Ένα άρθρο του Γ. Μηλιού…

Ο καλός μου βάμπιρας και φίλος  Νοσφεράτος πρότεινε προς συζήτηση  το άρθρο του Γιάννη Μηλιού για το οποίο δίνω λινκ παρακάτω :

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Δεν εντάσσεται στα συμφέροντα των εργαζομένων η έξοδος του ελληνικού καπιταλισμού από το ευρώ / του Γιάννη Μηλιού
σε σας καλοί μου αναγνώστες ο λόγος ( και παρακαλώ επί της ουσίας ) . Ο παπούλης θα εκφράσει άποψη όταν θα έχει το χρόνο και τη διάθεση. 😉

( η φωτό από το μπλογκ «Τα εις Εαυτόν» της εξαίρετης Σοφίας –  Avanti που πλέον , δυστυχώς , δεν λειτουργεί )

This entry was posted in Παίγνια στο Alkatraz, Περί οικονομίας, Πολιτικούρες. Bookmark the permalink.

208 Responses to Ένα άρθρο του Γ. Μηλιού…

 1. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  απλώς στον τιτλο εβαλες ,Ν .Μηλιου ενώ ειναι Γιαννης

 2. Ο/Η papoylis λέει:

  Διορθώθηκε… είπαμε δεν αποδίδω σήμερα 😉

 3. Ο/Η demetrat λέει:

  δεν ήρθε τίποτε αγαπητέ παπούλη.
  αν και κατάφερα και επικοινώνησα ,θα ήθελα να έχω και το μέηλ σου γιά μιά ώρα ανάγκης βρε αδερφέ.
  🙂
  δ

 4. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  για να βαλω και το ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για να δουν λίγο και το περιοδικο της θεσσαλονικης το ΕΝΕΚΕΝ (εκτος βεβαι των ΘΕΣΕΩΝ)
  http://nosferatos.blogspot.com/2010/11/18.html

  (παπουη οποταν θελεις και αν θελεις(αργοτερα ) το αναδημοσιευεις αυτό και 50%=50%…( εχω πολλές ιδεες για μια καρποφορα για αμφοτερες τις πλευρες συνεργασια

 5. Ο/Η Ενη λέει:

  Εν τάξει, πάντα χρήσιμα κάποια άρθρα που αναφέρονται σε μια γενική θεώρηση του καπιταλιστικού συστήματος. (πότε δημοσιεύθηκε το άρθρο;)
  Ομως μια τοσο εκτενής ανάλυση και ενα μακροσκελέστατο άρθρο νομίζω οτι ειναι μάλλον δύσκολο να γίνει μια συζήτηση ,που ετσι κιάλλιως ειναι και ιδιαίτερα εξειδικευμένη.
  Η τελική κατάληξη οτι δεν συμφέρει στην Ελλάδα να επιστρεψει στη δραχμη και να βρεθει απομονωμένη απο το χώρο των αλλων ευρωπαικών χωρων, εχω την εντύπωση οτι δεν θα βρεθούν πολλοι υποστηρικτές της ιδέας.
  Ομως το ουσιαστικότερο ειναι οτι η συγκυρία που ζούμε ειναι πέραν ολως αυτών των αντιλήψεων, μας εχουν ξεπεράσει καταστάσεις που υφιστανται στο παγκόσμιο πολιτικο-οικονομικο σύστημα, οπως με πολύ ΄διορατικότητα αναλύεται σε ενα αρθρο που διά βασα σήμερα και το δίνω σε λινκ, που δημοσιεύθηκε στο NLR. (το ανεκάλυψα στο Αριστερο βήμα).
  Νομίζω οτι δεν μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε με ορους παρελθόντος ,αλλά ισως σε χρόνους dt οπως τρέχουν τα γεγονότα καθημερινά.

  http://www.aristerovima.gr/details.php?id=1217

 6. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  πότε δημοσιεύθηκε το άρθρο;
  τωρα

 7. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  αγαπητη Εvη νομιζω πως ενα απο τα καεντρικά σημεια του αρθρου ειναι το :

  »Οι δυναμικές και διεθνοποιημένες μερίδες του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό θα θιγούν λιγότερο από την απαξίωση της διεθνούς αξίας των παγίων εγκαταστάσεων, στην περίπτωση που υποτιμηθεί η ν.Δρ., καθώς διατηρούν σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων τους σε διεθνές νόμισμα. Θα επιχειρήσουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγαλύτερο τμήμα των κλάδων και επιχειρήσεων της χώρας, θα αξιοποιήσουν τον χρηματοπιστωτικό πανικό και τη δολαριο-ποίηση ή ευρω-ποίηση της εγχώριας οικονομίας κατά την πρώτη περίοδο μετά την εισαγωγή ενός «μαλακού» εθνικού νομίσματος (συνύπαρξη της ν.Δρ. με το ευρώ ή το δολάριο) για την περαιτέρω απαξίωση της εργασίας. Επιπλέον, θα επιδιώξουν ενδεχομένως να επαναδιαπραγματευτούν το δημόσιο χρέος με το ΔΝΤ και άλλα κέντρα που λειτουργούν ως μηχανισμοί σταθερότητας του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος (δηλαδή εργάζονται για τη σταθερότητα του καπιταλισμού σε κάθε καπιταλιστική χώρα), με όρους που θα ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ισχύ τους απέναντι στην εργασία. Σταθεροποιώντας όλα εκείνα τα μέτρα που ο Μαρξ περιέγραψε ως απόσπαση απόλυτης υπεραξίας.
  Αντίθετα, οι εργαζόμενοι θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζεται, καθώς η αυξημένη τιμή των εισαγόμενων πρώτων υλών και παγίων μέσων παραγωγής θα μετακυλίεται στην τελική τιμή του προϊόντος, καθώς οι τιμές των εισαγόμενων θα εκτινάσσονται, καθώς ο χρηματοπιστωτικός και οικονομικός πανικός θα αποτελεί εφαλτήριο για περαιτέρω μειώσεις μισθών, στέρηση δικαιωμάτων, κατάργηση και των τελευταίων δομών κοινωνικής προστασίας….»
  και θυμιζω οτι ο Γ. Μηλιος δεν μιλα για την ελληνικη οικονομια συνολικά αλλά για την ωφελεια η οχι των εργαζομένων- μισθωτων απο την επανοδο η οχι σε μια – φυσικά Υποτιμημένη εναντι του ευρω- δραχμή ..

  ας δωσω και ενα αλλο σχετικο αρθρο του Κωστα Καλλωνιατη για να γινει συζητηση

  Η άρνηση πληρωμής του χρέους και οι παγίδες Του Οικονομολόγου ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ αυγη
  http://nosferatos.blogspot.com/2010/07/blog-post_9656.html

 8. Ο/Η Ενη λέει:

  Δεν ειμαι εγώ η αρμόδια για να κρίνω τις απόψεις των αρθρογράφων οι οποίοι υποστηρίζουν κάποιες απόψεις, εχουν τίς αμφιβολίες τους για κάποιες αλλες η αποκλείουν προτεινόμενες θέσεις διαφόρων ατόμων η κομματων, σε ο,τι αφορά την Ελλάδα.
  Το μόνο που μπορώ να κάνω ειναι να πώ πράγματα που νομίζω οτι μάλλον ειναι σωστά και προέρχονται απο την πλευρά της πολιτικής που υποστηρίζω. Οι Λέφτηδες με κατέταξαν στους πολιτικούς αντιπάλους τους και πολύ σωστά, παρόλο που ενα fair play ΄τούς επέτρεψε να μου απευθύνουν καλά λόγια κρίνοντας την προσωπική μου στάση. Τούς ευχαριστώ και φυσικά εκτιμώ βαθειά την καλή τους προαίρεση.
  Με βάση λοιπόν τη θέση μου να πω δυο λόγια που μόλις διάβασα στο Βημα, δηλ τη θέση της Κατσέλη, η οποία εναντιώθηκε στην Τροικα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων.
  Ειδα λοιπόν οτι, σε οτι αφορά τις απαιτήσεις τους να μειώνονται οι εργασιακές αμοιβές , αντέταξε το επιχείρημα οτι ναι μεν μπορεί να εχουν αυξηθεί οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα περισσότερο απο τους ευρωπαικούς χωρίς ομωςνα ανταποκρίνονται και στο μέγεθος της αυξησης της παραγωγικότητας. Ομως εξήγησε στους σκληρούς γραφειοκράτες οτι η μη παραγωγικότητα οφείλεται στο οτι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν εχουν αναπτύξει την «ενταση κεφαλαιου» και δεν ειναι της δυναμικότητας των αντίστοιχων βιομηχανικών επιχειρήσεων της ευρώπης.
  Υποστήριξε λοιπόν οτι ειναι προτιμότερη μια μικρότερη φορολογία για τα επενδεδυμένα κεφάλαια και μικρότερη εργοδοτική εισφορά παρά μείωση μισθών με οποιαδήποτε μορφή.

  υγ Ρώτησα πότε δημοσιεύθηκε το αρθρο του Γ.Μ. στο περιοδικό ΘΕΣΕΙΣ.

 9. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  αγαπητη μου ειλικρινά δεν Ξερω αν δημοσιευτηκε στις θεσεις .. Ισως και να μην ..
  μου εσταλη ….
  Δημοσιευτηκε επισης στο Μπλογκ ΑΦΟΡΜΗ

  http://aformi.wordpress.com/2010/11/21/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3/

 10. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  »Στο ερώτημα επομένως τι παράγει η «ελληνική οικονομία» (ο ελληνικός καπιταλισμός) μπορεί να δοθεί μια εξαιρετικά σύντομη αλλά εξίσου ακριβής απάντηση: Παράγει ένα ακαθάριστο προϊόν αξίας 343 δις δολαρίων (2008), κατατασσόμενη έτσι στην 22η θέση από πλευράς επιπέδου ανάπτυξης (ΑΕΠ ανά κάτοικο) στον πλανήτη…»

 11. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Το αδιέξοδο του καθεστωτικού μεταρρυθμισμού ΑΥΓΗ Γ Μηλιος

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=582941

 12. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Φυσικά οι Προβοκατορες πιασανε δουλεια …

 13. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  H επιχειρηματολογια του Μηλιου πατα σε στερεα επιχειρηματα και κανει τον, σωστο για μενα, ταξικο διαχωρισμο των λυσεων. Δηλαδη αυτο που πρεπει να δουν οι εργαζομενοι ειναι ποια λυση δε θα πλητει τα δικα τους συμφεροντα. Απο τη πλευρα της λυσης της δραχμης και της στασης πληρωμων δεν εχει ακουστει κατι που να δινει λυση στη περαιτερω διολισθηση της θεσης των εργαζομενων που θα επιφερουν οι επιπτωσεις της στασης πληρωμων.

 14. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Νοσφεράτε μόλις ξαναδιαβάσαμε ότι ο Ελληνικός καπιταλισμός παράγει 343 δις δολ. ετησίως ξεσπάσαμε όλοι σε χειροκροτήματα και κάποιοι ανέβηκαν στις καρέκλες από τον ενθουσιασμό τους.Βέβαια όταν είδαμε ότι είμαστε μόλις 22οι στον κόσμο σε ανάπτυξη (ΑΕΠ) ο ενθουσιασμός μετριάστηκε κάπως .Αλλά μετά θυμηθήκαμε πως έχουμε κατακτήσει μόλις σε ένα επτάμηνο εφαρμογής του μνημονίου την 1η θέση στον πληθωρισμό στην ΕΕ,την δεύτερη στην ανεργία (επισήμως ,όχι τηνπραγματική),την πρώτη και πάλι θέση (σε ποσοστό)στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συνναλαγών,την πρώτη θέση στην εισφοροδιαφυγή,τηνπρώτη θέση στο ποσοστό έμμεσων φόρων,ότι διπλασιάστηκαν οι επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβές κατώτερες των συλλογικών,ότι πλησιάζουμε τις αμοιβές Βουλγαρίας,ότι τριπλασιάστηκαν οι αγορές πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο και οι αγορές πινάκων από τους καταχρεωμένους Έλληνες,ότι μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων πάνω από 20%,ότι η προβλεπόμενη ανάπτυξη αντί μηδενική (όπως έλεγε)για το 2011 προβλέπεται -3 από τον Ξεφτεροκωνσταντίνου,ότι το χρέος μας πλησιάζει με την ταχύτητα του φωτός το 150% του ΑΕΠ,ότι 170.000 ΜΜεπιχειρήσεις προβλέπεται να κλείσουν οσονούπω,ότι 26 δις ευρώ εξήχθησαν από τη χώρα το τρέχον έτος,ότι 44 δις είναι τα τοκοχρεωλύσια του Προυπολογισμού του 2011 ,που θα αυξηθούν και με καμμιά 10ριά δις ακόμα βραχυπρόθεσμους τίτλους που θα μείνουν απλήρωτοι , διπλάσια δαπάνη δλδ από τους μισθούς και συντάξεις ,ότι 1ο δις από τα δάνεια της τρόικας πήγαν κατευθείαν στις τράπεζες μέσω του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας(Παπούλη τι λές; υπάρχει σταθερότητα άραγε σε μια μαύρη τρύπα;),όταν καταγγέλαμε τον Κωστάκη τον Βου για τα 5 δις ρευστά που έδωσε για τις τράπεζες εννοούσαμε βέβαια ότι ήταν πολύ λίγα γιαυτό τα διπλασιάσαμε ,να μη μιλήσουμε για τις εγγυήσεις,και άλλα ων ουκ έστι αριθμός, αναπτερώθηκε το ηθικό μας.Η κατάκτηση των πρώτων θέσεων ,κάτω από την στιβαρή διοίκηση τουΓιωργάπη και του Στρώσε -Κάνε(Παπούλη συγγνώμη για τα δάνεια) ,σε όλους τους τομείς είναι απλά ζήτημα χρόνου!
  Μετά ανακουφισμένοι από αυτές τις σκέψεις στραφήκαμε στην τεράστια εικόνα που καταλαμβάνει,όπως σε κάθε καθώς πρέπει σπίτι, την ανατολική γωνία της σάλας,την εικόνα του ευρώ βέβαια ,πλαισιωμένη από τους επιφανείς αγίους φον Τρισέ και Φον Βέμπερ,τους αρχάγγελους της κάθαρσης και γονυπετείς ευχαριστήσαμε με άπειρη ευγνωμοσύνη για τις τόσες επιτυχίες που μας χάρισε και θα μας χαρίσει στο μέλλον!Όχι την δικιά σου και του Γ.Μηλιού δεν την τοποθετήσαμε ακόμα.Περιμένουμε τις νέες αποφάσεις αγιοποιήσεων όταν συνέλθει σε ολομέλεια η Αγία Οικογένεια των Ευρωκρατών υπό της προεδρία της Πάπισας Αγγέλας!

 15. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Είμαι πραγματικά σοκαρισμένος με την «ολούρμου» άνεση, με την οποία κάποιοι,

  (δεν απομένουν δα και πολλοί σήμερα, έτσι που καθημερινά «αποδεκατίζονται» εκτιθέμενοι. Ο Αντωνάκης ο Υπερβατικός Μακεδονομάχος, καί τινες «εξ υπολοίπων» γραφικοί,
  από τα τόσο μελαγχολικά σκορπισμένα «εξεγερμένα»-«αριστερόμορφα» αποδέλοιπα, ανιχνεύονται ακόμα μακροσκοπικά)

  επιμένουν ακόμα να εκτοξεύουν μια
  -απολύτως ενδεικτική ένδειας μορφωτικής & πολιτικής-
  αντι-μνημονιακή «ειρωνία» & «χιούμορ».
  Με βάση μάλιστα εκτόξευσης, τόσο θλιβερά φτωχή, ιδεολογικά, πολιτικά και τεχνο-οικονομικά.

  Ρε σεις, κοιτάχτε πού στ’ αλήθεια βρίσκεστε και πού πατάτε,
  προτού διατυπώσετε λόγο δημόσιο.

  Αλλά, θα μου πείς, ποιός νοιάζεται για αξιοπιστία και τέτοιες μικρο-χαζο-λεπτομέρεις, όταν είναι τόσο πεισμένος
  (αν δεν ήταν, άλλωστε, το μόνο δικαίωμα που θα τον έπαιρνε να διεκδικήσει, θα ήταν -αλίμονο- αυτό σε μια «έντιμη σιωπή»)
  πως την ιδεολογική, την πολιτική και -εν τέλει- την ηθική δικαίωση,
  την έχει «εξ ορισμού», χεράτα.
  Ως εκ της (άπαξ και σε χρόνο ανύποπτο) επιλογής του, να είναι «Έλλην & Αριστερός»
  (αμφότερα τα κεφαλαία, δικά μου!)

 16. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Όχι την δικιά σου και του Γ.Μηλιού δεν την τοποθετήσαμε ακόμα.Περιμένουμε τις νέες αποφάσεις αγιοποιήσεων όταν συνέλθει σε ολομέλεια η Αγία Οικογένεια των Ευρωκρατών υπό της προεδρία της Πάπισας Αγγέλας!»

  αυτές τις εξυπναδουλες της κακιας ωρας δεν τις καταλαβα κυριε … Γιατι δεν λές καθαρά τι εννοεις και αρχιζεις να μας αραδιαζεις εξυπνακισμους του κω και της κακιας ωρας;

  και κατ αρχήν αυτο ειναι ενα αρθρο του Μηλιου εμενα τι μάνακατεβεις ..
  εκτος αν το παιζεις σδσαν και τους διαφορους …. αχαρακτηριστους τυπους που οπου παω ερχονται και προβοκαρουν με εναν τροπο που δειχνει τι πραγματικα ΡΌΛΟ παιζουνε ..
  εισαι;

 17. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Μήπως ,μήπως λέω ο εκ του (κεντρο) δεξιού άμβωνος ιεροψάλτης που ελάλησε ,από το δυσθεώρητο ύψος του πολιτικού και μορφωτικού του επιπέδου,απευθύνθηκε σε μένα τον πτωχό τω πνεύματι και μη έχοντα την δέουσα και ανάλογη τεχνο-οικονομική παιδεία πληβείο;
  Τέτοια απόσταση βεβαίως καλύπτεται με ένα ξεγυρισμένο «ρε σεις» ,για να εμπεδώσουμε άπαντες ότι δεν είμαστε ίσα κιόμοια και επιτέλους να παραδεχθούμε ότι και αυτό το δικαίωμα στη σιωπή πολύ μας πέφτει,περισσότερο από ότι οι προύχοντες της διανόησης θα μπορούσαν να αντέξουν καθώς τους διαπερνούν ρίγη στην σκέψη και μόνο ότι θα περάσουμε απέξω απτούς ναούς της γνώσης που εκείνοι ευλαβικά ,με ανιδιοτέλεια και πίστη διακονεύουν!
  Οταν βέβαια τέτοιοι άξιοι-πιστοί των ξεδιάντροπων ψεμμάτων ,φληναφημάτων και ανανεούμενων και αυτοδιαψευδομένων καθημερινά υποσχέσεων που συσωρεύονται στις κατουρημένες ποδιές του Γιωργάκη και του Ξεφτεροκωνσταντίνου ,υπό τους παιάνες των βραβεύσεων και των επαίνων των Φαινάνσιαλ τάιμς που δικαίως θριαμβολογούν για τον «άνθρωπό τους στην Αθήνα»,έρχονται αντιμέτωποι με στοιχεία και αριθμούς που καθορίζουν την οδυνηρή πραγματικότητα μια είναι η καταφυγή τους.
  Οι προσωπικές επιθέσεις,οι ύβρεις και προσβολές ,η διαστρέβλωση και το τσουβάλιασμα με τον Αντωνάκη και τους λοιπούς συνεργάτες τους και φυσικά το «τουμπεκί ψιλοκομμένο» για την ταμπακέρα!
  Τι κατάντια!

 18. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  απο τους προβοκατορες που παριστανουν τους επαναστες λεω

 19. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Καλά Νοσφεράτε όσους διαφωνούν μαζί σου τους χαρακτηρίζεις αμέσως προβοκάτορες με τέτοια ευκολία;
  Εσύ δεν είσαι που εξυμνείς το ευρώ όπου βρεθείς κιόπου σταθείς;
  Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που μοιάζει με θρησκευτική λατρεία εξ ου και η επαπειλούμενη «απειλή «(για σένα) της αγιοποίησης και της εικόνας !Τόσο τραβηγμένο σου φάνηκε;
  Ειλικρινά από σένα με τέτοια ευρυμάθεια ,καλλιέργεια και αγωνιστική διάθεση δεν το περίμενα να παρεξηγηθείς.
  Και τώρα πες μου ,αν θέλεις , την χρεωκοπία της χώρας γιατί δεν την απέτρεψε το ευρώ; Μήπως συνέβαλλε και αυτό σενα βαθμό;Και αν υποτεθεί ότι επιστρέψουμε στην δραχμή τι χειρότερο απαυτά που μας συμβαίνουν σήμερα θα συμβεί;Τόσο χάλια είμασταν πρίν;Και για το χρέος που διογκώνεται καθημερινά τι θα κάνουμε; Συμφωνείς ναι η όχι ότι μεγάλο μέρος του είναι απεχθές και πρέπει να διαγραφεί; Άντε απάντησε και μη θυμώνεις!

 20. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  κοιτα απλώς ρωτησα αν εισαι απο τους ποροβοκατορες χαφιεδες που παριστανουν τους.επαναστατες που ξεκινουν με κατι τετοια ειρωνικά και γελοια και μετα αρχιζουν τους ανοιχτους χαφιεδισμους…. αν δεν εισαιπαωπασο παντως θα δειξει ..
  αντι ομως -αν δεν εισαι – να κανεις τον εξυπνο οπως το προπροηγουμενο σχολιο γιατι δεν αραδιαζεις καποια επιχειρηματα για να καυταλαβουν οι εργαζομενοι για ποιο λόγο τους συμφερει η Υποτιμημενη δραχμη που οπως λενε καποιοι δηθεν επαναστες θα σωσει την χωρα .. Για ποιο λόγο οι εργζομενοι να δεχτουν μια συτριπτική μειωση των μισθών τους μόνο για να βολευτουνκαποια εγχωρια λαμογια και να κανουν …εξαγωγές;
  αντε πες .

 21. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  http://nosfy-myblognosfy.blogspot.com/2010/10/2692010.html

  ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (26.9.2010)
  Ευκλειδης Τσακαλωτος
  ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
  Φωτογραφία του Ζαν Σαμπριέ, 1955
  ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ
  Σε προηγούμενο άρθρο («Ενθέματα», 5.9.2010) ασχολήθηκα με την έξοδο από το ευρώ ως αριστερή στρατηγική για την έξοδο από την κρίση. Επιχειρηματολόγησα ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο το ευρώ όσο το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί. Στο παρόν άρθρο θέλω να εκφράσω ένα παρόμοιο σκεπτικισμό για τη στρατηγική της στάσης πληρωμών.
  Η στάση πληρωμών έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι αν χρωστάς πολλά σε έχουν ανάγκη οι πιστωτές σου, και αυτό σου δίνει εν δυνάμει μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ. Όπως παρατηρεί συχνά ο Κώστας Λαπαβίτσας, σε αυτές τις περιπτώσεις έχει μεγάλη σημασία ποιος παίρνει την πρωτοβουλία, και άρα μπορούμε να βρεθούμε σε δύσκολη κατάσταση, με την επιβολή ακόμα πιο σκληρών μέτρων, αν την πρωτοβουλία για μια αναδιάρθρωση του χρέους την πάρουν οι πιστωτές μας. Επιπλέον, η στάση πληρωμών ανταποκρίνεται σε ένα δίκαιο και διευρυμένο αίσθημα ότι την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που δεν ευθύνονται για την κρίση.
  Το κόστος της στάσης
  Η πρώτη διαφωνία αφορά το ύψος του κόστους μιας στάσης πληρωμών. Η κυβέρνηση δεν θα έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές, και έτσι δεν θα μπορεί να δαπανά περισσότερα από όσα μαζεύει από φόρους. Το πρόγραμμα φέτος για μείωση του ελλείμματος από 13% του ΑΕΠ στο 8% συνοδεύτηκε από πολύ σκληρά μέτρα. Σε μια στάση θα πρέπει να φτάσει στο 0% σχεδόν αμέσως. Το ίδιο ισχύει και για το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών. Η Ελλάδα έχει σε συνθήκες ύφεσης έλλειμμα της τάξης του 10% του ΑΕΠ — μια παγκόσμια πρωτοτυπία! Και αυτό το έλλειμμα θα πρέπει να φτάσει απότομα στο 0%, με μια απότομη μείωση των εισαγωγών, μια και οι εξαγωγές δύσκολα θα αυξηθούν σημαντικά βραχυπρόθεσμα. Η εμπειρία της Αργεντινής δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Η Αργεντινή είναι μια μεγάλη χώρα, πλούσια σε φυσικούς πόρους, που μετά τη δική της στάση πληρωμών είχε το προνόμιο μιας μεγάλης ζήτησης για τα αγροτικά της προϊόντα από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας.
  Ακόμα χειρότερα, έπειτα από μια στάση οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν αυξημένα προβλήματα ρευστότητας, καθώς η ΕΚΤ θα ήταν λιγότερο διατιθεμένη να τους δανείσει ακόμα και αν παραμέναμε στην ευρωζώνη. Η κρίση ρευστότητας θα μπορούσε να μετατραπεί σε κρίση βιωσιμότητας, αφού οι τράπεζες δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τους καταθέτες τους σε περίπτωση που θα ζητούσαν τα χρήματά τους, και δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τα υφιστάμενα δάνεια τους. Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε, χωρίς να υπερβάλουμε, το μέγεθος της κοινωνικής αναστάτωσης που θα ακολουθούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
  Οι υποστηρικτές της στάσης πληρωμών μπορεί να μη συμφωνούν ότι το κόστος θα είναι τόσο μεγάλο, αλλά δεν το μηδενίζουν. Και γι’ αυτό τον λόγο απαντούν με μια ριζοσπαστικοποίηση της ατζέντας. Η κρατικοποίηση των τραπεζών και μια σχεδιασμένη βιομηχανική πολιτική, στηριζόμενη και από μια υποτίμηση της δραχμής μετά την έξοδο από το ευρώ, είναι οι δύο βασικοί πυλώνες αυτής της προσέγγισης.
  Μετά την κρατικοποίηση, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Αλλά σε μια φάση όπου οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μειώνονται, μια αύξηση στα κρατικά ομόλογα που θα αναγκαζόταν να κρατούν οι τράπεζες θα οδηγούσε σε μια μείωση δανείων στον ιδιωτικό τομέα. Οι τράπεζες θα πίεζαν για την αποπληρωμή των χρεών, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη χρεοκοπία (με αποτέλεσμα οι τράπεζες να παίρνουν μόνο ένα ποσοστό των δανείων τους).
  Σε αυτές τις συνθήκες, οι πιέσεις στα δημοσιονομικά του κράτους θα ήταν ασφυκτικές. Η κυβέρνηση θα έπεφτε στον πειρασμό να κόβει χρήμα για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων. Συγχρόνως, στην περίπτωση που το κρατικοποιημένο τραπεζικό σύστημα δεν ήταν αξιόπιστο, τότε η κυβέρνηση ή θα απαγόρευε τις αναλήψεις ή θα «έκοβε» πάλι χρήμα για να παρέχει ρευστότητα στο σύστημα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα μπορούσε να ήταν μια ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, και ένας φαύλος κύκλος υποτίμησης-πληθωρισμού, όπου οι πραγματικοί μισθοί θα συρρικνωνόταν συνεχώς. Μια ενεργητική βιομηχανική πολιτική θα μπορούσε, παράγοντας νέο πλούτο και νέες θέσεις εργασίας, να ανατρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Η ιστορική εμπειρία δεν μας προσφέρει πολλούς λόγους για αισιοδοξία. Η βραχυχρόνια αποτελεσματικότητά της είναι αμφισβητήσιμη, ιδιαίτερα αν εγκαινιαστεί σε συνθήκες χάους.
  Θεωρώ λοιπόν ότι οι υποστηρικτές της στάσης πληρωμών υποτιμούν το κόστος αυτής της επιλογής και, συγχρόνως, υπερτιμούν τη δυνατότητα μιας αριστερής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν. Αλλά, όπως και με την έξοδο από το ευρώ, το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά πρωτίστως πολιτικό-στρατηγικό. Θέλω να παραθέσω προς συζήτηση μια σειρά επιχειρημάτων που θέτουν σε αμφισβήτηση τη συγκεκριμένη επιλογή.
  Ποιοι πολιτικοί συσχετισμοί και κοινωνικές δυνάμεις;
  Όπως ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο, ο Κώστας Λαπαβίτσας αρχικά αμφισβήτησε το σενάριο για το «καλό ευρώ» με πολιτικά, και όχι οικονομικά, επιχειρήματα. Αμφισβητεί δηλαδή ότι τόσες χώρες με τόσα διαφορετικά συμφέροντα μπορούν να συμφωνήσουν σ’ ένα καλύτερο πλαίσιο για το ευρώ. Αλλά αυτό υπονοεί ότι οι συσχετισμοί είναι εν δυνάμει πιο ευνοϊκοί στο εθνικό επίπεδο, κάτι που είναι προς απόδειξη. Η εξέλιξη της στρατηγικής εξόδου από το ευρώ και της στάσης πληρωμών θα εξαρτηθεί, βεβαίως, από την κυβέρνηση που θα την εφαρμόσει και τις κοινωνικές δυνάμεις που θα την υποστηρίξουν. Και τα δύο σκέλη της στρατηγικής δεν αποτελούν από μόνα τους σοσιαλιστικά αιτήματα. Αλλά η ριζοσπαστικοποίηση της ατζέντας μετά την έξοδο και τη στάση αποτελεί απολύτως ένα σοσιαλιστικό αίτημα. Γιατί να υποθέσουμε ότι σε αυτή τη στρατηγική θα ηγεμονεύουν οι δυνάμεις που κοιτάν προς τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, και όχι αυτές που προσδοκούν σε μια εθνική, και πρωτίστως καπιταλιστική, υπόθεση παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας;
  Δεύτερον, η στρατηγική δεν έχει πειστικές απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι χρηματαγορές και οι πολυεθνικές. Προφανώς υπάρχει η ελπίδα ότι μια τέτοια στάση από μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα λειτουργήσει ευνοϊκά για άλλα πειράματα στην Ευρώπη. Αλλά και η υποτίμηση και η στάση πληρωμών θα πλήξουν σε κάποιο βαθμό εργαζόμενους και εργαζόμενες σε άλλες χώρες. Οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις δεν αποτελούν στέρεο έδαφος για την οικοδόμηση διεθνιστικών λύσεων, και πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά το ποσοστό του χρέους μας που το κρατάν ξένα ασφαλιστικά ταμεία (αν και δέχομαι ότι σε κάποιο σημείο τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν μειώσει τις επενδύσεις τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά την υποβάθμισή τους). Ο Κώστας Λαπαβίτσας πολύ σωστά δίνει έμφαση στην ανάγκη για διαφάνεια σε σχέση με το χρέος μας, αλλά αν πάρουμε υπόψη τις δύσκολες συνθήκες μετά από τη στάση δεν θα είναι εύκολο να παρθούν αποφάσεις με το ένα μάτι στραμμένο στις διεθνιστικές απαιτήσεις.
  Τρίτον, η ιδέα ότι μια εναλλακτική στρατηγική μπορεί να βασιστεί στην κρατικοποίηση κάποιον στρατηγικών τραπεζών και επιχειρήσεων, που με σοσιαλιστές μάνατζερ θα αλλάξουν κατεύθυνση, αποτελεί μια προσέγγιση που δεν έχει δικαιωθεί στο παρελθόν. Χρειαζόμαστε ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις, συνειδητοποιημένα κινήματα, και πολιτικά υποκείμενα που θα είναι σε θέση να πάρουν ένα σοσιαλιστικό μετασχηματισμό στα χέρια τους. Παραδόξως, η στρατηγική που κριτικάρω σε αυτό το άρθρο είναι λιγότερη τολμηρή και ριζοσπαστική από ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Υποτιμά το πόσο σημαντικό είναι να εμμένουμε στις παγκόσμιες διαστάσεις της κρίσης. Δεν κινδυνεύει μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα από αυτήν την κρίση. Αυτή τη στιγμή αυτό το σύστημα αντιδρά με την επιβολή του κόστους στον κόσμο της εργασίας. Αλλά από μόνο του αυτό δεν αποτελεί ένα νέο, και βιώσιμο, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Άρα σε αυτή τη συγκυρία η Αριστερά οφείλει να αμφισβητήσει το σύνολο των παραδοχών του συστήματος με άλλα παραγωγικά και καταναλωτικά πρότυπα. Χωρίς να έχουν πειστεί σημαντικότατες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για αυτή την αναγκαιότητα, δεν είναι εύκολο να στοιχηματίσουμε σε μια στρατηγική που εισάγει τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό από την πίσω πόρτα. Να το πω κάπως προβοκατόρικα: ο λόγος που υποστηρίζουμε τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό δεν είναι πρωτίστως ότι θα μπορέσει να υποστηρίξει ένα εθνικό νόμισμα και μια στάση πληρωμών.
  Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διδάσκει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

 22. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Τι θα σημάνει σήμερα μια στάση Πληρωμών; σε μια κοινωνία άκρως εξατομικευμένη; Σε στρώματα εθισμένων καταναλωτών; Σε μια κοινωνία όπου ουσιαστικά Δεν υπάρχουν πιά χωριά; Όπου ΔΕΝ υφίστανται πιά τα προνεωτερικά αναχώματα στην Φτώχεια όπως π.χ η εκτεταμένη οικογένεια;
  http://nosfy-myblognosfy.blogspot.com/2010/07/blog-post_5415.html

 23. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  «Η τρύπια κουβέρτα του ευρώ» μια μεγαλη συζητηση στης cynical .. Τα σχόλια

  http://nosfy-myblognosfy.blogspot.com/2010/07/cynical.html

  φιλε αν δεν εισαι προβοκατορας διαβασε πρωτα και μετα μιλα με επιχειρηματα και οχι με εξυπναδες του κω
  οπως εκανες μεχρι τωρα

 24. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  κι ενα σχολιο που εκανα στοπυ Lls

  Πολλοι απο αυτους που λένε επιστροφή στη Δραχμή ονειρευονται κατα σαν την Κουβα του Μπατιστα ..
  Μια υποτιμημένη (σε απιστευτο βαθμό ) δραχμή που θα φερει …επενδυσεις…
  Φυσικά αυτο ειναι ΑΚΡΩΣ νεοφιλελευθερο -πολύ πιο νεοφιλελευθερο απο οποιαν πολίτική του ΓΑΠ ..
  θελουν ναρθει χρημα , επενδυσεις κεφαλαιο.. χαρη στην υποτιμηση δηλαδή χαρη στην τρομαχτική συμπιεση μισθών

  ειναι τρελο το που μπορει να οδηγησει τηναριστερά (η εστω μια μεριδα της )η απουσια κοινής λογικής και η απουσια καθε θεωρητικής αναφοράς στον ..Μαρξ και στους νομους της Υπεραξιας
  ————
  πολύ καλά κανει ο Μηλιος και μας θυμιζει τον… Μαρξ ..και τους ..εντος της κοινωνιας ταξικους συσετισμους .. Και μας θυμιζει επισης οτι η Αριστερά υφισταται κυριως για τα συμφεροντα των εργαζομένων -μισθωτων και οχι των …πολυεθνικών που θελουν φθηνα μεροκαματα για να επενδυουν και του νεοφιλελευθερισμου εστω και αν αυτοι οι δυο τελευταιοι φοράν ..επαναστατικο μανδυα
  —————————-

  Lοιπν αυτά για την ωρα φιλαράκο ..αντε περιμενω και κανε επιχειρημα και οχι μόνο εξυπναδες της κακιας ωρας .. και οπως βλεπεις δεν χαρκατηριζωόσους διαφωνούν μαζί μου προβοκάτορες »
  Χαρακτηριζως ως προβοκατορες αυτους που προβοικαρουν και φαινεται οτι δεν εχουν κανενα επιχειρημα και ως ΧΑΦΙΕΔΕΣ αυτους που χαφιεδιζουν …

  εσενα δεν σε εχω χαρκατηρισει ακομα γιατι ακομα δεν ειδα αν εχεις εστω κιενα επιχειρημα … περαν του πρωτου σου χολιου που απευθυνοταν σε εμενα ..(και στον Μηλιο) το οποιο βρωμαει προβοκατσια

  αντε πες κανα επιχειρημα να δουμε..

 25. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Βλέπω συνεχίζεις να προβοκάρεις Νοσφεράτε και να βρίζεις., οπως και να θεωρείς μεγάλη εξυπνάδα να λινκάρεις και να παραθέτεις σεντόνια από γραπτά άλλων καθώς δεν μπορείς να αρθρώσεις δικά σου επιχειρήματα.Σου εχω απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις.
  Τώρα αν νομίζεις ότι πρέπει και εγώ να κουβαλήσω εδώ από Νομπελίστες σαν τον Κρουγκμαν ,διακεκριμένους αριστερούς οικονομολόγους σαν τον Σαμίρ Αμίν η συντηρητικούς σαν τον Ρουμπινί και τόσους άλλους όπως τον Καζάκη ,τον Λαπαβίτσα,τον Γαρουφάκη, που θεωρούν την στάση πληρωμών αναπόφευκτη και συμφέρουσα για την Ελλάδα και όλοι πλην Γαρουφάκη την συνδυάζουν με την έξοδο από το ευρώ αλλά και τόσους ακόμη, τότε να φύγουμε όλοι από δω και να πάμε στο you pay να στρωθούμε στο διάβασμα και πέραν τούτου ουδέν!
  Τέτοιους διαλόγους κάνεις εσύ;
  Λοιπόν χρειάζεται γενναίο κούρεμα το χρέος η πρέπει να τα πληρώσουμε όλα στους τοκογλύφους;
  Απάντησε και μη μου παραθέτεις τις κριτικές για την στάση πληρωμών,θέσεις χρειαζόμαστε και όχι αντιθέσεις!
  Και επιτέλους θα μας πεις αν είσαι υπέρ του μνημονίου η όχι;
  Άντε πες μας και θα σε κεράσω καζαν-ντεπί από γάλα βουβάλας που όπως ξέρεις είναι το καλύτερο!
  Μετά το απογευματινό διάλλειμμα ,καλά;

 26. Ο/Η Ενη λέει:

  nicos-alfa 23/11, 12,47 μμ.
  Να υποθέσει κανείς οτι ολη αυτή η παράθεση συγκλονιστικών στοιχείων ειναι το αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής απο τον Οκτώβριο του 2009.
  Το προηγούμενο διάστημα των τελευταίων ετών, ολα βαίναν καλώς ακόμα και σε…..στοιχεία.

 27. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  »θεωρείς μεγάλη εξυπνάδα να λινκάρεις και να παραθέτεις σεντόνια από γραπτά άλλων καθώς δεν μπορείς να αρθρώσεις δικά σου επιχειρήματα…»
  ε ρε ξυπνιε της πλακας αν σενδιαφερε πραγματικά η επιχειρηματολογια και οχι να προβοκαρεις με εναν τοσο ολοφανερα προστυχο τροπο οπως φανηκε αποτο βρωμερό πρωτο σχολιονσου που μου θυμιζει εντονα τους συναδέλφους σου θα επβλεπες α) οτι μεσα στα Λινκ και στα παραθεματα ειναι και δικιά μου επιχειρηματολογια και β) θα εκανες τον κοπο να διαβασεις και κανα επιχειρημα και να απαντησεις με επιχειρηματα πριν αρχισεις να ξερνάς τη χολή σου δειχνονοτας τι πραγματικά εισαι ….εσυ φυσικά κρυφτηκες πισω απο τον …Καζακη ..

  και συνεζχιζεις με τα … ξυπνια που χρησιμοποιουν ολοι οι προβοκατορο Γκαιμπελισκοι για το »χρειάζεται γενναίο κούρεμα το χρέος η πρέπει να τα πληρώσουμε όλα στους τοκογλύφους;»κανοντας το αυτό σε ενα διαλογο γυρω απο τις θεσεις του Μηλιου οταν ειναι πασιγνωστο -και σιγουρα το ξερεις μιας και παραπάνω μουυ επιτιθεσαι λεγοντας οτι ξερεις τις θεσεις τις δικές μου και του Μηλιου κλπ-

  οτι εδώ και πολύ καιρό ( ο Μηλιος )ταχθηκε υπερ της αναδιαπραγματευσης του χρεους και μαλιστα κατα 50% ..
  —————

  Λοιπόν αστα αυτά τα ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΑ και τα Λασπωδικα
  ΚΑΙ ΠΕς ΜΑς
  1) αν φυγουμε απο το ευρώ με ταυτοχρονη ολική σταση πληρωμων οπως λεει ο ..Καζακης(το ιδαλμα σας) και επιστρεψουμε σε μια κατα πολύ υποτιμημένη δραχμή

  στο μεσοδιαστημα δεν θα δημιουργηθει ενας τρομακτικός πανικός; . Δεν θα εχουμε μια Φυγή κεφαλαιων ..;Δεν θα φυγουν – δεν θα βγαλουν εξω με χιλιους τροπους οχι μόνο οι μεγαλοκαταθέτες και τα Λαμογια – που τα εχουν βγαλει ηδη περι που 20 δις.. αλλά και καιθε μισθωτος πουχει πεντε δεκαρες στην ακρη για ωρα αναγκης ; Και πώς θα τον εμποδισετε να τα βγαλει ΞΥΠΝΙΟΙ ; θα ..κλεισετε τα συνορα; Θα κανετε ..ελεγχο συναλάγματος ; Θα κλεισετε το ..Ιντερνετ(και απο κει μπορουν ναβγουν λεφτά ) Θα απαγορευσετε τον τουρισμό; (διοτι και απο κει μπορει να εχουμε μαυρη αγορά η εξαγωγή συναλλαγματος)
  2)με την τεραστια ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ που θα συνοδευει την εξοδο προς την δραχμή (κατι που το παραδεχονται ολοι οι προαναφερθέντες (κυριωςο Λαπαβιτσας αλλά ειναι και αυτονοητο και το κυριο επιχειρημα αυτών που λένε επιστροφήστη δραχμή) δεν θα εχουμε τρομακτική συμπιεση των μισθών; Ναι ή οχι ;
  απαντησε πρωτα σαυτά (αν μπορεις και δεν εισαι εδ΄’ω μονο για τις συνηθεις ππροβοκατσιες ) και σουχω κιαλλα ..

  αλλά μιλα καθαρά και ασε την βρωμια τη λασπη τις ΗΛΙΘΙΕΣ ειρωνιες και τις προβοκατσιες ..Αυτά στους συναδελφους σου ..

 28. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Εις ότι με αφορά,αξιοτιμη κυρία Ενη,δεν δικαιούσθε να υποθέτετε τίποτε για τέτοια στοιχεία παρελθόντων ετών,και δεν δικαιούσθε διπλά πριν μας εξηγήσετε από ποιο συγκεκριμένο αντλείτε το δίκαιον σας αυτό!

 29. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  παλι μλκ ειρωνιες και υπεκφυγές ..Θα πεις κανα επιχειρημα ρε φιλε; Η μπηκες εδώ μονο για να κανεις τον ξυπνιο και να ειρωνευεσαι ..αντε εχουμε και δουλειες

  παπουλη δεν ασχολουμαι πλεον με αυτον εδω περα ..αστον να κυκλοφορει και να βρωμιζει και να προβοκαρει οπως κανουν οιτου ειδους του ..Δεν εχει τιποτε να πει και κακώς ασχολουμαι ..

 30. Ο/Η papoylis λέει:

  Νόσφη

  χαλάρωσε και κατέβασε τους τόνους … ΤΩΡΑ :mrgreen:

 31. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  σου ειπα δεν ασχολουμαι αλλο με τον προβοκατορα εκτος αν απαντησει με στοιχειωδη επιχειρηματα και σατματησει τις Βρωμιες τις Ηλιθιες ειρωνιες και τη λασπη ..Και ετσι χαλαρωνω

  (και σε παρακαλώ ..δεν αντεχω αυτο το πρασινο ανθρωπάκι .. μή μου τοξαναβάλεις και θα κανω οτι πεις Οιχ αλλα πρασινα ανθρωπακια .. 😦

 32. Ο/Η nikiplos λέει:

  καλησπέρα…

  πολύ ενδιαφέρον και εμπεριστατωμένο το άρθρο του πάντοτε εντελλεχούς κου Μηλιού. Βέβαια είναι κάπως απολογητικό από μια οπτική γωνία-αυτή του αριστερού που απαιτεί μια μεταρρύθμιση η οποία να εντάσσεται σε ισμούς – που ποσώς με ενδιαφέρει, εντούτοις θέτει κάποια σημαντικά ζητήματα κυρίως για το ποιοί θα ζημιώσουν περισσότερο από μια βίαιη έξοδο από το ευρώ. Προφανές καθώς στην Ελλάδα το κοινωνικό κράτος είναι ζητούμενο, ενώ όπου υπάρχει για τους τύπους (πχ υγεία και ασφάλιση) το ρουσφέτι πάει σύννεφο.

  Νομίζω κάτι τέτοιο θίχτηκε εκτενώς από τα λινκς του Νοσφέρατου…

 33. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  … nikiplos.. αν ειχα εδώ και αλλους σαν εσενα σοβαρους σχολιαστες και οχι σαν τον .. θα χαλαρωνα που θελει κι ο Παπουλης

  ακομα κιαν διαφωνουσαμε στα σημεια

  δυστχυώς στο διαδικτυο συναντας τη σαρρα τη μαρα και το κακο συναπαντημα και τους Μπλογκοεπαναστατες της κακιας ωρας

 34. Ο/Η papoylis λέει:

  και αφού προειδοποίησα απαντώ πιό αναλυτικά

  ΟΥΔΕΙΣ εδώ είναι προβοκάτορας μέχρις αποδείξεως του εναντίου ( αλλά ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ λέμε ) . και δεν θα επιτρέψω σε κανένα από δω και πέρα να χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη χωρίς να παραθέτει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

  Να πω και μερικά ακόμα :

  Νόσφη , ανέβασες τις θεωρίες του Μηλιού και στο έκανα ποστ , όχι γιατί συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί του αλλά γιατί το σύστησες προς συζήτηση.
  Με τη πρώτη αμφισβήτηση που έπεσε στο τραπέζι από το Νικάλφα πήρες φώκο , ενωτο δεύτερο σχόλιο του ανωτέρω φίλου δεν απευθυνόταν καν σε σένα.
  Και αποκαλείς προβοκατόρικα και βρώμικα όσα λέει επειδή αλλού , για τις ίδιες περίπου αιτίες ( αλλά από την ανάποδη ) άλλοι σε εγκαλούσαν ως προβοκάτορα και οπαδό του μνημονίου. Θυμάσαι νομίζω καλά 😉
  Παράλληλα δεν αποκαλείς «προβοκατόρικο» το ανωτέρω σχόλιο της καλής μου Κας Ένης , ενώ με τη λογική που χρησιμοποιείς ( αν αντιστρέψεις τα της ουσίας ) το σχόλιο αυτό είναι Η προβοκάτσια. Εκεί σε οδηγεί το πάθος σου να αναλαμβάνεις «εργολαβικά» και μέχρις εσχάτων την υπεράσπιση κάθε επόμενης πολιτικής πρότασης ( από όπου και αν αυτή προέρχεται ) . Αν λοιπόν είσαι στοιχειωδώς τίμιος με το πάθος σου θα έπρεπε να αποκαλέσεις προβοκάτσια και το σχόλιο της κας Ένης… πράγμα βεβαίως που ΔΕΝ συμβαίνει.
  Και να προσθέσω ότι βάζεις ολόκληρο σεντόνι αντί για λινκ το άρθρο του Τσακαλώτου , αλλά το άρθρο του Λαπαβίτσα ΔΕΝ το βάζεις , και ας ασκεί ο τυπάκος κριτική σε αυτό 😉

  Προς Βαμπιρα και προς όλους :mrgreen:

  Εδώ θα συζητάμε ήπια και καλοπροαίρετα , χωρίς να προσάπτουμε στον συνομιλητή μας τέτοια απεχθή επίθετα. Ειδικά σε θέματα που ελάχιστοι καταλαβαίνουν πραγματικά τι γίνεται , όπως αυτό , θα ήταν καλό να ενημερωνόμαστε , να σκεφτόμαστε και να είμαστε ανοιχτοί στις απόψεις .

  Η κόντρα αυτή θα τελειώσει ΤΩΡΑ , ΕΔΩ και από δω και πέρα για ζητήματα τέτοιας σημασίας θα λέτε την άποψη σας , θα διαφωνείτε , θα λινκάρετε αλλά θα είστε Παναγίες … τη παναγία μου μέσα

 35. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  Υποθετω αδελφέ οτι αυτο το μερος του πρωτουσχολιου του τυπου αυτου δεν το θεωρεις προβοκατσια
  αλλά απλώς μλκ; Η μήπως το θεωρεις ..επιχειρημα

  »Μετά ανακουφισμένοι από αυτές τις σκέψεις στραφήκαμε στην τεράστια εικόνα που καταλαμβάνει,όπως σε κάθε καθώς πρέπει σπίτι, την ανατολική γωνία της σάλας,την εικόνα του ευρώ βέβαια ,πλαισιωμένη από τους επιφανείς αγίους φον Τρισέ και Φον Βέμπερ,τους αρχάγγελους της κάθαρσης και γονυπετείς ευχαριστήσαμε με άπειρη ευγνωμοσύνη για τις τόσες επιτυχίες που μας χάρισε και θα μας χαρίσει στο μέλλον!Όχι την δικιά σου και του Γ.Μηλιού δεν την τοποθετήσαμε ακόμα.Περιμένουμε τις νέες αποφάσεις αγιοποιήσεων όταν συνέλθει σε ολομέλεια η Αγία Οικογένεια των Ευρωκρατών υπό της προεδρία της Πάπισας Αγγέλας!»

  Τελος παντων οτι πεις Δικο σου ειναι το Μπλογκ
  Ε μπορει και ο Τυπος να μην ειναι Προβοκατορας ..
  επιχειρηματα δεν βλεπω ομως ..περνα των εξυπνακισμών και της επιδειξης ημιμαθειας και Καζακη ..

  αιντε … Μπορει και να ακουσω .. Εγώ παντως του εκαν δυο ερωτηματα ..αρχικά ..
  αν απαντησει – χωρις ηλιθιες υπεκφυγές και ειρωνιες της πλκακας – θα παραδεχτω δημοσια οτι κακώς τον Θεωρησα ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ (σα τους αλλους που μου την πεφτουνε στο διαδικτυο με Χαφιεδιστικες πρακτικές που θυμιζουν Μασνιαδακη ) και θα συνεχισουμε τηνκουβεντα μας με επιχειρηματα και οχι με βλακειες και χαρακτηρισμους

  αν οχι απλά δεν ξαναμπαινω στο ποστ αυτο και θα τους *(τον ) αφησω να πει οτι θελει ..(και θα απαντώ στο δικο μου σχετικο ποστ .)

 36. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  θελεις να βαλω και τα του Λαπαβιτσα ..; ουδεν προβλημα .. αρκει να το βρω ..σιγά…

 37. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  Λοιπόν μεχρι να αποφασιει να απαντησει επι της ουσιας ο κ nikos__alfa επι των δυο αρχικών ερωτηματων που του εθεσα ( και να τα καταφερει να απαντησει στοιχειωδώς θα ζητηω δημοσιως συγνώμη )
  λεω να παραθεσω μερικές σκεψεις επι του ζητηματαος που κατα καιρους εχω κανει και το κανω διοτι ο

  1) δεν λεω οτι μόνο φαγωθηκαν λεω οτι ειναι πολλαπολοι παραγοντες και οχι μόνο Ευρώ ή Μόνο εσωτερικοι ή μονο διαφθορά Δεν ειναι ειτε -ειτε ειναι ΚΑΙ Ευρώ ΚΑΙ διαφθορά ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ… 2) τα Δομημενα ομολογα δεν (νομιζωω ) να εγιναν για να καλυψουν το ελλειμα Κοιτα .. Το σκανδαλο των δομημενων αφορουσαν ομολογα που αλλαζαν χερια για να καταλήξουν παλι στο κρατος σε Μια μέρα .. αυτο πιαστηκε στα πρασα Φνατασου τι γινοταν ΚΑΘΕ μερα επι χρόνια ….. 3) Το προβλημα της Λεηλασιας της χωρας στα τελευταια 2,5 χρονια 2007-2009 δεν ειχε να κανει με τα ποσα Κλαπηκαν (μονο) Αλλά με το μηνυμα που εξεπεμπε η Ξεδιαντροπή Λεηλασια στην οποια επιδοθηκε η Δεξια ..

 38. Ο/Η papoylis λέει:

  Και κάτι ακόμα επί της ουσίας.
  Για όποιον αντιλαμβάνεται στοιχειωδώς αστικά οικονομικά το άρθρο του Μηλιού είναι εντελώς άσχετο με τη πραγματικότητα.
  Για όποιον θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα συμπεράσματα αυτού του κυρίου για να ασκήσει αριστερή πολιτική ΣΗΜΕΡΑ ( που μας παίρνει ο διάολος το πατέρα ) εύχομαι καλή αντάμωση στα γουρουνάδικα
  Τέλος να παρατηρήσω , σήμερα που είχα το χρόνο να το διαβάσω με προσοχή ότο ο άνθρωπος απλά αγνοεί τη παγκοσμιοποίηση και τους υπάρχοντες διεθνείς συσχετισμούς. Γιατί σήμερα το «ελληνικό» κεφάλαιο δεν υπάρχει αυτοδύναμο και κυριαρχικό όπως πχ τη δεκαετία του 50 και του 60.

  Θα ήθελα να πω πολλά , αλλά μη έχωντας όλη τη μέρα διαθέσιμη θα τελειώσω με ένα ζήτημα που θεωρώ σημαντικό:
  Αν και δε βρισκόμαστε μπροστα στο δίλημμα του Λένιν στις αρχές της δεκαετίας του 20 : σοσιαλιστική οικονομία ήΝΕΠ , αλλά δυστυχώς σε κάτι παρόμοιο , δηλαδή σε ζήτημα επιβίωσης οι αερολογίες για τη σχετική και την απόλυτη υπεραξία και την «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση» που προτείνει ο ΓΜ δεν είναι τίποτε άλλο από στρουθοκαμηλισμός. Σε συνθήκες σαν αυτές το ΚΑΙΡΙΟ είναι να έχεις τη δυνατότητα να ασκήσεις ανεξάρτητη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική με όρους καπιταλιστικής οικονομίας. καμία άλλη παράμετρος δεν είναι τόσο σημαντική. 😉

 39. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  συγνωμη για τη διακοπή ..παραθετω ολα αυτά διοτι ο κυριος nikos__alfa με κατηγορησε δημοσια οτι »nikos__alfa says:
  11/23/2010 στις 4:34 μμ

  Βλέπω συνεχίζεις να προβοκάρεις Νοσφεράτε και να βρίζεις., οπως και να θεωρείς μεγάλη εξυπνάδα να λινκάρεις και να παραθέτεις σεντόνια από γραπτά άλλων καθώς δεν μπορείς να αρθρώσεις δικά σου επιχειρήματα»

  συνεχιζω λοιπόν την παραθεση επιχειρηματων περιενοντας τα …δκά του
  – τωρα αυτο δεν ειναι δικο μου αλλά του Κωστα Καλωνιατη
  http://nosferatos.blogspot.com/2010/07/1000-1000-500-3-lidl-2-3-lidl-4-2-4-15.html

  αντγραφω »Τα κακά νέα είναι πως με την υποτίμηση θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος πληθωρισμός. Οι τιμές όλων των εισαγόμενων προϊόντων θα αυξηθούν κάτι παραπάνω από το ποσοστό της υποτίμησης, στο παράδειγμά μας θα διπλασιαστούν. Αλλά αυτό φαντάζομαι το περιμέναμε όλοι. Αυτό που οι περισσότεροι δεν περιμένουν είναι πως, αντίστοιχα και ανάλογα, θα αυξηθούν και οι τιμές των περισσότερων εγχώριων αγαθών. Κι ας εξηγήσουμε το γιατί με ένα παράδειγμα. Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι κοστίζει σήμερα στη λιανική γύρω στα 3 ευρώ το κιλό. Το αντίστοιχο γιαούρτι που εισάγει η Lidl πωλείται 2 ευρώ. Μετά την έξοδο και την υποτίμηση, το ελληνικό γιαούρτι θα έπρεπε να κοστίζει θεωρητικά 3 δρχ., διότι τα κόστη μέσα στη χώρα δεν έχουν αλλάξει (για λόγους ευκολίας θεωρώ πως στη διαδικασία δεν εμπλέκεται το πετρέλαιο, που θα έχει ακριβύνει), ενώ του Lidl θα έπρεπε να πωλείται 4 δρχ. (2 ευρώ = 4 δρχ.). Σωστά; Όχι βέβαια. Διότι το ελληνικό γιαούρτι πια θα κοστίζει μόλις 1,5 ευρώ (3 δρχ./2 = 1,5 ευρώ) και ο παραγωγός θα έχει κίνητρο να το εξάγει στο εξωτερικό, όπου θα μπορεί να το πουλήσει 2 ευρώ (4 δρχ.), όσο πωλείται και το γιαούρτι του Lidl. Έτσι, πρακτικά, τα ελληνικά γιαούρτια θα πωλούνται στην Ελλάδα στην ίδια «διεθνή» τιμή που θα πωλούνται και στο εξωτερικό, διότι διαφορετικά δεν θα συμφέρει να τα πουλήσεις στην εγχώρια αγορά. Φυσικά την υπεραξία θα την καρπωθεί ο παραγωγός. Αυτό θα συμβεί με όλα εκείνα τα εμπορευματικά αγαθά που θα μπορούν να εξαχθούν και είναι ένα «παράδοξο» που συναντάς σε πολλές χώρες. Π.χ. στην Τουρκία, μετά την κρίση του 2003, ο περισσότερος κόσμος δεν μπορούσε να αγοράσει το εγχώριο ελαιόλαδο, διότι αυτό πωλούνταν όσο και στην Ελλάδα, δηλαδή πολύ ακριβά για τους μισθούς τους. Αντίθετα, τα φρέσκα μανιτάρια πωλούνταν σημαντικά φθηνότερα από τα άθλια βραστά κονσερβοποιημένα, διότι τα δεύτερα μπορούσαν να εξαχθούν και άρα έπαιρναν τη «διεθνή» τιμή τους. Το ίδιο θα συμβεί και με όλες εκείνες τις υπηρεσίες που θα απευθύνονται σε ξένους. Οι τιμές στα νησιά θα γίνουν πραγματικά απλησίαστες για τους ντόπιους, την ίδια στιγμή που θα γίνουν φθηνότερες για τους ξένους. Γενικά θα έχουμε μια τεράστια μετατόπιση του παραγόμενου πλούτου στη χώρα υπέρ όλων εκείνων που συναλλάσσονται με το εξωτερικό ή/και σε συνάλλαγμα. Και αυτό το κράτος θα πρέπει να το ενθαρρύνει, είτε του αρέσει είτε όχι, διότι θα έχει τεράστια ανάγκη από συναλλαγματικά αποθέματα σε ευρώ και άλλα νομίσματα.

 40. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  παπουλη λεω να συνεχισουμε με ουσιωδη επιχειρηματα οχι με χαρακτηρισμους ..

  ειλικρινά και με ολο το σεβας αυτο το »Για όποιον αντιλαμβάνεται στοιχειωδώς αστικά οικονομικά το άρθρο του Μηλιού είναι εντελώς άσχετο με τη πραγματικότητα.»
  μου φαινεται καπως ασχετο και μαλλον …υποτιμητικό για καποιον του βεληνεκές του Μηλιου αλλά και του δικου σου υφους :mrgreen:

 41. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  ωχ κολησα κιεγω

 42. Ο/Η papoylis λέει:

  Ρε Νόσφη

  Για τους δάμαλους τα λέμε εδώ και χρόνια. Πες μου όμως ποιό λαμόγιο πέρσι τέτοια εποχή επέβλεπε τη νομισματική και χρηματοπιστωτική μας πολιτική και άφηνε να παίζεται αέρας με τα χαρτιά της χώρας Τ+10 ;;;;; Ποιοί βγάλανε φράγκα από αυτή την ιστορία παίζωντας αέρα ;;;;
  Γιατί αν δε καταλαβαίνεις ( και ούτε ο κος Μηλιός φαίνεται να το καταλαβαίνει , βυθισμένος στις «Θεωρίες της Υπεραξίας» ) , υπάρχει και παίζει επί δεκαετίες ένας τεράστιος και αφορολόγητος στη πράξη αέρας που δεν αντιστοιχεί σε καμία νομισματική βάση. Και αυτό είναι έργο πράγματι του νεοφιλελευθερισμού , αλλά εν Ελλάδι οι «αντιπρόσωποι» δεν βρίσκονται μόνο μέσα στις τάξεις της «Δράσης» , του νέου μαγαζιού της Ντόρας ή τη ΝΔ . Το μεγάλο άνοιγμα στα λαμόγια και τον αέρα έγινε επί Σημίτη … 😉

 43. Ο/Η papoylis λέει:

  Ο άνθρωπος δε ξέρω τι βεληνεκές έχει , ούτε με ενδιαφέρει. Εγώ νόσφη μου διαβάζω αυτά τα καταπληκτικά που λέει και σκέφτομαι ότι ζει σε άλλο κόσμο.

  Κάτσε λίγο και σκέψου ρε Νόσφη , χωρίς να κολλάς στους τίτλους και τις ατάκες μου

  Πότε και πως σήμερα θα προχωρήσουμε σε ριζοσπαστική μεταρρύθμιση όπως τη περιγράφει ο ΓΜ , ώστε να αρχίσει να αντιστρέφεται η ισορροπία της παλάντζας προς τις «δυνάμεις» της εργασίας ;;; Μετά από ένα αιώνα προφανώς όταν στην Ελλάδα θα υπάρχει
  Συγκροτημένη εργατική τάξη συνειδητή και αποφασισμένη
  Με συμμάχους στις όμορες τάξεις των μικροεπαγγελματιών κτλ
  Σε μια χώρα σχεδόν αυτάρκη με υποδομές και παραγωγικό ιστό που μπορεί να αντέξει τέτοιες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που ) υποτίθεται … γιατί δεν το τολμάει ευθέως ) κάνει ;;;

  Να σου πω επίσης ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις , η συζήτηση που φουντώνει στους λεγόμενους αριστερούς οικονομολόγους εμπεριέχει τόση αντίληψη της πραγματικότητας και του επείγοντος που απογοητεύομαι με κάθε επόμενο άρθρο – ανάγνωσμα. Οι περισσότεροι από αυτούς , πανεπιστημιακοί βολεμένοι με τα μισθά τους και τα εξτρά τους χειρουργούν εκ του ασφαλούς , επί πτώματος φυσικά 🙂 🙂

  Τι άλλο να πω για να καταλάβεις πως σε αυτό τον ορυμαγδό θα πρέπει να είσαι επιφυλακτικός και να μη παίρνεις επ ώμου κάθε επόμενη μπαλαφάρα… 😉

 44. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  ενας πολύ συγκεκριμμένοκειμενοπου απαντα στο τι πργαματικά θα συμβει με την εξοδο απο το ευρω

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=553855
  (διορθωση .. δεν ειναι του Κ Καλωνιατη οπως εγραψα στο προηγουμενο αλλά του Στασινου)

  παπουλη

  το πιοις ευθυνεται περισσοτερο ( Σημιτης η Δαμαλος )θα το δειξει η ..νεκροψια ..
  μεχρι τοτε ο καθενας μιλά μεσα απο το πρωσοπικο του πρισμα..κια οπως ξερεις ενώ παραδεχομαι οτι επι Σοσιαλνεο φιλελευθερισμου και προετοιμασιας Ολυμπικαών εγινε το ελλα να δεις προσωπική μου αποψη ειναι οτι ΤΙΠΟΤΕ δεν συγκινεται με την Λεηλασια και το καψιμο της ερημης χωρας ιδιως μετα τις Φωτες του 2007 και τα τριχιλιαρα ..
  Ομως το θεμα της συζητησης ειναι αλλο ..Ειναι το ευρω ή επιστροφή στη Δραχμή;
  και ο δικος μου προβληματισμός εχει να κανει με το ποσο αβασανιστα ορισμένα τμηματα της αριστεράς ( 😉 θεωρουν οτι η Υποτιμηση (πυ θα μειωσει δραματικά τους μισθους των εργαζομενων και αναποφευκτα θα συνοδευειμια επιστροφή στη δραχμή .. για να γνει η χωρα κατι σαν την Κουβα οχι του Καστρο αλλά του Μπατιστα και παρδεισος των απανταχου της γης Λαμογιων που θαρθουν για Ληστρικου τυπου ..επενδυσεις
  ειναι … αριστερή και μαλιστα
  επαναστατική πολιτικη ..
  Το αρθρο του Μηλιου τουλαχιστον μας θυμιζει οτι η αριστερά υφισταται κυριως για τα συμφαεροντα των εργαζομένων – μισθωτών και οχυι των ..επενδυτών που θαθελαν φυσικά να δουνε στην ελλάδα ενα Μπαγκλαντες στον προθαλαμο της Ευρωπης

 45. Ο/Η papoylis λέει:

  Και να το θέσω και αλλιώς

  Αν δε γουστάρουμε αυτό που αποκαλούσε ο Σουσλώφ επιτιμώντας τους Κινέζους communisme de caserne , τότε σήμερα η ΜΟΝΗ αριστερή πολιτική είναι εκείνη που θα απαντήσει άμεσα και θα επιδιώκει να βγάλει το κοσμάκη από το αδιέξοδο.
  Ο γιωργάπης , έχωντας επιχειρήσει την άνοιξη να το κάνει ( λέμε τώρα ) βρέθηκε με το πιστόλι στο κώλο , και βέβαια το ξεφορτώθηκε βάζοντάς το στο δικό μας. Όπως μάλιστα λέω συχνά δεν ανησυχεί πολύ γιατί και σήμερα το βράδι γαρίδες και αστακούς θα φάει… ( αν δε κάνει δίαιτα για τη πολύτιμη υγεία του ) Και μη μου πει κανένας ότι αυτό δεν είναι επιχείρημα , ειδικά όποιος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός , γιατί θα το κάνω μια χαψιά επειδή με έχει κόψει η πείνα 😉

 46. Ο/Η papoylis λέει:

  Σε αυτά που λες Νόσφη απαντώ ήδη με το αμέσως προηγούμενο. Αλλά δυστυχώς δείχνεις ότι δε με διαβάζεις με προσοχή :
  Ποιός ορέ άνοιξε τις «αγορές» και τον «αέρα» ;;;;
  Μέχρι πρότινος ο κος Ασπίς Πρόνοια ( MY ASS) κυκλοφορούσε ελεύθερος.
  Η συζήτηση αυτή , δηλαδή ποιός φταίει , είναι αδιέξοδη και δεν μας αξίζει. Έχει σημασία μόνο για τους αστούες πολιτικάντηδες που θέλουν να ξεσκατίσουν τη δική τους λερωμένη φωλιά. Μη μου αρχίσεις δηλαδή πάλι συζήτηση για αυτά 😉

  Το καίριο , το ξανατονίζω γιατί δεν έχω χρόνο και διάθεση να γράφω σεντόνια . είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η δυνατότητα να ασκηθεί ανεξάρτητη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για να σωθεί ΤΩΡΑ ( αν σώζεται πλέον , αμφιβάλλω σοβαρά ) η παρτίδα ( και όχι η Πατρίδα ) . Συμφωνώ ότι και η μία λύση και η άλλη θα είναι επώδυνες , αλλά θεωρώ ότι αν αυτά συνέβαιναν μόνον εδώ στο Ελλαδιστάν ίσως θα ήταν προτιμώτερο να συνεχίσουμε έτσι. Επειδή όμως αναμένεται γενικευμένο πατατράκ , όποιο ποντικάκι προλάβει να πηδήσει στο πέλαγος πρώτο ίσως επωφεληθεί. και εδώ μιλάω για το κοσμάκη , γιατί παρά τις ζημιές που έχουν οι μεγάλοι ξένοι και εντόπιοι κεφαλαιούχοι από τη κρίση και την ύφεση , αυτά που έχουν να χάσουν είναι πραγματικά έλάχιστα…. 😉

 47. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  οσο αφορά το κειμενο του Μηλιου: Μη ξενάς οτι ο Μηλιος ειναι οργανικος στρατευμένος διαννοουμενος της αριστεράς και απευθυνεται κυριως σε ενα αριστερο ακροατηριο . Η αξια του κιεμενου του ειναι οτι μας θυμιζει καυτο που απουσιαζει σημερα απο τις συζητησεις καποιων τμηματων της αριστεράς .. Μας υπενθυμιζει οτι πισω απο τα Νομισματα υπάρχουν κι θα υπραχουν κοινωνικές σχεσεις συγκρουσης μεταξύ κοινωνικών ομαδων και ταξεων και οτι η Αριστερά δεν ειναι αυτή που οφειλει να αναλάβει το βαρος μιας εθνικής στρατηγικής προς οφελος της ..εγχωριας»αστιής» ταξης ..αλλά κυριως οφειλει να μειωσει τα βαρη της κρισης που πεφτουν στην πλευρά των εργαζομένων – μισθωτων …

  Και επειδη -παρεμπιτοντως – μαλλον ειδες με ποση ευκολια και θαλεγα και προστυχια -καποιοι αντιμνημονιακοί» της πλακας ροσπαθουν να εμποδισουν καθε σοβαρη συζητηση κολλώντας ετικετες οπως Μνημονιακος αλλά και αλλα χειροτερα σε ενα και αλλους μολις τους θυμισουμε τα αυτονοητα : οτι δεν υπαρχει μαγική συνταγή και το να λές οτι για την κρση ευθυνεται το ..ευρω και αν παμε στη δραχμή θα εσρεει μελι και γάλα ειναι φετιχισμός της πλάκας ..

 48. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  , γιατί παρά τις ζημιές που έχουν οι μεγάλοι ξένοι και εντόπιοι κεφαλαιούχοι από τη κρίση και την ύφεση , αυτά που έχουν να χάσουν είναι πραγματικά έλάχιστα….»
  αυτο ειναι σωστό ..
  οι εντόπιοι κεφαλαιούχοι εχουν βγαλει εξω περι τα 20 δισ ευρω και τωρα παρακαλάνε για την εξοδο απο το ευρω και την επιστροφή στη ..δραχμή για να αγορασουν οτι κινειται και μή ..κοψοχρονιάς .. Το ιδιο και οι ξενοι …

 49. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  Ποιός ορέ άνοιξε τις “αγορές” και τον “αέρα” ;;;;
  Μέχρι πρότινος ο κος Ασπίς Πρόνοια ( MY ASS) κυκλοφορούσε ελεύθερος.»
  Μην μου θυμιζεις γιατι εκανα και γω ασφαλεια στον MY ASS..

  και δεν διαφωνω στο ποιος άνοιξε τις “αγορές” και τον “αέρα” αλλά στο ποιος ΞΕΧΕΙΛΩΣΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ για να φουσκώσουν με αερα τα απάντα (ορα Δαμαλους που τωρα το παιζουν αντιμνημονιακοι και λένε ..ας τα ξεχασουμε αυτά λές και μπορει να ξεχαστει η πιο ξετσιπωτη λεηλασια της χωρα ς..
  Ομως η συζητηση ειναι αλλη .. Συμμφερει τους εργαζομενους μισθωτους η εξοδος απο το ευτρω και η Υποτιμηση ; ναι ή Ου ..

 50. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  βλεπω ομως παπουλη οτι τη συζητηση την κανουμε εσυ κι εγώ και οτι ο κ. Νικος Α. προτιμησε να τηνκανει και ουχι να απαντησει επιτων ερωτηματων ..
  προτεινω λοιπόν ενα διαλειμα … μπας και ερθουνκαι αλλοι σχολιεστες και αρχισει μια ουσιαστική συζητηση :mrgreen:

 51. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  «Το μεγάλο άνοιγμα στα λαμόγια» καλέ μου @Παπς, όντως, με μια έννοια, έγινε επί Σημίτη!
  Και δεν ήταν, παρά μια από τις πολλές-πολλές στρεβλωμένες (και δια-στρεβλωμένες) συμπαραδηλώσεις, του, εκ των ων ουκ άνευ, ορθόδοξου, by the book ανοίγματος της χρηματοπιστωτικής αγοράς -Τραπεζικού συστήματος.
  Άνοιγμα, για χάρη του οποίου, έπεσαν,
  -όπως πρέπει και εσύ και όλοι να ενθυμούμεθα-
  κορμιά, όπως εκείνο του παλιού μας συντρόφου, του τότε προέδρου της Ιονικής, που «έπεσε» βαρύτατα τραμπουκισμένος μέσα στην ίδια τη ΓΣ των μετόχων της Τράπεζάς του.
  Άνοιγμα @παπούλη μου, που πρέπει να συμφωνείς πως αποτελούσε όρο αντικειμενικά απαράβατο, αν έστεκε πολιτικά & οικονομικά
  (που, βέβαια, όπως εκ των υστέρων σχεδόν οι πάντες δέχονται, έστεκε και παραέστεκε),
  η επιδίωξη να υπάρξουν πραγματικά εκσυγχρονισμένα τραπεζικά μαγαζιά!
  Που αυτά κυρίως θα καθοδηγούσαν
  (και φυσικά θα χρηματοδοτούσαν με μια κεφαλαιακή επάρκεια που σωρεύτηκε σοφά για χρόνια, και δεν υπέκυψε ποτέ να εκτεθεί σε τοξικές, αγγλοσαξωνικές αρχικά, και κατόπιν γενικευμένες μαλακίες)
  ένα πραγματικά σοβαρό αναπτυξιακό εγχείρημα.

  Όπως και πραγματικά έγινε,
  (όσο κι αν η κοντή μας μνήμη αντιστέκεται και άλλα κελεύει)
  με την αστραπιαία σε χρόνο dt επέκταση της παραγωγικής βάσης των εξωστρεφών και με σοβαρή τεχνογνωσία,
  (παραγωγική και οικονομική, πολλές φορές πρωτότυπη και εξαγώγιμη)
  ελληνικών επιχειρήσεων.
  Όχι μόνο σε Βαλκάνια,
  (όπως πολλοί επιπόλαιοι «εξεγερμένοι» αρέσκονται να πιστεύουν),
  αλλά και σε Ευρώπη, ανατολική και «πρώην» Δυτική, στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, μέχρι και στις δύο Αμερικές, Βόρεια και Λατινική.

  Τα συγκεκριμένα οικονομικά (και όχι μόνο)στοιχεία, βαριέμαι να τα ξαναψάξω, αλλά θυμάσαι πως παρουσιάστηκαν στο ποστ για τον Σημίτη της περασμένης άνοιξης, που μου ζητήθηκε από την @»Καλύβα», ως καλώς θα ενθυμείσαι, «μικρέ γλυκέ Αριστερέ συν-μπετόβλακα»

 52. Ο/Η nikiplos λέει:

  Ένα μέρος από τις στρεβλώσεις (εκείνες που λούζεται ο πολύς κόσμος) προέρχεται (ή ανδρώθηκε) επί εποχής Σημίτη, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχει ο πολιτικός του περίγυρος 100% ευθύνη.
  Οι Αεριτζήδες τότε διαμορφώθηκαν και «μεγάλωσαν». πχ Τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα υπήρχαν σαν μια ιδιαίτερη στρέβλωση της χώρας μας. Εντούτοις η υποβάθμιση της υγείας σε συνδυασμό με τον εκφυλισμό της δημόσιας υγείας από το ΕΣΥ, οδήγησε τον κόσμο να αναζητήσει καταφύγιο στα ιδιωτικά. Εκεί δεν έμεινε… λέπι. Σήμερα που μας τελειώνουν τα περισσευούμενα, και δεν έχουμε ούτε για το …φακελάκι η γυμνή αλήθεια πονάει.

  Το παράδειγμα ήταν απλά για να δούμε πόσο θα πονέσουν οι επερχόμενες ημέρες, καθώς ελλείψει κράτους πρόνοιας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πέρα απο το να καταφύγουμε στο μαύρο χρήμα με ότι αυτό συνεπάγεται… Κράτος-μαφία, πολίτης-τσιράκι, κοινωνία-εκτροφείο ανθρώπων.

  Μπορεί η «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση» του άρθρου ή η «συνολική επαναδιαπραγμάτευση του ταξικού συσχετισμού» να φαντάζουν μακράν εκτός τόπου και χρόνου (ακόμη και από τα θέλω της στρατευμένης κοινωνίας), εντούτοις το ενδεχόμενο να αληθεύει σε μεγάλο βαθμό το :

  2. Ο καθεστωτικός μεταρρυθμισμός της Αριστεράς: «Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ»

  [ξαναθυμίζω (διαφωνώ με κάποιες από τις αναλύσεις-μπούσουλας ενταγμένες σε ισμούς) που εμπεριέχουν οι επεξηγήσεις]

  είναι σήμερα πλέον πολύ πιθανόν. Κυρίως για τόσο πολύπλοκα γεωστρατηγικά παίγνια που μας βρίσκουν τελείως απροετοίμαστους και απρόθυμους.

 53. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αγαπητέ Παπούλη θα σε ευχαριστήσω για την προσπάθεια να εξασφαλίσεις τα στοιχειώδη για τους συνομιλητές εδώ μέσα ,πέραν των οποίων ουδεμία απαίτηση έχω ,καθώς εδώ εσάς τουςπαλαιότερους σας συνδέουν διάφορα σημαντικά και μακρόχρονα για τα οποία καθόλου δεν μου πέφτει λόγος και αισθάνομαι την ανάγκη να σεβαστώ απεριόριστα. Ευχαριστώ δε ακόμη για την τιμή να με αποκαλέσεις φίλο κάτι για το οποίο ελπίζω να αποδειχθώ άξιος στη συνέχεια.
  Επαγγελματικές υποχρεώσεις με εμπόδισαν να επανέλθω νωρίτερα και ελπίζω αυτό να μου συγχωρεθεί.
  Θέλω βέβαια ως φίλος να σου εξομολογηθώ μια αμαρτία μου.Έχω μια σοβαράν αλλεργία σε κάθε εκδήλωση θρησκευτικού δογματισμού και διαφόρων εκδηλώσεων λατρείας σε θεούς,δαίμονες θεσμούς ,καταστάσεις ,ιδέες αυθεντικά εκπεφρασμένες και σε όσους αισθάνονται έστω και περιστασιακά ότι εκφράζουν την απόλυτη αλήθεια για οποιοδήποτε ζήτημα!Έτσι μου ήταν κάπως δύσκολο να μη προσπαθήσω να σατιρίσω,αλλά όχι μόνο, την έμμονή και τους ύμνους που εκπέμπουν για το ευρώ ο Γ.Μηλιός και ο Νοσφεράτος.Τώρα αν το έκανα πετυχημένα , δεν διεκδικώ δα και επαίνους αλλά ας το κρίνουν οι αναγνώστες.
  Τώρα για την συμπεριφορά του Νοσφεράτου τι να πω;Ας ελπίσουμε ότι οι ύβρεις ,οι ύπουλοι υπαινιγμοί για χαφιεδισμό και όλα τα συναφή δεν τον χαρακτηρίζουν και δεν δικαιούται να του πούμε ομαδικώς ότι εξ ιδίων τα αλλότρια κρίνει. Πάντως αν η εικόνα που σχημάτισα εγώ γιαυτόν (και για το συγκεκριμένο θέμα) όπως την απέδωσα στο πρώτο μου σχόλιοτον ενοχλεί τόσο πολύ, μήπως έχει κάποιο πρόβλημα με τον καθρέπτη του;
  Σαφώς όμως η αλλεργική μου διάθεση δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για να εκφρασθώ ενάντια στους υποστηρικτές της παραμονής μας στο ευρώ και στην ΟΝΕ ,κάτι για το οποίο εχουν εκφραστεί ισχυρά επιχειρήματα σε σχέση με το αν θέλουμε και μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημά μας με συνεργασία με τους υπόλοιπους εργαζομένους της Ευρώπης και όχι μόνο ,γιατί βέβαια το πρόβλημα είναι πανευρωπαικό και παγκόσμιο επειδή η κρίση είναι συστημική αλλά με χαρακτηριστικά συγκρινόμενα με το μεγάλο κραχ η πραγματικά είμαστε μόνοι μας και πρέπει εμείς πρώτοι να πάρουμε πρωτοβουλίες μήπως και καταφέρουμε να βγούμε από αυτήν με τις μικρότερες δυνατόν ζημιές.Γιατί χωρίς ζημιές και χωρίς θυσίες λύσεις δεν υπάρχουν απλώς οι εκατέρωθεν υποστηρικτές των δύο κυρίαρχων προτάσεων στην αριστερά υποτιμούν ο καθείς τα μειονεκτήματα της δικής του λύσης ,αλλά με μία ουσιώδη διαφορά που θα προσπαθήσω ν α εξηγήσω περαιτέρω!
  .Συνεχίζεται…

 54. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  για …συνεχισε και ελπιζω να …..μας ολοκληρωσεις

 55. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Όπως και αν εξετάσουμε το θέμα της λύσης του προβλήματος για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της Ελλάδος σήμερα δύο νομίζω είναι τα κυρίαρχα συμπεράσματα στα οποία μπορούμε να καταλήξουμε.
  Ενα πολιτικό και ένα οικονομικό!
  Το πολιτικό είναι ότι τα δύο κόμματα εξουσίας φέρουν τεράστιο μέρος της ευθύνης για την οδυνηρή κατάσταση που βιώνουμε σήμερα και ως εκ τούτου το να αναζητούμε λύσεις μέσα από αυτά είναι σχήμα οξύμωρο.Άρα για να προχωρήσουμε θετικά χρειάζεται ένα νέο πολιτικό υποκείμενο που θα εργαστεί για να προασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά και της χώρας ,γιατί αν το εθνικό κράτος υποχωρεί σήμερ α δεν έχει πάψει να υφίσταται και να καθορίζει τους υποκείμενους κοινωνικούς σχηματισμούς!
  Το οικονομικό είναι ότι ο δρόμος του μνημονίου είναι άδικος και αδιέξοδος καθώς αυτοδιαψεύδεται καθημερινά και επιδεινώνει την κατάσταση όσο περνά ο καιρός και ότι καμμιά προοπτική ανάπτυξης δεν υφίσταται ,όπως και να εξετάσεις τα πράγματα ,άν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ΧΡΕΟΥΣ!
  Τώρα Παπούλη να σας καληνυχτίσω και να συνεχίσουμε αύριο;

 56. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Γιατί είδα και ότι ο Βάμπιρος βγήκε από την σπηλιά του και τριγυρίζει εδώ γύρω και όπως ξέρεις την νύχτα έχει το πλεονέκτημα!

 57. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  απο οσο ειδα σκοπευεις να ολοκληρωσεις αυριο..παντως συγκεκριμμένο επιχειρμα δεν ειδα περνα απο τις συνηθεις ..εξαπναδουλες και τους υπαινιγμοους και την υπερχειλιζουσα μαγκια ..
  ας ειναι ..εις αυριον ..
  εν τω μεταξύ για να βαλω ενα σχολιο που εβαλα και στο Αφορμή..
  και αυριο μας το ολοκληρωνει ο κυριος νικος ο αλφα το κηρυγμα ..

  —————————————————————–

  »Υποτίμηση τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κάνουμε τις εξαγωγές μας πιο προσιτές και μειώνουμε την ανεργία και κατευθύνουμε την ανάπτυξη στις εγχώριες επιχειρήσεις. ”

  μπορει να σημαινει αυτο για τους εξαγωγεις και τους επιχειρηματιες για τους μισθωτους ομως η Υποτιμηση σημαινει πολύ απλά Μειωση του πργματικου μισθου…ειναι μια απλή μεθοδος εξαγωγής υπεραξιας και μαλιστα βιαιης…

  ————–
  και μια συντριπτική υποτιμηση σαν αυτή που προτεινουν καποιοι ως ..λύση (την υποτιμμη ένη δραχμή ) θα σημανει και την συντριπτική μειωση μισθων ωστε να γινει μεν η ελλαδα παραδεισος για ..επενδυσεις τυπου κουβας του Μπατίστα.. η ενας μικρος τριτος κοσμος στον προθαλαμο της ευρωπης αλλά για τους ελληνες εργαζομενους – μισθωτους θα σημανει μισθους πεινας αναλογους με αυτους της Αφρικής η της ινδιας ή της Κινας..
  και το ειρωνικό ειναι οτι αυτή η ακρως νεοφιλελεθερη λύση προτεινεται ως λύση ..αριστερή σε εργαζομενους που εχουν υποστει ηδη μια μεγαλη μειωση μισθων ..
  θα αντιτεινει κανεις ..Μακρομεσοπροθεσμααυτο θα ανοιξει τον δρομο στην αναπτυξη ,θα αυξηθουν οι εξαγωγες και θα μεγαλώσει η πιτα και θα,,,
  μα αυτο δεν ελεγε συνεχώς η νεοφιλελευθερη θεωρια στην πιο ακραια της μορφή; .. Ακριβώς αυτο;

  (οσο για τον ελεγχο κεφαλαιων και της εκροης συναλλαγματος και αποτροπής μαυρης αγοράς συναλλαγματοςκλπ στην εποχή του Ιντερνετ και εντος ΕΕ (ακομα κιαν φυγουμε απο την Ευρωζωνη)-εκτος αν γινουμε Αλβανια του χοτζα αλλά τοτε ποια αναπτυξη; μου φαινεται κακογουστο αστειο»

 58. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  επειδή δεν μπορω να μην …
  λεει ο κυριος Νικος ο Α
  »Όπως και αν εξετάσουμε το θέμα της λύσης του προβλήματος για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της Ελλάδος σήμερα δύο νομίζω είναι τα κυρίαρχα συμπεράσματα στα οποία μπορούμε να καταλήξουμε.΄΄

  καλά βρε Νικε αλφα δεν σουμ αθε κανένας οτι προτου ανακοινωσεις οτι εφτασες στα συμπερασματα θα πρπει πρωτα να ανακοινωσεις και καποιους ..στοιχειωδεις συλλογισμους και επιχειρηματα; 😆

 59. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Παπούλη ας υπενθυμίσει κάποιος στον Βάμπιρο ότι ακόμη δεν τόλμησε να απαντήσει στα ερωτήματα μου και για να τον μιμηθώ και λίγο ,του αφήνω όλη την νύκτα να απορρίψει τα συγκεκριμένα συμπεράσματα και να μας πεί που διαφωνεί και γιατί,αντί να κάνει μαθήματα οδικής συμπεριφοράς και προτεραιοτήτων για τον διάλογο ,κοινώς να πετά την μπάλλα στην κερκίδα.Την καληνύχτα μου!

 60. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  κανένα μέτρο δεν έχει απόλυτη αξία – δε θα κουραστώ να σας κουράζω με την επανάληψη – παρά μόνο, αποκτά το νόημά του στην πολιτική προοπτική στην οποία εντάσσεται:
  -άλλο να φύγεις (από το ευρώ, την ΕΕ,…) άλλο να σε διώξουν
  -άλλο να κάνεις αναδιάρθρωση χρέους άλλο να σου την κάνει το ΔΝΤ
  -άλλο να χρειαστεί να μειώσεις τα λαϊκά εισοδήματα για ν’απαλλαγείς για πάντα από την κακοδαιμονία, άλλο να το κάνεις για να σώσεις το σύστημα, ήγουν, να έρθουν τα πράγματα εκεί που ήταν και να προετοιμάσεις την επόμενη κρίση, με χειρότερους όρους, για την επόμενη γενιά.

  […] σήμερα δεν έχει καμμιά αξία να ρίχνουμε προτάσεις οι οποίες αν εφαρμόζονταν θα έκαναν καλό. Σήμερα, μόνο στόχους πάλης του λαού έχει αξία να σκεφτόμαστε, και τα υπόλοιπα περιορίζονται στο να δείξει κανείς οτι η Ελλάδα θα μπορούσε να σωθεί. […] γράφαμε σε σχετική συζήτηση, πριν εξήμισυ μήνες.

  Και ο Μηλιός επαναλαμβάνεται όμως – και αυτός δεν έχει άλλοθι, όντας «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» :mrgreen: . Έχει σε μερικά δίκιο, σε πολύ περισσότερα και βασικότερα έχει λάθος. Θα επανέλθω επί του συγκεκριμένου, μόλις βρω λίγο χρόνο…

 61. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Φίλε μου @ΜΠ,
  Το
  «άλλο να φύγεις από την ΕΕ άλλο να σε διώξουν»,
  το παραθέτεις για να καταδικάσεις άραγε το μέγεθος του «σχετικιστικού οππορτουνισμού» «μικροαστών διανοουμένων που διάγουν τον «ριζοσπαστικό» κύκλο τους», στην αντιμετώπιση της «σφηκοφωλιάς των μονοπωλίων»,
  ή
  για να το επικαλεσθείς στην πάγια καταδίκη της
  «κυβερνητικής παθητικότητας στις εντολές των πιο επιθετικών ιμπεριαλιστικών κέντρων, ΕΕ,ΕκΤ & ΔΝΤ»
  Ειλικρινά, δεν ξέρω τι από τα δύο να υποθέσω, διότι επ αυτού, Το Κόμμα
  (είπαμε πόσα και ποιό είναι), πρέπει να ομολογήσω πως
  είναι αφοριστικά ξεκάθαρο!

 62. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Παπούλη ας υπενθυμίσει κάποιος στον Βάμπιρο ότι ακόμη δεν τόλμησε να απαντήσει στα ερωτήματα μου και για να τον μιμηθώ ..

  ποια ερωτηματα ; εσυ δεν απαντησες στα συγκεκριμένα δικα μου ερωτηματα ..
  πλακα εχει…
  ιδιως τα ……..συμπερασματα .ραβδος εν γωνια αρα βρεχει.

 63. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Καργούδη, αντίθετα με ο,τι είσαι μαθημένος, εδώ μιλάω εγώ. Δεν εκπροσωπώ, δεν έχω χρεωθεί, δε βγάζω το ψωμί μου για να περνάω καμμιά άποψη. Θα το κόψεις λοιπόν εδώ χωρίς να χρειαστούν άλλα, ναι;

 64. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  ΜΕΡΙΚΆΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΙΚΟΥ (που ανακαλυψα ως ψυλους σταχυρα εν μεσω αχαρκτηριστων προσβολών και χαρακτηρισμων )
  1)Λοιπόν χρειάζεται γενναίο κούρεμα το χρέος η πρέπει να τα πληρώσουμε όλα στους τοκογλύφους;

  απαντησα ηδη :

  και συνεζχιζεις με τα … ξυπνια που χρησιμοποιουν ολοι οι προβοκατορο Γκαιμπελισκοι για το ”χρειάζεται γενναίο κούρεμα το χρέος η πρέπει να τα πληρώσουμε όλα στους τοκογλύφους;”κανοντας το αυτό σε ενα διαλογο γυρω απο τις θεσεις του Μηλιου οταν ειναι πασιγνωστο -και σιγουρα το ξερεις μιας και παραπάνω μουυ επιτιθεσαι λεγοντας οτι ξερεις τις θεσεις τις δικές μου και του Μηλιου κλπ-

  οτι εδώ και πολύ καιρό ( ο Μηλιος )ταχθηκε υπερ της αναδιαπραγματευσης του χρεους και μαλιστα κατα 50% ..

  συμφωνω με . Μηλιο. 50% .

  2 Και επιτέλους θα μας πεις αν είσαι υπέρ του μνημονίου η όχι;
  – Το ερωτημα αυτο ειναι (δεν θα πώ προβοκατοριιο γιατι μου απαγορευει ο παπουλης ) αλλά ΑΣΧΕΤΟ ..
  αποδειξη
  ————
  θα μπορουσα να σου πώ οτ ειμαι κατά – Οπως ο Ψωμιαδης , ο Γκιουλέκας ο Σαμαρας και η Χρυση αυγή .. ΚΑΙ ΛΟΠΌΝ ; Εσυ ετσι ξεχωριζεις τις πολιτικές στασεις..;
  ———————
  αν θες λοιπόν μια τοσο απλή ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΙΚΉ ΤΗς ΟΥΣΙΑς απαντΗση σου λεω ..ειμαι ΚΑΤΑ ..ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

  —————————————————–

  παει αυτο

  3. ψαχνοντας επιπλεον συνατησα μεταξύ πολλών αχαρακτηριστων χαρακτηρισμών(το λεω ετσι για να μη μου βγαλει πρασινο ανθρωπακι ο παπουλης αν πω αυτο που πραγματι σκεφτομαι για τον κυρριο και τα εξής
  ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ερωτηματα
  -Και τώρα πες μου ,αν θέλεις , την χρεωκοπία της χώρας γιατί δεν την απέτρεψε το ευρώ;
  Μήπως συνέβαλλε και αυτό σενα βαθμό;

  Και αν υποτεθεί ότι επιστρέψουμε στην δραχμή τι χειρότερο απαυτά που μας συμβαίνουν σήμερα θα συμβεί;
  ———————————————————————
  απαντω λοιπόν ενα ενα
  –Και τώρα πες μου ,αν θέλεις , την χρεωκοπία της χώρας γιατί δεν την απέτρεψε το ευρώ;
  φιλε μονο οσοι εχουν ενα φετιχισμό του οποιου νομισματος θα πιστευαν οτι ενα νομισμα μπορει να αποτρεψει την χρεεωκοπια μιας χωρας
  που εν μέσω μιας παγκοσμιας κρισης που εκδηλωθηκε ανοιχτα το 2008 και υπεβωσκε τουλαχιστον απο το 2007 συνεχισε αμεριμνη να μοιραζει τριχιλιαρα -οπως τοτε με τις Φωτιες , να οργανωνει κολπα με τα σοδομημένα ομολογα , να παραλυει καθε παραγωγική δομή , να κανει εκλογές για να συγκαλυψει σκανδαλα ,..
  κανενα νομισμ α στην ιστορια δεν καταφερε να αποτρεψει την καταρευση μιας κοινωνιας και ενος κρατους αποφασιμένου να αυτοκτονησει.. Ουτε το χρυσό κωνσταντινατο απετρεψε την καταρευση του βΥΖΑΝΤΙΟΥ ουτε το δολαριο την Κριση της αμερικής του 29-30

  με κατηγορεις για ..θεολογική σκεψη αλλά μαλλον προβολή κανεις .. εσενα σε χαρακτηριζει

  —————————
  Μήπως συνέβαλλε και αυτό *το ευρω )σενα βαθμό;
  ———————————————–

  ε μπορει και να συνεβαλε σενα βαθμό..ξερω γώ ..εκεινο ου ξερω ειναι οτι ειναι πολύ ευκολο να τα δριχνουν καποιοι στο ευρω για την καταρευση και κυριως οι Κρυφο Δαμαλοι που λένε »δεν φταίει η Δαμαλοκυβερνηση που το ελλειμα πηγε απο 6% σε..15,6% το 2009 αλλα …. το ευρω )

  —————————
  Και αν υποτεθεί ότι επιστρέψουμε στην δραχμή τι χειρότερο απαυτά που μας συμβαίνουν σήμερα θα συμβεί;
  ———————————

  α) αν τωρα εχουν μειωθει οι μισθοι κατα 25%-30% αν επιστρεψουμε σε μιασοβαρά υποτιμημένη δραχμή θα εχουμε ΕΠΙΠΛΕΟΝ μειωση καττα πενηντα -εξηντα % δηλαδη μισθους Μπαγκλαντες
  β) θα δημισουργηθει επιπλεον των 20 .δις των μεγαλοκακαταθετωνπου εφυγαν απο τγη χωρα και τερσατια φυγή απο μικροκαταθετες
  γ) δεν θα μας δανειζει απολύτως κανεις .. Η Τραπεζα της ελαδας θα κοβει μεν χρημα αλλά θα ειναι χωρις αντικρισμα .. Αδιοκοπος σπειροειδής πληθωρισμός ..
  δ) τα .παραγομενα αγαθά θα φτηνηνουν μεν αλλά καθως θα προοριζονται για εξαγωγές θα παραμεινουν πανακριβα για τους ντοπιους
  ε) η ελλας θα γινει παραδεισος μεν για τις πολυεθνικες – οπως επι χουντας – αλλά με τιμημα τους μισθους εξαθλιωσης
  στ) θα δημισουργηθει τεραστιο κυμα Φυγής ελληνων εν ειδει Αλβανιας της δεκαετιας του 90 καθως μισθους εξαθλιωσης που θα σημαινει η υποτιμημενη δραχμή δεν θα τους θελει κανεις.. και καλά αυτοι ερχοντουσαν εδώ ..εμεις που θα παμε
  η) επειδη οι …αριστεροι» δηθεν » υποστηριχτες της επιστροφής υποσχονται αυστηροτερους ελεγχους σε εισαγωμενα απροιοντα και φυγη κεφαλαιων θα δημισουργηθει τεραστια ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ ενε ειδει .. ανατολικών χωρών π.χ Γιουγκοσλαβιας τον καιρο της καταρευσης ..

  εχω κιαλλα αλά σταματω εδώ ..

  ειδες κυριε ΝΙΚΕ Α που σου απαντησα ..
  Απαντησε κι εσύ τωρα αν μπορεις βεβαια χωρις εξυπναδισμους και προτροπές για ,,ομαδικΟ φτυσιμο λυντσαρισμα κλπ .. δεν ειμαστε φαρμα των ζωων του Οργυοελ εδώ πέρα ΜΕΣΑ οπως ισως νομιζεις να λέςδυο ποδια καλά τεσσερα ποδια καλυτερα

 65. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  α και κατι αλλο .. τα αστεικαι με το ..»βαμπιρα καλπ τα επιτρεπω μονο στους πολύ στενους μου φιλους οπως στον παπουλη .. εσύ δεν θα με αποκαλεσεις ξανά ετσι αι αν με αποκαλεσεις δικαιως νομιζω – και με την αδεια σου παντσ παπουλη – θα σε χαρκατηρισω και ως θαρσυτατο κακομαθημενο ….. πλεον του χαρκατηρισμου που εχω κανει ηδη για σενα αλλά δεν τον λεω διοτι σεβομαι τγον παπουλη και τα πρασινα του ανθρωπακια

 66. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Καλησπερίζω και συνεχίζω..
  Όσον αφορά το πολιτικό μας συμπέρασμα είναι αυτονόητο ότι αν δεν έχεις το πολιτικό υποκείμενο για να κάνεις πράξη μια διαφορετική πολιτική πρόταση από αυτή που υπαγορεύουν τα νεοφιλελεύθερα κέντρα της ΕΕ και το τραπεζικό κεφάλαιο,τότε κάνεις ασκήσεις επί χάρτου η κατα το κοινώς λεγόμενο βάζεις το κάρο εμπρός από το άλογο η όπως έχω ξαναπεί αφου δεν έχεις καταλάβει τα χειμερινά ανάκτορα δεν έχεις την πολυτέλεια να πορεύεσαι δογματικά και χωρίς την απαιτούμενη ευελιξία για το πως θα πορευθείς στην εκάστοτε συγκυρία που διαμορφώνεται καθημερινά για θέματα τέτοιας τεράστιας σημασίας όπως είναι οι κεντρικές επιλογές μιας χώρας που αφορούν τα ζητήματα του ευρώ ,της ΕΕ και του χρέους.Και επειδή κανείς δεν μπορεί να περιμένει(εγώ τουλάχιστον όχι) πότε οι προλετάριοι θα σπάσουν τις αλυσσίδες τους για να οδηγηθούν στο λίκνο του κομμουνισμού και θα καταργήσουν τους νόμους της υπεραξίας, χρειάζεται άμεσα μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία που μπορεί να δημιουργηθεί από τις αντισυστημικές δυνάμεις της αριστεράς και αυτούς που απεγκλωβίζονται από το Πασοκ και την ΝΔ μετά από την παταγώδη διάψευση των όποιων προσδοκιών έιχαν καλλιεργηθεί ! Σαυτές τις δυνάμεις εκτός από τους εργαζομένους θα συμπεριληφθούν και μικροαστοί και τμήματα της περίφημης μεσαίας τάξης καθώς εν μέσω της κρίσης όλοι δοκιμάζονται αφόρητα για χάρη των τραπεζιτών και γενικά του μεγάλου κεφαλαίου.Αυτό προυποθέτει μια μίνιμουμ πολιτική συμφωνία για τους στόχους ,τα μέτρα και τα μέσα για να αντιστραφεί η καταστροφική πορεία για όλους που συνεπάγεται η σημερινή πολιτική της τρόικας και του Γιωργάκη συνεπικουρούμενη από την ΝΔ το ΛΑΟΣ και την Ντόρα.
  Και για να φτάσουμε σαυτήν την συμφωνία ας δούμε περιληπτικά από που μπορούμε να ξεκινήσουμε!
  Το συμπέρασμα μας ότι δλδ η αντιμετώπιση του χρέους είναι εντελώς απαραίτητη ,ικανή και αναγκαία συνθήκη για να ξεκινήσουμε μια πορεία προς την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν αμφισβητείται από κανέναν ,’αλλωστε από εκεί εξορμάται η επίθεση των νεοφιλελευθέρων παντός καιρου και είδους που εκφράζεται μέσα από την πολιτική του ΓΑΠ και της τρόικας. Που απαιτούν μέσω της αποπληρωμής του χρέους να πληρώσουν την κρίση αποκλειστικά οι εργαζόμενοι και η μεσαία τάξη προς όφελος των πιστωτών.
  Το ίδιο κεντρικά μπαίνει το ζήτημα και από τους υπόλοιπους που αναζητούν μια διαφορετική αντιμετώπιση που θα αποβαίνει υπέρ του κόσμου της εργασίας αλλά και της χώρας.Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα που εμποδίζουν να συντελεσθεί το βασικό προαπαιτούμενο δλδ η κοινωνική και πολιτική συμμαχία που θα πιέσει προς μια διαφορετική κατεύθυνση για να ορθώσει επιτέλους η χώρα το ανάστημα της απέναντι στους δανειστές η και θα κατορθώσει να πάρει την εξουσία για να προχωρήσει στην εφαρμογή μας νέας πολιτικής!
  Όλοι οι οικονομολόγοι συντηρητικοί και αριστεροί ,ενδεικτικά και μόνο ανέφερα παραπάνω ορισμένους ,συμφωνούν στο εξής βασικό!
  Οτι χωρίς να γίνει ενα γενναίο κούρεμα του χρέους δεν μπορεί ,είναι αδύνατον,είναι όνειρο θερινής νυκτός να γίνει ουσιαστική επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας και μετά από μια μεταβατική περίοδο να μπορούμε να σταθούμε αυτοδύναμα στον ανταγωνισμό χωρίς να καταστρέψουμε όσα εναπομείναντα από το κοινωνικό κράτος και να υποβαθμίσουμε δραματικά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων!Που κιαυτοί αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα αλλά όχι στον βαθμό που τα καταφέραμε εμείς και η Ιρλανδία και οι υπολοιπες χώρες του Νότου.

  Τέσπα.Εδώ λοιπόν αρχίζει το δράμα προς τέρψιν και ανακούφιση του Γιωργάκη και της παρέας του εντός και εκτός της χώρας.Πως με ποιές προυποθέσεις ,με τι ακριβώς στόχο,με ποιές συμμαχίες και με το κομβικό σημείο της παραμονής η όχι στο ευρώ και στην ΕΕ να σχηματίζει την κυρίαρχη διαχωριστική γραμμή και να τροφοδοτεί μια πολεμική που πολλές φορές ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης με ανταλλαγή σκληρών κατηγοριών ,δίκες προθέσεων και άλλα τέτοια χαριτωμένα,θα κατορθώσουμε να κουρέψουμε το χρέος για να σταματήσουμε την αιμορραγία προς τους δανειστές και να βρούμε πόρους για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας;

 67. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Παπούλη βλέπω ότι ο αχαρακτήριστος συνεχίζει να βρίζει και ναφρίζει επικαλούμενος τώρα μια δήθεν οικειότητα στις αναφορές μου σε αυτόν .Πές του σε παρακαλώ ότι αφου αναγκάζομαι από την υβριστική του συμπεριφορά και τις απαράδεκτες συκοφαντίες του περί χαφιεδισμού και τους ατελείωτους σολοικισμούς του να απαντώ χρησιμοποιώντας εσένα,κάτι που κάνει ότι δεν κατάλαβε, χρησιμοποίησα και τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους του απευθύνεσαι εσύ.Και βέβαια δεν πρόκειται να του απευθύνω ξανα τον λόγο αν δεν ανακαλέσει όλες τις ύβρεις που χαρακτηρίζουν αυτόν και μόνο αυτόν και σε μένα, γιο αριστερού που υπέφερε από χαφιέδες και χαφιεδισμούς για όλη του την ζωή , μου προκαλούν μια απέραντη σιχαμάρα και τίποτε άλλο!Οσο για τις επαναλαμβανόμενες απειλές και τους ανέξοδους λεονταρισμούς πεστου αυτό μόνο!
  Τσου…. ρε…. λάκη!
  Και να μη τολμήσει να αναφερθεί ξανά σε μένα!
  Παπούλη ,λυπάμαι για το βάρος που σου δίνω!

 68. Ο/Η papoylis λέει:

  Eνα καταληκτικό για μένα σχόλιο σε αυτό το thread

  Επειδή το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ελάχιστη μας ψωροκώσταινα , αλλά πολύ ευρύτερες ισορροπίες , οι λύσεις και οι προοπτικές , που συζητούνται εντός του κομματιού εκείνου της αριστεράς που ακόμα το «συζητάει» το πράγμα , για όποιον μπορεί να αντιλαμβάνεται τις πραγματικές συνθήκες και συσχετισμούς είναι υποθέσεις ερήμην της πραγματικότητας.

  Από τη στιγμή που ο γιωργάπης μας έβαλε στη διαδικασία του ( συνεχώς επικαιροποιούμενου ) μνημονίου είναι προφανές ότι χορεύουμε στο ρυθμό που μας δίνει το ντέφι του αρκουδιάρη. και το ντέφι δεν το κρατάει η τρόικα ή η Αγγέλα , αλλά οι διεθνείς «αγορές». Το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο και οι συνθήκες συνεχώς θα επιδεινώνονται. Όταν ο κόμπος θα φθάσει στην Ισπανία ( γιατί οι υπόλοιποι είναι ήδη τελειωμένοι ) και στη συνέχεια στην Ιταλία. τότε θα καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. και λέω Ιταλία επειδή είναι φανερό από τη παρούσα εκεί πολιτική κρίση πως πλησιάζει και η δική της ώρα. Άλλωστε σκεφτείτε τι είδους στατιστικά μπορεί να έχει δώσει στην ΕΕ η παράγκα του Μπερλουσκόνι και της Μαφίας.

  Όλα όσα βλέπουν στις βραδυνές τους ονειρώξεις οι μεν και οι δε «αριστεροί» διανοούμενοι είναι κυριολεκτικά για τα σκουπίδια. Λύση θα δοθεί με το γνωστό τρόπο , εξαθλίωση , βία , πρωταρχική (επανα) συσσώρευση και εκτεταμένη δυστυχία , γενικό ξεπούλημα και πλήρης εξάρτηση , ελέω μνημονίου και διεθνών πιέσεων. Το ζήτημα για μας εδώ στη ΝΑ γωνία είναι τελειωμένο. Θα μας λιώσουν σαν τις κατσαρίδες , αν πριν δεν τα έχουν κάνει μπάχαλο οι Ιρλανδοί οι Πορτογάλοι , οι Ισπανοί και όσοι ακόμα έχουν σειρά. Οι «αγορές» , αυτές που τη βρίσκουν να παίζουν αέρα Τ+10 , ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Το σαλάμι το κόβουν φέτες ξεκινώντας από τη γωνία. Η ευκαιρία , αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι ήταν την άνοιξη . Τώρα για μας είναι αργά , οπότε το δίλημμα δραχμή , κούρεμα κτλ αντί μνημονίου και ευρώ είναι πλέον ξεπερασμένο μακράν και προπάντων δεν εξαρτάται από εμάς. Γι αυτό θεωρώ ότι αυτές οι συζητήσεις εκτός από αδιέξοδες , εμπεριέχουν και παγίδες , μερικές από τις οποίες μπορεί κανείς να διαπιστώσει διαβάζοντας μερικά από τα προηγούμενα σχόλια.

  Θα σύστηνα επομένως παύση εχθροπραξιών και βαθειά περίσκεψη σε όσους νομίζουν ότι είναι «αριστεροί» 😉

 69. Ο/Η papoylis λέει:

  Νικάλφα

  τέτοια βάρητα δεν μου ανήκουν και δεν τα αναλαμβάνω. Μεγάλα παιδιά είστε , ρυθμίστε τη συμπεριφορά σας και αν δε μπορείτε να συζητήσετε μη το κάνετε και μην απευθύνετε ο ένας στον άλλο χαρακτηρισμούς. : mrgreen:

  Αντιλαμβάνομαι ότι τρώγεστε σαν τα παλιόσκυλα για πράγματα που ενώ αφορούν και εσάς και τους πάντες εδώ και στη χώρα , θα μπορούσαν να αναλυθούν και να συζητηθούν μόνο με περίσκεψη , φειδώ και αυτοκριτική διάθεση. Αυτό επειδή εμάς τους φουκαράδες σχολιαστές και μπλογκοπερσόνες δεν μας περισσεύυν πολυτέλειες , αν με εννοείς καλέ μου νικάλφα… 😉

 70. Ο/Η nikiplos λέει:

  Μια παράκληση προς όλους τους συνσχολιαστές… (και εκπροσωπώ τον εαυτό μου να εξηγούμαστε…)

  Για μένα εδώ έχει σημασία να διαβάσω πέντε αράδες που θα μου δώσουν κάτι… ας πούμε να με διαφωτίσουν ή να μου δείξουν μιαν οπτική γωνία διαφορετική από αυτήν που έχω συνηθίσει, την δική μου ας πούμε…

  Οι προσωπικές αντεγκλήσεις δεν έχουν κανένα νόημα… όχι μόνο δεν διαφωτίζουν αλλά και μέσα σε σχόλια που έχουν κάτι να πουν, οι προσωπικές αντεγκλήσεις αποτρέπουν τον αναγνώστη…

  Θα ήμουν ευγνώμων αν εκλείπουν, τουλάχιστον οι περιττές… κανείς εδώ δεν κρίνει κανέναν πέρα από τα γραφόμενά του…

  Σας ευχαριστώ και συγνώμη για το ιντερμέδιο…

 71. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Αγαπητέ παπούλη,
  νομίζω με θυμάσαι να τα λέω τι ρίζα/έκταση έχει το πρόβλημα, πού το πάνε το πράγμα και πόσο δευτερεύουσα (όσο κι αν είναι υπαρκτή) είναι η «ελληνική ιδιαιτερότητα»…
  Το τωρινό σου σχόλιο με αφήνει λίγο perplexe: δηλαδή δεν υπάρχει καμμία δυνατότητα ανατροπής της κατάστασης; Δεν υπάρχει πολιτική δράση που, αν νικούσε, θα μας έβγαζε από το αδιέξοδο; Ή υπάρχει, αλλά εκτιμάς οτι δεν μπορεί να νικήσει;

 72. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ορέ παπούλη σε εννοώ και μετά λύπης μου σε απαλλάσω και σε αποχαιρετώ !

 73. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  δεν θα ελεγα τιποτε αν ο κυριος που δεν θελει να αναφερθώ στο ονομα του δεν εμπαινε ως ταυρος εν υαλοπωλειω με προσβολές ανηκουστες ειρωνειες και κενολογιες .. … Οι χαρκατηρισμοι για προβατορες και χαφιεδισμους ειναι προφανες οτι δεν αφορουσαν αυτον αλλά οσους κατα καιρους με προβοκαραν και χαφιεδιζαν σε διαφορα αλλα Μπλογκς και συνεχισαν μεχρι προχτές .. καπου το στυλ εμοιαζε και τον ρωτησα ….

  Οσο για το ποιος ειναι πιο αριστερος επικαλοουμαι και γω την προσωπική και οικογενειακή ιστορια αμα παει ετσι .. Εδω δεν παει ετσι ομως , δεν εχουμε αριστερομετρα αλλά επιχειρηματα
  Τωρα
  οπως μπορει να δει ο καθενας απαντησα στις ..ερωτησεις του συγκεκριμμένα
  Αυτος δεν απαντησε ΚΑΘΟΛΟΥ στα δικά μου .. του απηυθυνα δυο ερωτημα τα .. Νομιζω οτι βρηκε την ευκαιρια να κανει τον προσβεβλημένο και να στειλει την μπαλα στην εξεδρα .. δεν πειράζει γνωστα αυτά ..
  Το τσου ρε λακη το επιστρεφω στον πομπο ..
  αυτά ..

  αν θελει κανεις αλλος να απαντησει στα ερωτηματα ας το κανει.. Τα ερωτηματα ειανι δυο και μπορει κανεις να τα βρει .

 74. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  τωρα σε σχεση με το ερωτημα του Μαυροπροβατου η δική μου απαντηση ειναι απλή .. Το μόνο και πολύ σημαντικο που μπορουμε να κανουμε στο εσωτερικο τηςχωρας εχει να κανει με το ΠΟΙΟς ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ..(του ρημαδιου που αφησε στη χωρα 20 χρνια νεοφιλελευθερισμου(και σοσιαλ νεοφιλελευθερισμου , η παγκοσμια κριση ακαι βεβαια οι δαμαλο κουρσαροι ποου ΡΗΜΑΞΑΝ την χωρα )..
  Θα την πληρωσουν οι μισθωτοι και η φτωχολογια ή κ θα μετατοπισθει το βαρος σε
  ΕΚΚΛΗΣΙΑ ( η κατασταση απειτει δημευση και εκποιση ενος μεγαλου μερους της .. αμφισβητουμενης τουλαχιστον περιουσιας της εκκλησιας – χρυσοβουλα και τα τοιαυτα , την απαλλάγή απο την κρατική μισθοδοσια 10 .οο0 ΚΛΗΡΙΚΏΝ , ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ..), λαμογια που λυμαινονται τηνδημοσια υγεια , παιδιεα , , αμεση περικοπή στρατιωτικών δαπανών (η μεγαλη καταβοθρα δημοσιου χρηματος ) κλπ ..
  Μεχρι τωρα τα βαρη σηκώνουν κυριως οι Μισθωτοι
  αυτο δεν πρεπει να το επιτρεψουμε .. Ενιαιο μετωπο των εργαζομένων ..
  Την κριση να πληρωσει η εκκλησια , οι Φοροφυγάδες και τα κυκλωματα , το μαυρο χρημα …

  Αυτο μπορουμε να το κανουμε ..

  Τα περι επιστροφής στην υποτιμημένη δραχμή ας τα αφησουμε στους ακραιους νεοφιλελευθερους ..

 75. Ο/Η Noσφερατος λέει:

  Robert Paxton: Η κρίση μπορεί να φέρει και το φασισμό
  http://nosferatos.blogspot.com/2010/10/robert-paxton.html

 76. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Νοσφεράτε,
  μια ερώτηση μόνο: για σένα οι καθόλα νόμιμοι εφοπλιστές πχ, που πλήρωσαν σε φόρους την τελευταία (ή προτελευταία-δε θυμάμαι) φόρους, κατά το Μηλιό πάντα, λιγότερο απ’ό,τι τα παράβολα νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών, και που ναυπηγούν 6,5 δις καράβια καθ’ολοκληρίαν στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή… να μην πληρώσουν, αν κατάλαβα;;
  Τι σύστημα θες να αποκαταστήσεις;
  -Σου συστήνω το Ζίζεκ, που σου αρέσει και ως συγγραφέας της τελευταίας Μοντ ντιπλοματίκ (Νοέμβρης – αλλά αναδημοσίευση από το νιου λεφτ ριβιού Μαΐου ή καλοκαιρινό)

 77. Ο/Η papoylis λέει:

  Μπλακσίπιε

  Επειδή και εσύ και εγώ γνωρίζουμε ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο , νομίζω αντιλαμβάνεσαι ότι οι εδώ πολιτικές δράσεις , σε συνθήκες που δεν θυμίζουν Οκτώβρη αλλά 29 , δεν μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις. Είμαι δηλαδή απαισιόδοξος όσον αφορά τη δυνατότητα των εδώ δυνάμεων που αντιστέκονται στο να καθορίσουν ή έστω να επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις.
  Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες:
  Η ταξική διαστρωμάτωση στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα σαφής , ούτε υπάρχει η κατάλληλη συνειδητότητα , οπότε απαιτούνται συμμαχίες , συμβιβασμοί , συνεννόηση και ένα μίνιμουμ σαφών και κοινών στοχεύσεων. Επομένως μιλάμε για το ζητούμενο που πιθανολογείται για το μέλλον , αλλά όχι για το παρόν. Είναι προφνές ότι η κοινωνική δυναμική υπό προϋποθέσεις μπορεί να καθορίσει και να ξεπεράσει τα πολιτικά ελλείμματα των επιμέρους κομματικών σχηματισμών , αλλά όπως είπαμε πρόκειται για το ζητούμενο.
  Το ζήτημα έχει σχεδόν παγκόσμιες ( και σίγουρα πανευρωπαϊκές διαστάσεις ) . Το κέντρο βάρους βρίσκεται αλλού , θα έλεγα αυτές τις μέρες πολύ περισσότερο στην Ιρλανδία. Οι δράσεις των εδώ σχηματισμών ελάχιστα διακυβεύματα μπορούν να κρίνουν.

  Είμαι πράγματι απαισιόδοξος Μπλακσίπιε γιατί τη περίοδο που θα χρειαζόταν ενότητα , κοινή πορεία , συνεννόηση με άλλους φορείς στο εξωτερικό και κοινές δράσεις οι μεν κάνουν επαναστατική γυμναστική και οι δε αναλώνονται σε αναλύσεις τύπου ΓΜ για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία τους.

  Νικάλφα

  Μάλλον δεν κατάλαβες. Αν εδώ για σένα και για το νόσφη το ζητούμενο είναι να αλληλοσφάζεστε μη περιμένεις από το παπούλη στήριξη. Σας προειδοποίησα και τους δύο , αλλά επιλέξατε να το συνεχίσετε , μιλώντας ( και οι δύο ) για πράγματα που μάλλον δεν καταλαβαίνετε με μια ευκολία στους χαρακτηρισμούς απίστευτη.
  Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσω μαζί σου , ότι τα περί προβοκατόρων ΔΕΝ εκτοξεύτηκαν από σένα. Σε κάτι άλλο όμως δεν θα σε δικαιολογήσω : ότι τσίμπησες από τις βολές του νοσφεράτου και το συνέχισες στο ίδιο επίπεδο.
  Μη ζητάς λοιπόν από το Παπούλη να μεταφέρει σχόλια , χαρακτηρισμούς και άλλλες αιχμές στην απέναντι μεριά. Όπως είδες ούτε κανένα σχόλιο έκοψα , ούτε πήρα το πριόνι. Στη στοιχειώδη λογική και αξιοπρέπεια σας απευθύνθηκα.
  Θυμίζω και σε έσένα αυτό που βρίσκεται μόνιμα αναρτημένο πάνω δεξιά στο μπλογκ μου : ότι τα σχόλια ανήκουν ( και χαρακτηρίζουν ) τους σχολιαστές που τα αναρτούν.

  Νόσφη

  :mrgreen:

 78. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  φυσικά να πληρωσουν ..απλώς τους ξεχασα..

 79. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  :mrgreen:

 80. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Sαν εισφορά στην αντίληψη του @οικοδεσπότη παπς, για ευρωπαϊκή-παγκόσμια οπτική στην κρίση, μια ματιά πέραν του Ατλαντικού, που για πρώτη ίσως φορά με τόση ενάργεια, στην οπτική τους, περιλαμβάνουν τη δική τους αντίληψη για το αφήγημα της Ευεωπαϊκής Ενοποίησης:
  http://www.athina984.gr/node/127092

 81. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  επειδή πραγματι με ενδιαφερει να γινει εδώ μια ουσιαστική συζηηση .. και για να μην υπάρχουν διαφορα ..εμποδια η προφασεις ωστε να μη γινει

  δηλωνω δημοσια οτι ΑΝΑΚΑΛΏ οτιδηποτε θεωρησε ο Νικος Α ως προσβολή
  ——————-
  κατοπιν αυτών περιμενω πιοα τοσο απο τον Νίκο Α οσο ακαι απο τον Παπουλη και το Μαυρο προβατο να τοποθετησθουν επι των προβλεψεων μου για το μονο ουσιαστικο ζητημα που μπορουμε να συζητησουε εδώ , ητοι την επιστροφή στη δραχμή
  —- ηδη δηλωσα οτι ειμαι υπερ ενος ουσιατσικου »κουραμετος» του χρεους 50%
  προβλεπω – ειμαι βεβαιος οτι :

  στο ερωτημα

  ←Και αν υποτεθεί ότι επιστρέψουμε στην δραχμή τι χειρότερο απαυτά που μας συμβαίνουν σήμερα θα συμβεί;(ερωτημα Νικου Α.
  ———————————

  θα συμβουν τα εξης τουλαχιστον
  α) αν τωρα εχουν μειωθει οι μισθοι κατα 25%-30% αν επιστρεψουμε σε μιασοβαρά υποτιμημένη δραχμή θα εχουμε ΕΠΙΠΛΕΟΝ μειωση καττα πενηντα -εξηντα % δηλαδη μισθους Μπαγκλαντες
  β) θα δημισουργηθει επιπλεον των 20 .δις των μεγαλοκακαταθετωνπου εφυγαν απο τη χωρα και τεραστια φυγή απο μικροκαταθετες
  γ) δεν θα μας δανειζει απολύτως κανεις .. Η Τραπεζα της ελαδας θα κοβει μεν χρημα αλλά θα ειναι χωρις αντικρισμα .. Αδιοκοπος σπειροειδής πληθωρισμός ..
  δ) τα .παραγομενα αγαθά θα φτηνηνουν μεν αλλά καθως θα προοριζονται για εξαγωγές θα παραμεινουν πανακριβα για τους ντοπιους
  ε) η ελλας θα γινει παραδεισος μεν για τις πολυεθνικες – οπως επι χουντας – αλλά με τιμημα τους μισθους εξαθλιωσης
  στ) θα δημισουργηθει τεραστιο κυμα Φυγής ελληνων εν ειδει Αλβανιας της δεκαετιας του 90 καθως μισθους εξαθλιωσης που θα σημαινει η υποτιμημενη δραχμή δεν θα τους θελει κανεις.. και καλά αυτοι ερχοντουσαν εδώ ..εμεις που θα παμε
  η) επειδη οι …αριστεροι” δηθεν ” υποστηριχτες της επιστροφής υποσχονται αυστηροτερους ελεγχους σε εισαγωμενα απροιοντα και φυγη κεφαλαιων θα δημισουργηθει τεραστια ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ ενε ειδει .. ανατολικών χωρών π.χ Γιουγκοσλαβιας τον καιρο της καταρευσης ..

  εχω κιαλλα αλά σταματω εδώ ..

  περιμενω τοποθετησεις επι της ουσιας και οχι επι της διαδικασιας

 82. Ο/Η OMADEON λέει:

  Παπούλη, παραθέτεις άρθρο του Μηλιού σαν το… μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά του ευρώ?
  Μετά από πολλή σκέψη, προσωπικά θεωρώ ότ…
  Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι, αν θα συνεχίσει ή όχι να ισχύει το ευρώ. Το θέμα είναι αλλού, και είναι η στάση πληρωμών, που ΑΝ γίνει, τότε./.. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ οι ευρω-πέη, διότι ΑΝ μας αφήσουν θα χάσουν κάθε αξιοπιστία οι τράπεζές τους – που μας δάνεισαν.
  Θα προτιμήσουν δηλαδή να φυγουμε κακήν-κακώς ώστε να το παίξουν Πόντιοι Πιλάτοι για την τύχη μας, ΠΑΡΑ να μείνουμε στην Ε.Ε. και να εξακολουθεί να είναι νόμισμά μας το ευρώ αλλά με τις δικές τους τράπεζες… αναπηρωμένες.

  Με άλλα λόγια τζάμπα τρώει κι ο άλλος ο τρολο-νόσφος εδώ τις ώρες του, ΤΖΑΜΠΑ λέει το Νίκο τον τάδε «προβοκάτορα» (όπως πολλούς άλλους σε ΠΟΛΛΑ μπλογκ, ή όπως τον Καζάκη που συστηματικά τον συκοφαντεί σαν εθνολαϊκιστή)… διότι δεν κερδίζει τίποτα και στο τέλος… ό,τι είναι να γίνει _θα γίνει_. (Βασικά… ΤΙΠΟΤΕ δεν πρόκειται να γίνει, όσο δεν γίνεται το μοναδικό πράμα που ΑΠΟΔΙΔΕΙ, δηλαδή μια στάση πληρωμών ΑΝΤΙ για «ελεγχόμενη πτώχευση»)|.

  Δυστυχώς, προβλέπω ότι η ελεγχόμενη πτώχευση θα γίνει σε κάνα χρόνο (το πολύ) και ΠΟΛΛΟΙ θα λένε «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα»….

 83. Ο/Η OMADEON λέει:

  Υ.Γ. θα μπορούσα να είχα παρέμβει πολύ πιο πριν αλλά… βαριέμαι τις συγκρούσεις με το Νόσφο, που ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ πια. Η τύχη της χώρας μας είναι πλέον προδιαδεγραμμένη, ελεγχόμενη πτώχευση και πλήρες ΡΗΜΑΓΜΑ της όπου… το τελευταίο που θα έχει την παραμικρή σημασία στο τέλος, είναι το αν ή όχι είμαστε υπέρ του ευρώ….
  ΠΟΙΟΣ το γαμεί το ευρώ? θα διαλυθεί ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ…

 84. Ο/Η OMADEON λέει:

  @Παπουλη, για να τεκμηριώσω τους… ρηξικέλευθους (χεχε) συνειρμούς μου, θα σε παραπέμψω στο εξής απόσπασμα σημαντικού πρόσφατου άρθρου του Λεωνίδα Βατικιώτη:

  Επιταχύνεται η αναδιάρθρωση χρέους

  Τα συμπεράσματα εξάγονται σχεδόν αυτόματα. Η διαδικασία «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» που επιχειρεί να θεσπίσει η Γερμανία δεν αφορά το 2013, όταν λήγει η ισχύς του υπάρχοντος μηχανισμού που δημιουργήθηκε τον Μάιο, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι της ΕΕ και πολύ πιθανό τυπικά να αναφερθεί στο κείμενο των αποφάσεων. Οι σχετικές διαβεβαιώσεις του Σόιμπλε και της Μέρκελ, με βάση τις οποίες δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το αμέσως επόμενο διάστημα, αποδείχτηκαν ήδη κενό γράμμα. Η υπογραφή των διατάξεων τον Δεκέμβρη θα επιταχύνει με ρυθμό απρόβλεπτο τις εξελίξεις οξύνοντας άμεσα τα προβλήματα χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών των υπερχρεωμένων κρατών-μελών της ευρωζώνης και φέρνοντας πολύ κοντά το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, δηλαδή αναδιάρθρωσης του χρέους με ευθύνη των τραπεζών. Το άμεσο αποτέλεσμα της ρήτρας χρεοκοπίας που θα ενσωματώσει η ίδια η αγορά με τους δικούς της ληστρικούς όρους στα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών θα είναι η εκτίναξη των επιτοκίων στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την ένταξη στο ευρώ. Με τη μία επομένως εξανεμίζεται ένα σημαντικότατο, αν όχι το μοναδικό, όφελος από την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος: τα φθηνά επιτόκια. Άλλωστε, η μείωσή τους δεν ήταν το ισχυρότερο επιχείρημα του Κώστα Σημίτη το 2000 όταν πρόβαλε την ένταξη στην ευρωζώνη ως το μαγικό ραβδί που θα λύσει όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας; Τώρα ποιο θα είναι το θέλγητρο που θα καθιστά συμφέρουσα την παραμονή στην ευρωζώνη και την ΕΕ, όταν αποδεικνύεται παράγοντας επιδείνωσης των οικονομικών αντιθέσεων και ανισορροπιών;…

  source: http://leonidasvatikiotis.wordpress.com/2010/11/20/%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%81%cf%80%ce%af%ce%bb%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%cf%81%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bf%ce%b9%ce%ba/

 85. Ο/Η zeppos λέει:

  Τώρα δέσατε!
  Δεν μπορούν να δουν κάπου να βλαστάνει χορτάρι..
  Θα πάνε να το κουρέψουν..

 86. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αγαπητέ Παπούλη αντιλαμβάνεσαι βέβαια ότι έφτασα στην απόφαση να σε αποχαιρετήσω καθώς διαπίστωσα ότι τις στοιχειώδεις προυποθέσεις που είχες βάλει για τον διάλογο δηλ οι διάφορες κατηγορίες οποιουδήποτε μπορούν να εκφέρονται μόνο και τότε μόνο υπό το βάρος της απόδειξης τους,κάτι που είναι βέβαια στοιχειώδης αρχή του δικαίου δεν ήθελες η δεν μπορούσες να επιβάλλεις καθώς επί μακρόν αυτά συνεχίστηκαν ,πολλαπλασιάστηκαν και διανθίστηκαν με καινούργιες καιμε ειρωνίες ,απειλές και δηλητηριώδεις υπαινιγμούς από τον Νοσφεράτο και έτσι μη θέλοντας να σε επιβαρύνω περισσότερο από τα συνήθη βάρη της επιμελείας του οίκου σου προτίμησα να αποσυρθώ περιμένοντας βέβαια ότι ο Νοσφεράτος θα είχε την λεβεντιά να μη με κατηγορήσει για φυγομαχία μετα την αποχώρηση μου ,κάτι φυσικά που δεν έγινε!
  Τώρα θα θεωρούσα μεγάλη αγένεια από μέρους μου να μη σου απαντήσω στο τελευταίο σου σχόλιο καθώς παρόλες τις αντιρήσεις μου που θα εκθέσω πολύ γρήγορα συνεχίζεις να απολαμβάνεις του σεβασμού μου που συνεπικουρείται αβίαστα από την ευχαρίστηση που μου προκαλούν τα γραπτά σου εδώ μέσα!
  Λοιπόν ,επ ουδενί μπορώ να δεχθώ ότι έβριζα, απειλούσα,λοιδωρούσα όπως έκανε δεν ξέρω γιατί με τόσο μένος ο Νοσφεράτος επί μακρόν μετά την προειδοποίηση σου μέχρι του σημείου της δικής μου έκρηξης θυμού που προκάλεσε το τελευταίο σχόλιο του:
  «Απαντησε κι εσύ τωρα αν μπορεις βεβαια χωρις εξυπναδισμους και προτροπές για ,,ομαδικΟ φτυσιμο λυντσαρισμα κλπ .. δεν ειμαστε φαρμα των ζωων του Οργυοελ εδώ πέρα ΜΕΣΑ οπως ισως νομιζεις να λέςδυο ποδια καλά τεσσερα ποδια καλυτερα»
  Και ερωτώ ,υποκρύπτει αυτό το σχόλιο υπαινιγμό για φασιστική συμπεριφορά από μερους μου ναι η όχι;
  Και για το άλλο :»και με την αδεια σου παντσ παπουλη – θα σε χαρκατηρισω και ως θαρσυτατο κακομαθημενο ….. πλεον του χαρκατηρισμου που εχω κανει ηδη για σενα αλλά δεν τον λεω διοτι σεβομαι τγον παπουλη και τα πρασινα του ανθρωπακια»!
  «Με την άδεια σου» βρίσιμο σε ήχο πλάγιο και δεν αντέδρασες ορέ Παπούλη.
  Εντάξει,ήταν και περασμένη η ώρα.Αλλά μετά;
  Θα σου υπενθυμίσω επίσης ότι στο επεξηγηματικό μου σχόλιο μετα την δική σου έκρηξη ούτε καν ισχυρίστηκα το δικό σου «ότι τα σχόλια χαρακτηρίζουν τον γράφοντα» καθώς προσέθεσα ότι ελπίζω ότι ακόμη και αυτό ,να μην ισχύει για τον Νοσφεράτο.
  Τεσπα,επειδή έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου καθαρά και ξάστερα:
  Στο δικό μου θυμωμένο σχόλιο θα συμφωνήσω ότι παρασύρθηκα και κατέβασα το επίπεδο.
  Το «τσου ρε Λάκη «‘εχει την έννοια της συνήθους απάντησης σε απειλές και τσαμπουκάδες, οπως: σιγά τα αίματα ,σιγά ρε μάγκα και τα ανάλογα.
  Δεν έβαλα κανένα αριστερόμετρο ,έβαλα την βάση των δικών μου συναισθημάτων.
  Στο σχόλιο του νοσφεράτου :
  καλά βρε Νικε αλφα δεν σουμ αθε κανένας οτι προτου ανακοινωσεις οτι εφτασες στα συμπερασματα θα πρπει πρωτα να ανακοινωσεις και καποιους ..στοιχειωδεις συλλογισμους και επιχειρηματα; 😆
  Δεν πρόσεξα το γελαστό ανθρωπάκι και απάντησα δυσανάλογα και απότομα!
  Μου είχε ξεφύγει ότι ο Μηλιός έχει προτείνει κούρεμα του χρέους 50% και λυπάμαι γιαυτό.Αλλά επιφυλάσσομαι για το πόσο αξία έχει αυτό επί της ουσίας.
  .
  Δεν ξέρω αν μου ξέφυγε κατι δικό μου που να έχω υπερβεί τα εσκαμμένα,αν υπάρχει βεβαιώνω ότι έγινε χωρίς κακή πρόθεση εκ μέρους μου.
  Οι απαντήσεις στα ερωτήματα του Νοσφεράτου εκρεμμούσαν .καθώς δική μου απαίτηση είναι σε ένα φαιρ πλευ να απαντάς σε ότι σε ρωτούν και μετά να θέτεις τα δικά σου ερωτήματα.
  Είναι εύκολα αντιληπτό ότι επί της ουσίας δεν ολοκλήρωσα την τοποθέτηση μου., στην οποία βέβαια δεν υπαρχουν όυτε ειρωνείες ούτε λοιδωρίες για κανένα.
  Θα σε παρακαλούσα να αποσύρεις εκείνο το «σαν τα παλιόσκυλα» Δεν μου αξίζει ούτε σε μένα ούτε και στον Νοσφεράτο νομίζω!
  Επίσης θα ήθελα να μου εξηγήσεις αν καταφέρουμε να μπούμε στην ουσία τι δεν έχω καταλάβει και τοποθετούμαι αστόχαστα.Για να μην το συνεχίσω.
  Με εκτίμηση

 87. Ο/Η OMADEON λέει:

  Παπούλη, αν έχεις έλλειψη ενημέρωσης, δες κι αυτό
  http://omadeon.wordpress.com/2010/10/01/kazakis-v-kalliniotis/#nosferatos

 88. Ο/Η Ενη λέει:

  Λίγες σκέψεις γύρω απο το σχόλιο του Β.Καργούδη και το λινκαρισμένο δημοσίευμα της WSG. (τελικά δεν θα γλυτώσει το εν λόγω εντυπο απο την ελληνική μπλογκόσφαιρα, ως φαίνεται 😆 )

  Επί του προκειμένου λοιπόν, οπου επιτυγχάνεται μια πολύπλευρη εικόνα της ευρωπαικής οικονομικής κρίσης ,με σταθερό προσανατολισμό οτι αυτή η κρίση δεν δειχνει να εχει τέλος, διότι προβλέπεται μια «επιτάχυνση» σχεδόν σε ολη την ευρωζώνη σε περίπτωση που και η Ισπανία θα ακολουθήσει τα υπόλοιπα PIGS.

  Oλη αυτή η ανάλυση, της WSG τελικά καταλήγει στο συμπέρασμα οτι ολη η «ευρωπαική ενοποίηση» πολιτική και οικονομική εχει ως κύριο στόχο να ανταγωνισθεί τις ΗΠΑ σε ολους τους τομείς. Ομως δεν αναφέρεται πουθενά οτι η οικονομική κρίση δεν ειναι προνόμιο της ευρωπαικής Ηπείρου αλλά επίσης πλήττει και την πέρα του Ατλαντικού υπερδύναμη, η οποία στο εσωτερικό της, παρ ολες τις «ενέσεις¨της πολιτικής Ομπάμα εξακολουθεί και αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προβλήματα.

  Με λίγα λόγια η εγκριτος WSG προσπαθεί να εντοπίσει την παγκόσμια κρίση στην Ευρώπη λόγω του οτι οι αδύναμες μικρες χώρες αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκόπίας το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φυσικά δεν αντιμετωπίζουν τέτοιες εκδοχές ,λόγω του οτι υπάρχει η πολιτική ενωση των Πολιτειών. Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση να κηρύξει πτώχευση η Καλιφόρνια π.χ. οσο και μεγάλο ελλειμμα και χρέος και αν παρουσιάζει η οικονομία της, δεδομένου οτι υπάρχει η ομοσπονδία των ΗΠΑ που επικουρεί.

  Η ερμηνεία του άρθρου θα μπορούσε να περιορισθεί σε μια περίπτωση, οτι ενω η οικονομική κρίση ειναι παγκόσμια η προσπάθεια να εντοπίζεται το παγκόσμιο πρόβλημα μόνο στην ευρώπη ,σημαίνει οτι μάλλον ο στόχος ειναι και το ευρωπαικό νόμισμα αλλά και η «επαπειλούμενη» πολιτική και οικονομικη ενοποίηση της ευρωπαικής ηπείρου.
  Με επιστέγασμα βέβαια οτι η κύρια αιτία της κρίσης, η κατίσχυση του χρηματοοικονομικού τομέα, αφορά ολες τις οικονομίες σε Δύση και Ανατοιλή.
  Οι αλλες ερμηνείες ειναι για ενα ορεο αποπροσανατολισμό.

 89. Ο/Η Ενη λέει:

  Mέχρι να γράψω το σχόλιο μου παρατηρώ ,οτι στο μεταξύ εχουν παρεμβληθεί πολλά σχόλια τα οποία φυσικά δεν τα ειχα δει. Εντοπίστηκα στο τελευταίο που ηταν το σχόλιο του Βαγγέλη και IMHO θεώρησα οτι ειχε κάποιο ενδιαφέρον. Φαίνεται ατύχησα. 😉

 90. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  ΦΥΣΙΚΆ μετα την αναποφευκτη εισοδο του γνωστου τυπου που εδώ και τριαχρονια μουχει γινει στενος κορσες με τον πιο αλητικο τροπο που θα μπορουσα ποτε να φανταστω – παριστανοντας ποτε τον..» φιλο» ποτε τον εχθρο – αλλά παντα με την ιδια προβοκατορικη επωδο – και δεν εννοώ τον Νικο Α -δεν μπορω παρα να πώ γεια σε παλιους φιλους … και φυσικά οσοι κανουν πως δεν καταλαβαινουν τι παιζει .καιρος να καταλάβουν

  —————–

 91. Ο/Η OMADEON λέει:

  Νοσφεράτε ΔΕΝ με ενδιαφέρουν πια οι διενέξεις μαζί σου, κατάλαβέ το. ΣΙΓΑ μην έρθω εδώ στο αξιόλογο και σοβαρό μπλογκ του παπούλη μόνο και μόνο για να… τσακωθώ μαζί σου. Ημαρτον!….

  Παπούλη, αν ήθελα να τσακωθώ πάλι με το Νοσφεράτο υπήρχαν πολλές, πάρα πολλές ευκαιρίες και περιστάσεις τελευταια (όχι μόνο εδώ φυσικά) όπου άνετα θα μπορούσα να το κάνω. Εν προκειμένω όμως ειναι προφανές ότι το θέμα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικό. Θέματα όπως η έξοδος από το ευρώ, η στάση πληρωμών, η αξιοπιστία (ή όχι) σοβαρών (και μη) αριστερών (και μη) οικονομολόγων, όπως καταλαβαίνεις υπάρχουν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από διενέξεις ή φιλίες ή Ομαδεώνες και νοσφεράτους. Εγώ το μόνο που συνεισέφερα ειναι [1] μια ΜΑΛΛΟΝ θετική σκέψη που έκανα (ότι η παραμονή ή όχι στο ευρώ είναι ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ θέμα διένεξης) και [2] ένα λινκ σε ένα ΠΟΛΥ σοβαρό άρθρο του Βατικιώτη (που σου προτείνω).
  (αα… και [3] ένα λινκ σε ΣΟΒΑΡΗ κριτική ορισμένων αποψεων που ΕΝΤΕΛΩΣ συμπτωματικά τις ασπαστηκε ο Νοσφεράτος, που όμως… δεν έμαθε ακόμη να διαχωρίζει επαρκώς απόψεις και κριτικές από προσωπικές διενέξεις).

  Αυτά από μένα παπούλη, και καλή συνέχεια…

 92. Ο/Η Τίμιος λέει:

  Φεριππείν και αν μου επιτραίπετε,

  1.Αναλαμβάνω την ευθύνη για όποια λάθη εσείς νομίζετε ότι έχω κάνει.
  2.Μαζί τα κάναμε.
  3. Εγώ δεν ήξερα νόμιζα, ένα παιδί μού είπε.
  4. http://www.youtube.com/watch?v=GFnbnwDW5NY
  5.Ραντεβού στα γουναράδικα.

 93. Ο/Η papoylis λέει:

  Τίμιε

  είσαι παράδειγμα σχολιαστή , νάσαι καλά 🙂

  Ομαδεώνα

  Την ενημέρωση που χρειάζομαι την έχω. Σε ευχαριστώ για τα λινκια , τα περισσότερα από αυτά που διαμείβωνται εντός των αυτοπροσδιοριζόμενων στην αριστερά κύκλων τα έχω υπόψη μου και τις απόψεις μου μπορεί κανείς εδώ να τις διαβάσει. Για τη διένεξη σου με το Νοσφεράτο έχω άποψη , αλλά δεν θα την εκφράσω. Θα σε παρακαλέσω όμως να μη μεταφερθεί εδώ. Δεν θέλω να πάρω πριόνι , αν με καταλαβαίνεις 😉 . Θα πρότεινα λοιπόν να συνεχίσεις τη παράθεση των απόψεων σου στο δικό σου αξιόλογο και ποιοτικό μπλογκ , με τον ιδιότυπο και εξαίρετο τρόπο που μόνο εσύ γνωρίζεις να δημιουργείς και να εκφράζεσαι στη μπλογκόσφαιρα.
  Αυτά Γιώργη θα στα έλεγα από το πρώτο σχόλιο που ανέβασες , αλλά δυστυχώς αυτές τις μέρες είμαι πολύ φορτωμένος με διάφορα προβλήματα και καταφέρνω να μπω στο νετ μόνο για λίγες ώρες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τη παρουσία σου εδώ θα δημιουργηθούν για όλους μας ( εσού συμπεριλαμβανομένου ) περισσότερα προβλήματα , από αυτά που ο καθένας μας κουβαλάει και στην ηλικία μου αυτό δεν συνιστάται 😉 🙂

  Νόσφη

  το σχόλιο σου προς Νικάλφα και λοιπούς ( το τελευταίο εννοώ ) ήταν υπόδειγμα καλής διάθεσης , μόνο που ήρθε λίγο αργά , αφού δηλαδή επί δυό μέρες τρώγατε ανενόχλητοι τα μουστάκια σας με τον έτερο αγαπητό φίλο. 😉

  Στα ερωτήματα που θέτεις έχω ήδη απαντήσει αν καταλαβαίνεις σε προηγούμενα σχόλια μου. Να προσθέσω μόνο τούτο : Δεν υπάρχει θεσμικά μέχρι τώρα τρόπος να εξαναγκαστούμε να βγούμε από το Ευρώ παρά μόνο αν το ζητήσουμε οι ίδιοι . Και σε αυτή τη περίπτωση όμως δεν έχει προβλεφθεί η κατάλληλη διαδικασία. Θεωρώ ότι το Ευρώ θα καταρρεύσει έτσι και αλλιώς , επειδή δεν μπορείς να έχεις κοινή νομισματική πολιτική ( και κοινό νόμισμα , επιτόκια , χρηματαγορές , τραπεζικό σύστημα ) , χωρίς να έχεις κοινή δημοσιονομική πολιτική και αλληλεγγύη ( όχι μνημόνια και μαλακίες ) . Ακόμα περισσότερο όταν οι αγορές αγαθών και συντελεστών εντός της Ευρωζώνης είναι ελεύθερες και ανεξέλεγκτες χωρίς ελέγχους , τα δε εμπορικά πλεονάσματα – ελλείμματα ως μόνο μηχανισμό εξισορρόπησης έχουν τον ελεύθερο «ανταγωνισμό» των καρτέλ 🙂
  Με όλα αυτά θέλω να πω ότι είτε με ευρώ είτε με δραχμή στον ίδιο λάκκο με τα ίδια φίδια είμαστε και όλο αυτό το πατιρντί μεταξύ ΜηλιοΚαζάκηδων είναι για το θεαθήναι.

  Νικάλφα

  σε ευχαριστώ για το ήπιο σχόλιο σου. Αναγνωρίζω , και το έκανα εξ αρχής , ότι δεν άρχισες εσύ το αλισβερίσι με τις «προβοκάτσιες» και τα λοιπά ορέα. Του νόσφεως πρώτα κοκκίνησε ο μάτης. Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι το πνεύμα και τα ζητούμενα σε αυτό μου το ταπεινό κονάκι. 🙂

 94. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  αγαπητε εχεις το μέιλ μου και τηλ και μπορουε να συνομιλησουμε δια ζωσης .. Εσυ φυσικά μπορει να εχεις διαθεση να ανεχτεις ή οτι αλλο θελεις τον Ομαντεον και τους συν αυτώ εγώ δεν εχω καμμια ..

  Δυστυχώς δεν ειδα καμμια συγκεκριμμένη απαντηση στά συγκεκριμένα ερωτηματα που εθεσα -γυρω απο την συστηματική προπαγανδα για επιστροφή στη δραχμήπαρά μόνο ενα στριβειν δια του» ετσι κιαλλιως χαμένοι ειμαστε και αστα να παν στο διαλο» – εννοώ απο μεριας σου

  διοτι την απαντηση του Νικου Α – ο οποιος ελπιζω να καταλαβε το με ποια ομαδα τον συνεχεα αρχικά και αν εκανα λάθος για αυτον ανακαλεσα (και μόνο για αυτον )
  δεν την ελαβα ακομα ..

  Ελπίζω μετα τις εξηγησεις να την λαβω και να μην εινα του ιδιου στυλ ..
  Οπως ελπίζω να καταλάβες σκοπευω πια να ερχομαι μονο στην Καρακάξα – αν μου επιτρεπεις βεβαια – για να αποφυγω και τα κακά συναπαντηματα διοτι ειμαι μεχρι τον λαιμό και δεν αντεχω πια τους Κολητισιδες και δεν θελω και να σιχτιριζω και να μου φυγει και καμμα Βαρεια κουβεντα διοτι συν τοις αλλοις ειναι και ματαιο: Η Βλακεια ειναι θαλασσα..

 95. Ο/Η papoylis λέει:

  Να κάνεις ό,τι θέλεις νόσφη μου , είτε εδώ είτε στη καρακάξα είσαι πάντα «συνεταίρος» 🙂

 96. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  μεσα φιλε .. Εισαι ενταξει και παρατάξει και παντα σεχω στη καρδια μου .. Ληξη συναγερμου .. και παντα 50% 50% ε ; 😉

 97. Ο/Η Ενη λέει:

  Δεν υπάρχει ενοχλητικότερο πράγμα να ……εξαφανίζεται το σχόλιο που γράφεις

  Ας επανέλθω λοιπόν. Ελεγα σχετικά με την αποψη του Παπούλη ,σύμφωνα με την οποία το ευρώ θα καταρρεύσει ετσι κιάλλιως, επειδή δεν υπάρχει στην ευρωζώνη κοινή δημοσιονομική πολιτικη και αλληλεγγύη οτι:
  Μα και κοινή δημοσιονομική πολιτική υπάρχει το Μ ααστριχτ και επεδείχθη αλληλεγγύη στο θέμα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
  Το ουσιώδες ομως θέμα ειναι οτι αυτό που δεν υπάρχει προς το παρόν, δηλαδή η οικονομική και πολιτική σύνδεση, που θα απέτρεπε ,ως αποτέλεσμα, τα πλεονάσματα των μεν να προκαλούν τα ελλειμματα των δε.
  Οπως και πώς θα αντιμετωπίζονταν οι επιθέσεις των αγορών στο σύνολο των χωρών και οχι στούς πλέον αδύναμους εταιρους.
  Αυτά ειναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαικη κοινωνία τα οποία ειναι και επειγον να τα επιλύσει, διότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο ειναι εν τελει ο σημερινός ιμπεριαλισμός.

 98. Ο/Η papoylis λέει:

  Κα Ένη

  η wordpress δεν έλαβε κανένα σχόλιο σας παρά μόνο τα δύο που βλέπετε. Επειδή δε θα διορθώσω το συντακτικό σφαλματάκι που επισημαίνετε με το δεύτερο σχόλιο σας σε λίγο αυτό θα εξαφανιστεί 🙂

 99. Ο/Η papoylis λέει:

  και μια απάντηση επί της ουσίας.

  Ούτε κοινή δημοσιονομική πολιτική υπάρχει , ούτε αλληλεγγύη κα ΈΝΗ μου

  Οι φορολογικοί συντελεστές διαφέρουν , οι σχέσεις εμμέσων / αμέσων διαφέρουν , οι επιδοτήσεις και οι μεταβιβαστικές πληρωμές διαφέρουν. Αυτά είναι δημοσιονομική πολιτική , όχι οι αριθμοί – καρμανιόλες του Μαάστριχτ 😉

  όσο για αλληλεγγύη , υπάρχει μόνο όταν διακυβεύονται ευρύτερα ισορροπίες και μεγαλοσυμφέροντα …. 😉 😉

 100. Ο/Η Ενη λέει:

  Παπούλη
  Δεν μίλησα για την εθνική δημοσιονομικη πολιτική της κάθε χώρας (φορολογικοί συντελεστές κλπ.), αλλά για τη δημοσιονομική πολιτική που ειναι υποχρεωμένα τα κράτη μέλη να ακολουθούν σε σχέση με τους ορους της εταιρικής συμμαχίας. Οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν ακολουθηθηκαν βεβαίως, οπως απεδείχθη στην πράξη.
  Αυτή που επισημαίνεις, θα ηταν μόνο αν υπήρχε πολιτική και οικονομική θεσμοθετημένη σύνδεση, ακριβώς αυτό που ανέφερα, το οποίο δεν υπάρχει προς το παρόν. Οι προβλέψεις για το μέλλον δεν ειναι και το ευκολότερο………..
  υγ. το κείμενο που εχασα δεν το ειχα στείλει, εξαφανίσθηκε κατα τη «συγγραφή» :lol:.

 101. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  μιας και βλεπω οτι συζητηση καλά κρατει και για να πανε κατω και τα φαρμακια ας βαλω κι ενα Λινκ με μια αλλη οπτική .. ενος καλου φιλου

  http://dimotismos.wordpress.com/2010/11/25/%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ac/

 102. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  »Οι φορολογικοί συντελεστές διαφέρουν , οι σχέσεις εμμέσων / αμέσων διαφέρουν , οι επιδοτήσεις και οι μεταβιβαστικές πληρωμές διαφέρουν. Αυτά είναι δημοσιονομική πολιτική , όχι οι αριθμοί – καρμανιόλες του Μαάστριχ»

  η αληθεια ειναι οτι η ευρωζωνη ξεκινησε μια πολιτική οικονομικής ενωσης απο το ταβανι -το ευρω– και οχι τα θεμελια ..που ειναι αυτά που λεει ο παπουλης και εχει δικιο .. Μεχρι το 200ο και κατι ελπιζόταν – το τονιζω – αυτή η νομισματική ενωση να γινει και δημοσιονομική ..Και το συνθημα της εποχής ηταν Συγκλιση
  Συγκλιση των 15..

  και οχι Διευρυνση
  Ομως τελικά εγινε Διευρυνση ..των 15 σε 25 και 27..

  Οτι κερδηθηκε σε πλατος χαθηκε σε βαθος …
  —————————————————-
  αυτο ειναι μια αλλη συζητηση
  ————————————-
  Τωρα το ευρω μαζί με την ιδεα της ευρωπαικής ενοποιησης κρεμεται απο μια κλωστή..

  Και φυσικά το κλιμα ευφοριας δυο δεκαετιων εξανεμιζεται και πρωτα η Ελλαδα -ως ο πιο αδυναμος κρικος της αλυσσιδας- αλλά σιγά σιγά ολη η ευρωπη – βουλιαζει στην πιο απιστευτη μεταπολεμική κριση …

  ————————-
  και μπροστα στην κριση .. αντδιραμουμε οπως μπροστα σε μια σοβαροτατη ισως θανασιμη ασθενεια

  – στην αρχή Αρνηση ,Οργή ,
  – εξεγερση
  – ματαιωση , καταθλιψη ,,,
  αποδοχή
  Η αποδοχή μπορει να ειναι θετική .. Κανουμεο τι μπορουμε τις ασκησεις μας ,τις θεραπειες μας.τα φαρακα μας ελπιζοντας
  μπορει να ειναι ομως και του στυλ »ματαιοτης ματαιοτητων »
  – η ακομα »καλυτερα να γινει μια εκρηξη να πηδηξουμε απο το μπαλκονι να τελειωνουμε μια ωρα αρχυτερα »

  —–
  Το να λές »Επιστροφή στη δραχμή ,μεσα απο μια λαική επνασταση (χωρις σχεδιο και καμμια συγκεκριμμένη προοπτική)

  κλπ ειναι η τελευταια περιπτωση .. Σαν εκεινη την ταινια του Αντονιονι το Ζαμπρινσκι Ποιντ…» Να γινουν ολα σταχτη και μπουρμπερι »

  Το να λές » ετσι κιαλλιως χαμένοι ειμαστε τι με ευρω τι με δραχμή » μπορει εν τελει να αποδειχτει – ως αυτοεκπληρουμενη προφητεια αληθινο – ομως δεν κινητοποιει δεν δινει ελπίδα ειναι ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ..

  ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να αγωνιστουμε παρολα αυτά.. Οχι βεβαια με μια χαζοχαρουμενη αισιοδοξια
  αλλά εστω με μια ενεργητική απαισιοδοξια..
  Να αγωνιστουμε για να ανοιξουμε παραθυρα σε καθε -εστω και μικρή – χαραμμάδα ελπίδας

  Το οφειλουμε στα παιδια μας ρε γαμότο

 103. Ο/Η papoylis λέει:

  ΔΕΝ υπάρχει κα Ένη μου κοινή δημοσιονομική πολιτική… κάθε κράτος ακολουθεί τη δική του με την υποχρέωση μόνο να τηρεί τα τρία κακά της μοίρας του που κληρονόμησε από το Μάαστριχτ :
  Πληθωρισμό σε όρια γύρω από το 3%
  Έλλειμμα προϋπολογισμού όχι πάνω από 3% του ΑΕΠ και
  Χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ

  ( βέβαια κανείς από τους λακέδες που υπογράφανε τότε , ή τους εγκέφαλους της αριστεράς που συμφωνούσανε , δε σκέφτηκε να βάλει μέσα στους όρους και μερικά ακόμα μικροπράγματα όπως :
  Όρους για σύγκλιση εισοδημάτων
  όρους για τον έλεγχο χρήσης των κοινοτικών πόρων , από τους οποίους σας διαβεβαιώ εμείς ως Ελλάδα έχουμε πάρει ψίχουλα σε σχέση με το Βορρά και μάλιστα τα διαχειριστήκαμε ( όχι εμείς , αλλά οι πολιτικάντες λακέδες ) με το χειρότερο τρόπο
  Όρια για την ανεργία….. )
  Μην συνεχίσω και θιγεί ο σοσιαλδημοκρατικός σας οίστρος.

  Κα Ένη μου

  Η Ευρώπη που φανταστήκαμε και φανταστήκατε ( όσοι από το ΠΑΣΟΚ δηλαδή δεν ήσαν στο …κόλπο , όπως εσείς ) ΠΑΠΑΛΑ…. ΤΕΛΟΣ …. FINITO
  Είδα σήμερα στο Μέγκλα το πρώην ΠΡΟΠΟ , τον …επιτυχημένο ελέω Σάββα Ξερού να δηλώνει ότι η Αντιμνημονιακή Πολιτική τελείωσε και όσοι την υποστήριξαν πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους …. Ποιός μιλάει δηλαδή : ο άνθρωπος που στάθηκε μπρούμητα στα καρτελ , αυτός δεν κράδαινε πιστόλι αλλά το αγγουράκι του μανάβη , γνωρίζουμε όλοι πού του το βάλανε… 😉
  Τι είπε ο ανθρωπος , ένα ποιήμα να τον ακούς. Η Ιρλανδία λέει είναι η απόδειξη ότι η καταφυγή στο μνημόνιο εκτός από μονόδρομος ήταν και σωστή.. Σκεφτόμουνα όσο τον άκουγα να λειώνει στο πόνο για το κοσμάκη που ρίχνεται στη δυστυχία , τι θα μας πει αν μεθαύριο οι δύο ανεξάρτητοι στην ιρλανδική Βουλή στείλουν μαζί με την αντιπολίτευση το κο Cowan για βρούβες και τη Τρόϊκα να κουρεύεται ;;; δεν το βλέπω πολύ πιθανό αλλά ξέρετε είναι ΜΟΝΟ δύο ψήφοι διαφορά και η κεντροδεξιά ( αντίστοιχη του εδώ ΠΑΣΟΚ ) κυβέρνηση ούτε τους δικούς της βουλευτές έχει πείσει , πόσω μάλλον τους ανεξάρτητους.

  Βέβαια και εκεί ο υπουργός των οικονομικών είπε στο πόπολο : μαζί τα φάγαμε , σαν τον εδώ υπέρβαρο Σάντσο Πάντσα που τώρα έβαλε στο μάτι και τους πιλότους των μαχητικών. Ξέρει τη δουλειά του ως γενικός αβανταδόρος του μαξίμειου Δον Κιχώτη , στα πλαίσια της περήφανης εξωτερικής μας πολιτικής θα πουλήσουμε τα F16 και τα Mirage 2000 και τους πιλότους θα τους μετατάξουμε στις υπηρεσίες καθαριότητας του Ελ. Βενιζέλος με ημερήσιες συμβάσεις εργασίας. Βέβαια τις μίζες από τα μαχητικά θα τις απολαμβάνουν τα φιλαράκια του γιωργάπη , κοπτόμενα και σκιζόμενα για τη γενναιότητα και αποτελεσματικόιτητα της κυβέρνησης , μπουκωμένοι με το βραδυνό τους φασιανό σαλμύ και υψώνοντας στην υγεία των κορόιδων το ποτήρι με τη Veuve Cliquot …

  Αν πονάει ο κύριος πρώην ΠροΠο ας ξεκινήσει προτείνοντας στο υπουργικό συμβούλιο οι μισθοί όλων των εκλεγμένων και μετακλητών λακέδων , από το γιωργάπη μέχρι το τελευταίο σύμβουλο , Γ.Γραμματέα κτλ να είναι 1000 χωρίς κρατήσεις….

  Αυτή ήταν η Ευρώπη τους κα Ένη μου αλλά σίγουρα δεν είναι η δική μας , όπως και δεν είναι αυτή που ονειρεύτηκαν οι Ευρωπαίοι μερικές δεκαετίες πριν.

 104. Ο/Η papoylis λέει:

  Νόσφη

  το τελευταίο για το οποίο αξίζει το κόπο να αγωνιστούμε είναι το ευρώ 😉
  Το ευρώ ήταν και είναι το εργαλείο με το οποίο επιχειρήθηκε αυτή η μεγαλειώδης μπαλαφάρα που τώρα καταρρέει. Το λέω και λίγο πιό πάνω , αν μεθαύριο οι Ιρλανδοί τους δώσουν τα παπούτσια στο χέρι τι θα λέει μετά ο ΠροΠος και οι λοιποί «αγωνιστές».
  Ρε νόσφη , δεν τόχεις πάρει πρέφα , από αυτούς που σήμερα είναι πρωτοκλασσάτοι οι περισσότεροι στη χούντα «διαβάζανε»….

 105. Ο/Η Propapoys λέει:

  Με λυπη μου διαπιστωνω οτι μολις εκφραστηκε μια διαφορετικη (και ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΩΣΤΗ) αποψη απο τον ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟ σχολιαστη ΟΜΑΔΕΟΝ, ορισμενοι δυασρεστηθηκαν και δηλωσαν οτι θα αποχωρησουν.
  Ειναι προφανες οτι αυτο συνιστα μια εμεση και συγκαλημενη πλην ομως ΣΑΦΗ μορφη ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ εις βαρος του αξιολογου και ποιοτικου σχολιαστη η οποια δεν βοηθαει την προωθηση ενος γονιμου διαλογου σχετικα με τα αιτια της κριση (Ε) αλλα και ….γενικωτερα.
  Θα ηθελα να παρακαλεσω τον επισης πολυ αξιολογο και ποιοτικο σχολιαστη και συγραφεα Νοσφερατο να κατανοησει οτι σε αυτες τις δυσκολες στιγμες που διερχεται ο τοπος οχι μονο δεν περισσευει κανενας αλλα φωνες οπως αυτη του ΟΜΑΔΕΩΝΑ θα πρεπει να ακουγονται οπωσδηποτε.
  Ελπιζω λοιπον να επικρατησει η ψυχραιμια και η λογικη.

 106. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  το ευρω φυσικά δεν εμπενει κανενα … αλλά το να αγωνιστουμε για να μη γυρισουμε στην πιο μαυρη εθνικιστική μιζερια και φτωχεια και εσωστρεφεια που θα σημανει η επιστροφή στη δραχμή(και στις κρατκές και παρακρατικές πολιτικές δομές που θα συνοδευουν την οικονομική μας μοναξια και στην διανοητική πολιτισμική εκπτωση που α σημανει η απομονωσηαπο την Ευρωπη και η επσιτροφφή στις »λογικές του παπά και του χωροφυλακα της δεκαετιας του 60 ισως και διανθισμένη με ολιγη κνιτικη σαλτσα και αντιιμπεριαλιστική φιλολογια της δεκαετιας του 70) εμενα τουλαχστον με εμπνεει εστω και με εναν τροπο αρνητικό..

  απο την αλλη μπορει πραγματι να παει κατα διαολου το ευρω και η Ευρωπη ,,
  ε εγώ δεν θα χαρώ με τετοια εξελιξη ..τηρουμενων των αναλογιων μου θυμιζει την εποχή επαιρνε Φωτια η Ευρωπη στις παραμονές του Α πολεμου και οι καλοι στρατιωτες Σβεηκ πηγαιναν ενθοσιασμένοι να καταταγουν στα εκαστοτε εθνικά στρατά για να συμμετασχουν στο Μακελειο….

  οχι και να χειροκροτουμε κιολας την καταρευση ενος ευρωπαικου διεθνιστικου οραματος-παρολο που οι νεοφιλελευθεροι φωστηρες τα κανανε σαν τα μουτρα τους επειδή θελουν οι Κνιτες της ευρωπης να εκδικηθουν φαντασιακά για την καταρευση του δικου τους ‘σοσιαλιστικου » εκτρωματος

 107. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  ωχ . δεν παμε καλά . Τωρα θα το παρει ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ και ..

 108. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  ….απο την αλλη κοντεψα να πνιγω (απο τα γελια) Ομως ..αν το παρει κυριολεκτικά; Τι γινεται τοτε ..; ε;

 109. Ο/Η Τίμιος λέει:

  Γιες γουή έντ

  tsouka tsoha boha
  zime mante mize
  pagkalofagana
  mnimoni ftyhia

 110. Ο/Η OMADEON λέει:

  αμα βρείτε τώρα… άκρη με το ευρώ, τότε…
  Ο ευρών αμοιφθήσεται !!!! χαχαχα

  ΠΟΙΟΣ ευρώ? Το βρήκες εσύ, ή θα… το εύρω εγώ?

 111. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  ετσι αρχιζει…

 112. Ο/Η Ενη λέει:

  Παπούλη
  Ειναι αλήθεια οτι οσο περισσότερο ο δικός σου λόγος ειναι πληθωρικός (με την καλή εννοια) και ζωηρός τόσο ο δικός μου ειναι ακριβώς το αντίθετο, ιδιαιτερα συνοπτικός και χωρίς «χρώμα» που βέβαια δενκινεί και το ενδιαφέρον.
  Πρόσεξα λοιπόν οτι δεν εδωσες καμία σημασία στο σχόλιο μου που αναφέρονταν στο δημοσίευμα της WSJ το οποιο μας εδωσε ο Β.Καργούδης. Ετσι συνεχίστηκε ενα θέμα για την ευρωπαική πολιτική σε ο,τι αφορά μια ενωση νομισματική ΄με ορους δημοσιονομικής πειθαρχίας (το Μααστριχτ).
  Μιας και παρακολούθησες λοιπόν τις ειδήσεις του μεγα θα ακουσες αυτά που ειπαν και για το οτι τώρα πλέον συζητείται πως θα αντιμετωπισθεί και ενα «αναμενόμενο» πρόβλημα αυτό της Ισπανίας. (στο αρθρο της WSJ ηδη αναφερόταν), και οτι ολη η ευρωζώνη θα στηρίξει το κοινό νόμισμα με κάθε τρόπο.

  Επίσης οτι γίνονται ενέργειες να αυξηθεί το ποσόν του ΄μηχανισμού στήριξης των 4οο δισ. αλλά και προχωρούν σε δράσεις για την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Αυτό το βήμα ηδη ειναι μια μορφή οικονομικής ενοποίησης στην ευρωζώνη και βέβαια εναπόκειται αν θα επακολουθήσει και η πολιτική.
  Αυτα νομίζω ειναι θέματα που ενδιαφέρουν να συζητάμε.
  Τώρα αν ο Χρυσοχοίδης ειπε και μερικές αλήθειες, τι να γίνει πράγματι ειναι φανερό οτι η αντιμνημονιακή πολιτική εχει αρχίσει να «χλωμιάζει» , οχι λόγω του οτι τα προβλήματα γενικεύονται εντος της ευρωζώνης, οσο το οτι ταυτόχρονα γίνεται εδω μια ριζική αναδιάρθρωση του κράτους που αργησε μερικές δεκαετίες.
  Ειναι λίγο δύσκολο να υποστηρίξει κανείς οτι απο μια μεγάλη πλευρά της ελληνικής κοινωνίας (αυτοί που δεν συμμετείχαν σε κανένα παρτυ), γίνεται κατανοητή αυτή η πολιτική και την υποστηρίζουν.

 113. Ο/Η OMADEON λέει:

  Η άτιμη η δραχμούλα δεν προσφερότανε και για λογοπαίγνια
  ενώ… το ευρώ με κάνει και τη βρίσκω (με το σκληρό μου δίσκο)….

  Η δραχμή κυρίες και κύριοι ΔΕΝ ευθύνεται όμως ΚΑΙ για τη χούντα,
  τους χωροφυλάκους ή τα βασανιστήρια! Αν τη βρίσκετε με ΤΕΤΟΙΟ…
  αντιδραχμικό ρατσισμό, ΑΝ τέτοιο μεγάλο κακό σας βρήκε…
  προτείνω τότε ως νέο νόμισμα το «εύρηκα».
  Το συνιστούν… 29 κατασκευαστές πλυντηρίων (μαύρου χρήματος).
  Εχει μπλε και πράσινους κόκκους (κατά του πληθωρισμού που ξεθωριάζει τα ρούχα). Πάντως… (σοβαρά τώρα) αν και ο παπούλης με φαβήθηκε μόλις με βρήκε εδώ, αλλά ΚΑΙ χάρηκε… λέω να αποχωρήσω λέγοντας ότι στα πιο πολλά συμφωνώ μαζί του, τη βρίσκω με τη ντίσκο (και βόσκω ειρηνικά ανάμεσα στις απόψεις του παπούλη και σε εκείνες του μαυροπρόβατου).

  Αν τώρα -αύριο- εφαρμοστεί ποτέ καμμιά συνταγή Μηλιού ή Καζάκη (από τα μεγάλα κόμματα) θα εκπλαγώ πολύ. Δεν είναι τόσο πολύ «για το θεαθήναι» η διένεξη, όσο είναι… ΕΚΤΟΣ «θεάματος». Τα λέμε παπούλη…

 114. Ο/Η Ενη λέει:

  συγνώμη λείπει ενα «δεν» (οτι……..δεν γίνεται κατανοητή και την υποστηρίζουν)

 115. Ο/Η Ενη λέει:

  Νοσφεράτε διαβάζεις Stefan Zweig; Σε καλό σου 🙂

 116. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  διαβαζα

  τωρα μολις διαβασα το..και μου κοπηκε η οραξη για καθε λογης…..διαβασμα

  κατι δεν παει καλά .λεμε

 117. Ο/Η papoylis λέει:

  κα Ένη

  δύο παρατηρήσεις :

  Τώρα που κρύωσε η σούπα των αυτοδιοικητικών μας εκλογών , κάθε πικραμένος τη βαφτίζει κατά το δοκούν. Ενώ αρχικά το επιτελείο του γιωργάπη μετά τη δεύτερη κυριακή κράτησε χαμηλά τους τόνους , στη υνέχεια με μπροστάρηδες το στρώσε κάνε και την αγγέλα , φύτρωσαν και οι ντόπιοι μαϊντανοί για να μας σερβίρουν τις βαρύγδουπες εκτιμήσεις τους ότι ο κοσμάκης δείχνει υπομονή και εγκρίνει . Δικαιώνουν εκ του μη όντος και εκ των υστέρων δηλαδή τη πολιτική τους.
  Μη πέφτετε και εσείς στην επικοινωνιακή παγίδα κα Ένη μου…

  Τώρα σχετικά με αυτά που , πληθωρικά όπως λέτε γράφω , απάντηση δε βλέπω , αλλά ούτε και περιμένω. θα μείνετε στη γνωστή σας επωδό και θα την υποστηρίζετε με το άρθρο του κου Paxton . Επειδή λοιπόν ενεδρεύει ο κίνδυνος ενός φασισμού νέας κοπής τι θα πρέπει να γίνει ;;; Ο κος Paxton δεν αντιλαμβάνεται ίσως ότι το φασισμό νέας κοπής το βιώνουμε ήδη 😉

 118. Ο/Η papoylis λέει:

  Γιώργη , νάσαι καλά και εύχομαι επιτυχίες στο αξιόλογο μπλογκ σου 😉 🙂

 119. Ο/Η papoylis λέει:

  Να σημειώσω εδώ , just for the record , ότι ο Σβέικ είναι ήρωας του εξαίρετου χιουμορίστα Γιάροσλαβ Χάσεκ

 120. Ο/Η Ενη λέει:

  Παπούλη
  Πρώτα ναι ο Σβεικ ειναι το σατιρικο πόνημα του Χάσεκ. Ημαρτον.

  Για τα προηγούμενα σχ’όλια τι να πω; Οτι εχεις μια επιμονη «εμμονη» να ερμηνευεις τις θέσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης (και του πρωθυπουργου) κατά τις δικές σου εκτιμήσεις. Φυσικά αυτό ειναι το δικαίωμα ολων μας.
  Ομως δεν θέλεις να παραδεχθείς οτι η απήχηση απο το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογω΄ν στην Ελλάδα ειναι τελείως διαφορετική σε ολο τον κόσμο. Δεν δείχνει καμια «μονοκομματική» επιτυχία αλλά αντίθετα μια κοινωνική συναίνεση που ειναι και το σημαντικότερο για ολες τις πολιτικές εξελίξεις.
  Παρ ολη βέβαια την αντιπολιτευτική πολιτική απο δεξια και αριστερά διανοούμενους κλπ., η πλειονότητα των πολιτών και ιδιαίτερα αυτοι που πλήττονται χωρίς να συγκαταλέγονται στους πάσης φύσεως προνομιούχους (μικρόυς και μεγάλους), αυτοί ειναι που δείχνουν και συναίνεση και ελπίδα οτι κάτι ριζικό θα αλλάξει στη χώρα, το υπεραιωνοβιο κομματικό πελατειακό κράτος. (εδω ειναι και οι απαντήσεις για τα φαινόμενα στα οποία πολλάκις εχεις αναφερθει και τώρα και στο παρελθόν).

  Σε ο,τι αφορά την εν γένει θέση της Ελλάδας στον ευρύτερο ευρωπαικό χώρο οσο και να γίνεται συνεχής προσπάθεια για «γελοιοποίηση και απαξιωση» της σημερινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, η πραγματικότητα αποδεικνύει οτι η Ελλάδα εχει βγεί μπροστα για επίλυση σοβαρων «δυσλειτουργιών» της ενωσης των ευρωπαικών χωρών. (παραπάνω ηδη ανέφερα κάποιες δρομολογούμενες εξελίξεις).
  Btw διαβάζω σήμερα κάποιες προτάσεις του Πούτιν για μια μορφή ΕΟΚ-Ρωσία, απο Βλαδιβοστωκ-Λισαβώνα. Ηταν και μία «φιλοδοξία» του Α.Π. για μια ενωμένη ευρωπαική Ηπειρο. Θα δείξει……

 121. Ο/Η Ενη λέει:

  Σε ο,τι αφορά Παπούλη το αρθρο της WSJ, για να μη τα ξαναγράφω διάβασε ,πληηζ΄,το σχόλιο μου (25/11 2,59μμ), οπου αναφερόμενη στα οσα αναλύονται στο κείμενο, δίνω μια ερμηνεία στην τελευταία μου παράγραφο ,οπου σημειώνω ποια νομίζω οτι ηταν η στόχευση του αρθρου.
  Με επισήμανση μιας πραγματικότητας σε ο,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία.

 122. Ο/Η Propapoys λέει:

  Nομιζω οτι η αποχωρηση του Ομασεον αποτελει σημαντικη απωλεια για ολους μας καθ’οσον οι ριξηκελευθες αποψεις του προσεδιδαν μια αλλη διασταση στα θεματα κι ετσι βοηθουσαν στην κατανοηση των σοβαρων προβληματων τα οποια αντιμετωπιζουμε σημερα ως ατομα και ως εθνος.
  Ως εκ τουτου θεωρω την παρουσια του στο παρον ιστολογιο ως απαραιτητη και ικανη συνθηκη η οποια αποτελει την πιστοποιηση του ως ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟ.

  Γιαυτο προς αποφυγη δυσαρεστων καταστασεων προτεινω μια πρωτη δεσμη απο μετρα/κανονες η πιστή και απαρεγκλιτη εφαρμογη των οποιων θα αποτελεσει εγγυηση για την ομαλη και απροσκοπτη λειτουργια του παροντος μπλογκ ενω ταυτοχρονα θα εξασφαλισει την δυνατοτητα της ελευθερης εκφρασης ολων χωρις αποκλεισμους και λογοκρισιες στο πλαισιο της οικονομιας του λογου και εναντια στην Υπερ-φορτωση πληροφοριας η οποια αποτελει την μαστιγα της διαδικτυακης επικοινωνιας μεταξυ ακομα και των πιο ΑΞΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ σχολιαστων του κυβερνοχωρου.

  α) Ορισμος «συντελεστη εκφρασης» (κατι αναλογο με τον «συντελεστη δομισης) δλδ καταθεση εκ μερους του Ομαδεονος ενος συγκεκριμενου ογκου αποψεων καθημερινα ωστε –εκτος των αλλων- να καθισταται δυνατη και η κατανοηση του εκ μερους ολων των αναγνωστων δεδομενου των περιορισμενων δυνατοτητων απορροφησης συνθετων νοηματων απο τον ανθρωπινο νου.
  Προτεινομενος συντελεστης: 1σχολιο/ ημερα
  Προτεινομενο μεγεθος σχολιου: εως 200 λεξεις ή 1.600 γραμματα.
  Προτεινομενη γραμματοσειρα: Times New Roman
  Θεμα: ελευθερο σχεδιο.

  Για θεματα καθαρως επιστημονικου περιεχομενου προτεινεται το σχολιο να μην υποκειται σε κανενος ειδους περιορισμο (αριθμος, ογκος, γραμματοσειρα κλπ).

  β) Το πλεοναζον (Υπερβαρο) υλικο το οποιο αποστελεται να προωθειται για ανακυκλωση ώστε η εκπομπη σχολιων να είναι συμφωνη με τις προδιαγραφες του ΠΕΡΠΑ.

 123. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  α. Παπουλης

  »θα μείνετε στη γνωστή σας επωδό και θα την υποστηρίζετε με το άρθρο του κου Paxton . Επειδή λοιπόν ενεδρεύει ο κίνδυνος ενός φασισμού νέας κοπής τι θα πρέπει να γίνει ;;; Ο κος Paxton δεν αντιλαμβάνεται ίσως ότι το φασισμό νέας κοπής το βιώνουμε ήδη
  β.Paxton

  » ερωτηση Ως «φασίστες» έχουν χαρακτηριστεί πολύ διαφορετικοί άνθρωποι και κινήματα, από ισλαμιστικές ομάδες μέχρι τον πρόεδρο Μπους. Εχει πια νόημα ο όρος;

  «Από το 1945 ο όρος “φασίστας” έχει γίνει το πιο εμπρηστικό λήμμα του πολιτικού λεξικού. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά και χωρίς διακρίσεις – κι επομένως έχει σχεδόν χάσει το νόημά του στην καθημερινή γλώσσα. Οταν χρησιμοποιείται μ’ αυτήν τη χαλαρότητα, σημαίνει απλώς κάποιον που ο ομιλητής αντιπαθεί σφόδρα. Δεν νομίζω, όμως, ότι ο όρος πρέπει να εγκαταλειφθεί. Η νέα μορφή πολιτικής πρακτικής που εφευρέθηκε από τον Μουσολίνι και οδηγήθηκε στα άκρα από τον Χίτλερ πρέπει να έχει ένα όνομα, και είμαστε καταδικασμένοι να χρησιμοποιούμε το όνομα που του έδωσε ο Μουσολίνι. Πρέπει, όμως, να χρησιμοποιούμε τον όρο με σύνεση και ακρίβεια. Προτιμώ να τον χρησιμοποιώ για κινήματα και ιδέες των οποίων τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά αναλογούν στα κινήματα και τις ιδέες του Μουσολίνι και του Χίτλερ. Για άλλα είδη κινημάτων ή καθεστώτων πρέπει να χρησιμοποιούμε άλλους όρους: θρησκευτικός φονταμενταλισμός, επιθετική διακυβέρνηση, τρομοκρατικοί πυρήνες…»
  http://nosferatos.blogspot.com/2010/10/robert-paxton.html

 124. Ο/Η Propapoys λέει:

  Διορθωση: Ομασεον = Ομαδεον

 125. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ

  http://nosferatos.blogspot.com/2010/11/social-fascism.html

 126. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Για να δούμε τη διαφορά
  *της δικής μας «νάχαμε να λέγαμε» και «με κορδελάκια & οργάντζες» σκέψης, με αυτή *την απελπιστικά απλού κυνισμού αλλά και ωμής αποτεσματικότητας σκέψη την αγγλο-σαξωνική, που πετάει ό,τι θεωρεί «περί διαγραμμάτου» και κρατάει μόνο ότι αφορά το «δια ταύτα», να και κάτι σημερινό απ την επικατάρατη WSJ που -επιμένω- εξακολουθεί να είναι «Η Βίβλος των αγορών»:
  http://admin.athina984.gr/node/127452

 127. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Παπούλη(πρωινός βλέπω) και σεβαστή ομήγυρη καλησπέρα .
  Χρόνια πολλά στους Στέλιους και τις Στελίτσες ,ναι και στα Κατερινάκια!
  Εχθές σε μια ωραία παρέα, απυτές που ακόμη ξέρουμε να σχηματίζουμε αστραπιαία εμείς οι Έλληνες με κιθαρίτσες και μπουζουκάκια και ακατάσχετη ροή ρακομυκίνης και κρασομυκίνης ,πανάρχαιων αντιβιοτικών μας, εξασφαλίσαμε την καλύτερη θεραπεία για την μαυρίλα των ημερών που απειλεί να μας καταπλακώσει.Γιατί δεν θα υποκύψουμε σε κανένα …… ,την αγανάκτηση μου να μη πω τι μεσημεριάτικα!
  Λοιπόν Παπούλη δεν με κάλυψες πλήρως αλλά αυτή η λέξη , το ‘ευχαριστώ» εννοώ,μεγάλο γιατρικό αγαπητέ μου.Κλείνει πληγές αυτομάτως.Όσο για το Νοσφεράτο θα τον προτιμούσα πιο χιουμορίστα και πιο γενναίο στην αυτοκριτική του αλλά για ένα πράγμα δεν με κατηγόρησε κανείς ποτέ. Πως είμαι πλεονέκτης.Και για του λόγου το αληθές Παπούλη αν ποτέ βρεθείς κατά Σαλονίκη μεριά ,στείλε ένα μέηλ ,πάρε και τον Νοσφεράτο κιελάτε! Εγγυώμαι ότι θα περάσουμε …Ορέα!!
  Όπως έλεγα λοιπόν εχθές στην παρέα μας ,καμμιά δεκαρια ήμασταν εκτων οποιων τρείς είναι άνεργοι του τελευταίου τριμήνου,κιέχουμε ψηφίσει τελευταία ένα νόμο να τους παίρνουμε πάντα μαζί μας χωρίς να πληρώνουν και με το ζόρι μάλιστα γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους αφήσουμε να τους φάει η μαύρη κατάθλιψη της ανεργίας,νόμο που συστήνω ανεπιφύλακτα να ψηφίσετε όλοι σας όπου μπορείτε.Οι δύο απαυτούς είναι κιθαρίστες ,η κατάσταση για τους μουσικούς του πάνω τμήματος της διασκέδασης είναι μαύρα χάλια εδώ,οι ταβερνίτσες και τα κουτουκάκια αντέχουν ακόμη.Ο τρίτος είναι τεχνίτης σε βιοτεχνία μετάλου που έκλεισε πριν ένα μήνα χρεωκοπημένη.Φοβερό δεν είναι τρείς στους δέκα άνεργοι;
  Βλέπουμε και άλλους ,τους έδειξε και το Μεγκα ,να φεύγουν πέντε μέρες την βδομάδα στην Βουλγαρία όπου δουλεύουν σε κλωστουφαντουργίες Ελλήνων επιχειρηματιών και να επιστρέφουν για το Σαββατοκύριακο να δουν τις οικογένειες τους!Διάβασα προχτές και ότι οι πρόξενοι μας στην …..Τουρκία,ναι στην Τουρκία αν είναι δυνατόν ,κατακλύζονται από αιτήσεις Ελλήνων που ζητούν την βοήθεια τους να βρούν δουλειά εκεί πέρα,κρατώ μια επιφύλαξη γιατί το ρεπορτάζ δεν διευκρίνιζε πόσοι απαυτούς τους αιτούντες είναι μουσουλμανικής καταγωγής
  η όχι.Στο καφενείο φουντώνουν οι συζητήσεις για τεχνικές εταιρίες που προσφέρουν δουλειά στα εμιράτα και στην Λιβύη.Εγώ προχθές κουβέντιαζα με δυο απτα παιδιά μου ,με δυο και τρία πτυχία και ξένες γλώσσες ,τις πιθανότητες να βρούν δουλειά κάπου στην Ευρώπη.Τρίχες, καμμία πιθανότητα!
  Τεσπα,όπως έχεις φυσικά καταλάβει Νοσφεράτε έχω αρχίσει να σου απαντώ αλλά εδώ να ξεκαθαρίσω ότι διαφωνώ κάθετα μαζί σου ότι το θέμα υψηλής προτεραιότητας στην συζήτηση που πρέπει να κάνουμε είναι η επιστροφή στη δραχμή υποτιμημένη η όχι!Το πρώτο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι τι θα γίνει με το χρέος καθώς όπως ανέδειξα και προηγούμενα είναι η βασική προυπόθεση για να ξεκινήσουμε πορεία αναστροφής της κατάστασης.Και σου απαντώ και θα σου απαντήσω περαιτέρω γιατί αφενός το δικαιούσαι και αφετέρου η συζήτηση εδώ και αλλού έχει προχωρήσει και αρκετοί συνομιλητές έχουν επισημάνει τον κίνδυνο να βρεθούμε με την νέα δραχμή είτε το θέλουμε είτε όχι.Και αυτό το ενδεχόμενο καλύτερα να το αντιμετωπίζουμε στις πραγματικές του διαστάσεις,που δεν υποτιμώ καθόλου ότι είναι μικρές ,αλλά χωρίς φόβο και κινδυνολογία και επειδή μπροστά στο μέγεθος των προβλημάτων δεν περισεύει κανείς ,ούτε φυσικά εσύ Νοσφεράτε!
  Κια συνεχίζοντας αυτό που εσύ λες «στ) θα δημισουργηθει τεραστιο κυμα Φυγής ελληνων εν ειδει Αλβανιας της δεκαετιας του 90 καθως μισθους εξαθλιωσης που θα σημαινει η υποτιμημενη δραχμή δεν θα τους θελει κανεις.. και καλά αυτοι ερχοντουσαν εδώ ..εμεις που θα παμε «, όπως έδειξα πριν,
  ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ήδη και καθημερινά επιδεινώνεται!Ενω βέβαια το αγγούρι του χρέους συνεχίζει να διογκώνεται!
  Για τους μισθούς που στο λιμάνι του Πειραιά και με την υποαπασχόληση παντού και τις συμβάσεις για νέους ως 25 ετών έχουν πιάσει επίπεδα Βουλγαρίας να μην επιμένω ιδιαίτερα έτσι;
  Υποστηρίζεις ότι τα προιόντα θα γίνουν πανάκριβα και αυτό είναι σωστό,αμέσως συμφωνώ μαζί σου όσον αφορά τα εισαγόμενα ,άλλωστε στην υποτίμηση αυτό είναι και το ζητούμενο για να ενισχύσεις τα εγχώρια προιόντα και έτσι τις δικές σου παραγωγικές δυνάμεις και να μειώσεις την ανεργία κάτι που και εσύ δέχεσαι αλλά υποστηρίζεις ότι αυτό θα ευνοήσει μόνο τους εγχώριους καπιταλιστές.Επίσης υποστηρίζεις ότι και τα εγχώρια αγαθά θα ακριβύνουν ανάλογα λόγω της εξωχώριας ζήτησης .Και ακόμη ότι οι μισθοί θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.
  Αυτά νομίζω είναι εντελώς ανυπόστατα .Πρώτα θα συμφωνήσω ότι αν αυξηθεί η παραγωγή και οι εξαγωγές θα επωφεληθούν και οι επιχειρηματίες.Αλλά με δεδομένο ότι έχουμε χιλιάδες ΜΜ επιχειρήσεις στα πρόθυρα του κλεισίματος εμένα που δεν είμαι πούρος αριστερός δεν με πειράζει καθόλου.Κακώς;
  Και μετά εδώ περιγράφεις ένα οικονομικό παράδοξο,οτι δλδ ενώ θα μειώνεται η ανεργία οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων θα μειώνονται και αυτές κάτι που δεν έχει συμβεί και δεν θα συμβεί ποτέ.Όσο μειώνεται η ανεργία τόσο αυξάνονται και οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων.
  Ένα άλλο παράδοξο είναι αυτό που λες για τις τιμές των εγχώριων προιόντων.Σήμερα συμβαίνει προιόντα να πωλούνται σε διαφορετικές τιμές ,σε διαφορετικές αγορές ανάλογα με την αγοραστική δύναμη που υπάρχει σ ε κάθε μία από αυτές,για τον απλούστατο λόγο ότι καμμία επιχείρηση δεν θυσιάζει τμήματα πελατείας της επειδή κάπου πουλά με μικρότερο κέρδος.Φτάνει να το έχει.’Ετσι και στην εγχώρια αγορά θα συνεχίσουν να πωλούν σε μικρότερες τιμές ,για να μη τη χάσουν ,από αυτές που θα πετυχαίνουν έξω γιατί αυτό αυξάνει την συνολική ζήτηση καλύπτει πάγια έξοδα (το μεγαλύτερο μέγεθος τους)και αυξάνει τζίρο και κέρδη γιαυτές.Άρα μετά από όλα αυτά η εξαθλίωση των εργαζομένων λόγω της δραχμής που προβλέπεις δεν είναι και τόσο σίγουρη.
  Για το ποσοστό της υποτίμησης κανείς δεν λεει ξεκάθαρα πόσο πρέπει να είναι έτσι αυτο το 50-60% που δίνεις εσύ είναι λίγο αυθαίρετο.Και επειδή θα επικαλεστείς την Αργεντινή θα σου πω ότι η εμπειρία είναι πολύ νωπή για να μη μπορούμε να αποφύγουμε τα εκεί λάθη.Δεν χρειάζεται μια υποτίμηση μεγαλύτερη του 20% για να πετύχεις αύξηση των εξαγωγών και μεγάλη ενίσχυση του τουρισμού φυσικά με προσπάθεια ανοίγματος νέων αγορών και ποιοτικό προιόν και στα δύο!
  Αλλού λες : ε) η ελλας θα γινει παραδεισος μεν για τις πολυεθνικες – οπως επι χουντας – αλλά με τιμημα τους μισθους εξαθλιωσης »
  Η Ελλάς ΕΙΝΑΙ παράδεισος για τις πολυεθνικές!
  Αλλού : » γ) δεν θα μας δανειζει απολύτως κανεις .. Η Τραπεζα της ελαδας θα κοβει μεν χρημα αλλά θα ειναι χωρις αντικρισμα .. Αδιοκοπος σπειροειδής πληθωρισμός .» Αυτό καταρχήν είναι άσχετο με την υποτίμηση ,έχει να κάνει περισσότερο με την στάση πληρωμών την αντίδραση των δανειστών και την κάλυψη των πρωτογενών ελλειμμάτων.του Δημοσίου!
  Γιαυτό σε πληροφορώ ότι με τα μέτρα που έχουν παρθεί μεχρι σήμερα το πρωτογενές έλλειμμα του δημοσίου προβλέπεται για το 2010 περίπου 5,5 δις ευρώ και βλέπω στην πλατφόρμα που κατέβασες προηγούμενα τις αλλαγές στην φορολόγηση που προτείνεις και τονίζει ο Μηλιός ,το χτύπημα στα λαμόγια ,στο μαύρο χρήμα κλπ,κλπ .Άρα έχεις βρεί το φάρμακο για το πρωτογενές έλλειμμα που πρέπει να καλύψουμε άμεσα σε στάση πληρωμών, απουσία δανειστών και εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σ ε αυτό.Και αν το καταφέρουμε αυτό ,έστω σε δεύτερο χρόνο,μειώνεται η ανάγκη να τυπώνει η Κ.Τράπεζα χρήμα.Γιατί δεν θα πείς ότι δεν έχουμε φοροδιαφυγή 5,5 δις.Έτσι;
  Αλλου λές: «η) επειδη οι …αριστεροι” δηθεν ” υποστηριχτες της επιστροφής υποσχονται αυστηροτερους ελεγχους σε εισαγωμενα απροιοντα και φυγη κεφαλαιων θα δημισουργηθει τεραστια ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ ενε ειδει .. ανατολικών χωρών π.χ Γιουγκοσλαβιας τον καιρο της καταρευσης ..
  Συγγνώμη αλλά έχουμε ζήσει 2 σίγουρα η τρείς υποτιμήσεις τα τελευταία χρόνια μετά τη μεταπολίτευση και δεν είδαμε τέτοια φαινόμενα!
  Αλλού:
  β) θα δημισουργηθει επιπλεον των 20 .δις των μεγαλοκακαταθετωνπου εφυγαν απο τγη χωρα και τερσατια φυγή απο μικροκαταθετες»
  .¨Εδώ νομίζω ότι υποτιμάς τις δυνατότητες ελέγχου της ροής κεφαλαίων που έχει ένα σύγχρονο κράτος που ελέγχει ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα,την δυνατότητα να προστατέψει τους καταθέτες και άλλα πολλά που έχουν απαντηθεί από πολλούς!
  Εν κατακλείδει γιατί αισθάνομαι ότι κάνω κατάχρηση χώρου του Παπούλη δεν πιστεύω ότι η δραχμή από μόνη της θα μας σώσει ,δεν δέχομαι όμως ότι αυτή την στιγμή που έχει ήδη ξεσπάσει παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος να στερούμαστε εργαλείων νομισματικής πολιτικής γιά χάρη του ευρώ και της Γερμανίας που βρίσκει ακόμη ,τονίζω το ακόμη ,αγορές λόγω υψηλής ανταγωνιστικότητας! Θα επανέλθω για τα σπουδαιότερα ,δλδ για το χρέος και το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς μόνο μετά από άδεια του Παπούλη!

 128. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ουπς και του Προπάπου!Τώρα είδα το σχόλιο.Τα σέβη μου!

 129. Ο/Η Ενη λέει:

  Βαγγέλη , (Β.Κ. 26/11 4,12ΜΜ)
  Καταγέλασα, εκπληκτική τρικλοποδια πρός τους «πυρήνες» της ευρωζώνης.
  Αξιοσημείωτο: «εξαφανίζει ως δια μαγείας» τον ετερο παράγοντα το ΔΝΤ. :mrgreen:

 130. Ο/Η Noσφερατος λέει:

  αγαπητε Νικε Αλφα .. ειδα την απαντηση σου ..και θα απαντησω αργοτερα αφου την ολοκληρωσεις …Ειδες οτι ανακαλεσα τους χαρακτηρισμους που εκανα επηρεασμένος απο την συμπεριφορά μιας ομαδας αλλου και οσο περισσοτερο σε γνωριζω διαδικτυακώς τοσο περισοοερο μου φαινεσαι συμπαθής αναεξαρτητως ..διαφορών .
  Νασαι καλά και θα συνεχισουμε πολύ πιο ηρεμα την κουβεντα

 131. Ο/Η Noσφερατος λέει:

  εν τω μεταξύ Νικε Α μπορεις να δεις τις δικες μου θεσεις σε ενα μεγαλο διαλογο με τονν εξαιρετικό Μπλογκερ Γκρηκ ραιντερ .. εδω:

  http://greekrider.blogspot.com/2010/08/blog-post_22.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+GreekRider+%28GREEK+RIDER%29

 132. Ο/Η Noσφερατος λέει:

  το πρωτο μου σχολιο στον διαλογο παραπάνω στου Γρηκ ραιντερ

  Μπορει ναναι κι ετσι. Μπορει πραγματικά να παμε κατα διαολου και να πεσει ο ουρανος να μας πλακωσει και να γινουν ολα ρημαδιο.

  Μπορει πραγματι ολα αυτά να γινουν για να βρουνε τροπο και να την κανουνε οι επιβατες της πρωτης θεσης (αν κι εγώ ειμαι σιγουρς οτι οσοι ειχαν τον τροπο να την κανουνε την κανανε προ πολλου γι αυτό και εχουμε 20 δισεκατομμυρια ευρω πανω κατω εξωθεν .. και κατοπιν μας το παιζουνε και υπερ της εξοδου απο το ευρω και τα ρεστα …)

  Αλλα δεν καταλαβαινω κατι .. Απλό .
  Απο τα λίγα που ξερω και που μπορω να αντιληφθω – εσυ φυσικα ξερεις πολύ περισσοτερα –

  αντιλαμβανομαι οτι η Οικονομια ειναι και Ψυχολογια . Πίστη ..

  Ε που θα βρεθει αυτή η πίστη οταν εχουμε γεμισει απο Αυτοεκπληρουμενς προφητειες οταν ολοι – μα ολοι – εντος και εκτος εχουν βαλθει να μας μαυριζουν την ψυχή καθε μερα καθε ωρα καθε λεπτο;
  Σαν πολεμος νευρων μου φαιεται

  Και πώς θα αντεξει ο μεσος ανθρωπακος τυπου Βεγγου
  που εχει κρατησει καποια λεφτουδακια για τα γεραματα για τα παιδια του για τις αρρωστιες
  – Γιατι το ξαναλεω οι μεγαλοι οσοι εχουν πολλά λεφτά την εχουνε κανει προ πολλου –
  και δεν θα τα κανει λιρες η δολαρια ή να τα κρυψει στο σεντουκι του η να αρχισει να βαραει το κεφαλι του στον τοιχο οταν τοσο συστηματικά τοσο επιμονα συνεχιζεται αυτή η παραδοξη καταστροφολογια που προφανεστατα λειτουργει ως ΑΥΤΟΕΚΠΛΗΡΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ , προκαλώντας εναν διαρκή πανικο;

 133. Ο/Η Noσφερατος λέει:

  απο τον ιδιο διαλογο του Γκρηκ Ραιντερ

  Νοσφερατος είπε…

  Γιατι ισχυριζομαι οτι η θεση που λεει » καλυτερα μονοι μας και να βγουμε απο το Ευρω » και πισω στη δραχμή
  ειναι κατ΄εξοχήν Νεοφιλλευθερη;
  Ε ας θυμηθουμε την πραγματική αιτια της κρισης ..

  εκεινο που φουσκωσε τοσο πολύ τον λογαριασμό-περαν φυσικά απο την απιστευτη λεηλασια των Νεοδημακρατων που εκτιναξε το ελλειμα στο 13,6%…

  Ηταν ΚΥΡΙΩς η ελλειψη ενος μηχανισμου αληλεγγυης στην ΕΕ
  Θυμαστε;
  Καλά -θα μου πειτε – τοσο δυσκολο ειναι να προβλεψει η Ε. Ε ενα αποθματικό για περιοδο κρισης ενος κρατους μελους ;

  Εδω η καθε πολυκατοικια εχει ενα αποθεματικο .

  Ε δεν ητνα και τυχαιο ..
  ΗταΝ και ειναι Βασικό δογμα της Νεοφιλελευθερης Ανθρωπολογιας :
  Ο καθενας μός του .
  Καψτε τα καράβια .
  Να μην υπάρξει περιθωριο διαφυγής .
  Αν ξερουν οτι υπάρχει μηχανισμός αλληλεγγυης τα κρατη μελη θα χαλαρωσουνν το Συμφωνο Σταθεροτητας που ειναι το αλΛο Σινικο δογματικό τειχος .
  Με τον ιδιο τροπο αντιμετωπιζουν τα ατομα .
  Δεν υπαρχει κοινωνια υπάρχουν μόνο ατομα – ελεγε η Θατσερ .
  Να μην υάρχει κρατος προνοιας γιατι τα ατομα επωφελουνται και χαλαρωνουν τις ατομικές τους προσπαθειες .
  Ας πεθανουν οι κοινωνικά ασθενεις . Θα επιβιωσουν οι ικανοι .

  Κοινωνικός δαρβινισμός .

  Ετσι οταν πρωτο εκδηλώθηκε η κριση – και θα μπορουσε να σταματησει εκει αν υπήρχε η στοιχειωδης αλληλεγγυη απο τα Νεφιλελελευθερα ΔΕΞΙΟΜουτρα που ελαχε να κυβενουν τις κυριωτερες χωρες της Ε. Ε η κριση θα σταματουσε εκει .

  Ομως οχι . Η φραου Μερκελ Μουτρωσε . Βγαλτε τα πέρα μονοι σας . Να φυγετε . ΚαραΝτινα. Αντιπροσωπευετε μόνο το 2,5% του ΑΕΠ της ΕΕ ..

  Μονο οταν ειδαν οτι και αυτοι θα ζημιωναν προχωρησαν σε καποια -παλι τοκογλυφικά μετρα .»βοηθειας»

  Κανονικά θα επρεπε να μας δανεισουυν με 1% οσο δανειζεται η Γερμανια . Μας δανειζουν με 5%.

  και φυσικά το Μπραντιφερ συνεχιζεται .

  Το συνεχιζουν αλλοι .

  Να Φυγετε . Μόνοι σας .

  Γυριστε παιδακια στη δραχμουλα . Θα αυξηθουν οι εξαγωγές σας . Βεβαια οι μισθωτοι σας θα πεινάσουν και η μαυρη αγορά θα θεριεψει .
  \ αλλά ποιος νιαζεται.

  Θα πουλατε τα γιαουρτακια σας και η ελλαδα θα ξαναγινει ο Παραδεισος των ξενοδοχων οπως ηταν επι Χουντας η οπως η Κουβα του Μπατιστα …

  Νεοφιλελευθερισμός και εθνικισμός φυσικά πανε χερι χερι . Πολλοι νοσταλγουνε την Ελλαδα του 60 . Ο καθεις για τους λόγους του .
  Ομως οι μισθωτοι δεν την νοσταλγουνε διολου.
  Και ενδομυχα ξερουν τι σημαινει για τις πιθανοτητες επιβιωσης του η ..επιστροφη στη δραχμή.
  Αύγουστος 24, 2010

 134. Ο/Η Noσφερατος λέει:

  Το πλεονεκττημα που εχουμε μενοντας στο ευρώ……απο τον ιδιο παραπανω διαλογο με τον γκρηκ ραιντερ
  ——————————————————–

  Νοσφεράτος είπε…

  λες»Εδώ που έχουμε φτάσει έχουμε όλα τα αρνητικά που θα είχαμε αν βγαίναμε από το ευρώ αλλά κανένα πλεονέκτημα επειδή είμαστε ακόμη εντός ευρώ.»

  Το πλεονεκττημα που εχουμε μενοντας στο ευρώ ειναι οτι προς το παρών μενουμε στην Ευρωπη .

  Περιμενουμε να γυρισει ο ανεμος να ξεσηκωθουν οι εργαζομενοι της Ευρωπης να ξεκουμπιστουν τα Δεξια λαμογια που στρεφουν την ευρωπη προς τον Νεοφιλελευθεροφασισμό..

  – Ελπίζουμε να προχωρησει η ενοποιηση και πρεπει να παλεψουμε γιαυτό προς μια κατευθυνση εντελώς αντιθετη .

  Να ξανακτισουμε τις ενοιες τοσο της κοινωνικής αλληλεγγυης οσο και της αλληλεγγυης μεταξύ χωρών της ΕΕ .

  Ελπίζουμε να αναδιαπραγματευτει το χρεος και της Ελλάδας και των χωρων του νοτου η ιδια η Ε.Ε ..

  Οπως στις Ηπα η κεντρική κυβερνηση ανελαβε την Καλιφορνια
  και τα χρεη της ετσι οφειλει να κανει και η Ευρωπη .

  Οφειλει επισης να εγυηθει τα συνορα μας η ιδια η ΕΕ αντι να μας πουλανε χαλασμένα Υποβροχια και ετσι να αυξάνει το χρεος ..

  Να μετατρεψει το επιτοκιο του δανειου σε 1% που ειναι και το δικαιο -οπως η στην Γερμανια .

  Ελπίζουμε και παλευουμε προς αυτήν την κατευθυνση . Αυτο ειναι πολίτικό και ταξικό ζητημα ..

  Η επιθεση του κεφαλαιου δεν αφορά την Ελλάδα . Αφορά τους εργαζομενους ολης της Ευρωπης . Ολοι πρπει να δωσουμε μαζί την μαχη . Οταν λεω ολοι

  δεν εννοώ μετωπο με τα εδώ λαμογια μαζί εν ονοματι του λαου .

  Εννοώ μισθωττοι – εργαζομενοι εδώ και στην Ευρωπη .

  ——
  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
  Αύγουστος 24, 2010
  Νοσφεράτος είπε…

  λες»Εδώ που έχουμε φτάσει έχουμε όλα τα αρνητικά που θα είχαμε αν βγαίναμε από το ευρώ αλλά κανένα πλεονέκτημα επειδή είμαστε ακόμη εντός ευρώ.»

  Το πλεονεκττημα που εχουμε μενοντας στο ευρώ ειναι οτι προς το παρών μενουμε στην Ευρωπη .

  Περιμενουμε να γυρισει ο ανεμος να ξεσηκωθουν οι εργαζομενοι της Ευρωπης να ξεκουμπιστουν τα Δεξια λαμογια που στρεφουν την ευρωπη προς τον Νεοφιλελευθεροφασισμό..

  – Ελπίζουμε να προχωρησει η ενοποιηση και πρεπει να παλεψουμε γιαυτό προς μια κατευθυνση εντελώς αντιθετη .

  Να ξανακτισουμε τις ενοιες τοσο της κοινωνικής αλληλεγγυης οσο και της αλληλεγγυης μεταξύ χωρών της ΕΕ .

  Ελπίζουμε να αναδιαπραγματευτει το χρεος και της Ελλάδας και των χωρων του νοτου η ιδια η Ε.Ε ..

  Οπως στις Ηπα η κεντρική κυβερνηση ανελαβε την Καλιφορνια
  και τα χρεη της ετσι οφειλει να κανει και η Ευρωπη .

  Οφειλει επισης να εγυηθει τα συνορα μας η ιδια η ΕΕ αντι να μας πουλανε χαλασμένα Υποβροχια και ετσι να αυξάνει το χρεος ..

  Να μετατρεψει το επιτοκιο του δανειου σε 1% που ειναι και το δικαιο -οπως η στην Γερμανια .
  Αύγουστος 24, 2010
  Νοσφεράτος είπε…

  συνεχεια
  ——————–
  Ελπίζουμε και παλευουμε προς αυτήν την κατευθυνση . Αυτο ειναι πολίτικό και ταξικό ζητημα ..

  Η επιθεση του κεφαλαιου δεν αφορά την Ελλάδα . Αφορά τους εργαζομενους ολης της Ευρωπης . Ολοι πρπει να δωσουμε μαζί την μαχη . Οταν λεω ολοι

  δεν εννοώ μετωπο με τα εδώ λαμογια μαζί εν ονοματι του λαου .

  Εννοώ μισθωττοι – εργαζομενοι εδώ και στην Ευρωπη .

  ——
  αν φυγουμε και επιστρεψουμε στη δραχμή ή αν κυρηξουμε πτωχευση δεν εχουμε κανενα μελλον .

  Για να καταλαβουμε τι σημαινει ΠΤΩΧΕΥΣΗ
  φαντασουν ενα επιχειρηματια ενα εργοστασιο να πουμε που Πτωχευει
  Βαραει κανονι ..πως το λένε
  Ε ο επιχειρηματιας εχει βεβαια καποια προβληματα του κανουν καμμια κατασχεση για οσα δεν εχει κρυψει στην ελβετια και μετα εχει γλυτωσει απο τα χρεη και παει στη Χονολουλου για να φαει οσα εχει βγαλει εξω με την Λολοτα τη γκομενα .

  Ομως οι εργαζομενοι του μενουν στον Δρομο . Πεινανε .

  Πεινανε κυριολεκτικά πως τολένε

  Γιατι με την πτωχευση δεν παιρνουν ουτε τα δεδουλευμενα .

  Περιμενουν στη σειρά να γινει εκκαθαριση περιουσιας κι οτι μεινει .

  Ετσι αναλογικα ειναι και η Πτωχευση μιας χωρας .

  Οι επιχειρηματιες της χωρας (αφου εχουνε βγαλει τα λεφτά τους πρωτα εξω – οπως εδω βγαλανε περιπου 20 δισ.) βαρανε κανονι .

  Και δεν εχουν ουτε κανα τις νομικές συνεπειες που θα ειχαν ιδιωτικά αν κανανε πτωχευση .
  Τις εχει το… κρατος ..
  Βαρανε λοιπόν κανονι , οι εργαζομενοι γινονται ΟΛΟΙ αναεργοι , πεινανε κυριολεκτικά . Μετά ερχονται πισω οι επιχειρηαμτιες με τα λεφτά που βγαλανε εξω – που τουλαχιστον διπαλασιαστηκαν αν εχουμε επιστρεψει στη δραχμή
  με Υποτιμηση – και αγοραζουν οτι κινειται μισοτιμής μαζί με την εργατική δυναμη που πεφτει σε εξευτελιστικους μισθους
  Αυτο σημαινει Πτωχευση
  Μπαγκλαντες , Πακισταν , πως το λένε …

  αν γυρισουμε στη δραχμή δεν εχουμε κανενα μελλον
  δεν ειμαστε στο 1998.
  Τοτε υπήρχε ελπίδα εισοδου στο ευρω .. γιαυτο και υπήρχε ενθουσιασμός
  το 1999 το χρηματιστηριο εφτασε τις 6.500 μοναδες
  Γιατί; αντστοχουσε αυτόστην πραγματική οικονομια ;
  οχι ..Πουθενα πια στον Δυτικό κοσμοδεν υπαρχει πραγματική οικονομια ..

  Η πραγματική οικονομια εχει παει στη Κινα , στην Ινδια
  Στον Δυτικό Κοσμο η οικονομια ειναι φαντασιακή , εικονική , συναλλακτική
  Υπάρχει Πιστη η ελλειψη πιστης .
  Αισιοδοξηια η απαισιοδοξια ..
  Το 1998 υπήρχε πιστη οτι με το ευρω θα λυθουν ολα
  Γιαυτο και εμπιστευοταν την …δραχμή . Γιατι θα εμπαινε στο ευρω . Για κανενα αλλο λόγο . Και κυριωςοχι γιατι αντιστοιχουσε στην ..πραγματική οικονομια
  Αν γυρισουμε στη δραχμή μετα απο ενα παγκοσμιο κανονι -πτωχευση
  τοκλιμα θα ειναι εντελ΄ςω αντιστροφο ΚΑΝΕΝΑς ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΕΤΑΙ ΤΗ ΔΡΑΧΜΉ . οΥΤΕ ΕΞΩ ΟΥΤΕ ΜΈΣΑ ..
  ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΌς ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΛΙΓΓΙΩΔΗς
  τΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΈΞΗ νΟΜΙΣΜΑ .. βΓΑΙΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΝΟΜΙΖΩ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕ ΠΙΣΤΕΥΩ
  τΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΗΝΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΌ .
  ΑΠΛΆ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
  ρωτηστε καθε εργαζομενο . Απο τους παλιους ..Θυμηθειτε με τι χαρά ξεφορτωνοταν τις δραχμουλες αρχες του 2000
  Σκεφτειτε αυτον τον κόσμο με κατεβασμένο κεφαλι να πηγαινει ναπαρει παλι πισω – εν ειδει επαναληψης φαρσας που ελεγε οΜαρξ – σε δραχμές ..
  Τι θα τις κανει ;
  Αύγουστος 24, 2010

 135. Ο/Η Noσφερατος λέει:

  απο τον ιδιο διαλογο

  Συνοψιζω την δική μου θεση
  Πρπει να μεινουμε στο ευρω οχι γιατί δεν ειναι υπαρκτος ο κινδυνος ενος σπιραλ θανατου (οπως βλεπεις παραδεχομαι κι εγ΄ορισμένα σωστα απο αυτά που λές περαν βεβαιαως της επιστροφης στη δραχμή που βρισκω απολυτως καταστροφική και νεοφιλελλευθερη .)
  ειναι υπαρκτος ..
  αλλά μενοντας στο ευρω ολο και περισσοτερο γινεται κατανοητο σε ολη τηνν Ευρωπη και ΗΠΑ οτι αιτια αλλά και οι συνεπειες της κρισης ΔΕΝ ειναι ελληνικό προβλημα αλλά παγκοσμιο μιας και ξεκινησε απο την φουσκα των ακινητων και τα τοξικά ομολογα και οτι η Κριση στην Ελλάδα ηταν απλώς το ΣΥΜΠΤΩΜΑ και οχι το αιτιο..
  Και οσο περισσοτερο το αντιλαμβανονται οι εργαζομενοι της ευρωπης – που ηδη το αντιλαμβανονται – τοσο περισσοτερο θα δυσκολευουν τα πραγματα για α Νεοφιλελευθρερα Μουτρα που μας κανουν τον Νταή στην Ευρωπη ενώ μεχρι περυσι καναν τον προαγωγό στα Greek statistiks toy Karamanlo alogoskyfaroBoylagarako Batopaidioy.

  ετσι μόνο θα λυθει αν λύθει το προβλημα που δεν ειναι ελληνικό αλλά ευρωπαικό αρα και η οποια λύση – π.χ επαναδιαπραγματευση του χρεους (το 50 % )πρεπει ναναι κι αυτή ευρωπαική …

  ——αντιεθτα αν μας πεταξυν εξω και επιστρεψουμε στην δραχμή οπως μας σερβιρου καποιοι και ορισμενοι εδώ το βρισκουναι παρα πολύ ..εξυπνο ..
  τοτες πολύ απλά κανουμε αυτο που ηθελε η Μερκελ κλαι οι λοιποι της Νεοφιλελευθερης Μαφιας εξαρχής ..
  Ξεφορτωνεταιη Ευρωπη το προβλημα και το φορτωνει στην Ελλάδα .. Επιπλεον εξασφαλιζει μια πολύ φτηνη πηγη εξαθλιωμένης εργατικής δυναμης στα ποδιας της (μιας και η ολική σαση πληρωμών οπως προτεινουν μερικοι εγχωριοι .»φωστηρες» σημαινει σε απλά ελληνικά πτωχευσει και πτωχευση σημαινει ΟΛΙΚΈς απολυσεις και μαζική ανεργια και μεροκάματα τυπου Μπαγκλαντες …

 136. Ο/Η papoylis λέει:

  Νικάλφα

  και πάλι ευχαριστώ για το σχόλιο σεντόνι 😉 🙂
  προφανώς και την άδειά μου και το χώρο έχετε για να συνεχίσετε αυτή τη συζήτηση με το καλό μου Νόσφη , γιατί υποθέτω πως δεν θα παρεκκλίνετε σ πρότερες καταστάσεις.
  Εγώ ό,τι είχα να πω επ αυτών υο έχω πει

  Πατέρα..

  συνεχώς και εξ επαγγέλματος παραποιείς.

  Ουδείς εκπαραθύρωσε το σημαντικό μπλόγκερ Ομαδεώνα. Σύσταση του έκανα να μη μεταφερθούν εδώ ζητήματα που δεν αφορούν τη ταπεινή μου σκήτη… 🙂

 137. Ο/Η Noσφερατος λέει:

  νομιζω οτι εβαλα πολολάσχόλια ..Νικε θαθελα να ταδεις και να κουβεντιασουμε ηρεμα εχοντας οσο γινεται πιο ολοκλληρωμένη εικονα ο ενας για τον αλλον και να μη γινονται ..παρεξηγησεις .

 138. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Νοσφεράτε κιεσύ να είσαι καλά.Την συζήτηση την είχα διαβάσει γιατί αν εσύ είσαι πολυγραφότατος εγώ καταβροχθίζω γράμματα κα ι πίξελς σε απίστευτους ρυθμούς .Τώρα δεν έχω χρόνο αλλά γιαυτό που είπες ότι με γνωρίζεις τώρα δεν θυμάσαι καλά.Αν δε θυμηθείς θα σου πω μετά,¨Αντε τα λέμε.Καλό βράδυ.

 139. Ο/Η Noσφερατος λέει:

  καλο βραδυ

 140. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Εγώ, να σας πω την αλήθεια μου, αυτό το Ευρώ ποτέ μου δεν το συμπάθησα.
  Αλλά και ο λαός μας ουδέποτες το χώνεψε , για αυτό και δεν το αγκάλιασε.

  Και να λάβετε υπόψιν ότι ποτέ δεν ήμουν αντιευρωπαϊστής.
  Ας πούμε το ecu μες την καρδιά μου ήτανε (θυμάμαι κάτι γνωστούς του πατέρα μου που είχανε κάνει το εφάπαξ ομόλογο με ρήτρα ecu και αυτό αβγάτισε και μετά με τις αποσύρσεις πήρανε μια χαρά αντικαταλυτικά αυτοκίνητα και τους μείνανε τα περισσότερα λεφτα – ραντιέρηδες γίνανε).
  Εν τω μεταξύ τα παιδιά που μεγαλώσανε, κάνανε και επιχειρήσεις, και μας κερνάγανε σε ορέα ρεστοράν, μέχρι στο Πεντελικό με είχαν πάει (επί εποχής Ζαν ντε Γκριγιώ, ήτοι Γιάννη Γκριγιωνάκη).
  Σε κάτι τέτοια μέρη βέβαια πάντα το μυαλό μου στο λαό και στο πώς θα εξαλειφθεί η φτώχεια κλπ κλπ.
  Ήτανε που άκουγα και κάτι συζητήσεις για αυτά εκεί γύρω και γενικά το σήκωνε το κλίμα στα Βόρεια Προάστεια.

  Τέλος πάντων, άμα είναι για το καλό του κινήματος που λέει και ο Μηλιός , να το υπερασπιστώ το νόμισμα, αλλά να ξέρετε από αίσθηση καθήκοντος το κάνω και όχι με την καρδιά μου…

 141. Ο/Η προγιαγιά λέει:

  Παπούλη,
  δε μιλάνε έτσι στον πατέρα τους. Για ευρώ τον πέρασες;

 142. Ο/Η Propapoys λέει:

  Δυστυχως, ετσι ειναι οι νεοι σημερα.

 143. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Το φαντασιακό της αριστεράς και η πρόταση εξόδου από το ευρώ

  http://nosferatos.blogspot.com/2010/07/blog-post_26.html

 144. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Καλέ μου @Νοσφεράτε, από άλλον…πλανήτη την περιμέναμε οι δόλιοι την επίθεση με όπλα τους Μαξκάϊζερ και τα λοιπά αργούντα ανθυπο-πρακτοράκια των αγορών
  -που αφού έχασαν τα πολλά-πολλά φράγκα της πελατείας τους σαν σύμβουλοι ή ακόμα και ιδιοκτήτες hedge founds υπερ-υψηλού ρίσκου, τώρα ψάχνουν αλλού για αφελείς να λειτουργήσουν (τρομάρα τους!) σαν σύμβουλοι «Επαναστατικοί»!-

  και τώρα μας αιφνιδιάζεις και μας τους κουβαλάς εδώ μέσω @αχινών & διαλόγων;
  Εμείς οι 6-7 οι συγκεκριμένοι που μαζευτήκαμε εδώ, ακριβώς για να αποφύγουμε την υπερπληθώρα «ενημέρωσης» τι φταίμε;
  Αλήθεια, θαυμάζω το πάθος (πέρα από το γεγονός πως σε πολλά συμφωνάμε) και την ετοιμότητά σου για «άμεσες κρούσεις», αλλά, απ την άλλοι, κι’ εμείς
  (λέω εγώ τώρα, και να με σχωρνάνε οι υπόλοιποι)
  τι φταίμε;
  Νάσαι καλά…

 145. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Χαρά θεού σήμερα.Καλημέρα σε όλους.
  Δεν τελείωσε η λειτουργία ακόμη Νοσφεράτε;
  Έλα πάρε ένα δωράκι να σου φτιάξω τη μέρα !
  http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2010/11/blog-post_9375.html?showComment=1290871137482#comment-c4051892493355367154
  Γιατί δεν πιστεύω να σούδωσε αντίδωρο ο Άνθιμος.
  Αυτή την αερομεταφορά δεν ξέρω πως την κάνετε γιαυτό βάλτο στη γραμμή διευθύνσεων.
  Ορ(αι)ε παπούλη μη με μαλώσεις που είναι εκτός θέματος!
  Νόσφη, μαυτόν τον αχινό που μας έφερες θα γίνω χταπόδι και θα τον ανοίξω για πρωινό.Ξέρεις ότι για τα χταπόδια είναι ο καλύτερος μεζές ε;

 146. Ο/Η papoylis λέει:

  Νικάλφα

  από τα τρία που έστειλες κράτησα το τελευταίο. Η wodpress είδε και τα τρία ως spam , σήμερα κάνει τα «δικά της»..

  Νόσφη

  ο καργούδης έχει δίκιο … εδώ μαζευτήκαμε για να προφυλαχτούμε από τέτοιου είδους λαίλαπες και εσύ τους φέρνεις μέσω ..αχινού 😉

 147. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ορέ παπούλη έχω στείλει ένα σχόλιο τρεις φορές και δεν βγαίνει.Τι γίνεται;

 148. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Παπόύλη πολύ καλά έκανες!
  Το λινκ το έστρωσες εσύ η γίνεται αυτόματα;

 149. Ο/Η papoylis λέει:

  Αυτόματα γίνεται Νικάλφα , αν η Πόρσε έχει τα κέφια της. Άβυσσος η ψυχή της Π’ορσε…

 150. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Καλά πιο πολύ σκαραβαίος μου φαίνεται!Καλό όμως αυτό με τα λινκ.Δεν το ήξερα.
  Α, οι φίλοι με φωνάζουν Νίκο η Νικόλα Παπούλη!Λάβε το υπόψιν σου.Και συγνώμη βρε Παπούλη αλλά αυτά τα ανθρωπάκια από που τα ψωνίζετε;Σε άλλα μπλογκς έχει κάτι ραφάκια που τα παίρνεις από κεί.Εδώ δεν βλέπω τέτοιο.Αν θέλεις βέβαια απαντάς.Και χωρίς δίδακτρα έτσι;
  Τώρα Νόσφη,(με)θυμήθηκες κιέβαλες το
  «Το φαντασιακό της αριστεράς και η έξοδος από το Ευρώ» των Μηλιού-Λαπατσιώρα η τυχαίο ήτανε;
  Στο you pay που επίσης αναδημοσιεύτηκε έχει ένα πολύ ενδιαφέροντα διάλογο που συμμετέχω κιεγώ!
  http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2010/07/blog-post_19.html
  Ορέ Παπούλη το σχόλιο μου εκεί τότε, μετά από την βόμβα που έριξες εδώ μέσα,δλδ το «θεαθήναι» για τον καυγά ευρώ-δραχμής και μετά την ερμηνεία που έδωσε ο Στρώσε-Κάνε και ο Γιωργάκης για το αποτέλεσμα των Περιφερειακών εκλογών με δικαιώνει κάπως νομίζω σήμερα .Είναι μεγαλούτσικο, να το βάλω αυτούσιο η είναι πλεονασμός;

 151. Ο/Η Ενη λέει:

  @nikos-alfa Καλημέρα
  Tα ανθρωπάκια μπορείς να τα βρείς με πλήρεις οδηγίες στο
  http://codex.wordpress.org/Using Smilies

 152. Ο/Η Ενη λέει:
 153. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Καλησπέρα Ενη.Ευχαριστώ πολύ. Μένω υπόχρεος.
  Άντε Παπούλη μη κουράζεσαι.
  Είδες πως σε προσέχει η Ένη;

 154. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  nikos__alfa, καλησπέρα,
  νομίζω ότι πλέον οι μάσκες έπεσαν και οι ρόλοι αποκαλύφθηκαν.

  Και εξηγούμαι:

  Κατ’ αρχήν στο σχ. 2.59μμ κάνεις σαφέστατους υπαινιγμούς ενάντια στην πόρσε (άκου σκαραβαίος!!), με προφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων για το ελεύθερο λογισμικό, άρα για την ανοικτή διακυβέρνηση, άρα για τη νέα οικονομία και τα labs, μη σου πω και για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία γενικότερα.
  Προφανώς φταίει και η δημοκρατικότητα της διακυβέρνησης που δεν έχει ενεργοποιήσει τις διατάξεις για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά πού θα πάει… 😉

  Κατόπιν διαβλέπω μία προσπάθεια κατασυκοφάντησης των βασικών εργαλείων για την επιχειρηματική ανάπτυξη των νέων, ήτοι της αξιοποίησης της υπάρχουσας εμπειρίας για να ανοίξουν τα φτερά τους , δηλαδή το copy-paste.
  Άμα θέλουμε καλικαντσαράκια και μουτράκια, απλώς βρίσκουμε ένα σε προηγούμενο σχόλιο που μας αρέσει, πατάμε απάνω του δεξί κλικ, μετά copy (όχι της εικόνας, το άλλο το σκέτο «αντιγραφή» ) και μετά paste και η δουλειά μας έγινε
  (θα τη δούμε ΑΦΟΥ δημοσιευθεί το σχόλιο, γιατί μέχρι τότε παρενθέσεις, τελείες και ακατανότητες λέξεις στην αγγλική θα φαίνονται).
  Έτσι γράψαμε μελέτες, έτσι γράψαμε αναλύσεις, έτσι γίνηκαν καριέρες, δε θα χαλάσεις εσύ την πιάτσα τώρα με την κρίση .

  Τέλος, να σημειώσω ότι διαφαίνεται μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια παρενόχλησης όσων ασχολούνται με το μέλλον (τους) 😉 με το να οδηγούνται, μέσω τάχα μου υποσημειώσεων και παραπομπών, σε αχρείαστες τη σήμερον ημέρα πολιτικολογίες.

  Αιδώς Αργείοι (*) !!

  (*) όπως είχε πει και ΑΠ στον Γεώργιο Μαύρο όταν ο τελευταίος αποφάνθηκε: «κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι μια σφαίρα στην καρδιά της Δημοκρατίας»

  ΥΓ Καλό μεσημέρι 🙂 🙂

 155. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αγαπητέ Αναγνώστα αθηναίε.

  Μήπως είστε τρομοκράτης;

  Διότι στην δεύτερη γραμμή του σχολίου σας είχα ήδη 150 σφυγμούς το λεπτόν και η σύζυγος αντικρύζοντας με κατάχλωμον έτρεξε με ένα ποτήρι νερό προς το μέρος μου κραυγάζοντας:
  -Δεν σου χω πει να το αφήσεις το καταραμένο;άντε να δούμε πως θα σε συνεφέρω τώρα,αδιόρθωτε λαπτομανή!
  Ευτυχώς δεν παραιτήθηκα και διαβάζοντας παρακάτω,αφου ήπια και νεράκι,συνήλθα γρήγορα!
  Αλλά δύσκολα θα σας συγχωρήσω διότι η συμβία μου,απούσης άλλης αιτίας δια σκηνάς ζηλοτυπίας και κρεβατομουρμούρα,απούσης βέβαια διότι «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς»,αν με εννοείται,που με εννοείται υποψιάζομαι,ασκείται εις το άθλημα καταφερομένη εναντίον του Παπούλη και άλλων τινων του διαδικτύου ελκυστικών τύπων όπως εσείς καλή ώρα,τώρα θα μεταβληθεί εξαιτίας σας από σκαραβαίος σε Πόρσε χτυπώντας το πρωτάθλημα!
  Ωιμέ!
  Κατά τα λοιπά εύχομαι καλό απόγευμα ,τόσο καλό όσο και το δικό μου, υπευθύνη σας!
  ΥΓ Έ γ ρ α ψ ε ς φίλε μου!

 156. Ο/Η Ενη λέει:

  Αυτά συμβαίνουν οταν την «ιπποδύναμη» την μεταφέρει κανείς «νοερώς» σε αλλες ατραπούς, ας πούμε, «ανοιχτή διακυβέρνηση, νεα οικονομία, διαφάνεια και για μια γενίκευση τέλος πάντων στη δημοκρατία», επιτυγχάνο
  ντας ετσι και μια απο σπόντα καραμπόλα, δηλαδή να μη ξεχνιόμαστε κι ολας ε;
  Σωστόν 😎
  Tωρα στο προκείμενο. Οταν πρωτοδιάβασα στην Καλύβα, τώρα και πάνω απο μια διετία , να αποκαλείται Πόρσε η δυνατότητα αντοχής, ειχα μια αναρώτηση, να πω την αλήθεια, αλλά προτίμησα να περιμένω την εξήγηση με την πάροδο του χρόνου. 💡
  Βεβαια οτι μόνο με Πόρσε κινούνται ολα τα μπλόγκς δεν μπορουσα να το φαντασθώ, αλλά για να το λέει ο Παπούλης, δεν εχω κανένα λόγο να αμφιβάλω, 🙂
  Mόνο λίγη προσοχή μην το πάρει τοις μετρητοις και η ΣΔΟΕ και απαιτήσει τη σχετική φορολογία. 😆 😆 😆

 157. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  νικε Αλφα ευχαριστω για το δωρακι με τα επτα εκταομμυρια σφαγμενα κοτοπουλα της αλληλεγγυης τα οποια ειχα μυριστει απο καιρο .. Τα ειχα πρωτοδει ως ειδηση στηνΕλευθεροτυπια ακριβώς κατω απο τη στηλη του γελοιογραφου Σταθη ο οποιος ειναι μεν σε πληρη Ρηξη με τις ΜΚΟ αλλά ολως παρδοξως δεν ειχε πει κουβεντα για την Συγκεριμμένη Μκο..ΤΕΣΠΑ ουαι υμιν γραμματεις και φαρισαιοι
  ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΝΑ ΛΈΜΕ .. Τωρα ανετελήφθην ποιος εισαι και με συγχωρεις που δεν σε ειχα προσεξει τοτε αλλα ημουν συγχ(λ)ισμένος απο κατι ξεφτίλες

 158. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  παπουλη για να αναπληρωσω για το ..πονο που σας προκαλεσα σας φερω ενα πολύ πολύ ωραιο κειμενο της πολυαγαπημένης μας Ριτσας

  http://ritsmas.wordpress.com/2010/11/28/%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82-%CE%BF-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%BF%CE%B2%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%84-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

 159. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  αγαπητε Καργούδη
  11/28/2010 στις 9:47 πμ
  α και ειναι προφανες οτι συμφωνω μαζι σου για τον »Μαξκάϊζερ και τα λοιπά αργούντα ανθυπο-πρακτοράκια των αγορών»

  εν τουτοις γνωριζεις τιποτε για την προταση του ΓΑΠ να τον κανει συμβουλο του (ακριβώς μετα τις εμετικές του δηλωσεις οτι ειμαστε λεει ..κοτες); Η επροκειτο γα ειδηση μπαρουφα;
  διευκρινιστικώς σε ρωταω ..αν ξερεις μου απαντας ..(διοτι εχω ζαλιστει με ..ολα αυτα)

 160. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Νικε Αλφα την ειδα την συζητηση οπου συμμετειχες και μου φανηκε ενδιαφερουσα η συμμετοχή σου οπως και ολως ο διαλογος κυριως οι παρεμβασεις τυ πολύ αγαπητου Κωστα Καλωνιατη .. Φυσικα στο τελος η συζητηση χαλαει με τον ιδιο Γνωστο τροπo που καταστρεφονται ολες μα ολες οι ενδιαφερουσες συζητησεις στο You Pay …

 161. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Ένη καλησπέρα,
  όχι όλοι ο μπλόγκερ, από ότι έχω προσέξει ,πόρσε ονομάζουν το εργαλείο τους οι του ελεύθερου 😉

  Νίκο Άλφα νάσαι καλά και …πάντα στας επάλξεις (αν εννοείς ότι εννόησα ότι εννόησες στο προηγούμενο σχόλιο)
  😎 χε χε !! 😉

 162. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Μεγα Λογοθετη ειδες την διαφημιση που εβαλα; δεν πληρωνομαι βεβαια ακομα ..ελπίζω σε κανα βιβλιο με εκπτωση .. Τι προτεινεις Μανατζερ μου;

 163. Ο/Η Ενη λέει:

  Αναγνώστα (οχι Αθηναίος μας εχεις πεί)
  Τώρα δεν ξέρω τι να πω Καληνύχτα;
  Αυτός ειναι και ο λόγος που αποφεύγω τις ευχές για μέρα, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ,νύχτα…. επειδή την ημέρα στο web τη θεωρώ ημερολογιακή. Ακόμη και για λόγους που εχουν να κάνουν με γεωγραφικές αποστάσεις. Τώρα ας πούμε κάπου ειναι μέρα μεσημέρι…… 😆
  Αλήθεια ποιοι ειναι οι «ανελεύθεροι» μπλόγκερς; 😕

 164. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Kaι για νάχουμε καλό ρώτημα με τους εξ ημών καταστροφολάγνους,
  δεν καλυτερεύει καθόλου ΚΑΙ τη δική σας την μαύρη κι άραχλη μαυρίλα
  (ή στη χειρότερη, δεν σας λέει κάτι για ήδη ειλημμένες ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ αποφάσεις στην ΕΕ)
  αυτή η ενσωμάτωση στην αποψινή (28/11) απόφαση της έκτακτης συνόδου του Eurogroup για το Ιρλανδικό πακέτο,
  ότι δλδ
  «ανάλογη μέριμνα για χρονική επιμήκυνση θα ληφθεί ΚΑΙ για την Ελλάδα»,
  με τον ΟΛΙ ΡΕΝ μάλιστα, να προσθέτει επί λέξει (γραπτά)
  «…πράγμα που ελπίζουμε (ή θεωρούμε) πως θα «σκοτώσει» οριστικά και τις τελευταίες αμφιβολίες των αγορών, σχετικά με τη δθνατότητά της(της Ελλάδας( να ανταποκριθεί κλπ κλπ….».
  Μαζί βέβαια και με το ότι ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΕ κάθε ίχνος αυτοματισμού για συμμετοχή ιδιωτών στον μηχανισμό με τα σωστικά πακέτα, όρο που έθετε η Μέρκελ τελεσιγραφικά μέχρι πριν 4 μέρες, αλλά ξαφνικά, τον «ξέχασε»;

  Ακούω, αναλυταράδες μου
  (Όσοι, βέβαια, εξ υμών δεν κάνατε μετάταξη σε μοιρολογίστρα)

 165. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Να προσθέσουμε εδώ, ότι η διατύπωση «ανάλογη», αναφέρεται στα 7+4 χρόνια που προσφέρθηκαν στην Ιρλανδία.
  Εξόφληση δλδ σε 7 χρόνια, με εξ αρχής οψιόν για 4 χρόνια επί πλέον.
  Αντί των (αρχικών) δικών μας 3.
  Πόσους μήνες δεν ξελαρυγγιζόμεστε κάποιοι να φωνάζουμε, ότι η επιμήκυνση ήταν εξ αρχής στόχος,
  αλλά το θέμα είναι να μην τη ζητήσεις, αλλά να σου προσφερθεί.
  Φαίνεται λοιπόν ότι αυτό το συγκεκριμένο παιχνίδι με το χρόνο, μάλλον το κερδίζουμε…
  Γιατί όταν ζητάς κάτι, καλό θα είναι να ετοιμάζεσαι και για το αντάλλαγμα…

  Εγώ λέω, ότι κάμποσοι Έλληνες, σε κάποια χρόνια, θα πρέπει να ντρέπονται
  (αν, βέβαια, εν τω μεταξύ αποκτήσουν τσίπα)
  για όσα έλεγαν και έκαναν «τότε», κατά το ιστορικό 2010
  (και όχι μόνο)

 166. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  καργουδη δεν μου ειπες για τον μιστερ καιζερ ..αληθευει οτι τον προτεινε ο ΓΑΠ για συμβουλο τον τυπο;

 167. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  πολύ φοβάμαι οτι σε αυτό το πόστ θα παθουμε ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

 168. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Αξιαγάπητη Ενη και Αναγνώστα.Ευχαριστώ αμφοτέρους για την άφθονη τροφοδοσία και νάστε καλά!Δεν μου βγάζει όμως στο μενού μετά το δεξί κλικ την σκέτη αντιγραφή για να συνεχίσω! Τέσπα θα την βρω την άκρη!
  Αναγνώστα αθηναίε εννοώ ότι εννοείς τι εννοούσα,ανταποδίδω την ευχή και…….
  μην ανησυχείς! Χε χε χε!!!
  Εν Χριστώ αδελφέ Νόσφη τι να σου κάνω τώρα,εγώ στο τρίτο μου σχόλιο σε παίνευα κιεσύ νόμιζες ότι ήταν ειρωνίες.Περασμένα ξεχασμένα !
  Αυτό για τον Στάθη δεν τόξερα.
  Μια που ανέφερες τον Κ.Καλιωνάτη ,τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα ως δημοκρατικό συνομιλητή,παρά τις διαφωνίες μου επί της ουσίας, να σου θυμίσω επίσης ένα έντονο έως θυελλώδη διάλογο που είχα μαζί του στό:
  http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2010/09/blog-post_3287.html#more
  για το περιβόητο λογιστικό λάθος του Καζάκη,το οποίο επισημαίνω ότι πρώτος διαπίστωσα αμέσως σε όλη την μπλογκόσφαιρα ( καλά αφιππεύω μη φωνάζετε) και έγινε μετά Ανατολικό ζήτημα,όπου ήσουν κιεσύ παρών ,έρριξες και μια σπόντα που θα στην ανταποδώσω τώρα.
  Φυλάξου! Χε χε!
  Όταν αναφέρθηκα στους διάσημους ξένους οικονομολόγους ,για το τι λένε για την στάση πληρωμών και σε μερικούς δικούς μας απομόνωσες μόνο τον Καζάκη!Σου θυμίζω λοιπόν τι είπα εκεί στον Κώστα:
  «Εν συνόψει εκείνο που με τρομάζει στην κυριολεξία είναι η βεβαιότητα η δική σας ότι λύσεις υπάρχουν μόνο μέσα στην ΟΝΕ και από την άλλη η βεβαιότητα του Καζάκη και των άλλων ότι οι λύσεις υπάρχουν μόνο έξω από αυτήν!
  Δηλαδή το «τα πάντα ρεί» του Ηράκλειτου έχει πάψει να ισχύει;»
  Και αυτός ο θυελλώδης διάλογος είχε ευτυχέστατη κατάληξη όπως θα δείς αν κάνεις τον κόπο!
  Θα θυμίσω επίσης τι λέει ο έγκριτος Κ.Καλιωνάτης και υπερασπιστής του αγώνα εντός ευρώ μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους εργαζομένους ,ερωτούμενος για τα όρια των διεκδικήσεων μας και το ευρώ!
  » Κώστας Καλλωνιάτης είπε…

  Πολύ καλή ερώτηση, αν και νομίζω την έχω απαντήσει στο παρελθόν. Ασφαλώς πρώτη προτεραιότητά μας θα είναι οι διεκδικήσεις μας. Και ασφαλώς η παραμονή στο ευρώ δεν πρέπει να είναι το όριο των διεκδικήσεών μας. Δεν είναι ζήτημα αρχής για μας η παραμονή στο ευρώ. Ζήτημα αρχής είναι όμως το τι συμφέρει πάνω απ’ όλα την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και από αυτή την άποψη δεν θεωρώ ότι πρέπει οι έλληνες εργαζόμενοι να επιδείξουν διασπαστική στάση έναντι των ευρωπαίων. Αντίθετα, πρέπει να τους καλέσουν σε κάποια κοινή συσπείρωση γύρω από ορισμένα αιτήματα ένα από τα οποία είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών. Το αν η αστική ΕΕ μας πετάξει έξω από το ευρώ είναι κάτι πολύ πιθανό που όμως τελικά θα κριθεί από τον διεθνή συσχετισμό των δυνάμεων. Γιατί αν το αίτημα δεν είναι μόνον της Ελλάδας αλλά των 3-4 χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τότε δεν είναι καθόλου σίγουρο τι θα ακολουθήσει. Επαναλαμβάνω πως θεωρώ μέγα λάθος να προτάσσει το κίνημα την έξοδο από το ευρώ, ιδίως αν τη συσχετίζει με μία εθνικά αυτοδύναμη καπιταλιστική ανάπτυξη.»
  Και τι λέω κιεγώ από τον Μάιο.
  Μπορείς να μπείς σε επιτυχή διαπραγμάτευση για το χρέος χωρίς να είσαι αποφασισμένος και προετοιμασμένος για όλα, μα όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να σταματάς σε κόκκινες γραμμές περί ευρώ; Ασφαλώς οχι.

  Για να δούμε λίγο τώρα και την πρόταση του Γ.Μηλιού τι αξία έχει για κούρεμα 50% στο χρέος την οποία συμμερίζεσαι κιεσύ ,σε αντίθεση με τον Κ.Καλιωνάτη
  που μιλά για 65% η 70 % η τον Δ.Καζάκη που επιμένει για 80% .
  Βέβαια εδώ μιλάμε για ευσεβείς πόθους όλων χωρίς τις αντικειμενικές πολιτικές συνθήκες που προαπαιτούνται!
  Δεν θα επιχειρηματολογήσω επαυτού αλλά αποτολμώντας ένα δάνειο από τον έγκριτο δημοσιογράφο που έγραψε για
  «την απελπιστικά απλού κυνισμού αλλά και ωμής αποτεσματικότητας σκέψη την αγγλο-σαξωνική, που πετάει ό,τι θεωρεί “περί διαγραμμάτου” και κρατάει μόνο ότι αφορά το “δια ταύτα”
  ας δούμε τι λέει ένας εκπρόσωπος αυτής της σκέψης ο σχολιαστής των FT John Dizard:
  ( από αναδημοσίευση στο tp://anemogastri.blogspot.com/2010/11/blog-post_23.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FKEJq+(Ανεμογκάστρι) )
  «Τα ελληνικά ομόλογα, που λήγουν μέσα σε αυτήν την περίοδο, πληρώνονται σε μεγάλο βαθμό με νέο δανεισμό από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, καθώς και με τις εκπτωτικές αγορές ομολόγων των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμές χρέος, που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιοργανωθεί με ευνοϊκούς όρους, με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατον να αναδιοργανωθεί.
  Είναι σαν να δανείζεσαι από «καρχαρία» της Μαφίας για να ξεπληρώσεις προκαταβολικά για λεφτά που χρωστάς στη γιαγιά σου.

  Όπως έχουν δηλώσει δημοσίως νομικοί του εθνικού χρέους, όπως ο κ. Lee Buchheit της Cleary Gottlieb, πρώην σύμβουλος της Αργεντινής, το 90% των εκκρεμών δανείων της Ελλάδας κυβερνάται από τον ελληνικό νόμο. Αυτό σημαίνει ότι οι όροι μιας αναδιοργάνωσης θα μπορούσαν να τεθούν με την ταχεία έγκριση ενός νόμου στο ελληνικό κοινοβούλιο, που θα δίνει τη δυνατότητα «μαζικής προσθετικής κίνησης».

  Επομένως, αν ένα συγκεκριμένο ποσοστό, ας πούμε το 80% ή το 90%, όλων των κατόχων ελληνικών ομολόγων συμφωνήσει σε αναδιοργάνωση, που χαμηλώνει την καθαρή τρέχουσα αξία στο ελληνικό χρέος, ας πούμε, στο μισό, τότε οι υπόλοιποι ομολογιούχοι θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν τους ίδιους όρους.
  Τα 30ετή ελληνικά ομόλογα κινούνται σήμερα στα 50 σεντς του ευρώ, που είναι καλός δείκτης για το τι αξίζουν τα βραχύτερα ομόλογα. »

  Λοιπόν οι αγορές υπολογίζουν σήμερα περίπου 50% κούρεμα ως δίκαιη βάση για αναδιάρθρωση κιεμείς θα περιοριστούμε στην ίδια διεκδίκηση;
  Ας δούμε λίγο τι έγινε στην Ιρλανδία:
  Πριν 10-15 ημέρες περίπου η Αγγλο ιρλανδική τράπεζα έστειλε ένα μπιλιετάκι στους κατόχους ομολόγων όπου τους καλούσε να αποδεχθούν να εισπράξουν 20% της αξίας των σε μετρητά εντός μιας μικρής προθεσμίας ειδάλλως τους προειδοποιούσε ότι αν δεν ανταποκριθούν άμεσα δεν εγγυάται πλέον ούτε γιαυτό το 20% που προσέφερε.Δυστυχώς δεν μπορώ να θυμηθώ τώρα την πηγή!
  Αμέσως έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι των δύστυχων Ιρλανδών!
  Αφού προηγήθηκε η ανακοίνωση της Μέρκελ περί μελλοντικού κουρέματος στα χρέη των χωρών του Νότου που εκτόξευσε τα σπρεντς στα ουράνια,σε μια επιδρομή ανευ προηγουμένου πλάκωσαν ο Όλι Ρεν και οι υπόλοιποι στο Δουβλίνο και με ποιος ξέρει τι εκβιασμούς και υποσχέσεις χώσανε την Ιρλανδία στο ίδιο πηγάδι με εμάς.Και αυτός ο συσχετισμός επειδή γίνεται μόνο από εμένα μέχρι τώρα, μη σε οδηγήσει να τον πάρεις αψήφιστα!Θα δούμε πως θα καταλήξει το θέμα εκεί.Και αυτό δείχνει τα περιθώρια που υπάρχουν εντός ΟΝΕ για ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας.
  Η ιστορία θα εκτυλιχθεί πολύ γρήγορα φίλε μου!Η δική μας κυβέρνηση μιλά δειλά-δειλά και μόνο για απλή επιμήκυνση του τερατώδους χρέους μας.
  Κάθε δόση του δανείου από την τρόικα που προστίθεται στις προηγούμενες μετασχηματίζει το χρέος σε ενυπόθηκο και την Ελλάδα σε failed state!
  Δηλαδή μιλα για επιμήκυνση του αγγουριού που μας έχουν βάλει ξέρεις που!!
  Μπορούμε να κάνουμε κάτι;
  Θα σου θυμίσω αυτό που είπες παραπάνω:
  Ότι έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμ ε για τα παιδιά μας!
  Και αυτό θα κάνουμε βέβαια .
  Γιαυτό σε παρακαλώ στρέψε τις πυροβολαρχίες σου εκεί που γίνεται ήδη η μάχη στο παρασκήνιο.
  Απαιτώντας γερό κούρεμα χρέους ,προσφέροντας έτσι και ένα μαξιλάρι λαικής πίεσης στην κυβέρνηση που είναι και το μοναδικό που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι σήμερα.Που ξέρεις ,μπορεί να βγεί κάποια στιγμή απτην ανάνηψη και να αγωνιστεί κάτω από το βάρος της κοινωνικής αντίδρασης!Γιατί το μόνο που φοβούνται οι γνωστοί κύκλοι είναι η οργή του Ελληνικού λαού.
  Σταματώ εδώ (οριστικά ελπίζω για το θέμα μας) γιατί οσμίζομαι στον αέρα ότι ετοιμάζει ο Παπούλης κανένα καινούργιο κεραυνό και ποιός μας σώζει τότε!
  Νάσαι καλά και καλό ξημέρωμα!

 169. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Ορέ νόσφη είσαι και μάγος συν τοις άλλοις;

 170. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  γιατι το λές αυτο;

 171. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Μα για το τελευταίο σου σχόλιο,Γιατί άλλο;

 172. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Που επαληθεύθηκε,Νόσφη!

 173. Ο/Η zeppos λέει:

  Βαγγέλη, αν θες να δείς, να ενημερωθείς δηλαδή «επαγγελματικά».. πως μπορείς να μετατρέψεις μια είδηση κατ’αρχήν θετική, σε μια αρνητική προοπτική.. απλώς με ένα κατάλληλο τίτλο, ιδού!
  Η Ελευθεροτυπία λοιπόν αποκομίζει το συμπέρασμα οτι η θετική είδηση της μεγάλης παράτασης στον χρόνο αποπληρωμής του δανείου της ΕΕ-ΔΝΤ, μας υποχρεώνει να παραμείνουμε πολύ περισσότερο «υπό την τρόϊκα»!!
  Στο τούνελ της τρόικας τουλάχιστον έως το 2021

  Καλημέρα!

 174. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  Ριχνω κι αλλο λαδι στη φωτια για να φτασουν τα σχολια στη χιλιαδα. Ενα κειμενο του Χ. Λασκου στην χτεσινη Εποχη. http://rnbnet.gr/details.php?id=931. Ελπιζω να γινει κουβεντα κι οχι αλληλοσπαραγμος.

 175. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Καλημέρα σε όλους.
  @Νοσφεράτε μου, στην αρχή υπέθεσα ότι ρώταγες για τον περί ου ο λόγος απατεώνα -ΜΚ-
  (άμα βρούμε χώρο & χρόνο μπορώ να εξηγήσω και το γιατί)
  θέλοντας να μου κάνεις πάσα-σέντρα, να τονε…περιποιηθώ (-ούμε) κατάλληλα, αναμιμνησκόμενος παλαιότερa επιτεύγματα δικά του και παλαιών σου….φαν
  (Max K. for president κλπ κλπ).
  Αν όμως ρωτάς όντως από…ενδιαφέρον(παλιόπαιδο!) θα σου πω ότι εντάσσεται κι όλο αυτό με τον «ΜΚ σύμβουλο του ΓΑΠ»
  (όπως λέμε «Ο Καραγκιόζης δήμαρχος» ή «Ο Καραγκιόζης γιατρός»)
  στον «μύθο ΓΑΠ»,
  που επεξεργάστηκαν κατα το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του(αλίμονο!)
  παλιοί σου (και μας) σύντροφοι της «Αριστεράς» με τη γνωστή κομπλεξική λογική.
  Σημείωσε, πως
  (ο οικοδεσπότης -καλημέρα @παπς– μπορεί να σε βεβαιώσει)
  δεν υπήρξα ποτέ (στα πλαίσια της ευρείας κεντρο-αριστεράς, έτσι εξακολουθώ να βλέπω εγώ την πολιτική τοπιογραφία του τόπου μου)
  ομόδοξος του ΓΑΠ, ενώ τον πολέμησα και κάμποσο σε περιπτώσεις εσωτερικών, του χώρου, αναμετρήσεων.
  Άλλο όμως αυτό, κι άλλο να προσχωρείς σε μια πρόσληψη της πραγματικότητας, που την πολιτική, από την πιο θαυμαστή διαχρονικά ανθρώπινη περιπέτεια, την μετατρέπει σε ένα θλιβερό παιχνιδάκι-κουτσομπολιού, κομπλεξικού επαρχιώτικου μασνιχαϊσμού.

  @Ζέππο μου, ήμουν σίγουρος, ειδικά για
  «Τα Νέα της Μάνιας». Εσύ;
  Νάσαι καλά…

 176. Ο/Η papoylis λέει:

  Δυό γρήγορα σχόλια για το άρθρο Λάσκου που είχε τη καλωσύνη να μας λινκάρει εδώ ο Χρήστος.

  Πέραν του γεγονότος ότι η όλη συζήτηση που γίνεται στην αριστερά μου θυμίζει σχόλια τηλεθεατών διεθνούς αναμέτρησης της οποίας το αποτέλεσμα επηρεάζει τη βαθμολογική θέση της δικής μας ομάδας στον όμιλο , αλλά αυτό δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από την απόδοση και τα αποτελέσματα της δικής μας ομάδας , να προσθέσω δύο στοιχεία :

  α) αγνοείται το γεγονός ότι ο «εθνικός» παραγωγικός ιστός , αυτός που επέτρεπε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 90 την ανάπτυξη , αποσαθρώθηκε και ξεπουλήθηκε συστηματικά και με σχέδιο από τους εντόπιους παράγοντες της ‘αγοράς» και τα τσιράκια τους που κυβερνούσαν. Η είσοδος μας στη ζώνη του ευρώ ήταν απλά η χαριστική βολή.
  β) ένα σημαντικό μέρος των μικρομάγαζων και του πλήθους των μικροεπαγγελματιών που κατακλύζουν τα κιτάπια της εφορίας και του ΟΑΕΕ ( και τώρα εξαφανίζονται ) στη πραγματικότητα συγκάλυπτε την αδυναμία της αγοράς εργασίας να απορροφήσει προσωπικό σε υγιείς επιχειρήσεις μεσαίου και άνω μεγέθους , δηλαδή στην ιδιότυπη δομή του καπιταλιστικού μας συστήματος. Όσο ακόμα η ανάπτυξη δημιουργούσε εισοδήματα , ζήτηση , ευκαιρίες και προσδοκίες η διέξοδος αυτή υπήρχε και έτσι επιβεβαιωνόταν και η περίφημη «επιχειρηματικότητα» της φυλής…

  Οι διανοούμενοι της αριστεράς ( εκεί αυτοπροσδιορίζονται ) ζούν εδώ και καιρό στο δικό τους κόσμο. Φαντασιώνονται «ευρωπαϊσμούς» ή «μοναχικούς δρόμους» ενώ δεν υπάρχει ένα κίνημα ισχυρό και υπολογίσιμο που να ασκεί πίεση πάνω στο τραπέζι. Ακόμα περισσότερο ενώ το πρόβλημα είναι διεθνές και πηγάζει από την απαξίωση των παραγωγικών μηχανισμών των προηγμένων κρατών της Δύσης ( με ελάχιστες εξαιρέσεις ) , το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του εμπορίου και των αγορών , τη μετατόπιση του κέντρου βάρους προς ανατολάς , θεωρούν ότι μπορούμε ακόμα να συζητούμε για πράγματα που η διεθνής οικονομική πραγματικότητα τα έχει βάλει στην άκρη. Μόνο ευρύτατος διεθνής συντονισμός και πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να βάλουν την αριστερά στο παιχνίδι. Αλλιώς θα παραμείνει στην ουρά προσδοκώντας το απρόβλεπτο και το τυχαίο , πχ να απορριφθεί από την ιρλανδική βουλή ο προτεινόμενος από τους λακέδες των τραπεζών προϋπολογισμός.

  Εδώ και με βάση το παραπάνω παράδειγμα να απευθυνθώ στο Βαγγέλη που συνεχώς ακκίζεται σαν οδαλίσκη με τα «επιτεύγματα» της ευρωπαϊκής και διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας. Σε τι βασίζεται όλη η προσδοκία , που μεταξύ μας τώρα δεν είναι και για να θριαμβολογούμε ;
  Βασίζεται στη προεξόφληση του γεγονότος ότι η Ιρλανδική Βουλή θα περάσει προϋπολογισμό και η κυβέρνηση θα αντέξει στη πρόταση μομφής που έχει ήδη κατατεθεί. Δείτε εδώ το τραγέλαφο : όσοι θεωρούν ότι η πολιτική γιωργάπη είναι η μόνη λύση , ενώ γνωρίζουν ότι θα είναι αδύνατη η πληρωμή των οφειλομένων στις σήμερα υπάρχουσες προθεσμίες , αναμένουν από έναν εντελώς εξωγενή παράγοντα την επιβεβαίωση και τη διέξοδο. Οι προτέκτορες προτείνουν «ευνοϊκούς» όρους στην Ιρλανδία ( 7+4) επειδή γνωρίζουν ότι μόνο έτσι υπάρχει η πιθανότητα να γίνει δεκτό το σχέδιο από τους Ιρλανδούς. Είναι έτοιμοι να μεταφέρουν στο απώτερο μέλλον την αποπληρωμή της τρύπας των εκεί τραπεζών ( από τους πολίτες βεβαίως ) , ώστε να εξασφαλιστούν οι γερμανικές τράπεζες που ανοίχτηκαν ασύστολα στην Ιρλανδία. Συσκοτίζωντας τη πραγματικότητα σπεύδουν να μας διαβεβαιώσουν ότι το πρόβλημα εκεί είναι διαφορετικής υφής , ενώ και στη δική μας περίπτωση το ίδιο ακριβώς διακύβευμα υπάρχει. Ελπίζουν , οι άσχετοι , ότι μετά από την επικύρωση της συμφωνίας με τους Ιρλανδούς ( αν αυτό γίνει βλέπω το καργούδη να πανηγυρίζει και τους Ιρλανδούς να δυστυχούν ή να εξεγείρονται , αλλά αυτό για το φίλτατο Βάγγο δεν έχει σημασία ) οι αγορές θα ηρεμήσουν και ότι το επόμενο θύμα δεν θα υπάρξει. Αυτά λέγανε και την άνοιξη , αλλά οι αγορές όχι μόνο δεν τους άκουσαν αλλά προεξοφλούν και τη δική μας χρεωκοπία και την είσοδο Πορτογάλων και Ισπανών στο μηχανισμό.

  Επειδή λοιπόν , προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους , προτείνουν 7+4 στην Ιρλανδία , περιμένουμε και εμείς ( χωρίς να το απαιτούμε ) ότι η τρόικα θα μας ελεήσει προσφέρωντας για τα υπόλοιπα 80 δις που ΘΑ πάρουμε παρόμοιους όρους.
  Πρόκειται για κακομοιριά άνευ προηγουμένου. Κακομοιριά που προήλθε αναγκαστικά από το τρόπο που διαπραγματευτήκαμε και συμφωνήσαμε την άνοιξη.
  Το προηγούμενο που δημιουργήσαμε τότε απλά δεν αντέχει στην ευρύτερη οικονομική πραγματικότητα. Τη τότε ανεπάρκεια μας ερχόμαστε τώρα να χαρακτηρίσουμε ως ευφυή τακτική και να προτείνουμε σε όσους ήδη από τότε τα επεσήμαναν να «ντρέπωνται». Πάμε καλά ορέ 😉

 177. Ο/Η papoylis λέει:

  Να συμπληρώσω εδώ μια παρατήρηση :
  δείτε τη πρεμούρα όλων των καθωσπρέπει μέσων ενημέρωσης που θεωρούν δοσμένο και οριστικό το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας ( δηλαδή των γερμανικών τραπεζών ) .
  Λογαριάζουν χωρίς το ξενοδόχο. Θεωρώ ότι λόγω των πιέσεων και των παραχωρήσεων είναι πιθανό το σχέδιο να εγκριθεί από την εκεί βουλή , αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το αντίθετο. Να βρεθούν δηλαδή εκείνα τα ανεύθυνα εθνικιστικά μιάσματα που , αδιαφορώντας για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη ( και άλλα ορέα ) , να αρνηθούν το φιλί της ζωής στη κα Μέρκελ και τους πάτρωνες της.

  Ουδείς βέβαια λαμβάνει υπόψιν το αν και κατά πόσο η εκεί κυβέρνηση διαθέτει τη πραγματική έγκριση των πολιτών για να τους φορτώσει με αυτά τα βάρη. Η τυπική νομιμοποίηση θα εκασφαλιστεί στη Βουλή ( ίσως 😉 ) , αλλά μόνο ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να δώσει στο κο Cowan την επάρκεια να χειριστεί ένα ζήτημα μείζονος σημασίας. Ούτε εκεί , ούτε βέβαια εδώ στη ψωροκώσταινα , αποτόλμησαν οι κυβερνώντες κάτι τέτοιο. Αντίθετα σε ένα συνεχή αγώνα οπισθοφυλακών και εκεί και εδώ ( θυμηθείτε τη περίοδο με το πιστόλι ) οδηγούν τις χώρες τους στη πλήρη υποτέλεια … Τα άλλα είναι απλά για να συζητάμε επί τεχνικών θεμάτων και πρακτικής καθημερινής μικροπολιτικής.

 178. Ο/Η Ενη λέει:

  Γειά σας, ειδα λίγο εν τάχει τα τελευταία σχόλια σας με τα οποία διαπιστώνει κανείς μεγάλη «διασταση» απόψεων (οπως π.χ. οι τελευταίες αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απο δυο χωριά. 😆 ).
  Για λίγο καλύτερη ενημέρωση απο την «Ε»,( την οποία σημειωτέον το τελευταίο διάστημα δεν τη διαβάζω ουτε στο ιντερνετ). , δειτε και το πιο κάτω λινκ

  http://news.ert.gr/el/oikonomia/eidiseis/49612-anoigei-o-dromos-gia-tin-epimikynsi-apopliromis-tou-ellinikou-daneiou

  Παπούλη
  Δηλαδή εσύ προβλέπεις οτι η Ιρλανδική βουλή η και οι Ιρλανδοί με ενα δημοψήφισμα θα αποφάσιζαν να «αυτοκτονήσουν» ως χώρα. Γιατί στις τράπεζες ειναι χρεωμένοι οι ιδιοι οι Ιρλανδοί και χρωστάνε τα σπίτια τους, που τα απέκτησαν με τα ωραία χαμηλότοκα δάνεια μέχρι να ξεσπάσει η φούσκα των ακινήτων. Ομως αυτοί οι επενδυτικοί χρηματοπιστωτικοί κολοσσοι που λειτουργούσαν στον Κελτικό Τίγρη φαλήρισαν και ξέρουμε το λόγο οτι δηλαδή ειχαν μπεί με τα μπούνια στα τοξικά προιοντα. Τι να λέμε τώρα.
  Αλλά και οι αλλοι τεχνολογικοί κολοσσοι που ειχαν εκει εγκατασταθεί, με το πολύ ελκυστικό φορολογικό συντελεστη του 12%, εχουν ηδη θιγεί απο την κρίση με συνέπεια να απολύουν προσωπικό και να αυξάνεται η ανεργία.
  Και εν πάση περιπτώσει ηδη η Ιρλανδικη κυβέρνηση εχει παρει μέτρα λιτότητας οπότε το δάνειο δεν ξέρουμε τι ορους θα εχει. Να μην προλαμβάνουμε καταστάσεις με τις «εμμονές» μας.

  Νικος-Αλφα
  Μη με μπερδεύεις με τίς οδηγίες του Αναγνώστη. Αν κάνεις κλικ στο λινκ που σου εδωσα θα εχεις ολες τις πληροφορίες και παραπάνω για τα smilies
  http://codex.wordpress.org/Using_Smilies

 179. Ο/Η Β. Δ. Καργούδης λέει:

  Καλέ μου @παπς, καλή η,
  -και συμφωνώ με την-
  προσωμοίωση η ποδοσφαιρική,
  μόνο που αμφιβάλλω καν για το ότι το παιχνίδι που (έτσι κι αλλοιώς) παρακολουθούν οι δικοίμας «αριστεροί» διανοούμενοι(;), έχει έστω και έμμεσο βαθμολογικό ενδιαφέρον για τους ίδιους.
  Πρόκειται απλούστατα για επίδειξη αγνού φίλαθλου πνεύματος
  (της κερκίδας όμως, ή άλλως οφθαλμολαγνικής διαστροφής).

  Οι Ιρλανδοί όμως, και η
  (ίδια με τη δική μας περίπου)
  κουζουλάδα τους @παπς, δεν συνεγείρονται πατριωτικά και αγανακτούν, απλά γιατί δεν είναι οι ίδιοι , έστω και έμμεσα, η κοινωνία τους, αυτή που ευθύνεται για το μπουρδέλο.

  Μην αμφιβάλλεις ούτε στιγμή, ότι και εμείς, αν το δίπολο κρίση-κόστος της
  (σε πόρους εθνικούς & διεθνείς για τη διάσωση),
  αφορούσε τους ΣαλλοΚωστοπουλοΠροβόπουλους και μόνο,
  θα το είχαμε κάνει λαμπόγυαλο το μαγαζί.
  Και μην αυταπατάσαι ότι η χώρα επωφελείται παθητικά από την ιρλανδική ρύθμιση.
  Όταν ο Στρώσε-Κάνε (που λες κι εσύ) σε ανύποπτο χρόνο μιλούσε για επιμήκυνση, το ερώτημα ΄γηταν αν ο ΓΑΠ μπαφιασμένος ήδη θα το «άρπαζε στον αέρα» να «επωφεληθεί», ή θα το περίμενε να του προσφερθεί στο πιάτο, χωρίς επί πλέον κόστος, όπως και έγινε.
  Όπως και ήταν ο αρχικός ελληνικός σχεδιασμός.

  Αλλά τί σου λέω κι εγώ τώρα;
  Αφού είναι δεδομένο πια ότι εσύ πιστεύεις πως εξ ορισμού,
  εδώ κυβερνούν ένα μάτσο ανίκανοι δυστυχείς, που περιμένουν είτε εντολές, είτε το πού θα τους ξεβράσουν συγκυριακά τα διεθνή κύματα…
  Οπότε…

 180. Ο/Η Ενη λέει:

  Τώρα μόλις πρόσεξα τη φράση του Παπούλη:
  «Τον τροπο που διαπραγματευτήκαμε και συμφωνήσαμε την Ανοιξη»
  Μήπως γίνεται να θυμηθούμε λίγο αυτή την Ανοιξη; Τοτε που η αξιοπιστία της Ελλάδας ηταν στο πλην ζερο. Τοτε που ολος ο διεθνής τύπος αναφερόμενος στην Ελλάδα τη θεωρούσε το «αντρο» των ψευτών και κλεφτών. Που ειχαμε γίνει τ ο ρεζιλι ολων των λαικών εντύπων σε Δύση και Ανατολή, τότε που μας ειπαν το παρτυ is over, τοτε που κανείς απο τους επικριτες μας δεν ειχαν φαντασθεί οτι σε λίγους μήνες η Ελλάδα, ως χώρα και οχι απλά ως κυβέρνηση ,θα αναγνωρίζονταν ως μια αξιόπιστη κοινωνική ευρωπαική δύναμη.
  Αυτή η κατάληξη ηταν βέβαια και το αποτέλεσμα μιας θυσίας της ελληνικής κοινωνίας αλλά και η ελπίδα οτι ταυτόχρονα ολες τις χρόνιες παθογένειες( οπως πολύ καλά επισημαίνει ο Παπούλης, δηλαδη μια παρασιτική οικονομία με μεγάλη φοροδιαφυγή στην οποία στηρίζονταν ολο το οικονομικό οικοδόμημα), γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει ριζικά, ασχετα με το μνημόνιο.

 181. Ο/Η zeppos λέει:

  Να σου θυμίσω Ενη, οτι τότε -όπως λες- η Μέρκελ δεν ήθελε να ακούσει λέξη για βοήθεια, ούτε καν ήθελε να συζητηθεί το ζήτημα τον Μάρτη του 2009. Ελεγε οτι αφού δεν υπήρχε το συγκεκριμένο «θέμα» στην ατζέντα, δεν βλέπει τον λόγο να το κουβεντιάσουν. Μόνο κατόπιν της «απειλής» από τον ΓΑΠ, οτι αφού κανείς δεν μας δανείζει πλέον, ή μας δανείζει με επιτόκια απαγορευτικά, αναγκαστικά θα πάμε προς το ΔΝΤ σκέτο, τον πιστόλι δηλαδή που τόσο λοιδωρήθηκε και ακόμη συνεχίζουν να μιλάνε απαξιωτικά. Μόνο τότε λοιπόν δέχτηκε η μαντάμ να συζητηθεί η προοπτική (στο μέλλον) για την δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης όποιων χωρών της ευρωζώνης θα έχουν ανάγκη, ΜΟΝΟ από την ΕΕ.
  Εκείνη η ιδέα, εκείνη η τότε προοπτική, έγινε το σημερινό κυριολεκτικά σωσίβιο για μας και σήμερα πάει να σώσει και την Ιρλανδία.

  Υπάρχουν και οι γνώμες που λένε οτι πρέπει να τα απορρίψουμε όλα, ακόμη και σήμερα(!) και να πάμε πίσω στη δραχμή (Λαφαζάνης).. Θα έχουν πουθενά κρυμμένες δραχμές φαίνεται..

 182. Ο/Η zeppos λέει:

  τον Μάρτη του 10 .. φυσικά!

 183. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  Παππουλη συγχωρεσε με αλλα δε καταλαβα την διαφωνια που εχεις (αν εχεις) με το κειμενο.

 184. Ο/Η Ενη λέει:

  Να μου επιτρέψετε αγαπητοί μου να ποσθέσω και μια παράμετρο, που ολίγον «παραβλέπεται» απο τις οικονομικές αναλύσεις.
  Οτι και στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, αλλά και αλλου, η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας δεν ειναι κάτοχοι ομολόγων (αυτοί κυρίως ειναι τράπεζες), αλλά ειτε πελάτες των τραπεζών ως χρεώστες απο διαφορα δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρησιακά κλπ., ειτε μικροκαταθέτες.
  Συνεπώς οι συναλλαγές του απλού πολίτη δεν εντασσονται στα χρηματοοικονομικά η και χρηματιστηριακά αλισβερίσια μεγάλου βεληνεκούς.
  Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως μια κοινωνία ειναι μια οικονομική ανάπτυξη που δεν θα στηρίζεται σε πήλινα πόδια. 😉

 185. Ο/Η nikos__alfa λέει:

  Για δείτε και αυτό:
  «Βυθίζοντας την Ιρλανδία»
  Από τον Ντιν Μπέικερ στον Guardian
  http://anemogastri.blogspot.com/2010/11/blog-post_1719.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FKEJq+%28%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%29
  Αχ για το καλό μας ,για το καλό μας!
  Τι ωραία να ήταν αλήθεια!

 186. Ο/Η papoylis λέει:

  ό,τι σας συμφέρει διαβάζετε καλοί μου σχολιαστές :

  Κα Ένη.
  Δηλαδή εσείς θεωρείτε ότι καλώς διαπραγματευτήκαμε την Άνοιξη , κοιμώμενοι ήδη για 6 ολόκληρους μήνες ;). Το πιστόλι που λέει και ο Ζέππος σε ποιανού το κώλο μπήκε τελικά ;
  Και επιπλέον με ποιά νομιμοποίηση πήγαν και υπέγραψαν , και υπογράφουν ακόμα , τα διάφορα δανειακά συμβόλαια για να επιβιώσει η χώρα ;;; Μήπως με τα βουλευτάκια που ψήφισαν στην εθνική αντιπροσωπεία , έχωντας καταλάβει τους θώκους με το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» ;;; .
  Βεβαίως σε ένα αστικό δημοκρατικό καθεστώς η νομιμοποίηση τυπικά βασίζεται στην αντιπροσωπευτικότητα και τις εκλογές , αλλά μέχρι που μπορεί αυτό να φτάσει ;;;

  Τις ίδιες σκέψεις κάνουν τώρα με τη σειρά τους και οι Ιρλανδοί πολίτες που καλούνται να διασώσουν με τις δικές τους σάρκες την ευρωζώνη και τις γερμανικές τράπεζες. Διότι αν έσκαγαν μαζί τα 40 δις της Ελλάδας και τα 100 δισ της ιρλανδίας η κα Μέρκελ θα έβλεπε τα πάνω κάτω και ο ανάπηρος στη πολυθρόνα θα ήταν πολύ πιό διαλλακτικός. Αυτό που έγινε ήταν ότι επιχειρήθηκε η σαλαμοποίηση του προβλήματος , σταδιακά και από χώρα σε χώρα , όσο θα έσκαγε και κάθε επόμενο αδιέξοδο. Η τεχνική αυτή έχει ένα πλεονέκτημα. Αποφεύγεται η σύμπνοια των υποζυγίων , όσο ανασκολοπίζωνται σταδιακά. Το κάθε επόμενο γουρουνάκι ελπίζει ότι δε θα πάει στο σφαγείο αυτό , αλλά το διπλανό. Υπάρχει όμως και ένα μειονέκτημα που στη πορεία αποδεικνύεται όλο και πιό βαρύνουσας σημασίας. Η αδυναμία ( λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης ) να δοθεί εξ αρχής μια σαφής και οριστική απάντηση στο γενικώτερο διακύβευμα ( δε χρειάζεται νομίζω να το αναδιατυπώσουμε ) επιτρέπει στις «αγορές» να οδηγούν το καρότσι προς το γκρεμό και μάλιστα με το ρυθμό που αυτές θέλουν , ώστε στη πορεία να βγάζουν και τον επιούσιο για τους αφεντάδες και τους πολιτικούς τους λακέδες. Έτσι από το μικρό γουρουνάκι που λέγεται Ελλάδα θα φθάσουμε σιγά σιγά στα μεγαλύτερα , μέχρι που στο βωμό να οδηγηθεί και η μεγάλη τευτονική γουρούνα που τη λέν Αγγέλα. Και μαζί με τα γουρούνια να τελειώσει η ευρωπαϊκή «ιδέα» , η Ευρώπη των λαών , το ευρώ και όλα τα άλλα στολίδια που τα ξεχειλώσαμε για να σκεπάσουμε τη γύμνια μας.
  Απομένει τώρα στους Ιρλανδούς να δούμε αν αυτή η επιχείρηση σαλαμοποίησης θα συνεχιστεί ή θα σταματήσει…

  Χρήστο

  Παρατηρώ στο άρθρο δύο σημεία που δεν λαμβάνωνται υπόψιν στην ανάλυση. Τα θεωρώ κρίσιμα και σχολιάζω σχετικά. … τι άλλο να προσθέσω ;;; ότι διαφωνώ ή συμφωνώ ;;; δεν είμαι αγαπητέ οπαδός , ενώ για τα ζητήματα αυτά έχω σχολιάσει και αναπτύξει την άποψη μου και εδώ και αλλού εκτενώς.

  Βάγγο

  Δηλαδή εκ των υστέρων , και αν οι Ιρλανδοί περάσουν προϋπολογισμό , θα επιβεβαιώσουμε τη πολιτική ιδιοφυία του γιωργάπη και του στρώσε κάνε ;;;;
  Αυτά ορέ ούτε οι ιδιώτες δε τα χάφτουν. Αν ο γιωργάπης είχε σχέδιο από τότε θα είχε προλάβει να ψηφίσει και τον αναπτυξιακό νόμο , που ακόμα τον διαμορφώνει , θα είχε τελειώσει η περαίωση και δεν θα παρακαλούσε για το επόμενο ευρώπουλο μπας και καλύψει το μισό από το πλάνο , και δεν θες να πω άλλα. Ερασιτέχνες αγόμενοι και φερόμενοι μας κυβερνούν αγαπητέ και δεν θα τους αναγορεύσουμε τώρα σε μεττερνίχους επειδή οι Ιρλανδοί στηλώσανε το φτωχικό τους ποδάρι. 😉

 187. Ο/Η papoylis λέει:

  Το τελευταίο σας σχόλιο κα ¨Ενη μου είναι μνημείο….

  Και εδώ και στην Ιρλανδία και αλλού στην Ευρώπη , εκατομμύρια ιδιώτες , μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις χρωστούν στις τράπεζες. Με την ύφεση δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα : Οι χρεώστες δυσκολεύονται να πληρώσουν , οι παράπλευρες εξασφαλίσεις δεν επαρκούν , αν ρευστοποιηθούν , να καλύψουν το χρέος. Όλα αυτά βασίζωνται σε μια τεράστια δανειακή επέκταση που δημιουργήθηκε από το τραπεζικό σύστημα και συνεχώς ανακυκλώνεται μέσα σε αυτό. Δε μιλάμε για νομισματική κυκλοφορία ή εμπράγματες αξίες , αλλά για ΑΕΡΑ.
  Με αυτό τον ΑΕΡΑ δανείζωνται μεταξύ τους τράπεζες , κράτη , οργανισμοί. Αυτό τον αέρα , που δε συνοδεύτηκε από την απαραίτητη αύξηση της νομισματικής κυκλοφορίας και τους κατάλληλους ελέγχους – κανόνες για τη δανειακή επέκταση πληρώνουμε όλοι τώρα. Δεν έχει σημασία ποιός χρωστάει στο διεθνές τραπεζικό σύστημα , αντιληφθείτε το , σημασία έχει το κατά πόσο αυτά τα χρέη είναι δυνατόν να εγγυηθούν και να καλυφθούν τώρα , βραχυπρόθεσμα , που κολλάει το σίδερο , και με ποιά ρευστότητα θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

 188. Ο/Η Β. Δ. Καργούδης λέει:

  @Παπς καλέ μου, το περιθώριο περαιτέρω συνεννοήσης ΑΥΤΗ τη στιγμή, μάλλον είναι οριακά μόνο ανιχνεύσιμο.
  Και μέχρι εδώ πάντως, δεν τα πήγαμε, «εμείς κι εσείς», και τόσο άσχημα.
  Θυμήσου μόνο σε παρακαλώ, τί ακριβώς
  (και ιδίως με τί τρόπο)
  έλεγες (λέγατε) το Φλεβάρη 2010, και από ποιά τακτική θέση «στα σχοινιά στη γωνιά του ριγκ» σας έχει υποχρεώσει να μιλάτε ΤΩΡΑ η άτιμη η πραγματικότητα.

  Αν ήσουν (ήσασταν) πιο επιμελείς στην ενημέρωση από τα μεγάλα διεθνή «μαγαζιά», θα θεωρούσατε
  (ακόμα και σεις)
  αυτονόητο,
  (όπως οι περισσότεροι το θεωρούν στις δικές τους αναλύσεις, σε ΕΕ & ΗΠΑ), ότι ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, καλώς (για μας) ή κακώς(για σας) αδιάφορο,
  ο ΓΑΠ, μιλάει σαν ο φυσικός port-parole των περιφερειακών ευρωπαϊκών οικονομιών του Νότου.
  Αλλά, είπαμε!
  Όταν βλέπουμε τις όποιες εξελίξεις, αποκλειστικά και μόνο σαν πεδίο άντλησης (τζάμπα) δικαίωσης για «νεανικά μας αμαρτήματα», ιδεολογικά(;) & πολιτικά, φυσικό είναι, κάποια στιγμή, να καλούμαστε να πληρώσουμε και το λογαριασμό της (χαμένης μας) αξιοπιστίας….

 189. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  μου φαινεται οτι ..ξεστρατισατε απο το θεμα του ποστ και μαλλον πααθατε (με ) ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

 190. Ο/Η papoylis λέει:

  Βαγγέλη

  ο γιωργάπης , ακόμα και σήμερα είναι ένα κλωτσοσκούφι των διεθνών αγορών και των διεθνών κύκλων. Από το περασμένο Φλεβάρη που πέρασε , τίποτα από αυτά δεν άλλαξε. Χορεύει σα τη μαϊμού στο νταγερέ που του βαράνε οι κάθε λογής γύφτοι , και επειδή κάνει «διεθνή καρριέρα» το ρόλο του σγουψηματία έχει αναθέσει στους υπουργούς του . Τώρα όμως που πρέπει έναντι κάθε τιμήματος να εξασφαλιστεί η τέταρτη δόση , θα είναι λέει εδώ για να συντονίζει , να ελέγχει και να επιβλέπει. Πονάει , αλλά αντέχει….. 🙂

  Αυτή τη στιγμή ΔΕΝ υπάρχει porte parole για τις χώρες του Νότου. Η κάθε μια από αυτές ξεσκίζεται να αποδείξει ( ματαίως ) στις αγορές ότι δεν θα είναι το επόμενο θύμα και ακολουθεί την ίδια πολιτική με μας , για να μή βρεθεί στο πάγκο του στρώσε κάνε. Με ορέες κουβεντούλες , ενώ συγχρόνως είσαι μπρούμυτα , porte parole δε γίνεσαι , για γελωτοποιός πάντως ελπίδες έχεις …. γιατί λεφτά υπάρχουν !!

  Φαντάστείτε δηλαδή να στηριχτούν οι ελπίδες όλων των πολιτών που κατοικούν στα νυν και τα μελλοντικά γουρουνάκια στη προσωπικότητα ενός γιωργάπη.
  Μπορεί ορέ Βάγγο να είμαστε άξεστοι , αμόρφωτοι και ηλίθιοι , χωρίς επαφή με τα διεθνή μήντια , αλλά τέτοια πατάτα δε τη τρώμε

  ( επέλεξα να σου απαντήσω στο δικό σου στύλ … προσαρμοσμένο στα δικά μου χαρακτηριστικά …. Είναι προφανές ότι στο συγκεκριμένο ούτε θα συνεννοηθούμε , ούτε θα συμφωνήσουμε . Αυτό άλλωστε δεν είναι και το ζητούμενο ;; : από τη μια οι ενημερωμένοι , υπεύθυνοι και χρηστοί πολίτες που συμφωνούν και ελπίζουν και από την άλλη οι τελειωμένοι , τα ρημάδια , οι ανεπρόκοποι που σε τελευταία ανάλυση η γκρίνια και οι απόψεις τους είναι περιττό βάρος , από το οποίο πρέπει σύντομα να απαλλαγούμε 😉 έτσι δεν είναι Βάγγο μου ;;; )

  Νόσφη

  λες να έχουμε υπερφόρτωση πληροφορίας ;;; εγώ νομίζω πως έχουμε πλήρη αποφόρτιση ελπίδας 🙂

 191. Ο/Η Β. Δ. Καργούδης λέει:

  Αν δεν υπήρχαν @παππούλη μου καλέ, διαχρονικά οι απανταχού
  «τελειωμένοι, τα ρημάδια & οι ανεπρόκοποι».
  οι «άλλοι», οι είσης διαχρονικά απανταχού «άλλοι»,
  ακόμα μπάλες σιδερένιες στα πόδια θα φόραγαν, και θα τους πουλούσαν στα σκλαβοπάζαρα σε τιμές ευκαιρίας και σε «πακέτα οικογενειακά».
  Όσο για την πάρτη τη δική μου, είσαι βέβαιος με ποιούς με λογαριάζεις;

 192. Ο/Η Ενη λέει:

  Παπούλη 29/11 1,56μμ
  Εν τάξει, μου αναλύεις την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Θένκς 🙂

 193. Ο/Η kapetanios λέει:

  φυσικός port-parole -καλόοοο!
  το άλλο με τον τοτό αγαπητέ Βαγγέλη το ξέρεις? 🙂

  καλησπέρα παπς

 194. Ο/Η papoylis λέει:

  Κάπταιν

  καλώς μας ματαήρθες 🙂

  Βάγγο

  επειδή ξέρω καλά με ποιούς πρέπει να σε λογαριάζω γι αυτό λέω αυτά τα πικρά… 😉 …. σε οικογενειακό πακέτο μας έχουν πουλήσει ήδη , ακόμα δε το πήρες πρέφα με τόσα διεθνή που διαβάζεις ;;;

  Κα Ένη

  αυτή η ρημάδα η χρηματοπιστωτική «κρίση» πόσα ακόμη μας έχει φυλαγμένα 😉

 195. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  ΓΑΠ, ΓΑΠ, ΓΑΠ! 🙂

  Γεια σας παιδιά!

 196. Ο/Η papoylis λέει:

  γκαπ γκαπ γκαπ

  γεια σου και σένα σχο ντερμπεντέρη 🙂

 197. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  δεν αφηνετε τις χαιρετουρες και τα μουχαμπέτια για να συνεχιστει η σοβαρη συζητηση .. πλάκα κανετε μου φαινετι .. τελικά ο μόνος σβαρος συζητητης εδω πέρα ηταν ο ΠΟΙΟΤΙΚΟς

 198. Ο/Η Ενη λέει:

  Παπουλη
  Μη νομίσεις οτι εκπλήσσομαι. Εχω ηδη πει εδω για το Ιμπέριουμ του χρηματοοικονομικού τομέα, δίνοντας και σε λίνκ την οξυδερκέστατη ανάλυση του Σαμιρ Αμιν.
  Ομως αυτά περνάνε ασχολίαστα μπροστα στις φορτισμένες, με παντός ειδους «διακοσμητικά» επίθετα , αναλύσεις που δίνουν και τον τόνο στη συζήτηση.

 199. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Μιας και δεν βγαινει πλεον ακρη ας βαλω και γω μα φραση που θυμηθηκα αιφνης και νομιζω οτι συμπυκνωνει το Ολον προβλημα
  »Όλο το κακό προέρχεται από τα όσα σκέφτεται κανείς,η μάλλον από το γεγονός ότι υπάρχει μέσα μας ένα ον που σκέφτεται εν αγνοία μας κι έπειτα εκτοξεύει ξαφνικά,μεσα στην ησυχία του εγκεφάλου,μια πικρόχολη, ανυπόφορη φρασούλα που μετά από αυτή δεν μπορούμε πια να ζήσουμε όπως πριν.

  Βικτωρ Σερζ ,ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥΛΑΓΕΦ , SCRIPTA …

 200. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  δειτε μια παλιοτερη συνεντευξη του Ζιζεκ …
  http://nosferatos.blogspot.com/2010/11/klik.html

 201. Ο/Η Β. Δ. Καργούδης λέει:

  Aπό καρδιάς «ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ».
  Τον @kapetanio μας, εννοώ, βεβαίως-βεβαίως…
  Κι εσύ, πάρε πρώτα μια αναπνοή ρε μπαγάσα, και αμέσως μετά αναλαμβάνεις βάρδια
  «στην καταδάφιση με μαζικές κινητοποιήσεις των σύγχρονων Τσολάκογλου που μας παράδωσαν ανυπεράσπιστους στα δεσμά της Τρόϊκας και του Μνημονίου, χωρίς να διαθέτουν τη λαϊκή εντολή γι αυτό. Ε-ΚΛΟ-ΓΕ ΤΩΡΑ, Ε-ΚΛΟ-ΓΕΣ ΤΩΡΑ…».

  Πάντως, Ξανα-«καλώς τον»…
  Νάσαι καλά, @καπετάνιε μας…

 202. Ο/Η kapetanios λέει:

  (αργώ -καμιά 15αρια μέρες -ακόμη παπς )

  Βάγγο σίγουρα θα μαι λίγο καλύτερα εάν πάρει δρόμο (για τον διάολο) όλη αυτή η ανίκανη(αλλά ικανότατη για το χειρότερο) κάστα επαγγελματιών(σύγχρονων Τσολάκογλου) της πολιτικής, αλλά κρίνοντας από τους φανατικούς υποστηρικτές (&συμμαθητές) της μάλλον θα αργήσω να το δω και αυτό. Συνεπώς η μεσομακροπρόθεσμη πρόβλεψη παραμένει ιδιαίτερα αρνητική (βλπ καθοδικό κανάλι ) χωρίς εμφανή δυνατότητα στήριξης σε κάποιο επίπεδο, με το γενικό (πολιτικό και οικονομικό) ξεπούλημα να συνεχίζεται ανελέητα(πρόσω ολοταχώς για νέα κοινωνικά χαμηλά ) με την τιμή-στόχο να βρίσκεται κάπου κοντά στο μηδέν .
  Sale το λοιπόν φίλε μου sale , λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν…. **εκεί που ψάχνουν**–εάν με εννοείς 😉

 203. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  παιδες ΔΕΝ σας καταλαβαινω .. Χρησιμοποιειτε μιαν ιδιολεκτο

 204. Ο/Η Noσφερατος λέει:

  ΜΑΥΡΕ ΠΡΟΒΑΤΕ καπου στη μεση αυτης της συζτησης με ειχες παραπεμψει ΖΙΖΕΚ
  δες αυτο ..ειναι καπω παλιο αλλά ειναι εξισου ΖΙΖΕΚ

  http://nosferatos.blogspot.com/2010/11/klik.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s