…ΕΚΘΕΣΗ

Ακούω σήμερα το Γιωργάπη να δίνει τη παραδοσιακή συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ.

Είθισται στη ΔΕΘ εδώ και δεκαετίες  να προδιαγράφεται η οικονομική πολιτική για το επόμενο έτος ( έτη ) με ανακοινώσεις μέτρων και πολιτικών , συνήθως αναπτυξιακού ή αναδιανεμητικού χαρακτήρα.

Αντιλαμβάνομαι το αδιέξοδο και την αδυναμία να αρθρωθεί έστω ένα μέτρο ουσίας , πέραν της διευκόλυνσης των «μεγάλων επενδύσεων» , του προγράμματος Fast – track ( one stop to heavens )  και της μη φορολόγησης των επανεπενδυόμενων κερδών.  ( Εδώ όσοι γνωρίζουν το «ιστορικό» τέτοιων πολιτικών καγχάζουν , ουδείς ποτέ έλεγξε με  εφαρμογή ποινών και προστίμων , τα τριετή αποθεματικά των καρχαριών της περασμένης δεκαετίας ) .

Αλλά υπάρχει και μια  στοχευμένη παραπλάνηση : Το 1 δις που θα επιχειρούσαν να εισπράξουν με τη μετακίνηση πολλών αγαθών στον υψηλό συντελεστή , κατά το Γιωργάπη σήμερα , πηγαίνει στα αζήτητα επειδή «θα επιβαρύνει την οικονομία».

Πρόκειται για μπλόφα και μάλιστα άτεχνη : η μετακίνηση των αγαθών αυτών ΔΕΝ θα επιφέρει τα αναμενόμενα έσοδα και το ξέρουν ήδη παρατηρώντας τις μέχρι σήμερα αποδόσεις του ΦΠΑ.

Το μέτρο επομένως εγκαταλείπεται επειδή ΗΔΗ γνωρίζουν ότι θα είναι αποτυχημένο εισπρακτικά και ΟΧΙ επειδή  θα έχει δυσμενείς επιδράσεις στη πραγματική οικονομία ή τουλάχιστον όχι ΜΟΝΟ γι’ αυτό.

Η εναλλακτική λύση που προβάλλεται από  τα ΜΜΕ και την οποία ακροθιγώς υπονόησε , χωρίς να την υιοθετήσει , ο Γιωργάπης με την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης – κίνησης δείχνει πιό «αποτελεσματική» , τουλάχιστον εισπρακτικά , αφού θα μειώσει τη τεράστια φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο.

Αλλά , σύμφωνα με το Γιωργάπη σήμερα , μια τέτοια λύση θα εφαρμοστεί μόνο όταν θα είναι έτοιμος ο «αναδιανεμητικός μηχανισμός»  που θα «εξασφαλίσει» ότι την αύξηση θα χρεωθούν οι «έχοντες και κατέχοντες».

Κρίνωντας από τη μέχρι τώρα πολιτική και οικονομική συμπεριφορά όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά , σκεπτόμενος ότι το εγχείρημα  θα επιχειρηθεί σε συνθήκες εισπρακτικής ένδειας ( άρα υπό αφόρητες πιέσεις )  , συνυπολογίζωντας το γεγονός ότι τα «αναδιανεμητικά τερτίπια» μπορούν να κοπούν και να ραφτούν στα μέτρα της εκάστοτε κατάστασης , προβλέπω ότι το μέτρο θα ληφθεί  οπωσδήποτε στο επόμενο ορατό διάστημα και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα χαμηλού και μέσου εισοδήματος κοινωνικά στρώματα και μάλιστα προτού οι «αναδιανεμητικοί μηχανισμοί» έχουν εξασφαλίσει το υποτιθέμενο χαρακτήρα του μέτρου. Η αναζήτηση εσόδων μπορεί να είναι αποδοτική μόνο σε αγαθά ανελαστικής ζήτησης και αυτό , το πετρέλαιο θέρμανσης , είναι το τελευταίο που απομένει.

Στην ερώτηση του ανταποκριτή της WSJ ο Γιωργάπης , σε άπταιστα αγγλικά , απάντησε ( παραφράζω ) ότι σχεδόν όλα ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ , ώστε να αναθαρρήσουν οι «αγορές» που ανησυχούν. Δεν είναι τυχαία η ερώτηση του καλού κυρίου.

Ο στόχος είναι να έρθουν εδώ και άλλοι παίκτες στις υπηρεσίες και το αεριλίκι που είναι και φτηνό και εύκολα ρευστοποιήσιμο. Πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις μη περιμένετε , μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων κοψοχρονιά  με στόχο την επόμενη φούσκα επιχειρείται. Υπάρχει πολύ φιλέτο αλλά πρέπει να πέσουν κι άλλο οι τιμές , εξ ού και η πίεση του ανταποκριτή 😉

( Παρεμπιπτόντως η ανακοίνωση αύξησης της απασχόλησης τον Ιούνιο κατά 0,2 % , αν λάβουμε υπόψη μας το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου , δείχνει τι θα επακολουθήσει από Οκτώβρη και μετά … ).

Λέει και άλλα ενδιαφέροντα ο Γιωργάπης αλλά θα σταματήσω εδώ….

Να σημειώσω τέλος ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Γιωργάπης ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ως tableau vivant – πρωθυπουργός στη ΔΕΘ . Η κυρά μου παρατήρησε την εικόνα , μαύρο κοστούμι , μωβ γραβάτα , άσπρο πουκάμισο και είπε : » σαν να πήγε σε κηδεία» 🙂

This entry was posted in Γιωργάπης, Περί οικονομίας, Πολιτικούρες. Bookmark the permalink.

5 Responses to …ΕΚΘΕΣΗ

 1. Ο/Η bernardina λέει:

  Το κακόμοιρο το σκυλί τι έφταιγε; (στη φωτογραφια αναφέρομαι φυσικά :lol:)

  Πάντως εγώ μια στιγμή που αφέθηκα να παρασυρθώ από τα λεγόμενα του Γιώργου είχα έξαφνα μια εξωσωματική εμπειρία. Ένιωσα ένα σύννεφο ευφορίας να με συνεπαίρνει και οραματίστηκα τον παράδεισο που ζωγράφιζε με τα γλαφυρά λόγια του (πλην ελαχίστων σαρδάμ -μα το θεό, εχει ξεπεράσει τον εαυτό του) έτσι που για κάποια δευτερόλεπτα βρέθηκα να πλέω σε πελάγη ευτυχίας. Ύστερα ξύπνησα. Από ένα σφίξιμο. Δεν θα πω πού…

  Εμένα πάλι η γραβάτα του μου θύμισε Μεγάλη Παρασκευή. 😆

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα να ‘χουμε…

 2. Ο/Η kapetanios λέει:

  Μπερνυ
  εγώ που παρακολουθούσα τον γιωργάπη διαβάζοντας ταυτόχρονα το κείμενο σε διαβεβαιώνω ότι τα σαρδάμ, οι παραλείψεις, και οι άστοχοι αυτοσχεδιασμοί που επιχειρούσε κάθε φορά που το χανε ήταν διαρκείς 😉

  Εκεί που σφίχτηκε το δικό μου στομάχι ήταν κατά την διάρκεια των ερωταπαντήσεων . Ερωτήσεις στημένες (κι από την μια κι απ την άλλη πλευρά) και απαντήσεις κενού περιεχομένου και νοήματος.
  Εάν θελήσει κάποιος να προγραμματίσει (πόσο μάλλον να επενδύσει) το επόμενο διάστημα με βάση την συνέντευξη αυτή είμαι σίγουρος ότι θα αποτύχει οικτρά. Τίποτε απολύτως δεν αποκομίσαμε από την επίσκεψη του ΓΑΠ στην πόλη μας ,μια πόλη που βιώνει πολύ σκληρά αυτήν την ύφεση, και πιστεύω βάσιμα ότι το όλο πολιτικό πανηγυράκι που στήνεται σε κάθε ΔΕΘ πρέπει να τελειώσει εδώ -μόνο έξοδα μας φορτώνει και τίποτε περισσότερο

 3. Ο/Η demetrat λέει:

  αυτή τη μωβέ γραββάτα την έχει καθιερώσει με το που βγήκε πρωθυπουργός.
  Όσο γιά τα αδέσποτα ελληνικά του, είναι το λιγότερο.Το πρόβλημα που έχω με τον πράσινο Γιωργάκη, είναι πως τελευταία, δεν τον έχω δει απάνω σε ποδήλατο, και αρχίζω να ανησυχώ γιά τις ικανότητες ισορροπίας του.
  Παρόλο βέβαια, που τον διέκρινα επιτυχώς ισορροπόντα μέσα σε κανώ, αλλά αυτό δε μου λέει τίποτα, διότι στη θάλασσα ως γνωστόν, όλοι ξέρουμε τι επιπλέει.
  δ

 4. Ο/Η suigeneris λέει:

  Η παρουσία ΓΑΠ στη ΔΕΘ κινηθηκε στο πλαίσιο του απολύτως αναμενόμενου.
  Συνεπώς, καμία έκπληξη για τα ελληνικά, τη γραβάτα, κλπ
  Προσωπικά, -έχω λόγους να- πιστεύω πως το εγχειρημα Παμπούκη (Fast – track) είναι το πλέον ενδιαφέρον στην παρούσα φάση, για μια σειρά δομικών λόγων (χωρίς τούτο να σημαίνει πως είμαι αισιόδοξος.. Σημειώνω, εκτός των άλλων, τις αντιδράσεις -συγκεκριμένων- συναδέλφων του).
  Συμφωνώ με αρκετά από αυτά που γράφεις Παπς, αλλά όχι σε όλα 😉

 5. Ο/Η papoylis λέει:

  Το καταλαβαίνω δόκτωρα..

  Παρεμπιπτόντως ρίξε ένα μάτι στο καπετάνιο , στα περί Παπούτσι έχουμε μίνι όργιο 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s