Εν Πειραιεί….

Μερικά λόγια για το τι τελικά μπορεί να συνέβη στο Πειραιά.  Τα σχόλια δικά σας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ και με 100% ενσωμάτωση διαπιστώνουμε τα παρακάτω:

Περιφερειακές – Δημοτικές Εκλογές Νοέμβριος 2010

 

Η αποχή του Β γύρου στο δήμο  υπήρξε συντριπτική , αγγίζει το 64.3% των εγγεγραμμένων και μάλιστα σε συνθήκες ιδιαίτερης πόλωσης .
Αυτό μεταφράζεται σε 15.800 περίπου ψηφοφόρους που ενώ ψήφισαν τη πρώτη Κυριακή δεν προσήλθαν στη κάλπη τη δεύτερη ( πολλοί εξ αυτών έχωντας εξοφλήσει με «υποχρεώσεις» , άλλοι από αδιαφορία για το τελικό αποτέλεσμα και άλλοι επειδή το επέλεξαν οι ίδιοι ή ο πολιτικός φορέας που τους καθοδηγεί. )
Εδώ βρίσκεται και το κλειδί για να κατανοήσουμε  πως εξελέγη τελικά ο κος Μιχαλολιάκος..

Θα πρέπει πρώτα να δούμε ποιό μέρος της πρόσθετης αποχής ( των 15.800 ατόμων ) ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή ή πολιτική γραμμή και ποιό μέρος οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται απλά για 2ο γύρο . Αυτό δεν είναι εφικτό να διαπιστωθεί αναντίρρητα , αφού δεν γνωρίζουμε αν ερευνήθηκε δημοσκοπικά σε βάθος , ούτε γνωρίζουμε στοιχεία τέτοιων δημοσκοπήσεων.

Παρατηρείται πάντως σε όλους του Δήμους και τις περιφέρειες της χώρας αύξηση της αποχής από το Α στο Β γύρο κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες , όση και η «επίδοση» στον εν λόγω δήμο. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε όλο αυτό το ποσοστό ( δηλαδή και τους 15.800 ψηφοφόρους ) ως αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής ( και εκ των άνω γραμμής ) .

Αυτό για δύο λόγους : γνωρίζουμε ότι σημαντικό μέρος των απεχόντων στο β γύρο γενικώς , εμπίπτουν στη κατηγορία αυτών που είτε δεν έχουν το κίνητρο , είτε έχουν εκπληρώσει την «υποχρέωση» από τη πρώτη Κυριακή και προτιμούν να κάτσουν σπίτι τους. Σε αυτούς περιλαμβάνωνται και ψηφοφόροι της «τελευταίας στιγμής» ( για τη πρώτη Κυριακή ) που βλέποντας ότι ο συνδυασμός που ψήφισαν δε προκρίθηκε στις επαναληπτικές , δεν ενδιαφέρονται να εκφραστούν τη δεύτερη ( Κυριακή πάντα) .

Χωρίς να έχω σαφή στοιχεία , αλλά κρίνωντας από τη μακρά εμπειρία μου θεωρώ ότι τουλάχιστον το 1/3 της  πρόσθετης αποχής μπορεί να αποτελεί αυτή τη κατηγορία. . Επομένως αυτοί που έλλειψαν πραγματικά από τη κάλπη της Β Κυριακής δεν ξεπερνούν τους 10.000 ή περίπου το 6.5 % του εκλογικού σώματος.
Μια από τις διακηρυγμένες πολιτικές  ορισμένων συνδυασμών που έμειναν στον Α γύρο ήταν αυτή του ΚΚΕ καθώς και του συνδυασμού της «άλλης » αριστεράς : ( Άκυρο – Λευκό ) .
Οι αριθμοί μας λένε ότι ενώ τα Άκυρα μειώθηκαν κατά 413 από τον Α στο Β γύρο , αντίθετα τα Λευκά αυξήθηκαν κατά 1.248 με αποτέλεσμα το άθροισμα Λ+Α να είναι αυξημένο κατά 835 ψηφοδέλτια. Δύο πράγματα πρέπει εδώ να ληφθούν υπόψιν.
Λόγω της μείωσης των ψηφισάντων είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν  περίπου ανάλογα τα άκυρα , επειδή πάντα υπάρχουν αβλεψίες , λάθη κτλ κατά τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων. Η μείωση των ακύρων από τον Α στο Β γύρο ξεπερνά το ποσοστό αύξησης της αποχής. και οφείλεται σε ένα μέρος και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σταυροδοσία  , επομένως είναι πιό δύσκολο να  βγεί κάποιο ψηφοδέλτιο άκυρο.

Είναι επομένως προφανές ότι μικρό μόνο μέρος των ψηφοφόρων άλλων συνδυασμών που προσήλθαν στη δεύτερη κάλπη επέλεξαν το άκυρο μεταξύ των προτεινόμενων από τους πολιτικούς τους πάτρονες «λύσεων» Με μια κουβέντα , όσον αφορά τα Άκυρα , δεν βγαίνουν τα νούμερα.
Αντίθετα στα λευκά υπάρχει αξιόλογο εύρημα.. Αν ουδείς των ψηφοφόρων που προσήλθαν στη δεύτερη κυριακή τσίμπαγε με το σύνθημα «Λευκο» τα  ευρεθέντα Λευκά θα έπρεπε να μειωθούν κατά 200 περίπου. Αντίθετα τα λευκά αυξήθηκαν κατά 1248 ψηφοδέλτια ή περίπου κατά 65% σε σχέση με τη πρώτη  ( Κυριακή λέμε ).
Αν επομένως οι ψηφοφόροι  των «αριστερών» συνδυασμών επέλεξαν να πάνε στη κάλπη και να ψηφίσουν Λευκό τότε συνέβαλαν κατά 1248 πρόσθετα λευκά το πολύ . Αγνοούμε εδώ διάφορους ψηφοφόρους των άλλων τριών μεγάλων συνδυασμών που θα μπορούσαν να επιλέξουν το λευκό της Β Κυριακής για διάφορους λόγους. Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο αυτό δεν νομίζω ότι έχει ουσιαστική επίδραση.
Ας δούμε τώρα το σύνολο Α/Λ . Αυτά από την Α στη Β Κυριακή  αυξήθηκαν κατά 835 ψηφοδέλτια , αριθμός που σε καμμία περίπτωση δεν εκφράζει το σύνολο των «αριστερών»  ψηφοφόρων που συνειδητά πηγαίνουν στη κάλπη και τη πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή. Άρα το κλειδί δεν βρίσκεται μόνο στα Α/Λ.

Ας προσπαθήσουμε τώρα να δούμε τι συνέβη με αυτούς που εξέφρασαν προτίμηση στο β γύρο :
Αν υποθέσουμε ότι , παρά  τα επικοινωνιακά παίγνια της παράταξης Μίχα , οι μαντουβαλαίοι προσήλθαν εν σώματι στας αγκάλας του Μιχαλολιάκου τότε από τη δεύτερη Κυριακή απουσιάζουν 1897 ψήφοι , υπό τη προϋπόθεση ότι και οι Μιχαλολιακαίοι επήγαν εν σώματι να ξαναψηφίσουν τον αρχηγό τους. Το αποτέλεσμα της αποχής σε αυτή τη περίπτωση υπολείπεται από τη γενική μεταβολή ( Πρόσθετη αποχή στο σύνολο σχεδόν 10% , πρόσθετη αποχή στους Μιχαλολιακομαντούβαλους σχεδόν 7% ) Επομένως σε μεγάλο βαθμό ο συνδυασμός συσπείρωσε – συγκράτησε τις όποιες δυνάμεις του.
Ας πάμε τώρα στα του κυρίου Μίχα: Αυτός στο δεύτερο γύρο αυξάνει τις ψήφους του κατά 4.690. Αυτό σημαίνει ότι παρά την αυξημένη αποχή ο συνδυασμόις των Μιχαίων κατόρθωσε να συγκεντρώσει σχεδόν άλλο ένα τέταρτο ( 25 % ) από τις ψήφους που είχε τη πρώτη Κυριακή. Με πρόσθετη αποχή  10% αυτό είναι μια αξιοσημείωτη επίδοση που δεν επιτρέπει να ερμηνεύσουμε  την ήττα του ως συντριβή , ούτε να την εξηγήσουμε ως καθ’ ολοκληρίαν  αποτέλεσμα της στάσης του συνόλου των ‘αριστερών’ ψηφοφόρων της Α Κυριακής. Γιατί ούτε τότε θα έβγαιναν τα νούμερα και ο κος Μίχας θα έπρεπε να βρίσκεται με λιγώτερους από 20.000 στο τέλος της χθεσινής μέρας κατά τη μία εκδοχή ή με κοντά 30.000 κατά την άλλη.

Απομένει μια ακόμα εικασία για την οποία μόνο ενδείξεις μπορούν να υπάρξουν :

Μέρος των μαντουβαλαίων δεν ψήφισε τελικά Μιχαλολιάκο ( αρκετά χλωμό ) αλλά Μίχα + μέρος των «αριστερών» ψηφοφόρων ψήφισαν Μιχαλολιάκο τη Β Κυριακή. Υπάρχει πιθανόν ένα ποσοστό τέτοιων περιπτώσεων αλλά σε ποιό βαθμό αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί είναι άλλο ( και πιό δύσκολο ) ζήτημα.

Αν οι ψηφοφόροι της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι απόλυτα ελεγχόμενοι από τη κομματική τους καθοδήγηση , στο Πειραιά νομίζω σε σημαντικό βαθμό , τότε το φαινόμενο Λευκά  , Άκυρα θα έπρεπε να αγγίζει το 15% – 18% , δηλαδή τα Α/Λ να ξεπερνούν τις 10.000 ψηφοδέλτια πράγμα που δεν ισχύει , ομοίως αν οι συνασπισμένοι «άλλοι αριστεροί» ακολουθούσαν την ίδια τακτική πάλι τα Α/Λ θα ήταν πολύ περισσότερα.  Η περίπτωση όμως ένα ποσοστό των ψηφοφόρων των δύο αυτών συνδυασμών να έτειναν χείρα βοηθείας στο κο Μιχαλολιάκο δεν είναι απορριπτέα , αλλά το ποσοστό ελέγχεται ως αβέβαιο.

Από τους 16.000 κοντά ψηφοφόρους που έλλειψαν τη β Κυριακή   το 1/3 περίπου είναι φυσιολογική συνέπεια. Απομένουν περίπου 10.000 ψηφοφόροι των οποίων πρέπει να ερμηνεύσουμε τη στάση της αποχής  , όπως και τη στάση άλλων 16.000 περίπου «αριστερών» ψηφοφόρων της α Κυριακής οι οποίοι εντάσσωνται σε τμήμα της αποχής , στα αυξημένα Α/Λ καθώς και στην αυξημένη ψήφο προς Μίχα . Ό,τι απομένει είναι ένα «κρίσιμο» σώμα περίπου 4 με 5.000 «αριστερών» που επιλέγωντας Μίχα αντί ίσως ( τονίζεται το ίσως ) Μιχαλολιάκο θα μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Εξ αυτού προκύπτει ότι μέρος  των «αριστερών ψηφοφόρων»  πήγε στο Μίχα , αλλά και ένα μέρος αυτών , επίσης αδιευκρίνιστο , πήγε στο Μιχαλολιάκο. Διαπιστώσεις μόνο κάνουμε 😉 Η πιό σημαντική όμως στο τέλος.

Δεν θα συζητήσω εδώ τη διαφορά πολιτικής των δύο τελικών μονομάχων και την επίδραση του ενός ή του άλλου στις τύχες του Πειραιά από τη θέση του δημάρχου στο μέλλον.Ούτε βέβαια τις διάφορες κραυγές  για τη κατάπτυστη «αριστερά» …

Αυτό όμως που καθίσταται σαφές είναι ότι η επιλογή Μίχα δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων στο δεύτερο γύρο να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και επομένως  ( με κριτήριο το τι έγινε στους 2 άλλους μεγάλους δήμους ) μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένη εξ αρχής.

Η αποτυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη αν λάβουμε υποψη μας και μερικούς ακόμα παράγοντες:

α) Ήταν επιλογή αποκλειστική του «σκέτου’ ΠΑΣΟΚ ,

β) θεωρείτο  ο πλέον πιθανός να νικήσει εξ αρχής , ενώ οι υποψηφιότητες Καμίνη , ΚυρΓιάννη φάνταζαν χλωμές

γ) ο Μίχας αποτελεί στέλεχος συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό του ΠΑΣΟΚ από τα πλέον προβεβλημένα και έμπειρα.

δ) αντιμετώπιζε  διασπασμένη την «άλλη» παράταξη.

Συμπέρασμα , η ζωή δίνει μαθήματα προς όλους , μερικές φορές τα μαθήματα αυτά είναι πικρά.

This entry was posted in Εκλογικά τερτίπια. Bookmark the permalink.

62 Responses to Εν Πειραιεί….

 1. Ο/Η sissa ben dahir λέει:

  Ξέρω, δεν μπορώ να καταλάβω τους πολλούς υπολογισμούς σου παποyλη αλλά εμένα με αγγίζει η ανθρώπινη πλευρά του δράματος. Πολύ λυπάμαι που ο δύσμοιρος Κος Μίχας θα έχει χάσει τον ύπνο του και την όρεξή του επειδή οι Πειραιώτες δεν εκτίμησαν την προσφορά του.
  Παποyλη, κάτι λες μου φαίνεται πάντα ως κατακλείδα για καραβίδες και αστακούς σε παρόμοιες κακοτυχίες πολιτικών.

 2. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παπούλη να προσθέσω ακόμη μια , έστω επιμέρους, διάσταση:
  Ο Μίχας είχε να αντιμετωπίσει και το «βάρος» της διακυβέρνησης Φασούλα. Νομίζω ότι βάρυνε και αυτό (ο Δήμος είναι από καιρό στα πρόθυρα «στάσης πληρωμών»), όπως βάρυνε, τηρουμένων των αναλογιών, και τον Γκιουλέκα στη Θεσσαλονίκη η περίοδος Παπαγεωργόπουλου.

  Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε να απαλλαγεί από το «βάρος».
  Όμως , νομίζω ότι και το δίλημμα του ΓΑΠ εδώ (σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις) λειτούργησε αρνητικά.
  Από τη μια ήταν ο » κομματικός εκπρόσωπος» και άρα πλήρωσε με βάση τη λογική της συνέχειας, από την άλλη η κόντρα του με το Φασούλα οδήγησε αρκετούς στη λογική «καλύτερα φέσι από τιάρα».

  Πιστεύω δε ότι σε ένα μέρος των «οπαδών» της Αριστεράς λειτούργησε το «αντι» και «έκαναν του κεφαλιού τους».
  Πιστεύω ότι οι λόγοι που ανέφερα στην αρχή έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο στο να εκλεγεί ο Μιχαλολιάκος, από ότι η «γραμμή λευκού ή άκυρου»

 3. Ο/Η nikiplos λέει:

  καλησπέρα…

  πέρα από την εντελεχή ανάλυση του παππούλη που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτισης, να προσθέσω δυό παραμέτρους που σχετίζονται με το θυμικό, που ίσως παίζει ρόλο στην ψήφο της τελευταίας στιγμής…

  1. Ο κος Μίχας συγκρούστηκε με τον Φασούλα και επιδώθηκε σε δηλώσεις του στυλ, θα ξεβρωμίσει ο Πειραιάς κλπ, αντίστοιχες του Μιχάλη Πέτρου και του Λιάκου Μπαντούβαλου, των δυό από τους διασημότερους αρχινονούς του καλού λιμένος…
  Λογικά εξενεύρισε αρκετούς από τους ψηφοφόρους του κόμματος που ίσως να συμπαθούσαν επικοινωνιακά τουλάχιστον τον προγενέστερο Φασούλα…

  2. Ο εν λόγω καλός υποψήφιος έχει προ καιρού καλλιεργήσει ένα προφίλ, που είναι ύποπτο απατεώνος. Αν ήμουν εισαγγελεύς ευνομούμενου κράτους θα διέταζα τη σύλληψή του και εν συνεχεία θα έψαχνα για στοιχεία γιατί ως γνωστόν, όπου καπνός και φωτιά… Οι επικοινωνιο-μέντορές του θα πρέπει να το επανεξετάσουν στο μέλλον
  😉

  3. Εν Βελγίω, προ ολίγων ετών, εξεράγη που πέρασαν χειροπέδες στην αυτού μεγαλειότητά του και τον μεταχειρίστηκαν ως απλό πολίτη, αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα Πολιτικό. Άκουσον άκουσον!

  Για τους Μιχάλη και Λιάκο, δεν μπορώ να πω… είναι γνωστά τα έργα και αι ημέραι τους εις τον καλόν Λιμένα, που λυμαίνεται ουκ ολίγα, αλλά κυρίως το λαθρεμπόριον… Ατταβισμός ίσως των προγόνων Μανιατών -Πειραιωτών που ήσαντε κοντραμπατζήδες…

 4. Ο/Η papoylis λέει:

  καλά ορέ σίσσε

  εσύ , ολόκληρος κολοσσός της μαθηματικής επιστήμης και δεν καταλαβαίνεις ;;;; 🙂

  ( αστακούς και καραβίδες πάλι το βράδυ θα φάνε …. 😉 )

  Αναγνώστα

  Ο μίχας έκανε παν το δυνατόν για να αποστασιοποιηθεί από τη περίοδο φασούλα. Για μένα είναι ένα από τα λάθη του και το πλήρωσε. Το κεντρικό στοιχείο που έχει σχέση με την ήττα του είναι το παρελθόν του ως συνδικαλιστής και αυτοδιοικητικός νομίζω αγαπητέ και οι κόντρες που δημιούργησε. Αν κάποιοι αριστεροί πείστηκαν σε άλλους μεγάλους δήμους να ψηφίσουν υπερ κάποιων υποψηφίων , στο πειραιά το πράγμα δεν ήταν το ίδιο . Είναι πράγματι πιθανόν μάλιστα ως ένα βαθμό να στράφηκαν και στην άλλη μπάντα.

  Νίκιπλε

  αν συνεχίσεις μπορεί και να μας τρέχουν 😉

 5. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παπούλη, ότι δεν του βγήκε η αποστασιοποίηση δεν το συζητώ.
  Νομίζω όμως ότι έχει να κάνει με το πώς το έκανε, καθώς και με τη συγκυρία.
  Κατά τα άλλα, η προηγούμενη περίοδος ήταν βαρίδι για οποιονδήποτε.
  Όντως όμως πλήρωσε και την κόντρα με ένα μέρος του (τοπικού και όχι μόνο) ΠΑΣΟΚ, αλλά και δεν απέφυγε αυτό από το οποίο έπαιρνε αποστάσεις.
  Ίσως , αν είχε μόνο το ένα πρόβλημα (απέφευγε την κόντρα με το Φασούλα), μπορεί και να μην έχανε, αν και τα παραδείγματα Κακλαμάνη και Γκιουλέκα με κάνουν να αμφιβάλλω.

 6. Ο/Η sissa ben dahir λέει:

  παποyλη, σοβαρά τώρα μιλώντας, φαίνεται ότι αποδώ και μπρος στις εκλογικές αναλύσεις θα έχει θέση και ο ρόλος του φατσοβιβλίου και του τουίτερ, πέρα από την παραδοσιακή πολιτική επιρροή.
  Ήδη για τη νίκη του Καμίνη κυκλοφόρησαν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για τον επηρεασμό φηφοφόρων από τον κατακλυσμό στάτους στο fb. O μαιτρ των δημοσίων σχέσεων Νικήτας, ως απευθυνόμενος και σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν διέθετε τέτοιο ρεύμα.

 7. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович Павлов,

  Η ανάλυση είναι καλή και τα νούμερα «βγαίνουν». Όμως έχει γύρει αρκετά προς την ποσοτική διάσταση. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, αν παρατηρήσει κανείς ότι από τις όποιες ποιοτικές παραμέτρους συμπεριέλαβες, απουσιάζει παντελώς ο …Ολυμπιακός Πειραιώς. Θέλουμε να πούμε, δεν είναι μια τρύπα, αν όχι ευμεγέθης, τουλάχιστον ευδιάκριτη, ο μη συνυπολογισμός του γεγονότος πως ο Μιχαλολιάκος είναι πιο γνωστός ως πιστός Ολυμπιακάρας από τον Μίχα;

  Δηλαδή, επειδή η ομάδα της πόλης δεν είναι η CSKA, θύμωσες τόσο, που αγνόησες τελείως αυτή την πλευρά;

  Το θεωρείς πρέπον; 😉

  Увидимся

 8. Ο/Η zeppos λέει:

  Ο Πειραιάς έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει δήμαρχο για ένα καλό και μόνιμο νοικοκύρεμα. Ο Μίχας έχει δώσει δείγματα γραφής τόσα χρόνια στη Νομαρχία, η οποία ήταν από τις ελάχιστες – μαζί με της Αττικής – που είχαν πλεόνασμα στα ταμεία.
  Οι υπηρεσίες ελέγχου της Νομαρχίας είχαν επιβάλλει πρόστιμα μύρια ευρώ σε διάφορες εταιρείες εισαγωγών για νοθείες, χαλασμένα κλπ, για παράνομες λειτουργίες και πολλά άλλα. Ήταν ο φόβος των εμπόρων και αυτά είναι γνωστά στο λιμάνι. Ο κατάλογος των νομαρχιακών έργων είναι μεγάλος και το οτι αυτά δεν έγιναν γνωστά στην προεκλογική περίοδο ήταν ένα από τα λάθη του «υπερόπτη» Μίχα, που ήταν και τον διαβεβαίωναν για σίγουρη νίκη και τα θεωρούσε αυτά τα επικοινωνιακά, περριτά!
  Η κόντρα του με τον Φασούλα δεν είχε μόνο προσωπικό παρελθόν, αλλά προέρχεται από την κεντρική οδηγία για «απομάκρυνση» του ψηλού που αποδείχτηκε λίγος παρά το ύψος του. Εχει και αυτός ελαφρυντικά όπως φυσικά και ο Μίχας. Και οι δύο λειτούργησαν ή προσπάθησαν να λειτουργήσουν μέσα σε κλίμα καθολικής αδράνειας της μαύρης Καραμανλικής πενταετίας του «τίποτα δεν λειτουργεί».. Ιδιαίτερα ο Φασούλας αντιμετώπισε την οργανωμένη αντίσταση των εργατών της καθαριότητας με αμέτρητες άδειες αναρωτικές, λευκές απεργίες και τα ρέστα, που άφησαν τον Πειραία να σκυλοβρωμίσει. Του καταλογίζεται όμως και σωστά, το οτι δεν μπόρεσε να τους κουμαντάρει, προσόν που δεν το έχει ο ψηλός.

  Ο Φασούλας υποστήριξε σταθερά τον Μιχαλολιάκο.
  [Και στην Αθήνα τον Δημαρά! ]
  Ο μανιάτης πήρε και τους κόκκινους στον Β γύρο [με κεντρική οδηγία] και έπιασε ποσοστά που δεν το περίμενε κανείς! Για τον Περαία, επαναλαμβάνω, οτι το μέλλον θα συνεχίσει να είναι το ίδιο και χειρότερο…

  Καλημέρα και σόρυ για τα … παράσιτα..

 9. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα

  περίπου το ίδιο πράγμα λέμε

  Σίσσε

  δεν γνωρίζω περί αυτού , άλλωστε στο φατσαμπούκο δεν μπαίνω 🙂

  Λέφτηδες

  όντως υπάρχει και αυτή η οπαδική διάσταση

  Ζέππο

  καλώςτονε και πάλι

  Μέρος αυτών που αναφέρεις είναι σωστό. Διάφορες ερμηνείες και παραμορφώσεις των θετικών του Μίχα συνέτειναν στο αποτέλεσμα. Αλλά πρέπει να δεχτείς νομίζω ότι , πέραν εμπόρων κτλ , ο Μίχας δεν είχε την έξωθεν «καλή μαρτυρία» και στους κύκλους εκείνους ( συνδικαλισμό , λιμάνι ) όπου παίζουν μπάλα διαχρονικά οι του ΚΚΕ λόγω της συνδικαλιστικής του θητείας.

  Επίσης , σε αντίθεση με το τι έγινε στην Αθήνα και τη Θεσ/νίκη , ο Μίχας δεν είχε τη δυνατότητα να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις , ως κατεξοχήν «καθεστωτικός» Πασόκος. Αποδείχθηκε αυτό σε όλους τους μεγάλους δήμους με τη φυσιολογική εξαίρεση του Ηρακλείου ( Κρήτης ) . Και αυτό δεν μπορείς νομίζω αγαπητέ να το αρνηθείς.

  Τέλος να σημειώσω ότι αυτά που γράφεις δεν είναι παράσιτα… τα παράσιτα βρίσκονται αλλού : στους μεγαλοκαρχαρίες , το κρατικό μηχανισμό , τη κυβέρνηση και τα κόμματα. 🙂

 10. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Επιτρέψτε μου κι εμένα μια ιδιαίτερη καλημέρα (μετά τη γενική) στο Ζέππο, και …να τ αφήσει αυτά με τα παράσιτα και να περνάει συχνότερα, λέω εγώ.
  Απ τη μεριά μου, επιτρέψτε μου να χύσω σταγόνα δάκρυ για την ήττα Μίχα.
  Κι αυτό γιατί εξακολουθώ (ο μαλάκας) να έχω την αφέλεια να πιστεύω πως όταν στρατεύτεσαι σ’ έναν πολιτικό φορέα με το ιστορικό βάρος του ΠΑΣΟΚ
  (κι εσείς οι γύρω-γύρω @παπς καλέ μου, λέτε ότι σας φωτίσει η ευλογημένη σας άγνοια, για το ιστορικό βάρος εννοώ)
  και την κοινωνική του επαγγελία,
  δεν δικαιούσαι, διάολε, να βάζεις βέτο(ποιός είσαι κύριε καριόλη;)
  σε ότι περπατάει πετάει ή κολυμπάει από τις κεντρικές επιλογές του κόμματος στο οποίο ακριβώς στρατεύτηκες.
  Αφήστε τον λοιπόν τον π… να κάτσει στην απ έξω, να σκεφτεί σε τι μαρτύρια πρέπει να υποβάλλει την αφεντομουτσουνάρα του (ο μαλάκας), μπας και ψιλοκαταλάβει σε τι κινδύνους οδήγησαν οι μαλακίες του…

 11. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Εννοώ φυσικά «Να ΜΗ χύσω σταγόνα δάκρυ για την ήττα Μίχα…»

 12. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  @Παπς μου, ψιλο-λογικά θα μου ακούγονταν όσα παραθέτεις, αν τα συμπλήρωνες και με καναδυό ακόμα που σίγουρα ξέρεις αλλά δεν ξέρω εγώ γιατί δε λες:
  α)Οι Μαντουβαλαίοι, σύγκεινται εκ της συγκλίσεως μικρών στρατών κομματαρχαίων – μικρονονών, που προσέρχονται στη συμμαχία με το ιδιωτικό τους στράτευμα (ψηφοφόρους), το οποίο και συναποκομίζουν μεθ εαυτών «δίκην σκουτίου εκ βάμβακος» όταν δι’ οιονδήποτε λόγον λάχει να απέρχονται.
  Όχι λοιπόν με επικοινωνιακά του μαλακο-Μίχα
  (που άλλωστε ήταν ας τα να πάνε)
  αλλά με δημόσιες δεσμεύσεις των «οπλαρχηγών», αλλά και με υπόμνηση κατ ιδίαν (λέγεται μετ επιτάσεως)
  του Μαντούβαλου στον θανάσιμο εχθρό του Μιχ
  «Εγώ και στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα μπω, και θα στη φέρω καριόλη πονηρά και θα ψάχνεσαι…»,
  το 55-60% των οπλαρχηγών αυτών (τρομάρα τους!) την είχε ήδη κάνει για Μίχα.
  Εξ ού και τα υπόλοιπά σου, λυπάμαι, αλλά είναι «λογιστικά ταμάμ για περαίωση…»

 13. Ο/Η bernardina λέει:

  Καλημέρα σε όλους.

  Καταρχάς, παπούλη μου, σ’ ευχαριστώ για την τιμή του ξεχωριστού ποστ που αναφέρεται στον Πειραιά. Υποπτεύομαι ότι αν δεν υπήρχε η «κραυγή» μου, όπως λες, μάλλον δεν θα υπήρχε και το συγκεκριμένο κείμενο.

  Τώρα, ως προς τα μαθηματικά του, δεν έχω τα φόντα να σε αντικρούσω -δεν θέλω κιόλας- και το εγχείρημα θα γινόταν διπλά δύσκολο εφόσον κι εσύ σε πολλά σημεία στηρίζεσαι σε ένα αόρατο «υποτεθείσθω». Αλλά και δεν είναι αυτός ο κόμπος. Αλλού (ή μάλλον ΚΑΙ αλλού) είναι…
  Να ξεκινήσω λέγοντας ότι το βράδυ της Κυριακής με συνείχαν ανάμικτα συναισθήματα. Χαρά για το ξεβρώμισμα της Αθήνας και της Σαλονίκης, θλίψη και ντροπή για το αποτέλεσμα του Πειραιά.
  Παρακάτω.
  Το σχόλιο του Νίκιπλου των 9:24 με καλύπτει κατά απόλυτο σχεδόν βαθμό. Και εξηγεί εν πολλοίς τα «συναισθήματά μου» απέναντι στο εν λόγω υποκείμενο. (Νίκιπλε, μη σκιάζεσαι, όταν θ’ αρχίσουν να… μας «τρέχουν» θα τρέξουμε μαζί 😉 )
  Όταν έλεγα ότι ο δημαρχιακός θώκος του Λιμανιού είναι ηλεκτρική καρέκλα εννοούσα αυτά που αναφέρει και ο Νίκιπλος και ο Ζέππος. Πολλοί, και μάλιστα καλοπροαίρετοι και δοκιμασμένοι και επιτυχημένοι σε άλλους δήμους, έχουν γίνει… κάρβουνο λόγω της ιδιάζουσας περίπτωσης.
  Επίσης προσυπογράφω το σχόλιο των Κλεφτόπουλων περί γηπεδικής συμπεριφοράς ενός τεράστιου τμήματος των ψηφοφόρων (άραγε ήταν σύμπτωση που ο συνδυασμός Μαντούβαλου είχε τίτλο «Πειραιάς Πόλη Θρύλος»); Δυστυχώς στο Επίνειο τα αρχαία ρωμαϊκά ήθη ζουν και βασιλεύουν…
  Για τον Μίχα ούτε καίγομαι ούτε καιγόμουν. Λίγο πολύ την ίδια άποψη με τον Βαγγέλη έχω για το πρόσωπό του. Ούτε και μπαίνω στη λογική του «το μη χείρον βέλτιστον». Εδώ το ΠΑΣΟΚ φέρει ακέραιη την ευθύνη. Ας πρόσεχε.
  Όμως…
  Ως προς τα υπόλοιπα, τη γνώμη μου την είπα ήδη (και δη με «κραυγές», αλλά όπως έλεγε και ο σχωρεμένος ο πατέρας, «όποιος πονάει γαϊδουρινά φωνάζει») οπότε θα ήταν περιττό να επιμείνω.
  Αν χρειαστεί θα επανέλθω. Για την ώρα με… «τρέχουν» οι μέριμνες και ο επιούσιος.
  Και πάλι την καλημέρα μου.

 14. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Να με σχωρνάτε που επανέρχομαι, αλλά επειδή δεν τόχω δα ξανακάνει και πριν,
  (ή τουλάχιστο δεν το κάνω συχνά)
  θα ήθελα να πω δυο-τρία ακόμα απλά πραγματάκια, με την ευκαιρία ΚΑΙ μιας ευτυχούς (από τη μεριά μου) διαπίστωσης.
  Εξηγούμαι:
  Ο σπιτονοικοκύρης μας, ο @παπς, είναι «πλέον ή βέβαιο» ότι περιλαμβάνεται σε εκείνους τους πολίτες, που κάνοντας τους δικούς του (σεβαστούς καθ’ όλα) λογαριασμούς,
  στέκεται, αναφανδόν, απερίφραστα & καθαρά, ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην γενική επιλογή «ΠΑΣΟΚ».
  (Δε νομίζω να εγείρεται η παραμικρή επ αυτού ένσταση)
  Αυτό όμως, δεν τον αποτρέπει, ούτε από το θεωρεί εαυτόν ενεργό κοινωνικο-πολιτικό παίκτη (και όχι μόνιμα εγκατεστημένο στα θεωρεία των κερκίδων νούμερο-παρατηρητή & «προπονητή της εξέδρας») και φυσικά αναλόγως να σκέφτεται και να δρα,
  ούτε
  από το να έχει τις πολιτικές & μορφωτικές του κεραίες καλοσυντηρημένες,
  και με άθικτη & απολύτως ενεργή τη δυνατότητά τους να συλλαμβάνουν ποικίλα ερεθίσματα, και να τα μετατρέπουν σε υλικό για δευτεροβάθμια επεξεργασία, και αν το μπορεί, σε συμπεράσματα, δυναμικά εξελισσόμενα.
  ΠΡΑΓΜΑ που
  (όσο αυτονόητο και αν ακούγεται)
  ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ (δυστυχώς) στην ανάλυση, το λόγο και τα συμπεράσματα πολλών συν-σχολιαστών, φίλων και λιγότερο (φίλων).
  Ανθρώπων μάλιστα, που το λόγο ακριβώς και τις αναλύσεις τους, τις παρακολουθώ(ατυχώς το κατ εμέ)
  και σε άλλα κονάκια, και με κάνουν όλο και πιο βέβαιο σε ένα συμπέρασμα που διαμορφώνεται (και δυστυχώς παγιώνεται εντός μου) εδώ και κάμποσους χρόνους:
  Πως στο βαθμό δλδ που το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ, στη δημόσια έκφρασή του,
  ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙ
  (για την ακρίβεια, ξερνάει, και ορθότατα πράττει)
  κρούσματα χρόνιων ελιτισμών, εκλεκτικισμών, & μόνιμης αποστροφής σε ό,τι μπορεί και ενσωματώνει μια λαϊκότροπη προσέγγιση της καθημερινότητας,
  άνθρωποι με μακρά και λιγότερο ή περισσότερο διακριτή θητεία στον Αριστερό Λόγο, «αφήνονται & ενδίδουν».
  Εγκαταλείπουν δλδ εαυτούς
  (κατά τη δική μου, φυσικά πρόσληψη των ημερών μετά το 1989)
  στη βολική ερμηνευτική γοητεία
  της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στη δημόσια σφαίρα,
  σαν του μόνου που με την απλή και μόνο ύπαρξή του, μπορεί να δώσει εξηγήσεις επαρκείς(;) και άλλοθι (κυρίως)
  στο αύτανδρο ναυάγιο ιδεών, αγώνων, και (έλλειψης, απουσίας) προοπτικών.
  Εξ ου και η (εν τέλει) αντιδραστική πολιτικά (ΕΠΙΜΕΝΩ)
  αντι-ΠΑΣΟΚική εμμονή τους,
  και η περίεργη σύμπλευση με θεωρίες ύποπτων σχετικισμών
  (πχ., παρελθόν η διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς)
  και post-modern εξισωτικών ανόητων ισοπεδωτισμών
  (τύπου το μοντέλο της Μεταπολίτευσης είναι ο συλλήβδην ένοχος για όλα, και άρα δεν υπάρχει το παραμικρό θέμα με το κράτος που παράλαβε το 2004 η Δεξιά, και μ αυτό που παράδωσε τον Οκτώβρη του 09!).
  Μαλακίες αυταπόδεικτες δλδ, όλα αυτά,
  (και δη απ αυτές που δεν είναι δα και καθόλου γουστόζικες)
  Χοντρομαλακίες, που υπό άλλες συνθήκες, οι ίδιοι άνθρωποι, δεν θα τις αξίωναν με κάτι περισσότερο από ένα περιφρονητικό ανασήκωμα του φρυδιού…

  Μπορεί όμως και να κάνω λάθος.
  Μόνο που θα ήμουν ειλικρινά ευγνώμων σ’ αυτόν που θα μου τόδειχνε.
  Γιατί όσες φορές το αποπειράθηκαν, (εμού συναινούντος) ,σε ενίσχυση πιο πολύ των δικών μου συμπερασμάτων, κατάληξε το φιάσκο…

 15. Ο/Η zeppos λέει:

  Βαγγέλη δεν ξέρω ποιοί σου μετάφεραν οτι η «απομάκρυνση» Φασούλα ήταν το αποτέλεσμα «βέτο» του Μίχα. Το κόψιμο είχε αποφασιστεί προ πολλού. Ο φασούλας δεν μπορούσε να πάει παραπέρα! Είναι καλός, αγαπητός αλλά θα έχανε σίγουρα. Όμως οι πολύ άσχημοι χειρισμοί που έγιναν είναι η αιτία να «αναθέσουν» στον Μίχα να αρνηθεί να έχει στη κεφαλή του σαν αντιπεριφερειάρχη (νομάρχη με το παλιό) Πειραιά τον ψηλό, μετά την χαζή και δίχως έγκριση πρόταση του Σγουρού.

  Ίδια περιπτωση είχαμε και στις Κυκλάδες, οταν ο Μαχαιρίδης (εκλέχτηκε με την πρώτη) πρότεινε στον νυν Νομάρχη Μπάϊλα την θέση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, αλλά χωρίς την σύμφωνη γνώμη του πασοκ. Ο Μπάϊλας είναι καλός, γνωστός και εργατικός αλλά δυστυχώς «κομμένος», λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο της πολεοδομίας Σύρου. Εχει κατηγορηθεί για αμέλλεια, (υπάρχει ανάκριση σε εξέλιξη) δηλαδή οτι σαν προϊστάμενος δεν πήρε μυρωδιά τίποτα. Προφανώς δεν φταίει αλλά υπάρχει σε ισχύ γενική ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ από το πασοκ για συμμετοχή στις εκλογές ή αλλού προσώπων που έχουν οποιοδήποτε μπλέξιμο.. Του πρότεινε ο Μαχαιρίδης, δέχτηκε, το ανακοίνωσε και την επόμενη ακριβώς η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» έβαλε άρθρο σχετικά με τα μπλεξίματά του. Τότε ο Μπάϊλας παραιτήθηκε άμεσα. Βέβαια ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Κόκκινος, έχει μια πρόσφατη δεκάμηνη καταδίκη για αμέλλεια με «όφελος οικονομικό» σαν διορισμένος περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου από τον Καραμανλή και παρόλο που έγραψαν σχεδόν όλοι γι’αυτό, αυτός παρέμεινε και οι γαλάζιοι έκαναν τους κουφούς. Αποτέλεσμα ήταν να καταποντιστεί η ΝΔ στις Κυκλάδες με ένα 30%. Αλλες ευαισθησίες!

  Σαν ύστατη υποχώρηση (μέγα λάθος από το βαθύ πασοκ) ήταν μπροστά στην επιμονή του Φασούλα να δεχτούν να του προτείνουν μια ανάλογη θέση σε άλλο διαμέρισμα πράγμα που αρνήθηκε. Στον τύπο πέρασε η γνώμη του Φασούλα και η υποτονική αντίδραση του Μίχα. Οτι δηλαδή αυτός δεν τον ήθελε.. Ας ήταν ικανός να διοικήσει και να κερδίσει και μετά θα άκουγαν τον Μίχα έ;

  Εγιναν λάθη στον Περαία και θα πληρώσουν και πάλι οι γειτονιές. Ο Πειραιάς εκτός από την βρώμα, έχει τεράστια χρέη από τα παλιά, και οι Πειραιώτες πλερώνουν τα μαλιοκέφαλά τους σε δημοτικά τέλη. Ο Μίχας θα έβαζε τάξη, αυτό είναι σίγουρο!
  Δεν είναι έτσι απλά .. ποδοσφαιρικόν το ζήτημα…

 16. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Συμφωνώ με τον προ – προ λαλήσαντα.
  Άμα ο οικοδεσπότης κόψει τις κακές παρέες έχει μέλλον , μέχρι labs …γενικώς ,θα το κάνει το μαγαζί.
  Εγώ , για να βοηθήσω, ήδη ξεκινάω να του κάνω μούτρα

 17. Ο/Η bernardina λέει:

  Τροφή για (παντοειδείς) σκέψεις

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=365881&dt=09/11/2010

  Τελικά εξελέγη με 51,6…

 18. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Kαλέ μου @Ζέππο, πρέπει κι από παλιότερα να έχεις καταλάβει πως είμαι ο τελευταίος που θα δεχόμουνα χαζοευαισθησίες προσωπικές απέναντι σε αποφάσεις συλλογικών οργάνων, φορέα στον οποίο υποτίθεται πως εθελοντικά στρατεύεσαι να προσφέρεις.
  Επίσης σύμφωνοι, πως δίκαια ή άδικα, το πατριωτάκι μου ο Φασούλας, αποδείχτηκε ελάχιστος
  (δεν έλαχε να ακούσω μια καλή κουβέντα ,ρε παιδί μου, τα τελευταία δύο χρόνια για πάρτη του, παρά το γεγονός ότι παρέλαβε ένα μαγαζί «στα κόκκινα», και ο κόσμος του το αναγνώριζε, αλλά δεν μπορεί να μην υπάρχει και φωτιά, εκεί που οι πάντες βλέπουν καπνό)
  απ την αρχή, στη διαχείριση μια θέσης, που
  (εδώ που τα λέμε)
  μπόρεσε να κατασπαράξει
  (και να φτύσει και το κουκούτσι)
  ένα αποδεδειγμένο «πολιτικό θηρίο» σαν τον Στέλιο το Λογοθέτη, -το καλό παλιό φιλαράκι απ την παρανομία ακόμα-, που οι παλιότερες μεγάλες αυτοδιοικητικές του επιτυχίες, στην ίδια μάλιστα περιοχή, καθόλου δεν προέλεγαν τέτοιο άδοξο μέλλον.

  Όμως,
  ακόμα κι αν ο Μίχας είναι «αθώος του αίματος» στα απανωτά βέτο δημόσια, και με τρόπο που έδειχνε ένα απαισιόδοξο μπάχαλο, πολιτικό και οργανωτικό,
  (που μόνο παράθυρο ελπίδας δεν άνοιγε)
  και ενέργησε έτσι με απόφαση συλλογικότερη,
  η εικόνα του, αυτή που εν τέλει διαμορφώθηκε στο μυαλό και την καρδιά των πολλών,
  (πρέπει και συ να δεχτείς)
  δεν είχε την παραμικρή σχέση με την (αληθινή μάλλον) εικόνα του ικανού διαχειριστή στα δύσκολα.
  Έμοιαζε, δυστυχώς, @Ζέππο μου, με κάποιον που «την είδε», που «τον έχει παραπάρει ψηλα τον αμανέ», που πλέον «δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει»…
  (Και εν τέλει στο όνομα και για λογαριασμό τίνος;)
  Ξέρεις, σαν αυτές τις λαϊκότροπες βεντέτες, που όμως, μπορεί να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από κάποιον που είναι απ την αρχή «απέναντι».
  Και χρησιμοποιώ, βλέπεις, τόσο συχνά & έντονα τα «φαίνεται» & το «σαν»,
  γιατί εσύ ειδικά, ξέρεις καλύτερα, πως οι εκλογές, σαν τελική αναμέτρηση, δεν είναι παρά «διαχείριση συμβόλων & φαίνεσθαι».
  Ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος.
  Μακάρι η (δίκαια για πολλούς) τιμωρία Μίχα από το λαϊκό αίσθημα, να ΜΗΝ σήμαινε την επιλογή «ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ» με ό,τι ανεκδιήγητο φοβάμαι ότι συνεπάγεται για το δόλιο τον Πειραιά.
  Όμως…
  Νάσαι καλά, και να περνάς συχνότερα κι από τούτο το
  (φιλόξενο, πίστεψέ με, ίσως λιγότερο ματαιόδοξο, μόνο)
  κονάκι…

 19. Ο/Η Left G700 λέει:

  Στο θολωμένο του μυαλό
  ο κόσμος είν’ ένα χυλό,
  κάτι σκιές απ’ τα παλιά
  που τις νομίζει Αριστερά!
  .

 20. Ο/Η papoylis λέει:

  Είναι τόσο προφανή Βάγγο
  μου τα φαινόμενα που μαρτυρούν τα νούμερα που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων του Μαντούβαλου τη δεύτερη Κυριακή , των ‘οπλαρχηγών» αγνοουμένων , πήγε στο ΜιχαλοΛιάκο.

  Όλα τα υπόλοιπα είναι μικρές προφάσεις ( για μεγάλες αμαρτίες ) 🙂

  Για τα λοιπά δεν θα διαφωνήσουμε πολύ 😉
  Βέβαια για το σεντόνι της 1:16 να σου ομολογήσω ότι δεν κατάλαβα το main point

  Μπέρνυ

  Η ιστορία Πάχτα είναι πράγματι θλιβερή . Οι ανατολίτες ονομάζουν τέτοιες περιπτώσεις «κουρμπάνι» δηλαδή θυσία . Και όλα αυτά διότι ο φουκαράς ο Πάχτας προτίμησε να κρατήσει τότε το στόμα του κλειστό και ναπληρώσει ακέραια τη νύφη. Υπάρχουν και άλλα τέτοια «πράσινα» παραδείγματα και ειδικά ο πρώην εισαγγελέας και μετέπειτα ( τότε ) υπουργός κυρ Νίκος με τα καλαμπόκια για να μπορούν σήμερα να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι οι φίλοι του τωρινού μας πρωθυπουργού.

  Καλά ξηγήθηκε λοιπόν ο Πάχτας και καλή του πορεία …
  Αλλά και στο δικό μας μικρό επαρχιακό δήμο βγήκε τελικά ένας αντάρτης Πασόκος , ο οποίος ούτε στη τελευταία ώρα δεν απέλαυσε έστω και της ελάχιστης υποστήριξης από το τοπικό σύστημα , το οποίο επέλεξε να πάει με τα ( πολύ ) μεγάλα συμφέροντα της περιοχής. Δεν μπορώ να πω περισσότερα εδώ γιατί καρφώνομαι , αλλά περί αυτών δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ( ούτε θα δεχθώ κάποια )

  Ζέππο

  καλά και άγια όλα αυτά που λες , το συμπέρασμα όμως ποιό είναι ;;;
  Ήταν τελικά ή όχι ατυχής επιλογή η υποψηφιότητα Μίχα ;;;

 21. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Παιδια μια ερωτηση -ως ασχετος..
  αυτος ο Μιχαλολιακος τι σχεση εχειμε τον αλλονα τον μιχαλολιάκιο

 22. Ο/Η papoylis λέει:

  Μακρυνή συγγένεια αν δεν απατώμαι Νόσφυ….
  Για την ενδεχόμενη πολιτική συγγένεια ας ασχοληθούν άλλοι 🙂

 23. Ο/Η zeppos λέει:

  Οχι βέβαια!
  Ο Μίχας είναι ο ειδικός δήμαρχος για τον Πειραία.
  Χωρίς πολλά-πολλά θα έστρωνε την καθαριότητα σε δυο τέρμινα..
  Θα έκανε οικονομικές συμφωνίες με τον ΟΛΠ για να έχει εισόδημα από το εμπορικό λιμάνι ο δήμος.
  Θα έστρωνε συνεργασίες με τους Κινέζους.

  Αλλά οι χειρισμοί με τον Φασούλα ήταν πατάτα..
  Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να τον φωνάξει ο Γραμματέας και να του αναγγείλει το κόψιμο από την περιοχή του λιμανιού και των πέριξ… Να του εξηγήσει οτι το λιμάνι θέλει εργατιά και οχι γκλαμουριά…
  Αρκετά έγκαιρα και οχι λίγες μέρες πριν. Δεν το έκαναν και άφησαν να σέρνεται η πιθανότητα να πάει σαν «προϊστάμενος» του Μίχα.
  Ε δεν γίνονται αυτά και την πλήρωσαν οι Πειραιώτες..

  Ο Φασούλας σαν πρωταθλητής, τα πήρε και τα τέντωσε γερά.
  Εκανε οτι μπορούσε να μην βγεί ο Μίχας.

 24. Ο/Η bernardina λέει:

  Νόσφι, ως προς την ερώτησή σου,
  εδώ κολλάει τέλεια το «ούλοι οι σκύλοι μια γενιά», αλλά ας όψεται που λατρεύω τους σκύλους. Αντικατάστησε λοιπόν τη λέξη με ό,τι πιο βρωμερό μπορεί να κατεβάσει η κούτρα σου και θα είσαι μέσα.

 25. Ο/Η papoylis λέει:

  Δηλαδή για να καταλάβω ορε Ζέππο

  η επιλογή Μίχα ήταν ευτυχής , αλλά ατύχησαν οι συγκυριές ;;;

 26. Ο/Η zeppos λέει:

  «Ευτυχής επιλογή»;
  Καλό!

 27. Ο/Η papoylis λέει:

  Μου φεύγει και κανένα καλό καμμιά φορά ορέ 🙂

 28. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  καταλαβα
  οπως οι Σουρλαιοι π.χ

 29. Ο/Η papoylis λέει:

  λα φαμίλια… Νόσφυ

 30. Ο/Η nikiplos λέει:

  περίμενα να τα γράψει ο φίλτατος Ζέπος, αλλά σιώπησε ίσως γιατί κάτι παραπάνω ξέρει… εννοώ ότι με αυτά που θα έχουν δει τα ματάκια του τόσα χρόνια τώρα τι να πει?

  Ο Πειραιάς έχει δυό πολύ συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που τον διαφοροποιούσαν στα χρόνια της ευμάρειας (50-μιλένιουμ) από έτερους ελληνικούς δήμους. Τον καλό μας λιμένα και την βιομηχανική ζώνη.

  Ο καλός λιμένας δίνει εργασία σε νέους λεβέντες και καραμπουζουκλήδες που φέρουν μεν το ταπεινό επιτήδευμα του λιμενεργάτου, βγάζουν όμως ουκ ολίγα καθώς έλεγε και ο θειός μου γνωστός Μανιάτης της περιοχής… Αν και παραδόξως αριστερόφρονα τα Μανιάτικα στον Πειραιά, είχαν πάντα καλές σχέσεις με συγκεκριμένα πολιτικά στοιχεία που μόνο η κοινή καταγωγή θα μπορούσε να ερμηνεύσει… Μαζί ο καλός λιμένας συμπαρασύρει όλο το σύγχρονο λαθρεμπόριο συγνώμη, logistics ήθελα να ειπώ… Ας μην ξεχνάμε, τελώνες φαρισαίους και τη γνωστή ναυπιγοεπισκευαστική ζώνη πάλαι ποτέ κάστρο… Όλα αυτά τα ετερόκλητα πολιτικά συμφέροντα συνδέονται στον … Ολυμπιακό…

  Στην άλλη μεριά στην βιομηχανική πλευρά τα συμφέροντα αλλάζουν… εκεί κυριαρχούν οι νεότευκτοι αστοί και συνεπώς αυτοί που κανόνιζαν ποιός θα βρει εργασία στα εργοστάσια δεν είχαν καμία σχέση με τους λιμανίσιους… Εξού και η σιγουριά και δύναμη του κου Μιχάλη που στα αρβανίτικα προφέρεται Μίχος ή Μίχας. (Και ο άλλος… Μιχάλης λέγεται αλλά σέρνει και το Λιάκο μαζί του με τη γνωστή μανιάτικη κατάληξη 😉 )

  Τα υπόλοιπα γνωστές ιστορίες… με τον… ατταβισμό που προανέφερα…

  ΥΓ> Ο Φασούλας δεν ήταν παρά ένα πυροτέχνημα. Ένεκα σοβαρών προσωπικών προβλημάτων του, δεν μπόρεσε ούτε στα στοιχειώδη να βοηθήσει, όμως κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει… πρόθεση…

 31. Ο/Η Propapoys λέει:

  1. Να μην ξεχασω να παρω και μισο κιλο φετα μαλακη.

  2. Παπουλη, καλη ειναι η αναλυση σου για τον Πειραια αλλα δυστυχως δεν ειναι εντυπη αλλα ψηφιακη κι ετσι δεν μπορουνε οι αναγνωστες σου να την κανουνε χωνι για να τυλιξουνε ψαρια (γαβροι κι ετσι).
  Επισης αρκετοι εκλεκτοι σχολιαστες συνεβαλαν με τα σχολια τους στην κατανοηση της υποθεσεως με γενικο τιτλο «Πορτο Λεονε».
  Ο Νικιπλος κατι ολιγα φαινεται οτι εχει παρει το αυτι του αλλα στο περιπου.
  ΟρεΠαπουλη καλα ολοι οι αλλοι αλλα εσυ που εχεις διατελεσει διεθυντης του ΓΡΑΠΙΘΙ -με τον προεδρο να τυγχανει εξ-εχων …Βορειοπειραιωτης- επιτρεπεται να καθεσαι να κανεις αναλυσεις σαν τους παλιους μπακαληδες (οι οποιοι αφου αθροιζανε τις τιμες απο τα ψωνια στο τελος προσθετανε και την ημερομηνια) ?
  Στον Πειραια -απο την Αμφιαλη μεχρι την Μυρτιδιωτισα- ολοι και ολα εχουν ονομα αλλα ετσι και μιλησει καποιος με ονοματα υπαρχει πιθανοτητα να αποκτησει ενα «τριτο ματι» (αναμεσα στα δυο αλλα) προκειμενου ν’αποκτησει μια πιο …σφαιρικη αντιληψη!
  Ο Καημενος ο ψηλος δεν ηξερε που βρεθηκε, ουτε πως βρεθηκε εκει που βρεθηκε. Και -εκτος απ’ολα τ’αλλα- ηταν απελπιστικα αθωος για να κανει -κατα λαθος- τον δημαρχο Πειραια.
  Αγαπητοι μου αναγνωστες (που λεει κι ο Παπουλης) θα μου επιτρεψετε να σας ενημερωσω οτι ο Πειραιας ειναι ενας τοπος που το πολιτικο παιχνιδι παιχνιδι δεν παιζεται με πολιτικους ορους αλλα με αλλους.
  Τον πρασινο φυλαρχο τον εξοντωσε η φυλη των κοκκινομουρηδων της ναυπηγοεπισκευαστικης ζωνης η οποια συμαχισε με τον φυλαρχο του λοφου Βωκου διοτι ετσι επεβαλαν τα συμφεροντα τους.
  Για ολα αυτα σας παραπεμπω στο (υπο συγραφη) βιβλιο μου με τιτλο «Δια Πειραιως και σιδηρου».

  ΥΓ
  Ζεπο, εσυ μια ζωη Πειραιωτης (και κολλητος του μακαριτη του Γιαννη Πιπ.) και μου φαινεται οτι δεν εχεις καταλαβει gr (γρι) απο το τι παιζεται εδω περα.

 32. Ο/Η bernardina λέει:

  «Τον πρασινο φυλαρχο τον εξοντωσε η φυλη των κοκκινομουρηδων της ναυπηγοεπισκευαστικης ζωνης η οποια συμαχισε με τον φυλαρχο του λοφου Βωκου διοτι ετσι επεβαλαν τα συμφεροντα τους».

  Respect, προπάπου. Φιλώ τη χείρα σου.

 33. Ο/Η προγιαγιά λέει:

  Εμ , γυρνούσε με τους παράγοντες και δεν τα γραψε στην ώρα τους.

 34. Ο/Η bernardina λέει:

  Κι άκουσα μόνη μου τα εξ’ αμάξης… 😉
  Ελπίζω τώρα ο σεβάσμιος λόγος του να έπεισε μερικούς μερικούς

 35. Ο/Η papoylis λέει:

  Πατέρα

  επειδή εγώ δεν έχω τις επαφές με τους παράγοντες , όπως λέει και παραπάνω η «μάνα» ( του λόχου ) , επιχείρησα με τους αριθμούς να δείξω τι πιθανόν συνέβη στο Πειραιά. Επ’ αυτών δεν είδα αμφισβήτηση από κανένα , όπως επίσης δεν είδα κάποιον να υποστηρίζει ότι η επιλογή Μίχα ήταν «ευτυχής».
  Επίσης να πω ότι παρόμοιο σύστημα αλλαξοκωλιών υπάρχει εδώ και δεκαετίες στη Μπουγατσαδούπολη , όπως ίσως θα σπεύσουν να σε διαβεβαιώσουν ορισμένοι εδώ , αλλά η νίκη Μπουτάρη ( οριακά αλλά πάντως ) προφανώς το έθεσε στη γωνία. Εκεί είναι βέβαιο ( από τα άτιμα τα νούμερα πάντα ) ότι ακόμα και ΚΚέδες ψήφισαν Μπουτάρη. Λες αυτό να έχει να κάνει με την επιλογή του υποψηφίου 😉

  Επομένως άσε εμένα να επεξεργάζομαι τους αριθμούς και να βγάζω τα δικά μου συμπεράσματα ( και αν χρειάζεσαι χαρτί για να τυλίξεις το γαύρο να στα στείλω έντυπα ) και εσύ ασχολήσου με τους παράγοντες και τις διασυνδέσεις. Καθείς εφ’ ω ετάχθη 🙂 🙂 🙂

 36. Ο/Η Left G700 λέει:

  Σεβαστέ Προπάπου,

  Καλώς τονε κι ας άργησε! Τι θα γίνει με ‘κείνο το κεφάλαιο “Η σημασια της αριστερας στη νοηματοδοτηση της υπαρξης του νεου ανθρωπου” που μας χρωστάς; Ακόμα περιμένουμε…

  Σου φιλούμε την Δεξιάν. 😉

  Τα μελισσόπουλα

 37. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  ως νυκτόβιο ο Πατέρας θα σας απαντήσει αργότερα φαντάζομαι 😉

 38. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  τυχαια ξαναβρηκα τα ΣΤΕΚΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
  στον προπαπου

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/12/06/6-12-2007/

 39. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  και αφιερωμένο σε ολους τους παλιους φιλους και σε εκείνη την Μαρίκα που δεν ξερω τι απεγινε και μου το ειχε πρωτοχαρισει στα Στεκια του Πειραια
  ΚΑΙΡΟ

 40. Ο/Η papoylis λέει:

  Νόσφη μου

  νάσαι καλά με φτιάχνεις 🙂

  ( δεν το πήρες πρέφα ορέ ότι η Μαρίκα πέρασε προ καιρού και από εδώ ;; )

 41. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  οχιι.. Η ΜΑΡΙΚΑ;
  Δωστης φιλακια εκ μερους μου ..

 42. Ο/Η προγιαγιά λέει:

  Παπούλη, που να το προσέξει εδώ κι εμένα μ αγρίεψε στην αρχή

 43. Ο/Η papoylis λέει:

  Μάνα

  δεν το ταϊζετε καλά εκεί πάνω και μου ρετάρει ο καλός μου βουρκόλακας 😉

 44. Ο/Η προγιαγιά λέει:

  Ρε Νόσφυ γιατί έγινα προγιαγιά εγώ; Μόνο για χάρη του προπάπου; Και με τη γιαγιάκα τι θα έκανα μου λες;

 45. Ο/Η προγιαγιά λέει:

  Παπούλη δε φταίω εγώ που δεν τρώει λαχανοντολμάδες

 46. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  η γιαγιακα;;;; !!!!!!!!!!!!

  ολο το σοι εδω μαζευτηκε;

 47. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  τοσα χρονια στη ξενιτεία τους ξεχασα τους λαχανοντολμαδες..ολο στα σαντουιτς και στα μακντοναλνντς..
  πω πω..συγκινηθηκα ..ετσι μουρχεται να παιξω το φλογερόν φλαούτο

 48. Ο/Η papoylis λέει:

  Για αυτό ακριβώς είσαι και είμαστε εδώ ορέ Νόσφη , ακόμα δεν το έχεις καταλάβει ;;;

 49. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  ειμαι ολιγο αργος αλλα εν τελει αντιλαμβανομαι

 50. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  ειναι κατι σαν παρτυ-εκπληξη στο Γηροκομειο ε;

 51. Ο/Η Ενη λέει:

  Βρε σεις η Γιαγιάκα ηταν η Μαρίκα και πέρασε ινκογνιτο;
  Θυμάμαι ενα ξεκαρδιστικό με τη διαδηλώτρια, αν δεν κάνω λάθος ε;

 52. Ο/Η papoylis λέει:

  Κα Ένη

  να σας στείλω και εσάς για κούρα με λαχανοντολμάδες στη προγιαγιά 😉 🙂

 53. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  πεθυμησα το Ιμαμ μπαιλντί

 54. Ο/Η προγιαγιά λέει:

  Κι εγώ τον Ιμάμη.

 55. Ο/Η papoylis λέει:

  Αλλά στο Πειραιά Νοσφη μου δεν θα έχει τέτοια κοσμοπολίτικα … θα πέσει τσεκούρι 😉

 56. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  γιατι εδω πάνω νομιζεις δεν θα πέσει;

 57. Ο/Η papoylis λέει:

  από το κυρ γιάννη ;;;

 58. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  οχι μωρε ..
  Κοιτα ..Ποτε δεν ειχα την αφελή πίστη οτι ο ακροδεξιο Εθνολαικισμός με τα διαφορα του παραφερναλια και τις μυστικές και φανερες του εταιρειες υποχωρει ετσι ευκολα ..λογω απλώς μιας μισης εκλογικής ηττας Υπαρχει ενα απιστευτο πλεγμα συμφεροντων – ιδιωτικών και (παρα)κρατικών που θα επιμεινει και ιδιως τωρα θα ΛΥΣΣΑΞΕΙ….

  Θα δουν πολλά τα μάτια μας πριν δουμε ασπρη μέρα στην Θεσσαλονικη
  που τηνλυμαινονται εδώ και χρόνια οι δαμαλ-εθνλαικιστές και τα ποικιλωνυμα κολαούζα τους.

 59. Ο/Η papoylis λέει:

  πράσινα λαμόγια δεν είχε στο κόλπο ;;;

 60. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  οσο για τα ποικιλωνυμα κολαουζα της ακροδεξιας και τους φερετζεδες τους δες το προσφατο ποστ του Νικου Σαραντακου για την προσευχή και θα καταλάβεις (ισως και αλλα περαν αυτου …;)

 61. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

  τα »πρασινα λαμογια» ητοι το παλαιον εθνοπατριωτικό Αυριανιστικο Τομπραπασοκ -που φυσικά εδώ και καιρό στηριζουν οπως και η αυριανή τους Δαμαλους εμμεσως ή αμεσως πασοκ φυσικά και ησαν ?(ειναι..; )στο κολπο οπως και σε πολλά αλλα κολπα …

  ..ειπαμε ποικιλώνυμα κολαουζα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s