετά την έκδοσή της.

  Για τη στήριξη των όσων καταγγέλω,
  Α. σας κοινοποιώ την αλληλογραφία μου με το Υπουργείο Παιδείας
  Β. παραθέτω τα κείμενα ή τα σχετικά έγγραφα που αφορούν την υπόθεση
  Γ. προς διευκόλυνσή σας στο τέλος παραθέτω ό,τι διαθέτω από συνδέσμους ή κείμενα εγγράφων που αναφέρονται στα καταγγελόμενα.

  Με αυτά, τελειώνω την αναφορά μου αγαπητέ μου Παπούλη και, έχοντας μαζέψει αρκετό ήλιο στο ξέφωτό σου, πάω να ενημερώσω και άλλους φίλους.

 7. Ο/Η papoylis λέει:

  Κα Βέρα

  να σας ευχαριστήσω για τη παρουσία σας εδώ
  Τη διόρθωση θα τη κάνω σύντομα. 😉

  UPDATE : η διόρθωση έγινε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s