Επί της ουσίας…

Και μιας και τα πράγματα το έφεραν εδώ , είναι καιρός νομίζω καλοί μου αναγνώστες να εκφράσω την άποψη μου για την επερχόμενη εκλογική φαρσοκωμωδία. Γιατί νομίζω είναι σκόπιμο , μετά τις αερομαχίες που σημειώθηκαν στο προηγούμενο ποστ να ξεκαθαρίσω τη θέση μου.

Θα ξεκινήσω θέτωντας μερικά ερωτήματα :

Υπάρχει σήμερα πραγματικό πολιτικό διακύβευμα πρώτης γραμμής που θα κριθεί στις  προσεχείς  περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ;;;

Απάντηση : Όχι , γιατί το αποτέλεσμα δεν αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα που θα κρίνει ποιός και πώς θα κυβερνά την επόμενη περίοδο τη χώρα. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι ότι η κοινωνία ( ή μαλλον οι ψηφοφόροι ) θα στείλουν ένα ηχηρό ή χαλαρό μήνυμα δυσαρέσκειας ,  που και αναμενόμενο είναι , αν αναλογισθεί κανείς σε τι περιπέτειες και βάσανα έχουμε μπεί , αλλά και  ως αποτέλεσμα ετερόκλητων προσεγγίσεων και κινήτρων δεν μπορεί  να θεμελιώσει τίποτε περισσότερο.

Υπάρχει πραγματικά  «φιλομνημονιακή» και «αντιμνημονιακή» ψήφος ;; Ποιά η σημασία τους ;;;

Απάντηση : Ουδείς θεωρώ μπορεί ( εκτός ειδικών εξαιρέσεων 😉 ) να δηλώσει φίλα προσκείμενος προς το μνημόνιο. Αυτό δεν τολμά να το πεί ούτε ο ίδιος ο εθνικός μας μαραθωνοδρόμος. Επομένως όσοι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου περιφερειάρχη ή δημάρχου που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι είναι φίλα προσκείμενοι στο μνημόνιο.

Ομοίως το γεγονός ότι μέσα από πολλές υποψηφιότητες  , ετερόκλητες , πολυδιασπασμένες που δεν υποστηρίζονται από τη κυβερνητική παράταξη υπάρχει περίπτωση να  υπερψηφιστούν ο δείνας ή ο τάδες , δεν σημαίνει ότι  η επιλογή τους είναι αποτέλεσμα της ισχυρής αντιμνημονιακής πεποίθησης του ψηφοφόρου. Δηλαδή η λεγόμενη αντιμνημονιακή ψήφος δεν έχει συνεκτικό νόημα πέραν από την έκφραση της δυσαρέσκειας , όπως είπα παραπάνω.

Ουδείς εχέφρων θα πάει να ψηφίσει εναντίον του μνημονίου , επειδή τώρα παρουσιάζεται η ευκαιρία για κάτι τέτοιο , αφού γνωρίζει ότι  η ψήφος του μπορεί να δεχθεί ( και θα δεχθεί ) αμφιλεγόμενες ερμηνείες , αλλά και η εκφρασή του αυτή δεν μπορεί να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα.  Όσοι πραγματικά θα ήθελαν να δουν το μνημόνιο να καταρρέει , θα έπρεπε να συλλέγουν υπογραφές και να ζητούν δημοψήφισμα ή βουλευτικές εκλογές εδώ και τώρα , στο μέτρο που αυτό είναι ακόμα δυνατόν.

Επομένως κατά τη γνώμη μου στις παρούσες εκλογές  δεν υπάρχει στη πραγματικότητα  η μία ή η άλλη ψήφος , πρόκειται για δίλημμα  επίπλαστο και μάλλον επικοινωνιακού χαρακτήρα που τα δύο μεγάλα κόμματα  ( αλλά και οι μικρότεροι ερίφηδες ) θέλουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά.

Είναι το μνημόνιο και τα σχετικά παίγνια η μόνη διέξοδος ;; Είναι το μνημόνιο και οι συνέπειες του μη αναστρέψιμες ;;;

Απάντηση : πρόκειται για ερώτημα  που στη παρούσα εκλογική αναμέτρηση  τίθεται συνεχώς , ως μη ώφειλε. Γιατί η απάντηση που θα δοθεί στις περιφερειακές ( κυρίως ) εκλογές θα είναι ίσως η βαθύτατη δυσαρέσκεια και απαξία για το πολιτικό μας σύστημα , αλλά στο παρόν ερώτημα απάντηση ΔΕΝ θα δοθεί. Αν σας ενδιαφέρει η φτωχή μου γνώμη , νομίζω ότι δεν ήταν η μόνη λύση , ενώ μετά τη ψήφιση του βλέπω χλωμή οποιαδήποτε δυνατότητα διαφυγής . ( Αυτό βέβαια σε καμμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η δια του μνημονίου σωτηρία θα επιτύχει. Θα επιτευχθούν ίσως οι στόχοι των δανειστών και των προτεκτόρων μας . Αυτό το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί είναι ότι η χώρα μας θα επανέλθει στη κατάσταση του 1960 αλλά με πολύ πιό αναιμικές ελπίδες ανάκαμψης ).

Με ποιό κριτήριο λοιπόν ψηφίζουμε στις εκλογές τη Κυριακή ;;;

Απάντηση : Επειδή γνωρίζουμε ότι κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες τα περιθώρια που θα έχουν οι εκλεγμένοι άρχοντες των διαφόρων βαθμίδων ΤΑ είναι περιορισμένα ( γιατί λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν )  είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από αυτούς. Διορισμοί , ρουσφέτια , σκάνδαλα ανθίζουν όταν το χρήμα ( δανειακό , μαύρο ή ευρωπαϊκό  ) ρέει στους δρόμους , όχι τώρα  . Οι αυτοδιοικητικοί που θα εκλεγούν  θα έχουν μπροστά τους ζητήματα , προβλήματα , αντιθέσεις και καταστάσεις για τις οποίες  δεν θα μπορούν να δώσουν λύσεις δραστικές και μη αποσπασματικές.  Θα φορτωθούν αρμοδιότητες , δυνατότητες  , προβλήματα και καθήκοντα πρωτόγνωρα , τα οποία δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν παρά μόνο πυροσβεστικά και σε συνθήκες ένδειας. Δεν μπορούμε επομένως να περιμένουμε πολλά  από εκείνα που υπόσχονται για ανάπτυξη , κοινωνική δράση και συνοχή , θέσεις εργασίας , περιβάλλον και άλλα ορέα  ή ακόμα περισσότερο τα καταπληκτικά εκείνα ότι στη περιοχή ευθύνης τους δεν θα  εφαρμόζεται το μνημόνιο.
Επομένως στις παρούσες συνθήκες , αν δε πέσουμε στη παγίδα «μνημόνιο» – «αντιμνημόνιο» και γνωρίζοντας τους δραματικούς περιορισμούς που θα αντιμετωπίσουν όσοι εκλεγούν , προσπαθούμε να διαλέξουμε εκείνους τους ανθρώπους στους οποίους θα μπορούσαμε να έχουμε εμπιστοσύνη για τα στοιχειώδη: ότι δεν θα φάνε λεφτά , ότι  θα αποδίδουν λογαριασμό , ότι δεν θα υποκύπτουν στα μεγάλα συμφέροντα και  ότι στο μέτρο του δυνατού θα φροντίσουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον.


Κοντολογίς τα «μεγάλα διακυβεύματα» που τέθηκαν κατά τη γνώμη μου δεν είναι πραγματικά με την έννοια ότι αυτές οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτε περισσότερο από την «έξωθεν καλή πολιτική μαρτυρία» των κυβερνώντων και ίσως του πολιτικού συστήματος. Αν λοιπόν στη δική σας περιοχή έχετε ή βρείτε κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν παλαιοκομματικές δεσμεύσεις και υποστήριξη , σχέσεις με μεγάλα συμφέροντα ψηφίστε τους γνωρίζοντας καλά ποιόν και γιατί τον ψηφίζετε. Στη μικρή μου πόλη αναζητώ εισέτι  τέτοιους ανθρώπους , εσείς ;;;;

This entry was posted in Δαρβινικά κατάλοιπα, Ισορροπισμοί διάφοροι, Πολιτικούρες. Bookmark the permalink.

18 Responses to Επί της ουσίας…

 1. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович Павлов,

  Νομίζουμε ότι τα πράγματα γίνονται πιο απλά και πιο περίπλοκα ταυτόχρονα (μ’ αυτή την αντίφαση, μόνο οι διαλεκτικοί δεν θα καγχάσουν), αν αντικαταστήσουμε το δίπολο ‘φιλομνημονιακό/αντιμηνμονιακό’ με το ‘φιλοκυβερνητικό/αντικυβερνητικό’. Ή όχι; Τι λες κι εσύ;

  Увидимся

 2. Ο/Η nikiplos λέει:

  Δεν ξέρω… το «αντι» δεν συνιστά πολιτική…
  Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου, «αντιμνημονιακή» πολιτική, είναι μη πολιτική.
  Αντίθετα υπάρχει το αντίθετο, η μνημονιακή πολιτική που εκφράζεται απο τη μεγάλη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας.
  Η κοινωνική πλειοψηφεί γιατί είμαστε αγαθοί… και τρέφουμε φρούδες ελπίδες (για την πάρτη μας) θεωρώντας τους έτερους Ευρωπαίους χαζούς.

 3. Ο/Η Propapoys λέει:

  Υπάρχει πραγματικά “φιλομνημονιακή” και “αντιμνημονιακή” ψήφος ;; Ποιά η σημασία τους ;;;

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπαρχει «φιλομνημονιακη» και «αντιμνημονιακη» σημασια για τις εξελιξεις στον τοπο, πρωσοπικα παντως θεωρω το μνημονιο και την παρουσια της «τρόικας» πολυ σηματνικη και απαραιτητη, αν μπορεσω να συγκεντρωθω να γραψω τις σκεψεις μου θα σου τις στειλω να τις αναρτησεις.

 4. Ο/Η Propapoys λέει:

  ΥΓ
  σχετικα με την ψηφο: δυστυχως δεν πιστευω οτι η κυβερνηση ειναι διατεθημενη να το παει μεχρι τελους και γιαυτο κανει τα κορδελακια με τη, …»ομηρεια» κλπ, ισως ψαχνει και τροπο να ξεμπαρκαρει απο την εξουσια.
  Οποτε και Σγουρο (που λεει ο λογος) να ψηφισει κανεις υπαρχει το ενδεχομενο να προκυψει ακομα και … «ανθ’ημων Γουλημης» (Δημαρας)

 5. Ο/Η Propapoys λέει:

  Διορθωση: προσωπικα αντι πρωσοπικα

  (μην με περασετε και για το Ζεππο)

 6. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  η διαφορα μεταξυ της Φιλομνημονιακής και Αντιμνημονιακής πολιτικής ειναι της ιδιας ταξεως με την διαφορά μεταξύ της Αρχής της Πραγματικοτητας και της Αρχής της Ηδονής
  ( θα αρχισω να γραφω ετσι σιβυλλικά απο δω και πέρα και οποιος καταλαβε καταλαβε ..)
  Υ. Γ Προπαππε εισαι ο μόνος θεσμός που εμπιστευομαι .. Μην αρχισεις και τριβεσαι με τις πολιτικουρες τωρα κοτζαμ Προεδρος .

 7. Ο/Η papoylis λέει:

  Λέφτηδες , αν διαβάσετε ακόμα μια φορά το ποστ θα καταλάβετε ότι το ζήτημα δεν τίθεται ούτε καν στο δίπολο που εναλλακτικά προτείνετε

  Πατέρα ΅

  νομίζω σου απαντά πολύ εύστοχα ο άνωθεν βουρκόλακας… 😉

 8. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  ο βουρκολακας ηταν μια απο τις προηγουμενες μετενσαρκώσεις μου .. οπου ναναι θα μεταμορφωθω σε αγγελο(του σκοτους)

 9. Ο/Η Left G700 λέει:

  Товариш Яков Федотович Павлов,

  Εν τοιαύτη όμως περιπτώσει, και με δεδομένο ότι κ α ι κατά τη δική σου άποψη το μνημόνιο δεν ήταν η μόνη λύση, κάτι δεν πάει καλά όταν αρνείσαι την ωφέλεια μιας αντικυβερνητικής ψήφου. Διότι εμφανίζεσαι από το κατά την άποψή σου ολότελα (συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμε ή βουλευτικές εκλογές) να αρνείσαι και την Παναγιώταινα (αντικυβερνητική ψήφο), μια αντίληψη δηλαδή που αντίκειται ακόμα και στην τυπική λογική. Κι αυτό χωρίς να μπούμε στο ζήτημα του πρακτικού αντικρύσματος της συλλογής υπογραφών, αντίκρυσμα που στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών φαίνεται να σε ενδιαφέρει…

  Δεν ξέρουμε, αλλά μήπως κάπου υπάρχει λάθος και πρέπει να τα ξαναδείς; 🙂

  Увидимся

 10. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Ποτε μου δεν καταλαβα τους Λέφτιους…

 11. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μια καλή λύση είναι να ψηφίζουμε αυτόν που θα κάνει τη λιγότερη ζημιά.

  Για παράδειγμα, το να βγει ο Ψωμιάδης στην Κεντρική Μακεδονία είναι η …απόλυτη καταστροφή.

 12. Ο/Η Ενη λέει:

  Οι Λέφτηδες ρωτούν να αντικαταστήσουμε την αντιμνημονιακή ψήφο με την αντικυβερνητική;
  Σαφως υπάρχουν και τα δύο. Οι αντιμνημονιακοι ειναι αυτοί που για κομματικές σκοπιμότητες διακηρύσσουν τη αντίδραση στο μνημόνιο, με στόχο να επωφεληθούν τη δυσαρέσκεια που εχει δημιουργηθεί απο τα μέτρα του προγράμματος σταθερότητας.
  Ομως υπάρχει και η αμιγής αντικυβερνητική ψήφος που ειναι ενάντια σ’ αυτή τη διακηρυσσόμενη πολιτική που λέει τέρμα το πελατειακό κράτος που εχει εγκαθιδρυθεί απο της συστάσεως του.
  Οι υποσηρίζοντες αυτή την τάση λένε τι ειναι αυτά που ακούμε σήμερα απο τον Παπανδρέου και τη σημερινή κυβέρνηση; Τι θα πεί πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών δηλαδή πάταξη ολων των προνομίων, ειτε λέγονται ελεγχοι σε ολη τη διαδρομή του δημοσίου χρήματος ειτε πάταξη φαινομένων παρασιτισμού, παραοικονομίας, ειτε προνομιακή μεταχείριση με το φαινόμενο των επιδομάτων (κάθε υπουργός αποφάσιζε να παίρνουν επιδόματα οι υπάλληλοι του δικου του υπουργείου ), ειτε επιδοτήσεων με κριτήρια κομματικά, ειτε αδιαφανείς σχέσεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, και άλλα πολύ γνωστα και μόνιμα γνωρίσματα της λειτουργίας του ελληνικού κράτους.
  Αυτή την ανατροπή δεν την θέλει η αντικυβερνητική ψήφος, θέλει να μεινει το ιδιο καθεστώς των προνομίων κάποιων εις βάρος των αλ που δεν εχουν καμία σχέση και πρόσβαση σε ολα τα παραπάνω, οι οποίοι (οι τελευταίοι) δεν ειναι και μια αμελητέα πλευρά της κοινωνίας.
  Οπως δε με το σχέδιο Καλλικράτης, σπάνε τα στεγανά και γίνεται μια μεγάλη αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, δεν θέλει η αντικυβερνητική ψήφος εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς που θα υλοποιούν αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα, γιατί χαλάει η σούπα και ολες οι συνήθειες και συμπεριφορές του παρελθόντος.
  Συνεπώς η αντικυβερνητική ψήφος ειναι να μην αλλάξει τίποτα και να συνεχίσει το κράτος τη διαχρονική του πελατειακή πολιτική.

 13. Ο/Η Ενη λέει:

  μια κομμένη λέξη ειναι «των αλλων»

 14. Ο/Η Left G700 λέει:

  Θου Κύριε…

 15. Ο/Η Ενη λέει:

  Το δε γνωστο ερώτημα ηταν η δεν ηταν απαραίτητο το μνημόνιο. Δεν ηταν φυσικά «απαραίτητο» ηταν αναγκαίο οταν αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση μιας χώρας βρίσκονται οι διάδοχοι προ καθημερινών εκπλήξεων. Μια κατάσταση που δεν ειχε ουτε αφετηρία ουτε στόχο ουτε τίποτα ενός προηγουμένου πολιτικού σχεδίου, ενα αλαλούμ στοιχείων που καθημερινά ανατρέπονταν, η καλύτερη ατμόσφαιρα για να παίζουν οι κερδοσκόποι.
  Το δε επιχείρημα που λέγεται συνεχώς γιατί η νέα κυβέρνηση δεν δανείζοταν οταν τα σπρέντια ηταν στα 135%, (το υποστηρίζει και ο Σαμαράς). Μα γιατί αυτή η τιμή ηταν διαμορφωμένη με τα greek statistics δηλαδή ελλ ειμμα 6% (αντι το 13,5% και βάλε που τελικά σήμερα ορίζεται οτι ηταν 15,5% του ΑΕΠ).
  Ετσι συνέχισε ο παραλογισμός του αδιανόητου που κράτησε καιρό και ισως ισχύει και σήμερα. Αυτά για να θυμόμαστε μερικά ορέα. 😉

 16. Ο/Η papoylis λέει:

  Γύρισα μόλις τώρα σπίτι τσακισμένος από τη δουλειά , διαπιστώνω ότι η συζήτηση που άνοιξε με τα δύο τελευταία πόστ μου συνεχίστηκε από όλους σχεδόν τους αγαπητούς σχολιαστές που παρεμβαίνουν στη ταπεινή μου σκήτη.

  Το σχόλιο αυτό θα το αντιγράψω αυτούσιο και στο ποστ ” Επί της ουσίας” γιατί ούτε χρόνο ούτε διάθεση έχω να παρέμβω σε όσα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν εδώ και στο νεώτερο πόστ μου.

  Λίγες εν τάχει απαντήσεις :

  ΝΟΣΦΥ
  ( γαμώ το χριστόφορο κολόμβο μου ) μπορείς σε παρακαλώ να μπαίνεις με ΕΝΑ νικ και ΕΝΑ μαιλ σταθερό….. βαρέθηκα να συμμαζεύω αυτά που η π(ορσε) μου εμφανίζει ως σπάμ…. :mrgreen: … και όλα αυτά επειδή θεωρώ χαρά και προνόμιο μου να εμφανίζεσαι και να σχολιάζεις εδώ , γαμώ τη παναγιωτάτη μου μέσα !!!!

  Πατέρα
  .. το Ζέππο τον έχω μέσα στη καρδιά μου και ΔΕΝ τονε Πρόγκηξα , αυτός μπήκε με τη “γλίτσα” του από πλαστελίνη εδώ “γκαζωμένος”… ΤΕΡΜΑ με αυτή την ιστορία ( ότι δηλ. τον ΠΡΟΓΚΗΞΑ ) , και αν ο ίδιος ο καπτα Ανδρέας δε “στρίβει” , εγώ δε μπορώ να του κάνω μαθήματα , ούτε δικαιούμαι.

  Βάγγο

  ακριβώς επειδή σ’ έχω μέσα στη καρδιά μου ΔΕΝ θα δώσω καμμία συνέχεια , ούτε θα απαντήσω σε αυτά που μου γράφεις. Η μεταξύ μας επαφή είναι “Δια Βίου” και όχι “Δια δικτύου” , οπότε πριν γράψεις όλα αυτά τα ορέα υπήρχε και το ρημάδι του “κουνητό” , που μάλιστα προ ελαχίστων ωρών το είχα χρησιμοποιήσει εγώ για το λόγο που θυμάσαι…

  Θεωρώ ότι όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις ( αξιόλογες και ενδιαφέρουσες ) δεν είναι της στιγμής για να απαντηθούν , αφού αντοχές για ζητήματα λιγώτερο επείγοντα δεν μου απομένουν σήμερα… 😉 Συγχωρήστε με λοιπόν …. 🙂

  [ το ίδιο σχόλιο ανέβηκε προ ολίγου και στο προηγούμεν ποστ περί μπλόφας ]

 17. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Παπούλη,
  να πω ότι (και δεν είναι pr 🙂 ) ότι συμφωνώ απόλυτα με τα αναγραφόμενα του post.
  Και επί της ουσίας και στο επίπεδο της σαφήνειας στην εκφορά.
  Απλώς να καταθέσω την άποψή μου ότι βρίσκω εξαιρετικά αποκαρδιωτική , αλλά και επικίνδυνη, την ευκολία με την οποία γίνονται αποδεκτές στις μέρες μας οι πιέσεις για να τοποθετούνται όλοι με το μέρος κάποιου πόλου ή του αντιδιαμετρικά αντίπαλου.
  Η αντίδραση στην επιχειρούμενη αναγόρευση όλων των αντιθέσεων σε τεκμήρια ένταξης σε στρατόπεδα (πολύ βολική προσέγγιση σε δύσκολους καιρούς), ίσως και να είναι προϋπόθεση για δούμε και κάποια στιγμή φως στο βάθος του τούνελ. (*)
  Δυστυχώς όχι ικανή, βέβαια……. 😉

  (*) το τελευταίο με το τούνελ ήταν pr 8) , μπας και πιάσω και καμιά πόρτα για τον επερχόμενο χειμώνα..

 18. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα σχώρα με , το σχόλιο σου αυτό δεν το είχα προσέξει λόγω φόρτου βασάνων τελευταία.

  α συμφωνήσω με το
  «Η αντίδραση στην επιχειρούμενη αναγόρευση όλων των αντιθέσεων σε τεκμήρια ένταξης σε στρατόπεδα (πολύ βολική προσέγγιση σε δύσκολους καιρούς), ίσως και να είναι προϋπόθεση για δούμε και κάποια στιγμή φως στο βάθος του τούνελ. (*)»

  Όσο για το χειμώνα που έρχεται πόρτα μη περιμένεις , στα κατώφλια θα τη βγάλουμε , όπως πάντα , αγαπητέ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s