Συνδυαστικά κατορθώματα

Σήμερα καλοί μου αναγνώστες , όπως είδατε και από το προηγούμενο ποστ , έχω καταπιαστεί με τη τρέχουσα  επικαιρότητα. Μια επικαιρότητα το ίδιο καταθλιπτική , όπως και οι προηγούμενες , όπως και οι επόμενες. Σας υπόσχομαι ότι παρόμοιες τάσεις θα εμφανίζω σπανίως , ώστε να μην υφίστασθε το παραλήρημα μου συχνά…

Περιδιαβαίνοντας τη μικρή μου επαρχιακή πόλη , αλλά και στις συχνές μου καθόδους στο κλεινόν μας άστυ , διαπιστώνω ότι ένα σωρό καφενεδάκια , ταβέρνες και άλλοι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν σοβαρό πρόβλημα με το νέο νόμο περί καπνίσματος . Δεν βασίζομαι τόσο στις αγωνιώδεις ανακοινώσεις των σχετικών επαγγελματικών ενώσεων περί πτώσης του τζίρου , αλλά στη δική μου σχεδόν καθημερινή παρατήρηση.

Πολλοί υποψήφιοι πελάτες αποχωρούν  όταν βλέπουν τραπέζια χωρίς τασάκια , συνωστίζονται σε περιορισμένους εξωτερικούς χώρους  όσο ακόμα ο καιρός δε λέει να κρυώσει και προκειμένου να απολαύσουν το τσιγαράκι τους μένουν στο σπίτι , ή περιφέρονται από μαγαζί σε μαγαζί , μέχρι να βρούν το κατάστημα εκείνο που μπορεί ή τολμά να τους εξυπηρετήσει.

Από εμπειρία του στενού οικογενειακού μου περιβάλλοντος γνωρίζω ότι ο τζίρος έχει μειωθεί σημαντικά , ειδικά στα μικρά καφέ , μπαράκια και χώρους εστίασης.

Αντιλαμβάνομαι τη πρεμούρα των νεοπουριτανών εκσυγχρονιστών που διαμορφώνουν τη τρέχουσα πολιτική . Κατανοώ τους λόγους που έχουν σχέση με τα θέματα υγείας και τα δικαιώματα των αντικαπνιστών. Δέχομαι ακόμα και την άποψη ότι έπρεπε κάποτε να επιβληθεί μία  ρύθμιση σχετικά με το ζήτημα αυτό. Δεν θα συζητήσω τις λεπτομέρειες  του νόμου , ούτε το κατά πόσο θα έπρεπε ή όχι η επιβολή του μέτρου να είναι καθολική και χωρίς παράθυρα.

Θα αναγνωρίσω στη πολιτική ηγεσία ακόμα και το θερμό  και ειλικρινές της ενδιαφέρον για την υγεία καπνιστών και μη. Δεν πρόκειται επομένως εδώ να της καταλογίσω αυτά που εκτοξεύουν οι γραφικοί «αντιστασιακοί» χοντροί με τις τιράντες ( εκ του ασφαλούς )

Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό ( υπό προϋποθέσεις ) , αν ιδωθεί αποσπασματικά και κατά μόνας . Αλλά δεν υπάρχει επιμέρους πολιτική και μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς παράπλευρες επιδράσεις και απώλειες. Σε μια πραγματική οικονομία χειμαζόμενη και βαλλόμενη από παντού η επίδραση του μέτρου διακοπής του καπνίσματος επιφέρει ήδη πρόσθετα δεινά και δυσκολίες. Επιβαρύνει τα έσοδα και δυσκολεύει τη βιωσιμότητα πολλών μικρών επιχειρήσεων.  Κατά την ερχόμενη χειμερινή περίοδο το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Αν σήμερα οι οικονομικές συνθήκες ήταν ανθηρές και ελπιδοφόρες , ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε τόσο δυσμενείς παράπλευρες επιδράσεις. Αν είχε ληφθεί και επιβληθεί μερικά χρόνια νωρίτερα  θα υπήρχε η δυνατότητα προσαρμογής , ενώ οι παράπλευρες απώλειες ( θα υπήρχαν και τότε ) δεν θα έφερναν τις μικρές επιχειρήσεις στο σημείο θραύσης.

Με αυτή την έννοια νομίζω ότι το μέτρο εφαρμόστηκε σε λάθος χρόνο. Δεν είναι βέβαια το μόνο συνδυαστικό κατόρθωμα της τρέχουσας πολιτικής ηγεσίας και σίγουρα όχι το τελευταίο. Αλλά όταν τονίζεται διαρκώς εκ των άνω ότι προκειμένου να σωθεί η πατρίδα ( my ass ) θα πρέπει :

α) να μας γαμήσουν στους φόρους , β) να ξεπουληθούν οι ΔΕΚΟ , γ) να καταργηθούν συλλογικές συμβάσεις , δ) να κοπούν δώρα , επιδόματα , ε) να υπογράψουμε μουνιμόνια και άλλα ορέα….

…θα ήταν τουλάχιστον ευτράπελο να εντάξει κανείς το μέτρο περί καπνίσματος στην χορεία των ανωτέρω ρυθμίσεων , εντελώς δε γελοίο να ισχυριστεί κανείς ότι ( μακροπρόθεσμα ) θα υπάρξει άξιο λόγου δημοσιονομικό όφελος λόγω μείωσης των δαπανών υγείας. Γιατί το πρόβλημα της οικονομικής μας επιβίωσης , ως χώρα αλλά και ως ξεχωριστές οικονομικές μονάδες , είναι άμεσο και επιτακτικό.

Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε καλοί μου αναγνώστες ποιό είναι το point και να μην αρχίσουν σχόλια σχετικά με το κάπνισμα και τα δικαιώματα καπνιστών και αντικαπνιστών.  😉

This entry was posted in Αλκοολούχα υπόλοιπα, Διαχρονικά επίκαιρα, Επικοινωνιακές κ..οτούμπες, Παίγνια στο Alkatraz, Περί οικονομίας. Bookmark the permalink.

3 Responses to Συνδυαστικά κατορθώματα

 1. Ο/Η Left G700 λέει:

  Το σύστημα τα έχει παίξει φαίνεται. Το στείλαμε μια φορά ολόκληρο και μια σε τρια κομμάτια. Αν κάτι λείπει, σφύρα!

 2. Ο/Η papoylis λέει:

  Δε λείπει τίποτα παιδιά … Θα σας απαντήσω με μαιλ σε λίγο

 3. Ο/Η nikiplos λέει:

  καλησπέρα…

  Το ζήτημα είναι πράγματι περίπλοκο… Ως καπνιστής πίπας αντιμετωπίζω καθημερινά το εξής παράδοξο: Ενοχλώ τους καπνιστές, ενώ δέχομαι υπεράσπιση από τους περισσότερους μη καπνιστές… (ίσως διότι προτιμούν τον αρωματικό καπνό από τους θεριακλήδικους)

  Τώρα τα υπόλοπα είναι εξίσου ευτράπελα… Σαν τη ποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ένα πράμα. Η κοινωνία προστατεύει τον χρήστη από το να αυτοκαταστραφεί, εγκλείοντάς τον σε ένα κελί χωρητικότητας 2 κρατουμένων με 8 άτομα μέσα!!!

  Επί του πρακτέου, λείπουν οι ιδέες που δεν περισσεύουν στα «ακατοίκητα» τόσο τους κυβερνώντες που έχουν πέσει στη μάσα, όσο και στους ναρκισσεύοντες καπνιστές…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s