Ορίζοντας γεγονότων ( και προσδοκιών )

Κάθομαι , ελάχιστοι μου αλλά πάντα αγαπητοί , αναγνώστες και σπάω το κεφάλι μου να καταλάβω τι θα συμβεί μετά την επόμενη Κυριακή. Πώς δηλαδή θα εκτιμηθούν και θα γίνουν αντικείμενο πανταχόθεν ερμηνειών τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο τίτλος νομίζω είναι ήδη αρκετά υποδηλωτικός του γενικού άξονα των σκέψεων μου. Να εξηγήσω εδώ , για τους μη σχετικούς , ότι ο «ορίζοντας γεγονότων» είναι μια περιοχή – όριο σε μια μοναδικότητα ( singularity ) – αυτή που στη καθομιλουμένη ονομάζουμε Μαύρη Τρύπα.  Πέραν αυτής της περιοχής η βαρύτητα υπερισχύει πάσης άλλης δύναμης  ( πεδίου )  και επομένως είναι αδύνατη η παρατήρηση οποιουδήποτε φαινομένου ( γεγονότος ) πέραν μιας ακτινοβολίας Χ  που προέρχεται από  τη σύνθλιψη και διάλυση των μορίων ύλης που διαπερνούν αυτό το όριο προς τον «πυρήνα» της μοναδικότητας.

Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει το ανωτέρω «τέρας» με τα εκλογικά μας φαινόμενα ;;;

Από αυτά που αντιλαμβάνομαι , όσο αυτό είναι δυνατόν για κάποια οντότητα που έχει ήδη διαπεράσει το κατώφλι του ορίζοντα γεγονότων ,  υπογείως και συνεχώς ασκούνται οι γνωστές μικροκομματικές , μικροπαραταξιακές , προσωπικές διαμεσολαβήσεις , διαβήματα και εκβιασμοί και μάλιστα σε επίπεδο μη ιδεολογικό όπως πάντα. Από αυτή την άποψη οι εκλογές της επόμενης Κυριακής , όπου θα αποφασισθεί τελικά ποιοί θα αναλάβουν τις 11 περιφέρειες και τους 200+ δήμους που εκκρεμούν , δεν διαφέρουν από κάθε προηγούμενη σχετική διαδικασία.

Άλλωστε το καίριο στοιχείο που μπορεί τώρα να κινητοποιήσει συμπεριφορές και αποφάσεις στο μικροεπίπεδο δεν έχει καμμία σχέση με τα τάχα μου διλήμματα που θέτουν ή έθεσαν τη προηγούμενη Κυριακή οι πολιτικές παρατάξεις. Ομοίως , νομίζω , κριτήρια αρκετά αποστασιοποιημένα από τα γνωστά διλήμματα επικράτησαν σε αρκετούς από όσους εκφράστηκαν τη περασμένη Κυριακή , ειδικά στους μικρότερους δήμους .

Αν εξαιρέσουμε ένα μέρος της αποχής και των άκυρων / λευκών άλλωστε δεν είναι δυνατόν να διακριβώσει κανείς ποιά κριτήρια επεκράτησαν κατά τη ψήφο της προηγούμενης Κυριακής , εκτός και αν έγιναν επί τόπου δημοσκοπικές έρευνες τις οποίες δεν τυχαίνει να γνωρίζω.

Ας πάμε τώρα στο παρόν . Έλεγα πριν ότι αντιλαμβάνομαι να λειτουργούν στο υπόβαθρο ( ως ακτινοβολία 😉 ) όλες εκείνες οι παραδοσιακές διαδικασίες μικροσυμφερόντων , όλα εκείνα  τα ταχυδακτυλουργήματα και τα αλισβερίσια που θα ανέμενε κανείς στο τοπικό επίπεδο. Παράλληλα επιστρατεύεται κάθε δυνατή διαστρέβλωση , προβοκάτσια , παραπληροφόρηση ειδικά στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες , φαινόμενα που εκπηγάζουν και καθοδηγούνται από το εκάστοτε παρακράτος ή τους κεντρικούς πολιτικούς σφουγγοκωλάριους. Διαμορφώνεται έτσι μια μαύρη τρύπα εντός της οποίας τα υπογείως τεκταινόμενα είναι αφανή , αλλά συμβαίνουν όλο και πιό έντονα όσο πλησιάζουμε στο πυρήνα – δηλαδή στη κάλπη της Κυριακής.

Οι προσδοκίες είναι  μικρές , οι υποσχέσεις δεν είναι αξιόπιστες , τα περιθώρια καταθλιπτικά , αλλά παρ’ όλα αυτά το παίγνιο του μικροεπιπέδου λειτουργεί και μάλιστα νομίζω ότι είχε εξαρχής υπερκεράσει τα μεγαλόστομα διλήμματα που τέθηκαν.

Αυτό αντιλαμβάνεται και η κυβέρνηση , η οποία αφού ερμήνευσε κατά το δοκούν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου , αφού είδε ότι η μπλόφα δεν έπιασε , αφού κατανόησε ότι δεν μπορεί να βασίζεται στα αποτελέσματα του β γύρου για να τα χρησιμοποιήσει  ως κατάφαση στη γενικώτερη πολιτική της , στρέφεται τώρα στη προσπάθεια να εκλέξει τους κυβερνητικούς υποψήφιους με κριτήρια «αυτοδιοικητικά».

Δεν τους έπιασε τώρα ξαφνικά ο πόνος για την αυτοδιοίκηση καλοί μου αναγνώστες . Απλά διαπιστώνουν ότι οι προσδοκίες που είχαν για το αποτέλεσμα ( ειδικά μετά τη μπλόφα των γενικών εκλογών )  δεν τους βγήκαν και ούτε πρόκειται να τους προκύψουν στη συνέχεια. Εγκατέλειψαν έτσι το μπαϊράκι ( μνημόνιο – αντιμνημόνιο )  με την ίδια ευκολία που το ύψωσαν ένα μήνα πρίν , με τη δικαιολογία  ότι  οι ψηφοφόροι ήδη αποφάνθηκαν γι’ αυτό.

Αλλά οι προσδοκίες δεν αρκούν , ειδικά όταν δεν καταλήγουν σε  ευνοϊκά γεγονότα , οπότε και πάλι θα επιστρατευθεί ο ερμηνευτικός Προκρούστης για  να προσδώσει κύρος και πολιτικό εκτόπισμα στο επικοινωνιακό παίγνιο.

Αν η κυβερνώσα παράταξη μπορέσει να κερδίσει την ερχόμενη Κυριακή 6  από τις 11 περιφέρειες και έστω ένα  από τους τρείς μεγάλους δήμους μαζί με αρκετούς ακόμα μικρότερους οι μάγοι της επικοινωνίας θα ξαναθυμηθούν το δίλημμα του γιωργάπη και θα ερμηνεύσουν τη ψήφο ΚΑΙ ως αποδοχή της κυβέρνησης. Θα έχει κερδίσει τότε η «σωτηρία της πατρίδος» ΚΑΙ ( boolean ) η «τοπική αυτοδιοίκηση». Αυτό αρκεί νομίζω για να ικανοποιηθούν οι σχεδιασμοί των γιωργάπηδων.

Αν αντίθετα η κυβερνώσα παράταξη χάσει 6 ή περισσότερες περιφέρειες από τις 11 και όλους τους μεγάλους δήμους θα έχει κερδίσει μόνο η «τοπική αυτοδιοίκηση» , ενώ δεν θα ειπωθεί κουβέντα για το δίλημμα , που εν σοφία έχουν τώρα αποσύρει από τη προθήκη τους , αφού ήδη ο ψηφοφόρος  ( κατά την ερμηνεία τους ) έχει αποφανθεί στις 7 / 11 σχετικά. Θα κατηγορηθεί τότε το ΚΚΕ και η λοιπή αριστερά , δηλαδή οι συνήθεις αποδιοπομπαίοι τράγοι για το γεγονός ότι  η ΤΑ παρεδόθη εις χείρας δεξιών και ακροδεξιών ή εναλλακτικά εις χείρας ανθρώπων μη αξίων.

Ένα στοιχείο σημαντικό όπως όλοι καταλαβαίνουμε είναι το επίπεδο της αποχής και των ακύρων / λευκών , ειδικά στις μεγάλες περιφέρειες και  δήμους . Το ενδεχόμενο εδώ είναι στοχαστικό και  προς στιγμήν μη προβλέψιμο . Φαντάζομαι όμως ότι για τους μικρούς δήμους που παίζονται τα φαινόμενα αυτά θα είναι περιορισμένα για δύο λόγους :

α) στο τοπικό επίπεδο  κρίνωνται ζητήματα άμεσα και επιτακτικά

β) υπάρχει όλη αυτή η υπόγεια δραστηριότητα που περιέγραψα παραπάνω

Με μικρές προσδοκίες οδηγούμαστε εκλεκτοί μου αναγνώστες σε αυτή τη δίνη , επιταχύνουμε συνεχώς προς τη Κυριακή – πυρήνα χωρίς επιστροφή , αλλά με μόνη και ισχνή ελπίδα ότι η κρίσιμη μάζα που θα συγκεντρωθεί και θα συμπιεστεί θα αποδώσει αντί πορδής μια σουπερνόβα…. 😉

 

 

 

This entry was posted in Παίγνια στο Alkatraz, Πολιτικούρες. Bookmark the permalink.

66 Responses to Ορίζοντας γεγονότων ( και προσδοκιών )

 1. Ο/Η bernardina λέει:

  «Θα κατηγορηθεί τότε το ΚΚΕ και η λοιπή αριστερά , δηλαδή οι συνήθεις αποδιοπομπαίοι τράγοι για το γεγονός ότι η ΤΑ παρεδόθη εις χείρας δεξιών και ακροδεξιών ή εναλλακτικά εις χείρας ανθρώπων μη αξίων.»

  Θέλω ν’ αγιάσω αλλά δε μ’ αφήνει το λιβάνι, ρε παπούλη.

  Ωστε θα είναι απλώς «αποδιοπομπαίος τράγος» η αριστερά και άδικα της απονέμεται ως ένα βαθμό η ευθύνη επικράτησης δεξιών και δεξιότερων τοπικών αρχόντων, ε; Η ίδια, η κακομοίρα, δεν έχει ουδεμία ευθύνη όταν προτρέπει ψήφο κατα συνείδηση (Τσίπρας κλπ), «Ακόμα αντικαπιταλιστικότερη δράση» (;!), λευκό- άκυρο και ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ «Αλληλεγγύη ανάμεσα στις αριστερές δυνάμεις», «Να μαυρίσουμε τους υποψήφιους ΠαΣοΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ» το Αριστερό Ρεύμα. (Λαφαζάνης) ενώ την ίδια στιγμή το ΚΚΕ, πιστό στην… προαιώνια άποψή του «Τι Πλαστήρας-Τι Παπάγος, άσπρος σκύλος-μαύρος σκύλος ούλοι οι σκύλοι μια γενιά» προτρέπει τους εργαζομένους «να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους, είτε ρίχνοντας πάλι το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην κάλπη είτε με όποιον άλλον τρόπο επιλέξουν.»

  Αυτά είναι ΕΠΙΛΟΓΕΣ, παπούλη -και σεβαστές επιλογές. Δεν σε καθιστούν όμως «αποδιοπομπαίο τράγο». Γιατί η κάθε απόφαση/πράξη έχει και τις επιπτώσεις της. Και οι υπεύθυνοι άνθρωποι αναλαμβάνουν τις επιπτώσεις των πράξεών τους χωρίς να μιξοκλαίγονται…

  Όσο για τη διαφορά ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους δήμους, ειλικρινά δεν την αντιλήφθηκα. Δηλαδή οι μεγάλοι δήμοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα; Δεν παίζει ρόλο ποιος και πώς θα αναλάβει να τα λύσει; Εκεί είναι δικαιολογημένη η αποχή ή το λευκό/άκυρο;
  Πολύ φοβάμαι ότι η «υπερκομματική» αλαζονεία θα μας βγει σε κακό. Σε πολύ μεγάλο κακό… ( Και εγώ ΔΕΝ είμαι απ’ αυτούς που συνηθίζουν να προβλέπουν ;-))

  Ας μην ξεχνάμε πως η Μαύρες Τρύπες έχουν τόσο πανίσχυρη έλξη ώστε κάμπτει και απορροφά ακόμα και αυτό το ίδιο το φως…
  Άιντε να δούμε τι θα μας ξημερώσει.

  ΥΓ. Και όσο για την καυστική απάντησή σου σε λινκ που έδωσα στο προηγούμενο ποστ, πες μου πού ακριβώς διαφωνούσες με το περιεχόμενό του; Αν είχε άλλη υπογραφή θα σε ξίνιζε λιγότερο; Τότε άλλη φορά να ξέρω να βάζω μόνο τα κείμενα για να μην τα χαντακώνουν οι ρημάδες οι ανάξιες υπογραφές.

 2. Ο/Η papoylis λέει:

  Μπέρνυ

  Δεν θα κάτσω να σου εξηγήσω τώρα σε τι διαφωνώ με το Φ. Στάγκο και όλους εκείνους που προσπαθούν να βγάλουν λάδι αυτούς ( και από αυτούς ) που τώρα κάνουν πως μας κυβερνούν. Τις απόψεις μου για αυτό το loose στυλάκι των βολεμένων τις ξέρεις καλά. Βάλε απλά το λινκ , αλλά μη μου φορτώνεις ολόκληρο κατεβατό τους στα σχόλια . Άλλωστε να το αντιγράψεις κοπί παστέ χωρίς να αναφέρεις το συγγραφέα δεν στο επιτρέπει το savoir vivre σου 🙂

  Για το θέμα με τους μικρούς δήμους : Να το εξηγήσω πάλι , ότι διαπιστώσεις μόνο κάνω , δεν προτρέπω σε αποχή άκυρο λευκό κανένα. Απλά διαβλέπω ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα εκφραστούν σημαντικά σε μικρότερους δήμους για λόγους τους οποίους εξηγώ παραπάνω. Προφανώς οι μεγάλοι δήμοι έχουν τεράστια προβλήματα , αλλά εκεί είναι πιό δύσκολο να προσεγγιστεί ο κάθε ψηφοφόρος και να λειτουργήσει το αλισβερίσι , οπότε είναι πιό πιθανό να εμφανιστεί μεγαλύτερη αποχή.
  Επιτέλους δεχθείτε ότι μπορώ να κάνω μόνο διαπιστώσεις και κάποτε και προβλέψεις ( που συνήθως μου βγαίνουν αν και ορισμένοι δεν θέλουν να περάσουν από το ταμείο 😉 🙂 ) χωρίς να λαμβάνω θέση.

  Εκεί που έπρεπε κατά τη γνώμη μου ( Δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης ) το έκανα νομίζω . Μη περιμένεις από μένα να υπερθεματίσω για Μίχα και Τεστοστερόνη 🙂 δεν μπορούν να τα έχουν όλα ή τίποτα εκεί στην Ηρώδου ( του κρΑττικού )

 3. Ο/Η bernardina λέει:

  «Άλλωστε να το αντιγράψεις κοπί παστέ χωρίς να αναφέρεις το συγγραφέα δεν στο επιτρέπει το savoir vivre σου»
  Ασφαλώς. Εξ ου, ακριβώς, και αναφέρω:

  “Τι θα κάνεις στον δεύτερο γύρο; Θα βάλω μουστάρδα
  11/11/2010

  του Φίλιου Στάγκου»

  «Επιτέλους δεχθείτε ότι μπορώ να κάνω μόνο διαπιστώσεις και κάποτε και προβλέψεις ( που συνήθως μου βγαίνουν αν και ορισμένοι δεν θέλουν να περάσουν από το ταμείο ) χωρίς να λαμβάνω θέση»

  Επιτέλους κατάλαβε ότι, θες δε θες, ορισμένες διαπιστώσεις και προβλέψεις ΕΙΝΑΙ θέσεις ακόμα κι όταν δεν τις αντιλαμβάνεσαι ως τέτοιες… 😉

 4. Ο/Η Ενη λέει:

  Bernardina
  Ναι σε ΟΛΑ 🙂

 5. Ο/Η papoylis λέει:

  Ορέα Μπέρνυ μου

  Αυτό που δε μας λέει ο αξιόλογος κατά τα άλλα κονδυλοφόρος είναι πού να τη βάλουμε τη μουστάρδα , γιατί τόσα χρόνια μας τη βάζουν στο κώλο ( και είναι και καυτερή παναθεμά την ) και θέλουν τώρα να μας πείσουν ότι θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να τη χρησιμοποιούμε.
  Βέβαια σε καμμία περίπτωση δεν θα δεχθούν να τη βάλουν στο δικό τους και ακόμα περισσότερο στον αντίστοιχο αυτών που τους πληρώνουν να γράφουν τέτοιες εξυπνάδες .

  Να το θέσω αλλιώς λοιπόν ( για να αποκτήσει και χαρακτήρα θέσης ) .
  Όταν επιτέλους ένας ( έστω ένας ) από τους πολιτικάντηδες που μας κυβέρνησαν επί δεκαετίες πάει στη φυλακή , όταν ένας ( 1 ) από τους μεγαλοκουμπάρους και εργολάβους που μάσησαν δις στην Ολυμπιάδα ( με μουστάρδα τον ιδρώτα και το αίμα των μεταναστών εργατών ) πάει στα σίδερα , όταν ένας ( 1 ) από τους τραπεζίτες , τα λαμόγια στυλ Ασπις Ψωμιάδης και τους μεγαλοπαράγοντες που μάσαγαν τα μπόνους βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να του κατάσχουν και τα σώβρακα , όταν ένα ( 1 ) από τα καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά διαλυθεί και ξεπουληθεί , όταν ανακοινωθεί ένα ( 1 ) όνομα πολιτικού από αυτούς που τα έπαιρνα χοντρα από τη Ζήμενς ( όχι τα φραγκοδίφραγκα – καραγκιοζηλίκια με το … στρατηγό και το μαντέλι ) , όταν βρεθεί ποιός και γιατί έστησε και επωφελήθηκε από το μεγαλύτερο κατά τη γνώμη μου σκάνδαλο ( εκείνο των υποκλοπών ) και τον κλείσουν ισόβια να σαπίζει ( το θυμάσαι εκείνο το κορωνιά ;; ) , όταν επιτέλους βγεί στο φως τι ακριβώς έγινε με το Βαλτοπέδι και ξεδιαλυθεί το σύμπλεγμα για να πάνε ( χωρίς παραγραφές ) οι υπαίτιοι βαθειά στα σίδερα , όταν τη πληρώσουν επιτέλους οι εμπνευστές των δομημένων , οι πολιτικοί παπαγάλοι του Χρηματιστηρίου ….όταν ……. όταν….

  …. τότε να έρθει ο καλός κυριούλης να μου μιλήσει για μουστάρδες , γιατί αλλιώς θα του τη βάλω εγώ εκεί που ξέρει !!!

  Και όλα αυτά γιατί χαριεντιζόμαστε τόσο καιρό με το εφικτό και το τάχα μου αναγκαίο , αλλά τη μουστάρδα στο κώλο τη τρώμε όπως πάντα εσύ , εγώ και μερικοί εκατομμύρια άλλοι εκειπέρα. 🙂 😉

  ( Γιατί και αυτές οι διαπιστώσεις μπέρνυ μου μπορούν να αποτελούν πολιτικές θέσεις ακόμα και αν κάποιοι δεν θέλουν να τις αντιλαμβάνωνται ως τέτοιες… 😉 )

 6. Ο/Η papoylis λέει:

  Κα Ένη μου

  μόλις τώρα το είδα 🙂

  κάτι σαν να ψηφίζετε προϋπολογισμό ένα πράμα , κρατήστε και καμμιά επιφύλαξη , έτσι για τα προσχήματα !! 😆

 7. Ο/Η Left G700 λέει:

  ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ(*) ΔΗΛΩΣΗ

  Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να υπενθυμίσουμε προς πάντα ενδιαφερόμενον/ην πως, όταν σε χειροκροτούν οι αντίπαλοί σου, κάτι δεν πάει καλά… 😉

  (*) Κλειστόν λόγω της μεσημβρινής διακοπής. Επιστρέφουμε αμέσως.

 8. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες

  σας το έγραψα και στο άλλο ποστ

  Θα πάτε ορέ να ψηφίσετε καμίνη , και τις προσωρινές δηλώσεις ( του ΦΠΑ ) να τις αφήσετε , γιατί πλάκα πλάκα πρέπει με κάποιο τρόπο να εκφραστούμε εκεί που στοιχειωδώς αξίζει το κόπο , υπάρχουν και πιό επείγοντα από το να καταδικαστεί ολούθε και παντοιοτρόπως το μουνιμόνιο 🙂 😉

 9. Ο/Η Β. Δ. Καργούδης λέει:

  Παπούλη μου, πολυξύνεσαι βλέπω εσχάτως, και σύ καί τινες άλλοι, για ονείρατα, βολέματα και βολεμένους,
  οπότε κανονικά, θα πρέπει να είσαι και έτοιμος να την χοντρο-ακούσεις…
  Αλλοιώς, ψάξε πάλι να ανεβάσεις κανένα ποστ για μπλόφες…και μπλοφαδόρους.

  Όσο για τις προβλέψεις, κάτι είπα στο φιλαράκι σου τον επίσης φίλτατο @Μαυροπρόβατο για ποσοστά και συμμαχίες, κι απάντηση, εισέτι…δεν γροικώ.
  Κι ύστερα μην ξεχνάς, πως με τα προγνωστικά, μετράει και το από πού τα κάνει κανείς:
  Μέσα από το γήπεδο, απ’ την κερκίδα ως φιλοθεάμων, ή απ το δρόμο σαν περαστικός.
  Εσύ διαλέγεις..

 10. Ο/Η papoylis λέει:

  Βάγγο

  εγώ προγνωστικά δεν έκανα για το αποτέλεσμα , αλλά μόνο για το προσδόκιμο του αποτελέσματος και την τυχόν ερμηνεία του.

  Η μπλόφα παλληκαρά μου ήταν καραΜΠΛΟΦΑ καραμπινάτη και όλα αυτά που λες σχετικά είναι για άλλων κατανάλωση. Όσοι έχουν στοιχειώδη αντίληψη καταλαβαίνουν.

  Παίξε επομένως την ( εντός του γηπέδου ) μπάλα σου και κάνε και τις προβλέψεις σου . Αν είναι σαν κι αυτές του ΠΑΠΑΚ για τα έσοδα , την ανεργία , τη περαίωση και άλλα ορέα , ή σαν τα προγνωστικά που κάνανε οι μεταμοντέρνοι για το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής άστα να πάνε.
  Σέβομαι και τη στάση σου και τον αγώνα σου , σεβάσου όμως και εσύ ότι σ’ αυτό το λούκι ΔΕ θέλω να μπω ( αν και μου δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία ) . Θα σας παρακολουθώ από το δρόμο ( με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στη πορεία )

 11. Ο/Η bernardina λέει:

  Kλεφτόπουλα,
  όταν επιστρέψετε διαβάστε κι αυτό:

  Επειδή ο μόνος που «χειροκρότησε» μέχρι στιγμής στο παρόν ποστ είναι η Ένη -και «χειροκρότησε» δική μου τοποθέτηση (επικρότησε θα ήταν πιο σωστό ρήμα, αλλά ας πάει και το παλιάμπελο, δεν κάνουμε μαθήματα ελληνικών τώρα…), εκλαμβάνω τη σπόντα ως απευθυνόμενη προς εμένα και σηκώνω από κάτω το γάντι.
  Δηλώνω λοιπόν ευθαρσώς και έχουσα επίγνωση των συνεπειών του νόμου, ότι «αντίπαλός» μου -και μάλιστα «θανάσιμος»- είναι μόνο η Δεξιά και η Δεξιότερη. Όχι η Ένη. Με την Ένη και τους ομοϊδεάτες της συχνότατα διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως και εντόνως, και ποτέ δεν δίστασα να εκφράσω τη διαφωνία μου. Ρωτήστε και τους ίδιους. Αντίπαλοι (δηλαδή εχθροί μου) όμως δεν είναι, όσο κι αν θα το ήθελαν πολλοί και πολύ…
  Εξ ου και στο επίμαχο θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών εξέφρασα ανοιχτά και μαχητικά την υποστήριξή μου σε συγκεκριμένα πρόσωπα που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Και φυσικά χωρίς να έχω να κερδίσω προσωπικά τίποτε απ’ αυτό. Και καυτηρίασα τη στάση της Μητέρας Αριστεράς και των εκφάνσεών της, που για μια ακόμα φορά αρκέστηκε στο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, τον φτηνό καταγγελτικό λόγο, την στείρα αντι-μνημονιακή στάση ενόψει δημοτικών εκλογών (ενώ καλά καλά δεν ξέρουμε αν θα περνάει η σκουπιδιάρα να μαζεύει τα σκουπίδια) και την εκ του ασφαλούς, άκοπη και ανέξοδη κριτική. ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ. Και όπως πάντα, αναλαμβάνω απολύτως την ευθύνη της κριτικής μου.
  Σαφές;

 12. Ο/Η Ενη λέει:

  Παπούλη
  Τι να πω. Τα λόγια της Μπερναρντίνα με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη. Με την απλή λογική που συνιστα και μια ειλικρινη δήλωση. Πρός τι, τα τσιτάτα της διχόνοιας;
  Με το περιεχόμενο του λινκ, που αφορά ειδικα την πολιτική σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας, δεν βλέπω επίσης γιατί να διαφωνήσω.Ομως πάντα στα δημοσιεύματα δεν συνδέω ντε και καλά το «περιεχόμενο του κειμένου» με τον συντάκτη. Αλλωστε οι πολιτικοί συντάκτες ειναι συνήθως «περιδιαβαίνοντες ομιλοι» οπότε μόνο το συγκεκριμένο κείμενο εγκρίνει κανείς.
  Θα έλεγα σε ολες τις σκανδαλώδεις υποθέσεις που περιέγραψες που δεν υπήρξε τιμωρία, να συμπεριλάβεις και ολες αυτές απο τη δεκαετία του 40-50 και μετά……
  για να υπάρξει και η συνέχεια……. και η γνώση για πολλους που ισως αγνοούν πολλά γεγονότα.

 13. Ο/Η papoylis λέει:

  Δυστυχώς κα ¨Ενη μου για τα διάφορα σκάνδαλα , εγκλήματα και απατεωνιές της περιόδου πριν και λίγο μετά τη μεταπολίτευση δεν έχουμε ενώπιους τους αυτουργούς , παρά μόνο μερικούς κατιόντες που δικαίως δεν μπορούν να φορτωθούν με τις αντίστοιχες ευθύνες.

  Αντίθετα , για όλα αυτά που ανέφερα καθώς και ( προσθέτω ) για την εξωφρανική από μέρους του Δάμαλου εξαπάτηση του λαού σχετικά με τη κατάσταση της οικονομίας , για την εγκληματική αμέλεια ( ; ) των δεξιώνε αλλά και των πρασίνων για τα δάση και το περιβάλλον κάποιοι επιτέλους θα πρέπει να πληρώσουν. Οι περισσότεροι απο τους υπευθύνους ασκούν και σήμερα πολιτική ή επιχειρηματική δραστηριότητα και προστατεύονται είτε από τη παραγραφή είτε από την κατάλληλα επεξεργασμένη νομοθεσία , αλλά και την οικονομική και πολιτική δύναμη που έχουν συγκεντρώσει τόσα χρόνια. Να δώσω ένα παράδειγμα : ο γιωργάπης , ως τότε ΥΠΕΞ δεν ήξερε τίποτα για τις υποκλοπές ;;;;;
  Μπορεί να είμαστε φουκαράδες και γκρινιάρηδες κα Ένη μου , αλλά δεν τρώμε άλλα φούμαρα 🙂 🙂

 14. Ο/Η nikiplos λέει:

  όταν βρεθεί ποιός και γιατί έστησε και επωφελήθηκε από το μεγαλύτερο κατά τη γνώμη μου σκάνδαλο ( εκείνο των υποκλοπών ) και τον κλείσουν ισόβια να σαπίζει ( το θυμάσαι εκείνο το κορωνιά ;; )

  Μα αντίθετα με διάφορους χειρισμούς, χαρίστηκε στον συμπαθή πιλότο μαχητικών και το πρόστιμο που είχε επιβληθεί. Ουσιαστικά η εταιρία του εξαγνίστηκε με κυβερνητική παρέμβαση! Σκάνδαλο ουδέποτε έγινε…

  Συν τοις άλλοις τους επιτράπηκε να κάνουν αποθήκευση των δεδομένων (για οικονομικούς λόγους) εκτός της χώρας. Που σημαίνει απλά ότι μπορεί να αποθηκεύονται στις ΗΠΑ στοιχεία και προσωπικά δεδομένα, κλήσεις και πολλά άλλα που μεσολαβούν απο κέντρα της εταιρίας (ή θέλει κάποιος ισχυρός να μεσολαβήσουν 😉 ) χωρίς τη μεσολάβηση, συμμετοχή ή συναίνεση των ελληνικών αρχών.

 15. Ο/Η Left G700 λέει:

  Από τότε που αρχίσαμε να παρακολουθούμε τα πράγματα, με πρώτη εμπειρία τις δημοτικές του 2002, θυμόμαστε το ίδιο τροπάρι! «Η Αριστερά τα κάνει πλακάκια με τους δεξιούς και τους δίνει τους δήμους και τις νομαρχίες». Φυσικά, μια τέτοια προσέγγιση έχει το θεωρητικό της υπόβαθρο στη γνωστή συγγένεια των δυο άκρων, του μαύρου και του κόκκινου φασισμού και τα λοιπά υποπροϊόντα των ψυχροπολεμικών think tanks. Σ’ εμάς, η θεωρία πήρε νέα πνοή μετά το «μαύρο ’89».

  Το παιχνίδι του β´ γύρου είναι ένα παιχνίδι lose-lose για την Αριστερά. Πώς δραπετεύεις από αυτό με τις λιγότερες απώλειες; Τρεις πιθανές απαντήσεις:

  α) Ναι σε όλα (όπως λέει και η Ένη, χαζή είναι να πει όχι; 😉 ). Δηλαδή, μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ κατά της Δεξιάς. Σ’ αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ μεταμορφώνεται, από ένα «μαγαζί αριστερή γωνία» που ανταγωνίζεται ένα άλλο «μαγαζί δεξιά γωνία», σε κόμμα της Αριστεράς. Ορέα!

  β) Όχι σε όλα (όπως λένε όλα τα κόμματα της Αριστεράς). Σ’ αυτή την περίπτωση η Αριστερά μεταμορφώνεται σε ιεχωβά που προτιμάει να πεθάνει παρά να δεχθεί μετάγγιση αίματος.

  γ) Κρίνουμε κατά περίπτωση (όπως λέει ο товариш Яков, κι από κοντά και πολλοί άλλοι κι εμείς ανάμεσά τους). Σ’ αυτή την περίπτωση, η Αριστερά, όχι μόνο δεν μεταμορφώνεται σε τίποτε διαφορετικό από αυτό που είναι, δηλαδή εξακολουθεί να είναι στη θέση του αδύνατου μαθητή που το δέρνει ο χοντρός συμμαθητής του, αλλά, επιπλέον, είναι υποχρεωμένη να σπάσει το κεφάλι της για να εκτιμήσει σωστά, κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, που πρέπει να πει ‘όχι’ και πού ‘ναι’.

  Στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση, κάνεις «πολιτική αρχών». Δηλαδή (και συμπαθάτε μας για την έκφραση), αρχίδια πολιτική.

  Στη δεύτερη κάνεις πολιτική σκέτη. Διαλέγετε και παίρνετε.

  Κάπως έτσι τα βλέπουμε εμείς και κάθε διαφωνία συζητήσιμη.

 16. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλη bernardina,

  Μήπως έχεις μείνει ακόμα στην εποχή της Β’ Διεθνούς. Κάτι είχε αναφέρει περί Κάουτσκυ ο товариш Яков τις προάλλες!… 😉

  Τα λέμε (товариш, εσύ, είπαμε: μη το βλέπεις αυτό! 😉 )

 17. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович Павлов,

  Ελπίζουμε, το γεγονός ότι δεν μπορούμε, με όλο το σεβασμό, να ακολουθήσουμε την προτροπή σου περί Καμίνη, να μη σε κάνει να νομίζεις ότι στη γενική θεώρηση των πραγμάτων διαφέρουμε. Εκτός κι αν φοβάσαι μη σε πουν συνοδοιπόρο «πεπλανημένων μειρακίων»!… (Μη πετάξεις καμιά ντομάτα! Πλάκα κάνουμε!).

  Увидимся

 18. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΩΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  η αριστερά τα τελευταια χρόνια ( και αναφερομαι κυριως στο Συριζα αλλά οχι μόνο -πατνως οχι στο ΚΚΕ που ετσι κι ελλιως δεν αυτοπροσδιοριζεται ως αριστερα αλλά ως -οπως πάντα -»ενα ειν το Κομμα » και τραβά την ανηφορα της Κανέλη και των λοιπών τηλεοπτικών αστερων της μαγκιας ) εχει αυτομεταβληθει απο πραξη σε ταυτοτητα .. Κλειστή ταυτοτητα

  Την ενδιαφερει κυριως να διαφυλαξει την εικονα της .. Δηθεν αμολυντη.. Χωμένη μες τους μυθους του ασπιλου Ντοριαν Γκερυ .. Παλιμπαιδισμοι Φουλαρια παλαιστινιακά , »αιωνια νιοτη»… Οσο αποσπαται απο την παραγματικοτητα τοσο βουλιαζει μες τις φανατσισωσεις της ..Και φυσικά καθώς μεγαλο μερος της (του Συριζα ειναι Κνιτογενής) παραμένει η επιθυμια επιστροφής στην αγκαλια του μεγαλου πατρος ως Ασωτοι υιοι …
  Και φυσικά ο πατηρα αρνειται ..και οσο αρνειται τοσο η επιθυμια μεγαλωνει
  Να ξαναχωθουνε στο καβουκι . Να λουφαξουν ξανά στη μεγαλη Φωλια .. Να αναμασουν τα τραυματα τους και να ναρικισσευονται με την αυτομυθοποιηση τους : »εμεις δεν ειμαστε σαν κι εσας » »δεν πουλάμε τους αγωνες μας κλπ »
  Και ομως
  Οσο περισσοτερο βυθιζονται στους μυθους οσο περισοοτερο Βουλιαζουνστο Πορτραιτο τους Τοσο περισσοτερεο

  Μας πουλανε ..
  Στη πιο κρισιμη στιγμή

  (ΟΠΩς ΣΤΗ ΤΑΙΝΙΑ του Κεν Λοουτς γΗ ΚΑΙεΛΕΥΘΕΡΙΑ- ΟΙ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΙ ……..)

  Οταν ο ανοιχτος και ξεσαλωμένος ΦΑΣΙΣΜΟΣ τυπά στην Δημοκρατια μας μεσα απο την Κεκροπορτα τοσο περισσοτερο μας πουλανε..
  εριζοντας για το Φυλλο των αγγέλων και αριστανοντας τους Αγνους και ασπιλους
  ενω εμεις πεθαινουμε σαν Χωρα

 19. Ο/Η Ενη λέει:

  Παπούλη
  Δεν εννοω να καταγραφουν ονόματα, ομως καραμπινάτα σκάνδαλα επι Δεξιας υπήρχαν,οπως Πεσινέ ας πούμε, ομως εχουν «παραγραφει» απο τη μνήμη αριστερων τε και δεξιων βεβαίως. Ισως στην Ιστορία……
  Το σκάνδαλο των υποκλοπών εγινε επι ΝΔ και απο οτι θυμαμαι υπήρξε μέγα θέμα στη Βουλή. (Ομως πάντα κι΄ενα αντιΓΑΠ θα αναφέρεις)……..

 20. Ο/Η Ενη λέει:

  LeftG700
  Aυτή η τακτική να υπονοείται πάντα μια άλλη «υπόγεια και υπουλη διεργασία» ειναι ο,τι χειροτερο για να διαμορφώνονται πολιτικα συμπεράσματα.
  Βρε κρητικόπουλα, μια πλήρως ειλικρινής και προσωπική άποψη για τα λεγόμενα της Bernardina, το μεταμορφώσατε σε «μεταμόρφωση» ολόκληρης μιας πολιτικής δύναμης λες και λειτουργούν οι μηχανισμοί των «υπογείων διεργασιών».
  Θα σας έλεγα, με ολη την καλή πίστη, μην εμπιστεύεσθε τις μεθόδους της καχυποψίας για οτιδήποτε. Υπάρχουν και εκφράσεις στη ζωή που δεν ειναι καθοδηγούμενες αλλά εντελώς αυθόρμητες με την καθαρότητα της προσωπικής άποψης, ανεξάρτητα απο τις πολιτικές επιλογές του καθενός.
  Αλλά το φταίξιμο δεν ειναι δικό σας, ειναι οτι οι κομματικοί «ινστρούχτορες» (ολων των κομμάτων), δηλητηριάζουν τις σκέψεις με καθοδηγούμενα συμπεράσματα που πόρρω απέχουν απο την πραγματική ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. (οχι τις κοινωνικές σχέσεις της θεωρίας). 🙄

 21. Ο/Η papoylis λέει:

  Κα Ένη

  μάλλον η μνήμη σας είναι ασθενής ή επιλεκτική

  Οι υποκλοπάδες αποκαλύφθηκαν επί Δάμαλου , αλλά είναι σκάνδαλο διαρκείας από την εποχή πριν το 2004 , όταν στηνόταν ο μηχανισμός «ασφαλείας» . Στην επιτροπή που έγινε στη Βουλή , εκ των υστέρων και αφού όλα τα αποδεικτικά στοιχεία είχαν ‘πετάξει» πασόκοι και νουδούληδες κάναν τεμενάδες και μούγκα , γιατί αυτά σχεδιάστηκαν στήθηκαν και λειτούργησαν κοινή συναινέσει. Και ο τότε ΥΠΕΞ είναι μάλλον απίθανο να μη γνωρίζει…. Είπαμε , μπορεί να είμαστε δυσκοιλιοι , φουκαράδες , γκρινιάρηδες , αλλά φούμαρα δε τρώμε.

  Νίκιπλε

  έτσι ακριβώς είναι , αλλά ποιός να ακουμπήσει πχ την Έρικσον ;;; το παιδάκι όμως παραμένει «αυτοκτονημένο» 😉

  Λέφτηδες

  στο σχόλιο σας σχετικά με τη σχέση Αριστεράς και Πασοκ βρήκα πολλά για να συμφωνήσω. Όσοι σήμερα σκίζουν τα ιμάτια τους για τη στάση της αριστεράς θα πρέπει να θυμούνται ότι σε παλαιότερες εποχές , σε πολλές περιπτώσεις στη ΤΑ υπήρξαν συνεργασίες και συμπλεύσεις , αλλά συχνά ο μόνος που τελικά επωφελούνταν ήταν ο ελέφαντας , ενώ τα βατραχάκια κατέληγαν χαλκομανίες.
  Υπάρχει μακρά πείρα από τις «συνεργασίες» αυτές και ευθύνες εκατέρωθεν , αλλά τη κύρια ευθύνη έφερε και φέρει μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

  Νόσφυ

  ειδικά για το ΚΚΕ δεν έχω να πω παρά μόνο ότι πράγματι με τη πολιτική του έχει βοηθήσει τη δεξιά σε αρκετές περιπτώσεις και στη κεντρική πολιτική σκηνή , αλλά και στη ΤΑ. Αλλά θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου ότι πρόκειται για μαγαζί γωνία που διαμορφώνει τη πολιτική του με βάση την ανάγκη να παραμείνει αυτό που έγινε , δηλαδή μαγαζί και επομένως όσοι εκ των πρώην κνιτών συριζαίων και συνάδων έχουν ονειρώξεις για ενότητες και κεντρικές συνεργασίες ( εκτός αυτών που θα μπορούσαν ίσως να επιτευχθούν στη βάση ) θα μείνουν με το …εργαλείο στο χέρι. Η μοναδική δυνατότητα να αλλάξει πολιτική και κατεύθυνση το απολίθωμα είναι να χάσει ψήφους , οπαδούς , υποστήριξη , κουπόνια σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και τα επαγγελματικά εκεί στελέχη να αρχίσουν να ανησυχούν.
  και αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν η υπόλοιπη αριστερά βρεί ένα έδαφος συνεννόησης και μια ελάχιστη πλατφόρμα δράσης και συσπείρωσης , όπως περίπου το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ . Αυτό βέβαια απέτυχε γιατί τα μαγαζάκια αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων. Η πραγματικότητα όμως πιέζει και ο πολίτης δεν θα βρεί απάντηση στη γυμναστική του ΚΚΕ , που από τις 15 ξεκινά τη «Λαϊκή Αντεπίθεση» . Θα υπάρξουν όμως οι άνθρωποι , οι ηγέτες και η θέληση να διαμορφωθεί ένα νέο μέτωπο δυνάμεων ;;; Ο καιρός θα δείξει 😉

 22. Ο/Η Ενη λέει:

  Παπούλη,
  Αυτά που θυμάμαι ειναι τις τηλεφωνικές υποκλοπές του Πρωθυπουργου και των τηλεφώνων του (του ΚΑΚ δηλαδή ,η προσωνυμία Δάμαλος δεν ειναι γνωστή στο πανελλήνιο), οπως και τις δικαιολογίες του υπουργού του, δημόσιας τάξης με αναρτημένα στην τηλεοραση σχέδια που «επεξηγούσαν» την πηγή των υποκλοπών, χωρίς ομως να την κατονομάζουν.
  Κατόπιν αυτών επρεπε ο καθένας να δίνει τη δική του ερμηνεία. :mrgreen:

 23. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  το σκαναδλο τω υποκλοπων ηταν το μεγαλυτερο στην μεταπολεμική μας ιστορια .. Πολύ μεγαλυτερο κια απο τα Δομημένα τα ομολογα .. Πολύ μεγαλύτερο και απο κεινο με τον Ζαχόπουλο (οπου η μόνη που πηγε φυλακή ηταν το θυμα η Τσεκου)
  μεγαλυτερο ακομα και απο το σκανδαλο με τιςΦωτιες του 2007 οοπου το μόνο που σκεφτηκε η Δαμαλοπαρεα για να συγκαλύψει τις ευθυνες της ητνα η Ασυμμετρη απειλή και το πώς θα μοιρασει τριχιαλιαρα και δεκαχιλιαρα προεκλογικά απο τα λεφτα των αλλων
  αναλογο του γουωτερ γκαιητ που εριξε τον προεδρο Νίζον .. Αφορουσε ομως τα ανθρωπινα δικαιωματα και μια κοινωνιαπου εχει μαθει να μην τα υπολογιζει το εγραψε στα……. α της

 24. Ο/Η Ενη λέει:

  Eν πάση περιπτώσει, εναν εκνευρισμό τον διαισθάνεται κανείς τώρα τελευταία. Ψυχραιμία. Από Δευτέρα θα τα «αναλύουμε λεπτομερώς».
  υγ
  Παπούλη, Συμπληρωματικά με το προηγούμενο σχόλιο μου και την «αυτοκτονία» του υπαλλήλου που αναφέρεις, κι΄αυτο το γεγονός δεν ηταν την ιδια περίοδο των υποκλοπών και της διακυβέρνησης της ΝΔ;
  Θα μου πείς τι ρωτάς. Η απάντηση ειναι μόνιμη και διαρκής, ,ως συνήθως ,ΝΔΣΟΚ, δυστυχώς.

 25. Ο/Η bernardina λέει:

  «Το παιχνίδι του β´ γύρου είναι ένα παιχνίδι lose-lose για την Αριστερά. Πώς δραπετεύεις από αυτό με τις λιγότερες απώλειες;»

  Κλεφτόπουλα,
  το παιχνίδι γενικώς για την αριστερά όπως κατάντησε είναι lose-lose. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν αρκεί να δραπετεύεις με τις λιγότερες απώλειες. Αν ΑΥΤΟ είναι το μόνη της μέλημα, ας βάλει και το άλλο πόδι στο φέρετρο να καρφώσουμε το καπάκι και να ψάλλουμε την εξόδιο ακολουθία.
  Με κατηγορείτε οτι έχω κολλήσει στη Β’ Διεθνή. Ώστε έτσι, ε; Ενώ όλοι οι άλλοι έχουν ξεκολλήσει και μεγαλουργούν υψιπετώντας. Άσε δε κάτι ποστάκια που διάβαζα πρόσφατα περί υπέρβασης κάποιων σχισμάτων. Μάλλον στον ύπνο μου θα τα είδα φαίνεται…
  Εκτός αν, όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι, την κάνουμε όλοι με πλάγια πηδηματάκια για να μη λερωθούν τα χέρια μας από την επαφή με την φτου κακά επάρατη εξουσία και μας ζητήσουν τα ρέστα οι άσπιλοι, αμόλυντοι και άχραντοι ή μήπως δεν μπορούμε μετά να κριτικάρουμε αφ’ υψηλού εκείνους που βάζουν το κεφάλι τους στον πάγκο του χασάπη.
  Οκέι -αν αυτές είναι οι «φιλοδοξίες» μας count me out. Με την υποκρισία ποτέ δεν τα πήγαινα καλά, άλλωστε. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο αγώνας για την κοινωνική αλλαγή είναι διαρκής, έχει σκαμπανεβάσματα, στροφές, πισωγυρίσματα, ακόμα και αγκυλώσεις -το μόνο που ΔΕΝ αποτελεί, είναι πεδίο απλής προσωπικής έκφρασης και «να ‘χαμε να λέγαμε».

 26. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλη Ένη,

  Μόλις τώρα αρχίζουμε και συζητάμε και , ίσως, κάποιες εκατέρωθεν παρανοήσεις να είναι αναπόφευκτες. Όμως νομίζουμε ότι το πήγες λίγο μακριά! 🙂

  Σε καμία περίπτωση η συνοπτική έκθεση του πώς βλέπουμε το σχετικό ζήτημα των συνεργασιών εν όψει β’ γύρου δεν σχετίζεται με το πρόσωπο της bernardinas. Για όνομα! Εκεί μιλάμε για γενική, κεντρική, πολιτική στάση. Το σύντομο χιουμοριστικό σχόλιο προηγουμένως ήταν προς την bernardina, δηλαδή σε επίπεδο ενός ατόμου. Μη το μπερδεύουμε! Άλλο παράδειγμα:

  Έχουμε μιλήσει κι εδώ κι έχουμε χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ ‘πολιτικό αντίπαλο’. Και στην προσφώνηση σε αποκαλούμε φίλη Ένη. Άλλο οι γενικές πολιτικές απόψεις, άλλο εμείς μέσα εδώ. Αυτό δεν το ξεχνάμε. Μη το ξεχνάς όμως κι εσύ!… 😉

  Τα λέμε

 27. Ο/Η Left G700 λέει:

  ΥΓ Εννοούμε, μη το ξεχνάς πως δεν το ξεχνάμε.

 28. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλη bernardina,

  Θα απαντήσουμε λίγο αργότερα. Τώρα, παίρνουμε απλώς τον λόγο για να πούμε:

  Αμάν, τι εύφλεκτο μπαρούτι είσαι βρε παιδί μου! Φανταζόμαστε πως όταν πηγαίνεις στο βενζινάδικο να φουλάρεις θα λένε «κυρία μου έχετε την καλοσύνη να απομακρυνθείτε μέχρι να κάνουμε τη δουλειά μας;»! 🙂

  (Товариш Яков, τι οδηγίες δίνουν τα εγχειρίδια του Κόκκινου Στρατού για τέτοιες περιστάσεις; Βόηθα, γιατί την έχουμε άσχημα! 🙂 )

  Τα λέμε (αργότερα)

 29. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  το σχολιαζειν ως τεχνη του κενολογείν ..

 30. Ο/Η bernardina λέει:

  Φιλαράκια κλεφτόπουλα,
  ό,τι ώρα και ν’ απαντήσετε εγώ θ’ ανταπαντήσω αύριο. Για σήμερα το κατάστημα κατεβάζει ρολά.
  Καληνύχτα σε άπαντες και άπασες.
  Πάω να αποθηκεύσω το υπόλοιπο δημητσανίτικο για να ‘χω καβάντζα 😆 😉

 31. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Ορέ Παπούλη, τι σ’έπιασε βραδυάτικα με τα καθαρτήρια και τη Νέμεσι(*) ,
  για να συμβούν όλα αυτά που λες (σίδερα κλπ) πρέπει να ανατραπεί (συθέμελα) το Σύστημα , από όλες τις απόψεις.
  Άσε που ούτε για αυτό δεν είμαι σίγουρος, εκτός αν έχουμε την περίπτωση Χομεϊνί ή Χμερ.
  Στις άλλες περιπτώσεις, απ’όσο θυμάμαι 🙂 , άλλα, μεγαλύτερα, προβλήματα είχαν να λύσουν.

  Όπως και να’χει , σχετικά με το θέμα του Β’ Γύρου και των εξελίξεων μετά από αυτές, θα διακινδυνεύσω κάποιες παρατηρήσεις, με τη διευκρίνηση ότι θεωρώ ότι και στα πλαίσια του παρόντος status quo, μπορεί να υπάρχουν βήματα βελτίωσης 😉

  Νομίζω, όπως οι περισσότεροι, ότι τα αποτελέσματα των Εκλογών σύντομα θα επισκιαστούν από πολύ σοβαρότερα θέματα.

  Σχετικά με το , λίγο έστω, που μπορούν να τα επηρεάσουν :
  Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βγαίνουν κερδισμένοι σε σχέση με το ποιος είναι στο τραπέζι από εδώ και μπρος, πολιτικά και επί της ουσίας στον καθορισμό της ατζέντας.
  Άλλωστε η συζήτηση μετατοπίσθηκε στο θέμα της διαφοράς μεταξύ των 2.
  Όταν έρθει η ώρα για τις «υπεύθυνες στάσεις» όλων των αποχρώσεων (όπου να’ναι δηλαδή) οι «γνωρίζοντες» έχουν καταγραφεί, καθώς και τα όρια των αποχρώσεών τους.
  Κάτι που δεν ήταν δεδομένο πριν τις Εκλογές. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει και πολλά, καθώς οι επερχόμενες εξελίξεις μπορεί να τα ανατρέψουν όλα.

  Η Αριστερά (πλην ΚΚΕ) αυτοεγκλωβίσθηκε στη στρατηγική του «αντιμνημονιακού Μετώπου». Προφανώς , έτσι όπως το έθεσε , στο Β Γύρο η συνεπής ψήφος θα ήταν στον Κικίλια, Δράκο , κλπ.
  Όπερ ..άτοπον.
  Από εκεί και πέρα το έριξε στο ναι μεν αλλά, και στα «δημοκρατικά» του στυλ «δεν είναι οι ψηφοφόροι μας πρόβατα για να τους πούμε τι θα κάνουν».
  Η τελευταία φράση, αφενός είναι υπεκφυγή, διότι κανείς δεν τους είπε να τους υποχρεώσουν να κάνουν κάτι , αλλά απλώς να θέσουν υπό την κρίση τους την πολιτική τους προσέγγιση, αφετέρου υποκρύπτει αυτό που υποτίθεται ότι καταγγέλει (δηλαδή την αντίληψη των υπο ποδηγέτηση μαζών).

  Το ΚΚΕ, ανεξάρτητα με το πώς το αξιολογεί κάποιος συνολικά ως μόρφωμα, βγήκε κερδισμένο, διότι λειτουργησε πολιτικά.
  Δεν επέμεινε στο «αντιμνημόνιο», αλλά έθεσε ξεκάθαρη θέση εξόδου από ΕΕ και την υπερασπίσθηκε.
  Προφανώς η στάση του στο Β Γύρο είναι λογική.

  Έχει ενδιαφέρον ένα διαφαινόμενο(;;) φλερτ μερίδων του ευρύτερου ΠΑΣΟΚ με «αυριανιστικού» τύπου λογικές.
  Αν τα πράγματα ήταν ομαλότερα, θα έλεγα ότι είναι απλώς γραφικές συμπεριφορές. Με βάση τη σημερινή κατάσταση κρατάω μια επιφύλαξη (ελπίζω υπερβολική).
  Πώς να το πω, ο Κακλαμάνης μπορεί να είναι πολλά κακά , αλλά όχι ακροδεξιός.
  Το ΚΚΕ έχει δικαίωμα να πει δεν μπαίνω στο δίλημμα και προτείνω λευκό ή άκυρο.
  Και εγώ διαφωνώ , αλλά δεν είναι «προδοσία».
  Και αν αρχίσουμε να ψάχνουμε ποιος πχ υποψήφιος της ΝΔ ή άλλου Κόμματος είναι ακροδεξιός , όχι με βάση τις πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά «αντικειμενικά», θα καταλήξουμε να κυνηγάμε την ουρά μας.

  Με όρους παιγνίου λοιπόν θα έλεγα:
  Η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «χτύπησαν ακόμη και με μέτριο φύλλο» και κατάφεραν να διώξουν τους περισσότερους από το παιχνίδι (προς το παρόν).
  Το ΚΚΕ άντεξε με καλή τεχνική και τώρα «κάθεται στα λεφτά του» παίζοντας «καραμπίνα».
  Θα ήθελα (και εγώ) άλλο παιχνίδι από ορισμένους παίκτες, αλλά «απέξω παντα κερδίζεις, όταν κάτσεις στο τραπέζι είναι αλλιώς», οπότε υπομονή και ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ 🙂

  (*) με όλο τον προσήκοντα σεβασμό 🙂

 32. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Πώς να το πω, ο Κακλαμάνης μπορεί να είναι πολλά κακά , αλλά όχι ακροδεξιός.

  Ο Ψωμιαδης ,

  (αλλά καο ο Γκιουλέκας)
  ; τι θεωρεις οτι ειναι;

 33. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Από τυπική άποψη λοιπόν θα έλεγα ότι δεν είναι. (άλλη στην Πολιτική δεν αναγνωρίζω).
  Άλλωστε, νομίζω ότι αν η πολεμική εναντίον τους βασίζεται σε αυτό το χαρακτηρισμό, μάλλον καλό τους κάνει.
  Από τη μια συσπειρώνει λόγω της «αδικίας», από την άλλη αποσυσπειρώνει τους περί του αντιπάλου, λόγω του υπερβολικού, και σίγουρα επισκιάζει οποιαδήποτε συγκεκριμένη κριτική της πολιτικής τους στάσης.

 34. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  ασ δουμε λιγο τον ..πολιτικό λόγο του ΚΚΕ
  http://odromos.wordpress.com/2010/10/22/%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%B5%CE%B6%CF%8C%CE%BD%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF/

  Αναγνωστη αθηναιε

  Υποθετω οτι απαντας στο αν ειναι ο Ψωμιαδης και ο Γκιουλέκας ακροδεξιοι και λές οτι απο τυπιοκή αποψη δεν ειναι ..
  Για τον Γκιουλέκα ..παραπεμπω στο αρθρο Γιουλεκιαδα του περιοδικου ΕΝΕΚΕΝ

  αποσπασμα εδώ:
  http://enekenperiodiko.blogspot.com/2010/11/blog-post_11.html
  οπου μεσα απο ενδελεχή αναλυση του λόγου του ,τουλαχιστον )οσο ηταν ο Γκιουλεκας δημοσιογροφος του ακροδεξιου Ελληνικου Βορρά
  τυπικά ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΗΤΑΝ

  θα μου πεις ..τωρα μπορει να αλλαξε
  ε και ο Βοριδης αυτο ισχυριζεται περι του εαυτου του.. και ο Καρατζαφερης απειλουσε τουλαχιστον με μηνυσεις οποιον τον αποκαλουσε ..ακροδεξιο
  ————————

  Τωρα περι ΨΩΜΙΑΔΟΥ

  Τυπικά λες οτι ΔΕΝ ειναι ακροδεξιος ; 😉
  Ουσιαστικά;

 35. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  οσο για το

  »Από τη μια συσπειρώνει λόγω της “αδικίας”, από την άλλη αποσυσπειρώνει τους περί του αντιπάλου, λόγω του υπερβολικού, και σίγουρα επισκιάζει οποιαδήποτε συγκεκριμένη κριτική της πολιτικής τους στάσης.»

  εδω μαλλον συμφωνουμε

  στα περι μεν Ψωμιαδου η κριτική θα επρεπε να επικεντωθει οχι τοσ στα ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ τουαλλ΄αστην καταδικη του για κεινο το..προστιμο 😉 (που περιεργως απεσιωπηθη πληρως απο ΜΜΕ )

  για τον Δε Γκιουλεκα της παραταξεως Παπαγεωργοπουλου Κουβελα κλπ στα Πενηντα εκατομμυρια

 36. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Αγαπητέ Νοσφεράτε, θα διαφωνήσουμε και στο θέμα του Προστίμου ή των εκατομμυρίων, για παρεμφερείς λόγους με αυτούς που υποστήριξα για τα περί «ακροδεξιάς».
  Θα είχε ενδιαφέρον (ελπίζω) να συζητάγαμε κάποια στιγμή πώς και γιατί κάποτε τα παμπερς οδήγησαν σε τερατώδη εκλογικά ποσοστά τον Μητσοτάκη και «καπάκι», σε περιφανή εκλογική νίκη , μέσω της ενδιάμεσης του Τσοβόλα, του Α. Παπανδρέου.
  Αν έμεινε κάτι από το χαρακτηρισμό «βρώμικο 89» αυτό αναφέρεται στην Αριστερά και αν κάποιος θυμάται τη δίκη , ο Κωνσταντόπουλος καταγράφηκε ως ο Εισαγγελέας.
  Απλώς όταν παιζόταν η «σταθερότητα» και κατόπιν η «ανάπτυξη», όσοι έμειναν στην «κάθαρση», κατέληξαν και χαμένοι και λοιδορούμενοι (δίκαια ή άδικα όπως πιστεύω).

  Παρόλα αυτά (τις διαφορετικές προσεγγίσεις μας) να επαναλάβω ότι δεν βρίσκω τίποτε αρνητικό στο να διεκδικηθεί να μπει ο Χ (από αυτούς που συζητάμε) Δήμος σε άλλη πορεία, ακόμη και αν εγώ ως μεμψίμοιρος πιστεύω ότι δεν θα αλλάξει κάτι ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ.

 37. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Αγαπητε Αθηναιε αν διαφωνεις τοσο για τον Χαρακτηρισμό ως ακροδεξιων των ακροδεξιων οσο και στο ναθυμισουμε οτι προκειται για τις καταδικες απο δικαστηρια ή τα πενητνα εκατομμυρια του Δημου τοτε τι στο καλό προτεινεις νακανουμε εμεις ι ολιτες αυτής της πολης που επιμια εικοσιπεντατιες υφισταμεθα την ληστεια , τσαμπουκαλισμό Φτηνη

 38. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  (συγνωμη για τη διακοπη ) Γκοτζαμανικη συμπεριφορα , απιστευτη ρουσφετοσυμεπριφορα ,απληστια της πιο απιστευτης δεξιας των βαλκανιων και που θελουμε να αντιδρασουμε και να επιβιωσουμε με αξιοπρεπεια σε αυτή την πολη αντι να φυγομαχουμε κανοντας απο πάνωω και τους Υπερανω οπως οι του εξωτερικου και οι κνιτογενεις;

 39. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  ειλικρινά ρωταω; Τι να κανουμε Αναγνωστη; Τι Προτεινεις; Οχι τι θα ψηφισουμε και οα καθεις με τη συνειδηση του αλλά ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Για να αντιδρασουμε σε αυτ΄΄η την μονιμη Μποχα που πνιγει την Θεσσαλονικη;
  ε;

  εγω να σου πώ : ειμαι ετοιμος να πάω σπιτι μου οπως και αλλοι πολλοι.. Αντεχω μεχρι την Κυριακή..

  ΑΝ ΔΩ ΟΤΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΌ , ο εφιαλτης που ζουμε στο μεν Δημο 25 χρονια στη νομαρχια – περιφερεια για δυο τετραετιας και οι Μεν ακροδεξιοι – δεξιοι και λοιποι μαγκιτες να συσπειρωνονται γυρω απο τους Κουβελο Γκιουεκηδες καιΨωιμαδηδες

  η δε …(Κνιτογενής)’αριστερά – οχι μόνο να μας ΠΟΥΛΑΕΙ ανοιχτα αλλά να μας κουναει και το δαχτυλο και απο πάνω – επειδή δεν αποσυρθηκαμε μαζι με το Τιμημένο ΚΚΕ στις φαντασιωσεις της ολικής επαναφοράς του Σταλιν αλλα επιμενουμε να αγαπαμε την πολη μας
  Τοτε – αληθεια σουλέω –

  θα κοιταξω να την βολεψω κι εγώ οπως οπως

  και φυσικά ελπιζω Να μην ξανακουσω αριστερές κορωνες και Μεγαλα λόγια απο αριστεραντζες που ειναι μανουλες στα μεγαάλ λόγια αλλά επι του συγκεκριμμένου ειναι μην τους ειδατε και εν τελει μου θυμιζουν την ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ νουμερο Οχτώ.(χμ να θυμηθω να γραψω ενα ποιηματακιον και γι αυτό μερες που ειναι και οι Κνιτες και παλι καμαρωνουν ..

 40. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  ας το πω κι αλλιως .. Αν ειναι να παραδωσουμε τη Δημοκρατια και τις πολεις μας οριστικά και αμετακλητα στους ξεδιαντροπους ληστες , καταχραστες ,ακροδεξιους , φασιστες και Χρυσαυγιτες και να σηκώσουμε τα χερια ψηλά

  ας εχουμε τουλαχιστον την εντιμοτητα να το κανουμε σιωπηρά και να αποδεχτουμε τον εξευτελισμό μας

  αντι να σηκώνουμε Φανταχτερά κοκκινα αλλοθι και φαντασιωσεις επαναστατικοτητας\\

  σαν τις Γεροντοκόρες – ορους που επειδή δεν τους καθησε κανεις σηκώνουν υπεροπτικά τη μύτη λεγοντας »δεν μας αξιζαν»

  Ας αποδεχτουμε πληρως την Ντροπή αντι να την αναπληρωνουμε με Φαντασιωτικές δηθεν αριστερες παντοδυναμιες

 41. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Νοσφεράτε,
  είμαι σίγουρος, από όσο σε έχω παρακολουθήσει, ότι έχεις και την εμπειρία, αλλά και την επάρκεια να κατανοείς πλήρως τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια διέξοδη πολιτική παρέμβαση , ακόμη και σε «ειδικό πεδίο», όπως είναι οι Εκλογές της Κυριακής.
  Έτσι, θεωρώ τελείως περιττό να σου αναφέρω τι πιστεύω ότι έπρεπε να είχε γίνει δε επίπεδο «γενικής προσέγγισης».
  Εκτός του ότι θα ήταν πρακτικά άχρηστο ,θα «κόμιζα και γλαύκες ες Αθήνας», παρόλο που είσαι Σαλονικιός. 😉
  Από την άλλη, πίστεψέ με , δεν χρησιμοποιώ ένα «νικ» που πίσω του κρύβεται κάποιος «υποψήφιος».
  Οπότε , καταλαβαίνεις ότι στο «τι να κάνουμε», συγκεκριμένα, δεν μπορώ να συμβουλεύσω.

  Το μόνο που θα μπορούσα να πω, πάντα φιλικά και όχι ως συμβουλή, είναι ότι δεν βρίσκω κανένα λόγο «να κλειστείς στο σπίτι».
  Βρίσκω χρήσιμο το να παραμένει κάποιος ενεργός, έστω και οιωνεί, καλλιεργώντας και προβάλλοντας τις ευαισθησίες του και το κριτικό του πνεύμα (ακόμη και το πνεύμα κριτικής του 😉 )

  Στο κάτω κάτω βρε Νοσφεράτε η ένταξη σε κάτι μεγάλο και σημαντικό είναι όπως ο Έρωτας.
  Έρχεται όταν δεν τον περιμένεις.
  Και μια και τόπα , παρατήρησα στο τσαρδί σου μια ανάρτηση που δείχνει ότι , εκτός των άλλων έχουμε και ίδια γουστα , εκ του κινηματογράφου της 10ετίας του 70 και 80 προερχόμενα 😉 🙂

 42. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Αθηναίε αναγνώστη ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια τα οποια και ανταποδιδω και μου εισαι και συμπαθής ..
  Οταν ομως λεω οτι παω σπιτι μου το εννοώ .. Διοτι – και θελω να προσπαθησεις να το κατανοησεις αυτό – βαρεθηκα νε ειμαι »ενεργος» επι χρονια και διαφοροι ….ανενεργοι που παριστανουν τωρα τελευταια τους ..ενεργους και
  Μπλογκο – η εξω μπλογκο -αντιμνημονο ΔΗΘΕΝ επαναστατες – να μου (μας ) κουνάν το δαχτυλο στη Μουρη και να μας κανουνε τον Ξυπνιο ενώ ξερουμε οτι επι χρόνια βολευονταν με τον ΔΑΜΑΛΟ…(και Ασφαλώς δεν εννοώ εσενα ..ξερουν αυτοι. )
  πρεπει δε να καταλάβεις οτι – τουλαχιστον για τη Θεσσαλονικη αυτή ειναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗς ΕΥΚΑΙΡΙΑ .τελειωνει η Θεσσαλονικη..
  Πολύς κοσμος θα παει σπιτι του να ΚΟΥΡΝΙΑΣΕΙ (και ας φυλάξουμε και λίγο νερό γιατι στο μέλλον ερχεται Ξηρασια ) Και θαναι οριστικό !

  και οι Κνιτογενεις η σκετα Κνιτες θα ονειρευονται τη επανασταση τους και θα ερωτευονται τα πσοσοτα τους
  ενώ στην πολη θα εχουν μπει οριστικά οι εχθροι .

 43. Ο/Η Τίμιος λέει:

  Μακριά από τους πρασινομπλέ χαρτογράφους. Μνημαντιμνημόνιοι, όλοι μαζί τα φάγανε. Εκτός κι αν το μη χείρον είναι η λαϊκή επικύρωση της δανειακής σύμβασης, και το επείγον, η ανοχή/στήριξη και των επόμενων μετροπακέτων εξόντωσης. Ή αν πιστεύουμε πως όταν περνά ο άνεργος, ο απολυμένος, ο πολτοποιημένος πολίτης την πόρτα του Δήμου ή της Περιφέρειας, έχει ξεχάσει τα μισά του προβλήματα απ’ έξω, ή οι πρασινομπλέ μνημαντιμνημόνιοι, αφηρημένοι κι αυτοί, θα διαχειριστούν τα φλέγοντα ζητήματα, ανεξάρτητα από τις μείζονες πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν μέσω και του «Καλλικράτη». Αν ήταν στοιχειωδώς αξιόπιστοι, από ελάχιστη ευθιξία, θα κατέβαιναν στις –αν πράγματι τις εννοούσαν έτσι- αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς να επιζητούν τη στήριξη των πιο κλεπτοκρατικών τμημάτων του πολιτικού/διαχειριστικού συστήματος. Όταν λέγαμε να γίνουν ποδηλατόδρομοι, δεν εννοούσαμε να γίνει η ζωή μας ένα μουγκό ποδήλατο, ούτε να μαζευτούν τα σκουπίδια από μιας χρήσεως ανακυκλώσιμους εργαζόμενους. Δώσαμε, δώσαμε, οι επιχειρηματικές συμβάσεις συνεργασίας ας μένουν για αυτούς που νομίζουν ότι ακόμα ο κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτου.

 44. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Σχετικότατη, εμπνευστική εργασία θεωρητικής (σπεκουλαδόρικης) φυσικής: η βαρύτης ως εντροπική δύναμις

 45. Ο/Η papoylis λέει:

  Μπλακσίπιε

  το λινκ μπορεί κανείς να το δει μόνο με Chrome , όσοι μπουν με Explorer ή Μοζιλλα θα έχουν πρόβλημα.

  Αναγνώστα

  αν διάβασες όλο το νήμα των σχολίων δε νομίζω ότι θα έπρεπε να απορείς για την αναφορά μου στα σκάνδαλα , τις ρεμούλες και τα κακουργήματα που διαχρονικά ταλανίζουν τη κουτσή μας δημοκρατία. Η Μπέρνυ μου σερβίρισε στο τραπέζι αυτό το ανώδυνο , ανάλατο και άγευστο πιάτο ( του Φ. Στάγκου ) . Αν τη γνώριζες από κοντά θα ήξερες ότι η μαγειρική της είναι εφάμιλλη των καλύτερων σεφ. 😉
  Έπρεπε με κάποιο τρόπο να εξηγήσω γιατί όλα αυτά είναι προσωρινά βολέματα βολεμένων ( το άρθρο εννοώ ) και που θα έπρεπε κανονικά να έχουν λουκάρει τη μουστάρδα.

  Κα Ένη

  Μια από τα ίδια για τις υποκλοπές…. φταίει ο Δάμαλος και μόνο…. Αν είναι δυνατόν να είστε τόσο αφελής 🙂 κατά τα άλλα το ΝΔΣΟΚ σας ενοχλεί.
  Το ότι το Βατοπέδι πχ το ξεκίνησαν επί ΠΑΣΟΚ Φωτιάδης Δρυς κ ΣΙΑ δεν σας αφορά , ούτε βέβαια και την εξεταστική των …. πραγμάτων επιτροπή.

  Νοσφεράτε

  αντί να κάνεις συνέχεια σημειολογική κριτική στους Λέφτηδες , έβγα στο δρόμο μπας και πάρει ο κυρ Γιάννης καμμιά ψήφο ακόμα , αλλιώς ο Γκιουλέκας θα σας πλακώσει βαριά… 😉 🙂

 46. Ο/Η bernardina λέει:

  Παπούλη,
  Με τον Εξπλόρερ δεν έχω πρόβλημα, το βλέπω σαν pdf…

  Κατά τ’ άλλα, θενκς ε λοτ για τον εκθειασμό της μαγειρικής μου -είσαι η χαρά του σεφ!- αλλά ακόμα και ένας αστεράτος γουστάρει να τρώει κάπου κάπου κάνα φαστφούντ, κάνα «βρώμικο». Όλο γκουρμέ γκουρμέ βαρυστομαχιάζει κανείς, καλέ μου! 😆

 47. Ο/Η papoylis λέει:

  Να σημειώσω εδώ ότι , ενώ το ποστ ασχολείται με τα επέκεινα της Κυριακής , η συζήτηση ( ως συνήθως ) έχει ξεφύγει και ασχολείται με το πρακτέο μπροστά στη κάλπη

  Θα παρακαλούσα επομένως όλους τους καλούς σχολιαστές να μεταφέρουν τη σχετική συζήτηση σε σχετικό ποστ που θα αναρτηθεί εντός ολίγου 🙂

 48. Ο/Η papoylis λέει:

  Μπέρνυ

  είσαι από μόνη σου γεύμα γκουρμέ 🙂
  για τις μαγειρικές σου επιδόσεις όσοι γνωρίζουν ας μιλήσουν , εγώ τις εκθειάζω όπου βρεθώ 🙂

 49. Ο/Η bernardina λέει:

  😳 😳

 50. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Καλέ μου @Νοσφεράτε, ζητώντας από τον (ειλικρινά) φίλο @Αναγνώστη να τοποθετηθεί επί του πρακτέου, είναι κομμάτι σαν να ζητούσε κανείς από τον Σωκράτη να αφήσει στη μέση έναν διάλογο πάνω στο που ήταν έτοιμος να το εκμαιεύσει με προσπάθεια πολύωρη το συμπέρασμα το τελικό,, και να πάει στην Εκκλησία, να αρχίσει να τα χώνει στους συμπολίτες του για το Δηλιακό Ταμιείο ας πούμε (επιμονή στο ι-ει), η κάτι ανάλογο.
  (Βλέπεις η αντιστοίχιση που χρησιμοποιώ, είναι ό,τι κομψότερο είχα πρόχειρο…)

  Στο λέω,
  γιατί και γώ παλιότερα, (κακώς!)
  του το καταλόγισα,
  αυτό το έθος της πάση θυσία «επανατοποθέτησης των πάντων επί το στρογγυλότερον»,
  αλλά αμέσως μετά, σκέφτηκα, ότι
  «δεν είμαστε διάολε όλοι κατάλληλοι για όλα», και ότι
  «για κάτι τέτοιους λόγους είναι που αμέσως μετά τη φωτιά και τον τροχό, οι αθρώποι σπάσαν το κεφάλι τους και ανακάλυψαν τον «καταμερισμό έργου» για να γίνεται δυνατή της εκμετάλλευση της προσφοράς όλων!…»
  (Κι εδώ βλέπεις πόσο μαλακά το πάω, όπως και νάχει όμως, καλά δεν το πήγα κι εγώ τώρα με το στρογγύλεμα;
  Στο συστήνω, ψεκάζεις, σκουπίζεις, επανατοποθετείς τα ζόρικα γωνιώδη διλήμματα σε νέα βάση, στρογγυλεμένη, και τσούπ! πρόβλημα ουδέν!…)

  Επίσης μη μου ζορίζεις και τον (πιο φίλτατο απ όλους) @Μαυροπρόβατο.
  Είμαι σε θέση να υποθέτω βάσιμα (ίνα μη είπω «γνωρίζω»)
  πως ιδίως η δική του η ψυχούλα είναι που θα λαχταρούσε άλλης γνωστικής ποιότητας αναλύσεις,
  άλλες πολιτικές επεξεργασίες & προσεγγίσεις συμμαχιών, από τον φορέα στον οποίο -αλίμονο!- δραστηριοποιείται, αλλά βλέπεις,
  πρέπει και εμείς να κατανοούμε μια ΑΛΛΗ ανάγνωση ιστορικοπολιτική, που λέει, ότι
  «η στράτευση σε συγκεκριμένο κόμμα είναι που έχει σημασία, και όχι η στράτευση στην υλοποίηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής».
  Όλοι εμείς που (υποθέτω πως) επιλέγουμε έναν (πολυτασικό αν χρειάζεται) φορέα πολιτικής ενότητας, σαν απάντηση, στην Γ’Διεθνιστική πρόταση για το «Κόμμα Νέου Τύπου», τον φορέα δλδ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ-ΕΝΟΤΗΤΑΣ, μπορεί να τα θεωρούμε κομμάτι «Μετά-τα-Φυσικά» όλα αυτά, σκέψου όμως τί κόλαση χαλαρότητας και αναποτελεσματικότητας, αποτελεί για τους «άλλους» η δική μας πρόταση.
  Μη μου τον ζορίζεις λοιπόν τζάμπα και βερεσέ, τον καλό μου το @Μαυροπρόβατο.
  Ιδιωτικώς, στα ίδια πολιτικά θυσιαστήρια προσέρχεται κι αυτός, και με το ίδιο (μη σου πω και μεγαλύτερο) φλέγον & φλεγόμενο πάθος…
  Τις πολλές καλημέρες μου σε όλους, @παπς…

 51. Ο/Η papoylis λέει:

  καλημέρα Βάγγο

  για το πρακτέο τη Κυριακή η συζήτηση μεταφέρεται στο νέο μου ποστ 🙂

 52. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Γενικότητες, αγαπητέ Βαγγέλη, γενικότητες!!
  Άμα δε προσδιορίσεις τη θέση του άλλου στον «καταμερισμό» (το πού τοποθετείς τον εαυτό σου είναι προ (και κατα)φανές και δεν χρειάζονται διευκρινήσεις ) πώς θέλεις να ανταποκριθούν οι «φίλοι σου»;;.
  Επίσης μη ζορίζεσαι με στρογγυλέματα, όταν θέλεις (αισθάνεσαι την ανάγκη) να αξιολογήσεις τον άλλον, ειδικά όταν προχωρείς σε βαθιές , αποκαλυπτικές κινήτρων και γενικώς εμβριθείς αναλύσεις.
  Έτσι και αλλιώς, καθόσον με αφορά, οι λόγοι που ασχολούμαι μαζί σου, όταν συνομιλούμε, δεν είναι η ευθυκρισία σου στο κάθε ζήτημα της συγκυρίας , ούτε η «θετική αύρα». 🙂

  Τέλος, επέτρεψέ μου να κρίνω το πότε θα είμαι συγκεκριμένος.
  Στα καθ’ημάς περιμένω (από άλλη φορά) να λάβεις (έστω και μία) συγκεκριμένη θέση , πχ στο επόμενο post και , όπως σου είπα , θα ακολουθήσω..
  Τώρα, να τσακωνόμαστε για το ποιος «δικαιούται» να τοποθετείται εκ του μακρόθεν , δεν έχει νόημα και ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΩ 😉

 53. Ο/Η Ενη λέει:

  LeftG700
  Για να μπορούμε να μιλάμε ως πολιτικοί αντιπαλοι αλλά και ως φίλοι-συνομιλητές εδώ, μερικές απλές διευκρινίσεις.
  Κατ΄αρχήν μια συμφωνία μου σε συγκεκριμένο σχόλιο της Μπερναρντίνα και μάλιστα μέ την ελαφρώς χιουμοριστική φράση «ναι σε ολα», δεν σημαίνει τίποτα για να εξάγονται γενικότερα συμπεράσματα. Μια προσωπική άποψη δική μου η οποία ουτε «κατευθυνόμενη» ασφαλώς ητανε, ουτε και χρεώνει το ολον ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση και κόμμα.
  Συνεπώς ο συλλογισμός σας οτι η Ενη λέει «ναι σε ολα», σημαίνει οτι το πασοκ «μεταμορφώνεται» σε κόμμα της Αριστεράς διότι δημιουργείται μέτωπο κατά της ΔΕΞΙΑΣ, ειναι δική σας ερμηνεία με τη γενικοποίηση μιας προσωπικής άποψης σε θέση ολοκληρης μιας πολιτικής δύναμης. (εξ΄ου και το δικό μου προηγούμενο σχόλιο οτι τα πάντα δεν ειναι κατόπιν «υπογείων υποδείξεων και υποτιθέμενων γραμμών), διότι στην περίπτωσή μου ο,τι λέω χρεώνεται σε μένα και οχι σε πολιτικό φορέα. Για να εξηγούμαστε και να μπορούμε να συνομιλούμε. Το οτι υποστηρίζω τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,φανερά και στα ισια, δεν σημαίνει οτι ειμαι και «εκπρόσωπος. Ουτε εχω αυτό το δικαίωμα. Εχω ομως το δικαίωμα και της πολιτικής επιλογής μου και της προσωπικής μου αποψης.
  Ειμαι ομως αντίθετη σε ακραίες τοποθετήσεις και σε ο,τι αφορά τη δική μου θέση αλλά και του αντιπάλου. Αυτό που επιδιώκω σε μια κουβέντα πολιτική ειναι θέση-θέση για να βρεθεί η αντίθεση και ισως τελικά, κατα περίπτωση που λέτε κι’ εσεις, βρεθούν σημεία ταύτισης απόψεων.
  υγ.
  Δεν θεωρώ οτι στο δεύτερο γύρο η Αριστερά (γενικώς ) ειναι lose-lose, δεδομένου οτι προκειται για αυτοδιοικητικές εκλογές και ηδη κατεγράφησαν οι δυνάμεις της απο τον πρώτο γύρο που για μια πλευρά τουλάχιστον ειναι και ικανοποιητικές.
  Τα λέμε
  υγ. Αν σας αρέσει και εις την κρητικήν διάλεκτον, οχι την αστικοποιημένη αλλά την αυθεντική 🙂

 54. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλη bernardina (με τις απολογίες μας για την καθυστέρηση),

  Μιλάς παθιασμένα κι αυτό, για να τα λέμε όλα, μας αρέσει! Όμως, έχουμε την εντύπωση ότι καμιά φορά το πάθος σε κυριεύει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην προσέχεις τις ακριβώς υποστηρίζει κάποιος συνομιλητής σου. Εν προκειμένω, εμείς.

  Καταλαβαίνεις ότι σε ένα ποστ όπως το συγκεκριμένο δεν μπορούμε να συζητήσουμε το (παγκόσμιο) βάλτωμα (lose-lose situation) της Αριστεράς. O товариш Яков θα μας πάρει με τις πέτρες και θα ’χει δίκιο! Ας μείνουμε λοιπόν στα επαρχιωτικά ελληνικά δικά μας.

  Αμφισβητείς ότι εν όψει του β´ γύρου η Αριστερά είναι με το μαχαίρι στο λαιμό; Δεν μας φαίνεται. Άρα συμφωνείς. Τι κάνει κάποιος λοιπόν όταν είναι στριμωγμένος; Δε φροντίζει, κατ’ αρχήν, να τη βγάλει όσο πιο καθαρή γίνεται ώστε μετά να μπορεί να πάει για φρέσκα; Δεν είναι η στοιχειώδης λογική που το υπαγορεύει αυτό; Γιατί υποτιμάς αυτή την ανάγκη επιβίωσης της ιδεολογίας της Αριστεράς; Μήπως την υιοθετεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και δεν το ’χουμε πάρει χαμπάρι εμείς; Δεν νομίζουμε.

  Όταν αναφέραμε τη Β´ Διεθνή εννοούσαμε το εξής απλό:

  Τότε, η ενιαία Σοσιαλδημοκρατία διχαζόταν για τους τρόπους μετάβασης στον σοσιαλισμό. Αυτό ήταν το επίδικο. Είναι δυνατόν, μετά την τερατόμορφη μετάλλαξη της σοσιαλδημοκρατίας να θεωρούμε πως το μόνο που μας χωρίζει από τους νυν σοσιαλδημοκράτες (our ass) είναι οι τρόποι μετάβασης; Ποιος Θεός ή Διάβολος θα μας το συγχωρούσε αυτό; (Παρεμπιπτόντως: Είναι η δεύτερη φορά που μνημονεύεις το σχετικό απόσπασμα (περί υπέρβασης του Σχίσματος) από το ποστ που ανεβάσαμε στις 9 Απριλίου. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι το διάβασες βιαστικά και επιπόλαια).

  Μιλάς για αντιδεξιά συσπείρωση. Μάλιστα.

  Αντιδεξιά συσπείρωση με κόμματα που πήραν, όχι μόνο εδώ, αλλά σε όλη την Ευρώπη, μέτρα τα οποία κανένα (επίσημο) δεξιό κόμμα δεν θα τολμούσε να πάρει;

  Τέλος, σου υπενθυμίζουμε το σχόλιό μας που στείλαμε χθες και βρίσκεται λίγο παραπάνω. Και ρωτάμε:

  Ανάμεσα σε αυτούς που λένε όχι σε όλα, και σε αυτούς που λένε ναι σε όλα, ποια γραμμή (για να ικανοποιηθεί κι ο φίλος suigeneris!… 😉 ) σου φαίνεται πιο πολιτική και λιγότερο δογματικός τυφλοσούρτης;

  Τα λέμε

 55. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович Павлов,

  Μα πώς τα ‘κανες έτσι; Εδώ, έχουν μείνει υπόλοιπα από χθες. Τώρα η Ένη βάζει νέα θέματα. Κι εσύ μας καλείς να τα μαζέψουμε και να πάμε στο καινούργιο ποστ! Και πώς θα απαντάμε εκεί σε σχόλια που μπήκαν εδώ; Μας έχεις φέρει σε απόγνωση! Τι να κάνουμε; Να το ρίξουμε στις μπύρες; 😉

  Увидимся

 56. Ο/Η bernardina λέει:

  «Ανάμεσα σε αυτούς που λένε όχι σε όλα, και σε αυτούς που λένε ναι σε όλα, ποια γραμμή (για να ικανοποιηθεί κι ο φίλος suigeneris!… ) σου φαίνεται πιο πολιτική και λιγότερο δογματικός τυφλοσούρτης;»

  Αυτή που λέει ναι ή όχι κατά περίσταση (όχι με οπορτουνίστικο τρόπο αλλά σταθμίζοντας τους ιδιαίτερους παράγοντες της καθεμίας). Τόσο απλά.
  Το «σε όλα» μόνο όταν είμαστε ερωτευμένοι (και δη σφόδρα)… 😉 Ή ενθουσιασμένη Ένη (γεια σου Ενάκι :lol:)

  Τα υπόλοιπα τα αφήνω ασχολίαστα λόγω έλλειψης χρόνου. Να είστε σίγουροι ότι θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες, εδώ ή αλλού, να το συζητήσουμε διεξοδικότερα.
  Σας φιλώ.

 57. Ο/Η papoylis λέει:

  Οι μπύρες Λέφτηδες είναι ποτό ελαφρύ και δε θα κάνετε κεφάλι…
  Ρίχτε το στα τσίπουρα . σας εγγυώμαι ότι και κεφάλι θα κάνετε και θα σας έρθει φθηνότερα 🙂

  Τη συζήτηση μπορείτε άνετα να τη μεταφέρετε στο νέο ποστ , αφού είμαστε ακόμα ( και ευτυχώς ) μεταξύ μας. Τι εννοώ ;; :
  Ακριβώς επειδή στο μπλογκ αυτό συμμετέχουν ως σχολιαστές ελάχιστοι ( αλλά πάντα εκλεκτοί ) νομίζω είναι εφικτό να μη χαθούν τα νήματα της συζήτησης και της επιχειρηματολογίας.
  Αν επομένως έχετε σχόλια που αφορούν το πρακτέο για το β γύρο μπορείτε , αν θέλετε , να μετακομίσετε στο άλλο ποστ 😉

 58. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Δε φροντίζει, κατ’ αρχήν, να τη βγάλει όσο πιο καθαρή γίνεται ώστε μετά να μπορεί να πάει για φρέσκα; »

  αυτοι πανε μέν να την βγαλουνε καθαρή ομως εμάς μας καθαρισανε

 59. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  λοιπόν για να κανω και εγώ μια ερωτηση στα λεφτοπουλα; :

  Λεφτηδες

  οπως μαλλον γνωριζετε η βασική αιτια της διασπασης της Β διεθνους ηταν η στροφή των ηγετών της σοσιαδημοκρατιας
  προς τον εθνικισμο των επιμερους κρατών της Ευρωπης …

  Αυτη ητνα η Αιτια ..
  Γι αυτο διεσπαστη.
  και ερωτω Λεφτηδες

  ποιά εναι η δική σας σταση και τοποθετηση στο μεγα ζητημα του Εθνικισμου που φαινεται -σηερα να αφορά και μεγαλο μερος της λεγομενης » αντιμνημονιακής » η »πατριωτικής» εγχωριας ..»αριστερας.’;
  ελπίζω να μή μου απαντησετε σε γλαγολιτική γραφή

 60. Ο/Η Left G700 λέει:

  Μια (δυο, τρεις, εκατόν είκοσι τρεις και βάλε) φορά εγελάστηκα και δεν ξαναγελιέμαι…

 61. Ο/Η Ενη λέει:

  Α ν πω τώρα οτι σχόλιο Νοσφεράτος (8,42) σωστός «σε ολα» υπάρχει πάλι περίπτωση να γίνει «αναγωγή» σε κλίμακα πασοκ κλπ. κλπ.;;;
  Ας δεχθούμε την αυτονομία των εκάστοτε σχολίων χωριστα, αλλιώς θα γίνει το ελα να δεις σε ολα. 😆

 62. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Εκεί —και στην Κεντρική Μακεδονία, ελέω Ψωμιάδη— φαίνεται ότι χτυπάει η «καρδιά» ενός οιονεί Μαύρου Μετώπου. Και στα Μαύρα Μέτωπα η Αριστερά οφείλει να είναι απέναντι. Καθαρά και ξάστερα. »

  ——————————————————-
  Ε να που Συμφωνώ λεφτοπολοι (αν και θα προσθετα ενα ΚΑΙ ελέω Γκουλεκα ..(μαλλον πιο ξαστερα μαυρου απο Ψωμιαδη (ορα Γκιουλεκιαδα)
  αυτο τα καθαρά και ξεστερα μπορειτε να το κανετε καθαρό και ξαστερο; Τι εννοειτε; Πως θα ειναι η αριστερα απεναντι

  και μαλιστα καθαρα και ξαστερα απεναντι στο Μαυρο μετωπο Ψωμιαδη Βελοπουλου (Γκιουλεκα κλπ) στις εκλογές της Κυριακής;

 63. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Εvη δυστυχώς αμα δεν γνωριζουμε και γραφουμε την Κυριλλλικήν οι Λεφτηδες δεν καταδεχονται να απαντήσουν ..

 64. Ο/Η Ενη λέει:

  Βρε σύ Μπερναρντίνα που τον ειδες τον ενθουσιασμό;

  Η συγκεκριμένη και χωρίς «ναι μεν αλλά» θέση δεν ειναι «ενθουσιασμός» αλλά, αν μου επιτρέπεις, σταθερότητα . Τα διάφορα φαινόμενα των πολυδιασπάσεων και της κονιορτοποίησης ,που επιτρέπουν και ορέους ελιγμούς,εχουν βέβαια και τη γοητεία του «μυστηρίου» για να «αντιληφθει» κάποιος ποια ειναι τελικά η «θέση»
  Γεια σου φιλενάδα, το σχόλιο ειναι μια γενική τοποθέτηση,εφ’ ολης της υλης. 😆

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s