Fin de saison

Θα είμαι σύντομος , σχεδόν λακωνικός σε αυτό μου το ποστ.

Σκέφτομαι εδώ και καιρό ότι αυτό που κάποιοι ονόμασαν «Ευρωπαϊκό όνειρο» , δηλαδή το μεγαλεπήβολο σχέδιο μιας Ευρώπης οικονομικά και θεσμικά ενωμένης , με κοινή πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη , τη κοινωνική ευημερία , την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και της συμμετοχής , την ευρεία αναδιανομή των εισοδημάτων , την ισχυρή παγκόσμια παρουσία , την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών και των λαών έχει αποβιώσει οριστικά. Ευθύνες υπάρχουν αλλά η αναζήτηση τους δεν έχει πλέον καμμία σημασία. Ως μόνο ζητούμενο απομένει να δούμε σε ποιό περιβάλλον θα υπάρξουμε στο μέλλον ( ειδικά εμείς οι χώρες του Νότου ) .

This entry was posted in Αφόρητες γενικολογίες, Πολιτικούρες. Bookmark the permalink.

27 Responses to Fin de saison

 1. Ο/Η Ιστολόγα λέει:

  Θα ΥΠΑΡΞΟΥΜΕ αγαπητέ, θα υπάρξουμε. Δεν έχει σημασία «πού», παρά μόνο ότι θα υπάρξουμε. Πιστέψτε με.

 2. Ο/Η papoylis λέει:

  καλή μου Ιστολόγα.

  έχω εγκαταλείψει εδώ και δεκαετίες το ρήμα «πιστεύω» στα γλωσσικά μου αζήτητα. Τα τελωνεία έχουν βαρεθεί να με χρεώνουν σταλίες… 😉

 3. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Ο «ρους των γεγονότων» κατα κει μας πάει (μάλλον).
  Ευτυχώς η δυστυχώς εκτός από το να κατανοήσουμε τη συνέχεια , πρέπει να δούμε και τους όρους της ασυνέχειας, μπας και …..
  Η τουλάχιστον να το ψάχνουμε , ελπίζοντας.

  Ο συνειρμός που μουρθε μόλις διάβασα το (λακωνικό) post είναι αν μαζί με το «όνειρο», πρέπει να ξεχάσουμε και τα συμπαρομαρτούντα.
  Ας πούμε τι πιθανότητες έχει το όραμα μιας «δημοκρατικής Αριστεράς», η οποία στη θαλπωρή του ονείρου μεγάλωσε, έστω και ως αντίπαλο δέος του ενίοτε;;

  Δηλαδή η είσοδος σε ένα «κόσμο χωρίς όνειρα», μια επιστροφή στο άναρχο και άγριο περιβάλλον, γιατί εκεί πιστεύω ότι μας πάει ο ρους που λέγαμε, σημαίνει και
  την εξαγρίωση (δεν είναι ορθρογραφικό λάθος) των οραμάτων;;

 4. Ο/Η Propapoys λέει:

  Ευχομαι οι σκεψεις σου αυτες να ειναι απλως ενας εφιαλτης απο τον οποιο θα λυτρωθουμε ξυπνωντας.
  Αλλιως αυτο που μας περιμενει δεν θα θελαμε να το γνωριζουμε. Διοτι το μικροτερο κακο που προκειται να μας συμβει ειναι οτι -«ειδικα εμεις οι χωρες του Νοτου»- θα τρεχουμε να σκαρφαλωνουμε παλι στα δεντρα.
  Βεβαια αυτην την …αρχη της ισοτητας «μικροι-μεγαλοι στο καφενειο» ξεχαστε την καθοτι το να θελουμε να εχουμε ως χωρα ισα δικαιωματα με την Γερμανια αυτο εκτος απο ανισοτητα συνιστα και παραφροσυνη.
  Οσο για την «ευρεία αναδιανομή των εισοδημάτων» υπομονη, οπου να’ναι σκαει το σχεδιο Μαρσαλ 2.

 5. Ο/Η kapetanios λέει:

  Νομίζω ότι το Ευρωπαϊκό όνειρο μιας Ευρώπης οικονομικά και θεσμικά ενωμένης και μιας ισχυρής παγκόσμιας παρουσίας δεν έχει σβήσει. Μένει να βρούμε το στίγμα μας μέσα σε αυτό το όνειρο και βεβαίως να δούμε εάν μας αφορά και σε ποιο βαθμό.
  Τα κράτη σε επίπεδο πόλεων ακολούθησαν τα κράτη σε επίπεδο έθνους και αυτήν την στιγμή παρακολουθούμε εμβρόντητοι να δημιουργούνται ,παρά την θέληση μας*, κράτη σε επίπεδο ηπείρων με την πολιτική και οικονομική εξουσία να περιορίζεται χωρίς τα παραμικρά προσχήματα πλέον, στα χέρια λίγων. Μια απρόσωπη (βλπ «τεχνοκράτες») εξουσία που την χωρίζει μεγάλη απόσταση από τις λαϊκές μάζες που χάνουν πλέον την δυνατότητα κάθε ελέγχου και άποψης στα δρώμενα.

  *να σκεφτεί κανείς ότι από το έθνος/κράτος μέσα από την ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργηθεί το έθνος/πολιτών ή αλλιώς κοινωνίας των πολιτών που με την συμμετοχή τους θα διεκδικούσαν ρόλο στην άσκηση της εξουσίας και θα επέβαλαν μια ουσιαστική και άμεση δημοκρατία. Προϋπόθεση της δημοκρατίας δεν θα μπορούσε παρά να είναι η αποκέντρωση και η άσκηση εξουσίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Αν αυτού βλέπουμε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο

 6. Ο/Η Petefris λέει:

  Αραβένωση,τεμάχιον (πλην εξοργιστικώς ανεξάρτητον) του νέου Οτομάν Χαλιφάτου, ΒΣΤΕΠΓΤΤΣ (βαλκάνια συσπείρωση τέως ευρωπαικών περιφερειών γαημώ τον Τρισέ σας) και παρόμοια θα είναι τα μορφώματα στα οποία τα εγγόνια μας θα τσακώνονται. Τα ψάχνω και ενίοτε να συγγράφω, ως γνωρίζεις, Πάπς, διότι ανεκτιμήτοι προφητείαι είναι μόνον οι υποεκτιμημένες…

 7. Ο/Η αερικο λέει:

  Και η εγχειρηση απετειχε και ο ασθενης απεβιωσε ; .. Ή ειναι στο «δευτε τελευταιον ασπασμον»;.. 🙂
  Καλημερα παπουλη!

 8. Ο/Η papoylis λέει:

  Αναγνώστα

  συμφωνούμε σε όλα ( δεν είναι πρώτη φορά ) η εξαχρείωση θα φέρει την εξαγρίωση

  Πατέρα ( προπαπού )

  Τα περί ισότητας και αναδιανομής ήταν συστατικά του πιάτου που μας σερβίριζαν οι Ευρωπαίγοι σοσιαλδημοκράτες . Τα έχω ξεχάσει εδώ και καιρό. Και σχέδιο Μάρσαλ δεν περιμένω , ούτε καν σχέδιο Wei. Ραντεβού πάνω στα δέντρα λοιπόν.

  Καπετάνιε μου

  εδώ θα διαφωνήσουμε . Οι συσχετισμοί σε παγκόσμια κλίμακα δείχνουν ότι μετά από εκατοντάδες χρόνια όπου το κέντρο βάρους μετατοπιζόταν προς Δυσμάς η τάση αντιστρέφεται. Επομένως αυτοί που απομένουν στην σημερινή «ενωμένη» Ευρώπη έχουν δύο μακροπρόθεσμες επιλογές :
  α) Να επεκτείνουν και να εμβαθύνουν τους δεσμούς ενότητας καθιστώντας το κατάστημα πιό συνεκτικό και λειτουργικό με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς
  β) να δουν το βραχυπρόθεσμο ενός εκάστου συμφέρον και να επιχειρήσουν μια κατά μόνας φυγή προς νέες θέσεις και συνεργασίες με τους αναδυόμενους γίγαντες , ή όσοι ακόμα αισθάνωνται ισχυροί να προσπαθήσουν να κατευθύνουν και εαυτούς ( Γερμανία ) και το Ευρωπαϊκό καράβι προς ασφαλή ( my ass ) ύδατα.

  Αν διδαχθούμε από την ιστορία θα καταλάβουμε ότι το πιό πιθανό είναι το δεύτερο σενάριο , όπου κάθε πικραμένος και αδύναμος βάτραχος θα επιδιώκει να πηδήξει απάνω στον επόμενο ιπποπόταμο. Σε ένα τόσο ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τους βατράχους είναι περιττή πολυτέλεια.
  Άλλωστε στο ποστ αυτό μιλώ για το «όνειρο» που μας πλάσαρε η σοσιαλδημοκρατία.
  Έχεις αμφιβολία ότι αυτό μας τελείωσε προ πολλού ;;;

  Πετεfree

  φαντάζομαι ότι θα είναι δυσχερές να προβλέψουμε σήμερα περί ποίων μορφωμάτων θα γίνεται ο καβγάς στο μέλλον. Αλλά θα μπορούσες να συγγράψεις σχετικό πόστιον και να προστρέξω προς διαφώτισιν και αυτοανασκολοπισμόν.
  ( παρατηρώ πάντα την αφοπλιστική σου ευχέρεια να σχολιάζεις πλαγίως και προηγούμενα ποστ 🙂 )

  Αερικοτάτη

  Η εγχείρησις επέτυχε , ποιός σας είπε ότι οι σοσιαλδημοκράται δεττόροι είναι σκιτζήδαι. Ο ασθενής απεβίωσε επειδή είχε υπερβολικές προσδοκίες. 😉

 9. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Αγαπητέ παππούλη,
  δυστυχώς δεν έχω χρόνο στη διάθεσή μου για σχόλιο ανάλογο του κεφαλαιώδους ζητήματος που θέτει το μπιλιέτο – απεργούμε εδώ και η συμμετοχή είναι beyond any expectation, τουλάχιστο έτσι με ειδοποιεί το παλαιόθεν καλλιεργημένο κινηματιολογικό αισθητήριό μου.
  Περιορίζομαι σε χαριτολογήματα:
  1) το χεγκελιανό σχήμα της προς δυσμάς μετατόπισης των σπουδαίων της ανθρωπότητας, δεν το ανατρέπει τουλάχιστο η τοπολογία της υδρογείου: η ανατολή βρίσκεται δυτικά της δύσης… η πλάκα είναι δε οτι το σχήμα δουλεύει και στο εσωτερικό της Κίνας. Ήγουν, κάποτε θα είναι η μέρα μας 🙂
  2) Μια εναλλακτική θεωρία θέλει, καταναλογίαν με τα αεροπορικά δυστυχήματα όπου διαπιστώνουμε οτι μέσα στα συντρίμια και τους καπνούς, απλά μικροαντικείμενα (αναπτήρες, κραγιόν…) επιβιώνουν ανέπαφα, την Ελλάδα να τη γλυτώνει χάρις στους ίδιους γενικούς νόμους των καταστροφών 😉
  -Αυτά και επιφυλάσομαι να συμβάλω με σοβαρό σχολιασμό μόλις τα καταφέρω ν’αδειάσω.

 10. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  Ναυαρχε Παπουλη ασε την Ευρωπη που ειναι ΠΛΕΟΝ ενα Νεκρο ονειρο και ας ασχοληθουμε με το Μεγιστον : Την ανασυσταση του ΙΘΙ

 11. Ο/Η Propapoys λέει:

  Ο μακαριτης ο papoylis μου (ο δικος σου Propapoys), λογω και της δουλειας του, ελεγε οτι: «ισοτητα δεν ειναι το να θεωρεις δυο διαφορετικα πραγματα ισα, ισοτητα ειναι το να θεωρεις δυο διαφορετικα πραγματα διαφορετικά!»
  Οποιος ολα αυτα τα χρονια ονειρευοτανε καρβελια (= ισοτητα με την Γερμανια κλπ) τωρα ηρθε η ωρα να μαθει τι δουλεια θα κανουνε οι Γοτθοι στους ονειροπολους: οτι δουλεια εκανε και ο Papoylis μου (ο δικος σου Propapoys) στους …περιεργους.

 12. Ο/Η papoylis λέει:

  Νόσφυ

  η ανασύσταση του ΙΘΙ είναι ζητούμενο – θαύμα που εμπίπτει στη θεολογία…

  Πατέρα
  .. κατά πάππο , κατά κύρη

 13. Ο/Η Propapoys λέει:

  Τι ειναι το ΙΘΙ;

 14. Ο/Η papoylis λέει:

  πατέρα

  είναι το Ίδρυμα Θείος Ισίδωρος , μη κυβερνητική αλλά κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στη Καλύβα του Πάνου Ζέρβα. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε απραξία .

 15. Ο/Η Propapoys λέει:

  Μοιαζει λιγο ακατανοητο γιαυτο αν μπορεις βαλε ενα λινκ για να μπουμε στο πνευμα κι εμεις οι καινουριοι.

 16. Ο/Η ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ λέει:

  προπάπιε
  επειδή ολοι οι δρομοι οδηγουν στο ΙΘΙ
  http://nosferatos.blogspot.com/search/label/%CE%99%CE%98%CE%99

 17. Ο/Η sissa ben dahir λέει:

  Ως μόνο ζητούμενο απομένει να δούμε σε ποιό περιβάλλον θα υπάρξουμε στο μέλλον ( ειδικά εμείς οι χώρες του Νότου ) .

  Σ’ ένα νέο Μαγκρεμπ λίγο μετατοπισμένο προς τα βόρεια ίσως;

 18. Ο/Η nikiplos λέει:

  καλησπέρα…

  αντικειμενικά το λεγόμενο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» που ιδεολογικά ξεκίνησε με τον διαφωτισμό και πορεύτηκε σε όλον τον 20ο αιώνα μέσω της λεγόμενης αριστερής διαννόησης και εναλλακτικής σκέψης… Κατέληξε σε μια ξύλινη γλώσσα ιδιότυπης μουγκής σοσιαλδημοκρατίας που αλώθηκε από την κυριαρχία του νεο-φιλελευθερισμού στη δεκαετία του 90 (συγχωρήστε με αν βγαίνει καθόλου affirmatif τόνος στα γραφόμενά μου… απλές σκόρπιες σκέψεις μου είναι).

  Από την άλλη οικονομικά το ευρωπαϊκό κεκτημένο υλοποίησε μιαν ένωση που έφερε αρκετά κέρδη στις οργανωμένες -προηγμένες περιοχές (προσοχή όχι χώρες) της εκάστοτε ΕΕ. Σαν αντάλλαγμα καθυστέρησε ή σταμάτησε οριστικά η ανάπτυξη (ή η όποια ισχνή προσπάθεια) σε αυτές τις περιοχές που μεταμορφώθηκαν σε απλές αγορές… Δανειοδοτήθηκαν αδρά και επιτηδευμένα ανεξέλεγκτα οι ασθενείς περιοχές ώστε να προκύψει ταχέως το μοντέλο της υστέρησης.

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη η ΕΕ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο στην απροκάλυπτη συμμετοχή στους Γιουκοσλαβικούς βομβαρδισμούς του 99. Αν ο διαμελισμός της Γιουκοσλαβίας ήταν ιστορικά αναγκαίος για να λυθούν και εκεί οι εθνολογικές διαφορές και να αποδυναμωθεί η ισχυρη τόπική κάστα, ο βομβαρδισμός με πρόσχημα το κοσσυφοπέδιο ήταν το πραγματικό πρόσωπο μιας σαφώς επιθετικής πολιτικής…

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικά ήταν πολύ αδύναμη για να αντέξει στην παγκοσμιοποίηση (που καθιστά άχρηστη και ζημιογόνα την όποια οικονομική ένωση , ιδίως για τις φτωχές χώρες). Τον ισχνό της πολιτικο ρόλο τον μάχεται λυσσαλέα τα χρόνια που διανύουμε… Πάντως έχει απωλέσει την όποια αξιοπιστία της…

  Υπό την έννοια αυτή μάλλον το εγχείρημα έχει τελειώσει και ψάχνουν τρόπο και για την τυπική μεταστροφή του (πχ ένωση πολλών ταχυτήτων δλδ αυτοακύρωση).

  Για τη χώρα μας, δεν νομίζω πως είμαστε κάτι το ευτελές… Έτσιο ένα ιδιότυπο μαφιόζικο κράτος παραοικονομίας που αποτελούμε, μάλλον θα επιβιώσουν οι ελάφαντες (σαν σε πλημμύρα) εις βάρος των πολλών που θα πνιγούμε σαν τα ποντίκια στις τρύπες μας… Προφανώς από τους μικρούς μπορούν να επιβιώσουν τηρουμένης της παρομοίωσης οι κολαούζοι των μεγάλων παχύδερμων…

 19. Ο/Η Ακυρος λέει:

  Παπούλη αν δώσεις λινκ μας βλέπω να περνάμε σε νέες μορφές συγγένειας και γεροντολαγνείας προσέτι.

 20. Ο/Η papoylis λέει:

  Άκυρε

  πρόλαβε ο πανταχού παρών βρυκόλαξ για το λινκ

  Σίσσε

  φαντάζομαι ότι πολλοί είναι έτοιμοι να ενταχθούν στο ασκέρι των πιστών του προφήτη .. θα έχει πρόβλημα ο Άνθιμος 🙂

  Νίκιπλος

  σκέφτομαι ότι τα του Κοσσυφοπεδίου είναι η κορυφή του παγόβουνου.
  Αυτή η Ευρώπη ήταν ήδη τελειωμένη με τη κατάρρευση του υπαρκτού , αφού δεν αποτελεί πλέον ( από τη δεκαετία του 80 και μετά ) ανάχωμα αλλά πεδίο πειραματισμού…

 21. Ο/Η Ενη λέει:

  Νομίζω οτι μια σούμα γραφών Παπούλη-Μαυρο Πρόβατο-Νικιπλος δίνει την ολη εικόνα του «στοιχήματος».
  Oμως επιτρέψτε μου και μια μικρή επισήμανση, imho (που λεέι και ο suigeneris), στη σημερινή συγκυρία οπου κανένα ονειρο πλέον δεν μπορεί να υπάρξει (ειτε αμερικανικό ειτε ευρωπαικο), μόνο πλανητική σκέψη υφίσταται.
  Αμερική-Ασια-Αφρική-Αυστραλία-Ευρώπη (σε αλφαβητική σειρά), ειναι the brave new world. Δείτε το και με την πρόσφατη μάχη των νομισμάτων, οι διακανονισμοί δεν γίνονται στα πλαίσια κρατων αλλά του κεφαλαίου-χρημα.
  Τωρα ποια θα ειναι η θέση της Ευρώπης του Νότου, ειναι ενα πρόβλημα που καθόλου δεν θα επηρεάσει τις πλανητικές αποφάσεις.
  Η μόνη ελπίδα δεν ειναι η σοσιαλδημοκρατία (που για πολλους σύμφωνα με τα παραπάνω δεν υφίσταται ) αλλά η Δημοκρατία , με ολη τη σημασια της εννοιας,που θα ειναι και το ζητούμενο για τους λαους της γης

 22. Ο/Η Ενη λέει:

  Mια σοβαρή παράλειψη. Φυσικά μέσα στη σούμα συμπεριλαμβάνονται και οι γραφές του Καπετάνιου, ο οποίος μάλιστα μίλησε και για το ζητούμενο, τη Δημοκρατία.

 23. Ο/Η papoylis λέει:

  Και μπαίνει το μέγα ερώτημα κα Ένη μου : Τι εστί Δημοκρατία 😉

  ( πάντως παραλείψατε να αναφερθείτε στο σχόλιο του Πετεφρή )

 24. Ο/Η Ενη λέει:

  Πως να αναφερθώ στο σχόλιο του κ.Πετεφρή αφου δεν τον……καταλαβαίνω.
  Ηλπιζα οτι δεν θα αντιμετώπιζα, παρ’ολο που το υποψιαζόμουνα, το ερώτημα περί Δημοκρατίας…… Ειναι πάντα η απάντηση των «αντιρρησιών» τι σημαίνει δημοκρατία κλπ. κλπ. χιλιοειπωμένα επιχειρήματα.

 25. Ο/Η Propapoys λέει:

  Η δημοκρατια, αγαπητοι μου, δεν ειναι σισιτιο του ερυθρου σταυρου ή του σχεδιου Μαρσαλ που διανεμεται εις τους αναξιοπαθουντας πολιτες προκειμενου να θεραπευσει την πεινα των. Η δημοκρατια επισης δεν ειναι καρπος αυτοφυους δενδρου που αυτοπαραγεται εν αφθονια αλλα φρουτον ευαισθητο και ευαλωτο που απαιτει διαρκη, επιπονη και ειδικη καλιεργεια.
  Το δενδρο της δημοκρατιας δεν φυεται σε ολα τα εδαφη και οταν ακομα μεταφυτευεται δεν ευδοκιμει και δεν αναπτυσεται αλλα παραμενει σε ποωδη μορφη. Στις περιπτωσεις αυτες καρπος του -επειδη παιρνει τα συστατικα του απο τα εδαφη στα οποια φυεται- τις δεν ειναι χυμωδης, ειναι ξινος, εχει πολλα κουκουτσια και …σφηνωνει στα δοντια.
  Στους τοπους που δεν ευδοκιμει η δημοκρατια ευδοκιμει παντα η λανθασμενη αντιληψη οτι αυτη (η δημοκρατια) αποτελει υποθεση καποιας συγκεκριμενης ομαδας (π.χ. πολιτικων ή στρατιωτικων κλπ) οι οποιοι ευθυνονται για την κατασταση αποδιδοντας σε αυτην (την ομαδα) αιτιωδη ευθυνη ενω στην πραγματικοτητα δεν αποτελει τιποτε αλλο παρα το συμπτωμα του φαινομενου.
  Ωστοσο η αληθινη αληθεια εξακολουθει να αναγγελει επιμονα τον εαυτο της: Η δημοκρατια δεν ειναι για ολους!
  Ο Ευρωπαικος Νοτος, το Βαλκανιο δεν αποτελει εδαφος που μπορει να ευδοκιμησει το δενδρο που λεγαμε, τα εδαφη αυτα περιεχουν πολυ ορθοδοξια, πολυ ιδεοληψια και πολλα παθη, συστατικα που ειναι ακαταλληλα για να αποτελεσουν θρεπτικα συστατικα για την ανπτυξη του γλυκου καρπου της δημοκρατιας. Και οσο κατεβαινουμε σε πιο νοτια- νοτιοανατολικα μηκη και πλατη τοσο περισοτερο το σκουρο γκρι γινεται σκουροτερο για να καταλληξει σε βαθυ μαυρο.
  Ο Ευρωπαικος Νοτος θα ζησει με αυτα που παραγει μεχρι να καταλαβει και να αποφασισει ο ιδιος οτι πρεπει ν’ αλλαξει και να εργαστει σκληρα γιαυτο αντι να μεμφεται τους πολιτικους που ο ιδιος εκλεγει.

 26. Ο/Η papoylis λέει:

  Όπως βλέπετε κα Ένη μου αντ’ εμού ανέλαβε να σας απαντήσει ο πατέρας μου , ακριβώς από πάνω. Να σας διαβεβαιώσω ότι τον Προπάπου και τον Παπούλη χωρίζει ένα χάσμα γενεών 😉

  Να σας διαβεβαιώσω ότι η ερώτηση μου περί δημοκρατίας ( με δ πεζό ) ήταν ρητορική 🙂

 27. Ο/Η Ενη λέει:

  Να πω off the record οτι χθες εδω στη Βόρεια Ελλάδα που βρίσκομαι το pc που χρησιμοποιώ δεν ειχε ιντερνετ.

  Να πώ επίσης Παπούλη οτι ο Προπάππος θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται με προδιαγραφές 21ου αιώνα. Δεν υπάρχουν στο Νότο της Ευρώπης σήμερα φαινόμενα των προηγούμενων αιώνων, πως να το κανουμε. Αλλο η Ιστορία και άλλο το σήμερα.
  Επίσης την «περιγραφή» της Δημοκρατίας μπορεί ο καθένας να την ορίσει «ως βούλεται». Όμως υπάρχει και η πολύ απλή ερμηνεία δια της εις ατοπον επαγωγής, δεν ειναι δικτατορία, δεν ειναι ολιγαρχία, δεν ειναι ολοκληρωτισμός, δεν ειναι φασισμός, δεν ειναι μοναρχία, δεν ειναι κρυπτο-δημοκρατία, ειναι η επικράτηση της βούλησης της πλειονότητας με δημοκρατικές αδιάβλητες διαδικασίες και που ελέγχεται απο την οποια μειοψηφία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s